Nepál (Annapurna-körtúra, Alsó-Musztáng)

A klasszikus gyalogtúra a tibeti fennsík peremén: Manangból az Alsó-Musztáng régióba.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?nepal
Nepál legendás túraösvénye az Annapurna (8091m) hegytömbjét kerüli körbe, két másik nyolcezres csúcs, a fenséges Manaslu (8163m) és a méltóságteljes Daulagiri (8167m) szomszédságában. A Himalája déli, monszun áztatta zöld lejtőit két nagy folyó, a Marsyangdi és a Kali Gandhaki mélyre vájt szurdokvölgye köti össze a Himalája főgerincén túl a tibeti fennsík kopár, buddhista vidékével, Manang és Musztáng különleges tájaival. Az Annapurna-körtúra több mint 200 km hosszú teljes túraútvonalának bejárásához közel három hét szükségeltetik, ebből mi most a leglátványosabb, az útépítésektől és gépkocsiforgalomtól még megkímélt középső szakaszt járjuk be, Chame és Kagbeni között, átkelve a híres-hírhedt, 5416 méterre magasodó Thorung-La hágón. Az alsóbb régiókban meredek sziklafalak, hatalmas vízesések, virágzó rhododendron erdőségek közt haladunk, aztán a fenyvesek között egyre több égbetörő, jeges csúcs bontakozik ki a szemeink előtt: az Annapurna tekintélyt parancsoló vonulata. Manang és Alsó-Musztáng tájain pedig már úgy érezzük magunkat, mintha Tibetben járnánk. A kopár tájban elszórt, zöld nyárfaligetek, fehérre meszelt falu házakból álló, apró szórványtelepülések, buddhista sztúpák és kolostorok várják az erre járó túrázókat.

Fedezd fel velünk a Himalája e két ellentétes arcát, Kathmandu világörökségeit, s a túrázás fáradalmai után lazulj le velünk Pokharában! Egy igazán kalandos és látványos gyalogtúrára invitálunk. Nepált látni kell! Akár többször is... Kalandra fel!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. április 09. -
2022. április 23.
2022. április 08. -
2022. április 24.
Még tudsz jelentkezni
2022. február 06.
1

 
Kathmandu: Thamel, Durbar Square
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, szállodában. Szállásunk elfoglalása után program megbeszélést tartunk, majd Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szállodában, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath
 

Ma délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Városnézésünk utolsó állomása a Swayambunath-sztúpa. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Kathmandu, Besisahar, Chame (2670 m)
 

Ma a kora reggeli órákban elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut, buszra szállunk, s előbb a Trisuli, majd a Marsyangdi folyó völgyében haladva a kora délutáni órákban befutunk Besisahar településre. Itt terepjárókra váltunk, hogy földutakon néhány órát zötykölődve a kora esti órákban már a Manaslu és az Annapurna fenséges hegytömbjei árnyékában megbúvó aprócska faluba, Chameba érkezzünk. Itt elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban, átbeszéljük az előttünk álló túra részleteit, s ha időnk engedi, teszünk egy könnyed sétát a környéken. A Kathmandu-völgyet és forgalmas főutat elhagyva jól fog esni a vidéki Nepál szelídebb, nyugodtabb arca. Természetesen a turisztikai infrastrukúra színvonala is jóval alacsonyabb, egyszerű szállások és éttermi kínálat vár, cserébe a természet, s a világ leghatalmasabb hegylánca, a Himalája közelségét valóban testközelből tudjuk itt megtapasztalni. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.

4

 
Chame (2670m), Dhukur Pokhari, Upper Pisang (3310m)
 

Egy erőt adó reggeli után vágunk neki a mai első túratávnak. Chamét elhagyva egyre drámaibb a táj: fejünk felett az Annapurna II jeges csúcsai világítanak a reggeli fényekben, ösvényünk kezdetben fenyőerdőben, egy keskeny szurdok oldalában vezet, persze ma is lesz függőhídon átkelés, a délutánunkat pedig már a Paungi Danda döbbenetes gránitlejtői határozzák meg. A markáns sziklafal jelentése: a Mennyország kapuja. Ahogy elhaladunk előtte, s csodáljuk gyakran felhőbe burkolódzó csúcsát, megértjük, miért. Dhukur Phokari az első lakott település a fenyveseken való átkelés után, itt megebédelünk. A késő délutáni órákban érjük el Felső-Pisang települését, ahol még egy kisebb akklimatizációs túrára indulhatunk a faluban, a buddhista kolostor felkeresése és a még jobb panoráma miatt. Szállás: vendégház. (szint: 730 méter fel, 200 m le, táv: kb. 14-17 km, menetidő: 5-6 óra)

5

 
Pisang (3310m), Ghyaru (3730m), Ngawal (3680m)
 

Igazi élménytrekking a mai nap. Pisang után egy könnyebb, nagyjából szintben haladó útvonal a folyóvölgyben vezet tovább Humde érintésével Manangba. Mi természetesen a nehezebb, de jóval látványosabb útvonalat választjuk! Előbb egy apró tó mellett haladunk el, majd meredek kaptatóval érjük el Ghyaru ősi települését, a régi buddhista kolostorral, s a pazar panorámával nem csak az Annapurna vonulatára, de a Pisang Peak és a Chulu East és West csúcsaira is. Itt megpihenünk, kipróbálhatjuk a helyi asszonyságok által sütött és persze árult almás pitét, megnézzük a falu óriási sztúpáját, majd innen már nagyjából szintben haladva érjük el Ngawal erődített falvát, s mai hangulatos szállásunkat.  Szállás: vendégház. (szint: 530 méter fel, 50 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 4-5 óra)

6

 
Ngawal (3680m), Braga (3450m), Manang (3540 m)
 

Ma tovább túrázunk a régió központja, Manang felé. Ngawal után meredeken ereszkedik ösvényünk, majd a folyóvölgyben már lankásabban vezet tovább  az út. A környéken számos kolostor, kilátópont található, melyek közül az egyik leglátványosabb kétségtelenül Braga kolostora és erődített városkája. Itt mi is megpihenünk, s alaposabban körbenézünk.  Felkeressük az ősi buddhista kolostort, bebarangoljuk a mára nagyrészt már elhagyott falu szűk utcáit, majd hosszú mani-falak és színes imazászlók mellett haladva érkezünk következő szállásunkra, Managba, ahol egy akklimatizációs napot beiktatva két éjszakát töltünk. Szállás: vendégház. (szint: 200 méter le, 50 méter fel, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra)

7

 
Manang (3540m), Gangapurna-lake
 

Egy teljes napot töltünk Manangban, hogy akklimatizálódjunk az előttünk álló magashegyi napok előtt, hogy hozzászoktassuk szervezetünket a nagy magassághoz és az oxigénhiányos környezethez. Azonban a mai nap sem telik tétlenül: a környék egyik leglátványosabb szeglete a falutól alig fél óra sétára található Gangpurna-tó kékes-zöld víztükre, a Gangapurna északi gleccserének lábánál. A tó felszínén tükröződnek a jeges csúcsok és gleccserek, a tó partján pedig számos apró emlékhelyet, kifeszített imazászlókat találunk. Varázslatos díszletek között járunk ismét! Aki kicsit nagyobb kihívásra vágyik, azokkal felkapaszkodhatunk egy közeli kilátópontra is. A délután szabadprogram keretében mindenki saját kedve szerint alakíthatja. Szállás: vendégház. (szint: 50-300 méter fel, 50-300 m le, táv: kb. 4-6 km, menetidő: 2-4 óra)

8

 
Manang (3540 m), Yak Kharka (4020 m)
 

Ma egy rövidebb nap vár ránk, a már megszokott mesés díszletek között. Manangot elhagyva lassan, de biztosan folytatjuk az emelkedést a Thorung-hágó irányába. Van, aki Manangból egyből a hágó előtti “alaptáborba” megy, mi inkább kettébontjuk e szakaszt a biztosabb akklimatizáció végett, no meg a pazar környezettől is nehéz elszakadni. Ma kereken 500 méter szintet emelkedünk, ezzel pont 4000 méter fölé kerülünk, mire elérjük mai szállásunkat, a pár vendégházból álló Yak Kharka települést. A név árulkodó: igen, a környéken jakok legelője van. Szállás: vendégház. (szint: 580 méter fel, 100 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra)

9

 
Yak Kharka (4020 m), Thorung Phedi (4430 m)
 

Ismét egy rövidebb nap, cserébe a nagy magasság és a kopár, szélfútta környezet az, ami megnehezíti a dolgunkat. Ösvényünk egyenletesen emelkedik, lesz néhány patakátkelés, földcsuszamlás gyalulta kaptatós részekkel, de a jeges csúcsok látványa feledteti a fáradtságot. Ma különösen fontos, hogy nagyon lassan, araszolva haladjunk, ne erőltessük meg magunkat, s sok vízet igyunk. Kora délután a szállásunkra érünk, a nap tovább része a pihenésé, erőgyűjtésé a holnapi átkelés előtt! Szállás: vendégház. (szint: 450 méter fel, 40 m le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3 óra)

10

 
Thorung Phedi (4430m), Thorung La (5416m), Muktinath (3800m)
 

Túránk legkeményebb, s egyben leglátványosabb napja. Ma nagyon korán kelünk, hogy a feltámadó szelek, s az esetleges felhősödés előtt a körtúra legmagasabb pontján, a híres-hírhedt Thorung-La hágón lehessünk! Nagyon lassan araszolunk a hágó irányába. Meg-megállva, megpihenve végtelen hegyláncok sokaságát látjuk kirajzolódni a horizonton a felkelő nap fényében. Lenyűgöző látvány! A Thorung La hágóba érve imazászlók sokasága fogad, s boldogsággal nyugtázzuk mi is, hogy megcsináltuk, elértük az Annapurna körtúra emblematikus pontját, Nepál egyik legmagasabb hágóját! Most kivételesen egy hágóban készítjük el a csúcsfotókat, kifeszítjük a saját imazászlóinkat, majd megkezdjük ereszkedésünket a másik oldalon, Muktinath irányába. Muktinath a hindu zarándokok számára az egyik legszentebb hely. Miután elfoglaltuk szállásunkat, ha van még erőnk, teszünk egy kisebb sétát a különleges hangulatú településen. Napnyugta után térünk vissza szállásunkra. Szállás: vendégház. (szint: 1000 méter fel, 1600 m le, táv: kb. 15-18 km, menetidő: 7-8 óra)

11

 
Muktinath (3800 m), Kagbeni (2800 m), Jomson
 

Ma tovább utazunk Muktinathból Kagbeni irányába. Reggeli után azonban még elindulunk megtekinteni a híres hindu templom-komplexumot, Vishnu szentélyét és a Szent Forrásokat. A templom felé haladva zarándokok sokaságát látjuk, s számos, tibeti kegytárgyakat, kézműves termékeket árusító standot is találunk. A muktinath-i szent templomegyüttes megtekintése után a településen átvágva a buszpályaudvarra igyekszünk, ahol egy bérelt, helyi stílusú buszra szállunk, s a fárasztó túrázós napok után most már járművel kanyargunk tovább a mesés tájban. Kagbeni a ma is szigorúan csak engedéllyel látogatható Felső-Mustang régió kapuja, a tibeti fennsík kopár, szélfútta tájainak déli bejárata. Évszázadokon keresztül itt vezetett a transzhimalájai kereskedelmi útvonal India és Tibet között, a sót szállító jakkaravánokkal. Földrajzilag ugyanaz a vidék ez, mint a hágó másik oldalán Manang és Pisang környéke, így a kopár dombok között, a vízfolyások mentén kialakított kis oázisokban, a nyárfaligetek árnyékában épp úgy apró falvak húzódnak a tipikus, fehérre meszelt tibeti stílusú házakkal, az út mentén imafalak és buddhista sztúpák sorakoznak, s minden nagyobb településen buddhista kolostorokat találunk. Kagbenibe érkezve megnézzük a kolostort, sétálunk a faluban, elmegyünk Felső-Musztáng kapujába, majd körtúránkat megkoronázzuk egy remek yak burgerrel a helyi Yak Donal's étteremben. :) Végül újra buszra szállunk, s a Kali Ghandaki szélfútta, kopár medrében zötykölődve érkezünk meg a terület központjába, Jomson városába a késő délutáni órákban. Szállás: szálló.

12

 
Jomson, Pokhara
 

Ma reggel búcsút intünk Musztáng holdbéli tájainak és e különleges, tibeti hangulatú vidéknek. Jomsonban kisrepülőre szállunk, hogy a Kali Ghandaki folyóvölgyében, a Daulagiri és az Annapurna tömbje között átrepülve érkezzünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat a Phewa-tó közelében, s a nap többi részét a pihenésnek szenteljük. Manang és Musztáng kopár vidéke után kontrasztként különösen jól fog esni a sok zöld, a Phewa-tó nyugalmat árasztó közelsége. Csónakázhatunk, a tó parti remek éttermekben lazulhatunk, vagy kedvünkre vásárolhatunk a bazárban, este pedig belevetjük magunkat a pokharai éjszaka nyüzsgésébe. Pokharai szállónkban két éjszakát töltünk.

Figyelem: A Jomson - Pokhara repülőjárat időnként az erős szelek, vagy egyéb kiszámíthatatlan időjárási viszonyok következtében törlésre kerülhet, akár több egymást követő napon is! Amennyiben erre kerülne sor, még ezen a napon megpróbálunk visszajutni szárazföldi úton, busszal vagy terepjáróval Pokharába, ez esetben hosszú és fárasztó utazásra kell számítanunk!

13

 
Pokhara (tartaléknap)
 

Ez utazásunk tartaléknapja. A bizonytalan jomsoni repülés miatt szükségünk van egy extra napra, hogy ma mindenképpen visszaérjünk Pokharába. Ha minden terv szerint alakul, s sikerült előző nap berepülnünk, akkor ma kalandos himalájai kirándulásunk jól megérdemelt lazulása következhet. Azonban ez a nap sem kell, hogy tétlenül teljen. Reggeli után egy könnyed túrára indulhatunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához, ahonnan páratlan kilátás tárul a szemeink elé: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával! A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg vacsoránkat a kedvenc éttermünkben fogyaszthatjuk el. Szállás szállóban, ellátás: reggeli.

14

 
Pokhara, Kathmandu
 

Reggel elhagyjuk Pokharát, s egy belföldi repülőjárattal alig fél óra alatt visszarepülünk Kathmandu városába, ahol a nap további részét szabadprogram keretében töltjük. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.

15

 
Kathmandu
 

Repülőgépünk indulásának függvényében Kathmandu repterére utazunk és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó és Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés