6461 m - Mera Peak csúcsmászás

Nepál legmagasabb trekking csúcsán a világ 5 nyolcezresének panorámájával

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?nepal
A Mera Peak 6461 méteres magasságával nem csupán a legmagasabb trekkingcsúcs Nepálban, de egyúttal az egész Himalája egyik legdöbbenetesebb panorámáját kínálja. Körbetekintve a világ 6 legnagyobb hegycsúcsából egyszerre ötöt is láthatunk: az Everest (8850 m), a Lhotse (8516 m) és a Makalu (8462 m) szinte karnyújtásnyira magasodik előttünk, a távolban pedig a másik két óriás, a Kangchenjunga (8586 m) és a Cho Oyu (8201 m) is ott emelkedik, nem beszélve a megszámlálhatatlan hat-hétezres csúcsról, a hatalmas gleccserfolyamokról, a völgyekben megbúvó türkiz, avagy mélykék gleccsertavak sokaságáról. Egy ugyancsak látványos repülés után érkezünk Luklába, ahonnan egy meredek sziklagerincre felkapaszkodva vethetjük első pillantásainkat a még távolban incselkedő hósipkás csúcsokra. Innen a Hinku-völgybe ereszkedünk alá, ahol igazán érintetlen vidéken, robajló hegyipatakok mentén, hatalmas rododendron fák és fenyvesek között kanyargó erdei ösvényen kapaszkodunk egyre feljebb, míg a hegyek szinte a fejünk fölé hajolnak. Lélegzetelállító vidék ez, igazi himalájai vadon, távol a civilizációtól, az Everest régiót napjainkra mind jobban elárasztó turista csapatoktól! Néhány hasonlóan elszánt expedíciós csapaton kívül itt valóban csak az érintetlen természetet találod! Ez már valóban magashegyi expedíció, csakis gyakorlott túrázók jelentkezését várjuk!
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
A Mera Peak csúcsmászás technikailag ugyan csak könnyű gleccsertúra, melynek nehézsége hasonló egy Grossvenediger mászáshoz - ám mindez majd’ kerek 3000 méterrel magasabban! A fő nehézséget elsősorban a nagy magasság és a szélsőséges időjárás jelenti. Mindenképpen elegendő időt kell szánnunk az akklimatizációra, a programunkban erre nagy hangsúlyt helyezünk, de az is nagyon fontos, hogy már eleve valamilyen szinten akklimatizálódott állapotban érkezzél a túrára, azaz augusztus-szeptemberben tölts el az Alpokban néhány napot 3-4000 méter felett! A túra során rendszeresen, naponta mérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Mera Peak csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte!

Amennyiben magashegységi trekking gyakorlattal rendelkezel, de a technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány használata, kötélpartiban haladás még ismeretlen számodra, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt hasonló programjainkon, melyek folyamatosan megjelennek a kínálatban! A csúcsmászás során rendkívül fontos a megfelelő ruházat, különös tekintettel a túrabakancsra. Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni, a csúcsmászást csak műanyag bakancsban, vagy speciális, bélelt mászóbakancsban engedélyezzük (pl. hanwag zentauri, vagy omega)!
1

 
Kathmandu: Thamel, Durbar Square
 

Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után program megbeszélést tartunk, majd ha időnk engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. A nap hátralevő részét arra szánjuk, hogy a Thamel üzleteiben expedíciós felszerelésünk esetlegesen még hiányzó kellékeit beszerezzük, majd zárásként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálloda.

2

 
Kathmandu, Lukla (2840 m), Chutenga (3200 m)
 

Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut, s egy belföldi repülőjárattal Luklába repülünk. A mindössze 50 perces repülés tiszta időben a Himalája vonulatainak egyedülálló látványát kínálja. Lukla, a 2840 méteren fekvő apró település nem csupán expedíciónk kiindulópontja, ide érkeznek az Everest régióba kiránduló turisták is, egyre nagyobb tömegben. Szerencsére nem kell sokáig együtt vonulnunk, mivel a reptéri kavalkádot elhagyva találkozunk a teherhordó csapatunkkal, akik az elkövetkező napokban segítik túránkat, s rögtön le is térve az Everest trekking ösvényéről mi keletnek, Chutanga apró települése felé indulunk tovább. Mintegy 2-3 órás túrázás után, a délutáni órákban érkezünk meg 3200 méteren táborhelyünkre. Elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban, s amennyiben időnk engedi, napnyugta előtt teszünk még egy kisebb akklimatizációs túrát is a környéken. (menetidő: 2-3 óra, szint: 360 méter felfelé) Szállás: menedékház, ellátás: reggeli.

3

 
Chutenga (3200 m), Zatrwa La (4610 m), Thuli Kharka (4300 m)
 

Ma a már részben ismerős, meredek kaptató vár ránk a Kalo Himal gerincére. Előbb az imazászlókkal borított, 4444 méteren húzódó első hágóba érünk fel, majd enyhén hullámzó terepen, de nagyjából szintben haladva érjük el a Zatrwa La 4610 méteres átjáróját, amely a szomszédos Hinku völgybe vezet. A kilátás innen is pazar. A hágóból már csak egy meredek, jó órás ereszkedés, hogy elérjük a hatalmas sziklatömbök lábánál kialakított táborhelyet, Thuli Kharka mellett. (menetidő: 5-6 óra, szint: 710 méter felfelé / 310 méter lefelé) Szállás: menedékház.

4

 
Thuli Kharka (4300 m), Khote (3665 m)
 

A mai napon jórészt ereszkedni fogunk. Elhagyva a Thuli Kharka környékét a füves, bokros térséget egyre inkább kisebb-nagyobb rhododendron ligetek váltják fel, amelyek a magasság csökkenésével igazi esőerdei vadonnak, óriási fa matuzsálemeknek és égbeszökő fenyveseknek adják át helyüket. Útközben több kilátópontot is érintünk, s a messzi északon már feltűnik a Mera Peak impozáns hármas csúcsa is, egyelőre még csak a távolból incselkedve. A Hinku patak mentén haladva gyakran felfele is kell kapaszkodnunk a meredek, szikladarabokból kirakott lépcsőkön, gyakran csúszós ösvényeken. Tashing Ongma előtt elérjük a völgy alját, a patak szintjét (3500 m). Egy kis erdei kunyhónál, ami ad hoc étteremként üzemel, ebédszünetet tartunk, majd új erőre kapva folytatjuk utunkat Khote frissen épített kis falujába. Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 800 méter lefelé / 165 méter felfelé)

5

 
Khote (3665 m)
 

Akklimatizációs nap Khotéban. Mielőtt újra a 4-5 ezer méter körüli régióba túráznánk, jót fog tenni egy akklimatizációs pihenőnap alacsonyabb magasságon, még relatív oxigéndús környezetben. Ma reggel kényelmesen kelünk, egy kisebb túrát teszünk a környéken, s élvezzük a Himalája ezen eldugott, alig látogatott szegletét, a dús fenyvesek, erdőségek látványát. Szállás: menedékház.

6

 
Khote (3665 m), Tangnag (4356 m)
 

Khote után magunk mögött hagyjuk a dús erdőségeket, s újra cserjés ligetek, majd yak legelők, s legelésző yak-ok mentén haladva azt tapasztaljuk, hogy a környező hegyek mind jobban fölénk tornyosulnak. A mai úticélunk a 4356 méteres magasságban fekvő Tangnag apró települése, amely pazar környezetben, egy széles, U-alakú gleccservölgy alján fekszik. Útközben meglátogatjuk az egyik sziklabarlang mentén kialakított kis buddhista kolostort, s ha a szerzetest ott találjuk, némi adomány fejében áldását kérhetjük vállalkozásunk sikere érdekében. A Tangnagben a szükséges akklimatizáció végett ismételten két éjszakát is eltöltünk. Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 710 méter felfele / 310 méter lefele)

7

 
Tangnag (4356 m), Kusum Khanguru gerinc (5000 m), Tangnag
 

Akklimatizációs napunkon érdemes már kora reggel, pirkadat előtt útra kelnünk, hogy a táborhelyünk mögött emelkedő meredek domboldalra felkapaszkodva átélhessük, ahogy a felkelő nap aranyló színbe vonja a 6370 méter magas Kusum Khanguru kettős csúcsát, s a Tangnag főlé magasodó Kyashar 6770 méteres sziklacsipkéit. Jó két órás kapaszkodás után elérjük az 5000 méter körüli magasságot, s ezzel együtt valami lenyűgöző panoráma a jutalmunk! Amennyiben az időjárás engedi, itt maradunk néhány órát, szoktatjuk magunkat a nagyobb magassághoz. Innen alaposan szemügyre vehetjük az elkövetkező napok útvonalát is, tovább a Sabai Tso zöldes gleccsertava és a Dig gleccser mentén, egészen a Mera gleccser széles nyúlványaiig. A táborba visszaereszkedve a délutánt pihenéssel töltjük, de ha van még energiánk, elsétálhatunk a Sabai Tso gleccsertavához is, ahonnan döbbenetes és testközeli a rálátás a tóra – már ami az 1989-es természeti katasztrófa után megmaradt belőle. Szállás: menedékház. (menetidő: 3-4 óra, szint: 650 méter fel/le)

8

 
Tangnag (4356 m), Dig Kharka (4720 m), Khare (5025 m)
 

Tangnagot elhagyva egy meredek kaptatóval indul a mai nap, a Sabai Tso és a Dig gleccser oldalmorénáján araszolva felfele. Dig Kharka előtt egy fennsík jellegű, varázslatos vidékre érünk, sok apró patakkal, egy végtelenül egyszerű kis kunyhóval és a Mera Peak mind jobban fölénk tornyosuló, a napsütésben ragyogó, csillámló, s a közel függőleges falon néha hatalmas robajjal leszakadó gleccsereivel. Innen már csak alig egy óra Khare, a következő akklimatizációs pont, ahol újra két éjszakát töltünk. Szállás: menedékház. (menetidő: 3-4 óra, szint: 670 méter felfelé)

9

 
Khare (5025 m), Mera La (5400 m), Khare (5025 m)
 

Ma egy újabb akklimatizációs lépcsőt teszünk meg azzal, hogy felkapaszkodunk a Mera gleccser nyelvére. Először ismét meredek kaptatók várnak ránk, itt már minden bizonnyal megérezzük a magasságot, nagyon lassan, kimérten haladunk. Ennek valahol örülünk is majd, mert így lesz időnk és lehetőségünk újra és újra fényképezni azt a káprázatos látványt, ami mind inkább elénk tárul. 5200 méter környékén érjük el a gleccser nyelvét. Ez egyben arra is lehetőséget ad, hogy kipróbáljuk gleccserjáró felszerelésünket. Végre előkerül a hágóvas, jégcsákány, helyi vezetőink pedig egy fix kötéllel biztosított szakaszt építenek ki az egyik jégfal mentén, hogy a begyakorolhassuk a csúcsmászás során előforduló kihívásokat… Amennyiben az időjárás megengedi, úgy még ma megpróbálunk eljutni a Mera La hágóba, 5400 méteres magasságba. Éjszakára azonban visszatérünk Khare-ba, táborunkba. Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 375 méter fel/le)

10

 
Khare (5025 m), Mera La (5400 m), Mera High Camp (5800 m)
 

Ma reggel a részben már ismerős útvonalon felkapaszkodunk a Mera gleccsernyelvére, ahonnan a Mera La hágó érintésével kora délután érkezünk meg a Mera High Camp-hez. A gleccserre érve felcsatoljuk a hágóvasakat, felvesszük a beülőket, s biztonságunk érdekében kötélparti kötve kerülgetjük a gleccseren húzódó mély hasadékokat. A Mera La hágó magasságában mind jobban kitárul a táj, mind elképesztőbb lesz a panoráma. Hátunk mögött sorra bukkannak elő a „Legnagyobbak”, először a Makalu (8462 m), aztán a Lhote (8516 m) és az Everest (8850 m)! Nem is tudjuk, hogy az oxigénhiánytól, avagy a látványtól lassultunk be ennyire. A keskeny, kitaposott ösvényen komótosan baktatunk egyre feljebb a széles, hófehér gleccsermezőkön. A High Campben egy sziklakiszögellés mögött, a szélárnyékos részen teherhordóink felállítják sátrainkat, amelyekben az éjszakát töltjök, itt egyéb szálláslehetőség nincs! A délután pihenéssel és ámulással telik, amire a napnyugta elképesztő fényei teszik fel a koronát. Megpróbálunk időben nyugovóra térni, bár tény, hogy ebben a magasságban pihentető alvásra már nem igazán számíthatunk. Szállás: sátor, ellátás: vacsora. (menetidő: 4-5 óra, szint: 775 méter felfelé)

11

 
High Camp (5800 m), Mera Peak Central (6461 m), Khare
 

Elérkezett a Nagy nap, amire vártunk! Kora hajnalban, még pirkadat előtt felkerekedünk, s fejlámpáink fényében araszolva indulunk el a Mera csúcstámadásra! Tiszta időben csillagok tízezrei ragyognak felettünk, s döbbenetes átélni a látványt, ahogy Keleten meghasad a hajnal, s az előbukkanó Nap fénye narancsszínűvé fest körös-körül mindent. Maga a terep lassan, fokozatosan emelkedik, a gleccserhasadékok végett itt is összekötve haladunk. Mintegy 4-5 órás kapaszkodás után érünk el a központi csúcs előtti nyeregbe, ahonnan egy meredek hólejtőn, esetlegesen a kiépített fix kötelek segítségével tudunk felkapaszkodni 6461 méteres magasságba, a központi csúcsra. Fent vagyunk a csúcson! Megcsináltuk! Itt az eddigieknél is döbbenetesebb, lélegzetelállító panoráma fogad, a Himalája egyik – ha nem legszebb látványát élvezhetjük: a világ hat legmagasabb hegycsúcsából öt ott magasodik előttünk! Középen, szemben az Everest (8850 m) és a Lhotse (8516 m), tőlük jobbra a Makalu (8462 m), kissé távolabb, balra a Cho Oyu (8201 m), míg messzi Keleten a Kangchenjunga (8586 m) emelkedik. A csúcsfotók elkészülte után megkezdjük az ereszkedésünket. A táborba visszatérve segítőink meleg ebéddel várnak, majd pakolás és erőgyűjtés után folytatjuk ereszkedésünket a Khare-ba. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd. (menetidő: 4-5 óra a csúcsig, 2-3 óra vissza a High Camp-be, 2-3 óra vissza Khare-ig, szint: 661 méter felfelé, 1436 méter lefelé)

12

 
Khare (5025 m), Tangnag (4356 m), Khote (3665 m)
 

A már ismerős útvonalon ereszkedünk vissza Khotéba, útközben újra és újra vissza- és feltekintve a Mera egyre jobban fölénk tornyosuló csúcsára. Tegnap még ott jártunk!  Tangnag-ban tartunk egy ebédszünetet, Kkotéba a délutáni órákban érkezünk. Itt már koccinthatunk is akár a mászásunk sikerére! Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 1360 méter lefelé)

13

 
Khote (3665 m), Thuli Kharka (4300 m)
 

Magashegyi expedíciónk havas, jeges tájai után ma nagyon jól fog esni visszatérni a dús lombozatú, zöld monszunerdőkbe, s belélegezni az oxigéndús levegőt! A Hinku-völgy nyugati oldalán haladunk, a robajló patak mentén előbb fenyvesek, majd hatalmas faóriások közt visz utunk, ahol egy-egy tisztáson még elcsíphetünk egy pillantást a Mera egyre távolodó csúcsára. Kezdetben ereszkedünk még közel kétszáz métert, a már ismerős kis erdei házikónál egy ebédszünet erejéig újra megpihenhetünk, aztán emelkedni kezd ösvényünk, s a fák helyét előbb bozótos, majd füves-sziklás térségek veszik át. Késő délután, jókora kapaszkodás után futunk be Thuli Kharka ismerős táborhelyére, az ismerős menedékházakhoz. Szállás: menedékház. (menetidő: 6-7 óra, szint: 165 méter lefelé, 800 méter felfelé)

14

 
Thuli Kharka (4300 m), Zatrwa La (4610 m), Lukla (2840 m)
 

Reggel még egy utolsó kaptató fel a Zatrwa La hágóba, aztán hosszú ereszkedés Luklába, ahol vár ránk a régóta áhított forró zuhany, s kényelmes ágy a vendégházban. Este elbúcsúzunk teherhordóinktól és helyi vezetőnktől, együtt ünnepeljük a remélhetőleg sikeres expedíciónkat! Szállás: menedékház. (menetidő: 6-7 óra, szint: 310 méter felfelé, 1770 méter lefelé)

15

 
Tartaléknap
 

Tartaléknap a csúcstámadáshoz, esetleges rossz idő esetére. Amennyiben minden terv szerint halad, vagy lazább, kényelmesebb tempóban túrázunk vissza Luklában, vagy ha sikerül egy nappal korábbra hozni a repülésünket, akkor ezt a napot már Kathmanduban vagy környékén töltjük. Ha a repülés dátumát nem tudjuk megváltoztatni, Luklában pihenünk.

16

 
Lukla, Kathmandu
 

Reggel kisrepülőre szállunk és visszarepülünk Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat a hotelben, majd a délutánt a jól megérdemelt pihenéssel, vásárlással, egy ellazító masszázzsal, avagy a város további felfedezésével tölthetjük ki. Este a Thamelban elköltünk egy közös vacsorát egy remek steak-house-ban, átbeszélve expedíciónk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda.

17

 
Kathmandu
 

Még egy nap Kathmanduban. Mivel a Lukla repteréről történő kirepülés meglehetősen bizonytalan, szükségünk van egy további tartalék napra. Ha minden terv szerint zajlik, és időben visszatértünk Kathmanduba, természetesen nem fogunk unatkozni: szabadprogram keretében tovább folytathatjuk ismerkedésünket a város nevezetességeivel. Taxiba pattanva ellátogathatunk Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba, vagy Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához, de felsétálhatunk a Swayambunath-sztúpához is. Vagy csak pihenünk a városban, élvezzük a nyüzsgést, az éttermek, üzletek végtelennek tűnő kínálatát. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

18

 
Kathmandu
 

A mai napra szervezett programunk nincs, így a nemzetközi repülőtérre utazunk, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.