Bejelentkezés

Fülöp-szigetek: Cebu, Bohol

Trópusi tenger, korallok, strandok, rizsföldek, hegyek, vízesések

A Fülöp-szigetek Földünk második legnagyobb szigetvilága, több mint hétezer trópusi szigettel. Utunk a szigetvilág északi részére kalauzol: a tenger felett hegyek, vulkánok, pálmák övezte fehér homokos tengerpartok, fantasztikus formájú sziklák, barlangok, rejtőzködő lagúnák. A tenger alatt pedig korallzátonyokat láthatunk csodálatosan színes és változatos  élővilággal. Mindezt megláthatja az utazó, aki vállalkozik arra, hogy felkeresse ezt a Dél-kínai-tengeren elterülő, egyedülálló természeti szépségekben bővelkedő országot. A természeti látnivalókon kívül megismerkedhetünk a helyiek sajátos, semmihez sem hasonlítható kultúrájával, mentalitásával, melyet a Fülöp-szigetek délkelet-ázsiai elhelyezkedése, a különböző népcsoportok sokaságának tradíciói és a történelem több nagyhatalmának gyarmati uralma alakított évszázadokon keresztül.

Legújabb Fülöp-szigeteki programunk kevésbé nomád, mint a Coront és Palawant bejáró kalandtúránk. Itt nem a több napos hajókirándulás és sznorkelltúra a főszereplő, ezért kényelmesebbek a körülmények, ennek ellenére a felejthetetlen élmények garantáltak, hiszen megnézzük Cebu és Bohol legszebb látnivalóit. 
 
Kiemelt látnivalók utazásunk során:

- a világ legkisebb főemlőse, a Fülöp-szigeteki koboldmaki (Tarsier),
- Bohol szigetének „Csokoládé hegyei”,
- Visayas szigetvilágának fantasztikus formájú sziklái, fehér homokos tengerpartjai,
- színpompás trópusi korallok és víz alatti élővilág,
- vízesések és trópusi dzsungel Cebu szigetén,
- fehér homok borította trópusi strandok.

Időpontok

 • 2024. január 09 → 20.
 • 2024. március 04 → 15.
 • 1. nap Cebu

  Érkezés Cebu városába. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul, és amennyiben időnk engedi, a becsekkolás után egy környékbeli hangulatos vendéglőben megvacsorázunk, majd kipihenjük az utazás fáradalmait, egyben erőt gyűjtünk a másnapi korai induláshoz. Szállás szállóban.
 • 2. nap Cebu, Bohol, Tagbilaran, Csokoládé-hegyek, koboldmakik

  A mai napon a Cebu városban található kompkikötőben vízre szállunk, s nagyjából 2 órás hajózás után érkezzünk Bohol szigetére, ahol bérelt buszunkkal egy egész napos kirándulásra indulunk. Első megállónk Bohol szigetének legnagyobb városa, Tagbilaran, ahol megtekintjük a XIX. század közepén épült San Jose templomot, ismerkedünk egy tipikus helyi kisváros atmoszférájával. Nem hagyjuk ki a város piacát, ahol rövid látogatás során ismerkedünk a helyi kínálattal, ismerős és sok ismeretlen gyümölcs, zöldség és tengeri élőlény. Ismét egy templom következik, a XVI. század végén alapított Baclayon templom, majd irány a Csokoládé hegyek. Útközben megállunk egy fotószünetre egy rendkívül látványos mahagónifa erdőben, majd érkezés a zöldes-barna kúpok csoportjához, mely Csokoládé-hegyek néven vált ismertté. Felkapaszkodunk egy kilátóba, ahonnan végigtekinthetünk a közel 50 km2 területen elterülő több mint 1200 dombon. Hálás fotótéma a száraz évszakban barna, esős évszakban zöld fűvel borított kúp alakú dombok látványa. Miután kibámészkodtuk magunkat, irány a sziget egy másik különlegessége, a Fülöp-szigeteki koboldmaki. Földünk egyik legkisebb főemlősének legfeltűnőbb ismertetőjele hatalmas szemei, melyek akár 16 mm szélesek is lehetnek. A trópusi őserdők sűrű növényzetében és a bambuszhajtásokon élő makival való ismerkedés után, a késő délutáni elfogalljuk szállásunkat. Itt kedv szerint csobbannhatunk a tengerben, és a tengerparti éttermekben például tengeri herkentyűs vacsorával, és San Miguel sörrel lazíthatunk. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Bohol, Loboc-folyó, Hinagdanan-cseppkőbarlang

  1
  Ismét egész napos kirándulás vár ránk, amelyre ismét bérelt kisbusszal megyünk. Első megállónk a Hinagdanan cseppkőbarlang. helyenként csúszós lépcsőkön ereszkedünk a barlang szűk bejáratához, de a fáradalmakat kárpótólja a látvány. A szűk nyílásokon beszivárgó napsugarakban gyönyörű látványt nyújtanak a cseppkövek és a barlang alján lévő tó, amelyben akár meg is fürödhetünk. Innen pár órás utazást követően érkezünk meg a Cadapdapan rizsteraszokhoz. Több kilátóponton is megállunk, hogy gyönyörködjünk a távolba nyúló teraszok látványában, majd rövid sétát teszünk a rizsföldeken. Következik a Loboc folyó, ahova ebédidőben érkezünk. Itt motorizált tutajokba szállunk és behajózunk a Loboc-folyón. A fedélzeten ebédelünk, lazítunk és gyönyörködünk a trópusi erdőben, majd mielőtt visszatérnénk buszunkhoz, még megállunk egy faluban. A hajózás után még időt szakítunk az Anda barlangmedencékre is. A mészkőben kialakult víznyelők összeköttetésben állnak a tengerrel így azok alján több méteres mélységben tengervíz található. Itt akár meg is fürödhetünk, de ehhez létrán kell leereszkednünk a több méteres mélységbe a függőleges sziklafalak mellett. Fürdés és fotózkodás után indulunk szállásunkra, ahova a késő délutáni órákban érünk vissza. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 4. nap Bohol, szabadprogram

  A mai napon a pihenésé a főszerep. Lazíthatunk valamelyik strandon, vagy fakultatív kirándulásra is indulhatunk. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, annak érdemes egy sznorkell kirándulás keretében meglátogatni a Virgin-szigetet. Ez egy párszáz négyzetméteres, nagyjából sarló alakú homokpad, minimális növényzettel, gyönyörű türkizkék vízzel a fehér homok borította partok körül. A kirándulás része a sznorkellezés, melynek során ismerkedhetünk a trópusi tengerek élővilágával, majd a vissza fele vezető úton, ha szerencsénk van delfinekkel is találkozhatunk. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 5. nap Bohol, Cebu, Moalboal

  Ezen a napon az utazásé a főszerep. Kényelmesen megreggelizünk, összepakolunk, majd kisbusszal utazunk Tagbilaran város kikötőjébe, ahonnan komppal utazunk Cebu városába. Itt vár minket bérelt buszunk, amellyel célba vesszük a sziget nyugati oldalát. Pár órás utazást követően érkezünk meg Moalboal városába és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő hét éjszakát fogjuk tölteni. A kora délutáni órákban érkezünk, így ebéd után még csobbanhatunk a tengerben, majd valamelyik bárban lazíthatunk akár egy koktéllal az utazás után. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 6. nap Kawasan-vízesések

  1
  Korán reggel indulunk, hogy felkeressük Cebu egyik legszebb helyét, a Kawasan vízeséseket. A trópusi dzsungelen keresztül kanyargó Matutinao folyón több különböző nagyságú vízesés alakult ki a mészkő sziklákon. Szállásunktól nagyjából egyórás utazás után egy parkolóban hagyjuk bérelt kisbuszunkat és egy helyi vezető társaságában gyalog indulunk el a sűrű erdőben. Jól kiépített, de helyenként csúszós ösvényen haladunk a kanyargó folyó mellet, hogy felderítsük a sűrű erdő zöldjében alázúduló vízeséseket és az általuk kialakított türkizkék medencéket. Természetesen szakítunk időt, hogy megfürödjünk bennük, fotózkodjunk, de a mai nap nem csak erről szól. A Kawasan vízesések népszerű canyoning hely, a különböző magasságú vízeséseknek, a helyenként szűk szikla szurdokokban kanyargó folyónak és a buja erdőnek köszönhetően. Természetesen a bejáratnál rendelkezésünkre bocsájtott megfelelő felszereléssel, mentőmellényben, sisakban próbáljuk ki ezt a kalandot. Jó szolgálatot tehet egy jól tapadó lábbeli is, hogy biztonságosan tudjunk haladni az átfolyó víz borította sziklákon. Mivel csanyoningról van szó, természetesen lehetőségünk van különböző magasságú ugró pontokról csobbanni a türkizkék vízbe. Helyi vezetőnk útmutatásával kipróbálhatjuk a különböző nagyságú ugrásokat, a 1,5 méterestől a legmagasabb 10 méteres magasságig. Érdemes kisebbel kezdeni és fokozatosan növelni az adrenalinszintet. A több órás program után kellemesen elfáradva fogyasztjuk el a helyi szervezőink által biztosított ebédet, majd pihenünk, lazítunk, fürdünk az egyik legszebb vízesésben. Élményekkel feltöltődve indulunk vissza szállásunkra, ahova a délutáni órákban érünk vissza. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 7. nap Pescador-sziget

  1
  Ismét korai reggelit követően indulunk egy egész napos programra, de ezúttal irány a tenger. Első ránézésre gyanúsan keskeny, lélekvesztőnek kinéző vízi járművel indulunk el, de elég hely van mindennek, és a hajó két oldalán stabilizáló rudak segítenek a hullámok leküzdésében. Ennek köszönhetően minimális a tengeribetegség esélye. Felpakolva ivóvízzel, élelmiszerrel és sznorkel felszereléssel kihajózunk a környék egyik leglátványosabb szigetéhez, a Pescador-szigethez. Moalboal városától nagyjából fél órányi csónakútra található sziget egy sűrű növényzet borította sziklatömb, így itt nem fogunk partra szállni. De minket nem is maga a sziget érdekel, hanem a körülötte található tengeri élővilág. A víz alatti korall szirteket sznorkellezés folyamán deríthetjük fel, amikor búvárszemüveggel és légzőcsővel felszerelkezve testközelből csodálhatjuk meg a trópusi tengeri élővilágot, gyönyörködhetünk a tarka, színpompás trópusi korallokban, halakban. A sznorkellezés után rövid csónakúttal érjük el a tengeri teknősök kedvenc helyét ahol, ha szerencsénk van, a vízbe ereszkedve testközelből figyelhetjük meg ezeket a méltóságteljes tengeri páncélosokat. A lassan úszó veszélyeztetett teknősöket természetesen csak nézni szabad, ne próbáljunk meg páncéljukba kapaszkodva úszni velük. Ismét rövid csónakút, hogy megkeressük a környéket előszeretettel felkereső szardínia rajokat. Jó esélyünk van, hogy a vízben úszva megközelítsünk egy fantasztikus látványt nyújtó halrajt. Akár be is úszhatunk a szardínia raj közepébe, hogy az apró halak ezrei vegyenek körbe. Leírhatatlan élmény. Ebédünket egy strandon fogyasztjuk el, majd lazítunk, fürdünk mielőtt visszaindulnánk szállásunkra, ahova a délutáni órákban érünk vissza. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 8. nap Osmena-csúcs, Casino-csúcs

  2
  Az előző napok korai indulásai után ma egy délutáni programon fogunk részt venni, így kényelmesen kialudhatjuk magunkat, miután lazíthatunk a tengerparton majd ebéd után indulunk el bérelt kisbusszal ezúttal nem a tenger, hanem a szárazföld irányába. Célunk Cebu sziget legmagasabb pontja, az Osmena csúcs. Nagyjából egy órás utazás érjük el a parkolót, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Könnyű túra vár ránk, melynek során jó kitaposott ösvényen haladunk felfelé a ritkás növényzettel borított sziklák között, amíg kb. fél órás gyaloglás után felérünk 1013 méter magasra. Körülnézve 360 fokos panoráma tárul a szemünk elé, fűvel borított hegyes, kúp alakú dombok sokasága, melyeken túl megláthatjuk a sziget nyugati és keleti partját is. Nem itt várjuk meg a naplementét, hanem átgyaloglunk a kevésbé ismert és ezért kevesebb turista által látogatott Casino csúcsra, amely 1003 méteres magasságával alig alacsonyabb az Osmena csúcsnál. Ismét jól kitaposott ösvényen haladunk először lefele, majd célunk alatt egy meredek kaptatót leküzdve érjük el kilátópontot, ahol kevesebb turistával kell megosztanunk a naplemente élményét. Remélhetőleg szerencsénk lesz az időjárással, és megvárjuk amíg a lenyugvó nap fénye megszínezi a tájat és csak utána indulunk vissza buszunkhoz. Szállásunkra az esti órákban érünk vissza. Túratáv: 3,5 km, szintemelkedés 110 m. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 9. nap Bojo folyó

  1
  A mai napon ismét vizes program vár minket. Reggeli után ismét bérelt kisbusszal indulunk útnak és kb egy órás utazás után érjük el a Bojo folyót. A rövid, alig egy kilométer hosszú folyó sűrű őserdőn keresztül kanyarog a tengerig, dagály idején a torkolatnál keveredik a tenger vize az édesvízzel, brakkvizet létrehozva, aminek köszönhetően látványos ökoszisztéma jött létre. Már megismert keskeny csónakokba szállunk és lassan csorgunk a torkolat irányába, miközben testközelből nézzük meg a partokat borító sűrű növényzetet. A helyi ökoszisztéma legfontosabb része a mangroveerdő és helyi vezetőnk megismertet a mangrove fák világával és a Fülöp-szigeteken folytatott visszatelepítési programmal. Ha figyelmesek vagyunk varánuszokat, kígyókat és színes madarakat is láthatunk, az élénkpiros apró rákocskákról nem is beszélve. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, tengeri kajakban is részt vehet a programon. Elérjük a meredek sziklák határolta torkolatot, amelyen keresztül kijutunk a tengerre. Aki szeretne úszhat egyet, majd lassan visszatérünk a kiindulópontra. Még nem indulunk vissza, hanem rövid buszozás és egy kis gyaloglás után elérünk egy szemet gyönyörködtető strandot. Ez a "hidden beach", fehér homokos part, sűrű méregzöld növényzettel határolva, ahol pálmák lengedeznek a szélben. Itt fogyasztjuk el ebédünket, lazítunk, napozunk, fürdünk a simogató vízben, majd visszaindulunk szállásunkra, ahova a délutáni órákban érünk. Szállás szállóban, ellátás reggeli, ebéd.
 • 10. nap Kabutongan-, Inambakan-, Dao-vízesések

  2
  Cebu szigetének déli része bővelkedik a trópusi erdőben megbúvó vízesésekben, ezért kihasználjuk a ezt a lehetőséget és a mai napon három szemet gyönyörködtető vízesést keresünk fel. Ismét bérelt kisbusszal indulunk rövid utazásra, hogy elérjük célunkat. A mai nap vízesései a Kabutongan-, Inambakan- és Dao-vízesések. Mindhármat rövid sétával érhetjük el, de aki szeretné, az természetesen itt is felderítheti a környező dzsungelt jól követhető, kijelölt ösvényeken. A vízesések meredek sziklafalak által határolt türkizkék színű medencékbe zúdulnak alá, így itt is van lehetőség adrenalin növelő ugrásokra. Ahol a környezet és a terep engedi, felderítjük a vízesés feletti és alatti folyó szakaszokat, fürdünk a kellemes vízben, majd tovább indulunk a következő vízeséshez. Miután kiélveztük a víz és az erdő adta lehetőségeket, a délutáni órákban visszatérünk szállásunkra. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 11. nap Szabadprogram

  A mai napon a pihenésé a főszerep. Lazíthatunk valamelyik strandon, éttermekben, bárokban vagy fakultatív kirándulásra is indulhatunk. Aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, az elmehet egy sznorkell kirándulásra és ezt a kirándulást kombinálhatjuk akár cápalessel is. Nem kell megijedni, ez az élmény nem a veszélyes ragadozó fajokról szól, hanem az átlagosan 10 méter hosszú planktonevő cetcápát nézhetjük meg. Kisbusszal visznek a sziget keleti oldalára, ahol a helyiek biztosra mennek és fő táplálékukkal, a planktonokkal csalogatják partközelbe a hatalmas állatokat, így biztos láthatunk cápákat más turistákkal osztozva az élményen. Öt-hat fős csónakokban lehet kimenni a vízre, majd sznorkell felszereléssel a tengerbe ereszkedve úszhatunk a méltóságteljes hatalmas cetcápák mellet, amely a legnagyobb jelenleg élő halfaj, továbbá a legnagyobb állat, amely nem cetféle. Szállás szállóban, ellátás reggeli.
 • 12. nap Cebu

  Repülőjáratunk indulásának függvényében indulunk szállásunkról bérelt kisbusszal a Mactan-Cebu nemzetközi repülőtérre. Körülbelül kétórás utazás után érünk a repülőtérre, ahonnan megkezdjük hosszú utunkat Budapestre. Ellátás reggeli.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.