Bejelentkezés

Costa Rica

Színes kolibrik, óriásteknősök, türkizkék tenger és vulkánok hazája

Miért éppen Costa Rica?

Közép-Amerika legbékésebb országa csupa természeti csodával vár minket! Keleti oldalán az aranyló homokpartokat a Karib-tenger mossa, nyugaton a végtelenbe nyúló Csendes-óceán határolja. A costa ricai őserdők mélyén a világon egyedülálló gazdagságban rejtőzködnek a dzsungellakók: színpompás madarak, ágról-ágra szökkenő majomcsaládok, a lombkorona közt araszoló lajhárok, színes pillangók, tarka békák, fürge gekkók, barátságos ormányos medvék. Az esőerdő hőségében jól esik néha megcsobbanni egy-egy patakban, vízesésben, a hegyvidéken pedig a vulkánok lábánal fakadő hőforrások jelentik a kontrasztot és a változatosságot. A szokásos gyalogtúrák mellett aktív, természetközeli programok sora vár, canopy kaland a lombkoronák közt, kajakozás, sőt még a szörfözést is kipróbálhatod! És persze nem maradhat el az önfeledt karibi hangulat sem, rummal, tánccal, lazulással. Pura vida! Ez mind-mind Costa Rica, amit Neked is látnod kell! :)

Melyek Costa Rica legfontosabb látnivalói?

- az Irazú-vulkán (3432 méter),
- Tortuguero és a "Kis-Amazonas",
- La Fortuna és az Arenál-vulkán (1670 m),
- Rio Celeste esőerdeje és vízesései,
- a Manuel Antonio Nemzeti Park csodálat állat- és növényvilága,
- csendes-óceáni fürdőzés, 
- La Paz magánrezervátum és vízesések,
- San José, Costa Rica nyüzsgő fővárosa.

Időpontok

 • 2024. március 28
  → április 08.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Costa Rica alapprogram után! Ha 12 napnyi élmény nem lett volna elég, megtoldhatod utazásodat az ország karib-tengeri partvidékén. A vállalkozó kedvűek egy izgalmas raftingozással kezdenek, majd az állatvilágban szintén rendkívül gazdag Cahuita Nemzeti Park következik. Természetesen a remek tengerpartoknak is jut elég szerep, sőt a helyi indián közösségekhez és egy szivarüzembe is ellátogathatunk!

A kiegészítő program felára: 249.000,- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. február 1-én / február 23-án / március 28-án kezdődik San Joséban és 2024. február 16-án / március 09-én / április 12-én ér véget ugyanott! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap San José

  Miután megérkezünk Costa Rica fővárosába, San Joséba, elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Itt egy éjszakát töltünk. Repülőjárat érkezésétől függően, amennnyiben lesz rá időnk, teszünk egy sétát San José belvárosában. Este kipihenjük a hosszú repülést, majd innen indulunk másnap e nagyszerű ország felfedezésére. Szállás: szállóban.
 • 2. nap San José, Irazú, Tortuguero

  1
  Reggeli után Costa Rica távoli és eldugott szegletében megbúvó mesés vidék, Tortuguero lesz mai úti célunk, de a hosszú utazást megszakítjuk egy vulkánozással. Az Irazú-vulkánt fogjuk megnézni, a 3432 méteres hegynek szinte a tetejére vezet fel az út. A csúcsról - ha jó időnk van - szinte a fél ország látszik, tiszta időben a Karib-tenger is, mai szállásunk helyszíne! A kráterbe tökéletesen belátunk, sétálunk egyet a vulkán tetején, megcsodáljuk a számunkra szokatlan növényvilágot. A szomszédos Turrialba vulkán gyakran pöfékel, ha szerencsénk van, akár gáz és hamukitörést is láthatunk. Innen folytatjuk utunkat Tortugueroba. Az ország többi részétől teljesen elszigetelődött ez a nemzeti park, csak csónakon vagy repülővel közelíthető meg. Az erdőkben természetes csatornarendszerek alakultak ki, melyek csónakokkal beutazhatók és így figyelhető meg a pazar állatvilág. Hűen kapta ez a vidék a „Kis-Amazonas” nevet. A vulkánt elhagyva jó 3 órás utazás után érkezünk meg La Pavonába, ahol megválunk szárazföldi járművünktől, egy csónakba pakoljuk át felszerelésünket és vízi úton folytatjuk utunkat a szállásunkra. A csatornákon vezető hajókázás eleve nagy kaland, a víz fölé behajló fák alatt suhanva már itt is gazdag állatvilágot láthatunk. Vízi madarak rebbennek fel közeledtünkre, kajmánok napoznak a parti fövenyen, teknősök és baziliszkuszok figyelnek a parton, a lombkoronában majmok hangoskodnak. A kikötőbe érkezvén segítőink kis kocsikkal szállítják el csomagjainkat szállásunkra. Este még kinézhetünk egyet a Karib-tenger partjára, de a faluba besétálva megkezdhetjük ismerkedésünket a karibi éjszakával, no meg a helyi konyha remekeivel is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Tortuguero

