Bejelentkezés

4566 m - Mount Meru

Afrikai csúcsélmény, és akklimatizáció a Kilimandzsáró előtt.

Akklimatizációs túralehetőség a Kilimandzsáró mászás előtt egy négy napos trekkingre a Meru hegyen, továbbá egy extra pihenőnappal Moshiban! A 4566 méter magas Mount Meru Tanzánia második, az afrikai kontinens 5. legmagasabb hegycsúcsa. Nemcsak remek akklimatizációs lehetőséget kínál a „nagy testvér” meghódítása előtt, de egyúttal Kelet-Afrika egyik leglátványosabb hegyi túráját tehetjük itt. Mivel a megfelelő akklimatizáció a sikeres Kilimandzsáró mászás titka, a Mount Meru kiegészítő programot kimondottan javasoljuk a biztos siker érdekében!

Időpontok

 • 2024. január 14 → 20.

Mount Meru programunkat alapvetően a Kilimandzsáró mászás előzetes akklimatizációjaként szervezzük, de erre a programrészre önállóan, a Kili mászás nélkül is lehet jelentkezni. Amennyiben jössz a folytatólagosan következő Kilimandzsáró mászásra is, úgy a program 7. napján, remélhetőleg már tökéletesen akklimatizálódva vágunk neki a Kili megmászásának! A Kilimandzsáró mászás részletes programját megtalálod itt: 5895 m - Kilimandzsáró

 • 1. nap Moshi

  Érkezés Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid programmegbeszélést tartunk, s szerencsés esetben a várakozás és a megméretettés előtti jóleső izgalom keverékével vethetjük első pillantásainkat a Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Este pihenés, rákészülés a másnapi túrára. Szállás: panzió.
 • 2. nap Moshi, Momella-kapu (1500 m), Miriakamba-menedékház (2514 m)

  3
  Reggeli után szállásunkról mintegy két órás utazással érjük el az Arusha nemzeti park területét. Az engedélyek beszerzése után a déli órákban indulunk neki túránk első szakaszának, amely a Momella-kapu 1500 méteres szintjéről a 2500 méteren fekvő Miriakamba menedékházig tart. A kisebb-nagyobb tisztásokkal tarkított szavannás térségből indulva kíváncsi tekintetű zsiráfok, a közelben békésen legelésző bivaly és zebra csapatok mellett elhaladva kapaszkodunk fel a hegyoldal lankásabb lejtőin mind sűrűbbé váló erdőség mohos fái között. Biztonságunk érdekében a park fegyveres őre is végigkísér minket a ritkán, de esetlegesen felbukkanó morcosabb kaffer-bivalyok, arra kószáló vad elefántok, leopárdok elriasztása végett. Táborhelyünkre érve némi lazulás következik, majd a közeli kilátópontra kisétálva az alant elterülő szavannán a Momella-tavak tükröződő vízfelületét és a Ngurdoto-kráter impozáns látványát élvezhetjük, s ha szerencsénk van, a napnyugta utolsó fényei a Kilimandzsáró havát festik vörösre a távolban. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (Szint: 1000 méter fel, táv: 6 kilométer, menetidő: 3-4 óra)
 • 3. nap Miriakamba-menedékház (2514 m), Saddle-menedékház (3570 m)

  4
  Hajnalban a korán kelőkkel a már ismerős kilátópontra sétálunk, hogy átéljük, ahogy a napkelte sárgás-vöröses fényei kirajzolják a horizonton a Kilimandzsáró kontúrját. Reggeli után nekivágunk a mai rövid, de meredek kaptatónak a 3570 méteren található Saddle-menedékházig. Kezdetben ligetes erdőségekben, hatalmas, mohos fa-matuzsálemek között vezet az utunk, a Kilimandzsáró távolból incselkedő, hófödte csúcsával. A túratáv felénél, a Mgongo Wa Temba (Elefánt-gerinc) elnevezésű kilátópontnál ebédszünetet tartunk, ahonnan remek rálátás nyílik a Meru alattunk elterülő, erdőségekkel borított belső kráterére, s a csúcs alatt húzódó meredek sziklafalakra. Innen egyre alacsonyabb növényzet, kisebb tisztások között túrázva érünk fel a Saddle-menedékházhoz. Néhány órás pihenő után akklimatizációs túrára indulunk a Little Meru 3820 méteres csúcsára, ahonnan megcsodálhatjuk a Meru kráterének belsejében egy friss kitörés alkalmával emelkedett vulkáni hamukúp, az Ash Cone szabályos alakját. Tiszta idő esetén érdemes itt bevárni a napnyugta egyedülálló fényeit. Táborunkba visszaereszkedve vacsora után korai lefekvés a másnapi csúcstámadás előtt. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.  (Szint: 1050 méter fel, táv: 4 kilométer, menetidő: 2-3 óra. Little Meru: 250 méter fel/le, menetidő: 1,5 óra)
 • 4. nap Saddle-menedékház (3570 m), Rhino-Point, Szocializmus-csúcs (4566 m), Miriakamba-menedékház ( 2514 m)

  A csúcshódítás napján igazán korán, hajnali 2-3 óra tájban vágunk neki az újabb 1000 méteres szintemelkedésnek, hogy a napkelte varázslatos fényeit már a Mount Meru csúcsáról élvezhessük. Fejlámpáink fényében előbb enyhén emelkedő, ligetes térségen át haladunk, felettünk az éjszakai égbolt ezernyi, háborítatlan fényű csillagával. Egy meredekebb emelkedő leküzdése után érünk a Rhino-Point nevű kilátóba, ahonnan először egy keskeny sziklagerincen, majd kitett, sziklás részen vezet tovább az utunk, ahol a vashuzalokkal biztosított szakaszon gyakran a kezünkkel is kapaszkodni kell. Ezután az útvonal legizgalmasabb szakasza következik, amikor a vulkán külső lejtői és a kráter meredek, belső falai közt húzódó keskeny peremen, vulkáni hamuban taposva araszolunk egyre feljebb. Az éjszaka sötétje ekkor még elrejti előlünk a döbbenetes látványt, amit majd visszaúton, a nappali világosságban teljes pompájában megtapasztalhatunk. Az utolsó szakaszon már kevésbé kitett, de meredek, sziklás kapaszkodások után érjük el a 4566 méteres Szocializmus-csúcsot. A felkelő nap első fényei, a lélegzetelállító panoráma, az Ash Cone alattunk emelkedő tökéletes vulkáni hamukúpja és a távolban kirajzolódó Kilimandzsáró az éjszakai túrázás minden nehézségéért bőségesen kárpótol. Helyi vezetőink garatuláló kézfogása után a már megismert útvonalon indulunk lefelé. A Saddle-menedékházhoz érve bőséges reggeli és néhány órás jól megérdelmelt pihenés után folytatjuk az ereszkedést a Miriakamba-menedékházig. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.  (szint: 1000 méter fel, 2000 méter le, táv: 14 kilométer, menetidő: 8-10 óra) (Figyelem: a megerőltető éjszakai túrázást a Meru csúcsára a keskeny kráterperemen a kitett, sziklás szakaszok miatt csak teljesen szédülésmentes, stabil mozgáskoordinációval rendelkező, tapasztalt túrázóknak ajánljuk!)
 • 5. nap Miriakamba-menedékház (2514 m), Momella-kapu (1500 m), Arusha Nemzeti Park, Moshi

  3
  Reggel új erővel ébredünk, majd reggeli után elbúcsúzunk segítőinktől egy nagy közös éneklés, ünneplés keretében, s kiosztjuk a borravalókat is.  A Miriakamba-menedékháztól a már ismerős útvonalon ereszkedünk le túránk kiindulópontjához. Itt buszunkra szállunk és az Arusha nemzeti park változatos táján áthaladva még néhány búcsúpillantást vetünk a frissen megmászott Meru sziklás csúcsára, s a kis Serengetinek nevezett térség mellett elhaladva jó eséllyel kaphatunk egy kis ízelítőt Kelet-Afrika állatvilágából is: zebrát, zsiráfot, vizibivalyt, varacskos disznót, sokféle majmot, páviánt, s szerencsés esetben akár elefántokat is láthatunk. A kora délutáni órákban érkezünk vissza Moshiba, a szállásunkra. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli, ebédcsomag. (szint: 1000 méter le, táv: 6 kilométer, menetidő: 2-3 óra)
 • 6. nap Moshi

  Pihenőnap Moshiban. A Mount Meru mászás után ránk fér egy kis regenerálódás. Pihenés, lazulás következik, lelki rákészülés az előttünk álló Kilimandzsáró mászásra, amely megfelelően akklimatizálódva már nem sok gondot jelenthet. Szállásunkon, a medence partján lazulhatunk, de aki több aktivitásra vágyik, azok számára egy fakultatív programot szervezünk. Kisbuszba pattanunk és kirándulást teszünk a Kilimandzsáró lejtőin található kávéültetvényekhez. Meredeken kanyarog az út Materuni kis falvához, ahol igazi vidéki idillt tapasztalunk, csendesen, békésen zajlik itt az élet. Mindenütt megművelt földek, alapvetően banán- és kávéültetvények. Egy érdekes bemutató során elleshetjük a kávé pörkölés, őrlés, főzés titkait, meg is kóstoljuk a frissen elkészített kávét, és sok érdekességet megtudhatunk a környéken lakó Chagga népcsoport életéről, szokásairól. Eltúrázunk a Kilimandzsáró talán legszebb vízeséséhez, ahol a bátrabbak csobbanhatnak is a közel 50-60 méteres magasságból lezúduló vízfüggöny alatt. Ebédünket is itt, a vízesés mellett fogyasztjuk el. Visszaúton megállhatunk egy helyi kiskocsma mellett, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitást, a banánsört! Szállás: panzió. Ellátás: reggeli.
 • 7. nap Moshi

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a reptérre és hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

  Aki a 5895 m -  Kilimandzsáró hosszabbítást is választotta, azokkal folytatódnak kalandjaink Afrikában.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
Képek a 2014. januári Kili túráról az Eupolisz képtárban.
Képek a 2015. januári Mount Meru mászásról az Eupolisz képtárban.

Út ára tartalmazza

- a közlekedést saját, bérelt busszal Moshiból a Meru vulkánhoz és vissza,
- a szállást a Meru hegyen 3 éjszakára menedékházban, teljes ellátással,
- a szállást Moshiban panzióban 3 éjszakára, reggelivel,
- a Meru mászás és az Arusha Nemzeti park engedélyeit és belépőit,
- a teherhordók, a helyi vezetők, a nemzeti park fegyveres őrének a díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a kötelező borravalókat,
- a fakultatív programokat,
- a védőoltásokat,
- a biztosítást, 
- a tanzániai vízum (50 USD) árát.

Étkezés a reggeliken és a trekking alatt biztosított teljes ellátáson túl önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Kilimandzsáró - Budapest útvonalon): 320.000 - 410.000 Ft között.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

repülő, bérelt busz, terepjárók.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Mount Meru mászás remek felkészítés a Kilimandzsáró túrára, mind akklimatizációs, mind erőnléti szempontból. A csúcsnap kivételévek általában napi 3-4 óra túrázásra kell számítani, s a megtett távolság sem jelentős, viszont az ösvényünk meredeken emelkedik, alapvetően jól kiépíett. a csúcsnap viszoint már igazi kihívást jelent, 1000 méter szintet megyünk fölfele, s közel 2000 méter szintet ereszkedünk 8-10 óra alatt. Ez amolyan főpróbája a Kili csúcsmászásnak is. Kétségtelenül kimerítő nap lesz, de a csúcs-élmény megéri ezt a fáradtságot. A Rhino-Point nevű kilátó előtt egy keskeny sziklagerincen, majd kitett, sziklás részen vezet az utunk, ahol gyakran kezünkkel is kapaszkodni kell, majd az útvonal legizgalmasabb szakasza következik, amikor a vulkán külső lejtői és a kráter meredek, belső falai közt húzódó keskeny peremen, vulkáni hamuban taposva araszolunk egyre feljebb, míg az utolsó szakaszon már kevésbé kitett, de meredek, sziklás kapaszkodások után érjük el a 4566 méteres Szocializmus-csúcsot. A megerőltető éjszakai túrázást a Meru csúcsára a keskeny kráterperemen a kitett, sziklás szakaszok miatt csak teljesen szédülésmentes, stabil mozgáskoordinációval rendelkező, tapasztalt túrázóknak ajánljuk!

 

A napi túrák során mi csak a kis hátizsákkal mozgunk, felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Jó kondícióra, túrázási tapasztalatra tehát szükség van, de ugyanolyan fontos a pozitív lelki hozzáállás és kitartás! A nagy tengerszint feletti magasság miatt már 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, amit fokozatos, lassú emelkedéssel, lassú haladással, megfelelő akklimatizációval igyekszünk enyhíteni. Az oxigénhiányos környezetre mindenki szervezete másképp reagál, de 4000 méter fölött már általánosan jelentkezhetnek a magashegyi betegség enyhébb, nem veszélyes, de kellemetlen tünetei: tompa fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság. Erre mindenképpen fel kell készülni. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az érintett résztvevőnek a túrát azonnal meg kell szakítani, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell visszaereszkedni. A túra során rendszeresen, minden reggel megmérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük!

 

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson.

 

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Moshiban egyszerű panzióban vagy szállóban, 2-3 ágyas szobákban, a Meru mászás során menedékházak 4 fős szobáiban, emeletes ágyakon alszunk, közös fürdőszobával, és WC-vel. Hoteljeink, panzióink helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A Kilimandzsáró trekking alatt kétszemélyes sátrakban alszunk. A sátrat, matracot helyi partnerünk biztosítja, saját hálózsákra azonban szükség van. (A hálózsák komfort fokozata a Kili mászás során legalább a -5, -10C fok körüli tartományban legyen!)

Terület

Tanzánia területe mintegy 945.000 km², azaz közel 10-szer nagyobb Magyarországnál. A szintén Tanzániához tartozó Zanzibár területe 2.644 km². A lakosság száma 35 millió. Túránk során mi gyakorlatilag csak az országi északi régióját érintjük, mindenekelőtt a Kilimandzsárót és a környező szafari parkokat, majd átrepülünk Zanzibár szigetére. A Kilimandzsáró az egyenlítőtől 330 kilométerrel délre, Tanzánia északi részén, közvetlenül a kenyai határ mentén található. A világ legnagyobb különálló vulkánja majd’ 5000 méterrel magasodik a környező szavannák fölé, így markánsan szembe tűnő alakja már a távolból lenyűgözi az utazót. Kiterjedése mintegy 40*60 kilométer, három vulkánikus krátere közül kettő, nyugaton a Shira (3962 m), míg keleten a Mawenzi (5149 m) mára már erőteljesen lepusztult és elveszítette eredeti kráter formáját. A központi kráter, a Kibo oldalperemén található Uhuru-csúcs nem csak a Kilimandzsáró, de egész Afrika legmagasabb pontja: 5895 méter. „Afrika teteje” az utóbbi 100 évben a felszínét borító jégmezők és gleccserek mintegy 80% elveszítette, s ez a folyamat napjainkban mind jobban felgyorsul. Számítások szerint 2020-ra teljesen eltűnik a „Kilimandzsáró hava”.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Tanzániában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A Kilimandzsáró és Meru mászás szempontjából a december-február és július-szeptember közötti időszak a legideálisabb. Az október-novemberi, illetve március-májusi esős évszak után a táj friss, üde zöld. Mivel a déli féltekén járunk, a mi januárunk itt „nyárnak” felel meg, de a mi júliusi nyarunk is meleg, tiszta időt jelent az Egyenlítő környékén. Január-februárban a Kilimandzsáró lábánál, Moshiban meleg, nyárias idő várható, sok napsütéssel, napközben 25-30 Celsius fok, hajnalban 15-20 Celsius fok körüli hőmérséklettel, ugyanitt július-augusztusban 25C fok körül van a hőmérséklet. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, majd felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső, zápor könnyen kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges, míg a trekking felsőbb szakaszain, 4000 méter környékén és afölött éjszakára, hajnalra akár  –10 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így éjszakára rendkívül fontos a megfelelő téli hálózsák. Napközben a réteges öltözék javasolt, a hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. Január-februárban Zanzibár szigetén igazi meleg, nyári időre számíthatunk, napközben 25-32 Celsius fok körüli hőmérséklettel, sok napsütéssel, az Indiai-óceán vízének hőmérséklete ilyenkor kellemes 24-26 Celsius fok, ideális a sznorkelezésre, úszásra, lazulásra a fárasztó hegyitúra után, július-augusztusban kicsit hűvösebb van, "csak" 25 C körül van a hőmérséklet, az Indiai-óceán víze is "csak 22-24 Celsius fok. Július-augusztusban a Ngorongoro szafarin viszont a reggeli órákban valóban hűvős lehet a nagy tengerszint feletti magasság miatt, ide hosszú nadrág, könnyű pulóver, széldzseki javasolt!

Felszerelés

nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a trekking túrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozzál! Nem árt, ha vízálló anyagból készült, ha nem, akkor a ruhádat mindenképpen csomagold zacskókba! Fontos tudnod, hogy a teherhordók maximum12-15 kg csomagot cipelnek, a felesleget a szálláson tudod hagyni.), közepes méretű utazótáska (a hegyi túrára felesleges felszerelést ebben tudod a szállásunkon hagyni), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg ruha, meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk, papucs, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej. Mivel a Meru felső régióiban akár  kisebb hótakaróra is számíthatunk, ezért jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), kamásli mindenképp legyen nálatok! Nagyon fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, mert a Meru csúcshódítás napján hajnali 2-kor indulunk, órákon keresztül elemlámpáink fényében haladva! A termosz ekkor szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a hosszú menetelés során a hideg éjszakában! Javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a trekkingtúra különben könnyen tortúrává válhat!

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén kinnt is lehet bérelni, avagy vásárolni.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

FIGYELEM! 2019. június 1-től Tanzánia betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőriznek. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.


Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni, de a gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz.
Tanzániában kötelező a sárgaláz elleni védőoltás, amit a budapesti oltóközpontban tudsz beszerezni! Fontos, hogy az erről kiállított sárga oltási könyvedet az útra hozd magaddal!
Emellett javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. 

Tanzánia hegyvidéki területein egyáltalán nem fordul elő a malária, ám bizonyos tengerparti térségek, például Zanzibár is maláriaveszélyes területnek számítanak. Mivel a betegség az elmúlt évtizedben szinte teljesen eltűnt a szigetről, a malária elleni tabletta szedését a lehetséges mellékhatásai miatt nem javasoljuk! Ha mégis a tabletta szedése mellett döntenél, mindenképp konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát.

Élelem

Szállásunkon Moshiban reggelit, a Meru mászás során pedig teljes ellátást kapunk. Javasoljuk, hogy a túrák közbeni energia utánpótlás biztosítására hozz magaddal itthonról némi élelmiszert: keksz, energiaszelet, szőlőcukor, olajos magvak, aszalt gyümölcs, a hazai ízek kedvelőinek jófajta szárazkolbász, vagy pick-szalámi. :-) Mivel Tanzánia turisztikailag frekventált térségeit érintjük, Moshiban találunk a turisták számára elfogadható kínálatú éttermeket is.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a tanzániai schilling. USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz tanzániai schillingre váltani. 1USD = kb.2300 TSH. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, néhány dollár borravalóra mindenütt számítanak! Erre készüljünk fel, legyen nálunk elég 1 dolláros bankjegy! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni bankjegyekben legyen!

Helyszínen fizetendő költségek:

- tanzániai vízum: 50 USD /fő
- repülőtéri transzfer megközelítő ára: Moshi - Kilimandzsáró reptér:  50 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- fakultatív kirándulás a Materuni-vízeséshez és kávéültetvényhez, ebéddel: 80 USD/fő
- borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek a Mount Meru túrán: kb. 120 USD /fő

Vám

A tanzániai vízum 50 USD, a repülőtéren lehet beszerezni. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 20.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 17.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 34.210 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Judit

„Régi vágyunk teljesült tanzániai túránk során, remek, jól szabott (hiszen jó Szabó szabta) program által. A bevezető Meru mászás induló napján annyi állatot láttunk testközelből, amennyit egykupacban elképzelni sem tudtunk addig. A táj naponkénti változása lenyűgöző volt, bár itt-ott inkább a menetelre kellett koncentrálnom. Az éjszakai csúcsmászás örök élmény marad. Külön köszönöm Mathewnak a segítségét, aki kíméletlenül cibált fel a magasságomat :))) meghaladó köveken a csúcs felé. Mindenkinek ajánlom a Meru programot, utána már igazán sokkal könnyebben ment a Kili megmászása. Kimondottan élvezetes és könnyed volt a napi 1000 méter szintkülönbség legyőzése, kimerülés, nehézlégzés, fejfájás nélkül. Szóval Meru nélkül ne induljatok neki a Nagy Hegynek!!! Az örök életre szóló élmények alapja természetesen a jó szervezés, a túravezető csoportösszetartó hatása, és a minden kényelmünket, kívánságunkat kielégítő személyzet. Mióta hazajöttünk a képnézegetésre érkező barátokat uborka levessel vendégeljük meg, már csak az étkezősátor és a dermesztő hideg hiányzik. Köszönöm az egész túrát nektek, valamint utastársaimnak a remek hangulatot, Ildinek a felejthetetlen közös sátrazást...”

Rezső

"Annyira tömény volt az egész program, hogy a feldolgozáshoz még mindig kell egy kis idő. Folyamatosan történt valami esemény, amit nem szabadott kihagyni. A túra előtt gondolkodtam, hogy bevállaljam-e a Meru mászást, de utólag örülök, hogy mellette döntöttem.  Már a nemzeti park bejáratánál majmokkal, zsiráfokkal, zebrákkal és bivalyokkal találkozhattunk. Gyönyörű buja erdőkben kapaszkodtunk felfelé, szinte a hegy tetejéig találkozhattunk növényzettel. Nagyon sokat jelentett a ritkább levegő megszokásához a Meru és így a Kili mászását is egész biztosan könnyebbé tette és a csúcson, a Kibo-n euforikus állapotban fotózhattuk egymást. Le a kalappal a személyzet előtt, akik mindent megtettek a mi kényelmünkért. A whisky route valóban nagyon látványos, sokszínű. A szafarik is csodálatosak voltak, szinte minden állatfajtát sikerült lencsevégre kapni, még a nagymacskákat is. Az utolsó állomás Zanzibár, megkoronázta az expedíciót. Csodálatos, vakító fehér óceánparti homok, csobbanás, búvárkodás segítette a lazulást. Nagyon jól összeállított túra, igen jól éreztem magam. Köszönöm."

Ildikó

„Régi vágyam volt feljutni „valami” magasabb hegyre, de nem szeretem a sziklamászást. Afrika teteje kiváló célkitűzésnek bizonyult, mivel egy átlag ember számára is teljesíthető, némi kondícionális felkészülés után. Hegyet mászni indultam, de sokkal több lett annál! Olyan hatással volt rám ez az afrikai túra, ami minden tekintetben változásokat hozott az életemben. A Mont Meru, azaz a Szocializmus csúcs beiktatása, a Kilimandzsáró sikeres megmászásához szerintem elengedhetetlen. Aklimatizációs túra, de szenzációs körülmények között! Már 1500 méteren zebrákkal, bivalyokkal, varacskos disznókkal találkoztunk, miközben túráztunk… majd 2000 méter környékén zsiráfokkal költöttük el az ebédünket. Éjszaka vadelefántok harsogásától zengett a környék. A meseerdők között makákó majmok kísértek bennünket. Kihagyhatatlan élmény, s szükséges előtúra! Mindezek után a Kilimandzsáró egy „nagyüzemi turizmus”, szintén érdekes és gyönyörű vegetációk között. Ha teheted próbáld meg! Akár csúcsmászások nélkül is életre szóló élmény! A túra méltó befejezése a szafari, majd az Indiai-ócean gyöngyszeme Zanzibár, smaragdzöld színű vízével, s fehér homokjával. Valóban fantasztikus út, életre szóló élményekkel!”


2014. július:A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.