Új-Zéland

Utazás a Hosszú Fehér Felhő földjén

5 napos hosszabbítás: Északi-sziget, Auckland, Rotorua, Tongariro és Wellington.
Ennél messzebb már nemigen utazhatunk, hiszen Új-Zéland pontosan a Föld túloldalán fekszik, távol mindentől, valahol félúton Ausztrália és a Déli Sark között. S amennyire távoli ez az ország, oly sok látnivalót és különlegességet rejteget! Ilyen kis területen ennyi természeti szépség nincs máshol a világon.

A Déli-sziget keleti oldalán hajóra szállunk, bálnákat lesünk meg, a bátrabbak akár delfinek között is úszkálhatnak a Csendes-óceánban, majd északra indulunk, hogy megkóstoljuk a híres blenheimi chardonnay-t. Az Abel Tasman nemzeti park hihetetlen szépsége és színvilága után délre tartunk, hogy felkeressük a Ferenc József gleccsert, majd hajókázunk a világ kilencedik csodájának tartott Milford Soundon. Innen térünk vissza a sziget belsejébe. Az extrém sportok Mekkájaként ismert Queenstown-ban belekóstolhatunk minden olyanba, ami növeli az adrenalinszintet. Ezután a hegyek közé kirándulunk, hogy egy hosszabb túrán karnyújtásni távolságból szemléljük a lenyűgöző Mt. Cook-ot, a sziget legmagasabb csúcsát.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. december 07. -
2018. december 18.
2018. december 05. -
2018. december 19.
A jelentkezés lezárult
2018. szeptember 09.
Hosszabbítási lehetőség az Új-Zéland alapprogram előtt. A vállalkozó kedvűek, az érdeklődők, akik több szabadnapot tudnak szánni erre a csodálatos országra, velünk tarthatnak az Északi-sziget hosszabbításra, megnézni a vulkánokat, a tájat, amely a Gyűrűk ura díszleteként is szolgált, élvezni a vulkáni utóműködés csodáit, a percre pontosan kitörő gejzírt, a bugyogó kénes-vizes forrásokat, a termálfürdőket. És persze a két "nagyváros", Auckland és Wellington forgatagát, életét. A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen 5 nappal korábban indul az utad.
A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend előtt, ahhoz csatlakozva indul 2018. december 2-án indul Aucklandből, és  december 7-én ér véget Christchurchben. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 7 fő jelentkezése esetén indul.
extra 1

 
Auckland
 

Érkezés Auckland-be. A szállás elfoglalása után elmerülünk az egymilliós nagyváros nyüzsgésében, lesétálhatunk a kikötőbe, vagy beülhetünk egy tengerparti étterembe.  Természetesen felmászunk a déli félteke legmagasabb építményébe, a 328 méteres Sky toronyba, amely a pazar panoráma mellett a világ egyik legmagasabb bungee jumping indító helyeként is szolgál. Ha megfelelőek a körülmények, aki szeretne a dolgok közepébe zuhanni, rögtön meg is teheti, és 192 méter magasból vetheti alá magát. Este beülhetünk az estére megelevenedő tengerpari sétány valamelyik éttermébe, vagy bárjába. A városban egy éjszakát töltünk, szállás szállóban.

extra 2

 
Rotorua
 

Reggel beülünk bérelt kisbuszunkba és megkezdjük dél felé tartó utunkat, melynek első állomása a termálvizeiről, bugyogó iszapmedencéiről, gejzíreiről és a maori kultúráról híres Rotorua. Még mielőtt elfoglalnánk szálláshelyünket, rövid sétát teszünk a Rotorua tó partján, keresztül maori lakta utcákon és a város gőzölgő, sár bugyogókkal teli közparkján. A levegőbe szippantva itt egyből megértjük, hogy a kén városát miért csúfolják a helyiek egyszerűen Rotten Rua-nak. A település egyik fő látványossága a szinte kimondhatatlan nevű Whakarewarewa rezervátum-falu, ahol a maori hagyományokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. Részt vehetünk törzsi koncerten, ahol a bátrabbak elsajátíthatják a maori harci tánc, a haka alapjait is. Este lazulásképpen felkereshetjük a város valamelyik termálfürdőjét, hogy a forró vízben ülve bámuljuk a déli félteke csillagos egét. Szállás szállóban, ahol egy éjszakát töltünk.

extra 3

 
Wai-o-Tapu, Huka vízesés
 

A Rotoruától délre fekvő, különösen látványos Wai-o-Tapu Termál Rezervátum mai első állomásunk. Itt találtató a Lady Knox gejzír, ami (némi rásegítéssel) pontosan 10:15-kor tör ki és hosszú percekig lövelli magából a forró vizet. A vulkáni utóműködés által kialakított területen kétórás sétát teszünk, felkeressük a hatalmas, fortyogó, türkiz és narancs színekben pompázó Pezsgőmedencét, a leírhatatlan-zöld Ördögfürdőt, számos gőzölgő krátert, ásványkiválásoktól színes teraszt, valamint több sárbugyogót. Nem messze innen folyik a Kerosine patak, melynek hőforrás táplálta forró vizében különleges élmény elmerülni, mert az árnyas fák alatt egy erdei patakban való fürdőzés és egy termálfürdő hangulata ötvöződik. Délután folytatjuk utunkat dél felé, érintjük a Waikato-folyó dübörgő Huka-vízesését, majd a kora esti órákban érjük el a három hegyóriás által dominált, a Világörökség részét képező Tongariro Nemzeti Parkot. A hegyek közelében fekvő kis településen két éjszakát töltünk. Szállás szállóban.

extra 4

 
Tongariro Nemzeti Park, Ngauruhoe (2287 m)
 

Egész napos túrára indulunk ezen a csodálatos, néhol holdbéli tájra emlékeztető vulkanikus vidéken, hogy gyönyörködhessünk az egykori vulkáni csúcsok között haladó híres túraútvonal, a Tongariro körüli látványban. Hosszú, eleinte erdőben, alpesi bozótos, majd sziklás terepen vezető folyamatosan emelkedő ösvényen érjük el a Vörös- és Központi-krátereket, majd megcsodáljuk a Smaragd- és Kék-tavakat. Innen továbbra is felfelé tart utunk, majd rövid ereszkedéssel érjük el a Déli-krátert. Körülnézve egyik oldalunkon a Tongariro csúcsa, másik oldalunkon a Gyűrűk urából ismert végzet hegye, a 2287 méter magas Ngauruhoe. (Időjárástól függően lehetőség nyílik annak megmászására is. Megéri bevállalni az extra 600 méteres szintkülönbséget, mert tiszta időben pazar a kilátás.). Miután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, elindulunk visszafelé kisbuszunkhoz, hogy az esti órákban érjünk vissza szállásunkra. (Alaptúra: 20 km, szint: 1200 méter felfele, 1200 méter lefele, menetidő: 7-9 óra. Kiegészítő csúcsmászás: 600 méter felfelé és lefelé, menetidő: 2-3 óra.). Szállás szállóban.

extra 5

 
Wellington
 

Reggel az ország fővárosa felé vesszük az irányt és a kora délutáni órákban érkezünk meg az Északi-sziget déli csücskén fekvő nagyvárosba, az ország egyik jelentős kulturális és művészeti központjába, Wellingtonba. Viktoriánus korabeli házak kúsznak fel a meredek domboldalakon, ahonnan csodás kilátás nyílik az öbölre. A szállás elfoglalása után elgyalogolunk Új-Zéland kihagyhatatlan nemzeti múzeumába a Te Papa-ba, ahol egy helyen kapunk betekintést az ország földrajzába, történelmébe, kultúrájába, állat- és növényvilágába. Aztán felmegyünk a város fölötti kilátóponthoz, hogy onnan nézzünk le a Monte Carlo-t idéző öbölre. A fővárosban egy éjszakát töltünk. Szállás szállóban.

1

 
Christchurch, Kaikoura
 

Az alapprogram résztvevői számára érkezés a Déli-sziget legnagyobb városába, Christchurchbe. Akik a hosszabbításon részt vettek, itt csatlakoznak a csoporthoz. A reptéren egyből bérelt buszba szállunk és észak felé indulunk. Három óra utazás után érkezünk meg Kaikourába, a festői félszigeten fekvő, bálna-, delfin- és fóka kolóniáiról híres városba. A szállás elfoglalása után rövid túrával egybekötött fókalesre indulunk. A félsziget sziklaszirtjén sétálva csodás látvány tárul elénk. Előttünk a végtelenbe vesző Csendes-óceán, mögöttünk pedig a Déli Alpok hósipkás csúcsai. Szállás szállóban, ahol két éjszakát alszunk.

2

 
Kaikoura, bálnales, úszás delfinekkel
 

Bálnales vagy delfinúszás? Két fakultatív program közül is lehet választani, vagy kipróbálni mind a kettőt. Kora hajnalban neoprém ruhát húzunk, majd a partoktól nem messze huncutkodó dusky delfinek közé vetjük magunkat. Egyedülálló, elmondhatatlan élmény karnyújtásnyi távolságból, az ő természetes közegükben, a Csendes-óceánban csodálni ezeket a játékos állatokat. Pár órával később bálnalesre indulunk és felkeressük az itt élő 24 ámbráscet közül azokat, akik éppen felúsznak a mélytengeri árokból egy picit levegőzni. Modern technikával határozzák meg a hatalmas vízi emlősök várható felszínre emelkedésének helyét, így a bálnaélmény általában garantált. A délutáni órákban kipihenhetjük a különleges tapasztalatokat, majd kora estétől egy közös főzés keretein belül, és persze néhány üveg remek új-zélandi bor társaságában megtartjuk ismerkedési estünket. Szállás szállóban.

3

 
Blenheim, Havelock, Nelson
 

Reggel egy időre búcsút intünk az óceánnak, és északnak indulunk, hogy alig két órás utazás után megérkezzünk az új-zélandi Sauvignon Blanc hazájaként ismert Blenheim-be. A Wairau folyó széles völgyében több mint negyven pincészet található, itt készül az ország borainak több mint kétharmada, ami hihető is, mert ameddig a szem ellát csak szőlő és szőlő mindenütt. Az egyik híres pincészetbe is bekukkantunk, hogy megkóstoljuk a helyi gyümölcsös nedűket, majd továbbindulva alig egy óra múlva érkezünk Havelock-ba, a világ zöld-kagyló fővárosába. Itt egy családias étterembe ülünk be, hogy belekóstoljunk a frissen szedett kagylóból főzött helyi különlegességekbe. Ezt követően még két órás buszozás vár ránk, majd megérkezünk az Abel Tasman Nemzeti Parktól nem messze fekvő városba, Nelsonba, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szállás szállóban.

4

 
Abel Tasman Nemzeti Park
 

Egész napos gyaloglásra indulunk az ország egyik legszebbnek tartott túráján, ami az Abel Tasman Nemzeti Park tengerpartja mentén kanyarog. Reggel rövid buszozás után vízi taxiba szállunk, és felhajózunk a park egyik aranyszínű homokjával és türkiz vízével elkápráztató öblébe. Kicsit ejtőzünk a parton, majd a partszakaszt kígyózva követő úton visszasétálunk Marahauba, ahol a buszt hagytuk. A nap folyamán számos látványos öblöt és hívogató tengerpartot érintünk. Aki a szárazföld helyett a vízen kíván hosszabb időt tölteni, annak a nemzeti park szervezésében ajánlunk egy egész napos tengeri kajakozással és fókalessel egybekötött programot. (a túra távja: 16-18 km, 300 méter felfele, 300 méter lefele, menetidő: 5-6 óra). Szállás szállóban.

5

 
Palacsinta sziklák, Fox gleccser
 

Hosszú út áll ma előttünk, a Déli-Alpok alacsonyabb régióin átkelve érjük el a sziget nyugati oldalát. Korán indulunk és első megállónk a hegyek közé ékelődött Rotoiti-tó varázslatos vidéke. Innen ereszkedünk le a Tasmán-tengerhez, ahol következő állomásunk a híres Palacsinta-szikla formációiról híres Punakaiki. A tenger ostromolta, réteges sziklák között magasba törő víz magasztos természeti erődemonstráció. A part vonalát követve haladunk tovább dél-nyugati irányba, rövid pihenőt tartva Greymouth egyik jáde csiszoló műhelyében, hogy megismerkedjünk a zöld kő történetével és a hozzá kapcsolódó mítoszokkal. A késő délutáni órákban érkezünk meg a Fox gleccser lábánál fekvő szállásunkra, ahol a következő két éjszakát töltjük. Szállás szállóban.

6

 
Ferenc József gleccser, Fox gleccser, Matherson-tó
 

A Westland Nemzeti park két látványossága a Fox és a Ferenc József gleccserek. Ritka és szinte egyedülálló, hogy az ilyen hatalmas jégtömeg, mely magasan a hegyekből indulva csaknem a tengerszintig ereszkedik alá. Először a Ferenc József gleccserhez teszünk rövid gyalogtúrát. Az olvadt jég táplálta folyó völgyében haladunk, hogy a gleccser kézzel tapintható közelségébe jussunk. A nap folyamán fakultatív keretek között vezetett gleccsertúrára és helikopteres repülésre is nyílik lehetőség. Délután felkeressük a kevésbé látogatott, de egyesek szerint látványosabb Fox gleccsert. Égbetörő sziklafalak alatt, kék tavak mentén túrázunk, majd a napnyugta közeledtével Új-Zéland egyik legszebb panorámájú tava a Matherson-tó partjára igyekszünk, hogy képeslapra illő fotókat készítsünk a tiszta és szélmentes időben a vízben tükröződő Cook és a Tasmán hegyekről. (túra a Ferenc József gleccserhez: 3-4 km, menetidő: 1,5 óra, túra a Fox gleccserhez: 3 km, menetidő: 1 óra, túra a Matherson-tó körül: 3-4 km, menetidő: 1 óra). Szállás szállóban, ellátás reggeli.

7

 
West Coast, Hawea-tó, Queenstown
 

Reggeli indulás, s még mindig délnek tartunk, jobbra a tenger, balra a hegyek, a káprázatos nyugati parti látvány. Több kilátóponton is megállunk, hogy gyönyörködjünk a táj zabolázatlan szépségében. Majd a szárazföld belseje felé fordulunk, átkelünk a Haast-hágón, elhaladunk  a türkízkék Wanaka és Hawea tavak mellett és a késő délután érkezünk az ország adrenalin- és kaland fővárosba, Queenstownba. A hatalmas hegyek és a kanyargós Wakatipu-tó közé szorult város fiatalos lendülettel lüktet. Még nem találtak ki olyan extrém sportot, amire itt ne lehetne befizetni. A szállást elfoglalva, szabadprogram keretében csavaroghatunk a városban, beülhetünk valamelyik tóparti étterembe vagy szórakozóhelyre, hogy átvegyük a hely dinamizmusát. Egy éjszakát töltünk itt. Szállás szállóban.

8

 
Queenstown, Te Anau
 

Az alpesi környezetben fekvő városban nem unatkozhatnak az oda látogató kalandvágyó emberek. A mai napon különböző fakultatív programokon vehetünk részt. Raftingolhatunk, kipróbálhatjuk annak gépesített új-zélandi változatát a jet-boatingot, mehetünk kanyoningolni, de aki a levegőbe vágyik, több ezer méterről hajthat végre tandemugrást vagy befizethet a legvadabb képzeletet is felülmúló bungee jumping-ra. Akik nem vágynak effajta kalandokra, felkereshetik a kiwi parkot, kisétálhatnak a város kis félszigetére, felvonózhatnak a város fölé, avagy felsétálhatnak a szintén csodás panorámát kínáló Queenstown Hill-re avagy kajakozhatnak a város melletti csodálatos tavon. A kikapcsolódási lehetőségek fajtáinak csak a képzelet szabhat határt. Aztán a késő délutáni órákban ismét buszra szállunk és folytatjuk utunkat le délre. Elérjük túránk legdélebbi pontját és az esti órákban érkezünk meg Fjordország központjába, a tóparti Te Anauba. A településen két éjszakát töltünk. (fakultatív túra a Queenstown Hill-re: 300 méter fel és le, menetidő: 2 óra). Szállás szállóban.

9

 
Milford Sound
 

Korán reggel buszunkba szállunk, hogy látványos úton eljussunk a világ nyolcadik csodájaként ismert Milford Soundba. A 22 kilométer hosszú fjordot a természet vadsága formálta, lenyűgöző csúcsok, ameddig csak a szem ellát. A fölénk tornyosuló sziklafalakat tömött esőerdő borítja, a magasból vízesések zuhannak alá. Ide indulhatunk két órás feledhetetlen hajókirándulásra. A parton barátságos fókák és pingvinek is feltűnhetnek, a vízben delfineket láthatunk. A fjord élmény után ismét buszra szállunk, de hamarosan lekanyarodunk a már ismerős útról, hogy pár órás túrát tegyünk egy a Key Summit kilátóponthoz, hogy egy másik szögből is megcsodáljuk Fjordország zabolázatlanságát. Valamikor a késő délutáni órákban érkezünk vissza te anaui szállásunkra. (A túra: 6 km, szint: 450 méter fel és le, menetidő: 3 óra.). Szállás szállóban.

10

 
Te Anau, Mt. Cook
 

Hosszú, azonban látványos út vár ma ránk. Fjordországot elhagyva északra tartunk, kietlen pusztaságon és száraz fűvel borított dombok között haladunk, míg a délutáni órákban fel nem tűnnek az Aoraki Nemzeti Park központi csúcsai. A táj ismét lenyűgöző és az élmény csak fokozódik, mikor megpillantjuk a leírhatatlan kék színű Pukaki-tavat, melynek nyugati partján haladunk Új-Zéland teteje, a Mount Cook felé. Két éjszakát töltünk a hegyek lábánál fekvő apró településen, Twizelben. A szállás elfoglalása után rövid esti sétát teszünk a Hooker gleccser völgyében. A hegyi liliomokkal telehintett alpesi környezetben három függőhídon is átkelünk, mígnem elérjük a hegyekből lenyúló gleccser által táplált tavat. (A túra: 7 km, szint: 150 méter fel és le, menetidő: 3 óra.). Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk el.

11

 
Aoraki Nemzeti Park, túra a Mt. Cook mellett
 

Az ország huszonhét 3000 méternél magasabb hegye közül huszonkettő ebben a nemzeti parkban található. Ezek közé indulunk mai túránkon, mely megerőltető, de legalább annyit ad, amennyit kivesz belőlünk. Reggel magunkhoz vesszük kisebbik hátizsákunkat, elindulunk a hegyek felé, majd hosszú kapaszkodás után, dél körül érünk fel az 1768 méteren fekvő, csodás panorámát kínáló Mueller menedékházhoz. Tiszta időben az elénk táruló látvány pazar. A völgy végében tör az ég felé a Mt. Cook, maori nyelven Aoraki, melynek jelentése szabad fordításban egyszerűen: Felhőlyukasztó, alatta pedig ott hömpölyög a Hooker-gleccser jégfolyama. Aki kedvet érez hozzá, lehetőség nyílik még a Mt. Olliver (1917 méter) megmászására is, ez az első csúcs, amit Sir Edmund Hillary hegymászó karrierje kezdetén meghódított. Este a szálláson megtartjuk túránk záró vacsoráját, felelevenítve és újraélve az együtt eltöltött napok legemlékezetesebb pillanatait. (Az alaptúra távja: 12 kilométer, szint: 1000 méter fel és 1000 méter lefele, menetidő: 7-9 óra, kiegészítő túra a Mt. Olliverre: táv: 2 km, szint: 150 méter fel és le, menetidő: 1 óra.). Szállás szállóban.

12

 
Aoraki Nemzeti Park, Christchurch
 

Kora reggel búcsút intünk a hegyeknek, visszabuszozunk a Tekapo-tó partján és a Déli-sziget legnagyobb városa, Christchurch felé vesszük az irányt. Egyenesen a reptérre, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat és több átszállással a következő nap érkezünk haza Budapestre, visszakapva az idefele elvesztett órákat.

Az oldalon Kundermann Balázs képei láthatóak.

Túravezetőnk oldala: www.kundermann.hu 

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés