Bejelentkezés

4167 m - Toubkal (Marokkó)

Trekkingtúra Afrikában a Magas-Atlasz csúcsára, lazulással az Atlanti-óceán partján

Idraren Draren... A Hegyek Hegye...Észak-Afrika legmagasabb csúcsa, a Toubkal... Tarts velünk egy igazi Hegyi Kalandra! Az afrikai kontinens északi részét átszelő Atlasz-hegység a berberek földje, a Szahara kapuja, melyet Marrakesh színes kavalkádjának érintésével közelítünk meg. Egzotikus kalandtúra és hegymászás Marokkó és a Magas-Atlasz csúcsának, a 4167 méter magas Toubkalnak a meghódítására. Komoly hegyi trekking, amely nagy kitartást igényel, de technikailag nem nehéz. A Magas-Atlasz hasonló, de mégis más, egészen más, mint az Alpok, vagy a Tátra. Mindezt megspékelve Észak-Afrika leghíresebb városa: Marrakesh kulturális és gasztronómiai forgatagának felfedezésével, majd a túra után lazulással az Atlanti-óceán partján, annak egyik legszebb, leghangulatosabb városában, Essaouirában.

Kiemelt látnivalók az út során:

- Marrakesh óvárosa, történelmi és kulturális látnivalói
- Imlil oázistelepülése
- a Magas-Atlasz hegyvilága
- a Toubkal, Észak-Afrika teteje
- a marokkói gasztro-világ
- a bazárok forgataga
- Essaouira - a különleges kikötőváros atmoszférája, a középkori medina (UNESCO Világörökség)
- az Atlanti-partvidék homokfövenye

Időpontok

 • 2024. április 27
  → május 04.
 • 2024. szeptember 28
  → október 05.
 • 1. nap Marrakesh

  Érkezés Marokkóba. Programunk a szállodában indul Marrakesh városában. Itt egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Marrakesh, Imlil (1740 m)

  2
  Ma négy napos gyalogtúrára indulunk a Magas-Atlasz égbetörő hegyláncai közé. Reggel elhagyjuk Marrakesht és bérelt busszal az Atlasz vonulatai felé vesszük az irányt. Az egyre rosszabb minőségű, kanyargós utakon Asni érintésével utazunk a trekking-turizmusra specializálódott Imlil berber-faluig (1740 m), ahol elfoglaljuk szállásunkat egy panzióban. Innen némi pihenő után egy kisebb, amolyan bemelegítő jellegű túrát teszünk diófaligetek között a környező berber falvak érintésével. Igény esetén közös vacsorát rendelhetünk vendéglátóinktól, különböző helyi specialitásokkal (harira, tadzsin, berber-whisky). Szállás: panzióban, ellátás: reggeli. Menetidő: 2 óra, szintkülönbség: 200 méter fel/le, túratáv: 4-5 kilométer.
 • 3. nap Imlil, Aroumd, Toubkal-menedékház (3206 m)

  4
  Imlilből ma a 3206 méter magasan fekvő Toubkal-menedékházhoz túrázunk. Mivel a nagy tengerszint feletti magasságból adódóan a túrázás különösen megerőltető, mindenképp javasoljuk e napra teherhordó öszvérek bérlését. Miután felszerelésünket a bérelt öszvérek hátára pakoltuk, kis hátizsákjainkkal felszerelkezve mi is nekivágunk a körülbelül 10 kilométer hosszú túrának, amit kondíció függvényében 5-6 óra alatt teljesítünk. Imlilből először diófaligatek között kaptatunk fel Aroumd hegyi faluig, majd az Aroumd alatti völgybe leereszkedve először egy vízmosás széles medrében, kövek között bukdácsolunk, majd a kopár hegyoldalban tekergő hegyi ösvényen érkezünk Sidi Chamharouch (2310 m) pár házból álló településére. Itt bevárjuk egymást, kisebb pihenőt tartunk, felmérjük a berber árusok kínálatát, majd mind kopárabb, sziklás terepen folytatjuk utunkat. Kora délután érünk fel a Toubkal-menedékházhoz, ahol egy éjszakát töltünk. Pihenés, könnyű akklimatizációs kirándulás következik, felpróbáljuk a hágóvasakat, az est beköszöntével pedig a menedékházban teázhatunk, avagy a hihetetlenül tisztán fénylő csillagokat csodálhatjuk fejeink felett. Szállás: menedékházban, ellátás: vacsora. Menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 1500 méter fel, túratáv: 12 kilométer.
 • 4. nap Toubkal menedékház (3206 m), Toubkal-csúcs (4167 m), Toubkal menedékház (3206 m)

  Kora reggel nekivágunk a Djebel Toubkal, az Atlasz-hegység legmagasabb csúcsa meghódításának. Az omladékos, sziklás ösvényen csak lassan araszolva haladhatunk egyre feljebb, mivel a csúcsmászást nem csak a meredek terep, hanem a nagy magassággal együtt járó légszomj, fáradtság is megnehezíti. Sűrűn pihenőket tartva, körülbelül 4 óra alatt jutunk fel a 4167 méter magas csúcsra, ahonnan pompás kilátás nyílik a Magas-Atlasz környező vonulataira, a meredek sziklafalak közötti völgyekben megbúvó apró berber településekre és oázisokra. Némi pihenés, ámulás, a kötelező jellegű csúcsfotók elkészülte után visszaindulunk táborunkba. A lefele vezető úton, ha az időjárás, és erőnlétünk is engedi, kitérőt tehetünk a Toubkal nyugati, 4030 méter magas csúcsára is. Innen a lefele vezető út a Toubkal-házig csak másfél-két órát vesz igénybe. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli, vacsora. Menetidő: 6-7 óra, szintkülönbség: 980 méter fel, 980 méter le, túratáv: 8,5 kilométer.
 • 5. nap Toubkal menedékház (3206 m), Imlil (1740 m), Marrakesh

  3
  Amennyiben az előző, negyedik napon sikerült a csúcsmászásunk, akkor ezen a napon elbúcsúzunk berber barátainktól és a hegyek világától, letúrázunk Imlilbe, és visszatérünk Marrakesh nyüzsgő városába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd a nap hátralevő részében a városban lazulhatunk, kipróbálhatunk egy helyi gőzfürdőt, hammam-t, lelazulásként a túra után. Ugyanakkor ez a nap túránk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembevételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, rossz időjárási viszonyok a csúcstámadás tervezett napján, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha az előző, negyedik napon vis maior helyzet miatt nem sikerült a csúcsmászás, akkor ezen a napon indulunk a Toubkal meghódítására. Ebben az esetben a hegyről leereszkedve Imlil érintésével rögtön továbbutazunk Marrakeshbe, ahova a késő esti órákban érkezünk meg. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Marrakech, Essaouira

  A hegymászás fáradalmai után jól fog jönni egy kis lazítás, így ma elhagyjuk Marrakech városát és az Atlanti-óceán felé indulunk. Essaouirába kora délután érkezünk meg, s elfoglaljuk szállásunkat egy belvárosi kis szállóban, ahol egy éjszakát töltünk. A városban fehér házacskák, kékre festett ablakok, ajtók közt sétálunk az est folyamán. Szinte minden érzékszervünkre kihat a város: az óceán friss illata, a szukban található színkavalkád, a friss hal íze és a folyton mozgásban lévő lakosok látványa teszi oly egyedivé a hangulatot. A kikötő szinte kihagyhatatlan látványosság, a fa ladikok sokasága, az öreg óceánjáró hajók és a sirályok látványa, hangja igazán magával ragadja az itt időző turista képzeletét. Szállás: szálló, ahol egy éjszakát töltünk. Ellátás: reggeli.
 • 7. nap Essaouira, Marrakesh

  Essaouira középkori medinája teljes egészében az Unesco Világörökség részét képezi. Ebben a keleti hangulatban fogunk elvegyülni, majd a középkori erőd „bevétele” lesz a célunk, ahol megtekintjük a 200 méter hosszú, megemelt emelvényen elterülő ágyúsort. Ezt követően a földszinti cellákba, fülkékben kalandozunk, ahol a város legjobb kézművesei alkotnak. Érdemes megkóstolni a helyi halpiac széles választékát ebédre. A zsidónegyed számtalan üzletében végnélkül alkudozhatunk különböző szőttesekre, ékszerekre, marokkói papucsokra, szandálokra. A „végtelen” homokos tengerparton még egy hosszú sétát tehetünk, igazi kontrasztként a pár nappal ezelőtti Toubkal csúcsmászás után. A késő délutáni órákban aztán buszunkkal visszautazunk Marrakeshbe, ahol este elkölthetjük utolsó marokkói vacsoránkat. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Marrakesh

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs. Ellátás: reggeli.


Út ára tartalmazza

- a Marrakesh - Imlil - Marrakesh - Essaouira utazást bérelt busszal, autóval,
- 3 éjszaka szállást Marrakeshben szállodában, három reggelivel,
- 1 éjszaka szállást hegyi panzióban,
- 2 éjszaka szállást hegyi menedékházban közös hálóteremben, reggelivel és a vacsorával,
- 1 éjszaka szállást Essaouirában szállóban, reggelivel,
- a magashegyi helyi túravezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfereket, 
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait,
- az (esetleges) hágóvas bérlést és öszvéres teherszállítást.

Az étkezés a jelzett reggelik és a magashegyi menedékházban biztosított félpanzió kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Marrakesh - Budapest útvonalon: kb. 160.000 - 240.000 Ft-tól. (2024.04.18.)

Utazás

Marokkón belül pedig helyben bérelt buszokkal utazunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehéz megmászni a Toubkalt?

Nehéz hegymászótúra, nehéz gyalogtúrákkal. Bár a Toubkal semmilyen különös technikai kihívást nem rejt, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel. A felszerelésünket a hegyen öszvérrel is lehet szállítani, ennek költsége 200 marokkói dirham (MAD)/csomag, melyet az út ára nem tartalmaz. Ez az ár 20 kg súlyhatárig érvényes! A mászás során napi 900 - 1000 méter szintemelkedésre számíthatsz, amelyet 4-6 óra alatt kell leküzdened, ezért elengedhetetlen a jó állóképesség. A csúcs alatti utolsó órákban az Toubkal tetejét jég, és/vagy hó boríthatja, így szükség lehet hágóvasra, illetve a hágóvassal való közlekedésre. Jégcsákány (túracsákány) nem szükséges, elég a túrabot is. 4000 méter fölött mindenképp fagyos, szeles időre kell számítani, de hóvihar ez alatt is előfordulhat. A legnagyobb kihívás a magasság: próbálunk akklimatizálódni, de ez az idő rövidsége miatt nem biztos, hogy mindenkinek elegendő. Amennyiben mutatkoznak rajtad a hegyibetegség súlyosabb előjelei, vissza kell fordulnod, és vezető kíséretével alacsonyabbra kell ereszkedned. Kiemelten figyelünk a fokozatos akklimatizációra, de ennek ellenére számolnunk kell szervezetünk fokozott igénybevételével. 
A túrát csak  jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 60 éves kor feletti jelentkezést - a túrázó érdekében - kizárólag háziorvos írásos ajánlásával tudunk elfogadni!

Olvasd el a Telex tavalyi utunkról szóló cikkét!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Utunk során több szállás típust veszünk igénybe. A szállókban, amelyekben két-két éjszakát töltünk, két vagy három ágyas, saját fürdőszobás, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott szobákban alszunk. A hegyi panzióban, ahol egy éjszakát töltünk el, két ágyas, ágyneművel ellátott, saját fürdőszobás, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott szobákban alszunk. A hegyi menedékházban, ahol két éjszakát töltünk el, közös hálóteremben, emeletes ágyakon alszunk. Itt a tisztálkodási lehetőségek korlátozottak, érdemes nedves törlőkendőket hozni.

Terület

Közbiztonság: Roppant barátságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. Az itteniek általában kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem...

A beszélt nyelv az arab és a berber, de ezek mellett a francia nagyon elterjedt, sőt általában a spanyolt illetve az angolt is megértik.

Elektromosság: Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. 

Időeltolódás: -2 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Marokkóban 10 óra a pontos idő).

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy marokkói adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük! 

Fontos szituáció Marokkóban a vásárlás. A bazárban bóklászva esetleg azt hihetjük, hogy nincs szükségünk semmire, aztán az arab-berber árusok úgyis meggyőznek majd, hogy igenis kell nekünk az a szőnyeg, terítő, teáskanna, tőr, dzsellaba, bőrtáska... A fő szabály, hogy mindig mindenre alkudni kell. De nagyon. Sokszor az "eredeti" ár töredékéért is megkapható az áhított áru. Célszerű jelezni, hogy nem amerikai turista vagy, hanem magyar. ("Special hungarian price?") A hegyekben, a berber árusok esetében bevett módszer a csere: pólókat, zoknit, törülközőt, cigit ilyesmiket beszámítják az árba. Itt is lehet alkudni, bár az ottani mértéktelen szegénységet látva nem mindig van "szíve" az embernek pár dirhamon variálni. Tőlük elsősorban különleges kőzeteket, kristályokat, őskövületeket lehet nagyon jó áron beszerezni. Ha lehet, vigyünk magunkkal néhány reklám-tollat, üres füzetet, a szegény hegyvidéki gyerekek ezeknek rendkívüli módon tudnak örülni!

Időjárás

Utazásunk során alapvetően hegyvidéki térségeket érintünk, ahol az időjárás meglehetősen változékony lehet. A Toubkal időjárása jellegzetes magashegyi. Szinte pillanatok alatt lehet az alsóbb részeken eső, a felsőbb részeken pedig hóvihar vagy napsütés. A völgyekben nappal 15-25 C-ra lehet számítani, viszont a Toubkal akár –10 C-ig is lemehet a hőmérséklet éjszakára, nappal ott –2 és +5 C körül várható! Előfordulhat erős szél, amely jelentősen befolyásolhatja a hőérzetet.

Felszerelés

Cipő: a Toubkalon mindenképp olyan bakancs szükséges, melyre tudunk hágóvasat erősíteni. Emellett hozzál magaddal egy jól lélegző könnyű cipőt vagy sarut. Ruházat: a városokban könnyű, szellős ruházat a célszerű, de figyeljünk arra, hogy Marokkó bár világi ország, de a lakosság nagy része muszlim, ezért feltétlen szükséges a hosszú, könnyű nadrág és a hosszú ujjú szellős ing (különösen a nőknek!). A hegyekben a kényelmes víz és szélálló „lélegző” ruházat szükséges (elsősorban nadrág és kabát), amelyhez meleg aláöltözet szükséges. Ne feledjük otthon a sapkát és a kesztyűt sem! A Toubkalon négyezer méter felett nyáron sem gyakran emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé, itt hóviharokra is kell számítanunk. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: hágóvas, túrabot, fejlámpa. A felszerelések kölcsönzése a helyszínen is megoldható (hágóvas kb 80 dirham/nap). Mindenképp hozzunk magunkkal naptejet, UV szűrős napszemüveget!!! Emellett feltétlen szükséges megfelelően meleg hálózsák (legalább -5 Cº). Emellett: fejlámpa, zsebkés és kanál. Nem árt egy hőszigetelt kulacs, vagy termosz. Egy nagyhátizsák (legalább 60 liter) a Toubkalra, és egy 20-30 literes a kisebb túrákhoz.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat.

Kötelezően előírt védőoltás marokkói tartózkodás esetére nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, sajnos ezek még itthon is jól jöhetnek. Az oltásokról háziorvosodnál vagy az oltóközpontban tudsz érdeklődni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországi árakhoz hasonlóak. Természetesen itthonról is lehet minimális mennyiségű élelmet kihozni, ám teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Szállásainkon Marrakeshben kétszer kapunk reggelit, Toubkal menedékházban pedig egyszer kapunk reggelit, és vacsorát. A nagyvárosokban találunk európai jellegű hipermarketeket, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Marokkóban nagyon olcsóak a déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád. Dohányt, alkoholt csak a kijelölt helyeken, a hipermarketekben lehet vásárolni.

Hozzávetőleges ételárak:

turista menü: 50-70 MAD 
utcai kifőzdében egytálétel: 30 MAD
ásványvíz: 5-7 MAD

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a marokkói Dirham (MAD) = kb. 25-30 Ft. Euro-t érdemes vinni, a határon és a nagyobb városok bankjaiban is be tudod váltani. Bankkártya használatára hipermarketekben, illetve banki pénzfelvételnél van lehetőséged. Költőpénznek minimum 40 000.- Ft-ot ajánlunk (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Egyéb lehetséges költségek (tájékoztató árak):

A repülőtéri transzfer várható díja: 10-20 USD/taxi.
Öszvérbérlés csomagszállításra a menedékházig: 200-250 MAD/csomag (oda-vissza)
Hágóvas bérlés: 80-100 MAD / nap
Borravaló a hegyi vezetőnek: 100-150 MAD (vagy 10-15 euro)

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél szükséges, mely kilépéstől még 3 hónapig érvényes kell hogy legyen. 

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. 
A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-2 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 18.000 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 14.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 29.960 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

"A legjobbkor jött egy kis timeout a robotból, még ha tovább is tartott a Lufthansa miatt, mint szerettem volna. Összességében nagyon jól éreztem magam és az iroda abszolút megfelelt az elvárásaimnak, máskor is szívesen utazom az Eupolisszal. Nagyon érdekes volt a csoport összetétele, aki nem akart alkalmazkodni, nyitni mások felé, az nem érezte jól magát, aki viszont akart, annak tökéletes volt és a nehézségeket is tudta mosolyogva kezelni. A szállással voltak olyan apróbb problémák, amelyek nélkül persze jobb lett volna (meleg víz hiánya, hangyák, egysíkú ételek monoton ismétlődése, ivóvíz hektikus beszerzése), de nem luxus nyaralásra fizettem be, így még jó is volt, hogy próbára tette néhány szállás az alkalmazkodási készségem - a társaság volt a lényeg és a kirándulások… Mind a bicikli túra a Painter Rocks-hoz, mind a Jebel-el Kest túra nagyon tetszett, fizikailag pontosan annyira volt megterhelő, mint amire számítottunk, a részidőnk is nagyon jó volt és közben nagyon jól voltak elosztva a pihenők is. Gábor abszolút segítőkész, megoldás orientált, professzionális volt, maximálisan biztonságban éreztem magam mellette, minden váratlan helyzetet nagyon jól kezelt. Zsombor bár nem túravezetői minőségben volt még ott, de mi résztvevők úgy tekintettünk rá. Mindenben nagyon talpraesetten segített, ő is nagyon jól szót értett a helyiekkel (főként, hogy tanul arabul) és a helyi kultúra, látványosságok iránti lelkesedése mindenkire ösztönzően hatott, a fotó albumai, leírásai pedig nagyon igényesek. Nagyon szívesen utaznék mindkettőjükkel, olyan érzésem volt végig, mintha egy összeszokott baráti társasággal nyaralnék, nagyon köszönjük a munkájukat."

Tamara

"Összességében nagyon jó út volt. Az túra végére úgy éreztem mintha nem egy idegenekből álló csapattal, hanem a barátaimmal mentem volna nyaralni. Kalandtúrát vártam, és azt kaptam. Az út legnagyobb élménye számomra az m’hamidi sivatagos kirándulás volt, illetve a nagy túra kiindulópontjában lévő Tagdicht falu, ami nekem nagyon tetszett. Ami felejthető az helyi sajátosság, a higiéniai viszonyok, az ételek egyhangúsága, a hatalmas távolságok, rengeteg buszozás, de ezek szerintem az út kötelező velejárói. Nem lehet m’hamidba csöppenni a reptérről – sajnos. Csak pozitívat tudok mondani a túravezetőnkről, Gáborról és bátran ajánlom mindenkinek az útjait. Mindenre és mindenkire figyelt, a váratlan helyzeteket és problémákat higgadtan kezelte, mindent megoldott. A lelkét kitette, hogy minden utas jól érezze magát és ne legyen semmilyen fennakadás. Minden információt megosztott, ha kellett, 52-szer türelmesen elismételte ugyanazt. Az út előtti megbeszélésen, illetve a levelezőlistán mindenről részletes tájékoztatást kaptunk. Közvetlensége sokat segített abban, hogy egy jó kis csapat formálódjon az út során. A kevésbé nyitott és közvetlen utasokat is igyekezett mindenbe bevonni, hogy senki ne érezze, hogy esetleg kevesebb figyelmet kap és kimarad valamiből. Maximálisan vigyázott ránk, minden helyi ügyintézésben, ellátásban segített (kórház, biztosítás, önállóan repülők érkezése stb.) A sztrájk okozta nehézségeket és a közös pánikolást nagyban enyhítette, hogy bár az út hivatalosan véget ért, teljes mértékben számíthattunk rá, biztonságban érezhettük magunkat. Külön köszönet és hála, amiért segített, hogy a sérülésem ellenére, a lehetőségeimhez mérten, de minden programban részt tudjak venni. Örülök, hogy Zsombor is velünk volt az úton, nagyon jó túravezető alapanyag. Megbízható, közvetlen, kedves és figyelmes az utasokkal, jó problémamegoldó képességgel, kommunikativ, gyorsan feltalálja magát a legváratlanabb helyzetekben is. Szerintem az iroda és a leendő utasok is jól járnak vele."

Róbert

"Nekem nagyon tettszett minden – élmény volt minden nap. Az első nap Marrakech-ben még szét volt szóródva a csapat a különböző érkezési idők miatt ezért sok volt a szabad program, amit igy utólag sok más látnivalóval pótolnék (hammam, több medina). Teljesen elégedett voltam a túrevezetéssel is, Gábor mindenben segitett, rengeteg információt osztott meg velünk. Rengeteg kaland történt az úton, amit nagyon jól és gyorsan megoldott. Köszönöm, hogy kijött velünk a reptérre is pedig tudtuk hogy maradunk tovább... Zsombornak is nagy köszönet, ő is mindig a rendelkezésünkre állt. Nagyon sok szép szállásunk volt az út során, én sokkal rosszabb körülményekre számitottam az út elött. Egyedül egy igazi wc hiányzott amink be tudom csukni az ajtaját.. :) A Lufthansa által biztositott hotel tisztasága el sem érte a korábbi vidéki szállások szinvonalát. Nekem tökéletesen sikerült, nagyon jól éreztem magam. A társaság is nagyon jó volt. Csúcspont a sivatag, marrakech éjszaka és a medina, kerékpározás a szines sziklákhoz."

Kati

"Gábor rendkívül barátságos és segítőkész volt a csoporttal a találkozás első pillanatától kezdve. Kiváló érzékkel tartotta össze a több generációt is képviselő csapatot. Úgy gondolom, hogy maximális türelemmel viselte és kezelte 13 ember kisebb rigolyáit és különféle kívánságait, leginkább a közös vacsorák és reggelik egyeztetésekor. Ha probléma is adódott - pl. M'Hamid-ban, ahol szállást kellett váltanunk a rossz idő miatt - , azt gyorsan megoldotta. Elképesztő történelmi háttértudással bír, amiről többször is megbizonyosodhattunk a térségről adott alapinformációkon felül is. Nekem ez volt az első csoportos utam, de a marokkói élmények, a szervezés minősége, a szuper csapat, és természetesen a túravezető profizmusa megerősítette bennem az elhatározást, hogy nem ez volt az utolsó, amire az iroda szervezésében elutaztam."

Endzsi

"Hogy mi volt Dél-Marokkó varázsa? Az ezerarcú sivatag. Mindig is kopár helynek gondoltam, de amit láttam, az magával ragadott. Azt hallottam, hogy aki egyszer meglátja a sivatagot, az a szerelmese lesz. Nem hittem! De megláttam!!!!! Hogy lehet egy "pusztaságban" ennyi varázslatos növény? És mennyire változatos! A nagy homokozó!  Na meg a berberek! Azok a tiszta tekintetek, meg a dobszóló! Na meg egy kis falkidöntés! (aki ott volt, tudja!).  És a hegyek, na meg az óceán! És a nomádok, akik tiszta szívvel fogadtak, mosolyogtak, és megköszönték a müzliszeletet! És persze olyan édes narancs sehol máshol nem kapható! Szóval kalandra fel!"

Dóra

"Íme 5 ok, amiért érdemes Dél-Marokkóba utazni az Eupolisszal:
1, mert olyan helyekre is eljuthatsz, ahova Rejtő Jenő könyveinek olvasásakor képzelheted magad.
2, mert hiába láthatsz fotókat erről a helyről, az aszatszilvás-marhahúsos tajine és a pastilla izét, a pálma- és mandulafák és a rózsaszín sziklák körülölelte Tafraut látványát, Essouria kikötőjének sós-tenger-halillatát csak itt tudod igazán élvezni-érezni.
3, mert itt nem a napszúrás jele, ha kecskéket látsz legelni az argan fákon.
4, mert alkudozhatsz mesés kincsekre lelve a marrakeshi bazárban, utána elfogyaszthatsz egy berber viszkit az Ezeregyéjszaka meséit idéző Jem El-Fna téren, a kígyóbüvölöket és akrobatákat szemlélve.
5, mert a helyi emberek őszinte, naív kedvessége, vendégszeretete magávalragadó!"

Vica, egy első kalandtúrázó

"Dél-Marokkó? Nekem a hihetetlen gömbölyű sziklák, a sivatag, a tuaregek és a beduinok testközelben. Ha valami, akkor ez NEM az ipari turizmus. Életemben nem gondoltam volna, hogy örömmel hajtom fejem álomra egy frissen döngölt vályog falú beduin sátorban. És mégis! Ott és akkor mintha 18 éves lettem volna újra. Elvarázsoltak a fények, a naplemente és felkelte a pálmafák fölött, a talán soha nem tapasztalt őszinte vendégszeretet a turbános, kaftános vendéglátók részéről, az egyedülálló hangulat és a ragyogó idő. Másztunk hegyet, tevét, homokdűnét, cipeltünk biciklit hegyre föl, hegyről le, vásároltunk narancsot teherautóról, bőrpapucsot, és egyéb haszontalanságokat kedves arab bazárosoktól, főztünk és röhögtünk együtt az utitársakkal, egyszóval újra fiatalok lettünk és maradéktalanul kikapcsolódtunk. Fantasztikus volt a vidéki Marokkó, a természet, a helyiek mindennapi életének és ételeinek (elképesztő jókat ettünk) igazi megtapasztalása. Ragyogó és dinamikus volt a szervezés, az út végére sikerült teljesen megnyugodni. :-) Imádlak Dél Marokkó!"

Toubkal-mászás 2023.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.