Bejelentkezés

Izland: aurora borealis (5 nap)

Vadászat a sarki fényre! Dél-Izlandi kirándulással

Kirándulásunk során aktívan keressük a sarki fényt, nem csak várjuk a jelenséget. Túránk egyfajta expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol nincs felhőborítás, és jól látható az aurora borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások. Mindemellett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

S mi vár még Rád? A sarki tél különleges élményekkel hívogat: a vízesések kővé fagyva állnak, az Atlanti-óceán felől fúj a szél, a gejzír feltörő gőze már a levegőben megfagy, csillámporként úszik tovább felhője. A hosszúra nyúlt éjszakai derengésben roppan a hó bakancsod alatt, óriások és trollok földjén jársz, mikor egyszercsak a csillagok között felragyog a sarki fény. Önfeledten ámulsz, ahogy mitikus játéka színpompás, tekergőző pászmákat fest a végtelen távolba...

Kiemelt látnivalók és élmények utazásunk során:
- Geysír, a világ összes gejzírjének névadója,
- a világ első parlamentje – Þingvellír,
- a sziget egyik leglátványosabb vízesése, a Güllfoss, 
- iszapfortyogók, lávamezők, tengerpart,
- a világhírű Kék Lagúna,
- bálnales,
- kiváló szálloda, mennyei étkekkel.

Időpontok

 • 2024. március 12 → 16.
Az út alapára nem tartalmazza a Kék - Lagúna belépőjegy árát, 40.000 Ft-ot. Mivel a jegyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Gyermekkedvezmény - Kék Lagúna:
A fürdőt 14 év alatti gyermekek ingyenesen látogathatják, így amennyiben a gyermek az út hazaérkezéséig nem tölti be a 14. életévét, elegendő részvételét jelezni a foglalást követően, a befizetés  során.
 • 1. nap Reykjavik

  Repülőjáratunktól függően érkezünk Izlandra. Mivel erre több opció is lehetséges, ezért programunk alapvetően a szállodából indul, este 8-kor. Szobafoglalás után berendezkedünk az előttünk álló 4 éjszakára. Opcionálisan rendelhető vacsoránk elfogyasztása után szerencsés esetben visszaszállunk a buszra, és megkezdjük első sarki fény kereső túránkat. Esténként 3-3,5 órát töltünk el ezzel. Alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavikban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Reykjavik, bálnales

  1
  A napot a főváros és környékének felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa. Neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sor. A hangulatos utcákban kisebb-nagyobb múzeumok, galériák várnak ránk. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a Városházát, a Parlamentet, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Új attrakcióként pedig kipróbálhatjuk az elképesztő repülő szimulátor-mozit. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk be’, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során fogunk járni, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Meglátogatjuk a Sarki Fény Központot, ahol jó előre megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. A tengerparti sétányon lefotózzuk a ’viking hajó’ szobrát, és továbbsétálunk a kulturális palotához, melynek neve Harpa. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú másolataival lenyűgöző hatást keltő Bálna Kiállítást sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. Innen ugyanis egy kb. 3 órás hajóútra indulhatunk a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk. A nap végén visszatérünk a szállodánkba, ahol opcionálisan rendelhető vacsoránk elfogyasztása után jó esetben indulunk sarki fény néző túránkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Þingvellír, Geysír, Gülfoss

  1
  Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be a nap folyamán. Olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének. Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt is felszínre kerül az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása, ami alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A nap megkoronázásaként innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany-vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző. A csoport igényének megfelelően a hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. A színvonalas, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. A szállásra visszatérve megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Fakultatív kirándulás Izland déli részén: Seljalandsfoss, Skógafoss, Sólheimajökull, Dyrhólaey, Reynisfjara

  Utolsó teljes napunkat egyfajta pufferként kezeljük. A szigetország időjárása szélsőséges, előfordulhat, hogy útlezárások lesznek a korábbi napokon. Ezért lehetőséget hagyunk arra, hogy az esetleg elmaradt programokat bepótoljuk. Amennyiben minden megvalósul az eredeti tervek szerint, és erre a napra 100%-osan nyugodt, szép időt ígér az előrejelzés, egy hosszabb, de annál szebb útra indulunk. Ha bármekkora kockázattal járna a környék elhagyása, nem indulunk el. Ez a nap tehát nem képezi az alapprogram részét, és a körülmények függvényében menet közben is változtathatunk rajta. Feltételezve a legjobbakat, Dél-Izland legszebb látnivalóit fogjuk felkeresni. Reggeli után a felkelő Nap irányába buszozunk. Első megállónk a Seljalandsfoss lesz, ahol izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés – hátulról. Itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett látványosság is vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. A kisvártatva szemünk elé táruló Skógafoss teljesen más. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő zuhatag híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Láthatjuk a keskeny, mély hasadékokat, fekete vulkáni hamu kúpokat, ebben az új, csodás világban. Ezután kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, a híres Dyrhólaey-sziklához. A világítótorony mellett egy impozáns, diadalív alakú sziklanyelvet láthatunk, dacolva az óceánnal. Ennek szomszédságában fekszik a Reynisfjara fekete kavicsos partja, melynek bazaltoszlopos barlangja a filmrajongóknak ismerős lesz. Innen visszafordulunk, és egy hosszabb buszozással visszatérünk a szállodánkba. Külön rendelhető vacsoránk elköltése után ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Reykjanes-félsziget, Fagradalsfjall-vulkán, Kék Lagúna,

  1
  A fővárosnak is helyet adó félszigeten több, az országra jellemző látványosság található. Kirándulásunk során megállunk egy gyönyörű tónál, amely főleg télen, behavazva lélegzetelállító látványt nyújt. Majd sétálunk egy iszapfortyógó-mezőn, ahol forr a talaj. A kénköves pokol szagát fogjuk érezni, a domboldal színei pedig elképzelhetetlen kavalkádot alkotnak. A posztvulkanikus folyamatok szinte kézzelfoghatóak. A közelben a meredek sziklafalakkal övezett tengerpartot is megtekintjük, egy romantikus világítótorony szomszédságában. Az elmúlt időszakban ismertté vált Fagradalsfjall vulkán friss lávafolyását is felkeressük, ami gyarapodó földtudományi ismereteink tükrében meglehetősen nagy élmény. A délutánt igény szerint a Kék Lagúnában fejezhetjük be. A világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. E méltó befejezés után a reptérre megyünk, ahol megkezdjük hazautazásunkat.

Út ára tartalmazza

- az utazást bérelt busszal a helyszínen a napi kirándulásokra,
- a szállást 4 éjszakára szállodában, 2 ágyas superior szobákban, (Korlátozott számban 3 és 4 ágyas szobák is foglalhatók. Felárért tudunk biztosítani 1 ágyas szobát, korlátozott számban. Ennek díjáról kérjük érdeklődj ügyfélszolgálatunkon.)
- a reggelit a szállodában, négy alkalommal,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát és az illetékeket,
- a belépőket,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem az optimális járattal érkezel, vagy annak repülési ideje a program meghirdetésekor kiírthoz képest megváltozik (lásd: Repülőjegy),
- a Kék Lagúna program árát, mely 40.000.- Ft, és az előleggel fizetendő és nem visszatéríthető (a korlátozott belépési létszám miatt jóval előre kell foglalni),
- a fakultatív programok árát,
- az esetenkénti fényvadászat költségét (35 Euro / alkalom),
- a biztosítást.

Az esténkénti fényvadászat költsége 35 Euro / alkalom. Négy alkalommal tervezünk ilyen esti kirándulást, azaz összesen 140 Euro extra költség várható a helyszínen. A fényvadászat összegét azonban csak akkor kell kifizetnünk, ha valóban útra is kelünk buszunkkal. Ha két, vagy három ilyen alkalom lesz, értelemszerűen 2*35 Euro / 3 *35 Euro fizetendő. Az alkalmankénti részvételi díj befizetése viszont mindenkire kötelező érvényű, ha a busz elindul! A sarki fény jelenségét garantálni nem lehet, de ezzel az extra lehetőséggel jelentősen javulnak az esélyeink!

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 390 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. 

A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely.

Az utazás legoptimálisabban a Wizz Air aktuális Budapest - Reykjavik járatával érhető el.

A fapados járathoz a jegyet egyénileg, a légitársaság honlapján tudod megvásárolni: https://wizzair.com/hu-hu#/

Menetrend (2024. március 5-én induló turnusunk esetén):

2024. március 05. Budapest - Reykjavik W6 2427 13:25 - 17:25
2024. március 09. Reykjavik - Budapest W6 2428 19:50 - 01:20 (Érkezés 03.10.)

Menetrend (2024. március 12-én induló turnusunk esetén):

2024. március 12. Budapest - Reykjavik  W6 2427  13:25 - 17:25
2024. március 16. Reykjavik - Budapest  W6 2428  19:50 - 01:20 (Érkezés 03.17.)


Amennyiben a járat időpontja nem változik, a repülőtéri transzfer árát az út ára tartalmazza. Ha nem a fenti időpontban érkezel, vagy a Wizz Air megváltoztatja az érkezést/indulást, akkor a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

Repülőjegyed vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapest - Keflavík - Budapest útvonalon repülővel, majd a továbbiakban a városok és a városokon kívüli látnivalók között végig bérelt busszal utazunk, helyi sofőrrel. Reykjavík, és a többi nevezetesség felfedezése gyalog fog történni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 15-30 fő. Az utat minimum 15 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Csak kisebb, néhány órás kirándulások lesznek, amelyek átlagos erőnléttel teljesíthetők. Az egyetlen módosító tényező az időjárás lehet, pl. jelentős mennyiségű hó esetén a gyaloglás nehezebb, jobban csúszhat az út.

FIGYELEM! Extrém időjárási esemény bekövetkezte esetén (pl. viharos szél), központilag leállíthatják a közúti forgalmat, amely természetesen kihatással lehet a programjaink végrehajtására (vagy tolódik, vagy teljesen el is maradhat). A program esetleges elmaradása vonatkozik az éjszakai fénykeresésére is: ha teljesen esélytelen a megfigyelés, akkor nem indulunk el. Természetesen közös érdekünk, hogy lássuk a jelenséget, tehát mindent megteszünk érte!

Szállás

A szállodánk a tengerparton, a városi fényektől távoli részen van, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező. Mivel egész éjjel egy észlelésre alkalmas helyen leszünk, lehet, hogy csak ki kell szaladni a szobából, ha megjelenik a fény, és nem maradunk le róla. Rövid sétával egészen  sötét, ideális helyre jutunk. A belvárosban ez nem lenne lehetséges.

Terület

Rövid földrajzi leírás: Európa második legnagyobb szigete Magyarországnál kb. 10%-kal nagyobb, az Atlanti-óceán északi részén található. Európához, hagyományosan Skandináviához tartozik, bár a legközelebbi szárazföld Grönland (mindössze 300 km). Skóciától 800, Norvégiától 1.000, Magyarországtól 3.000 km-re fekszik. Alakja ovális, 300x500 km kiterjedésű. Partvidéke ötezer kilométer, ami annak köszönhető, hogy a nyugati és északi része igen tagolt, fjordokkal tarkított. Az északi sarkkör a fősziget ’fölött’ húzódik, az Izlandhoz tartozó Grímsey-szigeten pedig pont áthalad. Ennek köszönhetően tapasztalhatjuk meg az ’éjféli napot’, azt a jelenséget, amikor a Nap épp csak leereszkedik a horizont alá, de fénye nem halványul számottevően, nappali világosság uralkodik éjszaka is. Domborzatát tekintve a hozzávetőleg sík tengerparti sáv keskeny (itt található a szigeten körbefutó főút), bentebb magasabb térszín uralkodik. A felföldből több tíz aktív vulkán és számos kráter emelkedik ki. Legmagasabb pontja 2110 méter, a Vatnajökull gleccser egyik csúcsa. Gleccserekkel való borítottsága nagyobb (Izland 10%-a), mint Európa többi részének összesen. Csak a Vatnajökull több mint 8.000 km2, vastagsága pedig helyenként eléri az 1.000 métert.

Rövid történelmi bemutatás: Az első felfedezők kiléte ismeretlen. Norvég és kelta (skót és ír) bevándorlók kolonizálták a IX – X. században. Már 930-ban megalapították a világ első parlamentjét. Több mint 300 évig függetlenek voltak, de később Norvégia és Dánia bekebelezte Izlandot. Az Askja vulkán 1875-ös kitörése után a gazdaság összeomlott, általános éhínség következett be, és a lakosság egyötöde kivándorolt. 1874-ben saját törvénykezést, 1918-ban szuverenitást nyert Dániától, végső függetlenségét pedig 1944-ben nyerte el Izland. 1946-ban tagja lett az ENSZ-nek, 1949-ben pedig a NATO-nak. Folyamatosan erősödött gazdaságilag és kulturálisan is, a világ egyik legmagasabb életszínvonalú társadalma él itt.

Rövid természettudományos ismertető: Biológia: fás szárú növényzete igen ritka, mindössze néhol lelhető fel észrevehetően. Az Egilsstadir közelében levő erdőnek számos egyede külön azonosító táblával van ellátva. A zord időjárásnak köszönhetően a cserjék többsége a talajfelszín közelében fekszik, nem nőnek nagyra, nem is feltűnőek. Lágyszárú növényzetére jellemző a hidegtűrő fűfélék dominanciája. Madárvilága gazdag, tengeri halevő fajok sora költ itt. Különlegessége a lunda, de hófajd is költ Izlandon (pl. Hrísey szigetén). Említést érdemelnek a tengeri emlősök is, amelyek közül néhányat remélhetőleg meg is tudunk figyelni egy bálnales alkalmával. Földrajz: Izland a geológusok álma. Olyan folyamatok figyelhetők meg, melyek Földünket a kezdetek óta alakítják. Surtsey szigete pl. 1963-ban született, a tudósok, tévéstábok szeme láttára. De tanulmányozhatók itt a vulkánok, a vulkáni utóműködések (ilyen a gejzírjelenség is), az aktivitásra utaló iszapfortyogók. És itt húzódik az észak-atlanti hátság egy szakasza, amelynek két oldala: az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemez tengerszint fölé kiemelkedett része alkotja Izlandot. A két szemközti sziklafal évente 2 cm-t távolodik. A fokozódó nyomás okozta feszültség felhalmozódik, és alkalmanként rengést produkál. De hasonló jelenség kíséri a vulkánok működését is. Ezekben az időkben is várható kitörés, napjainkban a Hekla mutat fokozott aktivitást (ráadásul le is telt a 'szokásos’ évtizedes pihenője).

Internet, mobiltelefon: Szinte az egész ország le van fedve wi-fi hozzáféréssel. A hazai mobiltelefonok szinte mindenhol működnek.

Időeltolódás: Magyarországhoz képest -1 óra, vagyis amikor Magyarországon déli 12:00 óra van, Izlandon 11:00 óra az idő.

Pénzügyek és biztonság: Izland közbiztonság szempontjából teljesen nyugodtak, alapvetően csak arra kell figyelni, vigyázni, mint más országokba történő utazások alkalmával is. Nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, alapvetően békés népek élik, látogatják az itteni tájakat. Ennek ellenére, biztos ami biztos, értékeink, papírjaink mindig legyenek nálunk, ne hagyjuk a szálláson, buszon. Érdemes fénymásolatokat készíteni minden fontos okmányról, akár több példányban is és az eredetitől eltérő helyen tartani az utazás folyamán (útlevél, biztosítás). A bankkártyának legyen meg az esetleges elvesztés esetén a letiltásának módja, telefonszáma. Hivatalos fizetőeszköz az izlandi korona. Bankautomaták szinte mindenhol vannak, és szinte bárhol fizethetünk kártyával. Az első napon a fővárosban tett közös séta alkalmával bankban lehet majd pénzt váltani. Több lehetőség is lesz: euróról, dollárról válthatunk izlandi koronát, vagy vehetünk fel bankkártyáról is.

Ország

államforma: köztársaság, főváros: Reykjavík. Terület: 103.000 km2, népesség: 306.000 fő, nyelv: izlandi, pénznem: 1 új izlandi korona (ISK) = 100 aurar. A lakosság 92%-a él városban, Reykjavíkban is kb. 100.000-en élnek. Gazdaságának fő ágazatai a halászat, geotermikus energia, vízenergia, diatóma kitermelés. A föld 0,07%-a művelt, a vegetációval borított helyeken legeltetés folyik. Természeti veszélyforrásai a földrengések és a vulkánkitörések. Zászlója kék alapon ábrázol egy fehér szegélyes piros keresztet. A színek az Izlandot meghatározó elemeket tükrözik: a kék a tengert, a piros a vulkán tüzét, a fehér pedig a jeget. Regéiket, történelmüket a saga-k gyűjtötték össze. Nyelvükre jellemző, hogy olyan konzervatív, hogy a sok száz éves iratokat is el lehet ma is olvasni.

Időjárás

Neve és elhelyezkedése ellenére mérsékeltebb a klímája, mint hinnénk. A Golf-áramlat – mely délen és nyugaton halad - kiegyenlíti a nagy hőmérsékletkülönbségeket, a tél mérsékelten hideg, a nyár hűvös. A déli mérsékelt légtömegek sok nedvességet hoznak, amely a déli tengerparti övezetben hullik ki (több ezer mm évi csapadék), általában ezek nem is jutnak el a sziget belsejébe (150-250 mm évi csapadék, gyakorlatilag sivatag). Északról arktikus levegő érkezik, így a légtömegek találkozás gyakran eredményez változékony időjárást, viharokat. Mindenképpen ajánlott felkészülni a változékony, de alapvetően hideg, téli időjárásra. Nappal átlagban -2 es +8 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk. Az erős északi szél sokat ronthat a hőérzeten. Az enyhe időjárás miatt a táj hóborítottsága megjósolhatatlan. Friss havazás esetén néhány napig megmaradhat, amely módosíthatja a túrák nehézségét.

Felszerelés

Alapkövetelmény, hogy a lábbeli és a ruházat külső rétege víz- és szélálló legyen. Nem megvetendő egy sínadrág, polár pulóverek, aláöltözet becsomagolása. Ha rendelezel cipőre csatolható szöges csúszásgátló gumival, akkor semmiképpen ne hagyd itthon. Jól jöhet még: edények, konzervnyitó, elemlámpa, öngyújtó vagy gyufa, kamásli, sportcipő, túrabot, kesztyű, sapka; elosztó és hosszabbító, akkumulátor-töltő telefonhoz és fényképezőgéphez. Ajánlott még napszemüveg, pipere-készlet, gyógyszerek, fásli, fényképezőgép. Az elektromos berendezések használata problémamentes, a dugasz a hazaival kompatibilis.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Kifogástalan körülmények várnak minket. Egy-két alapvető orvosságot azért érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Ha valaki mégis igényli, időben keresse fel háziorvosodat, vagy a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964 ), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.
Gyógyszerek: A hazaitól némileg különböző konyha miatt az érzékenyebb gyomrúaknál hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, ajakápoló szükséges lehet!

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Nyers hús, húsáru, tejtermékek bevitele tilos! Lehet Magyarországról élelmiszert vinni, de vegyük figyelembe a repülőgépre feladható poggyászra vonatkozó súlykorlátozást. Utunk során minden nap meg fogunk állni helyi üzletekben, hogy beszerezhessük a szükséges élelmiszereket. Az árak magasabbak mint itthon, de a választék bőséges. 

Utazásunk ára a reggelit is tartalmazza! Vacsorát pedig rendelhetünk minden estére. Az alap élelmiszereket (kenyér, húskészítmények, zöldség, gyümölcs, rizs, tészta, tejtermékek, stb.), víz, üdítő megvásárlására minden nap lesz lehetőség. Ugyanakkor nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Alkohol tartalmú italokat lehet vásárolni, de nagyon drágán, korlátozott időben, egy bizonyos bolthálózat üzleteiben.

Pénz-ügy

Hivatalos pénznem az izlandi korona. 1 ISK = kb. 2,83 HUF. Izland drága ország. Ez vonatkozik az élelmiszerre, a belépőkre is. Ugyanakkor a turista látványosságok többsége ingyenes.

Belépők, fakultatív programok (tájékoztató adatok):
- repülőtéri transzfer ára: 30 euró/fő
- sarki fény vadászat: esténként 35 euró/fő, abban az esetben, ha indul, de akkor kötelező jelleggel!
- Fontana-fürdő busz transzferrel: kb. 4 800 ISK
- Reykjavík katedrális torony: 1.000 ISK
- Kék Lagúna belépő: 40.000 Ft, busz transzferrel együtt
- bálnales: 80-85 euró
- bálna múzeum: 2.600 ISK 
- Sarki Fény Központ: 1.600 ISK
- Vacsora: kb. 24.000 ISK a 4 éjszakára

Vám

Magyar állampolgárok számára vízum nem szükséges, az utazás végéig érvényes személyi igazolvánnyal be lehet utazni.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/izland

Csomag

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) utazótáskád/bőröndöd, és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. A repülőre csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 8-10 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. (Részletek: http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz ) A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a külön ár elenében választható feladandó nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja 20 kg. Ezért gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. Csomagod ne haladja meg az egy hátizsáknyi, sport táskányi térfogatot! A bérelt busznak véges a csomagtere, el kell, hogy férjünk benne. Ehhez segítségképpen csatoltunk egy felszereléslistát, ami segít a pakolásban és abban, hogy el is férj a hátizsákodban!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 7.920 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 14.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 19.880 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Júlia

"Az út legrosszabb része az volt, hogy véget ért. :) nehéz kiemelni egy dolgot, hiszen annyira tartalmas 5 nap van mögöttünk, aminek minden perce izgalmas és felejthetetlen volt. Felejthető dolog nincs, mindenkinek csak ajánlani tudom!"

Viktória

"Izland régóta a bakancslistámon szerepelt. Nemcsak hogy megfelelt, felülmúlta az előzetes várakozásaimat. Végig úgy éreztem magam mint egy csokitól túlpörgött kisgyerek Disneylandben. Mindent látni akartam, amit csak lehetett és sikerült is, sőt még annál is többet. Annyira jól éreztem magam hogy nem tudok csúcspontot kiemelni. Végig tapintható volt a sziget energiája, egyetlen utazásom sem adott még ekkora töltést. Az egész út összességében egy hatalmas élmény volt, nem tudok nem szuperlatívuszokban nyilatkozni róla. Legszívesebben receptre íratnám föl mindenkinek aki a szürke hétköznapokból ki akar szakadni."

Zsuzsanna

"Nagyon jól éreztem magam, a csoporttársaim nyitott, kellemes emberek voltak. Az összes program fantasztikus volt, de a gleccser látványa, és hogy még fel is másztunk rá, mindent vitt. És hát a Kék lagúnában búcsúzni Izlandtól, méltó befejezése volt az útnak!"

Péter

"Az út nagyon jó volt. Izland különleges hely. A program nagyon jól van összeállítva. Elegendő idő van mindenhol arra, hogy mindent meg lehessen nézni. Többször volt nem tervezett megállás is, aminek külön örültem. A Güllfoss vízesés lenyűgöző látvány volt, valamint a Gejsír és a nemzeti park is csodálatos. A túravezető felkészült, rugalmas és segítőkész. A világ bármely pontjára elmennék vele túrázni! A szállás is megfelelő volt. Rugalmasak és segítőkészek voltak, gyorsan teljesítették a különleges kérésemet az étkezéssel kapcsolatban! Az ügyfélszolgálattal többször beszéltünk telefonon, minden gördülékenyen ment. Minden kérdésre választ kaptam, minden kérésemet teljesítették. Nagyon szuper csapat! Az utat folyamatosan javasolom a barátoknak és ismerősöknek!"

Mária

"Köszönettel tartozunk, mivel olyan programpontot is beiktattunk 3 ember kérését figyelembe véve, ami nem volt az eredeti programban! Nagyon jó kis út volt...csak sajnos rövid...de ennyi időbe ami belefért, mindent láttunk. A legnagyobb élmény a sarki fény és a lovaglás volt."

János

"Minden perc ki volt használva, de nem volt túlzsúfolt, sajnos több nem fért bele az időbe. Szívesen maradtam volna tovább is. A sarki fény látványa mindent megér, a Gullfoss vízesés télen is szemkápráztatóan szép."

Gabriella

"Minden nagyon flottul ment, kedves és segítőkész volt mindenki. A túrák nagyon tetszettek. Talán egy icipicit lehetett volna lassabb, gondolva azokra is, akik minden fűszálat lefényképeznek. :) Tényleg rendben volt, és tudom, hogy rengeteg a látnivaló és kevés az idő. A túravezetés a lehető legjobb volt! A megosztott információk érdekesek és sokszínűek voltak. A problémamegoldás ultraszuper, nem lehetett lehetetlent kérni! :) Szívesen megyek Péterrel újra... bárhova. :) Erre az útra mindenkinek el kellene mennie, sőt, én az alapszintű oktatásba is beépíteném Izland meglátogatását földrajzi, biológiai, történelmi, politikai és társadalmi aspektusból is. Nekem a legnagyobb élményt a bálnales okozta, és az Atlanti-óceán partjának a meglátogatása. Az a baj, hogy már fontolgatjuk a nyári túrán való részvételt is!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.