Bejelentkezés

Srí Lanka, Maldív-szigetek

Ceylon, a Kelet kapuja és a varázslatos Maldív-szigetek hosszabbításban.

Télből a nyárba? Egzotikus pálmafákkal, hegyekkel, eukaliptusz erdőkkel, csodás óceán és tengerparttal, közel két hétig tartó napsütéssel? Stresszes téli, hideg és lehangoló időjárás helyett benne lennél inkább egy kalandos raftingtúrában, esetleg meglesnéd, hogyan telelnek a bálnák, delfinek? Nem szereted a februári szomorú és szürke időjárást, helyette szívesebben lennél a tengerparton, elefántháton, a trópusi hegyekben, ahelyett, hogy otthon söprögeted a karácsonyfa lehullott tűleveleit? Kezd velünk a türkizkék tengervízben lubickolva az újévet, vagy csak lazulj a parton! December végén és február elején is indulunk Srí Lankára, neked is itt a helyed, ha valami igazán különlegesre vágysz!

Ebben a pici, szigetnyi országban mindent megtalálhatunk kezdve a több ezeréves ősi történelmi emlékektől, a vallási szent helyekig, a barlang- és sziklafreskókon át, egészen a modern városokig. A csodálatosan gazdag és színes srí lankai természetben, igazán változatos terepen vezet kalandos utunk közel két héten át. Együtt úszhatunk óriási teknősökkel, színes halakkal, találkozhatunk bálnákkal, delfinekkel, fotózhatunk igazi vad elefántokat, varánuszokat, bivalyokat. Ha szerencsénk van, láthatunk civetteket, krokodilt, rengeteg – csak a szigeten honos – madarat. A méltán híres királyi botanikus kertben pedig egészen különleges trópusi növénycsodákkal is találkozhatunk. Mindemellett Sri Lanka a gasztronómia ínyenceinek is kedvelt helye, az indiai, keleti vonások fúziós módon köszönnek vissza, így tányérjainkra garantáltan nem az otthon megszokott kerül… Frissen fogott tengeri herkentyűk között válogathatunk, amit a tengerparton azon nyomban elkészítenek nekünk, megismerkedhetünk a fűszerek világával, illetve a hegyekben bepillantást nyerünk a teakészítés fortélyaiba. Kézművességéről, fafaragó-, maszk- és batikművészetéről, arany és drágakő készítéséről is híres a sziget, biztosan nem üres kézzel térünk haza szeretteinkhez az út után.

„A land like no other”- tartja a mondás… Egy különleges ország, mely egyetlen másikhoz sem hasonlítható. Ilyen Srí Lanka szigete. Maga a csoda! Amikor pedig ezt állítjuk, nem mondunk valótlant! Aktív és mesés élményekben gazdag utunkat azoknak ajánljuk, akik igazi különlegességre vágynak!

Srí Lanka területéről eddig nyolc helyszín került fel a Világörökségi Listára, amelyből 6-ot túránk során mi is meglátogatunk! A 7. bónusz, ha fel tudsz kelni elég korán. 


Kiemelt látnivalók az utazás során:
 
Ősi városok:
- Sigriya (UNESCO Világörökség)
- Polunaruwa (UNESCO Világörökség)
- Anaradhapura - a legnagyobb ősi város a Boddi fával (UNESCO Világörökség)

Kulturális emlékek:
- Dambulla (UNESCO Világörökség)
- Kandy királyi város (UNESCO Világörökség)
- Galle óvárosa és erődítményei (UNESCO Világörökség)

Természeti látványosságok, aktív programok:
- klasszikus szavannai vadrezervátum szafari
- Udawalawe és Wilpattu Nemzeti Parkok
- vad elefántok, teknősök, korallzátonyok, fakultatív bálna és delfin les
- Ádám Csúcs: Sri Lanka egyik legmagasabb és legszentebb vallási helye
- látványos túra teaültetvényeken át
- Sinharaja lélegzetelállító esőerdeje (UNESCO Világörökség)

Időpontok

 • 2023. december 28
  → 2024. január 09.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Srí Lanka alapprogram után a szomszédos Maldív-szigeteken.

Ki ne ismerné, s ki ne vágyna rá, hogy egyszer az életben eljusson az Indiai- Óceán ámulatba ejtő és magával ragadó, pálmafás, fehér homokos partszakaszokkal szegélyezett érintetlen trópusi környezetébe, ahol a természetfilmekből ismerős türkizszínű lagúnákkal tagolt szigetek, a káprázatos vízi világ és a buja trópusi növényzet képeslapra illő tájai már-már valószínűtlenül szépek? A Maldív- szigetek már régóta vonzzák az utazókat, s Marco Polo nem tévedett mikor találóan „az Indiai-óceán virágának” írta le ezt a csodálatos szigetvilágot. Aktív túránkkal az „Utolsó földi paradicsomba” is becsempészünk egy kis Eupoliszos feelinget, s ha még egyedül vagy, avagy már a nászutadat is kipipáltad, akkor is itt a helyed! Rendhagyó túránkkal bebizonyítjuk, hogy a Maldív-szigetek nemcsak a nászutasoknak, milliárdosoknak és a lustálkodóknak való, hanem Neked is óriási élményeket rejteget. Ha velünk tartasz, csodás víz alatti élményekre tehetsz szert, élőben láthatod az igazi türkizkék óceánt, együtt merülhetsz a kristálytiszta vízben millió színes halacskával, teknősökkel, rájákkal és akár még cápákkal is, belekóstolhatsz egy nap erejéig a luxuséletbe egy gyönyörű resort szigeten, s elmondhatod magadról, hogy jártál itt is :)

A kiegészítő program felára 399.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2023. december 28-án / 2024. február 2-án kezdődik Anuradhapurában és 2024. január 14-én / február 19-én ér véget Maléban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Colombo, Negombo

  A repülőjáratok menetrendjétől függően megérkezünk Sri Lanka szigetére. Miután megérkezünk a reptérre, elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Itt egy éjszakát töltünk. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá időnk, teszünk egy sétát a környéken. Este kipihenjük a hosszú repülést, majd innen indulunk másnap e nagyszerű ország felfedezésére. Szállás: hotel.
 • 2. nap Negombo, Dambulla, Anuradhapura

  1
  Reggeli után elindulunk a sziget északi részébe, hogy felfedezzük azt. Út közben megállunk, hogy megnézzük Dambulla fő látványosságát, az UNESCO Világörökséghez tartozó i.e. 1 századi buddhista barlangtemplomot pazar falfestményeivel. A hegy tetején öt sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke, aki trónra kerülése utándekoráltatta menedékét. A hagyományt az őt követő, későbbi királyok is folytattak, így ma már ezernyi falfestmény és 150 szobor köszön vissza a látogatókra. A délután hátralevő részében Sri Lanka legnagyobb ősi fővárosát, Anuradhapura-t is felfedezzük, amely vetekszik a legismertebb romvárosokkal. Belefuthatunk zenélő, ünneplő zarándokcsoportokba, akik nemcsak ezt a szent helyet akarják megnézni, hanem jöttek a történelmi nevezetességekkel is megismerkedni. Így teszünk mi is, felkeressük a több mint 2000 éves romokat, fürdőket, templomokat, szobrokat, kőfaragásokat, parkokat. Meglepő módon már akkor rendelkeztek kórházzal, szállodával, öntöző rendszerekkel és víztározókkal, amelyek szintén sétánk részét képezi. Este megérkezünk szállásunkra, hogy kipihenjük magunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Anuradhapura, Wilpattu NP, Polunaruwa, Sigiriya

  2
  A mai napon kora reggel elhagyjuk szállásunkat, hogy felfedezzük Srí Lanka legnagyobb leopárd populációját is rejtő Wilpattu nemzeti parkot, mely jóval kevesebb turistát vonz, mint a sziget többi nemzeti parkja. Ha szerencsénk van nem csak a „cicákkal”, hanem ajakos medvével, különféle szarvasokkal, ragadozó madarakkal és aranysakálokkal is találkozhatunk a park többi lakója mellett. Délután Polonnaruwába utazunk, hogy meglátogassuk a szintén UNESCO védettséget élvező romvárost, amely Anuradhapura hanyatlását követően szolgált fővárosul. Aránylag jó állapotban levő paloták, buddhista templomok, kertek, parkok és sztúpák tanúskodnak a kor tündökléséről, a régen kialakított víztározók közül pár még most is betölti szerepét. A hatalmas sztúpákat a dzsungel benőte az idők folyamán, de a feltárásoknak köszönhetően ismét gyönyörködhetünk bennük. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Sigriya, fűszerkert, Kandy

  1
  Mai napunkon Srí Lanka egyik leghíresebb és legnagyobb nevezetességéhez látogatunk el. Mára már az UNESCO védettségét élvezi Sigiriya fellegvára, mely az 5. században élte fénykorát, amikor a 200 méteres sziklahegy tetejére kiépítették a környező dzsungelből kinövő város és erőd komplexumot. Szinte egy komplett várost tártak fel itt, vízi parkokkal, kertekkel, palotákkal, fali freskókkal, ahonnan bámulatos látvány tárul a szemünk elé: messze kémlelhetünk a vulkáni dombokkal övezett esőerdők felett. A bátrak meg is mászhatják a szemközti csúcsot, ahonnét még fenségesebb az Oroszlán-szikla látványa. Délután útba ejtünk egy fűszerkertet, hogy láthassuk valóságban is az asztalunkra kerülő fűszereket. A bors, a gyömbér, a fahéj, a vanília, a szerecsendió, a kakaó, a kardomon, mind a mai napig az ország fontos export termékei, így termesztésük sok embernek ad megélhetést. Este Kandybe utazunk, és ott szállunk meg. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Kandy

  A királyi város 500 méter magasan terül el, méltán szerepel az UNESCO világörökségi listán, ha körbetekintünk a hegyek közé zárt királyi székhely kellemes klímájú történelmi hangulatot idéző városán, mely az óváros közepén elterülő mesterséges taváról, világhírű királyi botanikus kertjéről és Buddha fogát őrző templomáról híres. Kiváló múzeuma feldolgozza a buddhizmus történetét, a királyi palota archeológiai múzeuma pedig bepillantást nyújt a kor építészetébe és egyéb emlékeibe. S hogy a művészet és kézművesség ma is élő hagyomány, arról tanúbizonyságot a piaci forgatagban találunk, ahol fafaragókkal, rézművesekkel, és ékszer készítőkkel találkozhatunk sétánk során, de a világ legjobb minőségű zafírja is a környéken lelhető. Délelőtt a városi piacot látogatjuk meg, ha szeretnénk friss és különleges trópusi gyümölcsöket is kóstolhatunk. Délután szabad program keretében egy batik stúdióba és egy drágakő készítő műhelybe is ellátogatunk, ahol elleshetjük a viaszoló kelmefestés és a drágakőbányászás - csiszolás technikáit, avagy a város 1821-ben alapított, s a világ egyik leggazdagabb orchidea gyűjteményével rendelkező botanikus kertjét látogathatjuk meg, melyben 4000 trópusi és mérsékelt égövi növény mellett majmok, madarak és gyümölcsevő denevérek is élnek. Este méltó módon búcsúztathatjuk el együtt az óévet. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Kandy, Kitulgala rafting, Nallathanniya, Ádám-hegy

  Reggelink után szállásunkat elhagyjuk, s elindulunk Srí Lanka leghosszabb folyójához, a „Híd a Kwai folyón”című film forgatási helyszínére, ahol részt veszünk egy rafting túrán. Kora délután indulunk tovább, és kanyargós panoráma utakon keresztül érjük el Ádám hegyét. Elfoglaljuk szállásunkat Nallathanniyaban, s rákészülünk a másnapi túránkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Ádám Hegy, Hatton, Ella

  3
  Akik meg akarják mászni a 2222 méteres Ádám hegyét, azok hajnalban zarándokok tucatjaival indulhatnak el a 4 órás lépcsőzésre. A legenda szerint Ádám paradicsomból való kiűzetésekor itt állt meg először, melynek bizonyítéka a hegytetőn található lábnyom. A muzulmánok és keresztények Ádám, a hinduk Siva, a buddhisták pedig Buddha lábnyomának tulajdonítják, így mindenféle felekezet híveivel összetalálkozhatunk zarándokutunk során. A lényeg, hogy a csúcsról pazar kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre napfelkeltekor. Akik lent maradnak, azok élvezhetik a kellemes klímájú reggelt, a kis falu friss, zöld környezetét. Délelőtt tovább indulunk Ellába, a teatermelő idilli falucskába. Út közben Hattonban egy rövid időre elbúcsúzunk bérelt buszunktól és vonatra szállunk, hogy közel 4 órában a világ egyik legszebb nyomvonalán végig vonatozzunk egészen Elláig, ahol bérelt buszunk és szállásunk már várni fog ránk. Az estét érdemes a városka egyik éttermében eltölteni, a rendkívül jó hangulat és ételek garantáltak. A kulináris élvezetek helyett itt akár kipróbálhatjuk a srí lankai olajos, fej - és testmasszázst közel 2 órában. Napokra feltölt minket! Szállásunk itt, Ellában lesz. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Ella, teaültetvény, Tissamaharama

  2
  Reggeli után elbúcsúzunk szállásunktól, hogy tovább induljunk felfedezni a szigetet. A mai napon meglátogatunk egy teaültetvényt és egy tea üzemet, hiszen a tea Srí Lanka fő export terméke, s a kipusztult kávéültetvények helyén már 200 éve folyik a tea termesztése, fermentálása és szárítása. Ezt a folyamatot követhetjük nyomon rövid látogatásunk során. Ezt követően tovább indulunk, út közben több fotószünetet is beiktatunk, s miután megérkeztünk szállásunkra, ha időnkbe belefér, a közelben egy könnyed csónakázásra indulunk a Tissamaharamai-víztározóra, amolyan vízi szafarira. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat Tissamaharama városában. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Thissahamara, Udawalawe Nemzeti park, Mirissa

  Kora reggel kelünk és ismét visszatérünk a természetbe, ezer féle állat társaságában töltjük el a délelőttünket. Ezúttal a híres Udawalawe Nemzeti Parkba látogatunk el. A park, amely egy 308 km²- es víztározó közepén helyezkedik el, gyér növényzete ellenére különleges szépségű és ideális a madarak és a vadállatok megfigyeléséhez. A délutáni órákban indulunk tovább tengerparti szállásunkra Mirissába, ahol az elkövetkező három napot fogjuk eltölteni. Megérkezésünk után még az egész délutánunk szabad, így élvezhetjük a tengerpartot, a hullámokat és gyönyörködhetünk a csodálatos mirissai naplementében is. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Mirissa tengerpart / Sinharaja esőerdő

  2
  Azok, akik pihenni szeretnének, élvezhetik Mirissa csodálatos, fehér homokos tengerpartját, a hullámokat, a napot, a hajladozó pálmákat. Lehet úszni, szörfözni, búvárkodni, teknősöket felkutatni, esetleg korallokat keresgélni a tenger fenekén – mindent a szemnek. :) Számos ayurvédikus klinika kínálja szolgáltatásait itt, elmehetünk ismételten egy könnyed masszázsra, vagy akár egy személyes orvosi konzultációra is. Akik újabb csodálatos kalandra vágynak, azokkal hajnalban túrára indulhatunk a Sinharaja esőerdőbe, mely garantáltan az út egyik legnagyobb élménye lesz a korán kelőknek. Az esőerdő itt olyan, mint egy rácsok és üveglapok nélküli állatkert. Lépten-nyomon hüllőkbe, kétéltűekbe botlunk, miközben maga az élő esőerdő vesz minket körül minden hangos, tollas, borzas, pikkelyes és szőrös lakójával. A tengerparton jobbnál-jobb bárok és éttermek várják friss tengeri specialitásokkal az érdeklődőket, este mindenképpen érdemes itt vacsorázni, hiszen a délutáni friss fogásból mi magunk választhatjuk ki, hogy mi kerüljön a tányérunkra. Este Mirissában alszunk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Mirissa, Galle, Mirissa

  1
  Délelőtt a főszerepé ismét a pihenés, feltöltődés. Akik azonban ma is egy kis aktivitásra vágynak, azok korán reggel útnak indulhatnak bálna lesre. Ez a hajótúra ritka alkalom arra, hogy testközelből láthassunk bálnákat. A hatalmas és méltóságteljes élőlények észlelése szinte garantált, mert itt a sziget partjának közelében folynak össze olyan áramlatok, melyek planktonokban dúsak, ez pedig igencsak csábító ezeknek a szelíd jószágoknak. Emellett a viszonylag háborítatlan tengerrész alkalmas a várandós állatok utódainak világrahozatalára is. Könnyen lehet, hogy olyan szerencsések vagyunk, hogy akár delfineket is láthatunk a délelőtti hajótúra idején. Kora délután ellátogatunk Galleba, a holland gyarmati hangulat jegyeit hordozó szomszédos kikötővárosba. A 17. századi erőd városfalain belüli jó állapotban megőrzött házak, hangulatos utcák között barangolhatunk. Végiglátogatjuk az érdekességeket: a városkaput, bástyákat, templomokat, harangtornyot, a kormányzó házát, a tengerészeti múzeumot. A sziklafalra épített várfalról merenghetünk a múlton és gyönyörködhetünk a kis világítótoronyban. Utunk közben kis szerencsével láthatunk tradicionális halászokat, akik a tenger fenekébe szúrt, dülöngélő póznákon csücsülve próbálnak horgászbotjaikkal halakat kifogni a tengerből. A városnézést, vacsorát követően visszatérünk mirissai szállásunkra. Ezen az estén is Mirissában alszunk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 12. nap Mirissa, Colombo, Negombo

  Reggeli után tovább indulunk Colombo irányába. Út közben megállunk Hikkaduwaban, már csak azért is, mert itt gyakran találkozhat az ember szelíd tengeri teknősökkel. Rövid megállónk után folytatjuk utunkat, majd ismét megállunk, most egy teknős farmon, ahol pár napos kis páncélosokkal találkozhatunk. Útközben meglessük egy rövid megálló erejéig az ambalatota-i maszkmúzeum faragó mestereit is, majd tovább utazunk a főváros felé. A késő délután hátralévő részét Colombóban, az ország fővárosában töltjük. A Pettah negyed egy fél tucat utcából álló bazár, igazi nyüzsgő, ázsiai, forgalmas kereskedelmi központ. Zárásképpen felkeressük a buddhista múltat idéző templomokat (Gangaramaya templom és Seema Malakaya templom), majd elfoglaljuk Negombo-i szállásunkat. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 13/+1. nap Negombo, Colombo / Maldív-szigetek

  Akik csak az alapprogramra jöttek, azokkal a repülőgépük indulásának függvényében kiutazunk a szállásunktól nem messze lévő Bandaranaike nemzetközi repülőtérre, ahonnan csodaszép élménnyekkel és emlékekkel feltöltekezve megkezdik hazaútjukat.

  Akik maradnak a hosszabbításra is, azokkal a nap folyamán a repülőgépünk indulásának függvényében szintén kiutazunk a reptérre és átrepülünk a Maldív-szigetekre. Megérkezést követően tovább utazunk egy gyorshajóval Maafushi szigetére, ahol a szállás elfoglalása után pihenhetjük ki magunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 14/+2. nap Maafushi

  Reggelit követően közösen fedezzük fel a szigetet, s a nap nagy részében a pálmafás, fehér homokos partszakaszokkal szegélyezett óceánparton napozhatunk és úszkálhatunk. Búvárkodás, sznorkelezés is szóba jöhet, a lényeg, hogy érezzük magunkat jól. Akik ennél több aktivitásra vágynak, azok egy rövid gyorshajózást követően meglátogathatják a fővárost, Malé-t, s egy pár órás sétával felfedezhetik azt. Napunk zárásaként este egy közös BBQ vacsorával ünnepeljük meg megérkezésünket az „Utolsó földi paradicsomba”. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, BBQ vacsora.
 • 15/+3. nap Maafushi, Kaafu atoll, Maafushi

  Reggeli után nekiindulunk, hogy megismerjük a Kaafu atoll vízi világát egy egész napos sznorkel túra keretében. Ha szerencsénk van, teknősökkel, delfinekkel, bohóchalakkal és a csodálatos korallzátonyok megannyi színes lakóival is találkozhatunk. Ebédünket egy hangulatos homokzátonyon fogjuk elkölteni, miközben körülvesz minket minden irányból a természetfilmekből ismerős türkizszínű óceán. Késő délután érünk vissza Maafushi szigetére, ahol napunk zárásaként kedvünk szerint választhatunk a helyi éttermek közül. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 16/+4. nap Maafushi, Kaafu atoll, Maafushi

  Reggelink után ismét „óceánra szállunk”, s most még messzebb merészkedünk hajónkkal, egészen az atoll déli csücskéig, ahol dajka-cápákkal, rájákkal és egy valamikor elsüllyedt hajóronccsal is találkozhatunk sznorkelezés közben. Hihetetlen élmény meganyi cápa között úszni a vízben, s tudni, hogy ezek az óriások nem fognak minket bántani, hiszen mindent a szemnek, semmit a kéznek, de élményt annál többet adnak nekünk! Utunk során, egy helyi szigeten is kikötünk s körbenézünk, majd ebédünk színhelyére ismét hajóval megyünk tovább, egy homokzátonyon fogyasztjuk el azt, miközben partra vetett kisebb-nagyobb korallok, kagylók után kutathatunk a kellemes vizű óceánban. Fáradtan, de ismét élményekkel tele érünk vissza késő délután Maafushi szigetére, ahol kedvünk szerint választhatunk a helyi éttermek közül. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 17/+5. nap Maafushi, Resort sziget, Malé

  Reggeli után, összepakolunk, s amennyiben a repülőjáratunk menetrendje megengedi, csomagjainkkal együtt átutazunk egy rövid gyorshajózást követően az Édenkert egyik kis szigetére, egy igazi 5 csillagos Resortba. A nyugalom és csend leírhatatlan, ezen az aprócska, pár perc alatt bejárható szigeten. Svédasztalos ebédünk elfogyasztása után választhatunk, hogy a medence partján, vagy az óceán parton szeretnénk pihenni, avagy sétálgatni a hangulatos házikók között, esetleg kipróbálni 1-2 vízi sportot a védett lagúnában. Ezt követően elbúcsúzunk a szigettől, áthajózunk Malé szigetére, ahol utolsó éjszakánkat töltjük, s közben azon morfondírozunk, hogy igazából maradni kéne még egy hetet legalább. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, svédasztalos ebéd, korlátlan italfogyasztással, napozóágy és törülköző biztosításával a Resortban.
 • 18/+6. nap Malé

  A mai napon elbúcsúzunk a Maldív-szigetektől, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Gutter Krisztián és Dr. Kozári Karina készítette.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- az utazásokat Sri Lankán bérelt busszal, vonattal,
- a szállást 1 éjszakára Anuradhapurában szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Sigiriyában szállóban, saját fürdőszobás, két-három ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Kandyben szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Nallathanniyaban szállóban, saját fürdőszobás, két- háromágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Ellában szállóban, saját fürdőszobás, két- háromágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 1 éjszakára Thissahamarában hangulatos szállóban, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 3 éjszakára Mirissában szállodában, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 2 éjszakára Negombóban szállodában, saját fürdőszobás, kétágyas szobákban, reggelivel,
- a reggelit a feltűntetett szálláshelyeken,
- a raftingot a Kitulgala folyón,
- a kirándulást az Ádám-csúcsra,
- a vonatozást Ellába,
- a kirándulást a teaültetvényre,
- a városnézést Galle-ban,
- a városnézést Colomboban,
- a helyi vezetők díját,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- az átkelést motorcsónakkal Maafushi szigetére és vissza,
- 4 éjszakára a szállást Maafushiban hotelben, saját fürdőszobás szobákban,
- 1 éjszakára a szállást Malé szigetén (februári turnus)
- a reggeliket, valamint a programok során az ebédeket végig az út során,
- egy BBQ vacsorát,
- a programban szereplő kirándulásokat,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

Az alapprogram során:
- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát Budapest – Colombo / Colombo – Budapest között,
- a repülőtéri transzfert,
- a biztosítást.
- a srí lankai vízumdíjat,
- a belépők és a fakultatív programok árát,
- a kötelező borravalót (40 USD/fő) és az esetleges védőoltások árát.

A hosszabbítás során:
- a nemzetközi repülőjegy és illetékek árát Colombo – Malé között,
- a repülőtéri transzfert,
- a biztosítást,
- a maldív vízumdíjat,
- a belépők és a fakultatív programok árát,
- a kötelező borravalót (20 USD/fő) és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD (szilveszter), 380 Ft/ A USD (február) árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

A nemzetközi repülőjegy várható ára az alapprogramon (Budapest - Colombo - Budapest útvonalon) kb. 280.000 - 420.000 Ft, a hosszabbítás során (Budapest - Colombo, Colombo - Malé, Malé - Budapest útvonalon) kb. 320.000 - 450.000 Ft.

Fontos kiegészítés, hogy 2022. második felétől - általánosságban véve - a repülőjegy árak a tapasztalataink szerint néha erősen meghaladják az elmúlt években tapasztalt árakat. Természetesen minden a foglalás idejétől, illetva az akkor adott lehetőségektől függ, tehát nem minden esetben érzékelünk drágulást, de számítani sajnos kell rá.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Budapesttől menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk, a program a célországban, az első szállásunkon kezdődik. Az országon belül helyben bérelt busszal, dzsippel, esetleg menetrendszerinti busz járattal utazunk.

Hosszabbításunk során Colomboból menetrendszerű nemzetközi repülőjárattal érkezünk Maléba, ahonnét gyorshajóval közlekedünk tovább a szigetek között. A szigeteken, kivéve a fővárost, mindenhol gyalogosan közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál "nomádabb" viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni!

Hosszabbításunk során nem feltétel az úszni tudás, sem előzetes sznorkeltudás nem szükséges! Valamennyi vizes programon részt tudnak venni azok, akik nem tudnak úszni vagy még soha nem sznorkeleztek. Megfelelő felszerelést (mentőmellény, búvárszemüveg, pipa, békatalp), és segítséget adunk a programok maximális élvezetéhez, hogy mindenki részt tudjon venni a merülésekben.

Szállás

Utunk során hangulatos szállókban szállunk meg. A szállók szobái mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szállók szobái két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi.

Terület

Colombo nyüzsgő metropolisza, ősi városok: Sigriya (UNESCO Világörökség), Polunaruwa (UNESCO Világörökség), Anaradhapura a legnagyobb ősi város a Bodhi fával. Kulturális emlékhelyek: Dambulla (UNESCO Világörökség), Kandy királyi város (UNESCO Világörökség). Természeti látványosságok: Ádám-hegy csúcsa zarándokhely, teaültetvény, Sinharaja esőerdő, Wilpattu és Udawalawe Nemzeti Parkok.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy ázsiai „adventure” utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

A Maldív-szigeteken a nyaralóhelyek többségén van bikini beach, ahol fürdőruhában lehet fürödni, a többi helyen (local beach) azonban, a felsőrész nélküli fürdőzés vagy a meztelenség tilos.