  1
  Ma reggel felkerekedünk, hogy még alaposabban szemügyre vegyük a környék rendkívül gazdag állatvilágát. A tegnapi motoros csónakot kenukra cseréljük, s csendesen suhanva járjuk be a terepet, hogy az állatokhoz még közelebb kerülhessünk. Ne aggódjunk, nem mi evezünk, csak ha akarunk, így bőven van időnk fotózni a fantasztikus élővilágot. Kócsagok, keselyűk, színes tukánok, jégmadarak mellett talán sikerül kajmánokat, teknősöket, leguánt, vagy éppen egy fán kapaszkodó lajhárt is lencsevégre kapnunk. Mélyen bemegyünk az elöntött erdőbe, így nagy esélyünk van az állatokkal való találkozásra. Ebédünket a faluban fogyaszthatjuk el, majd a délután lehetőséget nyújt a környék további felfedezésére – immáron gyalogosan. Végigsétálhatunk a Karib-tenger fekete fövenyes partján, a pálmafák alól csodálva a hullámverést és a természet szépségeit. Fürdőzni itt tilos, de a partot nyaldosó hullámokban mezítláb végigyalogolni így is nagyszerű élmény. Sötétedés után pedig igény szerint egy fakultatív esti sétát tehetünk az őserdőben, ahol jó szemű vezetőnk kíséretében csodálkozhatunk rá az éjszakai élővilágra: pókokat, kígyókat, gyíkféléket, némi szerencsével oposszumot, de a Costa Rica jelképének számító színes békákat is megpillanthatjuk. Szállás: szállóban.
 • 4. nap Tortuguero

  2
  Még egy nap Tortugeróban. A korán kelőkkel a napkeltét akár az óceán partján végigsétálva élvezhetjük, egy kényelmesen elfogyasztott, bőséges reggeli után pedig újabb kalandok elé nézünk: a délelőtt folyamán meghódítjuk a Cerro Tortuguero magaslatát, amely kiugrik a síkságból, fantasztikus panorámát nyújtva az ide látogatóknak. A hegy lábáig motorcsónakkal suhanunk a csatornákon, a partra szállva helyi vezetőnk mesél az elővilágról, majd egy rövid lépcsőzés következik a kilátóig. Útközben nyílméregbékák, madarak és az erdő egyéb jószágai kísérnek, a fák között majomcsapatok ugrálnak. A kilátóból egy másik útvonalon a közeli falu irányába haladunk tovább, kicsit bepillantunk a helyiek életébe, a vendéglátóipari egységnél megpihenünk, kicsit felfrissülhetünk. Csónakkal térünk vissza a kikötőbe, ahol a nap hátralévő részében szabadprogram következik. Lazulhatunk a parton, de akinek tetszett a tegnap reggeli kaland, az fakultatív kajaktúrára indulhat egy vagy kétszemélyes kajakokkal, de opcionális programként az egyik helyi lelkes lakos csokoládémanufaktúráját is megtekinthetjük. A kézműves bemutató során kóstolni fogjuk a kakaóbabot nyersen, pörkölve, s természetesen feldogozva is. Élményekben gazdag napunkat igény esetén egy közös vacsorával zárhatjuk az egyik jól bejáratott helyi vendéglőben. Szállás: szálló.
 • 5. nap Tortuguero, La Fortuna

  1
  Ma megválunk a parti őserdőtől és a hegyek közé vesszük az irányt: az ország középső vidékén, a fenségesen magasodó Arenál-vulkán hatalmas tömbjének lábánál fogunk lakni. Reggel a már ismerős csatornákon kanyargunk keskeny törzsű motorcsónakunkkal, elbúcsúzva ettől a varázslatos vidéktől. Másfél-két órás utazás után futunk be La Pavonába, ahol már vár ránk bérelt autóbuszunk, mellyel jó három órás, hosszas utazás következik még La Fortuna városáig. Az utazást megszakítjuk egy ebédszünet erejéig egy útba eső helyi étteremnél, így csak a délutáni órákban futunk be az Arenál vulkán lábánál elterülő kisvárosba. Elfoglaljuk szállásunkat, majd a sok utazást levezetendő, egy remek termál fürdőzésre indulunk a környék egyik szabadtéri termálfürdőjébe. Itt vulkáni kövekből kialakított medencék, barlangok és vízesések között áztathatjuk testünket, akár koktélokat kortyolgatva a medencebárokban. Számos, különböző hőfokú medence között válogathatunk, jól kiáztathatjuk magunkat, gyönyörködve a tájban, a medencéket körülvevő búja, trópusi növényzetben. Szállás: szállóban.
 • 6. nap La Fortuna, canopy kaland, Arenal-vízesés

  3
  Ma délelőtt az Arenal-vulkánon egy kihagyhatatlan aktív programmal indítjuk a napot: canopy túrára megyünk! Drótköteleken csúszva és lengve, a lombkoronában néha megpihenve turbózzuk fel az adrenalinszintünket. A felszerelés átvétele és a biztonsági eligazítás után felvisznek minket a hegyre, ahol hét különböző pályán kell lecsúsznunk. Az első kettő lesz a leghosszabb és a legizgalmasabb! Csúszunk hosszan, csúszunk magasan, csúszunk vízesés felett és a sűrű lombok között. Kétségtelenül életre szóló élmény lesz ez mindenkinek! Ezután egy indián tanyát tekintünk meg, majd a kiinduló pontra visszatérve rövid ebészünetet tartunk a helyi büfénél. A környező kertekben itt is visszaköszön a gazdag élővilág, a szerencsések majmokat, tukánt, kolibriket is láthatnak. Ezután újra járművekre szállunk és felvisznek minket vissza a hegyoldalba, a környék leglátványosabb vízesését megtekinteni. A La Fortuna vízeséshez egy rövid erdei sétát követően jutunk el, a 65-70 méter magasból lezúduló vízesés lábánál kialakult medencéhez leereszkedve mi is fel tudunk frissülni a hűvös habokban. Miután visszatértünk a városkába, szabadprogram következik. Vásárolgathatunk, nézelődhetünk a főutcán, de időjárás függvényében taxiba pattanva átkocsikázhatunk a vulkán másik oldalára, az Arenal-lagúna partjára egy napnyugta fotózásra is. Napunkat egy remek vacsorával zárhatjuk a városka valamelyik hangulatos étteremében. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap La Fortuna, Tenorio Nemzeti Park, Rio Celeste

  3
  Ma Costa Rica egyik legkülönlegesebb látnivalóját, a csodálatos szépségű kék folyót, Rio Celestét tekintjük meg. Rövid utazás után máris a Tenorio-vulkán tövében találjuk magunkat, a park bejáratától az őserdőben vezet az ösvény, tartsuk nyitva a szemünket és némi szerencsével találkozhatunk madarakkal, békákkal és ha kellően csendben vagyunk, akkor még emlősökkel is. Bár itt most nem annyira az élővilág, hanem a különleges folyó a fő látnivaló, a leírhatatlan kék színben tündöklő Rio Celeste vízeséseit, zúgóit és medencéit megcsodálni jöttünk. A vízesés lábához hosszú lépcsősor vezet, de itt csak fényképezhetünk, a csobbanással még várni kell. A park bejáratához visszatérve helyi árusoktól általában friss gyümölcsöt, frissen sült empanadát vásárolhatunk, jó áron. Ha újabb élményekre szomjazunk, akkor arra is keríthetünk lehetőséget, hogy ebben a különleges kék folyóban megfürödjünk. A nemzeti park területén kívül van erre lehetőség, egy magánbirtokon, kis belépődíj ellenében. Egy meredek őserdei ösvény vezet le a vízfolyásig, ahol vadregényes környezetben lehet úszni vagy ugrálni a kék habokban. Útközben vár ránk egy Tarzan-stílusú hinta is, majd cukornádlevet is tudunk magunknak facsarni a kalandos kirándulás után. Ismét egyedülálló élményekkel gazdagodva utazunk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Rio Celeste, Taracoles, Jaco, Manuel Antonio Nemzeti Park

  1
  Reggeli után ma egy hosszabb, jó 300 km-es út vár ránk, míg lejutunk a Csendes-óceán partjára. Útközben egy út menti vendéglőnél ebédszünetet tartunk, továbbá megállunk a Taracoles-folyó hídjánál, ahol igencsak méretes alligátorok napoznak a fövenyen, valamint Jaco mellett is, ahol a kilátó környékén gyakran láttunk már színpompás papagájokat repkedni. A délután órákban érkezünk meg a Manuel Antonio Nemzeti Park mellett található szállásunkra. Ez Costa Rica egyik legkisebb nemzeti parkja, mégis faunáját és flóráját tekintve elképesztő gazdagsággal büszkélkedhet. 110 féle emlős és 180 féle madár látható itt. A gyönyörű buja őserdő a homokos tengerbe nyúlik és otthont ad rengeteg majomnak, többek között a bőgőmajmoknak is, több mint 200 féle madárnak és megannyi trópusi állatfajnak. Szállásunk elfoglalása után már csak rövidebb sétára lesz időnk a környéken. Itt a Paradicsomban 3 éjszakát töltünk el. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Manuel Antonio Nemzeti Park

  2
  Ma délelőtt megtekintjük a Manuel Antonio Nemzeti Parkot, amelyet több forrás is a világ 10 legszebb nemzeti parkja közt tart számon. A séta a nemzeti parkban kötetlen, 2-3 óra alatt kényelmesen végig tudjuk bóklászni az ösvényeket, főleg a tengerpart közeli részeken találkozunk gazdag élővilággal. Rengeteg iguana napozik a sziklák között, jó eséllyel láthatunk lajhárokat a lombkoronában araszolni, de a tengert is érdemes nézni, ahol delfinek és bálnák is előfordulhatnak a madarak mellett. Látunk kapucinus majmokat nagy csapatokban elemózsiára vadászni, ezért a part területére ételt bevinni szigorúan tilos, csak gyümölcs és ital engedélyezett! Ha végigjártuk a part menti ösvényeket, érdemes beiktatni egy kis lazulást a park egyik fantasztikus szépségű strandján, ahol lehet fürdeni, napozni. Aki az egész napját itt szeretné tölteni, megteheti, a park 16 órakor zár. Aki további egyedi élményekre vágyik, azoknak  fakultatív programként egy naplemente nézős katamarán hajóutat ajánlunk, ahol a vízről lehet megnézni a nemzeti park csodáit, fürödve, snorkelezve a Csendes-óceánban, koktélokat szürcsölve nézni a naplementét. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Playa Espadilla

  1
  Egy jól megérdemelt pihenőnap a hazautazás előtt. A mai napot a tengerparton töltjük, strandolással, napozással, hullámfürdőzéssel. Aki szeretne, akár kezdő szörf órákat is vehet a helyi oktatóktól. A Playa Espadilla szenzációs, van a turistásabb déli partszakasz, napernyőkkel és nyugággyal, no meg a pálmafás, természetközelibb, nomádabb északi part, szörfösökkel. De számos egyéb partra, öbölbe is lesétálhatunk a környéken. Fakultatív programok is kínálkoznak, mint pl. kajakozás, rafting, szörfözés, de akár lovagolhatunk is, vagy egy éjszakai túrát is tehetünk a nemzeti parkban. Egy utolsó közös napnyugtanézést mi mindenképpen javaslunk ezen a partszakaszon, ahol tapasztalataink szerint általában mindig mesés napnyugták várnak. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Manuel Antonio Nemzeti Park, La Paz Gardens, San José

  1
  Ma visszatérünk a fővárosba, San Joséba, ezzel a kör bezárult. Nehéz szívvel hagyjuk el Costa Rica csendes-óceáni partvidékét, a meleg, trópusi klímával, s térünk vissza a hűvösebb hegyvidékre. Azért a mai napra is tartogatunk még egy izgalmas látnivalót. Jó három órás utazás után érkezünk meg San José peremvidékére, ahol a La Paz Rezervátumba és vízesésekhez látogatunk. A park egyfajta állat menhelyként üzemel, de remek sétákat is lehet tenni a vízesésekkel tarkított területén. Láthatunk itt kolibriket, színes pillangókat, sokféle tukánt, jaguárokat, majmokat, de szabadon kódorgó ormányos medve csapatokkal is összefuthatunk a vízesések körül. Belépőnk tartalmaz egy ízletes, bőséges ebédet is a park területén található étteremben. Innen már csak a szállásunkra utazunk, ahol megtartjuk búcsúestünket. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 12/+1. nap San José, Pacuare rafting, Puerto Viejo

  A nemzetközi repülőgépünk indulásának függvényében a reptérre utazunk, és megkezdjük hosszú hazautunkat.

  A hosszabbításon is részt vevő utastársainkkal kora reggel indulunk újabb kalandok felé. A Pacuare folyó a Karib-tengerbe rohan, hatalmas sziklák között tör előre az őserdőben. Lehetőségünk nyílik egy szakaszán meglovagolni a hullámokat egy fakultatív vadvízi evezés keretében. Buszunk lerak minket a kaland kiinduló pontján, ahol csak vízicipőre, fürdőruhára van szükségünk, meg egy kis bátorságra. A többi értéktárgyunk, felszerelésünk a buszon maradhat sofőrünk óvó szeme alatt. Aki nem szeretne részt venni a kiránduláson, az a buszon maradhat, vele a végponton találkozunk. Itt mintegy 30 kilométert fogunk csorogni a folyón, a csendes szakaszokat néha töri csak meg egy-egy zúgó. Egészen pontosan 52. Evezés közben csodálhatjuk a buja erdőt és a példátlan állatvilág egyedeit. Buszunkra visszaszállva már a varázslatos Karib-tenger vár minket. Elfoglaljuk szállásunkat Puerto Viejo környékén, majd egy akklimatizációs sétát tartunk a településen. Szállás: szállóban.
 • 13/+2. nap Puerto Viejo de Talamanca, Cahuita Nemzeti Park

  Délelőtt a méltán híres Cahuita Nemzeti Parkot látogatjuk meg, amely hasonlít a Tortuguero menti partszakaszra, de itt lehet fürdeni is! A Manuel Antonióhoz hasonlóan ebben a kis parkban szintén rendkívül gazdag az állatvilág, helyi vezetőnk segítségével mosómedvéket, majmokat, kígyókat, akár lajhárokat is jó eséllyel láthatunk a számtalan színes madár mellett. Felfrissülésként aztán akár csobbanunk is egyet a hűsítő habokban a meleg déli órákban. A falucskába visszatérve tudunk egy kései ebédet tartani, megismerkedve az afro-karib gasztronómiával. A nap további része szabadprogram keretében telik, lazulunk egyet a tengerparton, iszunk egy koktélt, vagy akár valami zenés helyre is bekukkanthatunk, átélve a rasta feelinget. Szállás: szállóban.
 • 14/+3. nap Playa Manzanillo

  1
  Mielőtt hazaindulnánk, ránk fér egy teljes napos lazulás a Karibi-tenger partján. Ma a környékbeli legszebb strandokat fogjuk felkeresni, ahol lesz lehetőségünk napozni, fürdeni, sétálgatni a parton, vagy snorkelezni, felfedezvén a felszín alatti színes elővilágot is. Ebédre kereshetünk magunknak egy kis „sodát”, kifőzdét vagy csomagolhatunk magunknak hideg élemet, amit elkölthetünk a strandon. Ha valaki aktívabb élményre vágyik, akkor a környező őserdőben van lehetőség könnyed sétákra, vagy vízesések felfedezésére is. Délután a helyi indián törzs, a bribri egyik szállására látogatunk el, ahol megismerkedhetünk azzal, hogyan élnek, és hogyan készül a csokoládé, illetve egyéb gyógyító termékek. Szállás: szállóban.
 • 15/+4. nap Puerto Viejo, San José

  Elhagyjuk ezt a mesés partvidéket, de azért nem leszünk híján új élményeknek ma sem. Utunk végén már biztos láttunk lajhárt, de ha közvetlen közelről akarunk megismerkedni ezzel a különös állattal, akkor a világhíres Sloth Sanctuaryban ezt megtehetjük. Itt elárvult, sérült lajhárokat gondoznak, majd visszaengedik őket a vadonba. Rövid túra keretében szakértő vezetéssel ismerhetjük meg az oso perezosot. Csónakokban csorogva az életterükön más állatokat is láthatunk majd a túra folyamán. Délután aztán ismét nagyobb utazás vár ránk, visszagurulunk San Joséba, ismerős szállásunkra. Szállás: szállóban.
 • 16/+5. nap San José

  A nemzetközi repülőgépünk indulásának függvényében a reptérre utazunk, és megkezdjük hosszú hazautunkat.

Út ára tartalmazza

- az utazást Costa Rica területén saját, bérelt busszal, hajóval,
- 8 éjszaka szállást szállodákban, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- 3 éjszaka szállást Tortugueroben lodge-ban, 3 ágyas szobákban,
- a Tortuguero kenus kirándulást,
- a Cerro Tortuguero kirándulást,
- a La Fortuna canopy túrát,
- a helyi vezetők díját,
- a reggeliket a programban feltüntetett alkalmakkor,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- a transzfereket San José és Puerto Viejo között,
- 3 éjszakára a szállást Puerto Viejo környékén szállodában, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- 1 éjszakára a szállást San Joséban szállodában, 2-3 ágyas szobákban, saját fürdőszobával,
- a kirándulásokat Puerto Viejo környékén,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket, 
- a repülőtéri transzfereket,
- a feltüntetett reggeliken túli étkezést, 
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van), 
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a helyi vezetőknek szánt borravalót,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - San José - Budapest útvonalon) kb. 340.000 - 460.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetve az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Mivel utazunk Costa Ricában?

Helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal, illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Kényelmes, légkondícionált autóbuszunk végig velünk lesz.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Costa Ricában?

Könnyű, hétköznapi erőnléttel teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Milyenek a szállások Costa Ricában?

Szállásaink európai színvonalúak, a szállodákban 2-3 ágyas, saját fürdőszobával, törölközővel felszerelt szobákban szállunk meg. A dzsungelekben, esőerdők közelében található lodge-ok tiszták, itt az alapvetően 3 ágyas szobákhoz szintén saját fürdőszoba jár. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Párok esetében, korlátozott létszámban és felár ellenében tudjuk garantálni a kétágyas szobában, franciaágyban történő elhelyezést az egész túra során. Ennek összege a két fő részére összesen az alapprogramra: 50.000.- Ft, a hosszabbítással együtt: 75.000.- Ft.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Costa Ricáról?

A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, sőt a Karib-tengernél szinte mindenki.
Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk helyi szokásokhoz, bár templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha sortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned. 

Még több információ Costa Rica lenyűgöző nemzeti parkjairól, köztük az általunk meglátogatottakról is.

Időeltolódás: - 8 óra Budapesthez képest a nyári időszámításkor, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Cosa Ricában hajnali 04:00 óra a pontos idő). 

Elektromosság: Az elektromos áram hálózata amerikai szabvány, 120 Volt, 60 Hz, kétlapos dugaljjal, így átalakítóra van szükség! A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait a szállásokon van lehetőséged feltölteni.

Közbiztonság:
Costa Rica az egyik legbiztonságosabb ország Közép-Amerikában, mind politikai mind személyi szempontból. Ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az ország lakói kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A főváros egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni. A bűncselekmények legnagyobb része a tolvajlás kategóriájába tartozik, vigyázni kell erre.

Időjárás

Milyen az időjárás Costa Ricában?

A programot minden időszakban úgy állítjuk össze, hogy a lehető legkevesebb időjárási kellemetlenségben legyen részetek. A hagyományos értelemben vett csapadékos évszak csak a Csendes-óceán partvidékén, illetve az innen induló völgyekben tart május végétől november végéig. Ezen belül Costa-Rica északi része szárazabb. A csapadék a csendes-óceáni vidéken általában délután, legfeljebb 1-2 órás eső formájában esik, addig napsütéses, felhős időszak váltakozik. A Karib térségben ennél sokkal kiszámíthatatlanabb a csapadék alakulása. Ritka a monszun jellegű egész nap tartó zivatar, és az egyenlítőtől 10-12 fokra a hőmérséklet sem jelent problémát. (A száraz időszak nem jelenti azt, hogy sosem esik az eső, és az esős évszak sem jelenti azt, hogy állandóan esik!). Közép-Amerikában a hőmérséklet egész évben állandó (+/- 5 C), azonban nem mindegy, hogy az terület melyik részén tartózkodunk. San José-ban, 1000 méterrel a tengerszint felett 15-25 C, a tengerpartok melegebb 20-30 C, a hegyekben viszont hűvösebb az idő, ezért javasolt a meleg ruházatot is. Természetesen az esőkabátot sem szabad otthon hagyni. Costa Rica időjárásáról további információkat az alábbi oldalon lehet olvasni.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Costa Ricába?

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül a napi túrákhoz kis hátizsák, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett ajánlott egy jól záródó, vízálló és kényelmes túracipő, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hűvösebb időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra (mobiltelefon), kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet. Városnézéshez érdemes olyan öltözékről is gondolkodni, amivel jobban be tudunk illeszkedni a helyi környezetbe. A nagy csomagunk súlyhatára 20 kg, ami tekintve a gyakori mosatási lehetőségeket általában elegendő szokott lenni ehhez az utazáshoz. Nem szükséges tehát ennél többet pakolni, főleg mivel az út során az esetleges vásárlásokkal (pl. kávé, rum) a táskánk súlya inkább növekedni szokott.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Kell védőoltás Costa Ricába?


Az EU-ból érkezőktől nem kérnek külön oltást, kivétel ez alól, ha sárgalázzal fertőzött területeken jártak a korábbiakban és erről az útlevélben lévő pecsét árulkodik.
Védőoltás tekintetében javasoljuk a Hepatitis A-t és B-t, sajnos ez még itthon is jól jöhet. A malária esélye Costa Ricában és a környező országokban kicsi, alapvetően nem jellemző probléma. A malária elleni gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - javasoljuk, hogy konzultálj szakorvossal! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védekezni, s akkor nem történhet baj.

Az egészségügyi helyzet jó, Costa Rica területén az ivóvíz sem problémás, ennek ellenére inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt! Amennyiben odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Sárgaláz elleni oltás csak azoknak kötelező, akik sárgalázzal fertőzött országokból érkeznek.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk Costa Ricába?

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod, de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben tudsz meleg ételhez jutni, hozzávetőleges főétel ár: 10-15 USD . Közép-Amerikában sok déligyümölcsöt találunk, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Mi Costa Rica hivatalos pénzneme? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Costa Rica területén a Colon (1 Colon ~ 0,5 Ft) a fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni, figyeljünk arra hogy 2011. után kiadott címletek legyenek! Fontos, hogy az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért a kirándulások árát amennyiben dollárban vannak megadva, mi is teljesen ép, új generációs bankjegyekben kérjük! Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az árak Costa Rica területén magasabbak az itthoninál. Költőpénznek így kicsivel több Ft-ot ajánlunk, mint amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Javasolt összeg kb. 250 - 500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 300-500 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.  

Tájékoztató árak (2023):
- repülőtéri transzfer megközelítő ára: 25-35 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- belépők a nemzeti parkokba (Tortuguero, Arenal, Tenorio): 15 USD parkonként
- éjszaka állatles Tortugero: 25 USD
- csokimanufaktúra Tortugero: 30-50 USD
- Arenal vulkanikus termálfürdő vacsorával: 70-85 USD
- privát fürdőhely, Rio Celeste: 15 USD
- Naplementés katamarán hajókázás: 85 USD
- La Paz garden belépő ebéddel: 86 USD
- Looping: 75 USD

- borravaló a buszvezetőnek: 20 USD
- borravaló helyi vezetőknek: 20 USD

Hosszabbítás:
- belépő a Cahuita nemzeti parkba: 10 USD
- Pacuare rafting: 100 USD
- lajhár menhely: 30 USD
- bri bri indián falu: 20 USD

Vám

Mi szükséges a Costa Ricába történő beutazáshoz? Kell vízum Costa Ricába?

Magyar és európai uniós állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Costa Ricába turista céllal. A turistaként való tartózkodás feltételei: a belépéstől számított minimum három hónapig érvényes útlevél, maximum 90 napig tartó tartózkodás, vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Costa Ricába?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre.
Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

A repülőre felvihető kézipoggyásszal és a feladott nagy poggyásszal kapcsolatosan az adott légitársaság határozza meg a súlykorlátot (ez általában a nagy csomagnál 20 kg, de légitársaságonként és jegytípustól függően eltérő lehet).

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Costa Ricába?

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogram:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 21.450 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 43.410 Ft/fő 


Alap-, és kiegészítő program:

Fontos!
Amennyiben szeretnél részt venni a fakultatív (rafting) programon, abban az esetben mindenképpen az Outdoor termékre lesz szükséged, a hagyományos biztosítási termékek ezen sportra kockázatviselési szempontból nem terjednek ki.

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a hosszabbítás során a fakultatív rafting programon szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 38.250 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 70.170 Ft/fő
 

Biztosítási lehetőségek, amennyiben a hosszabbítás során
 a fakultatív rafting programon NEM szeretnél részt venni:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 28.050 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: 
A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt:
Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 59.970 Ft/fő

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Péter

“Ágnes túravezetőként kiváló munkát végzett, emberileg is rendkívül szimpatikus jelenség, túravezetőként a szervezésben is minden problémát igyekezett megoldani, legnagyobbrészt sikerrel. Amit végül nem sikerült, az nem rajta múlt. A túra során végig biztonságban éreztük magunkat. Mindenképpen szívesen utaznék vele a jövőben is. Természet-központú utazáson még eddig nem voltam, így kicsit vegyes érzésekkel indultam neki, de az élmények és a társaság nagyon hamar életem legjobb útjává tették ezt a két hetet. Nehezen tudnék csúcspontot mondani, minden helyszín valamiért tetszett, de nem mindegyik ugyanazért. Negatívumot nem tudnék mondani. Az utat bárkinek ajánlom, akit érdekel Latin-Amerika, és szeretne először egy "problémamentes" országba látogatni.”

Zoltán

“Nagyon szívesen utaznék újra Ágival, szuper guide volt! Nagyon jó volt úgy általában minden. Nehéz kiemelni egy konkrét dolgot, de ha nagyon kell: Tortugueroban a szálláson volt pár kajak, amit csak úgy kölcsönkértünk. Egyedül evezni a dzsungelben.. wow.” 
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.