Guatemala

Az élő maja birodalom: vulkánok, őserdők és a csodálatos maja romváros: Tikal


Guatemala a legek országa. Csodálatos természeti kincseket, történelemmel átitatott építészeti emlékeket, autentikus őslakos törzseket ismerhetünk meg utunk során. Titokzatos vulkánok és ősi templomok tetejéről tárul elénk Guatemala látképe, esőerdők mélyén megbújó lenyűgöző maja műemlékekhez kirándulunk, hagyományaikra büszke őslakosokkal találkozhatunk, esőerdei csónaktúráink során vízi madarak közt suhanva ismerhetjük meg ezt a bámulatosan izgalmas országot.

Nyitásként elviszünk a koloniális birodalom egykori fővárosába, a szépséges Antiguába, feltúrázunk egy működő vulkánra, uzsonnát sütögetünk a forró láva hőjében. Majd következzék egy újabb csodahely, az Atitlán-tó: három 3000 méter fölé nyúló vulkán, három ősi indiántörzs és egy bámulatos vulkanikus tó. Itt kiderítjük, éppen melyik tzutzuil házban lakik Maximón, a fából készült, pipázó, rumozó istenség, kávéültetvényre látogatunk, megismerkedünk az ősi szövési technológiákkal, csónakázunk a kéklő tavon. Nem volt elég? Irány Semuc Champey vízesésrendszere, a dzsungel mélyén rejlő La Ceibal romvárosa, majd az út egyik garantált csúcsélménye, Tikal városa, és a titkozatos, gyönyörű fekvésű Yaxha-romváros. Az intenzív kulturális és természeti élményeket a paradicsomi Finca Tatinban pihenjük ki, ahonnan alig félóra csónakútra van a Karib-tenger, a kopott, hangulatos Livingston városa, Playa Blanca ragyogó, homokos strandja.       

E közel két hét alatt több kalandban lesz részed, mint másnak egy egész év alatt!

Kiemelt látnivalók utunk során:
- Antigua koloniális városa (UNESCO Világörökség része)
- San Pedro vulkán és az Atitlán-tó
-
Semuc Champey vízesésrendszere
- La Ceibal romvárosa a dzsungel mélyén
- Tikal és Topoxté maja piramisai és romvárosa
- Finca Tatín lenyűgöző környezete
- kiruccanás a Karib-tenger partjára: Playa Blanca
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. december 28. -
2019. január 11.
2018. december 28. -
2019. január 12.
A jelentkezés lezárult
2019. március 15. -
2019. március 29.
2019. március 15. -
2019. március 30.
A jelentkezés lezárult
2019. január 13.
1

 
Antigua
 

Érkezés Guatemala történelmi fővárosába, Antiguába. Ez a város volt az egykori közép-amerikai gyarmatbirodalom központja, koloniális hangulata macskaköves utcáival, színes lakóházaival mindenkit elvarázsol. A szállásunk elfoglalása után, amennyiben marad rá időnk, akkor fakultatív program keretében belevetjük magunkat a páratlan hangulatú antiguai éjszakába. Szállás: panzió, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Antigua
 

Antiguával, Guatemala csodálatosan helyreállított koloniális városkájával, kevés település veheti fel a versenyt a térségben. A reggeli órákban kis tuktuk jellegű taxikkal jutunk el a település közelében található hegyi kilátóponthoz, ahonnan az egész völgyre szép látkép nyílik. A kilátóból gyalogosan megyünk vissza a város központjába, ahol a nap további részében a történelmi utcákat koptatjuk, megismerkedünk az egykori székhely legnevezetesebb épületeivel. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

3

 
Antigua, Pacaya-vulkán
 

Délelőtt szabadprogram Antiguában. A délutáni órákban pedig elindulunk, hogy felmásszunk a Pacaya-vulkánra. Antiguából busszal utazunk a túra kezdőpontjához, megváltjuk a nemzeti parkhoz szükséges belépőket, majd helyi vezetőnk kíséretében útnak indulunk. Mivel a túra nem nehéz, de a vulkanikus törmelék és a meredekebb lejtők miatt túracipőben érdemes menni. Aki megunja a túrázást, néhány quetzal ellenében lóhátra, öszvérhátra ülve folytathatja útját. Eleinte poros, erdei úton haladunk, a lombok között néha rálátni a Fuego vulkánra, amely az utóbbi pár évben az egyik leglátványosabb aktív vulkánja lett Guatemalának. Aktivitás ügyében azért a 2552 méter magas Pacaya-vulkánt sem kell féltenünk, 2014-ben és 2017 márciusában is intenzív vulkanikus működésekkel találkozhattunk, újabb és újabb rétegek kerültek a lávamezőre. Kalandos túránk a vulkán oldalában kanyarog, egy hatalmas lávamezőhöz kalauzol bennünket. Mivel aktív vulkánról van szó, a csúcsra természetesen nem mászhatunk fel, az aktivitás mértékétől függően választjuk meg a túra végpontját, ahonnan közelről is megfigyelhetjük az aktív tűzhányó tevékenységét. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (távolság: 7-8 kilométer, szintkülönbség: 600 méter fel/le, menetidő: 2-3 óra)

4

 
Antigua, Panajachel
 

Ma elhagyjuk Antigua városát és Guatemala egyik legszebb térségébe, az Atitlán-tóhoz utazunk. Miután megérkeztünk Panajachelbe, elfoglaljuk szállásunkat, majd sétálunk egyet a zsibongó városkában, betérhetünk megkóstolni a specialitásokat egy helyi étterembe. Ezután hajókirándulásra indulunk Latin-Amerika egyik legszebb fekvésű, szemet gyönyörködtető vulkánokkal körülvett taván. A San Pedro (3020 m), Tolimán (3158 m) és Atitlán (3537 m) tűzhányók közt elterülő Atitlán-tó maga is vulkanikus kráterben foglal helyet. Kirándulásunk során megismerkedünk Santiago de Atitlán és San Antonio de Palopó közösségeivel. Santiago a már megismert kultúrák mellett a cutuhil népcsoport életébe enged rövid betekintést. Érdekessége, hogy a férfiak is szépen hímzett fehér nadrágot viselnek, és a helybeliek a kereszténység mellett Maximón ősi kultuszának is hódolnak. Este visszatérünk Panajachelbe, a szállásunkra. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

5

 
Panajachel / Cerro de Oro
 

A szilveszteri éjszaka után ma egy lazulósabb napot tartunk. Panajachelben maradunk, pihenhetünk a tó partján, kajakot, biciklit bérelhetünk, vagy nézelődhetünk a főutcán sorakozó árusok bódéi között.

Akik továbra is aktívabb kikapcsolódásra vágynak, azokkal egy könnyed, látványos fakultatív vulkántúrára indulunk az Atitlán-tó túlpartjára. 25-30 perces hajóút után érkezünk Santiago Atitlánba, ahol helyi vezetőnkkel nekivágunk, hogy meghódítsuk a társaihoz képest kicsi, de annál meredekebb vulkán csúcsát. A túra során kilátópontokról csodálhatjuk meg ezt az elképesztő kompozíciót: égbetörő vulkánok, lágyan ringó hullámok, kávültetvények, a meredek kráterfalban meghúzódó apró tztujil és kakcsikel falvak. Az ősi maják szent hegyén járunk, a legenda szerint a hegy barlangjában kincseket, aranyat találtak, innen ered a hegy neve is, Cerro de Oro (Aranyhegy). Miután kigyönyörködtük magunkat, leereszkedün egy strandhoz, és újévi fürdőzést csapunk. Ezután visszatérünk Santiagoba, ahonnan hajóval utazunk Panajachelbe. (szintkülönbség: 300 m fel-le, 2 óra)

6

 
Panajachel, Coban, Lanquín
 

Ma Guatemala északi tartományai felé vesszük az irányt. Elsőként Cobán keresztül Lanquínba buszozunk, ahol elfoglaljuk hangulatos dzsungelszállásunkat, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: lodge, ellátás: reggeli.

7

 
Lanquín, Semuc Champey
 

Reggel kávéültetvények mellett és a kekcsi indiánok által lakott területeken haladva, pár órás utazással érjük el Lanquín települését. Innen teherautókkal a 10 kilométerre lévő Cahabón-szurdokba, Semuc Champey vízi paradicsomához jutunk. Itt természetes módon elszíneződött erdei folyót és erózió formálta képződményeit csodálhatjuk meg, valamint a térségben egyedülálló földalatti folyó születésének lehetünk tanúi. A 300 méter hosszú ácsolt járda számtalan kis medence mellett vezet el bennünket, melyek többségének kristálytiszta vizében meg is mártózhatunk. Rövid, de izzasztó túránk során a kilátóba kapaszkodunk, ahonnan 200 méteres magasságból tárul elénk a vízesésrendszer lenyűgöző látványa. A túra végén megérkezünk a medencerendszer tetejéhez, ahonnan természetes kőcsúszdákon lecsúszva, apró víz alatti barlangokon átúszva valódi élményfürdőzésben lehet részünk. Szállás: lodge. (Szintkülönbség: 200 méter, távolság: 2-3 kilométer)

8

 
Lanquín, Flores
 

Délelőtt buszunkkal átvágunk a köderdő zónán, hogy a Passió-folyó érintésével a nap második felében érkezzünk meg Floresbe, a Petén Itzá-tó partjára. A folyón hajókirándulásra indulunk, hogy a közeli esőerdei romvárossal La Ceiballal ismerkedjünk meg. Motorcsónakunk élővilágban gazdag területen halad és turisták által szinte érintetlen területekre visz bennünket. Az őserdő hangulata magával ragadó, szinte egy filmben érezhetjük magunkat. Késő délután vagy este érkezünk Floresbe, ahonnan az elkövetkező napokban felfedezhetjük Petén tartomány két híres romvárosát. Szállásunk a tó túlpartján található, ahol 3 éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: lodge.

9

 
Flores, Tikal Nemzeti Park (UNESCO világörökség)
 

Délelőtti rövid pihenőt, esetleg fakultatív kajakozást követően a sűrű esőerdőben, a növényzet által elrejtve találjuk meg a legpompásabb és leghíresebb maja várost, Tikalt. Csodálatos természeti környezetben, színes trópusi madarak (tukánok, oropendulák, papagájok, pávák), jellegzetes emlősök (pókmajmok, cebus majmok, fehérorrú ormányosmedvék) társaságában ismerjük meg ezt a hajdani spirituális központot. Látogatásunkat a komplexum lenyűgöző főterén kezdjük, ahol mindjárt megtekintjük a Jaguár és a vele szemben látható Maszkok templomát. Az erdő fölé magasodó további piramisok, és a hatalmas rommező bejárására az egész nap rendelkezésünkre áll. A délutáni órákban a rommezőn sokkal kevesebb látogató tartózkodik, ilyenkor sokkal inkább magunkénak érezhetjük az elénk táruló látványt. Este visszatérünk szállásunkra. Szállás: lodge, ellátás: reggeli.

10

 
Flores, Yaxhá, Topoxté-sziget
 

Reggel a távoli és kevésbé látogatott Yaxhá-tóhoz és azonos nevű maja városhoz látogatunk. A romok részét képezi a csak hajóval megközelíthető Topoxté hajdani csillagvizsgáló maradványa is, melyet közös kiránduláson ismerünk meg. Ez a terület a tikali romokhoz képest sokkal kevésbé látogatott, olyan érzésünk lehet, mintha egy szépen karbantartott vadasparkban sétálnánk, ahogy piramisról piramisra vagy a szépen gondozott tereken járunk és fejünk felett a bőgő- és pókmajmok ugrálnak. A 216-os Vörös Kezek Templomáról csodás panoráma tárul elénk. Este visszatérünk Floresban lévő szállásunkra. Szállás: lodge, ellátás: reggeli.

11

 
Flores, Rio Dulce, Finca Tatin
 

Reggel összepakolunk, és búcsút intünk a csodálatos El Peténnek, jó öt órás buszút vár ránk Rio Dulce településig. Nem töltünk túl sok időt Rio Dulcében, hajóra szállunk, hogy a következő pár napot a folyók és a Karib-tenger vonzásában töltsük. Csónakunkkal egyre vadregényesebb tájakon jutunk el őserdei szállásunkra. Út közben pelikánok, kormoránok, kecses kócsagok röpködnek csónakunk körül. A délután folyamán dzsungelszállásunkon pihenhetjük ki a hosszú és tartalmas út fáradalmait, ahol újra 3 éjszakát töltünk el. Szállás: lodge, ellátás: reggeli.

12

 
Finca Tatin, Livingston, Playa Blanca
 

Két napot töltünk a paradicsomi Finca Tatinban. Délelőtt csónakra szállunk, és a dzsungelből lassan kisiklunk az Amatique-öbölbe, a Karib-tenger nyugati partvidékére. Livingston városába érkezünk, az apró várost csak folyami úton lehet megközelíteni, a változatos guatemalai népcsoportok újabb érdekes színfoltjával ismerkedhetünk meg, a garifuna emberekkel. Ők a Karib-térségbe hurcolt rabszolgák leszármazottai, őseik alapították Livingston városát, kultúrájukban és nyelvükben intenzíven keveredik az ősi afrikai, a karibi és a maja jellegzetesség. Livingstonból felhajózunk a Karib-térség egyik legszebb strandjára, a Playa Blanca-ra, ahol fürödhetünk a tengerben, heverészhetünk a pálmafák közt kifeszített függőágyakban. Ha megéheznénk, a parton több konyha működik, rákot főznek, csirkét, tojást, banánt sütnek, a hűtőládákból hideg sört, kókusztejet vásárolhatunk. Az egész napos pihenés végeztével újra hajóra szállunk, hogy visszatérjünk a dzsungelben kiépített szállásunkra. Szállás: lodge.

13

 
Finca Tatin
 

Még egy napot töltünk ebben a mesés környezetben. Figyelhetjük az élő dzsungel mozgalmas életét, fejünk felett majmok lendülnek ágról-ágra, színes papagájok rikácsolnak. Heverészhetünk a függőágyakban, megmártózhatunk a lágy folyóvízben. Az aktívabb pihenésre vágyók kajakot bérelhetnek, vagy dzsungeltúrára indulhatnak a hangulatos Livingston városába. A séta során feltárul előttünk a bámulatosan gazdag guatemalai vadon. Este a páratlan hangulatú Finca Tatinban fogyasztjuk el vacsoránkat, utolsó előtti éjszakánkat még a dzsungel mélyén töltjük. Szállás: lodge.

14

 
Finca Tatin, Guatemalaváros
 

Elhagyjuk szállásunkat, kihajózunk Puerto Barriosba, ahonnan busszal utazunk Guatemala városba. Szállás: panzió.

15

 
Guatemalaváros
 

A mai napon elbúcsúzunk Guatemalától. A repülőgép indulásának függvényében transzfer a reptérre és hazarepülés. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Csernoch János, Dudás Bernadett és Szabó Szilveszter készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés