Bejelentkezés

Zöld-foki-szigetek

Lélegzetelállító túrák és kirándulások Santo Antao és Sao Vicente szigetén

Új, kiscsoportos kalandtúránkon a Zöld-foki-szigetek kétségtelenül legkülönlegesebb tagjára, a túrázók álomszigetére, a zöldellő Santo Antão-ra utazunk, ahol intenzív, csodálatos túranapok várnak ránk. Bejárjuk a sziget legendás túraösvényeit, felfedezzük a legizgalmasabb tengerparti részeket, a helyi családok által üzemeltetett vendégházakban alszunk, így betekintést nyerünk nem csak a helyiek mindennapjaiba, de a Zöldfoki-szigetek gasztronómiáját is megismerhetjük. Mivel Santo Antao szigetére csak komppal lehet átjutni, a szomszédos Sao Vicente szigetére repülünk, s ha már ott járunk, természetesen az afro-portugál kultúra bájos városával, Mindelo-val is megismerkedünk.

Madeira, az Azori-szigetek és a Kanári-szigetek után fedezd fel a Makaronézia szigetek legdélibb, legmelegebb, leghívogatóbb szigetcsoportjának legkülönlegesebb tagját, a túrázók paradicsomát!

Kiemelt látnivalók az utazás során:
- túrák az érintetlen természetben  a Zöldfoki-szigetek legzöldebb szigete, Santo Antao legzöldebb völgyeiben (Paul Valley, Xoxo).
- a pazar fekvésű Fontainhas, a NatGeo szerint a világ egyik legszebb fekvésű települése.
- a portugál gyarmati építészet emlékei Ribeira Grande, Ponta do Sol városában.
- kirándulás Santo Antao szigetének távoli, eldugott, fekete fövenyes tengerpartjára, Tarrafalra.
- ismerkedés a helyi gasztronómiával és a helyi italokkal: grogue és pontche.
- látványos strandtúra vulkáni kúpokkal és homokdűnékkel
Sao Vicente szigetén,
- sznorkelezés teknősökkel San Pedro álomszép tengerpartján.

Időpontok

 • 2024. február 07 → 15.
 • 1. nap Lisszabon

  Érkezés Portugália lenyűgöző fővárosába, Lisszabonba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Szállás: szálloda. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 • 2. nap Lisszabon, São Vicente-sziget: Mindelo

  Ma reggel átrepülünk São Vicente szigetére. A reptéren már vár ránk transzferünk, amivel a szállásunkra utazunk. Ezen a szálláson egy éjszakát töltünk. Szállás: panzió.
 • 3. nap Mindelo, Santo Antão-sziget: Porto Novo, Ribeira Grande , Xoxo

  3
  Reggel hajóra szállunk, és a túrázók paradicsoma felé kompozunk, Santo Antão szigetére. Miután egy transzferrel eljutunk a szállásunkra, Ribeira Grande-ra, túrafelszerelésbe öltözünk és egy igazán látványos túrát teszünk. A Xoxo nevű kis falu felé vesszük az irányt, amely máig megőrizte autentikus báját. A helyiek szokva vannak az olyan meredek ösvényekhez, amelyen mi is felkapaszkodunk egy kilátópontra, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk a Ribeira Grande völgyére. Túránk végén egy helyi menüre is beülhetünk egy pici étterembe, melynek teraszáról a Xoxo-t körbevevő elképesztő hegyeket csodálhatjuk. Visszafele úton pedig egy szép vízesést is útba ejthetünk. Túratáv: 8 km, szint: 500 m fel, 500 m le, menetidő: 4-5 óra. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon öt éjszakát töltünk.
 • 4. nap Ribeira Grande, Ponta do Sol, Fontainhas, Chã de Igreja

  3
  Reggeli után ma egy valamivel kényelmesebb, ám nem kevésbé látványos túrára indulunk. A túra Ponta do Sol településéről indul és az északkeleti partvonalon halad végig. Teljesen más táj tárul elénk, mint az előző nap, de döbbenetesen szép panorámában ma sem lesz hiány. A szerpentines, macskaköves út olyan kis településeken vezet keresztül, amelyek teljesen elszigeteltek a főúttól, ma is csak ezen az ösvényen elérhetőek. Nagyjából egy óra múlva érünk Fontainhas-ba, amely nem csak az egyik legfestőibb település a szigeten, de a National Geografic is a világ legszebb fekvésű települései közé választotta. Égbeszőkő hegycsúcsok az egyik oldalon, a tenger hullámzó morajlása a másik oldalon - ez a látvány kíséri végig utunkat, miközben a szél borzolja a hajunkat. Útközben érintünk egy fürdésre csábító partszakaszt is, de az erős áramlatok miatt itt nem mártózhatunk meg a habokban, erre még egy-két napot várnunk kell... Késő délután érkezünk Cha de Ingreja-ba, ahonnan transzfer repít vissza minket szállásunkra. Túratáv: 14 km, szint: 900 m fel, 800 m le, menetidő: 5-6 óra. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Ribeira Grande, Cova-kráter, Valle de Paúl, Cidade das Pombas

  4
  Ma reggel felbuszozunk a Cova-kráter közelébe, hogy az egész Zöld-foki szigetek egyik leglátványosabb túraösvényén haladva lejussunk az óceánparti Cidade das Pombas településre. Először a kráter környékét járjuk be, egy kilátópontból aztán rálátunk a szomszédos szigetre és a Valle de Paúl völgyére. Innen egy kifejezetten meredek, kanyargós, macskaköves úton kezdünk ereszkedni Cidade das Pombas felé, szó szerint lélegzetelállító kilátással az alattunk húzódó, teraszosan művelt kertekre. A pengeéles hegygerincek és a zöldellő teraszok látványa miatt úgy érezzük, mintha Hawaii híres Napali partszakaszából és Bali remek rizsteraszaiból gyúrta volna össze a Teremtő ezt az elképesztő vidéket... Menet közben avokádófák, banán- és kávéültetvények mellett haladunk el. A tengerperti városkába érkezve egy kiadós estebéd vár ránk, ahol megkóstolhatjuk a helyi cukornád-ültetvényekből származó rumot is. Túratáv: 14 km, szint: 200 m fel, 1300 le, menetidő: 5-6 óra. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Ribeira Grande, Porto Novo, Tarrafal

  Az előző három nap rendkívül látványos, de kimerítő túrái után ma amolyan "pihenőnap" következik. A tengerpari panorámaúton visszakanyargunk Ponto Novo kikötőjébe, ahonnan a sziget nyugati oldalára indulunk egy buszos kirándulásra. Az északkeleti partvidék pengeéles gerincei és zöld völgyei után errefele teljesen más, kopár, holdbéli táj fogad, aminek szintén megvan a maga varázsa. Célállomásunk, Tarrafal azonban üde oázisként bújik meg egy hosszú, fekete fövenyes vulkanikus partszakasz egyik csücskében, a tengerből kiemelkedő meredek sziklabércek ölelésében. A kikötőben a halászok színes hajóikból pakolják partra a napi fogást, az egész települést belengi az időtlenség érzete. A mai napból ugyanakkor a strandolás se maradhat ki! Az északkeleti partvidék veszélyes vizei után itt végre mi is megmártózhatunk a hullámok között. Tarrafalból vezet a sziget egyik legendás útja a partszakasz másik, csak gyalogosan, vagy hajóval megközelíthető eldugott kis települése, Monte Trigo irányába. Ezt nem tudjuk ugyan végig bejárni, de egy szakaszán mi is elgyalogolhatunk. Élményekkel feltöltődve indulunk vissza szállásunkra a kora esti órákban. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Ribeira Grande, Delgadim gerinc, Corda, Coculi

  3
  Ma egy rövidebb és könnyebb, de cseppet sem kevésbé látványos túra vár ránk, mint az első napokban. Újra Santo Antao északkeleti tájain túrázunk, de most a belső részeken, a Corda és Coculi közti eldugott szegleteket fedezzük fel. Sok turistát eddig sem láttunk, most még inkább csak a helyiekbe ütközünk az ismét mesés tájban haladó ösvényeken. Transzferrel kanyargunk fel a hegyvidékre. Mielőtt belekezdenénk a mai túránkba, röviddel előtte tartunk egy fotószünetet a Delgadim gerincen, ahol a macskaköves autóút mindkét oldalán hatalmas mélységek nyílnak. Innen csak pár perc, s már újra e lélegzetelállító hegyvidéken koptatjuk bakancsainkat. Apró falvak, a már megszokott megművelt zöld teraszok, gyömölcsfék között, néhol kitett mélységek mellett/felett kanyarog keskeny ösvényünk, ahol a helyiek változatlanul élik megszokott mindennapjakat, s meglepődve köszöntik az erre vetődő túrázókat. Alapvetően lefele ereszkedünk, szerpentinezünk szinte végig, Coculi kis településéig, szállásunkig. A nap hátralevő része a lazulásé. Igény esetén visszatérhetünk Ponta do Sol településére, a tengerpartra, hogy egy remek vacsorával és egy feledhetetlen napnyugtával búcsúzzunk Santo Antao szigetétől. Túratáv: 6-7 km, szint: 100 m fel, 800 le, menetidő: 3 óra. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Ribeira Grande, São Vicente-sziget: Mindelo

  Ma elhagyjuk a túrázók paradicsomát, Santo Antao szigetét, és a belső, hegyi úton átkelve indulunk transzferrel Porto Novo kikötője felé, hogy még egyszer élvezhessük ezt a semmihez nem fogható panorámát. Komppal áthatózunk São Vicente szigetére, ahol elfoglaljuk a szállásunkat. Az aktív túrázós napok után jól fog esni egy kis lazulás. Különböző fakultatív programok keretén belül ismerhetjük meg Mindelo városkáját: ellátogathatunk a Cesaria Évora múzeumba, belekóstolhatunk a finomabbnál finomabb helyi ételkülönlegességekbe, vagy kitaxizhatunk Praia da Laginha fehér homokos, türkizkék vízű strandjára, hogy a hazautazás előtt töltődjünk fénnyel, a hullámok közt áztassuk ki a túrázásban megfáradt izmainkat. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 9. nap São Vicente-sziget: Monte Verde, Calhau, Praia Grande

  Egy teljes napunk van Sao Vicente alaposabb megismerésére. Ez a sziget jóval kisebb, mint Santo Antao, a terepviszonyok is egyszerűbbek, így minden fontosabb látnivalóra sort tudunk ma keríteni. Felmehetünk a sziget legmagasabb pontja, a 750 méteres Monte Verde csúcsára a remek panorámáért, de a nap egyik leglátványosabb része kétségtelenül az a parti túra lesz, amit Calhauból indulva tehetünk a tengerparton, Praia Grande aranyszínű homokjában túrázva Calhau irányába. A napnyugta megtekintéséhez pedig a legalkalmasabb pont a Farol de D.Amelia, melyhez egy sziklafalba épített kis ösvény vezet a kikötő közeléből, Santo André apró településéről, ahol egy fakultatív sznorkeltúra a teknősökkel szintén életreszóló élmény. Utolsó éjszakánkon pedig még belevethetjük magunkat Mindelo éjszakai nyüzsgésébe. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 10. nap São Vicente-sziget: Mindelo, Lisszabon

  Ma elhagyjuk a Zöldfoki szigeteket, s visszarepülünk Lissszabonba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Lisszabon

  A mai napon már nincs kötött programunk, a repülőjáratok függvényében hazautazunk.
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.