Chile, Bolívia (Húsvét-sziget)

Az Andok szívében: kaland az Altiplano döbbenetes vidékén, Húsvét-sziget hosszabbítással.

Gyere velünk az Andokba, Chilébe és Bolíviába; a világ legszárazabb helyére az Atacama sivatagba, a világ legnagyobb Só-sivatagjába a Salar de Uyuniba, fürödj hőforrásban 4500 méter felett, sétálj flamingók között, lebegj sós lagúnában egy pohár chilei borral a kezedben a naplementében, fotózz gejzíreket a felkelő nap sugaraiban, nézd meg a világ legtisztább égboltját távcsövekkel és mássz vulkánt! Fedezd fel velünk a Hatalmas Kőszobrokat a világ egyedülálló helyén a Húsvét-szigeteken!

Chile és Bolívia e különleges vidékein már többször is megfordultunk Ojos del Salado magashegyi, csúcsmászó túránkhoz és a Peru Bolívia útjainkhoz kapcsolódóan. Az Altiplano egyedülálló hangulata, szín és formavilága, a döbbenetes színekben játszó sós lagúnák újra és újra elvarázsoltak. Ezt a semmihez nem fogható tájat próbáljuk most nem hegymászó utasaink számára is elérhetővé tenni. Nehéz túrák nem szerepelnek a programban, de aki kihívást szeretne, arra is gondoltunk: a Cerro Toco 5600 méteres csúcsának megmászásával. Ha nehéz túrák nincsenek is, a nagy tengerszint feletti magasság, a végletes klimatikus viszonyok, az Altiplano úttalan útjain terepjárókkal történő utazás, a Bolívia vidék és szállások egyszerű jellege azonban így is tartogat kihívásokat. Ha ezeket vállalod, mi bizton állíthatjuk, hogy nem fogsz csalódni, mert ilyen tájakat másutt nem igazán találsz... Kalandra fel!
 

Kiemelt látnivalók az utazásunk során:
- Atacama sivatag
- Valley di Luna holdbéli vidéke
- Laguna Cejar
- Altiplano fennsík színes lagúnái és vulkánjai
- El Tatio gejzírmező
- Salar de Uyuni sósivatag
- csúcsmászás a Cerro Toco vulkánra (5604 m)
- Santiago de Chile Történelmi belvárosa és „Bohém-negyede”
- Rapa Nui / Húsvét-sziget látnivalói
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Hosszabbítási lehetőség a Chile- Bolívia alapprogram után! Két országot érintő utunkat meghosszabbíthatod egy látványos utazással Chile leghíresebb látnivalójához, a Húsvét-szigetre! A kiegészítő program felára 299.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 4 nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, 2019 december 9-én és 2019. december 13-án ér véget Santiago de Chilében. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!

Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - akár hónapokkal előbb - megtelnek. Ezért igen rövid a jelentkezési határidő, ha érdekel a program, és jönni szeretnél, kérjük, ezt minél hamarabb jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk!!
1

 
Calama, San Pedro de Atacama
 

Hosszú repülés végén érkezünk Calamába, ahol már vár transzferünk. San Pedro de Atacamában lesz szállásunk, ami az Atacama-sivatag egyik oázisa. A Baktérítőn fekvő település elbűvölő, vörös agyagból tapasztott házaival, az öntözőcsatornákat övező buja kertekkel, háttérben az Andok ötezres csúcsaival. Elfoglaljuk szállásunkat egy panzióban, majd megkezdjük ismerkedésünket a világ egyik legszárazabb helyének a „Fővárosával” San Pedro de Atacamával. Ha időnk megengedi, megtekintjük a városka fő látnivalóját, az Iglesia de San Pedro de Atacamát, ami egy agyagból tapasztott hatalmas épület, látunk egy 500 éves házat, amiben Pedro de Valdívia, Chile alapítója lakott. A város múzeuma remek anyaggal rendelkezik az Atacama sivatag történetéről. Szállás: hostel.

2

 
San Pedro de Atacama, Yerbas Buenas, Szivárvány-völgy, Ojos del Salar, Laguna Tebinquinche, Laguna Piedra, Laguna Cejar
 

Reggel nekivágunk az Atacama-sivatagnak, hogy felfedezzük a fantasztikus geológiai és történelmi látnivalóit. Első megállónk a régió egyik legjelentősebb régészeti helye: Yerbas Buenas lesz, ahol a az őslakos indiánok sziklarajzokat - petroglifákat - készítettek a kövekre az andoki átkelésük során, útban a Csendes-óceán partja felé. Különböző sziklarajzokat és faragásokat fogunk látni a sziklákban: többek között lámákat, alpakkákat, madarakat. Túránkon tovább haladva jutunk el a következő látnivalóhoz, a Szivárvány-völgybe, ahol a vörös, a zöld, a bézs és sárga színek kavalkádja alkotja a domborzat színvilágát. Buszunkból kiszállva gyalog fedezzük fel a sziklaalakzatokat és az egyedülálló tájat. San Pedroba kora délután érünk vissza, hogy egy kis pihenés után nekiinduljunk az Atacama-sivatag különböző lagúnái felfedezésének. Először meglátogatjuk az Ojos del Salar-t, a „Sivatag szemeit”, az út menti két mély, kútszerű édesvízi lagúna, csobbanásra hívogat a melegben. Következő megállónk a Laguna Tebinquinche lesz, ahol egy rövid sétát teszünk, hogy megnézzünk a fantasztikus kilátást, ahol az ég összeolvad a só fehérségével és a sivataggal. Túránk végén érünk el a híres Laguna Cejar-hoz és a Laguna Piedrá-hoz, ahol újra fürödni, lebegni fogunk a sós vízben, miközben a naplementét és a környező tájat csodáljuk. Szállásunkra este érünk vissza. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

3

 
San Pedro de San Pedro de Atacama, El Tatio (4200m), Valle de Luna, San Perdo de Atacama
 

Ma nagyon nagyon korán kelünk, hogy megtekinthessük a világ legmagasabban fekvő gejzírjeit. Szállásunkról még az éjszaka sötétjében, a hihetetlenül csillagos égbolt alatt utazunk az El Tatió gejzírmezőhöz. Napfelkelte után az alacsony páratartalmú levegőben egykettőre elillan a források vize, ez az oka a korai kelésnek. A napkelte fényeiben különösen látványos a 80 gejzírt tartalmazó gejzírmező a feltörő gőzoszlopokkal. Reggeli és séta után pedig a közeli hőforrásban mártózhatunk meg. Jót tesz a pihenés, hiszen ekkor már 4200 méteren vagyunk, nehézkes lehet a levegővétel. Visszavezető úton megállunk Machuca településen, ahol megtekinthetjük a helyi régi templomot (Iglésia de San Santiago), vásárolhatunk az andoki kézműves termékekből és megkóstolhatjuk a tipikus andoki ételeket, úgymint a lámahúst, az empanadat is. A település szélén megfigyelhetjük az andoki állatvilágot is. Délután a közeli misztikus és kietlen Hold-völgyébe utazunk. Ez egy kiszáradt folyómeder, só kéreggel borított sziklákkal, barlangokkal, homokdűnékkel, só karsztokkal. Lehetőségünk nyílik sétálni a természetben, saját tempónkban. A naplementét már egy kiugró magas sziklafokról csodálhatjuk, majd visszatérve San Pedróba egy kellemes étteremben zárhatjuk élménydús napunkat. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

4

 
San Pedro, Bolívia: Laguna Blanca, Sol de Manana, Laguna Colorada
 

Reggeli után irány Bolívia. A chilei kijelentkezési procedúra után a fapados bolíviai határ vár ránk, itt kezdődnek az igazi kalandok, magunk mögött hagyjuk a civilizációt. Most jön jól az akklimatizáció, hiszen nem leszünk 3700 méter alatt az elkövetkező napokban. Maga a határátkelő 4400 méteren van, itt Nemzeti Park belépőt kell váltanunk, hiszen ez fokozott szépségű és védelmű terület. Terepjárókba szállunk át és először a Laguna Verde és Laguna Blanca szépségei várnak ránk fantasztikus színeikkel és a környező színpompás,magas hegyekkel. Innen ismét fürdés vár ránk egy hőforrásban. A túra „csúcspontja” az 5000 méteren fekvő Sol de Manana gejzírmező. Igen jó érzés lesz pár száz méterrel lejjebb megszállni egy menedékházban. Vacsora előtt még sétálhatunk egyet a környéken, a mérsékelt testmozgás segíti az akklimatizációt. Vacsorára coca teát is kortyolgathatunk, ami enyhíti a magassági betegség tüneteit. Szállás egyszerű menedékházban, ellátás: ebéd, vacsora.

5

 
Laguna Colorada, Desierto Siloli, San Juan
 

Mai nap vár ránk a Siloli sivatag, amely gyönyörű színekkel és formákkal kápráztatja el az ilyen senki földjére vetődő, elszánt utazót. Látunk fa formájú hatalmas sziklát, elhagyott településeket, lagúnák partján csemegéző flamingókat. A mai szállásunk egy indián falucska, ahol vendéglátóink autentikus vacsorával örvendeztetnek meg minket. Aki magashegyi betegség tüneteivel küszködött, az fellélegezhet, magasságunk csökken, a szervezetünk dolgozik, egyre jobb erőben érezzük magunkat. Szállás: egyszerű vendégházban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
San Juan, Salar de Uyuni, Uyuni, Alota
 

Túránk fénypontja következik, a világ legnagyobb kiterjedésű, lefolyástalan sós mélyedése: a Salar de Uyuni. Az Altiplano hegyekkel körbezárt területe változatos arcát mutatja az utazónak. Esőben vörös, iszapos víz borítja a síkság mélyebb részeit, eső után leülepszik, kristálytiszta vízréteg alatt csillog a fehér sóréteg, kiszáradva a sókéreg poligonokra repedezik és a vakító fehérségben eltűnik a horizont, egy óriási délibáb közepén állunk. Ez a változás egy nap lefolyása alatt bekövetkezhet, szemmel látható a víz apadása. Autóinkkal megcélzunk egy szigetet, hatalmas élmény a terepjárók tetején ülve utazni. Száraz időben Incahuasi szigete vár ránk, túl magas vízállás esetén egy közelebbi célponton fogyasszuk ebédünket, a Dakar verseny egyik rajtkövénél. Délután vár ránk Uyuni városa, egy kézműves piac és a híres vonattemető, ahová évtizedekig hozták a kiselejtezett gőzmozdonyokat, majd továbbutazunk szállásunkra, Alota kisvárosába. Szállás egyszerű vendégházban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7

 
Alota, Chile: San Pedro de Atacama
 

Korai kelés után terepjáróinkkal a Chile felé vezető keréknyomra térünk rá, délelőtt még lesz lehetőségünk szó szerint lemosni az út porát a már ismerős hőforrás medencéjében. Még egy pillantást vethetünk a Laguna Verde elképesztő színű víztükrére, a felette magasodó Licancabur vulkánra, majd Körülbelül dél körül elhagyjuk masszív terepjáróinkat és barátságos aymara sofőrjeiket, s átkelünk a határon. Innen kisbusszal érkezünk meg San Pedróba kora délután, a már ismerős szállásunkra. Erőtől duzzadunk, hiszen eddigre szervezetünk átállt az Altiplanó oxigén szegény levegőjére. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

8

 
San Pedro de Atacama, Cerro Toco (5604m), San Pedro de Atacama
 

Ma kilépünk a megszokott ritmusunkból és a chilei Andokban található 5604 méteres Toco-hegy megmászására indulunk. A Cerro Toco egy ősi alvó vulkán, ahogy a környező vulkánok mindegyike. A terület egyik legszebb formájú hegye. Közel 2 órás utazás után szállunk ki autóinkból, hogy megkezdjük a hegymászásunkat a csúcs irányába. Fokozatosan haladva körülbelül 3-4 óra alatt jutunk el a hegycsúcsra, útközben -  ha szerencsénk van - hatalmas természet formálta jégtűket, azaz penitenteszeket is láthatunk. A csúcsra felérve fantasztikus kilátás nyílik az alattunk fekvő Atacama- sivatagra, az eget pásztázó hatalmas távcsövekre, a környező hegyekre, vulkánokra. Többek között rálátunk a már általunk is megfigyelt Licancabur vulkánra. A csúcscsokik és csúcsfotók elkészítése és egy rövid pihenés után leereszkedünk a ránk várakozó terepjáróinkhoz, hogy visszarepítsenek minket a városba, ahol chilei borokkal vagy sörökkel ünnepeljük meg a sikeres csúcsmászást Szint: 700 méter fel, 700 méter le, táv: 6 km oda-vissza, menetidő: 3-4 óra fel, 1-2 óra le. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

9

 
San Perdo de Atacama, Calama, Santiago de Chile
 

Ma elbúcsúzunk az Atacama sivatagtól és Calamából, egy belföldi repülőjárattal Santiago de Chilébe utazunk. Szállásunk elfoglalása után el is kezdjük az ismerkedésünket a fővárossal. A főtér, a Plaza de Armas mindig nyüzsgő forgatagában elvegyülve átérezhetjük a latin amerikai életérzést. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

10

 
Santiago de Chile
 

Ma egész napunk Santiagóé. A klasszicista Catedral Metropolitana hatalmas oltára szinte hegyként tornyosul felénk, minden csillogó pompát képvisel. A Mercado Central fontos kereskedelmi központ, halakkal, gyümölcsökkel, éttermekkel, nyüzsgő emberforgataggal. A legnagyszerűbb módja a város megismerésének, ha csak cél nélkül bóklászunk a gyarmati házak, pálmafás terek, kifőzdék, parkok között. Érdemes felkeresni a leghíresebb chilei író, Pablo Neruda házát a „Bohém-negyednek” hívott Bellavista negyedben, ahol rengeteg galéria és kávézó vár ránk megpihenésképpen. Délután a város fölé tornyosuló San Cristobal hegyre juthatunk fel gyalog, vagy felvonóval. A hegyet hatalmas parkerdő borítja, a hegytetőn egy templom áll, innen belátni a városnak helyet adó medencét, hatalmas hegyekkel a háttérben. Tiszta időben az Aconcagua is látszik, amely Dél-Amerika legmagasabb hegye. Ha eddig nem tettük meg, utolsó esténken Chilében mindenképpen érdemes beülni egy hamisítatlan chilei étterembe, ahol félkilós hússzeleteket lehet üveg vörösborokkal leöblíteni. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

11/+0

 
Santiago de Chile / Rapa Nui (Húsvét –sziget)
 

Aki csak az alapprogramot választották, azok a mai napon búcsút vesznek Latin-Amerikától, Chilétől és hazautaznak Budapestre.

Akik a hosszabbítás mellett döntöttek, azokkal egy majd 5 órás repülőjárattal Húsvét-szigetre utazunk, Hanga Roa településére. Megérkezés után elfoglaljuk szállásunkat, ahol három éjszakát töltünk el. Szállásunk elfoglalása után rögtön belevetjük magunkat Rapa Nui régmúltjába. Első Moai szobrunkat a tengerparton található Ahu Tahai ceremoniális központban fedezhetjük fel. Itt Található a sziget egyik legismertebb kőszobra, a festett szemű Ahu Ko Te Riku is. A központot elhagyva felmászunk a Maunga-vulkán oldalában található Ahu Akivi régészeti lelőhelyre, ahol hét Moai-t láthatunk, amik egyetlenként a szigeten található szobrok közül az óceánra vetik tekintetüket, a mai napig dacolva az időjárás viszontagságaival. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

12/+1

 
Rapa Nui (Húsvét-sziget)
 

Gyalog indulunk a szigeten található Rano Kau vulkán felfedezésére és megmászására. A vulkán legmagasabb pontjáról fantasztikus látvány tárul elénk, így beláthatjuk a sziget nagy részét, az alattunk fekvő várost, a kráterben majd 1,5 km-es tavat, a lábunk alatt elnyúló Csendes-óceán hullámait és végtelenségét. A kráterhez nagyon közel van az Orongo ünnepi falu, egy hihetetlen régészeti lelőhely és a sziget egyik legfontosabb helye, ahol a madárember kultuszát kifejlesztették. Végül meglátogatjuk az Ahu Vinapu régészeti lelőhelyet, ahol a Moai-kat, régi fal- és épületmaradványokat figyelhetünk meg a maguk tökéletességében. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

13/+2

 
Rapa Nui (Húsvét-sziget)
 

Egész napos programra indulunk a sziget még be nem járt részére. Első megállónk Aka Hanga, egy régi falu, ahol ledöntött Moiá-kat fogunk megfigyelni. Majd tovább haladva elérünk a Rano Raraku vulkánhoz, ami nagyon fontos helyszín volt a szigetlakók életében, hiszen innen bányászták ki és vittek el az összes Moai-t a sziget különböző részre. A következő állomásunk a Ahu Tongariki, ahol sziget és Polinézia legtöbb Moai szobrai láthatók együtt. Napunkat a világ egyik legszebb tengerpartjának tartott Anakena strandon fejezzük be, ahol a fehér homokban vagy a türkizkék óceán habjaiban lazulhatunk el. Szállásunkra este érünk vissza. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

14/+3

 
Rapa Nui, Santiago de Chile
 

Fájó búcsút veszünk a kőszobroktól és egy repülőjárattal visszautazunk a fővárosba, Santiago de Chilébe. Az ismerős szállásunk elfoglalása után szabadprogram keretében újra belevethetjük magunkat Santiago forgatagába, életébe. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

15/+4

 
Santiago de Chile
 

A repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Gáspár Attila, Happ Gergely és Szabó Szilveszter készítették.
További képek a túráról az Eupolisz Képtárban: Bolívia (2014. február)
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés