Peru: Santa Cruz-ösvény, Machu Picchu

Látványos trekkingtúra az Alpamayo alaptáborába, Cusco inka öröksége, Machu Picchu romvárosa. Opcionális Nevado pisco csúcsmászás!

Túrázz velünk Peru gyönyörű hegyvidékén, a Cordillera Blanca fenséges hegyláncai közt a világ egyik leglátványosabb túraútvonalának tartott Santa Cruz ösvényen, zarándolkolj el a világ legszebb hegyének tartott Alpamayo (5947 m) alaptáborába! A túrák után lazulj le türkizkék vízű lagúnák partján, avagy Huaraz pezsgő kisvárosának hangulatos éttermeiben, keresd fel Chavin de Huantar preinka romjait, majd merülj el velünk az inka építészet csodás alkotásaiban: fedezd fel Machu Picchu legendás romvárosát és a Cusco környéki egyéb inka romokat. S ha mindez nem elég, s még több kihívásra vágysz, kiegészítő programként megmászhatod az 5752 méter magas Nevado Pisco csúcsot is!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2017. szeptember 01. -
2017. szeptember 18.
2017. szeptember 01. -
2017. szeptember 19.
A jelentkezés lezárult
2017. április 17.
Figyelem! A túra 9. és 10. napján lehetőséged van egy magashegységi expedícióra a Nevado Pisco 5752 méteres csúcsának megmászásával, hogy az Andok talán legszebb panorámáját élvezhesd egy kihívásokban gazdag, de rendkívül látványos gleccsertúra során! A csúcsmászásra a Santa Cruz trekking után, remélhetőleg már tökéletesen akklimatizálódva kerül sor. A kiegészítő csúcsmászás felára: 99.000 Ft. Létszám a csúcsmászáson: 8-12 fő! A csúcsmászás feltétele a magashegyi tapasztalat! Ha van már magashegyi tapasztalatod, ismerős számodra a hágóvas, jégcsákány használata, a kötélpartiban haladás technikája, s valami igazán komoly kihívásra vágysz, akkor itt a helyed! Erre a programrészre a csúcstúrák kategóriában a 5752 m - Nevado Pisco link alatt tudsz jelentkezni!
1

 
Lima
 

Érkezés Limába, Peru fővárosába, ahonnan egy kényelmes, éjszakai utazáshoz tervezett busszal rögtön tovább is utazunk a mintegy 400 km-rel északabbra fekvő Huaraz városába. Éjszaka a buszon.

2

 
Huaraz, Laguna Wilkacocha, Huaraz
 

A kora reggeli órákban érkezünk meg Huarazba, mely a Cordillera Negra és a Cordillera Blanca láncai között elterülve ideális kiindulópont a környékbeli túrákhoz, mászásokhoz. Nem véletlen, hogy a perui aktív és hegymászó programok “mekkájaként” is emlegetik a 3050 méteren felvő várost. Érkezésünk után elfoglaljuk szállásunkat egy hangulatos panzióban. A hosszú utazás után a mai délelőtt pihenéssel telik, szerencsés esetben szállásunk teraszáról szemlélhetjük a láthatáron sorakozó jégsapkás, 5-6000 m magas csúcsok tucatjait. Egy könnyű ebéd után aztán első akklimatizációs kirándulásunkra indulunk a Cordillera Negra láncai közé. Rövid utazás és némi túrázás után érünk fel a 3730 m magasságban fekvő Wilcacocha lagúnához, ahonnan tiszta időben, szinte poszterként kiterítve látjuk magunk előtt a Cordillera Blanca fenséges láncolatát, az égbetörő, pazar csúcsokkal. Huarazba visszatérve jobbnál jobb éttremek közül válaszhatjuk ki, hogy hol is fogyasszuk el első közös vacsoránkat. Szállás egy hangulatos panzióban, ahol két éjszakát töltünk. (szint: 250 m fel, 500 m le, táv: kb. 7 km, menetidő: 3 óra)

3

 
Huaraz, Pastoruri-gleccser (5000 m), Huaraz
 

Ma egy újabb akklimatizációs kirándulásra indulunk, ezúttal már a Cordillera Blanca déli nyúlványai közé, a Pastoruri-gleccserhez. Közel 2 órás utazás után érkezünk meg a 4850 méteren található parkolóba, ahonnan 30-40 perces sétával elérjük a Pastoruri-gleccser jégnyúlványait és az előtte kialakult, mélykék színekben pompázó glecccsertavat. Kétségtelenül ez lesz mai túránk csúcspontja, a tó partján megpihenve egyedülálló panorámát élvezhetünk, de már maga az odaút is különleges: több alkalommal megállunk, megcsodálunk egy rengeteg színárnyalatban játszó apró lagunát, illetve a környék különleges növénye, a Puya Raimondi 10 méter fölé is növő, 40-50 évente virágzó példányait. A kora esti órákban térünk vissza Huarazba, s lélekben már a holnap induló, 4 napos trekkingtúránkra készülünk, mely a Cordillera Blanca legszebb szegletei közé jutatt minket. Szállás a már ismerős panzióban. Ellátás: reggeli. (szint: 150 m fel, 150 m le, táv: kb. 5 km, menetidő: 1,5-2 óra)

4

 
Huaraz, Llanganuco-tavak, Vaqueria (3700 m), Paria (3850 m)
 

A Santa Cruz trekking kétségtelenül az egyik legnépszerűbb alternatíva testközelből látni és körbetúrázni a Cordillera Blanca leghíresebb csúcsait. A négy túranap alatt kereken 60 km-t fogunk megtenni, kényelmes, nyugodt tempóban, a természeti látnivalókra koncentrálva. Olyan “hírességeket” láthatunk utunk során, mint a Huascaran, mely a maga 6768 méterével a legmagasabb hegy a trópusokon, avagy az Alpamayo (5947 m), melyre sokan egyszerűen csak a világ legszebb hegyeként tekintenek. De a pompás hegycsúcsokon és a gleccserek csillámló világán túl a világörökséggé nyílvánított Huascaran Nemzeti Parkban szebbnél szebb, türkizkék és smaragdzöld színű lagúnákat, különleges Polylepis-ligeteket és erdőségeket, színes virágok egész kavalkádját is megcsodálhatjuk. A kora reggeli órákban szállunk buszra Huarazban, majd jó másfél-két órás utazás után érkezünk meg a Huascaran Nemzeti Park bejáratához. Itt kiváltjuk a parkbelépőket, majd tovább buszozunk előbb az elképesztő színekben játszó, nagyobb Chinancocha, majd a kisebb Orconcocha lagúnához. Rövid fotószünet után felkapaszkodunk a 4767 m magas Portachuelo-hágóba, ahonnan visszatekintve pazar panoráma tárul elénk, 5-6 ezres csúcsok sokaságával: balra a Chopicalqui (6354 m) és a Huascaran Norte (6655 m), jobbra a Huandoy (6395 m), a Chacraraju (6112 m) és a Nevado Pisco (5752 m). A hágóból meredeken ereszkedünk le Vaqueria (3700 m) apró településére, ahol túránk első szakasza kezdetét veszi. Indulás előtt itt megebédelünk, majd miközben felszerelésünk nagy részét segítőink öszverekre pakolják, mi csupán kis hátizsákjainkkal és fényképezőgéppünkkel felszerelkezve útnak is indulunk. A Huaripampa-völgyben, a patak folyását követve emelkedünk lassan felfele, s jó 2-3 órás gyaloglással futunk be a 3850 m magasan fekvő Paría táborhelyre, ahol első éjszakánkat töltjük. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 200 m le, 350 m fel, táv: kb. 13 km, menetidő: 3-4 óra)

5

 
Paria (3850 m), Punta Union (4750 m), Taullipampa (4250 m)
 

Napkeltekor forró teával kezdjük a napot, majd egy erőt adó reggeli után nekivágunk a meredek kaptatónak, mely 4-5 óra alatt túránk legmagasabb, és egyben legpazarabb kilátással kecsegtető pontjára, a 4750 m magas Punta Union hágóra juttat bennünket. Ahogy emelkedünk, egyre jobban kitárul a táj, előbb a Polylepis-ligetek, majd a cserjés, bokros, virágos részek is elmaradnak, s mind jobban fölénk tornyosul és csalogat a Taulliraju 5830 méteres, impozás csúcsa. Útközben néhány kisebb tengerszemet érintünk, melyekben gyönyörűen tükröződnek a környező hósipkás hegyek. Ám a hágóba felérve lesz csak igazán döbbenetes a látvány! Alattunk a türkizkék színben játszó Taullicocha-tó, balra a 6025 m magas Artesonraju, a távolban a Santa Cruz (6259 m) és a Quitaraju (6036 m), szemben pedig a Pucajirca-csoport hatezres csúcsai és gleccserei. Ezt a pazar panorámát ki kell élvezni, nem sietünk mi sem! A hágóból leereszkedni még további két óra, s már újra jóval színesebb, szelidebb környezetben, Taullipampa zöld mezején, 4250 méteres magasságban vár következő táborhelyünk. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 900 m fel, 500 m le, táv: kb. 15 km, menetidő: 6-7 óra)

6

 
Taullipampa (4250 m), Alpamayo-alaptábor, Llamacorral (3860 m)
 

Reggeli után elhagyjuk Taullipampa mesés táborhelyét, és tovább ereszkedünk a Santa Cruz-völgyben, néhány gyönyörű lagúnát útba ejtve. Előbb azonban néhány órás kitérőt teszünk a sokak által egyszerűen csak a világ legszebb hegyének tartott Alpamayo déli alaptáborába és a hegy előtt megbúvó Arhuaycocha lagúnához. Itt lesznek azért kaptatók is, de a ránk váró látvány miatt ugyancsak megéri felmászni ide! :) Ezután visszatérünk a fő túraösvényre, s onnantól végig lefelé visz az utunk. Egy újabb látványos, türkizkék színekben játszó lagúna, a Jatuncocha mellett haladunk el, majd a táj egyre zöldebbé, dúsabbá válik, s feltűnnek a környékre oly jellemző Polylepis-ligetek is. A késő délutáni órákban érkezünk meg 3860 méteren található utolsó táborhelyünkre, Llamacorral-ba, de ha időnkbe belefér, az is lehet, hogy kicsit lejjebb táborozunk, egy látványos vízesés szomszédságában. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 300 m fel, 600 m le, táv: kb. 21 km, menetidő: 6-7 óra)

7

 
Llamacorral (3860 m), Cashapampa (2950 m), Huaraz
 

Utolsó túranapunkon már csak egy rövidebb, kb. 3 órás túra vár ránk. Ismét sokat változik a táj, a mind jobban összeszűkülő völgy meredek sziklafalairól hatalmas vízesések zuhannak alá, a fákon, de még a sziklákon is mindenütt broméliákat látunk megtelepedve, egyre több színes virág díszíti az út szélét, s a korábban apró kis patak itt már nagy lendülettel zubog a sziklafalak között. Déltájban elérjük Cashapampa apró települését, ahol buszra szállunk, mely 2-3 óra alatt visszarepít minket Huarazba, már ismerős szállásunkra, ahol az elkövetkező négy éjszakát fogjuk eltölteni. A nap hátralevő része a megérdemelt pihenésé, jól fog esni egy forró zuhany, este pedig jobbnál-jobb éttermek kínálatából váloghatunk. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli, ebéd. (szint: 900 m le, táv: kb. 11 km, menetidő: 3 óra)

8

 
Huaraz
 

A négy napos túra után jól fog esni egy kis lazulás Huarazban. Kényelmesen megreggelizünk, s belevetjük magunk a kisváros forgatagába, felderítjük a  helyi piac kínálatát, a bazárban kézműves termékekre alkudozhatuk, este pedig újra a jobbnál jobb éttermek közül válogathatunk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

9

 
Huaraz, Cebollapampa (3900 m), Lagúna 69 / Peru-ház (4765 m)
 

Reggeli után a már ismerős útvonalon, a türkizkék Llanganuco-tavak érintésével visszatérünk a Huascaran Nemzeti Park területére. A 3900 méter magasan felvő ligetes tisztáson, Cebollapampánál szállunk ki buszunkból, s innen a környék leghíresebb tengerszeméhez, a 69-es lagúnához kirándulunk. A 4600 m magasan, egy geccsernyelv végződésében fekvő gleccsertó csodás fekvésének és valószínűtlenül kék vízének köszönhetően vált a környék egyik leglátogatottabb pontjává. Miután alaposan kifényképeztük magunkat, a tó partján megpihenünk, picknick a magunkkal hozott elemózsiákból, majd transzfer vissza Huarazba, a már ismerős panziónkba, ahol aztán újra belevethetjük magunkat a kisváros esti forgatagába. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (szint: 700 m fel/le, táv: kb. 6 km, menetidő: 5-6 óra)

Ha jelentkeztél a Nevado Pisco csúcsmászásra is, akkor a mai reggeli után a már ismerős útvonalon, a türkizkék Llanganuco-tavak érintésével visszatérünk a Huascaran Nemzeti Park területére, hogy megkezdjük csúcsmászó túránkat. A 3900 méter magasan fekvő ligetes tisztáson, Cebollapampánál szállunk ki buszunkból, s míg segítőink az öszvérekre pakolják felszerelésünket, mi már neki is vágunk az előttünk álló meredek kaptatónak. Ahogy araszolunk egyre feljebb, úgy tárul ki előttünk a táj. Előbb a Chopicalqui (6354 m) habcsókra emlékeztető csúcsát és jégnyúlványait csodálhatjuk, majd előbukkan a Huarcaran Norte (6655 m) és a Huarcaran Sur (6768 m) kettős csúcsa is. Törmelékes, keskeny ösvényen érjük el a 4765 méteren, pazar környezetben, a Huandoy és a Nevado Pisco gleccsereinek katlanában álló Peru-menedéket. Szállásunk az Alpokból ismert stílusú menedékház matrac lágerében lesz, azaz itt már nem sártazunk! A házban megebédelünk, majd délután egy kis akklimatizációs és felderítő túrára indulunk a közeli gleccserhez, hogy alaposabban felmérjük és megismerjük éjszakai túránk útvonalát. Délután összekészítjük a másnapi mászáshoz szükséges felszereléseket, a napnyugta színes fényeit menedékházunk teraszáról élvezhetjük, majd vacsora után időben nyugovóra térünk. Szállás: menedékházban, matrac szálláson, ellátás: reggeli, vacsora. (szint: 865 m fel, táv: kb. 6 km, menetidő: 2-3 óra)

10

 
Huaraz, Chavin / Nevado Pisco (5752 m)
 

Ma egy újabb egynapos kirándulás keretében az ősi Andok egy másik vallási központjába látogatunk el - Chavin de Huantar preinka romjait keressük fel. Az ősi romváros különlegessége a lesüllyesztett kőterek, az fedett alagutak, kamrák, s a falakban, járatokban található kőrelifek. A relifek természetfeletti lényeket ábrázolnak, olykor emberi és állati formákkal vegyítve. A kirándulás után transzfer vissza Huarazba, szállás a már ismerős panzióban, reggelivel.

A csúcsmászó csapattal éjféltájt, fejlámpáink fénye mellett vágunk neki túránk legnagyobb kihívásának, az 5752 méter magas Nevado Pisco megmászásának. Indulás után nemsokkal rögtön az egyik legnehezebb rész vár ránk, ahol egy nagyon meredek, omladékos szakaszon kell leereszkednünk a mind jobban visszahúzodó, olvadó gleccsernyelvre, amit itt néhol hatalmas kőtömbök, másutt morzsalékos sziklák, kövek borítanak. Jó 2-3 órán keresztül kell ezen sziklás, néhol kitett, nehéz terepen botorkálni, míg elérjük a gleccser szélét, ahol felcsatoljuk a hágóvasakat, előkerül a jégcsákány is, s ahonnan már kötélpartiban haladunk tovább. Ha kemény a hó, akkor a gleccseren már stabilan haladhatunk, lesz néhány meredekebb, 40-50 fokos hólejtő is, amin fel kell kapaszkodnunk, de ezeket aztán mindig lankásabb szakaszok követik, ahol megpihenhetünk. Napkelte környékén érjük el a Nevado Pisco 5752 m magas csúcsát, ahonnan 360 fokos, lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a Santa Cruz trekking során megismert csúcsok mindegyikére – egy kicsit más perspektívából! :) Tiszta idő esetén a csúcsok a felkelő nap fényében fürödve a vörös és a sárga minden árnyalatát magukra öltik - fantasztikus látvány! A kötelező csúcsfotók elkészítése után a már ismerős útvonalon visszaereszkedünk a morénához, átbotorkálunk a körengetegen, s fáradtan, de órási élményekkel gazdagodva érkezünk vissza a menedékházhoz a kora délutáni órákban. Ebéd, némi pihenés és összekészülődés után visszaereszkedünk Cebollapampa tisztására. Innen buszunkkal visszatérünk Huaraz városába. Este pedig már egy hangulatos étteremben koccinthatunk együtt a trekkinges csapattagokkal a remélhetőleg sikeres csúcsmászásunkra. Megérdemeljük... Altatni senkit nem kell, a kemény nap után jól fog esni az alvás kényelmes panziónkban. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, ebéd.  (szint: 1000 m fel, 1850 m le, táv: kb. 22 km, menetidő: 9-10 óra) A csúcsmászás nehézsége 5 bakancs!

11

 
Huaraz
 

Szabadprogram Huarazban, egyben tartaléknap a csúcsmászóknak rossz időjárás esetére. A Laguna 69 és a Chavin de Huantar kirándulások után jól fog esni egy újabb lazább nap, ám különösen a csúcsmászók fogják ezt értékelni! :) De aki ma is több aktivitásra vágyik, azok számára túravezetőnk segít programokat találni, legyen szó akár egy mountain-bike túráról, vagy hőforrás látogatásról. Ma már nem alszunk a városban, hanem vacsora után kimegyünk a buszpályaudvarra, s a már ismerős, kényelmes éjszakai alvóbusszal visszaindulunk Limába. Éjszaka a buszon.

12

 
Lima, Cusco
 

Kora hajnalban érkezünk vissza buszunkkal Limába. Itt a bevárosban található panzióba utazunk, ahol lepakoljuk csomagjainkat, kicsit felfrissülhetünk, majd közös városnézés keretében megnézzük a főteret, a Plaza de Armast, a közeli katedrálist, ahol a híres és hírhedt konkvisztádor, Francisco Pizarro síremléke is található, majd a reptérre utazunk, ahonnan majd egy órás repülőút után érkezünk meg a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba. Szállásunk elfoglalása után itt is a főtérre sietünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat az inkák egykori székhelyéről. Szállás panzióban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

13

 
Cusco (3310 m)
 

Ismerkedés Cuscóval és környékén található inka romokkal. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. Szállás panzióban, ellátás: reggeli.

14

 
Cusco, Urubamba-völgy, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes
 

Reggel buszra szállunk, és a magas hegyekkel körülvett völgyön át Pisacba érkezünk, ahol 2 órás séta alkalmával megtekintjük a helyi inka erődítményt, az Inthihuatana templommal és a híres napórával. Utunkat Ollantaytambóig folytatjuk, ahol vacsorázunk. A Pisac és Ollantaytambo leleteket jelentőségében csak Machu Picchu múlja felül. Hosszú nap áll mögöttünk, mikor felszállunk az este innen induló vonatra, amely Aguas Calientesbe, helyi szállásunkra visz bennünket, ahol két éjszakát fogunk aludni. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

15

 
Aguas Calientes, Machu Picchu, Huayna Picchu, Aguas Calientes
 

A reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el Machu Picchu csak szerpentinen megközelíthető, ősi romjaihoz. Az egész délelőttöt itt töltjük, felfedezve az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. A korai ébredésre azért van szükség, hogy a csomagturisták nélkül, a hajnali nyugalmas órákban és a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat. Még korán, a tömeget és forróságot elkerülve másszuk meg a Huayna Picchu sziklacsúcsát (2720 m), és innen gyönyörködünk a kilátásban. A déli óráktól rendelkezésre álló időben több sétát is tehetünk a környező területeken. A Machu Picchu magas vendéglő árait elkerülhetjük az egész napra előre csomagolt élelemmel, ivóvízzel. A kitartóak egészen naplementéig tölthetik itt az időt, mások a városka termálfürdőjében vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetnek, ahova a fáradságtól és lelkesedéstől függően busszal, vagy gyalog juthatunk el. (gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: kb. 2 óra fel/le, szint: 300 méter). Szállás panzióban, ellátás: reggeli.

16

 
Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco
 

Kora reggel vonattal utazunk Aquas Calientesből Ollantaytambóba, ahol a város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk vissza Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése után a templom mellett található inka teraszokon teszünk rövid sétát, majd utunkat folytatva délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelelően szabadon töltheti el. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

17

 
Cusco
 

Ma Cusco repteréről megkezdjük hazautazásukat.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban: Santa Cruz trekking, Bolívia: Salad de Uyuni !