Bejelentkezés

Tanzánia szafari: Ngorongoro-kráter, Zanzibár

Tanzánia szafari parkjai, Ol Doinyo Lengai vulkántúra, lazulás az Indiai-óceán álomszigetén

Kelet-Afrika gazdag állatvilágával és a Nátron-tó igazán különleges vidékével egy négy napos terepjárós szafari program során ismerkedünk meg. A szafari során a Tarangire Nemzeti Parkba, továbbá a világ nyolcadik csodájának is nevezett Ngorongoro-kráterhez látogatva a „Big Five”, azaz a vadászok körében legveszélyesebbnek tartott 5 nagyvad (oroszlán, leopárd, kafferbivaly, orrszavú, elefánt) mindegyikével nagy eséllyel összeakadhatunk, de ezen túl sok-sok egyéb, különleges állatot (majmok, vízilovak, zebra és gnú-csordák, zsiráfok, flamingók) láthatunk. A maszájok szent hegye, a 3188 méter magas Ol Doinyo Lengai Tanzánia ma is működő vulkánja a Nagy Hasadékvölgy alján, a turizmus által még alig-alig érintett vidék, a flamingócsapatokkal teli sós Nátron-tó partján, valahol a “pokol tornácán”. A vulkán mindenhonnan elképesztő látványt nyújt, de egy fakultatív túra keretében akár meg is mászhatod, ha az aktuális körülmények lehetővé teszik!

S hogy igazán kerekké tegyük Tanzánia utazásodat, programunkat az Indiai-óceán álomszigetén, Zanzibáron zárjuk! A fehér homokkal borított, türkizkék vizű tengerpartok, szélben hajlongó pálmafák, mesés korallzátonyok, a híres fűszerültetvények, s persze Stown Town városának girbe-gurba sikátorai mindenkit elbűvölnek. Nem csupán a tenger szerelmeseit, de a kulináris ínyencségek kedvelőit is rabul ejtő sziget ez az Indiai-óceánban. Itt minden bizonnyal jól fog esni mindenkinek egy kis lazulás a mesébe illő tengerpartokon, ahol a fehér korallhomok és a türkizkék tenger csak a felszín: a víz alatti világ még színesebb csodákkal vár! Fedezd fel Te is ezt a Csodát, vagy pihend ki itt a Meru és Kilimandzsáró csúcsmászások fáradalmait! :)

Időpontok

 • 2024. január 26
  → február 04.
Tanzániai szafari és Zanzibár programunkat alapvetően a Kilimandzsáró mászás hosszabbításaként szervezzük, de természetesen önállóan, csak erre a programrészre is tudsz jelentkezni, ha a Kilimandzsáró csúcsmászás kihívásait inkább kihagynád.
 • 1. nap Moshi

  Érkezés Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid programmegbeszélést tartunk, s szerencsés esetben szállásunk kertjéből vethetjük első pillantásainkat a közeli Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Afrika, megérkeztünk! Szállás: panzió.
 • 2. nap Moshi, Tarangire Nemzeti Park, Mto wa Mbu

  1
  Ma nekivágunk négy napos, terepjárós szafari kirándulásunknak. Moshiból jó négy órás utazással érjük el a Tarangire Nemzeti Parkot, amely elsősorban az itt található rengeteg elefántról és a hatalmas, akár ezer éves baobab fákról nevezetes. A rendkívül változatos tájban jó eséllyel láthatjuk a szafari programok jellegzetes patásait (zebra, gnú, gazella, antilop), s némi szerencsével a rájuk vadászó nagyvadakat (oroszlán, gepárd, leopárd) is megpillanthatjuk. Emellett számos zsiráfot, varacskos disznót, struccot, rengeteg színes madarat is látni fogunk már első szafaris programunk alkalmával - azaz jóformán mindent, az orrszarvú kivételével, melyet a 80-as években a vadorzók itt teljesen kiírtottak. A szafari parkokban a járművekből kiszállni csak a kijelölt piknikező helyeken lehet, itt fogyasztjuk majd el mi is ebédcsomagunkat, gondosan ügyelve arra, hogy a környéken ólálkodó vervet majom csapatok nehogy megkaparintsák szendvicseinket. A vadles után a késő délutáni órákban indulunk tovább az innen egy órányira található Mto wa Mbu apró településére, amely a Manyara-tó északi partjainál, a Nagy Hasadékvölgy törésvonala mentén meredeken kiemelkedő sziklafal alatt fekszik. Itt lesz szállásunk egy tiszta, kellemes kempingben, ahova megérkezvén szakácsunk már meleg vacsorával vár minket, s ahol a vacsora mellett stílusosan egy üveg Safari sör mellett beszélhetjük át a nap élményeit. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 3. nap Ngorongoro-kráter, Mto wa Mbu

  1
  Ma folytatódik a szafari programunk, s reggeli után táborhelyünkről a szafari programok csúcspontja, a Ngorongoro-kráter felé vesszük az irányt. Mintegy 2 órás utazás után érkezünk a nemzeti park bejáratához, ahol engedélyeink beszerzése után először egy kilátópontot érintünk. Innen remek rálátás nyílik a 16*20 km átmérőjű, a peremtől számítva mintegy 600 méter mély óriáskráterre. A világ legnagyobb, nem víz borította kalderájában a zsiráfok kivételével, melyek a meredek kráterfalakon való közlekedésre alkalmatlanok, a kelet-afrikai szafarik állatvilága szinte teljes egészében képviselteti magát. Erről hamarosan mi magunk is meggyőződhetünk, amikor szafari járműveinkkel leereszkedünk a kráter aljába. Nagyon jók az esélyeink arra, hogy a szabadon legelésző zebra, antilop, gnú és bivalycsordák, a kóborló hiénák, a sekély vizű tavakban dagonyázó vízilovak mellett a „big five”, azaz az öt legveszélyesebbnek tekintett nagyvad: az oroszlán, a leopárd, a kafferbivaly, az orrszavú és az elefánt néhány példányával is összeakadjunk. Ebédcsomagunkat egy tó partján kialakított piknikező helyen fogyasztjuk el, ahol különösen vigyáznunk kell az elemózsiára a légből váratlanul lecsapó madarakra! A késő délutáni órákban járműveinkkel felkapaszkodunk a kráter pereméhez vezető meredek úton, még egy utolsó pillantást vetünk a Ngorongoro-kráterre, majd visszatérünk szállásunkra. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 4. nap Mto wa Mbu, Engaresero, Engaresero-szurdok

  Ma újra korán kelünk, s folytatjuk utazásunkat egy igazi kalandokkal kecsegtető, turisták által kevésbé látogatott vidékre, a Nátron-tó vidékére, a “Pokol tornácára”. A Nátron-tó a Kelet-Afrikát átszelő Nagy Hasadékvölgy (Great Rift Valley) keleti ágában, a kenyai határ mentén fekszik, a világ legsósabb tava, ahol tenyészidőszakban közel 2 milló flamingó varázsolja rózsaszínné a partmenti sávot. Mto wa Mbu települését elhagyva földutakon zötykölődve érkezünk meg e túlvilági látványt nyújtó vidékre, ahol a Ngorongoró-felvidék hűvösebb klímája után igazi nyári forróság fogad. A Nátron-tóhoz közeledve több helyen is megállunk fotószünetet tartani, lencsevégre kapni a 3188 méter magas Ol Doinyo Lengait, Tanzánia ma is működő vulkánját, melyet a környéken élő maszáj törzsek Istenük, Engai lakhelyeként tisztelnek. Miután elfoglaltuk táborunkat, helyi maszáj vezetőnk kíséretében egy izgalmas szurdoktúrára indulunk az Engaresero-szurdok mélyére, ahol a Kráter-felföldről érkező vízfolyások egy keskeny, vízesésekben gazdag völgyet alakítottak ki. Néhol a patak partján haladunk, néha a vízben gázolva jutunk egyre közelebb a szurdok végén megbúvó legszebb vízesésekhez, ahol a délutáni hőségben mi is megmártózhatunk. Felfrissülve térünk vissza a szállásunkra, ahol a környékbeli bomákat meglátogatva a "turista-bemutatós patyomkinfalvaktól" távol itt tényleg valós képet kaphatunk a maszájok életéről. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli, csomagolt ebéd, vacsora.
 • 5. nap Engaresero, Nátron-tó, Moshi / Mt.Ol Doinyo Lengai 3188 m

  Reggel érdemes korán kelni, s a napkelte fényeit ezen a túlvilági, elvarázsolt helyen megcsodálni. Nem sokáig leszünk egyedül, a környékbeli maszáj gyerekek még korábban kelnek, s lelkesen próbálják eladni nekünk gyöngyökből készült portékáikat. Reggeli után azt aztán a Nátron-tó partjára hajtunk, hogy a tó partján tegyünk egy kisebb sétát, s megpróbáljuk becserkészni a rózsaszín flamingó csapatokat, illetve megnézzük azokat a lávafolyásba kövült lábnyomokat is, melyek korát több tízezer évesre becsülik...  Errefelé is láthatunk vadon élő állatokat, gyakran zebra, gazella és gnú csapatok keresztezik utunkat, néha egy-egy zsiráf is felbukkan. Táborunkba visszatérve egy meleg ebéd elfogyasztása után összepakoljuk felszerelésünket, s az Ol Doinyo Lengai lávafolyásai mellett elhaladva újra a civilizáció, azaz Moshi felé vesszük az irányt. Egy rövid időre megállunk a már ismerős Mto wa Mbu településen, lemosni az út porát, csobbani egyet a medencében, kicsit feltölteni készleteinket, esetleg, ha eddig még nem tettük volna, kipróbálni a helyi specialitást, a piros banánt. Innen még jó 3-4 órás utazás Moshi, ahova az esti órákba érkezünk, a már ismerős szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.

  Aki egy igazán komoly kihívásra vágyik, annak lehetősége van egy helyi maszáj vezetővel éjfél környéki indulással az éjszaka folyamán egy fakultatív opció keretében megmászni a maszájok szent hegyét, a 3166 m magas Ol Doinyo Lengai vulkánt! Ha a Meru és a Kili csúcsmászás után érkezel, s még van benned erő és lendület, ez lehet a hab a tortán, de ne hidd, hogy könnyebb lesz! Meredek vulkáni lejtő, kitett, omladékos terep, nehézsége a Meru mászáshoz hasonló, tervezett érkezés a csúcsra napkelte környékén, majd visszaérkezés a táborba késő délelőtt, ebédidőre, míg a csapat másik fele a Nátron-tóhoz kirándul. Mivel az ol Doinyo Lengai Tanzánia ma is működő, aktív vulkánja, a csúcsmászásra természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a vulkán ebben az időszakban semmilyen aktivitást nem mutat!
 • 6. nap Moshi, Zanzibár: Nungwi

  Moshiból Kilimandzsáró reptérre utazunk, majd egy belföldi járattal az Indiai-óceán álomszigetére, Zanzibárra repülünk. A Tanzánia partjaitól mintegy 40 kilométerre fekvő, álomszép tengerpartokkal rendelkező sziget kétségtelenül az Indiai-óceán egyik gyöngyszeme. A fehér korallhomokkal borított, kókuszpálmákkal szegélyezett néhol türkizkék, néhol smaragd színű tenger épp ilyen színes víz alatti világot rejt. Szállásunk a sziget északi csücskében, Nungwi üdülőfaluban lesz, Zanzibár talán legszebb tengerpartja mentén, ahol érkezésünk után gyorsan a vízpartra sietünk, hogy mielőbb az Indiai-óceán habjai közé csobbanhassunk. A Kilimandzsáró mászásról és a szafari programról érkezőknek végre a jól megérdemelt lazulás ideje következik, varázslatos környezetben. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: vacsora.
 • 7. nap Zanzibár: Mnemba-atoll hajókirándulás

  Ma egy izgalmas hajókirándulásra és sznorkel-túrára indulunk a közeli korallzátonyokhoz, hogy felfedezzük a remek víz alatti világot. Az óceán aktuális viszonyainak függvényében indulunk el kora reggel, vagy délelőtt a mai kirándulásunkra a kicsit távolabbi Mnemba-atollhoz. Amíg mi a víz alá merülünk, a gyönyörű színes halakat és korallokat megcsodálni, kísérőink finom grillezett hallal, ízletes gyümölcsökkel várnak vissza tengeri portyánkról, amit vagy a hajón, vagy egy varázslatos partszakaszon fogyasztunk el. Jóízű falatozás, némi ejtőzés után visszaindulunk Nungwiba, ahol a tengerparton várhatjuk be a napnyugta vöröslő fényeit. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: reggeli, a hajókiránduláson ebéd, vacsora.
 • 8. nap Zanzibár: Nungwi / fűszerültetvények, Stone Town

  1
  A koránkelőkkel a mai napkeltét az Indiai-óceán partján köszönthetjük. Úszhatunk egyet, majd elsétálhatunk a nyílt vízről visszatérő halászbárkákhoz, hogy megnézzük, milyen zsákmányra tettek szert a helyi halászok. A hajnali mozgás után jól fog esni a reggeli, majd újra jöhet a némi lazulás ebben a meseszép környezetben. Aki több aktivitásra vágyik, azokkal kisbuszra szállunk, hogy egy újabb fakultatív program keretében megismerkedjünk Zanzibár egyéb látnivalóival is. Jó órás utazás után először egy fűszerültetvényre látogatunk, ahol rengeteg fűszernövényt ismerünk meg, természetes környezetében. Megkóstolhatunk számos egzotikus, jól ismert avagy számunkra még teljesen ismeretlen gyümölcsöt, megcsodálhatjuk a helyiek egyedüli fára mászó technikáját, aminek eredményeképpen kellemes, frissen lékelt kókuszitalt fogyaszthatunk. Innen folytatjuk utazásunkat a sziget fővárosába. Helyi vezetőnk kalauzol végig bennünket Stone Town elbűvölő, labirintusszerű városában, ahol felkeressük a nyüzsgő piacot, megnézzük az egykori rabszolgavásár színterét, elzarándololunk Freddy Mercury szülőházához, majd szabadprogram keretében remek szuveníreket vásárolhatunk. Élményekben gazdag napunk megkoronázásaként a tengerparti sétányon felállított lacikonyhák kínálatából válogathatunk ízletesnél ízletesebb falatokat, a tenger gyümölcseitől kezdve, frissen sült halfalatkákon át a zanzibári pizzáig, leöblítve mindezt egy korsó frissen sajtolt cukornádlével. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 9. nap Zanzibár: Nungwi

  Pihenőnap, lazulás Zanzibáron. Mielőtt visszatérnénk az európai télbe, jól fog esni még egy nap lazulás pálmafák árnyékában, avagy süttetni magunkat a napon, vagy csak bóklászni a hófehér homokfövenyes partokon. Szállás: tengerparti resort hotel, vagy apartman, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 10. nap Zanzibár: Nungwi, Stone Town

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. (Ha marad még idő gépünk indulása előtt, azt a parton lazulással tölthetjük.) A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást Moshiban szállóban két éjszakára, reggelivel,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- az utazást szafari járművekkel,
- a szafari parkok engedélyeit és belépőit,
- a szafari alatt a szállást bungalókban, két ágyas szobában,
- a szafari alatt a teljes ellátást, 
- a közlekedést saját, bérelt kisbusszal Zanzibáron,
- Zanzibáron a szállást színvonalas, tengerparti resort hotelban két ágyas bungalókban, vagy 2-3 szobás, légkondícionált apartmanokban,
- Zanzibáron a félpanziós ellátást (svédasztalos reggeli és 3 fogásos vacsora),
- Zanzibáron egy hajókirándulást sznorkelezéssel, ebéddel,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyet, illetékkel,
- a repülőtéri transzfereket,
- a fakultatív Ol Doinyo Lengai vulkántúrát (kb. 150 - 200 USD)
- a borravalókat,
- a védőoltások, a biztosítás és a a tanzániai vízum (50 USD) árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát a 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Kilimandzsáró, Zanzibár - Budapest útvonalon): 320.000 - 480.000 Ft között.
A belföldi repülőjegy várható ára (Kilimandzsáró - Zanzibár útvonalon): 80.000 - 110.000 Ft között.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A szafari program során túranehézség nincs, a hosszabb terepjárós utazásokra kell csupán felkészülni! A szafari parkokban a terepjárót elhagyni csak az arra kijelölt picknikező helyeken lehet, ahol a mosdó is található. Az Engaresero szurdokba tett túránkhoz nélkülözhetetlen a stabil mozgáskoordináció, s mivel többször a vízben fogunk gázolni, javasolt egy szandál, vagy sportcipő, ami nem baj, ha elázik. Zanzibáron igazi trópusi nyaralásra készülhetünk, a strandtúrák hosszának a partvonal mentén csak a saját lelkesedés szabhat határt! :)

A fakultatív Ol Doinyo Lengai mászás nehéz, nagyon kemény túra! Meredek vulkáni lejtő, kitett, omladékos terep, nehézsége a Meru mászáshoz hasonló, indulás éjfél magasságában, tervezett érkezés a csúcsra napkelte környékén, majd visszaérkezés a táborba késő délelőtt, ebédidőre, míg a csapat másik fele a Nátron-tóhoz kirándul. Mivel az Ol Doinyo Lengai Tanzánia ma is működő, aktív vulkánja, a csúcsmászásra természetesen csak akkor kerülhet sor, ha a vulkán ebben az időszakban semmilyen aktivitást nem mutat! Stabil mozgáskoordináció, szédülésmentesség elengedhetetlen. Túrabot, magasszárú túrabakancs, meleg öltözék kötelező! Várható menetidő: 6-8 óra fel, 4-5 óra lefelé, szint kb 1600-1700 méter fel/le.

Szállás

Moshiban panzióban vagy szállóban, 2 ágyas szobákban, a három napos szafari program alatt a Mto wa Mbu kempingben található igényes, frissen épített bungalókban, kétágyas szobákban szállunk meg. Szállóink, panzióink Moshiban helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A szafari alatt KÉT éjszakára Mto wn Mbu településen igényes, frissen épített bungalókban lesz a szállásunk, két ágyas szobákban.

Zanzibár szigetén négy éjszakát töltünk egy színvonalas, tengerpart resort hotelban 2 ágyas, légkondícionált bungalókban, vagy 2-3 szobás, légkondícionált apartmanokban, ahol félpanziós ellátást is kapunk (reggeli és 3 fogásos vacsora). A resort területén édesvízes medence, bár, ingyenes internet, könyvtár, a tenger fölé épített napozóterasz, nyugágyak, függőágyak állnak rendelkezésre, térítés ellenében tengeri kajak bérelhető.

Terület

Tanzánia területe mintegy 945.000 km², azaz közel 10-szer nagyobb Magyarországnál. A szintén Tanzániához tartozó Zanzibár területe 2.644 km². A lakosság száma 35 millió. Túránk során mi gyakorlatilag csak az ország északi régióját érintjük, mindenekelőtt a Kilimandzsárót és a környező szafari parkokat, majd átrepülünk Zanzibár szigetére. A Kilimandzsáró az Egyenlítőtől 330 kilométerrel délre, Tanzánia északi részén, közvetlenül a kenyai határ mentén található. A világ legnagyobb különálló vulkánja majd’ 5000 méterrel magasodik a környező szavannák fölé, így markánsan szembetűnő alakja már a távolból lenyűgözi az utazót. Kiterjedése mintegy 40*60 kilométer, három vulkánikus krátere közül kettő, nyugaton a Shira (3962 méter), míg keleten a Mawenzi (5149 méter) mára már erőteljesen lepusztult és elveszítette eredeti kráter formáját. A központi kráter, a Kibo oldalperemén található Uhuru-csúcs nem csak a Kilimandzsáró, de egész Afrika legmagasabb pontja: 5895 méter. „Afrika teteje” az utóbbi 100 évben a felszínét borító jégmezők és gleccserek mintegy 80% elveszítette, s ez a folyamat napjainkban mind jobban felgyorsul. Számítások szerint 2020-ra teljesen eltűnik a „Kilimandzsáró hava”.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Tanzániában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A tanzániai szafarizás szempontjából a december-február és július-szeptember közötti időszak a legideálisabb. Mivel a déli féltekén járunk, a mi januárunk itt „nyárnak” felel meg, de a mi júliusi nyarunk is meleg, tiszta időt jelent az Egyenlítő környékén. Január-februárban a Kilimandzsáró lábánál, Moshiban meleg, nyárias idő várható, sok napsütéssel, napközben 25-30 Celsius fok, hajnalban 15-20 Celsius fok körüli hőmérséklettel, ugyanitt július-augusztusban 25C fok körül van a hőmérséklet. A Kilimandzsáró kirándulásokon reggel általában derült idő fogad, majd felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső, zápor könnyen kialakulhat. Január-februárban Zanzibár szigetén igazi meleg, nyári időre számíthatunk, napközben 25-32 Celsius fok körüli hőmérséklettel, sok napsütéssel, az Indiai-óceán vízének hőmérséklete ilyenkor kellemes 24-26 Celsius fok, ideális a sznorkelezésre, úszásra, lazulásra. Július-augusztusban kicsit hűvösebb van, "csak" 25-28 C körül van a hőmérséklet, az Indiai-óceán víze is "csak" 22-24 Celsius fok. Július-augusztusban a Ngorongoro szafarin viszont a reggeli órákban valóban hűvősebb is lehet a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt, ide hosszú nadrág, könnyű pulóver, széldzseki javasolt! Napközben tiszta idő esetén itt is 20-25 C körüli a hőmérséklet.

Felszerelés

Javasolt a felszerelésnek egy kényelmes nagyhátizsák, vagy utazótáska, a napi túrákra, szafariprogramra egy kishátizsák, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, polár pulcsi, elemlámpa (fejlámpa), akkumlátor a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, szúnyogriasztó. A zanzibári programrészre fürdőruha, naptej, felfedő, a sznorkelezéshez egy póló, eserleg saját sznorkelfelszerelés, ha van, a napközbeni programokhoz könnyű, laza öltözet, Stown Town városába ne túl lenge, mert egy muzulmán szigeten vagyunk!

Az afrikai nagy melegtől eltekintve, miután a Ngorongoro vidéke is tengerszint felett 1800 és 2600 méter közötti magasságban fekszik, ezért ezek a területek lehetnek hűvösebbek akár napközben is, de különösen hajnalban, így mindenképpen javasolt egy meleg polár pulóver és hosszú nadrág is. A túrákhoz: könnyű túrabakancs, vagy edzőcipő (amiben nem töröd ki a bokád), vagy vízálló túraszandál, egészségügyi ragtapasz kellhet.

Javasolt kiegészítők: Nagyhátizsák 50-60 liter, kishátizsák 25-30 liter, bicska, fejlámpa, magas faktor számú napvédő krém, esőkabát, polár pulcsi min 1 db, kényelmes bakancs vagy félcipő, napszemüveg. A szafari programhoz könnyed, lehetőleg keki szinű öltözék, a fekete-sötétkék kombinációt mindenképpen kerüljük, mert a bögöly, cece-légy kedvenc színe, rátámad! :)

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

FIGYELEM! 2019. június 1-től Tanzánia betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőriznek. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni.

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, ahol a sárgaláz jelen van/lehet, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Tanzánia hegyvidéki területein egyáltalán nem fordul elő a malária, ám bizonyos tengerparti térségek, például Zanzibár is maláriaveszélyes területnek számítanak. Mivel a betegség az elmúlt évtizedben szinte teljesen eltűnt a szigetről, a malária elleni tabletta szedését a lehetséges mellékhatásai miatt nem javasoljuk! Ha mégis a tabletta szedése mellett döntenél, mindenképp konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát.

Élelem

Szállásunkon Moshiban reggelit, a négy napos terepjárós szafari kirándulás során pedig teljes ellátást kapunk. Zanzibár szigetén félpanziós ellátásunk lesz: reggeli és vacsora.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a tanzániai schilling. USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz tanzániai schillingre váltani. 1USD = kb. 2300 TSH. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, néhány dollár borravalóra mindenütt számítanak! Erre készüljünk fel, legyen nálunk elég 1 dolláros bankjegy! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni  bankjegyekben legyen!

Helyszínen fizetendő költségek:

- tanzániai vízum: 50 USD /fő
- repülőtéri transzfer megközelítő ára: Moshi - Kilimandzsáró reptér / Nungwi - Zanzibár reptér:  kb. 50 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- fakultatív kirándulás a Materuni-vízeséshez és kávéültetvényhez, ebéddel: 80 USD/fő
- látogatás egy Masai faluban:  10 USD / fő
- fakultatív csúcsmászás az Ol Doinyo Lengai vulkánra, helyi vezetővel: 150-200 USD / fő létszám függvényében.
- borravaló a sofőröknek, konyhás személyzetnek a szafari programon: 50 USD / fő
- borravaló Zanzibáron bsuzsofőröknek, helyi személyzetnek: 20 USD / fő
- fakultatív fűszerültetvény látogatás és Stown Town városnézés: 60 USD / fő

Vám

A tanzániai vízum 50 USD, a repülőtéren lehet beszerezni. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, ahol a sárgaláz jelen van/lehet, azoknak kötelező a sárgalázoltás.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/tanzania

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 19.800 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 47.760 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Bea

"Hatalmas elvárásokkal mentem az útra, de az mindent felülmúlt! A program így volt kerek, ahogy volt, a Meru akklimatizáció nagyon kellett, a Kilimandzsáró fennséges volt, s a szafarik és Zanzibár méltó levezetés. A túraútvonal nagyon változatos, az iram eleinte nagyon lassúnak érződött, de ahogy emelkedtünk, egyre inkább ez tűnt a legmegfelelőbbnek. Eddigi életem legnagyobb s legcsodálatosabb kalandja volt. Köszönöm! :) "

Éva

"Egyik legszebb és emlékezetes utam volt. Nagyon vártam, bár féltem is tőle. Az, hogy minden a tervnek megfelelően sikerült, az köszönhető a kinti segítőkész csapatnak is. A progamokat remekül állították össze, nem volt üresjárat. Érezhető, hogy bejáratott útról van szó. Természetesen a csúcspont a Kili volt, Afrika tetejére feljutni. Ez gondosan elő volt készítve az aklimatizációs túrákkal. Így is nehéz volt, de nélküle nekem biztos nem ment volna. A csapatszellem, a kísérők segítőkészsége, Sly hozzáállása mind-mind segített abban, hogy a csúcstámadás sikerüljön. Nem tudnék olyat mondani, ami felejthető. Fantasztikus élmény volt. A végén a szafari és az óceán, már csak hab a tortán. Mindenkit rábeszélek, aki még hezitál."

István

"Fantasztikus út volt! Barátaimnak már ajánlom az utakat! A csúcs ,… a csúcs volt,.. meg az egész "élmény-fürdő", amiben részesített az EUPOLISZ Csapata. "Próbálj meg nyugodni… Van aki egyszer él, van aki egyszer se…” Szálló igévé váltak."

Szilvia és Zoli

"Nagyon kerek, egész program volt – tökéletes sorrenddel. Én nem tudtam az elején, mire vállalkozom – miután befizettük az utat kaptam észbe – kicsit aggódtam, de egy pillanatra sem bántam meg és szívesen belevágnék még egyszer. Így visszatekintve, az út minden percét élveztem. Nagyon érdekes, látványos, változatos, gazdag élmény volt. Nem volt olyan gáz a hegy, mint gondoltam, de persze könnyű sem volt. Szerencsénk volt az időjárással is és a helyi vezetők is szuperek voltak – az iram nekem tökéletes volt. GRATULÁLUNK Szilveszternek, hisz részben az ő érdeme, hogy mindannyian feljutottunk Afrika csúcsára! Eszméletlen élmény volt és ehhez ő is hozzájárult – nekem sokat segített, amikor közeledve a csúcsig „Hajrá Magyarok, meg tudjátok csinálni!” és hasonló bíztatásokkal segített. Egy héttel utánunk indult Mo-ról egy másik utazási iroda „expedíciója”( velük hazafelé jövet a repülőn találkoztunk) – és a fele csapat sem jutott fel… Ez beszédes. Csúcspont? Uhuru Peak 5895m
Hogy éreztem magam? Sose volt ilyen jó! :) Az út várakozásaimon felüli volt. A csapatból én voltam talán az egyetlen, aki nem feltétlenül akarja megmászni a Kilimandzsárót – imádom a természetet és szeretek túrázni, de soha nem voltam 3000 m felett és nagyon szenvedni sem szeretek. Így úgy indultam neki, hogy megyek, ameddig jól esik – de a csapat húzott és talán nekem volt a legnagyobb élmény. A szafari és Zanzibár meg felejthetetlen. Hihetetlen jó kikapcsolódás és feltöltődés volt, amire nagy szükségem volt. Minden barátomnak és ismerősömnek nagyon szívesen ajánlanám, örülnék, ha ők is megtapasztalhatnák, amit mi átéltünk…"

István

"Szerintem ezt a túrát nem lehet „csak úgy” értékelni… Az olyan jelzők, mint pl. a „fantasztikus” nem igaz, mivel ezzel a jelzővel csak kisebbíteném az értékét. Több, mint egy hete hazaértem és teljesen a hatása alatt vagyok, ez egy örökre emlékezetes élmény marad! Mondható egyrészt a szélsőségek túrájának is, mivel a Kilimandzsáró tetején érzett erős mínuszok és a zanzibári trópusi idő között volt egy kis eltérés ( 40 fok különbség) J. A Kili mászás hihetetlen milyen csodálatos volt: a napról napra változó terep, a helybeliek segítőkészsége, az esőerdő élővilága…és természetesen az Uhuru-Peak, amelyen állni „eszméletlen” érzés volt: látni és érezni, hogy napfelkeltekor Afrika legmagasabb pontján állunk, egyik oldalon „felfoghatatlan” gleccserek, a másikon a Kili krátere...leírhatatlan. A sikeres mászás tudatában érkeztünk a Manyara-tóhoz és a Ngorongoro-kráterbe. A csúcshódítás mellett ez volt a másik leírhatatlan élmény: dzsipjeinkből figyelhettük a szabadon élő állatok világát, találkozhattunk zebrákkal, elefántokkal, zsiráfokkal és az „étkezés” után sziesztázó oroszlánokkal. A túra végpontja a zanzibári aktív pihenés időszaka volt. Itt ismerkedtem meg a snorkelezéssel is, ahol sajnálom, hogy nem volt víz alatti fényképezőgépem. A lent tapasztalt élővilág színessége bámulatos: az apró színes halaktól az óriási korallokig mindent láthattunk. De Zanzibárról ezután számomra az alábbi szavak fognak eszembe jutni: napsütés, fehér homok, türkizkék óceán, hideg koktélok, hakuna matata… És a teljes túráról? Hm…kimondhatatlan… :) Köszönöm, hogy részese lehettem ennek az élménynek!"

Lajos

"Az út gyönyörű volt. Eleve sokat vártam, és még az elvárásaimnál is szebb élményeket kaptam.
Nehéz egyetlen csúcsélményt választani, a legszebbek a Meru nemzeti parkhoz tartozó lejtői és az Uhuru. Egyébként az Uhururól is jobb lett volna kényelmesebb tempóban lejönni, mert nagyon szépek voltak a gleccserek a hajnali napsütésben (egyébként nem is nagyon hagytam magam siettetni, igencsak igénybevettem szegény Onesmo türelmét). Külön kiemelt dicséretet érdemelnek mindkét hegyen a fekete kísérők, segítők, a teljes személyzet, és mindkét hegyen nagyon jó volt az ellátás, beleértve az uborka levest is. Zanzibár is csodálatos, és „Babu”-ék minden tőlük telhetőt megtettek, sok értékes, hasznos tájékoztatást adtak. Nagyon jó volt a fűszer ismertető kirándulás."

Kristóf

"Belekóstoltunk Afrikába és ízlett. A fűszeres levegő, a meglepő alkudozások, amikor hatvanezerbe kerül a portéka, és végül veszünk kettőt harmincezerért, a nyaktörő fekvőrendőrök, az integető gyerekek. Túrázni úgy, hogy a gyermekkori kalandleírások nagyvadjai követik figyelemmel a csoportot és az eső óramű pontossággal érkezik meg délután. Összezsúfolódni az étkezősátorban a csontig hatoló hidegben, és örömmel enni a második tányér uborkalevest is. Kipakolni mindent a hátizsákból, mert minden gramm számítani fog a csúcstámadásnál, bebújni késő délután a hálózsákba, megpróbálni nyugodtnak maradni. Zárt alakzatban menetelni és bosszankodni az előttünk túl lassan haladó csoporttól, átélni az Everest-es filmekből ismert torlódást és eddig meg nem tapasztalt hideget, amikor vékony jég borítja az embert. Örömmámorban úszni a napfelkeltétől és fényképezni az ujjak keményre fagyásáig. Este pedig kimerülve heverni, még fel nem fogva az elmúlt 24 órát. Mindezek után pedig olyan meleg vízben úszni, hogy néha engednénk bele egy kis hideget, meglesve több tucat féle halat, több százas példányszámban, gömbhalat ingerelni, hátha felfújja magát. Órákat várni egy tál ételre: hakuna matata! És gyönyörű volt a Meru is, talán még szebb is, mint a Kilimanjaro, a csúcsnapja is jobban megviselt. Mentálisan nehéz volt órákon át bukdácsolni a sziklán és nem emelkedni szintben egy métert sem, de hát ezért jöttem. A Machame-út naponta változó éghajlati öve, az egyedülálló növényzet, a hollók és az éjszakai csúcstámadás mind életre szóló élmények. Szívesen töltöttem volna fenn több időt, de igaza volt a túravezetőnek, amikor elindította a levonulást, valóban nem volt túl meleg a csúcson."

Dezső

"Egy nagyon jól sikerült programon vettem részt. Az én megközelítésemben optimális volt az összeállítása.  Szerencsés volt a Mt. Meru beválasztása (mert érdekes, szép és az akklimatizációt is támogatta), a szafarik sem tengtek túl, ugyanakkor látványosak voltak. Zanzibárból nekem a három éjszaka elég volt a délutáni elutazással. A Kilimanjaro kultikus értéke pedig meghatározó. Ennyi idő kellett a programra és elég is volt. Ezt az élményt komplexitásában igen nehéz lesz felülmúlni, félek, hogy ebben a kategóriában sem Kelet-Afrikában, sem máshol nem is lehet!"

Tamás

"Nekem az út nagyon tetszett. Az egész 2 hét profin volt megszervezve. A hegymászás és a szafari alatt nem volt üresjárat, pihenni tényleg csak Zanzibáron lehetett. De ez így volt tökéletes. A hegymászás egy egész életre szóló élmény volt. Nehéz jelzőt találni, egyszerűen csodálatos volt. És a csúcsmászás leírhatatlan. A légszomj és a kínlódás ellenére felérni a csúcsra, pazar élmény. Örülök, hogy részese lehettem ennek az élménynek. Persze ehhez kellett egy jó szervezés is, amibe én nem találtam hibát. Ezúton is köszönet érte. Lehet, hogy vannak olyanok, akik egy-két dolgot kritizálnak, de ha azt nézzük, hogy hol voltunk, milyen körülmények között, szerintem a maximumot hoztátok ki a lehetőségekből. Egész biztos, hogy túrázunk még együtt, már nézegetem a következő utat. Mégegyszer köszönet a jó szervezésért, az élményért."

Pozsi

„Ez a túra Tanzániában, azaz Afrikában volt. Minden jó volt úgy, ahogy. Aki turistagettóba akar menni, az menjen oda, akik ide jöttek, vélhetőleg nem a luxust és kényelmet keresték... Különösen jó volt a túramegbeszélés még decemberben, ahol is kissé beijedtem, amikor kiderült, hogy a korábban általam elért legnagyobb magasságként meghódított 10. emelet nem biztos, hogy elegendő előzmény egy ilyen túrához… De okos vagyok és akkor már két hónapja edzettem… A „mit hozzunk magunkkal” adatlap kiváló, elszúrtátok, hogy nem védettétek le! És még valami: ha nem lett volna a Meru mászás, akkor nem sikerült volna a Kili sem. Sőt, ha nem lett volna Sly, akkor nem sikerült volna a Meru sem. A két hegyi túra között kellett a másfél nap pihi – részben a medenceparton, ahol magyarul kellett leszúrnom az arrogáns fiatalokat, sikerrel – mert kivoltunk, mint az állat! :) Zanzibár mással szolgált, mint amire a többség számított, de ez csak annyiban az Eupolisz hibája, hogy nem igyekeztek rendbe rakni a szigeten mindazt, ami a britek távozása óta elromlott / elkopott.”

Ildikó

„Régi vágyam volt feljutni „valami” magasabb hegyre, de nem szeretem a sziklamászást. Afrika teteje kiváló célkitűzésnek bizonyult, mivel egy átlag ember számára is teljesíthető, némi kondícionális felkészülés után. Hegyet mászni indultam, de sokkal több lett annál! Olyan hatással volt rám ez az afrikai túra, ami minden tekintetben változásokat hozott az életemben. A Mont Meru, azaz a Szocializmus csúcs beiktatása, a Kilimandzsáró sikeres megmászásához szerintem elengedhetetlen. Aklimatizációs túra, de szenzációs körülmények között! Már 1500 méteren zebrákkal, bivalyokkal, varacskos disznókkal találkoztunk, miközben túráztunk… majd 2000 méter környékén zsiráfokkal költöttük el az ebédünket. Éjszaka vadelefántok harsogásától zengett a környék. A meseerdők között makákó majmok kísértek bennünket. Kihagyhatatlan élmény, s szükséges előtúra! Mindezek után a Kilimandzsáró egy „nagyüzemi turizmus”, szintén érdekes és gyönyörű vegetációk között. Ha teheted próbáld meg! Akár csúcsmászások nélkül is életre szóló élmény! A túra méltó befejezése a szafari, majd az Indiai-ócean gyöngyszeme Zanzibár, smaragdzöld színű vízével, s fehér homokjával. Valóban fantasztikus út, életre szóló élményekkel!”

Rezső

"Annyira tömény volt az egész program, hogy a feldolgozáshoz még mindig kell egy kis idő. Folyamatosan történt valami esemény, amit nem szabadott kihagyni. A túra előtt gondolkodtam, hogy bevállaljam-e a Meru mászást, de utólag örülök, hogy mellette döntöttem.  Már a nemzeti park bejáratánál majmokkal, zsiráfokkal, zebrákkal és bivalyokkal találkozhattunk. Gyönyörű buja erdőkben kapaszkodtunk felfelé, szinte a hegy tetejéig találkozhattunk növényzettel. Nagyon sokat jelentett a ritkább levegő megszokásához a Meru és így a Kili mászását is egész biztosan könnyebbé tette és a csúcson, a Kibo-n euforikus állapotban fotózhattuk egymást. Le a kalappal a személyzet előtt, akik mindent megtettek a mi kényelmünkért. A whisky route valóban nagyon látványos, sokszínű. A szafarik is csodálatosak voltak, szinte minden állatfajtát sikerült lencsevégre kapni, még a nagymacskákat is. Az utolsó állomás Zanzibár, megkoronázta az expedíciót. Csodálatos, vakító fehér óceánparti homok, csobbanás, búvárkodás segítette a lazulást. Nagyon jól összeállított túra, igen jól éreztem magam. Köszönöm."

Judit

„Régi vágyunk teljesült tanzániai túránk során, remek, jól szabott (hiszen jó Szabó szabta) program által. A bevezető Meru mászás induló napján annyi állatot láttunk testközelből, amennyit egykupacban elképzelni sem tudtunk addig. A táj naponkénti változása lenyűgöző volt, bár itt-ott inkább a menetelre kellett koncentrálnom. Az éjszakai csúcsmászás örök élmény marad. Külön köszönöm Mathewnak a segítségét, aki kíméletlenül cibált fel a magasságomat :))) meghaladó köveken a csúcs felé. Mindenkinek ajánlom a Meru programot, utána már igazán sokkal könnyebben ment a Kili megmászása. Kimondottan élvezetes és könnyed volt a napi 1000 méter szintkülönbség legyőzése, kimerülés, nehézlégzés, fejfájás nélkül. Szóval Meru nélkül ne induljatok neki a Nagy Hegynek!!! Az örök életre szóló élmények alapja természetesen a jó szervezés, a túravezető csoportösszetartó hatása, és a minden kényelmünket, kívánságunkat kielégítő személyzet. Mióta hazajöttünk a képnézegetésre érkező barátokat uborka levessel vendégeljük meg, már csak az étkezősátor és a dermesztő hideg hiányzik. Köszönöm az egész túrát nektek, valamint utastársaimnak a remek hangulatot, Ildinek a felejthetetlen közös sátrazást...”

Kinga

Odamentem, felgyalogoltam és lejöttem... avagy apám, anyám beájult volna.
- és ami előtte, közben és utána történt-

-Mi a bánatot keresek én itt? Hajnali 3 óra. - 5 fok, de legalább mínusz tizenötnek érzem a szél miatt. Nem találom a belsőkesztyűmet, pisilni kéne, de a lehelet is belémfagy, a szám száraz, inni kellene, mikor állunk már meg, lesz pihenő vagy mi van máááár? Szóval mi van? Kigyózik a sor 5000 méter fölött járunk már, sok kis elemlámpás alak ballag a hegy oldalában. Megnyugtat a gondolat, hogy nemcsak én vagyok ilyen elmebeteg. Ahelyett, hogy békésen szundikálnék valahol, szopatom magam itt, napok óta a fogmosás képzi a tisztálkodásunk csúcsát, 2x2 nm-en alszunk, öltözünk, „fürdünk”, a sátor a gardrób, öltöző, könyvtár, budoár. Előszobánk külön van. A wc és konyha out. Tavaly ősszel döntöttem el, hogy valahova elutazom szilveszterkor, gyerekek nagyok, a nagyobbak már önállóan buliznak, sőt önjáróak, Lettit meg apukája elgardírozza. Kinéztem egy marokkói túrát, Antiatlasz, hegyek, móka, kacagás. Igen, ám de nem volt elég jelentkező, túra elmaradt, így szilveszteri alternatívaként maradt a Mount Kenya. Ahhoz kapcsolódott a Kilimanjáró túra és fakultativ egy 3 napos szafari és 4 nap Zanzibár. Hadd szóljon gondoltam.

Számoltam, szerveztem, számláztak, fizettem, készültem. Az edzéseket megpakoltam még néhány hegyi futással, de magashegyre, mondták, nem lehet készülni. Vagy bírja az ember vagy nem, mondták ismerősök, akiket beavattam. Sokakat nem mertem, ismerve őket vagy aggódtak volna, vagy lebeszélnek, hogy még 3000 m-en sem jártam korábban (a Trigláv volta csúcs, az is kb 25 éve. :) A Mount Kenya túra december 29-én indult. Mindenki aznap akart utazni, a csomagtekerősnél hosszú sor kígyózott, mire csekkoltam, már Amszterdamig full volt a gép, bepréselődtem egy 120 kilós bácsi meg egy a bóbiskoló üzletember közé. Schipholon átgyalogoltunk egy másik terminálra, semmi soppingidő, már szálltunk is be Nairobi felé. Szerencsém, nagyon jó helyet kaptam, mellettem egy ámerikai férfi a feleségével Ruanadába igyekezett, könyvünkbe és álmunkba mélyedtünk a 8 órás úton. Nairobiban hőség, a túravezetőnkön, Szilveszteren kívül mindenkinek megérkezett a cucca. Szegény Sly, még nem tudta, hogy 1 hétig csak a kézipoggyászából öltözhet. A szálloda Nairobi alsón, hosszú zötyögés földutakon, de tiszta udvar, rendes ágy.

Másnap reggeli, és cuccolás, néhány órás utazás a kisbusszal, közben ebéd, Sly alsóneműt vásárol, hálózsákot a helyiek szereznek. Találkozunk a helyi vezetőkkel, felcuccolunk 2 terepjáróba. Minél közelebb akarnak vinni a kapuhoz, mert az időt eltökörésztük. Ám így is elakad az egyik dzsip, kiszáll mindenki, a bemelegítés bemelegítése következik. Hamarosan megszerelik, vissza mindenki, aztán a kátyús utakon ameddig tudunk felvisznek. De egyszer minden dzsipnek vége, kiszállás, gyaloglás. Köderdő, bambuszliget, sms-t kapok otthonról, hogy a barátnőméknek kisfiúk született, lassan leszáll az est, fejlámpák elő. 3000-mre megyünk felé, a Chogoria kapuhoz. Sátraink már állnak, kaja, beszélgetés, alvás. Reggel Sly kiabálásra ébredek: - Elefánt és majmok a bozótosban, aki látni akarja kelljen fel. Judit békésen alszik, én kikászálódom, megyek állatot nézni. Elefántot nem látok, behúzodott az erdőbe, majmokkal és egy ausztrál turistacsapattal találkozom. Az elefántot többet látták, úgyhogy nemcsak ébresztőnek kiabált Sly. Reggeli, a porterek felkapják a cuccainkat, mi a kis hátizsákot és indulunk. Masírozunk, hegyen-völgyön, erdőt elhagyjuk, mellettünk szenéciók, később lobéliák, egyszer csak látjuk, hogy a reggel megismert ausztrál csapat szalad felénk. Vadelefánt a bozótban, kiabálják, mire a mi vezetőink is eldobják a holmijaikat. Megállunk. Tanácstalanok vagyunk. Itt nem maradhatunk, csak ezen az úton lehet menni. Végül teljes csendben, lábujjhegyen osonunk el minannyian a bozótos előtt. Adrenalin rulez. Hogy megúsztuk az elefántkalandot, leereszkedünk egy vízeséshez, majd visszamászunk, haladunk, ha lassan is. Ki gyorsabban. Este, ez a szilveszter estéje 3400 méteren táborzunk a Lake Elisenél. Tüzet gyújtanak nekünk, annál melegszünk kicsit, magyar nótákat énekelünk, pia nincs, magashegyen nem lehet inni, közös megegyezéssel előrébb hozzuk az éjfélt. Elénekeljük a kenyai és a magyar himnuszt, aztán 10kor nyugovóra térünk. Magyarországon ez 8 óra. Ilyenkor még a bulik se kezdődnek, itt meg teljes csend... semmi pörgés. Erre van most szükségem. Fekszem a sátorban, és gondolkodom... Nem pörög az agyam, hanem kikapcsol és gondol. Sok mindenre és sok mindenkire. Elalszom... Hajnali 2 körül arra ébredek, hogy valami motoz a sátorponyván kívüla fejemnél. Aztán a sátor végében. Aztán átmegy Judit oldalára. Hááát most nem megyek ki pisilni, inkább tartogatom reggelig. Valami kisállat lehetett - állapítjuk meg reggel. Ma fölkapaszkodunk 4000 méter fölé, hogy másnap hajnalban indulhassunk csúcsot mászni. Látunk tavat, sziklát, növényt, állatot, sokat. Ország, várost, híres embert csak alkalmanként. 4300 méteren alszunk ma. A nap úgy telt el, hogy mentünk, mentünk, vánszorogtunk, ettünk, ültünk, pihentünk. Vártuk, hogy elérjük a táborhelyet. Aztán egyszer csak ott volt. Székek, asztalok, kaja, italok, amit a teherhordók felhoztak. Délután egy kis átmozgató, vérkeringés frissítő túra, a pokolba kívánom, inkább feküdnék a sátorban, és néznék ki a fejemből. A tó meg a szakadék megéri a fáradtságot. Este elpilledünk, amennyire lehet, túraöltözetben bújunk a hálózsákba, csak a bakancs nincs rajtunk. Mivel a hálózsákom hosszú, bepakolom a zsák végébe a bakancsot, mellettem zsebben az elemek, mindegyiket a kihűléstől féltem. Vigyázállásban fekszem hajnali 2-ig, csak kicsit alszom, amint ébresztenek talpon vagyunk. Gyorsan összecuccolunk, egy pohár tea, némi keksz és indulunk. Az út fölfelé egy rémálom számomra. Rámjön a hasmars, lassú vagyok, a gyomrom miatt lemaradok, hideg van, és különben is. Amikor feljön a Nap, az kicsit helyreállítja a lelkibékém, minden narancssárga, kivételesen tetszik ez a szín pedig alapesteben, tudjuk, nem vagyok nagy rajongója. Leszakadok a többiektől, toalettet keresek, találok. Ahogy egyre följebb jutunk, egyre sűrűbben bújok a kövek mögé. Gáz, de ez van. Szilveszter, aki a csapatvezetőnk, egy srácot kisér, aki szintén nem érzi jól magát. Hárman vagyunk így, meg a helyi vezető. A többiek már fönt. Aztán egyszer csak. Ott. Még néhány méter mászás beépített vasláncokon és ott állunk a Point Lenanán, a Mount Kenyán, 4985 méteren. Mellettünk a Batian és Nelion 5000 méter feletti csúcsa, de oda csak sziklamászó cuccal lehetne feljutni. Mi ide jöttünk, ez a mi csúcsunk. Életemben először 4000 méter fölött, majdnem ötezren. A leereszkedésről sokat nem szeretnék írni, olyan volt mint a rémálom. Az eleje még csak-csak, amikor lemásztunk a sziklákon, de utána csak akkor jöjjön elő, amikor valami keménykedésbe fogok. Először is egy kőmérán ereszkedtünk, majd egy úton baktattunk tovább, pihenő, majd újabb ereszkedés a völgyben, zsombékon, csombékon, az egyenlítői Nap szétégette a szememet, hiába a napszemüveg, reggelre olyan ödémás volta fejem, hogy a sátortársam arckifejezését látva megijedtem. Én csak azt éreztem, hogy a szemem szinte nem bírom kinyitni, ő látta is. Aztán én is fényképen. De minden jó ha jó a vége. Ha már ilyen közhelyeket írok, nagy baj nem lehet, eljutottam valahova. Jelen esetben a sátramig. De viccen kívül, az a 2000 méter leereszkedés a pokol volt. Kárpotolt, hogy a világ egyik legszebb völgyében történt. A Kilimanjárón azonban már okosabb voltam.

2. rész
„...vigyázz a a hegy varázzsal varázzsal van tele, tán lidérc mutatja az utat, de csak menj tovább és ne gondolj vele...”
Thomas Mann: Varázshegy

Kilimanjaro. Közhelyes hegy, Hemingway havával pláne. Mert nem nehéz, és a mítosz miatt marketingelni is jól lehet. Tehát jónéhány magasságra éhes nyugati, keleti (értsd: dzsepeníz bojsz) öreg és fiatal (a középkorúakról pláne ne feledkezzünk meg) oda tart. Mintha a Váci utcában sétálnál, csak itt nem a magassarkú és háromnyegyedes kabát a divat, itt a trend a bakancs és a windstopper dzseki. Az amerikai turistán ebből is az otkotűr. A keleti blokk a táborhelyeken is a szélén kap helyet. 500 m gyaloglás a klozetig. Ez hasmenés esetén külön fűszere a napnak. Na jó, itt még nem tartunk, kanyarodjunk egyelőre vissza a síkra. Hatan maradunk, akik folyatják a túrát, a többiek hazarepülnek, mi pedig Kenyából Tanzániába. Megcsap a hőség, csak kornyadozunk a 80 százalékos páratartalomban, ahogy a Kilimanjaro airporton kiszállunk a repülőből. Másfél óra buszozás a szállásig. Két város van, ami olyan mint a Mont Blancnak Chamonix, vagy a Matternhornak Zermatt (bár azokhoz nem volt szerencsém) a másik város Arusha, mi Mosiba megyünk. Középkategóriás szálloda, nekünk luxus a sátor után. Van fél napunk regenerálódni. Vannak kétségeim. Na nem a szállodával. A bokám iszonyatosan fáj, a lejtmenet elég rendesen meggyilkolta (bár nem fordult ki vagy ilyesmi, csak a laza szalagok megérezték) és az se boldogít túlságosan, hogy a Kenyán nem voltam a topon. Mindegy, valami lesz, össze kell szednem magam. Azt mondják - ez is - fejben dől el. (ja, meg lábban, gyomorban, stb...) A sátortársam hazautazott a Kenya túra után, estére érkezik az új versenyző, addig félnapra enyém a szoba. És a zuhany. Többször is élvezkedem a tus alatt, 5 napra előre igyekszem lemosni a koszt, hiszen a hatodik napon leszünk újra civilizált körülmények között. Mosdásilag legalábbis. Alszom egyet, kiülök olvasnia medencéhez, mosatok és mosok, hiszen Mosiban vagyok. Este megérkeznek BUDról a többiek, akik csak a Kilire jöttek. Én már alszom, a leendő szobatársam invitál, hogy ők még söröznének. Áldásom, mondom és újra álomba zuhanok. Reggel cuccolunk, aztán irány a hegy. Machame gate. A Kilimanjaro nem nehéz hegy. Aki felsétál rá, abból lesz a Kili man járó. Tizenkilencen indulunk neki, és mind feljutunk. Persze ezt akkor még nem tudjuk, sokunknak még aznap reggel is vannak kétségeink, de erről pár sorral lejjebb. Két kisbusszal felfuvaroznak bennünket a Macame kapuhoz, ahol órákig tartó adminisztrációs procedúra veszi kezdetét. Lemérik a cuccainkat, mindenkit beírnak egy könyvbe. Kézzel! Géppel is, de biztos ami offline is ott van. Végül is, Afrikában vagyunk. Eközben megesszük elemózsiánkat, beszélgetünk, türelmesen várunk. Szundítunk egy délutáni sziesztányit, szerelmesek leszünk, megházasodunk, felnevelünk néhány gyereket, elválunk, meghalunk, feltámadunk, mikor az afrikai alkalmazott adminisztrációja alkonyatkor végre a végszóhoz közelít. Hurrá, végre indulhatunk! Felkapjuk kis hátizsákjainkat, teherhordóink a nagyokat, plusz étkezősátrat, kaját, széket, derékaljat, miegymást. Mi egymást. Vidáman vonulunk köderdőn át, ismerkedünk egymással és a hegyre velünk együtt induló csoportokkal. Egy amerikai csapattal kerülgetjük egymást, de van itt német náció, meg svájci is. Csoportunk főbotanikusa minden növénynél előadást tart, és később visszakérdez, vizsgáztat. :) Naplementére szépen felballagunk 3000 méterre, sátraink már állnak, meg egy deszkavécé, beköltözünk (az előbbibe), vacsorázunk és nem kell senkit altatni. Másnap kora reggel ébresztő, 8 körül indulunk. Én kicsit elidőzök a „mosdóban”, furcsa a gyomrom. A furcsaság rémálommá válik, azaz nem álommá, hanem valósággá. Most írjam le, a második napot végigf@stam? Estére már nem túl sok energia maradt, bedőltem a sátorba. Előtte még egy kis akklimatizációs túrán is részt kellett venni délután. Hát mit mondjak. A francba kívántam az egészet. Igaz, nemcsak én voltam gyomorügyileg zakkant, de ez csak az együttérzésben segített. A helyi vezetőnk citromot csavart és nem kaptunk vacsorát. Csak főtt rizst. Meg teát. Másnap reggelre nekem semmi bajom nem volt. A véroxigénem a topon, én frissen, vidáman, méregtelenítve vágtam neki a következő etapnak. Tulajdonképpen innentől kezdve össze lehetne sűríteni a történetet pár mondatban. Néhány hatásvadász jelző, szóvirág, húú és ha. És már a csúcson is lehetnénk. De nem teszem, mert most ezen az éji órán jól esik nyomkodni a billentyűzetet és hát mégis repültem, zötykölődtem, gyalogoltam néhány órát, hogy erre a helyre léphessek. Majdnem beleírtam a szentet, hatásvadászat kedvéért …, de figyelek :) Szóval a harmadik nap felmásztunk 4600 méterre a Láva toronyhoz. Baktattunk az ormok, meredélyek hasadékok között, csöppet sem veszélyes területeken. Kihalt, kopár, kősivatagban kószálunk mi, színes ruhás, bőrös porterek „szaladnak”, hozzánk képest mindenképpen. 4600 méteren tűz a Nap, megebédelünk, kis zsákjainkat bontogatjuk elemózsiával, a csapat egyik része elmegy a vezetőnkkel sziklát mászni, mások más régiókba hágnak – gondolati szinten egyelőre, a többiek élvezik a napsütést vagy egymást. Miután kimászta, kiörömködte magát mindenki, indulás vissza 3900 méterre. Este már senkinek nincs gondja az alvással, jót tett az akklimatizáció. Életfunkciónk normálisan működnek, de életterünk beszűkül. Minden kiszorul az agyból, csak a hegyre koncentrálunk. Legfőbb tevékenységünk, persze a napi gyaloglás, evés, beszélgetés és egyéb mellett a keresés!!! :) (Zárójelben megemlítem, én otthon természetes környezetemben is gyakran űzöm, már-már sportszerűen ezt a tevékenységet - tessék csak a lemenőimet megkérdezni! Sok- sok vidám ((dupla zárójel: és bosszús)) percet szerezvén ezzel nekik.) Szóval számomra ez nem volt újdonság, de most a magashegyi kategóriában indultam. Más ez mint a mezei, sík. Egy hátizsákból, sporttáskából kell előbányászni nap mint nap a tiszta holmit, fürdést imitálni és a lehető legkomfortosabban érezni magunkat. Alva is. Másodmagammal, kétszer két méteren. Kösz :) A csúcsmászás előtti napon a Baranco táborban a reggel szokásosan indul. Felkelés, cicamosdás, toalett, tükör, tompa morajok, majd reggeli, álmos és friss köszöntés. Hullámzó terepen túrázunk ma, reggeli után az első feladat, - a szecenéciók és lobéliák megcsodlása után – ez egyébként egész utunkra jellemző, hogy e két különleges növényről erdei mennyiségű fotót készítsünk. Leereszkedünk egy patakmederhez, majd felkapaszkodunk, az előttünk magasodó Nagy Barranco falon. Kezünkkek kapaszkodunk, lábunkkal támaszkodunk, ebben a magasságban nem is olyan egyszerű ez, de feljutunk. És már ereszkedhetünk is lejjebb a Karanga völgybe. Aztán föl és megérkezünk 4620 méterre, a Barafu-táborba. Leírva pár mondat, realititájm 7-8 óra, a táv ugyan nem sok, de a szintkülönbség miatt érezhető. Este vacsora után izgalom a másnap (tulajdonképpen aznap kelünk 11kor ) meghódítandó csúcs miatt. Nem sokat alszunk, azt is teljes menetefelszerelésben, hogy ébredéskor ezzel már ne legyen gond. El-elszundítunk, éjfél előtt egy órával ébresztenek, hogy indulás. Csúcstámadás! Összekészülődünk, termoszainkba forró tea, zsákba az aznapra szükséges cucc, kézbe túrabot, szájra csók (már akinek) mindenkinek jókivánság és biztatás. Aztán éjfélkor elindulunk. Fejlámpáink fényében imbolygunk, ez a sötétség lesz napfelkeltéig, jobb ha megbarátkozunk a gondolattal. (részemről elég kilátástalan (szó szerint, ha belegondolunk) csak a feketeségben sorjázó emberek látványa nyújt némi lelkierőt, mégsem csak én vagyok ilyen elvetemült, másnak is eszébe jutott ez a móka. 1200 méteres szintkülönbség a kráter pereméig. Itt jutnak eszembe azok a gondolatok, amellyel a dolgozatomat kezdtem. És még, hogy, csak a Stella Pointig jussak fel, onnan meglátom... 5745 méteren már világosodik, 6 óra van, nem kérdés, hogy tovább megyek-e. Az addig eltelt órák mindenképpen jellemformálóak. Amikor azt mondják már 5000 méter fölött járunk, különleges az érzés. 5000 méter. Én? Igen, én. Megyünk tovább, időnként megállunk pihenni, pisilés a sziklák mögött, energiaszelet, kortyok a teából, magassági mámor, kis fejfájás, de nem vészes. Hányás, hasmenés most nincs, csak iszonyú fáradtság. És kéz és lábfázás. Az utóbbi nem vészes, mert mozgunk, csak a pihenőknél, de a kezem az nagyon elgémberedik. Mozgatom az ujjaimat, némi életet csiholva ezzel, aztán később ez is jobb lesz. Minden jobb, ahogy közeledik a napfelkelte. A Stella Pointtól már csak egy óra és Afrika legmagasabb pontján, a Kilimandzsáró tetején állok. Uhuru csúcs 5895 méter! Fotó jobbról, balról, középről, alulról, felülről, csúcsfotó, egyéni fotó, páros fotó, baráttal, ellenséggel, magyarral, külföldivel, vezetővel, szeretővel és szeretetlennel, teherhordóval, és teherrel. Gyönyörködés egymásban és a tájban, gleccserben, sziklában, égben, Napban, a természetben a csodában... Aztán... körbepillantás, beégetjük a retinánkba a képet és indulunk vissza a Barafu-táborba, pár órát pihenünk ebédelünk és ereszkedünk a 3100 méteren lévő táborhelyre. A leereszkedés se sokkal vidámabb, fáradtak vagyunk, és elcsigázottak, meleg van. 16 óra talponlét után zuhanunk álomba.

Vége

Hálás köszönetem Mester Daninak, aki eljött velem hálózsákot, bakancsot és túrazoknit venni. II.Periklésznek – aki már járt ott, és felkészített tanácsaival, Horváth Ferinek aki BIZTOS volt benne, hogy feljutok, ő azt hiszem, jobban bízott ebben, mint én magamban :) Fülöp Tibinek aki üzeneteivel bátorított, Horváth Detti, Őszi Chris, és Kis Gyula Polythlonos csapattársaimnak a biztatást, Szabó Szilveszternek, aki győzelemre vezette az Eupoliszos csapatot, Yelen barátomnak- aki aggódott, amikor a Kenya után beödémásodott a fejem, és hazatértemre császármorzsát főzött barna lisztből, nem utolsósorban Priszcilla lányomnak aki vezényelte itthon a fiatalabb tesóit és az építkezést, az hogy az autómat meghúzta, -itt a nyilvánosság előtt üzenem, hogy meg van bocsájtva :/ :) Lettinek, aki aranyosan asszisztált és Atinak is, hogy távollétem alatt kivitte a szemetet :) Lajos pedig szorgalmasan dolgozott :) És még sokan mások... És hálás köszönetem, azoknak akik nem tudtak róla és gratuláltak, nagyon jól esett!!! Azt hiszem az nagyon modoros lenne tőlem ha azt írnám, hogy nagyon szeretlek Benneteket és nem sikerült volna nélkületek, de egy Kilimanjáró után ennyi közhely még tőlem is belefér :)

Imre

Nagyon jól éreztem magam, minden elvárásnak megfelelt az út. Az egyik csúcspont természetesen a Stella Point, majd az Uhuru-csúcs elérése volt. De nagyon kellemes élmény volt a vízesés felé tartó út a banánfákkal, illetve az éjszaka a sötétben világító Kibo valami elképesztő földöntúli látvány. És élmény volt a banánsör megkóstolása is, bár ennél ingadozom, hogy pozitív vagy negatív :)
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.