Bejelentkezés

Japán

Dolomitok (Rosengarten)

Izland quartesszenciája

Szlovénia (nyár)

Túranehézségek

Városnézés - séta - túra - trekking - extrém? Útjainknál jelöljük, hogy az út, sőt, hogy az adott nap mely fokozatba tartozik.


1-es nehézség: Kiépített, könnyen járható, sőt gyakran szilárd burkolatú utak, csekély szintkülönbséggel. Ezek a túrák, városnézések legtöbbször 1-4 órásak, a nehézségük leginkább egy délutáni sétának felelnek meg. A programjaink során gyakoriak az ilyen séták, az is lehetséges, hogy egy adott napnál a nehéz túra mellett nem is jelöljük.

Felszerelésigény: egy kényelmes cipő, esetleg túraszandál.


2-es nehézség: Jól járható, kis szintkülönbségű (kb. 300 méterig), kiépített túrautak, túraösvények jellemzik ezt a nehézségi fokozatot. Normál erőnléttel könnyen teljesíthető, jóleső kirándulásról van szó, többnyire 2-6 órás időtartammal és több pihenőponttal. Jó példák hétvégi kirándulásaink, de ilyen a hosszabb útjaink esetében az egynapos túrák zöme.

Felszerelésigény: túracipő vagy bakancs, és kis hátizsák (benne víz, élelem, esőkabát).


3-as nehézség: Erdei túrautak, sziklás ösvények, melyek átlagos kondícióval és némi túrázási tapasztalattal remekül teljesíthetőek. Ezek végén már érezni a fáradtságot. A szintkülönbség 300-1000 méter közötti, a hosszúságuk változó, de időben minimum fél naposak. Előfordul, hogy lakott területektől távol haladunk, ilyenkor élelem és víz feltöltésre nem mindig van lehetőség, erről a túra előtt szólunk, hogy fel tudj készülni. Technikailag itt még nincs különleges feltétel.

Felszerelésigény: kényelmes túracipő, vagy inkább bakancs, túrázásra alkalmas ruházat, esőkabát, esetleg túrabot, és kis hátizsák (benne víz, élelem, esőkabát).


4-es nehézség: Hegyi túrák, gerinctúrák, csúcsokat elérő túrák, néhol jelöletlen útvonalak jellemzőek. Jellemzően egész napos túrák, trekkingek, gyakran nagyobb magasságokban, változékony időjárási helyzetekkel. A szintkülönbség már nagy, akár 800-1500 méter és 9-25 km túratáv az átlagos. A túraterep nehéz, gyakran előfordulnak kitettebb útvonalrészek. Itt már szükséges a túrázási tapasztalat, és a megbízható felszerelés.

Felszerelésigény: kényelmes, bejáratott túrabakancs, túrázásra és extrém időjárási viszonyokra is alkalmas ruházat (tartalék ruházat), hátizsák, esetleg túrabot.


5-ös nehézség: Nagy túratapasztalatot és jó erőnlétet követel. Komoly, sőt akár extrém szintkülönbségek is lehetnek, gyakran hegygerincen, kitett párkányokon haladó útvonallal. A napi távolság 6-20 km is lehet, esetenként a teljes felszerelés hordozásával. Szélsőséges időjárási körülmények előfordulhatnak. Gyakran a nagy tengerszint feletti magasság, oxigénhiányos környezet jelentheti a fő nehézséget, a magashegyi betegség enyhe, vagy akár komolyabb tüneteivel. Technikailag nehezebb részek is adódhatnak, ahol speciális felszerelésre szükség lehet. Ha erre szükség van, akkor azt külön jelezzük.

Felszerelésigény: megbízható, jó állapotú bakancs, hátizsák, extrém hálózsák, esetenként sátor, és ami specifikusan még szóba jöhet, pl. gleccserszemüveg, jégcsákány, hágóvas, stb.


 
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.