Bejelentkezés

Cserhát, Karancs-Medves

Palócföld legjava: várak, vulkánok, csodálatos panorámák, Hollókő és a Páris patak rejtelmes szurdokvölgye

Palócföld felfedezését Salgótarján látványával kezdjük, ám a nehézipar tájon ejtett sebei és a panelházak dzsungele csak az első benyomásunk lesz. Túránk határozott célja, hogy minél több túrázóval ismertessük meg a Cserhát keleti vidékét, azon belül is a szinte alig ismert, mégis csodálatos Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetet. Felfedezzük a Nógrád megyei várak legszebbjeit, hiszen a Salgó és Somoskő vára mellett ellátogatunk a Hollókői várba is, két izzasztó csúcstúra keretében pedig gyönyörű panorámát élvezhetünk majd a Karancs (729 m) és a Tepke (567 m) kilátóiból. Túránkat a Páris patak vadregényes szurdokvölgye, és a finom palóc ételek egészítik majd ki, hogy ezen az őszi, színes hétvégén aktívan fedezzük fel Magyarország sokak számára alig ismert szegletét.
Indulás helye: Somoskőújfalu, Határ büfé parkoló, 2021. május 1-én szombaton, reggel 08:30-kor. 48.154160 N, 19.815878 E
Szállás és ellátás: Garábon, vendégházban 2-3 ágyas szobákban, a vacsora kivételével önellátó.
Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 9.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!
Aktuális: Utazásainkat mindig az aktuális járványügyi intézkedéseknek megfelelően szervezzük. Jelenleg kérjük, hogy kizárólag a védettségi igazolvánnyal, vagy az oltási kiskönyveddel a birtokodban jelentkezz az utazásra, mert ennek hiányában szállásaink, szolgáltatóink nem fogadhatnak vendégeket.
Időpontok
Fedezzük fel együtt Magyarország középhegységeit, és járjuk be a legszebb túraösvényeket a magyarországi 10 csúcs kihívással!

Túrabakancsot fel, irány Magyarország! Évekkel ezelőtt az itthoni nemzeti parkokat már végigjártuk, most a középhegységeinket és folyóinkat célozzuk meg, hogy felfedezhessük az ország rejtett, vagy kevésbé rejtett vadregényes szegleteit. Alkalmanként felkeressük a környékükön fekvő híres borvidékeket is, hogy természetesen némi borkóstolóval összekötve, a már megszokott, fiatalos lendületű Eupoliszos túrákkal, aktív természetjárással kezdjünk bele mi is a hazai turizmus újraélesztésébe! Ennek keretében összeállítottuk a „magyar 10 csúcs” kihívást, melynek célja a hazai hegyeink legmagasabb csúcsainak bejárása. Az Északi-Középhegység csúcsain kívül felvettük listánkba a Dunántúl néhány, szerintünk kihagyhatatlan térséget és tájegységét is, így került kiírásra végül az alábbi 10+1 túra. Tartsatok velünk! :) #túrázzitthon #magyar10csúcs  • 1. nap Karancs (729 m), Eresztvény, Salgó és Somoskői vár, Garáb

    3
    Találkozó reggel 8:30-kor Somoskőújfalui Határ kocsma melletti parkolóban, ahonnan a túránk is indul. A felüljárón keresztezzük a vasúti síneket, majd szinte toronyirányt megindulunk a határon fekvő hegyre, melynek beceneve nem más, mint a Palóc Olümposz. Meredeken kezdődik túránk, ám cserébe alig 3,5 km után már a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet legmagasabb csúcsán állunk 729 méteren, miközben a kevésbé tériszonyos túratársak felmászhatnak a Karancs kilátójába is. A környező dombok, várak és települések mind lábunk alatt lesznek, sőt, tiszta idő esetén Szlovákia legmagasabb hegycsúcsait is megpillanthatjuk majd. Ezt követően a Medves-fennsík kapujának számító Eresztvényre utazunk. Rövid készülődés után az Eresztvényi tanösvényen kezdjük meg túránkat, amelynek a célja az oly sok nógrádi panorámán megfigyelt országszerte híres Salgó vára. A vár a Medves-fennsík határán fekszik, amely Európa legnagyobb területű bazaltplatója Magyarország és Szlovákia határán. A fennsík körül több, a mai napra már jócskán lepusztult vulkáni tanúhegy árulkodik az egykori vulkáni aktivitásról. Első túránk a 625 méteres Salgó csúcsára vezet, ahová a 13. században építettetek először erődítményt, Salgó vára pedig azóta sok viszontagságon átesve, majd megmenekülve a teljes pusztulástól szinte régi formájában fogadja a panorámáért felkapaszkodó túrázókat. A vár után átsétálunk a szomszédos Boszorkány-kő csúcsára is, majd körtúra keretében folytatjuk kirándulásunkat az egykori kőfejtő vasút maradványinak irányába. A síneket egy ideje már felszedték, ám a vasúti töltésen azóta túraösvény létesült, míg az egykori alagút pedig szintén gyalogszerrel járható. Visszatérve a parkolóba a jó 45 percre fekvő Garáb felé vesszük az irányt. Elfoglaljuk szállásunkat a Cserhát szívében fekvő vendégházban, majd a kellemes vörös borozgatás közepette elfogyasztjuk vadpörköltünket, amelyet igazi helyi palóc szakácsok készítettek el számunkra. Táv a Karancs túrán: 10,5 km, szint: 550 m, menetidő: 3-4 óra, a Salgó vár túrán: 8,5 km, szint: 250 m, menetidő: 3 óra.
  • 2. nap Garáb, Tepke kilátó (567 m), Páris patak szurdokvölgye, Hollókő

    3
    Második napunkon tovább folytatjuk Nógrád megye felfedezését és reggelink után a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet dombjait vesszük célba. Hétvégénk utolsó túrája az Országos Kéktúra útvonalán fekvő 567 méteres Tepke csúcsára indul majd, hiszen a csúcson épített kilátóból a Karancs-Medves után egy újabb elfeledett tájegység szépséges panorámáját élvezhetjük majd. A Garábról induló túránk egy meredek kaptatóval indul, majd a Garábi-nyereg elérése után már nagyjából szintben érjük el először az 572 méteres Macska-hegyet, majd néhány kilométer után a Tepke csúcsát is. Nagyjából 12 km túrát követően térünk vissza Garábra. Kocsikba szállunk és Nógrádszakálra utazunk, hogy felkeressük a térség egyik legizgalmasabb szurdokvölgyét, amelyet a Páris patak alakított ki. A „Palóc Grand Canyon” néven is ismert geológiai képződmény helyén több millió évvel ezelőtt folyó kanyargott, a hajdani folyó pedig úgy vájta ki medrét, hogy ha a szurdokban sétál az ember, fölé magasodnak a hordalékból keletkezett, sziklaszerű építmények. A belógó faágaktól még inkább egy elvarázsolt világban érezhetjük magunkat, eső esetén pedig akár nagyobb medencéket is láthatunk a legtöbbször száraz szurdokvölgyben. Izgalmas szurdoktúránk végeztével az Európa szerte ismert Hollókőre megyünk, amely egyelőre az egyetlen magyar településként szerepel az UNESCO Világörökségi listáján, hiszen a 17-18. században kialakult aprócska település a népi építészet és a falusi élet tradícióit is sikeresen őrizte évszázadokon át. Közös sétánk során érintjük majd a falucska híres központját, illetve elsétálunk az alig pár száz méterre fekvő Hollókő várába is. A vár látogatást követően elbúcsúzunk egymástól és elindulunk haza. Túratáv: 12 km, szint: 460 m, menetidő: 3-4 óra.
Az oldalon található képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.