Bejelentkezés

4566 m - Mount Meru

Afrikai csúcsélmény, és akklimatizáció a Kilimandzsáró előtt.

Akklimatizációs túralehetőség a Kilimandzsáró mászás előtt egy négy napos trekkingre a Meru hegyen, továbbá egy extra pihenőnappal Moshiban! A 4566 méter magas Mount Meru Tanzánia második, az afrikai kontinens 5. legmagasabb hegycsúcsa. Nemcsak remek akklimatizációs lehetőséget kínál a „nagy testvér” meghódítása előtt, de egyúttal Kelet-Afrika egyik leglátványosabb hegyi túráját tehetjük itt. Mivel a megfelelő akklimatizáció a sikeres Kilimandzsáró mászás titka, a Mount Meru kiegészítő programot kimondottan javasoljuk a biztos siker érdekében!

Időpontok

 • 2024. január 14 → 20.

Mount Meru programunkat alapvetően a Kilimandzsáró mászás előzetes akklimatizációjaként szervezzük, de erre a programrészre önállóan, a Kili mászás nélkül is lehet jelentkezni. Amennyiben jössz a folytatólagosan következő Kilimandzsáró mászásra is, úgy a program 7. napján, remélhetőleg már tökéletesen akklimatizálódva vágunk neki a Kili megmászásának! A Kilimandzsáró mászás részletes programját megtalálod itt: 5895 m - Kilimandzsáró

 • 1. nap Moshi

  Érkezés Moshiba, a Kilimandzsáró lábánál fekvő kisvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid programmegbeszélést tartunk, s szerencsés esetben a várakozás és a megméretettés előtti jóleső izgalom keverékével vethetjük első pillantásainkat a Kilimandzsáró égbe törő vulkáni kúpjára, a tetején a fehéren csillámló gleccserekkel. Afrika legmagasabb hegye valóban fölénk tornyosul: a légvonalban alig 20 kilométerre magasodó 5895 méteres csúcs ekkor közel ötezer méterrel van magasabban nálunk. Este pihenés, rákészülés a másnapi túrára. Szállás: panzió.
 • 2. nap Moshi, Momella-kapu (1500 m), Miriakamba-menedékház (2514 m)

  3
  Reggeli után szállásunkról mintegy két órás utazással érjük el az Arusha nemzeti park területét. Az engedélyek beszerzése után a déli órákban indulunk neki túránk első szakaszának, amely a Momella-kapu 1500 méteres szintjéről a 2500 méteren fekvő Miriakamba menedékházig tart. A kisebb-nagyobb tisztásokkal tarkított szavannás térségből indulva kíváncsi tekintetű zsiráfok, a közelben békésen legelésző bivaly és zebra csapatok mellett elhaladva kapaszkodunk fel a hegyoldal lankásabb lejtőin mind sűrűbbé váló erdőség mohos fái között. Biztonságunk érdekében a park fegyveres őre is végigkísér minket a ritkán, de esetlegesen felbukkanó morcosabb kaffer-bivalyok, arra kószáló vad elefántok, leopárdok elriasztása végett. Táborhelyünkre érve némi lazulás következik, majd a közeli kilátópontra kisétálva az alant elterülő szavannán a Momella-tavak tükröződő vízfelületét és a Ngurdoto-kráter impozáns látványát élvezhetjük, s ha szerencsénk van, a napnyugta utolsó fényei a Kilimandzsáró havát festik vörösre a távolban. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora. (Szint: 1000 méter fel, táv: 6 kilométer, menetidő: 3-4 óra)
 • 3. nap Miriakamba-menedékház (2514 m), Saddle-menedékház (3570 m)

  4
  Hajnalban a korán kelőkkel a már ismerős kilátópontra sétálunk, hogy átéljük, ahogy a napkelte sárgás-vöröses fényei kirajzolják a horizonton a Kilimandzsáró kontúrját. Reggeli után nekivágunk a mai rövid, de meredek kaptatónak a 3570 méteren található Saddle-menedékházig. Kezdetben ligetes erdőségekben, hatalmas, mohos fa-matuzsálemek között vezet az utunk, a Kilimandzsáró távolból incselkedő, hófödte csúcsával. A túratáv felénél, a Mgongo Wa Temba (Elefánt-gerinc) elnevezésű kilátópontnál ebédszünetet tartunk, ahonnan remek rálátás nyílik a Meru alattunk elterülő, erdőségekkel borított belső kráterére, s a csúcs alatt húzódó meredek sziklafalakra. Innen egyre alacsonyabb növényzet, kisebb tisztások között túrázva érünk fel a Saddle-menedékházhoz. Néhány órás pihenő után akklimatizációs túrára indulunk a Little Meru 3820 méteres csúcsára, ahonnan megcsodálhatjuk a Meru kráterének belsejében egy friss kitörés alkalmával emelkedett vulkáni hamukúp, az Ash Cone szabályos alakját. Tiszta idő esetén érdemes itt bevárni a napnyugta egyedülálló fényeit. Táborunkba visszaereszkedve vacsora után korai lefekvés a másnapi csúcstámadás előtt. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.  (Szint: 1050 méter fel, táv: 4 kilométer, menetidő: 2-3 óra. Little Meru: 250 méter fel/le, menetidő: 1,5 óra)
 • 4. nap Saddle-menedékház (3570 m), Rhino-Point, Szocializmus-csúcs (4566 m), Miriakamba-menedékház ( 2514 m)

  A csúcshódítás napján igazán korán, hajnali 2-3 óra tájban vágunk neki az újabb 1000 méteres szintemelkedésnek, hogy a napkelte varázslatos fényeit már a Mount Meru csúcsáról élvezhessük. Fejlámpáink fényében előbb enyhén emelkedő, ligetes térségen át haladunk, felettünk az éjszakai égbolt ezernyi, háborítatlan fényű csillagával. Egy meredekebb emelkedő leküzdése után érünk a Rhino-Point nevű kilátóba, ahonnan először egy keskeny sziklagerincen, majd kitett, sziklás részen vezet tovább az utunk, ahol a vashuzalokkal biztosított szakaszon gyakran a kezünkkel is kapaszkodni kell. Ezután az útvonal legizgalmasabb szakasza következik, amikor a vulkán külső lejtői és a kráter meredek, belső falai közt húzódó keskeny peremen, vulkáni hamuban taposva araszolunk egyre feljebb. Az éjszaka sötétje ekkor még elrejti előlünk a döbbenetes látványt, amit majd visszaúton, a nappali világosságban teljes pompájában megtapasztalhatunk. Az utolsó szakaszon már kevésbé kitett, de meredek, sziklás kapaszkodások után érjük el a 4566 méteres Szocializmus-csúcsot. A felkelő nap első fényei, a lélegzetelállító panoráma, az Ash Cone alattunk emelkedő tökéletes vulkáni hamukúpja és a távolban kirajzolódó Kilimandzsáró az éjszakai túrázás minden nehézségéért bőségesen kárpótol. Helyi vezetőink garatuláló kézfogása után a már megismert útvonalon indulunk lefelé. A Saddle-menedékházhoz érve bőséges reggeli és néhány órás jól megérdelmelt pihenés után folytatjuk az ereszkedést a Miriakamba-menedékházig. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.  (szint: 1000 méter fel, 2000 méter le, táv: 14 kilométer, menetidő: 8-10 óra) (Figyelem: a megerőltető éjszakai túrázást a Meru csúcsára a keskeny kráterperemen a kitett, sziklás szakaszok miatt csak teljesen szédülésmentes, stabil mozgáskoordinációval rendelkező, tapasztalt túrázóknak ajánljuk!)
 • 5. nap Miriakamba-menedékház (2514 m), Momella-kapu (1500 m), Arusha Nemzeti Park, Moshi

  3
  Reggel új erővel ébredünk, majd reggeli után elbúcsúzunk segítőinktől egy nagy közös éneklés, ünneplés keretében, s kiosztjuk a borravalókat is.  A Miriakamba-menedékháztól a már ismerős útvonalon ereszkedünk le túránk kiindulópontjához. Itt buszunkra szállunk és az Arusha nemzeti park változatos táján áthaladva még néhány búcsúpillantást vetünk a frissen megmászott Meru sziklás csúcsára, s a kis Serengetinek nevezett térség mellett elhaladva jó eséllyel kaphatunk egy kis ízelítőt Kelet-Afrika állatvilágából is: zebrát, zsiráfot, vizibivalyt, varacskos disznót, sokféle majmot, páviánt, s szerencsés esetben akár elefántokat is láthatunk. A kora délutáni órákban érkezünk vissza Moshiba, a szállásunkra. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli, ebédcsomag. (szint: 1000 méter le, táv: 6 kilométer, menetidő: 2-3 óra)
 • 6. nap Moshi

  Pihenőnap Moshiban. A Mount Meru mászás után ránk fér egy kis regenerálódás. Pihenés, lazulás következik, lelki rákészülés az előttünk álló Kilimandzsáró mászásra, amely megfelelően akklimatizálódva már nem sok gondot jelenthet. Szállásunkon, a medence partján lazulhatunk, de aki több aktivitásra vágyik, azok számára egy fakultatív programot szervezünk. Kisbuszba pattanunk és kirándulást teszünk a Kilimandzsáró lejtőin található kávéültetvényekhez. Meredeken kanyarog az út Materuni kis falvához, ahol igazi vidéki idillt tapasztalunk, csendesen, békésen zajlik itt az élet. Mindenütt megművelt földek, alapvetően banán- és kávéültetvények. Egy érdekes bemutató során elleshetjük a kávé pörkölés, őrlés, főzés titkait, meg is kóstoljuk a frissen elkészített kávét, és sok érdekességet megtudhatunk a környéken lakó Chagga népcsoport életéről, szokásairól. Eltúrázunk a Kilimandzsáró talán legszebb vízeséséhez, ahol a bátrabbak csobbanhatnak is a közel 50-60 méteres magasságból lezúduló vízfüggöny alatt. Ebédünket is itt, a vízesés mellett fogyasztjuk el. Visszaúton megállhatunk egy helyi kiskocsma mellett, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitást, a banánsört! Szállás: panzió. Ellátás: reggeli.
 • 7. nap Moshi

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a reptérre és hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

  Aki a 5895 m -  Kilimandzsáró hosszabbítást is választotta, azokkal folytatódnak kalandjaink Afrikában.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
Képek a 2014. januári Kili túráról az Eupolisz képtárban.
Képek a 2015. januári Mount Meru mászásról az Eupolisz képtárban.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.