Bejelentkezés

Nepál: Manaszlu-körtúra

A Himalája egyik legszebb, máig legérintetlenebb trekkingjén! Csak Nepál megszállottaknak! :)

Miért éppen a Manaszlu-körtúra?

Jártál már Nepálban, de a szíved visszahúz? Nepál megunhatatlan, hiszen számtalan arcát mutatja a visszatérő látogatónak. A Manaszlu körtúra hasonlóan látványos, mint az Annapurna kör, mégis egyedi élményt nyújt. A világ 8. legmagasabb hegycsúcsa a Manaslu, környéke látogatottságban viszont messze elmarad a többi nevezetes nepáli túrától, így az autentikus himalájai hegyvidéki élmény garantált. A nyugati világ még alig érte el ezt a régiót, a természet közelsége által a kulturális élmény is sokkal intenzívebb. A térség lakói a lama, thakuri és bhote etnikai csoporthoz tartoznak, és sok tibetivel is találkozunk, mivel útvonalunk a tibeti határ közvetlen közelében halad el. A helyiek vendégszeretete végigkisér minket csakúgy, mint az út menti szentélyek, kolostorok és mani-falak. A trekking előtt pedig belemerülünk a Kathmandu-völgy kulturális látnivalóiba is, akár azért, hogy emlékeinket felelevenítsük, vagy azért, hogy első benyomásainkat megszerezzük. Fantasztikus panoráma, vad természet, érintetlen vidék, nemcsak egy túra ez, hanem zarándoklat a Himalája gerincei mentén, amelyet az 5106 méter magas Larkya-hágón való átkelés koronáz meg.

Az Everest trekking és Annapurna túrákkal ellentétben a Manaszlu körtúra Nepál turisztikailag kevésbé érintett részein halad, kevésbé kiépített, nehezebb terepen, egyszerűbb viszonyok között. A túrán való részvételt ezért csak azoknak javasoljuk, akik első tapasztalataikat már megszerezték a nepáli viszonyokból, s tudják magukról, hogy bírják a kihívásokat! Akkor viszont feltétlenül! :) Mert Nepált látni kell! Többször is... Kalandra fel!

Időpontok

 • 2024. október 19
  → november 03.
 • 1. nap Kathmandu: Thamel

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy hangulatos szállodában. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint)  programmegbeszélést tartunk, majd a nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálloda, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

 • 2. nap Kathmandu, Bhaktapur

  1
  Amíg nepáli partnereink a túrához szükséges speciális engedélyek beszerzését intézik, mi a Kathmandu-völgy talán leglátványosabb, Unesco világörökséggé nyilvánított kisvárosába, Bhaktapurba látogatunk. Kedvünkre bóklászhatunk a városkában, mely nagyon jól megőrizte vidékies, igazán nepáli hangulatát, s ahol mind a mai napig a régi kerékvágásban zajlik az élet, ahol az utcákon és a szentélyekben szárítják a gabonát és a rizst, s ahol a King Curd helyi joghurt kóstolót vétek lenne kihagyni életünkből. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kathmandu, Arkhet Bazar, Jagat (1340 m)

  Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő fővárost, buszra szállunk és elindulunk a Kathmandu völgyhöz legközelebb eső, meglehetősen érintetlen nyolcezres hegyvidék felé. Alig hagyjuk el a völgy peremét, azonnal feltűnnek a Ganesh Himal és a Manaslu hegyvonulat csúcsai. A forgalmas főutat a Trisulin átkelve hagyjuk el és egyre idillibb falvak és rizsteraszok mentén haladunk tovább. Hamarosan már földutakon zötykölödünk és  az egész napos utazás után, az esti órákban érkezünk meg Jagat településére. Elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban és átbeszéljük az előttünk álló túra részleteit. A vidéki Nepál jóval szelídebb, nyugodtabb arcával találkozunk itt. Természetesen a turisztikai infrastruktúra színvonala is jóval alacsonyabb, egyszerű szállások és éttermi kínálat vár, cserébe a természet, és a világ leghatalmasabb hegylánca, a Himalája közelségét valóban testközelből tudjuk itt megtapasztalni. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Jagat (1340 m), Pewa (1750 m)

  3
  Festői környezetben kezdjük meg gyalogtúránkat, kezdetben sziklás talajon emelkedünk Sirdibas felé és közben a Shringi Himal vonulata tárul elénk. Hosszú manifal és chorten előzi meg a települést, amelyen áthaladva jónéhány vízimalmot érintünk. A völgy kiszélesedik előttünk, ahogy haladunk a Ghatta Khola mentén, majd a függőhídon átkelve meredek kapaszkodó után érkezünk Philimbe. A helyiek többsége itt három nyelvet beszél: a nepálit, a helyi dialektust és a tibetit, és jól láthatjuk, ahogy a buddhista és hindu kultúra békésen él egymás mellett. Innen lankásabb terepen haladunk és látványos vízesések szegélyezik mindkét oldalról a völgyet. Ma még többször átkelünk függőhidakon a Budhi Gandaki folyón, hol a jobb, hol a bal oldalán haladunk, mígnem a völgy kiszélesedik és elérjük Pewa apró települését, ahol a mai éjszakát töltjük. Szállás: vendégház. (szint: 1020 m fel, 560 m le, táv: 17 km, menetidő: 7-8 óra)
 • 5. nap Pewa (1750 m), Ghap (2120m)

  3

  Festői környezetben haladunk ma is tovább. Ösvényünk a Budhi Gandaki mély szurdokában halad, a sziklafalba vájt ösvényeken. Alattunk a kékes vízű folyam robajlik, míg előttünk a távolban egyre gyakrabban íncselkednek már velünk a hívogató, havas hegycsúcsok. Függőhidakban szintén nem lesz hiány.  A késő délután órákban érjük el Ghap apró települését, ahol a mai éjszakánkat töltjük. Szállás: vendégház. (szint: 1030 méter fel/ 550 méter le, táv: kb. 14-15 km, menetidő: 6-7 óra)

 • 6. nap Ghap (2120m), Shyo (2950m)

  3
  A mai napon a régió kulturális szempontból legfontosabb szakaszán haladunk végig. A Manaslu régió ősi falvai mentén sztupák mellett haladunk el, az ösvény buja erdős területeken vezet át. Az előző naphoz képest nehezebbnek érezzük a mai túratávot, cserébe a Shringi Himal hósapkás csúcsának látványa kárpótol. A folyót követve újra keskeny szurdokban vezet tovább az út mindaddig, míg a sűrű növényzet kissé ritkábbá enyhül és egy utolsó meredek kaptató után Namrungba érkezünk. Innen meredek kaptató vezet Lihibe, ahol sztupák, árpaföldek és fenyőzsindelyes házak látványa fogad. Átkelünk a Hinan folyón és Shyo felé haladunk, miközben a Naike Peak, a Manaslu North (7,774 m) és a Manaslu (8,156 m) csúcsaiban gyönyörködünk. Szállás: vendégház. (szint: 1180 méter fel/ 310 méter le, táv: kb. 13-14 km, menetidő: 6-7 óra)
 • 7. nap Shyo (2950m), Samagaon (3550m)

  3
  Ahogy kiérünk a mély szurdokból, úgy tárul ki előttünk a várva várt panoráma, s hatalmas, gleccser borította hegyóriások között találjuk magunkat. Lho Gaonban az egyik legcsodásabb panoráma fogad a Manaslu hegyvonulatára. A közeli hegytetőn Shyala mellett meglátogathatjuk a híres buddhista kolostort, a Ribung Gompat. Minden oldalról hatalmas hegyek és döbbenetes gleccserek látványa varázsol el, miközben mai célunk, Samagaon festői települése felé igyekszünk, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: vendégház. (szint: 950 méter fel, táv: kb. 12-13 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 8. nap Samagaon (3550m), Pungyen Gompa / Lake Birendra

  3

  Egy teljes napot töltünk Samagaonban, hogy akklimatizálódjunk az előttünk álló magashegyi napok előtt, hogy hozzászoktassuk szervezetünket a nagy magassághoz és az oxigénhiányos környezethez. Azonban a mai nap sem telik tétlenül: megismerkedünk a Sherpa népcsoport kultúrájával, manifalak, buddhista szövegek, tradicionális ruhákat és ékszereket viselő nők, rengeteg helyi dísztárgy, amelyekből mi is kedvünkre válogathatunk. Akklimatizációs túrára indulunk a Birendra-tó kilátópontjához, de aki kicsit nagyobb kihívásra vágyik, azokkal meglátogathatjuk az ősi gompát, a Pungyen kolostort is, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk a hegycsúcsokra és a gleccserre. Szállás: vendégház. (Birendra-tó: 9 km 200 m fel-le, menetidő: 3-4 óra / Pungyen Gompa: 16 km 550 m fel-le, menetidő: 5-6 óra)

  A Manaslu csúcsát 1952-ben próbálta először megmászni egy Japán hegymászó csapat, egy felderítő csapatot küldtek a régióba a monszun időszak után. A következő évben a csapat 7750 méteres magasra jutott el. 1954-ben újabb japán csapat közelített a csúcshoz, de a helyiek ellenségesen fogadták őket, mondván, hogy a korábbi expedíció már feldühítette az isteneket. Hatalmas lavina zúdult ennek jeleként a Pungyen kolostorra és 18 ember életét vesztette, így a hegymászók meghátráltak. 1956. május 9-én végül egy újabb japán expedíció meghódította a csúcsot.

 • 9. nap Samagaon (3550m), Samdo (3680m)

  3
  A mai túránk egyre közelebb visz minket a tibeti határhoz, miközben a Manaslu lélegzetállító látványa kísér. A Budhi Gandaki mentén boróka és nyírfaerdőn keresztül, manifalak mellett haladva érünk el Kermo Kharkaba, majd egy meredek kaptató után Samdoba. Ha szerencsénk van még mormotákat is láthatunk. Samdo mindössze egy napi távolságra van a határtól és az 1950-es kínai megszállás után sok tibeti menekült az itteni menekülttáborba. Kora délután már Samdoban ebédelhetünk, majd körülnézünk a faluban és a környéken sétálunk, az éjszakát egy kis vendégházban töltjük. Szállás: vendégház. (szint: 380 méter fel/ 70 méter le, táv: kb. 8-9 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 10. nap Samdo (3680m), Dharamsala (4485m)

  4
  Ma a tibeti kereskedelmi útvonal egyik állomását érintjük, Larkya Bazaar települését. A tibetiek sót, gyapjút és húst adtak rizsért, árpáért és fáért cserébe. Innen utunk újra leereszkedik a Gandaki folyóhoz, ahol átkelünk a régi fa hídon és újra elkezdünk meredeken kapaszkodni a Larkya gleccser közvetlen közelségében. A Salka Khola völgyében haladva lassan közelítjük meg mai állomásunkat, miközben néhány gompa mellett is elhaladunk. Ma különösen fontos, hogy nagyon lassan, araszolva haladjunk, ne erőltessük meg magunkat, s sok vizet igyunk. Kora délután a szállásunkra érünk, az ebédet már Dharamsala településen költjük el. A nap tovább része a pihenésé, erőgyűjtésé a holnapi hágó-átkelés előtt! Szállás: vendégház. (szint: 670 méter fel/ 50 méter le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 11. nap Dharamsala (4450m), Larkya-hágó (5107m), Bhimthang (3720m)

  5
  Túránk legkeményebb, s egyben leglátványosabb napja. Korai reggeli után, pirkadat környékén vágunk neki a mai távnak. Kristálytiszta gleccsertavak, festői völgyek és hófödte hegycsúcsok látványa tereli el figyelmünket a kihívást jelentő szakaszon. Rövid, de meredek kaptató után már feltűnik a Himlung Himal, Cheo Himal, Kangguru és az Annapurna II csúcsa is, ami tovább ösztönöz minket a Larkya-hágó irányába. Meg-megállva, megpihenve végtelen hegyláncok sokaságát látjuk kirajzolódni a horizonton a felkelő nap fényében. Lenyűgöző látvány! Az 5107 méter magas Larkya hágóba érve imazászlók sokasága fogad, s boldogsággal nyugtázzuk mi is, hogy megcsináltuk, elértük a Manaslu körtúra emblematikus pontját. Most kivételesen egy hágóban készítjük el a csúcsfotókat, kifeszítjük a saját imazászlóinkat, majd megkezdjük meredek ereszkedésünket a másik oldalon, Bimthang irányába. A hágó környéke általában hóval borított, hómacska mindenképpen legyen nálunk! Fáradtan érünk a szállásunkra, ahol kipihenjük és megünnepeljük ezt a hihetetlen élményt. Szállás: vendégház. (szint: 840 méter fel/ 1580 méter le, táv: kb. 18-19 km, menetidő: 9-10 óra)
 • 12. nap Bhimthang (3720m), Ghowa (2520 m)

  3
  Indulás előtt még megcsodálhatjuk a Manaslu, Lamjung Himal, Himlung Himal and Cheo Himal havas gerinceit, majd Sangure Kharka legelőin keresztül ereszkedünk lefele és átkelünk a Dudh Khola folyón. Utunkat rhododendron erdőben folytatjuk, cédrusok, tölgyek, boróka és nyírfák között, színes pillangókban és kolibrikben gyönyörködhetünk. Keskeny völgyön keresztül érünk le a 2785 m magasan fekvő Karcheba és innen már gyorsan Gowába érünk. A tegnapi nagy kihívás után ma egy rövidebb, de rendkívül látványos, és sokkal zöldebb túranap vár ránk. Szállás: vendégház. (szint: 150 méter fel, 1320 méter le, táv: kb. 13-14 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 13. nap Gowa, Dharapani, Besisahar

  Gowából továbbhaladva Tilje után előbb egy kis gerincre kapaszkodunk fel, majd átkelünk a Dudh Khola folyón és chortenek és manifalak mellett haladva érjük el Thonjet, amit már csak egy függőhíd választ el Dharapanitól. Itt fejezzük be gyalogtúránkat, búcsút veszünk e csodálatos hegyvidéktől. Megebédelünk, majd dzsipekbe szállunk és mintegy 4-5 órás zötykölődés után fáradtan, de élményekben gazdagon érkezünk meg Beshisaharba, ahol a ma esti szállásunk található. Szállás: vendégház. 
 • 14. nap Besisahar, Kathmandu

  Reggeli után buszra szállunk, s azzal folytatjuk utunkat Kathmandu városába, ahova várhatóan 4-5 órás utazás után érkezünk. Elfoglaljuk szállásunkat, s elmehetünk végre valamelyik remek étterembe, a délutánt szabadporgram keretében a fővárosban tölthetjük. Az igazi ünneplés most kezdődhet! Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 15. nap Kathmandu: Thamel / Patan

  Ez utazásunk tartaléknapja. A hegyvidéki időjárás bizonytalansága miatt szükségünk van egy extra napra, hogy ma mindenképpen visszaérjünk Kathmanduba. Ha minden terv szerint alakul, s sikerült előző nap visszaérkeznünk, akkor ma kalandos himalájai kirándulásunk jól megérdemelt lazulása következhet. Benevezhetünk egy lazító masszázsra, beszerezhetjük az otthonra szánt ajándékokat, szuveníreket, de igény esetén egy fakultatív kirándulást is tehetünk a Kathmandu-völgy másik, közeli királyvárosába, Patanba. Este megtartjuk búcsúvacsoránkat. Szállás szálloda, ellátás: reggeli.
 • 16. nap Kathmandu

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs. Ellátás: reggeli.


Út ára tartalmazza

- a városnézést Bhaktapurban, bérelt busszal, helyi idegenvezetővel,
- az utazást Nepálban bérelt autóbusszal, terepjárókkal,
- a szállást 4 éjszakára Kathmanduban szállodában, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 11 éjszakára a Manaszlu körtúra trekking során egyszerű menedékházakban, 2-3 ágyas szobákban,
- a Manaszlu körtúra trekking árát helyi vezetővel, teherhordó sherpákkal,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a túra előtt egy személyes megbeszélést, eligazítást,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a belépők és az esetleges fakultatív programok árát,
- az Annapurna és Manaszlu engedélyeit (kb. 6000 NPR),
- a Manaszlu speciális engedély árat (75 USD)
- a borravalókat (kb. 100 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást és a nepáli vízum árát (30-50 USD).

Az étkezés a programban feltüntetett reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Kathmandu - Budapest útvonalon) 360.000 Ft - 460.000 Ft-tól. (2024.január 18.) 

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-14 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák a Manaszlu-körtúra során?

A Manaszlu-körtúra trekking során általában napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, kiépített, de gyakran hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik (fejenként maximum 10-12 kg saját felszerelést tudunk rájuk bízni!), ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. A jó kondíció mellett rendkívül fontos a lelki pozitív hozzáállás és a kitartás! A szintkülönbség miatt 3000 méter feletti kicsit nehezebb légzésre kell számítani, ám a fokozatos, lassú emelkedés miatt ez valószínűleg nem okoz problémát. A túra legnehezebb része az 5107 m magas Larkya hágón való átkelés, ezt több akklimatizációs túra, rövidebb napi szakasz előzi meg, hogy alaposan akklimatizálódjunk! A túra körtúra, azaz az Annapurna alaptábor, Everest alaptábor túrákkal ellentétben visszafordulási lehetőség nincsen!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! Az Everest trekking és Annapura túrákkal ellentétben a Manaszlu körtúra Nepál turisztikailag kevésbé érintett részein halad, kevésbé kiépített, nehezebb terepen, egyszerűbb viszonyok között. A túrán való részvélet ezért csak azoknak javasoljuk, akik első tapasztalataikat már megszerezték a nepáli viszonyokból, s tudják magukról, hogy valóban bírják a kihívásokat! Akkor viszont feltétlenül! :)

Szállás

Kathmanduban szállodában szállunk meg, melynek színvonala az európai 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi.

A Manaszlu-körtúra trekking közben hegyi menedékházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 3-4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott!  Néhol találunk ugyan egyszerű zuhanyt, ahol a nap melegíti a vizet, illetve általában mindenütt lehet vásárolni egy vödör meleg vizet (kb.150-200 NPR) mosdási célzattal, de javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Nepálról?

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon, a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük.

Időeltolódás: +3:45 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Kathmanduban 15:45 a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait időről időre van lehetőséged feltölteni. A magyar mobiltelefonok működnek Nepálban, kapcsolattartásra azonban a mind elterjedtebb, olcsó internet szolgál (kb.100 NPR/óra), de a legtöbb városi szálláshelyen, éttermekben ingyenes wifi is rendelkezésre áll.

Közbiztonság: Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: a túra során értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Esténként itt sem ajánlott egyedül csatangolni a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Mikor érdemes Nepálba utazni?

A túrázás szempontjából egyik legideálisabb időszakot választottuk nepáli kirándulásunk időzítésekor. Az őszi időszakban - a nyári monszun után - tiszta idő várható, sok napsütéssel, a városokban napközben 20-25 Celsius fok, hajnalban 5-10 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges. A hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés.
A  napsütötte, szélcsendes időben a hőérzet nagyon magas lehet, felhősödés és erős szél esetén viszont nagyon hűvösnek érezhetjük, a Larkya La hágó környékén akár hózárpor, vagy tartós havazás is előfordulhat! A völgyekben esetenként erős szelek jellemzőek, ezért kendő, maszk mindig legyen nálunk!

Felszerelés

Nagy túrazsák, ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a Manaszlu körtúrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák (Nepálban remek "duffel bag" vásárolható, jó áron, kb. 2000-2500 NPR). Kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a Manaszlu túrán éjszakánként előfordulhatnak mínuszok, így jó, ha a komfort fokozat a 0 fok alatti tartományba nyúlik). Lehetőleg vízálló túrabakancs, túraszandál, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Mindenképpen legyen nálatok legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A gyalogtúrán jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a hét napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

A nagy magasság, száraz levegő miatt a nyálkahártya könnyen kiszárad, javasoljuk, hogy Izotóniás tengeri sót tartalmazó orrspray-t hozz magaddal! (AquaMaris, Sterimar,Isomar) Az erős szélben szálló por ellen jó hasznát veszed egy kendőnek, vagy vékony csősálnak is, ami egyben a napsugárzástól is védi az arcodat.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban mindenhol lehet palackozott vizeket is kapni. A gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz. Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Kötelező védőoltás nincs, de javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot.

Élelem

Milyen a nepáli konyha?

Kathmanduban rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (500-1000 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (150-250 NPR). A gyalogtúra során étkezési lehetőség naponta három alkalommal biztosított az aktuális szállásunkon és az út mentén néhány órányi járásra sorakozó teaházakban, ahol fix áras menüből választhatunk különböző leveseket, főételeket kb. 300-600 NPR, a távolabbi részeken 300-900 NPR áron. A leggyakoribb nepáli étel a dal bhat, ami főtt rizs lencseöntettel és párolt zöldségekkel, vagy a tibeti momo, ami kifőtt tészta, valamilyen töltelékkel.

Pénz-ügy

Mi Nepál hivatalos fizetőeszköze?

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR ca. 2,7 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.133 NPR, 1 Euro = kb.145 NPR. A városokban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak.

A helyszínen fizetendő költségek tájékoztató árai (2023):

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: 5-10 USD/taxi.
Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- Bhaktapur: 1800 NPR
- Annapurna és Manaszlu nemzeti park belépő: 3000 - 3000 NPR ( 4 db igazolványkép kell hozzá! )
- Manaszlu specialis területi engedély: 75 USD
- Nepáli vízum: 30 USD ( 15 napos vízum), 50 USD (30 napos vízum)
- borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek, személyzetnek: kb. 100 USD
- kirándulás Patanba a tartalék napon: kb. 30 USD

Vám

Mi szükséges a Nepálba történő beutazáshoz?

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a katmandui repülőtéren beszerezhető, ára 30 USD (15 napos), 50 USD (30 napos), 125 USD (90 napos).

Érdemes a következő link alatt az előregisztrációt megcsinálni!
https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01
Ha a vízumhoz szükséges adatokat nem akarod a reptéren bepötyögni, ezt előre ki lehet tölteni, lefotózod az eredményt, vagy kinyomtatod, és a regisztrációval mehetsz egyből fizetni, majd a vízum ügyintézőhöz.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező.

Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban még beszerezhető. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 40.500 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 24.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 60.460 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.