Bejelentkezés

Nepál: Manaszlu-körtúra

A Himalája egyik legszebb, máig legérintetlenebb trekkingjén! Csak Nepál megszállottaknak! :)

Jártál már Nepálban, de a szíved visszahúz? Nepál megunhatatlan, hiszen számtalan arcát mutatja a visszatérő látogatónak. A Manaszlu körtúra hasonlóan látványos, mint az Annapurna kör, mégis egyedi élményt nyújt. A világ 8. legmagasabb hegycsúcsa a Manaslu, környéke látogatottságban viszont messze elmarad a többi nevezetes nepáli túrától, így az autentikus himalájai hegyvidéki élmény garantált. A nyugati világ még alig érte el ezt a régiót, a természet közelsége által a kulturális élmény is sokkal intenzívebb. A térség lakói a lama, thakuri és bhote etnikai csoporthoz tartoznak, és sok tibetivel is találkozunk, mivel útvonalunk a tibeti határ közvetlen közelében halad el. A helyiek vendégszeretete végigkisér minket csakúgy, mint az út menti szentélyek, kolostorok és mani-falak. A trekking előtt pedig belemerülünk a Kathmandu-völgy kulturális látnivalóiba is, akár azért, hogy emlékeinket felelevenítsük, vagy azért, hogy első benyomásainkat megszerezzük. Fantasztikus panoráma, vad természet, érintetlen vidék, nemcsak egy túra ez, hanem zarándoklat a Himalája gerincei mentén, amelyet az 5106 méter magas Larkya-hágón való átkelés koronáz meg.

Az Everest trekking és Annapura túrákkal ellentétben a Manaszlu körtúra Nepál turisztikailag kevésbé érintett részein halad, kevésbé kiépített, nehezebb terepen, egyszerűbb viszonyok között. A túrán való részvételt ezért csak azoknak javasoljuk, akik első tapasztalataikat már megszerezték a nepáli viszonyokból, s tudják magukról, hogy bírják a kihívásokat! Akkor viszont feltétlenül! :) Mert Nepált látni kell! Többször is... Kalandra fel!

Időpontok

 • 2024. október 19
  → november 03.
 • 1. nap Kathmandu: Thamel

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy hangulatos szállodában. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint)  programmegbeszélést tartunk, majd a nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálloda, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

 • 2. nap Kathmandu, Bhaktapur

  1
  Amíg nepáli partnereink a túrához szükséges speciális engedélyek beszerzését intézik, mi a Kathmandu-völgy talán leglátványosabb, Unesco világörökséggé nyilvánított kisvárosába, Bhaktapurba látogatunk. Kedvünkre bóklászhatunk a városkában, mely nagyon jól megőrizte vidékies, igazán nepáli hangulatát, s ahol mind a mai napig a régi kerékvágásban zajlik az élet, ahol az utcákon és a szentélyekben szárítják a gabonát és a rizst, s ahol a King Curd helyi joghurt kóstolót vétek lenne kihagyni életünkből. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kathmandu, Arkhet Bazar, Jagat (1340 m)

  Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő fővárost, buszra szállunk és elindulunk a Kathmandu völgyhöz legközelebb eső, meglehetősen érintetlen nyolcezres hegyvidék felé. Alig hagyjuk el a völgy peremét, azonnal feltűnnek a Ganesh Himal és a Manaslu hegyvonulat csúcsai. A forgalmas főutat a Trisulin átkelve hagyjuk el és egyre idillibb falvak és rizsteraszok mentén haladunk tovább. Hamarosan már földutakon zötykölödünk és  az egész napos utazás után, az esti órákban érkezünk meg Jagat településére. Elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban és átbeszéljük az előttünk álló túra részleteit. A vidéki Nepál jóval szelídebb, nyugodtabb arcával találkozunk itt. Természetesen a turisztikai infrastruktúra színvonala is jóval alacsonyabb, egyszerű szállások és éttermi kínálat vár, cserébe a természet, és a világ leghatalmasabb hegylánca, a Himalája közelségét valóban testközelből tudjuk itt megtapasztalni. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Jagat (1340 m), Pewa (1750 m)

  3
  Festői környezetben kezdjük meg gyalogtúránkat, kezdetben sziklás talajon emelkedünk Sirdibas felé és közben a Shringi Himal vonulata tárul elénk. Hosszú manifal és chorten előzi meg a települést, amelyen áthaladva jónéhány vízimalmot érintünk. A völgy kiszélesedik előttünk, ahogy haladunk a Ghatta Khola mentén, majd a függőhídon átkelve meredek kapaszkodó után érkezünk Philimbe. A helyiek többsége itt három nyelvet beszél: a nepálit, a helyi dialektust és a tibetit, és jól láthatjuk, ahogy a buddhista és hindu kultúra békésen él egymás mellett. Innen lankásabb terepen haladunk és látványos vízesések szegélyezik mindkét oldalról a völgyet. Ma még többször átkelünk függőhidakon a Budhi Gandaki folyón, hol a jobb, hol a bal oldalán haladunk, mígnem a völgy kiszélesedik és elérjük Pewa apró települését, ahol a mai éjszakát töltjük. Szállás: vendégház. (szint: 1020 m fel, 560 m le, táv: 17 km, menetidő: 7-8 óra)
 • 5. nap Pewa (1750 m), Ghap (2120m)

  3

  Festői környezetben haladunk ma is tovább. A völgy néhol kiszélesedik, máskor összeszűkül  előttünk, többször a függőhídakon átkelve jutunk előre és egyre magasabbra. A helyiek többsége a völgyben található apró falvakban három nyelvet beszél: a nepálit, a helyi dialektust és a tibetit, és jól láthatjuk, ahogy a buddhista és hindu kultúra békésen él egymás mellett. Mindkét oldalról látványos vízesések szegélyezik a völgyet. Ma még többször átkelünk függőhidakon a Budhi Gandaki folyón, hol a jobb, hol a bal oldalán haladunk, mígnem a völgy kiszélesedik és elérjük Ghap apró települését, ahol a mai éjszakát töltjük. Szállás: vendégház. (szint: 1030 méter fel/ 550 méter le, táv: kb. 14-15 km, menetidő: 6-7 óra)

 • 6. nap Ghap (2120m), Shyo (2950m)

  3
  A mai napon a régió kulturális szempontból legfontosabb szakaszán haladunk végig. A Manaslu régió ősi falvai mentén sztupák mellett haladunk el, az ösvény buja erdős területeken vezet át. Az előző naphoz képest nehezebbnek érezzük a mai túratávot, cserébe a Shringi Himal hósapkás csúcsának látványa kárpótol. A folyót követve újra keskeny szurdokban vezet tovább az út mindaddig, míg a sűrű növényzet kissé ritkábbá enyhül és egy utolsó meredek kaptató után Namrungba érkezünk. Innen meredek kaptató vezet Lihibe, ahol sztupák, árpaföldek és fenyőzsindelyes házak látványa fogad. Átkelünk a Hinan folyón és Sho felé haladunk, miközben a Naike Peak, a Manaslu North (7,774 m) és a Manaslu (8,156 m) csúcsaiban gyönyörködünk. Szállás: vendégház. (szint: 1180 méter fel/ 310 méter le, táv: kb. 13-14 km, menetidő: 6-7 óra)
 • 7. nap Shyo (2950m), Samagaon (3550m)

  3
  Lho Gaonban az egyik legcsodásabb panoráma fogad a Manaslu hegyvonulatára. A közeli hegytetőn Shyala mellett meglátogatjuk a híres buddhista kolostort, a Ribung Gompat. Minden oldalról hatalmas hegyek és döbbenetes gleccserek látványa varázsol el, miközben mai célunk, Samagaon festői települése felé igyekszünk, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: vendégház. (szint: 950 méter fel, táv: kb. 12-13 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 8. nap Samagaon (3550m), Pungyen Gompa / Lake Birendra

  3

  Egy teljes napot töltünk Samagaonban, hogy akklimatizálódjunk az előttünk álló magashegyi napok előtt, hogy hozzászoktassuk szervezetünket a nagy magassághoz és az oxigénhiányos környezethez. Azonban a mai nap sem telik tétlenül: megismerkedünk a Sherpa népcsoport kultúrájával, manifalak, buddhista szövegek, tradicionális ruhákat és ékszereket viselő nők, rengeteg helyi dísztárgy, amelyekből mi is kedvünkre válogathatunk. Akklimatizációs túrára indulunk a Birendra-tó kilátópontjához, de aki kicsit nagyobb kihívásra vágyik, azokkal meglátogathatjuk az ősi gompát, a Pungyen kolostort is, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk a hegycsúcsokra és a gleccserre. Szállás: vendégház. (Birendra-tó: 9 km 200 m fel-le, menetidő: 3-4 óra / Pungyen Gompa: 16 km 550 m fel-le, menetidő: 5-6 óra)

  A Manaslu csúcsát 1952-ben próbálta először megmászni egy Japán hegymászó csapat, egy felderítő csapatot küldtek a régióba a monszun időszak után. A következő évben a csapat 7750 méteres magasra jutott el. 1954-ben újabb japán csapat közelített a csúcshoz, de a helyiek ellenségesen fogadták őket, mondván, hogy a korábbi expedíció már feldühítette az isteneket. Hatalmas lavina zúdult ennek jeleként a Pungyen kolostorra és 18 ember életét vesztette, így a hegymászók meghátráltak. 1956 május 9-én végül egy újabb japán expedíció meghódította a csúcsot.

 • 9. nap Samagaon ( 3550m), Samdo (3,680m)

  3
  A mai túránk egyre közelebb visz minket a tibeti határhoz, miközben a Manaslu lélegzetállító látványa kísér. A Budhi Gandaki mentén boróka és nyírfaerdőn keresztül, manifalak mellett haladva érünk el Kermo Kharkaba, majd egy meredek kaptató után Samdoba. Ha szerencsénk van még mormotákat is láthatunk. Samdo mindössze egy napi távolságra van a határtól és az 1950-es kínai megszállás után sok tibeti menekült az itteni menekülttáborba. Kora délután már samdoban ebédelhetünk, majd körülnézünk a faluban és a környéken sétálunk, az éjszakát egy kis vendégházban töltjük. Szállás: vendégház. (szint: 380 méter fel/ 70 méter le, táv: kb. 8-9 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 10. nap Samdo (3680m), Dharamsala (4,485m)

  4
  Ma a tibeti kereskedelmi útvonal egyik állomását érintjük, Larkya Bazaar települését. A tibetiek sót, gyapjút és húst adtak rizsért, árpáért és fáért cserébe. Innen utunk újra leereszkedik a Gandaki folyóhoz, ahol átkelünk a régi fa hídon és újra elkezdünk meredeken kapaszkodni a Larkya gleccser közvetlen közelségében. A Salka Khola völgyében haladva lassan közelítjük meg mai állomásunkat, miközben néhány gompa mellett is elhaladunk. Ma különösen fontos, hogy nagyon lassan, araszolva haladjunk, ne erőltessük meg magunkat, s sok vízet igyunk. Kora délután a szállásunkra érünk, az ebédet már Dharamsala településen költjük el. A nap tovább része a pihenésé, erőgyűjtésé a holnapi hágó-átkelés előtt! Szállás: vendégház. (szint: 670 méter fel/ 50 méter le, táv: kb. 7-8 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 11. nap Dharamsala (4,450m), Larkya-hágó (5107m), Bhimthang (3720m)

  Túránk legkeményebb, s egyben leglátványosabb napja. Korai reggeli után, pirkadat környékén vágunk neki a mai távnak. Kristálytiszta gleccsertavak, festői völgyek és hófödte hegycsúcsok látványa tereli el figyelmünket a kihívást jelentő szakaszon. Rövid, de meredek kaptató után már feltűnik a Himlung Himal, Cheo Himal, Kangguru és az Annapurna II csúcsa is, ami tovább ösztönöz minket a Larkya-hágó irányába. Meg-megállva, megpihenve végtelen hegyláncok sokaságát látjuk kirajzolódni a horizonton a felkelő nap fényében. Lenyűgöző látvány! Az 5107 méter magas Larkya hágóba érve imazászlók sokasága fogad, s boldogsággal nyugtázzuk mi is, hogy megcsináltuk, elértük a Manaslu körtúra emblematikus pontját. Most kivételesen egy hágóban készítjük el a csúcsfotókat, kifeszítjük a saját imazászlóinkat, majd megkezdjük meredek ereszkedésünket a másik oldalon, Bimthang irányába. A hágó környéke általában hóval borított, hómacska mindenképpen legyen nálunk! Fáradtan érünk a szállásunkra, ahol kipihenjük és megünnepeljük ezt a hihetetlen élményt. Szállás: vendégház. (szint: 840 méter fel/ 1580 méter le, táv: kb. 18-19 km, menetidő: 9-10 óra)
 • 12. nap Bhimthang (3720m), Ghowa (2520 m)

  3
  Indulás előtt még megcsodálhatjuk a Manaslu, Lamjung Himal, Himlung Himal and Cheo Himal havas gerinceit, majd Sangure Kharka legelőin keresztül ereszkedünk lefele és átkelünk a Dudh Khola folyón. Utunkat rhododendron erdőben folytatjuk, cédrusok, tölgyek, boróka és nyírfák között, színes pillangókban és kolibrikben gyönyörködhetünk. Keskeny völgyön keresztül érünk le a 2785 m magasan fekvő Karcheba és innen már gyorsan Gowába érünk. A tegnapi nagy kihívás után ma egy rövidebb, de rendkívül látványos, és sokkal zöldebb túranap vár ránk. Szállás: vendégház. (szint: 150 méter fel, 1320 méter le, táv: kb. 13-14 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 13. nap Gowa, Dharapani, Besisahar

  Gowából továbbhaladva Tilje után előbb egy kis gerincre kapaszkodunk fel, majd átkelünk a Dudh Khola folyón és chortenek és manifalak mellett haladva érjük el Thonjet, amit már csak egy függőhíd választ el Dharapanitól. Itt fejezzük be gyalogtúránkat, búcsút veszünk e csodálatos hegyvidéktől. Megebédelünk, majd dzsipekbe szállunk és mintegy 4-5 órás zötykölődés után fáradtan, de élményekben gazdagon érkezünk meg Beshisaharba, ahol a ma esti szállásunk található. Szállás: vendégház. 
 • 14. nap Besisahar, Kathmandu

  Reggeli után buszra szállunk, s azzal folytatjuk utunkat Kathmandu városába, ahova várhatóan 4-5 órás utazás után érkezünk. Elfoglaljuk szállásunkat, s elmehetünk végre valamelyik remek étterembe, a délutánt szabadporgram kereében a fővárosban tölthetjük. Az igazi ünneplés most kezdődhet! Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 15. nap Kathmandu: Thamel

  Ez utazásunk tartaléknapja. A hegyvidéki időjárás bizonytalansága miatt szükségünk van egy extra napra, hogy ma mindenképpen visszaérjünk Kathmanduba. Ha minden terv szerint alakul, s sikerült előző nap visszaérkeznünk, akkor ma kalandos himalájai kirándulásunk jól megérdemelt lazulása következhet. Benevezhetünk egy lazító masszázsra, beszerezhetjük az otthonra szánt ajándékokat, szuveníreket, este pedig megtartjuk búcsúvacsoránkat. Szállás szálloda, ellátás: reggeli.
 • 16. nap Kathmandu

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőjáratok indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.


A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.