Tanzánia, Ngorongoro-kráter

Tanzánia látványos szafari parkjai és a maszájok földje az aktív Ol Doinyo Lengai vulkánnal

Kelet-Afrika gazdag állatvilágával egy három napos szafari program során ismerkedhetünk, de előtte teszünk egy túrát a Kilimandzsáró lábánál található mesés vízeséshez, s a kávékészítés titkaira is fényt derítünk. A szafari során a Tarangire Nemzeti Parkba, továbbá a világ nyolcadik csodájának is nevezett Ngorongoro-kráterhez látogatva a „Big Five”, azaz a vadászok körében legveszélyesebbnek tartott 5 nagyvad (oroszlán, gepárd, kafferbivaly, orrszavú, elefánt) mindegyikével nagy eséllyel összeakadhatunk, de ezen túl sok-sok egyéb, különleges állatot (majmok, vízilovak, zebra és gnú-csordák, zsiráfok, flamingók) láthatunk, szafari túránk harmadik napján pedig az Ol Doinyo Lengai vulkán, a maszájok szent hegye szerepel programunkban. Tanzánia ma is működő vulkánja a Nagy Hasadékvölgy alján, a turizmus által még alig-alig érintett vidéken, a flamingócsapatokkal teli sós Nátron-tó partján áll, valahol a “pokol tornácán”... Igazi világvége hangutalú vidék. S ha igazán kerekké szeretnéd tenni Tanzánia utazásodat, érdemes becsatlakoznod a szafari után folytatólagosan induló zanzibári programrészre is!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. február 16. -
2017. február 21.
2017. február 15. -
2017. február 22.
A jelentkezés lezárult
Tanzániai szafari programunkat alapvetően a Kilimandzsáró mászás hosszabbításaként szervezzük, de természetesen önállóan, csak erre a programrészre is tudsz jelentkezni, ha a Kilimandzsáró csúcsmászás kihívásait inkább kihagynád. A szafari után pedig még teljessebbé teheted tanzániai utazásod Zanzibár álomszép tengerpartjain.
1

 
Moshi
 

Érkezés Kilimandzsáró reptérre, s transzfer Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba. Útközben bepillantást nyerhetünk a helyi lakosok életébe, mindennapjaiba, a nyüzsgő piacok tarka forgatagába. Moshiban a szállás elfoglalása, pihenés, tiszta időjárás esetén szállásunk teraszáról vethetjük első pillantásainkat a Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Szállás: szálló.

2

 
Moshi, Materuni-vízesés
 

Reggeli után kisbuszba pattanunk és kirándulást teszünk a Kilimandzsáró lejtőin található kávéültetvényekhez. Meredeken kanyarog az út Materuni kis falvához, ahol igazi vidéki idillt tapasztalunk, csendesen, békésen zajlik itt az élet. Mindenütt megművelt földek, alapvetően banán- és kávéültetvények. Egy érdekes bemutató során elleshetjük a kávé pörkölés, őrlés, főzés titkait, meg is kóstoljuk a frissen elkészített kávét, és sok érdekességet megtudhatunk a környéken lakó Chagga népcsoport életéről, szokásairól. Eltúrázunk a Kilimandzsáró talán legszebb vízeséséhez, ahol a bátrabbak csobbanhatnak is a közel 50-60 méteres magasságból lezúduló vízfüggöny alatt. Csomagolt ebédünket is itt, a vízesés mellett fogyasztjuk el. Visszaúton megállhatunk egy helyi kiskocsma mellett, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitást, a banánsört! Szállás: szálló, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd.

3

 
Moshi, Tarangire Nemzeti Park, Mto wa Mbu
 

Ma nekivágunk három napos, terepjárós szafari kirándulásunknak. Moshiból jó három-négy órás utazással érjük el a Tarangire Nemzeti Parkot, amely elsősorban az itt található rengeteg elefántról és a hatalmas, akár ezer éves baobab fákról nevezetes. A rendkívül változatos tájban jó eséllyel láthatjuk a szafari programok jellegzetes patásait (zebra, gnú, gazella, antilop), s némi szerencsével a rájuk vadászó nagyvadakat (oroszlán, gepárd, leopárd) is megpillanthatjuk. Emellett számos zsiráfot, varacskos disznót, struccot, rengeteg színes madarat is látni fogunk már első szafaris programunk alkalmával - azaz jóformán mindent, az orrszarvú kivételével, melyet a 80-as években a vadorzók itt teljesen kiírtottak. A szafari parkokban a járművekből kiszállni csak a kijelölt piknikező helyeken lehet, itt fogyasztjuk majd el mi is ebédcsomagunkat, gondosan ügyelve arra, hogy a környéken ólálkodó selyemmajom csapatok nehogy megkaparintsák szendvicseinket. A vadles után a késő délutáni órákban indulunk tovább az innen egy órányira található Mto wa Mbu apró településére, amely a Manyara-tó északi partjainál, a Nagy Hasadékvölgy törésvonala mentén meredeken kiemelkedő sziklafal alatt fekszik. Itt lesz szállásunk egy tiszta, kellemes kempingben, ahova megérkezvén szakácsunk már meleg vacsorával vár minket, s ahol a vacsora mellett stílusosan egy üveg Safari sör mellett beszélhetjük át a nap élményeit. Szállás: kemping, kétszemélyes szafari sátrakban, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.

4

 
Ngorongoro-kráter, Ol Doinyo Lengai, Engaresero
 

Ma folytatódik a szafari programunk, s reggeli után táborhelyünkről a szafari programok csúcspontja, a Ngorongoro-kráter felé vesszük az irányt. Mintegy 2 órás utazás után érkezünk a nemzeti park bejáratához, ahol engedélyeink beszerzése után először egy kilátópontot érintünk. Innen remek rálátás nyílik a 16*20 km átmérőjű, a peremtől számítva mintegy 600 méter mély óriáskráterre. A világ legnagyobb, nem víz borította kalderájában a zsiráfok kivételével, melyek a meredek kráterfalakon való közlekedésre alkalmatlanok, a kelet-afrikai szafarik állatvilága szinte teljes egészében képviselteti magát. Erről hamarosan mi magunk is meggyőződhetünk, amikor szafari járműveinkkel leereszkedünk a kráter aljába. Nagyon jók az esélyeink arra, hogy a szabadon legelésző zebra, antilop, gnú és bivalycsordák, a kóborló hiénák, a sekély vizű tavakban dagonyázó vízilovak mellett a „big five”, azaz az öt legveszélyesebbnek tekintett nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az orrszavú és az elefánt néhány példányával is összeakadjunk. Ebédcsomagunkat egy tó partján kialakított piknikező helyen fogyasztjuk el, ahol különösen vigyáznunk kell az elemózsiára a légből váratlanul lecsapó madarakra! A késő délutáni órákban járműveinkkel felkapaszkodunk a kráter pereméhez vezető meredek úton, még egy utolsó pillantást vetünk a Ngorongoro-kráterre, majd folytatjuk utazásunkat egy igazi kalandokkal kecsegtető, turisták által kevésbé látogatott vidékre, a Nátron-tó vidékére, a “Pokol tornácára”. A Nátron-tó a Kelet-Afrikát átszelő Nagy Hasadékvölgy (Great Rift Valley) keleti ágában, a kenyai határ mentén fekszik, a világ legsósabb tava, ahol tenyészidőszakban közel 2 milló flamingó varázsolja rózsaszínné a partmenti sávot. A Ngorongoro-krátert elhagyva jó 3-4 órás utazás után érkezünk meg e túlvilági látványt nyújtó vidékre, ahol a Ngorongoró-felvidék hűvösebb klímája után igazi nyári forróság fogad. A Nátron-tóhöz közelebb érve több helyen is megállunk fotószünetet tartani, lencsevégre kapni a 2878 méter magas Ol Doinyo Lengait, Tanzánia ma is működő vulkánját, melyet a környéken élő maszáj törzsek Istenük, Engai lakhelyeként tisztelnek. Várhatóan a kora esti órákban futunk be Engareseroba, ebbe az igazi világvége hangulatot árasztó maszáj faluba, ahol egy ligetes kempingben állítjuk fel táborunkat. Szállás: kemping, kétszemélyes szafari sátrakban, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.

5

 
Engaresero, Nátron-tó, Engaresero-szurdok, Moshi
 

Reggeli után terepjáróinkba pattanunk és a Nátron-tó partjára hajtunk, hogy a tó partján tegyünk egy kisebb sétát, megpróbáljuk becserkészni a rózsaszín flamingó csapatokat, s megnézzük azokat a lávafolyásba kövült lábnyomokat is, melyek korát több tízezer évesre becsülik... Tóparti kirándulásunk után helyi maszáj vezetőnk kíséretében egy izgalmas szurdoktúrára indulunk az Engaresero-szurdok mélyére, ahol a Kráter-felföldről érkező vízfolyások egy keskeny, vízesésekben gazdag völgyet alakítottak ki. Néhol a patak partján haladunk, néha a vízben gázolva jutunk egyre közelebb a szurdok végén megbúvó legszebb vízesésekhez, ahol a déli hőségben mi is megmártózhatunk. Felfrissülve térünk vissza táborunkba, ahol egy meleg ebéd elfogyasztása után összepakoljuk felszerelésünket, s az Ol Doinyo Lengai lávafolyásai mellett elhaladva újra a civilizáció, azaz Moshi felé vesszük az irányt. Egy rövid időre megállunk a már ismerős Mto wa Mbu településen, kicsit feltölteni készleteinket, esetleg, ha eddig még nem tettük volna, kipróbálni a helyi specialitást, a piros banánt. Innen még jó 3-4 órás utazás Moshi, ahol a késő esti órákba érkezünk a már ismerős szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.

6

 
Moshi
 

Moshiból Kilimandzsáró reptérre utazunk, s megkezdjük hazautazásunkat.

Akik a folytatólagosan induló zanzibári programot is választották, azokkal egy belföldi járattal az Indiai-óceán álomszigetére repülünk. Részletes program: Tanzánia, Zanzibár

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés