Bejelentkezés

Téli túra: Bihar-hegység

Hangulatos téli túrák a csodálatos Bihar-hegységben

Mindannyiunk által szeretett Bihar-hegységbe régóta nem vezettünk téli túrát, így hosszú idő elteltével most visszatérünk a méltatlanul hanyagolt hegységünkbe. A Bihar kiváló téli túraterepként szolgál, ráadásul kevesen járják, így igazi hótalpas magashegyi élményekkel gazdagodhatunk a háromnapos hétvégénk során. Túránk első napján a Sík-havas gerincére túrázunk el, amely tiszta idő esetén a legszebb „napnyugta pontja” a Bihar-hegységnek. Középső napunkon a történelmi vármegye határon emelkedünk az Erdélyi-szigethegység legmagasabb pontjára: a Nagy-Biharra (1849 m), amelyről 360 fokos panoráma nyílik Erdély és a Partíum vidékére. Túránk méltó lezárásaként a Pádis-fennsíkra utazunk, ahol a Mócok temploma pléh fedele alól tekintünk majd szét a Sík-havas hóval fedett gerincére, egykori gyepűhatárunk vidékére. Szállásadóink jóvoltából finom és bőséges erdélyi falatok kerülnek majd az asztalainkra, amelyekből természetesen nem hiányozhat a csorba leves és a ţuică sem.

Időpontok

 • 2024. március 15 → 17.
 • 1. nap Budapest, Pádis-fennsík, Varasó-rét, Szeglethavas (1627 m), Kiskoh

  3
  Budapesten a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 Hajóval szemben) találkozunk reggel 05:50-kor. Indulás 6:00 órakor! Gyors bepakolást követően útra kelünk és az M3-as autópálya felé vesszük az irányt. (Felszállási lehetőség: Geleji-pihenő, Debrecen) A határt Ártándnál lépjük át, majd Nagyvárad (Oradea), Belényes (Beius), Vasaskőfalva (Pietroasa) településeket a hátunk mögött hagyva érkezünk meg a Bihar-hegység lábához. A Köves-körös majd a Boga völgyébe érve elkeskenyedik az aszfaltút, és látványos mészkő sziklafalak között, meredek szerpentineket leírva érkezünk majd meg a Pádis-fennsík kezdetéhez, a Scarita-nyereghez, majd a híres pádisi ötöselágazáshoz, ahol leparkolunk a buszunkkal. Innentől már igazi havas terepre számíthatunk, így hát felcsatoljuk a hótalpainkat és a hópamacsokkal fedett lucfenyvesek közzé vetjük magunkat. Túránk során érintjük a kés sáv jelzést követjük, amely felvezet minket a Sík-havas gerincére. Látványos utunk során érintjük majd a Varasó-rétet, a télen pihenő esztenákat, és az Égett-kő tisztásást is. Késő délután érünk fel a Kopott-csapás nyergére, amelyről már pazar panoráma mutatkozik az egész Bihar-hegységre. Napnyugtára érünk fel az egykori gyepű vonalat is képező gerincre, amelynek Szeglet-havas nevezetű csúcsáról tekintjük meg a csodálatos naplementénket. Miután kortyoltunk párat a magunkkal hozott termosz meleg teájából, fejlámpáink fénye mellett ereszkedünk vissza a hangulatos lucfenyvesek közé. Kisbuszunkat elérve Kiskohra utazunk, ahol elfoglaljuk a szállásunkat és kiélvezzük a jól megérdemelt, vendégszerető szállásadóinktól kapott vacsorát. Táv: 15 km. Szint: 450 m fel és ennyi le. Szállás: panzió. Ellátás: vacsora.
 • 2. nap Kiskoh, Vartop, Nagy-Bihar-csúcs (1849 m), Kiskoh

  3
  Bőséges reggelit követően egynapos hátizsákunkkal felkerekedünk és megcélozzuk az Erdélyi- szigethegység legmagasabb pontját, a Nagy-Bihart. A Vartop-nyeregben utazunk, ahol a sífelvonót használva csökkentünk a napi szint adagon, majd felcsatolva hótalpainkat küzdjük le a maradék szintemelkedést a Bihar- és Fehér-megye határát kirajzoló gerincig. Az Alsó-havas gyephavasi hegyhátát elérve már tulajdonképpen „örömhótalpazásban” folytatjuk utunk egészen a csúcsig, a lassan, éppen csak emelkedő gerincen. Utunk során érintjük a „Visszhangos-követ”, amely a mócok körében legendákkal átszőtt helynek számít, majd az 1510 méter magas Bihar-nyerget, amely hajdan fontos átjáró volt a Körös és Aranyos vidéke között, emellett pedig „leányvásárok” helyszínéül is szolgált. Már közel a Tv-reléállomás épületével ellátott csúcs, amelyhez azonban még majd’120 métert kell emelkednünk fél kilométeres távon. A csúcsról tiszta idő esetén páratlan 360 fokos panoráma terül elénk, amely minden fáradtságunkért kárpótolni fog. A „Nagy-Bihar panorámáját” hazánk első tudományos barlangkutatója Schmidl Adolf 1863-ban rajzolta meg, amely fontos lépcsőfok volt a Szigethegység tudományos feltárásában. Extrém tiszta idő esetén egész Erdélyt keresztbe lehet látni a Radnai-havasoktól a Déli-Kárpátok vonulatáig, a Nagy-Alföldtől a Gyalui-havasokig. Miután kigyönyörködtük magunkat vissza hótalpazunk Vartopra és egy búcsúest keretében megünnepeljük az aznapi teljesítményünket a szállásunkon. Táv: 16 km. Szint: 450 m fel és le. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli és vacsora.
 • 3. nap Kiskoh, Bál-rét, Glavoj-rét, Ponor-rét, Mócok temploma, Budapest

  3
  Újabb kalandos napra ébredünk. Reggelink elfogyasztását követően elhagyjuk a szállásunkat és az összes csomagunkkal ismét a Pádis-fennsík felé vesszük az irányt! Kisbuszunkat a Scarita-nyeregnél hagyjuk és a kis táskáinkat magunkra véve először a víznyelőkkel tarkított Bál-rétet keresztezzük, amely egykoron „leányvásárok” színhelyéül szolgált a Mócok körében. A Gavoj-réthez érve már találkozhatunk a faluban lakók nyáron büfékként működő így-úgy összetákolt kalyibáival. Hótalpainkkal a Ponor-rét felé vesszük az irányt, amely Románia legnagyobb felszíni dolinája, a Bihar-hegységi háromlépcsős vízrendszer második foka, ahol a „Ponor-vízkeletből” felszínre kerülő Ponor-patak elnyelődik. Ez a víz kerül a felszín alatt később a Csodavárba, majd onnan Galbina-kőközbe. A Ponor-vízkelet irányába fordulunk és a Jegenyefenyő-völgyön keresztül a Rotunda-rétig emelkedünk. Itt elérjük a Pádis telep rohamtempóban épülő turistaszállásait, amelyek kíséretében túránk kilátópontjáig haladunk. A Mócok templomáról nyíló kilátás méltó zárása lesz a három napos Bihar- hegységi túránknak, amelyről tiszta idő esetén a Sík-havas gerincére, a Kék-Magurára és a Pádis telepre nyílik remek kilátásunk. Miután kigyönyörködtük magunkat visszaereszkedünk a kisbuszunkhoz és megkezdjük hazautazásunkat. Táv:12 km. Szint: 400 m fel és le. Szállás: panzió. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Radics Tamás készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.