Bejelentkezés

Nepál: Annapurna-körtúra, Alsó-Musztáng

A klasszikus gyalogtúra a tibeti fennsík peremén: Manangból az Alsó-Musztáng régióba.

Nepál legendás túraösvénye az Annapurna (8091m) hegytömbjét kerüli körbe, két másik nyolcezres csúcs, a fenséges Manaslu (8163m) és a méltóságteljes Daulagiri (8167m) szomszédságában. A Himalája déli, monszun áztatta zöld lejtőit két nagy folyó, a Marsyangdi és a Kali Gandhaki mélyre vájt szurdokvölgye köti össze a Himalája főgerincén túl a tibeti fennsík kopár, buddhista vidékével, Manang és Musztáng különleges tájaival. Az Annapurna-körtúra több mint 200 km hosszú teljes túraútvonalának bejárásához közel három hét szükségeltetik, ebből mi most a leglátványosabb, az útépítésektől és gépkocsiforgalomtól még megkímélt középső szakaszt járjuk be, Chame és Kagbeni között, átkelve a híres-hírhedt, 5416 méterre magasodó Thorung-La hágón. Az alsóbb régiókban meredek sziklafalak, hatalmas vízesések, virágzó rhododendron erdőségek közt haladunk, aztán a fenyvesek között egyre több égbetörő, jeges csúcs bontakozik ki a szemeink előtt: az Annapurna tekintélyt parancsoló vonulata. Manang és Alsó-Musztáng tájain pedig már úgy érezzük magunkat, mintha Tibetben járnánk. A kopár tájban elszórt, zöld nyárfaligetek, fehérre meszelt falu házakból álló, apró szórványtelepülések, buddhista sztúpák és kolostorok várják az erre járó túrázókat.

Fedezd fel velünk a Himalája e két ellentétes arcát, Kathmandu világörökségeit, s a túrázás fáradalmai után lazulj le velünk Pokharában! Egy igazán kalandos és látványos gyalogtúrára invitálunk. Nepált látni kell! Akár többször is... Kalandra fel!

Időpontok

 • 2024. április 20
  → május 04.
 • 1. nap Kathmandu: Thamel, Durbar Square

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában, ahol két éjszakát töltünk. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint)  programmegbeszélést tartunk, majd ha időnk még engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szállodában, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

 • 2. nap Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath

  1
  Ma délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Városnézésünk utolsó állomása a Swayambunath-sztúpa. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kathmandu, Besisahar, Chame (2670 m)

  Ma a kora reggeli órákban elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut, buszra szállunk, s előbb a Trisuli, majd a Marsyangdi folyó völgyében haladva a kora délutáni órákban befutunk Besisahar településre. Itt terepjárókra váltunk, hogy földutakon néhány órát zötykölődve a kora esti órákban már a Manaslu és az Annapurna fenséges hegytömbjei árnyékában megbúvó aprócska faluba, Chameba érkezzünk. Itt elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban, átbeszéljük az előttünk álló túra részleteit, s ha időnk engedi, teszünk egy könnyed sétát a környéken. A Kathmandu-völgyet és forgalmas főutat elhagyva jól fog esni a vidéki Nepál szelídebb, nyugodtabb arca. Természetesen a turisztikai infrastrukúra színvonala is jóval alacsonyabb, egyszerű szállások és éttermi kínálat vár, cserébe a természet, s a világ leghatalmasabb hegylánca, a Himalája közelségét valóban testközelből tudjuk itt megtapasztalni. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Chame (2670m), Dhukur Pokhari, Upper Pisang (3310m)

  3
  Egy erőt adó reggeli után vágunk neki a mai első túratávnak. Chamét elhagyva egyre drámaibb a táj: fejünk felett az Annapurna II jeges csúcsai világítanak a reggeli fényekben, ösvényünk kezdetben fenyőerdőben, egy keskeny szurdok oldalában vezet, persze ma is lesz függőhídon átkelés, a délutánunkat pedig már a Paungi Danda döbbenetes gránitlejtői határozzák meg. A markáns sziklafal jelentése: a Mennyország kapuja. Ahogy elhaladunk előtte, s csodáljuk gyakran felhőbe burkolódzó csúcsát, megértjük, miért. Dhukur Phokari az első lakott település a fenyveseken való átkelés után, itt megebédelünk. A késő délutáni órákban érjük el Felső-Pisang települését, ahol még egy kisebb akklimatizációs túrára indulhatunk a faluban, a buddhista kolostor felkeresése és a még jobb panoráma miatt. Szállás: vendégház. (szint: 730 méter fel, 200 m le, táv: kb. 14-17 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 5. nap Pisang (3310m), Ghyaru (3730m), Ngawal (3680m)

  3
  Igazi élménytrekking a mai nap. Pisang után egy könnyebb, nagyjából szintben haladó útvonal a folyóvölgyben vezet tovább Humde érintésével Manangba. Mi természetesen a nehezebb, de jóval látványosabb útvonalat választjuk! Előbb egy apró tó mellett haladunk el, majd meredek kaptatóval érjük el Ghyaru ősi települését, a régi buddhista kolostorral, s a pazar panorámával nem csak az Annapurna vonulatára, de a Pisang Peak és a Chulu East és West csúcsaira is. Itt megpihenünk, kipróbálhatjuk a helyi asszonyságok által sütött és persze árult almás pitét, megnézzük a falu óriási sztúpáját, majd innen már nagyjából szintben haladva érjük el Ngawal erődített falvát, s mai hangulatos szállásunkat.  Szállás: vendégház. (szint: 530 méter fel, 50 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 6. nap Ngawal (3680m), Braga (3450m), Manang (3540 m)

  3
  Ma tovább túrázunk a régió központja, Manang felé. Ngawal után meredeken ereszkedik ösvényünk, majd a folyóvölgyben már lankásabban vezet tovább  az út. A környéken számos kolostor, kilátópont található, melyek közül az egyik leglátványosabb kétségtelenül Braga kolostora és erődített városkája. Itt mi is megpihenünk, s alaposabban körbenézünk.  Felkeressük az ősi buddhista kolostort, bebarangoljuk a mára nagyrészt már elhagyott falu szűk utcáit, majd hosszú mani-falak és színes imazászlók mellett haladva érkezünk következő szállásunkra, Managba, ahol egy akklimatizációs napot beiktatva két éjszakát töltünk. Szállás: vendégház. (szint: 200 méter le, 50 méter fel, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 7. nap Manang (3540m), Gangapurna-lake

  3
  Egy teljes napot töltünk Manangban, hogy akklimatizálódjunk az előttünk álló magashegyi napok előtt, hogy hozzászoktassuk szervezetünket a nagy magassághoz és az oxigénhiányos környezethez. Azonban a mai nap sem telik tétlenül: a környék egyik leglátványosabb szeglete a falutól alig fél óra sétára található Gangpurna-tó kékes-zöld víztükre, a Gangapurna északi gleccserének lábánál. A tó felszínén tükröződnek a jeges csúcsok és gleccserek, a tó partján pedig számos apró emlékhelyet, kifeszített imazászlókat találunk. Varázslatos díszletek között járunk ismét! Aki kicsit nagyobb kihívásra vágyik, azokkal felkapaszkodhatunk egy közeli kilátópontra is. A délután szabadprogram keretében mindenki saját kedve szerint alakíthatja. Szállás: vendégház. (szint: 50-300 méter fel, 50-300 m le, táv: kb. 4-6 km, menetidő: 2-4 óra)
 • 8. nap Manang (3540 m), Yak Kharka (4020 m)

  4
  Ma egy rövidebb nap vár ránk, a már megszokott mesés díszletek között. Manangot elhagyva lassan, de biztosan folytatjuk az emelkedést a Thorung-hágó irányába. Van, aki Manangból egyből a hágó előtti “alaptáborba” megy, mi inkább kettébontjuk e szakaszt a biztosabb akklimatizáció végett, no meg a pazar környezettől is nehéz elszakadni. Ma kereken 500 méter szintet emelkedünk, ezzel pont 4000 méter fölé kerülünk, mire elérjük mai szállásunkat, a pár vendégházból álló Yak Kharka települést. A név árulkodó: igen, a környéken jakok legelője van. Szállás: vendégház. (szint: 580 méter fel, 100 m le, táv: kb. 10-12 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 9. nap Yak Kharka (4020 m), Thorung Phedi (4430 m)

  4
  Ismét egy rövidebb nap, cserébe a nagy magasság és a kopár, szélfútta környezet az, ami megnehezíti a dolgunkat. Ösvényünk egyenletesen emelkedik, lesz néhány patakátkelés, földcsuszamlás gyalulta kaptatós részekkel, de a jeges csúcsok látványa feledteti a fáradtságot. Ma különösen fontos, hogy nagyon lassan, araszolva haladjunk, ne erőltessük meg magunkat, s sok vízet igyunk. Kora délután a szállásunkra érünk, a nap tovább része a pihenésé, erőgyűjtésé a holnapi átkelés előtt! Szállás: vendégház. (szint: 450 méter fel, 40 m le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3 óra)
 • 10. nap Thorung Phedi (4430m), Thorung La (5416m), Muktinath (3800m)

  Túránk legkeményebb, s egyben leglátványosabb napja. Ma nagyon korán kelünk, hogy a feltámadó szelek, s az esetleges felhősödés előtt a körtúra legmagasabb pontján, a híres-hírhedt Thorung-La hágón lehessünk! Nagyon lassan araszolunk a hágó irányába. Meg-megállva, megpihenve végtelen hegyláncok sokaságát látjuk kirajzolódni a horizonton a felkelő nap fényében. Lenyűgöző látvány! A Thorung La hágóba érve imazászlók sokasága fogad, s boldogsággal nyugtázzuk mi is, hogy megcsináltuk, elértük az Annapurna körtúra emblematikus pontját, Nepál egyik legmagasabb hágóját! Most kivételesen egy hágóban készítjük el a csúcsfotókat, kifeszítjük a saját imazászlóinkat, majd megkezdjük ereszkedésünket a másik oldalon, Muktinath irányába. Muktinath a hindu zarándokok számára az egyik legszentebb hely. Miután elfoglaltuk szállásunkat, ha van még erőnk, teszünk egy kisebb sétát a különleges hangulatú településen. Napnyugta után térünk vissza szállásunkra. Szállás: vendégház. (szint: 1000 méter fel, 1600 m le, táv: kb. 15-18 km, menetidő: 7-8 óra)
 • 11. nap Muktinath (3800 m), Kagbeni (2800 m), Jomson

  2
  Ma tovább utazunk Muktinathból Kagbeni irányába. Reggeli után azonban még elindulunk megtekinteni a híres hindu templom-komplexumot, Vishnu szentélyét és a Szent Forrásokat. A templom felé haladva zarándokok sokaságát látjuk, s számos, tibeti kegytárgyakat, kézműves termékeket árusító standot is találunk. A muktinath-i szent templomegyüttes megtekintése után a településen átvágva a buszpályaudvarra igyekszünk, ahol egy bérelt, helyi stílusú buszra szállunk, s a fárasztó túrázós napok után most már járművel kanyargunk tovább a mesés tájban. Kagbeni a ma is szigorúan csak engedéllyel látogatható Felső-Mustang régió kapuja, a tibeti fennsík kopár, szélfútta tájainak déli bejárata. Évszázadokon keresztül itt vezetett a transzhimalájai kereskedelmi útvonal India és Tibet között, a sót szállító jakkaravánokkal. Földrajzilag ugyanaz a vidék ez, mint a hágó másik oldalán Manang és Pisang környéke, így a kopár dombok között, a vízfolyások mentén kialakított kis oázisokban, a nyárfaligetek árnyékában épp úgy apró falvak húzódnak a tipikus, fehérre meszelt tibeti stílusú házakkal, az út mentén imafalak és buddhista sztúpák sorakoznak, s minden nagyobb településen buddhista kolostorokat találunk. Kagbenibe érkezve megnézzük a kolostort, sétálunk a faluban, elmegyünk Felső-Musztáng kapujába, majd körtúránkat megkoronázzuk egy remek yak burgerrel a helyi Yak Donal's étteremben. :) Végül újra buszra szállunk, s a Kali Ghandaki szélfútta, kopár medrében zötykölődve érkezünk meg a terület központjába, Jomson városába a késő délutáni órákban. Szállás: szálló.
 • 12. nap Jomson, Pokhara

  Ma reggel búcsút intünk Musztáng holdbéli tájainak és e különleges, tibeti hangulatú vidéknek. Jomsonban kisrepülőre szállunk, hogy a Kali Ghandaki folyóvölgyében, a Daulagiri és az Annapurna tömbje között átrepülve érkezzünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat a Phewa-tó közelében, s a nap többi részét a pihenésnek szenteljük. Manang és Musztáng kopár vidéke után kontrasztként különösen jól fog esni a sok zöld, a Phewa-tó nyugalmat árasztó közelsége. Csónakázhatunk, a tó parti remek éttermekben lazulhatunk, vagy kedvünkre vásárolhatunk a bazárban, este pedig belevetjük magunkat a pokharai éjszaka nyüzsgésébe. Pokharai szállónkban két éjszakát töltünk.

  Figyelem: A Jomson - Pokhara repülőjárat időnként az erős szelek, vagy egyéb kiszámíthatatlan időjárási viszonyok következtében törlésre kerülhet, akár több egymást követő napon is! Amennyiben erre kerülne sor, még ezen a napon megpróbálunk visszajutni szárazföldi úton, busszal vagy terepjáróval Pokharába, ez esetben hosszú és fárasztó utazásra kell számítanunk!
 • 13. nap Pokhara (tartaléknap)

  2
  Ez utazásunk tartaléknapja. A bizonytalan jomsoni repülés miatt szükségünk van egy extra napra, hogy ma mindenképpen visszaérjünk Pokharába. Ha minden terv szerint alakul, s sikerült előző nap berepülnünk, akkor ma kalandos himalájai kirándulásunk jól megérdemelt lazulása következhet. Azonban ez a nap sem kell, hogy tétlenül teljen. Reggeli után egy könnyed túrára indulhatunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához, ahonnan páratlan kilátás tárul a szemeink elé: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával! A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg vacsoránkat a kedvenc éttermünkben fogyaszthatjuk el. Szállás szállóban, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Pokhara, Kathmandu

  Reggel elhagyjuk Pokharát, s egy belföldi repülőjárattal alig fél óra alatt visszarepülünk Kathmandu városába, ahol a nap további részét szabadprogram keretében töltjük. Szállás: szállodában, ellátás: reggeli.
 • 15. nap Kathmandu

  Repülőgépünk indulásának függvényében Kathmandu repterére utazunk és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó és Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.