Izland: aurora borealis

A sarki fény nyomában. Sarki fény vadászat!

Aktívan keressük, nem csak várjuk a jelenséget, izlandi aurora borealis túránk egyfajta sarki fény expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol épp az adott pillanatban nincs felhőborítás, és jól látható az Aurora Borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások – szó szerint is. Mindemelett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, a megjelenése a naptevékenység erejével és a felhőborítás hiányával egyenesen arányos, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

S mi vár még Rád? A sarki tél különleges élményekkel hívogat: a vízesések kővé fagyva állnak, az Atlanti-óceán felől fúj a szél, a gejzír feltörő gőze már a levegőben megfagy, csillámporként úszik tovább felhője. A hosszúra nyúlt éjszakai derengésben roppan a hó bakancsod alatt, óriások és trollok földjén jársz, mikor egyszercsak a csillagok között felragyog a sarki fény. Önfeledten ámulsz, ahogy mítikus játéka színpompás, tekergőző pászmakat fest a végtelen távolba...
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. március 15. -
2017. március 19.
A jelentkezés lezárult
Március közepén 12 órán át van világos. Ebben az intervallumban kirándulunk. Éjjel pedig, amikor már teljesen sötét van, keressük a fényjátékot. Alkalmanként 3-3,5 órás lesz a vadászat, és arra indulunk, amerre az előrejelzés szerint látható lesz a tünemény. 

A fényvadászat ára külön, a helyszínen fizetendő, mivel csak akkor indulunk útra, ha az előrejelzés alapján jó esélyünk van sarki fényt látni. Értelemszerűen csak azokat az alkalmakat kell fizetni, amikor valóban útra is kelünk, az alkalmankénti részvételi díj befizetése viszont mindenkire kötelező érvényű, ha a busz elindul!
1

 
Reykjavik
 

Megérkezünk Izlandra, a reptéri transzfert követően elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő négy éjszakát töltjük. Vetett ágyak várnak, hálózsák nem szükséges. Rövid szabadidő után máris indulunk az első fénykereső utunkra. Esténként 3-3,5 órát töltünk el ezzel, alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavíkban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés.

2

 
Reykjavik, bálnales, Kék Lagúna
 

A napot a főváros és környékének felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa, aminek a neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sort. A hangulatos utcákban kisebb-nagyobb múzeumok, galériák várnak ránk, megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a viking hajó szobrát, és a kikötőt, közel fekszik hozzá az új kulturális palota: a Harpa.
Feltétlenül meglátogatjuk a Sarki Fény Központot, ahol jó előre megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú makettjeivel lenyűgöző hatást keltő Bálnamúzeumot sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. A nap megkoronázásaként részt veszünk egy nagyjából 3 órás bálnalesen a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk.
A napot igény szerint a Kék Lagúnában fejezhetjük be, a világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. A hófödte tájban, a kellemes meleg vízben ülve ha felragyognak az égi fények, páratlan élményben lehet részünk. A fővárosba, a szállásra visszatérve kicsit pihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

3

 
Þingvellír, Geysír, Gülfoss
 

Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be a nap folyamán, olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének.
Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt is felszínre kerül az Eurázsiai és az Észak-amerikai kőzetlemezek találkozása, ami alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó.
Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki, évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti (már most szólunk, nem jó a szél irányával szemben várakozni :) mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A víz valóban forró, egy instant leveshez is tökéletesen megfelel.
A nap megkoronázásaként innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany-vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző.
A csoport igényének megfelelően a hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. Az igényes, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A legmelegebb helyiség elviselhetősége másodpercekben mérhető. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. Reykjavikba, a szállásra visszatérve, megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

4

 
Seljalandsfoss, Gljufurarbui, Skógafoss, Sólheimajökull, Dyrhólaey, Reynisfjara
 

A mai napon a déli tengerpart szépségeit nézzük meg. Elsőként a nagyon látványos, karcsú, magas Seljaladsfoss vízesést keressük fel. Szerencsés esetben olyan időjárást kapunk, hogy mögé is kerülhetünk, és a kulisszák mögül lessük meg a zuhatagot. A szél által szétszórt vízpermet kifagyva a mohákra, sziklákra, varázslatos fotótémákat nyújt. Néhány percre innen egy rejtett látványosság vár minket: a Gljufurarbui kecses vízesése egy hatalmas kürtőben zúdul alá, melybe mi magunk is bemehetünk.
A következő látványosságunk a Skógafoss, a látványos zuhatag a maga által kialakított fekete homokmedencében. Jól járható lépcsőkön tudunk felkapaszkodni mellette egészen a fennsík pereméig, ahol tehetünk egy rövid sétát a hótól vakító dombok között, pazar kilátással az Atlanti-óceánra.
Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: a Sólheimajökull gleccsert nézünk meg közvetlen közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt.
Innen ismét az óceánpartra tartunk, Dyrhólaey világhírű madársziklái ilyenkor is elevenek, sirályok, halfarkasok keringenek az égen. A vízből kiemelkedik a hatalmas, diadalív-szerű sziklahíd, a föveny pedig Nyugat felé végeláthatatlan hosszú. A közelben gömbölyű, apró kavicsos part ejt rabul, végtelen nyugalom uralkodik a tájon. A fővárosba, a szállásra visszatérve megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét fényvadászatra indulhatunk. Szállás: hostel, ellátás: reggeli.

5

 
Reykjanes-félsziget
 

Utolsó napunkon a fővárosnak is helyet adó félszigeten, tehát kisebb távolságra buszozunk, viszont annál érdekesebb és látványosabb helyszíneket keresünk fel. Elsőként egy kénkigőzölgésekkel, iszapfortyogókkal tarkított völgyben sétálunk. Ha kicsit pokolbéli lesz az illat, az nem a véletlen műve. Innen egy magas sziklafalakkal övezett tengerpartra megyünk, ahol megnézhetjük a kipusztított szula (tengeri madár) szobrát, és felkapaszkodhatunk egy szirtre is, a világítótorony szomszédságában. Néhány perc alatt átgurulunk a következő megállónkhoz, ahol egy geotermikus mezőn a posztvulkanikus tevékenységek némelyike olyan erős, hogy alig lehet hallani egymás szavát - a feltörő gőz sistergésétől. És ami megmosolyogtatóan naiv attrakció, de kihagyhatatlan: átkelünk egy gyalogos hídon, amely az észak-amerikai és az eurázsiai kőzetlemezt köti össze. A kirándulást a reptéren fejezzük be, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor és Happ Gergely készítették, valamint a Kék Lagúna és a Fontana fürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

További fotók a 2014-es túráról az Eupolisz Képtárban!