Peru: Santa Cruz trekking (Machu Picchu)

Látványos túra a Cordillera Blanca legszebb vidékén. Hosszabbítás: Machu Picchu romvárosa.

Peru nem csupán Machu Picchuról és az Inka örökségről szól, de a hegymászás szerelmesei számára is igazi kincseket rejt számos könnyen megközelíthető és relatív egyszerűen megmászható 5-6 ezres csúcsával. Túrázz velünk Peru gyönyörű hegyvidékén, a Cordillera Blanca fenséges hegyláncai közt a világ egyik leglátványosabb túraútvonalának tartott Santa Cruz ösvényen, zarándolkolj el a világ legszebb hegyének tartott Alpamayo (5947 m) alaptáborába! A túrák után lazulj le türkizkék vízű lagúnák partján, avagy Huaraz pezsgő kisvárosának hangulatos éttermeiben, majd merülj el velünk az inka építészet csodás alkotásaiban: fedezd fel Machu Picchu legendás romvárosát és a Cusco környéki egyéb inka romokat. S ha mindez nem elég, s még több kihívásra vágysz, kiegészítő programként megmászhatod az 5752 méter magas Nevado Pisco csúcsot is, ahonnan 360 fokos körpanorámában élvezheted a lélegzetelállító kilátást a Huascaran (6768 m), a Huandoy (6395 m), az Artesonraju (6025 m) és más hegyóriások öt-hatezer méter fölötti ormaira! Peru életre szóló élményekkel vár!
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. június 14. -
2019. június 25.
2019. június 14. -
2019. június 26.
A jelentkezés lezárult
Hosszabbítási lehetőség a Santa Cruz trekking és Nevado Pisco csúcsmászás után! Hat napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék felfedezni Peru inka örökségének legfontosabb emlékeit: Cusco-t és környékét, valamint Machu Picchu lenyűgöző romvárosát is! A kiegészítő program felára 149.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2019. június 14-én indul Limában és 2019. június 30-án Cuscoban ér véget! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul.

Figyelem! A túra 9. és 10. napján lehetőséged van egy magashegységi expedícióra a Nevado Pisco 5752 méteres csúcsának megmászására, hogy az Andok talán legszebb panorámáját élvezhesd egy kihívásokban gazdag, de rendkívül látványos gleccsertúra során! A csúcsmászásra a Santa Cruz trekking után, remélhetőleg már tökéletesen akklimatizálódva kerül sor. A kiegészítő csúcsmászás felára: 99.000 Ft. Létszám a csúcsmászáson: 6-12 fő! A csúcsmászás feltétele a magashegyi tapasztalat! Ha van már magashegyi tapasztalatod, ismerős számodra a hágóvas, jégcsákány használata, a kötélpartiban haladás technikája, s valami igazán komoly kihívásra vágysz, akkor itt a helyed! Erre a programrészre a csúcstúrák kategóriában a 5752 m - Nevado Pisco link alatt tudsz jelentkezni!
1

 
Lima
 

A repülőgépek általában a késő délutáni, esti órákban érkeznek, ezért ezen a napon valószínűleg már csak a kivilágított főteret, a Plaza de Armast tudjuk megtekinteni. Szállás: szállóban, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni.

2

 
Lima
 

Reggel, a repülés fáradalmát kipihenve folytatjuk ismerkedésünket Limával. A belváros terei közül először a San Martín térre igyekszünk, majd a helyi sétálóutcán a Főtér felé haladunk tovább. A Plaza de Armas-on (Főtéren) találjuk, láthatjuk az Elnöki Palotát, az Érseki Palota gyönyörűen faragott balkonjait, a Katedrálist, és benne a leghíresebb látványosságot - Francisco Pizzaro síremlékét. Huzamosabb időt töltünk a Szent Ferenc-kolostor és katakomba (Convento San Francisco) megismerésével is. A délutánunk szabadprogram keretében telik, majd az esti órákban a buszpályaudvarra megyünk, ahonnan egy kényelmes, éjszakai utazáshoz tervezett busszal továbbutazunk a mintegy 400 km-rel északabbra fekvő Huaraz városába. Éjszaka a buszon.

3

 
Huaraz, Laguna Wilkacocha, Huaraz
 

A kora reggeli órákban érkezünk meg Huarazba, mely a Cordillera Negra és a Cordillera Blanca láncai között elterülve ideális kiindulópont a környékbeli túrákhoz, mászásokhoz. Nem véletlen, hogy a perui aktív és hegymászó programok “mekkájaként” is emlegetik a 3050 méteren felvő várost. Érkezésünk után elfoglaljuk szállásunkat egy hangulatos panzióban. A hosszú utazás után a mai délelőtt pihenéssel telik, szerencsés esetben szállásunk teraszáról szemlélhetjük a láthatáron sorakozó jégsapkás, 5-6000 m magas csúcsok tucatjait. Egy könnyű ebéd után aztán első akklimatizációs kirándulásunkra indulunk a Cordillera Negra láncai közé. Rövid utazás és némi túrázás után érünk fel a 3730 m magasságban fekvő Wilcacocha lagúnához, ahonnan tiszta időben, szinte poszterként kiterítve látjuk magunk előtt a Cordillera Blanca fenséges láncolatát, az égbetörő, pazar csúcsokkal. Huarazba visszatérve jobbnál jobb éttermek közül válaszhatjuk ki, hogy hol is fogyasszuk el első közös vacsoránkat. Szállás egy hangulatos panzióban, ahol két éjszakát töltünk. (szint: 250 m fel, 500 m le, táv: kb. 7 km, menetidő: 3 óra)

4

 
Huaraz, Pastoruri-gleccser (5000 m), Huaraz
 

Ma egy újabb akklimatizációs kirándulásra indulunk, ezúttal már a Cordillera Blanca déli nyúlványai közé, a Pastoruri-gleccserhez. Közel 2 órás utazás után érkezünk meg a 4850 méteren található parkolóba, ahonnan 30-40 perces sétával elérjük a Pastoruri-gleccser jégnyúlványait és az előtte kialakult, mélykék színekben pompázó glecccsertavat. Kétségtelenül ez lesz mai túránk csúcspontja, a tó partján megpihenve egyedülálló panorámát élvezhetünk, de már maga az odaút is különleges: több alkalommal megállunk, megcsodálunk egy rengeteg színárnyalatban játszó apró lagunát, illetve a környék különleges növénye, a Puya Raimondi 10 méter fölé is növő, 40-50 évente virágzó példányait. A kora esti órákban térünk vissza Huarazba, s lélekben már a holnap induló, 4 napos trekkingtúránkra készülünk, mely a Cordillera Blanca legszebb szegletei közé juttat minket. Szállás a már ismerős panzióban. Ellátás: reggeli. (szint: 150 m fel, 150 m le, táv: kb. 5 km, menetidő: 1,5-2 óra)

5

 
Huaraz, Llanganuco-tavak, Vaqueria (3700 m), Paria (3850 m)
 

A Santa Cruz trekking kétségtelenül az egyik legnépszerűbb alternatíva testközelből látni és körbetúrázni a Cordillera Blanca leghíresebb csúcsait. A négy túranap alatt kereken 60 km-t fogunk megtenni, kényelmes, nyugodt tempóban, a természeti látnivalókra koncentrálva. Olyan “hírességeket” láthatunk utunk során, mint a Huascaran, mely a maga 6768 méterével a legmagasabb hegy a trópusokon, avagy az Alpamayo (5947 m), melyre sokan egyszerűen csak a világ legszebb hegyeként tekintenek. De a pompás hegycsúcsokon és a gleccserek csillámló világán túl a világörökséggé nyílvánított Huascaran Nemzeti Parkban szebbnél szebb, türkizkék és smaragdzöld színű lagúnákat, különleges Polylepis-ligeteket és erdőségeket, színes virágok egész kavalkádját is megcsodálhatjuk. A kora reggeli órákban szállunk buszra Huarazban, majd jó másfél-két órás utazás után érkezünk meg a Huascaran Nemzeti Park bejáratához. Itt kiváltjuk a parkbelépőket, majd tovább buszozunk előbb az elképesztő színekben játszó, nagyobb Chinancocha, majd a kisebb Orconcocha lagúnához. Rövid fotószünet után felkapaszkodunk a 4767 m magas Portachuelo-hágóba, ahonnan visszatekintve pazar panoráma tárul elénk, 5-6 ezres csúcsok sokaságával: balra a Chopicalqui (6354 m) és a Huascaran Norte (6655 m), jobbra a Huandoy (6395 m), a Chacraraju (6112 m) és a Nevado Pisco (5752 m). A hágóból meredeken ereszkedünk le Vaqueria (3700 m) apró településére, ahol túránk első szakasza kezdetét veszi. Indulás előtt itt megebédelünk, majd miközben felszerelésünk nagy részét segítőink öszverekre pakolják, mi csupán kis hátizsákjainkkal és fényképezőgéppünkkel felszerelkezve útnak is indulunk. A Huaripampa-völgyben, a patak folyását követve emelkedünk lassan felfele, s jó 2-3 órás gyaloglással futunk be a 3850 m magasan fekvő Paría táborhelyre, ahol első éjszakánkat töltjük. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 200 m le, 350 m fel, táv: kb. 13 km, menetidő: 3-4 óra)

6

 
Paria (3850 m), Punta Union (4750 m), Taullipampa (4250 m)
 

Napkeltekor forró teával kezdjük a napot, majd egy erőt adó reggeli után nekivágunk a meredek kaptatónak, mely 4-5 óra alatt túránk legmagasabb, és egyben legpazarabb kilátással kecsegtető pontjára, a 4750 m magas Punta Union hágóra juttat bennünket. Ahogy emelkedünk, egyre jobban kitárul a táj, előbb a Polylepis-ligetek, majd a cserjés, bokros, virágos részek is elmaradnak, s mind jobban fölénk tornyosul és csalogat a Taulliraju 5830 méteres, impozáns csúcsa. Útközben néhány kisebb tengerszemet érintünk, melyekben gyönyörűen tükröződnek a környező hósipkás hegyek. Ám a hágóba felérve lesz csak igazán döbbenetes a látvány! Alattunk a türkizkék színben játszó Taullicocha-tó, balra a 6025 m magas Artesonraju, a távolban a Santa Cruz (6259 m) és a Quitaraju (6036 m), szemben pedig a Pucajirca-csoport hatezres csúcsai és gleccserei. Ezt a pazar panorámát ki kell élvezni, nem sietünk mi sem! A hágóból leereszkedni még további két óra, s már újra jóval színesebb, szelidebb környezetben, Taullipampa zöld mezején, 4250 méteres magasságban vár következő táborhelyünk. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 900 m fel, 500 m le, táv: kb. 15 km, menetidő: 6-7 óra)

7

 
Taullipampa (4250 m), Alpamayo-alaptábor, Llamacorral (3860 m)
 

Reggeli után elhagyjuk Taullipampa mesés táborhelyét, és tovább ereszkedünk a Santa Cruz-völgyben, néhány gyönyörű lagúnát útba ejtve. Előbb azonban néhány órás kitérőt teszünk a sokak által egyszerűen csak a világ legszebb hegyének tartott Alpamayo déli alaptáborába és a hegy előtt megbúvó Arhuaycocha lagúnához. Itt lesznek azért kaptatók is, de a ránk váró látvány miatt ugyancsak megéri felmászni ide! :) Ezután visszatérünk a fő túraösvényre, s onnantól végig lefelé visz az utunk. Egy újabb látványos, türkizkék színekben játszó lagúna, a Jatuncocha mellett haladunk el, majd a táj egyre zöldebbé, dúsabbá válik, s feltűnnek a környékre oly jellemző Polylepis-ligetek is. A késő délutáni órákban érkezünk meg 3860 méteren található utolsó táborhelyünkre, Llamacorral-ba, de ha időnkbe belefér, az is lehet, hogy kicsit lejjebb táborozunk, egy látványos vízesés szomszédságában. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 300 m fel, 600 m le, táv: kb. 21 km, menetidő: 6-7 óra)

8

 
Llamacorral (3860 m), Cashapampa (2950 m), Cebollapampa
 

Negyedik túranapunkon már csak egy rövidebb, kb. 3 órás túra vár ránk. Ismét sokat változik a táj, a mind jobban összeszűkülő völgy meredek sziklafalairól hatalmas vízesések zuhannak alá, a fákon, de még a sziklákon is mindenütt broméliákat látunk megtelepedve, egyre több színes virág díszíti az út szélét, s a korábban apró kis patak itt már nagy lendülettel zubog a sziklafalak között. Déltájban elérjük Cashapampa apró települését, ahol buszra szállunk, mely 2-3 óra alatt átrepít minket Cebollapampa tisztására, ahol a következő éjszakát fogjuk eltölteni. A nap hátralevő része a megérdemelt pihenésé. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 900 m le, táv: kb. 11 km, menetidő: 3 óra)

9

 
Cebollapampa (3900 m), Lagúna 69 (4600 m), Cebollapampa
 

Cebollapampa táborhelyéről ma a környék leghíresebb tengerszeméhez, a 69-es lagúnához kirándulunk. A 4600 m magasan, egy gleccsernyelv végződésében fekvő gleccsertó csodás fekvésének és valószínűtlenül kék vízének köszönhetően vált a környék egyik leglátogatottabb pontjává. Miután alaposan kifényképeztük magunkat, a tó partján megpihenünk, picknick a magunkkal hozott elemózsiákból, majd visszatérünk a 3900 méter magasan fekvő ligetes tisztásra. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 700 m fel/le, táv: kb. 6 km, menetidő: 5-6 óra)

Ha jelentkeztél a Nevado Pisco csúcsmászásra is, akkor annak a két napnak a részletes programját a csúcstúrák kötött találod!

10

 
Cebollapampa (3900 m), Peru-ház (4765 m), Huaraz
 

Ma a csúcsmászás opciót nem választókkal is nekivágunk az előttünk álló meredek kaptatónak, a Peru menedékház felé. Ahogy araszolunk egyre feljebb, úgy tárul ki előttünk a táj. Előbb a Chopicalqui (6354 m) habcsókra emlékeztető csúcsát és jégnyúlványait csodálhatjuk, majd előbukkan a Huarcaran Norte (6655 m) és a Huarcaran Sur (6768 m) kettős csúcsa is. Törmelékes, keskeny ösvényen érjük el a déli órákban a 4765 méteren, pazar környezetben, a Huandoy és a Nevado Pisco gleccsereinek katlanában álló Peru-menedéket. Az Alpokból ismert stílusú menedékházban elfogyasztjuk ebédcsomagunkat, majd bevárjuk a csúcsmászásról visszatérő csapatot. A várakozás alatt kisebb felderítő túrára indulhatunk a közeli gleccserhez. A csúcsmászó csapat várhatóan fáradtan, de órási élményekkel gazdagodva érkezik vissza a mai túráról, kis pihenés után együtt visszaereszkedünk Cebollapampa tisztására. Innen buszunkkal visszatérünk Huaraz városába. Este pedig már egy hangulatos étteremben koccinthatunk a remélhetőleg sikeres csúcsmászásra és élményekben gazdag trekking túránkra. Megérdemeljük... Altatni senkit nem kell, a kemény nap után jól fog esni az alvás kényelmes panziónkban. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, ebéd.  (szint: 865 m fel/le, táv: kb. 12 km, menetidő: 4-5 óra)

Ha jelentkeztél a Nevado Pisco csúcsmászásra is, akkor annak a két napnak a részletes programját a csúcstúrák kötött találod!

11

 
Huaraz
 

Szabadprogram Huarazban, egyben tartaléknap a csúcsmászóknak rossz időjárás esetére. Jól fog esni egy újabb lazább nap, a csúcsmászás után nagyon fogjuk ezt értékelni! :) De aki ma is több aktivitásra vágyik, azok számára túravezetőnk segít programokat találni, legyen szó akár egy mountain-bike túráról, vagy hőforrás látogatásról. Ma már nem alszunk a városban, hanem vacsora után kimegyünk a buszpályaudvarra, s a már ismerős, kényelmes éjszakai alvóbusszal visszaindulunk Limába. Éjszaka a buszon.

12/+1

 
Lima / Cusco
 

Kora hajnalban érkezünk vissza buszunkkal Limába. Azok az utasaink, akik csak az alap trekking- és mászóprogramot választották, a repülőgépük indulásának függvényében a repülőtérre mennek, ahonnan rengeteg élménnyel és emlékkel feltöltekezve,  és remélhetőleg egy sikeres csúcsmászással a hátuk mögött hazaindulnak Budapestre.

A többiekkel, akik a hosszabbítást jelentő kultúrprogram is részt vesznek, napközben egy belső repülőjárattal a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba utazunk. Szállásunk elfoglalása után rögtön a főtérre sietünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat az inkák egykori székhelyéről. Szállás panzióban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.

13/+2

 
Cusco (3310 m)
 

Ismerkedés Cuscóval és környékén található inka romokkal. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Utunk során Tambo Machayba, az „Inka fürdőjéhez” és Puca Pucarahoz, a Vörös Erődhöz látogatunk. Legvégül a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjai között kalandozunk... Este az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. Szállás panzióban, ellátás: reggeli.

14/+3

 
Cusco, Urubamba-völgy, Pisac, Ollantaytambo, Aguas Calientes
 

Reggel buszra szállunk, és a magas hegyekkel körülvett völgyön át Pisacba érkezünk, ahol 2 órás séta alkalmával megtekintjük a helyi inka erődítményt, az Inthihuatana templommal és a híres napórával. Utunkat Ollantaytambóig folytatjuk, ahol vacsorázunk. A Pisac és Ollantaytambo leleteket jelentőségében csak Machu Picchu múlja felül. Hosszú nap áll mögöttünk, mikor felszállunk az este innen induló vonatra, amely Aguas Calientesbe, helyi szállásunkra visz bennünket, ahol két éjszakát fogunk aludni. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

15/+4

 
Aguas Calientes, Machu Picchu, Huayna Picchu, Aguas Calientes
 

A reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el Machu Picchu csak szerpentinen megközelíthető, ősi romjaihoz. Az egész délelőttöt itt töltjük, felfedezve az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. A korai ébredésre azért van szükség, hogy a csomagturisták nélkül, a hajnali nyugalmas órákban és a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat. Még korán, a tömeget és forróságot elkerülve másszuk meg a Huayna Picchu sziklacsúcsát (2720 m), és innen gyönyörködünk a kilátásban, majd utána a rendelkezésünkre álló időben egy alapos sétát tehetünk a környező területeken. Machu Picchu romvárosát elhagyva a délután folyamán Aguas Calientes városka termálfürdőjében lazulhatunk, vagy a számtalan kisvendéglő egyikében pihenhetünk, ahova a fáradságtól és lelkesedéstől függően busszal, vagy gyalog juthatunk le. (gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: kb. 2 óra fel/le, szint: 300 méter). Szállás panzióban, ellátás: reggeli.

16/+5

 
Aguas Calientes, Ollantaytambo, Chinchero, Cusco
 

Kora reggel vonattal utazunk Aquas Calientesből Ollantaytambóba, ahol a város határán belül található romokat nézzük meg. Innen busszal indulunk vissza Cuscóba az ősi inka település, Chinchero érintésével. A régi templom megtekintése után a templom mellett található inka teraszokon teszünk rövid sétát, majd utunkat folytatva délután érkezünk Cuscoba, ahol a nap hátralévő részét mindenki ízlésének megfelelően szabadon töltheti el. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

17/+6

 
Cusco, Palccoyo ( Szivárvány-hegy), Cusco
 

Pihenőnap Cuscóban, de aki több aktivitásra vágyik, azokkal egy látványos fakultatív kirándulást is választhatunk. Kora reggel buszunkkal indulunk a Cordillera Arco Iris, vagyis az "Új Szivárványhegy" – Palccoyo-felé. A hely a Magas-Andok ezen része üledékeinek fantasztikus elszíneződése miatt lett híres. Utunk különböző völgyeken, folyókon és helyi indián közösségeken keresztül vezet gyalogtúránk kiindulópontjáig, amely majd 4900 méter magasan található. Innen túrázunk, fokozatosan emelkedve a kilátópontig, ahol a Szivárvány-hegység egyedülálló képződményeit pillanthatjuk meg. Innen egész fantasztikus látványt mutat az inkák utolsó menedéke, a Vilcanota-hegység, vad, égbetörő csúcsaival. A környező tájat uraló 6348 méter magas Ausangate-hegylátványa lélegzetelállító. Tiszta időben láthatjuk a Nevado Mariposa és a Nevado del Inca hófedte csúcsait is. Fotózás és pihenés után az ismert túraútvonalon érünk vissza buszunkhoz és visszautazunk Cuscoba, hogy felkészüljünk a leghíresebb romváros, a Machu Picchu felfedezésére. Táv: 4 km, Szint: 350 méter/ irány, menetidő: 4-5 óra. Szállás: panzióban, ellátás: reggeli.

18/+7

 
Cusco
 

Ma Cusco repteréről megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.
További képek a 2014. nyári túráról az Eupolisz Képtárban: Santa Cruz trekking, Bolívia: Salad de Uyuni !

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés