Bejelentkezés

Costa Rica

Színes kolibrik, óriásteknősök, türkizkék tenger és vulkánok hazája

Közép-Amerika legbékésebb országa csupa természeti csodával vár minket! Keleti oldalán az aranyló homokpartokat a Karib-tenger mossa, nyugaton a végtelenbe nyúló Csendes-óceán határolja. A costa ricai őserdők mélyén a világon egyedülálló gazdagságban rejtőzködnek a dzsungellakók: színpompás madarak, ágról-ágra szökkenő majomcsaládok, a lombkorona közt araszoló lajhárok, színes pillangók, tarka békák, fürge gekkók, barátságos ormányos medvék. Az esőerdő hőségében jól esik néha megcsobbanni egy-egy patakban, vízesésben, a hegyvidéken pedig a vulkánok lábánal fakadő hőforrások jelentik a kontrasztot és a változatosságot. A szokásos gyalogtúrák mellett aktív, természetközeli programok sora vár, canopy kaland a lombkoronák közt, kajakozás, sőt még a szörfözést is kipróbálhatod! És persze nem maradhat el az önfeledt karibi hangulat sem, rummal, tánccal, lazulással. Pura vida! Ez mind-mind Costa Rica, amit Neked is látnod kell! :)

Kiemelt látnivalók és események az út során:
- az Irazú-vulkán (3432 méter),
- Tortuguero és a "Kis-Amazonas",
- La Fortuna és az Arenál-vulkán (1670 m),
- Rio Celeste esőerdeje és vízesései,
- a Manuel Antonio Nemzeti Park csodálat állat- és növényvilága,
- csendes-óceáni fürdőzés, 
- La Paz magánrezervátum és vízesések,
- San José, Costa Rica nyüzsgő fővárosa.

Időpontok

 • 2024. február 23
  → március 05.
 • 2024. március 28
  → április 08.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Costa Rica alapprogram után! Ha 12 napnyi élmény nem lett volna elég, megtoldhatod utazásodat az ország karib-tengeri partvidékén. A vállalkozó kedvűek egy izgalmas raftingozással kezdenek, majd az állatvilágban szintén rendkívül gazdag Cahuita nemzeti part következik. Természetesen a remek tengerpartoknak is jut elég szerep, sőt a helyi indián közösségekhez és egy szivarüzembe is ellátogathatunk!

A kiegészítő program felára: 249.000,- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. február 1-én / február 23-án / március 28-án kezdődik San Joséban és 2024. február 16-án / március 09-én / április 12-én ér véget ugyanott! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap San José

  Miután megérkezünk Costa Rica fővárosába, San Joséba, elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Itt egy éjszakát töltünk. Repülőjárat érkezésétől függően, amennnyiben lesz rá időnk, teszünk egy sétát San José belvárosában. Este kipihenjük a hosszú repülést, majd innen indulunk másnap e nagyszerű ország felfedezésére. Szállás: szállóban.
 • 2. nap San José, Irazú, Tortuguero

  1
  Reggeli után Costa Rica távoli és eldugott szegletében megbúvó mesés vidék, Tortuguero lesz mai úti célunk, de a hosszú utazást megszakítjuk egy vulkánozással. Az Irazú-vulkánt fogjuk megnézni, a 3432 méteres hegynek szinte a tetejére vezet fel az út. A csúcsról - ha jó időnk van - szinte a fél ország látszik, tiszta időben a Karib-tenger is, mai szállásunk helyszíne! A kráterbe tökéletesen belátunk, sétálunk egyet a vulkán tetején, megcsodáljuk a számunkra szokatlan növényvilágot. A szomszédos Turrialba vulkán gyakran pöfékel, ha szerencsénk van, akár gáz és hamukitörést is láthatunk. Innen folytatjuk utunkat Tortugueroba. Az ország többi részétől teljesen elszigetelődött ez a nemzeti park, csak csónakon vagy repülővel közelíthető meg. Az erdőkben természetes csatornarendszerek alakultak ki, melyek csónakokkal beutazhatók és így figyelhető meg a pazar állatvilág. Hűen kapta ez a vidék a „Kis-Amazonas” nevet. A vulkánt elhagyva jó 3 órás utazás után érkezünk meg La Pavonába, ahol megválunk szárazföldi járművünktől, egy csónakba pakoljuk át felszerelésünket és vízi úton folytatjuk utunkat a szállásunkra. A csatornákon vezető hajókázás eleve nagy kaland, a víz fölé behajló fák alatt suhanva már itt is gazdag állatvilágot láthatunk. Vízi madarak rebbennek fel közeledtünkre, kajmánok napoznak a parti fövenyen, teknősök és baziliszkuszok figyelnek a parton, a lombkoronában majmok hangoskodnak. A kikötőbe érkezvén segítőink kis kocsikkal szállítják el csomagjainkat szállásunkra. Este még kinézhetünk egyet a Karib-tenger partjára, de a faluba besétálva megkezdhetjük ismerkedésünket a karibi éjszakával, no meg a helyi konyha remekeivel is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Tortuguero

  1
  Ma reggel felkerekedünk, hogy még alaposabban szemügyre vegyük a környék rendkívül gazdag állatvilágát. A tegnapi motoros csónakot kenukra cseréljük, s csendesen suhanva járjuk be a terepet, hogy az állatokhoz még közelebb kerülhessünk. Ne aggódjunk, nem mi evezünk, csak ha akarunk, így bőven van időnk fotózni a fantasztikus élővilágot. Kócsagok, keselyűk, színes tukánok, jégmadarak mellett talán sikerül kajmánokat, teknősöket, leguánt, vagy éppen egy fán kapaszkodó lajhárt is lencsevégre kapnunk. Mélyen bemegyünk az elöntött erdőbe, így nagy esélyünk van az állatokkal való találkozásra. Ebédünket a faluban fogyaszthatjuk el, majd a délután lehetőséget nyújt a környék további felfedezésére – immáron gyalogosan. Végigsétálhatunk a Karib-tenger fekete fövenyes partján, a pálmafák alól csodálva a hullámverést és a természet szépségeit. Fürdőzni itt tilos, de a partot nyaldosó hullámokban mezítláb végigyalogolni így is nagyszerű élmény. Sötétedés után pedig igény szerint egy fakultatív esti sétát tehetünk az őserdőben, ahol jó szemű vezetőnk kíséretében csodálkozhatunk rá az éjszakai élővilágra: pókokat, kígyókat, gyíkféléket, némi szerencsével oposszumot, de a Costa Rica jelképének számító színes békákat is megpillanthatjuk. Szállás: szállóban.
 • 4. nap Tortuguero

  2
  Még egy nap Tortugeróban. A korán kelőkkel a napkeltét akár az óceán partján végigsétálva élvezhetjük, egy kényelmesen elfogyasztott, bőséges reggeli után pedig újabb kalandok elé nézünk: a délelőtt folyamán meghódítjuk a Cerro Tortuguero magaslatát, amely kiugrik a síkságból, fantasztikus panorámát nyújtva az ide látogatóknak. A hegy lábáig motorcsónakkal suhanunk a csatornákon, a partra szállva helyi vezetőnk mesél az elővilágról, majd egy rövid lépcsőzés következik a kilátóig. Útközben nyílméregbékák, madarak és az erdő egyéb jószágai kísérnek, a fák között majomcsapatok ugrálnak. A kilátóból egy másik útvonalon a közeli falu irányába haladunk tovább, kicsit bepillantunk a helyiek életébe, a vendéglátóipari egységnél megpihenünk, kicsit felfrissülhetünk. Csónakkal térünk vissza a kikötőbe, ahol a nap hátralévő részében szabadprogram következik. Lazulhatunk a parton, de akinek tetszett a tegnap reggeli kaland, az fakultatív kajaktúrára indulhat egy vagy kétszemélyes kajakokkal, de opcionális programként az egyik helyi lelkes lakos csokoládémanufaktúráját is megtekinthetjük. A kézműves bemutató során kóstolni fogjuk a kakaóbabot nyersen, pörkölve, s természetesen feldogozva is. Élményekben gazdag napunkat igény esetén egy közös vacsorával zárhatjuk az egyik jól bejáratott helyi vendéglőben. Szállás: szálló.
 • 5. nap Tortuguero, La Fortuna

  1
  Ma megválunk a parti őserdőtől és a hegyek közé vesszük az irányt: az ország középső vidékén, a fenségesen magasodó Arenál-vulkán hatalmas tömbjének lábánál fogunk lakni. Reggel a már ismerős csatornákon kanyargunk keskeny törzsű motorcsónakunkkal, elbúcsúzva ettől a varázslatos vidéktől. Másfél-két órás utazás után futunk be La Pavonába, ahol már vár ránk bérelt autóbuszunk, mellyel jó három órás, hosszas utazás következik még La Fortuna városáig. Az utazást megszakítjuk egy ebédszünet erejéig egy útba eső helyi étteremnél, így csak a délutáni órákban futunk be az Arenál vulkán lábánál elterülő kisvárosba. Elfoglaljuk szállásunkat, majd a sok utazást levezetendő, egy remek termál fürdőzésre indulunk a környék egyik szabadtéri termálfürdőjébe. Itt vulkáni kövekből kialakított medencék, barlangok és vízesések között áztathatjuk testünket, akár koktélokat kortyolgatva a medencebárokban. Számos, különböző hőfokú medence között válogathatunk, jól kiáztathatjuk magunkat, gyönyörködve a tájban, a medencéket körülvevő búja, trópusi növényzetben. Szállás: szállóban.
 • 6. nap La Fortuna, canopy kaland, Arenal-vízesés

  3
  Ma délelőtt az Arenal-vulkánon egy kihagyhatatlan aktív programmal indítjuk a napot: canopy túrára megyünk! Drótköteleken csúszva és lengve, a lombkoronában néha megpihenve turbózzuk fel az adrenalinszintünket. A felszerelés átvétele és a biztonsági eligazítás után felvisznek minket a hegyre, ahol hét különböző pályán kell lecsúsznunk. Az első kettő lesz a leghosszabb és a legizgalmasabb! Csúszunk hosszan, csúszunk magasan, csúszunk vízesés felett és a sűrű lombok között. Kétségtelenül életre szóló élmény lesz ez mindenkinek! Ezután egy indián tanyát tekintünk meg, majd a kiinduló pontra visszatérve rövid ebészünetet tartunk a helyi büfénél. A környező kertekben itt is visszaköszön a gazdag élővilág, a szerencsések majmokat, tukánt, kolibriket is láthatnak. Ezután újra járművekre szállunk és felvisznek minket vissza a hegyoldalba, a környék leglátványosabb vízesését megtekinteni. A La Fortuna vízeséshez egy rövid erdei sétát követően jutunk el, a 65-70 méter magasból lezúduló vízesés lábánál kialakult medencéhez leereszkedve mi is fel tudunk frissülni a hűvös habokban. Miután visszatértünk a városkába, szabadprogram következik. Vásárolgathatunk, nézelődhetünk a főutcán, de időjárás függvényében taxiba pattanva átkocsikázhatunk a vulkán másik oldalára, az Arenal-lagúna partjára egy napnyugta fotózásra is. Napunkat egy remek vacsorával zárhatjuk a városka valamelyik hangulatos étteremében. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 7. nap La Fortuna, Tenorio Nemzeti Park, Rio Celeste

  3
  Ma Costa Rica egyik legkülönlegesebb látnivalóját, a csodálatos szépségű kék folyót, Rio Celestét tekintjük meg. Rövid utazás után máris a Tenorio-vulkán tövében találjuk magunkat, a park bejáratától az őserdőben vezet az ösvény, tartsuk nyitva a szemünket és némi szerencsével találkozhatunk madarakkal, békákkal és ha kellően csendben vagyunk, akkor még emlősökkel is. Bár itt most nem annyira az élővilág, hanem a különleges folyó a fő látnivaló, a leírhatatlan kék színben tündöklő Rio Celeste vízeséseit, zúgóit és medencéit megcsodálni jöttünk. A vízesés lábához hosszú lépcsősor vezet, de itt csak fényképezhetünk, a csobbanással még várni kell. A park bejáratához visszatérve helyi árusoktól általában friss gyümölcsöt, frissen sült empanadát vásárolhatunk, jó áron. Ha újabb élményekre szomjazunk, akkor arra is keríthetünk lehetőséget, hogy ebben a különleges kék folyóban megfürödjünk. A nemzeti park területén kívül van erre lehetőség, egy magánbirtokon, kis belépődíj ellenében. Egy meredek öserdei ösvény vezet le a vízfolyásig, ahol vadregényes környezetben lehet úszni vagy ugrálni a kék habokban. Útközben vár ránk egy Tarzan-stílusú hinta is, majd cukornádlevet is tudunk magunknak facsarni a kalandos kirándulás után. Ismét egyedülálló élményekkel gazdagodva utazunk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Rio Celeste, Taracoles, Jaco, Manuel Antonio Nemzeti Park

  1
  Reggeli után ma egy hosszabb, jó 300 km-es út vár ránk, míg lejutunk a Csendes-óceán partjára. Útközben egy út menti vendéglőnél ebédszünetet tartunk, továbbá megállunk a Taracoles-folyó hídjánál, ahol igencsak méretes alligátorok napoznak a fövenyen, valamint Jaco mellett is, ahol a kilátó környékén gyakran láttunk már színpompás papagájokat repkedni. A délután órákban érkezünk meg a Manuel Antonio Nemzeti Park mellett található szállásunkra. Ez Costa Rica egyik legkisebb nemzeti parkja, mégis faunáját és flóráját tekintve elképesztő gazdagsággal büszkélkedhet. 110 féle emlős és 180 féle madár látható itt. A gyönyörű buja őserdő a homokos tengerbe nyúlik és otthont ad rengeteg majomnak, többek között a bőgőmajmoknak is, több mint 200 féle madárnak és megannyi trópusi állatfajnak. Szállásunk elfoglalása után már csak rövidebb sétára lesz időnk a környéken. Itt a Paradicsomban 3 éjszakát töltünk el. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Manuel Antonio Nemzeti Park

  2
  Ma délelőtt megtekintjük a Manuel Antonio Nemzeti Parkot, amelyet több forrás is a világ 10 legszebb nemzeti parkja közt tart számon. A séta a nemzeti parkban kötetlen, 2-3 óra alatt kényelmesen végig tudjuk bóklászni az ösvényeket, főleg a tengerpart közeli részeken találkozunk gazdag élővilággal. Rengeteg iguana napozik a sziklák között, jó eséllyel láthatunk lajhárokat a lombkoronában araszolni, de a tengert is érdemes nézni, ahol delfinek és bálnák is előfordulhatnak a madarak mellett. Látunk kapucinus majmokat nagy csapatokban elemózsiára vadászni, ezért a part területére ételt bevinni szigorúan tilos, csak gyümölcs és ital engedélyezett! Ha végigjártuk a part menti ösvényeket, érdemes beiktatni egy kis lazulást a park egyik fantasztikus szépségű strandján, ahol lehet fürdeni, napozni. Aki az egész napját itt szeretné tölteni, megteheti, a park 16 órakor zár. Aki további egyedi élményekre vágyik, azoknak  fakultatív programként egy naplemente nézős katamarán hajóutat ajánlunk, ahol a vízről lehet megnézni a nemzeti park csodáit, fürödve, snorkelezve a Csendes-óceánban, koktélokat szürcsölve nézni a naplementét. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Playa Espadilla

  1
  Egy jól megérdemelt pihenőnap a hazautazás előtt. A mai napot a tengerparton töltjük, strandolással, napozással, hullámfürdőzéssel. Aki szeretne, akár kezdő szörf órákat is vehet a helyi oktatóktól. A Playa Espadilla szenzációs, van a turistásabb déli partszakasz, napernyőkkel és nyugággyal, no meg a pálmafás, természetközelibb, nomádabb északi part, szörfösökkel. De számos egyéb partra, öbölbe is lesétálhatunk a környéken. Fakultatív programok is kínálkoznak, mint pl. kajakozás, rafting, szörfözés, de akár lovagolhatunk is, vagy egy éjszakai túrát is tehetünk a nemzeti parkban. Egy utolsó közös napnyugtanézést mi mindenképpen javaslunk ezen a partszakaszon, ahol tapasztalataink szerint általában mindig mesés napnyugták várnak. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Manuel Antonio Nemzeti Park, La Paz Gardens, San José

  1
  Ma visszatérünk a fővárosba, San Joséba, ezzel a kör bezárult. Nehéz szívvel hagyjuk el Costa Rica csendes-óceáni partvidékét, a meleg, trópusi klímával, s térünk vissza a hűvösebb hegyvidékre. Azért a mai napra is tartogatunk még egy izgalmas látnivalót. Jó három órás utazás után érkezünk meg San José peremvidékére, ahol a La Paz Rezervátumba és vízesésekhez látogatunk. A park egyfajta állat menhelyként üzemel, de remek sétákat is lehet tenni a vízesésekkel tarkított területén. Láthatunk itt kolibriket, színes pillangókat, sokféle tukánt, jaguárokat, majmokat, de szabadon kódorgó ormányos medve csapatokkal is összefuthatunk a vízesések körül. Belépőnk tartalmaz egy ízletes, bőséges ebédet is a park területén található étteremben. Innen már csak a szállásunkra utazunk, ahol megtartjuk búcsúestünket. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 12/+1. nap San José, Pacuare rafting, Puerto Viejo

  A nemzetközi repülőgépünk indulásának függvényében a reptérre utazunk, és megkezdjük hosszú hazautunkat.

  A hosszabbításon is részt vevő utastársainkkal kora reggel indulunk újabb kalandok felé. A Pacuare folyó a Karib-tengerbe rohan, hatalmas sziklák között tör előre az őserdőben. Lehetőségünk nyílik egy szakaszán meglovagolni a hullámokat egy fakultatív vadvízi evezés keretében. Buszunk lerak minket a kaland kiinduló pontján, ahol csak vízicipőre, fürdőruhára van szükségünk, meg egy kis bátorságra. A többi értéktárgyunk, felszerelésünk a buszon maradhat sofőrünk óvó szeme alatt. Aki nem szeretne részt venni a kiránduláson, az a buszon maradhat, vele a végponton találkozunk. Itt mintegy 30 kilométert fogunk csorogni a folyón, a csendes szakaszokat néha töri csak meg egy-egy zúgó. Egészen pontosan 52. Evezés közben csodálhatjuk a buja erdőt és a példátlan állatvilág egyedeit. Buszunkra visszaszállva már a varázslatos Karib-tenger vár minket. Elfoglaljuk szállásunkat Puerto Viejo környékén, majd egy akklimatizációs sétát tartunk a településen. Szállás: szállóban.
 • 13/+2. nap Puerto Viejo de Talamanca, Cahuita Nemzeti Park

  Délelőtt a méltán híres Cahuita Nemzeti Parkot látogatjuk meg, amely hasonlít a Tortuguero menti partszakaszra, de itt lehet fürdeni is! A Manuel Antonióhoz hasonlóan ebben a kis parkban szintén rendkívül gazdag az állatvilág, helyi vezetőnk segítségével mosómedvéket, majmokat, kígyókat, akár lajhárokat is jó eséllyel láthatunk a számtalan színes madár mellett. Felfrissülésként aztán akár csobbanunk is egyet a hűsítő habokban a meleg déli órákban. A falucskába visszatérve tudunk egy kései ebédet tartani, megismerkedve az afro-karib gasztronómiával. A nap további része szabadprogram keretében telik, lazulunk egyet a tengerparton, iszunk egy koktélt, vagy akár valami zenés helyre is bekukkanthatunk, átélve a rasta feelinget. Szállás: szállóban.
 • 14/+3. nap Playa Manzanillo

  1
  Mielőtt hazaindulnánk, ránk fér egy teljes napos lazulás a Karibi-tenger partján. Ma a környékbeli legszebb strandokat fogjuk felkeresni, ahol lesz lehetőségünk napozni, fürdeni, sétálgatni a parton, vagy snorkelezni, felfedezvén a felszín alatti színes elővilágot is. Ebédre kereshetünk magunknak egy kis „sodát”, kifőzdét vagy csomagolhatunk magunknak hideg élemet, amit elkölthetünk a strandon. Ha valaki aktívabb élményre vágyik, akkor a környező őserdőben van lehetőség könnyed sétákra, vagy vízesések felfedezésére is. Délután a helyi indián törzs, a bribri egyik szállására látogatunk el, ahol megismerkedhetünk azzal, hogyan élnek, és hogyan készül a csokoládé, illetve egyéb gyógyító termékek. Szállás: szállóban.
 • 15/+4. nap Puerto Viejo, San José

  Elhagyjuk ezt a mesés partvidéket, de azért nem leszünk híján új élményeknek ma sem. Utunk végén már biztos láttunk lajhárt, de ha közvetlen közelről akarunk megismerkedni ezzel a különös állattal, akkor a világhíres Sloth Sanctuaryban ezt megtehetjük. Itt elárvult, sérült lajhárokat gondoznak, majd visszaengedik őket a vadonba. Rövid túra keretében szakértő vezetéssel ismerhetjük meg az oso perezosot. Csónakokban csorogva az életterükön más állatokat is láthatunk majd a túra folyamán. Délután aztán ismét nagyobb utazás vár ránk, visszagurulunk San Joséba, ismerős szállásunkra. Szállás: szállóban.
 • 16/+5. nap San José

  A nemzetközi repülőgépünk indulásának függvényében a reptérre utazunk, és megkezdjük hosszú hazautunkat.
Az oldalon látható képeket Müllner Zsolt és Szabó Szilveszter készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.