Costa Rica (Panama: San Blas-szigetek)

Színes kolibrik, óriásteknősök, türkizkék tenger és vulkánok hazája

Közép-Amerika legbékésebb országa csupa természeti csodával vár minket! Keleti oldalán az aranyló homokpartokat a Karib-tenger mossa, Nyugaton a végtelenbe nyúló Csendes-óceán határolja. A Costa Rica-i őserdők mélyén a világon egyedülálló gazdagságban rejtőzködnek a dzsungellakók: színpompás madarak, ágról-ágra szökkenő majomcsaládok, pillangók, békák, gekkók, az erdő hőségében jól esik néha megcsobbanni egy-egy patakban, vízesésben. És nem maradhat el persze az önfeledt karibi hangulat rummal, tánccal, lazulással.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2020. február 22. -
2020. március 04.
2020. február 22. -
2020. március 05.
Már csak néhány hely maradt!
2019. november 17.
Hosszabbítási lehetőség a Costa Rica alapprogram után! Hat napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Közép-Amerika csodálatos tengerpartjaiból: ruccanj át velünk a paradicsomi állapotokat kínáló San Blas-szigetekre! A kiegészítő program felára 249.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hat nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2020. február 22-én indul San Joséból és 2020. március 10-én ér véget Panamavárosban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő programra csak az alapprogrammal együtt fogadunk el jelentkezéseket! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
San José
 

Miután megérkezünk Costa Rica fővárosába San Joséba, elfoglaljuk szállásunkat, ahol egy éjszakát töltünk. Itt kipihenjük a hosszú repülést, majd innen indulunk másnap e nagyszerű ország felfedezésére. Szállás: szállóban.

2

 
San José, Tortuguero
 

Costa Rica távoli és eldugott szegletében Tortuguero lesz mai úti célunk. Az ország többi részétől teljesen elszigetelődött ez a park és csak csónakon vagy repülővel közelíthető meg. Az erdőkben természetes csatornarendszerek alakultak ki, melyek csónakokkal beutazhatók és így figyelhető meg a pazar állatvilág. Talán hűen kapta ez a vidék a „Kis-Amazonas” nevet. Mi is megválunk ma a szárazföldi járművünktől és hajón érkezünk a szállásunkra. A program többi részét is nagyrészt hajón fogjuk megtenni, csak rövidebb szakaszokat gyalogolunk majd a szárazföldön. Este teszünk egy sétát a faluban, de akár kisétálhatunk a Karib-tenger partjára is. Igény szerint fakultatív kirándulást tehetünk az éjszakai őserdőben, ahol jó szemű vezetőnk kíséretében csodálkozhatunk rá az éjszakai élővilágra. Szállás: szállóban.

3

 
Tortuguero
 

Reggel kenukkal járjuk be a terepet. Ne aggódjunk, nem mi evezünk, csak ha akarunk, így bőven van időnk fotózni a fantasztikus élővilágot. Kócsagok, keselyűk, színes tukánok, jégmadarak mellett talán sikerül kajmánokat, teknősöket, leguánt, vagy éppen egy fán kapaszkodó lajhárt is lencsevégre kapnunk. Mélyen bemegyünk az elöntött erdőbe, így nagy esélyünk van az állatokkal való találkozásra. Ezután lehetőségünk van a park további felfedezésére – immáron gyalogosan. Végigsétálhatunk a Karib-tenger partján csodálva a természet szépségeit. Ebédünket a faluban fogyasztjuk el, majd utána fakultatív program keretén belül meghódítjuk a Cerro Tortuguero magaslatát, amely kiugrik a síkságból fantasztikus panorámát nyújtva. Ide csónakkal jutunk el, majd egy rövid lépcsőzés következik a kilátóig. Útközben nyílméregbékák, madarak és az erdő egyéb jószágai kísérnek. Szállás: szállóban.

4

 
Tortuguero, La Fortuna
 

Ma megválunk a parti őserdőtől és a hegyek közé vesszük az irányt, az Arenál-vulkán hatalmas tömbjének lábánál fogunk lakni. Hosszas utazás után elfoglaljuk szállásunkat, majd délután termál fürdőzésre megyünk a világ egyik legnagyobb szabadtéri termálfürdőjébe, a Baldiba. Itt vulkáni kövekből kialakított medencék, barlangok és vízesések között áztathatjuk testünket, akár koktélokat kortyolgatva a medencebárokban. 25 különböző medence között válogathatunk, 20 és 60 Celsius fok között, majd ha kiáztattuk magunkat, akkor vár ránk a svédasztalos terülj asztalkám. Szállás: szállóban.

5

 
La Fortuna
 

Ma délelőtt a vulkánon indítjuk a napot. Felvisznek minket a vízesésig, ahol rövid sétát követően tudunk fürdeni egyet a folyóban, majd a fák között folytatjuk a kalandokat, úgynevezett canopy túrára megyünk. Itt drótköteleken csúszva és lengve, a lombkoronában néha megpihenve turbózzuk fel az adrenalinszintünket. A felszerelés átvétele és a biztonsági eligazítás után felvisznek minket a hegyre, ahol 7 különböző pályán kell lecsúsznunk. Csúszunk hosszan, csúszunk magasan, vízesés felett és a sűrű lombok között. Ezután egy indián tanyát tekintünk meg, majd visszamegyünk a városkába ahol a városka nyújtotta örömöket is felfedezhetjük. Beülhetünk egy vacsorára valahova, vásárolgathatunk, vagy csak nézelődhetünk a főutcán. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

6

 
Rio Celeste
 

Reggeli után útra kelünk és a csodálatos szépségű Rio Celestét tekintjük meg. Rövid utazás után már a Tenorio-vulkán tövében találjuk magunkat, ahol a Rio Celeste vízeséseit, zúgóit és csodálatos színét csodálhatjuk meg. Szállásunk elfoglalás után már az őserdőben vezet az ösvény, tartsuk nyitva a szemünket és találkozhatunk madarakkal, békákkal és ha kellően csendben vagyunk, akkor még emlősökkel is. Szállásunk is egy őserdei tisztáson található, vendéglátó családunk életébe is bele tudunk tekinteni. Délután, ha újabb élményekre szomjazunk, akkor fürödhetünk a folyóban is. Egy meredek öserdei ösvény vezet le a vízfolyásig, ahol úszni vagy ugrálni is lehet. Utána vár ránk egy Tarzan-stílusú lián hinta, majd a cukornádlevet is tudunk magunknak facsarni. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

7

 
Llanos del Corte, Manuel Antonio Nemzeti Park
 

Reggeli után hosszabb út vár ránk, míg lejutunk a Csendes-óceán partjára. Útközben megállunk a Taracoles-folyó hídjánál, ahol igencsak méretes alligátorok napoznak a fövenyen. A Manuel Antonio Nemzeti Park Costa Rica egyik legkisebb nemzeti parkja, mégis faunáját és flóráját tekintve elképesztő gazdagsággal büszkélkedhet. 110 féle emlős és 180 féle madár látható itt. A gyönyörű buja őserdő a homokos tengerbe nyúlik és otthont ad rengeteg majomnak, többek között a bőgőmajmoknak is, több mint 200 féle madárnak és megannyi trópusi állatfajnak. Délután már csak rövidebb sétára lesz időnk a környéken. Itt a Paradicsomban 3 éjszakát töltünk el. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Manuel Antonio Nemzeti Park
 

Ma délelőtt megtekintjük a Nemzeti Parkot, amelyet több forrás is a Világ 10 legszebb Nemzeti Parkja közt tart számon. Láthatunk itt majmokat, lajhárokat, mindenféle kígyót és békákat, de a tengert is érdemes nézni, ahol delfinek és bálnák is előfordulhatnak a madarak mellett. A séta a Nemzeti Parkban kötetlen, 2-3 óra végigbóklászni az ösvényeken. Utána egy kis lazulás a park egyik strandján, ahol lehet fürdeni, majmokat fotózni, napozni. Ebéd után szabad foglalkozás vár ránk, kihasználva a lehetőségeket. Fakultatív programként egy naplemente nézős katamarán hajóutat ajánlunk, ahol a vízről lehet megnézni a Nemzeti Park csodáit, fürödve a Csendes-óceánban, snorkelezve, koktélokat szürcsölve nézni a naplementét. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

9

 
Manuel Antonio Nemzeti Park
 

A mai napot a tengerparton töltjük, ahol lesz lehetőség egész napos fürdőzésre az óceánban, vagy napozásra a parton. Egyénileg sétálhatunk a környező partokhoz, ill. a faluba is ellátogatunk. Fakultatív programok is kínálkoznak, mint pl. kajakozás, hajókázás, szörfölés, de akár lovagolhatunk is, vagy éjszakai túrát tehetünk a Nemzeti Parkban. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

10

 
Manuel Antonio Nemzeti Park, San José
 

Ma visszatérünk a fővárosba, a kör bezárult. Elmegyünk a La Paz Rezervátumba, ami amellett, hogy egyfajta állat menhelyként üzemel, vízesésekkel tarkított sétákat lehet tenni a területén. Láthatunk itt kolibriket, jaguárokat, majmokat, pillangókat stb. Lehetőségünk van itt egy nagyot ebédelni a rezervátumban. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

11

 
San José, La Paz Gardens, Irazú vulkán
 

Ma a főváros környékét fogjuk megtekinteni. Az Irazú-vulkánt fogjuk megnézni, a 3400 méteres hegynek szinte a tetejére vezet fel az út. A csúcsról (ha jó időnk van) szinte a fél ország látszik, tiszta időben a Karib-tenger is! A kráterben egy csodálatos tavat tudunk megtekinteni, és sétálunk egyet a vulkán tetején. A szomszédos Turrialba vulkán éppen pöfékel, ha szerencsénk van akár gáz és hamukitörést is láthatunk. Megtekintjük San Jose nevezetességeit. Egy város legnyüzsgőbb része mindig az élelmiszerpiac. Így van ez a Mercado Central esetében is, habár az Avenida Central és a Paseo Colon sétálóutcája is forgalmas tud ám lenni. Ha valaki múzeum rajongó, tetszeni fog neki a Museo de Oro Precolombiano, ha inkább parkrajongó akkor el tud üldögélni a számos park egyikében. Szállás: szállóban.

12

 
San José / Panamaváros
 

Ma véget ér az alapprogramunk. Elbúcsúzunk azon útitársainktól, akik Budapestre repülnek, s megkezdik hazautazásunkat.

A többiekkel, akik a San Blas-szigetek hosszabbításra is csatlakoztak, ma Panamaváros felé vesszük az utunkat repülővel. Este elfoglaljuk szállásunkat Panamavárosban. Szállás: szálloda.

13/+1

 
Panamaváros, San-Blas szigetek
 

Ma reggel elhagyjuk Panamavárost és a mesebeli San Blas-szigetekre utazunk. Hajnalban a csendes-óceáni partszakaszról terepjárókkal indulunk a Karib-tenger partján fekvő kikötőbe,  ahol kuna törzs tagjai várnak ránk hajóikkal, hogy átszállítsanak minket a fő szigetre, ahol a szállásunk is lesz. A San Blas-szigeteket indiánok lakják, akik önállósodási törekvéseiknek eredményeként kultúrájukat, szokásaikat és természeti kincseiket Panamától függetlenül ápolják és védik. A majd 400 szigetet alkotó szigetcsoport nagy része lakatlan. Szállásunk a helyiek által épített, tengerparti kunyhókban lesz. Délután a napon süttetjük hasunkat, este pedig belekóstolhatunk a helyi finomságokba. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

14/+2

 
San-Blas szigetek
 

Szabadon élvezzük a paradicsomba illő tájakat és a lelassult életstílust. Ellátogatunk lakatlan szigetekre, öblökbe, sznorkelezünk és táncbemutatón is részt vehetünk. Kenukkal halászni indulunk, majd helyiek el is készítik nekünk a frissen kifogott zsákmányunkat: tengeri halat, langusztát, homárt... Sznorkelezés közben felfedezhetjük a pompás tengeri élővilágot, az idilli környezetben fürdőzni és napozni is lesz lehetőségünk. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

15/+3

 
San-Blas szigetek
 

Ma motorcsónakunkkal visszatérünk a szárazföldre egy kalandos kirándulás erejéig. Behajózunk egy sekély folyóra, ahol madarakat és folyami halakat látunk. Ellátoghatunk egy kuna temetőbe, majd körülbelül két órás gyaloglás után egy kis vízeséshez lyukadunk ki. Itt ugrálhatunk a sziklákról a hűs, természet alkotta medencékbe, vagy a patak mentén fedezhetjük fel az erdő további részeit. Kora délután visszatérünk álomszigetünkre, s a nap hátralévő részében napozhatunk, fürödhetünk, lazulhatunk pálmafák alatt a mesés partokon. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

16/+4

 
San-Blas szigetek
 

Utolsó napunkat az indiánok kultúrájának mélyebb megismerésével tölthetjük. Ellátogatunk egy szigetre, ahol különféle hímzéséket csodálhatunk és vásárolhatunk meg. A körénk gyűlő fiataloktól sok érdekességet megtudhatunk szokásaik rejtelmeiről. Következő megállónk a törzsfőnöknél lesz Rio Sidrában, a közigazgatási központban. Képzeljük csak magunkat egy ilyen szigetre, ami a civilizációtól elzártan fejlődött, ahol az asszonyok még népviseletben járnak és egyszerű nádkunyhókban éldegélnek. Micsoda élmény egy ilyen atmoszférának a részévé válni és a helyiekkel együtt inni, táncolni és nevetni. A kulturális kaland után visszatérünk szigetünkre és egy nagy lakomával, valamint tengerparti bulival búcsúzunk paradicsomi napjainktól. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

17/+5

 
San-Blas-szigetek, Panamaváros
 

Ma visszautazunk Panamavárosba. Lerakjuk csomagjainkat a hotelben és tömegközlekedéssel bejárjuk a fővárost. Először Mirafloresbe megyünk helyi járattal, ahol a világ legnagyobb tengeri közlekedésre kialakított csatornáját tekintjük meg egy vezetett bemutató során. Remélhetőleg látjuk majd egy áthaladó hajó zsilipelését. Betérhetünk a múzeumba is, amely képekkel és videókkal is illusztrálja a zsilip építésének történetét. Este a városközpontban császkálunk, ellátogathatunk közösen az óvárosba, mely kubai hangulatot idéz. Együtt vacsorázunk és utána latin bulival zárjuk a közel három hetes közép-amerikai utunkat. Szállás: belvárosi hotel, ellátás: reggeli.

18/+6

 
Panamaváros
 

A repülőgép menetrendjének függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Farkas Ágnes, Gáspár Attila és Csernoch János készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés