Madagaszkár

Makiparádé, avagy: utazás a lemurok földjére.

Madagaszkár. Egy hely, amelyhez foghatót nem találni sehol máshol a Földön. A több száz kilométeres tenger, mely elválasztja Afrikától, és a 165 millió évnyi evolúció megtette hatását: a bolygónkon található legfurcsább növények és állatok fejlődtek ki Földünk negyedik legnagyobb szigetén. Csak itt látni több, mint 70 fajta makimajmot, itt él a világ legnagyobb és legkisebb kaméleonja, és más különleges állat- és növényfajok sokasága, melyek 80%-a csak itt őshonos. A földünkön található fajok 5 %-a csak itt található meg, és sehol másutt a földön. Lakói nem kevésbé különlegesek. Őseik az indonéz szigetvilágból érkeztek, majd kelet-afrikai bevándorlókkal keveredve hozták létre a sziget mai lakosságát. A történelem folyamán aztán az európai kalózok közül sokan választották támaszpontjukul Madagaszkárt, így a tengeri rablók génjeit ma is sok félvér helybeli őrzi. Később rövid brit, majd nem utolsósorban a magyar Benyovszky Móricnak köszönhetően hosszabb francia gyarmati uralom tette még változatosabbá a sziget kultúráját. Itt olyan nyelven beszélnek, amely több gyökere van Délkelet-Ázsiában, mint az afrikai kontinensen. A kultúrát az európai hatás mellett áthatja a tabu és a mágia, a természetfeletti attribútumok. Különleges emberek, kalóz mesék, egyedülálló konyha, a világ talán leghosszabb helyiségnevei, magas hegyek, áthatolhatatlan dzsungelek, vízesések, barlangok, fehér homokos tengerpartok - mindez csak töredéke azoknak az tájaknak, látnivalóknak, élményeknek melyek Madagaszkár szigetén várják az utazót.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Manakara városa a Pangalannes folyó deltájával,
- Ranomafana Nemzeti Park,
- Isalo Nemzeti Park,
- lemurok, kaméleonok, semmihez sem hasonlítható állat, és növényfajok,
- fehér homokos tengerpartok, pálmákkal, felejthetetlen tengeri élővilággal.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. április 17. -
2017. április 29.
2017. április 16. -
2017. április 30.
A jelentkezés lezárult
2017. február 19.
1

 
Antananarivo
 

Érkezés Madagaszkár fővárosába, a valamivel több mint egy millió lakosú Antananarivóba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szállóban.

2

 
Antananarivo, Andasibe, Antananarivo
 

Reggeli után indulunk a fővárostól pár órás autóútra található Andasibe városkába. Antananarivo az ország középső részén fekvő ezer méter fölötti magasságban elterülő fennsíkon található. Rizsföldek között kanyarog a keskeny autóút, amely mentén elképesztő szegénységben élő falvakat láthatunk útközben. Célunk a Andasibe Nemzeti Park ahol némi szerencsével találkozhatunk Madagaszkár emblematikus állatfajával, a lemurokkal. Pár órás sétára indulunk a parkban, ahol akár Madagaszkár legnagyobb testű lemurjával, az indrivel is találkozhatunk, és még sok más fajjal. A nemzeti park helyi vezetőjének gyakorlata segít, hogy jó eséllyel szép fotókat készíthessünk a sűrű erdőben békésen falatozó makikról. Fel-le kanyarog a sáros ösvény a sűrű erdőben, de a nehézkes előrehaladással járó fáradalmakat feledteti a környező csodálatos állat és növényvilág. Nem csak lemurokat, de rengeteg kaméleon – köztük földünk legnagyobbja, a Parsons kaméleon, és béka fajt láthatunk, ha szerencsénk van, a változatos növényvilágról nem is beszélve. A kora esti órákban indulunk vissza Antananarivóba, ahol szállásunkon kipihenhetjük a nap fáradalmait. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

3

 
Antananarivo, Antsirabe, Ambositra, Fianarantsoa
 

Korán reggel bérelt kisbusszal indulunk délre Antananarivon keresztül. Célunk a Tanától 400 km-re, hegyek között fekvő város, Fianaratsoa. Teraszosan megművelt rizsföldek között haladunk, amelyeken kézi munkával, legfeljebb zebuk segítségével, fáradságos napi robottal művelik meg a helyiek a földeket, hogy előállítsák Madagaszkár alapvető élelmiszerét, a rizst. Meg megállunk fényképeket készíteni, no meg ebédre egy helyi gyors étkezdében, ahol a hatalmas adag rizzsel körített zebupörköltet helyi sörrel öblíthetjük le. Este érkezünk meg Finarantsoa városába, ahol először megvesszük a másnapi vonatútra szóló jegyeket, majd megnézzük a kisebb dombon fekvő óvárost. A kis területen fekvő, hangulatos kis utcácskákkal, régi épületekkel, templomokkal teli óváros gyönyörű látványt nyújt a lenyugvó nap sugaraiban. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Ellátás: reggeli.

4

 
Fianarantsoa, Manakara
 

A mai napon reggeli után kimegyünk a helyi piacra, hogy elvesszünk a forgatagban, és szemezgessünk az árusok portékáival, melyek között néha az európai szemnek érthetetlen árukkal is találkozhatunk. Miután kibámészkodtuk magunkat a zöldségek, gyümölcsök, élő és leölt állatok végelálthatatlan választékában, visszatérünk buszunkhoz, hogy elinduljunk az Indiai-óceán felé. Lassan elhagyjuk a sűrű erdővel borított hegyeket, és az erdőirtások miatt lecsupaszított dombok között folytatjuk utunkat. Útközben természetesen megállunk fotószünetekre, valamint pár kisebb faluban, hogy ismerkedjünk a helyiekkel. Késő délután, vagy este érkezünk meg Manakarába, a tengerpartra, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Szállás lodge-ban, ahol két éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

5

 
Manakara
 

A mai napot az Indiai-óceán partján töltjük. Reggel csónak kirándulásra indulunk, hogy felfedezzük a Manakara folyó torkolatát, és a Pangalannes csatornát. Keskeny fa csónakban üldögélünk, melybe folyamatosan szivárog a víz, de a vidám evezősök mellet egy ember megfelelő célszerszámmal, folyamatosan meri a vizet. Megállunk egy kis földnyelven ahol megláthatjuk a csatorna és az Indiai-óceán közé épített hullámtörőket, melyek célja a zavartalan és védett áruszállítás biztosítása Madagaszkár keleti partjainál. Láthatunk halászokat, akik csónakról, vagy csak gyalog a part menti sekély vízbe merítve hálójukat fogják a tenger gyümölcseit. Folytatjuk utunkat a náddal sűrűn benőtt partok között, közben láthatunk egy kis halászfalut, és messziről, de betekinthetünk a helyiek életébe. Ebédidő előtt kikötünk egy csendes partszakaszon, ahol a Pangalannes csatorna partjától pár száz méterre az Indiai-óceán hullámai ostromolják a teljesen üres, fehér homokos partot. Senkitől sem zavartatva élvezhetjük a hullámokat, napsütést, majd megebédelünk a fűre terített takarón felszolgált helyi ételekkel. Rövid pihenő után indulunk vissza szállásunkra, a folyamatosan szivárgó csónakkal. Szállás: lodge-ban, ellátás: reggeli.

6

 
Manakara, Ranomafana Nemzeti Park
 

Reggeli után ismét kisbusszal folytatjuk utunkat. Visszafele indulunk Fianarantsoa irányába, ahol két napja vonatra szálltunk, de mielőtt odaérnénk, útközben megállunk a híres Ranomafana Nemzeti Parkban, ahová ebédre meg is érkezünk. Miután elfoglaljuk szállásunkat, délután megnézzük a nem messze fekvő Ranomafana falut, ahol akinek kedve van, fakultatív program keretében kipróbálhatja a helyi fürdőt. Közel 30 C fokos vizet irányítanak egy kis medencébe, ahol a helyiek, és turisták lazítják elfáradt tagjaikat.
Esti fakultatív programként, lehetőség van sötétedés után, a főút melletti erdőben mouse lemurt, és kaméleonokat nézni. A helyi vezetők megpróbálják közel csalogatni ezt a kis lemur fajt, így van esély, hogy megpillantsuk a sötétben. Kaméleonokat szinte biztos, hogy látunk, valamint békákat is. Miután kigyönyörködtük magunkat a színpompás kis élőlényekben, busszal visszatérünk a szállásunkra. Szállás lodge-ban, ahol egy éjszakát fogunk aludni. Ellátás: reggeli.

7

 
Ranomafana Nemzeti Park, Fianarantsoa, Ambalavao
 

Reggeli után Madagaszkár egyik legismertebb nemzeti parkjában, a 41 000 hektár területű Ranomafana Nemzeti Parkban teszünk több órás túrát. A sűrű, szinte áthatolhatatlan másodlagos esőerdővel borított hegyes vidéken, ha türelmesek vagyunk, és hajlandóak néha letérni a kitaposott ösvényről, akkor természetes környezetükben találkozhatunk különböző lemur fajokkal, melyek közül a legismertebb az itt őshonos arany bambusz lemur. Két három fajjal jó eséllyel találkozhatunk, de némi szerencsével négyet is láthatunk. Meredek, saras talaj, szinte áthatolhatatlan aljnövényzet, ezekkel a körülményekkel kell megküzdenünk, ha lencsevégre szeretnénk kapni az emberi jelenlétet már megszokó, de a kíváncsi turista dolgát nem megkönnyítő lemurokat. Természetesen a makikon kívül még sok más csak Madagaszkáron található növényt és állatfajt láthatunk. Több órás gyaloglás, és lesben állás után kellemesen elfáradva térünk vissza buszunkhoz, hogy rögtön folytassuk utunkat dél felé, a már jól ismert Fianarantsoán keresztül, Ambalavao városába, ahova késő délután érkezünk meg. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

8

 
Ambalavao, Anja Park, Ranohira
 

Reggel a várostól nem messze található magán parkot, az Anja Parkot látogatjuk meg. Fianarantsoa után magunk mögött hagyjuk az esőerdőt, a táj egyre laposabb, a növényzet ritkább. Az Anja Park sziklás, ritkás erdővel borított tájain a gyűrűs farkú lemur a legismertebb maki fajta. Az eddig látott fajoktól eltérően ez a szürke – fekete félmajmok tíz – harminc fős családokban élnek. Természetesen itt is találkozhatunk kaméleonok, kígyók, madarak sokaságával. Túrázás közben a hegyes vidéken láthatunk befalazott barlangokat, melyek a valaha itt élt emberek temetkezési helyeként szolgálnak. Pár órás séta után indulunk tovább, az egyre kevésbé kanyargós úton, figyelve ahogy a hegyek távolodnak, és a táj ritkás fákkal borított füves szavannává változik. Szállás lodge-ban, ahol két éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

9

 
Isalo Nemzeti Park
 

Egész napos túrára indulunk a Ranohira mellett található Isalo Nemzeti Parkba, mely Madagaszkár második nemzeti parkja. Füves, sík terep után rövid emelkedő következik, majd rövid gyaloglás után homokkő sziklák övezte, hatalmas síkságra jutunk. Itt egy kilátópontról gyönyörködhetünk a kúp alakú homokkő ziklákkal, facsoportokkal borított nyílt tájban. Később fegy a sziklák között megbúvó kis tóhoz túrázunk, melynek hideg vizében lehűlhetünk, mielőtt folytatjuk kirándulásunkat a napsütötte terepen. Fürdés után átvágunk a füves síkságon, majd leereszkedünk egy szűk kanyonba, ahol a növényzet egyre sűrűbb a mélyben folyó patak mellett. Itt pihenés közben megebédelünk, de vigyázzunk a barna lemurokkal, melyek az ebédünkre pályáznak. Résen kell lenni, nehogy ellopják ételünket, megigyák innivalónkat. Ebéd után mélyebbre hatolunk a kanyonba, ahol a lassan csordogáló patak mellett panduszok, tollas levelű pálmák, elefántlábúak, és megannyi csodás növény között túrázunk. Az egyre szűkülő falak között megérkezünk egy kis vízesés alatt kialakult jéghideg vizű tavacskához. Miután fürödtünk és pihentünk, elgyaloglunk a park bejáratánál várakozó buszunkhoz, amely visszavisz szállásunkra. Szállás lodge-ban, ellátás: reggeli.

10

 
Ranohira, Toliary, Ifaty
 

Már nincs messze a sziget déli vége, de mi nyugati irányba kanyarodunk a Mozambiki-csatorna felé, ahol elérjük Toliary városát. Itt van Madagaszkár harmadik legnagyobb kikötője. Mielőtt beérnénk a városba, megnézzük a növényvilág megannyi csodájával zsúfolt helyi arborétumot. Ebéd után indulunk tovább, végig a tengerparton, helyenként baobab fákat látva. A rozoga földúton jó másfél óra alatt tesszük meg a kb. 30 km hosszú utat, hogy megérkezzünk Ifaty faluba. Itt a fehér homokos tengerparton pálmafák árnyékában kipihenhetjük az idáig vezető hosszú út fáradalmait. Szállás tengerparti lodge-ban, ahol két éjszakát töltünk el. Ellátás: reggeli.

11

 
Ifaty
 

Ezen a napon a jól megérdemelt tengerparti pihenés következik. Természetesen aki nem csak a pálmafák alatt szeretne pihenni a napsütötte tengerparton, annak lehetősége van több fakultatív programlehetőség közül választani. Meg lehet látogatni a közelben fekvő Reniala erdőt, ahol láthatunk baobab fákat. Elmehetünk hajókirándulásra, sznorkellezhetünk a parttól nem messze található korállzátonynál, de akár a készülékes merülést is kipróbálhatjuk. A parttól itt kb. 5 km. távolságra fekvő korallzátony 450 km hosszan húzódik végig Madagaszkár délnyugati partjai előtt, és megtöri a tenger hullámainak lendületét, így nyugodt vizeken csónakázhatunk a part és a zátony között. A partról látni a hullámok fehér taréját, és éjszaka hallhatjuk a zátonyon megtörő hullámok moraját. Csónakról merülve gyönyörű korallok között tarkabarka, sokszínű halak között csodálhatjuk meg a tenger élővilágát. Szállás tengerparti lodge-ban. Ellátás: reggeli.

12

 
Ifaty, Toliary, Antananarivo
 

A repülőjárat indulásának függvényében visszarepülünk Antananarivóba, ahol ha van időnk, még meglátogathatjuk a város melletti krokodilfarmot. Láthatunk apró, színpompás békákat, sifaka lemurokat, Madagaszkár legnagyobb ragadozóját, a fossa-t, és természetesen rengeteg krokodilt. Megebédelünk a park éttermében (krokodilhús természetesen szerepel az étlapon), majd elmegyünk a nem messze található szuvenírárusok sorára, ahol rengeteg árus választékából pótolhatjuk az elmaradt szuveníreket. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

13

 
Antananarivo
 

A mai napot repülőgépünk indulása előtt a fővárosban, Antananarivóban töltjük. Reggeli után rövid városnézésre indulunk, melynek során felkeressük a XVII. században épült Ambohimanga palotát („Kék domb”), amely 2001 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, a mellette található kilátóhelyet és természetesen megnézzük egy fotó erejéig a Benyovszky utcát is. A nemzetközi repülőjárat menetrendjétől függően megyünk ki a repülőtérre, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Bodon Pál készítette. 
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés