Kambodzsa (Angkor)

Angkor romvárosa, a nyüzsgő Phnom Penh, a "chill out" Kampot és az álomsziget: Koh Rong

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?kambodzsa
Angkor monumentális romvárosa, a dzsungel ölelésében fekvő gyönyörű templomaival kétségtelenül a világ egyik legkülönlegesebb műemléke. Egyedi hangulatához az aprólékosan díszített templomok, sztúpák, paloták mellett sokat hozzáad a terjeszkedő rengeteg, a hatalmas fákkal benőtt, gyökerekkel átszőtt, behálózott épületek látványa. Angkort valóban kötelező látni! Ugyanakkor magát az országot sokan elintézik egy két-három napos angkori villámlátogatással, valahol egy vietnámi és thaiföldi utazás között félúton. Pedig Kambodzsa ennél sokkal több élményt és látnivalót kínál.

Angkor romvárosának felfedezése után kihajózunk a Tonle Sap-tóra a cölöpökre épült úszó falvakat megtekinteni, kis csónakokba pattanva navigálunk mangróve erdőkben, végigutazunk a vidéki Kambodzsa rizsteraszai és apró falvai között, a fővárosban, Phnom Penhben pazar paloták, sztúpák mellett pezsgő éjszakai élet vár, hajóról nézhetjük a napnyugtát a Mekong-folyón. Phnom Penh-t elhagyva Kampot és környéke lazulós, vidéki idilljét célozzuk meg. Itt újabb napnyugtanéző hajókiránulásra indulunk, de kajakozhatunk is a pálmaligetekkel benőtt, kanyargó csatornákon. Sihanoukville városában aztán kompra szállunk, hogy a térség egyik legszebb, még szinte teljesen érintetlen szigetére utazzunk. Koh Rong fehérhomokos, pálmafákkal szegélyezett tengerpartjait még csak a hátizsákos utazók fedezték fel, amolyan bulisziget remek éttermekkel, bárokkal, ahol mi is kedvünkre ellazulhatunk. A központi kikötő nyüzsgésétől kicsit távolabb pedig már igazi nyugalom, s békés, álomszép partszakaszok várnak, turista tömegek hadától mentesen. Itt még megtaláljuk azt a nyugalmas szépséget, amilyenek Thaiföld álomstrandjai lehettek a nagy turista áradat előtt. Egy rendkívül változatos és izgalmas programra várunk novemberben! Ugye, meggyőztünk?! :)

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Angkor monumentális romjai: Bayon, Angkor Wat, Ta Prohm és sok más templom (UNESCO világörökség)
- Tonle Sap-tó úszó falvai
- hajókázás mangrove erdőben
- Siem Reap és Phnom Penh remek éttermei és nyüzsgő éjszakai élete
- a Király Palota és a Wat Phnom Phnom Penhben
- napnyugtanézés a Mekong és a Kampot folyókon
- Kampot "chill out" hangulata, mesés folyóparti villánkban
- fehér homokos tengerpartok, pálmákkal Koh Rong édeni szigetén
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. november 28. -
2021. december 10.
2021. november 27. -
2021. december 11.
A jelentkezés lezárult.
2021. október 24.
1

 
Siem Reap
 

Érkezés Kambodzsába. Szállásunk Siem Reap, az Angkor Wathoz közeli kisváros központjában, a nyüzsgő Pub Street környékén lesz, ahol négy éjszakát töltünk. Az első napon a repülőjáratok menetrendjétől függ az érkezés, ha marad rá időnk, akkor egy rövid pihenőt követően útnak indulunk, hogy megszerezzük első benyomásainkat, és kipróbáljuk a kambodzsai konyha különlegességeit. Szállásunk elfoglalása után gyalogosan fedezzük fel a környéket. A régi piac, az éttermek utcája, az éjszakai piac, a város nyüzsgő, kavargó, színes élete felejthetetlen élményt nyújt. Ismerős és ismeretlen gyümölcsök, zöldségek, húsok, csúszómászók, rovarok, amit csak el tudunk képzelni. Szállás: hotel.

2

 
Siem Reap, Angkor Wat, Angkor Thom
 

Felütésként rögtön a kambodzsai programok kihagyhatatlan és legfontosabb állomásával kezdjük itt tartózkodásunkat: Angkor, az egykori khmer birodalmi főváros, vallási központ, templomváros felfedezése vár ránk. Az őserdőben fekvő, sokszor a buja növényzet által már benőtt/átnőtt épületek felfedezése életre szóló élmény. A világ egyik legnagyobb és leghíresebb régészeti lelőhelyén vagyunk, melyet csupán a XIX. század végén fedezett fel magának a nyugati kultúra. A várost a khmer birodalom, a khmer civilizáció kezdte építeni a IX. században, és folyamatosan növekedett egészen a XV. századig, amikor lakói elhagyták. Ma már több mint 100, milliméter pontos illesztésekkel felépített kőtemplomát ismerjük, melyek mellett számtalan könyvtár és kisebb szentély is található. Az itt élő emberek a közeli Tonle Sap-tó nyújtotta megélhetési lehetőségekre tudták alapozni a kultúrájukat, ami azonban a XV. század után nyomtalanul eltűnt. A templomok alapján a hindu és a buddhista vallás lehetett életük meghatározó vezérelve. Az itt töltött négy napunk során nem csupán Angkor csodálatos épületeit fedezzük fel, hanem a környék kevéssé ismert és feltárt romvárosaiba is ellátogatunk, hajózni indulunk a Tonle Sap-tó vizére, felderítjük a folyópartra települt "úszó városokat", esténként Siem Reap jobbnál-jobb, hangulatos vendéglátóhelyein mesélhetjük el egymásnak élményeinket, a sok sétától keletkezett fáradtságon pedig kellemes kambodzsai masszázs segítségével lehetünk túl. Első napunkon a romváros központjában fekvő épületeket, palotákat és templomokat, azaz Angkor Wat, Angkor Thom: Bayon, Phimeanakas, valamint a Baphuon romjait keressük föl. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

3

 
Siem Reap, Ta Prohm, Preah Khan, Neak Pean
 

Ma reggel az egyik legütősebb helyszínen, a Tomb Raider című filmből jól ismert Ta Prohm templomnál kezdjuk kirándulásunkat. A templom felújításakor igyekeztek megőrizni a háborítatlan dzsungel hangulatot, ami egész jól sikerült. A templomokat behálózó gyökerek, szinte a falakból kinövő óriás fák hihetetlen hangulatot kölcsönöznek ennek a helynek. Ezután az ún. Nagy kör főbb templomait járjuk körbe. Először egy másik vadregényes templomhoz, Preah Khan szentélyéhez megyünk, ahol a legenda szerint hajdanán az országot védelmező szent kardot őrizték, mely aztán sokáig a Phnom Penh-i nemzeti múzeumban is látható volt, de a vörös khmerek hatalomra jutását követően eltűnt. Ezután Neak Pean különleges, vízi szentélye következik, mely egy tó közepén, egy kis szigeten található, ahova fapallókon tudunk besétálni. A Pre Rup templom lépcsős piramisa a hindu istenségeknek szentelt tornyaival pedig igazi templom-hegy benyomását kelti. Jóleső fáradtsággal, de élményekkel feltöltődve térünk vissza Siem Reapba, szállásunkra, ahol a nap további részében jól fog esni egy ellazító masszázs, s egy kellemes vacsora valamelyik jó étteremben. Szállás: hotel.

4

 
Siem Reap, Tonle Sap-tó, Kampong Pluk, Angkor Wat
 

Ma délelőtt a közelben található Tonle Sap-tóhoz indulunk, melynek part közeli részét hajóval derítjük fel, hogy bepillanthassunk a vízen élő emberek életébe. Itt az emberek cölöpökön álló házakban, hajókon élnek mind a mai napig. Az egyik falunál - vízállás függvényében - hajónkból kiszállva megtekinthetünk egy buddhista szentélyt, sétálhatunk egyet a faluban, ahol az utcára kiterítve szárítják az apró halakat, rákokat. Ezután egy mangróve erdő melletti, úszó étteremnél kötünk ki, ahol - ha elég magas a vízállás - apró csónakokba szállhatunk, s a helyi asszonyságok végigeveznek velünk e vadregényes környezetben. Rövid időre kihajózunk a Tonle Sap-tó nyílt vizére is, majd kirándulásunkról visszatérve szabadprogram következik. Lehet lazulni szállodánk medencéjében, elmenni egy lazító masszázsra. A késő délutáni órákban aztán napnyugta nézésre indulunk Angkor Wat templomához, s egyben elbúcsúzunk Angkor romvárosától. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

5

 
Siem Reap, Phnom Penh
 

Elhagyjuk Angkor melletti bázisunkat, s Kambodzsa nyüzsgő fővárosa, Phnom Penh felé vesszük az irányt. Útközben bepillantást nyerhetünk a vidéki élet pillanataiba. Kisebb-rövidebb megállókkal jó 5-6 órás utazás után érkezünk meg a város közponjában található szállásunkra. A Tonle Sap és Mekong összefolyásánal alakult ki a városközpont, itt találjuk a Királyi Palotát, s itt emelkedik a város egyik jelképének számító Wat Phnom-pagoda. A folyópart menti sétány a város leglátogatottab része, számos szállodával, s jobbnál-jobb éttermekkel, kocsmákkal, bárokkal. Szállásunk elfoglalása után elindulunk felfedezni a környéket. A mai napba jó eséllyel már csak a Királyi Palota épületegyüttesének, továbbá az Ezüst Pagoda kincseinek megtekintése fel bele. Végül végigsétálhatunk a nyüzsgő folyóparti sétányon, hogy az estét valamelyik hangulatos étteremben zárjuk, de igény esetén részt vehetünk egy fakultatív napnyugta néző hajókiránduláson is a Mekong-folyón. Phnom Pehn-i szállásunkon egy éjszakát töltünk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

6

 
Phnom Penh, Kampot
 

Bőséges reggeli után ma a vidéki Kambodzsa egyik leghangulatosabb kisvárosa, Kampot felé indulunk tovább. Jó három órás utazás után érkezünk meg az azonos nevű, azaz Kampot-folyó partján elterülő, igazi "chill out" városkába. Szállásunk is közvetlenül a folyó partján elhelyezkedő, medencés villában lesz, ahol két éjszakát töltünk. Szobáink elfoglalása után a medence partján, vagy a folyóban kereshetünk felfrissülést. A phnom pehn-i nyüzsgés után nagyon jól fog esni a kontraszt, a természet közelében. Az esténket a villánk bárjában, vagy a folyóparti lazulós helyeken hagyjuk kicsengeni. :) Szállás: villa, ellátás: reggeli.

7

 
Kampot, Kampot-folyó
 

Délelőtt szabadprogram keretében lazulhatunk a medence vagy a folyó partján. Aki több aktivitásra vágyik, azokkal egy félnapos fakultatív kajaktúrára indulhatunk a közeli csatornákon. A fő folyamból leágazó keskeny vízi utakon igazán vadregényes környezetben, alagútszerűen fölénk hajló pálmaligetek között evezhetünk egy kisebb lagúnához! Délután aztán Kampot kisvárosába látogatunk. Remek éttermek várnak, elmehetünk egy lazító masszázsra, bekészletezhetünk a környék specialitásából, a kampoti borsból, de tuk-tukkal egy közeli vízteséshez is ellátogatjatunk, aholk is ügyességgel be is mászhatunk a vízesés lábához, s megmártózhatunk a lezúduló vízfüggöny alatt. Kampot városába visszatérve végül egy hangulatos napnyugtanéző hajókirándulásra indulunk, melynek egyik csúcspontja lehet sötétedés után a szentjánosbogarak tánca. A hajókirándulásról visszatérve valamelyik hangulatos étteremben kipróbálhatunk egy trandicionális khmner vacsorát, vagy a híres kep-i rákot! Vacsora után visszatérünk hangulatos folyóparti villánkba, ahol a medence partján koktélozva zárhatjuk tartalmas napunkat. Szállás: villa.

8

 
Kampot, Sihanoukville, Koh Rong
 

Ma elhagyjuk Kampot városkáját és Kambodzsa tengerpartja mentén haladva alig 2 óra alatt meg is érkezünk Sihanoukville-be. Itt kompra szállunk, hogy egy még relatív érintetlenebb, mesés partszakaszon tölthessük az elkövetkező 3-4 napunkat: Koh Rong szigetén. A parttól alig egy órányira fekvő szigeten még paradicsomi állapotok uralkodnak. Nincsenek utak, nincs közlekedés, áram is csak módjával, bár néhány luxus resort építése már elkezdődött, s várhatóan az elkövetkező években ide is benyomul az a fajta tömegturizmus, amely Thaiföldet már nagyon utolérte. Itt azonban a sziget még nagyrészt érintetlen, nem véletlenül fedezték fel maguknak a hátizsákos turisták. A központi móló, Koh Touch környékén ennek következtében óriási a pörgés, nagy az élet, remek éttermek, bárok sokasága vár közvetlenül a hófehér homokos, pálmafákkal övezett parton. Szállásunkat épp ezért a település zajától kicsit távolabb található bungalókban foglaljuk el. Itt nyugalom van, ellenben ha a mozgalmasabb életre vágyunk, vagy válogatni akarunk az éttermek kínálatában, alig 5 perces sétával már ott is vagyunk az események középpontjában. A bungalók elfoglalása után indulunk is a fehér homokos, álomszép tengerpartra, hogy ott pihenjük ki az elmúlt hét és az idevezető utazás fáradalmait, este pedig a környékbeli bárok, éttermek valamelyikében meríthetünk új erőt. Szállás: bungaló.

9

 
Koh Rong
 

Pihenés, lazulás Koh Rong szigetén, e mesebeli környezetben. Szállásunktól alig fél órányi járásra található a sziget egyik legszebb tengerpartja, ahol víz fölé nyúló pálmafák árnyékában lazulhatunk, egy lagúnát a tengerrel összekötő apró folyó sodrásában úszhatunk egy jót, várnak a tenger hűs hullámai, de akár egy hosszabb parti túrára is elindulhatunk a tengerpart mentén. Szállás: bungaló.

10

 
Koh Rong
 

Ma egy rendkívül változatos és tartalmas hajókirándulásra indulunk: először a partunkkal szembeni kis sziget környékén sznorkelezünk, majd kipróbáljuk a nyílt tengeri horgászatot, kikötünk Koh Rong egyik legszebb, közel 6 km hosszú, lisztfinomságú homok borította partszakaszán. Míg mi felderítjük a partot, vagy strandolunk, addig hajósaink részben az általunk frissen fogott halakból, részben a biztonság kedvéért magukkal hozott alapanyagokból ízletes grillvacsorát készítenek, amit némi whiskyvel tudunk leöblíteni. Így garantáltan jó hangulatban érnek minket a napnyugta remélhetően pazar fényei. A nap csúcspontja azonban még hátra van! Az esti szürkületben indulunk vissza hajónkkal, majd a teljes sötétség beálltakor kidobjuk a horgonyt, s éjszakai fürdőzés következik - világító planktonokkal! Döbbenetes, életre szóló élmény a vízben mozogva, úszva a felvillanó, foszforeszkáló kék villódzásokat látni, átélni! Szállás: bungaló.

11

 
Koh Rong
 

Még egy nap az Édenben. Lehet a lazulást, a pihenést választani a Parton, pálmafák alatt, vagy a türkizkék vízben csobbanva, de aki több aktivitásra vágyik, azokkal visszatérhetünk a tegnap megismert álomszép partszakaszra, az esőerdőn átkelve, gyalogosan, amolyan igazi kalandtúra jelleggel. De megtehetjük azt is, hogy ismételten bérelt csónakokba szállunk, s ezúttal a sziget egy másik szegletében található helyi falut, s az annak közelében fekvő, másik remek partszakaszt fedezzük fel, de kipróbálhatjuk az erdő lombkoronájába épített canopy pályát is. Bármihez is kezdünk, nem igazán lehet rosszul dönteni! :) Szállás: bungaló.

12

 
Koh Rong, Sihanoukville, Phnom Penh
 

Ma reggel búcsút intünk e paradicsomi szigetnek, felszállunk a reggeli kompra, s Sihanoukville-be utazunk. Itt egy gyors ebéd, majd buszokkal folytatjuk utunkat a már ismerős fővárosba, Phnom Penhbe. Szállásunk a már ismerős központi sétány és a nemzeti múzeum közelében lesz. Szállásunk tetőtéri medencéjéből élvezhetjük a napnyugta fényeit, majd búcsúestünkön belevetjük magunkat Phnom Penh nyüzsgő éjszakai életébe. Szállás hotelban.

13

 
Phnom Penh
 

A mai napon a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk Phnom Penh nemzetközi repülőterére, majd megkezdjük hazautazásunkat Magyarországra. Ellátás reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés