Bejelentkezés

Everest trekking (Everest alaptábor, Kala Pattar - 5643 m), Nepál

Testet, lelket erősítő barangolás a világ tetején, a Mount Everest alaptáborába

Miért éppen az Everest alaptábor?

Chomolungma, ahogy a sherpák hívják. Avagy Sagarmatha, nepáli nyelven... Ugyanazt a hegyóriást jelenti: földünk legmagasabb csúcsát, a "világ tetejét". Újratervezett, frissített nepáli túránk ide, a 8850 méter magas Mount Everest vidékére irányul, ahol egy 11 napos trekking során jutunk fel a fantasztikus panorámával kecsegtető Kala Pattar csúcsra, 5643 méteres magasságba, hogy megcsodálhassuk a Himalája óriásait, ahol az Everest (8850 méter), a Lhotse (8516 méter), a Nuptse (7861 méter) szinte karnyújtásnyira magasodnak előttünk. A térség lakói a Tibetből bevándorolt sherpák, az ő életvidám beállítottságuk, vendégszeretetük és vallásos lelkületük a természeti szépségek mellett szintén meghatározza a környék egyedülálló atmoszféráját. Kolostoraik, az út menti szentélyek és mani-falak épp úgy végigkísérnek útunkon, ahogy szinte végig ott magasodik fölöttünk a Föld egyik legszebb formájú hegye, az Ama Dablam. Trekkingtúránk előtt és után pedig néhány napra a Kathmandu-völgy rendkívül gazdag kulturális látnivalóiban, hindu és buddhista szentélyeiben és emlékhelyeiben, avagy a newari építészet gyönyörű palotáiban gyönyörködhetünk. Nem csupán túra ez, sokkal inkább egyfajta zarándoklat a Himalája szentélyébe a világ talán leghíresebb és legszebb túraútvonala mentén!

Időpontok

 • 2024. november 02 → 18.
 • 1. nap Kathmandu: Durbar Square

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint) programmegbeszélést tartunk, majd ha időnk még engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a nyüzsgő, történelmi és kultúrális emlékekben oly gazdag városról. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes étteremben költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás hotelben, két ágyas szobákban, ahol egy éjszakát töltünk.
 • 2. nap Kathmandu: Thamel, Swayambunath, Manthali

  A mai napot Kathmanduban töltjük, a Thamel negyed üzleteiben beszerezhetjük felszerelésünk esetlegesen még hiányzó kellékeit, megebédelhetünk a negyed hangulatos éttermei egyikében. A nap hátralevő részében folytatjuk ismerkedésünket a főváros világörökségi helyszíneivel: taxikkal a Swayambunath hegyre utazhatunk, az ottani sztúpát és frissen felújított szentélyt megtekinteni. A késő délutáni órákban aztán buszra szállunk, hogy Manthali településre utazzunk, ahonnan másnap reggel a luklai belső repülőjáratok indulnak. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, büfévacsora.
 • 3. nap Manthali, Lukla (2840 m), Phakding (2610 m)

  2
  A mai napon kisrepülőgéppel indulunk az Everest régióba és alig fél órás repülés után már Lukla repterén landolunk. Itt találkozunk teherhordóinkkal és helyi vezetőnkkel, majd az ismerkedés és közös teázás után nekivágunk túránk első szakaszának. A Dudh Kosi folyását követve észak fele indulunk és egy könnyed túrázás után a kora délutáni órákban már meg is érkezünk Phakding településre, ahol az éjszakát töltjük egy menedékházban, vendégházban, ellátás: reggeli. (menetidő: 3 - 4 h, szint: - 358 m/ + 139 m. táv: 8,5 km.)
 • 4. nap Phakding (2610 m), Namche Bazaar (3440 m)

  3
  Utunk Phakdingból továbbra is északi irányban, a Dudh Kosi völgyében vezet, mintegy 100 méterrel a folyóágy fölött. Jorsale településnél (2810 méter) érjük el a Sagarmatha Nemzeti Park határát, ahol ellenőrzik engedélyeinket. Innen egy egyre meredekebb emelkedőn haladunk tovább Namche Bazaar fele. Útközben a Bhote Kosi és a Dudh Kosi összefolyásánál egy izgalmas átkelés vár ránk a hatalmas mélység fölé feszített ingatag függőhídon keresztül. Mielőtt a hosszú és meredek kaptató végén Namchéba, a "sherpa fővárosba" érkeznénk, északkeleti irányból már el-elcsíphetünk egy-egy pillantást a Mount Everest még távolból incselkedő csúcsára. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5-6 h, szint: -106 m/ +978 m. táv: 10,5 km.)
 • 5. nap Namche Bazaar (3440 m)

  3
  Akklimatizáció Namchéban. Az újabb szintemelkedés előtt nagyon fontos, hogy szervezetünket a nagy magassághoz, az alacsonyabb légnyomáshoz és ritkább levegőhöz szoktassuk. A mai napot így arra szánjuk, hogy igény szerint egy könnyed, félnapos túra keretében a Bhote Kosi völgyében fekvő Thamo kolostorba látogassunk, avagy egyszerűen csak pihenjünk, lazuljunk, a bazárban és a városban bóklásszunk. Szállás: menedékházban, vendégházban. (Thamo: 6 h, szint: - 591 m./ + 591 m. táv: 13 km.)
 • 6. nap Namche Bazaar (3440 m), Tengboche (3860 m)

  3
  Namchéból északkelet fele, pontosan az Everest irányába indulunk tovább. Kezdetben magasan a Dudh Kosi vize fölött, egy viszonylag enyhén emelkedő, könnyű ösvényen haladunk. Előttünk a Khumbu régió egyik legszebb csúcsa az Ama Dablam (6856 méter) tör a magasba, a még messzi távolban pedig a Mont Everest emelkedik. Sanasa után ösvényünk előbb leereszkedik a Dudh Kosi folyamához, majd a másik parton, Phunki Tanga után egy meredek kaptató vár ránk a szemközti nyeregben fekvő Tengboche kolostorig. (3870 méter) Ahogy a kolostorhoz érünk, a világ egyik legvarázslatosabb panorámája tárul fel előttünk: délen a Thamserku (6608 méter) és a Kantega (6685 méter) meredek hegycsúcsai, míg északon a Himalája igazi óriásai: az Everest, a Lhotse (8501 méter), a Nuptse (7879 méter), keleten pedig az Ama Dablam zárja le a láthatárt. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 7 h, szint: - 457 m/+877 m. táv: 10 km.)
 • 7. nap Tengboche (3860 m), Dingboche (4410 m)

  3
  Ma először gyönyörű rhododentron-erdők között ereszkedünk le az Imja Khola fölötti hídig, amely alatt a folyó egy keskeny szurdokban hömpölyög. Innen csak egy rövid séta Pangboche (3860 méter), melyet elhagyva az erdőhatár fölé érünk. Itt a táj jelentősen megváltozik, mind inkább alpesi jellegűvé válik. Ösvényünk innen fokozatosan, de lassan emelkedik, majd ismét egy patakátkelés következik, ezúttal a Khumbu Khola fölött, ahonnan már csak egy utolsó kaptató, s meg is érkezünk a szintén remek panorámát kínáló, 4360 méteres magasságban fekvő Dingbochébe. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5-6 h, szint: - 145 m/+ 661 m. táv: 10,5 km.)
 • 8. nap Dingboche (4410 m), Chukkung (4730 m), Dingboche

  3
  A nagy magasságokhoz való alkalmazkodás kulcsa a lassú emelkedés, ezért egy újabb akklimatizációs napot tartunk Dingbochéban. Helyben pihenhetünk, élvezvén a remek kilátást, avagy lehetőség van egy 4 órás túrára az Imja Khola völgyébe, Chukkung településig, ahonnan Nepál egyik kedvenc trekking csúcsa, az Island Peak (6189 méter) egyedülálló panorámáját élvezhetjük, délre pedig az Ama Dablam és az Amphu Lapcha gleccsereinek kékesen szikrázó jégfalaiban gyönyörködhetünk. (menetidő: 5 h, szint: -350 m/ +350 m. táv: 10 km)
 • 9. nap Dingboche (4410 m), Lobuche (4910 m)

  4
  Dingbochéból már igazi magashegységi környezetben túrázunk tovább a nagy nyolcezresek irányába. Ösvényünk fokozatosan emelkedik, míg elérjük a Khumbu-gleccser morénatörmelékét. Dughla előtt átkelünk az olvadékvizeken, majd Chukpilhara felé túrázunk tovább, ahol a hegyeknek áldozatul esett hegymászóknak és sherpáknak állítottak emléket. Innen a Khumbu-völgy nyugati oldalán Lobuchéig folytatjuk utunkat, szemünk előtt a tibeti határt képező hósipkás hegyóriások csalogató látványával. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5-6 h, szint: -100 m / + 620 m. táv: 8 km.)
 • 10. nap Lobuche (4910 m), Gorak Shep (5140 m), Everest B.C. (5364 m)

  Kora reggel a Khumbu gleccser morénája mentén kapaszkodunk feljebb nehéz, sziklás terepen Gorak Shep irányába. Most először érünk 5000 méter fölé, így különösen fontos a lassú haladás. Hamarosan feltűnik előttünk a Pumo Ri (7165 méter) piramis alakú csúcsa, majd előtte, szinte eltörpülve holnapi csúcstámadásunk célja, a Kala Pattar, az egyik legjobb kilátópont a Mont Everestre. Átkelünk a Changri Nap és a Changri Shar gleccserek morénafolyamán, majd ösvényünk leereszkedik Gorak Shep apró településére.  Itt megpihenünk, majd kora délután a Khumbu gleccser mentén tovább túrázunk a legendás Everest alaptáborig. Az út kimondottan nehéz és megerőltető, gyakran magán a gleccseren, néha az oldalmorénán vezet, s mivel a táborból maga az Everest nem is látható, nem annyira a látvány, sokkal inkább a kihívás miatt érdekes, hogy minél közelebb kerüljünk a világ tetejéhez, ill. hogy - szó szerint is - számos csúcshódító expedíció "nyomdokaiba" lépjünk. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 9-10 h, szint: -480 m. / + 730 m. táv: 13 km. )
 • 11. nap Gorak Shep (5140 m), Kala Pattar (5643 m), Pheriche (4280 m)

  Mivel a reggeli órákban általában kristálytiszta a levegő, pirkadatkor vágunk neki mi is a Kala Pattar meghódításának. Ez lesz túránk legmagasabb pontja, s kétségkívül egyik legvarázslatosabb szeglete. Jó két órás meredek kaptató után érünk fel a csúcsra (5643 m), ahol fantasztikus panoráma fogad. Nem csupán a Mont Everestet, de a Himalája számos égbetörő, jeges csúcsát és a tibeti határvidéket is megcsodálhatjuk innen. A táborba visszatérve egy új erőt adó reggeli után megkezdjük ereszkedésünket, s Lobuche érintésével a már ismerős útvonalon leereszkedünk Pherichéba,  szállásunkra. Szállás: menedékházban, vendégházban. (Kala Pattar mászás: menetidő: 3-4 h, szint: - 420 m /  +420 m. táv: 6 km.; Ereszkedés Pherichébe: menetidő: 4 - 5 h, szint: - 1090 m./+ 180 m. táv: 13 km.)
 • 12. nap Pheriche (4280 m), Tengboche (3860 m), Namche Bazaar (3440 m)

  4
  Ma egy hosszú, de látványos nap következik. Pherichéből a már ismerős ösvényen ereszkedünk tovább az Imja Khola völgyében, egyre dúsabb vegetáció és virágzó rhododendronerdők közepette.  Tengpochéban tartunk ebédszünetet, pihenünk egyet. Innen aztán meredeken ereszkedünk le a folyópartra, majd Phunki Thanga után egy meredek kaptató következik Sanasaig, ahonnan végül már szinte csak egy könnyed séta az út vissza Namche Bazaarig. Útunkat ma szemből a Kwandge (6187 méter), balról pedig a Thamserku (6608 méter) és a Kantega (6685 méter) csúcsai kísérik. Lefele úton fáradtan, de élményekben gazdagon élvezhetjük a Himalája varázsát. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 9-10 h, szint: -1700 m / +900 m, táv: 19 km.)
 • 13. nap Namche Bazaar (3440 m), Jorsale (2740 m), Lukla (2840 m)

  3
  Trekking túránk utolsó napján újra egy hosszabb túranap vár ránk, cserébe nagyrészt lefelé haladunk. Namche Bazaart elhagyva a Dudh Kosi folyását többször keresztezve, Jorsale és Phakding érintésével a délutáni órákban érkezünk meg Luklába, ahol szállásunk elfoglalása után jól fog esni egy kis lazulás a German Bakery kávé különlegességeit, tortáit kóstolgatva. Este elbúcsúzunk a bennünket segítő sherpák csapatától, koccintunk túránk sikeresen elért csúcsaira, az ünneplést pedig valamelyik helyi bárban folytathatjuk... Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 7-8 h, szint: -1050 m / +320 m. táv: 19,5 km.)
 • 14. nap Lukla, Kathmandu

  Repülőgéppel indulunk Luklából a kathmandui reptérre, ahova várhatóan már a déli órákban megérkezünk és a szállásunkra utazunk. A nap hátralevő részében Kathmandu ismerős turistanegyedében, a Thamelban bóklászhatunk, kellemes éttermek után kutatva. A túrázás után jól fog esni a szállodánk kényelme, a város forgata, de akár egy ellazító masszázsra is benevezhetünk. Szállás a már ismerős hotelban, ahol újabb két éjszakát töltünk.
 • 15-16. nap Kathmandu: Pashupatinath, Boudnath

  Tartaléknapok a bizonytalan luklai be- illetve kirepülés végett. Amennyiben erre nincs szükség, mert előző nap sikerült visszarepülnünk Luklából, a Kathmandu-völgy további nevezetésségeit fedezhetjük fel. Ellátogatunk Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés. Innen buszunkkal juthatunk át Boudhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. A közös városnézések után szabadprogram, ajándék vásárlás a Thamel negyedben, este egy közös vacsora valamelyik hangulatos étteremben. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.
 • 17. nap Kathmandu

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőjáratok indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat.


Út ára tartalmazza

- az utazásokat Nepálban saját, bérelt busszal, taxival, riksával,
- a szállást négy éjszakára Kathmanduban hotelban, két  ágyas, saját fürdőszobás, angol WC-vel ellátott szobákban,
- a szállást egy éjszakára Manthaliban vendégházban, reggelivel és büfévacsorával,
- a reggeliket a kathmandui szálláson,
- a 11 napos trekking túra során a helyi vezető díját
- a 11 napos trekking túra során a teherhordó sherpák díját,
- a szállást a trekking során menedékházakban, vendégházakban, alapvetően 2, esetenként 4 ágyas szobákban,
- a szükséges engedélyeket (Lukla permit, Conservation permit: 50 USD)
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és a repülőtéri illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a belépőket,
- a borravalót a teherhordóknak,
- az esetleges védőoltásokat,
- a biztosítást, és a nepáli vízum árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Kathmandu - Budapest útvonalon 360.000 Ft - 460.000 Ft-tól. (2024.január 18.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára Kathmandu - Lukla - Kathmandu útvonalon: 155.000 Ft - 165.000 Ft-tól. (2024.január 18.)

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Everest trekking utunk esetében a csoport biztonságának és a program zavartalan lebonyolításának érdekében az utazáshoz kapcsolódó belföldi repülőjegyeket kizárólag irodánk közvetítésében van lehetőséged megvásárolni. Köszönjük megértésedet!

Utazás

repülő, busz, taxi.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az Everest trekking és a Kala Pattar mászás alapvetően jó kondíciót, sportos erőnlétet követel. Naponta 4-7 órás túrázásra kell számítani, gyakran hullámzó terepen, jó néhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Különösen igaz ez azon túranapokra, amikor átlépjük a 4000 méter feletti magasságot. Jó kondícióra, túrázási tapasztalatra szükség van, de ugyanolyan fontos a pozitív lelki hozzáállás és kitartás! A nagy magasság miatt 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, s bár fokozatosan, lassan emelkedünk, 4000-5000 méter környékén óhatatlanul megjelenhetnek a magashegyi betegség enyhébb tünetei (enyhe fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság, szédülés, végtagok zsibbadása). Ezek a tünetek az akklimatizáció során általában elmúlnak. Amennyiben ez nem történne meg, s a tünetek súlyosbodnának, úgy a résztvevőnek a túrát meg kell szakítania, s azonnal alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie. A túravezető ezirányú döntése az érintettekre nézve kötelező!
 
A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson.
 
Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!
 
A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 

Szállás

Kathmanduban hotelben szállunk meg, ahol a szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Áramszünet a nap bármely szakaszában előfordulhat, de néhány óránál tovább nem szokott tartani. Manthali reptér közelében szállóban, két ágyas szobákban lesz a szállásunk, félpanziós ellátással.

Trekking közben hegyi menedékházakban, vendégházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet, ahol az asztal alá helyezett kerozin fűtőegység (heater) biztosítja a meleget. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, bár már szinte mindenütt találunk egyszerű zuhanyt, ami fizetős! (kb.200-400 NPR)  Javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal!

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Nepál alapvetően biztonságos ország, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén. 2006 novemberében a maoisták és a Hétpárti Szövetség aláírták a rég áhított békeszerződést, így a turisták ezreit az utazástól elriasztó, 1996 óta tartó fegyveres ellenállás véget ért. A békeszerződés értelmében a maoista szabadcsapatok azonnali hatállyal leteszik a fegyvert, s ezzel együtt megszűnik az a gyakorlat is, hogy a kormánynak megfizetett nemzeti park belépők ellensúlyozásaként egy további "maoista parkbelépőt" is kelljen fizetni a maoista ellenőrzés alatt álló területeken. A békeszerződés következtében várhatóan fellendülő turistaforgalom koordinálására és a túrázók nagyobb biztoságára hivatkozva a nepáli kormányzat 2006.októberétől egy új szabályt vezetett be, melynek értelmében az ország hegyvidéki területein tilos az egyedi túrázás, minden túrázó ezentúl a nemzeti park belépők beszerzése után is csak egy helyi, regisztrált iroda közreműködésével, hivalatos helyi vezetővel, vagy teherhordóval, az ún. Trekking Registration Certificate ( TRC) birtokában indulhat csak útnak. Az igazolás meglétét a túraútvonalak mentén felállított ellenőrző pontokon vizsgálják.

Elektromosság: a hálózat 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet, míg a hegyvidéken az elektromos hálózat inkább kiépülőben van, gyakran találkozunk a gyertyás megoldással. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait azért időről időre van lehetőséged feltölteni.

Időjárás

A túrázás szempontjából ideálisabb kora tavaszi időszakot választottuk Everest trekking túránk időzítésekor. A derült, de hideg téli időszak után és a nagy nyári monszunesők fülledt időszaka előtt, április végén tiszta idő várható, sok napsütéssel, a Kathmanduban napközben 22-28 Celsius fok, hajnalban 10-15 Celsius fok körüli hőmérséklettel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 10-15 Celsius fok lehetséges, míg a trekking felsőbb szakaszain, 4000 méter környékén és afölött éjszakára, hajnalra már –5 Celsius fok alá is csökkenhet a hőmérséklet, így éjszakára rendkívül fontos a megfelelő téli hálózsák. Napközben a réteges öltözék javasolt, a hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, a trekking túrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozzál! A teherhordókra fejenként 13-15 kg mennyiségű személyes holmi, felszerelés bízható!), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (a hegyitúrán éjszakánként előfordulhatnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat (nem az extrém érték!) mindenképp a 0 fok alatti tartományba nyúljon!). Lehetőleg vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, meleg sapka és kesztyű, papucs, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej. Mivel a felsőbb régiókban kiterjedt hómezőkre is számíthatunk, ezért jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), kamásli mindenképp legyen nálatok! Javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! A trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a 12 napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén kinnt is lehet bérelni, avagy vásárolni.
 
A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. Mindenhol lehet palackozott vizeket is kapni, de a gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet a helyi palackozott vizek vásárlása helyett itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz.

Kötelezően előírt védőoltás nincs, azonban mindenképp javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot. 

Élelem

Kathmanduban és Luklában rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (300-700 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (60-100 NPR). A gyalogtúra során étkezési lehetőség naponta három alkalommal biztosított az út mentén néhány órányi járásra sorakozó ún. tea-house-okban, ahol fix áras menüből választhatunk, levesek 200-300 NPR, főételek 350-700 NPR áron vannak. A leggyakoribb nepáli étel a dhal bat, ami főtt rizs lencseöntettel és párolt zöldségekkel, vagy a tibeti momo, ami kifőtt tészta, valamilyen töltelékkel. Az ételek ára általában a magassággal együtt szintén emelkedik, mivel a távolabbi menedékházakba csak teherhordókkal, jak karavánokkal, vagy helikopterrel lehet eljuttatni a készleteket.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR ca. 2,6 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.133 NPR, 1 Euro = kb.145 NPR. A városokban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: 5-10 USD/taxi.

Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
- Swayambunath, Kathmandu: 250 NPR
- Boudnath-sztupa, Kathmandu: 400 NPR
- Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR

- Borravaló a teherhordóknak, személyzetnek: napi kb. 10 USD / fő, a 11 napra kb. 110 USD
- Reptéri illeték (belső repülésnél): 200 NPR egy útra
- Csomag túlsúly díja belső repülésnél: kb. 1 USD / 1 kg túlsúly (engedélyezett 15kg/fő!)
- Nepáli vízum: 30 USD ( 15 napos vízum) 50 USD (30 napos vízum)

A nemzeti park belépőhöz, a trekking regisztrációs laphoz 3-4 igazolványkép szükségeltetik!

Figyelem! Rossz időjárási viszonyok esetén előfordulhat, hogy a kisrepülők nem tudnak felszállni Lukla irányába, vagy nem tudnak kirepülni onnan. Programunk ezért több napot is tartalmaz (tartaléknap, városnézések), amelyeket egy ilyen vis maior helyzetben fel tudunk használni arra, hogy a trekkinget teljesíteni tudjuk. Több napos repülési tilalom esetén ettől függetlenül is szükség lehet arra, hogy ezt az útvonalat helikopterrel tegyük meg. A helikopteres repülés felára kb. 500 USD / fő / alkalom! (tájékoztató ár!)

Vám

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a katmandui repülőtéren beszerezhető, ára 30 USD (15 napos), 50 USD (30 napos), 125 USD (90 napos).

Érdemes a következő link alatt az előregisztrációt megcsinálni!
https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01
Ha a vízumhoz szükséges adatokat nem akarod a reptéren bepötyögni, ezt előre ki lehet tölteni, lefotózod az eredményt, vagy kinyomtatod, és a regisztrációval mehetsz egyből fizetni, majd a vízum ügyintézőhöz.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nepal

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban, Pokharában még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább 3 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 42.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 64.710 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Gabi

"Szeretném megkérdezni tőletek, hogy változott-e valami bennetek a himalájai út következményeként. Bennem most vált egyértelművé, hogy IGEN: az életemben tisztán látom a Lényeget, megszűnt a felesleg. Tudok örülni apróságoknak. Átértékeltem mindent; megdöbbentem azon, hogy a nepáliakkal összehasonlítva, milyen luxusban élünk mi, európaiak. Nem azt mondom, hogy cserélnék azzal az élettel, de rájöttem, hogy a mi materiális világunkban éppen az élvezet, az életünk élvezete vész el. A különböző tárgyi dolgok és élvezeti impulzusok megszerzésére fókuszálunk, nem tudunk megállni, soha nem elég az, ami van, mindig kell az "új", és mindeközben elfelejtjük megélni a pillanatokat. A Hegy megmutatta, hogy a lényeg nálam van: bennem + a hátizsákomban, és ezek tartalma rajtam múlik! :) Ugyanaz az ember vagyok azzal a különbséggel, hogy kimondhatatlan békesség és kiegyensúlyozottság van bennem. Az egyik pillanatban, amikor fent voltunk, hirtelen megálltunk (talán a Imja Khola völgyében) - megszűnt minden körülöttünk, és egy tökéletesen zajmentes csendet éreztünk … nyugalom költözött a szívünkbe. A látvány és az érzés rögzítette bennünk azt a gyönyörűséget, ami ott elénk tárult. Mondtam is a többieknek, hogy én egy ilyen boldog látvánnyal és érzéssel szeretnék majd meghalni!

Az út során a Himalája megtanított arra, hogy van, ami csak Rajtad múlik, de léteznek Tényezők, amelyek fölötted vannak! A természet törvényeivel együtt kell működnünk ... úgyhogy én kibékültem magammal és a világgal: elfogadóbb lettem, és ha beáll egy felhő az életemben, akkor kivárom a következő napsütéses pillanatot. :) Már nem harcolok és vívódom feleslegesen… nincsenek illúzióim; a Hegy megmutatta, hogy más az, amit elképzeltünk róla az információk alapján, és más a valóság! Az, amit mi ott megéltünk - utólag mondhatom -, nem volt játék! Igen, mi itt a városban, a fenenagy fejlődés során, nagyon eltávolodtunk a Természettől - elfelejtettük, hogy milyen a kapcsolat vele. :(

Amikor felfelé túráztunk, Namche fölött, akkor kialakult egy tempós ritmus, és úgy éreztem, hogy a Hegy "mellett" megyek; kívülállónak éreztem magam, olyan volt, mintha egy filmet néznék. :( Jól tettem, hogy kicsit megálltam, mert így "bent" tudtam lenni, megtaláltam a saját ritmusomat, és ugyanakkor nyitott lettem: kapcsolatba léptem a természettel, a Heggyel! Befogadó voltam, és sikerült rácsatlakoznom a Himalája "energiájára", erejére, és meglepő volt számomra, hogy képes vagyok táplálkozni belőle! Mennyire fontos, hogy hogyan használjunk a belső és a külső energiákat!

Tudtuk, hogy a Himalája a legerősebb, azt viszont nem tudtuk, hogy találkozni, sőt ütközni fogunk önmagunkkal, a saját korlátainkkal, félelmeinkkel!!! A Hegy, a csodálatos vonzerejével, ott volt előttünk… csak magunkat kellett legyőznünk ahhoz, hogy feljussunk. Azt látom, hogy az életben is az Individuális módszerek dominálnak, ha valamilyen teljesítménycélról van szó. Meggyőződésem, hogy ha az Indivuduum beintegrálná magát a "csapatba", és létrejönne az összetartás, akkor többen részesülnének sikerélményekben.

Tudom, hogy mindenki különböző célból érkezett: valaki a természet miatt, mások a teljesítmény miatt. Ez így van rendjén! Abban bízom, hogy mindenki megtalálta azt, amiért útnak indult! :) Szeretném megköszönöm azoknak, akik segítetek nekem! Nélkülük nem jutottam volna fel!

Néha visszavágyom a természet miatt… ott, függetlenül mindentől, magabiztosságot éreztem, nem féltem! Sajnos itt, Budapesten, amikor a város gyors impulzusai átmennek rajtam, érzek egyfajta furcsa félelmet. :( Talán a sok feladattól, amelyek ismétlődnek, talán a megváltozott emberektől (a fantasztikus fejlődésben a materiális világ mindent felülír). Szívem szerint elutasítanám a mostani világot, de sajnos tudom, hogy nem lehet kiszállni a Rendszerből. Eszemben jutott a kedvenc idézetem: "Biztonságot is akarunk, de a kaland szabadságát is. Őrizzük megszokott útjainkat, és változni is akarunk. Szeretünk valakit, de néha unjuk, vagy utáljuk; esetleg másvalakit is szeretünk. Mindezt bűntudat nélkül el kellene vállalni magunkban, és sértődés nélkül el kellene fogadni másoktól. A dolgunk nem az, hogy elhazudjuk, hanem hogy egyensúlyban tartsuk belső ellentmondásainkat." /Popper Péter/"

Zoltán

“Nagyon nagy élmény volt, köszönöm! Napokon keresztül vándorolni a gyönyörű hegyek között hatalmas élmény volt, valóban egy életre szóló!”

Everest trekking, Kala Pattar, Island Peak 2013.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.