Bejelentkezés

5530 m - Ishinca (Cordillera Blanca, Peru)

A Cordillera Blanca legszebb vidékén. Hosszabbítás: Salkantay-trekking és Machu Picchu.

Peru nem csupán Machu Picchuról és az inka örökségről szól, de a hegymászás szerelmesei számára is igazi kincseket rejt számos könnyen megközelíthető és relatív egyszerűen megmászható 5-6 ezres csúcsával. Túrázz velünk Peru gyönyörű hegyvidékén, a Cordillera Blanca fenséges hegyláncai közt a világ egyik leglátványosabb túraútvonalának tartott Santa Cruz ösvényen, zarándolkolj el a világ legszebb hegyének tartott Alpamayo (5947 m) alaptáborába! S ha mindez nem elég, s még ennél is több kihívásra vágysz, a Santa Cruz trekking után, az út igazi csúcspontjaként megmászhatod az 5530 méter magas Nevado Ishinca jégsapkás csúcsát is, ahonnan 360 fokos körpanorámában élvezheted a lélegzetelállító kilátást a Ranrapalca (6162 m), a Placaraju (6180 m), a Tocllaraju (6034 m) és más hegyóriások öt-hatezer méter fölötti ormaira!

A túrák után pedig  lazulj le türkizkék vízű lagúnák partján, avagy Huaraz pezsgő kisvárosának hangulatos éttermeiben, majd a hosszabbítás során merülj el velünk az inka építészet csodás alkotásaiban: fedezd fel Machu Picchu legendás romvárosát és a Cusco környéki egyéb inka romokat. Természetesen ezt is aktívan: az alternatív Inka-ösvény, a Salkantay trekking igazán változatos útvonalán jutva el az inkák legendás romvárosához. Peru életre szóló kalandokkal és élményekkel vár!

Időpontok

 • 2024. június 21
  → július 03.
Hosszabbítási lehetőség a Santa Cruz trekking és Nevado Ishinca csúcsmászás után! Hét napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék felfedezni Peru inka örökségének legfontosabb emlékeit: Cusco-t és környékét, valamint a Salkantay-trekking legendás útvonalán haladva szeretnének eljutni Machu Picchu lenyűgöző romvárosába! A kiegészítő program felára 299.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen hét nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. június 21-én indul Limában és 2024. július 10-én Cuscoban ér véget! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

Az Ishinca csúcsmászáshoz elengedhetetlen a magashegyi tapasztalat és a technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány biztonságos használata, a kötélpartiban való haladás technikájának ismerete, a stabil mozgáskoordináció, szédülésmentesség! Ha ezzel nem rendelkezel, de a túrán szeretnél részt venni, megoldható, hogy a csúcsmászás napján az alaptáborban, a menedékházban maradsz, ott várod be a csúcsmászókat. A túra többi része hagyományos trekking, ami átlagosan sportos erőléttel, jó kondícióval teljesíthető, technikai nehézség nincs benne.
 • 1. nap Lima

  Érkezés Peruba, Lima nemzetközi repülőterére, ahonnan utunk indul. Ide legkésőbb 18 óráig meg kell érkezned, mivel egy kényelmes, éjszakai utazáshoz tervezett busszal az éjszaka folyamán tovább is utazunk a mintegy 400 km-rel északabbra fekvő Huaraz városába. Éjszaka a buszon.
 • 2. nap Huaraz

  2
  A kora reggeli órákban érkezünk meg Huarazba, mely a Cordillera Negra és a Cordillera Blanca láncai között elterülve ideális kiindulópont a környékbeli túrákhoz, mászásokhoz. Nem véletlen, hogy a perui aktív és hegymászó programok “mekkájaként” is emlegetik a 3050 méteren felvő várost. Érkezésünk után elfoglaljuk szállásunkat egy hangulatos panzióban. A hosszú utazás után a mai délelőtt pihenéssel telik, szerencsés esetben szállásunk teraszáról szemlélhetjük a láthatáron sorakozó jégsapkás, 5-6000 m magas csúcsok tucatjait. Déltájban besétálunk Huaraz központjába, ahol jobbnál jobb éttermek közül válaszhatjuk ki, hogy hol is fogyasszuk el első közös ebédünket. Átbeszéljük az előttünk álló túranapok és trekking részleteit, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk tovább a várossal. Szállás: panzió, ahol két éjszakát töltünk.
 • 3. nap Huaraz, Laguna Llaca, Huaraz

  3
  Ma egy első akklimatizációs kirándulásra indulunk a Cordillera Blanca láncai közé. Rövid utazás és némi túrázás után érünk fel az 5682 m magas Vallunaraju lábánál fekvő LLaca lagúnához, ahonnan tiszta időben megcsodálhatjuk a Ranrapalca 6162 m magas égbetörő, pazar csúcsát, melynek gleccserfolyama az előttünk elterülő lagúnát táplálja. A csapat erőnlétének és az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően teszünk rövidebb, vagy hosszabb túrát a környéken, a lényeg, hogy ne erőltessük meg magunkat, cél az akklimatizáció. A túra után visszatérünk Huarazba, a már ismerős szállásunkra. Átbeszéljük az előttünk álló 5 napos trekking részleteit, összepakolunk, majd ismét keresünk egy hangulatos éttermet a mai vacsorához. Szállás: panzió, ellátás: reggeli. (szint: 250-420 m fel/le, táv: kb. 6-10 km, menetidő: 3-5 óra)
 • 4. nap Huaraz, Llanganuco-tavak, Lagúna 69 (4600 m), Cebollapampa

  3
  A Santa Cruz trekking kétségtelenül az egyik legnépszerűbb alternatíva testközelből látni és körbetúrázni a Cordillera Blanca leghíresebb csúcsait. Az öt túranap alatt 60-70 km-t fogunk megtenni, kényelmes, nyugodt tempóban, a természeti látnivalókra koncentrálva. Olyan “hírességeket” láthatunk utunk során, mint a Huascaran, mely a maga 6768 méterével a legmagasabb hegy a trópusokon, avagy az Alpamayo (5947 m), melyre sokan egyszerűen csak a világ legszebb hegyeként tekintenek. De a pompás hegycsúcsokon és a gleccserek csillámló világán túl a világörökséggé nyílvánított Huascaran Nemzeti Parkban szebbnél szebb, türkizkék és smaragdzöld színű lagúnákat, különleges Polylepis-ligeteket és erdőségeket, színes virágok egész kavalkádját is megcsodálhatjuk. A kora reggeli órákban szállunk buszra Huarazban, majd jó másfél-két órás utazás után érkezünk meg a Huascaran Nemzeti Park bejáratához. Itt kiváltjuk a parkbelépőket, majd tovább buszozunk előbb az elképesztő színekben játszó, nagyobb Chinancocha, majd a kisebb Orconcocha lagúnához. Fotószünetek után Cebollapampa tisztásáról ma a környék leghíresebb tengerszeméhez, a 69-es lagúnához kirándulunk. A 4600 m magasan, egy gleccsernyelv végződésében fekvő gleccsertó csodás fekvésének és valószínűtlenül kék vízének köszönhetően vált a környék egyik leglátogatottabb pontjává. Miután alaposan kifényképeztük magunkat, a tó partján megpihenünk, megebédelünk, majd visszatérünk a 3900 méter magasan fekvő ligetes tisztásra, ahol első hegyi éjszakánkat töltjük. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 700 m fel/le, táv: kb. 6 km, egy irányban, menetidő: 5-6 óra)
 • 5. nap Cebollapampa (3900 m), Vaqueria (3700 m), Paria (3850 m)

  3
  Tábori reggelink után ma még a buszunkkal indulunk tovább. Rövid fotószüneteket tartva kapaszkodunk fel a 4767 m magas Portachuelo-hágóba, ahonnan visszatekintve pazar panoráma tárul elénk, 5-6 ezres csúcsok sokaságával: balra a Chopicalqui (6354 m) és a Huascaran Norte (6655 m), jobbra a Huandoy (6395 m), a Chacraraju (6112 m) és a Nevado Pisco (5752 m). A hágóból aztán meredeken ereszkedünk le Vaqueria (3700 m) apró településére, ahol gyalogtúránk következő szakasza kezdetét veszi. Miközben felszerelésünk nagy részét segítőink öszvérekre pakolják, mi csupán kis hátizsákjainkkal és fényképezőgépünkkel felszerelkezve útnak is indulunk. A Huaripampa-völgyben, a patak folyását követve emelkedünk lassan felfele. Egy kellemes tisztáson megebédelünk, majd  a kora délutáni órákban futunk be a 3850 m magasan fekvő Paría táborhelyre, ahol következő éjszakánkat töltjük. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 200 m le, 350 m fel, táv: kb. 13 km, menetidő: 4-5 óra)
 • 6. nap Paria (3850 m), Punta Union (4750 m), Taullipampa (4250 m)

  4
  Napkeltekor forró teával kezdjük a napot, majd egy erőt adó reggeli után nekivágunk a meredek kaptatónak, mely 4-5 óra alatt túránk legmagasabb, és egyben legpazarabb kilátással kecsegtető pontjára, a 4750 m magas Punta Union hágóra juttat bennünket. Ahogy emelkedünk, egyre jobban kitárul a táj, előbb a Polylepis-ligetek, majd a cserjés, bokros, virágos részek is elmaradnak, s mind jobban fölénk tornyosul és csalogat a Taulliraju 5830 méteres, impozáns csúcsa. Útközben néhány kisebb tengerszemet érintünk, melyekben gyönyörűen tükröződnek a környező hósipkás hegyek. Ám a hágóba felérve lesz csak igazán döbbenetes a látvány! Alattunk a türkizkék színben játszó Taullicocha-tó, balra a 6025 m magas Artesonraju, a távolban a Santa Cruz (6259 m) és a Quitaraju (6036 m), szemben pedig a Pucajirca-csoport hatezres csúcsai és gleccserei. Ezt a pazar panorámát ki kell élvezni, nem sietünk mi sem! A hágóból leereszkedni még további két óra, s már újra jóval színesebb, szelidebb környezetben, Taullipampa zöld mezején, 4250 méteres magasságban vár következő táborhelyünk. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 900 m fel, 500 m le, táv: kb. 15 km, menetidő: 6-7 óra)
 • 7. nap Taullipampa (4250 m), Alpamayo-alaptábor, Llamacorral (3860 m)

  3
  Reggeli után elhagyjuk Taullipampa mesés táborhelyét, és tovább ereszkedünk a Santa Cruz-völgyben, néhány gyönyörű lagúnát útba ejtve. Előbb azonban néhány órás kitérőt teszünk a sokak által egyszerűen csak a világ legszebb hegyének tartott Alpamayo déli alaptáborába és a hegy előtt megbúvó Arhuaycocha lagúnához. Itt lesznek azért kaptatók is, de a ránk váró látvány miatt ugyancsak megéri felmászni ide! :) Ezután visszatérünk a fő túraösvényre, s onnantól végig lefelé visz az utunk. Egy újabb látványos, türkizkék színekben játszó lagúna, a Jatuncocha mellett haladunk el, majd a táj egyre zöldebbé, dúsabbá válik, s feltűnnek a környékre oly jellemző Polylepis-ligetek is. A késő délutáni órákban érkezünk meg 3860 méteren található utolsó táborhelyünkre, Llamacorral-ba, de ha időnkbe belefér, az is lehet, hogy kicsit lejjebb táborozunk, egy látványos vízesés szomszédságában. Szállás: sátorban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 300 m fel, 600 m le, táv: kb. 21 km, menetidő: 6-7 óra)
 • 8. nap Llamacorral (3860 m), Cashapampa (2950 m), Huaraz

  3
  Utolsó túranapunkon már csak egy rövidebb, kb. 3 órás túra vár ránk. Ismét sokat változik a táj, a mind jobban összeszűkülő völgy meredek sziklafalairól hatalmas vízesések zuhannak alá, a fákon, de még a sziklákon is mindenütt broméliákat látunk megtelepedve, egyre több színes virág díszíti az út szélét, s a korábban apró kis patak itt már nagy lendülettel zubog a sziklafalak között. Déltájban érjük el Cashapampa apró települését, ahol buszra szállunk, mely visszarepít minket Huaraz városába. Igény esetén lehetőség van arra, hogy néhány órás kitérőt teszünk a Lagúna Paron türkiz színű tavához. Hauarazba visszaérve a nap hátralevő része már a jól megérdemelt pihenésé. Jól fog esni a forró zuhany, s négy éjszaka sátrazás után újra ágyban aludni! Persze nem maradhat ki egy látogatás a kedvenc éttermünkben sem. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, ebéd. (szint: 900 m le, táv: kb. 11 km, menetidő: 3 óra)
 • 9. nap Huaraz

  Szabadprogram Huarazban. Az öt napos trekking után jól fog esni egy lazább nap, amikor körbesétálhatunk a városban, szuvenírokat vásárolhatunk, kipróbálhatunk újabb éttermeket, a csúcsmászás előtt pihenhetünk, erőt gyűjthetünk az újabb kihívások előtt :). Szállás: panzió, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Huaraz, Quebrada Ishinca

  3
  Ma elindulunk az igazi kihívást teljesíteni, irány az Ishinca alaptábora! Szállásunkról jó egy órás utazással el is érjük mai túránk kiindulópontját, Collon apró települését. Egy fennsíkra érkezünk, előttünk gyönyörűen kirajzolódnak a havas hegycsúcsok, amelyek között az mai éjszakánkat töltjük. Segítőink az öszvérekre pakolják felszerelésünket, mi pedig kishátizsákkal a hátunkon nekivágunk az előttünk álló hosszú, fokozatosan emelkedő terepnek. Az Ishinca-patak mentén araszolunk egyre feljebb, meredek gránit csúcsokkal határolt völgyben, látványos, erdős terepen. Jó 3-4 órás kaptatás után aztán kitárul előttünk a táj, egy széles katlanba jutva érjük el a 4310 méteren álló Ishinca menedékházat. A háttérben a Tocllaraju és a Palcaraju csúcsai és gleccserei ragyognak a napfényben. A menedékháznál megpihenünk, megebédelünk. Ha itt lesz mai szállásunk, akkor elfoglaljuk szobáinkat, ám délután akkor is akklimatizációs és felderítő túrára indulunk a közeli gleccserhez, hogy alaposabban felmérjük és megismerjük éjszakai túránk útvonalát. (Amennyiben sikerül a felső táborban szállást szereznünk, akkor a kora délutáni órákban még egy újabb 600 m szint emelkedés vár ránk az Ishinca-lagúna partjára.) Kora este összekészítjük a másnapi mászáshoz szükséges felszereléseket, a napnyugta színes fényeit menedékházunk teraszáról élvezhetjük, majd vacsora után időben nyugovóra térünk. Szállás: menedékházban, matrac szálláson, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (szint: 1500 m fel, táv: kb. 16 km, menetidő: 6-8 óra)
 • 11. nap Quebrada Ishinca, Ishinca csúcs (5530 m), Huaraz

  A csúcsmászó csapattal éjfél után néhány órával, még sötétben, fejlámpáink fénye mellett vágunk neki túránk legnagyobb kihívásának, az 5530 méter magas Nevado Ishinca megmászásának. Az indulás időpontja alapvetően attól függ, hogy az alsó, 4310 méteren található menedékházban, vagy az 5000 méteren fekvő hegyi menedékben sikerül szállást kapnunk az éjszakára. Az utóbbi a cél. A felső tábor az Ishinca lagúna partján fekszik, innen indulva először egy meredek, omladékos szakaszon kell átkelni és felmászni a mind jobban visszahúzódó, olvadó gleccsernyelvre. Közel 1,5 km-en keresztül kell ezen sziklás, néhol kitett, nehéz terepen botorkálni, míg elérjük a gleccser szélét, ahol felcsatoljuk a hágóvasakat, előkerül a jégcsákány is, s ahonnan már kötélpartiban haladunk tovább. Ha kemény a hó, akkor a gleccseren már stabilan haladhatunk, lesz néhány meredekebb, 40-50 fokos hólejtő is, amin fel kell kapaszkodnunk, de ezeket aztán mindig lankásabb szakaszok követik, ahol megpihenhetünk. Napkelte környékén érjük el a Nevado Ishinca 5530 m magas csúcsát, ahonnan 360 fokos, lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a környező 6 ezres csúcsokra. Tiszta idő esetén a csúcsok a felkelő nap fényében fürödve a vörös és a sárga minden árnyalatát magukra öltik - fantasztikus látvány! Délnyugatra a Ranrapalca (6162 m), északkeletre a Placaraju (6180 m), északra a Tocllaraju (6034 m) emelkedik, a völgyekben tengerszemek csillognak. A kötelező csúcsfotók elkészítése után vagy a már ismerős útvonalon visszaereszkedünk a morénához, átbotorkálunk a körengetegen, s fáradtan, de órási élményekkel gazdagodva érkezünk vissza a menedékházhoz a kora délutáni órákban. Gyors ebéd, némi pihenés és összekészülődés után még egy hosszabb ereszkedés vár ránk Collon apró falujáig, ahol transzferünk már vár reánk, s mellyel visszatérünk Huaraz városába. Este pedig már egy hangulatos étteremben koccinthatunk a remélhetőleg sikeres csúcsmászásunkra. Megérdemeljük... Altatni senkit nem kell, a kemény nap után jól fog esni az alvás kényelmes panziónkban. Szállás: panzió, ellátás: reggeli, ebéd. (csúcsmászás szint: 600 m fel/le, táv: 6 km, menetidő: 4-6 óra / alaptábor - Collon szint: 1500 m le, táv: 12 km, menetidő: 3-4 óra)
 • 12. nap Huaraz

  Szabadprogram Huarazban, egyben tartaléknap a csúcsmászóknak rossz időjárás esetére. Jól fog esni egy újabb lazább nap, a csúcsmászás után nagyon fogjuk ezt értékelni! :) De aki ma is több aktivitásra vágyik, azok számára túravezetőnk segít programokat találni. Ma már nem alszunk a városban, hanem vacsora után kimegyünk a buszpályaudvarra, s a már ismerős, kényelmes éjszakai alvóbusszal visszaindulunk Limába. Éjszaka a buszon.
 • 13/+0. nap Lima / Cusco

  2
  Kora hajnalban érkezünk vissza buszunkkal Limába. Azok az utasaink, akik csak az alap trekking- és mászóprogramot választották, a repülőgépük indulásának függvényében a repülőtérre mennek, ahonnan rengeteg élménnyel és emlékkel feltöltekezve,  és remélhetőleg egy sikeres csúcsmászással a hátuk mögött hazaindulnak Budapestre.

  A többiekkel, akik az inka hosszabbításon is részt vesznek, napközben egy belső repülőjárattal a 3310 méter magasan fekvő, 300 000 lakosú városba, Cuscóba utazunk. Szállásunk elfoglalása után rögtön a főtérre sietünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat az inkák egykori székhelyéről. Szállás panzióban, ahol két éjszakát fogunk eltölteni.
 • 14/+1. nap Cusco (3310 m)

  2
  Ismerkedés Cuscóval és környékén található inka romokkal. Programunk során megtekinthetjük a spanyol hagyaték legszebbjeit, a Plaza de Armas nevű főteret és az itt látható katedrálist, illetve még számtalan szép gyarmati épületet, templomot. Az 1100-ban alapított város inka múltjának megismeréséhez Cusco határán kívül kell mennünk, a város környéki romok megtekintésével bepillantást nyerhetünk az ősi inka építészet rejtelmeibe. Így városnézésünk során a völgyben helyet foglaló településre csodálatos kilátást nyújtó Sacsayhuaman romjahoz is ellátogatunk. Délután szabadprogram keretében bóklászhatunk a kedvünkre a városban, este pedig az egyik hangulatos vendéglőben fogyasztjuk el vacsoránkat. Kell is az erőgyűjtés, hiszen holnap újra egy izgalmas és látványos gyalogtúrára indulunk. Szállás panzióban, ellátás: reggeli.
 • 15/+2. nap Cusco, Challacancha, Soraypampa (3850 m), Humantay Lake

  3
  Hajnalban bérelt buszunkkal indulunk el Cuscoból, hogy jó 4 óra buszút után Mollepata érintésével jussunk el túránk kiindulópontjáig, a 3350 méteren található Challacancha-ig. Itt találkozunk segítőinkkel és a teherhordó öszvérekkel, majd helyi túravezetőnk ismertetője után nekivágunk a mai látványos túrának. Ösvényünk lassan, fokozatosan emelkedik, előttünk a környék két hatalmas hegyóriása, Apu Humantay és a túra névedója, a fenséges Salkantay (6271 m). Kb. három óra túrázás után érjük el Soraypampa táborhelyet, ahol meleg ebéddel várnak bennünket segítőink. Rövid pihenés után egy akklimatizációs túrára indulunk a közelben fekvő gyönyörű Humantay lagúnához. Sokan Cuscóból egynapos kirándulás keretében is elutaznak idáig, csak hogy ezt a csodás, kék-zöld-türkiz színekben tündöklő tavat láthassák. A 4200 méteres magasságban elterülő lagúnát egy meredek kaptatóval tudjuk megközelíteni, sőt az igazán jó fotókért még magasabbra is kapaszkodhatunk. Táborunkba visszatérve vár a vacsoránk, napnyugta után pedig a milliónyi csillagban gyönyörködhetünk a fejünk felett. Korán térünk nyugovóra, mert ma nagyon korán indultunk, s holnap is korai ébresztő elé nézünk. (Challacanca - Soraypampa szint: 500 m fel, táv: 7 km, menetidő: 3 óra, Soraypampa - Humantay lagúna: szint: 350 m fel/le, táv: 5 km, menetidő: 2-3 óra)
 • 16/+3. nap Soraypampa, Salkantay-hágó (4650 m), Chaullay (2900 m)

  4
  Mai útvonalunk a Salkantay trekking legnehezebb és legszebb szakaszát takarja. Reggeli és korai indulás után fotószünetekkel és pihenőkkel tarkítva folyamatosan emelkedve haladunk a 4650 méteren található Salkantay-hágó irányába. Szemet kápráztató panorámában lesz részünk, egyszerre láthatjuk az útvonal névadóját, a 6271 méter magas Salkantay csúcsát, az 5910 méter magas Tucarhuay-t, valamint az 5459 méteres Huamatay havas tömbjét is. Ha szerencsénk van, kondorokat, és a helyi élővilág egyik érdekes állatfiguráját, a viszkacsát is megpillanthatjuk. A hágóban megpihenünk, elfogyaszthatjuk a jól megérdemelt „csúcscsokikat” is. Az ösvényünk innen kezdve süllyedni kezd, a táj is lassan megváltozik, ahogy elhagyjuk a hegyvidéki övezetet és trópusi köderdők között vezet utunk a 2900 méteren található táborhelyünkig. Hosszú nap lesz a mai, a táborba valószínűleg csak kora este fogunk megérkezni, így a biztonság kedvéért fejlámpát mindenki hozzon magával a kishátizsákban! A táborunkban elfogyasztjuk meleg vacsoránkat, majd kellemesen elfáradva nyugovóra térünk. Szállás: sátor, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (táv: 22 km, szint: 800 m fel, 1750 m le, menetidő: 8-9 óra)
 • 17/+4. nap Chaullay, Santa Teresa, Aguas Calientes

  3
  Mai napon folytatjuk túránkat a völgyben lefelé, a növényzet egyre bujábbá válik, maracuja, banán és kávéültetvények mellet vezet el az utunk, ahogy a Santa Teresa folyó irányába haladunk. Útközben újabb és újabb vízesések látványa és hangja kíséri útunkat. A hegyvidéki táj után a köderdő hatalmas fái és broméliái szokatlan látványt nyújtanak. A gazdag növényvilágban és papagájok röptében gyönyörködve érünk La Playa falucskába, ahol megebédelünk. Ebéd után kicsit lerövidítjük a távot és kisbusszal utazunk a Machu Picchu lábánál futó vonat végállomásához. Innen gyalogosan, a vonatsínek mentén, fantasztikus esőerdei környezetben haladunk a legendás, misztikus Machu Picchu irányába. Túránk első napjához képest rengeteget változott a táj, meleg, párás esőerdei környezetben, különleges növények, virágok, színes pillangók kísérik utunkat, mellettünk az Urubamba folyó kanyarog. Aquas Calientes településére érkezvén elfoglaljuk szállásunkat, majd szabadprogram keretében ismerkedhetünk a városkával, megfáradt izmainkat pedig a közeli termálfürdő medencéjében pihentethetjük meg. Este elfogyasztjuk egy hangulatos étteremben a jól megérdemelt vacsoránkat! Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. (táv: 26 km, szint: 1250 m le, 100 m fel, menetidő: 7-8 óra)
 • 18/+5. nap Aguas Calientes, Machu Picchu, (Huayna Picchu), Cusco

  2
  A reggelit követően rövid, de annál izgalmasabb buszúttal jutunk el Machu Picchu csak szerpentinen megközelíthető, ősi romjaihoz, hogy felfedezzük az inkák lenyűgöző környezetben véghezvitt építészeti remekét. A korai ébredésre azért van szükség, hogy a hajnali nyugalmas órákban és a misztikus hangulatot kölcsönző ködben pillantsuk meg a romokat. Helyi vezetőnk kíséretében járjuk körbe a romokat, s amennyiben sikerült extra jegyet szereznünk, a Huayna Picchu sziklacsúcsára (2720 m) is felkapaszkodhatunk, innen gyönyörködve a kilátásban. Machu Picchu romvárosát a déli/kora délutáni órákban hagyjuk el, s busszal visszatérünk Aguas Calientes városkájába. Vonatunk indulásának függvényében lesz még több-kevesebb szabadidőnk, majd a vasútállomásról egy délutáni vonattal Ollaytaytambo városáig utazunk. Itt vár ránk privát buszunk, amely elrepít minket Cuscóba, a már ismerős szállásunkra. Szállás panzióban, ellátás: reggeli. (opcionális gyalogtúra a Huayana Picchu-hoz: kb. 2 óra fel/le, szint: 300 méter).
 • 19/+6. nap Cusco, Vinicunca / Szivárvány-hegy (5036 m), Cusco

  2
  Pihenőnap, szabadprogram Cuscóban. Aki több aktivitásra vágyik, azokkal egy látványos fakultatív kirándulást is választhatunk. Kora reggel buszunkkal indulunk Peru egyik legújabb és leghíresebb látnivalója, a Szivárvány-hegy felé, amely a gleccserek leolvadása után, alig egy évtizede vált láthatóvá. Utunk különböző völgyeken, folyókon és helyi indián közösségeken keresztül vezet gyalogtúránk kiindulópontjáig, amely majd 4638 méter magasan található. Innen túrázunk, fokozatosan emelkedve az 5036 méter magas kilátópontig, ahol a Szivárvány-hegység egyedülálló képződményeit pillanthatjuk meg. A környező tájat uraló 6348 méter magas Ausangate-hegy látványa szintén lélegzetelállító - nem csak a magasság miatt... Visszafelé egy kisebb kitérőt tehetünk, és a turista tömegeket megkerülve felkapaszkodhatunk a Valle Rojo kilátójába is. Itt egy újabb mesés táj tárul a szemünk elé, vöröslő hegyekkel, völgyekkel. Időjárási viszonyok és a rendelkezésre álló idő függyvényében vagy egy kisebb kitérővel, a Vörös-völgyön keresztül, vagy a már ismerős, rövidebb útvonalon térünk vissza buszunkhoz és utazunk vissza Cuscoba. Szállás: szálló, ellátás: reggeli. (táv: 7 km, szint: 400 méter fel/le, menetidő: 4-5 óra)
 • 20/+7. nap Cusco

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Az oldalon látható fotókat Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

Az út ára tartalmazza:
- a transzfereket Limában a buszpályaudvar és a reptér között,
- az utazást éjszakai alvóbusszal Lima - Huaraz - Lima útvonalon,
- a további utazásokat Huaraz környékén saját, bérelt busszal,
- 4 éjszakára a szállást Huarazban családi panzióban, 2 és 3 ágyas, fürdőszobás szobákban,
- a Llaca akklimatizációs túrát és a kirándulást,
- az öt napos Santa Cruz trekkinget sátorszállással, teljes ellátással,
- a Santa Cruz trekkingen az öszvéres teherhordást (max.6kg),
- a két napos csúcsmászást at Ishinca csúcsra, teljes ellátással,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a helyi vezetők, kisegítő személyzet tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A kiegészítő program során:
- 3 éjszakára a szállást Cuscoban, szállóban, 2 ágyas fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 1 éjszakára a szállást Aguas Calientesben, panzióban, 2 ágyas fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- a 3 napos Salkantay trekkinget sátorszállással, teljes ellátással,
- a városnézést Cuscoban és a környező inka romokhoz helyi és magyar túravezetővel, 
- a transzfereket Cusco környékén,
- az Aguas Calientes - Ollaytaytambo vonatjegyet,
- a buszjegyet oda-vissza Machu Picchu romvároshoz,
- a helyi vezetők tiszteletdíját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát,
- a belépőket és a fakultatív programok árát, 
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árait,
- az esetleges technikai felszerelésbérlést, amennyiben nincs sajátod,
- a borravalókat.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

A részvételi díj nem tartamazza a hét napos Cusco - Salkantay trekking - Machu Picchu kiegészítő programot!
A kiegészítő program ára 299.000,-Ft.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

Fontos! Lima nemzetközi repülőterére legkésőbb 18 óráig meg kell érkezned, hogy az éjszakai utazáshoz tervezett buszunkat elérjük.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Lima - Budapest útvonalon 490.000 Ft - 550.000 Ft-tól. (2023.december 5.)
A belföldi repülőjegyek tájékoztató ára (hosszabbítás esetén) a Lima - Cusco - Lima útvonalon: 70.000 Ft - 92.000 Ft-tól. (2023.december 5.)


Utazás

nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal, Huaraz - Lima között éjszakai buszzal, Huaraz és Cusco környékén saját, bérelt busszal, továbbá taxival is utazunk. Az autóbuszok általában modern, sőt, mondhatni meglepően komfortos járműveket jelentenek, az éjszakai utazáshoz például szinte teljesen elfektethető ülésekkel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 6-16 fő. Az utat minimum 6 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Santa Cruz trekking során nem lehet visszafordulni, mert a kiindulási pontunk nem egyezik meg az érkezési célunkkal! Maga a túra nem nehéz, 60-70 km-t teszünk meg az öt nap alatt, kényelmes tempóban, de a jelentős tengerszint feletti magasság igénybe veszi a szervezetünket. A harmadik túranapon már egy 4750 m magas hágón kell átkelnünk. A megfelelő előakklimatizáció érdekében a Huarazba történt megérkezés után teszünk egy kisebb akklimatizációs kirándulást is, a másik akklimatizációs túrát (lagúna 69) az eredetileg 4 napos trekking programba beépítettük. Egészséges szervezet a magassághoz idővel alkalmazkodik, de rossz közérzettel járó percei/órái/napjai mindenkinek lesznek, egyéntől függően. A túra során rendszeresen, naponta mérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük. A túrához kinti partnerünk biztosít számunkra a sátrakat, az asztalokat, a székeket, valamint a napi étkezéseket (ld.: az adott napoknál). A partnerünk által biztosított öszvérkaraván könnyíti meg a túránkat, hiszen a felszerelésünk nagy részét is vinni fogják. (Öszvéres teherhordásra fejenként max. 6 kg felszerelést adhatunk át!) Nekünk csak az adott napi túrára szükséges felszerelést kell majd kishátizsákban magunkkal vinnünk: esőnadrág, esőkabát, fényképezőgép, iratok, némi elemózsia, meleg polár, napi folyadékmennyiség. A túrán feltétlenül javasolt a túrabot használata!

Egy adott túranap a következőképpen telik majd: Ébredés után megreggelizünk, majd segítőink összepakolják a táborunkat, felcuccolnak az öszvérekre és elindulnak a következő táborhely felé. Mi is felkészülünk, összepakolunk, majd kishátizsákokkal a hátunkon utánuk indulunk. A nap első felében túrázunk, ebédre általában hideg élelmiszercsomagot kapunk, amit útközben, egy kellemes pihenőhelyen fogyasztunk el, majd pihenés után folytatjuk túránkat a következő táborhely irányába. Késő délután érünk a következő  táborhelyen található sátrainkhoz, ahol megvacsorázunk. A Santa Cruz trekking során korlátozott a tisztálkodási lehetőség, ezért ajánlott a nedves törlőkendő beszerzése a túra előtt. A túrán 4 éjszakát alszunk kétszemélyes sátrakban. Saját hálózsák szükséges, a magasságból adódóan erősen javasolt a meleg hálózsák, melynek komfort foka 0 fok! Sátrakat és derékaljakat a kinti partnerünk biztosít számunkra, de javasoljuk, hogy egy izolációs fóliát is készíts be magadnak!

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Nevado Ishinca (5530 m) mászás: Maga a mászás inkább közepesen nehéz gleccsertúra, néhol meredek, 40-60 fokos hólejtőkkel. Nehézsége hasonló egy Grossvenediger mászáshoz - ám mindez majd’ 2 ezer méterrel magasabban! A fő nehézséget elsősorban a nagy magasság és a szélsőséges időjárás jelenti, illetve a gleccsermoréna omladékos, veszélyes terepén való átjutás, éjszaka, fejlámpák fényében, és persze visszaúton is, fáradtan. Mivel több akklimatizációs kirándulás és trekking után, egy regeneráló Huaraz-i pihenőnap után vágunk neki a csúcsmászásnak, az akklimatizációval jó eséllyel semmi gondunk nem lesz.

A Nevado Ishinca mászáshoz szükség van saját hágóvasra, jégcsákányra, sisakra, beülőre. Ha ezeket nem akarod itthonról cipelni, mindezt helyben is lehet bérelni. A mászáshoz szükséges "közös" felszerelést, mászókötelet, a helyi hegyi vezetők biztosítják!

A csúcstúrán való részvétel előfeltétele a magashegyi túrázásban való jártasság, minimum 4-5000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése, valamint a technikai felszerelés: hágóvas, jégcsákány biztonságos használata, a kötélpartiban való haladás technikájának ismerete! Stabil mozgáskoordináció, szédülésmentesség elengedhetetlen, hiánya kizáró tényező!

Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Jelentkezésed a Nevado Ishinca csúcsmászásra CSAK AKKOR válik érvényessé, ha az előzőekben felsorolt feltételek teljesültek, s irodánk a visszaigazolást megküldte. Megértésedet köszönjük, a biztonságos mászás a nem csak a Te érdeked, de túratársaid, és az egész csapat érdeke is egyben!

Szállás

Utunk során szállókban és panziókban szállunk meg. A szobák mérete, felszereltsége, tájolása egymástól eltérő lehet. A szobák mind rendelkeznek saját fürdőszobával és angol WC-vel. A szobák többségében kétágyasak, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és - lehetőség szerint - korban megegyező utastársakkal. Peruban a szállásokon tradicionálisan nincs a szobákban fűtőtest, hidegebb idő esetén nálunk van a hálózsákunk. Wi-fi elérhetőség van a szállásainkon.

A Santa Cruz trekking során sátrakban alszunk, a sátrat és a matracot a helyi partnerünk biztosítja, de saját, meleg hálózsák szükséges! 

A Nevado Ishinca csúcsmászás során magashegyi menedékházban töltünk egy éjszakát, emeletes ágyakkal berendezett hálóteremben, matrac szálláson. Saját hálózsákra szükség van. A csúcsmászás utáni éjszakát már Huarazban töltjük, a megszokott panzióban.

Ország

Közbiztonság: A térség lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok. A városokban nem tanácsos egyedül kóborolni, sötétedés után csoportosan sem. Csak hivatalos taxiba szabad beszállni, amelyben a vezetőn kívül nem tartózkodik senki. Kedvesnek tűnő idegenektől nem szabad elfogadni sem italt, sem ételt esetleg cigarettát. A vidéki részek biztonságosnak tekinthetőek, ennek ellenére természetesen ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt.

Időeltolódás: -7 óra Budapesthez képest a nyári időszámítás idején, vagyis ennyivel kell hátrébb állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten délelőtt 12 óra van, Peruban 05:00 a pontos idő)

Hálózat: a hálózati feszültség megegyezik az itthoniéval (220 V, 50 Hz), azonban használatához az eltérő hálózati aljzatok miatt átalakítóra szükség van. Peruban az A,B,C típusokat használják.

A beszélt nyelv a spanyol, a turizmusban dolgozók általában az angolt is megértik, de ha nem, mosolyogva elmagyarázzák, amit szeretnének, s ez fordítva is működik. :) Az árak alapvetően alacsonyabbak a magyarországiaknál. Latin-Amerika katolikus, így öltözködésünkkel nem kell alkalmazkodnunk számunkra ismeretlen helyi szokásokhoz. Természetesen a templomokban itt sem illik rövid ruházatban tartózkodni. Az emberek viszonylag konzervatívak, városban a rövidnadrág nem elterjedt viselet. Ha shortot viselsz, fel kell készülnöd rá, hogy már 100 méterről mindenki átlagos amerikai turistának fog nézni, ami nem jó, mert a pénzt látja benned.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Latin-Amerikában, így Peruben is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra egyes közlekedési eszközök, egyes szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel.

A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Túránkat a száraz évszakban szervezzük, de mivel a legtöbbet hegyvidéki területen fogunk tartózkodni, ezért javasolt a meleg ruházat, vízálló lábbeli, természetesen az esőkabátot és az esőnadrágot sem szabad otthon hagyni. Alapvetően napsütéses időjárásra számítunk, napközben 20-25 C fok, hajnalban 10-15 C körüli hőmérsékletekkel, ami természetesen a magasság függvényében is változik. Tartós eső nem valószínű, de egy zápor, főleg a  hegyek között, bármikor előfordulhat. Összességében az esti, hajnali  hűvösebb, valamint a napközbeni melegebb időjárásra, illetve a nagy magasságból adódó az erős napsütésre is kell készülnünk! Naptej, ajakstift legyen nálunk, a túrán használjunk valamilyen fejfedőt!

Felszerelés

Kényelmes hátizsák/utazótáska, a túrákhoz kishátizsák (30-50 literes), meleg hálózsák (komfort: 0 fok), felfújható nyakpárna, füldugó, vízálló túracipő és bakancs, fejfedő, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, esőnadrág, laza, szellős ruházat, meleg ruházat és aláöltözet (alsó és felső) hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra. Fejlámpa, elemek a lámpába, túrabot, napszemüveg, fényképezőbe, hálózati átalakító, szigetelő szalag, varrókészlet, zsebkés, szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs a zuhanyzáshoz. A szállásokon vagy a szállások környékén általában lehet mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A szanitáció, a közegészségügyi állapototok hagynak ugyan kívánnivalót maguk után, ám kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Kötelező védőoltás nincs, azonban az ajánlott védőoltások közül a konkrét úti célnak megfelelőt célszerű felvenni (pl. esőerdei túra esetén sárgaláz elleni oltás, maláriatabletta).

A malária, sárgaláz esélye az általunk bejárt területen kicsi, a védekezési lehetőségekkel kapcsolatban - a gyógyszerek mellékhatásai miatt - érdemes konzultálni szakorvossal. Alapvetően a szúnyogok ellen kell védenünk magunkat, s akkor nem történhet baj! Az egészségügyi helyzet alapvetően jó, de az ivóvíz már legtöbb helyen problémás, így a palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. A vásárolt zöldséget, gyümölcsöt meg kell mosni. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat! Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasmenés elleni szerek, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt.

Élelem

Érdemes természetesen itthonról is nem romló ételeket hoznod (energiaszeletek, szőlőcukor a túrára), de felesleges az utazás teljes időtartamára felkészülni belőlük, inkább a repülőútra (az Európán belüli járatokon szinte már sehol nem szolgálnak fel ennivalót) és az esetleges tartalék elemózsiára koncentrálj. Természetesen az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Emellett az éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. Dél-Amerikában olcsóak a mindenféle déligyümölcsök, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Peruban a perui sol (1 PEN ~ 92 Ft) a helyi fizetőeszköz. USD-t érdemes magunkkal vinni, fontos, hogy 2009. utáni bankjegyek legyenek! Az 50-100-as címletet jobb árfolyamon váltják! Fontos tudni, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért teljesen épp, új generációs bankjegyeket hozzatok magatokkal! Erre a váltásnál, ha egy mód van rá fordítsunk figyelmet! A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, de a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges, ahol dollárt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező.

Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél nyaralás idején. Javasolt összeg kb. 300-400 USD az étkezésre és apróbb ajándékokra (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), valamint kb. 200-300 USD a belépőkre, borravalókra és fakultatív kirándulásokra. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. A nemzetközi ISIC diákigazolvány tulajdonosai több helyen is kedvezményekre számíthatnak.

Tájékoztató árak:

- Huascaran Nemzeti park (4+ napos belépő): 150 Sol
- borravaló, Santa Cruz trekking: 80 USD/fő
- borravaló, Nevado Ishinca mászás: 70 USD/fő
- felszerelésbérlés: kb. 150 Sol (hágóvas, jégcsákány, beülő, sisak a 2 napra)

Hosszabbítás:

- Cusco, turista belépők (felnőtt/diákigazolvánnyal): 130/70 Sol
- Machu Picchu belépő: 60 USD
- Machu Picchu belépő Huayna Picchu mászással: 78 USD
- Aguas Calientes, termálfürdő: 20-30 Sol
- Fakultatív túra Winicunca (Szivárvány-hegy): kb. 100 USD
- Valle Rojo extra belépő: 10-20 Sol

Vám

A magyar állampolgárok főszabály szerint 90 napra utazhatnak be vízummentesen Peruba turistaként. Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie Peruból történő kiutazást követően. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy e követelmény érvényesülését a perui hatóságok fokozottan ellenőrzik. Az útlevél személyes oldaláról, esetleges vízumokról, a repülőjegyről, biztosításról, oltási könyvről, címekről és telefonszámokról érdemes fénymásolatot az eredetitől különböző helyen tartani. A repülőn ill. határátlépéskor határ- és vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a tisztviselőknek át kell adni, a nálunk maradt szelvényt pedig az utazás végéig meg kell őrizni. Élő állatot, és állati eredetű terméket természetesen tilos kivinni az országból. A határátkelés során egészségügyi okokból elkobozhatják a gyümölcsöket, friss zöldséget, magvakat tartalmazó élelmiszereket és akár művészeti tárgyakat.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre! Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak az egy napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Néhány alkalommal a nagy csomagjainkat a bázisszállásokon hagyjuk, és csak a 2 napra szükséges kis csomagokkal utazunk.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 31.500 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 53.460 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 47.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 81.170 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.