Bejelentkezés

Új-Zéland

Kiscsoportos utazás a Hosszú Fehér Felhő földjén

Miért éppen Új-Zéland?

Új-Zélandnál messzebb már nemigen utazhatunk, hiszen a Föld túloldalán fekszik, távol mindentől. S amennyire távoli ez az ország, oly sok látnivalót és különlegességet rejteget! Ilyen kis területen ennyi természeti szépség nincs máshol a világon. A Déli-sziget keleti oldalán hajóra szállunk, bálnákat lesünk meg, a bátrabbak akár delfinek között is úszkálhatnak a Csendes-óceánban, majd északra indulunk, hogy megkóstoljuk a híres blenheimi chardonnay-t. Az Abel Tasman Nemzeti Park hihetetlen szépsége és színvilága után délre tartunk, hogy felkeressük a Ferenc József-gleccsert, majd hajókázunk a világ kilencedik csodájának tartott Milford Soundon. Az extrém sportok Mekkájaként ismert Queenstownban belekóstolhatunk minden olyanba, ami növeli az adrenalinszintet.

Melyek Új-Zéland legfontosabb látnivalói?

Az alapprogram során:
- bálnák és delfinek,
- Abel Tasman Nemzeti Park,
- Ferenc József-gleccser,
- Queenstown, az extrém sportok mekkája,
- Milford Sound, a világ egyik csodája.

A hosszabbítás során:
- Tongariro, a "Végzet hegye" (UNESCO Világörökség),
- Wai-o-Tapu, a "Pokol tornáca", gejzírek, iszapfortyogók és hőforrások,
- Auckland

Időpontok

 • 2024. november 18 → 30.
Hosszabbítási lehetőség az Új-Zéland alapprogram után. Öt napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni a Hosszú Fehér Felhő országából. A vállalkozó kedvűek, az érdeklődők, akik több szabadnapot tudnak szánni erre a csodálatos országra, velünk tarthatnak az Északi-sziget hosszabbításra, megnézni a vulkánokat, a tájat, amely a Gyűrűk ura díszleteként is szolgált, élvezni az vulkáni utóműködés csodáit, a percre pontosan kitörő gejzírt, a bugyogó kénes-vizes forrásokat, a termálfürdőket. És persze a két "nagyváros", Auckland és Wellington forgatagát, életét.

A kiegészítő program felára 499.000 Ft/Fő. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 5 nappal meghosszabbodik az utad. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után, ahhoz csatlakozva indul, azaz számodra a teljes program 2024. november 18-án indul Christchurchben és december 5-én ér véget Aucklandban. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 4 fő jelentkezése esetén indul.

Fontos!
Az út alapára nem tartalmazza a 2. napon a bálnanéző túrát, a 3. napon delfinekkel való úszást és a 10. napon a hajókirándulást a Milford Soundban. A belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. A jegyeket ezért rögtön le kell foglalnunk, amint az út indulása garantálttá válik, ebből következően azok ára is akkor esedékes. Amennyiben ezek után az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát, mivel az nem lemondható és nem átruházható, sajnos mi sem tudjuk visszatéríteni. A fakultatív programok részleteit megtalálod a tudnivalók "Pénz-ügy" részénél.
 • 1. nap Christchurch

  Érkezés a Déli-sziget legnagyobb városába, Christchurch-be, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan utunk indul. Amennyiben időnk engedi, rövid sétára indulunk a városban, ismerkedünk a helyi atmoszférával, akklimatizálódunk, pihenünk a hosszú repülőút után. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát alszunk.
 • 2. nap Christchurch, Kaikoura, bálnales

  1
  Reggeli után bérelt kisbuszokkal észak felé indulunk. Három óra utazás után érkezünk meg Kaikourába, a festői félszigeten fekvő, bálna-, delfin- és fóka kolóniáiról híres városba. A szállás elfoglalása után rövid túrával egybekötött fókalesre indulunk. A félsziget sziklaszirtjén sétálva csodás látvány tárul elénk. Előttünk a végtelenbe vesző Csendes-óceán, mögöttünk pedig a Déli Alpok hósipkás csúcsai. Más programra is van lehetőség, aki szeretné az fakultatív program keretei között részt vehet egy bálna les túrán, melynek során megkeressük az itt élő ámbráscetek közül azokat, akik éppen felúsznak a mélytengeri árokból egy picit levegőzni. Modern technikával határozzák meg a hatalmas vízi emlősök várható felszínre emelkedésének helyét, így a bálnaélmény általában garantált. A délutáni órákban kipihenhetjük a különleges tapasztalatokat, majd kora estétől egy közös főzés keretein belül, és persze néhány üveg remek új-zélandi bor társaságában lazítunk. Szállás: apartmanban vagy szállóban, ahol két éjszakát alszunk.
 • 3. nap Kaikoura, úszás delfinekkel

  1
  A mai nap délelőtt még egy fakultatív programra van lehetőség, melynek során delfinekkel úszhatunk a nyílt tengeren. Korán indulunk, majd egy rövid eligazítást követően felvesszünk fürdőruháinkat, majd hajóra szállunk. Kimegyünk a nyílt vízre, hogy megtaláljuk a vízben játszadozó delfineket. Neoprén ruhát húzunk, majd a hajóról a vízbe vetjük magunkat, hogy közvetlen közelből láthassuk a körülöttünk cikázó dusky delfineket. Egyedülálló, elmondhatatlan élmény karnyújtásnyi távolságból, az ő természetes közegükben, a Csendes-óceánban csodálni ezeket a játékos állatokat. Ha valaki nem szeretne részt venni ezen a programon, akkor a környék rengeteg túrázási lehetőséget kínál, de lazíthatunk a tengerparton sétálva. Szállás apartmanban, vagy szállóban.
 • 4. nap Kaikoura, Havelock, Nelson

  1
  Reggeli után észak felé indulunk, az Abel Tasman nemzeti park irányába. Útközben megállunk Havelock városkában, mely mondhatni a világ zöld- kagyló fővárosa. Itt egy családias étterembe ülünk be, hogy belekóstoljunk a frissen szedett kagylóból főzött helyi különlegességekbe. Ezt követően még kétórás buszozás vár ránk, majd megérkezünk az Abel Tasman Nemzeti Parktól nem messze fekvő városba, Nelsonba. Itt vagy a környéken található szállásunkon töltjük a következő két éjszakát. Szállás apartmanban, vagy szállóban, ahol két éjszakát alszunk.
 • 5. nap Abel Tasman Nemzeti Park

  2
  Egész napos gyaloglásra indulunk az ország egyik legszebbnek tartott túráján, ami az Abel Tasman Nemzeti Park tengerpartja mentén kanyarog. Reggel rövid buszozás után vízi taxiba szállunk, és felhajózunk a park egyik aranyszínű homokjával és türkiz vízével elkápráztató öblébe. Kicsit ejtőzünk a parton, majd a partszakaszt kígyózva követő úton visszasétálunk Marahauba, ahol a buszt hagytuk. A nap folyamán számos látványos öblöt és hívogató tengerpartot érintünk. Aki a szárazföld helyett a vízen kíván hosszabb időt tölteni, annak a nemzeti park szervezésében ajánlunk egy egész napos tengeri kajakozással és fókalessel egybekötött programot. (a túra távja: 16-18 km, 300 méter felfele, 300 méter lefele, menetidő: 5-6 óra). Szállás: apartmanban vagy szállóban.
 • 6. nap Palacsinta-sziklák, Fox-gleccser

  Hosszú út áll ma előttünk, a Déli-Alpok alacsonyabb régióin átkelve érjük el a sziget nyugati oldalát. Korán indulunk és első megállónk a hegyek közé ékelődött Rotoiti-tó varázslatos vidéke. Innen ereszkedünk le a Tasmán-tengerhez, ahol következő állomásunk a híres Palacsinta-szikla formációiról híres Punakaiki. A tenger ostromolta, réteges sziklák között magasba törő víz magasztos természeti erődemonstráció. A part vonalát követve haladunk tovább délnyugati irányba, rövid pihenőt tartva Greymouth egyik jáde csiszoló műhelyében, hogy megismerkedjünk a zöld kő történetével és a hozzá kapcsolódó mítoszokkal. A késő délutáni órákban érkezünk meg a Fox-gleccser lábánál fekvő szállásunkra, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szállás: apartmanban vagy szállóban.
 • 7. nap Ferenc József-gleccser, Fox-gleccser, Matherson-tó

  2
  A Westland Nemzeti park két látványossága a Fox- és a Ferenc József-gleccserek. Ritka és szinte egyedülálló az ilyen hatalmas jégtömeg, mely magasan a hegyekből indulva csaknem a tengerszintig ereszkedik alá. Először a Ferenc József-gleccserhez teszünk rövid gyalogtúrát. Az olvadt jég táplálta folyó völgyében haladunk, hogy a gleccser kézzel tapintható közelségébe jussunk. A nap folyamán fakultatív keretek között vezetett gleccsertúrára és helikopteres repülésre is nyílik lehetőség. Délután felkeressük a kevésbé látogatott, de egyesek szerint látványosabb Fox-gleccsert. Égbetörő sziklafalak alatt, kék tavak mentén túrázunk, majd a napnyugta közeledtével Új-Zéland egyik legszebb panorámájú tava a Matherson-tó partjára igyekszünk, hogy képeslapra illő fotókat készítsünk a tiszta és szélmentes időben a vízben tükröződő Cook és a Tasmán hegyekről. (túra a Ferenc József gleccserhez: 3-4 km, menetidő: 1,5 óra, túra a Fox gleccserhez: 3 km, menetidő: 1 óra, túra a Matherson-tó körül: 3-4 km, menetidő: 1 óra). Szállás: apartmanban vagy szállóban.
 • 8. nap West Coast, Hawea-tó, Queenstown

  1
  Reggeli indulás, s még mindig délnek tartunk, jobbra a tenger, balra a hegyek, a káprázatos nyugati parti látvány. Több kilátóponton is megállunk, hogy gyönyörködjünk a táj zabolázatlan szépségében. Majd a szárazföld belseje felé fordulunk, átkelünk a Haast-hágón, elhaladunk a türkízkék Wanaka- és Hawea -tavak mellett és a késő délután érkezünk az ország adrenalin- és kaland fővárosba, Queenstownba. A hatalmas hegyek és a kanyargós Wakatipu-tó közé szorult város fiatalos lendülettel lüktet. Még nem találtak ki olyan extrém sportot, amire itt ne lehetne befizetni. A szállást elfoglalva, szabadprogram keretében csavaroghatunk a városban, beülhetünk valamelyik tóparti étterembe vagy szórakozóhelyre, hogy átvegyük a hely dinamizmusát. Egy éjszakát töltünk itt. Szállás: apartmanban vagy szállóban.
 • 9. nap Queenstown, Te Anau

  2
  Az alpesi környezetben fekvő városban nem unatkozhatnak az oda látogató kalandvágyó emberek. A mai napon különböző fakultatív programokon vehetünk részt. Raftingolhatunk, kipróbálhatjuk annak gépesített új-zélandi változatát a jet-boatingot, mehetünk kanyoningolni, de aki a levegőbe vágyik, több ezer méterről hajthat végre tandemugrást vagy befizethet a legvadabb képzeletet is felülmúló bungee jumpingra. Akik nem vágynak effajta kalandokra, felkereshetik a kiwi parkot, kisétálhatnak a város kis félszigetére, felvonózhatnak a város fölé, avagy felsétálhatnak a szintén csodás panorámát kínáló Queenstown Hillre avagy kajakozhatnak a város melletti csodálatos tavon. A kikapcsolódási lehetőségek fajtáinak csak a képzelet szabhat határt. Aztán a késő délutáni órákban ismét buszra szállunk és folytatjuk utunkat le délre. Elérjük túránk legdélebbi pontját és az esti órákban érkezünk meg Fjordország központjába, a tóparti Te Anauba. A településen egy éjszakát töltünk. (fakultatív túra a Queenstown Hillre: 300 méter fel és le, menetidő: 2 óra). Szállás: apartmanban vagy szállóban.
 • 10. nap Milford Sound, Queenstown

  2
  Korán reggel buszunkba szállunk, hogy látványos úton eljussunk a világ nyolcadik csodájaként ismert Milford Soundba. A 22 kilométer hosszú fjordot a természet vadsága formálta, lenyűgöző csúcsok, ameddig csak a szem ellát. A fölénk tornyosuló sziklafalakat tömött esőerdő borítja, a magasból vízesések zuhannak alá. Ide indulhatunk kétórás feledhetetlen, fakultatív hajókirándulásra. A parton barátságos fókák és pingvinek is feltűnhetnek, a vízben delfineket láthatunk. A fjord élmény után ismét buszra szállunk, de hamarosan lekanyarodunk a már ismerős útról, hogy pár órás túrát tegyünk egy a Key Summit kilátóponthoz, hogy egy másik szögből is megcsodáljuk Fjordország zabolázatlanságát. Túránk után pár órás utazás után az esti órákban érjük el ismét Queenstownt, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. (A túra: 6 km, szint: 450 méter fel és le, menetidő: 3 óra.). Szállás: apartmanban vagy szállóban.
 • 11. nap Queenstown, Mt. Cook

  2
  Kényelmesen megreggelizünk, majd Queenstownt elhagyva északra tartunk, kietlen pusztaságon és száraz fűvel borított dombok között haladunk, míg fel nem tűnnek az Aoraki Nemzeti Park központi csúcsai. A táj ismét lenyűgöző és az élmény csak fokozódik, mikor megpillantjuk a leírhatatlan kék színű Pukaki-tavat, melynek nyugati partján haladunk Új-Zéland teteje, a Mount Cook felé. Egy éjszakát töltünk a hegyek ölelésében fekvő apró́ településen, Mt. Cook falván, vagy a környéken. A szállás elfoglalása után rövid esti sétát teszünk a Hooker-gleccser völgyében. A hegyi liliomokkal telehintett alpesi környezetben három függőhídon is átkelünk, mígnem elérjük a hegyekből lenyúló́ gleccser által táplált tavat. (A túra: 7 km, szint: 150 méter fel és le, menetidő: 3 óra.) Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.
 • 12. nap Aoraki Nemzeti Park, túra a Mt. Cook mellett

  4
  Az ország huszonhét 3000 méternél magasabb hegye közül huszonkettő ebben a nemzeti parkban található. Ezek közé indulunk mai túránkon, mely megerőltető, de legalább annyit ad, amennyit kivesz belőlünk. Reggel magunkhoz vesszük kisebbik hátizsákunkat, elindulunk a hegyek felé, majd hosszú kapaszkodás után, dél körül érünk fel az 1768 méteren fekvő, csodás panorámát kínáló Mueller menedékházhoz. Tiszta időben az elénk táruló látvány pazar. A völgy végében tör az ég felé a Mt. Cook, maori nyelven Aoraki, melynek jelentése szabad fordításban egyszerűen: Felhőlyukasztó, alatta pedig ott hömpölyög a Hooker-gleccser jégfolyama. Aki kedvet érez hozzá, lehetőség nyílik még a Mt. Olliver (1917 méter) megmászására is, ez az első csúcs, amit Sir Edmund Hillary hegymászó karrierje kezdetén meghódított. Este a szálláson megtartjuk túránk záró vacsoráját, felelevenítve és újraélve az együtt eltöltött napok legemlékezetesebb pillanatait. Szállás apartmanban, vagy szállóban. (Az alaptúra távja: 12 kilométer, szint: 1000 méter fel és 1000 méter lefele, menetidő: 7-9 óra, kiegészítő túra a Mt. Olliverre: táv: 2 km, szint: 150 méter fel és le, menetidő: 1 óra.)
 • 13/ +0. nap Mt. Cook, Christchurch / Wellington

  1
  Kora reggel búcsút intünk a hegyeknek és a Déli-sziget legnagyobb városa, Christchurch felé vesszük az irányt. Több órás utazás után érkezünk meg a reptérre. Hazautazás az alapprogramon résztvevőknek.

  Azokkal az utasainkkal, akik részt vesznek programunk hosszabbításán is, megkezdjük utunkat az északi szigeten és elrepülünk Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba. A délutáni órákban érkezünk meg az Északi-sziget déli csücskén fekvő nagyvárosba, az ország egyik jelentős kulturális és művészeti központjába, Wellingtonba. Viktoriánus korabeli házak kúsznak fel a meredek domboldalakon, ahonnan csodás kilátás nyílik az öbölre. A szállás elfoglalása után amenyiben időnk engedi elgyalogolunk Új-Zéland kihagyhatatlan nemzeti múzeumába a Te Papa-ba, ahol egy helyen kapunk betekintést az ország földrajzába, történelmébe, kultúrájába, állat- és növényvilágába. Aztán felmegyünk a város fölötti kilátóponthoz, hogy onnan nézzünk le a Monte Carlót idéző öbölre. A fővárosban egy éjszakát töltünk. Szállás szállóban.
 • 14/ +1. nap Wellington, Turangi

  1
  Kényelmesen megreggelizünk és kora délelőtt észak felé indulunk. Útközben többször megállunk, hogy gyönyörködhessünk az út közben szemünk elé táruló panorámában. Több órás utazás után a kora esti órákban érjük el a három hegyóriás által dominált, a Világörökség részét képező Tongariro Nemzeti Parkot. A hegyek közelében fekvő kis településen két éjszakát töltünk. Szállás apartmanban, vagy szállóban.
 • 15/ +2. nap Tongariro Nemzeti Park, Ngauruhoe (2287 m)

  4
  Egész napos túrára indulunk ezen a csodálatos, néhol holdbéli tájra emlékeztető vulkanikus vidéken, hogy gyönyörködhessünk az egykori vulkáni csúcsok között haladó híres túraútvonal, a Tongariro körüli látványban. Hosszú, eleinte erdőben, alpesi bozótos, majd sziklás terepen vezető folyamatosan emelkedő ösvényen érjük el a Vörös- és Központi-krátereket, majd megcsodáljuk a Smaragd- és Kék-tavakat. Innen továbbra is felfelé tart utunk, majd rövid ereszkedéssel érjük el a Déli-krátert. Körülnézve egyik oldalunkon a Tongariro csúcsa, másik oldalunkon a Gyűrűk urából ismert végzet hegye, a 2287 méter magas Ngauruhoe. (Időjárástól függően lehetőség nyílik annak megmászására is. Megéri bevállalni az extra 600 méteres szintkülönbséget, mert tiszta időben pazar a kilátás.). Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, elindulunk visszafelé kisbuszunkhoz, hogy az esti órákban érjünk vissza szállásunkra. (Alaptúra: 20 km, szint: 1200 méter felfele, 1200 méter lefele, menetidő: 7-9 óra. Kiegészítő csúcsmászás: 600 méter felfelé és lefelé, menetidő: 2-3 óra.). Szállás apartmanban, vagy szállóban.
 • 16/ +3. nap Huka vízesés, Wai-o-Tapu, Rotorua

  1
  Reggeli után elautózunk a Taupo-tó mellet, míg elérjük mai első állomásunkat a Waikato-folyó dübörgő Huka- vízesését, majd következik a Rotoruától délre fekvő, különösen látványos Wai-o-Tapu Termál Rezervátum. Itt találtató a Lady Knox-gejzír, ami (némi rásegítéssel) pontosan 10:15-kor tör ki és hosszú percekig lövelli magából a forró vizet. A vulkáni utóműködés által kialakított területen kétórás sétát teszünk, felkeressük a hatalmas, fortyogó, türkiz és narancsszínekben pompázó Pezsgőmedencét, a leírhatatlan-zöld Ördögfürdőt, számos gőzölgő krátert, ásványkiválásoktól színes teraszt, valamint több sárbugyogót. Nem messze innen folyik a Kerosine patak, melynek hőforrás táplálta forró vizében különleges élmény elmerülni, mert az árnyas fák alatt egy erdei patakban való fürdőzés és egy termálfürdő hangulata ötvöződik. Délután folytatjuk utunkat észak felé és kora esti órákban érjük el a termálvizeiről, bugyogó iszapmedencéiről, gejzíreiről és a maori kultúráról híres Rotoruat. Még mielőtt elfoglalnánk szálláshelyünket, rövid sétát teszünk a Rotorua-tó partján, keresztül maori lakta utcákon és a város gőzölgő, sár bugyogókkal teli közparkján. A levegőbe szippantva itt egyből megértjük, hogy a kén városát miért csúfolják a helyiek egyszerűen Rotten Rua-nak. Lefekvés előtt érdemes meglátogatni egy helyi fürdőt, ahol kellemes környezetben pihenhetjük ki az előző napi túra fáradalmait a forró vízben ülve bámulva a déli félteke csillagos egét. Szállás apartmanban vagy szállóban, ahol egy éjszakát töltünk.
 • 17/ +4. nap Rotorua, Auckland

  1
  Rotorua település egyik fő látványossága a szinte kimondhatatlan nevű Whakarewarewa rezervátum-falu, ahol a maori hagyományokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Részt vehetünk törzsi koncerten, ahol a bátrabbak elsajátíthatják a maori harci tánc, a haka alapjait is. Késő délelőtt indulunk az északi sziget és Új-Zéland legnagyobb városába, Aucklandbe, ahol a szállás elfoglalása után szabadidőnk függvényében elmerülünk az egymilliós nagyváros nyüzsgésében, lesétálhatunk a kikötőbe vagy beülhetünk egy tengerparti étterembe. Aztán ha időnk engedi, felmászunk a déli félteke legmagasabb építményébe, a 328 méteres Sky-toronyba, amely a pazar panoráma mellett a világ egyik legmagasabb bungee jumping indító helyeként is szolgál. Aki szeretne a dolgok közepébe zuhanni, azt rögtön meg is teheti, 192 méter magasból vetheti alá magát. Este beülhetünk az estére megelevenedő tengerpari sétány valamelyik éttermébe vagy bárjába. A városban egy éjszakát töltünk egy szállóban.
 • 18/ +5. nap Auckland

  A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk az aucklandi repülőtérre, ahonnan megkezdjük hosszú hazautazásunkat és több átszállás után érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.


Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- az Új-Zélandon belüli utazásokat a program szerint bérelt kisbusszal, autóval,
- 12 éjszaka szállást szállókban vagy apartmanokban, két ágyas, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákban,
- az Abel Tasman Nemzeti Parkban a vizitaxi díját,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A hosszabbítás során:
- az utazást az Északi-szigeten bérelt kisbusszal, autóval,
- a szállásokat 5 éjszakára, szállókban vagy apartmanokban, két ágyas, légkondicionált, saját fürdőszobás szobákban,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást, az esetleges védőoltások árát,
- a belépőket, a lehetséges fakultatív programok árát, és az étkezéseket,
- az új-zélandi beutazáshoz szükséges regisztráció, a NZeTA árát és a turista adót, Lásd: vám rovat.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 220 Ft/ 1 NZD árfolyamig tudjuk tartani. Ha az új-zélandi dollár (NZD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára az alapprogram során (Budapest - Christchurch - Budapest útvonalon) kb. 620.000 - 790.000 Ft-tól.  (2024.március 27.)

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a hosszabbítás során (Budapest - Christchurch, Auckland - Budapest útvonalon) kb. 720.000 - 890.000 Ft-tól. (2024.március 27.)

A belföldi repülőjegy várható ára a hosszabbítás során (Christchurch - Wellington útvonalon) kb. 30.000 - 40.000 Ft-tól. (2024.március 27.)

Utazás

A szigeteken belül saját, kényelmes, bérelt kisbusszal vagy személyautóval fogunk utazni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 4-8 fő. Az utat minimum 4 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Új-Zélandon?

A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Ha szoktál időnként túrázni, vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. Kivétel az alap program során a Mt Cook melletti túra jelent kihívást, a jelentős szintkülönbség (1000 m.) miatt, valamint a hosszabítás során a Tongariro túra, ahol hosszú távon jelentős szintkülönbséget (1200 méter fel, 1200 méter le) kell leküzdeni, egy egész napos túra során. Itt szükséges az átlagosnál jobb erőnlét, kitartás, és túrázási tapasztalat.

Szállás

Szállásaink tiszták és igényesek, európai színvonalúak. Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. A szállókban a szobák két ágyasak és mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobákban van ágynemű és törülköző. Az apartmanok egy vagy két külön hálószobával rendelkeznek. Apartmanhoz tartozik konyha, hűtő, nappali, valamint egy vagy két fürdőszoba. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, de törülközőt nem mindig kapunk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobakiosztás során az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Új-Zélandról?

Új Zéland Magyarországnál majd háromszor nagyobb, de csupán 4,5 millió ember lakja (ennek közel fele Aucklandben és vonzáskörzetében). Nem egy túlzsúfolt hely. A nagyobb kiterjedésű Déli-szigeten hosszában végighúzódik a Déli-Alpok, melynek legmagasabb csúcsa a Mount Cook, 3754 méter (maori nyelven: Aoraki). A vulkánikus szempontból aktívabb Északi-sziget legmagasabb pontja a Tongariro Nemzeti Parkban található, jelenleg is aktívnak számító Ruapehu tűzhányó csúcsa (2797 méter). A szigetek az ausztráliai és a csendes-óceáni lemezek összeütközésének következtében emelkedtek ki az óceánból.
Új-Zéland semmivel sem összevethető, azok a természeti csodák, amik a világban szétszórva külön-külön találhatóak meg, itt koncentráltan jelennek meg. Pálmafás tengeröblök, vulkánok, az óceánpart, köderdő, félsivatag, mediterrán borvidék, delfinek, gejzírek, bálnák, utóvulkáni működés, gleccserek, magashegység és fjordok. Az itt élő emberek barátságosak és közvetlenek, eleinte úgy tűnik, mintha Európában lennénk, hasonlóak a szokások és az életmód, csak egy idő után esik le, hogy ez a hely teljesen más.

Miért hívják Új-Zélandot a "Hosszú fehér felhő földjének"?
Új-Zéland neve a bennszülött maorik nyelvén Aotearoa vagy Aetearoa, melyet A hosszú fehér felhő földjének fordítanak, így nevezték el a maorik mikor a 13.században először letelepedtek a szigeten. Az azonban nem ismeretes, hogy az egész szigetet jelölte-e ez a név, vagy csak az Északi-szigetet. 

Időeltolódás: +12 óra Budapesthez képest a téli időszámításkor, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten reggel 9 óra van, Új-Zélandon este 21:00 a pontos idő)

Elektromosság: a hálózati feszültség megegyezik az itthoniéval (220 V, 50 Hz), azonban használatához az eltérő hálózati aljzatok miatt I-típusú átalakítóra szükség van.

Közbiztonság: Új-Zéland egy rendkívül biztonságos ország, veszélytől nem kell tartanunk, azonban a nagyvárosokban - ahogyan máshol is tennék - fokozottan vigyázzunk értékeinkre.

Időjárás

Milyen Új-Zéland időjárása?

Új-Zéland utazásunkhoz a legmegfelelőbb időszakot válaszotottuk, kellemes tavasz és nyár eleji időjárással.
Az ország időjárása nehezen kiszámítható. Nagy vonalakban azt lehet mondani, hogy az ország déli részén a kontinentális éghajlat uralkodik, az északi részen szubtrópusi, mindez megfűszerezve némi óceáni hatással. Eső az év bármely szakában eshet, a tél (június-augusztus) hűvös, 5-10 °C, a nyár (december-február) meleg, a hőmérő higanyszála napközben elérheti a 22-27 fokot, míg estére leeshet akár 10 °C alá is.  A hegyekben a négy évszak elvet kell követni, azaz egy nap alatt lehet eső, hó, köd, napsütés és szél is. A tenger belső öblei (Abel Tasman NP) már fürödhető melegek, kb. 19-20 °C, az óceán azonban marad didergős 16-18 °C-on. A keleti part szárazabb, a nyugati viszont esős. A ruházatot majd ezeknek megfelelően kell kialakítani.

További információ Új-Zéland időjárásáról itt található.

Felszerelés

Kényelmes hátizsák, vagy sporttáska (gurulós), túrákhoz kishátizsák. A nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó és kényelmes túracipő vagy bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, hálózati átalakító, zsebkés, ébresztőóra, kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. A szállásokon általában lehet mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Milyen oltások szükségesek Új-Zélandra?

Kötelező védőoltás nincs, és a higiéniával sincsenek gondok. Sőt ők félnek attól, hogy valami fertőzőt hurcolunk be a szigetükre. Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.). Fontos a magas faktorszámú naptej is, ami itt olcsón beszerezhető.

Élelem

Bevihető élelmiszer Új-Zélandra?

Az ország elszigeteltségéből adódóan nagyon szigorúak a belépési szabályok! Vámvizsgálatnál be kell jelenteni minden magunkkal vitt élelmiszert, növényt és állati eredetű terméket. Bővebb információ a konzuli oldalon található.

Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Az árak a magyarországinál kicsit magasabbak. Ha Új-Zélandon járunk, érdemes megkóstolni a helyi specialitásokat.

Pénz-ügy

Mi Új-Zéland hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Az ország fizetőeszköze az új-zélandi dollár (NZD), amiből egy kb. 220 forintba kerül. Kivitelre az eurót vagy a dollárt javasoljuk, mivel NZD-t Magyarországon szinte lehetetlen beszerezni. Az országban használhatjuk hitelkártyáinkat (VISA, Mastercard stb), azzal szinte mindenhol lehet fizetni, a trafikban is, akár egy doboz tejért, éttermekben, útszéli kifőzdékben, stb. Étteremben egy kávé kb. 3-4, egy sör 5-8, egy főétel kb. 20-30 dollár. Költőpénznek napi 50-80 dollárt javaslunk, de ez vérmérséklettől függően erősen változhat.

Belépők tájékoztató árai (2023):

Bálnales: 170 NZD
Delfinekkel úszás: 240 NZD
auckland sky tower belépő :37 NZD
auckland sky tower bungy: 280 NZD
Queenstown bungy híd: 245 NZD
Wai o tapu belépő :45 NZD
Abel tasman kajak teljes nap: 135-170 NZD
Gleccserek felett repülés helikopter 20 perc - 330 NZD. 40 perc - 580 NZD
Milford Sound 1 ó 45 perc: 150 NZD
Queenstown jet boat: 170 NZD
Queenstown tandem ugrás: 450 NZD

Új-Zéland programunk során az alábbi fakultatív programokat szükséges jó előre befoglalni, amíg vannak szabad helyek:
A 2. napon bálnanéző túra.
A 3. napon delfinekkel való úszás.
A 10. napon hajókirándulásra Milford Soundban.

A fakultatív bálnanéző program díja: 170 NZD
A program időtartama kb. 3 óra, ebből kb. 2 óra a vízen, a többi becsekkolás, informálás, beszállás. A programon egy hajóban 30 fő, valamint a személyzet tartózkodik. Amennyiben a program résztvevői nem látnak bálnát, a részvételi díj 80%-a visszafizetésre kerül. Ellátás: kávé, tea, keksz.

A fakultatív delfin úszás program díja: 240 NZD
A program időtartama kb. 4 óra, ebből kb. 2,5 óra a vízen, a többi becsekkolás, átöltözés, informálás, transzfer a hajóra. A programon egy hajóban 16 fő, valamint 3 tagú személyzet tartózkodik. A program során a nyílt vízen, az óceánon, a hajóról ereszkedünk a vízbe kétszer, vagy háromszor. A víz hőmérséklete 15-19 C fok. 7 mm. vastag neoprén ruhát, búvármaszkot, légzőcsövet és uszonyt kapnak a résztvevők. A delfinek nem idomítottak, vadon élő delfinek, közel úsznak, de nem engedik hogy hozzájuk érjünk. Ellátás: kávé, tea, keksz. Lehetséges delfin néző program is, ugyanazon a hajón ahol a delfin úszás résztvevői vannak, de velük ellentétben ennek a programnak a résztvevői a hajón maradnak, míg a többiek a vízben vannak.

A Milford Sound hajókirándulás program díja: 150 NZD
A program időtartama 1 óra 45 perc a vízen. A programon egy hajóban kb 30 fő, valamint a személyzet tartózkodik. Ellátás: nincs.

A belépőjegyek névre szólóak és csak korlátozott számban és időpontban állnak rendelkezésre. Előfordulhat, hogy a programok sorrendjén a 2. és 3. napokon változtatni kell a jegyektől függően. A jegyek árát a garantált indulást követően szükséges befizetni, azonnal, hogy jussanak még nekünk az adott napokon szabad helyek. A foglalás névre szól, és nem visszaváltható (nem lemondható, nem átruházható), tehát ezek befizetése után, ha az utat valamilyen okból lemondani kényszerülsz, akkor a jegyek árát nem kaphatod vissza, nem tudjuk számodra visszatéríteni.

Vám

Mire van szükség az Új-Zélandra történő beutazáshoz? Kell vízum?

Új-Zéland bevezette az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority), valamint a beutazó turistákra új adót (IVL - International Visitor Conservation and Tourism Levy) vet ki. Amennyiben nem áll rendelkezésre az NZeTA az utazás megkezdésekor, úgy az új-zélandi hatóságok akár meg is tagadhatják az országba történő belépést.
Az NZeTA-t érdemes minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt igényelni. Az igénylést vagy online, vagy mobil applikáció útján lehet megtenni. Az NZeTA-t, abban az esetben is igényelni kell, amennyiben az utazó csupán tranzitál Új-Zélandon, az ország nem az utazás végcélja. Az utazók csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren tranzitálhatnak, az ország többi repülőterén erre nincsen lehetőség!
Az NZeTA díjtételei: 17 NZD mobil applikáció útján történő igénylés során, 23 NZD online igénylés esetén. A turista adó, IVL díja 35 NZD, melynek megfizetése az NZeTA igénylésekor történik. A bevezetésre kerülő új rendszerrel kapcsolatos információk az alábbi oldalon érhetőek el.

Ugyanitt lehet letölteni a mobil applikációkat az igényléshez. Az NZeTA igénylését online az alábbi oldalon lehet megtenni.

Fontos, hogy útlevelünk érvényessége legalább 3 hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor az országot elhagyjuk.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre.

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a belföldi repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Új-Zélandra?

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e speciális sport extra kategóriára, valamint területi hatályra is! 

Partnerünkkel, az EUB Biztosítóval történt egyeztetés alapján a program jellegéből adódóan speciális sportokra is érvényes, Világ-2-es területi hatályú biztosítás szükséges. Air & Cruise Outdoor termékünk megkötése esetén a Biztosító kockázatviselése kiterjed vadvízi evezésre és raftingra, továbbá trekking túrákra és hegymászásra is legfeljebb 7.150 m magasságig kizárólag az Eupolisz által szervezett programon, a szervező utasításainak betartása esetén.

Air & Cruise Outdoor továbbá érvényes búvárkodásra (40 m-ig), „banánozásra” és gumitömlőre, vízisíre, jetskire, quadra, parasailingre, vadászatra, vitorlázásra (Földközi-tengeren, azon kívül kizárólag a parttól legfeljebb 12 tengeri mérföld távolságig), valamint a parttól legfeljebb 1 km-es távolságig a következő sportokra: kitesurf, surf, windsurf, tengeri kajak.

Jelen programunk esetén a Biztosító egyedi engedéllyel vállalja továbbá a kanyoningra és delfinekkel történő úszásra a szolgáltatás kiterjesztését.

FIGYELEM! A biztosító kockázatviselése azonban az általunk javasolt termékek esetén sem terjed ki az alábbi tevékenységekre:
- jet-boating
- tandemugrás
- bungee jumping

Ezen programpontokra egyénileg szükséges biztosítást megkötni, segítséget ebben sajnos nem tudunk nyújtani. 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramra vonatkozóan:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 43.200 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 91.160 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő programra vonatkozóan:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 56.700 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 124.620 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Mariann

"Csodaszép, semmilyen hely nem hasonlítható össze ezzel a növényvilággal, béke nyugalommal, a meleg ellenére havas hegycsúcsokkal."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.