5643 m - Everest trekking (Everest alaptábor, Kala Pattar)

Testet, lelket erősítő barangolás a világ tetején, a Mount Everest alaptáborába

Chomolungma, ahogy a sherpák hívják. Avagy Sagarmatha, nepáli nyelven... Ugyanazt a hegyóriást jelenti: földünk legmagasabb csúcsát, a "világ tetejét". Újratervezett, frissített nepáli túránk ide, a 8850 méter magas Mount Everest vidékére irányul, ahol egy 11 napos trekking során jutunk fel a fantasztikus panorámával kecsegtető Kala Pattar csúcsra, 5643 méteres magasságba, hogy megcsodálhassuk a Himalája óriásait, ahol az Everest (8850 méter), a Lhotse (8516 méter), a Nuptse (7861 méter) szinte karnyújtásnyira magasodnak előttünk. A térség lakói a Tibetből bevándorolt sherpák, az ő életvidám beállítottságuk, vendégszeretetük és vallásos lelkületük a természeti szépségek mellett szintén meghatározza a környék egyedülálló atmoszféráját. Kolostoraik, az út menti szentélyek és mani-falak épp úgy végigkísérnek útunkon, ahogy szinte végig ott magasodik fölöttünk a Föld egyik legszebb formájú hegye, az Ama Dablam. Trekkingtúránk előtt és után pedig néhány napra a Kathmandu-völgy rendkívül gazdag kulturális látnivalóiban, hindu és buddhista szentélyeiben és emlékhelyeiben, avagy a newari építészet gyönyörű palotáiban gyönyörködhetünk. Nem csupán túra ez, sokkal inkább egyfajta zarándoklat a Himalája szentélyébe a világ talán leghíresebb és legszebb túraútvonala mentén!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. március 10. -
2017. március 25.
2017. március 09. -
2017. március 26.
A jelentkezés lezárult
2017. október 20. -
2017. november 04.
2017. október 19. -
2017. november 05.
Még tudsz jelentkezni.
2017. augusztus 20.
1

 
Kathmandu: Durbar Square
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy hotelban. Szállásunk elfoglalása után programmegbeszélést tartunk, majd Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a nyüzsgő, történelmi és kultúrális emlékekben oly gazdag városról. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes étteremben költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás hotelban, két ágyas szobákban, ahol egy éjszakát töltünk.

2

 
Kathmandu, Lukla (2840 m), Phakding (2610 m)
 

A mai napon kisrepülőgéppel hagyjuk el Kathmandut, és egy alig 1 órás repülőút után az Everest régióban, Lukla repterén landolunk. Itt találkozunk teherhordóinkkal és helyi vezetőnkkel, majd az ismerkedés és közös teázás után nekivágunk túránk első szakaszának. A Dudh Kosi folyását követve észak fele indulunk és egy könnyed túrázás után a kora délutáni órákban már meg is érkezünk Phakding településre, ahol az éjszakát töltjük egy menedékházban, vendégházban, ellátás: reggeli. (menetidő: 3 - 4 h, szint: - 250 m. táv: 8,5 km.)

3

 
Phakding (2610 m), Namche Bazaar (3440 m)
 

Utunk Phakdingból továbbra is északi irányban, a Dudh Kosi völgyében vezet, mintegy 100 méterrel a folyóágy fölött. Jorsale településnél (2810 méter) érjük el a Sagarmatha Nemzeti Park határát, ahol ellenőrzik engedélyeinket. Innen egy egyre meredekebb emelkedőn haladunk tovább Namche Bazaar fele. Útközben a Bhote Kosi és a Dudh Kosi összefolyásánál egy izgalmas átkelés vár ránk a hatalmas mélység fölé feszített ingatag függőhídon keresztül. Mielőtt a hosszú és meredek kaptató végén Namchéba, a "sherpa fővárosba" érkeznénk, északkeleti irányból már el-elcsíphetünk egy-egy pillantást a Mount Everest még távolból incselkedő csúcsára. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5-6 h, szint: +1000 m/-170 m. táv: 10,5 km.)

4

 
Namche Bazaar (3440 m)
 

Akklimatizáció Namchéban. Az újabb szintemelkedés előtt nagyon fontos, hogy szervezetünket a nagy magassághoz, az alacsonyabb légnyomáshoz és ritkább levegőhöz szoktassuk. A mai napot így arra szánjuk, hogy igény szerint egy könnyed, félnapos túra keretében a Bhote Kosi völgyében fekvő Thamo kolostorba látogassunk, avagy egyszerűen csak pihenjünk, lazuljunk, a bazárban és a városban bóklásszunk. Szállás: menedékházban, vendégházban. (Thamo: 4-5 h, szint: + 200 m./- 200 m. táv: 7 km.)

5

 
Namche Bazaar (3440 m), Tengpoche (3860 m)
 

Namchéból északkelet fele, pontosan az Everest irányába indulunk tovább. Kezdetben magasan a Dudh Kosi vize fölött, egy viszonylag enyhén emelkedő, könnyű ösvényen haladunk. Előttünk a Khumbu régió egyik legszebb csúcsa az Ama Dablam (6856 méter) tör a magasba, a még messzi távolban pedig a Mont Everest emelkedik. Sanasa után ösvényünk előbb leereszkedik a Dudh Kosi folyamához, majd a másik parton, Phunki Tanga után egy meredek kaptató vár ránk a szemközti nyeregben fekvő Tengpoche kolostorig. (3870 méter) Ahogy a kolostorhoz érünk, a világ egyik legvarázslatosabb panorámája tárul fel előttünk: délen a Thamserku (6608 méter) és a Kantega (6685 méter) meredek hegycsúcsai, míg északon a Himalája igazi óriásai: az Everest, a Lhotse (8501 méter), a Nuptse (7879 méter), keleten pedig az Ama Dablam zárja le a láthatárt. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5 -6 h, szint: - 350 m/+750 m. táv: 10 km.)

6

 
Tengpoche (3860 m), Dingpoche (4410 m)
 

Ma először gyönyörű rhododentron-erdők között ereszkedünk le az Imja Khola fölötti hídig, amely alatt a folyó egy keskeny szurdokban hömpölyög. Innen csak egy rövid séta Pangboche (3860 méter), melyet elhagyva az erdőhatár fölé érünk. Itt a táj jelentősen megváltozik, mind inkább alpesi jellegűvé válik. Ösvényünk innen fokozatosan, de lassan emelkedik, majd ismét egy patakátkelés következik, ezúttal a Khumbu Khola fölött, ahonnan már csak egy utolsó kaptató, s meg is érkezünk a szintén remek panorámát kínáló, 4360 méteres magasságban fekvő Dingpochébe. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 4-5 h, szint: - 100 m/+ 550 m. táv: 9 km.)

7

 
Dingpoche (4410 m), Lobuche (4910 m)
 

Dingpochéból már igazi magashegységi környezetben túrázunk tovább a nagy nyolcezresek irányába. Ösvényünk fokozatosan emelkedik, míg elérjük a Khumbu-gleccser morénatörmelékét. Dughla előtt átkelünk az olvadékvizeken, majd Chukpilhara felé túrázunk tovább, ahol a hegyeknek áldozatul esett hegymászóknak és sherpáknak állítottak emléket. Innen a Khumbu-völgy nyugati oldalán Lobuchéig folytatjuk utunkat, szemünk előtt a tibeti határt képező hósipkás hegyóriások csalogató látványával. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5-6 h, szint: -100 m / + 700 m. táv: 7,5 km.)

8

 
Lobuche (4910 m), Gorak Shep (5140 m), Everest B.C. (5364 m)
 

Kora reggel a Khumbu gleccser morénája mentén kapaszkodunk feljebb nehéz, sziklás terepen Gorak Shep irányába. Most először érünk 5000 méter fölé, így különösen fontos a lassú haladás. Hamarosan feltűnik előttünk a Pumo Ri (7165 méter) piramis alakú csúcsa, majd előtte, szinte eltörpülve holnapi csúcstámadásunk célja, a Kala Pattar, az egyik legjobb kilátópont a Mont Everestre. Átkelünk a Changri Nap és a Changri Shar gleccserek morénafolyamán, majd ösvényünk leereszkedik Gorak Shep apró településére.  Itt megpihenünk, majd kora délután a Khumbu gleccser mentén tovább túrázunk a legendás Everest alaptáborig. Az út kimondottan nehéz és megerőltető, gyakran magán a gleccseren, néha az oldalmorénán vezet, s mivel a táborból maga az Everest nem is látható, nem annyira a látvány, sokkal inkább a kihívás miatt érdekes, hogy minél közelebb kerüljünk a világ tetejéhez, ill. hogy - szó szerint is - számos csúcshódító expedíció "nyomdokaiba" lépjünk. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 5-6 h, szint: +500 m. / - 250m. táv: 7 km. )

9

 
Gorak Shep (5140 m), Kala Pattar (5643 m), Pheriche (4280 m)
 

Mivel a reggeli órákban általában kristálytiszta a levegő, pirkadatkor vágunk neki mi is a Kala Pattar meghódításának. Ez lesz túránk legmagasabb pontja, s kétségkívül egyik legvarázslatosabb szeglete. Jó két órás meredek kaptató után érünk fel a csúcsra (5643 m), ahol fantasztikus panoráma fogad. Nem csupán a Mont Everestet, de a Himalája számos égbetörő, jeges csúcsát és a tibeti határvidéket is megcsodálhatjuk innen. A táborba visszatérve egy új erőt adó reggeli után megkezdjük ereszkedésünket, s Lobuche érintésével a már ismerős útvonalon leereszkedünk Pherichéba,  szállásunkra. Szállás: menedékházban, vendégházban. (Kala Pattar mászás: menetidő: 3-4 h, szint: + 400 m / -400 m. táv: 4 km.; Ereszkedés Pherichébe: menetidő: 4 - 5 h, szint: - 900 m. táv: 10 km.)

10

 
Pheriche (4280 m), Tengpoche (3860 m)
 

Pherichéből a már ismerős ösvényen ereszkedünk tovább az Imja Khola völgyében, egyre dúsabb vegetáció és virágzó rhododendronerdők közepette. Most, hogy túl vagyunk a túra nehezén, délután már kényelmesen pihenhetünk Tengpochéban, meglátogathatjuk a környék leghíresebb buddhista kolostorát, meglephetjük magunkat a German Bakery kínálatából és csak élvezzük a Himalája varázsát. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 4-5 h, szint: -600 m / +100 m. táv: 8 km.)

11

 
Tengpoche (3860 m), Namche Bazaar (3440 m), Jorsale (2740 m)
 

Tengpocheból először meredeken ereszkedünk le a folyópartra, majd Phunki Thanga után némi kaptató következik Sanasaig, ahonnan végül már szinte csak egy könnyed séta az út vissza Namche Bazaarig. Útunkat ma szemből a Kwandge (6187 méter), balról pedig a Thamserku (6608 méter) és a Kantega (6685 méter) csúcsai kísérik. Mivel még időben vagyunk, hogy a másnapi hosszú távból "lopjunk" egy kicsit, így egy kiadós ebéd, némi vásárlás után folytatjuk utunkat tovább Jorsale apró falujáig, ahol az éjszakánkat töltjük. Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 4 - 5 h, szint: - 750 m / + 350 m. táv: 10 km.)

12

 
Jorsale (2740 m), Lukla (2840 m)
 

Trekking túránk utolsó napján már csak egy könnyebb túranap vár ránk. A Dudh Kosi folyását többször keresztezve, Monjo és Phakding érintésével a kora délutáni órákban már meg is érkezünk meg Luklába, ahol szállásunk elfoglalása után jól fog esni egy kis lazulás a Germa Bakery kávé különlegességeit, tortáit kóstolgatva, este elbúcsúzunk a bennünket segítő sherpák csapatától, koccintunk túránk sikeresen elért csúcsaira, az ünneplést pedig valamelyik helyi bárban folytathatjuk... Szállás: menedékházban, vendégházban. (menetidő: 6 - 7 h, szint: -150 m / +250 m. táv: 13 km.)

13

 
Lukla, Kathmandu: Swayambunath
 

Repülőgéppel indulunk Luklából, és a nap hátralevő részében Kathmandu ismerős turistanegyédében, a Thamelban bóklászhatunk, kellemes éttermek után kutatva. Délután aztán a város nyugati részén emelkedő Swayambunath-sztúpához igyekszünk. A Nepál szimbólumaként is ismert templom-együtteshez kisebb-nagyobb chortenek és buddha szobrok között, 365 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel. A színes imazászlókkal, dhyani buddhák szentélyeivel és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás a már ismerős hotelban, ahol három éjszakát töltünk.

14

 
Kathmandu: Pashupatinath, Boudnath
 

Még egy nap Kathmanduban. Délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok... Innen egy jó órás sétával juthatunk el Boudhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. A közös városnézés után szabadprogram, felszerelés vásárlás a Thamel negyedben, este egy közös vacsora valamelyik hangulatos étteremben. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

15

 
Tartaléknap / (Bhaktapur/Patan)
 

Ez a nap körutunk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembe vételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, melyek következtében módosul az útiterv. Mindenekelőtt a Lukla-i repülőjáratok késése, kimaradása okozhat gondot, amire sokszor volt már példa! Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Ha - normál esetben - erre nem lesz szükség, akkor ezt a napot Kathmandu környékén töltjük, ahol igény esetén egy fakultatív program keretében ellátogathatunk a völgy valamelyik másik híres királyi városába, Bhaktapurba vagy Patanba is. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli. 

16

 
Kathmandu
 

A nemzetközi repülőjárat indulásának függvényében hazautazás.

Az oldalon Szabó Szilveszter fotói láthatóak.

További képek a 2013 évi túráról az Eupolisz képtárban: Nepál - Everest trekking !

További képek a 2014 évi túráról az Eupolisz képtárban: Nepál - Gokyo Ri és Nepál - Kala Pattar !

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés