Izland: aurora borealis

Vadászat a sarki fényre!

Aktívan keressük, nem csak várjuk a jelenséget, izlandi aurora borealis túránk egyfajta sarki fény expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol épp az adott pillanatban nincs felhőborítás, és jól látható az Aurora Borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások – szó szerint is. Mindemelett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, a megjelenése a naptevékenység erejével és a felhőborítás hiányával egyenesen arányos, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

S mi vár még Rád? A sarki tél különleges élményekkel hívogat: a vízesések kővé fagyva állnak, az Atlanti-óceán felől fúj a szél, a gejzír feltörő gőze már a levegőben megfagy, csillámporként úszik tovább felhője. A hosszúra nyúlt éjszakai derengésben roppan a hó bakancsod alatt, óriások és trollok földjén jársz, mikor egyszercsak a csillagok között felragyog a sarki fény. Önfeledten ámulsz, ahogy mítikus játéka színpompás, tekergőző pászmakat fest a végtelen távolba...

Az okóber 23-i négy napos hosszú hétvégének köszönhetően az októberi programhoz szabadság nem szükséges! Kalandra fel!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. március 16. -
2018. március 19.
2018. március 16. -
2018. március 20.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
2018. október 20. -
2018. október 23.
Még tudsz jelentkezni
2018. július 22.
Március közepén / október végén 12 órán át van világos. Ebben az intervallumban kirándulunk. Éjjel pedig, amikor már teljesen sötét van, keressük a fényjátékot. Alkalmanként 3-3,5 órás lesz a vadászat, és arra indulunk, amerre az előrejelzés szerint látható lesz a tünemény. 

A fényvadászat ára külön, a helyszínen fizetendő, mivel csak akkor indulunk útra, ha az előrejelzés alapján jó esélyünk van sarki fényt látni. Értelemszerűen csak azokat az alkalmakat kell fizetni, amikor valóban útra is kelünk, az alkalmankénti részvételi díj befizetése viszont mindenkire kötelező érvényű, ha a busz elindul!

Figyelem! Az októberi időpont esetén a repülőgépek érkezése/ indulása miatt a napi program annyiban módosul, hogy a 4. napra tervezett Reykjanes-félsziget kirándulás már első nap megrendezésre kerül!
1

 
Reykjavik
 

Megérkezünk Izlandra, a reptéri transzfert követően felkeressük szállodánkat, ahol a következő három éjszakát töltjük. Vetett ágyak várnak, hálózsák nem szükséges. Rövid szabadidő után máris indulunk az első fénykereső utunkra. Esténként 3-3,5 órát töltünk el ezzel, alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavíkban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés.
A szállodánk egy tóparton, félreeső, nyugalmas (városi fényektől távoli) részen van, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező. Előfordulhat, hogy az ablakból vagy a hotel parkjából figyelhetjük meg a jelenséget. Továbbá, mivel egész éjjel egy észlelésre alkalmas helyen leszünk, lehet, hogy csak ki kell szaladni a szobából, ha megjelenik a fény, és nem maradunk le róla. A belvárosban ez nem lenne lehetséges. A várakozás perceit pedig a szaunában és az ehhez tartozó kis merülőmedencében tölthetjük. 

2

 
Reykjavik, bálnales, Kék Lagúna
 

A napot a főváros és környékének felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa, aminek a neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sort. A hangulatos utcákban kisebb-nagyobb múzeumok, galériák várnak ránk, megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a viking hajó szobrát, és a kikötőt, közel fekszik hozzá az új kulturális palota: a Harpa.
Feltétlenül meglátogatjuk a Sarki Fény Központot, ahol jó előre megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú makettjeivel lenyűgöző hatást keltő Bálnamúzeumot sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. A nap megkoronázásaként részt veszünk egy nagyjából 3 órás bálnalesen a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk.
A napot igény szerint a Kék Lagúnában fejezhetjük be, a világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. A hófödte tájban, a kellemes meleg vízben ülve ha felragyognak az égi fények, páratlan élményben lehet részünk. A fővárosba, a szállásra visszatérve kicsit pihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Þingvellír, Geysír, Gülfoss
 

Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be a nap folyamán, olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének.
Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt is felszínre kerül az Eurázsiai és az Észak-amerikai kőzetlemezek találkozása, ami alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó.
Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki, évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti (már most szólunk, nem jó a szél irányával szemben várakozni :) mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A víz valóban forró, egy instant leveshez is tökéletesen megfelel.
A nap megkoronázásaként innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany-vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző.
A csoport igényének megfelelően a hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. Az igényes, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A legmelegebb helyiség elviselhetősége másodpercekben mérhető. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. Reykjavikba, a szállásra visszatérve, megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

4

 
Reykjanes-félsziget
 

Utolsó napunkon a fővárosnak is helyet adó félszigeten, tehát kisebb távolságra buszozunk, viszont annál érdekesebb és látványosabb helyszíneket keresünk fel. Elsőként egy kénkigőzölgésekkel, iszapfortyogókkal tarkított völgyben sétálunk. Ha kicsit pokolbéli lesz az illat, az nem a véletlen műve. Innen egy magas sziklafalakkal övezett tengerpartra megyünk, ahol megnézhetjük a kipusztított szula (tengeri madár) szobrát, és felkapaszkodhatunk egy szirtre is, a világítótorony szomszédságában. Néhány perc alatt átgurulunk a következő megállónkhoz, ahol egy geotermikus mezőn a posztvulkanikus tevékenységek némelyike olyan erős, hogy alig lehet hallani egymás szavát - a feltörő gőz sistergésétől. És ami megmosolyogtatóan naiv attrakció, de kihagyhatatlan: átkelünk egy gyalogos hídon, amely az észak-amerikai és az eurázsiai kőzetlemezt köti össze. A kirándulást a reptéren fejezzük be, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor és Happ Gergely készítették, valamint a Kék Lagúna és a Fontana fürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

További fotók a 2014-es túráról az Eupolisz Képtárban!

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés