Bejelentkezés

Izland: aurora borealis (5 nap)

Vadászat a sarki fényre! Dél-Izlandi kirándulással

Kirándulásunk során aktívan keressük a sarki fényt, nem csak várjuk a jelenséget. Túránk egyfajta expedíció: éjszakánként céltudatosan azokat a helyeket keressük járművünkkel, ahol nincs felhőborítás, és jól látható az aurora borealis. Ez biztosítja a legnagyobb sikert, hiszen tevékenyen mozdulunk arra, amerre a legjobbak a kilátások. Mindemellett fontos tudni, hogy a sarki fény egy természeti jelenség, garancia sajnos nincs rá. Ugyanakkor mindent megteszünk, hogy maximalizáljuk az esélyeket. Gyere velünk erre a páratlan felfedezőútra!

S mi vár még Rád? A sarki tél különleges élményekkel hívogat: a vízesések kővé fagyva állnak, az Atlanti-óceán felől fúj a szél, a gejzír feltörő gőze már a levegőben megfagy, csillámporként úszik tovább felhője. A hosszúra nyúlt éjszakai derengésben roppan a hó bakancsod alatt, óriások és trollok földjén jársz, mikor egyszercsak a csillagok között felragyog a sarki fény. Önfeledten ámulsz, ahogy mitikus játéka színpompás, tekergőző pászmákat fest a végtelen távolba...

Kiemelt látnivalók és élmények utazásunk során:
- Geysír, a világ összes gejzírjének névadója,
- a világ első parlamentje – Þingvellír,
- a sziget egyik leglátványosabb vízesése, a Güllfoss, 
- iszapfortyogók, lávamezők, tengerpart,
- a világhírű Kék Lagúna,
- bálnales,
- kiváló szálloda, mennyei étkekkel.

Időpontok

 • 2024. március 05 → 09.
 • 2024. március 12 → 16.
Az út alapára nem tartalmazza a Kék - Lagúna belépőjegy árát, 40.000 Ft-ot. Mivel a jegyek csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre, lefoglalásuk akkor történik, amikor elértük az út indításához szükséges minimum létszámot! A jegyek árát az előleg összegével egyidejűleg kell befizetni! Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni.

Gyermekkedvezmény - Kék Lagúna:
A fürdőt 14 év alatti gyermekek ingyenesen látogathatják, így amennyiben a gyermek az út hazaérkezéséig nem tölti be a 14. életévét, elegendő részvételét jelezni a foglalást követően, a befizetés  során.
 • 1. nap Reykjavik

  Repülőjáratunktól függően érkezünk Izlandra. Mivel erre több opció is lehetséges, ezért programunk alapvetően a szállodából indul, este 8-kor. Szobafoglalás után berendezkedünk az előttünk álló 4 éjszakára. Opcionálisan rendelhető vacsoránk elfogyasztása után szerencsés esetben visszaszállunk a buszra, és megkezdjük első sarki fény kereső túránkat. Esténként 3-3,5 órát töltünk el ezzel. Alkalmanként akár 50 km-re is eltávolodhatunk a várostól. Tekintettel arra, hogy az ország lakosságának 2/3-a Reykjavikban lakik, könnyen magunk mögött hagyhatjuk a fényszennyezett területet. A helyi meteorológiai szolgálat a nálunk megszokott paraméterek mellett olyan térképet is közzé tesz, amelyen a felhőzet vastagsága látható, figyelik továbbá a naptevékenység aktivitását is. Mi minden éjjel oda megyünk, ahol leginkább esélyes a megfigyelés. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Reykjavik, bálnales

  1
  A napot a főváros és környékének felfedezésével töltjük. Reykjavik Földünk legészakibb fővárosa. Neve füstölgő öblöt jelent, mivel a felfedezők a geotermikus folyamatok nyomán felszálló gőzt füstnek vélték. Felkeressük azt a mára már a történelem részévé vált házat, ahol 1986-ban a Gorbacsov-Reagan találkozóra került sor. A hangulatos utcákban kisebb-nagyobb múzeumok, galériák várnak ránk. Megtekintjük a képeslapokról ismert, város fölé magasodó katedrálist, a Városházát, a Parlamentet, és betérhetünk a kikötőben egy autentikus kis étterembe egy jó homárlevesre. Új attrakcióként pedig kipróbálhatjuk az elképesztő repülő szimulátor-mozit. Helikopterről felvett mesés tájakat ’járhatunk be’, olyan, mintha mi is a gépben ülnénk. Suhanunk gleccserek, folyók, hegyek fölött, mindezt lélegzetelállítóan élethű hatással. Lesznek olyan helyek, ahol a túra során fogunk járni, csak ezennel madártávlatból láthatjuk őket. Meglátogatjuk a Sarki Fény Központot, ahol jó előre megismerkedünk a jelenség fizikai hátterével, valamint kipróbáljuk saját fényképezőgépeink beállításait az esti használathoz. A tengerparti sétányon lefotózzuk a ’viking hajó’ szobrát, és továbbsétálunk a kulturális palotához, melynek neve Harpa. Nem hagyjuk ki a fantasztikus tengeri emlősök életnagyságú másolataival lenyűgöző hatást keltő Bálna Kiállítást sem, hogy tudjuk, mit láthatunk majd a tengeren. Innen ugyanis egy kb. 3 órás hajóútra indulhatunk a várostól északra fekvő öbölben, ahol kis szerencsével bálnákat, delfineket és vízi madarakat is láthatunk. A nap végén visszatérünk a szállodánkba, ahol opcionálisan rendelhető vacsoránk elfogyasztása után jó esetben indulunk sarki fény néző túránkra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Þingvellír, Geysír, Gülfoss

  1
  Az Arany Körnek nevezett utat járjuk be a nap folyamán. Olyan neves helyszíneket látogatunk meg, melyek egyenként is Izland látványosságainak zászlóshajói lehetnének. Egy kis buszos utazást követően érkezünk meg a Þingvellír Nemzeti Parkba. A hely sok szempontból igen érdekes: egyrészt a korai viking leszármazottak, Izland államalapító klánjai itt tartották éves gyűlésüket, így ez volt a világ első parlamentje (930-tól). Oda is állhatunk arra a pontra, ahonnan a törvényeket kikiáltották. Másrészt itt találjuk Izland legnagyobb tavát is, a Þingvallavatn-t, amelynek legmélyebb pontja több, mint 100 méter, és a felszín alatti forrásaiból több ezer éve leszivárgott víz kristálytisztán kerül vissza a körforgásba. Továbbá itt is felszínre kerül az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozása, ami alapvetően az Atlanti-óceán mélyén húzódik, itt viszont keskeny szurdokvölgyeket alkot a repedéshálózat. A kontinensek távolodása folyamatos, több helyen mérik a szemközti sziklafalak elmozdulását, mely éves szinten is figyelemre méltó. Innen Geysír felé vesszük az utunkat. A névadó hőforrás sajnos már nem lövell ki évtizedek óta, de a mellette levő Strokkur igen aktív. Feledhetetlen élmény mellette állva várni a kitörést, és mikor kitartásunkat siker koronázza, egy csillogó, világoskék kupolát látunk felboltozódni, majd kilövellni. A gőzt a szél elröpíti, mi pedig várhatjuk a következő kitörést. A nap megkoronázásaként innen rövid buszozással átgurulunk a Gülfoss-hoz. Az Arany-vízesés Izland egyik legszebb zuhataga, 32 méter mély és kétlépcsős. A Hvítá folyó egy 2,5 km hosszú, 70 méter mély kanyonban folyik tovább. Mind a hangja, mind a látványa, és a mérete is lenyűgöző. A csoport igényének megfelelően a hazaúton megállhatunk egy exkluzív fürdőnél néhány órára. A színvonalas, mégis családias hangulatú fürdő 3 gőzkabinja egy természetes, felszín közeli „üstre” települt. Lehet hallani lábunk alól a forró víz rotyogását. A szabad ég alatt néhány pihenőmedence hívogat, a meleg vízben elnyúlva várhatjuk a sarki fényt, de van száraz szauna is a forróbb élményekre vágyóknak. Aki pedig az extremitásoktól sem riad vissza, az néhány lépésre találja a félig befagyott Laugarvatn tavat, melynek jéghideg vizében nyakig megmártózhatunk. A szállásra visszatérve megpihenünk, vacsorázhatunk, majd éjjel ismét indulunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Fakultatív kirándulás Izland déli részén: Seljalandsfoss, Skógafoss, Sólheimajökull, Dyrhólaey, Reynisfjara

  Utolsó teljes napunkat egyfajta pufferként kezeljük. A szigetország időjárása szélsőséges, előfordulhat, hogy útlezárások lesznek a korábbi napokon. Ezért lehetőséget hagyunk arra, hogy az esetleg elmaradt programokat bepótoljuk. Amennyiben minden megvalósul az eredeti tervek szerint, és erre a napra 100%-osan nyugodt, szép időt ígér az előrejelzés, egy hosszabb, de annál szebb útra indulunk. Ha bármekkora kockázattal járna a környék elhagyása, nem indulunk el. Ez a nap tehát nem képezi az alapprogram részét, és a körülmények függvényében menet közben is változtathatunk rajta. Feltételezve a legjobbakat, Dél-Izland legszebb látnivalóit fogjuk felkeresni. Reggeli után a felkelő Nap irányába buszozunk. Első megállónk a Seljalandsfoss lesz, ahol izgalmas képeket készíthetünk arról, milyen egy vízesés – hátulról. Itt ugyanis mögé lehet kerülni. Néhány percre innen egy rejtett látványosság is vár minket: egy kürtőben lezúduló, kecses, napfénnyel játszó vízesés, a Gljúfurárpui. A kisvártatva szemünk elé táruló Skógafoss teljesen más. A fekete homokmedencébe zúduló, dübörgő zuhatag híres fotótéma. Ezt követően különleges tapasztalattal gazdagodunk: egy gleccsert, a Sólheimajökull-t nézzük meg közelről. Nagyon közelről... A jég különböző árnyalatai, a kristályok változatossága, a gleccsertó türkiz-tej színe rabul ejt. Láthatjuk a keskeny, mély hasadékokat, fekete vulkáni hamu kúpokat, ebben az új, csodás világban. Ezután kibuszozunk a tengerpart egyik kiszögelléséhez, a híres Dyrhólaey-sziklához. A világítótorony mellett egy impozáns, diadalív alakú sziklanyelvet láthatunk, dacolva az óceánnal. Ennek szomszédságában fekszik a Reynisfjara fekete kavicsos partja, melynek bazaltoszlopos barlangja a filmrajongóknak ismerős lesz. Innen visszafordulunk, és egy hosszabb buszozással visszatérünk a szállodánkba. Külön rendelhető vacsoránk elköltése után ismét indulhatunk a fényvadászatra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Reykjanes-félsziget, Fagradalsfjall-vulkán, Kék Lagúna,

  1
  A fővárosnak is helyet adó félszigeten több, az országra jellemző látványosság található. Kirándulásunk során megállunk egy gyönyörű tónál, amely főleg télen, behavazva lélegzetelállító látványt nyújt. Majd sétálunk egy iszapfortyógó-mezőn, ahol forr a talaj. A kénköves pokol szagát fogjuk érezni, a domboldal színei pedig elképzelhetetlen kavalkádot alkotnak. A posztvulkanikus folyamatok szinte kézzelfoghatóak. A közelben a meredek sziklafalakkal övezett tengerpartot is megtekintjük, egy romantikus világítótorony szomszédságában. Az elmúlt időszakban ismertté vált Fagradalsfjall vulkán friss lávafolyását is felkeressük, ami gyarapodó földtudományi ismereteink tükrében meglehetősen nagy élmény. A délutánt igény szerint a Kék Lagúnában fejezhetjük be. A világhírű fürdő türkizkék színe, a szabad ég alatt gőzölgő medencéi, fiatalító, természetes anyagú pakolása messze földről vonzza a kényeztetésre vágyókat. E méltó befejezés után a reptérre megyünk, ahol megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Cseh Zsombor, Happ Gergely és Vöö Judit készítették, valamint a Kék Lagúna és a Fontana fürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

További fotók a 2014-es túráról az Eupolisz Képtárban!

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.