Ország

Sri Lanka területe 66 000 négyzetkilométer, vagyis nagyjából kétharmad akkora, mint Magyarország. Alakját gyakran hasonlítják egy könnycsepphez, így India könnycseppjének is emlegetik. Kelet Kapujának is szokták nevezni, Marco Polo a legszebb szigetnek tartotta a földkerekségen. Nem tévedett nagyot! Az ország észak-déli kiterjedése 433 km, alakjánál fogva azonban szélessége csak 244 km. Sri Lanka Délkelet-Ázsia egyik legváltozatosabb éghajlatú országa. Az ország közepén, déli részén magas hegyek emelkednek – legmagasabb pontja a 2524 méteres Pidurutalagala, de legismertebb csúcsa a 2243 méter magas Ádám-csúcs. Körös-körben pedig trópusi éghajlatú tengerpartok és szigetek találhatóak. Csodás lagúnákkal és képeslapba illő partokkal büszkélkedik a sziget déli-délnyugati partja. Az ország csapadék mennyiségét két egymást váltó monszun határozza meg. Az ország területének óriási részét tea és egyéb ültetvények borítják, a megmaradt szavannák és esőerdők nemzeti parkok és rezervátumok védettségét élvezik. Rengeteg gyümölcs-, bambusz - és trópusi keményfa is nő Sri Lankán, valamint a sziget igen híres a fűszertermesztéséről. Állatvilága sok látogatót vonz, hiszen 435 madárfajjal, 242 pillangó fajjal, 107 halfajjal és 92 emlőssel büszkélkedik – többek között leopárddal, különböző majmokkal, elefánttal, repülő rókával, sakállal és egyéb trópusi érdekességekkel. Emellett az ősi városokban rengeteg történelmi látnivaló van. Sri Lanka egyébként is ideális úti cél, hiszen hatékony közlekedéssel, olcsó szállásokkal és ízletes nemzeti konyhával rendelkezik. A sri lankai emberek pedig híresek arról, hogy az idegenekkel szemben barátságosak és vendégszeretőek. Sok ünnepet a buddhista és a hindu rituálékkal kötnek össze, amelyek a holdújévi naptárt követik.

A Maldív Köztársaság szigetországa az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél fekszik. A szigetország 26 atollból és 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely (resort).

Időjárás

Sri Lanka klímája trópusi, azaz meleg, de a tengerpart közelsége miatt nem elviselhetetlen. Két monszuneső váltja egymást, amiknek a középső hegyek szabnak határt. A decemberi, januári időszak csúcsszezon a szigeten, hiszen ilyenkor a gyengébb észak-keleti monszuneső hat. Ezektől az esőktől nem kell tartani, a nagy forróságban sokszor üdítően hatnak, gyors lefolyásúak, de a biztonság kedvéért esőkabátot vagy egy esernyőt érdemes hozni. A tengerparton túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre lehet számítani. Javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata! A középső dimbes-dombos hegyvidéki részen ugyancsak kellemes időre számíthatunk, a legmagasabban fekvő szállásunk Nallathanniyaban lesz, az átlag hőmérséklet itt is eléri a 20 °C-ot.

A Maldív-szigeteken – elhelyezkedésüknek megfelelően – trópusi éghajlat uralkodik. A hőmérséklet többnyire csak éjszaka csökken 25 °C alá.

Felszerelés

Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. Azaz napközben póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing és hosszú nadrág javasolt a szúnyogok ellen. A dzsungel, illetve hegyi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg ruhát (polár felső), esőkabátot és egy kényelmes túracipőt. Ezeken túl javasolt egy kényelmes 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk, egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felsőruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalékégők, elemek a lámpába, fényképezőgépbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs - és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged lesz feltölteni.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol, itt is előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások - Hepatitis A és B, Tífusz, Tetanusz, Diftéria - beszerzését. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb beadatni. Sri Lanka NEM malária veszélyeztetett, de mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! 
Malária ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás - és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és lázmérőt.

Élelem

A sri lankai árak jóval a magyar árak alatt vannak. Néhány városban jellemzőek az európai jellegű szupermarketek, de alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalmunk vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (2-3 USD). Az ajánlott éttermekben az ebédek leginkább büfé jellegűek (6-8 USD), így mindenki kedvére próbálgathatja a változatos ízeket. A sri lankai konyha igen népszerű a magunkfajta hátizsákos utazok körében. A legtöbb étel általában elég fűszeres és pikáns, nem sajnálják a fokhagymát és a chili különféle fajtáit. Az ételek többsége friss alapanyagokból: zöldségből, halból, szárnyasból, sertésből és néha marhahúsból készül. A szigeteken és a partvidékeken igen népszerűek és olcsók a tengeri herkentyűk. Az indiaiakhoz hasonlóan rizst szinte minden étkezéshez esznek. A sri lankai fogásokhoz változatos fűszerek és mártások is tartoznak: őrölt pirospaprika, őrölt mogyoró, ecetes chili, halszósz és egy sor külön felszolgált mártás. Desszertként a sri lankaiak trópusi gyümölcsöket, vagy az indiaihoz hasonló édes desszerteket, esetleg - az angol behatás miatt - péksüteményt esznek. Nagyon olcsóak a déligyümölcsök (banán, narancs, kókusz, mangó stb.), így a vitaminhiánnyal sem lesz sok problémád. A vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, mert rengeteg zöldségétel közül tudnak választani. Dohányt, alkoholt szinte mindenhol lehet vásárolni. A helyiek általában kézzel esznek, de a külföldieknek hoznak evőeszközt.

A Maldív-szigeteken tiltott az alkohol és a disznóhús fogyasztása. Ezen kívül szinte valamennyi kedvelt nyugtai élvezeti cikket, üdítőitalt, édességet megkaphatunk, ezek ára azonban igen borsos. Alkoholt az óceánon ringatózó nagyobb jachtokon, a Floating Bar-okban lehet este fogyasztani.

Pénz-ügy

Sri Lankán a hivatalos fizetőeszköz a sri lankai rúpia (LKR). 1 USD = kb. 145LKR, 1Euro = kb. 160 LKR. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy az euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 400 USD-t ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint belépőkre az összes fakultatív programot is számolva kb. 400-500 USD-t, természetesen ez sokkal kevesebb is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Ha a hosszabbításra is jössz, 600-700 dollárral készülj.
 
Tájékoztató belépő árak:
- repülőtéri transzferek: 10-20 USD/taxi/útirány
- Anuradhapura belépő: 25 USD
- Polunaruwa belépő: 25 USD
- Dambulla belépő: 1 500 LKR
- Sigiriya belépő: 30 USD
- Buddha fog múzeum, Kandy botanikus kert: 1500LKR + 1300LKR
- Zenés folklór előadás: 1 000 LKR
- Rafting: 25 USD
- Wilpattu NP: 40-60 USD
- Udawalawe NP: 20-25 USD
- Teaüzem: 1 000 LKR
- Mirissa sznorkel bérlés: 1 500 LKR
- Bálnales túra 35 USD
- Galle múzeumok: 3 000 LKR
- Teknős farm: 4 USD
- Colombo templomok, múzeumok: 1 000 LKR
- Kötelező borravaló a sofőröknek, helyi vezetőknek: 40 USD/fő

Maldív-szigetek hivatalos fizetőeszköze a maldív rúfia (RF) 1 rúfia= 19, 87 HUF. Az üzletek és az éttermek többsége az amerikai dollárt is elfogadja.
Az élelmiszerek és az éttermek árai magasabbak, mint ahogy azt az európai kontinensen megszokhattuk egy – egy nyaralás alkalmával.

Tájékoztató árak:
Fél napos sznorkelezés: 25-35 USD
Búvárfelszerelés kölcsönzése: 15 USD
Horgászat: 30 - 80 USD egy napra
Kirándulás a környező szigetekre: 30 USD
Kirándulás tengeralattjáróval: 100 USD
Magnum jégkrém: 35-45 RF
Coca-Cola 1 literes: 40 RF
Svédasztalos vacsora: 15-20 USD/fő
Maafushi-Malé gyorshajó oda-vissza: 40 USD

Vám

Magyar állampolgárok részére szükséges vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél! 2012. január elsejétől magyar állampolgároknak a beutazáshoz vízumra van szükségük. Ezt előre online, az interneten lehet igényelni. Díjak: Turista vízum – max. 30 nap - 2x belépés: 35 USD. Be nem töltött 12 éves korig a vízum ingyenes! A díjat az interneten hitelkártyával lehet kiegyenlíteni. Fontos, hogy a vízumigénylést ne hagyjuk az utolsó pillanatra.

A vízumot a https://www.eta.gov.lk/slvisa/ lehet igényelni.

A vízumhoz szükség van a repülőjegyre.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Saját felelősséged, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfelelj, amik az utazáshoz szükségesek.

Csomag

A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, mert elveszik (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre - átlátszó zacskóban - az Európai Unió területén. Részletek: www.bud.hu honlapon). A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások Sri Lankán is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 3 alapos csomag - és személy átvizsgálás előz meg.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára vonatkozó utasbiztosítási lehetőségek:

alapprogram:
Air & Cruise Top 12.900 Ft/fő
Air & Cruise Extra 19.800 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Top 17.200 Ft/fő
Air & Cruise Extra 26.400 Ft/fő

Amennyiben a 6. napon a rafting fakultatív programunkon is szeretnél részt venni, arra hagyományos termékeink nem nyújtanak fedezetet, ezért az alábbi terméket tudjuk javasolni:

alapprogram:
Air & Cruise Outdoor: 30.900 Ft/fő

alap- és kiegészítő program:
Air & Cruise Outdoor: 41.200 Ft/fő

Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:

alapprogram:
Storno Basic: 24.950 Ft/fő (önrész: 20 %), önállóan is köthető,   
Storno Kombi: 19.960 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

alap - és kiegészítő program:
Storno Kombi: 35.920 Ft/fő (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja.

Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.