Bejelentkezés

Nepál: Annapurna Szentély

Kathmandu nyüzsgésétől monszunerdők sűrűjén át a Himalája szentélyéig

Ki az, aki ne vágyott volna már a Himalája fenséges csúcsai közé? Minden természetet és túrázást szerető emberben felébred egyszer a vágy, hogy eljusson oda, ahol a hegyek az egekig érnek, ahol az Istenek ma is elevenen élnek a helyiek szívében és mindennapjaiban. A világ tíz legmagasabb hegycsúcsából nyolc Nepálban található, melyek közül az Annapurna vonulatának 7-8000 méter magas csúcsai az átlagos túrázó számára is könnyen megközelíthetőek, és mindemellett egyedülálló látvánnyal is szolgálnak. Hét napos trekkingtúra során jutunk fel 4130 méteres magasságba, az igazi magashegységi expedíció élményét kínáló Annapurna Szentélybe. Útközben gondosan művelt, teraszos rizsföldek és hagyományos nepáli falvak, érintetlen monszunerdők és színpompás rhododendron ligetek között, a nepáliak szent hegye, a Machapuchare különleges, kettős csúcsa mellett haladunk el. A fölénk tornyosuló hegyek ölelésében fantasztikus látvány tárul szemeink elé: színes buddhista imazászlók lobognak a szélben, és szinte földbe gyökerezik a lábunk, ahogy alig karnyújtásnyira tőlünk törnek az égbe a kristályosan csillogó csúcsok, hegyvonulatok, ahol egy napnyugta vagy napfelkelte percenként változó fényeinek átélése leírhatatlan élmény...

Ám utunk nem csak a Himalája érintését kínálja, kulturális- és időutazás is egyben a Kathmandu-völgy rendkívüli gazdagságú buddhista és hindu emlékei között, gondolatébresztő szembesülés a helyiek életszemléletével és mindennapjaival.

Időpontok

 • 2024. április 21
  → május 04.
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Nepál (Annapurna Szentély) alapprogram után! Három napos extra programmal várjuk azokat, akik még többet szeretnének látni Nepál egyedülálló tájaiból. A kiegészítő program során részt veszünk egy élményekben gazdag, izgalmakat tartogató, de nem túlzottan nehéz vadvízi evezésen a Seti-folyón, majd a Chitwan Nemzeti Parkba utazunk, ahol sokféle különleges program vár ránk: kenukkal indulunk krokodil lesre, terepjárókkal indulunk a dzsungel sűrűjébe és úgy próbáljuk a rhinocéroszt felkutatni, de megtekinthetjük az elefánt fürdetést, vagy a napnyugtát a dzsungel fölött a Rapti-folyó partjáról.

A kiegészítő program felára 199.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. április 21-én indul Kathmanduban és 2024. május 7-én ér véget ugyanitt! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Kathmandu: Thamel, Durbar Square

  Érkezés Nepál fővárosába, Kathmanduba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Szállásunk a hátizsákos turisták fellegvárának számító Thamel negyedben lesz, egy nagyon hangulatos szállodában, ahol három éjszakát töltünk. Időnk függvényében (a repülőjáratok menetrendje szerint)  programmegbeszélést tartunk, majd ha időnk még engedi, Kathmandu történelmi központjába, a régi királyi palotát övező Durbar Square-re igyekszünk, hogy megszerezzük első benyomásainkat erről a történelmi és kulturális emlékekben oly gazdag városról. Gyalogosan haladunk végig a nyüzsgő, sikátoros kis utcákon, ahol évszázadok óta változatlanul zajlik az élet: a kisebb-nagyobb tereket gyümölcsöket, zöldségeket, áldozati adományokat árusító helyiek népesítik be. A Palota-térre megérkezvén megcsodáljuk a szebbnél szebb fafaragásokkal díszített, pagoda stílusú hindu templomokat, felkeressük a Kumari, azaz „az élő Istennő” házát, s a helyiekkel együtt pihenhetünk a Maju Deval templom lépcsőin. A nap zárásaként a Thamel egy kellemes éttermében költjük el vacsoránkat és tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: hotel.

 • 2. nap Kathmandu: Pashupatinath, Bodhnath, Swayambunath

  Még egy nap Kathmanduban. Délelőtt Nepál legjelentősebb hindu templomához, Pashupatinathba látogatunk. Egész Indiából érkeznek ide zarándokok, hogy áldozatot mutassanak be Shiva istennek, aki Pashupathiként barátságos, kreatív arcát mutatja. A hívők a szent Bagmati-folyó partján végzik rituális mosdásaikat, a templom előtti ghatokon mind a mai napig folyik a rituális halottégetés, a környező templomok udvarán jógik és szadhuk meditálnak. A szemközti domboldalra felkapaszkodva Gorakhnath romváros hangulatát árasztó, elhagyott templom-rengetegéhez jutunk. Shiva jelképei mindenütt: Shiva-lingamok, Nandi-bikák, háromágú szigonyok... Innen egy jó órás sétával juthatunk el Bodhnathba, a világ egyik legnagyobb sztúpájához. A 100 méter átmérőjű, 40 méter magas szentély valóban impozáns látvány, az imazászlók erdeje csak tovább erősíti a hatást, a torony aranyozott alapjáról Buddha vigyázó szemei tekintenek a négy égtáj fele. Mivel az 1959 óta Tibetből elűzött menekültek nagy része a környező kolostorokban, házakban találtak új otthonra, vörös ruhás szerzetesek sokasága forgatja itt rendíthetetlenül az imamalmokat, árulja kézműipari termékeit, mormolja az Om Mani Padme Hum mantrát a nap minden szakában. Városnézésünk következő állomása a Swayambunath-sztúpa. A Nepál szimbólumaként is ismert templom-együtteshez kisebb-nagyobb chortenek és buddha szobrok között, 365 lépcsőfok leküzdése után jutunk fel. A színes imazászlókkal és imamalmokkal díszített központi sztúpa a legenda szerint Buddha földi maradványait tartalmazza. Körben számtalan kisebb-nagyobb hindu szentélyt, buddhista kolostort és könyvtárat, vörös ruhás buddhista szerzeteseket és szadhukat, sáfrányszínű lepelbe burkolódzó hindu aszkétákat egyaránt felfedezhetünk - a hinduizmus és buddhizmus Nepálra oly jellemző szoros egymásba fonódásának jeleként. Itt, a Swayambunath-hegyen a leglátványosabb bevárni, ahogy a napnyugta fényei bearanyozzák a Katmandu-völgy megszámlálhatatlan számú templomát. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kathmandu, Bhaktapur

  Ma a Kathmandu-völgy talán leglátványosabb, Unesco világörökséggé nyilvánított kisvárosába, Bhaktapurba látogatunk. Kedvünkre bóklászhatunk a városkában, mely nagyon jól megőrizte vidékies, igazán nepáli hangulatát, s ahol mind a mai napig a régi kerékvágásban zajlik az élet, ahol az utcákon és a szentélyekben szárítják a gabonát és a rizst, s ahol a King Curd helyi joghurtot kóstolót vétek lenne kihagyni életünkből... Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Kathmandu, Pokhara

  1
  Ma reggel elhagyjuk a nyüzsgő Kathmandut és Pokhara felé vesszük az irányt. Útközben a Trisuli-folyó partján tartunk ebédszünetet, s egy arra alkalmas helyen átkelünk a folyó felett átívelő, imbolygó függőhidak egyikén is. Útközben tőlünk északra sorra tűnnek fel a Himalája hegyóriásai, előbb a Ganesh Himal (7422 m), majd a Manaslu 8163 méteres csúcsa is. Mintegy 6-7 órás utazás után, a kora esti órákban érkezünk meg Pokharába. Elfoglaljuk szállásunkat, majd rögtön bele is vetjük magunkat a kisváros esti forgatagába, ahol rendkívül hangulatos éttermekben vacsorázhatunk, vagy tovább bővíthetjük túrafelszerelésünk és szuvenírkészleteink egyre bővülő darabjait. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Pokhara, Naya Pul, Kimche (1720 m), Ghandruk (1950 m)

  2

  Utazásunk csúcspontja kétségtelenül hét napos gyalogtúránk, mely 4130 méter magasra, a Himalája 7-8 ezer méteres csúcsainak fenséges ölelésében megbúvó Annapurna alaptáborba vezet. A világ legmagasabb hegyláncának látványa már Kathmandu avagy Pokhara városából is lenyűgöző, de összehasonlíthatatlanul más érzés valóban ott túrázni ezen hegyóriások lábainál, s napról napra közelebb kerülni hozzájuk, nem csupán távolról csodálni, de mind közelebbről "érezni" a hegyet. Ugyanakkor nem csak a hegyek miatt jövünk. Túránk nagyszerű lehetőséget nyújt arra is, hogy bepillantást nyerjünk a Himalája völgyeiben máig gyakran középkori viszonyok között élő emberek mindennapjaiba, a tőlünk már oly távolra került természetközeli életmód itt még létező valóságába. Olyan szembesülés ez, amely óhatatlanul kérdéseket vet fel mindenkiben... És természetesen az egyedülálló növény- és állatvilág is elvarázsol. A teraszos rizsföldek után igazi dzsungel jellegű monszunerdők között visz utunk, hatalmas faóriásokkal, áprilisban virágtengerbe boruló rhododentron-ligetekkel, feljebb fenyvesekkel. Az erdőkben színes madarak, a fákon ugráló langúr-majmok, s ha szerencsénk van, talán még a Jetit is lencsevégre kaphatjuk. :-) Az Annapurna Szentélybe felérve pedig már igazi magashegységi expedíción érezhetjük magunkat a hóborította táj, a lábainknál elterülő gleccserfolyamok és a karnyújtásnyira tőlünk szinte függőleges falakkal az égbe törő hegygerincek láttán. Színes buddhista imazászlók lobognak itt is a szélben, az ámulástól szinte földbe gyökerezik a lábunk, a feledhetetlen napnyugta és a másnapi napfelkelte percenként változó fényeinek átélése pedig kétségtelenül a zsigereinkig ható élményt garantál...

  Első napunkon kényelmesen kelünk, megreggelizünk, majd busszal indulunk Pokharából a délelőtti órákban a Himalája irányába. Kb két órás utazás után Nayapulban terepjárókra váltunk, s azokkal zötykölődünk tovább az 1720 m környékén található Kimche településig. Itt kezdjük el hét napos trekkingünket első etapját. A mai táv egy könnyű és rövid, amolyan bemelegítő szakasz, kezdünk ismerkedni a lépcsőkkel, melyekből a következő napokban jópár akad majd. Jól kijárt földúton, majd lépcsőkön közelítünk a hegyek lábához, gyakran találkozva iskolába tartó gyermekekkel, vagy épp a földekre igyekvő helyiekkel. A háttérben közben már fel-fel tűnik a nepáliak szent hegye, a 6993 méter magas Machhapuchhre, amely aztán végig kíséri utunkat az elkövetkező 6-7 napban. Késő délután érjük el a közel 2000 méteren lévő Ghangruk települését. Délután még teszünk egy könnyed sétát a környéken, majd hangulatos szállásunk teraszáról élvezhetjük az első himalájai naplementénk fényeit... (szint: 230 méter fel, táv: kb 3 km, menetidő: 1,5 óra) Szállás: menedékház, ellátás: reggeli.

 • 6. nap Ghandruk (1950 m), Chhomrong (2220 m)

  3
  A hajnali fények és a napfelkelte pillanata mindenkit kiugrasztanak az ágyból; ahogy a Annapurna South (7219 m) csúcsát először megsütik a vöröslő napsugarak, majd ahogy átbukik nap a szomszédos hegygerincen, mind-mind olyan pillanatok, melyek aztán fárasztó napunk legvégéig erőt és kitartást adnak. Kiadós reggelink után először átkelünk Ghandruk település további részein, majd folytatjuk túránkat Chhomrong felé, mindezt hol folyóvölgyekbe leeresztkedve, majd onnan visszakaptatva a hegyoldalba. Napunkat végigkísérik az apró-cseprő nepáli kisgyermekek angyali arcai, a dolgos helyiek és a hangulatos pihenő helyeink, melyekhez a forró tea mellett a csodás panoráma is társul. Napunk vége felé aztán egy egészen lenyűgöző kilátással bíró hegyi menedékház vendégszeretetét élvezhetjük. (szint: 770 m fel, 480 m le, táv: kb 8 km, menetidő: 5-6 óra) Szállás: menedékház.
 • 7. nap Chhomrong (2220 m), Himalaya (2900 m)

  3
  Harmadik napunkat kezdjük meg a már már "szokásosnak" mondható mesebeli fényekkel és a körülöttünk magasodó hegycsúcsokkal. Elhagyván Chhomrongot - amely az utolsó nagyobb lakott település túránk során - ismét visszaereszkedünk egy folyóvölgybe, majd néha szamár hordákat kerülgetve kelünk át a folyón és a már ismerős lépcsőink segítségével haladunk tovább aznapi célunk felé. Ahogy haladunk egyre magasabbra, úgy a körülöttünk elterülő vidék is más-más arcát mutatja. A rizs- és kölesteraszokat magunk mögött hagyva kisebb-nagyobb erdőségek keresztezik utunkat, bambuszerdők sűrűjén kelünk át, 3000 méter felé közeledve pedig már egyre hűvösebb időben érjük el a Himalaya nevű menedékházat, aznap esti szállásunkat. (szint: 1140 m fel, 510 m le, táv: kb 11 km, menetidő: 6-7 óra) Szállás: menedékház.
 • 8. nap Himalaya (2900 m), Machhapuchhre alaptábor (3700 m)

  4
  Túránk a mai napon ismét egy másik arcát mutatja, hiszen míg szállásunk a köderdők sűrűjében található, addig lassan emelkedő túraútvonalunk egyre inkább gyérülő növényzet mellett halad el. A beszűkülő völgyünk meredek hegyoldalain eközben lenyűgöző vízesések kísérik szinte egész napunkat, miközben már testközelből érezhetjük a tőlünk nyugatra magasodó Machhapuchhre égig érő csúcsának közelségét... A csúcsról elnevezett alaptáborhoz a kora délutáni órákban érkezünk, elfoglaljuk egyszerű szállásunkat, jó idő esetén pedig a 3700 méteres magasság ellenére egy szál pólóban élvezhetjük a melegítő napsugarakat, gyögyörködve a földöntúli kilátásban. Ha az időjárás lehetővé teszi, aklimatizációs célból késő délután egy kisebb túrára indulunk az Annapurna alaptábor felé, ahol aztán a lemenő nap fényeiben készíthetünk jobbnál jobb képeket. Visszatérve szállásunkra korán ágyba bújunk, hiszen másnap hajnali indulás és a végső cél vár ránk! (szint: 960 méter fel, táv: kb 8 km, menetidő: 5-6 óra) Szállás: menedékház.
 • 9. nap Machhapuchhre alaptábor (3700 m), Annapurna alaptábor (4130 m), Dovan (2500 m)

  4
  Kétségkívül hét napos túránk legkeményebbje a mai, ám az előző napok fáradságos emelkedői, az ismétlődő, meredek lépcsők, minden izzadtságcsepp amit eddig hullajtottunk, mind-mind értelmet nyernek napunk végére... A kora hajnali indulás után alig több mint 400 méter szintet kell leküzdenünk, ám az oxigénhiány miatt a túránk első része egy megerőltető, igazi magashegyi menet lesz. Amikor az első reggeli napsugarak már besütnek a Szentélybe, mi már fent fogunk állni az Annapurna alaptábor melletti kis csúcson, ahol az imazászlók lengedeznek a hajnali szélben, mi pedig eggyé válunk a Himalája egyik legmagasabb és legfenségesebb csúcsával, a lábunk előtt magasodó 8091 méteres Annapurnával. Igazi csúcsélmény ez, melynek sajnos délelőtt vége lesz, hiszen még hosszú menetelés vár ránk lefelé, aznapi szállásunkig... Erőt adó forró italaink és késői reggelink után aztán a már ismerős útvonalon indulunk vissza, hogy kora este befussunk vendégházainkhoz. (szint:  430 m fel, 1800 méter le, táv: kb 13 km, menetidő: 8-9 óra) Szállás: menedékház.
 • 10. nap Dovan (2500 m), Jhinu Danda (1720 m)

  3
  Visszafelé javarész a már ismerős útvonalon haladva távolodunk a hóborította hegyóriásoktól. Chomrong után azonban leereszkedünk a Modi Khola partján fekvő apró Jhinu településre, hogy kihasználjuk a patak partján fakadó hőforrások nyújtotta lehetőségeket. Szállásunk elfoglalása után fürdőruhát kapunk magunkra, legyaloglunk a patakhoz, ahol jól fog esni az előző napok túrái után a lazulás a meleg vizes sziklamedencékben. Általában sötétedésig maradunk, így fejlámpát mindenki hozzon magával! (szint: 800 méter le, 250 méter fel, táv: kb 12 km, menetidő: 5-6 óra) Szállás: menedékház.
 • 11. nap Jhinu Danda, Pokhara

  1
  Ma reggel elindulunk utolsó túranapunkra. Búcsút intünk Jhinu hangulatos kis oázisának, leereszkedünk a Modi Khola folyóvölgyébe, és a zubogó folyó mentén visszatúrázunk Kimche településre, ahol helyi taxikba pattanva visszazötykölődünk Naya Pul településre, ahol már vár ránk buszunk, mely repít is vissza Pokharába, a civilizációba. Jól fog esni egy forró zuhany szállásunkon, majd belevetjük magunkat a pokharai éjszaka nyüzsgésébe, keresünk egy remek éttermet, s megünnepelhetjük sikeres túránkat. Pokharai szállodánkban két éjszakát töltünk. (szint: 500 méter le, 200 m fel, táv: kb 10 km, menetidő: 4 óra) Szállás: hotel.
 • 12. nap Pokhara: Világbéke sztúpa, Phewa-tó

  2
  Kalandos hegyitúránk után a jól megérdemelt lazulás következik. Azonban ez a nap sem telik tétlenül, reggeli után egy könnyed túrára indulunk a közeli hegygerincen emelkedő Világbéke sztúpához. A sztúpához vezető kaptató jutalma az a páratlan kilátás, ami tiszta időben odafentről szemeink elé tárul: alattunk a Phewa-tó Pokharával, a háttérben pedig a Himalája, az Annapurna csoport örökké hóborította hegyláncaival és a nepáliak szent hegye, a Machapuchare piramis alakú csúcsával, melyekre már közeli ismerősként tekinthetünk - ezúttal egy másik perspektívából! A gerincről lejövet a Phewa-tó várossal átellenes partjára lyukadunk ki, ahonnan apró bárkákon hajózhatunk vissza a központba. Délután Pokhara bazárnegyedében bóklászhatunk, míg a jól megérdemelt vacsora a hosszabbítást is választók szármára már a másnapi raftinghoz szükséges erőgyűjtést szolgálja. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 13. nap Pokhara, Kathmandu / Seti-folyó, Chitwan Nemzeti Park

  2
  Akik csak az alapprogramot választották, azok reggeli után elhagyják a Pokharát, s egy helyi vezetővel visszabuszoznak Kathmandu városába. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

  Akik a három napos hosszabbítást is választották, azokkal ma raftingolni indulunk. Nepáli utazásunk nem lenne igazán teljes, ha kihagynánk egy vadvízi evezés egyedülálló élményeit itt a Himalája völgyeiben zúgó vad folyamok egyikén. A Seti-túra amolyan kóstoló csak, de izgalomból és szépségből azért akad itt is elég. Pokharából kora reggeli indulással, jó két órás buszozás után érkezünk a Seti folyó partjára, rafting túránk kiindulópontjához. Biztonsági eligazítás után magunkra öltjük a felszerelést, elfoglaljuk helyünket a 6-8 személyes gumitutajokban, majd tapasztalt vezetőink segédletével nekivágunk a haboknak. A Seti különlegessége, hogy nagyobb lakott településektől, gépjárműforgalomtól távol, igazán érintetlen vidéken kanyarog. Számtalan kisebb-nagyobb örvényes zuhataggal, rapiddal kell megküzdenünk, szlalomoznunk a vízből kiemelkedő sziklatömbök között. Egy ebédszünet következik, majd rafting túránk második szakaszán újra az érintetlen tájban evezünk, ahol már néhány komolyabb zúgóval is meg kell „küzdenünk”. Összességében jó 5-6 óra evezés vár ránk, s az utolsó, nagy hullámtörés leküzdése után, a Seti és a Trisuli folyó összefolyásánál érjük el túránk végcélját. Kikötés után átöltözünk száraz ruhába, majd buszra szállunk, hogy az indiai határ mentén fekvő Chitwan Nemzeti Park területén folytathassuk nepáli kirándulásunkat. A lassan már megszokott utazási tempóval az esti órákban érkezünk meg a vadrezervátumba, elfoglaljuk szállásunkat, ahol három éjszakát töltünk. Szállás: hotel, ellátás: reggeli, ebéd a rafting során.
 • 14. nap Kathmandu / Chitwan Nemzeti Park

  Akik csak az alapprogramot választották, azok ma Kathmandu repterére utaznak, és megkezdik hazautazásukat. Ellátás: reggeli.

  A hosszabbítást is választóknak ma egész napos szafari program következtik a Chitwan Nemzeti Park területén. Reggel krokodil lesre indulunk vezetőink kíséretében. A helyiek által használt, egyetlen fatörzsből kivájt kenukkal siklunk a Rapti-folyó sekély vizein, melynek során a vízparton sütkérező krokodilok mellett számos vízimadarat is megfigyelhetünk. Az elefánt telep közelében szállunk partra, ahol megnézhetjük az itt nevelt kis elefántokat. Déltájban igény eseténmegnézhetjük az elefántfürdetést a Rapti-folyó sekény vizeiben. Ebéd után rövid szieszta következik, a délutánt szállásunkon, a medence partján lazulva hagyjuk kicsengeni, de napnyugtanézésre visszatérhetünk a Rapti-folyó partjára, ahol remek koktélozó helyek és hangulatos éttermek várnak. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 15/+1. nap Chitwan Nemzeti Park

  Még egy nap a Chitwan Nemzeti Parkban. Reggeli vagy ebéd után terepjárókba pattanunk, s így próbáljuk a dzsungel királyának számító tigriseket és a Chitwanban nagy számban található, szigorúan védett rhinocéroszokat felkutatni. A tigris nyomára bukkanni ugyan nem olyan egyszerű, viszont orrszarvút, szarvast, lombok között tanyázó majom-csapatokat minden bizonnyal láthatunk. A terepjárókkal relatív nagy területet be tudunk járni, így jó esélyünk van arra is, hogy ha tigrist nem is látunk, jópár orrszarvúval összefussunk, vagy akár az ajakos medve nyomára bukkanjunk. A nap másik fele a lazulásé a medence partján, vagy Sauraha központjában. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 16/+2. nap Chitwan nemzeti park, Kathmandu

  Reggeli után elhagyjuk a Chitwan Nemzeti Park területét, s busszal visszatérünk Kathmandu városába. Este már a jól ismert Thamel negyedben bóklászhatunk, s megtartjuk búcsúestünket. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.
 • 17/+3. nap Kathmandu

  A mai napra szervezett programunk már nincs, a nemzetközi repülőjáratok indulásának függvényében megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter és Pál Máté készítette.

További képek az Eupolisz képtárban.

Az Annapurna alaptábor túráról Pál Máté túravezetőnk által írt élménybeszámolót elolvashatjátok a Mondolo blogon.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.