Zöld-tavi menedékház (1550 m)

Téli túra a csodálatos helyen fekvő Zöld-tavi menedékház

Indulás és érkezés helye: Budapest
Szállás és ellátás: menedékházban, reggelivel
Idén télen ismét egy régi nagy kedvencünkhöz térünk vissza, de most egy igazán tartalmas, másfél napos túra keretében invitálunk a Magas-Tátra festői hegycsúcsai, tavai közé. Célunk nem más, mint a vadregényes úton, patakok mellett, a Tátra egyedülálló természeti látnivalói között megbúvó, csodálatos tavak közelében található Zöld-tavi menedékház. Az első turisták, akik ellátogattak ide, csak a szabad ég alatt tölthették az éjszakát, illetve a Rókuszi vagy Mellső-Rézaknáki juhászkunyhókban, de nekünk szerencsénk van, hiszen az egész évben nyitva tartó hangulatos menedékház lesz otthonunk egy estére, ahol szomszédaink zergék, s a téli álmukat alvó mormoták lesznek.
Felhívjuk szíves figyelmedet, hogy márciusi időpontunkra hálózsákot kell vinni magunkkal, mert ágyneműt, párnát most nem fogunk kapni! Szállásunk a menedékház 36 fős matraclágerében lesz.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mikropolisz :)

Avagy minden szombaton túraprogram, garantált indulással, kis létszámmal.
 
A Mikropolisz kategóriába tartozó túráink mind olyan egynapos programok, ahol a maximális létszám 8 fő, a minimális 1 fő, tehát ha jelentkezel, akkor mindenképpen indulsz. Az évek alatt már sokszor bejárt tájak mellett ebben a projektben olyan célpontokat keresünk, ahová eddig a nagybuszokkal nem igazán volt lehetőség eljutni. Fontos az indulási helyszín, mert nem pont onnan indulunk, mint a nagyobb túrák esetén, sőt, Budapest mellett gyakran vidéki városokból indul a túra. A túrák természetesen a túravezetés mellett az oda- és visszaút költségét is tartalmazzák, Volkswagen kisbuszunkkal utazunk. Ha szombat, akkor túra! Egész évben.
1

 
Budapest, Miskolc, Magas-Tátra, Zöld-tavi menedékház (1550 m)
 

Találkozó 6:00-kor a XI ker. Szent Gellért tér és Műegyetem rakpart sarkán levő parkolónál (az M4-es metró állomása mellett). Egy fehér Volkswagen kisbuszt keressetek, Eupolisz logókkal. A Magas-Tátra Nemzeti Parkba 4-5 órás, pihenőkkel tarkított utazás után érkezünk meg, a kisbuszt egy parkolóban hagyjuk. Túránk innen kezdődik, ahonnan előbb jól járható, széles, kavicsos erdészeti úton haladunk felfelé a fenyők és lombhullató fák között. Nem meredek, de folyamatosan emelkedő utunk a Késmárki-Fehérvíz-völgy felé veszi az irányt és többször keresztezi a Fehér-patakot, amely fölött rönkhidakon kelünk át. Folyamatosan emelkedve haladunk felfelé, a távolban előbukkannak a kétezer méter fölé nyúló csúcsok csipkézett sziklagerincei. A magas fák helyét fokozatosan átveszi a meredek hegyoldalakig nyúló, sűrű törpefenyves, amely felett zavartalanul gyönyörködhetünk a minket körülvevő panorámában. Ösvényünk bekanyarodik a Zöld-patak mellé, és ahogy beérünk a Zöld-tó völgyébe, már vízszintben haladunk tovább. A mély, jégvájta völgyben rálátunk a Zöld-tavat körülvevő fenséges csúcsokra. Innen rövid gyaloglást követően meg is érkezünk a menedékházhoz, 1550 méter magasba. Érkezés után körbesétáljuk a tavat, közben láthatjuk többek között a karcsú Karbunkulus tornyot és a Tátra legmagasabb, csaknem 1 000 méter magas függőleges sziklafalát a 2514 méter magas Wéber-csúcs (Maly Kezmarsky sit) északi oldalát is. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat, s fárasztó túránk után egy kellemes vacsorával zárjuk a napot. Menetidő: 3-4 óra, táv: 9,3 kilométer, szint: 705 méter fel, 40 méter le.

2

 
Zöld-tavi menedékház (1550 m), Fehér-tó (1615 m), Miskolc, Budapest
 

A tegnapi komoly túra után kényelmesen megreggelizünk, majd egy kis kitérőt téve először alig 1 óra alatt eltúrázunk a Nagy-Fehér-tóhoz (1612 m), ahol hajdanán a Késmárki menedékház állt, amely 1974-ben leégett, és többet nem újították fel. Innen utunk lefelé vezet ismét a Késmárki-Fehérvíz-völgyben, de egy másik útvonalon. A törpefenyvesen keresztülvezető mérsékelt lejtő után az ösvény arculata megváltozik, meredekebb lesz. A terep szintkülönbségét néhány szerpentinnel győzzük le, és leereszkedünk a tisztásokkal tarkított erdőövezetbe. Utunk ismét többször keresztezi a Fehér-patak hatalmas kövekkel, kidől fákkal borított medrét, ahol zubogva halad a víz a völgyben lefelé. Utunk végén kiérünk a felfele már megismert széles, kavicsos útra, melynek végén a parkolóban vár ránk kisbuszunk. Budapestre a késő délutáni órákban érkezünk meg. Menetidő: 4-5 óra, táv: 10,5 kilométer, szint: 120 méter le, 785 méter le.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés