Izland: aurora borealis (5 nap)

Vadászat a sarki fényre!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?izland
Kirándulásunk során aktívan keressük a sarki fényt, nem csak várjuk a jelenséget. Túránk egyfajta expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol nincs felhőborítás, és jól látható az aurora borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások. Mindemellett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

S mi vár még Rád? A sarki tél különleges élményekkel hívogat: a vízesések kővé fagyva állnak, az Atlanti-óceán felől fúj a szél, a gejzír feltörő gőze már a levegőben megfagy, csillámporként úszik tovább felhője. A hosszúra nyúlt éjszakai derengésben roppan a hó bakancsod alatt, óriások és trollok földjén jársz, mikor egyszercsak a csillagok között felragyog a sarki fény. Önfeledten ámulsz, ahogy mitikus játéka színpompás, tekergőző pászmákat fest a végtelen távolba...
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. november 01. -
2022. november 05.
Már csak néhány hely maradt!
2022. október 02.
Az út alapára nem tartalmazza a Kék - Lagúna belépőjegy árát, 35.000 Ft-ot. Mivel a jegyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

November elején a nappal mindössze 8 órás. Ebben az intervallumban kirándulunk. Éjjel pedig, amikor már teljesen sötét van, keressük a fényjátékot. Alkalmanként 3-3,5 órás lesz a vadászat, és arra indulunk, amerre az előrejelzés szerint látható lesz a tünemény.  A fényvadászat ára külön, a helyszínen fizetendő, mivel csak akkor indulunk útra, ha az előrejelzés alapján jó esélyünk van sarki fényt látni. Értelemszerűen csak azokat az alkalmakat kell fizetni, amikor valóban útra is kelünk, az alkalmankénti részvételi díj befizetése viszont mindenkire kötelező érvényű, ha a busz elindul!

Kérdés: miért maradunk Reykjavik közelében, miért nem utazunk messzebb? A választ a tapasztalt utazásszervezők tudják: mert téli viszonyok között felelőtlenség és esetleg betarthatatlan vállalás eltávolodni a fővárostól. Legutóbbi, márciusi sarki fény túránk alkalmával 1 héten belül 2x is le voltak zárva az utak. Egyszer még a szállodát sem hagyattuk el, másik alkalommal nem mehettünk ki a városból. Ha elmennénk – az egyébként igen látványos, és a nyári utak alkalmával alaposan bejárt – kicsit távolabbi helyekre, azt kockáztatnánk, hogy ott ragadunk vidéken, és lekéssük a repülőt. Vagy ha lehetetlen már az odajutás, akkor csak papíron gazdagítja a virtuális programot. Szállásunkat ezért is választottuk a Reykjanes-félszigeten, közel a reptérhez, a fővároshoz, a Kék Lagúnához, de elég távol a városi fényektől.
1

 
Reykjavik
 

Repülőjáratunktól függően érkezünk Izlandra. Mivel több repülőjárattal is lehet érkezni, ezért programunk alapvetően a szállodából indul, este 8-kor. Ugyanakkor, ha program meghirdetésekor elérhető legotimálisabb repülőjárat menetrendje nem változik, akkor lesz időnk, amit kihasználunk, és körülnézünk a fővárosban. A hangulatos utcákban kisebb-nagyobb múzeumok, galériák várnak ránk. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a Városházát, a Parlamentet, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Új attrakcióként pedig kipróbálhatjuk az elképesztő repülő szimulátor-mozit. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk be’, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során fogunk járni, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Meglátogatjuk a Sarki Fény Központot, ahol jó előre megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. Innen már a szállodánkba megyünk, ahol berendezkedünk az előttünk álló 4 éjszakára. Opcionálisan rendelhető svédasztalos vacsoránk elfogyasztása után szerencsés esetben visszaszállunk a buszra, és megkezdjük első sarki fény kereső túránkat. Esténként 3-3,5 órát töltünk el ezzel. Alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavikban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés. A szállodánk egy tengerparti faluban, félreeső, nyugalmas (városi fényektől távoli) részen van, ami a sarki fény megfigyelés szempontjából igen kedvező. Mivel egész éjjel egy észlelésre alkalmas helyen leszünk, lehet, hogy csak ki kell szaladni a szobából, ha megjelenik a fény, és nem maradunk le róla. A belvárosban ez nem lenne lehetséges. Szállás: szálloda.

2

 
Þingvellír, Geysír, Gülfoss
 

Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be a nap folyamán. Olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének. Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt is felszínre kerül az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása, ami alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A nap megkoronázásaként innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany-vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző. A csoport igényének megfelelően a hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. A színvonalas, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. A szállásra visszatérve megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Reykjavik, bálnales
 

A napot a főváros és környékének további felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa. Neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sor. A tengerparti sétányon lefotózzuk a ’viking hajó’ szobrát, és továbbsétálunk a kulturális palotához, melynek neve Harpa. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú másolataival lenyűgöző hatást keltő Bálna Kiállítást sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. Innen ugyanis egy kb. 3 órás hajóútra indulhatunk a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk. A nap végén visszatérünk a szállodánkba, ahol opcionálisan rendelhető vacsoránk elfogyasztása után jó esetben indulunk sarki fény néző túránkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

4

 
Reykjanes-félsziget, Kék Lagúna
 

Utolsó teljes napunkon a fővárosnak is helyet adó félszigeten, tehát kisebb távolságra buszozunk, viszont annál érdekesebb és látványosabb helyszíneket keresünk fel. Elsőként egy kénkigőzölgésekkel, iszapfortyogókkal tarkított völgyben sétálunk. Ha kicsit pokolbéli lesz a szag, az nem a véletlen műve. Innen egy magas sziklafalakkal övezett tengerpartra megyünk, ahol megnézhetjük a kipusztított szula (tengeri madár) szobrát, és felkapaszkodhatunk egy szirtre is, a világítótorony szomszédságában. Néhány perc alatt átgurulunk a következő megállónkhoz, ahol egy geotermikus mezőn posztvulkanikus tevékenységeket tanulmányozhatunk. Ha kedvünk tartja, átkelünk egy gyalogos hídon, amely szimbolikusan az észak-amerikai és az eurázsiai kőzetlemezt köti össze. Ha pedig újra aktívvá válik, feltétlenül megnézzük a Fagradalsfjall vulkánt. A napot igény szerint a Kék Lagúnában fejezhetjük be. A világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. A hófödte tájban, a kellemes meleg vízben ülve ha felragyognak az égi fények, páratlan élményben lehet részünk. A szállodába visszatérve kicsit pihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

5

 
Reykjavik
 

A repülőgép indulásának függvényében elbúcsúzunk Izlandtól, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor, Happ Gergely és Vöö Judit készítették, valamint a Kék Lagúna és a Fontana fürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

További fotók a 2014-es túráról az Eupolisz Képtárban!