Costa Rica (Panama: San Blas-szigetek)

Színes kolibrik, óriásteknősök, türkizkék tenger és vulkánok hazája

Közép-Amerika legbékésebb országa csupa természeti csodával vár minket! Keleti oldalán az aranyló homokpartokat a Karib-tenger mossa, Nyugaton a végtelenbe nyúló Csendes-óceán határolja. A Costa Rica-i őserdők mélyén a világon egyedülálló gazdagságban rejtőzködnek a dzsungellakók: színpompás madarak, ágról-ágra szökkenő majomcsaládok, pillangók, békák, gekkók, az erdő hőségében jól esik néha megcsobbanni egy-egy patakban, vízesésben. Az ország eldugott tengerpartjain megpillanthatunk egy-egy ritka tengeri teknőst, amint az éjszaka leple alatt lerakja tojásait a homokban. És nem maradhat el persze az önfeledt karibi hangulat rummal, tánccal, lazulással.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. február 10. -
2018. február 22.
2018. február 10. -
2018. február 23.
A jelentkezés lezárult
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Costa Rica alapprogram után! Hat napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Közép-Amerika csodálatos tengerpartjaiból: ruccanj át velünk a paradicsomi állapotokat kínáló San Blas-szigetekre! A kiegészítő program felára 249.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hat nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. január 27-én indul San Joséból és 2018. február 14-én ér véget Panamavárosban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!

Februári utunk esetében kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. február 10-én indul San Joséból és 2018. február 28-án ér véget Panamavárosban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
San José
 

Miután megérkezünk Costa Rica fővárosába San José-ba, elfoglaljuk szállásunkat,  ahol egy éjszakát töltünk. Itt kipihenjük a hosszú repülést, majd innen indulunk másnap e nagyszerű ország felfedezésére. Szállás: szállóban.

2

 
Poás-vulkán, La Paz Rezervátum, Arenál-vulkán
 

Kora reggel kelünk, hogy ellátogassunk a Poás-vulkánhoz, mely 1,6 km-es átmérőjével a világ legszélesebb aktív krátere. Hű szimbóluma ez Costa Rica geotermikus erőinek. Az erősen kénes kráter mélyéből gőzök, gejzírek törnek fel. A felhős, ködös klímának köszönhetően buja esőerdő fedi be a környéket. Elgyalogolunk a Botos-krátertóhoz, madarak röppennek körülöttünk. Továbbhaladunk az úti célunk felé, majd érintjük a La Paz Vízesést és magánrezervátumot. Itt nemcsak a vízesést csodálhatjuk meg, de több száz különféle színes pillangót és madarakat is más kisállatok mellett. Ebéd után folytatjuk utunkat a Volcán Arenal felé. Ezen a szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Arenal-vulkán
 

Ma az Arenal-vulkán kistestvéréhez, a Cerro Chato vulkánhoz túrázunk, aminek megmászása kisebb kihívást jelenthet, főképpen a fülledt trópusi klíma miatt. De a megerőltető mászásért a rá következő csobbanás egy közeli lagúnában mindenképpen kárpótol. Az út kerteken, majd őserdőn át halad, míg elérjük a sivárabb, vulkanikus környezetet. Ha a felhők engedik, akkor fentről pompás rálátásunk nyílik a nagy vulkánra és a lagúnára is. A túra után ellátogatunk egy közeli, kiépített hőforráshoz, este pedig bemehetünk csavarogni egyet Fortuna városkájába. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

4

 
Arenal, Monteverde
 

Ma Monteverde felé vesszük az irányt, a misztikus köderdő birodalmába. Opcionálisan vízen is megtehetjük ezt az utat, az Arenal Lagunán áthajózva. A Monteverde park mellett fekvő kis falu egy igazi művészparadicsom (természetesen helyi viszonylatban nézve). A kis kávézókba, terráriumba, orchidea udvarba, vagy a művészgalériákba érdemes betérni. Délután közös erdei sétára megyünk a parkban. Opcionálisan a lombok között függőhidakon is meg lehet tenni ezt a kis túrát. Az erdő ködös, nedves atmoszférájával, ágakon csüggő liánjaival, valamint hatalmas fáival mesébe illő helyre varázsol el minket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

5

 
Monteverde, Playa Grande
 

A délelőttöt még Monteverdében töltjük, hogy egy igazán izgalmas lombkoronatúra keretében az erdőt felülről is, repkedve megcsodáljuk. Függőhidakon sétálva a fák között és drótkötelekre erősítve akár fél-másfél kilométeres távokat is átlibbenve a lombkoronák felett, szeljük át a dzsungelt. A kalandos túra után elhagyjuk a hegyeket és a „hideget”, s a csendes-óceáni tengerpartok felé vesszük az irányt, a jól megérdemelt napsütésbe! Szállásunk a tengerpart, Playa Grande közvetlen közelében lesz a Marino Las Baulas Nemzeti Park területén. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás: lodge, ellátás: reggeli.

6-7.

 
Playa Grande és környező tengerpartok
 

A következő két napot a tengerparton töltjük. A legszebb partszakaszokat együtt fedezzük fel. Sétálva eljutunk a Playa Ventana-hoz, ami egy kis csendes öbölben terül el, és ideális lehetőséget nyújt snorkelezéshez és fürdőzéshez. Továbbhaladva a Playa Carbon-hoz érünk, egy érintetlen fekete homokos tengerparthoz, melyet barlangok szegélyeznek. De különféle programok közül is választhatunk. Kenuba szállva beevezhetünk a folyón a szárazföld irányába, hogy vízimadarakat és kajmánokat figyelhessünk meg a mangrove erdőben. Az aktív és pihenős programok mellett lehetőségünk lesz arra, hogy belessünk a teknősök titokzatos világába. A lenyűgöző naplemente után indulunk, hogy megpillanthassuk a tengeri kérges teknősök tojásrakó partszakaszát, és ha szerencsénk van, akár a tojásrakás folyamatát is megnézhetjük. Szállás: lodge.

8

 
Llanos del Cortez vízesés, Tenorio-vulkán, Rio Celeste
 

Ma kora reggel elhagyjuk a tengerpartot és a Tenorio Vulkán Nemzeti Parkhoz utazunk. A Llanos del Cortez vízesésnél megállunk egy rövid pihenőt tartani, ahol megmártózhatunk a zuhatagban. Ebéd után az erdei ösvényeken át indulunk túránkra a Rio Celestéhez a Tenorio Vulkán parkban. Utunk célpontja a Kék-folyó, mely hihetetlen kék színekben pompázik a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően. Gőzölgő hőforrásokat is látunk majd az őserdőben. Kora este elfoglaljuk hangulatos erdei szállásunkat. Szállás: szállóban.

9

 
Tortuguero
 

Tortuguero, a világ egyik leghíresebb tengeri teknősköltő rezervátuma lesz mai úticélunk. A költőszezonban teknősök ezrei sodródnak ide és mint egy páncélszőnyeg fedik be a partokat. Az ország többi részétől teljesen elszigetelődött ez a park és csak csónakon vagy repülővel közelíthető meg. Az erdőkben természetes csatornarendszerek alakultak ki, melyek csónakokkal beutazhatók és így figyelhető meg a pazar állatvilág. Talán hűen kapta ez a vidék a „Kis-Amazonas” nevet. Mi is megválunk ma a bérelt buszunktól és hajón érkezünk a szállásunkra. A program többi részét is nagyrészt hajón fogjuk megtenni, csak rövidebb szakaszokat gyaloglunk majd a szárazföldön. Este teszünk egy sétát a faluban, de akár kisétálhatunk a partra is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

10

 
Tortuguero
 

Délelőtt kis motoros csónakokkal járjuk be a terepet. Kócsagok, keselyűk, színes tukánok, jégmadarak mellett talán sikerül kajmánokat, teknősöket, leguánt, vagy éppen egy fán kapaszkodó lajhárt is lencsevégre kapnunk. Ebédünket a faluban fogyasztjuk el, majd a délután lehetőséget nyújt a park további felfedezésére – immáron gyalogosan. Aki több aktivitást szeretne, azokkal hajóba szállunk, majd egy kisebb hegyet mászunk meg: felkapaszkodunk a Cerro Tortuguero-ra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a parkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

11

 
Tortuguero, Cahuita
 

Ma megválunk a teknősök birodalmától, és Puerto Limónba hajózunk. A hajóút alatt még utoljára lesz lehetőségünk a környék flóráját és faunáját megfigyelni, és kis szerencsével napon sütkérező krokodilokat és teknősöket is látunk. Puerto Limón egy jóval nyüzsgőbb és nagyobb város, mint azok, ahol az eddigi napokban jártunk. Nem töltünk itt sok időt, hanem tovább is utazunk Cahuitába. Ezt a kis falut már bejárja a raszta, karibi hangulat. Úgy érezzük, mintha egy másik világba léptünk volna be és nem is abban a Costa Ricában lennénk, amit eddig megismertünk. Minden lelassul egy kicsit, még jobban, mint eddig :), egyre több raszta, afrikai származású emberrel találkozunk és szinte minden bárból reggae zene szól. Este együtt megyünk egy helyi szórakozóhelyre. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

12

 
Cahuita, Cahuita Nemzeti Park
 

Mai nap Puerto Viejo-t és környékét fedezzük fel. Együtt elbuszuzunk a közeli Cahuita Nemzeti Parkba, ahol kis szerencsével magazinba illő partokat és a Karib-tengerbe nyúló őserdőket láthatunk, sok kis ugrándozó majommal a fákon. Nemcsak az erdőben kutathatunk állatok után, de a parknak több tengerparti szakaszán megmártózhatunk a vízben is. Ellátogathatunk a közeli Bribri indiánok „csokigyártó” műhelyébe, ahol szemtanúi leszünk annak, hogy hogyan lesz a kakaónövényből ízletes csokoládé… Este elvegyülünk a karibi hangulatban. Szállás: szállóban.

13

 
Cahuita, San José / Panamaváros
 

Reggel elbúcsúzunk a tengerparttól, buszra szállunk és visszautazunk San Joséba. Elbúcsúzunk azon útitársainktól, akik Budapestre repülnek, s megkezdik hazautazásunkat.

A többiekkel, akik a San Blas-szigetek hosszabbításra is csatlakoztak, ma Panamaváros felé vesszük az utunkat repülővel. Este elfoglaljuk szállásunkat Panamavárosban. Szállás: belvárosi hotel.

14/+1

 
Panamaváros, San-Blas szigetek
 

Ma reggel elhagyjuk Panamavárost és a mesebeli San Blas-szigetekre utazunk. Hajnalban a csendes-óceáni partszakaszról terepjárókkal indulunk a Karib-tenger partján fekvő kikötőbe,  ahol kuna törzs tagjai várnak ránk hajóikkal, hogy átszállítsanak minket a fő szigetre, ahol a szállásunk is lesz. A San Blas-szigeteket indiánok lakják, akik önállósodási törekvéseiknek eredményeként kultúrájukat, szokásaikat és természeti kincseiket Panamától függetlenül ápolják és védik. A majd 400 szigetet alkotó szigetcsoport nagy része lakatlan. Szállásunk a helyiek által épített, tengerparti kunyhókban lesz. Délután a napon süttetjük hasunkat, este pedig belekóstolhatunk a helyi finomságokba. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

15/+2

 
San-Blas szigetek
 

Szabadon élvezzük a paradicsomba illő tájakat és a lelassult életstílust. Ellátogatunk lakatlan szigetekre, öblökbe, sznorkelezünk és táncbemutatón is részt vehetünk. Kenukkal halászni indulunk, majd helyiek el is készítik nekünk a frissen kifogott zsákmányunkat: tengeri halat, langusztát, homárt... Sznorkelezés közben felfedezhetjük a pompás tengeri élővilágot, az idilli környezetben fürdőzni és napozni is lesz lehetőségünk. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

16/+3

 
San-Blas szigetek
 

Ma motorcsónakunkkal visszatérünk a szárazföldre egy kalandos kirándulás erejéig. Behajózunk egy sekély folyóra, ahol madarakat és folyami halakat látunk. Ellátoghatunk egy kuna temetőbe, majd körülbelül két órás gyaloglás után egy kis vízeséshez lyukadunk ki. Itt ugrálhatunk a sziklákról a hűs, természet alkotta medencékbe, vagy a patak mentén fedezhetjük fel az erdő további részeit. Kora délután visszatérünk álomszigetünkre, s a nap hátralévő részében napozhatunk, fürödhetünk, lazulhatunk pálmafák alatt a mesés partokon. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

17/+4

 
San-Blas szigetek
 

Utolsó napunkat az indiánok kultúrájának mélyebb megismerésével tölthetjük. Ellátogatunk egy szigetre, ahol különféle hímzéséket csodálhatunk és vásárolhatunk meg. A körénk gyűlő fiataloktól sok érdekességet megtudhatunk szokásaik rejtelmeiről. Következő megállónk a törzsfőnöknél lesz Rio Sidrában, a közigazgatási központban. Képzeljük csak magunkat egy ilyen szigetre, ami a civilizációtól elzártan fejlődött, ahol az asszonyok még népviseletben járnak és egyszerű nádkunyhókban éldegélnek. Micsoda élmény egy ilyen atmoszférának a részévé válni és a helyiekkel együtt inni, táncolni és nevetni. A kulturális kaland után visszatérünk szigetünkre és egy nagy lakomával, valamint tengerparti bulival búcsúzunk paradicsomi napjainktól. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

18/+5

 
San-Blas-szigetek, Panamaváros
 

Ma visszautazunk Panamavárosba. Lerakjuk csomagjainkat a hotelben és tömegközlekedéssel bejárjuk a fővárost. Először Mirafloresbe megyünk helyi járattal, ahol a világ legnagyobb tengeri közlekedésre kialakított csatornáját tekintjük meg egy vezetett bemutató során. Remélhetőleg látjuk majd egy áthaladó hajó zsilipelését. Betérhetünk a múzeumba is, amely képekkel és videókkal is illusztrálja a zsilip építésének történetét. Este a városközpontban császkálunk, ellátogathatunk közösen az óvárosba, mely kubai hangulatot idéz. Együtt vacsorázunk és utána latin bulival zárjuk a közel három hetes közép-amerikai utunkat. Szállás: belvárosi hotel, ellátás: reggeli.

19/+6

 
Panamaváros
 

A repülőgép menetrendjének függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Farkas Ágnes és Csernoch János készítette.