Bejelentkezés

Kambodzsa (Angkor)

Angkor romvárosa, a nyüzsgő Phnom Penh, a "chill out" Kampot és az álomsziget: Koh Rong

Angkor monumentális romvárosa, a dzsungel ölelésében fekvő gyönyörű templomaival kétségtelenül a világ egyik legkülönlegesebb műemléke. Egyedi hangulatához az aprólékosan díszített templomok, sztúpák, paloták mellett sokat hozzáad a terjeszkedő rengeteg, a hatalmas fákkal benőtt, gyökerekkel átszőtt, behálózott épületek látványa. Angkort valóban kötelező látni! Ugyanakkor magát az országot sokan elintézik egy két-három napos angkori villámlátogatással, valahol egy vietnámi és thaiföldi utazás között félúton. Pedig Kambodzsa ennél sokkal több élményt és látnivalót kínál.

Angkor romvárosának felfedezése után kihajózunk a Tonle Sap-tóra a cölöpökre épült úszó falvakat megtekinteni, kis csónakokba pattanva navigálunk mangróve erdőkben, végigutazunk a vidéki Kambodzsa rizsteraszai és apró falvai között, a fővárosban, Phnom Penhben pazar paloták, sztúpák mellett pezsgő éjszakai élet vár, hajóról nézhetjük a napnyugtát a Mekong-folyón. Phnom Penh-t elhagyva Kampot és környéke lazulós, vidéki idilljét célozzuk meg. Itt újabb napnyugtanéző hajókiránulásra indulunk, de kajakozhatunk is a pálmaligetekkel benőtt, kanyargó csatornákon. Sihanoukville városában aztán kompra szállunk, hogy a térség egyik legszebb, még szinte teljesen érintetlen szigetére utazzunk. Koh Rong fehérhomokos, pálmafákkal szegélyezett tengerpartjait még csak a hátizsákos utazók fedezték fel, amolyan bulisziget remek éttermekkel, bárokkal, ahol mi is kedvünkre ellazulhatunk. A központi kikötő nyüzsgésétől kicsit távolabb pedig már igazi nyugalom, s békés, álomszép partszakaszok várnak, turista tömegek hadától mentesen. Itt még megtaláljuk azt a nyugalmas szépséget, amilyenek Thaiföld álomstrandjai lehettek a nagy turista áradat előtt. Egy rendkívül változatos és izgalmas programra várunk novemberben! Ugye, meggyőztünk?! :)

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Angkor monumentális romjai: Bayon, Angkor Wat, Ta Prohm és sok más templom (UNESCO világörökség)
- Tonle Sap-tó úszó falvai
- hajókázás mangrove erdőben
- Siem Reap és Phnom Penh remek éttermei és nyüzsgő éjszakai élete
- a Király Palota és a Wat Phnom Phnom Penhben
- napnyugtanézés a Mekong és a Kampot folyókon
- Kampot "chill out" hangulata, tengeri kajakozással
- fehér homokos tengerpartok, pálmákkal Koh Rong édeni szigetén

Időpontok

 • 2023. december 08 → 19.
 • 1. nap Siem Reap

  Érkezés Kambodzsába. Szállásunk Siem Reap, az Angkor Wathoz közeli kisváros központjában, a nyüzsgő Pub Street környékén lesz, ahonnan utunk indul. Itt négy éjszakát töltünk. Az első napon a repülőjáratok menetrendjétől függ az érkezés, ha marad rá időnk, akkor egy rövid pihenőt követően útnak indulunk, hogy megszerezzük első benyomásainkat, és kipróbáljuk a kambodzsai konyha különlegességeit. Szállásunk elfoglalása után gyalogosan fedezzük fel a környéket. A régi piac, az éttermek utcája, az éjszakai piac, a város nyüzsgő, kavargó, színes élete felejthetetlen élményt nyújt. Ismerős és ismeretlen gyümölcsök, zöldségek, húsok, csúszómászók, rovarok, amit csak el tudunk képzelni. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Siem Reap, Angkor Wat, Angkor Thom

  2
  Felütésként rögtön a kambodzsai programok kihagyhatatlan és legfontosabb állomásával kezdjük itt tartózkodásunkat: Angkor, az egykori khmer birodalmi főváros, vallási központ, templomváros felfedezése vár ránk. Az őserdőben fekvő, sokszor a buja növényzet által már benőtt/átnőtt épületek felfedezése életre szóló élmény. A világ egyik legnagyobb és leghíresebb régészeti lelőhelyén vagyunk, melyet csupán a XIX. század végén fedezett fel magának a nyugati kultúra. A várost a khmer birodalom, a khmer civilizáció kezdte építeni a IX. században, és folyamatosan növekedett egészen a XV. századig, amikor lakói elhagyták. Ma már több mint 100, milliméter pontos illesztésekkel felépített kőtemplomát ismerjük, melyek mellett számtalan könyvtár és kisebb szentély is található. Az itt élő emberek a közeli Tonle Sap-tó nyújtotta megélhetési lehetőségekre tudták alapozni a kultúrájukat, ami azonban a XV. század után nyomtalanul eltűnt. A templomok alapján a hindu és a buddhista vallás lehetett életük meghatározó vezérelve. Az itt töltött négy napunk során nem csupán Angkor csodálatos épületeit fedezzük fel, hanem a környék kevéssé ismert és feltárt romvárosaiba is ellátogatunk, hajózni indulunk a Tonle Sap-tó vizére, felderítjük a folyópartra települt "úszó városokat", esténként Siem Reap jobbnál-jobb, hangulatos vendéglátóhelyein mesélhetjük el egymásnak élményeinket, a sok sétától keletkezett fáradtságon pedig kellemes kambodzsai masszázs segítségével lehetünk túl. Első napunkon a romváros központjában fekvő épületeket, palotákat és templomokat, azaz Angkor Wat, Angkor Thom: Bayon, Phimeanakas, valamint a Baphuon romjait keressük föl. Szállás: szélloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Siem Reap, Ta Prohm, Preah Khan, Neak Pean

  2
  Ma reggel az egyik legütősebb helyszínen, a Tomb Raider című filmből jól ismert Ta Prohm templomnál kezdjuk kirándulásunkat. A templom felújításakor igyekeztek megőrizni a háborítatlan dzsungel hangulatot, ami egész jól sikerült. A templomokat behálózó gyökerek, szinte a falakból kinövő óriás fák hihetetlen hangulatot kölcsönöznek ennek a helynek. Ezután az ún. Nagy kör főbb templomait járjuk körbe. Először egy másik vadregényes templomhoz, Preah Khan szentélyéhez megyünk, ahol a legenda szerint hajdanán az országot védelmező szent kardot őrizték, mely aztán sokáig a Phnom Penh-i nemzeti múzeumban is látható volt, de a vörös khmerek hatalomra jutását követően eltűnt. Ezután Neak Pean különleges, vízi szentélye következik, mely egy tó közepén, egy kis szigeten található, ahova fapallókon tudunk besétálni. A Pre Rup templom lépcsős piramisa a hindu istenségeknek szentelt tornyaival pedig igazi templom-hegy benyomását kelti. Mai programunk végén még egy napnyugta nézésre indulunk Angkor Wat templomához, s egyben elbúcsúzunk Angkor romvárosától. Jóleső fáradtsággal, de élményekkel feltöltődve térünk vissza Siem Reapba, szállásunkra, ahol este jól fog esni egy ellazító masszázs, s egy kellemes vacsora valamelyik jó étteremben. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Siem Reap, Tonle Sap-tó, Kampong Pluk

  1
  Ma délelőtt a közelben található Tonle Sap-tóhoz indulunk, melynek part közeli részét hajóval derítjük fel, hogy bepillanthassunk a vízen élő emberek életébe. Itt az emberek cölöpökön álló házakban, hajókon élnek mind a mai napig. Az egyik falunál - vízállás függvényében - hajónkból kiszállva megtekinthetünk egy buddhista szentélyt, sétálhatunk egyet a faluban, ahol az utcára kiterítve szárítják az apró halakat, rákokat. Ezután egy mangróve erdő melletti, úszó étteremnél kötünk ki, ahol - ha elég magas a vízállás - apró csónakokba szállhatunk, s a helyi asszonyságok végigeveznek velünk e vadregényes környezetben. Rövid időre kihajózunk a Tonle Sap-tó nyílt vizére is, majd kirándulásunkról visszatérve szabadprogram következik Siem Reap városában. Lehet lazulni szállodánk medencéjében, elmenni egy lazító masszázsra, belevetni magunkat a bazár forgatagába. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Siem Reap, Phnom Penh

  Elhagyjuk Angkor melletti bázisunkat, s Kambodzsa nyüzsgő fővárosa, Phnom Penh felé vesszük az irányt. Útközben bepillantást nyerhetünk a vidéki élet pillanataiba. Kisebb-rövidebb megállókkal jó 5-6 órás utazás után érkezünk meg a város közponjában található szállásunkra. A Tonle Sap és Mekong összefolyásánal alakult ki a városközpont, itt találjuk a Királyi Palotát, s itt emelkedik a város egyik jelképének számító Wat Phnom-pagoda. A folyópart menti sétány a város leglátogatottab része, számos szállodával, s jobbnál-jobb éttermekkel, kocsmákkal, bárokkal. Szállásunk elfoglalása után elindulunk felfedezni a környéket. A mai napba jó eséllyel már csak a Királyi Palota épületegyüttesének, továbbá az Ezüst Pagoda kincseinek megtekintése fel bele. Végül végigsétálhatunk a nyüzsgő folyóparti sétányon, hogy az estét valamelyik hangulatos étteremben zárjuk, de igény esetén részt vehetünk egy fakultatív napnyugta néző hajókiránduláson is a Mekong-folyón. Phnom Pehn-i szállásunkon egy éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Phnom Penh, Kampot

  1
  Bőséges reggeli után ma a vidéki Kambodzsa egyik leghangulatosabb kisvárosa, Kampot felé indulunk tovább. Jó három órás utazás után érkezünk meg az azonos nevű, azaz Kampot-folyó partján elterülő, igazi "chill out" városkába. Szállásunk elfoglalása Kampot kisvárosának felfedezésére indulunk. Remek éttermek várnak, elmehetünk egy lazító masszázsra, majd egy hangulatos napnyugtanéző hajókirándulás következik, melynek egyik csúcspontja lehet sötétedés után a szentjánosbogarak tánca. A hajókirándulásról visszatérve valamelyik hangulatos étteremben kipróbálhatunk egy trandicionális khmner vacsorát, vagy a híres kep-i rákot! A phnom pehn-i nyüzsgés után nagyon jól fog esni a kontraszt, a természet közelében. Az esténket a szállodánk bárjában, vagy a folyóparti lazulós helyeken hagyjuk kicsengeni. :) Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Kampot, Kampot-folyó

  2
  Délelőtt egy félnapos kajaktúrára indulunk a közeli csatornákon. A fő folyamból leágazó keskeny vízi utakon igazán vadregényes környezetben, alagútszerűen fölénk hajló pálmaligetek között evezhetünk be egy kisebb lagúnához, az evezés után pedig megmártózhatunk egyet a folyóban,  vagy a folyóparti bárokban lazulhazunk. Az ebédet a belváros egyik remek éttermében költhetjük el. Délután szabadprogram következik: elmehetünk egy fűszerültetvény látogatásra, bekészletezhetünk a környék specialitásából, a kampoti borsból, vehetünk újra egy lazító masszázst, de tuk-tukkal egy közeli vízteséshez is ellátogathatunk. Itt kis ügyességgel be is mászhatunk a vízesés lábához, s megmártózhatunk a lezúduló vízfüggöny alatt. Este szállásunk bárjában koktélozva zárhatjuk tartalmas napunkat. Szállás: szálloda.
 • 8. nap Kampot, Sihanoukville, Koh Rong

  Ma elhagyjuk Kampot városkáját és Kambodzsa tengerpartja mentén haladva alig 2 óra alatt meg is érkezünk Sihanoukville-be. Itt kompra szállunk, hogy egy még relatív érintetlenebb, mesés partszakaszon tölthessük az elkövetkező 3 napunkat: Koh Rong szigetén. A parttól alig egy órányira fekvő szigeten még paradicsomi állapotok uralkodnak. Jónéhány luxus resort építése már elkezdődött, s várhatóan az elkövetkező években ide is benyomul az a fajta tömegturizmus, amely Thaiföldet már nagyon utolérte, a sziget azonban itt még nagyrészt érintetlen, nem véletlenül fedezték fel maguknak a hátizsákos turisták. A központi móló, Koh Touch környékén ennek következtében óriási a pörgés, nagy az élet, remek éttermek, bárok sokasága vár közvetlenül a hófehér homokos, pálmafákkal övezett parton. Szállásunkat épp ezért a település zajától kicsit távolabb található bungalókban foglaljuk el. A bungalók elfoglalása után indulunk is a fehér homokos, álomszép tengerpartra, hogy ott pihenjük ki az elmúlt hét és az idevezető utazás fáradalmait, este pedig a környékbeli bárok, éttermek valamelyikében meríthetünk új erőt. Szállás: bungaló.
 • 9. nap Koh Rong

  Pihenés, lazulás Koh Rong szigetén, e mesebeli környezetben. Szállásunktól alig fél órányi járásra található a sziget egyik legszebb tengerpartja, ahol víz fölé nyúló pálmafák árnyékában lazulhatunk, egy lagúnát a tengerrel összekötő apró folyó sodrásában úszhatunk egy jót, várnak a tenger hűs hullámai, de akár egy hosszabb parti túrára is elindulhatunk a tengerpart mentén. Szállás: bungaló.
 • 10. nap Koh Rong

  1
  Ma egy rendkívül változatos és tartalmas hajókirándulásra indulunk: először a partunkkal szembeni kis sziget környékén sznorkelezünk, majd kipróbáljuk a nyílt tengeri horgászatot, kikötünk Koh Rong egyik legszebb, közel 6 km hosszú, lisztfinomságú homok borította partszakaszán. Míg mi felderítjük a partot, vagy strandolunk, addig hajósaink részben az általunk frissen fogott halakból, részben a biztonság kedvéért magukkal hozott alapanyagokból ízletes grillvacsorát készítenek, amit némi whiskyvel tudunk leöblíteni. Így garantáltan jó hangulatban érnek minket a napnyugta remélhetően pazar fényei. A nap csúcspontja azonban még hátra van! Az esti szürkületben indulunk vissza hajónkkal, majd a teljes sötétség beálltakor kidobjuk a horgonyt, s éjszakai fürdőzés következik - világító planktonokkal! Döbbenetes, életre szóló élmény a vízben mozogva, úszva a felvillanó, foszforeszkáló kék villódzásokat látni, átélni! Szállás: bungaló.
 • 11. nap Koh Rong, Sihanoukville, Phnom Penh

  Ma reggel búcsút intünk e paradicsomi szigetnek, felszállunk a reggeli kompra, s Sihanoukville-be utazunk. Itt egy gyors ebéd, majd buszokkal folytatjuk utunkat a fővárosba, Phnom Penhbe. Szállásunk a már ismerős központi sétány és a nemzeti múzeum közelében lesz. Szállásunk tetőtéri medencéjéből élvezhetjük a napnyugta fényeit, majd búcsúestünkön belevetjük magunkat Phnom Penh nyüzsgő éjszakai életébe. Szállás: szálloda.
 • 12. nap Phnom Penh

  A mai napon a repülőgép indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat Magyarországra. A mai napra szervezett programunk már nincs. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Kambodzsában bérelt buszokkal, tuk-tukokkal,
- a kompjegyet Koh Rong szigetére és vissza,
- a szállást 8 éjszakára 3-4 csillagos szállodában, kétágyas szobákban,
- a szállást 3 éjszakára Koh Rong szigetén 2 fős légkondícionált bungalókban,
- a Siem Reap-i és a Phnom Pehn-i szállásokon 4+2 reggelit,
- a kirándulást a Tonle Sap-tavon az úszó falvakhoz,
- a napnyugtanéző hajókirándulást Kampotban,
- a hajókirándulást Koh Rong szigetén sznorkelezéssel, napnyugtanézéssel, grillvacsorával,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a lehetséges kilépési illetékeket, a biztosítást, a vízumdíjakat, a határátlépéseknél fellépő adminisztrációs költségeket,
- a belépőket, és a fakultatív programok árát, valamint az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Phnom Penh (kedvező opicók esetén esetleg Siem Reap) - Budapest útvonalon) a decemberi úton: kb. 320.000 - 620.000 Ft között.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Kambodzsában bérelt buszokkal, komppal, tuk-tukokkal, valamint iránytaxival utazunk. Angkort részben saját, bérelt busz, részben tuk-tuk segítségével járjuk be, ahol a helyenként poros úton jól jön egy porfogó kendő az arc elé.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-20 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Meg kell jegyezzük e mellett, Délkelet Ázsiában utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Utunk során színvonalas, 3-4 csillagos szállodákban szállunk meg. A szobák saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával rendelkeznek. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák alapvetően két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi, de a sávszélesség szűk, az kapcsolat akadozhat. Koh Rong szigetén néhány éve épített, tiszta, légkondícionált, a tengerparthoz közeli bungalókban fogunk tölteni 3 éjszakát. A szigeten az áramellátás néha még mindig akadozik, erre fel kell készülni! Szállásunkon, s egyre több étteremben találhatunk már itt is wi-fit. A kapcsolat ugyanakkor még lassú!

Terület

Kambodzsát az egzotikus természet, a vendégszeretet, zöldellő erdők, homokos tengerpartok, és helyenként a gazdasági, társadalmi környezet európaitól eltérő színvonala jellemzi. Az emberek életritmusa, igényszintje messze eltér az európaitól, ezért fel kell készülni egyes programok sorrendjének változására, illetve új programok felvételére. Azok jelentkezését várjuk, akik az egzotikus látnivalókért cserébe a miénktől eltérő - problémákat nem ismerő - mentalitást tolerálni tudják! Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerűbb viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne!

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Öltözködés: A nyári ruházat - rövidnadrág, rövid ujjú póló, stb. - teljesen elfogadott. A vallási emlékeknél viszont a hosszú nadrág vagy szoknya és a hasat, vállat takaró felső rész szükséges! A templomokba vagy magánházakba belépés előtt a cipőnket le kell venni. Udvariatlanságra vall, ha üléskor talpunkat valaki felé mutatjuk - ez a Buddha-szobrokra hatványozottan érvényes, vagy kezünkkel valakinek a fejét – akár gyerek is - érintjük, de a tuk-tuk (motoros riksa) sofőrök is elég hamar megsértődnek, ha a hátuk mögötti rácsra feltett lábbal utazik valaki!

Időeltolódás: + 6 óra Budapesthez képest Thaiföld, és Kambodzsa egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Kambodzsa területén 18:00 óra a pontos idő).

Térerő: A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek. A nagyvárosokban internet kávézókban kb.100 Ft/óra áron lehet internetezni!

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek.

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Indokína közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott országok alapvetően biztonságosak, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Délkelet Ázsiában jelentős az indiai kender, és a mák termesztése és azok származékainak termelése, fogyasztása. Mindez illegálisan, de nagy mértékben történik, így ezekhez a származékokhoz (marihuána, hasis, ópium) viszonylag könnyen hozzá lehet jutni. Fontos, hogy ezek terjesztése és fogyasztása Délkelet Ázsia egész területén tilos, és természetesen az országokból való kihozataluk csempészetnek minősül. Mindkettőt szigorúan büntetik, elzárással és börtönnel.

Időjárás

Utazásunk időpontja a novembertől márciusig tartó északkeleti monszunszél okozta száraz évszakra esik, ezért jó időre számíthatunk, kevés csapadékkal és átlagosan magas hőmérséklettel. Napközben 28-35 Celsius fok várható, s éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Az esőerdőkben a trópusi területekre jellemző párás időre kell felkészülnünk. Komolyabb esőzésekre tehát nem kell számítani, de egy-egy intenzív zápor előfordulhat. Esernyő legyen nálunk!

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, a napi túrákra kis hátizsák. Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Lecsatolható szárú hosszú nadrág, svájci bicska, gyógyszerek, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, könnyű nyári hálózsák, vagy belső hálózsák a Koh Rong-i bungalóban jól jöhet, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellé egy kényelmes túra cipő, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, kullancs-, szúnyogriasztó. Könnyű esőkabát, polár felső, fürdőruha, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő, elemek a lámpába, fényképezőgépbe. Nincs szükség bakancsra, hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papízsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. 
 
Védőoltás: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. Laoszban és Kambodzsában általunk meglátogatott területeken nem fordul elő malária, de mindenképp kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! Fontos, hogy a malária számos változatára mind másféle hatóanyagok nyújtanak védelmet. A hazánkban kapható gyógyszerek nem feltétlenül a legmegfelelőbbek erre a célra. A mellékhatások tekintetében érdemes elgondolkodni az Ausztriából rendelhető gyógyszereken.
 
Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet.

Élelem

Nem érdemes itthonról élelmiszert hozni, hiszen helyben mindig lehet majd enni a különféle éttermekben, vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1000 Ft alatt lehet éttermekben ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen, vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból biztonságosak. Estelegesen - szigorúan csak a hazai típusú fertőtlenítési célzattal - jófajta magyar házipálinkát becsomagolhatunk! :)

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Kambodzsában a Riel, de mindenhol fizethetünk dollárral. Emiatt legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) kivitele készpénz formájában. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de az automaták használhatók készpénzfelvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott, de érkezéskor bevallási kötelezettség van. A helyi fizetőeszköz be- és kivitele mindhárom országban tilos.

Kambodzsa olcsó ország Magyarországhoz képest. Ajánlott költőpénz kb. 300 USD, valamint kb. 100 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki kevesebbet költ - egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató árak:

Angkor, két napos belépő: 37 USD
Kampong Pluk úszó falu belépő: 20 USD
Királyi Palota, Phnom Penh: 10 USD
Napnyugtanézés privát hajóval a Mekongon: 20 USD
Kampot, kirándulás a vízeséshez tuk-tukkal: kb. 10 USD
Borravaló a helyi vezetőknek, sofőröknek, személyzetnek: 40 USD
Tradicionális khmer masszázs: 10-15 USD/óra
reptéri transzfer Siem Reap: kb. 5-10 USD/tuk-tuk
reptéri transzfer Phnom Penh: kb. 10-20 USD/taxi, vagy kb. 5 USD/ fő, ha többen ugyanarra járatra, kisbusszal megyünk.

Vám

Magyar állampolgárok részére Kambodzsába szükséges vízum, és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél. A kambodzsai vízumot utunk során a határátkelőhelyen tudjuk kiváltani, 30 USA dollár ellenében. Kell két fénykép. Repülővel történő belépés esetén turistaként 30. napig lehet Thaiföldön tartózkodni. Szárazföldön történő belépés esetén turistaként 15 napig lehet az országban tartózkodni.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kambodzsa

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top 12.040 Ft/fő 
Air & Cruise Extra 18.480 Ft /fő 
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Storno Basic: 18.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.160 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Ági

"Fantasztikusan éreztem magam, maximalisan kikapcsolódtam. Egy élmény halmaz volt. :) Angkor Wat, Bayon, Úszó falu. A Gyilkos Mezôk végtelenül szomorú, fájdalmas, de nem hagytam volna ki, sôt. Phnom Penh forgataga, Siem Riep hangulata - az utcai árusokkal és külōnbözô út menti éttermekkel, ahol a szemünk láttára fôztek és mosogattak egyszerre. Koh Rong szigete a fehér homokkal és a bungalókkal, elbűvölô. Az utazás során olyan érzése van az embernek, mintha utazgatna az idôben. Lenyűgözô! Bárkinek ajánlanám, aki képes kilépni egy kicsit a komfortzónából."

Viki

"Nagyon jól éreztem magam az út során, sokkal jobb út lett, mint amire számítottam, ez a túravezetőnek és a jó csapatnak is köszönhető, nagyon jó helyi idegenvezetőnk volt, aki még jobbá tette a templomok felfedezését. Az útból a legjobban a helyiek életvitelét tetszett, ahogy szegénységben, maguk egyszerűségében élik boldogan mindennapjaikat. Angor Wat, Ankor Thom volt nekem a fő kedvenc, illetve Koh Rong. Phnom Penh nem nyerte el annyira a tetszésem, mint Siem Reap, még nagyobb szegénység, elmaradott város, ha az kimaradna a programból nem bántam volna, de ez is kellett az úthoz! Mindenféleképpen ajánlanám ezt az utat bárkinek, mert minden pillanat megérte!"

Zsófi

"Életem legjobb döntése volt ez az utazás, már holnap visszamennék! Receptre írnám fel Kambodzsát veletek. Csúcspont: Szent Kard Templom, úszás a planktonokkal, A Sziget, vihar a tengeren, a Börtönmúzeum."

Eszter

"Kambodzsa egy fantasztikus ország, amit látni kell. Nem csalódtam egy percig sem. A fő attrakció, Angor mellett hatalmas élményt jelentett éjjel a tengerben világító planktonokkal úszni, vagy Kho Rong szigetéről átkajakozni a szomszéd szigetre, vagy csak egyszerűen egy kókusz shékkel a kezemben megnézni a naplementét. A programok összeállítása teljesen megfelelő ritmusú volt. Angkor megtekintése természetesen zsúfolt időbeosztást jelentett, de azért mentünk oda, hogy minél többet láthassunk. Később úgyis volt időnk pihenni a szigeten. A hotelek is teljesen rendben voltak, a szigeten pedig kb az várt, mint amire számítottam. Egyetlen megjegyzésem az lenne, hogy a szúnyog háló, ami a bungalókban volt, annyira lyukas volt, hogy gyakorlatilag nem ért semmit. Itt áldottam előrelátásomat és a magammal vitt moszkitó sátramban aludtam. Én zavartalanul aludtam, míg szobatársam rendszeresen megküzdött a szúnyogok és kabócák zaklatásával. Esetleg ezt is javasolhatnátok a felszereléshez segítségül a jövőbeni utasoknak. Túravezetőnk, Szilveszter maximálisan megtett mindent azért, hogy a csapat összerázódjon és mi jól érezzük magunkat. Végig velünk volt, és bármikor fordulhattunk hozzá, ugyanakkor hagyott szabadidőt, hogy egyénileg is felfedezhessük a környéket. A "kötelező" programba olyat is bele tett, ami eredetileg nem szerepelt, vagy az általunk kezdeményezett vízesés túrát a szigeten is pillanatok alatt megszervezte. Az utat bárkinek szívesen ajánlanám."

Nelli és Andris

"Egy hónapja értünk haza és még mindig az utazás, az élmények hatása alatt vagyunk. Nehéz feldolgozni azt a rengeteg mindent, amit a 12 nap alatt láttunk, átéltünk. Amikor az utazás végén Szilveszter megkérdezte, hogy mi tetszett a legjobban, akkor az úszó falvak, a teherautó platóján való utazás, a Koh Rong-i tengerpart jutottak hirtelen eszembe, de mióta hazaértünk és nézegetjük a fotókat, rájöttünk, hogy akkor már sokmindenre nem is emlékeztünk abból, amit az első napokban láttunk. De így legalább a képekről újra és újra rácsodálkozunk, hogy milyen gyönyörűek is voltak az angkori templomok, Angkor Wat, Banteay Srei, Ta Prohm vagy Beng Mealea, vagy milyen kellemes volt a Mekong és a Tonle Sap folyótorkolatánál hajókázni a Phnom Pehn-ben töltött nap végén. Ha nem is kellemes, de meghatárózó élmény volt a Tuol Sleng Genocida Múzeum és a Gyilkos mezők megtekintése is. A vörös khmerek rémuralmának emlékét nem csak ezek a helyek, de a helyi túravezetők személyes gyerekkori emlékei is őrzik, amivel megrázó volt szembesülni. Ezután jött a Koh Rong-i program, ami szinte ellenpontját képezte a 2000 éves angkori birodalom, majd a 20. századi vörös khmerek által formált múltban tett kirándulásnak és kellően lelazította a társaságot. Egyedülálló élmény volt a 29°C-os tengervízben órákon keresztül áztatni magunkat úgy, hogy a 1-1,5 km-es fehér homokos partszakaszon a mi kis magyar különítményünkön kívül nem volt más turista. A mindenféle hajókázós élmények, a speed boat, amivel Koh Rong szigetére eljutottunk, a kis ladik, amivel a bungaló-szálláshoz mentünk, a hajó, amivel búvárkodni, horgászni, naplementét és lumineszkáló planktonokat mentünk nézni, mind-mind örök emlék marad. A társaságnak hála rengeteget nevettünk, Szilveszternek (és az Eupolisz csapatának) hála viszonylag problémamentesen átestünk az első ázsiai utazásunkon, Kambodzsának hála pedig nagyon sokat tanultunk egy olyan népről, ami az egyiptomi kultúrához hasonló nagyságokba tudott emelkedni, illetve a közelmúlt egyik legsúlyosabb népírtását kellett elszenvednie, miközben a világ figyelmét valahogy mindez elkerülte."

Zsuzsi

"Kedves leendő utas! Ha ezt olvasod, akkor már biztosan elindult benned valami vonzalom a kambodzsai út iránt. Azért írok neked, mert bár a fotók hihetetlenül gyönyörűek és meggyőzőek, mégis vannak olyan hétköznapi csodák és meglepetések, amit a képek nem adhatnak vissza. Természetesen a valóságban is pontosan ilyen lélegzetelállító lesz minden, ezt garantálom! A romváros templomainak aprólékos részletei, a dzsungel bujasága, a főváros kaotikus forgalma és a tengerpart mesebeli nyugalma mind igaz. Engem az első rácsodálkozás már a repülőgépen ért landolás előtt. Hova fogunk leszállni? Itt csak víz van és mocsár. Ahol kis földdarabot láttam, az vörös volt. Vörös utcák, vörös por, vörös sár és vörös pocsolyák. Varázslatos. Ha szemfüles vagy, akkor egyik-másik romtemplom lábánál kis majmokkal is találkozhatsz, akik éppen élelem után kutatnak egy szemetesnél. Nézz csak fel, a dzsungel lombkoronájának ősi csendjét élénkzöld papagájok rikoltozása töri meg. Mesebeli. Azt tudtad, hogy a hófehér korall-homok nemcsak liszt finomságú, hanem hangja is van? Ahogy este sétálsz a naplementében, csikorog-nyikorog a lépteid alatt. Hihetetlen. Ízekről és illatokról pedig lehetetlen írni vagy képet készíteni. Érezni kell, beég az emlékeidbe egy életre. Ha képes vagy elengedni az európai mivoltodat, fel tudod venni a főváros életveszélyes ritmusát, máskor le tudsz lassulni a tengerpart végtelen nyugalmához, és ha meg tudod osztani a szobádat egy hatalmas ámde barátságos gekkóval, akkor Kambodzsa befogad, beszippant, és elvarázsol!"

Erika

"Véget ért az utazás, mely életem egyik legszebb, legizgalmasabb, legkülönlegesebb élménye volt. Teljesült egy vágyam, hogy eljuthassak Angkorba. Tátott szájjal és szinte bódultan sétáltam az ezer éves templomok között, a vízi szentélynél, és különleges élményt jelentett az úszó falvaknál tett látogatás is. Az épületek szépsége és részletgazdagsága lenyűgözött. Szilveszter és a Phnom Penh-i helyi vezetőnk által kultúrtörténeti, vallási, és történelmi áttekintést is kaptunk, mely így még teljesebbé tette a látottakat. Utaztam tuk-tuk-on, buszon, motor csónakban, katamaránon, bárkán, halász hajón, teherautó platón. Kenuztam lagúnában és tengeren. Pecáztam és búvárkodtam. Úsztam halakkal és sötétben zölden világító planktonokkal(!) Koh Rong szigetén igazi, paradicsomi körülmények között pihentünk, hófehér volt a homok, a víz a zöld és a kék ezer árnyalatában ragyogott és kristálytiszta volt. Ott gondtalan lehetsz és mindent elfelejthetsz. Igazi agymosás. :) Könnyesre nevettük magunkat az útitársainkkal, isteni kajákat ettünk, rosszullétig ittuk a coconut shake-ket vagy a mangó és ananász juice-okat. :) Megtapasztalhattuk, mennyire kedvesek az itteni emberek, a mérhetetlen nagy szegénység ellenére is állandóan mosolyognak rád. Sosem mondanak nemet. Ha kérsz valamit, ami nekik nincs, akkor motorra ülnek, és beszerzik. :) A gyorsaság nem erősségük, a közlekedés európai szemmel nézve totál kaotikus, de neked is mosolyogni kell, és akkor jól fogod érezni magad!! Kambodzsa életre szóló élmény csodálatos történelmi értékeivel és a szinte érintetlen gyönyörűség ​es​ szigeteivel. Egyszerűen LÁTNI KELL!! :)"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.