Madagaszkár

Kiscsoportos utazás a lemurok földjére.

Madagaszkár. Egy hely melyhez foghatót nem találni sehol máshol a Földön. A több száz kilométeres tenger, mely elválasztja Afrikától, és a 165 millió évnyi evolúció megtette hatását: a bolygónkon található legfurcsább növények és állatok fejlődtek ki Földünk negyedik legnagyobb szigetén. Csak itt látni több mint 70 fajta makimajmot, itt él a világ legnagyobb és legkisebb kaméleonja, és más különleges állat és növény fajok sokasága, melyek 80%-a csak itt őshonos. A földünkön található fajok 5 %-a csak itt található meg, és sehol másutt a földön. Lakói nem kevésbé különlegesek. Őseik az indonéz szigetvilágból érkeztek, majd kelet-afrikai bevándorlókkal keveredve hozták létre a sziget mai lakosságát. A történelem folyamán aztán az európai kalózok közül sokan választották támaszpontjukul Madagaszkárt, így a tengeri rablók génjeit ma is sok félvér helybeli őrzi. Később rövid brit, majd nem utolsósorban a magyar Benyovszky Móricnak köszönhetően hosszabb francia gyarmati uralom tette még változatosabbá a sziget kultúráját. Itt olyan nyelven beszélnek, amely több gyökere van Délkelet-Ázsiában, mint az afrikai kontinensen. A kultúrát az európai hatás mellett áthatja a tabu és a mágia, a természetfeletti attribútumok. A világ talán leghosszabb helyiségnevei, magas hegyek, áthatolhatatlan dzsungelek, vízesések, barlangok, fehér homokos tengerpartok, mindez csak töredéke azoknak az tájaknak, látnivalóknak, élményeknek melyek Madagaszkár szigetén várják az utazót.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Baobab sugárút
- Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park (UNESCO világörökség)
- Ranomafana Nemzeti Park
- Isalo Nemzeti Park
- lemurok, kaméleonok, semmihez sem hasonlítható állat, és növényfajok
- fehér homokos tengerpartok, pálmákkal, felejthetetlen tengeri élővilággal
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Antananarivo
 

Érkezés Madagaszkár fővárosába, a valamivel több mint egy millió lakosú Antananarivóba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szállóban.

2

 
Antananarivo, Morondava, Kirindy
 

Reggeli után ismét repülőre szállunk, és egy belföldi járattal rövid repülést követően a Mozambiki-csatorna partján fekvő Morondava városába érkezünk. Miután felvesszük csomagjainkat, észak felé indulunk Madagaszkár sajátos úthálózatán. Végig haladunk a híres baobab sugárúton, ahol az út közelében sok majomkenyérfát láthatunk. Miután kibámészkodtuk magunkat tovább haladunk Kirindy rezervátuma felé, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

3

 
Kirindy, Bekopaka (Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park)
 

Reggel egy rövid délelőtti túrával kezdjük a napot a Kirindy rezervátumban. Ez egy nem államilag, hanem privát üzemeltetésű park, ahol Madagaszkár különleges elővilágán belül is rendkívüli fajokkal találkozhatunk. Lombhullató erdőben túrázunk, amely az egyik legveszélyeztetettebb Madagaszkáron. Egyik legismertebb élőlény, amivel nagy szerencsével talán találkozhatunk, a madagaszkári ugrópatkány, de láthatunk lemurokat, valamint talán az ország egyetlen ragadozóját, a fossa-t is láthatjuk. Ebéd után indulunk tovább a Tsingy de Bemahara parkba, ahová este érkezünk meg. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Túratáv 3 km. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

4

 
Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park
 

Ma az egész napot az Unesco világörökség részét képező Tsingy de Bemahara nemzeti parkban töltjük. A valamivel több mint 700 km2 területű park fő látványossága két karsztos fennsík, a Nagy Tsingy és a Kis Tsingy, melyek valóságos kőerdőt képező hegyes és vékony sziklákból állnak, közöttük mély és szűk szakadékokkal, oldalaikban csaknem megközelíthetetlen üregekkel. A számtalan kis szigetre tagozódó ökoszisztéma lehetővé tette, hogy sok csakis itt megtalálható élőlény népesíti be a parkot. Egész napos túránk során ha szerencsénk van, több makifajt, kaméleont, békát és egyéb csak itt őshonos fajt pillanthatunk meg. Egész napos túránk után visszatérünk szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

5

 
Tsingy de Bemaraha Nemzeti Park, Morondava
 

A mai napon visszatérünk Morondavába, már jól ismert szállásunkra, hogy kipihenjük magunkat a másnapi hosszú utazás előtt. Madagaszkár úthálózatának fejlettsége jelentősen elmarad az Európában megszokottól, így a viszonylag rövid távok leküzdése is hosszú időt vesz igénybe. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.

6

 
Morondava, Antsirabe
 

Reggeli után bérelt kisbusszal indulunk keleti irányba. Célunk a fővárostól, Tana-tól 170 km-re délre, a hegyek között fekvő város, Antsirabe, mely az ország középső részén fekvő ezer méter fölötti magasságban elterülő fennsíkon található. Teraszosan megművelt rizsföldek között kanyarog a keskeny autóút, amely mentén elképesztő szegénységben élő falvakat láthatunk útközben. Kézi munkával, legfeljebb zebuk segítségével, fáradságos munkával művelik meg a helyiek a földeket, hogy előállítsák Madagaszkár alapvető élelmiszerét, a rizst. Meg megállunk fényképeket készíteni, no meg egy gyors ebédre egy helyi gyors étkezdében, ahol a hatalmas adag rizzsel körített zebupörköltet helyi sörrel öblíthetjük le. Este érjük el célunkat, ahol elfoglaljuk szállásunkat, megvacsorázunk, és regenerálódunk a hosszú utazás után. Akinek kedve van, azokkal fakultatív program keretében késő este meglátogathatunk egy Madagaszkáron nem sok helyen található night clubot. Gyalogos riksával vitetjük magunkat célunkhoz, ahol a kevés külföldi turista mellet a helyiek élvezik a zenét, táncot. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.

7

 
Antsirabe, Ranomafana Nemzeti Park
 

Tovább haladunk déli irányba. Lépcsőzetesen emelkedő rizsföldek között haladva pár órás utazás után érjük el Ambositra kisvárost, mely a közép-madagaszkári fafaragó művészek központja. Megnézünk egy-két boltot a helyi művészek portékáival, majd tovább indulás előtt megebédelünk. Utunk során többször megállunk, fotózni, és kis szerencsével megnézhetünk egy, Madagaszkáron nagyon népszerű kakasviadalt is. Egy viadal egy órán át is eltarthat, ha nem sikerül az egyik kakasnak előbb megadásra kényszerítenie a másikat. Ezt nem várjuk meg, hogy este meg tudjunk érkezni célunkhoz, a Ranomafana Nemzeti parkhoz. Ha még lesz időnk, esti fakultatív programként, lehetőség van sötétedés után, a főút melletti erdőben mouse lemurt, és kaméleonokat nézni. A helyi vezetők megpróbálják közel csalogatni ezt a kis lemur fajt, így van rá egy kis esély, hogy megpillantsuk a sötétben. Kaméleonokat szinte biztos, hogy látunk, valamint békákat is. Miután kigyönyörködtük magunkat a színpompás kis élőlényekben, busszal visszatérünk a szállásunkra. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.

8

 
Ranomafana Nemzeti Park, Fianarantsoa, Ambalavao
 

Reggeli után Madagaszkár egyik legismertebb nemzeti parkjában, a 41 000 hektár területű Ranomafana Nemzeti Parkban teszünk több órás túrát. A sűrű, szinte áthatolhatatlan másodlagos esőerdővel borított hegyes vidéken, ha türelmesek vagyunk, és hajlandóak néha letérni a kitaposott ösvényről, akkor természetes környezetükben találkozhatunk különböző lemur fajokkal, melyek közül a legismertebb az itt őshonos arany bambusz lemur. Két három fajjal jó eséllyel találkozhatunk, de némi szerencsével négyet is láthatunk. Meredek, saras talaj, szinte áthatolhatatlan aljnövényzet, ezekkel a körülményekkel kell megküzdenünk, ha lencsevégre szeretnénk kapni az emberi jelenlétet már megszokó, de a kíváncsi turista dolgát nem megkönnyítő lemurokat. Természetesen a makikon kívül még sok más csak Madagaszkáron található növényt és állatfajt láthatunk. Több órás gyaloglás, és lesben állás után kellemesen elfáradva térünk vissza buszunkhoz, hogy rögtön folytassuk utunkat dél felé, a már jól ismert Fianarantsoán keresztül, Ambalavao városába, ahova késő délután érkezünk meg. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

9

 
Ambalavao, Anja Park, Ranohira
 

Reggel a várostól nem messze található magán parkot, az Anja Parkot látogatjuk meg. Fianarantsoa után magunk mögött hagyjuk az esőerdőt, a táj egyre laposabb, a növényzet ritkább. Az Anja Park sziklás, ritkás erdővel borított tájain a gyűrűs farkú lemur a legismertebb maki fajta. Az eddig látott fajoktól eltérően ez a szürke – fekete félmajmok tíz – harminc fős családokban élnek. Természetesen itt is találkozhatunk kaméleonok, kígyók, madarak sokaságával. Túrázás közben a hegyes vidéken láthatunk befalazott barlangokat, melyek a valaha itt élt emberek temetkezési helyeként szolgálnak. Pár órás séta után indulunk tovább, az egyre kevésbé kanyargós úton, figyelve ahogy a hegyek távolodnak, és a táj ritkás fákkal borított füves szavannává változik. Szállás lodge-ban, ahol két éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

10

 
Isalo Nemzeti Park
 

Egész napos túrára indulunk a Ranohira mellett található Isalo Nemzeti Parkba, mely Madagaszkár második nemzeti parkja. Füves, sík terep után rövid emelkedő következik, majd rövid gyaloglás után homokkő sziklák övezte, hatalmas síkságra jutunk. Itt egy kilátópontról gyönyörködhetünk a kúp alakú homokkő ziklákkal, facsoportokkal borított nyílt tájban. Később fegy a sziklák között megbúvó kis tóhoz túrázunk, melynek hideg vizében lehűlhetünk, mielőtt folytatjuk kirándulásunkat a napsütötte terepen. Fürdés után átvágunk a füves síkságon, majd leereszkedünk egy szűk kanyonba, ahol a növényzet egyre sűrűbb a mélyben folyó patak mellett. Itt pihenés közben megebédelünk, de vigyázzunk a barna lemurokkal, melyek az ebédünkre pályáznak. Résen kell lenni, nehogy ellopják ételünket, megigyák innivalónkat. Ebéd után mélyebbre hatolunk a kanyonba, ahol a lassan csordogáló patak mellett panduszok, tollas levelű pálmák, elefántlábúak, és megannyi csodás növény között túrázunk. Az egyre szűkülő falak között megérkezünk egy kis vízesés alatt kialakult jéghideg vizű tavacskához. Miután fürödtünk és pihentünk, elgyaloglunk a park bejáratánál várakozó buszunkhoz, amely visszavisz szállásunkra. Szállás lodge-ban, ellátás: reggeli.

11

 
Ranohira, Toliary, Ifaty
 

Már nincs messze a sziget déli vége, de mi nyugati irányba kanyarodunk a Mozambiki-csatorna felé, ahol elérjük Toliary városát. Itt van Madagaszkár harmadik legnagyobb kikötője. Mielőtt beérnénk a városba, megnézzük a növényvilág megannyi csodájával zsúfolt helyi arborétumot. Ebéd után indulunk tovább, végig a tengerparton, helyenként baobab fákat látva. A rozoga földúton jó másfél óra alatt tesszük meg a kb. 30 km hosszú utat, hogy megérkezzünk Ifaty faluba. Itt a fehér homokos tengerparton pálmafák árnyékában kipihenhetjük az idáig vezető hosszú út fáradalmait. Szállás tengerparti lodge-ban, ahol két éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

12

 
Ifaty
 

Ezen a napon a jól megérdemelt tengerparti pihenés következik. Természetesen aki nem csak a pálmafák alatt szeretne pihenni a napsütötte tengerparton, annak lehetősége van több fakultatív programlehetőség közül választani. Meg lehet látogatni a közelben fekvő Reniala erdőt, ahol láthatunk baobab fákat. Elmehetünk hajókirándulásra, sznorkellezhetünk a parttól nem messze található korállzátonynál, de akár a készülékes merülést is kipróbálhatjuk. A parttól itt kb. 5 km. távolságra fekvő korallzátony 450 km hosszan húzódik végig Madagaszkár délnyugati partjai előtt, és megtöri a tenger hullámainak lendületét, így nyugodt vizeken csónakázhatunk a part és a zátony között. A partról látni a hullámok fehér taréját, és éjszaka hallhatjuk a zátonyon megtörő hullámok moraját. Csónakról merülve gyönyörű korallok között tarkabarka, sokszínű halak között csodálhatjuk meg a tenger élővilágát. Szállás tengerparti lodge-ban. Ellátás: reggeli.

13

 
Ifaty, Toliary, Antananarivo
 

A repülőjárat indulásának függvényében visszarepülünk Antananarivo-ba. A repülőtérről szállásunkra utazunk, majd ha időnk engedi, egy rövid sétára indulunk a városban. Végigmegyünk a függetlenség sugárúton, ahol nyüzsgés, szuvenírárusok, éttermek szállodák fogadják az utazót. Megnézünk egy anglikán és római katolikus templomot, és természetesen kihagyhatatlan a helyi piac. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni, ellátás reggeli.

14

 
Antananarivo
 

A mai napon az Európába induló repülőjárat előtti időt kihasználva meglátogatunk egy a főváros melletti krokodil farmot. Itt láthatunk apró színpompás békákat, sifaka lemurokat, Madagaszkár legnagyobb ragadozóját, a fossa-t, és természetesen rengeteg krokodilt. Megebédelünk a park éttermében (krokodilhús természetesen szerepel az étlapon), majd elmegyünk a nem messze található szuvenírárusok sorára, ahol rengeteg árus választékából pótolhatjuk az elmaradt szuveníreket. A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, hogy megkezdjük hosszú utunkat Budapestre. Ellátás reggeli.

Az oldalon látható képeket Bodon Pál készítette. 
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés