Bejelentkezés

Fülöp-szigetek: Cebu, Bohol

Trópusi tenger, korallok, strandok, rizsföldek, hegyek, vízesések

A Fülöp-szigetek Földünk második legnagyobb szigetvilága, több mint hétezer trópusi szigettel. Utunk a szigetvilág északi részére kalauzol: a tenger felett hegyek, vulkánok, pálmák övezte fehér homokos tengerpartok, fantasztikus formájú sziklák, barlangok, rejtőzködő lagúnák. A tenger alatt pedig korallzátonyokat láthatunk csodálatosan színes és változatos  élővilággal. Mindezt megláthatja az utazó, aki vállalkozik arra, hogy felkeresse ezt a Dél-kínai-tengeren elterülő, egyedülálló természeti szépségekben bővelkedő országot. A természeti látnivalókon kívül megismerkedhetünk a helyiek sajátos, semmihez sem hasonlítható kultúrájával, mentalitásával, melyet a Fülöp-szigetek délkelet-ázsiai elhelyezkedése, a különböző népcsoportok sokaságának tradíciói és a történelem több nagyhatalmának gyarmati uralma alakított évszázadokon keresztül.

Legújabb Fülöp-szigeteki programunk kevésbé nomád, mint a Coront és Palawant bejáró kalandtúránk. Itt nem a több napos hajókirándulás és sznorkelltúra a főszereplő, ezért kényelmesebbek a körülmények, ennek ellenére a felejthetetlen élmények garantáltak, hiszen megnézzük Cebu és Bohol legszebb látnivalóit. 
 
Kiemelt látnivalók utazásunk során:

- a világ legkisebb főemlőse, a Fülöp-szigeteki koboldmaki (Tarsier),
- Bohol szigetének „Csokoládé hegyei”,
- Visayas szigetvilágának fantasztikus formájú sziklái, fehér homokos tengerpartjai,
- színpompás trópusi korallok és víz alatti élővilág,
- vízesések és trópusi dzsungel Cebu szigetén,
- fehér homok borította trópusi strandok.

Időpontok

 • 2024. március 04 → 15.
 • 1. nap Cebu

  Érkezés Cebu városába. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul, és amennyiben időnk engedi, a becsekkolás után egy környékbeli hangulatos vendéglőben megvacsorázunk, majd kipihenjük az utazás fáradalmait, egyben erőt gyűjtünk a másnapi korai induláshoz. Szállás szállóban.
 • 2. nap Cebu, Bohol, Tagbilaran, Csokoládé-hegyek, koboldmakik

  A mai napon a Cebu városban található kompkikötőben vízre szállunk, s nagyjából 2 órás hajózás után érkezzünk Bohol szigetére, ahol bérelt buszunkkal egy egész napos kirándulásra indulunk. Első megállónk Bohol szigetének legnagyobb városa, Tagbilaran, ahol megtekintjük a XIX. század közepén épült San Jose templomot, ismerkedünk egy tipikus helyi kisváros atmoszférájával. Nem hagyjuk ki a város piacát, ahol rövid látogatás során ismerkedünk a helyi kínálattal, ismerős és sok ismeretlen gyümölcs, zöldség és tengeri élőlény. Ismét egy templom következik, a XVI. század végén alapított Baclayon templom, majd irány a Csokoládé hegyek. Útközben megállunk egy fotószünetre egy rendkívül látványos mahagónifa erdőben, majd érkezés a zöldes-barna kúpok csoportjához, mely Csokoládé-hegyek néven vált ismertté. Felkapaszkodunk egy kilátóba, ahonnan végigtekinthetünk a közel 50 km2 területen elterülő több mint 1200 dombon. Hálás fotótéma a száraz évszakban barna, esős évszakban zöld fűvel borított kúp alakú dombok látványa. Miután kibámészkodtuk magunkat, irány a sziget egy másik különlegessége, a Fülöp-szigeteki koboldmaki. Földünk egyik legkisebb főemlősének legfeltűnőbb ismertetőjele hatalmas szemei, melyek akár 16 mm szélesek is lehetnek. A trópusi őserdők sűrű növényzetében és a bambuszhajtásokon élő makival való ismerkedés után, a késő délutáni elfogalljuk szállásunkat. Itt kedv szerint csobbannhatunk a tengerben, és a tengerparti éttermekben például tengeri herkentyűs vacsorával, és San Miguel sörrel lazíthatunk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Bohol, Loboc-folyó, Hinagdanan-cseppkőbarlang

  1
  Ismét egész napos kirándulás vár ránk, amelyre ismét bérelt kisbusszal megyünk. Első megállónk a Hinagdanan cseppkőbarlang. helyenként csúszós lépcsőkön ereszkedünk a barlang szűk bejáratához, de a fáradalmakat kárpótólja a látvány. A szűk nyílásokon beszivárgó napsugarakban gyönyörű látványt nyújtanak a cseppkövek és a barlang alján lévő tó, amelyben akár meg is fürödhetünk. Innen pár órás utazást követően érkezünk meg a Cadapdapan rizsteraszokhoz. Több kilátóponton is megállunk, hogy gyönyörködjünk a távolba nyúló teraszok látványában, majd rövid sétát teszünk a rizsföldeken. Következik a Loboc folyó, ahova ebédidőben érkezünk. Itt motorizált tutajokba szállunk és behajózunk a Loboc-folyón. A fedélzeten ebédelünk, lazítunk és gyönyörködünk a trópusi erdőben, majd mielőtt visszatérnénk buszunkhoz, még megállunk egy faluban. A hajózás után még időt szakítunk az Anda barlangmedencékre is. A mészkőben kialakult víznyelők összeköttetésben állnak a tengerrel így azok alján több méteres mélységben tengervíz található. Itt akár meg is fürödhetünk, de ehhez létrán kell leereszkednünk a több méteres mélységbe a függőleges sziklafalak mellett. Fürdés és fotózkodás után indulunk szállásunkra, ahova a késő délutáni órákban érünk vissza. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 4. nap Bohol, szabadprogram

  A mai napon a pihenésé a főszerep. Lazíthatunk valamelyik strandon, vagy fakultatív kirándulásra is indulhatunk. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, annak érdemes egy sznorkell kirándulás keretében meglátogatni a Virgin-szigetet. Ez egy párszáz négyzetméteres, nagyjából sarló alakú homokpad, minimális növényzettel, gyönyörű türkizkék vízzel a fehér homok borította partok körül. A kirándulás része a sznorkellezés, melynek során ismerkedhetünk a trópusi tengerek élővilágával, majd a vissza fele vezető úton, ha szerencsénk van delfinekkel is találkozhatunk. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 5. nap Bohol, Cebu, Moalboal

  Ezen a napon az utazásé a főszerep. Kényelmesen megreggelizünk, összepakolunk, majd kisbusszal utazunk Tagbilaran város kikötőjébe, ahonnan komppal utazunk Cebu városába. Itt vár minket bérelt buszunk, amellyel célba vesszük a sziget nyugati oldalát. Pár órás utazást követően érkezünk meg Moalboal városába és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő hét éjszakát fogjuk tölteni. A kora délutáni órákban érkezünk, így ebéd után még csobbanhatunk a tengerben, majd valamelyik bárban lazíthatunk akár egy koktéllal az utazás után. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 6. nap Kawasan-vízesések

  1
  Korán reggel indulunk, hogy felkeressük Cebu egyik legszebb helyét, a Kawasan vízeséseket. A trópusi dzsungelen keresztül kanyargó Matutinao folyón több különböző nagyságú vízesés alakult ki a mészkő sziklákon. Szállásunktól nagyjából egyórás utazás után egy parkolóban hagyjuk bérelt kisbuszunkat és egy helyi vezető társaságában gyalog indulunk el a sűrű erdőben. Jól kiépített, de helyenként csúszós ösvényen haladunk a kanyargó folyó mellet, hogy felderítsük a sűrű erdő zöldjében alázúduló vízeséseket és az általuk kialakított türkizkék medencéket. Természetesen szakítunk időt, hogy megfürödjünk bennük, fotózkodjunk, de a mai nap nem csak erről szól. A Kawasan vízesések népszerű canyoning hely, a különböző magasságú vízeséseknek, a helyenként szűk szikla szurdokokban kanyargó folyónak és a buja erdőnek köszönhetően. Természetesen a bejáratnál rendelkezésünkre bocsájtott megfelelő felszereléssel, mentőmellényben, sisakban próbáljuk ki ezt a kalandot. Jó szolgálatot tehet egy jól tapadó lábbeli is, hogy biztonságosan tudjunk haladni az átfolyó víz borította sziklákon. Mivel csanyoningról van szó, természetesen lehetőségünk van különböző magasságú ugró pontokról csobbanni a türkizkék vízbe. Helyi vezetőnk útmutatásával kipróbálhatjuk a különböző nagyságú ugrásokat, a 1,5 méterestől a legmagasabb 10 méteres magasságig. Érdemes kisebbel kezdeni és fokozatosan növelni az adrenalinszintet. A több órás program után kellemesen elfáradva fogyasztjuk el a helyi szervezőink által biztosított ebédet, majd pihenünk, lazítunk, fürdünk az egyik legszebb vízesésben. Élményekkel feltöltődve indulunk vissza szállásunkra, ahova a délutáni órákban érünk vissza. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 7. nap Pescador-sziget

  1
  Ismét korai reggelit követően indulunk egy egész napos programra, de ezúttal irány a tenger. Első ránézésre gyanúsan keskeny, lélekvesztőnek kinéző vízi járművel indulunk el, de elég hely van mindennek, és a hajó két oldalán stabilizáló rudak segítenek a hullámok leküzdésében. Ennek köszönhetően minimális a tengeribetegség esélye. Felpakolva ivóvízzel, élelmiszerrel és sznorkel felszereléssel kihajózunk a környék egyik leglátványosabb szigetéhez, a Pescador-szigethez. Moalboal városától nagyjából fél órányi csónakútra található sziget egy sűrű növényzet borította sziklatömb, így itt nem fogunk partra szállni. De minket nem is maga a sziget érdekel, hanem a körülötte található tengeri élővilág. A víz alatti korall szirteket sznorkellezés folyamán deríthetjük fel, amikor búvárszemüveggel és légzőcsővel felszerelkezve testközelből csodálhatjuk meg a trópusi tengeri élővilágot, gyönyörködhetünk a tarka, színpompás trópusi korallokban, halakban. A sznorkellezés után rövid csónakúttal érjük el a tengeri teknősök kedvenc helyét ahol, ha szerencsénk van, a vízbe ereszkedve testközelből figyelhetjük meg ezeket a méltóságteljes tengeri páncélosokat. A lassan úszó veszélyeztetett teknősöket természetesen csak nézni szabad, ne próbáljunk meg páncéljukba kapaszkodva úszni velük. Ismét rövid csónakút, hogy megkeressük a környéket előszeretettel felkereső szardínia rajokat. Jó esélyünk van, hogy a vízben úszva megközelítsünk egy fantasztikus látványt nyújtó halrajt. Akár be is úszhatunk a szardínia raj közepébe, hogy az apró halak ezrei vegyenek körbe. Leírhatatlan élmény. Ebédünket egy strandon fogyasztjuk el, majd lazítunk, fürdünk mielőtt visszaindulnánk szállásunkra, ahova a délutáni órákban érünk vissza. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 8. nap Osmena-csúcs, Casino-csúcs

  2
  Az előző napok korai indulásai után ma egy délutáni programon fogunk részt venni, így kényelmesen kialudhatjuk magunkat, miután lazíthatunk a tengerparton majd ebéd után indulunk el bérelt kisbusszal ezúttal nem a tenger, hanem a szárazföld irányába. Célunk Cebu sziget legmagasabb pontja, az Osmena csúcs. Nagyjából egy órás utazás érjük el a parkolót, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Könnyű túra vár ránk, melynek során jó kitaposott ösvényen haladunk felfelé a ritkás növényzettel borított sziklák között, amíg kb. fél órás gyaloglás után felérünk 1013 méter magasra. Körülnézve 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé, fűvel borított hegyes, kúp alakú dombok sokasága, melyeken túl megláthatjuk a sziget nyugati és keleti partját is. Nem itt várjuk meg a naplementét, hanem átgyaloglunk a kevésbé ismert és ezért kevesebb turista által látogatott Casino csúcsra, amely 1003 méteres magasságával alig alacsonyabb az Osmena csúcsnál. Ismét jól kitaposott ösvényen haladunk először lefele, majd célunk alatt egy meredek kaptatót leküzdve érjük el kilátópontot, ahol kevesebb turistával kell megosztanunk a naplemente élményét. Remélhetőleg szerencsénk lesz az időjárással, és megvárjuk amíg a lenyugvó nap fénye megszínezi a tájat és csak utána indulunk vissza buszunkhoz. Szállásunkra az esti órákban érünk vissza. Túratáv: 3,5 km, szintemelkedés 110 m. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 9. nap Bojo folyó

  1
  A mai napon ismét vizes program vár minket. Reggeli után ismét bérelt kisbusszal indulunk útnak és kb egy órás utazás után érjük el a Bojo folyót. A rövid, alig egy kilométer hosszú folyó sűrű őserdőn keresztül kanyarog a tengerig, dagály idején a torkolatnál keveredik a tenger vize az édesvízzel, brakkvizet létrehozva, aminek köszönhetően látványos ökoszisztéma jött létre. Már megismert keskeny csónakokba szállunk és lassan csorgunk a torkolat irányába, miközben testközelből nézzük meg a partokat borító sűrű növényzetet. A helyi ökoszisztéma legfontosabb része a mangroveerdő és helyi vezetőnk megismertet a mangrove fák világával és a Fülöp-szigeteken folytatott visszatelepítési programmal. Ha figyelmesek vagyunk varánuszokat, kígyókat és színes madarakat is láthatunk, az élénkpiros apró rákocskákról nem is beszélve. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, tengeri kajakban is részt vehet a programon. Elérjük a meredek sziklák határolta torkolatot, amelyen keresztül kijutunk a tengerre. Aki szeretne úszhat egyet, majd lassan visszatérünk a kiindulópontra. Még nem indulunk vissza, hanem rövid buszozás és egy kis gyaloglás után elérünk egy szemet gyönyörködtető strandot. Ez a "hidden beach", fehér homokos part, sűrű méregzöld növényzettel határolva, ahol pálmák lengedeznek a szélben. Itt fogyasztjuk el ebédünket, lazítunk, napozunk, fürdünk a simogató vízben, majd visszaindulunk szállásunkra, ahova a délutáni órákban érünk. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 10. nap Kabutongan-, Inambakan-, Dao-vízesések

  2
  Cebu szigetének déli része bővelkedik a trópusi erdőben megbúvó vízesésekben, ezért kihasználjuk a ezt a lehetőséget és a mai napon három szemet gyönyörködtető vízesést keresünk fel. Ismét bérelt kisbusszal indulunk rövid utazásra, hogy elérjük célunkat. A mai nap vízesései a Kabutongan-, Inambakan- és Dao-vízesések. Mindhármat rövid sétával érhetjük el, de aki szeretné, az természetesen itt is felderítheti a környező dzsungelt jól követhető, kijelölt ösvényeken. A vízesések meredek sziklafalak által határolt türkizkék színű medencékbe zúdulnak alá, így itt is van lehetőség adrenalin növelő ugrásokra. Ahol a környezet és a terep engedi, felderítjük a vízesés feletti és alatti folyó szakaszokat, fürdünk a kellemes vízben, majd tovább indulunk a következő vízeséshez. Miután kiélveztük a víz és az erdő adta lehetőségeket, a délutáni órákban visszatérünk szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 11. nap Szabadprogram, Cebu

  A mai nap délelőttjén a pihenésé a főszerep. Lazíthatunk valamelyik strandon, éttermekben, bárokban vagy fakultatív kirándulásra is indulhatunk. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, az elmehet egy sznorkell kirándulásra vagy akár egy cápalesre is. Nem kell megijedni, ez az élmény nem a veszélyes ragadozó fajokról szól, hanem az átlagosan 10 méter hosszú planktonevő cetcápát nézhetjük meg. Aki részt vesz ezen a programon, azokkal hajnalban kijelentkezünk a szállodából, majd bérelt kisbusszal visznek a sziget keleti oldalára, ahol korán reggel ott kell lennünk, amikor a legaktívabbak a cápák. Itt a helyiek biztosra mennek és fő táplálékukkal, a planktonokkal csalogatják partközelbe a hatalmas állatokat, így biztos láthatunk cápákat más turistákkal osztozva az élményen. Öt-hat fős csónakokban lehet kimenni a vízre, majd sznorkell felszereléssel a tengerbe ereszkedve úszhatunk a méltóságteljes hatalmas cetcápák mellet, amely a legnagyobb jelenleg élő halfaj, továbbá a legnagyobb állat, amely nem cetféle. A cápales után lezuhanyozunk, majd elindulunk Cebuba, ahol a reptér közelében lesz a szállásunk, ahova a késő délutáni órákban érkezünk meg. Azok az utasaink, akik nem jönnek a cápalesre, a délelőtti pihenés után bérelt kisbusszal indulnak Cebuba, ahol a szálláson találkozunk. Így biztosan elérjük a másnap haza induló járatunkat.
  Szállás szállóban.
 • 12. nap Cebu

  Repülőjáratunk indulásának függvényében kimegyünk a Mactan-Cebu nemzetközi repülőtérre, ahonnan megkezdjük hosszú utunkat Budapestre. Ellátás reggeli.

Út ára tartalmazza

- a helyi közlekedést,
- a szállást Bohol szigeten 3 éjszakára szállodában, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a szállást Cebu szigetén 8 éjszakára szállóban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- az összes transzfert az út során privát, bérelt járművel,
- a komp utazást Cebu és Bohol szigete között, oda-vissza,
- az egész napos kirándulást a 2. napon Bohol szigeten,
- az egész napos kirándulást a 3. napon Bohol szigeten, ebéddel,
- az egész napos sznorkell kirándulást a Pescador-szigethez, felszereléssel, ebéddel,
- a kirándulást és kanyoningot a Kawasan-vízeséseknél, helyi vezetővel, szükséges felszereléssel, ebéddel,
- a kirándulást a Bojo folyón, helyi vezetővel, ebéddel,
- a kirándulást a Kabutongan-, Inambakan- és Dao-vízesésekhez,
- a híres Fülöp-szigeteki rumokból egy welcome drinket,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, valamint a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- a külön feltüntetteken kívül az étkezéseket,

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Cebu - Budapest útvonalon) kb. 420.000 - 520.000 Ft.


Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk Cebu városába, Mactan-Cebu repülőtérre, ahol a program kezdődik. Innen busszal és komppal tovább utazunk Bohol szigetére, első szállásunkra. A Fülöp-szigeteken belül menetrend szerinti buszokkal, bérelt kisbuszokkal, jeepney-vel, oldalkocsis motorral és többféle hajóval utazunk majd.

Az adott térségben uralkodó aktuális időjárási viszonyok következtében a hajós programjaink változtatási jogát fenntartjuk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-20 fő. Az utat minimum 9 fő jelentkezése esetén indítjuk.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Meg kell jegyezzük e mellett, Fülöp-szigeteken utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál kissé "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során szállókban szállunk meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel, törülközővel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi.

Terület

A Fülöp-szigetek Délkelet-Ázsiában található szigetállam, Földünk második legnagyobb szigetvilága, a Csendes-óceánban több mint 7 000 szigeten. Területe 300 000 km2. Ázsiától mintegy 1 000 km-re található. A Fülöp-szigeteket  négy tenger határolja. Keleten a Fülöp-tenger, nyugaton a Dél-kínai-tenger, délen a Sulu-tenger és a Celebesz-tenger. Az ország három nagy szigetcsoportra osztható: Luzon, Visayas és Mindanao.  A szigetek területének háromnegyedét hegységek borítják, sík földek a tengerpartokon vagy a folyó völgyekben vannak. A növényzet túlnyomó részt trópusi és gazdag, és tekintettel a természeti körülmények nagy különbségeire, nagyon változatos. A terület több mint 50 százalékát dzsungelek és trópusi őserdők borítják. A legelterjedtebb örökzöld fa a pálma, melynek mintegy 130 faja található meg. Az alacsonyabb területeken rendszerint a bambusz és a banánfa nő. Emlősök igen gyéren fordulnak elő benne, de pl. a puhatestűek, a madarak és a hüllők nagyon sok faját találhatjuk meg itt. A kevés emlős faj között megtalálható: makákó majom, kobold maki, mintegy 60 különböző fajta denevér, repülőkutyák, párducmacskák, leopárdok, vadmacskák, szarvasok, vízi bivalyok. A Fülöp-szigeteken élnek óriás tigriskígyók is, teknősök és hüllők. Nagyon elterjedtek az apró gekkók. 
 
A Fülöp-szigeteket a romlatlan természet, a vendégszeretet, az ország nagy részén a  tömegturizmus hiánya, de a gazdasági, társadalmi környezet bizonyos fokú elmaradottsága jellemzi. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, illetve egyéb előre nem látható tényezők (vis major) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!
 
Térerő: 
A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek. A szállásainkon általában van wi-fi.
 
Elektromosság: 
Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Fülöp – szigeteken az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.
 
Veszélyek: 
Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, a Fülöp-szigetek a közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy a Fülöp-szigetek alapvetően biztonságos, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Fülöp-szigetek klímája trópusi, azaz meleg, forró. Az időjárást a délnyugati (májustól októberig) és az északkeleti (novembertől kora májusig) monszunszelek határozzák meg.  Alapvetően két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár, és az ország nagy részén júniustól októberig tart. Az esős évszak folyamán, akár november végéig nem ritkák a tájfunok. Utunk a száraz évszak közepére esik, így minimális az eső esélye. A tengerparton napközben túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, ahol éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Itt különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy sport (utazó) táska. Ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen. Gurulós bőrönd is lehet. Kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Lecsatolható szárú hosszú nadrág, rövid nadrág, nyári lábbeli vagy túraszandál mellé egy kényelmes túra cipő, fejfedő, könnyű esőkabát, polár felső (a hegyek között esténként, valamint a légkondicionálóval brutálisan lehűtött járműveken), fürdőruha, napszemüveg, napolaj. Svájci bicska, zseblámpa vagy fejlámpa, és elemek, gyufa vagy öngyújtó, gyógyszerek, szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. 

Védőoltás: 
Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak azonnan javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében a Fülöp-szigeteken az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Gyógyszerek: 
A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges!

Élelem

Természetesen lehet itthonról is minimális mennyiségű nem romló ételeket hozni, de teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1 000 Ft körül lehet éttermekben ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból biztonságosak.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Fülöp – szigeteki peso (PHP). 1 USD = kb. 50-54 PHP, vagyis 1 Fülöp-szigeteki peso kb. 6 magyar forint. Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) vagy euró (EUR) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de vannak automaták, melyek használhatók készpénzfelvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, bankban váltsunk, és nem "feketén" az utcán. Ajánlott költőpénz kb. 100.000 – 150.000 Ft, valamint kb. 50 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki kevesebbet költ egyéntől és vérmérséklettől függően. 
 
Tájékoztató árak (2020):

Kobold maki belépő, Bohol: 50 PHP
Csoki hegyek belépő, Bohol: 50 PHP
Rizsföldek belépő, Bohol: 50 PHP
Egyéb belépők Bohol, összesen: 200 PHP
Vízesések belépő, összesen Cebu: 200 PHP
Pescador sziget belépő, Cebu: 50 PHP
Osmena- és Casino-csúcs belépő, Cebu 100 PHP
hajókiránduláson a sznorkellhez uszony bérlés: 150 PHP
fakultatív sznorkell kirándulás Virgin sziget, delfin lessel: 1000-2000 PHP
fakultatív cetcápa úszás, Cebu: 2000-4000 PHP

Vám

Magyar állampolgárok részére a Fülöp-szigetekre 21 napot nem meghaladó látogatás során nem szükséges vízum. Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.

Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/fulop-szigetek

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsák, vagy sport táska, és egy kicsi hátizsák (25-30 literes), úgy pakolva, hogy néha egyszerre kell vinni mindkettőt. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 23.100 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 21.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 40.660 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.