5636 m - Pico de Orizaba (v7s)

Technikás hegymászótúra Észak-Amerika legmagasabb vulkánjára

Mexikót általában a mesés tengerpartjai, vagy a dzsungel mélyén meghúzódó romvárosok miatt keresik fel a legtöbben, mi azonban hegyet mászni jövünk! Ha már jártál velünk Európa, Afrika, Ázsia legmagasabb vulkánjain, s talán már a világ legmagasabb vulkánja, az Ojos del Salado csúcsára is felkapaszkodtál, egyre jobban fog hiányozni v7s listádról a Pico de Orizaba, avagy Citleltépetl, ahogy a helyi indiánok hívják. Az Észak-amerika kontinens legmagasabb vulkánja a kontinens 3. legmagasabb hegycsúcsa is egyben. Magasságát a különböző források 5636 m és 5700 m közé teszik, s ezzel nagyjából fej-fej mellett áll a Kilimanjaro, az Elbrusz és a Damavand hármasával.

Az Orizaba relatív gyorsan, két nap alatt megmászható, ám a nagy magasság miatt itt is szükségünk lesz a megfelelő akklimatizációra, amit két másik, közeli vulkán, a La Maliche és az Ixtaccíhuatl mászásával tudunk megszerezni. A mászások között persze megismerkedünk kicsit a mexikói mindennapokkal is, hangulatos kisvárosok, kulináris különlegességek, az általában aktívan pöfékelő Popocatépelt teszik teljessé utunkat, s Mexikóváros nevezetességei mellett Teotihuacan híres piramisait is felfedezhetjük. S ha mindez nem lenne elég, a túra után be lehet csatlakozni egy 4-5 napos hosszabbításba is, amely a Yucatán-félsziget legizgalmasabb helyszíneit veszi sorra!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2022. február 11. -
2022. február 20.
2022. február 11. -
2022. február 21.
Még tudsz jelentkezni
2022. január 02.
A "Volcanic 7 Summits” (v7s) kifejezés a hét kontinens hét legmagasabb vulkánját foglalja magába. Ezek közül több csúcs már eddig is szerepelt a kínálatunkban, most azonban tudatosan törekszünk arra, hogy szervezetten, Eupolisz túra keretében valamennyit végigjárjuk. Ezen csúcsok megmászása általában technikailag nem okoz különösebb nehézséget, a nagy magassággal és néha az extrém időjárási viszonyokkal természetesen itt is meg kell küzdenünk, de a megfelelő felkészüléssel, jó kondícióval és tudatos akklimatizációval jó eséllyel ott állhatunk a legtöbb ilyen vulkán csúcsán. A 7 vulkáni csúcsból jelenleg 5 elérhető, 2017-re tervezzük a hatodikat, s ha már csak az az egy hiányzik, természetesen elmegyünk az Antarktiszra is! :)
Ha érdekel ez a kihívás, csatlakozz hozzánk, s járd körbe velünk a világot! 

A “Volcanic 7 Summits” tagjai:

6893 m - Ojos del Salado (Dél-Amerika: Chile/Argentina)
5895 m - Kilimandzsáró (Afrika: Tanzánia)
5642 m - Elbrusz (Európa: Oroszország)
5636 m - Pico de Orizaba (Észak-Amerika: Mexikó)
5610 m - Damavand (Ázsia: Irán)
4367 m - Mt. Giluwe (Ausztrália és Óceánia: Pápua Új-Guinea)
4285 m - Mt. Sidley (Antarktisz)Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Pico de Orizaba csúcsmászás után! Ha már itt jársz Mexikóban, érdemes becsatlakoznod a folytatólagosan induló 13 napos Mexikó - Guatemala körutazásra! Kiválogattuk Nektek a Yucatán-félsziget és Guatemala legizgalmasabb helyszíneit, hogy most egyetlen túra során Ti is megismerhessétek ezt a lenyűgöző térséget! A fehér homokos tulumi tengerpartról indulunk, bejárjuk a világhíres Chichen Itza romokat, eljutunk az őserdő mélyén megbúvó Coba és Palenque ősi, maja városaiba, Chiapas tartományban autentikus indián törzsekhez látogatunk, hogy aztán a határon átkelve megérkezzünk Guatemalába. Itt az Atitlán-tó körül élő indiánfalvak és a tó fölé magasodó vulkánok garantálják a természeti és kulturális élménysokkot! Végül a térség egyik legszebb városába, a koloniális Antiguába érkezünk. Részletek a Mexikó - Guatemala program alatt!
1

 
Mexikóváros
 

Érkezés Mexikóvárosba, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után rövid eligazítást tartunk az elkövetkező napok programjáról, s próbáljuk kipihenni az utazás fáradalmait. Szállás: szálloda.

2

 
Mexikóváros, Teotihuacan, Amecameca
 

Teotihuacan lenyűgöző romvárosába kora reggeli helyi buszjárattal jutunk el, hogy a tömeget elkerülve, kényelmesen tudjuk felfedezni az itt található hatalmas piramisokat, az „Istenek városát”. Megmászhatjuk a világ 3. legnagyobb kőpiramisát, a Pirámide del Sol-t, sétálhatunk a titokzatos teotichuakan (később azték) birodalom legnépesebb településének romjai között, és piknikezhetünk az egykori fényűző paloták mellett. Délután aztán újra buszra szállunk, hogy néhány órás utazás után megérkezzünk a híres Popocatépetl-Izztacíhuatl vulkánpáros árnyékában épült hangulatos Amecameca városába. Szállásunk elfoglalása után a főtéren keresünk egy éttermet, hogy belekóstolhassunk a változatos, gazdag mexikói konyha remekeibe, s erőt gyűjthessünk a másnap kezdődő hegymászásokhoz. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

3

 
Amecameca, Izztacíhuatl, Puebla
 

Ma korán kelünk, túrafelszerelést öltünk, kiváltjuk a mászáshoz szükséges engedélyeket, és buszunkkal tovább indulunk a fenséges vulkánok irányába. Jó félóra alatt érünk fel a 4000 méter magasan lévő Cortes-hágóba, ahonnan gyalog folytatjuk túránkat. A Popocatépetl hófödte, éles csúcsa uralja a tájat, a vulkáni aktivitás miatt a Popo nem látogatható, ezért akklimatizációs célzattal a szelídebb, terebélyesebb, már kialudt Izztacíhuatl-ra mászunk fel addig, amíg a ritka levegő engedi. A túra során időről-időre láthatjuk a felhők közül kibontakozó, esetenként nagyokat pöffentő Popocatépetlt. Miután kellő magasságba jutottunk, megesszük szendvicseinket, hogy aztán visszaereszkedjünk a kiindulóponthoz. Kellemesen elfáradva ülünk be buszunkba, hogy tovább utazzunk a hangulatos gyarmati városba, Pueblába. A város építészeti kialakításában izgalmasan keveredik a 16. századi spanyol koloniális stílus és a modern, 20. századi mexikói építészet. A belváros a Világörökség védettségét élvezi, a Katedrális rendelkezik Mexikó legmagasabb templomtornyaival, és messze földön híres a pueblói konyha, érdemes megkóstolni az egzotikus, enyhén csípős csokiszószos csirkét. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 400-800 m fel/le, távolság: kb. 6-8 km, menetidő: 5-6 óra)

4

 
Puebla, Apizaco, La Malinche (4461 m), Puebla
 

Ma újabb akklimatizációs túrát tartunk, és a Puebla közelében emelkedő 4461 méter magas La Malinche vulkán megmászására indulunk. Először Apizaco érintésével a La Malintzi nemzeti park bejáratához utazunk. Itt már kevéssel 3000 m fölött járunk, s ahogy elindulunk a fenyvesek övezte keskeny ösvényen a vulkán irányába, egyre inkább érezzük  a magasságot minden lépésünkön. Alig egy óra alatt elhagyjuk az erdőhatárt, innentől előbb füves, majd mind inkább poros, köves, igazi vulkanikus tájon visz az utunk, egyre meredekebb kaptatókkal fűszerezve. Az utolsó szakaszon a sziklás, omladékos terepen néha már a kezünket is használni kell, de technikai nehézséget a La malinche mászása nem támaszt. A csúcsra felérve tiszta időben bámulatos panoráma fogad: a távolban, Keleten már jól kivehetően íncselkedik velünk a Pico de Orizaba közel 5700 m magas, jégsipkával borított csúcsa, míg Nyugatról a füstölgő Popocatépelt és a "fekvő hölgy", a szélesen elterülő Ixtaccíhuatl keretezi a láthatárt. A meredek terepen jóval gyorsabban ereszkedünk vissza a már ismerős terepen a park bejáratához. Mivel jó eséllyel ránk fog esteledni, fejlámpa mindenképpen legyen a kishátizsákban! A park bejáratánál buszra szállunk, s visszautazunk Pueblába, ahol a mai túra után különösen jól fog esni egy forró zuhany, a vacsora és a pihenés. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 1300 m fel/le, távolság: kb. 10-12 km, menetidő: kb. 6-7 óra)

5

 
Puebla, Tlachichuca
 

A tegnapi hosszú és fárasztó mászás után ma egy lazább napot tartunk. Kényelmesen kelünk, majd reggeli után elhagyjuk Pueblát és tovább utazunk Tlachichuca kisvárosába, amely a vulkán 7 csúcs észak-amerikai tagja, az 5636 méter magas Pico de Orizaba (Citlaltépetl) lábánál fekszik. Szállásunk elfoglalása után körbenézünk a városkában, szemrevételezzünk a szinte karnyújtásnyira emelkedő jégsapkás csúcsot, a gleccser borította meredek kaptatóival, amely a városka szinte minden szegletéből a szemünkbe ötlik, beszerezzük a mászáshoz szükséges, még hiányzó felszereléseket, feltöltjük élelmiszer készleteinket. A kiadós vacsora már a másnapi mászáshoz szükséges erőgyűjtést szolgálja. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

6

 
Tlachichuca, Piedra Grande menedékház (4260 m)
 

Reggel összepakoljuk a két napos mászáshoz szükséges felszerelésünket, víz és élelmiszer készleteinket, majd terepjárókba szállunk és a hegy északi lejtőin, 4260 m magasan álló Piedra Grande menedékházhoz utazunk. Elrendezkedünk a házban, majd egy kisebb akklimatizációs túrára indulunk, célunk, hogy minimum 500-600 méteres emelkedéssel elérjük a gleccser alsó szakaszát, megismerjük a Labirintust, s gyakoroljuk a technikai felszerelés: a hágóvas és a jégcsákány használatát a meredek, havas-jeges terepen. A menedékházhoz visszatérve korai pihenés következik az éjszakai-korai hajnali indulásra tekintettel. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: kb. 500-600 m fel/le, távolság: kb. 3-4 km, menetidő: kb. 3-4 óra)

7

 
Piedra Grande (4260 m), Pico de Orizaba (5636 m), Tlachichuca
 

A csúcsmászás napja. A hajnali órákban indulunk fejlámpáink fénye mellett az előző napról már megismert útvonalon az Orizaba csúcsa felé. A Labirintusban levő meredek, lejegesedett szakaszokat próbáljuk lehetőség szerint megkerülni, majd a gleccser lábánál felvesszük a hágóvasat, s a túrabot helyett kezünkbe jégcsákány kerül. A Jamapa gleccseren vezető útvonal az utóbbi időben sokat változott, előfordulhat, hogy a mind gyakoribb, veszélyes gleccserhasadékok miatt innen már kötélpartiban haladunk tovább. A gleccser nagyon meredeken emelkedik, gyakran 40-50 fokos kemény, látszólag véget nem érni akaró kaptatók várnak ránk, ami a kondíciónkat alaposan próbára teszi. A napkelte színes fényei adnak csak némi enyhülést a több órás kapaszkodás során. A vulkáni kaldera peremére érve aztán megdöbbentő látvány tárul elénk, nem csak körbe-körbe, hanem magába a gyakran kénkigőzölgésekkel teli kráterba is. Öröm, ünneplés - Észak-Amerika legmagasabb vulkánján állunk! A csúcsfotók elkészítése és némi pihenés után megkezdjük ereszkedésünk vissza a menedékházhoz, majd onnan némi pihenés, pakolás után terepjárókkal folytatjuk is utunkat Tlachichuca kisvárosába, a sokkal magasabb komforttal kecsegtető szállásunkra. Szállás: panzió.  (Szintkülönbség: kb. 1400 m fel/le, távolság: kb. 10-12 km, menetidő: kb. 8-10 óra)

8

 
Tlachichuca, Mexikóváros
 

A mai nap során elhagyjuk a vulkánok vidékét, s visszautazunk Mexikóvárosba. A szállásunk elfoglalása után laza tempóban ismerkedünk meg a hatalmas város nevezetességeivel. Elsősorban az Unesco Világörökség részét képező Centró Historicót tekintjük meg. Bekukkantunk a megdöbbentően pazar postahivatal épületébe, színes csempés épületeket, koloniális templomokat csodálhatunk meg. Itt található a világ 3. legnagyobb főterén (Plaza del Constitución vagy Zócalo) az elnöki palota és Latin-Amerika legnagyobb katedrálisa. A kora esti órákban felliftezünk a Latin-Amerika torony tetejére, ahonnan rálátunk a hatalmas medencében elterülő város legtávolabbi pontjaira, jó idő esetén a már ismerős Popocatépetl-vulkán is felsejlik a háttérben. A naplemente után még egy utolsó pillantást vetünk a lassan esti fényekkel teli városra, majd szállásunkon nyugovóra térünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

9

 
Tartaléknap / Mexikóváros
 

Ez a nap egyben mászóutunk tartalék napja is. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembevételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a segítségével.

Amennyiben a tartaléknapokat nem kellett igénybe vennünk a csúcsmászáshoz, ezt a napot Mexikóváros további látványosságainak felfedezésével fogjuk tölteni.

10

 
Mexikóváros
 

A mai napon elbúcsúzunk Mexikótól, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

Azokkal a túratársakkal, akik jönnek a hosszabbításra is, Cancunba repülünk, s további kalandokra indulunk a Yucatán-félsziget csodás tájain. Részletek hamarosan!

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés