Bejelentkezés

Hótalpas túra: Zöld-tavi menedékház (1550 m)

Téli hótalpas túra a csodálatos helyen fekvő Zöld-tavi menedékház

Idén télen ismét egy régi nagy kedvencünkhöz térünk vissza, de most egy igazán tartalmas, két napos hótalpas túra keretében invitálunk a Magas-Tátra festői hegycsúcsai, tavai közé. Célunk nem más, mint a vadregényes úton, patakok mellett, a Tátra egyedülálló természeti látnivalói között megbúvó, csodálatos tavak közelében található Zöld-tavi menedékház. Az első turisták, akik ellátogattak ide, csak a szabad ég alatt tölthették az éjszakát, illetve a Rókuszi vagy Mellső-Rézaknáki juhászkunyhókban, de nekünk szerencsénk van, hiszen az egész évben nyitva tartó hangulatos menedékház lesz otthonunk egy estére, ahol szomszédaink zergék, s a téli álmukat alvó mormoták lesznek.

Időpontok

 • 2024. február 24 → 25.
Figyelem! A túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában is indul, ebben az esetben a meghirdetett útvonalon téli gyalogtúra kerül megrendezésre.
 • 1. nap Budapest, Magas-Tátra, Zöld-tavi menedékház (1550 m)

  3
  Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.  A Magas-Tátra Nemzeti Parkba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a buszt egy parkolóban hagyjuk. Túránk innen kezdődik, ahonnan előbb jól járható, széles, kavicsos erdészeti úton haladunk felfelé a fenyők és lombhullató fák között. Nem meredek, de folyamatosan emelkedő utunk a Késmárki-Fehérvíz-völgy felé veszi az irányt és többször keresztezi a Fehér-patakot, amely fölött rönkhidakon kelünk át. Folyamatosan emelkedve haladunk felfelé, a távolban előbukkannak a kétezer méter fölé nyúló csúcsok csipkézett sziklagerincei. A magas fák helyét fokozatosan átveszi a meredek hegyoldalakig nyúló, sűrű törpefenyves, amely felett zavartalanul gyönyörködhetünk a minket körülvevő panorámában. Ösvényünk bekanyarodik a Zöld-patak mellé, és ahogy beérünk a Zöld-tó völgyébe, már vízszintben haladunk tovább. A mély, jégvájta völgyben rálátunk a Zöld-tavat körülvevő fenséges csúcsokra. Innen rövid gyaloglást követően meg is érkezünk a menedékházhoz, 1550 méter magasba. Érkezés után körbesétáljuk a tavat, közben láthatjuk többek között a karcsú Karbunkulus tornyot és a Tátra legmagasabb, csaknem 1 000 méter magas függőleges sziklafalát a 2514 méter magas Wéber-csúcs (Maly Kezmarsky sit) északi oldalát is. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat, s fárasztó túránk után egy kellemes vacsorával zárjuk a napot. Menetidő: 3-4 óra, táv: 9,3 kilométer, szint: 705 méter fel, 40 méter le.
 • 2. nap Zöld-tavi menedékház (1550 m), Fehér-tó (1615 m), Budapest

  2
  A tegnapi komoly túra után kényelmesen megreggelizünk, majd egy kis kitérőt téve először alig egy óra alatt eltúrázunk a Nagy-Fehér-tóhoz (1612 m), ahol hajdanán a Késmárki menedékház állt, amely 1974-ben leégett, és többet nem újították fel. Innen utunk lefelé vezet ismét a Késmárki-Fehérvíz-völgyben, de egy másik útvonalon. A törpefenyvesen keresztülvezető mérsékelt lejtő után az ösvény arculata megváltozik, meredekebb lesz. A terep szintkülönbségét néhány szerpentinnel győzzük le, és leereszkedünk a tisztásokkal tarkított erdőövezetbe. Utunk ismét többször keresztezi a Fehér-patak hatalmas kövekkel, kidől fákkal borított medrét, ahol zubogva halad a víz a völgyben lefelé. Utunk végén kiérünk a felfele már megismert széles, kavicsos útra, melynek végén a parkolóban vár ránk buszunk. Budapestre az esti órákban érkezünk meg. Menetidő: 4-5 óra, táv: 10,5 kilométer, szint: 120 méter le, 785 méter le.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást egy éjszakára menedékházban,
- a reggelit,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a reggelin kívűl az egyéb étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 5.50-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.00-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi táv teljesíthető átlagos erőnléttel. Rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban nagy erőfeszítést kívánhat a túra teljesítése. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! (a hótalp: a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba). A téli körülmények miatt a túrák egyes szakaszai nehezek lehetnek. Erőfeszítéseinkért a látvány mindent kárpótolni fog!

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Fontos! Programunkon téli magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

Felhívjuk szíves figyelmedet, hogy hálózsákot nem kell magunkkal vinni, mert kapunk ágyneműt és párnát! Szállásunk a Zöld-tavi menedékház 10-12 fős szobáiban lesz.

Terület

A Magas-Tátra a maga mindösszesen 340 négyzetkilométernyi területével egyedülálló módon ötvözi mindazt a természeti szépséget, magashegyi változatosságot, amit az Alpokban fellelhetünk. Nem véletlenül hívják "mini Alpoknak" is. A 26 km hosszúságú főgerinc számos kiágazással bír, melyek között tengerszemekkel telehintett, mesés völgyek húzódnak. A hegylánc legmagasabb pontja a Gerlachfalvi-csúcs: 2654 méter. A hegységen át vezető turistaútvonalak egy részét a természet megóvása érdekében november 1. és június 15. között lezárják. 

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat havazás, avagy egy hirtelen hózápor, ezért különösen fontos a téli túraruházat. Napközben 0 fok alatti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. Napsütés esetén sokkal jobb a hőérzet, ilyenkor mindenképp szükség van egy megfelelő napszemüvegre és némi naptejre is az erős szórt fény miatt. Felhős, szeles időben viszont a levegőt is sokkal hidegebbnek érezzük.

Felszerelés

Vízálló bakancs és réteges, megfelelő öltözet feltétlenül szükséges. Hozz egy közepes méretű hátizsákot a váltás ruhának, víznek és elemózsiának, s ne maradjon otthon az esőkabát, fejlámpa, hómacska és a túrabot sem

Élelem

A túra a szálláson kapott reggeli kivételével önellátó. Némi élelmiszert célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrára szendvicseket lehet készíteni, hasznos útközbeni harapnivaló lehet a csoki, szőlőcukor, müzliszelet. Vacsorát kérni a menedékházban lehet, aminek az ára: 14 euró teljes adag, vagy 9 euró a kis adag, illetve lehetőség van opcionálisan választott meleg ételek vásárlására is.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurot váltani, mindenképp készpénzt hozz magaddal. 
Felmerülő költségek: Vacsora: 9 euro, vagy opcionális melegétel 9 - 23 Euro / fő.

Vám

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Egyéni biztosítás kötés esetén, hótalpazásra is kiterjedő szerződés megkötését javasoljuk!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 3.480 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 2.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 5.876 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a sztornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.