Fülöp-szigetek: Palawan, Coron

Kalandos hajózások a Csendes-óceán melléki szigetvilágban

A Fülöp-szigetek Földünk második legnagyobb szigetvilága, több mint hétezer trópusi szigettel. Utunk a szigetvilág északi részére kalauzol: a tenger felett hegyek, vulkánok, pálmák övezte fehér homokos tengerpartok, fantasztikus formájú sziklák, barlangok, rejtőzködő lagúnák. A tenger alatt pedig korallzátonyokat láthatunk csodálatosan színes és változatos  élővilággal. Mindezt megláthatja az utazó, aki vállalkozik arra, hogy felkeresse ezt a Dél-kínai-tengeren elterülő, egyedülálló természeti szépségekben bővelkedő országot. A természeti látnivalókon kívül megismerkedhetünk a helyiek sajátos, semmihez sem hasonlítható kultúrájával, mentalitásával, melyet a Fülöp-szigetek délkelet-ázsiai elhelyezkedése, a különböző népcsoportok sokaságának tradíciói és a történelem több nagyhatalmának gyarmati uralma alakított évszázadokon keresztül. A jelenlegi politikai helyzet ellenére az ide érkező turisták teljes biztonságban élvezhetik az ország fantasztikus természetei és kulturális adottságait, így ha egy aktív és felejthetetlen programra vágysz, akkor ezt az utat Neked találtuk ki!
 
Kiemelt látnivalók utazásunk során:
 
- Manila nyüzsgő metropolisza
- a Bacuit szigetvilág fantasztikus formájú sziklái, fehér homokos tengerpartjai
- a Fülöp-szigetek egyik leghosszabb és legszebb homokos standja, a Nacpan Beach
- színpompás trópusi korallok és hihetetlen gazdag víz alatti élővilág
- három napos felejthetetlen hajókirándulás a Linapacan-szigetek között, saját hajóval
- Coron Island lenyűgöző természeti értékei
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. március 14. -
2019. március 25.
2019. március 13. -
2019. március 26.
Már csak néhány hely maradt!
2019. március 03.
Programunkon alapvetően hajókirándulásokra és sznorkell túrákra indulunk, hogy a Fülöp-szigetek mesés szigetvilágát és víz alatti világát felfedezzük. Mivel a program jelentős részén hajózni fogunk, a biztos úszni tudás ezen a túrán elengedhetetlen, úszni nem tudók jelentkezését a túrára nem fogadjuk el! Mivel sokat fogunk a tengeren hajózni, tisztában kell lenni azzal, hogy a reggel általában csendes vízek a délutáni órákban a feltámadó szélben hullámossá válhatnak, aki nagyon hajlamos a tengeri betegségre, annak ezt a túrát nem ajánljuk! A hajók egyes esetekben a part menti mólónál tudnak kikötni, de a móló telítettsége esetén lehet, hogy egyik hajóról a másikra átmászva tudjuk a mólót megközelíteni, sőt egyes esetekben ez csak a derékig erő vízben gázolva, esetleg a vízben úszva lehetséges! A Fülöp-szigetek mesés szigetvilágában utazni hihetetlen élményeket jelent, európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!
1

 
Manila
 

Érkezés Manilába. A szállás elfoglalása és a becsekkolás után szállásunk környékén keresünk egy hangulatos vendéglőt, hogy megvacsorázzunk, és erőt gyűjtsünk a másnapi korai keléshez. Szállás szállóban.

2

 
Manila, Puerto Princessa, Palawan: El Nido
 

Ma el is hagyjuk a nyüzsgő Manilát, s a reggeli órákban átrepülünk Palawan szigetére. Alig másfél órás repülés után landolunk a sziget fővárosa, Puerto Princesa repterén, ahol rögtön bérelt járműveinkbe szállunk, hiszen innen még egy 4-5 órás buszozás vár ránk a Palawan északi csücskében található, mesés fekvésű El Nidoba. A szállásunknak otthont adó kis falu egy csodálatos  öbölben fekszik, a tengerből és a földből kinövő tipikus délkelet-ázsiai mészkőhegyek között. Elfoglaljuk szállásunkat, s amennyiben időnkbe még belefér, egy csodás naplemente nézésre utazunk át motoros taxik segítségével a közeli Los Cabanos strandra. A pálmafák, a tenger, s a közeli bár kínálata kétségtelenül emlékezetessé teszi első esténket... Szállás: szállóban.

3

 
El Nido hajókirándulás: lagúnák
 

Ma felejthetetlen élményben lesz részünk: első hajókirándulásunkra indulunk! Első ránézésre gyanúsan keskeny lélekvesztőnek kinéző vízi járművel indulunk el, de elég hely van mindennek, és a hajó két oldalán stabilizáló rudak segítenek a  hullámok leküzdésében. Ennek köszönhetően minimális a tengeribetegség esélye. Fel kell készülni ugyanakkor, hogy a hajók néhány esetben csak úszva, vagy a derékig érő vízbe begyalogolva közelíthetők meg, felszerelésünket mindenképp vízálló táskákba tegyük! Ilyen táskákat El Nidóban úton-útfélen jó áron beszerezhetünk. Felpakolva ivóvízzel, élelmiszerrel és sznorkel felszereléssel kihajózunk a Bacuit-szigetvilág felfedezésére. Délkelet-Ázsia talán legszebb, de mindenképp egyik leglátványosabb szigetcsoportja vár minket. A kristálytiszta vízben magasodnak a méregzöld trópusi növényzettel borított mészkősziklák, szigetek, melyek mélye felderítésre váró lagúnákat, strandokat rejt, a körülöttük lévő víz alatt pedig korallok és a köztük élő halak színes és nyüzsgő világa várja az utazót. Az egyik lagúnához hajónk be se tud menni, térdig érő vízben gázolva jutunk el a függőleges sziklákkal bekerített rejtett vízi világhoz. Másik helyen víz alá bukva kell átbújni egy hatalmas sziklafal mögé, hogy élvezhessük a világtól elzárt homokos partot. Ebédünket egy sziklafal árnyékában fogyasztjuk el, majd lazítunk a parton. Természetesen szigetről szigetre hajózva szakítunk elegendő időt, hogy búvármaszkban és légzőcsővel felszerelkezve gyönyörködhessünk a tarka, színpompás trópusi korallokban, halakban. Szállás: szállóban, ellátás: a szálláson reggeli, a hajókiránduláson ebéd.

4

 
El Nido hajókirándulás: Matinloc-sziget
 

Még egy újabb hajókirándulásra indulunk a Matinloc és Tapiutan szigetek környékére. Túránkat a formájáról csak Helikopter szigetnek nevezett megállóval és egy bevezető sznorkelezéssel kezdjük, majd behajózunk a két nagyobb sziget közötti csatornába, ahol a Matinloc szentélyt megtekintve ebédszünet következik. A tengerből meredeken kiemelkedő szürke sziklaszirtek lábánál található keskeny homokpadok mentén sznorkelezve ma is mesés víz alatti világot fedezhetünk fel, a bátrabbak és a nagyon jó úszók ezután - ha a vízállás lehetővé teszi - a Secret Beach elnevezésű öbölbe úszhatnak be, némi kihívás leküzdése után. Túránkat a Hidden Beach mesés díszletei között zárjuk. A sorrend persze változhat, ha megpróbáljuk a többi hajót kicselezve a legtöbb nyugodt percet biztosítani a magunk számára... A késő délutáni órákban térünk vissza El Nido kikötőjébe, ahol ma este is remek éttermek közül válogathatunk. Szállás: szállóban, ellátás: a szálláson reggeli, a hajókiránduláson ebéd.

5

 
El Nido, Nacpan Beach
 

Ma délelőtt szabadprogram keretében lazulhatunk El Nido városkájában. Az igazán bevállalós utastársakkal egy fakultatív program keretében az El Nido fölé magasodó sziklák egyikére próbálunk felkapaszkodni a Taraw via ferrata / canopy útvonalon egy csodás panorámáért, majd ebédünket már az egyik tengerparti étterem teraszán ülve fogyaszthatjuk el. Ebéd után némi szieszta, majd a mai nap fő programpontja következik: a Nacpan Beach. Az ide való eljutáshoz egy jellegzetes helyi járművet, a motoros triciklit vesszük igénybe. A motoros tricikli tulajdonképpen egy oldalkocsis motorkerékpár, látványos, áramvonalas „karosszériával”. Elhagyjuk El Nido városkát, és körülbelül jó egy órás motoros triciklizés után jutunk el egy felejthetetlen partszakaszra, a Nacpan Beachre. A tíz-húsz, pálmafák alatt hűsölő turista és helyi halász szinte fel se tűnik a sok száz méteres aranyló homokos parton. Egy rövid sétával teljesen elhagyatott partszakaszokat fedezhetünk fel, ahol senkivel sem kell megosztani a strandolás örömeit. Egy tengerpari kisvendéglőben megvacsorázunk, megvárjuk a napnyugta egyedüli fényeit, majd szürkület környékén indulunk vissza El Nidoba. Szállás: szállóban, ellátás: a szálláson reggeli.

6

 
El Nido, Linapacan-szigetek
 

A szárazföldi pihenőnap után ismét egy életre szóló kaland következik: El Nidoból Coron szigetére hajózunk át. A menetrend szerinti 7-8 órás hajóút helyett azonban megtapasztalhatjuk, hogy milyen érzés a turizmus előtt szinte teljesen érintetlen, részben lakatlan szigeteken partra szállni. Privát hajónkkal a reggeli órákban futunk ki Palawan szigetének egyik északi kikötőjéből, majd kisebb-nagyobb megszakításokkal a kora délutáni órákban érkezünk meg a Linapacan-szigetvilág világtól eldugott szegletébe. Hol kedvünk szerint sznorkelezünk egyet, hol pedig a parton lesünk bele a helyiek életébe. A szárazföldön szokásunkhoz híven egy-egy túrával színesítjük majd a napot, de az aktív kikapcsolódás részeként akár röplabdázhatunk vagy tengeri kajakozhatunk is egyet a kristálytiszta vizű öblök egyikében. Szállásunk a szigeten sátrakban, vagy a homokos tengerparton a csillagos ég alatt lesz. Szállás: sátor, ellátás: a szálláson reggeli, a hajókiránduláson ebéd, vacsora.

7

 
Linapacan-szigetek
 

Folytatódnak vadregényes napjaink a Linapacan-szigeteken, ahol az előző napon felfedezett részek mellett újabb eldugott szigeteket és öblöket fedezünk fel saját hajónkkal. A helyiek úgy tartják, hogy Linapacan-szigetek környékén a víz olyan tiszta, mint sehol máshol a világon. Természetesen ennek utánajárva merülünk mi is minél többször a víz alá, hogy hatalmas, érintetlen korallmezők között élvezzük ki a tengeri élővilág csodáit. Napunk vége felé aztán visszatérünk szállásunkra. Szállás: sátor, ellátás: teljes ellátás.

8

 
Linapacan, Busuanga Island: Coron Town
 

Várhatóan a déli órákban érkezik meg hajónk Coron városba. Partraszállás után a kikötőből új szállásunkra utazunk, ahol a következő három éjszakát fogjuk eltölteni. A két nomád, sátras éjszaka után jól fog esni egy zuhany, majd egy könnyű ebéd után a városka felfedezésére indulunk. A késő délutáni órákban aztán a környék kedvenc kilátópontjára, a Mt Tapyas csúcsára kapaszkodhatunk fel. A túra rövid, de meredek, megerőltető, ám a panoráma és a naplemente remélhetőleg mindenkit kárpótolni fog. Szállás: szállóban, ellátás: a hajókiránduláson reggeli.

9

 
Coron Town, Coron Island
 

A mai napon a Busuanga-szigeten fekvő Coron Town-tól egy jó fél órányi hajóútra található azonos nevű sziget, Coron felé vesszük az irányt. A sziget már önmagában is rendkívül különleges, hiszen a tűéles mészkőcsipkék formálta tájon úgy érezhetjük magunkat, mintha egy másik bolygón lennénk. A vad táj azonban megannyi szépséget rejt, melyekért csupán egy néhány tízperces ám annál meredekebb túrát kell megcsinálnunk. Az első kilátópontunkból a kristálytiszta vizű, a kék és a zöld valószínűtlenül sok árnyalatában pompázó Kayangan-tavat csodálhatjuk meg, amelyben aztán később természetesen meg is fürödhetünk. A további programok során megnézzük még a hasonló fekvésű Barracuda-tavat, strandolunk a Banol Beach-en illetve sznorkelezünk a Twin Lagoons korallszirtjei között. Naplementére pedig már visszatérünk Coron Town-i szállásunkra. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

10

 
Coron Town, Lusong Islands, Pass Island
 

Ma egy utolsó, ismét rendkívül látványos hajókirándulásra indulunk. Első megállónk egy II. világháború alatt elsüllyedt japán hadihajó roncsaihoz vezet, itt sznorkelezhetünk a roncson időközben megtelepedett korallokat, s a köztük úszkáló színes halakat megcsodálva, majd a Lusong korallkert látványos korallmezői következnek. A korallmező szélén csobbanunk a vízbe, majd a tenger áramlatát kihasználva sodródunk a korallok fölött, míg a hajónk pár száz méterrel odébb felvesz bennünket. Innen a Pass Island idilli, pálmafákkal teli strandja következik, ahol nincs más dolgunk, mint elfogyasztani ebédünket, s átadni magunkat a tengerparti könnyed lazulásnak. Szállásunkra visszatérve megtartjuk búcsúesténket, hiszen holnap búcsút intünk e szinte még érintetlen Paradicsomnak. Szállás: szállóban, ellátás reggeli.

11

 
Coron Town, Manila
 

Reggelink után a reptérre indulunk és a délelőtt folyaman visszarepülünk Manilába. Amennyiben időnk engedi, szállásunk elfoglalása után rövid városnézésre indulunk. Elsétálhatunk Manila legnagyobb parkjába, a Rizal parkba, ahol hatalmas területen, füves nyitott területek, fás, bokros részek, és a Fülöp-szigetek szinte összes híres történelmi személyiségének szobrai várják a manilaiakat. Minden nap több száz filippínó jön ki a parkba, sportolni, zenélni, piknikezni, vagy csak kipihenni a nagyvárosi nyüzsgést, a kaotikus forgalmat, dugókat. A parktól nem messze található Intramuros a következő célunk. Manila történelmi magja, a város legrégebbi negyede. A XVI. század második felében a spanyol hódítók által emelt falak között eredetileg a gyarmatosító Spanyolország itteni képviselői éltek. Az épületeken mindenhol a régi spanyol korszak befolyását láthatjuk. Megnézhetjük a Santiago erődöt és a manilai katedrálist. Napnyugta után keresünk egy hangulatos vendéglőt, hogy megvacsorázzunk. Szállás szállóban, ellátás reggeli.

12

 
Manila
 

Nemzetközi járatunk indulásának függvényében transzfer a reptérre, majd megkezdjük hazautunkat Budapest felé.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Szabó Szilveszter készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés