Gran Canaria, Lanzarote

Vulkánok, fenséges túrák és pazar strandok a Kanári-szigetek elfeledett részein

Gran Canaria zsúfolt turistatelepeiről már mindenki sokat hallott, ám arról már kevesen tudnak, hogy a sziget közepén fekvő varázslatos hegyvidék több tucat csodálatos túrát rejt a bevállalós túrázók számára. A közel 2000 méterig emelkedő központi hegyvidéken fenyvesek közt vezet utunk egy szemkápráztató körtúra keretében, de nézünk majd naplementét a legendás Roque Nublo szikláitól, egy másik naplementénk pedig a sziget déli csücskén fekvő homokdűnék között fog érni minket. Mindezt úgy, hogy szállásunk szinte közvetlenül a tengerparton fekszik, így kihasználjuk majd az óceán közelségét is különböző vizes programok keretében. Lanzarote szigetén aztán ismét egy merőben más vidék fogad minket: végeláthatatlan vulkáni táj a szinte minden sarkon kiemelkedő vulkáni kúpokkal, apró és hangulatos falvak, várak, kilátópontok és talán az egész Kanári-szigetek legszebb strandjai. Utunk legvégét aztán egy alig pár száz fő által lakott világvégi szigeten töltjük, kerékpárral járjuk be az eldugott, fantasztikus strandokat, és természetesen valamelyik vulkán tetejéről búcsúzunk majd el a szigetvilágtól. 

Kiemelt látnivalók az út során:

- Gran Canaria központi hegyvidéke a varázslatos tájakkal
- tengeri kajakozás az Atlanti-óceánban
- opcionális canyoning Gran Canaria legizgalmasabb szurdokvölgyeiben
- a Dunas de Maspalomas homokdűnéi
- a vulkáni tájak etalonja a Timanfaya Nemzeti Parkban
- Punta del Papagayo és Calete de Famara fenséges strandjai
- a turizmus előtt alig ismert La Graciosa szigete
- Európa egyik legnagyobb vulkanikus eredetű barlangja a Cueva de los Verdes
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Gran Canaria: Arguineguin
 

Miután megérkezünk Gran Canaria repülőterére, elfoglaljuk szállásunkat Arguineguin hangulatos településén, egy apartmanszálláson, alig 100 méterre a tengerparttól. Ezen a szállásunkon négy éjszakát töltünk, innen indulunk majd a napi kirándulásokra, túrákra Gran Canaria szigetén. Szállás: apartmanban.

2

 
Arguineguin, Montaña Arena Beach, tengeri kajakozás
 

A Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigete Gran Canaria, mely egyben a központi funkciókat is betölti, hiszen a lakosság több mint fele itt él, és itt található Las Palmas, a főváros is. Az 1950-es években betetőző gazdasági válság után többek közt a Gran Canarián beinduló tömegturizmusnak volt köszönhető, hogy a gazdasági fellendülés hatására egyre inkább visszatért az élet a szigetre, mára pedig gazdasági központtá erősödve próbál a Kanári-szigetek zászlóshajója lenni. A szigeten töltött három napunk alatt leginkább a természeti látnivalókra koncentrálunk majd, hiszen a rengeteg csodás túra és egyéb természeti látnivaló vár ránk. Kezdésnek egy 5-6 órás kajaktúrára indulunk Gran Canaria déli partvidékén. Nem kell persze megijedni, maga az evezés része ennél kevesebb lesz, ám a tengeri kalandunkat fürdéssel, sznorkelezéssel, ugrálással vagy épp csak a megérdemelt lazítással fogjuk majd megszakítani. Napunk végén kellemesen elfáradva érkezünk majd vissza közeli szállásunkra. Szállás: apartmanban.

3

 
Arguineguin, Tejeda, Montana de Altavista (1376 m), Roque Nublo (1803 m)
 

Második teljes napunkon a sziget közepén fekvő Tejeda városkáját tekintjük meg, ahonnan pazar kilátás nyílik a központi hegyvidékre. Egy kis nézelődés után folytatjuk utunkat Artenara felé, ahol egy hosszabb csúcstúrára indulunk. A Montana de Altavista csúcsára vezető gerinctúra csodálatos panorámával fogad majd minket, tiszta idő esetén szinte végig gyönyörködhetünk akár a szomszédos Tenerife panorámájában is, illetve az alattunk elterülő hatalmas völgyek végeláthatatlan tengerében. Túránk után rövid kitérőt teszünk és kávészünetet tartunk a közeli Altenara falujába, amely egyben Gran Canaria legmagasabban fekvő települése is. Napunk utolsó harmadában aztán egy rövidebb túra után a legendás Roque Nablo 1800 méter fölé magasodó sziklaformáit nézzük meg, hogy gyönyörködhetünk az első kanári-szigeteki naplementénkben is. Az esti órákban térünk vissza szállásunkra. Szállás: apartmanban. Altavista túra: táv: 9 km, szint: 450 m, menetidő: 4 óra, Roque Nablo túra: táv: 4 km, szint 200 méter, menetidő: 2 óra.

4

 
Arguineguin, fakultatív canyoning, Puerto de Mogán, Dunas de Maspalomas
 

Utolsó napunkat kezdjük Gran Canarián, amelyen délelőtt egy fél napos, fakultatív canyoning vár ránk a délnyugati-hegyvidék eldugott részein. A canyoning során ugrálunk, úszunk, kúszunk és mászunk, ezért a magabiztos mozgáskoordináció elengedhetetlen. Amennyiben az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé a canyoningot (túl sok, vagy épp túl kevés víz), az esetben tengerparti kalandok várnak ránk egy kis via ferratával, drótkötél pályával, szikláról ugrálással és egyéb izgalmas dolgokkal. A fakultatív programot kihagyók a szálláshoz közeli strandok valamelyikén pihenhetik ki az előző nap fárasztó túráit. A canyoning után csapatunk Puerto de Mogán tengerparti településén fog ismét találkozni, itt lehet folytatni a strandolást, vagy épp be lehet ülni egy hangulatos étterembe. A késő délutáni órákban ismét buszba szállunk, hogy naplementére már a sziget déli csücskében fekvő Dunas de Maspalomas homokdűnéi között leszünk. Úgy érezhetjük magunkat akár a Szaharában, az itteni mikroklíma és egyéb érdekes földtani folyamatos ugyanis homokdűnék garmadáit alakította ki, melyek a lemenő Nep fényeiben mutatják majd talán legizgalmasabb arcukat. Egy üveg vörösborral aztán elbúcsúztatjuk Gran Canariát, majd a késő esti órákban visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanban. Canyoning túratáv: kb. 6 km, szint: 400 méter, menetidő: 5-6 óra.

5

 
Arguineguin, Arrecife, El Golfo, Timanfaya Nemzeti Park, Punta del Papagayo, Puerto del Carmen
 

A kora reggeli gépek egyikével elhagyjuk Gran Canaria szigetét és egy rövid repülés után landolunk Arrecifében, Lanzarote szigetének fővárosában. Egy közeli tengerparti település, Puerto del Carmen lesz aznapi otthonunk, kipróbáljuk milyen egy nyüzsgő turistaközpontban tölteni egy éjszakát, kihasználva akár a város nyújtotta szórakozási lehetőségeket. Lanzarote felfedezését reggelink után kezdjük meg, rövid utazás után a sziget szerte híres Timanfaya Nemzeti Parkban leszünk. Az 1730-as években még vulkáni aktivitást mutató területen igazi holdbéli táj fogad minket: vulkáni kúpok egymás hegyén hátán, vörös vagy épp fekete vulkanikus kőzetek, nem véletlenül kapta a '' Tűz-hegysége'' nevet a vulkánok sorozata. A nemzeti park után megismerkedünk Lanzarote nyugati csücskével is, először a hangulatos El Golfo falucskájával, illetve a közelben található zöld színű öböllel és a vad, sziklás tengerparti résszel. Késői ebédünk után egyből egy csodás strand, a Playa del Papagayo vár majd ránk. Buszunk a legközelebbi parkolóba visz minket, innen pedig nagyjából 1 óra tengerparti, panorámás séta vár ránk a sziget egyik legszebb strandjáig. A remélhetőleg kellemes időben jól fog esni egy csobbanás a hűvös óceánban, illetve néhány óra pihenés a fárasztó napunk végén. A késő délutáni órákban ugyanazon az úton visszasétálunk a buszunkhoz, majd irány Puerto del Carmen. Szállás: apartmanban. 

6

 
Puerto del Carmen, La Geria, Teguise, Caleta de Famara, Haria, Mirador del Rio, Orzola, La Graciosa
 

Folytatjuk Lanzarote szigetének alapos bejárását, méghozzá először is beiktatva egy rövid gasztronómiai megállót. A La Geria borvidékén fekvő apró borászatok a sziget egyetlen, ám annál finomabb borait készítik, így megállónk során gyorsan bejárjuk a szőlészetet és természetes mi is megkóstoljuk a híres malvasía borokat, melyhez akár kipróbálhatjuk a helyi organikus kecskesajtok egyikét is. Délelőtt érünk el Teguise városához, itt panorámázunk egyet az egykori főváros fölött magasodó Castillo de Santa Bárbara várából, majd dél környékén már La Caleta de Famara településén fogyasztjuk el jól eső ebédünket. Hullámfürdőzünk egyet a szörfösök egyik kedvenc strandján, majd újabb kilátópontok várnak ránk mielőtt megállunk egyet sziesztázni Haría hangulatos főterén. A Mirador del Rio, a sziget legészakibb csücskén fekvő pazar kilátópont lesz aznapi utolsó állomásunk, ahonnan beláthatjuk majd utunk következő célpontját a vadregényes La Graciosa szigetét is. A késő délutáni órákban futunk be a gyönyörű fekvésű Orzola falujába, itt lerakjuk kisbuszunkat és alig 40 perc alatt áthajózunk Caleta del Sebóba ahol két éjszakát töltünk majd. Szállás: apartmanban.

7

 
La Graciosa
 

Az alig 500 ember által lakott La Graciosa („a vicces sziget”) már nevében is elárulja, hogy minden bizonnyal jól fogjuk magunkat érezni. Caleta del Sebo városkájában megreggelizünk a néhány apró tengerparti étterem egyikében, bevásárlunk az egyetlen boltban, majd kerékpárjainkkal bejárjuk La Graciosa északi részeit. Az utakat itt nem betonozták le, így még hangulatosabb lesz a homokos utakat szelve átbicajozni az északnyugati csücsökben fekvő Playa de las Conchas varázslatos partszakaszához. Az aranyszínű homoknak és a kristálytiszta óceánnak köszönhetően valószínűtlenül kék színekben pompázó strandon kipihenjük egész hetünk fáradalmait, persze akik még mindig mozognának, azokkal felkapaszkodunk a strand fölé magasodó Montana Bermeja (157 m) apró vulkánjára is a még jobb kilátás reményében. Folytatjuk a kört, meg-megállunk még egy-két csodás partszakaszon, majd kora délután már újra Caleta del Saboban leszünk ahol lerakjuk kerékpárjainkat és ezúttal gyalogosan indulunk el a sziget déli része felé. A meseszép Playa Francesa strandja után már csak meg kell koronáznunk a napot, ezt pedig egy újabb, vulkáni kúpról megcsodált naplementével fogjuk teljesíteni. Szállás: apartmanban.

8

 
La Graciosa, Cueva de los Verdes, Guatiza, Tahiche, Puerto del Carmen
 

Kora reggel még fürödhetünk egy utolsót az Atlanti-óceán hűvös habjaiban, ám a reggeli hajók egyikével már el kell hagynunk La Graciosát, hiszen még vár ránk pár látnivaló Lanzarote szigetén. Partraszállás után várni fog ránk kisbuszunk, így alig 20 perc buszozás után már a Cueva de los Verdes barlangjánál leszünk. A közeli Monte Corona nagyjából 3000 évvel ezelőtti kitörése után keletkezett több mint 7 kilométeres lávabarlangból egy kb. 1 km-es részt tudunk majd meglátogatni, de ezalatt is bámulatos látványban lehet részünk Európa egyik legnagyobb vulkanikus eredetű barlangjában. A föld alatt töltött másfél óránk után a következő megállónk a Guatiza településénél fekvő Jardin de Cactus lesz, benne a sziget jelképének számító ikonikus szélmalommal. A kötelező fotók után még egy utolsó megállót beiktatunk a Tahiche városában fekvő César Manrique emlékmúzeumnál, megtekintve Lanzarote leghíresebb művészének legfontosabb alkotásait. A délutáni órákban aztán a pihenésé a főszerep, Puerto del Carmen strandjain búcsúzhatunk a kanári-szigeteki jó időtől. Szállás: apartmanban.

9

 
Lanzarote, Budapest
 

Repülőnk indulásának függvényében transzfer Lanzarote nemzetközi repülőterére, majd hazautazás Budapestre.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés