Bejelentkezés

6461 m - Mera Peak csúcsmászás

Nepál legmagasabb trekking csúcsán a világ 5 nyolcezresének panorámájával

A Mera Peak 6461 méteres magasságával nem csupán a legmagasabb trekkingcsúcs Nepálban, de egyúttal az egész Himalája egyik legdöbbenetesebb panorámáját kínálja. Körbetekintve a világ 6 legnagyobb hegycsúcsából egyszerre ötöt is láthatunk: az Everest (8850 m), a Lhotse (8516 m) és a Makalu (8462 m) szinte karnyújtásnyira magasodik előttünk, a távolban pedig a másik két óriás, a Kangchenjunga (8586 m) és a Cho Oyu (8201 m) is ott emelkedik, nem beszélve a megszámlálhatatlan hat-hétezres csúcsról, a hatalmas gleccserfolyamokról, a völgyekben megbúvó türkiz, avagy mélykék gleccsertavak sokaságáról. Egy ugyancsak látványos repülés után érkezünk Luklába, ahonnan egy meredek sziklagerincre felkapaszkodva vethetjük első pillantásainkat a még távolban incselkedő hósipkás csúcsokra. Innen a Hinku-völgybe ereszkedünk alá, ahol igazán érintetlen vidéken, robajló hegyipatakok mentén, hatalmas rododendron fák és fenyvesek között kanyargó erdei ösvényen kapaszkodunk egyre feljebb, míg a hegyek szinte a fejünk fölé hajolnak. Lélegzetelállító vidék ez, igazi himalájai vadon, távol a civilizációtól, az Everest régiót napjainkra mind jobban elárasztó turista csapatoktól! Néhány hasonlóan elszánt expedíciós csapaton kívül itt valóban csak az érintetlen természetet találod! Ez már valóban magashegyi expedíció, csakis gyakorlott túrázók jelentkezését várjuk!

Időpontok

 • 2024. október 18
  → november 05.
A Mera Peak csúcsmászás technikailag ugyan csak könnyű gleccsertúra, melynek nehézsége hasonló egy Grossvenediger mászáshoz - ám mindez majd’ kerek 3000 méterrel magasabban! A fő nehézséget elsősorban a nagy magasság és a szélsőséges időjárás jelenti. Mindenképpen elegendő időt kell szánnunk az akklimatizációra, a programunkban erre nagy hangsúlyt helyezünk, de az is nagyon fontos, hogy már eleve valamilyen szinten akklimatizálódott állapotban érkezzél a túrára, azaz augusztus-szeptemberben tölts el az Alpokban néhány napot 3-4000 méter felett! A túra során rendszeresen, naponta mérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Mera Peak csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte!

Amennyiben magashegységi trekking gyakorlattal rendelkezel, de a technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány használata, kötélpartiban haladás még ismeretlen számodra, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt hasonló programjainkon, melyek folyamatosan megjelennek a kínálatban! A csúcsmászás során rendkívül fontos a megfelelő ruházat, különös tekintettel a túrabakancsra. Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni, a csúcsmászást csak műanyag bakancsban, vagy speciális, bélelt mászóbakancsban engedélyezzük (pl. hanwag zentauri, vagy omega)!
 • 1. nap Kathmandu: Thamel, Durbar Square

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk elfoglalása után program megbeszélést tartunk, majd ha időnk engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. A nap hátralevő részét arra szánjuk, hogy a Thamel üzleteiben expedíciós felszerelésünk esetlegesen még hiányzó kellékeit beszerezzük, majd zárásként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Kathmandu, Manthali

  A mai napot Kathmanduban töltjük, a Thamel negyed üzleteiben beszerezhetjük felszerelésünk esetlegesen még hiányzó kellékeit, megebédelhetünk a negyed hangulatos éttermei egyikében. A késő délutáni órákban aztán buszra szállunk, hogy Manthali településre utazzunk, ahonnan másnap reggel a luklai belső repülőjáratok indulnak. Szállás: vendégház, ellátás: reggeli, büfévacsora.
 • 3. nap Manthali, Lukla (2840 m), Chutenga (3200 m)

  2
  A mai napon kisrepülőgéppel indulunk az Everest régióba és alig fél órás repülés után már Lukla repterén landolunk. Lukla, a 2840 méteren fekvő apró település nem csupán expedíciónk kiindulópontja, ide érkeznek az Everest régióba kiránduló turisták is, egyre nagyobb tömegben. Szerencsére nem kell sokáig együtt vonulnunk, mivel a reptéri kavalkádot elhagyva találkozunk a teherhordó csapatunkkal, akik az elkövetkező napokban segítik túránkat, s rögtön le is térve az Everest trekking ösvényéről mi keletnek, Chutanga apró települése felé indulunk tovább. Mintegy 2-3 órás túrázás után, a délutáni órákban érkezünk meg 3200 méteren táborhelyünkre. Elfoglaljuk szállásunkat egy egyszerű vendégházban, s amennyiben időnk engedi, napnyugta előtt teszünk még egy kisebb akklimatizációs túrát is a környéken. (menetidő: 2-3 óra, szint: 360 méter felfelé) Szállás: menedékház, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Chutenga (3200 m), Zatrwa La (4610 m), Thuli Kharka (4300 m)

  4
  Ma a már részben ismerős, meredek kaptató vár ránk a Kalo Himal gerincére. Előbb az imazászlókkal borított, 4444 méteren húzódó első hágóba érünk fel, majd enyhén hullámzó terepen, de nagyjából szintben haladva érjük el a Zatrwa La 4610 méteres átjáróját, amely a szomszédos Hinku völgybe vezet. A kilátás innen is pazar. A hágóból már csak egy meredek, jó órás ereszkedés, hogy elérjük a hatalmas sziklatömbök lábánál kialakított táborhelyet, Thuli Kharka mellett. (menetidő: 5-6 óra, szint: 710 méter felfelé / 310 méter lefelé) Szállás: menedékház.
 • 5. nap Thuli Kharka (4300 m), Khote (3665 m)

  4
  A mai napon jórészt ereszkedni fogunk. Elhagyva a Thuli Kharka környékét a füves, bokros térséget egyre inkább kisebb-nagyobb rhododendron ligetek váltják fel, amelyek a magasság csökkenésével igazi esőerdei vadonnak, óriási fa matuzsálemeknek és égbeszökő fenyveseknek adják át helyüket. Útközben több kilátópontot is érintünk, s a messzi északon már feltűnik a Mera Peak impozáns hármas csúcsa is, egyelőre még csak a távolból incselkedve. A Hinku patak mentén haladva gyakran felfele is kell kapaszkodnunk a meredek, szikladarabokból kirakott lépcsőkön, gyakran csúszós ösvényeken. Tashing Ongma előtt elérjük a völgy alját, a patak szintjét (3500 m). Egy kis erdei kunyhónál, ami ad hoc étteremként üzemel, ebédszünetet tartunk, majd új erőre kapva folytatjuk utunkat Khote frissen épített kis falujába. Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 800 méter lefelé / 165 méter felfelé)
 • 6. nap Khote (3665 m)

  Akklimatizációs nap Khotéban. Mielőtt újra a 4-5 ezer méter körüli régióba túráznánk, jót fog tenni egy akklimatizációs pihenőnap alacsonyabb magasságon, még relatív oxigéndús környezetben. Ma reggel kényelmesen kelünk, egy kisebb túrát teszünk a környéken, s élvezzük a Himalája ezen eldugott, alig látogatott szegletét, a dús fenyvesek, erdőségek látványát. Szállás: menedékház.
 • 7. nap Khote (3665 m), Tangnag (4356 m)

  3
  Khote után magunk mögött hagyjuk a dús erdőségeket, s újra cserjés ligetek, majd yak legelők, s legelésző yak-ok mentén haladva azt tapasztaljuk, hogy a környező hegyek mind jobban fölénk tornyosulnak. A mai úticélunk a 4356 méteres magasságban fekvő Tangnag apró települése, amely pazar környezetben, egy széles, U-alakú gleccservölgy alján fekszik. Útközben meglátogatjuk az egyik sziklabarlang mentén kialakított kis buddhista kolostort, s ha a szerzetest ott találjuk, némi adomány fejében áldását kérhetjük vállalkozásunk sikere érdekében. A Tangnagben a szükséges akklimatizáció végett ismételten két éjszakát is eltöltünk. Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 710 méter felfele / 310 méter lefele)
 • 8. nap Tangnag (4356 m), Kusum Khanguru gerinc (5000 m), Tangnag

  4
  Akklimatizációs napunkon érdemes már kora reggel, pirkadat előtt útra kelnünk, hogy a táborhelyünk mögött emelkedő meredek domboldalra felkapaszkodva átélhessük, ahogy a felkelő nap aranyló színbe vonja a 6370 méter magas Kusum Khanguru kettős csúcsát, s a Tangnag fölé magasodó Kyashar 6770 méteres sziklacsipkéit. Jó két órás kapaszkodás után elérjük az 5000 méter körüli magasságot, s ezzel együtt valami lenyűgöző panoráma a jutalmunk! Amennyiben az időjárás engedi, itt maradunk néhány órát, szoktatjuk magunkat a nagyobb magassághoz. Innen alaposan szemügyre vehetjük az elkövetkező napok útvonalát is, tovább a Sabai Tso zöldes gleccsertava és a Dig gleccser mentén, egészen a Mera gleccser széles nyúlványáiig. A táborba visszaereszkedve a délutánt pihenéssel töltjük, de ha van még energiánk, elsétálhatunk a Sabai Tso gleccsertavához is, ahonnan döbbenetes és testközeli a rálátás a tóra – már ami az 1989-es természeti katasztrófa után megmaradt belőle. Szállás: menedékház. (menetidő: 3-4 óra, szint: 650 méter fel/le)
 • 9. nap Tangnag (4356 m), Dig Kharka (4720 m), Khare (5025 m)

  3
  Tangnagot elhagyva egy meredek kaptatóval indul a mai nap, a Sabai Tso és a Dig gleccser oldalmorénáján araszolva felfele. Dig Kharka előtt egy fennsík jellegű, varázslatos vidékre érünk, sok apró patakkal, egy végtelenül egyszerű kis kunyhóval és a Mera Peak mind jobban fölénk tornyosuló, a napsütésben ragyogó, csillámló, s a közel függőleges falon néha hatalmas robajjal leszakadó gleccsereivel. Innen már csak alig egy óra Khare, a következő akklimatizációs pont, ahol újra két éjszakát töltünk. Szállás: menedékház. (menetidő: 3-4 óra, szint: 670 méter felfelé)
 • 10. nap Khare (5025 m), Mera La (5400 m), Khare (5025 m)

  Ma egy újabb akklimatizációs lépcsőt teszünk meg azzal, hogy felkapaszkodunk a Mera gleccser nyelvére. Először ismét meredek kaptatók várnak ránk, itt már minden bizonnyal megérezzük a magasságot, nagyon lassan, kimérten haladunk. Ennek valahol örülünk is majd, mert így lesz időnk és lehetőségünk újra és újra fényképezni azt a káprázatos látványt, ami mind inkább elénk tárul. 5200 méter környékén érjük el a gleccser nyelvét. Ez egyben arra is lehetőséget ad, hogy kipróbáljuk gleccserjáró felszerelésünket. Végre előkerül a hágóvas, jégcsákány, helyi vezetőink pedig egy fix kötéllel biztosított szakaszt építenek ki az egyik jégfal mentén, hogy a begyakorolhassuk a csúcsmászás során előforduló kihívásokat… Amennyiben az időjárás megengedi, úgy még ma megpróbálunk eljutni a Mera La hágóba, 5400 méteres magasságba. Éjszakára azonban visszatérünk Khare-ba, táborunkba. Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 375 méter fel/le)
 • 11. nap Khare (5025 m), Mera La (5400 m), Mera High Camp (5800 m)

  Ma reggel a részben már ismerős útvonalon felkapaszkodunk a Mera gleccsernyelvére, ahonnan a Mera La hágó érintésével kora délután érkezünk meg a Mera High Camp-hez. A gleccserre érve felcsatoljuk a hágóvasakat, felvesszük a beülőket, s biztonságunk érdekében kötélparti kötve kerülgetjük a gleccseren húzódó mély hasadékokat. A Mera La hágó magasságában mind jobban kitárul a táj, mind elképesztőbb lesz a panoráma. Hátunk mögött sorra bukkannak elő a „Legnagyobbak”, először a Makalu (8462 m), aztán a Lhote (8516 m) és az Everest (8850 m)! Nem is tudjuk, hogy az oxigénhiánytól, avagy a látványtól lassultunk be ennyire. A keskeny, kitaposott ösvényen komótosan baktatunk egyre feljebb a széles, hófehér gleccsermezőkön. A High Campben egy sziklakiszögellés mögött, a szélárnyékos részen teherhordóink felállítják sátrainkat, amelyekben az éjszakát töltjök, itt egyéb szálláslehetőség nincs! A délután pihenéssel és ámulással telik, amire a napnyugta elképesztő fényei teszik fel a koronát. Megpróbálunk időben nyugovóra térni, bár tény, hogy ebben a magasságban pihentető alvásra már nem igazán számíthatunk. Szállás: sátor, ellátás: vacsora. (menetidő: 4-5 óra, szint: 775 méter felfelé)
 • 12. nap High Camp (5800 m), Mera Peak Central (6461 m), Khare

  Elérkezett a Nagy nap, amire vártunk! Kora hajnalban, még pirkadat előtt felkerekedünk, s fejlámpáink fényében araszolva indulunk el a Mera csúcstámadásra! Tiszta időben csillagok tízezrei ragyognak felettünk, s döbbenetes átélni a látványt, ahogy Keleten meghasad a hajnal, s az előbukkanó Nap fénye narancsszínűvé fest körös-körül mindent. Maga a terep lassan, fokozatosan emelkedik, a gleccserhasadékok végett itt is összekötve haladunk. Mintegy 4-5 órás kapaszkodás után érünk el a központi csúcs előtti nyeregbe, ahonnan egy meredek hólejtőn, esetlegesen a kiépített fix kötelek segítségével tudunk felkapaszkodni 6461 méteres magasságba, a központi csúcsra. Fent vagyunk a csúcson! Megcsináltuk! Itt az eddigieknél is döbbenetesebb, lélegzetelállító panoráma fogad, a Himalája egyik – ha nem legszebb látványát élvezhetjük: a világ hat legmagasabb hegycsúcsából öt ott magasodik előttünk! Középen, szemben az Everest (8850 m) és a Lhotse (8516 m), tőlük jobbra a Makalu (8462 m), kissé távolabb, balra a Cho Oyu (8201 m), míg messzi Keleten a Kangchenjunga (8586 m) emelkedik. A csúcsfotók elkészülte után megkezdjük az ereszkedésünket. A táborba visszatérve segítőink meleg ebéddel várnak, majd pakolás és erőgyűjtés után folytatjuk ereszkedésünket a Khare-ba. Szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd. (menetidő: 4-5 óra a csúcsig, 2-3 óra vissza a High Camp-be, 2-3 óra vissza Khare-ig, szint: 661 méter felfelé, 1436 méter lefelé)
 • 13. nap Khare (5025 m), Tangnag (4356 m), Khote (3665 m)

  3
  A már ismerős útvonalon ereszkedünk vissza Khotéba, útközben újra és újra vissza- és feltekintve a Mera egyre jobban fölénk tornyosuló csúcsára. Tegnap még ott jártunk!  Tangnag-ban tartunk egy ebédszünetet, Kkotéba a délutáni órákban érkezünk. Itt már koccinthatunk is akár a mászásunk sikerére! Szállás: menedékház. (menetidő: 5-6 óra, szint: 1360 méter lefelé)
 • 14. nap Khote (3665 m), Thuli Kharka (4300 m)

  4
  Magashegyi expedíciónk havas, jeges tájai után ma nagyon jól fog esni visszatérni a dús lombozatú, zöld monszunerdőkbe, s belélegezni az oxigéndús levegőt! A Hinku-völgy nyugati oldalán haladunk, a robajló patak mentén előbb fenyvesek, majd hatalmas faóriások közt visz utunk, ahol egy-egy tisztáson még elcsíphetünk egy pillantást a Mera egyre távolodó csúcsára. Kezdetben ereszkedünk még közel kétszáz métert, a már ismerős kis erdei házikónál egy ebédszünet erejéig újra megpihenhetünk, aztán emelkedni kezd ösvényünk, s a fák helyét előbb bozótos, majd füves-sziklás térségek veszik át. Késő délután, jókora kapaszkodás után futunk be Thuli Kharka ismerős táborhelyére, az ismerős menedékházakhoz. Szállás: menedékház. (menetidő: 6-7 óra, szint: 165 méter lefelé, 800 méter felfelé)
 • 15. nap Thuli Kharka (4300 m), Zatrwa La (4610 m), Lukla (2840 m)

  4
  Reggel még egy utolsó kaptató fel a Zatrwa La hágóba, aztán hosszú ereszkedés Luklába, ahol vár ránk a régóta áhított forró zuhany, s kényelmes ágy a vendégházban. Este elbúcsúzunk teherhordóinktól és helyi vezetőnktől, együtt ünnepeljük a remélhetőleg sikeres expedíciónkat! Szállás: menedékház. (menetidő: 6-7 óra, szint: 310 méter felfelé, 1770 méter lefelé)
 • 16. nap Tartaléknap

  Tartaléknap a csúcstámadáshoz, esetleges rossz idő esetére. Amennyiben minden terv szerint halad, vagy lazább, kényelmesebb tempóban túrázunk vissza Luklában, vagy ha sikerül egy nappal korábbra hozni a repülésünket, akkor ezt a napot már Kathmanduban vagy környékén töltjük. Ha a repülés dátumát nem tudjuk megváltoztatni, Luklában pihenünk.
 • 17. nap Lukla, Kathmandu

  Reggel kisrepülőre szállunk és visszarepülünk Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat a hotelben, majd a délutánt a jól megérdemelt pihenéssel, vásárlással, egy ellazító masszázzsal, avagy a város további felfedezésével tölthetjük ki. Este a Thamelban elköltünk egy közös vacsorát egy remek steak-house-ban, átbeszélve expedíciónk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda.
 • 18. nap Kathmandu

  Még egy nap Kathmanduban. Mivel a Lukla repteréről történő kirepülés meglehetősen bizonytalan, szükségünk van egy további tartalék napra. Ha minden terv szerint zajlik, és időben visszatértünk Kathmanduba, természetesen nem fogunk unatkozni: szabadprogram keretében tovább folytathatjuk ismerkedésünket a város nevezetességeivel. Taxiba pattanva ellátogathatunk Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba, vagy Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához, de felsétálhatunk a Swayambunath-sztúpához is. Vagy csak pihenünk a városban, élvezzük a nyüzsgést, az éttermek, üzletek végtelennek tűnő kínálatát. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 19. nap Kathmandu

  A mai napra szervezett programunk nincs, így a nemzetközi repülőtérre utazunk, és megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazásokat Nepálban saját, bérelt busszal, taxival,
- a szállást 3 éjszakára Kathmanduban hotelban, két ágyas, saját fürdőszobás, angol WC-vel ellátott szobákban,
- a reggeliket a kathmandui szálláson,
- a szállást egy éjszakára Manthaliban vendégházban, reggelivel és büfévacsorával,
- a 15 napos expedíció során a helyi vezetők és a mászó sherpák díját, biztosítását,
- a 15 napos expedíció során a teherhordók díját (egy teherhordó két résztvevőre, max.25 kg terhelhetőséggel),
- a szállást az expedíció során menedékházakban, vendégházakban, alapvetően 2-3-4 ágyas szobákban,
- a szállást a magashegyi táborban a partnercégünk által biztosított sátrakban,
- a teljes ellátást a magashegyi táborban (1 vacsora, 1 reggeli, 1 ebéd a csúcsmászás után),
- a közös technikai mászófelszerelések bérlését (kötelek, jumár, jégcsavar),
- a Mera Peak csúcsmászás engedélyét (125 USD),
- a Makalu-Barun nemzeti park belépőjét (34 USD),
- a luklai village development permit árát (20 USD),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Étkezés a magashegyi táborozás alatt biztosított teljes ellátáson kívül önellátó.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát és a repülőtéri illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- a borravalót a teherhordóknak és a mászó sherpáknak  (kb.150 - 200 USD),
- a tartaléknapon az esetleges belépőket Kathmanduban (kb. 44 USD),
- a védőoltásokat,
- a biztosítást és a nepáli vízum árát (40 USD).

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest - Katmandu - Budapest útvonalon) kb. 360.000 - 480.000 Ft között alakult. A Katmandu - Lukla - Katmandu belső repülés várható ára: 160.000 Ft.
 
Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Mera Peak csúcsmászó utunk esetében a csoport biztonságának és a program zavartalan lebonyolításának érdekében az utazáshoz kapcsolódó belföldi repülőjegyeket kizárólag irodánk közvetítésében van lehetőséged megvásárolni. Köszönjük megértésedet!

Utazás

Kathmandu és Lukla között kisrepülővel utazunk, Kathmanduban és környékén bérelt buszt vagy taxit használunk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-12 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Mera Peak csúcsmászás nagyon jó kondíciót, sportos erőnlétet követel. Átlagosan napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, alapvetően kitaposott ösvényeken. A Kalo Himal gerincén való átkelés után szinte végig a Hinku-folyó völgyében haladunk, fokozatosan emelkedve, esetenként hullámzó terepen. Jónéhány meredek kaptatóval is találkozunk a gleccserre való felkapaszkodás előtt, ám magán a gleccseren inkább a fokozatos, enyhe emelkedés a jellemző, az utolsó 30-40 méter kivételével, ahol a 40-60 fokos hólejtő, a csúcsot mind jobban körbeölelő gleccserhasadék némi jégmászást is előrevetít. Az ehhez szükséges technikai ismereteket az akklimatizációs napokon begyakoroljuk. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik, ám a túra így is nagyon jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. Két résztvevőként egy teherhordóra max. 25 kg súlyt tudunk terhelni, a többi felszerelésünket magunk kell vinnünk, vagy extra kölségért további teherhordó is bérelhető! Az extra teherhordó költsége 300 USD / 15 nap.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság,  minimum 5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a túravezetővel történő személyes konzultáció! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Mera Peak csúcsmászásra akkor válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte!

Amennyiben magashegységi trekking gyakorlattal rendelkezel, de a technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány használata, kötélpartiban haladás még ismeretlen számodra, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt az augusztusi 5047 m - Kazbek csúcstúránkon, vagy hasonló programjainkon, melyek folyamatosan megjelennek a kínálatban! A csúcsmászás során rendkívül fontos a megfelelő ruházat, különös tekintettel a túrabakancsra. Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni, a csúcsmászást csak műanyag bakancsban, vagy speciális, bélelt mászóbakancsban engedélyezzük (pl. hanwag zentauri, vagy omega)!

A nagy magasság miatt 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, s bár fokozatosan, lassan emelkedünk, 4000-5000 méter környékén óhatatlanul megjelenhetnek a magashegyi betegség enyhébb tünetei (enyhe fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság, szédülés, végtagok zsibbadása). Ezek a tünetek az akklimatizáció során általában elmúlnak. Amennyiben ez nem történne meg, s a tünetek súlyosbodnának, úgy a résztvevőnek a túrát meg kell szakítania, s azonnal alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell ereszkednie. A túravezető ezirányú döntése az érintettekre nézve kötelező!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Csúcstúráink, magashegyi programjaink során az iroda túravezetőjén kívül külső vezetőket is alkalmazunk, a helyi előírásoknak valamint a tapasztalatainknak megfelelő létszámban. Erre - többek között - azért van szükség, mert a tengerszint feletti magasságból adódó körülmények, azaz a megszokottnál alacsonyabb légnyomás, az oxigénhiányos környezet, a hideg, valamint a résztvevők egymástól eltérő akklimatizációja miatt előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem tud a vezetett csapat összes tagja egy csoportként mozogni a hegyen. Olyan szituáció is előfordulhat, hogy a csoport egyes tagjainak le kell válniuk a csapatról és vissza kell fordulniuk. Ezekben az esetekben mindig a túravezető dönt, az ő engedélye nélkül nem szabad elhagyni a csoportot. Visszafordulás esetén nincs mindig lehetőség arra, hogy kísérőt biztosítsunk, ezt nem tudjuk garantálni, előfordulhat, hogy a túrázó magára lesz utalva a táborok között.

Abban az esetben, ha a túrázó elhagyja az expedíciót, vagy megszakítja az utazást a felmerülő extra költségek (pl. plusz szállás, esetleg utazás) csak őt terhelik, a befizetett jelentkezési díjból visszatérítésre nincsen mód. Biztonsági okokból, ha az iroda túravezetője ezt látja jónak, utasíthatja a túrázót a túra megszakítására, pihenésre, vagy visszafordulásra. A csoport érdekében csak olyan személyek jelentkezését fogadjuk el, akik igazolják, hogy rendelkeznek magashegységi tapasztalattal, és technikai háttértudással.

Szállás

Kathmanduban egy nagyon jó hotelben leszünk 2 ágyas szobákban, saját fürdőszobával, angol WC-vel, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Trekking közben hegyi menedékházakban, vendégházakban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 3 vagy 4 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet, ahol az asztal alá helyezett kerozin, vagy elektromos fűtőegység (heater) biztosítja a meleget. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott, bár egyre több helyen találunk már ugyan egyszerű zuhanyt, de ha ez nem lenne, mindenütt lehet vásárolni egy vödör meleg vizet (kb.200-400 NPR) mosdási célzattal. Az illemhelyek többségében nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k egyszerűek, de tiszták. Néhol van angol WC, de leginkább „tappancsos” WC-vel fogunk találkozni, wc papír nélkül. Javasoljuk, hogy papírt, nedves törlőkendőt hozz magaddal! Az expedíció csúcstámadása során a magassági táborban kétszemélyes sátrakban alszunk, ezeket nepáli partnercégünk biztosítja, saját meleg hálózsákra itt is, a hegyi menedékházakban is szükség van!

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsáig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :)
Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon, a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: a túra során értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be.
Az árak a nagyvárosokban a magyarországihoz képest alacsonyabbak, bár a turisztikailag frekventált részeken, kiemelten az Everest régióban, így Luklában is az elmúlt néhány évben gyakran két-háromszorosra emelkedtek!

A Mera Peak első mászását 1953. május 20-án Jimmy Roberts (1916-1997) és Sen Tenzing hajtotta végre, 9 nappal a Mount Everest meghódítása előtt. Angol expedíciók az 1950-es években többször is jártak a környéken, olyan neves résztvevőkkel, mint Edmund Hillary, Eric Shipton and George Lowe.

Közbiztonság: Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Esténként itt sem ajánlott egyedül csatangolni a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén.

Időeltolódás: + 3 óra 45 perc Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Nepálban 15:45 a pontos idő.).

Elektromosság: Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet, míg a hegyvidéken az elektromos hálózat inkább kiépülőben van, gyakran találkozunk a gyertyás megoldással. A Mera Peak expedíció során alapvetően az elektromosság hiányára kell készülni, de a fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait nagyjából félúton, Khotéban lehetőséged lesz feltölteni. A magyar mobiltelefonok már működnek Nepálban, kapcsolattartásra Katmhmanduban és Luklában az internet is rendelkezésre áll (kb.100-200 NPR/óra).

Időjárás

A túrázás szempontjából egyik legideálisabb időszakot választottuk magashegyi trekking túránk időzítésekor. Az őszi időszakban - a nyári monszun után - tiszta idő várható, sok napsütéssel, a városokban napközben 20-25 Celsius fok, hajnalban 5-10 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges. 5000 méter fölött, különösen a gleccseren, s a csúcstámadás napján hajnalban kemény fagyokra, viharos szélre is számítani kell, a hőérzet ilyenkor akár –20 C / -40 C is lehet, a megfelelő, expedíciós felszerelés nélkülözhetetlen! A hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. A Mera gleccseren kiterjedt hómezőkön haladunk, gleccserszemüveg, vagy az arcra simuló, jó minőségű napszemüveg szintén kötelező!

Felszerelés

A csúcsmászáshoz szükség van saját gleccserjáró felszerelésre: hágóvas, jégcsákány, sisak, beülő, 2 hms karabiner! A közös technikai felszerelést (jumar, kötelek, jégcsavar) a résztvételi díj tartalmazza! Amennyiben van saját felszerelésed, hozhatod, de számolnod kell azzal, hogy az esetleges túlsúly miatt mind a belső repülésnél, mind a teherhordók terhelhetősége miatt jelentős költségek merülhetnek fel! Véleményünk szerint az egy napos csúcsmászás miatt felesleges ezeket a felszereléseket végig cipelni, azonban a SAJÁT HÁGÓVASADAT, ami biztosan jól passzol a túrabakancsodra, mindenképp hozd magaddal! Tapasztalataink szerint a bérelt hágóvasak nem mindig illenek a bakancsodhoz, s nincs annál nagyobb bosszúság, mint a süvítő szélben, hidegben állandóan a hágóvasat igazgatni. A bejáratott, BÉLELT magashegyi mászóbakancs, a hozzá passzoló hágóvassal alapkövetelmény! Egy sima trekking bakancs ide nem elég, súlyos fagyási sérüléseket lehet benne szerezni, a csúcsmászást csak műanyag bakancsban, vagy speciális, bélelt mászóbakancsban engedélyezzük (pl. hanwag zentauri, vagy omega)!

A túra alatt helyi, nagyon egyszerű vendégházakban alszunk, priccs jellegű szálláson. A magashegyi táborban expedíciós sátrakban lesz a szállásunk. Az expedíciós sátrakat nem kell itthonról vinni, ezeket partnerirodánk bocsátja rendelkezésünkre, egy sátorban 2 fő alszik. Saját meleg hálózsákra azonban szükség van! Az 4-5000 méter körüli régióban biztosan fagyni fog éjszakánként, így szükséges, hogy a hálózsák komfort fokozat legalább a –10C körüli tartományt elérje! A magashegyi táborban teljes ellátást kapunk, de expedíciónk alapvetően önellátó. Útközben gyakorlatilag minden szálláshelyen be tudjuk szerezni a helyiek fő eledelét, ami nem más, mint a „dhal bat” - főtt rizs lencse öntettel, párolt zöldségekkel, és egyéb alapvető ételeket, így saját főzőkészletre nincs szükség!

További felszerelés: nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, az expedíció során ezt a zsákot a teherhordók hozzák. (A teherhordókra fejenként 12,5 kg mennyiségű személyes holmi, felszerelés bízható!), közepes hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van, s amit Te fogsz vinni végig a trekking során). Vízálló, hőszigetelt (!) túrabakancs (műanyag bakancs, vagy kemény talpú, extra szigeteléssel ellátott vastag bőrbakancsod legyen (Pl. Hanwag Zentauir, vagy Omega GTX), amire a hágóvasat fel tudod erősíteni, s a komolyabb hidegben is megfelelő védelmet nyújt!), kamásli, túraszandál vagy sportcipő váltócipőnek, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát / esőnadrág, meleg ruha, vastag polár pulóver, legalább két kesztyű (egy vastag, egyujjas, alá egy vékony, polár kesztyű, ötujjas), vastag, bélelt sapka, elemlámpa tartalék elemmel, termosz (!), egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. A magashegységekben néha rendkívül száraz a levegő, irritálja a nyálkahártyát, így tengervízes orr spray is javasolt! A túrán szükség lesz egy pár teleszkópos túrabotra is! Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a magashegyi expedíciónk különben könnyen tortúrává válhat!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A városokban a csapvíz fogyasztását nem javasoljuk, de itt lehet palackozott vizet kapni. Az expedíció idejére célszerű itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz.  Kathmanduban beszerezhető a legújabb fejlesztésű UV fénnyel működő víztisztító (kb.15-20.000 Ft).

Védőoltás: Nepálban kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot.

Élelem

Trekking túránk alapvetően önellátó! Kathmanduban rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (300-600 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (50-100 NPR) A hegyek között, a vendégházaknál mindenütt beszerezhető a már említett dhat bat, a nepáli főétel, s egyéb alapvető ételek (levesek, burgonya, tészták) – jóval magasabb árakon, mint a fővárosban (Dhal Bat: 400-800 NPR, leves 250-350 NPR, palacsinta 250-350 NPR, sült krumpli 350 NPR, pohár tea 60-80 NPR) Az ivóvizet tisztítanunk kell, mert bár palackos víz, Coca Cola az utolsó, Khare-i táborhelyig bezárólag mindenütt kapható, gyakorlatilag „aranyárban” mérik: 150-300 NPR, mivel mindent több napos gyaloglással, puttonyban kell becipelni ebbe a civilizációtól oly távoli régióba. Nem csoda, hogy megkérik az árát.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR körülbelül 2,66 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.130 NPR, 1 Euro = kb.140 NPR. Kathmanduban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):

Borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek, személyzetnek: kb. 150 - 200 USD

Amennyiben a tartaléknapunkon már Kathmanduban pihenünk, s van kedvünk egy városnézésre, az alábbi belépőkre számíthatunk:

Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
Swayambunath, Kathmandu: 250 NPR
Boudnath-sztupa, Kathmandu: 200 NPR
Pashupatinath, Kathmandu: 1000 NPR

Reptéri illeték (belső repülésnél): 200 NPR egy útra
Csomag túlsúly díja belső repülésnél: kb. 1,5 USD / 1 kg túlsúly (engedélyezett 15kg/fő!)

Nepáli vízum: 50 USD (30 napos vízum – 1 igazolványkép kell hozzá!)
A csúcsengedélyhez, a nemzeti park belépőhöz, a trekking regisztrációs laphoz további 3-4 igazolványkép szükségeltetik!)

Figyelem! Rossz időjárási viszonyok esetén előfordulhat, hogy a kisrepülők nem tudnak felszállni Lukla irányába, vagy nem tudnak kirepülni onnan. Programunk ezért több napot is tartalmaz (tartaléknap, városnézések), amelyeket egy ilyen vis maior helyzetben fel tudunk használni arra, hogy a trekkinget teljesíteni tudjuk. Több napos repülési tilalom esetén ettől függetlenül is szükség lehet arra, hogy ezt az útvonalat helikopterrel tegyük meg. A helikopteres repülés felára kb.500 USD / fő / alkalom! (tájékoztató ár!)

Vám

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a kathmandui repülőtéren beszerezhető, ára 30 USD (15 napos), 50 USD (30 napos), 125 USD (90 napos). Szükséges hozzá egy igazolványkép!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!


Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább 3 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 


Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 47.250 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 87.210 Ft/fő

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.