Bejelentkezés

Téli túra: Bihar-hegység

Hangulatos téli túrák a csodálatos Bihar-hegységben

Mindannyiunk által szeretett Bihar-hegységbe régóta nem vezettünk téli túrát, így hosszú idő elteltével most visszatérünk a méltatlanul hanyagolt hegységünkbe. A Bihar kiváló téli túraterepként szolgál, ráadásul kevesen járják, így igazi hótalpas magashegyi élményekkel gazdagodhatunk a háromnapos hétvégénk során. Túránk első napján a Sík-havas gerincére túrázunk el, amely tiszta idő esetén a legszebb „napnyugta pontja” a Bihar-hegységnek. Középső napunkon a történelmi vármegye határon emelkedünk az Erdélyi-szigethegység legmagasabb pontjára: a Nagy-Biharra (1849 m), amelyről 360 fokos panoráma nyílik Erdély és a Partíum vidékére. Túránk méltó lezárásaként a Pádis-fennsíkra utazunk, ahol a Mócok temploma pléh fedele alól tekintünk majd szét a Sík-havas hóval fedett gerincére, egykori gyepűhatárunk vidékére. Szállásadóink jóvoltából finom és bőséges erdélyi falatok kerülnek majd az asztalainkra, amelyekből természetesen nem hiányozhat a csorba leves és a ţuică sem.

Időpontok

 • 2024. március 15 → 17.
 • 1. nap Budapest, Pádis-fennsík, Varasó-rét, Szeglethavas (1627 m), Kiskoh

  3
  Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben) találkozunk reggel 05:50-kor. Indulás 6:00 órakor! Gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. (Felszállási lehetőség: Geleji-pihenő, Debrecen) A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad (Oradea), Belényes (Beius), Vasaskőfalva (Pietroasa) településeket a hátunk mögött hagyva érkezünk meg a Bihar-hegység lábához. A Köves-körös majd a Boga völgyébe érve elkeskenyedik az aszfaltút, és látványos mészkő sziklafalak között, meredek szerpentineket leírva érkezünk majd meg a Pádis-fennsík kezdetéhez, a Scarita-nyereghez, majd a híres pádisi ötöselágazáshoz, ahol leparkolunk a buszunkkal. Innentől már igazi havas terepre számíthatunk, így hát felcsatoljuk a hótalpainkat és a hópamacsokkal fedett lucfenyvesek közzé vetjük magunkat. Túránk során érintjük a kés sáv jelzést követjük, amely felvezet minket a Sík-havas gerincére. Látványos utunk során érintjük majd a Varasó-rétet, a télen pihenő esztenákat, és az Égett-kő tisztásást is. Késő délután érünk fel a Kopott-csapás nyergére, amelyről már pazar panoráma mutatkozik az egész Bihar-hegységre. Napnyugtára érünk fel az egykori gyepű vonalat is képező gerincre, amelynek Szeglet-havas nevezetű csúcsáról tekintjük meg a csodálatos naplementénket. Miután kortyoltunk párat a magunkkal hozott termosz meleg teájából, fejlámpáink fénye mellett ereszkedünk vissza a hangulatos lucfenyvesek közé. Kisbuszunkat elérve Kiskohra utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat és kiélvezzük a jól megérdemelt, vendégszerető szállásadóinktól kapott vacsorát. Táv: 15 km. Szint: 450 m fel és ennyi le. Szállás: panzió. Ellátás: vacsora.
 • 2. nap Kiskoh, Vartop, Nagy-Bihar-csúcs (1849 m), Kiskoh

  3
  Bőséges reggelit követően egynapos hátizsákunkkal felkerekedünk és megcélozzuk az Erdélyi- szigethegység legmagasabb pontját, a Nagy-Bihart. A Vartop-nyeregben utazunk, ahol a sífelvonót használva csökkentünk a napi szint adagon, majd felcsatolva hótalpainkat küzdjük le a maradék szintemelkedést a Bihar- és Fehér-megye határát kirajzoló gerincig. Az Alsó-havas gyephavasi hegyhátát elérve már tulajdonképpen „örömhótalpazásban” folytatjuk utunk egészen a csúcsig, a lassan, éppen csak emelkedő gerincen. Utunk során érintjük a „Visszhangos-követ”, amely a mócok körében legendákkal átszőtt helynek számít, majd az 1510 méter magas Bihar-nyerget, amely hajdan fontos átjáró volt a Körös és Aranyos vidéke között, emellett pedig „leányvásárok” helyszínéül is szolgált. Már közel a Tv-reléállomás épületével ellátott csúcs, amelyhez azonban még majd’120 métert kell emelkednünk fél kilométeres távon. A csúcsról tiszta idő esetén páratlan 360 fokos panoráma terül elénk, amely minden fáradtságunkért kárpótolni fog. A „Nagy-Bihar panorámáját” hazánk első tudományos barlangkutatója Schmidl Adolf 1863-ban rajzolta meg, amely fontos lépcsőfok volt a Szigethegység tudományos feltárásában. Extrém tiszta idő esetén egész Erdélyt keresztbe lehet látni a Radnai-havasoktól a Déli-Kárpátok vonulatáig, a Nagy-Alföldtől a Gyalui-havasokig. Miután kigyönyörködtük magunkat vissza hótalpazunk Vartopra és egy búcsúest keretében megünnepeljük az aznapi teljesítményünket a szállásunkon. Táv: 16 km. Szint: 450 m fel és le. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Kiskoh, Bál-rét, Glavoj-rét, Ponor-rét, Mócok temploma, Budapest

  3
  Újabb kalandos napra ébredünk. Reggelink elfogyasztását követően elhagyjuk a szállásunkat és az összes csomagunkkal ismét a Pádis-fennsík felé vesszük az irányt! Kisbuszunkat a Scarita-nyeregnél hagyjuk és a kis táskáinkat magunkra véve először a víznyelőkkel tarkított Bál-rétet keresztezzük, amely egykoron „leányvásárok” színhelyéül szolgált a Mócok körében. A Gavoj-réthez érve már találkozhatunk a faluban lakók nyáron büfékként működő így-úgy összetákolt kalyibáival. Hótalpainkkal a Ponor-rét felé vesszük az irányt, amely Románia legnagyobb felszíni dolinája, a Bihar-hegységi háromlépcsős vízrendszer második foka, ahol a „Ponor-vízkeletből” felszínre kerülő Ponor-patak elnyelődik. Ez a víz kerül a felszín alatt később a Csodavárba, majd onnan Galbina-kőközbe. A Ponor-vízkelet irányába fordulunk és a Jegenyefenyő-völgyön keresztül a Rotunda-rétig emelkedünk. Itt elérjük a Pádis telep rohamtempóban épülő turistaszállásait, amelyek kíséretében túránk kilátópontjáig haladunk. A Mócok templomáról nyíló kilátás méltó zárása lesz a három napos Bihar- hegységi túránknak, amelyről tiszta idő esetén a Sík-havas gerincére, a Kék-Magurára és a Pádis telepre nyílik remek kilátásunk. Miután kigyönyörködtük magunkat visszaereszkedünk a kisbuszunkhoz és megkezdjük hazautazásunkat. Táv:12 km. Szint: 400 m fel és le. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást apartmanban 2 éjszakára, 2-4 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a félpanziós ellátás (2 reggeli és 2 vacsora),
- a szervezést, és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a sífelvonó díját (25 lej/fő),
- a hótalpak helyszíni bérleti díját (30 lej/fő a 3 napra).
- a biztosítást,
- a félpanziós ellátáson kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozó 5:50 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor!

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Bihar-hegységbe irányuló túráink klasszikus magashegyi túrák, melyek túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételeznek. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról. Ha aktívan túrázol, akkor a napi túrák teljesítése nem jelenthet problémát.

Szállás

Szállásunk Kiskoh településén lesz hangulatos panzióban, 2-3, esetenként 4 ágyas szobákban. A szobákhoz wc-vel és tusolóval ellátott fürdőszoba van kialakítva, valamint a szobákhoz jár a törölköző és az ágynemű is. Egy ágyas elhelyezésre ezen a túrán sajnos nincs lehetőség.

Terület

A Bihar-hegység az Erdélyi-szigethegység központi magja, és annak legmagasabb vonulata, hatalmas kiterjedésű É-D irányú gyephavasi gerinccel, amely a Nagyváradot – Kolozsvárral összekötő Sebes-körös völgyétől az Aranyos-folyó völgyéig nyúlik le. A terület a Körösök, a Kis-Szamos és az Aranyos forrásvidéke. Felépítésileg igen mozaikos hegység több részre is bontható, központi magja a világhírű, mindössze 36 km 2 területű Pádis-fennsík mészkő vidéke, amelyben hihetetlen gazdagságú felszíni és felszín alatti mészkőformák (pl: Csodavár, Ponor-rét stb…) fordulnak elő. Déli része az „Alsó-havas” vonulata, amelyben a Szigethegység legmagasabb csúcsa: a Nagy-Bihar tetőzik 1849 m magassággal. A terület feltárása Czárán Gyula nevéhez fűződik, aki birtokai összes jövedelmét a hegység feltárására fordította, az így kialakult turistaút-hálózat nagy része addig alig járt, vagy egyáltalán nem ismert vadonokba vezette a természetjárókat. Munkája nélkül a hegység ezen részei valószínűleg ma sem lennének járhatók.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat havazás, szélvihar, ezért fontos a megfelelő, réteges öltözködés.

Felszerelés

Kishátizsák a napi túrákhoz, bejáratott, vízálló túrabakancs, kesztyű, sapka, réteges túraöltözet, esőkabát, fejlámpa, elemózsia és folyadék, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A komolyabb ereszkedések miatt javasolt a túrabot használata is. A gyengébb térdízületek kímélése érdekében jó hasznát veheted egy sport térdvédőnek vagy fáslinak! Fontos!

A túrához hozz magaddal jó minőségű, „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy a hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken nagyon jó hasznát veheted! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Amennyiben a hóviszonyok megkívánják és hótalpakra van szükség a túra teljesítéséhez, úgy azokat a helyszínen lehet bérelni. Ezek ára a hétvégi túrára 30 lej/fő.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra ára félpanziós ellátást tartalmaz, azaz a szálláson kapott reggeli és vacsora mellett a túránk napközben önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt, mert a túrák folyamán és a szálláshely közelében nincs élelmiszer vásárlási lehetőség!

Pénz-ügy

Helyi fizetőeszköz a román lej (1 RON = 82 HUF). Mindenképpen azt ajánljuk, hogy még az utazás előtt, otthon váltsunk lejt, hogy az értékes túraidőből ne veszítsünk. Kártyával a településen nem lehet fizetni! Költőpénznek 15-20.000 Ft-nyi lej ajánlott, vérmérséklettől függően.

Vám

A határátkeléshez érvényes személyi igazolvány, vagy útlevél szükséges! Románia EU csatlakozása miatt a magyar (vagy egyéb EU) állampolgárok részére a kártya formátumú személyi igazolvány is elég a határ átlépéséhez. Nem magyar és nem EU állampolgárok kérjük, a jelentkezéskor az irodának jelezzék az állampolgárságukat!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. 

A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. 

Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Kérjük, nézd meg, van-e ennek megfelelő érvényes utasbiztosításod! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 5.220 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 4.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 9.216 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


Péter

"Amit vártam, azt maximálisan megkaptam az úttól, jól kitalált (a csoport minden résztvevője számára) megfelelően tagolt és jól teljesíthető útvonalakkal. A túravezető a szokásos (már megszokott) jól felkészült vezetést és a barátságos hangulatot biztosította."

Katalin

"A Bihar-csúcs napfényes időben, hóval, jó társaságban... zseniális volt. Mindenkinek ajánlom. "

Márta

"Nagyon tetszett ez az út, remélem, még sok hasonlóra tudok eljutni. Gyönyörű táj, klassz társaság, szuper túravezető és sofőr, és tartalmas program. A tökéletes hétvége receptje. :-) "
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.