Cserhát, Karancs-Medves

Palócföld legjava: várak, vulkánok, csodálatos panorámák, Hollókő és a Páris patak rejtelmes szurdokvölgye

Indulás helye: Somoskőújfalu, Határ büfé parkoló, 2021. május 1-én szombaton, reggel 08:30-kor. 48.154160 N, 19.815878 E
Szállás és ellátás: Garábon, vendégházban 2-3 ágyas szobákban, a vacsora kivételével önellátó.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Aktuális: Utazásainkat mindig az aktuális járványügyi intézkedéseknek megfelelően szervezzük. Jelenleg kérjük, hogy kizárólag a védettségi igazolvánnyal, vagy az oltási kiskönyveddel a birtokodban jelentkezz az utazásra, mert ennek hiányában szállásaink, szolgáltatóink nem fogadhatnak vendégeket.
Palócföld felfedezését Salgótarján látványával kezdjük, ám a nehézipar tájon ejtett sebei és a panelházak dzsungele csak az első benyomásunk lesz. Túránk határozott célja, hogy minél több túrázóval ismertessük meg a Cserhát keleti vidékét, azon belül is a szinte alig ismert, mégis csodálatos Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetet. Felfedezzük a Nógrád megyei várak legszebbjeit, hiszen a Salgó és Somoskő vára mellett ellátogatunk a Hollókői várba is, két izzasztó csúcstúra keretében pedig gyönyörű panorámát élvezhetünk majd a Karancs (729 m) és a Tepke (567 m) kilátóiból. Túránkat a Páris patak vadregényes szurdokvölgye, és a finom palóc ételek egészítik majd ki, hogy ezen az őszi, színes hétvégén aktívan fedezzük fel Magyarország sokak számára alig ismert szegletét.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs1

 
Karancs (729 m), Eresztvény, Salgó és Somoskői vár, Garáb
 

Találkozó reggel 8:30-kor Somoskőújfalui Határ kocsma melletti parkolóban, ahonnan a túránk is indul. A felüljárón keresztezzük a vasúti síneket, majd szinte toronyirányt megindulunk a határon fekvő hegyre, melynek beceneve nem más, mint a Palóc Olümposz. Meredeken kezdődik túránk, ám cserébe alig 3,5 km után már a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet legmagasabb csúcsán állunk 729 méteren, miközben a kevésbé tériszonyos túratársak felmászhatnak a Karancs kilátójába is. A környező dombok, várak és települések mind lábunk alatt lesznek, sőt, tiszta idő esetén Szlovákia legmagasabb hegycsúcsait is megpillanthatjuk majd. Ezt követően a Medves-fennsík kapujának számító Eresztvényre utazunk. Rövid készülődés után az Eresztvényi tanösvényen kezdjük meg túránkat, amelynek a célja az oly sok nógrádi panorámán megfigyelt országszerte híres Salgó vára. A vár a Medves-fennsík határán fekszik, amely Európa legnagyobb területű bazaltplatója Magyarország és Szlovákia határán. A fennsík körül több, a mai napra már jócskán lepusztult vulkáni tanúhegy árulkodik az egykori vulkáni aktivitásról. Első túránk a 625 méteres Salgó csúcsára vezet, ahová a 13. században építettetek először erődítményt, Salgó vára pedig azóta sok viszontagságon átesve, majd megmenekülve a teljes pusztulástól szinte régi formájában fogadja a panorámáért felkapaszkodó túrázókat. A vár után átsétálunk a szomszédos Boszorkány-kő csúcsára is, majd körtúra keretében folytatjuk kirándulásunkat az egykori kőfejtő vasút maradványinak irányába. A síneket egy ideje már felszedték, ám a vasúti töltésen azóta túraösvény létesült, míg az egykori alagút pedig szintén gyalogszerrel járható. Visszatérve a parkolóba a jó 45 percre fekvő Garáb felé vesszük az irányt. Elfoglaljuk szállásunkat a Cserhát szívében fekvő vendégházban, majd a kellemes vörös borozgatás közepette elfogyasztjuk vadpörköltünket, amelyet igazi helyi palóc szakácsok készítettek el számunkra. Táv a Karancs túrán: 10,5 km, szint: 550 m, menetidő: 3-4 óra, a Salgó vár túrán: 8,5 km, szint: 250 m, menetidő: 3 óra.

2

 
Garáb, Tepke kilátó (567 m), Páris patak szurdokvölgye, Hollókő
 

Második napunkon tovább folytatjuk Nógrád megye felfedezését és reggelink után a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet dombjait vesszük célba. Hétvégénk utolsó túrája az Országos Kéktúra útvonalán fekvő 567 méteres Tepke csúcsára indul majd, hiszen a csúcson épített kilátóból a Karancs-Medves után egy újabb elfeledett tájegység szépséges panorámáját élvezhetjük majd. A Garábról induló túránk egy meredek kaptatóval indul, majd a Garábi-nyereg elérése után már nagyjából szintben érjük el először az 572 méteres Macska-hegyet, majd néhány kilométer után a Tepke csúcsát is. Nagyjából 12 km túrát követően térünk vissza Garábra. Kocsikba szállunk és Nógrádszakálra utazunk, hogy felkeressük a térség egyik legizgalmasabb szurdokvölgyét, amelyet a Páris patak alakított ki. A „Palóc Grand Canyon” néven is ismert geológiai képződmény helyén több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott, a hajdani folyó pedig úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölé magasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. A belógó faágaktól még inkább egy elvarázsolt világban érezhetjük magunkat, eső esetén pedig akár nagyobb medencéket is láthatunk a legtöbbször száraz szurdokvölgyben. Izgalmas szurdoktúránk végeztével az Európa szerte ismert Hollókőre megyünk, amely egyelőre az egyetlen magyar településként szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, hiszen a 17-18. században kialakult aprócska település a népi építészet és a falusi élet tradícióit is sikeresen őrizte évszázadokon át. Közös sétánk során érintjük majd a falucska híres központját, illetve elsétálunk az alig pár száz méterre fekvő Hollókő várába is. A vár látogatást követően elbúcsúzunk egymástól és elindulunk haza. Túratáv: 12 km, szint: 460 m, menetidő: 3-4 óra.

Az oldalon található képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés