Bejelentkezés

Kanári-szigetek: Gran Canaria, Lanzarote

Vulkánok, fenséges túrák és pazar strandok a Kanári-szigetek elfeledett részein

Gran Canaria zsúfolt turistatelepeiről már mindenki sokat hallott, ám arról már kevesen tudnak, hogy a sziget közepén fekvő varázslatos hegyvidék több tucat csodálatos túrát rejt a bevállalós túrázók számára. A közel 2000 méterig emelkedő központi hegyvidéken fenyvesek közt vezet utunk egy szemkápráztató körtúra keretében, de nézünk majd naplementét a legendás Roque Nublo szikláitól, egy másik naplementénk pedig a sziget déli csücskén fekvő homokdűnék között fog érni minket. Mindezt úgy, hogy szállásunk szinte közvetlenül a tengerparton fekszik, így kihasználjuk majd az óceán közelségét is különböző vizes programok keretében. Lanzarote szigetén aztán ismét egy merőben más vidék fogad minket: végeláthatatlan vulkáni táj a szinte minden sarkon kiemelkedő vulkáni kúpokkal, apró és hangulatos falvak, várak, kilátópontok és talán az egész Kanári-szigetek legszebb strandjai. Utunk legvégét aztán egy alig pár száz fő által lakott világvégi szigeten töltjük, kerékpárral járjuk be az eldugott, fantasztikus strandokat, és természetesen valamelyik vulkán tetejéről búcsúzunk majd el a szigetvilágtól. 

Kiemelt látnivalók az út során:
- Gran Canaria központi hegyvidéke a varázslatos tájakkal,
- a Dunas de Maspalomas homokdűnéi,
- a vulkáni tájak etalonja a Timanfaya Nemzeti Parkban,
- Punta del Papagayo és Calete de Famara fenséges strandjai,
- a turizmus előtt alig ismert La Graciosa szigete,
- Európa egyik legnagyobb vulkanikus eredetű barlangja a Cueva de los Verdes.

A március 15-i négy napos hosszú hétvégének köszönhetően 8 napos programunkhoz most mindössze 3 nap szabadságra van szükség! Kalandra fel!
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag
 • 1. nap Gran Canaria: Arguineguin

  Megérkezünk Gran Canaria szigetére, majd Arguineguin hangulatos településén elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Ezen a szállásunkon három éjszakát töltünk, innen indulunk majd a napi kirándulásokra, túrákra Gran Canaria szigetén. Az érkezésünk függvényében a délutánt egy fakultatív tengeri kajakozással tudjuk máris izgalmassá tenni. Természetesen pihenni is ér, jól fog esni egy kis kanári-szigeteki napfürdő a homokos tengerparton. Szállás: apartmanban.
 • 2. nap Arguineguin, Tejeda, Montaña de Altavista (1376 m), Roque Nublo (1803 m)

  3
  Első teljes napunkon a sziget közepén fekvő Tejeda városkáját tekintjük meg, ahonnan pazar kilátás nyílik a központi hegyvidékre. Egy kis nézelődés után folytatjuk utunkat Artenara felé, ahol egy hosszabb csúcstúrára indulunk. A Montana de Altavista csúcsára vezető gerinctúra csodálatos panorámával fogad majd minket, tiszta idő esetén szinte végig gyönyörködhetünk akár a szomszédos Tenerife panorámájában is, illetve az alattunk elterülő hatalmas völgyek végeláthatatlan tengerében. Túránk után rövid kitérőt teszünk és kávészünetet tartunk a közeli Altenara falujába, amely egyben Gran Canaria legmagasabban fekvő települése is. Napunk utolsó harmadában aztán egy rövidebb túra után a legendás Roque Nublo 1800 méter fölé magasodó sziklaformáit nézzük meg, hogy gyönyörködhetünk az első kanári-szigeteki naplementénkben is. Az esti órákban térünk vissza szállásunkra. Szállás: apartmanban. Altavista túra: táv: 9 km, szint: 450 m, menetidő: 4 óra, Roque Nublo túra: táv: 4 km, szint 200 méter, menetidő: 2 óra.
 • 3. nap Arguineguin, Montaña de Tauro, Puerto de Mogán, Dunas de Maspalomas

  2
  Délelőtt ismét egy hosszabb túrára indulunk. A Montaña de Tauro csúcsát érintő körtúra a délnyugati, félsivatagos hegyvidék tájaiba enged bepillantást, ahol ismét hatalmas szurdokvölgyek és szebbnél szebb panoráma vár majd ránk. Fárasztó túránk végén csapatunk Puerto de Mogán tengerparti településére utazik, ahol lehet folytatni a strandolást, vagy épp be lehet ülni egy hangulatos étterembe megebédelni. A késő délutáni órákban ismét buszba szállunk, hogy naplementére már a sziget déli csücskében fekvő Dunas de Maspalomas homokdűnéi között leszünk. Úgy érezhetjük magunkat akár a Szaharában, az itteni mikroklíma és egyéb érdekes földtani folyamatok ugyanis homokdűnék garmadáit alakította ki, melyek a lemenő Nap fényeiben mutatják majd talán legizgalmasabb arcukat. Egy üveg vörösborral aztán elbúcsúztatjuk Gran Canariát, majd a késő esti órákban visszatérünk szállásunkra. Szállás: apartmanban. Túratáv: kb. 6 km, szint: 400 méter, menetidő: 3-4 óra.
 • 4. nap Arguineguin, Arrecife, Timanfaya Nemzeti Park, El Golfo, Puerto del Carmen

  2
  Délben induló helyi járattal hagyjuk el Gran Canaria szigetét és egy rövid repülés után landolunk Arrecifében, Lanzarote szigetének fővárosában. Egy közeli tengerparti település, Puerto del Carmen lesz aznapi otthonunk, kipróbáljuk milyen egy nyüzsgő turista központban tölteni egy éjszakát, kihasználva akár a város nyújtotta szórakozási lehetőségeket. Lanzarote felfedezését rögtön a landolás után megkezdjük, és a messze földön híres Timanfaya Nemzeti Parkot járjuk be. Az 1730-as években még vulkáni aktivitást mutató területen igazi holdbéli táj fogad minket: vulkáni kúpok egymás hegyén hátán, vörös vagy épp fekete vulkanikus kőzetek, nem véletlenül kapta a ''Tűz-hegysége'' nevet a vulkánok sorozata. A nemzeti park után megismerkedünk Lanzarote nyugati csücskével is, először a hangulatos El Golfo falucskájával, illetve a közelben található zöld színű öböllel és a vad, sziklás tengerparti résszel. Naplemente után térünk vissza a Puerto del Carmenben fekvő szállásunkra. Szállás: apartmanban.
 • 5. nap Puerto del Carmen, La Geria, Teguise, Caleta de Famara, Haria, Mirador del Rio, Orzola, La Graciosa

  1
  Folytatjuk Lanzarote szigetének alapos bejárását, méghozzá először is beiktatva egy rövid gasztronómiai megállót. A La Geria borvidékén fekvő apró borászatok a sziget egyetlen, ám annál finomabb borait készítik, így megállónk során gyorsan bejárjuk a szőlészetet és természetes mi is megkóstoljuk a híres malvasía borokat, melyhez akár kipróbálhatjuk a helyi organikus kecskesajtok egyikét is. Délelőtt érünk el Teguise városához, itt panorámázunk egyet az egykori főváros fölött magasodó Castillo de Santa Bárbara várából, majd dél környékén már La Caleta de Famara településén fogyasztjuk el jól eső ebédünket. Hullámfürdőzünk egyet a szörfösök egyik kedvenc strandján, majd újabb kilátópontok várnak ránk mielőtt megállunk egyet sziesztázni Haría hangulatos főterén. A Mirador del Rio, a sziget legészakibb csücskén fekvő pazar kilátópont lesz aznapi utolsó állomásunk, ahonnan beláthatjuk majd utunk következő célpontját a vadregényes La Graciosa szigetét is. A késő délutáni órákban futunk be a gyönyörű fekvésű Orzola falujába, itt lerakjuk kisbuszunkat és alig 40 perc alatt áthajózunk Caleta del Sebóba ahol két éjszakát töltünk majd. Szállás: apartmanban.
 • 6. nap La Graciosa

  2
  Az alig 500 ember által lakott La Graciosa („a vicces sziget”) már nevében is elárulja, hogy minden bizonnyal jól fogjuk magunkat érezni. Caleta del Sebo városkájában megreggelizünk a néhány apró tengerparti étterem egyikében, bevásárlunk az egyetlen boltban, majd kerékpárjainkkal bejárjuk La Graciosa északi részeit. Az utakat itt nem betonozták le, így még hangulatosabb lesz a homokos utakat szelve átbicajozni az északnyugati csücsökben fekvő Playa de las Conchas varázslatos partszakaszához. Az aranyszínű homoknak és a kristálytiszta óceánnak köszönhetően valószínűtlenül kék színekben pompázó strandon kipihenjük egész hetünk fáradalmait, persze akik még mindig mozognának, azokkal felkapaszkodunk a strand fölé magasodó Montana Bermeja (157 m) apró vulkánjára is a még jobb kilátás reményében. Folytatjuk a kört, meg-megállunk még egy-két csodás partszakaszon, majd kora délután már újra Caleta del Saboban leszünk ahol lerakjuk kerékpárjainkat és ezúttal gyalogosan indulunk el a sziget déli része felé. A meseszép Playa Francesa strandja után már csak meg kell koronáznunk a napot, ezt pedig egy újabb, vulkáni kúpról megcsodált naplementével fogjuk teljesíteni. Szállás: apartmanban.
 • 7. nap La Graciosa, Cueva de los Verdes, Guatiza, Tahiche, Punta del Papagayo, Arrecife, Las Palmas

  2

  Kora reggel még fürödhetünk egy utolsót az Atlanti-óceán hűvös habjaiban, ám a reggeli hajók egyikével már el kell hagynunk La Graciosát, hiszen még vár ránk pár látnivaló Lanzarote szigetén. Partraszállás után várni fog ránk kisbuszunk, így alig 20 perc buszozás után már a Cueva de los Verdes barlangjánál leszünk. A közeli Monte Corona nagyjából 3000 évvel ezelőtti kitörése után keletkezett több mint 7 kilométeres lávabarlangból egy kb. 1 km-es részt tudunk majd meglátogatni, de ezalatt is bámulatos látványban lehet részünk Európa egyik legnagyobb vulkanikus eredetű barlangjában. A föld alatt töltött másfél óránk után a következő megállónk a Guatiza településénél fekvő Jardin de Cactus lesz, benne a sziget jelképének számító ikonikus szélmalommal. A kötelező fotók után a következő megállónk a Tahiche városában fekvő César Manrique emlékmúzeumnál lesz, megtekintve Lanzarote leghíresebb művészének legfontosabb alkotásait. Délután aztán egy csodás strand, a Playa del Papagayo vár majd ránk búcsúzóul. Buszunk a legközelebbi parkolóba visz minket, innen pedig nagyjából 1 óra tengerparti, panorámás séta vár ránk a sziget egyik legszebb strandjáig. A remélhetőleg kellemes időben jól fog esni egy csobbanás a hűvös óceánban, illetve néhány óra pihenés a fárasztó hetünk végén. A strandról visszagyaloglunk a buszunkhoz, amellyel közvetlenül a lanzarote-i reptérre utazunk, majd egy esti járattal visszarepülünk Gran Canaria szigetére. Szállásunk ezúttal a nyüzsgő fővárosban, Las Palmasban lesz. Szállás: apartmanban.

 • 8. nap Las Palmas

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.