Bejelentkezés

4985 m - Mt. Kenya (Point Lenana)

Gleccserek közt az Egyenlítőn - élménytrekking Afrika legimpozánsabb hegycsúcsa körül

Az Egyenlítő alatt, a Kilimandzsárótól 230 kilométerrel északra emelkedik Afrika 2. legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Kenya, avagy a Kirinyaga, ahogy a helyi Kikuju törzsek hívják a „fényesség hegyét”. A pirkadat fényei által vörösre festett, csipkézett gerinceket déltájban gomolygó felhők ölelik körül, s a varázslatos völgyek fölött őrt álló sziklatornyok délutánra sejtelmes ködfátyolba burkolóznak. Mintha az „afrikai Dolomitokban” járnánk… A legmagasabb pont, a Batian (5199 m) és Nelion (5188 m) ikercsúcsa csak komoly technikai mászással, gyakorlott sziklamászók számára elérhető, a 4985 méteres Point Lenana csúcsára azonban minden jó kondícióval rendelkező túrázó felkapaszkodhat egy rendkívül látványos gyalogtúra keretében.

A Természet a Kirinyagán újra és újra elkápráztat Bennünket: öt napon keresztül szinte teljesen érintetlen tájakon haladunk, bambuszrengetegeken és köderdőkön át csodaszép tavak, mélykék vizű tengerszemek mentén kapaszkodunk egyre feljebb a különleges szeneciók és lobéliák sokaságával teletűzdelt, döbbenetes dimenziókat feltáró völgyekben. Itt néha valóban úgy érezzük, mintha elvesztünk volna az Időben, s a Jurassic Park díszletei közt járnánk. Elvarázsolt, felfedezésre váró vidék, turistatömegek nélkül.

Időpontok

 • 2024. január 07 → 13.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Mount Kenya trekking előtt! Ha szeretnéd megismerni az afrikai szafarik világát is, becsatlakozhatsz a téli szünet ideje alatt induló Kenya szafari, Indiai-óceán utunkba! Az előhosszabbítás keretében először a Maasai Marában, Kenya leghíresebb és leglátogatottabb szafari parkjában indulhat az utazásod, ahol a nagyon gazdag állatvilággának köszönhetően jó eséllyel pályázunk arra, hogy a rengeteg patásállat mellett a Big Five (oroszlán, leopárd, elefánt, kafferbivaly, orrszarvú) számos példányával összefussunk. Egy igazi ínyenc program a szafarik kedvelőinek! Majd a szafari után igazi lazulás következik az Indiai-óceán mesés partvidékén, ahol gyönyörű korallzátonyok mentén búvárkodhatunk, ellátogathatunk Mombasa városába, avagy csak süttetjük a hasunkat az egyenlítői nap alatt. A kiegészítő programra itt tudsz jelentkezni: Kenya szafari, Indiai-óceán
 • 1. nap Nairobi

  Megérkezünk Kenya fővárosába, Nairobiba, és becsekkolunk a szállodába, ahonnan utunk indul. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, ismerkedés a környékkel, programmegbeszélés, ráhangolódás Afrikára. Szállás: szállodában.
 • 2. nap Nairobi, Chogoria, Bairunyi (2500 m), Chogoria kapu (2950 m)

  3
  Nairobiból kora reggel indulunk a Kirinyaga keleti lábainál fekvő Chogoria településre. Ide közel 3 órás utazás után érkezünk meg, ahol kisbuszainkról terepjárókra szállnunk át, hogy az esőerdő övezetén keresztülhaladó földúton a mintegy 22 kilométernyi távolságot lerövidítsük. A terepjáróban zötyködőve a 2500 méteren fekvő Bairunyi tisztásig utazunk, ahol elfogyasztjuk picknik ebédünket, majd kishátizsákjainkat felkapva innen már gyalogosan tesszük meg a hátralévő 7 kilométert. Fontos, hogy elkezdjük szoktatni szervezetünket a magassághoz. A földút igazán különleges tájon, előbb esőerdők között, majd kiterjedt bambuszerdők mentén vezet, ahova egy–egy fotó erejéig mi is bemerészkedünk. Mindenesetre megfontoltan kell mozognunk, ugyanis a sűrűből bármikor kitoppanhat az útra egy morcos kafferbivaly, vagy szabadon kószáló vadelefánt, a bambuszerdőben jó eséllyel láthatunk kíváncsi tekintetű majomcsapatokat. Ahogy aztán feljebb érünk, egyre több ligetes térséget láthatunk, a hatalmas fákról lelógó szürkés szakállzuzmóktól borítva. 2950 méteres magasságban érjük el a Mount Kenya Nemzeti Park hivatalos bejáratát, a Chogoria kaput. A regisztráció után közvetlenül a parkbejáratnál letáborozunk, ahonnan a Kirinyaga csúcsai még a messzi távolból incselkednek velünk. Szállás: sátorban, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 450 méter fel, táv: 7 km, menetidő: 2-3 óra)
 • 3. nap Chogoria kapu (2950 m), Ellis-tó (3400 m)

  3
  Egy kiadós reggelit követően kényelmes tempóban indulunk következő táborhelyünk felé, amelyet a fő turistacsapástól távol, a 3400 méteren fekvő idilli Ellis-tó partján találunk. A tó közelében emelkedő Mugi Hill és a Giant’s Billiard Table (Óriások Billiárd Asztala) sziklatömbjei szolgáltatják a háttérképet a mai túrán. A ligetes térségeket magunk mögött hagyva előbb itt is földúton haladunk, majd egy kisebb kitérőt teszünk a közelben rejtve megbúvó Nithi vízesésekhez. A közel 30 méteres magasságból alázúduló vízfüggöny lábához egy kisebb, meredek ösvényen tudunk leereszkedni, a bátrabbak akár frissítő zuhanyt is vehetnek a vízpermet alá beállva. Picknik, lazulás paradicsomi kulisszák között...   Innen visszakapaszkodunk a földútra, majd egy, a bozótosban húzódó keskeny ösvényt követve további 2 óra alatt érünk fel az érintetlen környezetben megbúvó, mélykék színben játszó Ellis-tó partjára. Útközben rengeteg színes virágot fotózhatunk, a ligetekben őzekkel találkozhatunk, s errefele is láttunk már vad elefántot kószálni. Táborhelyünk közelében pedig a Kirinyaga különleges növényei, az óriás szeneciók és lobéliák első példányai is feltűnnek. A tópartra érve már állnak is sátraink, ahol meleg ebédünk elfogyasztása után még egy kisebb akklimatizációs túrát tehetünk a környéken. Szállás sátorban, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 450 méter fel, táv: 8 kilométer, menetidő: 4-5 óra)
 • 4. nap Ellis-tó (3400 m), Minto tábor (4300 m)

  3
  Az Ellis-tó partjáról nézve már jól kivehetők a Kirinyaga csipkézett sziklaormai, s a Batian-Nelion kettős csúcsa előtt ott emelkedik trekking túránk célja, a 4985 méteres Point Lenana is. Reggel ismét kényelmesen megreggelizünk, aztán szedelődzködünk. Ismét a kitaposott ösvénytől távol kezdjük meg túránkat, s az Ellis-tavat megkerülve, majd egy kisebb patakon átkelve kaptatunk egyre feljebb a Gorge Valley (Nagy szurdokvölgy) keleti gerincén. Ahogy emelkedünk, egyre lenyűgözőbb a panoráma is. Hátunk mögött a távolban az Ellis-tó víztükre csillámlik, mögötte az Ithaguni (3894 m) és Rutundu (3311 m) csúcsai magasodnak, majd hirtelen feltárulnak előttünk a Gorges Valley döbbenetes dimenziói: több száz méteres függőleges sziklafalak, a völgy alján pedig a Michaelson-tó mélykék víztükre. A déltájban összeálló, gomolygó köd csak még sejtelmesebbé teszi az amúgy is egyedülálló látványt. Kora délután érkezünk a Minto-táborhelyre, amely kétségtelenül minden idevetődőt elvarázsol: a sziklaplatón szétszórt tengerszemek látványa, körös-körül a csipkézett sziklacsúcsokkal, a szeneció rengetegekkel és az embermagas lobéliák sokaságával - ez szavakkal leírhatatlan. Az is, amikor az ember kimerészkedik a nemes egyszerűséggel csak The Temple (Templom) névre keresztelt sziklaszirt szélére, s onnan tekint alá a lábai alatt húzódó 300 méteres mélységbe. A Hall Tarn (tengerszem) partján sátrazunk, 4300 méteres magasságban. Szállás sátorban, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 900 méter fel, táv: 12 kilométer, menetidő: 4-5 óra)
 • 5. nap Minto tábor (4300 m), Point Lenana (4985 m), Mackinder tábor (4300 m)

  Kora hajnalban, még napkelte előtt egy bögre teával vagy kávéval ébresztenek segítőink, hogy a sátraink előtt állva, avagy a Templom szakadékához kisétálva átélhessük, ahogy a felkelő nap vörösre színezi a Kirinyaga csúcsait. Egy gyors reggeli, aztán már úton is vagyunk, hogy még a felhők előtt felérjünk a Pont Lenana csúcsára. Kezdetben szeneció erdőségek között visz utunk, majd 4500 méter környékén elhagyjuk a vegetációs zónát, s kopár sziklarengetegben kaptatunk egyre feljebb, ahol igazi felüdülést jelentenek a tengerszemek zöldes, kékes színben játszó víztükrei. Először a Simba-nyeregbe kapaszkodunk fel (4600 m), megpihenünk, fotószünetet tartunk a Simba-tengerszem partján, majd nekirugaszkodunk az utolsó kaptatónak. Érintünk egy újabb tengerszemet (Harris Tarn), s vissza-visszatekintve fantasztikus panoráma tárul elénk a Gorge Valley irányába, a Templom meredek falával. Az utolsó pár száz méteren már egyre gyakrabban meg kell állnunk fújni egyet, érezzük az oxigénhiányt, de a látvány feledteti velünk a fáradtságot. Még egy kis erőfeszítés, kapaszkodás, s végre ott állhatunk 4985 méteren, a Point Lenana csúcsán! Gratulációk, csúcsfotók, s rácsodálkozás az alattunk húzódó gleccserekre, itt, alig 15-20 kilométerre az Egyenlítőtől délre. Visszafele a Mount Kenya délnyugati oldalán, a Lewis-gleccser mentén húzódó gerincen ereszkedünk le, az Osztrák kunyhót érintve. Innen egy meredek törmeléklejtőn átvágva további egy-másfél óra alatt érjük el a Teleki-völgyet, és a Batian – Nelion déli falai alatt, szintén döbbenetes kulisszák közepette található Mackinder táborhelyet. Jól megérdemelt pihenés következik, avagy opcionális bóklászás, fotózás a környéken, szeneciók és lobéliák között, szirti borzok után kutatva, melyek nagy számban lebzselnek a környéken. Szállás sátorban, étkezés: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 685 méter fel / le, táv: 8 kilométer, menetidő: 5-6 óra)

 • 6. nap Mackinder tábor (4300 m), Narumoru kapu (2600 m), Nairobi

  4
  Utolsó napunkon még egy hosszabb, 22 kilométeres ereszkedés vár ránk a meteorológiai állomás érintésével a Narumoru kapuig. Kezdetben a Teleki-völgyben haladva a már megszokott töménytelen szeneció és lobélia között visz az ösvényünk, majd egy mocsaras, süppedős térség és egy meredek ereszkedés után sokat változik a táj, újra buja erdőben járunk. Egy utolsót hátratekintve nehéz szívvel búcsúzunk a Kirinyaga hóborította, csipkézett kettős csúcsától. Jó 2-3 órás ereszkedés után a meterológiai állomás melletti fűves térségnél megpihenünk, ahonnan erdei kocsiúton ereszkedünk tovább, újra hatalmas faóriások közt túrázva. A Narumoru kapunál elbúcsúzunk teherhordóinktól és a helyi vezetőktől, majd kisbuszba szállunk, s az Egyenlítőhöz utazunk. Itt elkészítjük a  kötelező jellegű fotókat az Egyenlítőt jelző táblánál, majd folytatjuk utunkat a már ismerős Nairobi melletti szállásunkra, ahol a túrázás napjai után ugyancsak jól fog esni egy forró zuhany, amit megfejelhetünk egy remek steak-kel, hozzá a Kirinyagát ábrázoló White Cap sörrel. Szállás: szállodában, étkezés: reggeli és ebéd. (szint: 1600 méter le, táv: 22 kilométer, menetidő: 6-7 óra)
 • 7. nap Nairobi

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást Nairobiban 2 éjszakára, szállodában, két ágyas szobákban,
- az 5 napos Mount Kenya trekkingtúrát, sátor szállással,
- a trekking során a teljes ellátást (reggeli, ebédcsomag, meleg vacsora),
- a trekking során a kenyai hegyi vezetők és teherhordók díját,
- a Mount Kenya mászás engedélyeit,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyeket és a reptéri illetékeket,
- a reptéri transzfereket,
- a borravalókat,
- a védőoltásokat,
- a biztosítást,
- a kenyai vízum (51 USD) árát.

Étkezés: a trekking alatt teljes ellátás, a nairobi szálláson reggeli.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Nairobi – Budapest) 200.000 – 320.000 Ft között alakult. Ha a szafari és az óceánparti hosszabbítás is érdekel, a térségi repülőjegy (Nairobi – Mombasa -Nairobi) várható ára: 40.000 - 60.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

repülő, kisbusz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Chogoria – Naru Moru útvonal a leglátványosabbnak tartott, és talán a legváltozatosabb kombinációja a Mount Kenyára vezető számos útvonalnak. A legtöbb turista a 3-4 nap alatt is teljesíthető Naro Moru oda-vissza utat választja, ahol ugyan menedékházak is rendelkezésre állnak, de véleményünk szerint sokkal fontosabb valóban kiélvezni azt az egyedülálló természeti környezetet, amit a Kenya hegyen találunk, időt szánni rá, kényelmesen, egy sokkal jobb akklimatizációt biztosító útvonalon haladni felfele, s mindezt úgy, hogy ezen az útvonalon szinte egyedül csak mi járunk. A levezető útvonalon már mi is a naru morun haladunk és itt ugyan több túrázót is láthatunk, de a túra első három napján előfordulhat, hogy valóban csak mi táborozunk majd a Chogoria kapunál, az Ellis-tó partján, avagy a Minto táborhely varázslatos tengerszemei mellett! S egy ilyen környezetben, az érintetlen természet közvetlen közelségében sátrazni valóban ritka és egyedülálló élmény. Útvonalválasztásunkat elsősorban a természeti látnivalók szépsége és a minél biztosabb akklimatizáció határozta meg, de fontos a változatosság is, azaz hogy más útvonalon menjünk fel, s megint más útvonalon menjünk le a hegyről.


Maga a túra a csúcsnap kivételével egyáltalán nem nehéz, átlagos kondícióval is könnyen teljesíthető, általában napi 4-6 óra túrázásra kell számítani, miközben szinte végig kitaposott ösvényen haladunk. A csúcsnap túrája már kicsit nehezebb, 4500 méter fölött már sziklás szakaszok, meredekebb törmeléklejtők is lesznek, a jó mozgáskoordináció fontos, különösen, ha valaki a csúcs-körtúra teljesítésére is vállalkozni szeretne. A Kilimandzsáró túrával összehasonlítva azonban a Mount Kenya trekking igazi „élménytúra”, a csúcsnap is sokkal könnyebben teljesíthető, még a legnehezebb csúcsnapon sem a küzdés, hanem a táj, a pazar látvány élvezete dominál. Azért kicsit persze itt is kell küzdeni, hiszen majdnem ötezer méterig kapaszkodunk… Szállásunk a túrán kétszemélyes sátrakban lesz, így minden nap a természet közvetlen közelében ébredünk és fekszünk. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, mi csupán a napi szükséges felszerelést tartalmazó kishátizsákkal túrázunk. A jó kondíció, túrázási tapasztalat tehát mindenképpen jól jön, de ugyanolyan fontos a pozitív lelki hozzáállás, kitartás és a rugalmasság!


A nagy tengerszint feletti magasság miatt már 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, amit fokozatos, lassú emelkedéssel, lassú haladással, megfelelő akklimatizációval igyekszünk enyhíteni. Az oxigénhiányos környezetre mindenki szervezete másképp reagál, de 4000 méter fölött már általánosan jelentkezhetnek a magashegyi betegség enyhébb, nem veszélyes, de kellemetlen tünetei: tompa fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság. Erre mindenképpen fel kell készülni. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az érintett résztvevőnek a túrát azonnal meg kell szakítani, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell visszaereszkedni. A túra során rendszeresen, minden reggel megmérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük! A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson.


Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Nairobiban szállodában, 2 ágyas szobákban alszunk. Hoteljeink, panzióink helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelnek itt is. Nem szabad tehát európai jellegű szállodára várni, de a helynek és a túra jellegének megfelelő legjobb lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. A Kirinyaga trekking alatt kétszemélyes sátrakban alszunk. A sátrat, matracot helyi partnerünk biztosítja, saját hálózsákra azonban szükség van. (A hálózsák komfort fokozata legalább a -5 C fok körüli tartományban legyen!) A fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, tisztálkodásra reggelente és este kapunk egy-egy lavór meleg vizet. Zuhanyzásra csak a túra után lesz lehetőségünk, ezért javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Kenyában is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A Mount Kenyán való túrázásra a január-februári, valamint az augusztus-szeptemberi időszak a legideálisabb. Az október-novemberi rövidebb, kisebb, illetve március-májusi nagy esős évszak után a táj friss, üde zöld. Mivel a déli féltekén járunk, a hazai téli hónapok alatt itt igazi nyári időjárást élvezhetunk. A Kirinyaga lábánál, Chogoriában avagy Nanyukiban kellemesen meleg idő várható, sok napsütéssel, napközben 25 Celsius fok, hajnalban 10-15 Celsius fok körüli hőmérséklettel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, majd felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső, zápor, a magasabb régiókban hóesés, hózápor könnyen kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 15-20 Celsius fok lehetséges, míg a trekking felsőbb szakaszain, 4000 méter környékén és afölött éjszakára, hajnalra akár  –5 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így éjszakára rendkívül fontos a megfelelő téli hálózsák. Napközben a réteges öltözék javasolt, a hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. Ha süt a nap, a levegőt sokkal melegebbnek érezzük!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Felszerelés

Nagy túrazsák: ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a trekking túrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozzál! Nem árt, ha vízálló anyagból készült, ha nem, akkor a ruhádat mindenképpen csomagold zacskókba! Fontos tudnod, hogy a teherhordók maximum12-15 kg csomagot cipelnek! (A felesleget kenyai partnerünknél tudjuk hagyni, s a túra után, Nanyukiban tudunk hozzájutni ismét.) Közepes méretű utazótáska (a hegyi túrára felesleges felszerelést ebben tudod hátrahagyni), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a hegyi túrán éjszakánként előfordulnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat - nem az extrém érték! - mindenképp a –5 fok körüli tartományba nyúljon!). Lehetőleg vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg ruha, meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk, papucs, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej. Mivel a felsőbb régiókban kiterjedt hómezőkre is számíthatunk, ezért jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), kamásli mindenképp legyen nálatok! Fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, az éjszakai táborozáshoz ez nélkülözhetetlen! A termosz szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a csúcsmászás során! Javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert az 5 napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén kinnt is lehet bérelni, avagy vásárolni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

FIGYELEM! Kenya betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Kenyába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőriznek. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban egyszerűen lehet palackozott vizeket kapni, de a gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz. Kenyában már nem kötelező a sárgaláz elleni védőoltás, azonban javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964 ), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. A 2000 méter fölötti régiókban a malária nem jellemző, a Masai Mara alacsonyabban fekvő térségében azonban előfordulhat. Komoly veszélyhelyzet nincs, a megelőzésre érdemes figyelni, napközben szúnyogriasztót használni (melynek hatóanyagtartalma magas, 30% feletti, pl. Off! Active), este szúnyogháló alatt aludni. Gyógyszeres védekezés is lehetséges, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Élelem

A Kirinyaga trekking során teljes ellátást kapunk. A további étkezés önellátó. Javasoljuk, hogy a túra közbeni energia utánpótlás biztosítására hozz magaddal itthonról némi élelmiszert: keksz, energiaszelet, szőlőcukor, olajos magvak, aszalt gyümölcs, a hazai ízek kedvelőinek jófajta szárazkolbász, avagy pick-szalámi. :-) Mivel Kenya turisztikailag frekventált térségeit érintjük, Nairobiban európai színvonalú szupermarketet, Nanyukiban a turisták számára elfogadható kínálatú kisboltot és éttermet szintén találunk.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a kenyai shilling (KES). Egy kenyai shilling kb. 2,5 Ft. USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz kenyai shillingre váltani. 1USD = kb.140 KES, 1 Euro = kb. 150 KES. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Általánosságban jellemző, hogy ha a szállodai személyzet, avagy bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, némi borravalóra mindenütt számítanak! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2008. utáni  bankjegyekben legyen!

Helyszínen fizetendő költségek:
- repülőtéri transzfer megközelítő ára: 25-30 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket
- borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek a Kirinyaga túrán: kb. 100-120 USD /fő

Vám

2021. január 1-től Kenya teljesen átállt az elektronikus vízumrendszerre. Magyar állampolgárok számára Kenyába vízum szükséges, amit kizárólag online kérhetünk. Fontos információ, hogy a vízum beszerzése 8-10 napot is igénybe vehet. A további részletekért kérjük keresd fel a nairobi magyar nagykövetség honlapját. A vízum ezen az honlapon igényelhető. Ára 51 USD. A vízum meglétét a a légitársaságoknak már a kiindulás szerinti reptéren ellenőrizniük kell, annak hiánya esetén, nem engedhetik az utasokat felszállni a repülőre.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kenya

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 5000 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  Biztosító kockázatot visel világ területi hatállyal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is.

Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod!

Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Outdoor: 18.540 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

Storno Kombi: 21.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt alap- és kiegészítő programunkon való részvétel esetén csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.