Thaiföld

Mosoly, napfény, trópusi szigetek, újév köszöntő lazulással fehér homokos tengerparton

Thaiföld az egyik legnépszerűbb turista célpont földünkön, hiszen ez egy olyan ország, ahol az utazó csak jól érezheti magát. Ha életünkben először készülünk egy egzotikus országba, akkor a „mosoly országa” egyértelmű választás, ahol sokszínű látnivalók várják a turistákat. Csillogó wat-ok, Buddha szobrok, sajátos kultúra, a világ egyik legjobb konyhája, barátságos, vidám emberek és felejthetetlen szépségű tengerpartok, ezért azt, aki már járt Thaiföldön, az ország nevének hallatán elfogja a lelkesedés. Bangkok, Délkelet-Ázsia legnagyobb városa fogad minket, amelynek forgataga mindenkit elvarázsol. Itt halljuk meg először az éneklő thai nyelvet, itt érezzük a meleg, párás időjárást, és itt érezzük először az egzotikus illatokat. Bangkok után következnek Thaiföld tengerpartjai, melyek méltán világhíresek, ahol fehér homokos strandok, pálmafák, színes víz alatti élővilág vár minket. Paradicsomi körülmények között nyaralunk trópusi álomszigeteken, ahol mindig süt a nap, és türkizkék a tenger.

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Királyi Palota a Smaragd Buddhával
- Wat Po és a Fekvő Buddha
- Bangkok metropolisza
- Erawan Nemzeti Park felejthetetlen vízesései
- híd a Kwai folyón
- elefántok testközelben

- fehér homokos tengerpartok, pálmákkal, felejthetetlen tengeri élővilággal
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Bangkok
 

Érkezés a „barátságos káosz” városába, Bangkokba. Szállásunk a Khao San road környékén lesz, amely a turisták kedvelt célpontja. Itt folyamatosan zajlik az élet, így a hosszú utazás után, aki még érez magában energiát, belevetheti magát a nyüzsgő forgatagba. Természetesen kipróbáljuk a thai konyhát is. Kényelmes szállónkban két éjszakát töltünk el, így lesz lehetőség kipihenni a hosszú utazás fáradalmait. Szállás szállóban.

2

 
Bangkok
 

Reggeli után felkerekedünk, és megkezdjük ismerkedésünket Thaiföld fővárosával. A hatalmas metropolisz lakosainak száma kb. 10 millió. Szállásunkról elsétálunk a Királyi Palotához, amely a város legnagyobb látványossága. A több mint 300 éve épült épületegyüttesben évszázadokon keresztül laktak a thai királyi család tagjai. Jelenleg a király és családja máshol lakik, de a palotát ma is használják hivatalos rendezvények alkalmával. A fallal körülvett területen több épület, udvar és park található. Az egyik leghíresebb a Wat Phra Kaew, a Smaragd Buddha temploma, melynek nevezetessége egy Buddha szobor, melynek három különböző öltözékét, évente háromszor a thai király szokott cserélni. Innen átsétálunk a Fekvő Buddha templomába. Itt láthatjuk a világ legnagyobb, épületben elhelyezkedő, fekvő Buddháját, amely 15 méter magas, és 45 méter hosszú. Ezután rövid ebédszünet következik, majd egy komppal átkelünk a Chao Praya folyón, Bangkok nyugati oldalára. Itt vár minket Bangkok egyik legtöbbet fotózott nevezetessége, a Wat Arun, a Hajnal Temploma. A kb. 70 méter magas épület sokáig Bangkok legmagasabb épülete volt. Meredek lépcsőkön felkapaszkodhatunk a második szintre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Királyi Palotára és a színes vízi járművekkel teli Chao Praya folyóra. Bangkok nyugati oldalát a várost behálózó csatornarendszerre építették, ezért a thai fővárost sokszor nevezik Kelet Velencéjének. A Wat Arun után egy motoros csónak kirándulás keretében a vízről nézzük meg a csatornákon épült házakat, templomokat. Befejezésképpen csónakkal közelítjük meg a kínai negyedet, ahol rövid sétát teszünk, mielőtt visszatérünk szállásunkra. Este több bár, étterem között választhatunk, ahol felejthetetlen hangulatban köszönthetjük a karácsony szentestét. Szállás szállóban.

3

 
Bangkok, Kanchanaburi, elefánt tábor
 

Indulás Kanchanaburiba, amely 122 kilométerre fekszik Bangkoktól. A város ugyancsak ismert, mint zarándokhely a Japánok áldozatainak. Közel 16000 szövetséges katona vesztette itt életét a Thaiföld-Burma vasútvonal megépítésekor. Miután elfoglaltuk szállásunkat, és megebédeltünk, egy elefánt-táborba látogatunk. Úgy időzítjük programunkat, hogy a késő délutáni órákban érjünk ide, s akkor lehetőségünk lesz az elefánt fürdetés egyedi élményét megtapasztalni, együtt fürdeni, úszni ezekkel a barátságos ormányosokkal. Az elefántok után visszatérünk Kanchanaburiba, meglátogatjuk a világháborús temetőt, majd a Kwai-folyó partjára megyünk, ahol átsétálunk az azóta ugyancsak híressé vált hídon. Szállásunk a Kwai-folyó partján lesz, ahol két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás szállóban.

4

 
Kanchanaburi, Erawan Nemzeti Park
 

Túravezetőnk egyik kedvenc helyét, az Erawan vízesést keressük fel. A vízesést körülvevő erdőt is nemzeti parkká nyilvánították a thai hatóságok. A hely külön érdekessége a hét vízesés, melyek több egymás fölött elhelyezkedő többlépcsős zuhatagból állnak. Ezek a vízesések rövid túrázásnyi távolságra vannak egymástól, így lehetőségünk lesz mind a hetet megnézni. Mindegyik alatt természetes halakkal teli medence is kialakult, melyekben mi is megfürdünk. A bátrabbak csúszdázhatnak a sziklákról vagy akár fejest is ugorhatnak a kristálytiszta meleg vizű természetes medencébe. Némelyiknél a vízesés alá is be tudunk állni masszíroztatni a hátunkat vagy csak pózolni a kamerának. A fürdőzés közben rikácsoló madarak és majmok hangjára is felfigyelhetünk. Ha szerencsénk van, akkor lencsevégre is tudjuk kapni őket. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás szállóban.

5

 
Kanchanaburi, Bangkok, Krabi, Ao Nang
 

A hajnali órákban indulunk vissza Bangkokba, hogy egy belföldi repülőjárattal alig egy órányi repülés után már a legvarázslatosabb dél-thaiföldi tengerpartok közelében, Krabi repterén landoljunk. Innen kisbuszokkal utazunk Ao Nang városkájába, ahol szállásunk elfoglalása után akár bele is csobbanhatunk az Andamán-tenger kellemes hőmérsékletű vízébe. Itteni szállásunkon három éjszakát töltünk. Szállás hotelban.

6

 
Ao Nang, Ao Thalane
 

A mai nap az aktív kikapcsolódásé. Kisbuszokkal utazunk Ao Thalane-ba, ahol tengeri kajakokba szállunk, hogy felderítsük a környéket. Egy öblön átevezve közelítjük meg a fantasztikus formájú, csipkézett sziklákat, melyek között mangrove erdők bújnak meg. Az egyik sziklafal alatt megállunk egy rövid pihenőre, és itt találkozhatunk először kíváncsi majmokkal. Nem érdemes etetni őket, nehogy vérszemet kapjanak, és összehívják az egész rokonságot. Ezután beevezünk a sűrű mangrove erdőbe, ahol kisebb-nagyobb csatornákon jutunk előre, meg, megállva egy-egy látványos pontnál. Pihenésre, és nézelődésre is szakítunk időt, többek között az égbe meredő sziklák között megbúvó lagúnákban. Lassan kievezünk az öbölbe, ahonnan indultunk, és miután elhagytuk kajakjainkat, kisbusszal visszatérünk szállásunkra. Szállás hotelban, ellátás reggeli, ebéd.

7

 
Ao Nang, Phang Nga-öböl, James Bond-sziget
 

Ismét kisbusszal utazunk mai programunk kiindulópontjához, a Phang Nga-öbölbe. Motoros hajóval fedezzük fel a lélegzetelállító formájú mészkősziklákkal teletűzdelt öblöt. Először mangrove erdőben haladunk, majd kiérünk az Andamán-tenger türkizkék vizére, melyben több száz cukorsüveg karsztkúp mered az azúrkék ég felé. Megállunk egy kis homokos parton, ahol elfogyasztjuk ebédünket, lazítunk a parton, fürdünk a kellemes tengervízben. Következik a James Bond-sziget, ahol az „Arany pisztolyos férfi” című film jeleneteit forgatták. Mielőtt visszatérnénk buszunkhoz, megállunk egy cölöpökre épült muszlim halászfaluban. Kisbusszal térünk vissza szállásunkra. Szállás hotelban, ellátás reggeli, ebéd.

8

 
Ao Nang, Railay Beach
 

A mai nap átköltözünk Thaiföld egyik leglátványosabb tengerpartjára, Railay Beach-ra. Csomagjainkkal kisétálunk a homokos tengerpartra, ahonnan motoros csónakkal jutunk el célunkig. Kikötő nincs, így a vízben gázolva tudunk beszállni a csónakba, és kiszállásnál ugyanúgy. Szállásunk elfoglalása után, ahol három éjszakát fogunk eltölteni, felfedezzük a környéket. A part mentén a mészkősziklák és a bennük megbúvó barlangok sokszor egyenesen a tenger vizébe érnek, a víz kristálytiszta, a sziklák között homokos partszakaszok várnak, így garantált a kellemes kikapcsolódás. Azokkal akik aktív élményekre vágynak, meglátogathatjuk az egyik mészkőszirt belsejében megbúvó lagúnát. Csúszós, sziklákkal teletűzdelt, meredek ösvényen kell először felkapaszkodni, melynek végén először egy kilátópontról gyönyörködhetünk a lábunk alatt elterülő tájban. Következik a lagúna, melynek eléréséhez nem kevésbé kalandos útvonalon, helyenként kifeszített kötelek segítségét igénybe véve kell leereszkedni. Bármerre nézünk függőleges, növényekkel bevont meredek sziklafalak vesznek körül, melyekben kisebb-nagyobb sziklaüregeket, óriási pálmákat, karvastagságú liánokat láthatunk. A nap hátralevő részében a tengerparton lazítunk. Szállás: hotelban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni, ellátás: reggeli.

9

 
Railay Beach, 4 sziget sznorkel túra
 

Ma egy látványos hajókirándulásra indulunk. Utunk során négy szigetet látogatunk meg, amelyeken fehér homokos strandok és remek sznorkelező helyek várnak minket. A kristálytiszta vízben rengeteg színes halat és korallokat láthatunk. Ebédünket az egyik lakatlan sziget strandján költjük el. A partokon gyakori a csillámló homok és a nyugodt, tiszta tenger háttérben kúszónövényekkel borított mészkőszirtek. Visszafelé megnézzük a Csirke-szigetet, ami a nevét a nem hétköznapi alakjáról kapta. Természetesen itt is lesz alkalmunk fürödni és sznorkellezni. A nap végét pedig megkoronázhatjuk egy ízletes, tengeri herkentyűkből készült vacsorával. Majd vacsora után a trópusi fehér homokos tengerparton, zöldellő pálmafák alatt számtalan bár között válogathatunk, ahol fergeteges buliban elbúcsúztatjuk az óévet. Szállás hotelban, ellátás reggeli, ebéd.

10

 
Railay Beach / Koh Phi Phi / Koh Hong
 

A mai napon szabadprogram, de természetesen fehér homokos parton, pálmafák árnyékában pihenés mellett más fakultatív programot is választhatunk. Gyors motorcsónakkal ellátogathatunk egy egész napos kirándulás keretében Phi Phi szigetekre. A kirándulás során a hajó körbejárja a két Phi Phi szigetet és több érdekes helyen megáll, hogy lehessen fürdeni, sznorkelezzni. Többek között megáll a hajó a Maya-öbölben, ahol a „Beach” című filmet forgatták. Ebéd fehér homokos parton a kókuszpálmák alatt, majd strandolás a Majom-öbölben, visszaindulás előtt. A Phi Phi szigetek helyett a kicsit közelebbi Koh Hong szigetet és a környező szigeteket is felfedezhetjük, szintén gyors csónakokkal. Railay Beach-en ki lehet próbálni a sziklamászást, mivel ez a környék a sziklamászók paradicsoma. Az égbe törő mészkő sziklákon több száz kijelölt mászó útvonal van, ahol a kezdőktől, a haladókig minden mászó megtalálhatja a neki megfelelő helyet. Aki még sosem próbálta ezt a sportot, az is teljes biztonságban próbálhatja ki magát a függőleges falakon. Lehetőség van tengeri kajakkal felderíteni a környék sziklás partjait, az eldugott öblöket, barlangokat, srandokat, vagy  aki a víz alatti élővilágban szeretne még egyszer gyönyörködni, az akár a könnyűbúvárkodást is kipróbálhatja. Szállás hotelban, ellátás reggeli.

11

 
Railay Beach, Krabi
 

A mai napon elbúcsúzunk ettől a csodálatos vidéktől, és a repülőgép indulásának függvényében indulunk először csónakkal vissza Ao Nang partra, majd onnan busszal Krabi repülőterére, hogy előreláthatólag Bangkokon keresztül megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás reggeli.

Az oldalon látható fotókat Bodon Pál és Jeli Gábor készítették.