Bejelentkezés

Guatemala

Az élő maja birodalom: vulkánok, őserdők és a csodálatos maja romváros: Tikal

Guatemala a legek országa. Csodálatos természeti kincseket, történelemmel átitatott építészeti emlékeket, autentikus őslakos törzseket ismerhetünk meg utunk során. Titokzatos vulkánok és ősi templomok tetejéről tárul elénk Guatemala látképe, esőerdők mélyén megbújó lenyűgöző maja műemlékekhez kirándulunk, hagyományaikra büszke őslakosokkal találkozhatunk, esőerdei csónaktúráink során vízi madarak közt suhanva ismerhetjük meg ezt a bámulatosan izgalmas országot.

Nyitásként elviszünk a koloniális birodalom egykori fővárosába, a szépséges Antiguába, feltúrázunk egy működő vulkánra, uzsonnát sütögetünk a forró láva hőjében. Majd következzék egy újabb csodahely, az Atitlán-tó: három 3000 méter fölé nyúló vulkán, három ősi indiántörzs és egy bámulatos vulkanikus tó. Itt kiderítjük, éppen melyik tzutzuil házban lakik Maximón, a fából készült, pipázó, rumozó istenség, kávéültetvényre látogatunk, megismerkedünk az ősi szövési technológiákkal, csónakázunk a kéklő tavon. Nem volt elég? Irány a dzsungel mélyén rejlő La Ceibal romvárosa, majd az út egyik garantált csúcsélménye, Tikal városa, és a titokzatos, gyönyörű fekvésű Yaxha-romváros. Az intenzív kulturális és természeti élményeket a paradicsomi Finca Tatinban pihenjük ki, ahonnan alig félóra csónakútra van a Karib-tenger, a kopott, hangulatos Livingston városa, Playa Blanca ragyogó, homokos strandja.

E közel két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt!

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Antigua koloniális városa (UNESCO Világörökség része)
- San Pedro vulkán és az Atitlán-tó
- La Ceibal romvárosa a dzsungel mélyén
- Tikal és Yaxha maja piramisai és romvárosa
- Finca Tatín lenyűgöző környezete
- kiruccanás a Karib-tenger partjára: Playa Blanca

Időpontok

 • 2023. november 17 → 29.
 • 1. nap Antigua

  Érkezés Guatemala történelmi fővárosába, Antiguába, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ez a város volt az egykori közép-amerikai gyarmatbirodalom központja, koloniális hangulata macskaköves utcáival, színes lakóházaival mindenkit elvarázsol. A szállásunk elfoglalása után, amennyiben marad rá időnk, akkor fakultatív program keretében belevetjük magunkat a páratlan hangulatú antiguai éjszakába. Szállás: panzió, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.
 • 2. nap Antigua

  Antiguával, Guatemala csodálatosan helyreállított koloniális városkájával, kevés település veheti fel a versenyt a térségben. A reggeli órákban kis tuktuk jellegű taxikkal jutunk el a település közelében található hegyi kilátóponthoz, ahonnan az egész völgyre szép látkép nyílik. A kilátóból gyalogosan megyünk vissza a város központjába, ahol a nap további részében a történelmi utcákat koptatjuk, megismerkedünk az egykori székhely legnevezetesebb épületeivel. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Antigua, Pacaya-vulkán

  3
  A reggeli órákban elindulunk, hogy felmásszunk a Pacaya-vulkánra. Antiguából busszal utazunk a túra kezdőpontjához, megváltjuk a nemzeti parkhoz szükséges belépőket, majd helyi vezetőnk kíséretében útnak indulunk. A túra nem nehéz, de a vulkanikus törmelék és a meredekebb lejtők miatt túracipőben, bakancsban érdemes menni. Aki megunja a túrázást, lóhátra, öszvérhátra ülve folytathatja útját. Eleinte poros, erdei úton haladunk, a lombok között néha rálátni a Fuego vulkánra, amely az utóbbi pár évben az egyik leglátványosabb aktív vulkánja lett Guatemalának. Aktivitás ügyében azért a 2552 méter magas Pacaya-vulkánt sem kell féltenünk, 2014-ben és 2017 márciusában is intenzív vulkanikus működésekkel találkozhattunk, újabb és újabb rétegek kerültek a lávamezőre. Kalandos túránk a vulkán oldalában kanyarog, egy hatalmas lávamezőhöz kalauzol bennünket. Mivel aktív vulkánról van szó, a csúcsra természetesen nem mászhatunk fel, az aktivitás mértékétől függően választjuk meg a túra végpontját, ahonnan közelről is megfigyelhetjük az aktív tűzhányó tevékenységét. A távolban pedig a Fuego, az Agua és a Acatenango vulkánok lenyűgöző hármasát nézhetjük meg jó idő esetén. Ebédidőben térünk vissza szállásunkra, a délutáni órákban szabadon fedezhetjük fel Antiguát. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (túra távolság: 7-8 kilométer, szintkülönbség: 400 méter fel, 400 méter le, menetidő: 3 óra)
 • 4. nap Antigua, Panajachel

  Ma elhagyjuk Antigua városát és Guatemala egyik legszebb térségébe, az Atitlán-tóhoz utazunk. Miután megérkeztünk Panajachelbe, elfoglaljuk szállásunkat, majd sétálunk egyet a zsibongó városkában, betérhetünk megkóstolni a specialitásokat egy helyi étterembe. Ezután hajókirándulásra indulunk Latin-Amerika egyik legszebb fekvésű, szemet gyönyörködtető vulkánokkal körülvett taván. A San Pedro (3020 m), Tolimán (3158 m) és Atitlán (3537 m) tűzhányók közt elterülő Atitlán-tó maga is vulkanikus kráterben foglal helyet. Kirándulásunk során megismerkedünk Santiago de Atitlán és San Antonio de Palopó közösségeivel. Santiago a már megismert kultúrák mellett a cutuhil népcsoport életébe enged rövid betekintést. Érdekessége, hogy a férfiak is szépen hímzett fehér nadrágot viselnek, és a helybeliek a kereszténység mellett Maximón ősi kultuszának is hódolnak. Este visszatérünk Panajachelbe, a szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Panajachel / Cerro de Oro

  3
  Ma egy lazulósabb napot tartunk. Panajachelben maradunk, pihenhetünk a tó partján, kajakot, biciklit bérelhetünk, vagy nézelődhetünk a főutcán sorakozó árusok bódéi között. Akik továbbra is aktívabb kikapcsolódásra vágynak, azokkal egy könnyed, látványos fakultatív vulkántúrára indulunk az Atitlán-tó túlpartjára. 25-30 perces hajóút után érkezünk Santiago Atitlánba, ahol helyi vezetőnkkel nekivágunk, hogy meghódítsuk a társaihoz képest kicsi, de annál meredekebb vulkán csúcsát. A túra során kilátópontokról csodálhatjuk meg ezt az elképesztő kompozíciót: égbetörő vulkánok, lágyan ringó hullámok, kávéültetvények, a meredek kráterfalban meghúzódó apró tzutujil és kakcsikel falvak. Az ősi maják szent hegyén járunk, a legenda szerint a hegy barlangjában kincseket, aranyat találtak, innen ered a hegy neve is, Cerro de Oro (Aranyhegy). Miután kigyönyörködtük magunkat, leereszkedünk egy strandhoz, és fürdőzést csapunk. Ezután visszatérünk Santiagoba, ahonnan hajóval utazunk Panajachelbe. (táv: 6 km, szintkülönbség: 300 m fel, 300 m le, 2 óra)
 • 6. nap Panajachel, Guatemalaváros, Flores

  Reggel elbúcsúzunk az Atitlán-tótól és busszal utazunk vissza a főváros repterére, ahonnan egy belső járattal Flores-be röppenünk. Landolás után érezzük, hogy bizony melegebb, párásabb az idő, busszal utazunk a szállásunkra. Este sétálunk egyet a hangulatos utcákon, Flores városa egy szigetre épült, valamikor az ősi itza törzs pompás települése állt itt. Éttermek, bárok váltják egymást a part menti sétányokon, ezen a településen töltjük a következő három éjszakát. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Flores, La Ceibal, Yaxha, Topoxté, Flores

  2
  Korareggel lebuszozunk Sayaxché településére. A Passió-folyónál hajóra szállunk, hogy a közeli esőerdei romvárossal La Ceiballal ismerkedjünk meg. Motorcsónakunk élővilágban gazdag területen halad és turisták által szinte érintetlen területekre visz bennünket. Az őserdő hangulata magával ragadó, szinte egy filmben érezhetjük magunkat. Miután visszatérünk a buszunkhoz, Yaxha romvárosa felé vesszük utunkat, Reggel a távoli és kevésbé látogatott Yaxhá-tóhoz és azonos nevű maja városhoz látogatunk. A romok részét képezi a csak hajóval megközelíthető Topoxté hajdani csillagvizsgáló maradványa is, melyet közös kiránduláson ismerünk meg. Ez a terület a tikali romokhoz képest sokkal kevésbé látogatott, olyan érzésünk lehet, mintha egy szépen karbantartott vadasparkban sétálnánk, ahogy piramisról piramisra vagy a szépen gondozott tereken járunk és fejünk felett a bőgő- és pókmajmok ugrálnak. A 216-os Vörös Kezek Templomáról csodás panoráma tárul elénk. Este visszatérünk Floresban lévő szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Tikal Nemzeti Park (UNESCO Világörökség), Flores

  1
  A reggeli órákban elindulunk, hogy felfedezzük a sűrű esőerdőben rejtőző Tikalt, a legpompásabb és leghíresebb maja várost. Csodálatos természeti környezetben, színes trópusi madarak (tukánok, szövőmadarak, papagájok, pávák), jellegzetes emlősök (pókmajmok, cebus majmok, fehérorrú ormányos medvék) társaságában ismerjük meg ezt a hajdani spirituális központot. Látogatásunkat a komplexum lenyűgöző főterén kezdjük, ahol mindjárt megtekintjük a Jaguár és a vele szemben látható Maszkok templomát. Ezután mindenki egyénileg barangolhat az erdő fölé magasodó további piramisok között. Délután visszatérünk szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Flores, Rio Dulce, Finca Tatin

  2
  Reggel összepakolunk, és búcsút intünk a csodálatos El Peténnek, jó öt órás buszút vár ránk Rio Dulce településig. Nem töltünk túl sok időt Rio Dulcében, hajóra szállunk, hogy a következő pár napot a folyók és a Karib-tenger vonzásában töltsük. Csónakunkkal egyre vadregényesebb tájakon jutunk el őserdei szállásunkra. Út közben pelikánok, kormoránok, kecses kócsagok röpködnek csónakunk körül. A délután folyamán dzsungelszállásunkon pihenhetjük ki a hosszú és tartalmas út fáradalmait, ahol újra 3 éjszakát töltünk el. Szállás: lodge, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Finca Tatin, Livingston, Playa Blanca

  1
  Két napot töltünk a paradicsomi Finca Tatinban. Délelőtt csónakra szállunk, és a dzsungelből lassan kisiklunk az Amatique-öbölbe, a Karib-tenger nyugati partvidékére. Livingston városába érkezünk, az apró várost csak folyami úton lehet megközelíteni, a változatos guatemalai népcsoportok újabb érdekes színfoltjával ismerkedhetünk meg, a garifuna emberekkel. Ők a Karib-térségbe hurcolt rabszolgák leszármazottai, őseik alapították Livingston városát, kultúrájukban és nyelvükben intenzíven keveredik az ősi afrikai, a karibi és a maja jellegzetesség. Livingstonból felhajózunk a Karib-térség egyik legszebb strandjára, a Playa Blanca-ra, ahol fürödhetünk a tengerben, heverészhetünk a pálmafák közt kifeszített függőágyakban. Ha megéheznénk, a parton több konyha működik, rákot főznek, csirkét, tojást, banánt sütnek, a hűtőládákból hideg sört, kókusztejet vásárolhatunk. Az egész napos pihenés végeztével újra hajóra szállunk, hogy visszatérjünk a dzsungelben kiépített szállásunkra. Szállás: lodge.
 • 11. nap Finca Tatin

  Még egy napot töltünk ebben a mesés környezetben. Figyelhetjük az élő dzsungel mozgalmas életét, fejünk felett majmok lendülnek ágról-ágra, színes papagájok rikácsolnak. Heverészhetünk a függőágyakban, megmártózhatunk a lágy folyóvízben. Az aktívabb pihenésre vágyók kajakot bérelhetnek, vagy dzsungeltúrára indulhatnak a hangulatos Livingston városába. A séta során feltárul előttünk a bámulatosan gazdag guatemalai vadon. Este a páratlan hangulatú Finca Tatinban fogyasztjuk el vacsoránkat, utolsó előtti éjszakánkat még a dzsungel mélyén töltjük. Szállás: lodge.
 • 12. nap Finca Tatin, Rio Dulce, Guatemalaváros

  1
  Délelőtt elhagyjuk Finca Tatint, hajóra szállunk és a tórendszeren keresztül visszaérkezünk Rio Dulce városába. Ott átpakoljuk bőröndjeinket a buszra és célba vesszük a fővárost. Menet közben banánföldeket hagyunk magunk mögött, a Motagua folyót több ízben keresztezzük. Néhány pihenő és több órás utazás végeztével megérkezünk Guatemalavárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szálló.
 • 13. nap Guatemalaváros

  A mai napon elbúcsúzunk Guatemalától. A repülőgép indulásának függvényében indulunk haza. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Csernoch János, Dudás Bernadett és Szabó Szilveszter készítették.

Út ára tartalmazza

- 9 éjszaka szállást panzióban, 2 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- 3 éjszaka szállást lodge-ban, 2-3-4 ágyas, saját fürdőszobás szobákban,
- az utazásokat taxival és bérelt autóbusszal végig a program során,
- az antiguai városnézés során a tuc-tuc taxit,
- a Pacaya-vulkán túrát,
- a hajókirándulást az Atitlán-tavon,
- a buszos hajókirándulást el Ceibal városába,
- a buszozást Tikalba és Yaxha-ba,
- a Topoxté-hajókirándulást,
- a Finca Tatin – Livingston – Playa Blanca hajókirándulást,
- a külön megjelölt napokon az étkezést,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- az esetleges amerikai vízumot (amennyiben a repülőnek amerikai átszállása van)
- a belépőket és az esetleges fakultatív programokat,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközia repülőjegyek várható ára a Budapest - Guatemalaváros - Budapest útvonalon: kb. 380.000 - 520.000 Ft

A Guatemalaváros - Flores belső repülés ára kb. 100-150 USD.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Repülővel, helyben bérelt buszokkal, motorcsónakokkal illetve az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrendszerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, komfortos járműveket jelentenek (mi alapvetően ezeket használjuk), de rövidebb szakaszokon fogunk utazni olyan járművekkel is, ami adott szituációban a legalkalmasabb, ugyanakkor némi rugalmasságot kíván.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nem kell különösebb nehézséggel számolnunk, hétköznapi erőnléttel teljesíthetőek a túrák. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással.

Szállás

Szállásaink európai színvonalúak, a panziók 2 ágyas, külön fürdőszobával, tiszta törölközővel felszerelt szobák. A dzsungelekben, esőerdők közelében található lodge-ok tiszták, a 2-3-4 ágyas szobákhoz saját fürdőszoba jár. Városi panziókban 24 órás portaszolgálat vár. A városi szállásokon wi-fi kapcsolatot is találunk. Ugyanakkor arra is kell számítani, hogy a szabványjellegű szállodai szobák helyett az egyes házakban eltérő méretű, jellegű szobákban fogjuk tudni elszállásolni a csoport tagjait. 

Terület

Guatemalában az európai normákhoz képest szegényebb, egyszerűbb viszonyokkal találkozunk. A térség lakói alapvetően kedvesek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A reménytelen szegénységben élők jelentős része a városokban keres menedéket és néha illegális bevételi forrást, ezért a városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem, hisz látszik rajtunk, hogy nem helyiek vagyunk. A vidéki területek biztonságosabbak, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv Guatemalában  a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. Mivel Európán kívül vagyunk, fel kell készülnünk a kulturális hatások mellett arra is, hogy szervezés szempontjából is hat ránk a környezet. Az emberek itt kevésbé motiváltak, mint Európában, elképzeléseik a pénz és az idő, illetve a pontosság és a megbízhatóság fogalmával kapcsolatban erősen különböznek az európai normától. Természetesen a túravezető dolga, hogy ezeket az előre nem látható problémákat megoldja, de ilyenkor az utasok türelmére és megértésére is szükség lehet.

Időjárás

A hőmérséklet egész évben szinte állandó (+/- 5 C eltéréssel), azonban nem mindegy, hogy a tengerparton, vagy a hegyek között tartózkodunk. A földnyelv fennsíki része 1000 m-rel a tengerszint felett 20-25 Celsius fok, a tengerpartok ennél 5 Celsius fokkal melegebbek, a hegyek viszont minél feljebb megyünk, annál hidegebbek, akár 10-15 Celsius fokkal is. Ezért javasolt a meleg ruházat, és természetesen az esőkabátra is szükség lehet!

Felszerelés

Mivel sokat utazunk és mindezt trópusi környezetben, ezért a könnyű felszerelés és kényelmes, nem túlságosan megpakolt hátizsák javasolt. Ezen kívül az esetenként többnapos túrákhoz kishátizsák, nyári hálózsák vagy könnyű takaró, esetleg lepedő, felfújható nyakpárna, szemtakaró, füldugó, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó, vízálló és kényelmes bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, a vízitúrákra vízhatlan műanyag zsák, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz, az esti órákra és a túlhűtött autóbuszok miatt, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, amerikai szabványú (2 lapos, 110V, 60 Hz) hálózati átalakító , szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, ébresztőóra (mobiltelefon), kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Mosatási lehetőség szinte mindenütt van, ahol legalább két éjszakát eltöltünk. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, azonban távcső (esetleg teleobjektíves fényképező) az állatok megleséséhez jól jöhet.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet változó, a csapvíz fogyasztása a legtöbb helyen nem ajánlott, tehát feltétlenül palackozott víz vásárlását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal, mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a tífuszt, Hepatitis A és B-t és tetanuszt, ez utóbbiak még itthon is jól jöhetnek. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h). A malária esélye a trópusi részeken, esőerdei romoknál megnövekszik, a megelőzésre szolgáló gyógyszerrel kapcsolatban - annak mellékhatásai miatt - mindenképpen konzultálj szakorvossal! Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Érdemes itthonról nem romló ételeket hoznod, de felesleges az út teljes idejére előre felkészülni belőlük, inkább a repülőútra és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket, emellett az éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Guatemalában a Quetzal (1 Quetzal GTQ ~ 50 HUF) a fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni és inkább kis, 5-10-20-as címletekben, mert gyakran fizetőeszközként is elfogadják. Van azonban, ahol nem használható, így Quetzalt mindenképpen váltani kell, ami városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az európai viszonyokhoz képest Guatemalában drágább árakkal találkozunk. Költőpénznek nagyjából 20 %-kal több Ft-ot ajánlunk annál, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A javasolt összeg kb. 400 - 500 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra, valamint kb. 110-150 USD a belépőkre és fakultatív kirándulásokra.

Tájékoztató árak:
- repülőtéri transzfer megközelítő ára: 25 USD/taxi.
Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- fakultatív kirándulás Lago Atitlán: Q 80
- El Ceibal belépő: Q 6
- Flores, Tikal belépő: Q 150
- Flores, Yaxhá belépő: Q 80
- Flores, kajakbérlés: Q 60
- fakultatív hajókirándulás, Finca Tatín
- Playa Blanca: Q 80
- Finca Tatin: kajak bérlés: Q 50
- Playa Blanca - belépő: Q 20
- borravalók: 15-25 USD

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, csupán a hazautazás várható dátumától 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. 

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/guatemala

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan részletes tájékoztatás olvasható.
 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges holminkat az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 12.040 Ft / fő
Air & Cruise Extra: 18.480 Ft / fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Kombi: 23.160 Ft / fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Diana

"Először jártam Európán kívül,először voltam teljesen egyedül, hogy nem ismertem senkit és kb. tízszer annyit repültem (km-ben), mint amennyit összesen eddigi életemben. Minden új volt. Egy éve elhatároztam, hogy eljövök ide és már nagyon vártam ezt az utat. Sokkal jobb volt, mint ahogy elképzeltem. Az út alatt teljesen más voltam, mint amilyen vagyok: csendesebb, pedig egy rendkívül bőbeszédű valaki vagyok. Elvarázsolt ez a térség, az első perctől az utolsóig végigcsodálkoztam az egészet és próbáltam minél többet magamba szívni ebből a számomra teljesen ismeretlen világból: meghallani Guatemala lelkét. Azt hiszem, sikerült és a részemmé vált. A dzsungel, az állat-és növényvilág, a maja kultúra, a vulkánok, a Karib tenger, az antiguai húsvét, a gyerekek és a helyiek kedvessége teljesen lenyűgözött. Ez mind csúcspontnak mondható,nem tudok kiemelni semmit, ahogy felejthető dolgot sem tudok mondani. Az ott készült fotók önmagukért beszélnek, mindenkinek javasolni fogom,akinek mesélek róla. Nagyon szimpatikus volt a túravezetőnk elkötelezettsége az ország és a kultúra iránt és ezt maximálisan közvetítette is felénk. Rengeteg információt adott át, így nagyban neki köszönhető, hogy teljes valójában megismerhettük ezt a csodálatos országot."

Anikó

"Az út szuper volt. A túravezető több, mint szuper. Vicces, figyelmes, jó konfliktuskezelő, motivált, magas tudású, adott helyzetben tájékozott és segítőkész. Némely szállás javítandó, Antiguában legalább egy fokozattal magasabb szállás szükséges. A dzsungel szállás lélegzetelállító volt. Én személy szerint el lettem volna több napot több tengerparton, de ez így is oké volt. Az Ixil háromszög, főként Flores, gyönyörű, kivételes emberekkel találkoztunk és kivételes tájakon jártunk. Nem beszélve a békáról a csaplefolyóban, akit valaki lefogmosott, de a béka töretlenül csak ült a fogkrémes habban, mert csak ott tudta elviselni a hőséget, vagy az óriáspókokról a zuhanyban. A program így tökéletes."

Berta

"Nagyon jól éreztem magam, már szívesen mennék vissza. Az egész két hét úgy ahogy van egy élmény volt. Nagyon szépen köszönöm az utat :)"

Andrea

"Fantasztikus volt az egesz út, rengeteg új  élménnyel lettem gazdagabb. Sikerült megismerni egy másik kultúrát, éjszaka együtt menni a hömpölygő húsvéti menettel, megmászni a vulkánokat felülmúlva saját határaimat, bepillantani  a helyi emberek mindennapi életébe, együtt ebédelni egy helyi családdal, focizni a gyerekekkel,veterán harcossal bejárni Nebaj környékét, aki a kezdeti visszafogottság után egyre jobban megnyílt előttünk, függőágyban élvezni a karibi napsütést, és egy maja templom tetejéről csodálni a naplementét. Bárkinek szívesen javasolnám ezt az utat."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.