Bejelentkezés

Nepál: Annapurna Szentély

Kathmandu nyüzsgésétől monszunerdők sűrűjén át a Himalája szentélyéig

Ki az, aki ne vágyott volna már a Himalája fenséges csúcsai közé? Minden természetet és túrázást szerető emberben felébred egyszer a vágy, hogy eljusson oda, ahol a hegyek az egekig érnek, ahol az Istenek ma is elevenen élnek a helyiek szívében és mindennapjaiban. A világ tíz legmagasabb hegycsúcsából nyolc Nepálban található, melyek közül az Annapurna vonulatának 7-8000 méter magas csúcsai az átlagos túrázó számára is könnyen megközelíthetőek, és mindemellett egyedülálló látvánnyal is szolgálnak. Hét napos trekkingtúra során jutunk fel 4130 méteres magasságba, az igazi magashegységi expedíció élményét kínáló Annapurna Szentélybe. Útközben gondosan művelt, teraszos rizsföldek és hagyományos nepáli falvak, érintetlen monszunerdők és színpompás rhododendron ligetek között, a nepáliak szent hegye, a Machapuchare különleges, kettős csúcsa mellett haladunk el. A fölénk tornyosuló hegyek ölelésében fantasztikus látvány tárul szemeink elé: színes buddhista imazászlók lobognak a szélben, és szinte földbe gyökerezik a lábunk, ahogy alig karnyújtásnyira tőlünk törnek az égbe a kristályosan csillogó csúcsok, hegyvonulatok, ahol egy napnyugta vagy napfelkelte percenként változó fényeinek átélése leírhatatlan élmény...

Ám utunk nem csak a Himalája érintését kínálja, kulturális- és időutazás is egyben a Kathmandu-völgy rendkívüli gazdagságú buddhista és hindu emlékei között, gondolatébresztő szembesülés a helyiek életszemléletével és mindennapjaival.

Időpontok

 • 2024. április 21
  → május 04.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Nepál (Annapurna Szentély) alapprogram után! Három napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Nepál egyedülálló tájaiból. A kiegészítő program során részt veszünk egy élményekben gazdag, izgalmakat tartogató, de nem túlzottan nehéz vadvízi evezésen a Seti-folyón, majd a Chitwan Nemzeti Parkba utazunk, ahol sokféle különleges program vár ránk: kenukkal indulunk krokodil lesre, terepjárókkal indulunk a dzsungel sűrűjébe és úgy próbáljuk a rhinocéroszt felkutatni, de megtekinthetjük az elefánt fürdetést, vagy a napnyugtát a dzsungel fölött a Rapti-folyó partjáról.

A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. április 21-én indul Kathmanduban és 2024. május 7-én ér véget ugyanitt! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Kathmandu: Thamel, Durbar Square

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában, ahol három éjszakát töltünk. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint)  programmegbeszélést tartunk, majd ha időnk még engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat, felkeressük a Kumari, azaz „az élő Istennő” házát, s a helyiekkel együtt pihenhetünk a Maju Deval templom lépcsőin. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: hotel.

 • 2. nap Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath

  Még egy nap Kathmanduban. Délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok... Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Városnézésünk következő állomása a Swayambunath-sztúpa. A Nepál szimbólumaként is ismert templom-együtteshez kisebb-nagyobb chortenek és buddha szobrok között, 365 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kathmandu, Bhaktapur

  Ma a Kathmandu-völgy talán leglátványosabb, Unesco világörökséggé nyilvánított kisvárosába, Bhaktapurba látogatunk. Kedvünkre bóklászhatunk a városkában, mely nagyon jól megőrizte vidékies, igazán nepáli hangulatát, s ahol mind a mai napig a régi kerékvágásban zajlik az élet, ahol az utcákon és a szentélyekben szárítják a gabonát és a rizst, s ahol a King Curd helyi joghurtot kóstolót vétek lenne kihagyni életünkből... Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Kathmandu, Pokhara

  1
  Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut és Pokhara felé vesszük az irányt. Útközben a Trisuli-folyó partján tartunk ebédszünetet, s egy arra alkalmas helyen átkelünk a folyó felett átívelő, imbolygó függőhidak egyikén is. Útközben tőlünk északra sorra tűnnek fel a Himalája hegyóriásai, előbb a Ganesh Himal (7422 m), majd a Manaslu 8163 méteres csúcsa is. Mintegy 6-7 órás utazás után, a kora esti órákban érkezünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd rögtön bele is vetjük magunkat a kisváros esti forgatagába, ahol rendkívül hangulatos éttermekben vacsorázhatunk, vagy tovább bővíthetjük túrafelszerelésünk és szuvenírkészleteink egyre bővülő darabjait. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Pokhara, Naya Pul, Kimche (1720 m), Ghandruk (1950 m)

  2

  Utazásunk csúcspontja kétségtelenül hét napos gyalogtúránk, mely 4130 méter magasra, a Himalája 7-8 ezer méteres csúcsainak fenséges ölelésében megbúvó Annapurna alaptáborba vezet. A világ legmagasabb hegyláncának látványa már Kathmandu avagy Pokhara városából is lenyűgöző, de összehasonlíthatatlanul más érzés valóban ott túrázni ezen hegyóriások lábainál, s napról napra közelebb kerülni hozzájuk, nem csupán távolról csodálni, de mind közelebbről "érezni" a hegyet. Ugyanakkor nem csak a hegyek miatt jövünk. Túránk nagyszerű lehetőséget nyújt arra is, hogy bepillantást nyerjünk a Himalája völgyeiben máig gyakran középkori viszonyok között élő emberek mindennapjaiba, a tőlünk már oly távolra került természetközeli életmód itt még létező valóságába. Olyan szembesülés ez, amely óhatatlanul kérdéseket vet fel mindenkiben... És természetesen az egyedülálló növény- és állatvilág is elvarázsol. A teraszos rizsföldek után igazi dzsungel jellegű monszunerdők között visz utunk, hatalmas faóriásokkal, áprilisban virágtengerbe boruló rhododentron-ligetekkel, feljebb fenyvesekkel. Az erdőkben színes madarak, a fákon ugráló langúr-majmok, s ha szerencsénk van, talán még a Jetit is lencsevégre kaphatjuk. :-) Az Annapurna Szentélybe felérve pedig már igazi magashegységi expedíción érezhetjük magunkat a hóborította táj, a lábainknál elterülő gleccserfolyamok és a karnyújtásnyira tőlünk szinte függőleges falakkal az égbe törő hegygerincek láttán. Színes buddhista imazászlók lobognak itt is a szélben, az ámulástól szinte földbe gyökerezik a lábunk, a feledhetetlen napnyugta és a másnapi napfelkelte percenként változó fényeinek átélése pedig kétségtelenül a zsigereinkig ható élményt garantál...

  Első napunkon kényelmesen kelünk, megreggelizünk, majd busszal indulunk Pokharából a délelőtti órákban a Himalája irányába. Kb két órás utazás után Nayapulban terepjárókra váltunk, s azokkal zötykölődünk tovább az 1720 m környékén található Kimche településig. Itt kezdjük el hét napos trekkingünket első etapját. A mai táv egy könnyű és rövid, amolyan bemelegítő szakasz, kezdünk ismerkedni a lépcsőkkel, melyekből a következő napokban jópár akad majd. Jól kijárt földúton, majd lépcsőkön közelítünk a hegyek lábához, gyakran találkozva iskolába tartó gyermekekkel, vagy épp a földekre igyekvő helyiekkel. A háttérben közben már fel-fel tűnik a nepáliak szent hegye, a 6993 méter magas Machhapuchhre, amely aztán végig kíséri utunkat az elkövetkező 6-7 napban. Késő délután érjük el a közel 2000 méteren lévő Ghangruk települését. Délután még teszünk egy könnyed sétát a környéken, majd hangulatos szállásunk teraszáról élvezhetjük az első himalájai naplementénk fényeit... (szint: 230 méter fel, táv: kb 3 km, menetidő: 1,5 óra) Szállás: menedékház, ellátás: reggeli.

 • 6. nap Ghandruk (1950 m), Chhomrong (2220 m)

  3
  A hajnali fények és a napfelkelte pillanata mindenkit kiugrasztanak az ágyból; ahogy a Annapurna South (7219 m) csúcsát először megsütik a vöröslő napsugarak, majd ahogy átbukik nap a szomszédos hegygerincen, mind-mind olyan pillanatok, melyek aztán fárasztó napunk legvégéig erőt és kitartást adnak. Kiadós reggelink után először átkelünk Ghandruk település további részein, majd folytatjuk túránkat Chhomrong felé, mindezt hol folyóvölgyekbe leeresztkedve, majd onnan visszakaptatva a hegyoldalba. Napunkat végigkísérik az apró-cseprő nepáli kisgyermekek angyali arcai, a dolgos helyiek és a hangulatos pihenő helyeink, melyekhez a forró tea mellett a csodás panoráma is társul. Napunk vége felé aztán egy egészen lenyűgöző kilátással bíró hegyi menedékház vendégszeretetét élvezhetjük. (szint: 770 m fel, 480 m le, táv: kb 8 km, menetidő: 5-6 óra) Szállás: menedékház.
 • 7. nap Chhomrong (2220 m), Himalaya (2900 m)

  3
  Harmadik napunkat kezdjük meg a már már "szokásosnak" mondható mesebeli fényekkel és a körülöttünk magasodó hegycsúcsokkal. Elhagyván Chhomrongot - amely az utolsó nagyobb lakott település túránk során - ismét visszaereszkedünk egy folyóvölgybe, majd néha szamár hordákat kerülgetve kelünk át a folyón és a már ismerős lépcsőink segítségével haladunk tovább aznapi célunk felé. Ahogy haladunk egyre magasabbra, úgy a körülöttünk elterülő vidék is más-más arcát mutatja. A rizs- és kölesteraszokat magunk mögött hagyva kisebb-nagyobb erdőségek keresztezik utunkat, bambuszerdők sűrűjén kelünk át, 3000 méter felé közeledve pedig már egyre hűvösebb időben érjük el a Himalaya nevű menedékházat, aznap esti szállásunkat. (szint: 1140 m fel, 510 m le, táv: kb 11 km, menetidő: 6-7 óra) Szállás: menedékház.
 • 8. nap Himalaya (2900 m), Machhapuchhre alaptábor (3700 m)

  4
  Túránk a mai napon ismét egy másik arcát mutatja, hiszen míg szállásunk a köderdők sűrűjében található, addig lassan emelkedő túraútvonalunk egyre inkább gyérülő növényzet mellett halad el. A beszűkülő völgyünk meredek hegyoldalain eközben lenyűgöző vízesések kísérik szinte egész napunkat, miközben már testközelből érezhetjük a tőlünk nyugatra magasodó Machhapuchhre égig érő csúcsának közelségét... A csúcsról elnevezett alaptáborhoz a kora délutáni órákban érkezünk, elfoglaljuk egyszerű szállásunkat, jó idő esetén pedig a 3700 méteres magasság ellenére egy szál pólóban élvezhetjük a melegítő napsugarakat, gyögyörködve a földöntúli kilátásban. Ha az időjárás lehetővé teszi, aklimatizációs célból késő délután egy kisebb túrára indulunk az Annapurna alaptábor felé, ahol aztán a lemenő nap fényeiben készíthetünk jobbnál jobb képeket. Visszatérve szállásunkra korán ágyba bújunk, hiszen másnap hajnali indulás és a végső cél vár ránk! (szint: 960 méter fel, táv: kb 8 km, menetidő: 5-6 óra) Szállás: menedékház.
 • 9. nap Machhapuchhre alaptábor (3700 m), Annapurna alaptábor (4130 m), Dovan (2500 m)

  4
  Kétségkívül hét napos túránk legkeményebbje a mai, ám az előző napok fáradságos emelkedői, az ismétlődő, meredek lépcsők, minden izzadtságcsepp amit eddig hullajtottunk, mind-mind értelmet nyernek napunk végére... A kora hajnali indulás után alig több mint 400 méter szintet kell leküzdenünk, ám az oxigénhiány miatt a túránk első része egy megerőltető, igazi magashegyi menet lesz. Amikor az első reggeli napsugarak már besütnek a Szentélybe, mi már fent fogunk állni az Annapurna alaptábor melletti kis csúcson, ahol az imazászlók lengedeznek a hajnali szélben, mi pedig eggyé válunk a Himalája egyik legmagasabb és legfenségesebb csúcsával, a lábunk előtt magasodó 8091 méteres Annapurnával. Igazi csúcsélmény ez, melynek sajnos délelőtt vége lesz, hiszen még hosszú menetelés vár ránk lefelé, aznapi szállásunkig... Erőt adó forró italaink és késői reggelink után aztán a már ismerős útvonalon indulunk vissza, hogy kora este befussunk vendégházainkhoz. (szint:  430 m fel, 1800 méter le, táv: kb 13 km, menetidő: 8-9 óra) Szállás: menedékház.
 • 10. nap Dovan (2500 m), Jhinu Danda (1720 m)

  3
  Visszafelé javarész a már ismerős útvonalon haladva távolodunk a hóborította hegyóriásoktól. Chomrong után azonban leereszkedünk a Modi Khola partján fekvő apró Jhinu településre, hogy kihasználjuk a patak partján fakadó hőforrások nyújtotta lehetőségeket. Szállásunk elfoglalása után fürdőruhát kapunk magunkra, legyaloglunk a patakhoz, ahol jól fog esni az előző napok túrái után a lazulás a meleg vizes sziklamedencékben. Általában sötétedésig maradunk, így fejlámpát mindenki hozzon magával! (szint: 800 méter le, 250 méter fel, táv: kb 12 km, menetidő: 5-6 óra) Szállás: menedékház.
 • 11. nap Jhinu Danda, Pokhara

  1
  Ma reggel elindulunk utolsó túranapunkra. Búcsút intünk Jhinu hangulatos kis oázisának, leereszkedünk a Modi Khola folyóvölgyébe, és a zubogó folyó mentén visszatúrázunk Kimche településre, ahol helyi taxikba pattanva visszazötykölődünk Naya Pul településre, ahol már vár ránk buszunk, mely repít is vissza Pokharába, a civilizációba. Jól fog esni egy forró zuhany szállásunkon, majd belevetjük magunkat a pokharai éjszaka nyüzsgésébe, keresünk egy remek éttermet, s megünnepelhetjük sikeres túránkat. Pokharai szállodánkban két éjszakát töltünk. (szint: 500 méter le, 200 m fel, táv: kb 10 km, menetidő: 4 óra) Szállás: hotel.
 • 12. nap Pokhara: Világbéke sztúpa, Phewa-tó

  2
  Kalandos hegyitúránk után a jól megérdemelt lazulás következik. Azonban ez a nap sem telik tétlenül, reggeli után egy könnyed túrára indulunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához. A sztúpához vezető kaptató jutalma az a páratlan kilátás, ami tiszta időben odafentről szemeink elé tárul: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával, melyekre már közeli ismerősként tekinthetünk - ezúttal egy másik perspektívából! A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg a jól megérdemelt vacsora a hosszabbítást is választók szármára már a másnapi raftinghoz szükséges erőgyűjtést szolgálja. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 13. nap Pokhara, Kathmandu / Seti-folyó, Chitwan Nemzeti Park

  2
  Akik csak az alapprogramot választották, azok reggeli után elhagyják a Pokharát, s egy helyi vezetővel visszabuszoznak Kathmandu városába. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

  Akik a három napos hosszabbítást is választották, azokkal ma raftingolni indulunk. Nepáli utazásunk nem lenne igazán teljes, ha kihagynánk egy vadvízi evezés egyedülálló élményeit itt a Himalája völgyeiben zúgó vad folyamok egyikén. A Seti-túra amolyan kóstoló csak, de izgalomból és szépségből azért akad itt is elég. Pokharából kora reggeli indulással, jó két órás buszozás után érkezünk a Seti folyó partjára, rafting túránk kiindulópontjához. Biztonsági eligazítás után magunkra öltjük a felszerelést, elfoglaljuk helyünket a 6-8 személyes gumitutajokban, majd tapasztalt vezetőink segédletével nekivágunk a haboknak. A Seti különlegessége, hogy nagyobb lakott településektől, gépjárműforgalomtól távol, igazán érintetlen vidéken kanyarog. Számtalan kisebb-nagyobb örvényes zuhataggal, rapiddal kell megküzdenünk, szlalomoznunk a vízből kiemelkedő sziklatömbök között. Egy ebédszünet következik, majd rafting túránk második szakaszán újra az érintetlen tájban evezünk, ahol már néhány komolyabb zúgóval is meg kell „küzdenünk”. Összességében jó 5-6 óra evezés vár ránk, s az utolsó, nagy hullámtörés leküzdése után, a Seti és a Trisuli folyó összefolyásánál érjük el túránk végcélját. Kikötés után átöltözünk száraz ruhába, majd buszra szállunk, hogy az indiai határ mentén fekvő Chitwan Nemzeti Park területén folytathassuk nepáli kirándulásunkat. A lassan már megszokott utazási tempóval az esti órákban érkezünk meg a vadrezervátumba, elfoglaljuk szállásunkat, ahol három éjszakát töltünk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd a rafting során.
 • 14. nap Kathmandu / Chitwan Nemzeti Park

  Akik csak az alapprogramot választották, azok ma Kathmandu repterére utaznak, és megkezdik hazautazásukat. Ellátás: reggeli.

  A hosszabbítást is választóknak ma egész napos szafari program következtik a Chitwan Nemzeti Park területén. Reggel krokodil lesre indulunk vezetőink kíséretében. A helyiek által használt, egyetlen fatörzsből kivájt kenukkal siklunk a Rapti-folyó sekély vizein, melynek során a vízparton sütkérező krokodilok mellett számos vízimadarat is megfigyelhetünk. Az elefánt telep közelében szállunk partra, ahol megnézhetjük az itt nevelt kis elefántokat. Déltájban igény eseténmegnézhetjük az elefántfürdetést a Rapti-folyó sekény vizeiben. Ebéd után rövid szieszta következik, a délutánt szállásunkon, a medence partján lazulva hagyjuk kicsengeni, de napnyugtanézésre visszatérhetünk a Rapti-folyó partjára, ahol remek koktélozó helyek és hangulatos éttermek várnak. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 15/+1. nap Chitwan Nemzeti Park

  Még egy nap a Chitwan Nemzeti Parkban. Reggeli vagy ebéd után terepjárókba pattanunk, s így próbáljuk a dzsungel királyának számító tigriseket és a Chitwanban nagy számban található, szigorúan védett rhinocéroszokat felkutatni. A tigris nyomára bukkanni ugyan nem olyan egyszerű, viszont orrszarvút, szarvast, lombok között tanyázó majom-csapatokat minden bizonnyal láthatunk. A terepjárókkal relatív nagy területet be tudunk járni, így jó esélyünk van arra is, hogy ha tigrist nem is látunk, jópár orrszarvúval összefussunk, vagy akár az ajakos medve nyomára bukkanjunk. A nap másik fele a lazulásé a medence partján, vagy Sauraha központjában. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 16/+2. nap Chitwan nemzeti park, Kathmandu

  Reggeli után elhagyjuk a Chitwan Nemzeti Park területét, s busszal visszatérünk Kathmandu városába. Este már a jól ismert Thamel negyedben bóklászhatunk, s megtartjuk búcsúestünket. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 17/+3. nap Kathmandu

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőjáratok indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az Annapurna alaptábor túráról Pál Máté túravezetőnk által írt élménybeszámolót elolvashatjátok a Mondolo blogon.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- az utazást Nepálban saját, bérelt busszal, taxival,
- a szállást 4 éjszakára Kathmanduban szállodában, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 3 éjszakára Pokharában szállodában, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a szállást 6 éjszakára az Annapurna trekking során egyszerű menedékházakban,  2-3-4 ágyas szobákban,
- a hét napos trekkingtúra árát helyi vezetővel, teherhordó sherpákkal,
- a kirándulást Pokharában a Világbéke sztúpához, csónakázással,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

A kiegészítő program során:
- az utazást saját, bérelt busszal Pokhara - Chitwan - Kathmandu útvonalon,
- a szállást 3 éjszakára a Chitwan Nemzeti parkban szállodában, két ágyas szobákban, reggelivel,
- a raftingtúra árát, ebéddel,
- a szafari-programokat a Chitwan Nemzeti Parkban,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek és illetékek árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a belépők és az esetleges fakultatív programok árát,
- a borravalókat (kb. 70 USD),
- az esetleges védőoltásokat,
- az Annapurna és Tim engedélyt (kb.50 USD),
- a biztosítást és a nepáli vízum árát (30-50 USD).

Az étkezés a programban feltüntetett reggelik kivételével önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Kathmandu - Budapest útvonalon 360.000 Ft - 460.000 Ft-tól. (2024.január 22.) 

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

repülő, busz, taxi, csónak.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Az Annapurna trekking során napi 6-7 órás túrázásra kell számítani, kiépített, de gyakran hullámzó terepen, jónéhány meredek kaptatóval. Felszerelésünk nagy részét teherhordóink viszik (fejenként maximum 12-13kg saját felszerelést tudunk rájuk bízni!), ám a túra így is jó kondíciót és kitartást követel, a folyamatos terhelés, a nagy tengerszint feletti magasság és az esetleges rossz időjárási körülmények miatt. Erre mindenképpen fel kell készülni. Ugyanakkor az átlagosnál jobb erőnlét nem szükségeltetik, sokkal fontosabb a lelki pozitív hozzáállás és a kitartás! A szintkülönbség miatt 3000 méter feletti kicsit nehezebb légzésre kell számítani, ám a fokozatos, lassú emelkedés miatt ez valószínűleg nem okoz problémát. Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

A túra jellegéből adódóan ezt a programunkat 55 év felett csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 

Szállás

Kathmanduban, Pokharában, valamint a hosszabbításon részt vevőkkel a Chitwanban szállodában szállunk meg, melyek színvonala az európai 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két ágyasak, néhány speciális esettől eltekintve, amikor lehetnek háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon általában van wi-fi. Áramszünet a nap bármely szakaszában előfordulhat, de néhány óránál tovább nem szokott tartani. 

Az Annapurna trekking közben hegyi menedékházakban, ún. lodge-okban szállunk meg. Ezek színvonala változó, általában itt is kétágyas szobák lesznek, de esetenként előfordulhat 4-6 ágyas elhelyezés is! A menedékházak nagyon egyszerű felszereltségűek, fűtés nélküliek, azaz saját, meleg hálózsákra szükség van! Esténként melegedni, beszélgetni általában a "melegedőnek" kinevezett étkezőhelységben lehet, ahol az asztal alá helyezett kerozin fűtőegység (heater) biztosítja a meleget és a mindent átható kerozinszagot. Fürdési lehetőség a trekking során korlátozott!  Néhol találunk ugyan egyszerű zuhanyt, ahol a nap melegíti a vizet, illetve általában mindenütt lehet várásolni egy vödör meleg vizet (kb.200-400NPR) mosdási célzattal, de javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt hozz magaddal.

Terület

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Délkelet-Ázsiában, így Nepálban is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Nepál a Himalája vonulatának déli oldalán fekszik. Területe másfélszer nagyobb Magyarországénál, domborzata rendkívüli változatosságot mutat: a Terai alig 150 méteres magassága a középső dombvidék lankáin át emelkedik a Himalája örök hó borította, 8000 méter feletti csúcsaiig! Lakosainak száma 25 millió, ebből 3 millió a Kathmandu völgyben él, a többi a völgyekben megbúvó kisebb-nagyobb településeken. Az országban közel 60 kisebb-nagyobb etnikai csoportot lehet elkülöníteni, önálló kultúrával, hagyományokkal és gyakran saját nyelvvel. Hivatalos nyelv a nepáli, de a turisták által látogatott részeken sokan jól beszélik az angolt, bár egy-egy mosollyal és néhány gesztussal minden lényeget el lehet mondani a nyelvi korlátok ellenére is. :) Az ország lakói roppant kedvesek és segítőkészek, de mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, vigyázni itt is kell. Üdvözlésre a "Namaste" köszönés az elterjedt. A lakosok nagy része hindu, de főleg északon, a tibeti határvidéken és a nagyvárosokban találunk buddhista vallásúakat. A két vallás nagyon jól megfér egymás mellett, és gyakran összefonódik Nepálban. A hindu szent helyek egy része nem hinduk számára nem látogatható, másokat ill. a buddhista szent helyeket tiszteletteli viselkedéssel és a szokásokat betartva megtekinthetjük. Fontos a nem kihívó öltözködés, és nem ildomos ebben az alapvetően szegény országban, a gyakran középkori viszonyok között élő embereket elcsábulásra bírni: a túra során értékeinket (óra, kamera, fényképezőgép) ne hagyjuk szerteszét, éjszakára a száradni kitett ruhát, törülközőt, kiszellőztettet cipőt mindig vigyük be. Esténként itt sem ajánlott egyedül csatangolni a városokban, sem a hegyvidéken, a táborhelyek környékén. Az árak a magyarországihoz képest alacsonyabbak. Az elektromos áram hálózata 230 Volt, 50 Hz, az európai szabványnak megfelelően. A városokban gyakori az áramszünet, míg a hegyvidéken az elektromos hálózat inkább kiépülőben van, gyakran találkozunk a gyertyás megoldással. A fényképezőgépek, kamerák akkumulátorait azért időről időre van lehetőséged feltölteni. A magyar mobiltelefonok már működnek Nepálban, kapcsolattartásra azonban a mind elterjedtebb, olcsó internet is rendelkezésre áll (kb.100 NPR/óra).

Időjárás

A túrázás szempontjából egyik legideálisabb időszakot választottuk nepáli kirándulásunk időzítésekor. Az őszi időszakban - a nyári monszun után - tiszta idő várható, sok napsütéssel, a városokban napközben 20-25 Celsius fok, hajnalban 5-10 Celsius fok körüli hőmérsékletekkel. A gyalogtúrán a tengerszint feletti magassággal csökken a hőmérséklet is. Reggel általában derült idő fogad, a déli órákban felhősödés kezdődik, melyekből délutánra kisebb eső néha kialakulhat. 3000 méter fölött hajnalban gyenge fagy, napközben 5-10 Celsius fok lehetséges. A hőérzetet nagyban befolyásolja a napsütés. A Machapuchare alaptábor fölött már kiterjedtebb hómezőkre is számíthatunk, ezért jó napszemüveg mindenképp javasolt. a Chitwan Nemzeti Parkban 25-30 C körüli hőmérséklet, párás, meleg idő várható.

Felszerelés

Nagy túrazsák (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, az Annapurna túrán ezt a zsákot a teherhordók hozzák), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van), meleg hálózsák (az Annapurna túrán éjszakánként előfordulhatnak mínuszok, így jó, ha a komfort fokozat a 0 fok alatti tartományba nyúlik). Lehetőleg vízálló túrabakancs, túraszandál (a raftinghoz is jól jön), fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, meleg ruha, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Mindenképpen legyen nálatok legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel! Az Annapurna túrán jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is. Ha az adott felszereléslistából valami hiányzik, nem kell aggódni, hiszen Kathmanduban és Pokharában rendkívül jó áron gyakorlatilag mindent be lehet szerezni! Ellenben fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere, mert a hét napos gyalogtúra különben könnyen tortúrává válhat!

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel. Hálózsákot, túrabotot, egyéb kiegészítőket szükség esetén kinnt is lehet bérelni, avagy vásárolni.ű

A raftinghoz nem kapunk neoprén ruhát, mert napközben kimondottan meleg van, a délutáni időszakban viszont már érintünk árnyékos folyószakaszokat, ide javasolt egy széldzsekit, esőnadrágot bekészíteni, amit ebédszünet alatt fel tudsz venni!

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. Mindenhol lehet palackozott vizeket is kapni, de a gyalogtúra idejére a környezet megóvása érdekében jó ötlet a helyi palackozott vizek vásárlása helyett itthonról víztisztító tablettákat vinni. Ilyen víztisztító tablettát a legtöbb túraboltban beszerezhetsz. Mindenképp javasoljuk a hepatitisz A, B, és a tetanusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, XIII.ker, Váci út 70. Tel: +36 20 208-78-78, (+1) 816 0964), vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.

Élelem

Kathmanduban és Pokharában rendkívül kellemes, megfizethető éttermeket találunk, a lehető legszélesebb ételkínálattal a világ minden tájáról (leves: 200-300 NPR, főétel: 400-600 NPR). Nagyon finom péksüteményeket kaphatunk az ún. German Bakery választékából, kedvencünk az almás rétes (100-150 NPR) A gyalogtúra során étkezési lehetőség naponta három alkalommal biztosított, az út mentén néhány órányi járásra sorakozó ún. tea-house-okban, ahol fix áras menüből választhatunk szinte kizárólag vegetáriánus jellegű ételeket kb. 200-600 NPR áron. A leggyakoribb nepáli étel a dhal bat, ami főtt rizs lencseöntettel és párolt zöldségekkel, vagy a tibeti momo, ami kifőtt tészta, valamilyen töltelékkel.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a nepáli rúpia (1 NPR ca. 2,6 Ft). USD-t vagy Eurót érdemes vinni magunkkal, amit a helyszínen tudsz nepáli rúpiára váltani. 1 USD = kb.132 NPR, 1 Euro = kb.142 NPR. A városokban gond nélkül lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára is van lehetőség, leginkább a VISA terjedt el. Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A helyszínen fizetendő költségek (tájékoztató árak):

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: 10-15 USD/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- Durbar Square, Kathmandu: 1000 NPR
- Swayambunath, Kathmandu: 200 NPR
- Boudnath-sztupa, Kathmandu: 250 NPR
- Pashupatinath, Kathmandu: 1100 NPR
- Bhaktapur városbelépő: 1100 NPR
- Annapurna engedély: 30 USD ( 4 db igazolványkép kell hozzá! )
- TIM engedély: 20 USD

- Nepáli vízum: 30 USD (15 napos vízum), vagy 50 USD (30 napos vízum)
- Borravaló a teherhordóknak, helyi vezetőknek a trekking során: 70 USD
- Borravaló a hosszabbításon a rafting, illetve a szafaris vezetőknek, személyzetnek: 20 USD

Vám

Magyar állampolgároknak vízum és a hazautazás dátumától számítva még 6 hónapig érvényes útlevél szükséges Nepálba.  A nepáli vízum a katmandui repülőtéren beszerezhető, ára 30 USD (15 napos), 50 USD (30 napos), 125 USD (90 napos).

Érdemes a következő link alatt az előregisztrációt megcsinálni!
https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01
Ha a vízumhoz szükséges adatokat nem akarod a reptéren bepötyögni, ezt előre ki lehet tölteni, lefotózod az eredményt, vagy kinyomtatod, és a regisztrációval mehetsz egyből fizetni, majd a vízum ügyintézőhöz.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nepal

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.
http://www.bud.hu/sajtoszoba/kozlemenyek/?article_hid=2131
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Mivel több átszállással repülünk Nepálba, esetenként előfordulhat, hogy feladott csomagunk csak késéssel érkezik meg. A biztonság kedvéért a túrázáshoz szükséges legfontosabb dolgok (bakancs, túranadrág, jó esőkabát, fényképezőgép) feltétlenül legyenek rajtatok, avagy a kézipoggyászban! Egyéb felszerelés szükség esetén a túra előtt Kathmanduban, Pokharában még beszerezhető. Az Európában bevezetett repülőtéri szigorítások természetesen Nepálban is érvényesek, a repülőgépre jutást ott is legalább 3 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal Világ-1 területi hatállyal, kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 


Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 36.000 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 21.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 53.560 Ft/fő 


Alap-, és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 42.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 68.270 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Martin

"Menj Nepàlba Szilveszterrel és az Eupolisszal akkor ha: 1- Éppen magadat keresed, 2- Vagy AZ éttermet a vilàg végén 3- Ha nagy az arcod 4- Ha nem tudod mi történik a Komfort zóna túloldalàn Azért mert: 1- Ott biztosan nem kerested még... 2- A Sipàk csillagos étteremben olyan a Garlic Soup, hogy a szobatàrsaid is megemlegitik 3- 8000m-es hegyek között ràjössz hogy kicsihuszàr vagy te még 4- Varàzslat baràtom , varàzslat… Az én életem is teljesen megváltozott Nepál óta... azóta balról jobbra fésülöm a hajamat... Sipàk jövöre Ladakh-ba megy... oda is jöhetsz ugyanezzel a bandàval... mert ott is van mit làtni..."

Gergely

"Életem legjobb döntése volt, hogy jelentkeztem erre az útra. Aki egy kicsit is szeret túrázni, szereti a természetet az nem kívánhat egyebet, mint hogy élőben is lássa a hegyek királyát, a Himaláját. És nem is csak láthatja, hanem túrázhat is eme mesebeli tájak, hófödte csúcsok, óriási vízesések, sebes folyású hegyi patakok és függőhidak rengetege között. Utunk során az egyik ámulatból estem a másikba, s mikor már azt hittem nem lehet fokozni, mindig jött egy újabb és újabb lélegzetelállító panoráma vagy a fizika törvényeinek szinte már ellentmondó természeti képződmény. Az óriások játszótere ez, gigászi méretekkel és gigászi természeti erőkkel. Az ember léte eltörpül, jelentéktelen kis porszemnek érzi magát, s nem tehet mást, mint meghajol és tisztelettel adózik a természet ezen utánozhatatlan alkotási előtt. Az egyszerű európai ember elfeledheti mindazt amit odahaza tanult, átélt, sulykoltak a beszűkített agyába. Egy teljesen más világot láthat Nepálban, más értékrenddel, más szokásokkal, más érzésekkel. De itt is megvan mindennek a helye, idővel (embertípustól függően) órák vagy napok után asszimilálódunk s mindenki megtalálja a rendet, az elsőre káoszosnak tűnő világban. Még indulás előtt az úttal, a csomagokkal,  a szervezéssel kapcsolatban  nagyon sok kérdőjel volt bennem, de ahogy megérkeztünk varázslatos módon kisimultak a dolgok, minden a helyére került és minden ment a maga útján,  gördülékenyen olajozottan. Ez természetesen a profi szervezésnek és kiváló helyi (Birendra) és „kihelyezett” (Pál Máté) túravezetőknek köszönhetően! Az út optimális arányban tartalmazott kulturális programokat és aktív természetközeli élményeket is. Nem voltak üresjáratok, de ugyanakkor elegendő lehetőség volt pihenésre vagy akar csak egy kis csöndes merengésre is.
Az utat mindenféleképpen ajánlanám mindazoknak, akik átmenetileg hajlandók feladni a megszokott kis kényelmes életüket, ám cserébe olyan élményekkel gazdagodhatnak mely életük végéig garantáltan felejthetetlen lesz!"

Tamás

"Az egész út tetszett úgy, ahogy van, mindent megkaptam, amiért ezt az utat választottam. Külön pozitívuma az útnak, hogy kisebb csoportunk volt, így könnyedén alakult ki egy összetartó, egymást segítő csapat ill. vélhetően barátságok is születtek… Minden gördülékenyen ment, a kinti programok, szállások, vezetés jól szervezettek, a csoportvezetővel remélem, utazhatunk még együtt. A hegyi túra és Chitwanban az elefántok közelsége tetszett legjobban. Az utat javasolnám barátaimnak, jól összeállított út, minden része tetszett. Először voltam raftingon, nagyon tetszett, akár vadabb folyón is lehetne még a csapat függvényében."

Anna

"Nagyon jól éreztem magam, életreszóló élmény volt. Természetesen a trekking volt a fénypont, de a rafting is nagyon ottvolt. A Chitwan nemzeti parkot kihagynám, úgy ahogy volt. Mindenképpen javasolnám másoknak az utat. Nekem semmi gondom nem volt a szállásokkal, sőt, kifejezetten pozitiv élmény volt némelyik. Tetszett, hogy a programok nem voltak erőltetve, de megis mindig pont elég kedvcsináló volt hozzájuk. Ha voltak is problémák útközben, abból és azok megoldásából nem éreztem semmit. Az info is éppen elég volt amit kaptunk, soseméereztem túl soknak vagy túl kevésnek. Nagyon tetszett, ahogy a csapatépites zajlott, abban sem volt semmi erőltetett, azonban mindig érezhető volt a jelenlét. Szerintem a váratlan helyzetek is igen jól voltak managelve. Nekem ez igy pont jó volt, nem éreztem korlátolva vagy túlságosan bébiszittelve magam. Szóval király volt! :)"

Krisztián

"Összehangolt, ésszerű programtervezet, mindenből egy kicsi. Kultúra, többféle helyszin és a magashegyi túra adta a gerincet. Minden ismerősömnek ajánlanám, nagyon jó volt. Csúcspont maga az ABC. Régóta követem az interneten az iroda ajánlatait. Elsősorban a Himalája volt a nagy álom, ehhez kerestem egy jó utazási irodát. Megtaláltam! :)"

Orsi

"Minden úgy volt jó, ahogy volt. Ennél jobban nem lehetett volna ezt az utat összeállítani. Még a túra előtt tartottam attól, hogy túl megerőltető lesz, de annyira jól volt megszervezve a pihenőidő, hogy a túra minden perce élvezetes volt számomra, egyszer sem éreztem szenvedésnek. Sőt el kell mondjam, hogy igazából megszerettem a hosszabb, többnapos, magashegyi túrázást. Eddig szívesebben utaztam magán úton, kicsit tartottam is a csoportos utazásoktól, de Szilveszter ezt a csapatot nagyon jól összekovácsolta. Mindig jól érezte mikor fáradtabb kicsit a csapat, mikor kell pihenőket betenni. Minden helyzetben nagyon jó hangulatot tudott csinálni. Amikor komolynak kellett lenni, Ő az volt, sokat tudott mesélni az országról, az adott nevezetességekről, de mikor lazulni lehetett, akkor pedig laza, vicces, jópofa volt. Bármilyen problémával fordulhattunk hozzá,mindig nyitott volt. Mindig rugalmas volt, megvárhattuk például a napsütést az Annapurna alaptáborban, hogy még szebb képeket készíthessünk, nem siettetett a túra során sem a fényképezéssel, hagyta, hogy rácsodálkozzunk dolgokra és át tudjuk azokat élni. Vele máskor is szívesen utaznék. Más irodákkal is utaztam már, de ilyen jó túravezetésben még nem volt részem. A busz állapota és a tisztasága is teljesen rendben volt. A sofőr nagyon nagy rutinnal vezetett. Egyedüli probléma a mérettel volt. Elég kényelmetlen volt a busz, valahogy nem lehetett elférni, csak úgy ha a térdünket beszorítottuk. Még csak tegnap érkeztünk vissza, de már több barátomnak is ajánlottam az utat. Életreszóló élményekkel lettem gazdagabb. A csúcspont természetesen az Annapurna alaptábor volt. Nem számítottam arra, hogy ilyen jól sikerül ez az utazás. :)"

Eszter

"Nagyon jó az eredeti ötlet, hogy a Bhaktapur-i plusz nap a trekking után van. Most az ünnep miatt előre hoztuk, így egy kicsit sokk volt Kathmandu. :) Az egész út nagyon jó volt, most rögtön mennék is az Everestes útra! :) A legnagyobb élmény természetesen a napfelkelte volt az ABC-ben (így talán jobb is, hogy az 5. nap reggel megyünk fel), illetve a rafting is nagyon tetszett – nekem ez volt az első ilyen evezős élményem."

Csaba

"A program szuper volt, én még simán felrohantam volna az Everestre is... ;) A Chitwanos programcsomag esetén javaslom a nepáliakat egy kicsit jobban emlékeztetni arra, mit ígértek, mert egy kicsit feledékenyek voltak. A túrázás maga nagyon jól volt felépítve, trekking túráim szempontjából az eddigi legjobb volt. Mind Szilveszterrel, mind Mátéval simán bevállalnék ennél komolyabb túrákat is. Máténak ezúton is üzenem, hogy Indiát is. :) A szállások hozták a kötelezőt, sem többet, sem kevesebbet. A kathmandui Imperialt kiemelném, szerintem az volt a legjobb szállásunk, jó helyen, lelkiismeretes személyzettel (a kisember mindent vitt). A nepáli buszok üléseinek méretével nem tudok mit kezdeni... ;) Nagyon pozitív volt, hogy az első 10 kilométer után simán lefogadtam volna, hogy a busz szétesik, és ez mégsem következett be – a BKV-nak is ilyen buszokat kellene beszerezni, persze nagyobb ülésekkel, mert egyébként simán bírnák a terepet. Amúgy minden úgy alakult, ahogy el volt tervezve, és még meg is tudtunk nyugodni... Külön kiemelném a csapatot, jó kompánia verődött össze. Több csúcspont is volt – Kathmandu, Pashupatinath, Buddhanath, a trekking, a Szentély stb-stb… Talán a Chitwan egy kicsit kilógott, de ott is jól éreztem magam. Egy ilyen utazás mindig megváltoztatja egy kicsit az embert, mindig gazdagabb lesz vmivel, és ezt senki sem veheti el soha. Mindenképpen javasolom az ismerősöknek!"

Erika

„Régi nagy vágyam volt, hogy egyszer testközelből láthassak pár 8000-es hegycsúcsot, elsősorban emiatt jelentkeztem a nepáli útra. Azonban az utazás során olyan élményeknek és élethelyzeteknek lehettem részese, melyekre gondolni sem mertem korábban, valóságok kulturális sokk volt, a szó pozitív értelmében. Az utunk alatt Nepál számos „oldalát” megmutatta a lebilincselő hegyvonulatoktól kezdve, Kathmandu nyüzsgésén át a raftingolás izgalmain keresztül a trópusi nemzeti parkig. Teljesen odavoltam mindegyikért, talán még Kathmandu büdös, koszos utcáiért és a 13-14 órás reptéri várakozásért is … :)  Az ottani embereket pedig egyszerűen nem lehet nem szeretni: kedvesek, segítőkészek. Nagyon nagy szegénységben élnek, mégis „sugároznak” a boldogságtól…. Örök élmény marad az út, nehéz is lesz ezt überelni! ..Talán egy újabb nepáli úttal?!? :)"

Balázs

„Ez a program egy amolyan Best Of Nepál. A 17 nap alatt mindent megkaptam, amit az ország adhat: hegyi túra a világ legmagasabb hegyei között, vadvízi evezés trópusi monszunerdők között, Afrika hangulatát idéző lazulás a Chitwan nemzeti parkban, régi királyvárosok látogatása, az európaitól teljesen eltérő kultúra magunkba szívása. Az utazás minden egyes napjára esett egy-egy csoda. Az életem egyik legjobb döntése volt, hogy ezt az utat választottam. A program számomra hihetetlenül egyben volt. Minden a helyén minden éppen jókor. Külön köszönet Szilveszternek hogy sikerült elűzni a démonjaimat, miszerint nem bírom a magasságot. Sőt, ez a túra meghozta a döntést, hogy tovább és még magasabbra... Az is nagyon tetszett, hogy volt külön rohanós frakció is, szóval igazán mindenki mehetett a saját tempójában. A nepáli buszozás is a kaland része volt. Hát nem semmi... Tulajdonképp mehettünk volna ötcsillagos neoplánnal is, de az utak miatt úgy is mindegy. A buszaink tolatóradarja kimondottan tetszett. Azt hiszem, kimondottan rosszul éreztem volna magam egy légkondis, modern buszban. A Katmandu-Pokhara útvonalat végigjárnám megint, hiába volt olyan hosszú. Mindig történt valami (hídszünet, banánszünet, ebédszünet, Dal Bhat szünet, stb...) A nepáli reptéri biztonsági ellenőrzés ugyan elég hosszadalmas volt, de döbbenetes volt számomra, hogy mindegyik, a munkáját végző hivatalnok mosolygott, kedves volt. Így teljesen más az n+1-edik embernek is megmutatni a papírjaimat, vagy hagyni, hogy feltúrja a táskámat. Kár hogy ehhez az élményhez 6000 km-t kell utazni és itthon soha nem fogom tapasztalni. Mármint ezt a fajta őszinte kedvességet. A Türkish Airlines maga a paradicsom! Jó és bőséges ellátás, gyönyörű és kedves török légikisasszonyok, stb... Összességében minden a helyén volt, ez egy igazán emlékezetes utazásnak sikerült.”
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.