Bejelentkezés

Patagónia (Tűzföld): Argentína, Chile

Csillagtúrák a déli félteke leghíresebb nemzeti parkjaiban, ikonikus hegycsúcsok és világhírű túrák Argentínában és Chilében. Szakvezetéssel.

Az amerikai kontinens legdélebbi szegletébe induló utunk egy varázslatos vidék, Patagónia felfedezésére indul. Az európai utazóknak mindig is világvéginek tűnő úti cél az érintetlen természet csodáira vágyó kalandorok fantáziáját már évszázadok mozgatja, így nem csoda, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide szinte egész évben.

Hogy mi lehet Patagónia titka? Nehéz néhány mondatban összefoglalni. El Chaltén környékén a méltán világhíres Fitz Roy és Cerro Torre szemkápráztató csúcsai alatt túrázunk patakokon átkelve, gleccserek morénáin felkapaszkodva, apró tengerszemeket megcsodálva, a hangulatos városkában pedig vidéki nyugalomban pihenhetjük ki a fáradalmakat. Egészen közelről szemügyre vesszük a hatalmas Perito Moreno gleccsert, a folyton borjadzó, elképesztő hanghatásokat hallató óriást. Chilébe átutazva aztán nemcsak egy új ország, de egy merőben más táj is vár majd ránk. A Torres del Paine Nemzeti Park sokat látott utazók szerint is a kontinens talán legcsodálatosabb természeti látnivalóit rejti. A fűrészfogas hegycsúcsok környékén az állandóan változó, virgonc felhőket a nyugati szél tépázza, a távolban pedig elképesztő méretű gleccserek tűnnek fel, melyek apró darabkái a hegyvidéki tavakat járják. Az olvadó gleccserek által türkizkékre színezett tavak és hegyek között a túraösvényen fantasztikus kilátópontok, folyamatosan változó növénytakaró, és a szeszélyes patagóniai időjárás csodálatos jelenségei várnak majd ránk.  Túrázunk majd szélviharban, verőfényes napsütésben, szivárványok alatt, hózáporok elől menedéket keresve, mindezt azért, hogy az itt eltöltött kalandos napjaink alatt a lehető legközelebbről ismerjük meg az álmainkban oly régóta dédelgetett Patagónia érintetlen vidékét.

Utazásunk különlegességét fokozza, hogy a klímaváltozás egyik leglátványosabb terepi, természeti laboratóriumában fogunk tartózkodni, túravezetőink  valódi szakvezetést nyújtanak majd végig a túra során. Az első turnus vezetője Dr. Nagy Balázs, évek óta dolgozik az Andok déli részén, a Torres del Paine Nemzeti Parkban a környezeti változásokat feltáró mérőrendszert működtet chilei kollégáival - s mindebbe most testközelből mi is beleláthatunk. Nem kell beülni az egyetemi padsorokba, hanem tálcán kínálja az érdekesebbnél érdekesebb folyamatokat, látványokat, magyarázatokat! A második turnus során túravezetőnk Nagy Éva Johanna, aki tereptapasztalt geográfusként fél életét a hegyek között töltötte, a természet folyamatai közt otthonosan eligazodik, és magyarázza is azokat. Szezonokat dolgozott antarktiszi kutatásban, részt vett a Magyar Száraz Andok Kutatási Program beindításában, a Torres del Paine Nemzeti Parkban pedig már a saját gyerekeit fogta - nehogy elvigye őket az erős szél… Ezen az utazáson együtt van jelen a csodás táj, a megismerés kalandja, és a magyarázatokat kereső gondolkodás.

Időpontok

 • 2024. március 07 → 16.
 • 2024. március 21 → 30.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Patagónia alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Argentína és Chile egyedülálló tájaiból. A kiegészítő program során megismerkedünk Tűzföld legszebb túraösvényeivel és nemzeti parkjaival, hogy az amerikai kontinens legdélebbi szegletéből és Buenos Airesből is kapjunk egy ízelítőt. A kiegészítő program felára 249.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni.

A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. március 7-én / március 21-én indul El Calafatéban és 2024. március 20-án / április 3-án ér véget Buenos Airesben! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap El Calafate

  Érkezés Patagóniába, El Calafatéba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol programunk indul. Szállás: szállóban.
 • 2. nap El Calafate, El Chalten, Chorillo del Salto

  2
  Ma egy transzferrel a nagyjából 3 órányi utazásra felkvő El Chaltén városába utazunk, mely a túrázó és hegymászó világban is komoly jelentőséggel bír. Itt található ugyanis a világhírű Fitz Roy (3405 m) sziklatűje és a Cerro Torre (3102 m) a maga kecsesen égre törő csúcsával. Emellett számos más alacsonyabb, de ugyanolyan nehézségű, szépségű csúcsot is láthatunk az El Chaltén környéki hegyekben. A várost alig 35 évvel ezelőtt alapították hegymászók, és a mai napig fokozatosan növekszik a turizmusból élők bevándorlása miatt. Míg a túrázók, hegymászók elvonulása után egy alvó kisváros képét mutatja, addig az itteni helyi nyár alatt nyüzsgő várossá változik. Délután lehetőség van felkeresni fáradt izmaink megmozgatása céljából a 4 kilométerre található Chorillo del Salto vízesést, illetve naplementére felkapaszkodhatunk a nemzeti park központja mellett található Mirador de los Cóndoresbe is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. (túratáv összesen: kb.10 km, szint: kb. 250 méter, menetidő: 3-4 óra)
 • 3. nap El Chalten, Laguna de Los Tres (Fitz Roy), El Chalten

  3
  Ma egy egész napos túra során a Laguna de Los Tres partján található Fitz Roy csúcsához túrázunk. A városból kiinduló ösvény kezdetben meredeken emelkedik, majd déli-bükk erdőkben vezet az utunk, és egy kis kitérővel a Lago Capri partjáról pillanthatjuk meg a legendás hegycsúcsot. A tavacskát elhagyva hullámzó terepen haladunk a Poincenot táborhelyig, majd a Rio Blancon átkelve az ösvény legmeredekebben emelkedő részéhez érünk. A kemény kaptatón átjutva érünk el a Lago de Los Tres partjára, ahol velünk szemben magasodó csúcsok előtt pihenjük ki fáradalmainkat. Előttünk a Fitz Roy, a Cerro Poincenot (3002 m), Aguja Rafael (2482 m), a Aguja Saint Exupery (2558 m) sziklatűit, falait láthatjuk többek között. A túránkat az ismert útvonalon tesszük meg visszafelé a szállásig. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. (túratáv: 26 km, szintemelkedés: 950 méter (az utolsó szakaszon 350 méteres emelkedő 2,5 km alatt), menetidő: 8-9 óra)
 • 4. nap El Chalten, Cerro Torre, El Chalten

  3
  E napi túránk végcélja a hegymászó világban ismert „kegyetlen hegycsúcshoz”, a Cerro Torréhoz (3102 m) vezet. A város másik pontjáról kiinduló ösvény fokozatosan emelkedik a Rio Fitz Roy mentén. A Mirador Torre kilátóponthoz érve egyszerre csodálhatjuk meg panorámakilátásban a két ismert hegycsúcsot, és az azokat körülvevő más csúcsokat. Túránk a Lago Torre partján ér véget, ahol pihenéssel töltünk némi időt a visszaút előtt. A Cerro Torre csúcsához a mászó körökben számtalan sikeres és sikertelen expedíció története kötődik. A leghíresebb útjának, a Kompresszor-út első megmászását is sokáig kételkedve fogadták - a következő expedíciók sikertelenségét látva. Az első magyar 2008 januárjában jutott fel a csúcsra. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli. (túratáv: 20 km, szintemelkedés: 550 méter, menetidő: 6-7 óra)
 • 5. nap El Chalten, El Calafate, Perito Moreno-gleccser

  1
  El Chalténből reggel indulva a menetrend szerint visszabuszozunk a hatalmas, jégkorszaki gleccsernyelv által kialakított Argentino-tóhoz, a partján kiépült El Calafate városba (a neve egy jellegzetes, helyi bogyós cserjét jelenti). A mai cél a városon túl buszozva a világhírű Moreno-gleccser elérése a Los Glaciares Nemzeti Parkban. El Calafate-ból ez 80 km-nyi, másfél órás út, először a hűvös pampán, majd a Déli-Andok hegyei között. A Moreno-gleccsernél töltjük a délutánt, és a hosszas időzés nem véletlen. A gleccser fél-balatonnyi hosszan áramlik felén a Dél-Patagóniai- jégmezőből, az Argentino-tavon nyugvó nyelve 4 km széles, mi pedig pont a nyelv elvégződésénél szemlélődünk. Mégpedig a tó fölé emelkedő 50-60 méter magas (vagyis vagy 20 emeletnyi toronyház méretű) jégfalak színét, formavilágát és mennydörgésszerű összeomlását csodálva! Erre kiépített rámpa szolgál, mert a tóba omló jég hatalmas hullámokat indít a tó szegélyén. Maga a gleccser statikusan viselkedik, nem fogy jelentősen, bőven van utánpótlása a mérsékelt övezet legnagyobb jégborításából. Viszont szezonálisan változik a hossza, télen előrenyomul, nyáron rövidül - és a víz alatt még vagy 500 m vastagságban folytatódik. Estére visszatérünk a városba. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 6. nap El Calafate, Paso Río Don Guillermo, Puerto Natales

  Ezen a napon hosszú utazás vár ránk, hiszen Argentínából Chilébe utazunk. A kopár, száraz, félsivatagos argentin részt közvetlenül a határ után Patagónia egy merőben más arca váltja. Az óceán közelsége miatt a chilei rész hegyvidékei hóval borított csúcsokat, csapadéktól áztatott zöld legelőket, igazi alpesi tájat mutatnak. Több órás, egész napos utazás után a délutáni órákban érkezünk meg az óceán partján fekvő Puerto Natales hangulatos városkájába. El Calafatéhoz hasonlóan a város is a turizmus miatt vált jelentőssé, hiszen a közeli Torres del Paine Nemzeti Parkba igyekvő túrázók itt készülnek fel a túrák előtt, vagy épp lazulnak el a több napos vándorlásaik után. A nap hátralevő részét pénzváltással, vásárlással, óceán parti sétával és az előttünk álló kemény túrára való felkészüléssel, illetve alapos megbeszéléssel töltjük. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Puerto Natales, Torres del Paine NP: a Paine-szarvak napja

  2
  Reggel élelmiszervásárlás, majd indulás busszal az egész napos nemzeti park látogatásra. A várost elhagyva, s rövidesen letérve a főútról a park déli kapuját célozzuk meg, de előtte megállunk a híres Milodon-barlangnál. A hatalmas barlang akkor keletkezett, amikor a legerősebb eljegesedés idején az óriás gleccserek hatalmas tavakat duzzasztottak ezen a területen is és a tószegélyi hullámverés barlangokat vájt a sziklafalakba. A tavi állapot után szárazra került üregekbe a jégkorszak után, bő 10 ezer éve az ember is beköltözött, de itt éltek az óriáslajhárok (mylodonok) is. A korai emberek egyik fő táplálékát adták, és nagy valószínűséggel kihalásuk az ember számlájára írható. A nemzeti parkot a déli, Serrano-bejáraton elérve kiváltjuk a többnapos belépőnket és célba vesszük a mindössze 60 méteres tengerszint fölötti magasságban fekvő, gleccsertáplálta Grey-tavat. Összesen 4 km-es gyaloglással túrát teszünk a tó földnyelvvel összekötött egykori déli szigetére, az ottani kilátóhelyre (Mirador Lago Grey), ahová az erős szelek időnként még a Dél- patagóniai-jégmezőből táplálkozó, hatalmas Grey-gleccserről levált jégdarabokat is elszállítják. Busszal folytatva az utat a dübörgő Salto Grande a következő megállónk, ahol a vízeséstől újabb, kb. 2 órás túrára indulunk. Cél a Mirador Cuernos: a kilátóhelytől teljes nagyszerűségében tornyosulnak előttünk a Paine-szarvak (Cuernos del Paine) sziklaormai. Közben esélyes, hogy guanakókkal, e nagy, dél-amerikai tevefélékkel is találkozunk. Áthajtva ezután a nemzeti parkon, a keleti, Amarga-kapu felé indulunk, közben megállunk a Mirador Nordenskjöld-ről elénk táruló látványt élvezni: az óriási gránitormok minden látószögből más és más, különleges arcukat mutatják. A nemzeti parkot az egyik keleti kapun, a Sarmiento-tó mentén hagyjuk el. Késő délután érünk vissza szállásunkra a busszal. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. (túratáv összesen a két túrán: 10-12 km, szintemelkedés: 100 m, menetidő: 4-5 óra)
 • 8. nap Puerto Natales, Torres del Paine NP: a Paine-tornyok napja

  3
  Puerto Natalesből észak felé indulunk, és 1.5 órás buszozás után a nemzeti parkot a keleti, Amarga- bejáraton érjük el - közben érdemes figyelni a pampán a gyakran feltűnő nagy futómadarakat, a nandukat, valamint a guanakókat is. A védett területen rövidesen leparkolunk a Las Torres- központnál, ahonnan egész napos gyalogtúránk indul (és végződik). Mindössze 150 méteres magasságban vagyunk, a cél, a Mirador base de las Torres 900 méteren fekszik. Az Ascencio-völgyben kaptatunk fölfelé, és bár a táv és a szintkülönbség nem óriási felfelé és lefelé is 9,5 km, Patagónia turistaösvényei a hullámos, köves terep miatt mindig tartogatnak kihívást. Patagónia egyik ikonikus látványához, a Paine-tornyokhoz (Torres del Paine) igyekszünk, melyek csak gyalogosan érhetők el. A nap során nagyszerű keresztmetszete kapunk a patagóniai vegetáció övezetességéről, hiszen a pampán kezdjük a túrát, majd elérjük a dél-bükk (Nothofagus) erdőket. Az erdőhatár kb. 800 méteren húzódik, így ki is gyaloglunk majd belőlük, fel a tundrára, és a menet a 2850 m-ig tornyosuló gránittornyok lábánál fekvő, gleccser-olvadékvíz táplálta tónál ér véget, a korábban a tornyok között túlcsorduló jégár morénasáncai mentén. E túranap mindent tartalmaz, amit csak a híres helyszín tartogathat: képeslap-tájképek, zord szirtek, különleges erdők, széltépte pampa, jeges hegyvidék. A nap végén visszabuszozunk a szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. (túratáv: 18 km, szintemelkedés: 750 m, menetidő: 7 óra)
 • 9. nap Puerto Natales, El Calafate (Argentína)

  A mai napon visszatérünk Argentínába. Buszunk a legendás argentin, patagón pampán vezet, a Ruta 44-es úton. Határátlépés után még több órás buszozás vezet aznapi végcélunkig, az ismert szállásunkig El Calafate városban. Útközben a patagóniai táj másik arcát, a pampát figyelhetjük meg. Ha szerencsénk van, a helyi élővilág egyik érdekes madarát, a Nandut is megpillanthatjuk. El Calafate városában aztán szabadprogram, majd este búcsúvacsora. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 10/+0. nap El Calafate / Ushuaia: Tűzföld Nemzeti Park

  2
  Akik csak az alapprogramot választották, a mai napon elbúcsúznak Patagóniától, Argentínától, Dél-Amerikától, majd El Calafateből a repülőjárat menetrendjétől függően elindulnak hazafelé.

  Akik a négy napos hosszabbítást is választották, azokkal El Calafetéből a Tűzföld argentínai fővárosába repülünk. Ushuaia a Föld legdélebben fekvő valódi városa (kb. 80 ezres lakossággal) a Darwin hajójáról elnevezett Beagle-csatorna partján. Repülőtere a 90-es években nyílt meg, innentől folyamatosan fejlődő, rendkívül érdekes helyszín. (A Föld legdélebbi települése Ushuaia-val szemben, a csatorna túloldalán a Chiléhez tartozó Navarino-szigeten fekvő Puerto Williams 2000 fős kisvárosa). Ushuaia sokáig halászkikötő és börtöntelepülés volt, veszélyes rabok, politikai elítéltek internálóhelyeként működött a 20. század derekáig, az 1982-es Falklandi-háborúban pedig az egyik legfontosabb argentín haditengerészeti bázis volt. Ma innen indul a legtöbb turistahajó az Antarktiszra, környezete, a Déli-Andok Darwin-hegysége pedig növekvő hírnevű túraterep. Emellett itt van a Föld legdélebbi síközpontja is, ahol - nem mellékesen, de nyilvánvalóan az európai nyár a főszezon, vagyis e hűvös és hóbiztos hegyvidéki környezet kiváló edzőterepet kínál az északi félteke versenyzőinek, csapatainak. A délelőtti érkezést követően rögtön buszra szállunk és a repülőtérről az 1960-ban alapított, több mint 600 km2-es Tűzföld Nemzeti Parkba indulunk. 25 km-es buszozással a Lapataia-öbölbe jutunk: ez a Pánamerikai-autóút déli vége (azt északi vége innen 17.848 km-re, de Buenos Airestől is 3 ezer km-re vagyunk közúton...). Az öböl közelében indul gyalogtúránk, mely a nemzeti park legismertebb ösvényén, a Senda Costerán halad végig. Követi a partvidéket, ahol váltakozva érintünk majd nyílt gyepeket, a köves öblöket és a tengerparti erdők keverékét, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Beagle-csatornára és a hófödte hegyekre. Útközben falépcsők és korlátok segítik a néhol meredek ösvényen a továbbhaladásunkat. A végén az Ensenada-öbölbe jutunk, ahol a Föld legdélebbi, kicsiny postahivatala is áll. Itt szállunk vissza buszunkra, amivel visszamegyünk Ushuaiába. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. (túratáv: 7 km, szintemelkedés: 80 méter, menetidő: 3 óra)
 • 11/+1. nap Ushuaia, Darwin-hegység, Laguna Esmeralda

  3
  Reggeli után újra bakancsokba húzunk, s hegyi túrára indulunk a Darwin-hegység keleti vonulatába, amely a Beagle-csatornát északról kíséri. 20 km-t teszünk meg busszal a Valle de Lobos 1000-1400 méteres, ám kifejezetten tagolt, vad hegyek közé szorított völgyalján, majd elindulunk a környék egyik legszebb türkizkék tavához, a 4 km-re fekvő Smaragd-tóhoz (Laguna Esmeralda). A túra 300 méteren kezdődő első szakasza erdőben fut, útközben a tóból kiömlő patak kíséri utunkat, ahol megfigyelhetjük a betelepített hódok által épített várakat, és életük egyéb nyomait is. Útvonalunkat fenséges hegyek és a havas csúcsok kísérik. A 400 méteren fekvő és kb. 400 m hosszú tóhoz érve felettünk, 500 méterrel magasabban az Ojo del Albino-gleccser tűnik fel. A jégár a Laguna Ojo de Albinóba (Albinó-szem-tó) torkollik, e tó a végcélunk. Senkit ne tévesszen meg, hogy egy csodás, déli katlanba kapaszkodunk! A déli-féltekén ezek a hűvösebb lejtők... Az ösvény a völgyben az első 150 méter szinten szelíden emelkedik, de aztán meredek, jégcsiszolta terepen halad, mely a tűzföldi Darwin-hegység jellegzetes tája. A tó partján aztán egy kilátópontnál megpihenünk, majd az ismert túraösvényen visszatérünk a völgybe, kiindulási helyünkre, ahol vár minket buszunk, mely visszarepít minket Ushuaiába. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli. (túratáv: 16 km, szintemelkedés: 600 méter, menetidő: 8 óra)
 • 12/+2. nap Ushuaia, Beagle-csatorna hajókirándulás

  1
  Ma hajóra szállunk és a Beagle-csatornában hajózunk a félnapos kirándulásunk alatt, hogy a helyi tengeri élővilágot és a csatorna környéki csodálatos tájat figyeljük meg. A Beagle-csatorna a Tűzföld-szigetcsoporton halad keresztül, lényegében egy 240 kilométeres átjáró az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között. Hajónk elhalad majd az Alicia-szigetcsoport szigetei közelében, ahol egy kis szerencsével láthatunk majd fókákat, oroszlánfókákat, tengeri madarakat, pingvineket, illetve egy kicsit nagyobb szerencsével a világ egyik legkisebb delfinjét is megpillanthatjuk. Utunk során megállunk több szigetnél is, hogy partra szállva közelről fotózhassuk a vadon élő állatokat. Elhajózunk a 22 méter magas Les Eclaireurs világítótorony mellett, majd visszatérünk a kikötőbe. Hajózás után szabadprogram keretében újra a várossal és a helyi gasztronómia megismerésével folytatjuk napunkat, vagy kerékpárt bérelve fedezhetjük fel a környéket. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 13/+3. nap Ushuaia, Buenos Aires

  Búcsút veszünk a Tűzföldtől és Argentína fővárosába repülünk. A belvárosi szállásunk elfoglalása után - a menetrend függvényében, amennyiben időnk engedi - megkezdjük közös séta keretében a „Dél-Amerika Párizsának” is nevezett Buenos Aires főbb nevezetességeinek a megismerését. Az Avenida de Mayon végig sétálva megnézhetjük a helyi főteret, a Plaza Mayot, az itt található Katedrálist, a kormányzati épületeteket, a Casa Rosadat, de lehetőségünk lesz átkelni a világ legszélesebb, legtöbb sávjával rendelkező útján, az Avenida 9 de Julion is. A sugárúton található Obeliszk közelében épült a kontinens leghíresebb színháza a Teatro Colon. Időnk függvényében, szabadprogram keretében felkereshetjük a város legszínesebb, legbohémebb negyedét, a La Boca negyedet is. Este egy hangulatos helyi étteremben zárjuk le 14 napos túránkat. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 14/+4. nap Buenos Aires

  A repülőjárat menetrendjétől függően megkezdjük hazautunkat.

Az oldalon látható fotókat Garai Gábor és Pál Máté készítették.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.