Costa Rica (Panama: San Blas-szigetek)

Színes kolibrik, óriásteknősök, türkizkék tenger és vulkánok hazája

Közép-Amerika legbékésebb országa csupa természeti csodával vár minket! Keleti oldalán az aranyló homokpartokat a Karib-tenger mossa, Nyugaton a végtelenbe nyúló Csendes-óceán határolja. A Costa Rica-i őserdők mélyén a világon egyedülálló gazdagságban rejtőzködnek a dzsungellakók: színpompás madarak, ágról-ágra szökkenő majomcsaládok, pillangók, békák, gekkók, az erdő hőségében jól esik néha megcsobbanni egy-egy patakban, vízesésben. És nem maradhat el persze az önfeledt karibi hangulat rummal, tánccal, lazulással.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. január 12. -
2019. január 23.
2019. január 12. -
2019. január 24.
A jelentkezés lezárult
Hosszabbítási lehetőség a Costa Rica alapprogram után! Hat napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Közép-Amerika csodálatos tengerpartjaiból: ruccanj át velünk a paradicsomi állapotokat kínáló San Blas-szigetekre! A kiegészítő program felára 249.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hat nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2019. január 12-én indul San Joséból és 2019. január 29-én ér véget Panamavárosban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő programra csak az alapprogrammal együtt fogadunk el jelentkezéseket! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
San José
 

Miután megérkezünk Costa Rica fővárosába San Joséba, elfoglaljuk szállásunkat, ahol egy éjszakát töltünk. Itt kipihenjük a hosszú repülést, majd innen indulunk másnap e nagyszerű ország felfedezésére. Szállás: szállóban.

2

 
San José, Tortuguero
 

Costa Rica távoli és eldugott szegletében Tortuguero lesz mai úti célunk. Az ország többi részétől teljesen elszigetelődött ez a park és csak csónakon vagy repülővel közelíthető meg. Az erdőkben természetes csatornarendszerek alakultak ki, melyek csónakokkal beutazhatók és így figyelhető meg a pazar állatvilág. Talán hűen kapta ez a vidék a „Kis-Amazonas” nevet. Mi is megválunk ma a szárazföldi járművünktől és hajón érkezünk a szállásunkra. A program többi részét is nagyrészt hajón fogjuk megtenni, csak rövidebb szakaszokat gyalogolunk majd a szárazföldön. Este teszünk egy sétát a faluban, de akár kisétálhatunk a partra is. Szállás: szállóban, ahol két éjszakát töltünk.

3

 
Tortuguero
 

Délelőtt kenukkal járjuk be a terepet. Ne aggódjunk, nem mi evezünk, így bőven van időnk fotózni a fantasztikus élővilágot. Kócsagok, keselyűk, színes tukánok, jégmadarak mellett talán sikerül kajmánokat, teknősöket, leguánt, vagy éppen egy fán kapaszkodó lajhárt is lencsevégre kapnunk. Ebédünket a faluban fogyasztjuk el, majd a délután lehetőséget nyújt a park további felfedezésére – immáron gyalogosan. Végigsétálhatunk a Karib-tenger partján csodálva a természet szépségeit. Szállás: szállóban.

4

 
Tortuguero, La Fortuna
 

Ma megválunk a parti őserdőtől és a hegyek közé vesszük az irányt, az Arenál-vulkán hatalmas tömbjének lábánál fogunk lakni. Hosszas utazás után elfoglaljuk szállásunkat, majd délután termál fürdőzésre megyünk a világ egyik legnagyobb szabadtéri termálfürdőjébe, a Baldiba. Itt vulkáni kövekből kialakított medencék, barlangok és vízesések között áztathatjuk testünket, akár koktélokat kortyolgatva. Szállás: szállóban, ahol újra két éjszakát töltünk.

5

 
La Fortuna
 

Ma délelőtt a fák között indítjuk a napot, úgy nevezett canopy túrára megyünk. Itt drótköteleken csúszva és lengve, a lombkoronában néha megpihenve turbózzuk fel az adrenalinszintünket. Ezután ha van még bennünk egy kis kalandvágy, akkor egy meleg vizű patakban is megáztathatjuk magunkat ebéd után, majd a városka nyújtotta örömöket is felfedezhetjük. Beülhetünk egy vacsorára valahova, vásárolgathatunk, vagy csak nézelődhetünk a főutcán. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli

6

 
Rio Celeste
 

Reggeli után útra kelünk és a csodálatos szépségű Rio Celestét tekintjük meg. Rövid utazás után már a Tenorio-vulkán tövében találjuk magunkat, ahol a Rio Celeste vízeséseit, zúgóit és csodálatos színét csodálhatjuk meg. Az őserdőben vezet az ösvény, tartsuk nyitva a szemünket és találkozhatunk madarakkal, békákkal és ha kellően csendben vagyunk, akkor még emlősökkel is. Szállásunk is egy őserdei tisztáson található, vendéglátó családunk életébe is bele tudunk tekinteni. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

7

 
Llanos del Corte, Manuel Antonio Nemzeti Park
 

Reggeli után hosszabb út vár ránk míg lejutunk a Csendes-óceán partjára. Útközben hogy felfrissítsük magunkat meglátogatjuk a Llanos del Corte vízesést, ahol fürödhetünk egyet. A Manuel Antonio Nemzeti Park Costa Rica egyik legkisebb nemzeti parkja, mégis faunáját és flóráját tekintve elképesztő gazdagsággal büszkélkedhet. A gyönyörű buja őserdő a fehérhomokos tengerbe nyúlik és otthont ad rengeteg majomnak, többek között a bőgőmajmoknak is, több mint 200 féle madárnak és megannyi trópusi állatfajnak. Itt a Paradicsomban három éjszakát töltünk el. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Manuel Antonio Nemzeti Park
 

Ma megtekintjük a Nemzeti Parkot délelőtt, amelyet több forrás is a Világ 10 legszebb Nemzeti Parkja közt tart számon. Láthatunk itt majmokat, lajhárokat, mindenféle kígyót és békákat, de a tengert is érdemes nézni, ahol delfinek és bálnák is előfordulnak a madarak mellett. Ebéd után majd délután szabad foglalkozás vár ránk kihasználva a lehetőségeket. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

9

 
Manuel Antonio Nemzeti Park
 

A mai napot a tengerparton töltjük, ahol lesz lehetőség fürdőzésre az óceánban vagy napozásra a parton. Egyénileg sétálhatunk a környező partokhoz, ill. a faluba is ellátogatunk. Fakultatív programok is kínálkoznak, mint pl. kajakozás, hajókázás, szörfölés, de akár lovagolhatunk is, vagy éjszakai túrát tehetünk a Nemzeti Parkban. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

10

 
Manuel Antonio Nemzeti Park, San José
 

Ma visszatérünk a fővárosba, a kör bezárult. Megtekintjük San Jose nevezetességeit. Egy város legnyüzsgőbb része mindig az élelmiszerpiac. Így van ez a Mercado Central esetében is, habár az Avenida Central és a Paseo Colon sétálóutcája is forgalmas tud ám lenni. Ha valaki múzeum rajongó, tetszeni fog neki a Museo de Oro Precolombino, ha inkább parkrajongó akkor el tud üldögélni a számos park egyikében. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

11

 
San José, La Paz Gardens, Irazú vulkán
 

Ma a főváros környékét fogjuk megtekinteni. Elmegyünk a La Paz Rezervátumba, ami amellett, hogy egyfajta állat menhelyként üzemel, vízesésekkel tarkított sétákat lehet tenni a területén. Láthatunk itt kolibriket, jaguárokat, majmokat, pillangókat stb. Lehetőségünk van itt egy nagyot ebédelni a rezervátumban. Ezután az Irazú-vulkánt fogjuk megnézni, a 3400 méteres hegynek szinte a tetejére vezet fel az út. A csúcsról (ha jó időnk van) szinte a fél ország látszik, tiszta időben a Karib-tenger és a Csendes-óceán is! A kráterben egy csodálatos tavat tudunk megtekinteni, és sétálunk egyet a vulkán tetején. Szállás: szállóban.

12

 
San José / Panamaváros
 

Ma véget ér az alapprogramunk. Elbúcsúzunk azon útitársainktól, akik Budapestre repülnek, s megkezdik hazautazásunkat.

A többiekkel, akik a San Blas-szigetek hosszabbításra is csatlakoztak, ma Panamaváros felé vesszük az utunkat repülővel. Este elfoglaljuk szállásunkat Panamavárosban. Szállás: szálloda.

13/+1

 
Panamaváros, San-Blas szigetek
 

Ma reggel elhagyjuk Panamavárost és a mesebeli San Blas-szigetekre utazunk. Hajnalban a csendes-óceáni partszakaszról terepjárókkal indulunk a Karib-tenger partján fekvő kikötőbe,  ahol kuna törzs tagjai várnak ránk hajóikkal, hogy átszállítsanak minket a fő szigetre, ahol a szállásunk is lesz. A San Blas-szigeteket indiánok lakják, akik önállósodási törekvéseiknek eredményeként kultúrájukat, szokásaikat és természeti kincseiket Panamától függetlenül ápolják és védik. A majd 400 szigetet alkotó szigetcsoport nagy része lakatlan. Szállásunk a helyiek által épített, tengerparti kunyhókban lesz. Délután a napon süttetjük hasunkat, este pedig belekóstolhatunk a helyi finomságokba. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

14/+2

 
San-Blas szigetek
 

Szabadon élvezzük a paradicsomba illő tájakat és a lelassult életstílust. Ellátogatunk lakatlan szigetekre, öblökbe, sznorkelezünk és táncbemutatón is részt vehetünk. Kenukkal halászni indulunk, majd helyiek el is készítik nekünk a frissen kifogott zsákmányunkat: tengeri halat, langusztát, homárt... Sznorkelezés közben felfedezhetjük a pompás tengeri élővilágot, az idilli környezetben fürdőzni és napozni is lesz lehetőségünk. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

15/+3

 
San-Blas szigetek
 

Ma motorcsónakunkkal visszatérünk a szárazföldre egy kalandos kirándulás erejéig. Behajózunk egy sekély folyóra, ahol madarakat és folyami halakat látunk. Ellátoghatunk egy kuna temetőbe, majd körülbelül két órás gyaloglás után egy kis vízeséshez lyukadunk ki. Itt ugrálhatunk a sziklákról a hűs, természet alkotta medencékbe, vagy a patak mentén fedezhetjük fel az erdő további részeit. Kora délután visszatérünk álomszigetünkre, s a nap hátralévő részében napozhatunk, fürödhetünk, lazulhatunk pálmafák alatt a mesés partokon. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

16/+4

 
San-Blas szigetek
 

Utolsó napunkat az indiánok kultúrájának mélyebb megismerésével tölthetjük. Ellátogatunk egy szigetre, ahol különféle hímzéséket csodálhatunk és vásárolhatunk meg. A körénk gyűlő fiataloktól sok érdekességet megtudhatunk szokásaik rejtelmeiről. Következő megállónk a törzsfőnöknél lesz Rio Sidrában, a közigazgatási központban. Képzeljük csak magunkat egy ilyen szigetre, ami a civilizációtól elzártan fejlődött, ahol az asszonyok még népviseletben járnak és egyszerű nádkunyhókban éldegélnek. Micsoda élmény egy ilyen atmoszférának a részévé válni és a helyiekkel együtt inni, táncolni és nevetni. A kulturális kaland után visszatérünk szigetünkre és egy nagy lakomával, valamint tengerparti bulival búcsúzunk paradicsomi napjainktól. Szállás: tengerparti bungaló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

17/+5

 
San-Blas-szigetek, Panamaváros
 

Ma visszautazunk Panamavárosba. Lerakjuk csomagjainkat a hotelben és tömegközlekedéssel bejárjuk a fővárost. Először Mirafloresbe megyünk helyi járattal, ahol a világ legnagyobb tengeri közlekedésre kialakított csatornáját tekintjük meg egy vezetett bemutató során. Remélhetőleg látjuk majd egy áthaladó hajó zsilipelését. Betérhetünk a múzeumba is, amely képekkel és videókkal is illusztrálja a zsilip építésének történetét. Este a városközpontban császkálunk, ellátogathatunk közösen az óvárosba, mely kubai hangulatot idéz. Együtt vacsorázunk és utána latin bulival zárjuk a közel három hetes közép-amerikai utunkat. Szállás: belvárosi hotel, ellátás: reggeli.

18/+6

 
Panamaváros
 

A repülőgép menetrendjének függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Farkas Ágnes, Gáspár Attila és Csernoch János készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés