Új-Zéland

Kiscsoportos utazás a Hosszú Fehér Felhő földjén

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Új-Zélandnál messzebb már nemigen utazhatunk, hiszen pontosan a Föld túloldalán fekszik, távol mindentől. S amennyire távoli ez az ország, oly sok látnivalót és különlegességet rejteget! Ilyen kis területen ennyi természeti szépség nincs máshol a világon. A Déli-sziget keleti oldalán hajóra szállunk, bálnákat lesünk meg, a bátrabbak akár delfinek között is úszkálhatnak a Csendes-óceánban, majd északra indulunk, hogy megkóstoljuk a híres blenheimi chardonnay-t. Az Abel Tasman Nemzeti Park hihetetlen szépsége és színvilága után délre tartunk, hogy felkeressük a Ferenc József-gleccsert, majd hajókázunk a világ kilencedik csodájának tartott Milford Soundon. Az extrém sportok Mekkájaként ismert Queenstownban belekóstolhatunk minden olyanba, ami növeli az adrenalinszintet.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
Az alapprogram során:
- bálnák és delfinek,
- Abel Tasman Nemzeti Park,
- Ferenc József-gleccser,
- Queenstown, az extrém sportok mekkája,
- Milford Sound, a világ egyik csodája.

A hosszabbítás során:
- Tongariro, a "Végzet hegye" (UNESCO Világörökség),
- Wai-o-Tapu, a "Pokol tornáca", gejzírek, iszapfortyogók és hőforrások,
- Auckland
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Hosszabbítási lehetőség az Új-Zéland alapprogram után. Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Hosszú Fehér Felhő országából. A vállalkozó kedvűek, az érdeklődők, akik több szabadnapot tudnak szánni erre a csodálatos országra, velünk tarthatnak az Északi-sziget hosszabbításra, megnézni a vulkánokat, a tájat, amely a Gyűrűk ura díszleteként is szolgált, élvezni az vulkáni utóműködés csodáit, a percre pontosan kitörő gejzírt, a bugyogó kénes-vizes forrásokat, a termálfürdőket. És persze a két "nagyváros", Auckland és Wellington forgatagát, életét.

A kiegészítő program felára 449.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 5 nappal meghosszabbodik az utad. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után, ahhoz csatlakozva indul, azaz számodra a teljes program 2023. február 26-án indul Christchurchben és március 13-án ér véget Aucklandban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 5 fő jelentkezése esetén indul.

Az út alapára nem tartalmazza a 2. napon a bálnanéző túrát, a 3. napon delfinekkel való úszást és a 9. napon a hajókirándulást a Milford Soundban. A belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. A jegyeket ezért rögtön le kell foglalnunk, amint az út indulása garantálttá válik, ebből következően azok ára is akkor esedékes. Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni. A fakultatív programok részleteit megtalálod a tudnivalók "Pénz-ügy" részénél.
1

 
Christchurch
 

Érkezés a Déli-sziget legnagyobb városába, Christchurch-be, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Amennyiben időnk engedi, rövid sétára indulunk a városban, ismerkedünk a helyi atmoszférával, akklimatizálódunk, pihenünk a hosszú repülőút után. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát alszunk.

2

 
Christchurch, Kaikoura, bálnales
 

Reggeli után bérelt kisbuszokkal észak felé indulunk. Három óra utazás után érkezünk meg Kaikourába, a festői félszigeten fekvő, bálna-, delfin- és fóka kolóniáiról híres városba. A szállás elfoglalása után rövid túrával egybekötött fókalesre indulunk. A félsziget sziklaszirtjén sétálva csodás látvány tárul elénk. Előttünk a végtelenbe vesző Csendes-óceán, mögöttünk pedig a Déli Alpok hósipkás csúcsai. Más programra is van lehetőség, aki szeretné az fakultatív program keretei között részt vehet egy bálna les túrán, melynek során megkeressük az itt élő ámbráscetek közül azokat, akik éppen felúsznak a mélytengeri árokból egy picit levegőzni. Modern technikával határozzák meg a hatalmas vízi emlősök várható felszínre emelkedésének helyét, így a bálnaélmény általában garantált. A délutáni órákban kipihenhetjük a különleges tapasztalatokat, majd kora estétől egy közös főzés keretein belül, és persze néhány üveg remek új-zélandi bor társaságában lazítunk. Szállás: apartmanban vagy szállóban, ahol egy éjszakát alszunk.

3

 
Kaikoura, Havelock, Nelson
 

A mai nap délelőtt még egy fakultatív programra van lehetőség, melynek során delfinekkel úszhatunk a nyílt tengeren. Kora hajnalban neoprén ruhát húzunk, majd a partoktól nem messze huncutkodó dusky delfinek közé vetjük magunkat. Egyedülálló, elmondhatatlan élmény karnyújtásnyi távolságból, az ő természetes közegükben, a Csendes-óceánban csodálni ezeket a játékos állatokat. Miután kiélveztük a delfinek társaságát, gyorsan megebédelünk és észak felé indulunk, az Abel Tasman nemzeti park irányába. Útközben megállunk Havelock városkában, mely mondhatni a világ zöld-kagyló fővárosa. Itt egy családias étterembe ülünk be, hogy belekóstoljunk a frissen szedett kagylóból főzött helyi különlegességekbe. Ezt követően még kétórás buszozás vár ránk, majd megérkezünk az Abel Tasman Nemzeti Parktól nem messze fekvő városba, Nelsonba. Itt vagy a környéken található szállásunkon töltjük a következő két éjszakát. Szállás: apartmanban vagy szállóban.

4

 
Abel Tasman Nemzeti Park
 

Egész napos gyaloglásra indulunk az ország egyik legszebbnek tartott túráján, ami az Abel Tasman Nemzeti Park tengerpartja mentén kanyarog. Reggel rövid buszozás után vízi taxiba szállunk, és felhajózunk a park egyik aranyszínű homokjával és türkiz vízével elkápráztató öblébe. Kicsit ejtőzünk a parton, majd a partszakaszt kígyózva követő úton visszasétálunk Marahauba, ahol a buszt hagytuk. A nap folyamán számos látványos öblöt és hívogató tengerpartot érintünk. Aki a szárazföld helyett a vízen kíván hosszabb időt tölteni, annak a nemzeti park szervezésében ajánlunk egy egész napos tengeri kajakozással és fókalessel egybekötött programot. (a túra távja: 16-18 km, 300 méter felfele, 300 méter lefele, menetidő: 5-6 óra). Szállás: apartmanban vagy szállóban.

5

 
Palacsinta-sziklák, Fox-gleccser
 

Hosszú út áll ma előttünk, a Déli-Alpok alacsonyabb régióin átkelve érjük el a sziget nyugati oldalát. Korán indulunk és első megállónk a hegyek közé ékelődött Rotoiti-tó varázslatos vidéke. Innen ereszkedünk le a Tasmán-tengerhez, ahol következő állomásunk a híres Palacsinta-szikla formációiról híres Punakaiki. A tenger ostromolta, réteges sziklák között magasba törő víz magasztos természeti erődemonstráció. A part vonalát követve haladunk tovább délnyugati irányba, rövid pihenőt tartva Greymouth egyik jáde csiszoló műhelyében, hogy megismerkedjünk a zöld kő történetével és a hozzá kapcsolódó mítoszokkal. A késő délutáni órákban érkezünk meg a Fox-gleccser lábánál fekvő szállásunkra, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szállás: apartmanban vagy szállóban.

6

 
Ferenc József-gleccser, Fox-gleccser, Matherson-tó
 

A Westland Nemzeti park két látványossága a Fox- és a Ferenc József-gleccserek. Ritka és szinte egyedülálló, hogy az ilyen hatalmas jégtömeg, mely magasan a hegyekből indulva csaknem a tengerszintig ereszkedik alá. Először a Ferenc József-gleccserhez teszünk rövid gyalogtúrát. Az olvadt jég táplálta folyó völgyében haladunk, hogy a gleccser kézzel tapintható közelségébe jussunk. A nap folyamán fakultatív keretek között vezetett gleccsertúrára és helikopteres repülésre is nyílik lehetőség. Délután felkeressük a kevésbé látogatott, de egyesek szerint látványosabb Fox-gleccsert. Égbetörő sziklafalak alatt, kék tavak mentén túrázunk, majd a napnyugta közeledtével Új-Zéland egyik legszebb panorámájú tava a Matherson-tó partjára igyekszünk, hogy képeslapra illő fotókat készítsünk a tiszta és szélmentes időben a vízben tükröződő Cook és a Tasmán hegyekről. (túra a Ferenc József gleccserhez: 3-4 km, menetidő: 1,5 óra, túra a Fox gleccserhez: 3 km, menetidő: 1 óra, túra a Matherson-tó körül: 3-4 km, menetidő: 1 óra). Szállás: apartmanban vagy szállóban.

7

 
West Coast, Hawea-tó, Queenstown
 

Reggeli indulás, s még mindig délnek tartunk, jobbra a tenger, balra a hegyek, a káprázatos nyugati parti látvány. Több kilátóponton is megállunk, hogy gyönyörködjünk a táj zabolázatlan szépségében. Majd a szárazföld belseje felé fordulunk, átkelünk a Haast-hágón, elhaladunk a türkízkék Wanaka- és Hawea -tavak mellett és a késő délután érkezünk az ország adrenalin- és kaland fővárosba, Queenstownba. A hatalmas hegyek és a kanyargós Wakatipu-tó közé szorult város fiatalos lendülettel lüktet. Még nem találtak ki olyan extrém sportot, amire itt ne lehetne befizetni. A szállást elfoglalva, szabadprogram keretében csavaroghatunk a városban, beülhetünk valamelyik tóparti étterembe vagy szórakozóhelyre, hogy átvegyük a hely dinamizmusát. Egy éjszakát töltünk itt. Szállás: apartmanban vagy szállóban.

8

 
Queenstown, Te Anau
 

Az alpesi környezetben fekvő városban nem unatkozhatnak az oda látogató kalandvágyó emberek. A mai napon különböző fakultatív programokon vehetünk részt. Raftingolhatunk, kipróbálhatjuk annak gépesített új-zélandi változatát a jet-boatingot, mehetünk kanyoningolni, de aki a levegőbe vágyik, több ezer méterről hajthat végre tandemugrást vagy befizethet a legvadabb képzeletet is felülmúló bungee jumpingra. Akik nem vágynak effajta kalandokra, felkereshetik a kiwi parkot, kisétálhatnak a város kis félszigetére, felvonózhatnak a város fölé, avagy felsétálhatnak a szintén csodás panorámát kínáló Queenstown Hillre avagy kajakozhatnak a város melletti csodálatos tavon. A kikapcsolódási lehetőségek fajtáinak csak a képzelet szabhat határt. Aztán a késő délutáni órákban ismét buszra szállunk és folytatjuk utunkat le délre. Elérjük túránk legdélebbi pontját és az esti órákban érkezünk meg Fjordország központjába, a tóparti Te Anauba. A településen egy éjszakát töltünk. (fakultatív túra a Queenstown Hillre: 300 méter fel és le, menetidő: 2 óra). Szállás: apartmanban vagy szállóban.

9

 
Milford Sound, Queenstown
 

Korán reggel buszunkba szállunk, hogy látványos úton eljussunk a világ nyolcadik csodájaként ismert Milford Soundba. A 22 kilométer hosszú fjordot a természet vadsága formálta, lenyűgöző csúcsok, ameddig csak a szem ellát. A fölénk tornyosuló sziklafalakat tömött esőerdő borítja, a magasból vízesések zuhannak alá. Ide indulhatunk kétórás feledhetetlen, fakultatív hajókirándulásra. A parton barátságos fókák és pingvinek is feltűnhetnek, a vízben delfineket láthatunk. A fjord élmény után ismét buszra szállunk, de hamarosan lekanyarodunk a már ismerős útról, hogy pár órás túrát tegyünk egy a Key Summit kilátóponthoz, hogy egy másik szögből is megcsodáljuk Fjordország zabolázatlanságát. Túránk után pár órás utazás után az esti órákban érjük el ismét Queenstownt, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. (A túra: 6 km, szint: 450 méter fel és le, menetidő: 3 óra.). Szállás: apartmanban vagy szállóban.

10

 
Queenstown, Mt. Cook
 

Kényelmesen megreggelizünk, majd Queenstownt elhagyva északra tartunk, kietlen pusztaságon és száraz fűvel borított dombok között haladunk, míg fel nem tűnnek az Aoraki Nemzeti Park központi csúcsai. A táj ismét lenyűgöző és az élmény csak fokozódik, mikor megpillantjuk a leírhatatlan kék színű Pukaki-tavat, melynek nyugati partján haladunk Új-Zéland teteje, a Mount Cook felé. Egy éjszakát töltünk a hegyek ölelésében fekvő apró́ településen, Mt. Cook falván, vagy a környéken. A szállás elfoglalása után rövid esti sétát teszünk a Hooker-gleccser völgyében. A hegyi liliomokkal telehintett alpesi környezetben három függőhídon is átkelünk, mígnem elérjük a hegyekből lenyúló́ gleccser által táplált tavat. (A túra: 7 km, szint: 150 méter fel és le, menetidő: 3 óra.) Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

11/ +0

 
Mt. Cook, Christchurch / Wellington
 

Kora reggel búcsút intünk a hegyeknek és a Déli-sziget legnagyobb városa, Christchurch felé vesszük az irányt. Több órás utazás után érkezünk meg a reptérre. Hazautazás az alapprogramon résztvevőknek.

Azokkal az utasainkkal, akik részt vesznek programunk hosszabbításán is, megkezdjük utunkat az északi szigeten és elrepülünk Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba. A délutáni órákban érkezünk meg az Északi-sziget déli csücskén fekvő nagyvárosba, az ország egyik jelentős kulturális és művészeti központjába, Wellingtonba. Viktoriánus korabeli házak kúsznak fel a meredek domboldalakon, ahonnan csodás kilátás nyílik az öbölre. A szállás elfoglalása után amenyiben időnk engedi elgyalogolunk Új-Zéland kihagyhatatlan nemzeti múzeumába a Te Papa-ba, ahol egy helyen kapunk betekintést az ország földrajzába, történelmébe, kultúrájába, állat- és növényvilágába. Aztán felmegyünk a város fölötti kilátóponthoz, hogy onnan nézzünk le a Monte Carlót idéző öbölre. A fővárosban egy éjszakát töltünk. Szállás szállóban.

12/ +1

 
Wellington, Turangi
 

Kényelmesen megreggelizünk és kora délelőtt észak felé indulunk. Útközben többször megállunk, hogy gyönyörködhessünk az út közben szemünk elé táruló panorámában. Több órás utazás után a kora esti órákban érjük el a három hegyóriás által dominált, a Világörökség részét képező Tongariro Nemzeti Parkot. A hegyek közelében fekvő kis településen két éjszakát töltünk. Szállás apartmanban, vagy szállóban.

13/ +2

 
Tongariro Nemzeti Park, Ngauruhoe (2287 m)
 

Egész napos túrára indulunk ezen a csodálatos, néhol holdbéli tájra emlékeztető vulkanikus vidéken, hogy gyönyörködhessünk az egykori vulkáni csúcsok között haladó híres túraútvonal, a Tongariro körüli látványban. Hosszú, eleinte erdőben, alpesi bozótos, majd sziklás terepen vezető folyamatosan emelkedő ösvényen érjük el a Vörös- és Központi-krátereket, majd megcsodáljuk a Smaragd- és Kék-tavakat. Innen továbbra is felfelé tart utunk, majd rövid ereszkedéssel érjük el a Déli-krátert. Körülnézve egyik oldalunkon a Tongariro csúcsa, másik oldalunkon a Gyűrűk urából ismert végzet hegye, a 2287 méter magas Ngauruhoe. (Időjárástól függően lehetőség nyílik annak megmászására is. Megéri bevállalni az extra 600 méteres szintkülönbséget, mert tiszta időben pazar a kilátás.). Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, elindulunk visszafelé kisbuszunkhoz, hogy az esti órákban érjünk vissza szállásunkra. (Alaptúra: 20 km, szint: 1200 méter felfele, 1200 méter lefele, menetidő: 7-9 óra. Kiegészítő csúcsmászás: 600 méter felfelé és lefelé, menetidő: 2-3 óra.). Szállás apartmanban, vagy szállóban.

14/ +3

 
Huka vízesés, Wai-o-Tapu, Rotorua
 

Reggeli után elautózunk a Taupo-tó mellet, míg elérjük mai első állomásunkat a Waikato-folyó dübörgő Huka- vízesését, majd következik a Rotoruától délre fekvő, különösen látványos Wai-o-Tapu Termál Rezervátum. Itt találtató a Lady Knox-gejzír, ami (némi rásegítéssel) pontosan 10:15-kor tör ki és hosszú percekig lövelli magából a forró vizet. A vulkáni utóműködés által kialakított területen kétórás sétát teszünk, felkeressük a hatalmas, fortyogó, türkiz és narancsszínekben pompázó Pezsgőmedencét, a leírhatatlan-zöld Ördögfürdőt, számos gőzölgő krátert, ásványkiválásoktól színes teraszt, valamint több sárbugyogót. Nem messze innen folyik a Kerosine patak, melynek hőforrás táplálta forró vizében különleges élmény elmerülni, mert az árnyas fák alatt egy erdei patakban való fürdőzés és egy termálfürdő hangulata ötvöződik. Délután folytatjuk utunkat észak felé és kora esti órákban érjük el a termálvizeiről, bugyogó iszapmedencéiről, gejzíreiről és a maori kultúráról híres Rotoruat. Még mielőtt elfoglalnánk szálláshelyünket, rövid sétát teszünk a Rotorua-tó partján, keresztül maori lakta utcákon és a város gőzölgő, sár bugyogókkal teli közparkján. A levegőbe szippantva itt egyből megértjük, hogy a kén városát miért csúfolják a helyiek egyszerűen Rotten Rua-nak. Lefekvés előtt érdemes meglátogatni egy helyi fürdőt, ahol kellemes környezetben pihenhetjük ki az előző napi túra fáradalmait a forró vízben ülve bámulva a déli félteke csillagos egét. Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol egy éjszakát töltünk.

15/ +4

 
Rotorua, Auckland
 

Rotorua település egyik fő látványossága a szinte kimondhatatlan nevű Whakarewarewa rezervátum-falu, ahol a maori hagyományokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Részt vehetünk törzsi koncerten, ahol a bátrabbak elsajátíthatják a maori harci tánc, a haka alapjait is. Késő délelőtt indulunk az északi sziget és Új-Zéland legnagyobb városába, Aucklandbe, ahol a szállás elfoglalása után szabadidőnk függvényében elmerülünk az egymilliós nagyváros nyüzsgésében, lesétálhatunk a kikötőbe vagy beülhetünk egy tengerparti étterembe. Aztán ha időnk engedi, felmászunk a déli félteke legmagasabb építményébe, a 328 méteres Sky-toronyba, amely a pazar panoráma mellett a világ egyik legmagasabb bungee jumping indító helyeként is szolgál. Aki szeretne a dolgok közepébe zuhanni, azt rögtön meg is teheti, 192 méter magasból vetheti alá magát. Este beülhetünk az estére megelevenedő tengerpari sétány valamelyik éttermébe vagy bárjába. A városban egy éjszakát töltünk egy szállóban.

16/ +5

 
Auckland
 

A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk az aucklandi repülőtérre, ahonnan megkezdjük hosszú hazautazásunkat és több átszállás után érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.

Az oldalon Kundermann Balázs képei láthatóak.

Túravezetőnk oldala: www.kundermann.hu 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés