Bejelentkezés

Hótalpas túra: Gyömbér (2043 m) - Chopok (2022 m)

Téli csúcstúra, menedékház fílinggel az Alacsony-Tátra legmagasabb pontjára

Hétvégi hótalpazás menedékház élménnyel, kétezres csúcshódítással a Gyömbér csúcsára! Szeretsz túrázni, de télen csak a gardróbszekrényben porosodik a bakancsod? Akkor gyere és fedezd fel velünk a téli természetjárás egyik ősi formáját! Amikor már a süppedős hó miatt nem tudunk odakint a vadonban járni, akkor kerülnek elő a „nyári álmot alvó” hótalpak. Ez az ősi közlekedési eszköz olyan szabadságot biztosít téli kalandozásainkhoz, amilyet ritkán élhetünk át. Eljuthatunk vele olyan helyekre, ahova egyszerű bakanccsal legfeljebb csak nyáron. A fenséges fehér csendbe burkolózott erdőkön, mezőkön, meredek hegyoldalakon át, a lankás dombokon keresztül egészen a ropogó tűzzel csalogató menedékházakig elvisznek minket hű társaink, a hótalpak.

Két napos hótalpas túránk  során felkaptatunk a Gyömbér-csúcsra (2043 m), ahonnan most nem sietünk haza, hanem bekvártélyozzuk magunkat a Stefanika menedékházba, hogy átéljük a hegyvidéki napnyugta és napkelte egyedülálló színeit és varázsát. A házban egy remek esti  bulit csaphatunk, és ha nem vagyunk még nagyon fáradtak, mindezt egy éjszakai hógolyócsatával fűszerezhetjük. Másnap reggel visszakapaszkodunk az Alacsony Tátra gerincére és egy nagyon látványos útvonalon áttúrázunk a térség második legmagasabb csúcsára a Chopokra (2024 m). Ha egy tartalmasabb, hosszabb, igazi menedékház fílinges gazdagított hétvégi hótalpas túrára vágysz, akkor itt a helyed!

Időpontok

 • 2024. március 23 → 24.
Figyelem! A túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában is indul, ebben az esetben a meghirdetett útvonalon gyalogtúra kerül megrendezésre. Nem megfelelő időjárás, vagy lavina lehetősége esetén a gerincen való túrázás veszélyes. Eszerint a második napi program módosulhat. Erről a túravezetők a helyszínen döntenek és tájékoztatják az utasokat.
 • 1. nap Budapest, Trangoska, Stefanika, Gyömbér-csúcs (2043 m)

  3
  Találkozás 6.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.30-kor. A délelőtti órákban érkezünk meg az Alacsony-Tátrába, a Trangoska parkolóba. Itt beöltözünk a téli felszerelésünkbe, beállítjuk a hótalpat bakancsainkra, majd elindulunk a völgyben a Stefanika menedékház felé. Kezdetben vadregényes, hótól roskadozó fenyőerdőben haladó utunk csak enyhén emelkedik, így fokozatosan bemelegszünk, majd ahogy emelkedünk, a fenyvesek helyét törpefenyők veszik át, és az ösvény is egyre meredekebbé válik. Végül a törpefenyők is eltűnnek és egy nagyobb kaptatót követően feljutunk a nyeregbe, ahol megpillantjuk a behavazott Stefanika menedékházat. Itt elfoglaljuk szállásunkat, majd nekivágunk az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsának a Gyömbérnek (2043 m). A csúcsot a téli útvonalon, a karókkal igen jól jelzett, de kissé meredek emelkedőn érjük el, viszont tiszta időben a kilátás mindenért kárpótol minket. Belátni innen az egész Alacsony-Tátrát és gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátra hófödte csúcsaira is. A kötelező csúcs csokik elfogyasztása és a fotók elkészítése után visszaindulunk a menedékházhoz. A visszaúton időszaktól függően ránksötétedhet, ezért fejlámpa használata kötelező! Este a házban egy remek esti  bulit csaphatunk, viszont nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy másnap egy nehéz túranap vár ránk. (Menetidő: 5-6 óra, szintemelkedés fel: 950 méter, le 300 méter, túratáv: 5-6 kilométer).
 • 2. nap Stefanika, Gyömbér-csúcs (2043 m), Krupovo-hágó (1922 m), Deményfalvi-hágó (1756 m), Chopok-csúcs (2022 m), Trangoska, Budapest

  3
  Reggel összepakoljuk hátizsákunkat, felcsatoljuk hótalpainkat, és a már előző nap megjárt útvonalon elindulunk a Gyömbér-csúcs irányába. Az biztos, hogy teljesen más élmény lesz a délelőtti napsütésben (bízunk a jó időben) haladni, mint előző nap napnyugta előtt. A csúcskeresztet most nem érintjük, hanem az alatta húzódó nyomon becsatlakozunk az Alacsony-Tátra főgerincén végigvezető túraútvonalba. Igaz a végcélunk is 2000 méter felett van, de a mai napra is meglesz a megfelelő mennyiségű szintemelkedés. Először a Krupovo - hágóba (1922 m) kell leereszkednünk, majd onnan kicsit felfelé aztán újra lefelé haladunk, míg el nem érjük az 1756 méteren fekvő Deményfalvi - hágót. Innen szinte már csak felfelé haladunk, a Chopok csúcsát megkerülve picit megpihenünk a Kamenna menedékházban, ami gyakorlatilag már a sípályák teteje. Innen rövid kapaszkodóval érjük el a Chopok-csúcsot (2022 m) majd a csúcsfotók elkészítése után el is indulunk lefelé, a sípályák melletti túraösvényen. Az ereszkedés során nagy hasznát vesszük a hótalpaknak, mert a meredek ösvényen ez biztosítja számunkra a csúszásmentes haladást. A Kosodrevina háznál tartunk egy újabb pihenőt (ha időnk még engedi), majd innen letérve a sípályákról egy erdei ösvényen hatalmas fenyőfák között érjük el a síközpont alját. Itt lecsatoljuk a hótalpakat és egy aszfaltos szerpentinen 15-20 perc sétával visszatérünk a buszunkhoz Trangoskába és elindulunk haza. Budapestre a késő esti órákban érkezünk.
  (Menetidő 6-7 óra, szintemelkedés fel: 600-700 m, le: 1000-1100 m, túratáv: 8-10 km)
Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást 1 éjszakára menedékházban,
- a reggelit,
- a hótalpak bérleti díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést. 

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást,
- a reggelin kívűl az egyéb étkezést.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 6.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.30-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi táv teljesíthető átlagos erőnléttel, de a Gyömbér csúcs elérése a menedékháztól már komolyabb kitartást kíván. Rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban nagy erőfeszítést kívánhat még a menedékház megközelítése is. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! (a hótalp: a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba). 

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni!!! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

Egy éjszakát töltünk a Gyömbér-csúcs alatti Stefanika-menedékházban, 8 személyes egyszerű szobákban. Saját hálózsákra szükség van, de elegendő egy három évszakos, takarót és párnát kapunk. A kevésbé fázósaknak elegendő egy nyári hálózsák is.

Ország

Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág (Váh) és a Garam (Hron) festői szépségű völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Legmagasabb csúcsai - Gyömbér (Ďumbier) (2043 méter), Chopok (2024 méter), Déres (Dereše) (2004 méter), Chabenyec (Chabenec) (1955 méter) a Király-hegy (Kráľova hoľa) (1948 méter) - kiváló kilátópontok Szlovákia hegyeire és völgyeire. A Magas-Tátra után az Alacsony-Tátra Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. Az utóbbi években több új szálloda, autóskemping, ülőfelvonó és turistaközpont épült, létesült. Ennek ellenére a hegység keleti részén, különösen az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is. A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok - Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárás lehet! Számítani kell komoly hidegre (akár –10C is lehet, viharos széllel!), hófúvásokra, nagy mennyiségű hóra! A túravezetőknek indokolt esetben lehetőségük van a tervezett útvonal megváltoztatására, szélsőséges esetben a túra elhalasztására!

Felszerelés

Síbot, túrabot szükséges! Impregnált túrabakancs, meleg túrazokni, kamásli, túrabot(kötelezően hótányérral!), sínadrág, vízálló sídzseki vagy kabát kapucnival, sál, síkesztyű, aláöltözet, polár pulóver, vastag és vékony sapka, jó napszemüveg, síszemüveg, símaszk, termosz, naptej, fejlámpa, saját hálózsák. Ajánlott túraöltözet: hosszú ujjú aláöltözet – alsó és felső, téli túrazokni, sínadrág, polár pulóver, bélelt túradzseki, sapka, síkesztyű.

Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, s a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk! 

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni!!! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Higiénia

A házban meleg víz korlátozott mennyiségben elérhető, egy-egy férfi és női mosdó helyezkedik el szintenként. Általában a szerencsésebbek és gyorsabbak szoktak tudni zuhanyozni, de erre inkább jobb nem készülni. A nedves törlőkendő csodákra képes, érdemes hozni.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túrára célszerű itthonról néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet) hozni magaddal. A menedékházakban étkezési lehetőség biztosított: igen jó levesek, egytálételek kaphatók. A menedékházban lehet teát, ivóvizet vásárolni. A gázfőzők használata kijelölt helyen engedélyezett.
A kiadós reggelit (opcionálisan rántotta, virsli, tejbegríz, zabkása) a részvételi díj magában foglalja.

Pénz-ügy

Célszerű Magyarországon Eurót váltani. Mindenképp készpénzt hozz magaddal! Költőpénznek nagyjából 10000 Ft-nak megfelelő Eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Célszerű mindent egy kényelmes hátizsákba pakolni. A túraöltözékben gyere, tegyél be váltás ruhát, tartalék pulóvert, hálózsákot, és az egyéb szükséges felszerelésedet.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Egyéni biztosítás kötés esetén, hótalpazásra is kiterjedő szerződés megkötését javasoljuk!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 3.480 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 2.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 5.876 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a sztornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.