Bejelentkezés

Fülöp-szigetek: Coron, Palawan

Kis csoportos, kalandos hajózások a Csendes-óceán melléki szigetvilágban

A Fülöp-szigetek Földünk második legnagyobb szigetvilága, több mint hétezer trópusi szigettel. Utunk a szigetvilág északi részére kalauzol: a tenger felett hegyek, vulkánok, pálmák övezte fehér homokos tengerpartok, fantasztikus formájú sziklák, barlangok, rejtőzködő lagúnák. A tenger alatt pedig korallzátonyokat láthatunk csodálatosan színes és változatos  élővilággal. Mindezt megláthatja az utazó, aki vállalkozik arra, hogy felkeresse ezt a Dél-kínai-tengeren elterülő, egyedülálló természeti szépségekben bővelkedő országot. A természeti látnivalókon kívül megismerkedhetünk a helyiek sajátos, semmihez sem hasonlítható kultúrájával, mentalitásával, melyet a Fülöp-szigetek délkelet-ázsiai elhelyezkedése, a különböző népcsoportok sokaságának tradíciói és a történelem több nagyhatalmának gyarmati uralma alakított évszázadokon keresztül. A jelenlegi politikai helyzet ellenére az ide érkező turisták teljes biztonságban élvezhetik az ország fantasztikus természetei és kulturális adottságait, így ha egy aktív és felejthetetlen programra vágysz, akkor ezt az utat Neked találtuk ki!
 
Kiemelt látnivalók utazásunk során:
 
- Manila nyüzsgő metropolisza
- a Bacuit szigetvilág fantasztikus formájú sziklái, fehér homokos tengerpartjai
- a Fülöp-szigetek egyik leghosszabb és legszebb homokos standja, a Nacpan Beach
- színpompás trópusi korallok és hihetetlen gazdag víz alatti élővilág
- három napos felejthetetlen hajókirándulás a Linapacan-szigetek között, saját hajóval
- Coron Island lenyűgöző természeti értékei

Időpontok

 • 2024. február 06 → 17.
Programunkon alapvetően hajókirándulásokra és sznorkell túrákra indulunk, hogy a Fülöp-szigetek mesés szigetvilágát és víz alatti világát felfedezzük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vízek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva, esetleg a vízben úszva lehetséges! A Fülöp-szigetek mesés szigetvilágában utazni hihetetlen élményeket jelent, európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!
 • 1. nap Manila

  Érkezés Manilába. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul, és amennyiben időnk engedi, a becsekkolás után egy környékbeli hangulatos vendéglőben megvacsorázunk, majd kipihenjük az utazás fáradalmait, egyben erőt gyűjtünk a másnapi korai induláshoz. Szállás szállóban.
 • 2. nap Manila, Busuanga Island: Coron Town, Mt. Tapyas

  2
  Ma el is hagyjuk a nyüzsgő Manilát, s a reggeli órákban átrepülünk Busuanga szigetére. Alig másfél órás repülés után landolunk a sziget repterén, ahol taxiba szállunk és szállásunkra utazunk. Coron Town kisvárosa egy csodálatos  öbölben fekszik, a tengerből és a földből kinövő tipikus délkelet-ázsiai mészkőhegyek között. Elfoglaljuk szállásunkat, s amennyiben időnkbe még belefér, egy csodás naplemente nézésre indulunk: a környék kedvenc kilátópontjára, a Mt Tapyas csúcsára kapaszkodhatunk fel. A túra rövid, de meredek, megerőltető, ám a panoráma és a naplemente remélhetőleg mindenkit kárpótolni fog. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Coron Town, Coron Island

  2
  Ma felejthetetlen élményben lesz részünk: első hajókirándulásunkra indulunk! Első ránézésre gyanúsan keskeny lélekvesztőnek kinéző vízi járművel indulunk el, de elég hely van mindennek, és a hajó két oldalán stabilizáló rudak segítenek a hullámok leküzdésében. Ennek köszönhetően minimális a tengeribetegség esélye. Fel kell készülni ugyanakkor, hogy a hajók néhány esetben csak úszva, vagy a derékig érő vízbe begyalogolva közelíthetők meg, felszerelésünket mindenképp vízálló táskákba tegyük! Ilyen táskákat a kikötőben, vagy a városban sétálva úton-útfélen jó áron beszerezhetünk. Felpakolva ivóvízzel, élelmiszerrel és sznorkel felszereléssel kihajózunk a környező szigetvilág felfedezésére. Délkelet-Ázsia egyik legszebb szigetcsoportja vár minket. A kristálytiszta vízben magasodnak a méregzöld trópusi növényzettel borított mészkősziklák, szigetek, melyek mélye felderítésre váró lagúnákat, strandokat rejt, a körülöttük lévő víz alatt pedig korallok és a köztük élő halak színes és nyüzsgő világa várja az utazót. Elsőként a Busuanga-szigeten fekvő Coron Town-tól egy jó fél órányi hajóútra található azonos nevű sziget, Coron felé vesszük az irányt. A sziget már önmagában is rendkívül különleges, hiszen a tűéles mészkőcsipkék formálta tájon úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik bolygón lennénk. A vad táj azonban megannyi szépséget rejt, melyekért csupán egy néhány tízperces, ám annál meredekebb túrát kell megcsinálnunk. Az első kilátópontunkból a kristálytiszta vizű, a kék és a zöld valószínűtlenül sok árnyalatában pompázó Kayangan-tavat csodálhatjuk meg, amelyben aztán később természetesen meg is fürödhetünk. A további programok során megnézzük még a hasonlóan döbbenetes fekvésű Twin Lagoons-t, strandolunk a CYC Beach-en, illetve sznorkelezünk  a Siete Picados korallszirtjei között. Látványos programunk után a délutáni órákban térünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.
 • 4. nap Coron Town, Lusong Islands, Pass Island

  2
  Ma ismét egy rendkívül látványos hajókirándulásra indulunk. Első megállónk egy II. világháború alatt elsüllyedt japán hadihajó roncsaihoz vezet, itt sznorkelezhetünk a roncson időközben megtelepedett korallokat, s a köztük úszkáló színes halakat megcsodálva, majd a Lusong korallkert ugyancsak különleges, érintetlen korallmezői következnek. A korallmező szélén csobbanunk a vízbe, majd a tenger áramlatát kihasználva sodródunk a korallok fölött, míg a hajónk pár száz méterrel odébb felvesz bennünket. Innen a Pass Island idilli, pálmafákkal teli strandja következik, ahol nincs más dolgunk, mint elfogyasztani ebédünket, s átadni magunkat a tengerparti könnyed lazulásnak. Szállásunkra visszatérve elmehetünk egy lelazító masszázsra az elkövetkező napok kalandjaira rákészülve. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Coron Town, Linapacan-szigetek

  2
  Ma egy újabb, életre szóló kaland következik: egy három napos tengeri expedíció keretében Palawan szigetére hajózunk át. A menetrend szerinti 7-8 órás hajóút helyett azonban megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés a turizmus előtt szinte teljesen érintetlen, részben lakatlan szigeteken partra szállni. Privát hajónkkal a reggeli órákban futunk ki Busunga szigetének kikötőjéből, majd kisebb-nagyobb megszakításokkal a kora délutáni órákban érkezünk meg a Linapacan-szigetek egy világtól eldugott szegletébe. Hol kedvünk szerint sznorkelezünk egyet, hol pedig a parton lesünk bele a helyiek életébe. A szárazföldön szokásunkhoz híven egy-egy túrával színesítjük majd a napot, de az aktív kikapcsolódás részeként akár röplabdázhatunk, vagy tengeri kajakozhatunk is egyet a kristálytiszta vizű öblök egyikében. Szállásunk a szigeten sátrakban, vagy a homokos tengerparton lesz, a csillagos ég alatt. Szállás: sátor, ellátás: a szálláson reggeli, a hajókiránduláson ebéd, vacsora.
 • 6. nap Linapacan-szigetek

  2
  Folytatódnak vadregényes napjaink a Linapacan-szigeteken, ahol az előző napon felfedezett részek mellett újabb eldugott szigeteket és öblöket fedezünk fel saját hajónkkal. A helyiek úgy tartják, hogy Linapacan-szigetek környékén a víz olyan tiszta, mint sehol máshol a világon. Természetesen ennek utánajárva merülünk mi is minél többször a víz alá, hogy hatalmas, érintetlen korallmezők között élvezzük ki a tengeri élővilág csodáit. Napunk vége felé aztán befutunk következő szállásunkra, s már a tengerpartról élvezhetjük a napnyugta egyedülálló fényelt. Szállás: sátor vagy bambusz bungaló, ellátás: a hajókiránduláson teljes ellátás.
 • 7. nap Linapacan-szigetek, El Nido

  2
  Hajós expedíciónk harmadik napja is tartogat még meglepetéseket. Mesés kis szigetek mellett hajózunk el, a legjobb helyeken ismét a víz alá merülünk megcsodálni a víz alatti élővilágot. A kora délutáni órákban futunk be Palawan-szigetén Sibaltan, vagy Dipnay kikötőjébe. Elbúcsúzunk hajós expedíciónk személyzetétől, majd kisbuszokkal a sziget talán leghíresebb településére, El Nido-ba utazunk. Itt elfoglaljuk új szállásunkat, ahol jól fog esni a zuhany az expedíció után, majd felfrissülve belevethetjük magunkat a Coronnál sokkal pörgősebb, nyüzsgőbb kisváros éjszaki életébe. Remek éttermek, bárok közül válogathatunk, kétségtelenül jól fog esni a nomád, de gyönyörű napok után újra élvezni a civilizáció vívmányait. El Nidoban négy éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: a hajókiránduláson reggeli, ebéd.
 • 8. nap El Nido, Canopy walk, Nacpan Beach

  A sok hajózás után ma szárazföldi program következik. Délelőtt szabadprogram keretében lazulhatunk El Nido városkájában, de a bevállalósabb utastársakkal egy fakultatív program keretében az El Nido fölé magasodó sziklák egyikére próbálunk felkapaszkodni a Taraw via ferrata / canopy útvonalon egy csodás panorámáért, majd ebédünket már az egyik tengerparti étterem teraszán ülve fogyaszthatjuk el. Ebéd után némi szieszta, majd a mai nap fő programpontja következik: a Nacpan Beach. Elhagyjuk El Nido városkát, és körülbelül jó egy órás buszozás után jutunk el egy felejthetetlen partszakaszra, a Nacpan Beachre. A tíz-húsz, pálmafák alatt hűsölő turista és helyi halász szinte fel se tűnik a sok száz méteres aranyló homokos parton. Egy rövid sétával teljesen elhagyatott partszakaszokat fedezhetünk fel, ahol senkivel sem kell megosztani a strandolás örömeit. Egy tengerpari bárban koktélozhatunk, itt várjuk meg a napnyugta egyedüli fényeit, majd szürkület környékén indulunk vissza El Nidoba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 9. nap El Nido hajókirándulás: Tour A

  2
  A szárazföldi pihenőnap után ma egy újabb hajókirándulásra indulunk. El Nido talán leghíresebb túrája, a Tour A következik, melynek során több meseszép lagúnát keresünk fel. Az egyik lagúnához hajónk be se tud menni, térdig érő vízben tengerikajakokat bérelve juthatunk csak el a függőleges sziklákkal bekerített rejtett vízi világhoz. Másik helyen víz alá bukva kell átbújni egy hatalmas sziklafal mögé, hogy élvezhessük a világtól elzárt homokos partot. Ebédünket egy sziklafal árnyékában fogyasztjuk el, majd lazítunk a parton. Természetesen szigetről szigetre hajózva szakítunk elegendő időt, hogy búvármaszkban és légzőcsővel felszerelkezve gyönyörködhessünk a tarka, színpompás trópusi korallokban, halakban. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, a hajókiránduláson ebéd.
 • 10. nap El Nido, Las Cabanas Beach

  Utolsó tengerparti napunkon még kiélvezhetjük a napfényt, mielőtt visszatérnénk az európai télbe.  A környék másik legszebb, de immáron jóval felkapottabb partszakaszára igyekszünk, a Las Cabanas strandra. Az ide való eljutáshoz egy jellegzetes helyi járművet, a motoros triciklit vesszük igénybe. A motoros tricikli tulajdonképpen egy oldalkocsis motorkerékpár, látványos, áramvonalas „karosszériával”. Akik a canopy után további izgalmakra vágynak, kipróbálhatják a nemrég átadott zipline-t. A pazar panorámát kínáló drótkötélpálya egy kisebb csúcsról indulva a strand és a pálmafák fölött elsuhanva egy partközeli kis szigeten ér véget, ahonnan egy földnyelven tudunk visszasétálni strandunkra. De aki csak lazulni, napozni, úszkálni szeretne, az is megtalálja itt számítását. A pálmafák, a tenger, s a közeli bár kínálata kétségtelenül emlékezetessé teszi utolsó napunkat és esténket a Paradicsomban... Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11. nap El Nido, Manila

  Ma a reptérre indulunk és az aktuális menetrend függvényében a nap folyamán visszarepülünk Manilába. Amennyiben időnk engedi, szállásunk elfoglalása után rövid városnézésre indulunk. Elsétálhatunk Manila legnagyobb parkjába, a Rizal parkba, ahol hatalmas területen, füves nyitott területek, fás, bokros részek, és a Fülöp-szigetek szinte összes híres történelmi személyiségének szobrai várják a manilaiakat. Minden nap több száz filippínó jön ki a parkba, sportolni, zenélni, piknikezni, vagy csak kipihenni a nagyvárosi nyüzsgést, a kaotikus forgalmat, dugókat. A parktól nem messze található Intramuros a következő célunk. Manila történelmi magja, a város legrégebbi negyede. A XVI. század második felében a spanyol hódítók által emelt falak között eredetileg a gyarmatosító Spanyolország itteni képviselői éltek. Az épületeken mindenhol a régi spanyol korszak befolyását láthatjuk. Megnézhetjük a Santiago erődöt és a manilai katedrálist. Napnyugta után keresünk egy hangulatos vendéglőt, hogy megvacsorázzunk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Manila

  A mai napra szervezett programunk nincs, a nemzetközi járat menetrendjétől függően elindulunk a reptérre, majd megkezdjük hazautunkat Budapest felé.
Az oldalon látható képeket Pál Máté és Szabó Szilveszter készítették.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat a Fülöp-szigeteken belül bérelt kisbuszokkal,
- a szállást Manilában 2 éjszakára szállodában, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a szállást Coron Townban 3 éjszakára szállóban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a szállást a Linapacan-szigeteken 2 éjszakára két személyes sátrakban,
- a szállást El Nidoban 4 éjszakára szállóban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a kirándulást a Nacpan Beach-re
- a motoros taxik árát a Los Cabanas strandra,
- két egész napos sznorkell kirándulást Coron-szigetén,
- egy egész napos sznorkell kirándulást El Nidoban, felszereléssel, ebéddel,
- a 3 napos hajókirándulást privát hajóval a Linapacan-szigetek közt, teljes ellátással, 
- a híres Fülöp-szigeteki rumokból egy welcome drinket,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát, valamint a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket,
- a Fülöp-szigeteki belföldi repülőjegyek és illetékek árát, valamint a lehetséges repülőtéri kilépési illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást és a belépőket,
- a fakultatív programok árát,
- a külön feltüntetteken kívül az étkezéseket,
- a borravalókat (60 usd).

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára (Budapest - Manila - Budapest útvonalon) kb. 420.000 - 520.000 Ft.
A belföldi repülőjegyek várható ára (Manila - Coron, El Nido - Manila útvonalon) kb. 40.000 - 80.000 Ft.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk első szállásunkra Manilába, ahol a program kezdődik. A Fülöp-szigeteken belül menetrend szerinti repülőjáratokkal, menetrend szerinti buszokkal, bérelt kisbuszokkal, jeepney-vel, oldalkocsis motorral és többféle hajóval utazunk majd.

Az út jellegéből adódóan napi programjaink során több órát fogunk különböző típusú és méretű hajókban eltölteni. A hajók általában akkorák, hogy az egész csoport elférjen rajtuk, ám a helyi partnerek belátása alapján a csoportot adott esetben két külön hajón fogjuk elhelyezni. A sokszor viharos tenger, a nagy hullámok és az átlagosnál jóval több tengeren töltött idő miatt utazásunkat kizárólag úszni tudó, és az adott esetben kemény tengeri viszonyokkal jól megbirkózó utastársainknak ajánljuk.

Az adott térségben uralkodó aktuális időjárási viszonyok következtében a hajós programjaink változtatási jogát fenntartjuk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő jelentkezése esetén indítjuk.

Túra nehézsége

Programunkon gyalogtúrák minimálisan lesznek, alapvetően hajókirándulásokra és sznorkell túrákra indulunk, hogy a Fülöp-szigetek mesés szigetvilágát és víz alatti világát felfedezzük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vízek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva, esetleg a vízben úszva lehetséges! 

Meg kell jegyezzük e mellett, Délkelet-Ázsiában utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Szállás

Manilában egy belvárosi, 3 csillagos szállodában leszünk, két ágyas, saját fürdőszobás, meleg vízzel, angol WC-vel, ágyneművel, törölközővel és portaszolgálattal ellátott szobákkal. A szállodában reggelit kapunk, a hotel közvetlen környékén több étterem és kisbolt is található.

Coronban és el Nidoban különböző típusú szállókban szállunk meg. A szállók a helyi 2-3 csillagos besorolásnak felelnek meg. Ezeken a helyeken két ágyas, saját fürdőszobás, meleg vízzel, angol WC-vel, ágyneművel ellátott szobákban alszunk. A Fülöp-szigeteki viszonyoknak megfelelően szállásainkon a szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A szállásokon levő gekkók látványától ne ijedjetek meg, nagyon hasznosak ezek a kis gyíkok, és nem zavarják a szállóvendégeket.

A Linapacan-szigetvilágban bérelt, két személyes sátrakban alszunk majd, amelyekhez egy matracot és párnát is kapunk majd, nekünk csak a saját hálózsákról, vagy ágyneműhuzatról kell csak gondoskodni. A fürdőszoba itt közös használatú, rendkívül egyszerű, a helyi viszonyoknak megfelelő lesz, a zuhanyzáshoz pedig kis edények segítségével tudjuk majd magunkra önteni a vizet.

Terület

A Fülöp-szigetek Délkelet-Ázsiában található szigetállam, Földünk második legnagyobb szigetvilága, a Csendes-óceánban több mint 7 000 szigeten. Területe 300 000 km2. Ázsiától mintegy 1 000 km-re található. A Fülöp-szigeteket  négy tenger határolja. Keleten a Fülöp-tenger, nyugaton a Dél-kínai-tenger, délen a Sulu-tenger és a Celebesz-tenger. Az ország három nagy szigetcsoportra osztható: Luzon, Visayas és Mindanao.  A szigetek területének háromnegyedét hegységek borítják, sík földek a tengerpartokon vagy a folyó völgyekben vannak. A növényzet túlnyomó részt trópusi és gazdag, és tekintettel a természeti körülmények nagy különbségeire, nagyon változatos. A terület több mint 50 százalékát dzsungelek és trópusi őserdők borítják. A legelterjedtebb örökzöld fa a pálma, melynek mintegy 130 faja található meg. Az alacsonyabb területeken rendszerint a bambusz és a banánfa nő. Emlősök igen gyéren fordulnak elő benne, de pl. a puhatestűek, a madarak és a hüllők nagyon sok faját találhatjuk meg itt. A kevés emlős faj között megtalálható: makákó majom, kobold maki, mintegy 60 különböző fajta denevér, repülőkutyák, párducmacskák, leopárdok, vadmacskák, szarvasok, vízi bivalyok. A Fülöp-szigeteken élnek óriás tigriskígyók is, teknősök és hüllők. Nagyon elterjedtek az apró gekkók. Az általunk felkeresett szigeteken a helyi vezetők útmutatásával olyan helyeken fogunk sátrázni, ahol veszélyes állatok nem fordulnak elő!
 
A Fülöp-szigeteket a romlatlan természet, a vendégszeretet, az ország nagy részén a  tömegturizmus hiánya, de a gazdasági, társadalmi környezet bizonyos fokú elmaradottsága jellemzi. Ennek megfelel az utak állapota, a közművek előforduló hiánya, és bizony az egészségügyi ellátás is néhol bizonytalan. Az emberek életritmusa, igényszintje eltér az európaitól, amire nem árt felkészülni. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő – problémákat nem ismerő – mentalitásra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, illetve egyéb előre nem látható tényezők (vis major) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!
 
Térerő: 
A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. A magyar szolgáltatók telefonjai működnek. A szállásainkon általában van wi-fi. El Nidoban, az egész faluban akadozhat az áramellátás. A nagyvárosokban internet kávézókban kb. 200 Ft/óra áron lehet internetezni! 
 
Elektromosság: 
Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak, (220 V), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Fülöp – szigeteken az elektromos csatlakozók, konnektorok magyar szabvány szerintiek. El Nidoban akadozhat az áramellátás. 
 
Veszélyek: 
Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, a Fülöp-szigetek a közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy a Fülöp-szigetek alapvetően biztonságos, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Főként Manilában legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Fülöp-szigetek klímája trópusi, azaz meleg, forró. Az időjárást a délnyugati (májustól októberig) és az északkeleti (novembertől kora májusig) monszunszelek határozzák meg.  Alapvetően két jól elkülöníthető évszak létezik: a száraz és az esős, az utóbbi valóban sok esővel jár, és az ország nagy részén júniustól októberig tart. Az esős évszak folyamán, akár november végéig nem ritkák a tájfunok. Utunk a száraz évszak közepére esik, így minimális az eső esélye. A tengerparton napközben túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre, változóan felhős időre számíthatunk, ahol éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Itt különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy sport táska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb!). Pl. póló és nem hosszú ujjú ing. Lecsatolható szárú hosszú nadrág, a nyári lábbeli vagy túraszandál mellé egy kényelmes túra cipő, fejfedő, könnyű esőkabát, polár felső (a hegyek között  késő esténként, valamint a légkondicionálóval brutálisan lehűtött járműveken jól jöhet egy könnyű dzseki, polár), fürdőruha, napszemüveg, napolaj. A helyenként poros úton jól jön egy porfogó kendő az arc elé. Svájci bicska, zseblámpa vagy fejlámpa, és elemek, gyufa vagy öngyújtó, gyógyszerek, mini-varrókészlet, nyári hálózsák, szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott, csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő mindig legyen. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd. 

Védőoltás: 
Nincs kötelezően előírt védőoltás. A trópusi országokba sokat utazóknak azonnan javasoljuk a hepatitisz A, B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

FONTOS! A magyarországi oltóközpontok ajánlásával ellentében a Fülöp-szigeteken az általunk meglátogatott területeken évtizedek óta nem fordult elő a malária, így a méregdrága gyógyszer beszerzése teljesen felesleges!

Gyógyszerek: 
A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Élelem

Természetesen lehet itthonról is minimális mennyiségű nem romló ételeket hozni, de teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük. Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1 000 Ft körül lehet éttermekben ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak és egészségügyi szempontból biztonságosak.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz Fülöp – szigeteki peso (PHP). 1 USD = kb. 54-55 PHP, vagyis 1 Fülöp szigeteki peso kb. 7 magyar forint. Legcélszerűbb az amerikai dollár (USD) kivitele készpénz formájában, az Eurót rosszabbul váltják. Készpénzt váltani mindenhol gond nélkül lehet, utazási csekkel a nagyobb városokon kívül viszont akadhatnak problémáink. A hitelkártyák elfogadása limitált, és használatuk pénzbe kerülhet, de vannak automaták, melyek használhatók készpénzfelvételére. A külföldi fizetőeszközök bevitele nem korlátozott. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, a reptéren, vagy bankban váltsunk, és nem "feketén" az utcán. Ajánlott költőpénz kb. 100 000 – 150 000 Ft, valamint kb. 50 USD a belépőkre. Ebbe beleszámoltuk a kint vásárolt élelmiszereket, italokat, ivóvizet, vacsorákat éttermekben és utcai étkezdékben, a belépőket és néhány olcsóbb ajándék árát. Ez persze átlag számítás, van aki ehhez képest többet, van aki kevesebbet költ egyéntől és vérmérséklettől függően. 
 
Tájékoztató árak: 
- repülőtéri transzfer megközelítő ára 20 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.
- Coron, Eco Turism Development Fee: 200 PHP
- El Nido, Taraw via ferrata /canopy: 730 PHP
- El Nido, Eco Turism Development Fee: 200 PHP
- El Nido, Big Lagoon belépő: 200 PHP
- El Nido, Big Lagoon kajakbérlés: 300 PHP / kajak
- El Nido, kajakbérlés fél napra: 300 - 500 PHP / kajak
- El Nido, zipline: 1000 -1200 PHP / csúszás oda-vissza
- hajókiránduláson a sznorkellhez úszony bérlés: 150 PHP / nap
- borravalók a helyi személyzenek: 60 dollár

Vám

Magyar állampolgárok 2022. február 10-től továbbra is 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Fülöp-szigeteken. Részletes szabályok: https://etravel.gov.ph/entry-guidelines  Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.

Vissza, vagy továbbutazásra szóló jegy hiányában a belépni kívánó személy kiutasítható az országból, amely végzés végrehajtása az útlevél elkobzását és akár egy hetes kényszerű reptéri tartózkodást is jelenthet!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek! 

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/fulop-szigetek


Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) hátizsák, vagy sport táska, és egy kicsi hátizsák (25-30 literes), úgy pakolva, hogy néha egyszerre kell vinni mindkettőt. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 23.100 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 23.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 42.260 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Irina

„Az egész utazás nagyon tetszett! Beleszerettem a Fülöp szigetekbe. Nem voltak kifejezett elvárások, nem ipari turizmust akartam, szép természettel, jó társaságban, új élményekkel. Ügyesen fel volt építve a program, hogy egyre izgalmasabb és különlegesebb dolgokat láttunk. Semmit nem hagytam volna ki belőle! Nekem az útnak több csúcspontja volt, pl. a korallzátonyok, a katamaránozás, roncsmerülés, bungallós sziget és beszélgetés a szigeten a házigazdánkkal. Szuper volt a tuk-tukozás a hot springs-hez vezető úton. Nagyon jó szállásaink voltak. A sátrazás sem zavart, mert a rottyant sátor legalább lehetőséget adott látni a csillagokat és a napfelkeltét, miközben még a hold is fent volt a pálmák felett. Különleges élmény! A túravezető egyértelműen profi. Ami különösen tetszett, hogy nem ragadt bele mereven a túravezető szerepbe, hanem velünk együtt élvezte a snorkelinget, homokos tengerpartokat és az utazást. Jó buli volt, szólt a zene, minden a helyén volt.”

Viktor

„Nagyon jól összerakott program. Ha lehetősèg lenne rà, èn szívesen megtudtam volna kicsit többet a filippinók kulturàjàròl, èletformàjàròl, törtènelmèről. De e nèlkül is remek volt. Ami turàzàsnak vehető, az a fakultatív via ferrata volt. Ez inkább làtvànyossàg volt, mint túra, de gyönyörű helyre vitt fel az ùt. Megèrte. Illetve a Coron-i hegyre fellèpcsőzés is kisebb turának vehetö abban a hőmèrsèkletben. :) Remekül èreztem magam. Nekem minden egyes merülès, ahol felfedezhettem a tenger èlövilàgàt, egyedi èlmèny volt. Nincs olyan, amit felejteni szeretnèk. bàrkinek javasolnàm, aki imàdja a tengert és bírja a hajózàst!”

Eszter

„Nagyon tetszett a programok felépítése, ugyan nem volt túl sok, nekünk pont megfelelt, de bármikor dönthettem volna úgy, hogy kihagyok egyet és inkább pihenek, meg volt rá a lehetőségem. Mi magunknak is ilyen sűrű napirendet szoktunk beszervezni, mi ezt szeretjük. A túravezető, Sly, nagyon rugalmas, érti a dolgát, nagyon erre a szerepre való. Mindenképpen javaslom a céget is és az utat is a barátaimnak. Profi szervezés, rátermett, szakmailag odaillő emberekkel.”
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.