4985 m - Mt. Kenya (Point Lenana)

Gleccserek közt az Egyenlítőn - élménytrekking Afrika legimpozánsabb hegycsúcsa körül

Az Egyenlítő alatt, a Kilimandzsárótól 230 kilométerrel északra emelkedik Afrika 2. legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Kenya, avagy a Kirinyaga, ahogy a helyi Kikuju törzsek hívják a „fényesség hegyét”. A pirkadat fényei által vörösre festett, csipkézett gerinceket déltájban gomolygó felhők ölelik körül, s a varázslatos völgyek fölött őrt álló sziklatornyok délutánra sejtelmes ködfátyolba burkolóznak. Mintha az „afrikai Dolomitokban” járnánk… A legmagasabb pont, a Batian (5199 m) és Nelion (5188 m) ikercsúcsa csak komoly technikai mászással, gyakorlott sziklamászók számára elérhető, a 4985 méteres Point Lenana csúcsára azonban minden jó kondícióval rendelkező túrázó felkapaszkodhat egy rendkívül látványos gyalogtúra keretében. A Természet a Kirinyagán újra és újra elkápráztat Bennünket: öt napon keresztül szinte teljesen érintetlen tájakon haladunk, bambuszrengetegeken és köderdőkön át csodaszép tavak, mélykék vizű tengerszemek mentén kapaszkodunk egyre feljebb a különleges szeneciók és lobéliák sokaságával teletűzdelt, döbbenetes dimenziókat feltáró völgyekben. Itt néha valóban úgy érezzük, mintha elvesztünk volna az Időben, s a Jurassic Park díszletei közt járnánk. Elvarázsolt, felfedezésre váró vidék, turistatömegek nélkül.

Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. július 22. -
2018. július 28.
2018. július 21. -
2018. július 28.
Még tudsz jelentkezni
2018. május 27.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Mount Kenya trekking után! Ha szeretnéd megismerni az afrikai szafarik világát is,  egy négy napos hosszabbítás keretében a Maasai Marában, Kenya leghíresebb és leglátogatottabb szafari parkjában folytatódhat az utazásod! Nagyon gazdag állatvilággának köszönhetően jó eséllyel pályázunk arra, hogy a rengeteg patásállat mellett a Big Five (oroszlán, leopárd, elefánt, kafferbivaly, orrszarvú) számos példányával összefussunk. Egy igazi ínyenc program a szafarik kedvelőinek! A kiegészítő program felára: 249.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2018. június 22-én indul Nairoboban és 2018. augusztus 1-én ér véget ugyanitt! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

Ha még mindig nem elég Afrikából, s kenyai tartózkodásodat valóban teljessé szeretnéd tenni, a szafari után egy négy napos lazulásra várunk az Indiai-óceán mesés partvidékén, ahol gyönyörű korallzátonyok mentén búvárkodhatunk, ellátogathatunk Mombasa városába, avagy csak süttetjük a hasunkat az egyenlítői nap alatt. A 4 napos óceánparti kiegészítő program felára: 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen további négy nappal később fogsz hazarepülni. A teljes program ez esetben 2018. június 22-én indul Nairobiban és 2018. augusztus 5-én ér véget Mombasában! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
1

 
Nairobi
 

Érkezés Kenya fővárosába, Nairobiba. Szállásunk elfoglalása után ismerkedés a környékkel, készleteink feltöltése a Nakumatt szupermarketben, programmegbeszélés, ráhangolódás Afrikára. Szállás: szállodában.

2

 
Nairobi, Chogoria (1500 m), Chogoria kapu (2950 m)
 

Nairobiból kora reggel indulunk a Kirinyaga keleti lábainál fekvő Chogoria településre. Ide közel 3 órás utazás után érkezünk meg, s kisbuszainkról esetlegesen terepjárókra kell átszállnunk, hogy az esőerdő övezetén keresztülhaladó földúton a mintegy 22 kilométernyi távolságot lerövidítsük. (Erre azonban csak száraz időben van lehetőség, eső után a  földút járhatatlanná válik. Ez esetben végig gyalogosan kell túráznunk!) Ha minden jól megy, akkor a 2500 méteren fekvő Bairunyi tisztásig utazunk, ahonnan kishátizsákjainkat felkapva már mindenképpen gyalogosan tesszük meg a hátralévő 7 kilométert. Fontos, hogy elkezdjük szoktatni szervezetünket a magassághoz. A földút igazán különleges tájon, előbb esőerdők között, majd kiterjedt bambuszerdők mentén vezet, ahova egy–egy fotó erejéig mi is bemerészkedünk. Mindenesetre megfontoltan kell mozognunk, ugyanis a sűrűből bármikor kitoppanhat az útra egy morcos kafferbivaly, vagy szabadon kószáló vadelefánt, a bambuszerdőben jó eséllyel láthatunk kíváncsi tekintetű majomcsapatokat. Ahogy aztán feljebb érünk, egyre több ligetes térséget láthatunk, a hatalmas fákról lelógó szürkés szakállzuzmóktól borítva. 2950 méteres magasságban érjük el a Mount Kenya Nemzeti Park hivatalos bejáratát, a Chogoria kaput. A regisztráció után közvetlenül a parkbejáratnál letáborozunk, ahonnan a Kirinyaga csúcsai még a messzi távolból incselkednek velünk. Szállás: sátorban, étkezés: teljes ellátás. (szint: 450 méter fel, táv: 7 km, menetidő: 2-3 óra, ha sikerül a terepjárót igénybe venni. Ha Chogoriából végig túrázni kell, hosszú túranapnak nézünk elébe. Szint: 1450 méter fel, táv: 29 kilométer, menetidő: 7-10 óra)

3

 
Chogoria kapu (2950 m), Ellis-tó (3400 m)
 

Egy kiadós reggelit követően kényelmes tempóban indulunk következő táborhelyünk felé, amelyet a fő turistacsapástól távol, a 3400 méteren fekvő idilli Ellis-tó partján találunk. A tó közelében emelkedő Mugi Hill és a Giant’s Billiard Table (Óriások Billiárd Asztala) sziklatömbjei szolgáltatják a háttérképet a mai túrán. A ligetes térségeket magunk mögött hagyva előbb itt is földúton haladunk, majd egy kisebb kitérőt teszünk a közelben rejtve megbúvó Nithi vízesésekhez. A közel 30 méteres magasságból alázúduló vízfüggöny lábához egy kisebb, meredek ösvényen tudunk leereszkedni, a bátrabbak akár frissítő zuhanyt is vehetnek a vízpermet alá beállva. Picknik, lazulás paradicsomi kulisszák között...   Innen visszakapaszkodunk a földútra, majd egy, a bozótosban húzódó keskeny ösvényt követve további 2 óra alatt érünk fel az érintetlen környezetben megbúvó, mélykék színben játszó Ellis-tó partjára. Útközben rengeteg színes virágot fotózhatunk, a ligetekben őzekkel találkozhatunk, s errefele is láttak már vadelefántot kószálni. Táborhelyünk közelében pedig a Kirinyaga különleges növényei, az óriás szeneciók és lobéliák első példányai is feltűnnek. A tópartra érve már állnak is sátraink, ahol meleg ebédünk elfogyasztása után még egy kisebb akklimatizációs túrát tehetünk a környéken. Szállás sátorban, étkezés: teljes ellátás. (szint: 450 méter fel, táv: 8 kilométer, menetidő: 4-5 óra)

4

 
Ellis-tó (3400 m), Minto tábor (4300 m)
 

Az Ellis-tó partjáról nézve már jól kivehetők a Kirinyaga csipkézett sziklaormai, s a Batian-Nelion kettős csúcsa előtt ott emelkedik trekking túránk célja, a 4985 méteres Point Lenana is. Reggel ismét kényelmesen megreggelizünk, aztán szedelődzködünk. Ismét a kitaposott ösvénytől távol kezdjük meg túránkat, s az Ellis-tavat megkerülve, majd egy kisebb patakon átkelve kaptatunk egyre feljebb a Gorge Valley (Nagy szurdokvölgy) keleti gerincén. Ahogy emelkedünk, egyre lenyűgözőbb a panoráma is. Hátunk mögött a távolban az Ellis-tó víztükre csillámlik, mögötte az Ithaguni (3894 m) és Rutundu (3311 m) csúcsai magasodnak, majd hirtelen feltárulnak előttünk a Gorges Valley döbbenetes dimenziói: több száz méteres függőleges sziklafalak, a völgy alján pedig a Michaelson-tó mélykék víztükre. A déltájban összeálló, gomolygó köd csak még sejtelmesebbé teszi az amúgy is egyedülálló látványt. Kora délután érkezünk a Minto-táborhelyre, amely kétségtelenül minden idevetődőt elvarázsol: a sziklaplatón szétszórt tengerszemek látványa, körös-körül a csipkézett sziklacsúcsokkal, a szeneció rengetegekkel és az embermagas lobéliák sokaságával - ez szavakkal leírhatatlan. Az is, amikor az ember kimerészkedik a nemes egyszerűséggel csak The Temple (Templom) névre keresztelt sziklaszirt szélére, s onnan tekint alá a lábai alatt húzódó 300 méteres mélységbe. A Hall Tarn (tengerszem) partján sátrazunk, 4300 méteres magasságban. Szállás sátorban, étkezés: teljes ellátás. (szint: 900 méter fel, táv: 12 kilométer, menetidő: 4-5 óra)

5

 
Minto tábor (4300 m), Point Lenana (4985 m), Mackinder tábor (4300 m)
 

Kora hajnalban, még napkelte előtt egy bögre teával vagy kávéval ébresztenek segítőink, hogy a sátraink előtt állva, avagy a Templom szakadékához kisétálva átélhessük, ahogy a felkelő nap vörösre színezi a Kirinyaga csúcsait. Egy gyors reggeli, aztán már úton is vagyunk, hogy még a felhők előtt felérjünk a Pont Lenana csúcsára. Kezdetben szeneció erdőségek között visz utunk, majd 4500 méter környékén elhagyjuk a vegetációs zónát, s kopár sziklarengetegben kaptatunk egyre feljebb, ahol igazi felüdülést jelentenek a tengerszemek zöldes, kékes színben játszó víztükrei. Először a Simba-nyeregbe kapaszkodunk fel (4600 m), megpihenünk, fotószünetet tartunk a Simba-tengerszem partján, majd nekirugaszkodunk az utolsó kaptatónak. Érintünk egy újabb tengerszemet (Harris Tarn), s vissza-visszatekintve fantasztikus panoráma tárul elénk a Gorge Valley irányába, a Templom meredek falával. Az utolsó pár száz méteren már egyre gyakrabban meg kell állnunk fújni egyet, érezzük az oxigénhiányt, de a látvány feledteti velünk a fáradtságot. Még egy kis erőfeszítés, kapaszkodás, s végre ott állhatunk 4985 méteren, a Point Lenana csúcsán! Gratulációk, csúcsfotók, s rácsodálkozás az alattunk húzódó gleccserekre, itt, alig 15-20 kilométerre az Egyenlítőtől délre. Visszafele a Mount Kenya délnyugati oldalán, a Lewis-gleccser mentén húzódó gerincen ereszkedünk le, az Osztrák kunyhót érintve. Innen egy meredek törmeléklejtőn átvágva további egy-másfél óra alatt érjük el a Teleki-völgyet, és a Batian – Nelion déli falai alatt, szintén döbbenetes kulisszák közepette található Mackinder táborhelyet. Jól megérdemelt pihenés következik, avagy opcionális bóklászás, fotózás a környéken, szeneciók és lobéliák között, szirti borzok után kutatva, melyek nagy számban lebzselnek a környéken. Szállás sátorban, étkezés: teljes ellátás. (szint: 685 méter fel / le, táv: 8 kilométer, menetidő: 5-6 óra)

6

 
Mackinder tábor (4300 m), Narumoru kapu (2600 m), Nairobi
 

Utolsó napunkon még egy hosszabb, 22 kilométeres ereszkedés vár ránk a meteorológiai állomás érintésével a Narumoru kapuig. Kezdetben a Teleki-völgyben haladva a már megszokott töménytelen szeneció és lobélia között visz az ösvényünk, majd egy mocsaras, süppedős térség és egy meredek ereszkedés után sokat változik a táj, újra buja erdőben járunk. Egy utolsót hátratekintve nehéz szívvel búcsúzunk a Kirinyaga hóborította, csipkézett kettős csúcsától. Jó 2-3 órás ereszkedés után a meterológiai állomás melletti fűves térségnél megpihenünk, ahonnan erdei kocsiúton ereszkedünk tovább, újra hatalmas faóriások közt túrázva. A Narumoru kapunál elbúcsúzunk teherhordóinktól és a helyi vezetőktől, majd kisbuszba szállunk, s az Egyenlítőhöz utazunk. Itt elkészítjük a  kötelező jellegű fotókat az Egyenlítőt jelző táblánál, majd folytatjuk utunkat a már ismerős Nairobi melletti szállásunkra, ahol a túrázás napjai után ugyancsak jól fog esni egy forró zuhany, amit megfejelhetünk egy remek steak-kel, hozzá a Kirinyagát ábrázoló White Cap sörrel. Szállás: szállodában, étkezés: reggeli és ebéd. (szint: 1600 méter le, táv: 22 kilométer, menetidő: 6-7 óra)

7/+1

 
Nairobi / Maasai Mara
 

Aki csak a Kirinyaga mászást választotta, azokkal transzfer a reptérre, utazás vissza Budapestre.

Aki a Kenya szafari programot is választotta, azokkal folytatjuk Afrika felfedezését. Reggeli után indulunk Kenya vadakban leggazdagabb nemzeti parkja, a Maasai Mara felé. A park Kenya legismertebb és leglátogatottabb vadrezervátuma, világhírű tanzán Serengeti északi folytatása. Rendkívüli gazdagságú állatvilágnak ad otthont, a „big five" (oroszlán, leopárd, elefánt, kafferbivaly, orrszarvú) mind megtalálható benne. A délutáni órákban, amikor a meleg alább hagy, elindulunk első szafarinkra, hogy az éppen aktívvá váló ragadozók akcióinak lehessünk tanúi. A park egész évben szenzációs látványt nyújt a látogatóinak, színes élővilágának megannyi tagját könnyűszerrel lencsevégre kaphatjuk. A „big five” mellett jó eséllyel láthatunk szabadon legelésző zebra, antilop csapatot, struccot, varacskos disznót, vízilovat, krokodilt, gepárdot, hiénát, sakált, sast, keselyűt, számtalan színes madarat. A szafari programot követően táborhelyünkre utazunk. Szállás: telepített, bútorozott sátrakban, ellátás: teljes ellátás.

8/+2

 
Maasai Mara
 

Az egész napos szafari program a Maasai Mara Nemzeti Rezervátumban lehetőséget ad arra, hogy távolabbi részekre is eljussunk, így nagyobb eséllyel láthatjuk azokat az állatokat, amiket előző nap elszalasztottunk. Érdemes növényvilágára is figyelmet fordítani, hisz a szavannás terület ellenére vannak hatalmas majomkenyérfák, magányos óriás baobab fák, néhol madárseregek lógó fészkével díszítve. Ebédre hidegcsomagot viszünk, amit a természetben piknikezve fogyasztunk el. Eljutunk a nemzeti park mélyére, a Mara folyóhoz is, ahol a nagy vonulások idején óriási gnú csordák próbálkoznak a krokodiloktól és vízilovaktól hemzsegő folyón való átkeléssel. A szafari programot követően táborhelyünkre utazunk. Szállás: telepített, bútorozott, sátrakban, ellátás: teljes ellátás.

9/+3

 
Maasai Mara, Lake Nakuru
 

Reggeli után ellátogatunk egy közeli Maasai faluba. Megtapasztalhatjuk, milyen kis kunyhókban élnek, hogyan gyújtanak tüzet. Szívesen el is táncolják nekünk a híres ugrándozós tradicionális táncukat. Délben a Nakuru-tó felé vesszük az irányt, késő délután érünk szállásainkra, Nakuruban. Szállás: telepített, bútorozott sátrakban, ellátás: teljes ellátás.

10/+4

 
Lake Nakuri, Hell's Gate nemzeti park, Naivasha
 

Kora reggel szafarira indulunk a parkban. A Nakuru tó a gigantikus Rift völgy alkáli tavainak egyike, 1961-ben nyilvánították nemzeti parkká. Sok egzotikus madárfajnak, majomnak, nagymacskának, Rothschild zsiráfnak és varacskos disznónak ad otthont. A madarak sokasága miatt világhíres ez a park. A tóban bőségesen tenyésző speciális algák miatt hatalmas rózsaszín flamingó rajok látogatják a területet. Kis szerencsével fekete, vagy fehér orrszarvúra is bukkanhatunk, hiszen a parkban mára már több mint száz példány él. Természetesen nem fogunk végig a kisbuszban ülni, több kilátó ponton is kiszállunk majd járműveinkből. Egy újabb lenyűgöző szafarival gazdagodva délután Naivasha felé vesszük az irányt, ahol a délután folyamán a Hell’s Gate Nemzeti Parkot látogatjuk meg. Ennek a nemzeti parknak különlegessége, hogy bérelt biciklivel vagy igény szerint gyalogosan is látogatható, hiszen emberre veszélyt jelentő nagymacska itt nem él. A Rift-völgy ezen oldalán a táj merőben más jellegű, erdőkkel borított és geotermikus energiában gazdag, melyet mind a hőforrások, mind a közeli vulkáni hegyek is mutatnak. A Kenyában egyedi természeti jelenségnek számító, meredek sziklafalak által határolt szurdokvölgyben teszünk egy kanyon túrát. Szabadon barangolhatunk a zsiráfok, zebrák, apró varacskos disznók között. Este a park mellett szállunk meg. Szállás: telepített, bútorozott sátrakban, ellátás: teljes ellátás.

11/+5

 
Naivhasa, Nairobi / Mombasa, Diani Beach
 

Kora reggel visszautazunk a fővárosba, Nairobiba. Aki csak a szafari programot választotta hosszabbításként, azoknak hazautazás.

Aki tovább utazik velünk az Indiai-óceánhoz is, azokkal egy belső repülőjárattal a tengerpart felé vesszük az irányt. Mombasában száll le a gép, ahonnan taxival utazunk tovább végső úti célunkhoz, a Diani Beach-re. A nap hátralevő része az önfeledt pihenésé, lazulásé. Az elkövetkező 4 éjszakát egy hangulatos óceánparti nyaralóban töltjük. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

12-14/+6-8

 
Diani Beach, Mombasa / Kisite Marine nemzeti park
 

A Diani tengerpart pálmafás fehérhomokos tengerpartján több napon át pihenhetünk. Jól esik majd a lazulás az egyenlítői Nap alatt, az Indiai-óceán vakítóan fehér korallhomokkal borított partján. A forróságban az óceán habjaiban keresünk felfrissülést, búvárszemüveggel kutathatunk a tengerfenéken korallok után, hatalmas pálmafák árnyékában olvashatunk, esténként pedig az óceánparti hangulatos éttermekben kóstolhatjuk végig a tenger gyümölcseit. A kertészek által nap mint nap gondozott kertben portyázó majom csapatokat fotózhatunk. Estéként a verandán gyűlhet össze a csapat egy meghitt sörözgetésre. A lazuláson túl természetesen számos aktív programlehetőség közül is választhatunk, amelyek közül kihagyhatatlan egy fakultatív látogatás a Kisite Tengeri Parkban. A tengeri parkhoz változatos tájakon keresztül kell délre utaznunk a Tanzániai határ felé, majd hajóra szállva tudjuk megközelíteni magát a korallokban és színes halrajokban gazdag részt. Ez a tengeri park meseszép, szerencsés esetben akár delfinekkel is találkozhatunk. A sznorkelezés után a közeli kis faluban ebédelhetünk, majd hajónkra visszaszállva hazafelé vesszük az irányt, a délutáni órákban érkezünk vissza szállásunkra. Választhatunk más alternatívát is, mint például kiteszörfözést, széllovaglást, Kolobus majomrezervátum látogatást. De közösen ellátogatunk Mombasa városába is. Belevetjük magunkat Mombasa színes arab hangulatú forgatagába, s láthatjuk, hogy a hindu, arab és a keresztény kultúra hogyan keveredik az afrikai valósággal. Itt meglátogathatjuk a Fort Jesus erődöt, az óriási baobab fás parkot, a tengerpartot, felderítjük a régi városrészt, melyet minden ízében áthat a kelet-afrikai kolonialista építészet. A szellős nagyváros ebben a központi ó-városi részében számtalan mecsetet, hindu templomot, színes városépítészeti elemet fényképezhetünk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

15/+9

 
Diani Beach, Mombasa
 

A Mombasa-Nairobi belső repülőjáratunk indulásától függően áttaxizunk a repülőtérre, visszarepülünk Nairobiba és folytatjuk utazásunkat haza Budapest felé. Általában rákövetkező napon érkezünk meg Magyarországra.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés