Bejelentkezés

5636 m - Pico de Orizaba (v7s), Mexikó

Technikás hegymászótúra Észak-Amerika legmagasabb vulkánjára

Mexikót általában a mesés tengerpartjai, vagy a dzsungel mélyén meghúzódó romvárosok miatt keresik fel a legtöbben, mi azonban hegyet mászni jövünk! Ha már jártál velünk Európa, Afrika, Ázsia legmagasabb vulkánjain, s talán már a világ legmagasabb vulkánja, az Ojos del Salado csúcsára is felkapaszkodtál, egyre jobban fog hiányozni v7s listádról a Pico de Orizaba, avagy Citleltépetl, ahogy a helyi indiánok hívják. Az Észak-amerika kontinens legmagasabb vulkánja a kontinens 3. legmagasabb hegycsúcsa is egyben. Magasságát a különböző források 5636 m és 5700 m közé teszik, s ezzel nagyjából fej-fej mellett áll a Kilimanjaro, az Elbrusz és a Damavand hármasával.

Az Orizaba relatív gyorsan, két nap alatt megmászható, ám a nagy magasság miatt itt is szükségünk lesz a megfelelő akklimatizációra, amit két másik, közeli vulkán, a La Maliche és az Ixtaccíhuatl mászásával tudunk megszerezni. A mászások között persze megismerkedünk kicsit a mexikói mindennapokkal is, hangulatos kisvárosok, kulináris különlegességek, az általában aktívan pöfékelő Popocatépelt teszik teljessé utunkat, s Mexikóváros nevezetességei mellett Teotihuacan híres piramisait is felfedezhetjük. S ha mindez nem lenne elég, a túra után be lehet csatlakozni egy 4-5 napos hosszabbításba is, amely a Yucatán-félsziget legizgalmasabb helyszíneit veszi sorra!
A "Volcanic 7 Summits” (v7s) kifejezés a hét kontinens hét legmagasabb vulkánját foglalja magába. Ezek közül több csúcs már eddig is szerepelt a kínálatunkban, most azonban tudatosan törekszünk arra, hogy szervezetten, Eupolisz túra keretében valamennyit végigjárjuk. Ezen csúcsok megmászása általában technikailag nem okoz különösebb nehézséget, a nagy magassággal és néha az extrém időjárási viszonyokkal természetesen itt is meg kell küzdenünk, de a megfelelő felkészüléssel, jó kondícióval és tudatos akklimatizációval jó eséllyel ott állhatunk a legtöbb ilyen vulkán csúcsán. A 7 vulkáni csúcsból jelenleg 5 elérhető, 2017-re tervezzük a hatodikat, s ha már csak az az egy hiányzik, természetesen elmegyünk az Antarktiszra is! :)
Ha érdekel ez a kihívás, csatlakozz hozzánk, s járd körbe velünk a világot! 

A “Volcanic 7 Summits” tagjai:

6893 m - Ojos del Salado (Dél-Amerika: Chile/Argentina)
5895 m - Kilimandzsáró (Afrika: Tanzánia)
5642 m - Elbrusz (Európa: Oroszország)
5636 m - Pico de Orizaba (Észak-Amerika: Mexikó)
5610 m - Damavand (Ázsia: Irán)
4367 m - Mt. Giluwe (Ausztrália és Óceánia: Pápua Új-Guinea)
4285 m - Mt. Sidley (Antarktisz)Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Pico de Orizaba csúcsmászás után! Ha már itt jársz Mexikóban, érdemes becsatlakoznod a folytatólagosan induló 13 napos Mexikó - Guatemala körutazásra! Kiválogattuk Nektek a Yucatán-félsziget és Guatemala legizgalmasabb helyszíneit, hogy most egyetlen túra során Ti is megismerhessétek ezt a lenyűgöző térséget! A fehér homokos tulumi tengerpartról indulunk, bejárjuk a világhíres Chichen Itza romokat, eljutunk az őserdő mélyén megbúvó Coba és Palenque ősi, maja városaiba, Chiapas tartományban autentikus indián törzsekhez látogatunk, hogy aztán a határon átkelve megérkezzünk Guatemalába. Itt az Atitlán-tó körül élő indiánfalvak és a tó fölé magasodó vulkánok garantálják a természeti és kulturális élménysokkot! Végül a térség egyik legszebb városába, a koloniális Antiguába érkezünk. Részletek a Mexikó - Guatemala program alatt!
 • 1. nap Mexikóváros

  Érkezés Mexikóvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid eligazítást tartunk az elkövetkező napok programjáról, s próbáljuk kipihenni az utazás fáradalmait. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Mexikóváros, Teotihuacan, Amecameca

  1
  Teotihuacan lenyűgöző romvárosába kora reggeli helyi buszjárattal jutunk el, hogy a tömeget elkerülve, kényelmesen tudjuk felfedezni az itt található hatalmas piramisokat, az „Istenek városát”. Megmászhatjuk a világ 3. legnagyobb kőpiramisát, a Pirámide del Sol-t, sétálhatunk a titokzatos teotichuakan (később azték) birodalom legnépesebb településének romjai között, és piknikezhetünk az egykori fényűző paloták mellett. Délután aztán újra buszra szállunk, hogy néhány órás utazás után megérkezzünk a híres Popocatépetl-Izztacíhuatl vulkánpáros árnyékában épült hangulatos Amecameca városába. Szállásunk elfoglalása után a főtéren keresünk egy éttermet, hogy belekóstolhassunk a változatos, gazdag mexikói konyha remekeibe, s erőt gyűjthessünk a másnap kezdődő hegymászásokhoz. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Amecameca, Izztacíhuatl, Puebla

  3
  Ma korán kelünk, túrafelszerelést öltünk, kiváltjuk a mászáshoz szükséges engedélyeket, és buszunkkal tovább indulunk a fenséges vulkánok irányába. Jó félóra alatt érünk fel a 4000 méter magasan lévő Cortes-hágóba, ahonnan gyalog folytatjuk túránkat. A Popocatépetl hófödte, éles csúcsa uralja a tájat, a vulkáni aktivitás miatt a Popo nem látogatható, ezért akklimatizációs célzattal a szelídebb, terebélyesebb, már kialudt Izztacíhuatl-ra mászunk fel addig, amíg a ritka levegő engedi. A túra során időről-időre láthatjuk a felhők közül kibontakozó, esetenként nagyokat pöffentő Popocatépetlt. Miután kellő magasságba jutottunk, megesszük szendvicseinket, hogy aztán visszaereszkedjünk a kiindulóponthoz. Kellemesen elfáradva ülünk be buszunkba, hogy tovább utazzunk a hangulatos gyarmati városba, Pueblába. A város építészeti kialakításában izgalmasan keveredik a 16. századi spanyol koloniális stílus és a modern, 20. századi mexikói építészet. A belváros a Világörökség védettségét élvezi, a Katedrális rendelkezik Mexikó legmagasabb templomtornyaival, és messze földön híres a pueblói konyha, érdemes megkóstolni az egzotikus, enyhén csípős csokiszószos csirkét. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 400-800 m fel/le, távolság: kb. 6-8 km, menetidő: 5-6 óra)
 • 4. nap Puebla, Apizaco, La Malinche (4461 m), Puebla

  4
  Ma újabb akklimatizációs túrát tartunk, és a Puebla közelében emelkedő 4461 méter magas La Malinche vulkán megmászására indulunk. Először Apizaco érintésével a La Malintzi nemzeti park bejáratához utazunk. Itt már kevéssel 3000 m fölött járunk, s ahogy elindulunk a fenyvesek övezte keskeny ösvényen a vulkán irányába, egyre inkább érezzük  a magasságot minden lépésünkön. Alig egy óra alatt elhagyjuk az erdőhatárt, innentől előbb füves, majd mind inkább poros, köves, igazi vulkanikus tájon visz az utunk, egyre meredekebb kaptatókkal fűszerezve. Az utolsó szakaszon a sziklás, omladékos terepen néha már a kezünket is használni kell, de technikai nehézséget a La malinche mászása nem támaszt. A csúcsra felérve tiszta időben bámulatos panoráma fogad: a távolban, Keleten már jól kivehetően íncselkedik velünk a Pico de Orizaba közel 5700 m magas, jégsipkával borított csúcsa, míg Nyugatról a füstölgő Popocatépelt és a "fekvő hölgy", a szélesen elterülő Ixtaccíhuatl keretezi a láthatárt. A meredek terepen jóval gyorsabban ereszkedünk vissza a már ismerős terepen a park bejáratához. Mivel jó eséllyel ránk fog esteledni, fejlámpa mindenképpen legyen a kishátizsákban! A park bejáratánál buszra szállunk, s visszautazunk Pueblába, ahol a mai túra után különösen jól fog esni egy forró zuhany, a vacsora és a pihenés. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 1300 m fel/le, távolság: kb. 10-12 km, menetidő: kb. 6-7 óra)
 • 5. nap Puebla, Tlachichuca

  A tegnapi hosszú és fárasztó mászás után ma egy lazább napot tartunk. Kényelmesen kelünk, majd reggeli után elhagyjuk Pueblát és tovább utazunk Tlachichuca kisvárosába, amely a vulkán 7 csúcs észak-amerikai tagja, az 5636 méter magas Pico de Orizaba (Citlaltépetl) lábánál fekszik. Szállásunk elfoglalása után körbenézünk a városkában, szemrevételezzünk a szinte karnyújtásnyira emelkedő jégsapkás csúcsot, a gleccser borította meredek kaptatóival, amely a városka szinte minden szegletéből a szemünkbe ötlik, beszerezzük a mászáshoz szükséges, még hiányzó felszereléseket, feltöltjük élelmiszer készleteinket. A kiadós vacsora már a másnapi mászáshoz szükséges erőgyűjtést szolgálja. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Tlachichuca, Piedra Grande menedékház (4260 m)

  3
  Reggel összepakoljuk a két napos mászáshoz szükséges felszerelésünket, víz és élelmiszer készleteinket, majd terepjárókba szállunk és a hegy északi lejtőin, 4260 m magasan álló Piedra Grande menedékházhoz utazunk. Elrendezkedünk a házban, majd egy kisebb akklimatizációs túrára indulunk, célunk, hogy minimum 500-600 méteres emelkedéssel elérjük a gleccser alsó szakaszát, megismerjük a Labirintust, s gyakoroljuk a technikai felszerelés: a hágóvas és a jégcsákány használatát a meredek, havas-jeges terepen. A menedékházhoz visszatérve korai pihenés következik az éjszakai-korai hajnali indulásra tekintettel. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 500-600 m fel/le, távolság: kb. 3-4 km, menetidő: kb. 3-4 óra)
 • 7. nap Piedra Grande (4260 m), Pico de Orizaba (5636 m), Tlachichuca

  A csúcsmászás napja. A hajnali órákban indulunk fejlámpáink fénye mellett az előző napról már megismert útvonalon az Orizaba csúcsa felé. A Labirintusban levő meredek, lejegesedett szakaszokat próbáljuk lehetőség szerint megkerülni, majd a gleccser lábánál felvesszük a hágóvasat, s a túrabot helyett kezünkbe jégcsákány kerül. A Jamapa gleccseren vezető útvonal az utóbbi időben sokat változott, előfordulhat, hogy a mind gyakoribb, veszélyes gleccserhasadékok miatt innen már kötélpartiban haladunk tovább. A gleccser nagyon meredeken emelkedik, gyakran 40-50 fokos kemény, látszólag véget nem érni akaró kaptatók várnak ránk, ami a kondíciónkat alaposan próbára teszi. A napkelte színes fényei adnak csak némi enyhülést a több órás kapaszkodás során. A vulkáni kaldera peremére érve aztán megdöbbentő látvány tárul elénk, nem csak körbe-körbe, hanem magába a gyakran kénkigőzölgésekkel teli kráterba is. Öröm, ünneplés - Észak-Amerika legmagasabb vulkánján állunk! A csúcsfotók elkészítése és némi pihenés után megkezdjük ereszkedésünk vissza a menedékházhoz, majd onnan némi pihenés, pakolás után terepjárókkal folytatjuk is utunkat Tlachichuca kisvárosába, a sokkal magasabb komforttal kecsegtető szállásunkra. Szállás: panzió.  (Szintkülönbség: kb. 1400 m fel/le, távolság: kb. 10-12 km, menetidő: kb. 8-10 óra)
 • 8. nap Tlachichuca, Mexikóváros

  A mai nap során elhagyjuk a vulkánok vidékét, s visszautazunk Mexikóvárosba. A szállásunk elfoglalása után laza tempóban ismerkedünk meg a hatalmas város nevezetességeivel. Elsősorban az Unesco Világörökség részét képező Centró Historicót tekintjük meg. Bekukkantunk a megdöbbentően pazar postahivatal épületébe, színes csempés épületeket, koloniális templomokat csodálhatunk meg. Itt található a világ 3. legnagyobb főterén (Plaza del Constitución vagy Zócalo) az elnöki palota és Latin-Amerika legnagyobb katedrálisa. A kora esti órákban felliftezünk a Latin-Amerika torony tetejére, ahonnan rálátunk a hatalmas medencében elterülő város legtávolabbi pontjaira, jó idő esetén a már ismerős Popocatépetl-vulkán is felsejlik a háttérben. A naplemente után még egy utolsó pillantást vetünk a lassan esti fényekkel teli városra, majd szállásunkon nyugovóra térünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Tartaléknap / Mexikóváros

  Ez a nap egyben mászóutunk tartalék napja is. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembevételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a segítségével.

  Amennyiben a tartaléknapokat nem kellett igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, ezt a napot Mexikóváros további látványosságainak felfedezésével fogjuk tölteni.
 • 10. nap Mexikóváros

  A mai napon elbúcsúzunk Mexikótól, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

  Azokkal a túratársakkal, akik jönnek a hosszabbításra is, Cancunba repülünk, s további kalandokra indulunk a Yucatán-félsziget csodás tájain. Részletek hamarosan!
Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat a helyszínen bérelt busszal, Mexikóvárosban tömegközlekedéssel,
- a transzfert terepjárókkal a Pedra Grande menedékházhoz és vissza,
- a szállást a városokban szállodákban és panziókban, a programban jelölt ellátással,
- a szállást az Orizaba hegyen magashegyi menedékházban,
- a helyi magashegyi vezető díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegy árát,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben nem a csoporttal együtt érkezel,
- a biztosítást,
- az esetleges belépőket.

Az étkezés a jelölt reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 320 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Mexikóváros - Budapest útvonalon) kb. 230.000 - 330.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik.  Mexikóban helyben bérelt buszokkal utazunk, de az utazás egyes szakaszain igénybe veszünk menetrend szerinti autóbuszokat, taxit és városi tömegközlekedési eszközöket is. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-14 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Programunkon három vulkánon is túrázni fogunk. Az első két hegy, a Ixtaccihuatl és a La Malinche alapvetően csak jó kondíciót és állóképességet igényel, technikai nehézség nem lesz. A laza, hamuval borított vulkáni talajon az átlagosnál nehezebb haladni, egyes sziklás szakaszokon esetleg kézzel is kapaszkodni kell, túrabot mindenképpen legyen nálunk! Ha a kondíciónk megvan és fejben is jól állunk a dolgokhoz, akkor minden nagyobb gond nélkül tudjuk teljesíteni őket. A gondot alapvetően a nagy magasság jelentheti, de ezen a két hegyen pont a megfelelő akklimatizáció megszerzése miatt mászunk. Mindkét hegyen 4000 méter felett is túrázunk már. A nagy tengerszint feletti magasság miatt itt már nehezebb lélegzésre kell számítani, enyhe fejfájás, hányinger, álmatlanság előfordulhat, de ezek, ahogy akklimatizálódtunk, elmúlnak. Mivel nem mindenki egyformán érzékeny ezekre a környezeti változásokra, ezért lesznek olyanok, akik semmit sem fognak érezni a leírtakból, de sokaknál megjelennek ezek a tünetek. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az illetőnek a túrát azonnal meg kell szakítani és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie, ahol azok elmúlnak. A magashegyi túratapasztalat és a stabil mozgáskoordináció ezen az úton kimondottan feltétel, főként annak, aki meg szeretné mászni a Pico de Orizabát!

A Pico de Orizaba megmászása sokkal komolyabb kihívást jelent, ez valóban egy nagyon nehéz és technikás magashegyi túra, elengedhetetlen a kötélpartiban haladás, a hágóvas és jégcsákány használat alapos ismerete. Az utóbbi években az Orizaba gleccsere is sokat változott, nagy hasadékok nyíltak, jó eséllyel kötélpartiban kell majd haladni. Az aktuális helyzet ismeretében a kötélparti szükségességéről helyi vezetőnk dönt majd, döntése mindenkire kötelező érvényű! A Jamapa gleccser kimondottan meredek, néhol akár 40-50 fokos meredekségű, a stabil mozgáskoordináció itt alapvető feltétel!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű! Az ilyen váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. Megértéseteket köszönjük!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Az akklimatizciós túrák során és után Mexikóvárosban, Pueblában, továbbá két helyi kisvárosban, Amecamecában és Tlachichucában lesz a szállásunk, panziókban, szállókban. A két nagyvárosban a szobákban angol WC, és hideg/meleg vizes zuhany található. A vidéki kisvárosokban előfordulhat, hogy a szobákhoz csak közös használatú fürdő/mosdó jár. A szobák általában kétágyasak, néha háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A Pico de Orizaba csúcsmászás során a Piedra Grande menedékházban alszunk. A menedékház 40-60 fő befogadására alkalmas, nincs személyzet és ellátás, ezen a szálláson tisztálkodási lehetőség nincs. Ide saját hálózsák, matrac szükséges! Az élelmiszert, a vízet magunknak kell felvinni, magunknak főzünk, túra után minden szemetet, maradékot le kell vinnünk a hegyről! A WC kint található "pottyantós".

Terület

Mexikóról sok rosszat hallunk a hírekből, de mi alapvetően a turizmus által jobban érintett, biztonságosabb területen fogunk mozogni. Mexikó fejlett és modern ország, azonban a szegénység még mindig jelentős rétegeket érint. A térség lakói alapvetően kedvesek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. Sajnos tömegeket érint a reménytelen szegénység, így a városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem, hisz látszik rajtunk, hogy nem helyiek vagyunk. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt. A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Mivel Európán kívül vagyunk, ezért fel kell készülni a kulturális hatások mellett arra is, hogy szervezés szempontjából is hat ránk a környezet. Az emberek itt nem annyira motiváltak, mint Európában, elképzeléseik a pénz és az idő, illetve a pontosság és a megbízhatóság fogalmával kapcsolatban erősen különböznek az európai normától. Ezért szervezés szempontjából is sok minden megtörténhet, természetesen a túravezető dolga, hogy ezeket az előre nem látható problémákat megoldja, de ilyenkor az utasok türelmére és megértésére is szükség lehet.

Időjárás

Mexikóban a hőmérséklet egész évben szinte állandó (+/- 5 C eltéréssel), azonban nem mindegy, hogy a tengerparton, vagy a hegyek között tartózkodunk. A földnyelv fennsíki része 1000 m-rel a tengerszint felett 20-25 Celsius fok, a tengerpartok ennél 5 Celsius fokkal melegebbek, a hegyek viszont minél feljebb megyünk, annál hidegebbek, akár 10-15 Celsius fokkal is. Az Orizaba csúcsrégiójában hajnalban akár -10 C fok is lehet, meleg ruházattal - sapka, kesztyű, megfelelő aláöltözet - készülni kell!

Felszerelés

Fontos a jól bejáratott túrabakancs elég merev talppal, amire hágóvasat is lehet rakni, mivel az Orizaba mászáson biztosan szükségünk lesz rá! A bakancs legyen meleg és vízálló, amely jól bírja a hóban túrázást is. A legjobb a vastag, bőr bakancs, amelybe egy pár vastag zokni elfér, akkor is, ha megduzzad a láb. Hozzál kamáslit is. Nyári trekking-bakancsban ne indulj el! Közepesen nagy hátizsák szükséges a napi túrákhoz, amelyben elfér az esetleges az esőcuccon és némi elemózsián, ivóvizen túl a magashegyi túrafelszerelés (hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak) és azok értékeid is, amit nem tudunk a menedékházban hagyni. A városokban egyszerű szállásokon, a hegyen menedékházban alszunk, így sátorra nincs szükség. A Piedra Grande menedékházbeli alváshoz jó, téli hálózsák szükséges, a komfortja minimum 0 / -5 C legyen, illetve legyen nálad polifoam, vagy önfelfújó matrac. A magasság emelkedésével a levegő is egyre hűl. Szükséges egy vízálló, lélegző dzseki, meleg, réteges aláöltözet, túrazoknik, szintén lélegző- vízálló nadrág és aláöltözet, sapka, legalább két pár kesztyű, polárfelső, szélálló sapka, (sí maszk)! Fontos, hogy hozzál magaddal legalább 30 faktoros naptejet és UV-szűrős napszemüveget, hiszen a havas felszínről visszaverődő napsugárzás átmenetei látáskárosodáshoz (hóvakság) és durva leégéshez is vezethet! A túrabot a hegyi túrákon könnyebbé teszi a közlekedést, leveszi az ízületekről a terhelést.

Túracsákány, hágóvas: az akklimatizációs túrák során jó eséllyel nem, az Orizaba mászáson azonban egészen biztosan szükségünk lesz rá. Mivel az olvadó gleccseren mind inkább komoly hasadékok jelennek meg, jó esély van arra, hogy a gleccseren kötélpartiban haladva közlekedünk, így beülő, HMS karabiner is mindenképp legyen nálad, tovább a sisakot se felejsd otthon! Termosz is kell, hogy mindig legyen forró teánk, kulacs, vízfertőtlenítő. Gáz vagy benzinfőző (a gázpalackok a repülőn nem szállíthatóak, de lesz lehetőség érkezés után gázpalackot vásárolni), edény, evőeszköz, bögre, elsősegélycsomag, fejlámpa, váltócipő/szandál.

A Fjällräven ajánlata:

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az egészségügyi helyzet változó, a csapvíz fogyasztása a legtöbb helyen nem ajánlott, tehát feltétlenül palackozott víz vásárlását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Minden alkalommal mosd meg a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt, ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a tífuszt, Hepatitis A és B-t és tetanuszt, ez utóbbiak még itthon is jól jöhetnek. Oltások ügyében a Nemzetközi Oltóközpontot kell felkeresni (cím: Budapest, IX., Gyáli u. 2-6. 8a, Nagyvárad térnél, tel.: (1)-215-07-56, nyitva: hétfő-csütörtök 9-12 h, vagy a XIII. kerület, Váci út 70-ben nyitva: hétköznap 10.00 – 20.00, szombat 10.00 – 16.00: http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=352 

Élelem

Nem érdemes itthonról ételeket hoznod. Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket, emellett az éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Gyümölcslevekhez, friss, trópusi gyümölcsökhöz szinte mindenhol hozzá lehet és érdemes jutni.

Pénz-ügy

Mexikóban a mexikói Peso (1 MXN ~ 15 HUF) a fizetőeszköz. Mexikóvárosban az USD-t és az EURO-t egyaránt beváltják Peso-ra, viszont az ország egyéb területein érdemes USD-t magunkkal vinni és inkább kis, 5-10-20-as címletekben, mert gyakran fizetőeszközként is elfogadják. Van azonban, ahol nem használható, így Pesót mindenképpen váltani kell, ami városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség, mind automatákban, mind fizetőeszközként. Leginkább a VISA (és VISA Electron) terjedt el, de a MasterCard is sok helyen használható. Az utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen fogadják el, ahol dollárt amúgy váltanak. Az európai viszonyokhoz hasonló árakkal találkozunk. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A javasolt összeg kb. 300 - 400 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra.

Tájékoztató árak:
- Teotihuacan, belépő, romok: 70 Peso
- Popocatpetl, Iztaccihuatl környezetvédelmi díj: 32 Peso 
- borravaló a helyi vezetőknek: 400 peso

Vám

Magyar állampolgárok részére vízum nem, a hazautazás várható dátumától 6 hónapig érvényes útlevél szükséges. A határátlépéskor szükség lehet a repülőjegy és a pénzügyi fedezet (készpénz, bankkártya) felmutatására. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. Mexikóba tilos az élelmiszerek bevitele. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni.

Csomag

Legyen egy nagy és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold meg, hogy néha hosszabb ideig vinned is kell őket egyszerre. A hegyi túrákra nem viszünk mindent, a fölösleges dolgokat a szállásunkon hagyjuk. Fontos hogy csak azokat a dolgokat hozd, amire ténylegesen szükséged van!

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 8-10 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik. (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Ezért gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz/?article_hid=79

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényea biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:
Air & Cruise Outdoor: 18.810 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
 
Storno Basic: 19.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 15.960 Ft/fő (önrész: 0-10%) csak utasbiztosítással együtt köthető.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Sanya

"Valóban jó csapat gyűlt össze az Orizabára, ez azért fontos tényező minden útnál. Veletek még nem túráztam, de rendkívül örülök, hogy picit megismerhettelek benneteket. Attól függetlenül,hogy az ismert okom miatt nem voltam a toppon, így is nagyon élveztem a mexikói utazást… Szerintem kitűnő arányban van ennél az útnál a kultúra, a városnézés és a hegymászás egyvelege. Őszintén szólva a szállásoknál rosszabb, gyengébb elhelyezésre számítottam (elvileg a közös wc-mosdó is be volt harangozva), és így, hogy csak egy éjszaka volt a hegyen, ez most felettébb jól esett (az Ojos után nem sokkal…). Az akklimatizációs túrák jók, nem leterhelőek, és maximálisan segítik a csúcsmászást. A köztük lévő „pihenő” időszakok jól vannak időzítve. A csúcsmászásra készülni kell, de ez minden hegyre igaz, ahol 1000-1400 szintemelkedést kell megtenni. A köves szakasz, a labirintus és a gleccser szakasz változatos tájat, felületet eredményez. Bár ez semelyik hegynél sem választható opció, ez így ebben a formában jó volt. Amennyiben nem ütöm ki magam - köszi Sly a gyógyszert :) - akkor jobban élveztem volna a csúcsnapot, és nem utolsóként vánszorgok le a hegyről, de mindent egybevetve ez egy remek túra volt. Ezt a túrát annak ajánlom, aki szeretne betekinteni egy távoli kultúrába, finom ételeket, italokat szeretne fogyasztani (pásztor), nem szeretne hetekig sátorban és menedék házakban dekkolni, és nagy eséllyel magáénak szeretne tudni egy 5600-as hegyet…" Sanya

Józsi, Klári

"Évek óta utazom az Eupolisz csapatával kisebb-nagyobb túrákon. Néhány éve elvittek egy Ararát túrára, ami még azóta is a kedvenc utam az irodával, de az Orizaba túra e mellé, vagy legalábbis szorosan ez után került. Miért? Ami az út programjában szerepelt, az maradéktalanul teljesült, sőt bika rodeóval, vallási eredetű karnevállal és egyéb meglepetésekkel egészült ki. Túravezetőink jóvoltából sokat megtudtunk a mexikói történelem és kultúra alakulásáról. Bepillanthattunk egy valódi világváros forgatagába. Finomakat ettünk, változatos helyeken laktunk és végig jó volt az idő! Az akklimatizációs túrák elsőre egy kicsit hosszúnak tűntek, de megérte végig járni őket, mert ennek eredményeként valamennyien föl tudtunk mászni az Orizaba csúcsára, ami nem egy könnyű séta. Havazás, üvöltő szél, hideg és persze az erőinket végsőkig felemésztő meredek gleccser, ami után egy pazar kráter peremén ünnepelhettünk! Levezetés a fővárosban az antropológiai múzeumban, a katedrálisban, állatkertben, posta múzeumban... Az antropológiai múzeum egy egész napos program, ennek ellenére nem szabad kihagyni! Méltó befejezése ennek a túrának." Józsi, Klári
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.