Bejelentkezés

Nepál: Annapurna-körtúra, Alsó-Musztáng

A klasszikus gyalogtúra a tibeti fennsík peremén: Manangból az Alsó-Musztáng régióba.

Nepál legendás túraösvénye az Annapurna (8091m) hegytömbjét kerüli körbe, két másik nyolcezres csúcs, a fenséges Manaslu (8163m) és a méltóságteljes Daulagiri (8167m) szomszédságában. A Himalája déli, monszun áztatta zöld lejtőit két nagy folyó, a Marsyangdi és a Kali Gandhaki mélyre vájt szurdokvölgye köti össze a Himalája főgerincén túl a tibeti fennsík kopár, buddhista vidékével, Manang és Musztáng különleges tájaival. Az Annapurna-körtúra több mint 200 km hosszú teljes túraútvonalának bejárásához közel három hét szükségeltetik, ebből mi most a leglátványosabb, az útépítésektől és gépkocsiforgalomtól még megkímélt középső szakaszt járjuk be, Chame és Kagbeni között, átkelve a híres-hírhedt, 5416 méterre magasodó Thorung-La hágón. Az alsóbb régiókban meredek sziklafalak, hatalmas vízesések, virágzó rhododendron erdőségek közt haladunk, aztán a fenyvesek között egyre több égbetörő, jeges csúcs bontakozik ki a szemeink előtt: az Annapurna tekintélyt parancsoló vonulata. Manang és Alsó-Musztáng tájain pedig már úgy érezzük magunkat, mintha Tibetben járnánk. A kopár tájban elszórt, zöld nyárfaligetek, fehérre meszelt falu házakból álló, apró szórványtelepülések, buddhista sztúpák és kolostorok várják az erre járó túrázókat.

Fedezd fel velünk a Himalája e két ellentétes arcát, Kathmandu világörökségeit, s a túrázás fáradalmai után lazulj le velünk Pokharában! Egy igazán kalandos és látványos gyalogtúrára invitálunk. Nepált látni kell! Akár többször is... Kalandra fel!

Időpontok

 • 2024. április 20
  → május 04.
 • 2024. október 02 → 16.
 • 1. nap Kathmandu: Thamel, Durbar Square

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában, ahol két éjszakát töltünk. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint)  programmegbeszélést tartunk, majd ha időnk még engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szállodában, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

 • 2. nap Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath

  1
  Ma délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Városnézésünk utolsó állomása a Swayambunath-sztúpa. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kathmandu, Besisahar, Chame (2670 m)

  Ma a kora reggeli órákban elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut, buszra szállunk, s előbb a Trisuli, majd a Marsyangdi folyó völgyében haladva a kora délutáni órákban befutunk Besisahar településre. Itt terepjárókra váltunk, hogy földutakon néhány órát zötykölődve a kora esti órákban már a Manaslu és az Annapurna fenséges hegytömbjei árnyékában megbúvó aprócska faluba, Chameba érkezzünk. Itt elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban, átbeszéljük az előttünk álló túra részleteit, s ha időnk engedi, teszünk egy könnyed sétát a környéken. A Kathmandu-völgyet és forgalmas főutat elhagyva jól fog esni a vidéki Nepál szelídebb, nyugodtabb arca. Természetesen a turisztikai infrastrukúra színvonala is jóval alacsonyabb, egyszerű szállások és éttermi kínálat vár, cserébe a természet, s a világ leghatalmasabb hegylánca, a Himalája közelségét valóban testközelből tudjuk itt megtapasztalni. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Chame (2670m), Dhukur Pokhari, Upper Pisang (3310m)

  3
  Egy erőt adó reggeli után vágunk neki a mai első túratávnak. Chamét elhagyva egyre drámaibb a táj: fejünk felett az Annapurna II jeges csúcsai világítanak a reggeli fényekben, ösvényünk kezdetben fenyőerdőben, egy keskeny szurdok oldalában vezet, persze ma is lesz függőhídon átkelés, a délutánunkat pedig már a Paungi Danda döbbenetes gránitlejtői határozzák meg. A markáns sziklafal jelentése: a Mennyország kapuja. Ahogy elhaladunk előtte, s csodáljuk gyakran felhőbe burkolódzó csúcsát, megértjük, miért. Dhukur Phokari az első lakott település a fenyveseken való átkelés után, itt megebédelünk. A késő délutáni órákban érjük el Felső-Pisang települését, ahol még egy kisebb akklimatizációs túrára indulhatunk a faluban, a buddhista kolostor felkeresése és a még jobb panoráma miatt. Szállás: vendégház. (szint: 730 méter fel, 200 m le, táv: kb. 14-17 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 5. nap Pisang (3310m), Ghyaru (3730m), Ngawal (3680m)

  3
  Igazi élménytrekking a mai nap. Pisang után egy könnyebb, nagyjából szintben haladó útvonal a folyóvölgyben vezet tovább Humde érintésével Manangba. Mi természetesen a nehezebb, de jóval látványosabb útvonalat választjuk! Előbb egy apró tó mellett haladunk el, majd meredek kaptatóval érjük el Ghyaru ősi települését, a régi buddhista kolostorral, s a pazar panorámával nem csak az Annapurna vonulatára, de a Pisang Peak és a Chulu East és West csúcsaira is. Itt megpihenünk, kipróbálhatjuk a helyi asszonyságok által sütött és persze árult almás pitét, megnézzük a falu óriási sztúpáját, majd innen már nagyjából szintben haladva érjük el Ngawal erődített falvát, s mai hangulatos szállásunkat.  Szállás: vendégház. (szint: 530 méter fel, 50 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 6. nap Ngawal (3680m), Braga (3450m), Manang (3540 m)

  3
  Ma tovább túrázunk a régió központja, Manang felé. Ngawal után meredeken ereszkedik ösvényünk, majd a folyóvölgyben már lankásabban vezet tovább  az út. A környéken számos kolostor, kilátópont található, melyek közül az egyik leglátványosabb kétségtelenül Braga kolostora és erődített városkája. Itt mi is megpihenünk, s alaposabban körbenézünk.  Felkeressük az ősi buddhista kolostort, bebarangoljuk a mára nagyrészt már elhagyott falu szűk utcáit, majd hosszú mani-falak és színes imazászlók mellett haladva érkezünk következő szállásunkra, Managba, ahol egy akklimatizációs napot beiktatva két éjszakát töltünk. Szállás: vendégház. (szint: 200 méter le, 50 méter fel, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 7. nap Manang (3540m), Gangapurna-lake

  3
  Egy teljes napot töltünk Manangban, hogy akklimatizálódjunk az előttünk álló magashegyi napok előtt, hogy hozzászoktassuk szervezetünket a nagy magassághoz és az oxigénhiányos környezethez. Azonban a mai nap sem telik tétlenül: a környék egyik leglátványosabb szeglete a falutól alig fél óra sétára található Gangpurna-tó kékes-zöld víztükre, a Gangapurna északi gleccserének lábánál. A tó felszínén tükröződnek a jeges csúcsok és gleccserek, a tó partján pedig számos apró emlékhelyet, kifeszített imazászlókat találunk. Varázslatos díszletek között járunk ismét! Aki kicsit nagyobb kihívásra vágyik, azokkal felkapaszkodhatunk egy közeli kilátópontra is. A délután szabadprogram keretében mindenki saját kedve szerint alakíthatja. Szállás: vendégház. (szint: 50-300 méter fel, 50-300 m le, táv: kb. 4-6 km, menetidő: 2-4 óra)
 • 8. nap Manang (3540 m), Yak Kharka (4020 m)

  4
  Ma egy rövidebb nap vár ránk, a már megszokott mesés díszletek között. Manangot elhagyva lassan, de biztosan folytatjuk az emelkedést a Thorung-hágó irányába. Van, aki Manangból egyből a hágó előtti “alaptáborba” megy, mi inkább kettébontjuk e szakaszt a biztosabb akklimatizáció végett, no meg a pazar környezettől is nehéz elszakadni. Ma kereken 500 méter szintet emelkedünk, ezzel pont 4000 méter fölé kerülünk, mire elérjük mai szállásunkat, a pár vendégházból álló Yak Kharka települést. A név árulkodó: igen, a környéken jakok legelője van. Szállás: vendégház. (szint: 580 méter fel, 100 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 9. nap Yak Kharka (4020 m), Thorung Phedi (4430 m)

  4
  Ismét egy rövidebb nap, cserébe a nagy magasság és a kopár, szélfútta környezet az, ami megnehezíti a dolgunkat. Ösvényünk egyenletesen emelkedik, lesz néhány patakátkelés, földcsuszamlás gyalulta kaptatós részekkel, de a jeges csúcsok látványa feledteti a fáradtságot. Ma különösen fontos, hogy nagyon lassan, araszolva haladjunk, ne erőltessük meg magunkat, s sok vizet igyunk. Kora délután a szállásunkra érünk, a nap tovább része a pihenésé, erőgyűjtésé a holnapi átkelés előtt! Szállás: vendégház. (szint: 450 méter fel, 40 m le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3 óra)
 • 10. nap Thorung Phedi (4430m), Thorung La (5416m), Muktinath (3800m)

  Túránk legkeményebb, s egyben leglátványosabb napja. Ma nagyon korán kelünk, hogy a feltámadó szelek, s az esetleges felhősödés előtt a körtúra legmagasabb pontján, a híres-hírhedt Thorung-La hágón lehessünk! Nagyon lassan araszolunk a hágó irányába. Meg-megállva, megpihenve végtelen hegyláncok sokaságát látjuk kirajzolódni a horizonton a felkelő nap fényében. Lenyűgöző látvány! A Thorung La hágóba érve imazászlók sokasága fogad, s boldogsággal nyugtázzuk mi is, hogy megcsináltuk, elértük az Annapurna körtúra emblematikus pontját, Nepál egyik legmagasabb hágóját! Most kivételesen egy hágóban készítjük el a csúcsfotókat, kifeszítjük a saját imazászlóinkat, majd megkezdjük ereszkedésünket a másik oldalon, Muktinath irányába. Muktinath a hindu zarándokok számára az egyik legszentebb hely. Miután elfoglaltuk szállásunkat, ha van még erőnk, teszünk egy kisebb sétát a különleges hangulatú településen. Napnyugta után térünk vissza szállásunkra. Szállás: vendégház. (szint: 1000 méter fel, 1600 m le, táv: kb. 15-18 km, menetidő: 7-8 óra)
 • 11. nap Muktinath (3800 m), Kagbeni (2800 m), Jomson

  2
  Ma tovább utazunk Muktinathból Kagbeni irányába. Reggeli után azonban még elindulunk megtekinteni a híres hindu templom-komplexumot, Vishnu szentélyét és a Szent Forrásokat. A templom felé haladva zarándokok sokaságát látjuk, s számos, tibeti kegytárgyakat, kézműves termékeket árusító standot is találunk. A muktinath-i szent templomegyüttes megtekintése után a településen átvágva a buszpályaudvarra igyekszünk, ahol egy bérelt, helyi stílusú buszra szállunk, s a fárasztó túrázós napok után most már járművel kanyargunk tovább a mesés tájban. Kagbeni a ma is szigorúan csak engedéllyel látogatható Felső-Mustang régió kapuja, a tibeti fennsík kopár, szélfútta tájainak déli bejárata. Évszázadokon keresztül itt vezetett a transzhimalájai kereskedelmi útvonal India és Tibet között, a sót szállító jakkaravánokkal. Földrajzilag ugyanaz a vidék ez, mint a hágó másik oldalán Manang és Pisang környéke, így a kopár dombok között, a vízfolyások mentén kialakított kis oázisokban, a nyárfaligetek árnyékában épp úgy apró falvak húzódnak a tipikus, fehérre meszelt tibeti stílusú házakkal, az út mentén imafalak és buddhista sztúpák sorakoznak, s minden nagyobb településen buddhista kolostorokat találunk. Kagbenibe érkezve megnézzük a kolostort, sétálunk a faluban, elmegyünk Felső-Musztáng kapujába, majd körtúránkat megkoronázzuk egy remek yak burgerrel a helyi Yak Donal's étteremben. :) Végül újra buszra szállunk, s a Kali Ghandaki szélfútta, kopár medrében zötykölődve érkezünk meg a terület központjába, Jomson városába a késő délutáni órákban. Szállás: szálló.
 • 12. nap Jomson, Pokhara

  Ma reggel búcsút intünk Musztáng holdbéli tájainak és e különleges, tibeti hangulatú vidéknek. Jomsonban kisrepülőre szállunk, hogy a Kali Ghandaki folyóvölgyében, a Daulagiri és az Annapurna tömbje között átrepülve érkezzünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat a Phewa-tó közelében, s a nap többi részét a pihenésnek szenteljük. Manang és Musztáng kopár vidéke után kontrasztként különösen jól fog esni a sok zöld, a Phewa-tó nyugalmat árasztó közelsége. Csónakázhatunk, a tó parti remek éttermekben lazulhatunk, vagy kedvünkre vásárolhatunk a bazárban, este pedig belevetjük magunkat a pokharai éjszaka nyüzsgésébe. Pokharai szállónkban két éjszakát töltünk.

  Figyelem: A Jomson - Pokhara repülőjárat időnként az erős szelek, vagy egyéb kiszámíthatatlan időjárási viszonyok következtében törlésre kerülhet, akár több egymást követő napon is! Amennyiben erre kerülne sor, még ezen a napon megpróbálunk visszajutni szárazföldi úton, busszal vagy terepjáróval Pokharába, ez esetben hosszú és fárasztó utazásra kell számítanunk!
 • 13. nap Pokhara (tartaléknap)

  2
  Ez utazásunk tartaléknapja. A bizonytalan jomsoni repülés miatt szükségünk van egy extra napra, hogy ma mindenképpen visszaérjünk Pokharába. Ha minden terv szerint alakul, s sikerült előző nap berepülnünk, akkor ma kalandos himalájai kirándulásunk jól megérdemelt lazulása következhet. Azonban ez a nap sem kell, hogy tétlenül teljen. Reggeli után egy könnyed túrára indulhatunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához, ahonnan páratlan kilátás tárul a szemeink elé: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával! A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg vacsoránkat a kedvenc éttermünkben fogyaszthatjuk el. Szállás szállóban, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Pokhara, Kathmandu

  Reggel elhagyjuk Pokharát, s egy belföldi repülőjárattal alig fél óra alatt visszarepülünk Kathmandu városába, ahol a nap további részét szabadprogram keretében töltjük. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 15. nap Kathmandu

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs. Ellátás: reggeli.


Út ára tartalmazza

- egész napos városnézést Kathmanduban, bérelt busszal, helyi idegenvezetővel,
- az utazást Nepálban turistabusszal, bérelt autóbusszal, terepjárókkal,
- a szállást 3 éjszakára Kathmanduban szállodában, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Pokharában szállóban, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1-1 éjszakára Muktinathban és Jomsonban, tradicionális stílusú szálláson, 2-3 ágyas szobákban,
- a szállást 7 éjszakára az Annapurna körtúra trekking során egyszerű menedékházakban, 2-3 ágyas szobákban,
- a kilenc napos Annapurna körtúra trekking árát helyi vezetővel, teherhordó sherpákkal,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a Jomson - Pokhara és a Pohkara - Kathmandu belföldi repülőjegy árát,
- a belépők és az esetleges fakultatív programok árát,
- az Annapurna és Tim engedélyt (kb.50 USD),
- a borravalókat (kb. 100 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást és a nepáli vízum árát (30-50 USD).

Az étkezés a programban feltüntetett reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Katmandu - Budapest útvonalon) kb. 400.000 - 480.000 Ft. (04.12.)

A térségi (nem nemzetközi) repülőjegyeket irodánkon keresztül tudod megvásárolni. Várható ára kb. 140.000  160.000 Ft. (04.12.)

Utazás

repülő, busz, taxi, csónak.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák az Annapurna-körtúrán?

Az Annapurna-körtúra trekking során általában napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, kiépített, de gyakran hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik (fejenként maximum 10-12 kg saját felszerelést tudunk rájuk bízni!), ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. A jó kondíció mellett rendkívül fontos a lelki pozitív hozzáállás és a kitartás! A szintkülönbség miatt 3000 méter feletti kicsit nehezebb légzésre kell számítani, ám a fokozatos, lassú emelkedés miatt ez valószínűleg nem okoz problémát. A túra legnehezebb része az 5416 m magas Thorung La hágón való átkelés, ezt több akklimatizációs túra, rövidebb napi szakasz előzi meg, hogy alaposan akklimatizálódjunk! A túra körtúra, azaz az Annapurna alaptábor, Everest alaptábor túrákkal ellentétben visszafordulási lehetőség nincsen!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 

Szállás

Kathmanduban és Pokharában szállóban szállunk meg, melyek színvonala az európai 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Áramszünet a nap bármely szakaszában előfordulhat, de néhány óránál tovább nem szokott tartani. 

Az Annapurna-körtúra trekking közben hegyi menedékházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 3-4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott!  Néhol találunk ugyan egyszerű zuhanyt, ahol a nap melegíti a vizet, illetve általában mindenütt lehet várásolni egy vödör meleg vizet (kb.150-200 NPR) mosdási célzattal, de javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal.

A trekking végén, a Musztang régióban Jomsonban szállóban, Muktinathban tibeti tradicionális stílusú vendégházban szállunk meg. Alapvetően itt kétágyas szobák lesznek, a fürdési lehetőség biztosított.

Terület

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon, a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak.

Időeltolódás: +3:45 óra Budapesthez képest az Annapurna régióban, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, az Annapurna területén 15:45 a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait időről időre van lehetőséged feltölteni. A magyar mobiltelefonok működnek Nepálban, kapcsolattartásra azonban a mind elterjedtebb, olcsó internet szolgál (kb.100 NPR/óra), de a legtöbb városi szálláshelyen, éttermekben ingyenes wifi is rendelkezésre áll.

Közbiztonság: Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: a túra során értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Esténként itt sem ajánlott egyedül csatangolni a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén. 

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Mikor érdemes Nepálba utazni?

Nepálba a túrázás szempontjából legideálisabb időszakokat választottuk tavaszi és őszi nepáli kirándulásunk időzítésekor. Április végén, május elején - a nyári monszun beköszönte előtt - tiszta idő várható, sok napsütéssel, a városokban napközben 22-27 Celsius fok, hajnalban 15-20 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. Ősszel napközben kellemes 20-25 Celsius fok, hajnalban 5-10 Celsius fok körüli hőmérséklettel.  A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges. A hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. A magasabban fekvő Manang és Musztáng régiókban napsütötte, szélcsendes időben a hőérzet nagyon magas lehet, felhősödés és erős szél esetén viszont nagyon hűvösnek érezhetjük, a Thorung La hágó és Muktinath környékén akár hózárpor, vagy tartós havazás is előfordulhat! A Manang körül és a Kali Gandaki völgyében délután erős szelek jellemzőek, ezért kendő, maszk mindig legyen nálunk!

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, az Annapurna körtúrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák. Nepálban remek "duffel bag" vásárolható, jó áron!), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (az Annapurna túrán éjszakánként előfordulhatnak mínuszok, így jó, ha a komfort fokozat a 0 fok alatti tartományba nyúlik). Lehetőleg vízálló túrabakancs, túraszandál, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Mindenképpen legyen nálatok legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A gyalogtúrán jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban és Pokharában rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a hét napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

A Thorung La hágó gyakran havas, jeges, az átkeléshez hómacska és túrabot mindenkinél legyen! Ha itthon nem tudsz beszerezni, Kathmanduban kapható!

A nagy magasság, száraz levegő miatt a nyálkahártya könnyen kiszárad, javasoljuk, hogy Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrspray-t hozz magaddal! (AquaMaris, Sterimar,Isomar) Az erős szélben szálló por ellen jó hasznát veszed egy kendőnek, vagy vékony csősálnak is, ami egyben a napsugárzástól is védi az arcodat.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban mindenhol lehet palackozott vizeket is kapni. A gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz.

Kötelező védőoltás nincs, de javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot.

Élelem

Kathmanduban és Pokharában rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (300-800 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (80-100 NPR). A gyalogtúra során étkezési lehetőség naponta három alkalommal biztosított az aktuális szállásunkon és az út mentén néhány órányi járásra sorakozó teaházakban, ahol fix áras menüből választhatunk kölnböző leveseket, főételeket kb. 300-600 NPR, a távolabbi részeken 300-800 NPR áron. A leggyakoribb nepáli étel a dal bhat, ami főtt rizs lencseöntettel és párolt zöldségekkel, vagy a tibeti momo, ami kifőtt tészta, valamilyen töltelékkel, de Muktinath környékén kipróbálhatjuk a yak steak-et is, vagy Kagbeniben a Yak Donald'sban a Yak Burgert. :)

Pénz-ügy

Mi Nepál hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR ca. 2,6 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.132 NPR, 1 Euro = kb.142 NPR. A városokban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek tájékoztató árai (2023):

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: kb 10-15 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
- Swayambunath, Kathmandu: 200 NPR
- Boudnath-sztupa, Kathmandu: 250 NPR
- Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR
- Annapurna engedély: 30 USD ( 4 db igazolványkép kell hozzá! )
- TIM engedély: 20 USD

- Nepáli vízum: 30 USD ( 15 napos vízum) 50 USD (30 napos vízum)
- borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek, személyzetnek: kb. 100 USD


Vám

Kell vízum Nepálba?

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba. A nepáli vízum a katmandui repülőtéren beszerezhető, ára 30 USD (15 napos), 50 USD (30 napos), 125 USD (90 napos).

Érdemes a következő link alatt az előregisztrációt megcsinálni!
https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01
Ha a vízumhoz szükséges adatokat nem akarod a reptéren bepötyögni, ezt előre ki lehet tölteni, lefotózod az eredményt, vagy kinyomtatod, és a regisztrációval mehetsz egyből fizetni, majd a vízum ügyintézőhöz.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Nepálba?

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a belföldi repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező.

Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban, Pokharában még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább két alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Nepálba?

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Áprilisban induló turnus esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 38.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 19.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 54.210 Ft/fő 

Októberben induló turnus esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 38.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 21.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 55.810 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Kriszta

"Ezt az utat ajándékba kaptam, gyakorlatilag egy véletlen folytán "kerültem ide". Szerencsémre volt egy kis alap erőnlét, amit még igazítani kellett a túrán várható terheléshez, de tény, hogy erre igazán nem lehet felkészülni. Szerencsémre elég volt a hozott anyag... Nepálról olvastam ezt-azt, de megélni, megtapasztalni az ottani életet, teljesen más élményt adott. Csuda-fura egy világ európai ember számára, különleges, poros, illatos, végletes, szomorú és gyönyörű is egyszerre. A szegénység mellett a természet gazdagsága, az emberek szerénysége, kedvessége, de egyben a mindent is eladni akaró erőszakossága - nekik gondolom ez létkérdés, nekünk meg egy idő után már zavaró, hogy két lábon járó pénztárcák vagyunk. A túra csúcspontja mi más is lehetne, mint a hágón átkelés napja... ajándék időjárást kaptunk, és én egy hatalmas megerősítést, hogy megy ez nekem. A nap végére nagyon elfáradtam, ebben az előző éjszakai nem alvás is szerepet játszott, de végig tudtam csinálni, amire igazán büszke vagyok ;-) Hogy javasolnám-e. Igen, de csak azoknak, akiknek nem "mindennapi" az erőnlétük, láttak már magas hegyet, mert ezt végigcsinálni azért nem volt egyszerű."

Margit (57) és Győző (59)


“Az Annapurna körtúra ötlete 2017. őszére nyúlik vissza, amikor az Alpokból hazatérve még mámorosan a hegyek varázsától és újabb célok után kutatva felfedeztem az Eupolisz utazási iroda ajánlatai között. Többször végignéztem a fotókat, nem győztem betelni velük. A lelkesedésem a páromat is magával ragadta, de volt bennünk egy kis aggódás is amiatt, hogy még nem voltunk 5.000 m fölött, így két hónapos tanakodás után utolsónak jelentkeztünk a túrára. Nagyon jól döntöttünk, mert mindkettőnk véleménye az, hogy csodálatos élmény volt ezen az úton részt venni, megmászni a hegyeket, átkelni a folyók feletti függőhidakon, testközelben látni a havas hegycsúcsokat. Közel 60 évesen pár éves túratapasztalattal nagy kihívás volt számunkra, de boldogok vagyunk, hogy belevágtunk és büszkeséggel tölt el, hogy sikerült teljesítenünk a kitűzött célt. Kifáradva, de boldogan bújtunk be esténként a hálózsákba, és alig vártuk, hogy reggel legyen, hogy újra útnak indulhassunk. Köszönjük Szilveszternek és a nepáli kísérőknek, hogy mindenkire és mindenre figyeltek és mindenben segítettek a túra során. A távok és a magasságok teljesíthetők voltak, kellő időben volt beiktatva pihenőnap is. Külön örülünk a jó szervezésnek, hogy a túra elején és a végén is lehetőségünk volt egy pár napban megismerni az ország kultúráját és ráhangolódni a túrára, majd levezetésként eltölteni pár napot a gyönyörű Pokharában, majd Kathmanduban. Szerencsénkre csodálatos időt fogtunk ki, és a csapat is nagyon jó volt. Külön köszönet minden társunknak, aki ezen a túrán részt vett. Még az élmények hatása alatt vagyunk, de már azon gondolkozunk, hogy mi legyen a következő kihívás: újból a Himalája, vagy valami más?”

Árpád

“Nepál. Tudtam, hogy melyik oldalon van a térképen, és olyan érdekes alakú az ország zászlója, de többet nem. Aztán úgy éreztem, hogy el kell oda mennem. Miért? Hogy tovább kereshessem a válaszokat és a kérdéseket -- amik szépen lassan összegyűltek a fejemben. Csak Európán belül utaztam eddig, és a legmagasabb csúcs amire lábbal felmentem az 950m volt. A túrázás valahogy kimaradt. A programot olvasva tetszett a túra sokszínűsége: volt benne vallás, gasztronómia, világörökség, kis repülőzés, "5416m-es hegymászás", komfortzóna módosítás. Jelentkeztem az útra. Ez után Kb. 1/2 évig készültem fel: sok videót néztem végig, gyűjtöttem a felszerelést, és ahova lehetett eltúráztam. Kezdtem felfogni a nepáli túra kitűzött magasságát. Éreztem, hogy a fizikumom (+15kg plusz) csak arra elég, hogy ideális körülmények között meg tudjam csinálni az utat. Ha több erőbedobásra lesz szükség, azt az Isteni gondviselés teszi hozzá, vagy a porter guys-ok segítsége, lovas v. helikopteres mentés. És most, hogy már haza jöttünk próbálok valamit leírni az élményekről, de alig tudok. Teljesen nyitottan mentem el, úgy mint egy nyitva felejtett ajtajú komphajó, és bizony elmerültem a látottakban. Itthon furcsa volt, hogy aránylag csönd van az utcán, a kétsávos utat nem öt sávosnak használják, középen nem mennek tehenek, a kutyák nem nyugodtan alszanak hanem ugatnak, nincs felhős por, zebrán mehetek át a zöld jelzésen, a nyers hús boltban kapható, meleg víz jön egyszerűen a csapból, a fűtés meg van, nem kell fát és yakbogyót szedni hozzá és a hegyek nem tartják a felhőket. Mégis ezt látni, tapasztalni kell!!! Többször! Szeretnék köszönetet mondani a túravezetőnknek, helyi kísérőinknek, a teherhordóknak, a csapatnak, meg annak aki a jó időt biztosította. NAMASTE!“

József

"Nepálból 1x nem elég! Ez a túra volt a második, jövőre lesz a harmadik... :D Aki még nem volt az Everest-régióban, annak azt ajánlom, hogy oda is menjen el! Ez a túra meglepett engem is. Más volt mire számítottam, jó volt, nagyon jó. Nehezen engedem el. Legyetek jók és Namaste... ;-) "

János

“Szilveszter, ahogy a búcsúvacsorán mondtam, ezt a túrát én hatvan éves szülinapomra kaptam. Indulás előtt három héttel influenzás is lettem, nyavalyogtam, meg ismételgettem: kell ez nekem? Igazán már kételkedtem abban is, hogy ez a kirándulás ajándék vagy büntetés... És megvolt a túra, meglepően simán és gördülékenyen ment minden. Most bánom, hogy nem bámultam meg jobban az egzotikus arcokat, a lassan eltűnő egzotikus helyeket és helyzeteket, és csak úgy temészetesnek vettem testközelből látni a 7000-s és 8000-s csúcsokat. Most már tudom, hogy jobban elkellett volna mélázni sok helyen, mert lehet, hogy vissza nem térő alkalom volt. Az ismerkedésnél érthetetlenül hallgattam, hogy van olyan a csapatban, aki már negyedszere van Nepálban. Most már értem őket. Most már tudom azt is, hogy ez a kirándulás, igenis ajándék volt, sőt bevallom halkan, ha a hatvanegyedik szülinapomra is egy himalájai túrát kapnék, boldog volnék... "

Mari

"Szia, Szilveszter! 5000 fölé menni mindig nagy kihívás számomra. Azért megyek az Eupolisszal és konkrétan Veled, mert nekem ez egy garancia arra, hogy minden úgy történik, ahogy elképzelem, amire számítok. Egy ilyen túra garancia arra, hogy teljes elszakadok a napi valóságtól, egy másik világba kerülhetek. A pihenő nap Manangban a legjobbkor, a legjobb helyen történt. Az útvonal a magas hegyek között, a táj szépsége leírhatatlan, fényképeken csak részben visszaadható, jelen kell lenni. Az élmény, hogy megint sikerült teljesíteni valamit, ami régi vágyam volt, minden nehézséget feledtet."

Ferenc

"Baráti invitálásra, teljesen tapasztalat nélkül vágtam neki az útnak (azért előtte pár hónapig hetente a Hármashatár-hegyen 10-20 km-es túrákat tettem :) ) A túra jól felépített, jó általános fizikai állapottal viszonylag könnyen teljesíthető. Az út előtt az irodától kapott felszereléslista tökéletes volt, semmi nem hiányzott a túra alatt. A 4000 méter feletti napok voltak csak nehezebbek a ritka levegő és a hideg miatt. A táj nagyon változatos, a banánpálmáktól indul és az örök hó szintjénél érünk fel a hágóra. A program városnéző, kulturális része is nagyon színes, jó bevezetést ad a buddhizmusba, illetve testközeli harmadik világbeli élményekkel gazdagodhatunk. A nepáliak barátságosak, békések, nincs kéregetés, portéka tukmálása. Ajánlom minden kalandvágyónak."

Anita

"Nepál még mindig egy komfortzónán kívüli hely, ahol szédítően magas hegyeket csodálhatunk, a tökéletes szabadság érzése mellett. Elengedhetjük kötöttségeinket, hátra hagyhatjuk a napi rutint, és teljesen átadhatjuk magunkat a legalapvetőbb dolgoknak - enni, inni, menni és elmerülni a tájban. Akik attól tartanak, hogy az egyszerű körülményeket nehéz elviselni, gondoljanak arra, hogy csak ezek között lehet igazán megismerni magunkat, barátainkat, utastársainkat és kis szerencsével ez tud összekovácsolni egy csapatot, akikkel élvezet és öröm lesz megosztani a hosszú napokat. Egyetlen rossz van az egészben, hogy egyszer ez is véget ér, így viszont nem lehet megunni."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.