5137 m - Ararát csúcsmászás

Hegymászótúra a legendák hegyére a varázslatos Keleten

Ararát: népek szent hegye, ahol elsőnek megfeneklett Noé bárkája az özönvíz után. Egy havas hegycsúcs a kopár hegyekkel övezett száraz vidéken, melyet számtalan legenda övez. Egy 5000 métert meghaladó, jelenleg szunnyadó vulkán, melyet a kurdok „Tüzes-hegynek” hívnak. A mítoszok hegye, a második édenkert, ahonnan a Föld újra benépesült, és új szövetség köttetett Istennel. Egy hegy a felhők fölött a török-örmény-iráni határvidékek háromszögében, az ősi selyemút mentén, mely sokáig megközelíthetetlen volt…


Törökország ma a tömegektől zsúfolt tengerparti riviérájáról ismert az átlagos utazó előtt. Pedig van egy másik arca is: egy zártabb, rejtőzködőbb, ahol ősi kultúrák hagyták ott több ezer éves nyomukat. Ahol a mai napig nomádok legeltetik nyájaikat a havas, 3-4000 méteres hegycsúcsok között. Ahol a bazár Belső-Ázsiát idézi, a keleti fűszerek bódító illata keveredik az úd keleti dallamaival. Utazásunk érinti az 1720 méter magasan fekvő, három és fél balatonnyi, sós vizű Van-tavat, fürdünk a Nemrut-hegy hévizes krátertavában, embermagasságú, éjfekete obszidián-tömbök közt sétálhatunk, ihatunk ajrant kurd hegyi nomád pásztorok sátraiban, megmásszuk a Süphan 4058 méter magas vulkáni csúcsát, ahol előttünk még csak hazánk maroknyi fia járt. Megismerkedünk ősi kultúrák emlékeivel, a közel háromezer éves Urartui-birodalom sziklaváraival, ezeréves örmény templomokkal, ősi szeldzsuk medreszékkel, gyönyörű dzsámikkal és az ezeregy éjszaka meséinek palotáival. Reggel a karcsú minaretekből szóló müezzin énekére kelünk – és ezzel is fekszünk. Látjuk a Muradiye-vízeséseket, egy meteoritkrátert, fürdünk egy „gejzírmező” táplálta fürdőben, és felkeressük Noé bárkáját. Utunk csúcsa, a csúcsok csúcsa: az Ararát, melynek 5137 méter magas, hósapkás csúcsa lezárt terület, csak külön engedéllyel járható. Három nap hegymászás után a felkelő Nap vörös fényében fürdő, havas csúcsról csodálhatjuk alattunk, a mélyben elterülő települések öntözött, zöld oázis-foltjait, az Irán felé elnyúló kopár hegyeket, és Jerevánt, az örmény fővárost. Most már tudjuk, miért tartják úgy a kurdok: itt, a világ köldökén az istenek tüzéből született meg az élet...

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség az Ararát alapprogram előtt! Ha már ennyit utaztál, és szeretnél eltölteni egy hetet a kelet-törökországi Kurdisztán varázslatos hegyei között, akklimatizálódva a keleti világhoz, bejárva ezt az érintetlen vidéket és megismerni annak több ezer éves emlékeit, ha szeretnéd elő-akklimatizácóként megmászni a Süphan négyezres vulkáni csúcsát, akkor itt a helyed! Ez alatt az egy hét alatt megismerheted Isztambult, fürödhetsz a Van-tó szódás vizében, vagy a Nemrut-vulkán kráterének termálvizes égszínkék tavában, ókori várakat nézhetsz meg a ősi selyem-út mentén, és végigkóstolhatod a keleti gasztronómia méltán híres termékeit. A kiegészítő program felára 59.000.-Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal hamarabb fogsz elrepülni Törökországba. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend előtt indul, és „félidőben” csatlakoznak hozzánk a csak az alapprogramra befizető útitársak. Azaz számodra a teljes program 2015. augusztus 17-én indul és 2015. augusztus 30-ig tart! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 4 fő jelentkezése esetén indul!  

Ararát mászás utazásunk expedíciós jellegű, fel kell készülni a helyi adottságokból fakadó váratlan helyzetekre. A terület jellegéből adódóan például hiába van előre lefoglalva minden szállásunk – lehet, hogy azt közben már mégis kiadták - és bár célirányosan utazunk mindenhová, érhetnek minket meglepetések, ami miatt programunk megváltozhat. Felhívjuk a figyelmed arra, hogy mindig fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, ami rugalmasságot igényel. A törökök általában mindenre ráérnek, viszont nem ismernek olyan helyzetet és problémát, amelynek ne lenne megoldása.
-1

 
Budapest, Isztambul
 

Isztambulba érkezésünk után elfoglaljuk szállásunkat, melynek közelében kiváló kifőzdék találhatóak, de az utcán is lehet helyi ételkülönlegességeket venni (köfte, börek, döner és mindenféle kebabok). Még este is zajlik az élet. A helyi gasztronómiával való ismerkedés közben megtartjuk a szokásos ismerkedő estünket, és az alapvető keleti illemszabályokkal is megismerkedünk. Bóklászunk a belvárosban, megnézzük a Hagia Sophiát, a Sultanahmet-dzsámit (Kék-mecset), lesétálunk a Boszporuszhoz, eszünk grillezett halat a Galata-híd lábánál, kagylót az Aranyszarv-öböl partján, tehát elmerülünk a 2000 éves város forgatagában.

-2

 
Isztambul
 

Reggel elindulunk szállásunkról újra a belváros felé. Megnézzük Isztambul legnagyobb dzsámiját, a 16. sz-ban épült Süleymaniye-dzsámit. Innen a Nagy-bazár mellett az Egyiptomi-bazárhoz megyünk, amely igazi keleti kavalkádjával – és a Nagy-bazártól olcsóbb áraival – a régi Isztambult idézik. Az Egyiptomi-bazár alján a Galata-híddal szemközt emelkedik a város egyik legszebb dzsámija, a gyönyörű mázas kerámia-csempékkel borított Yeni-dzsámi. A dzsámi  megtekintése után átsétálunk az Aranyszarv-öbölre épült Galata-hídon, amelynek a túloldalán találjuk a Karaköy-halpiacot a Márvány-tenger mindenféle tengeri gyümölcseivel megrakva (halakkal, rákokkal, kagylóval), amelyeket helyben meggrillezve viszonylag olcsón meg is kóstolhatunk. Innen a turisták által nem látogatott Rüstem Pasa hán-ja felé vesszük az irányt. A középkori hánt a mai napig kézművesek, kereskedők uralják, és a környezetében is  folytatódik tovább a túloldalt megismert bazári hangulat – csak itt turisták nélkül, helyi arcokkal. Karaköy mellől zegzugos utcákon felkapaszkodva jutunk el a Galata-negyedbe. Galata ma leginkább focicsapatáról ismert, de az utóbbi időben a szűk utcácskák a helyi művészek, és az idelátogató külföldi fiatalok negyede lett. Ma kétségkívül Isztambul egyik legszínesebb negyede, ahol a dzsámik szomszédságában nyugodtan megfér az ashkenázi zsinagóga és a római katolikus templom, a jobbnál-jobb graffitik a kis galériákkal, a sarki kávézók a spanglit tekerő rasztás fiatalokkal. A negyed legnevesebb látnivalója a bizánci időkből származó Galata-torony. Az épület volt őrtorony, börtön, tűzfigyelő torony, ma a turizmus céljait szolgálja: felső teraszáról gyönyörű a kilátás Isztambulra. Innen az Istiklal-on (Isztambul Váci-utcája) végigsétálunk Galatán egészen a híres Taksim-térig, majd innen le a Boszporuszhoz, a kabatasi kikötőkig. Innen már vízen folytatjuk tovább utunkat: helyi járattal áthajózunk az ázsiai oldalra, Üsküdar-negyedbe. Innen ismét hajóval a Boszporusz európai oldalára.

-3

 
Van, Tuspa vára, Hosap vára, Cavustepe, Van
 

A Van-ba induló repülőgépünk indulásának függvényében a reptérre utazunk. Pár órás repülést követően érkezik meg gépünk a kelet-törökországi Van városába, mely több, mint 3000 éves múltra tekint vissza. Innen kisbusszal folytatjuk tovább az utat az ősi selyemút mentén a festői, havas csúcsokkal ölelt Cavus-tepe erősségének romjaihoz, mely egykor az Urartui-birodalom központja volt. Innen kelet felé folytatjuk tovább utunkat: a hegyeken átkelve a növényzet egyre ritkul, és a kopár, sivatagos hegyek között egyszer csak feltűnik egy sziklaszirtre építve Hosap vára, amely tornyaival, épen maradt 365 szobájával, dzsámijaival ma is a középkort idézi. Miután megmásztuk a fenséges romokkal tűzdelt sziklaszirtet, megebdéleünk egy helyi kifőzdében, és elindulunk vissza nyugat felé, a Van-tó partjára. A délutáni órákban érkezünk vissza Van városába, ahol még felmászunk egy magányos sziklabércen álló, az Urartui-birodalom idejében, háromezer évvel ezelőtt épített Tuspa-várába, megnézzük a feliratos sziklasírokat, majd bevásárolunk, és készülünk a holnapi húzós napunkra.

-4

 
Akklimatizációs túra: Süphan (4058 m)
 

Reggel 5 órakor indulunk Aydinlar falu felé. Jó másfél óra elteltével érkezünk meg a Kizil Dag oldalára, 2200 méteres magasságba. Innen indul akklimatizációs túránk Törökország második legmagasabb vulkánjára a Süphan csúcsára. A kialudt vulkán kettős krátergyűrűjének közepén emelkedik a 4058 méter magas csúcs, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk az Araráttól a Van-tóig. A csúcsra dél körül érünk fel. Az estét Adilcevazban töltjük. (Menetidő: 9-10 óra, szintkülönbség: 1898 méter fel/le.)

-5

 
Adilcevaz, Ahlat, Nemrut-kráter
 

Reggeli kelés után összepakolunk, és megnézzük Adilcevaz városka nevezetességeit: a város felett emelkednek egy urartui várnak a romjai (amely sajnos ma katonai terület), illetve egy szép 13. századi dzsámit és egy medreszét (egykori korániskolát) nézünk meg. Innen az egykori szeldzsuk főváros, Ahlat romjaihoz utazunk. Ez a Van-tó északi partján fekvő városka számos történelmi emlékkel büszkélkedhet, de talán a leglátványosabb a városka faragott kő-monolitokkal díszített szeldzsuk-kori temetője, illetve a városban több középkori tombát is találhatunk. Miután megebédelünk és bevásárolunk, fürdünk egyet a Van-tó szódás vizében, és újra nekivágunk a hegyeknek: felettünk emelkedik a Nemrut-.hegy vulkáni kalderája, háromezer métert is meghaladó csúcsokkal. A hegy egy felrobbant, kalderásodott hajdani vulkán, melynek egykori kráterében gyönyörű tavak rejlenek. A legnagyobb tó hideg vizű, égszínkék vize a kaldera harmadát tölti ki. A szomszédja egy kisebb, türkizkék tó, amelyet azonban a mélyből feltörő meleg vizű források táplálnak, így fürdésre is alkalmas, annak ellenére, hogy 2000 méter felett fekszik. A két tó közötti domboldalon  pedig több kisebb jégbarlang, eljegesedett üreg bújik meg. Ebben a csodálatos természeti környezetben kirándulunk egyet a délutáni órákban, sétálunk egyet a hatalmas, éjfekete obszidián-tömbök között, felmászunk a szomszéd árvalányhajjal borított domboldalra hogy onnan nézzünk le az alattunk elterülő tavakra. Mikor ránkborul az éjszaka, gyönyörű, itthon szinte sosem látható csillagos égboltban gyönyörködhetünk itt, a városok fényszennyezésétől mentes „világvégén". Az estét a hévizes tó partján, sátrainkban töltjük. (Menetidő: 2-3 óra, szintkülönbség: 250 méter)

-6/1

 
Tatvan, Ahdamar-kolostor/Budapest, Van
 

Ha reggel arra kelünk, hogy zörög sátrunk mellett a fű, ne ijedjünk meg: csak a vidék páncélos lakói, öreg szárazföldi teknősök sietnek a tópartra reggelizni. Reggeli után elindulunk vissza a tópartrta. Megállunk egy gyors bevásárlásra Tatvan városban, majd továbbutazunk a tó déli partján a hófoltos, háromezer métert is meghaladó csúcsok között. Dél körül érkezünk meg Ahdamar-szigetéhez, ahová hajóval juthatunk be: itt állnak a Szent-kereszt örmény templom és a kolostor romjai. A templom a Van-tóban egy kis szigeten áll, amit csak hajóval lehet megközelíteni. Az örmények egyik legszentebb temploma volt, ma a környék egyik legszebb építészeti együttese, szépen restaurálva. 

A késő délutáni órákban érkezünk meg Vanba, ahol találkozunk újonnan hozzánk csatlakozó társainkkal, akikkel másnap együtt indulunk el az Ararát irányába. Egy helyi kifőzdében köfték, börekek, dönerek és mindenféle kebabok társaságában megtartjuk szokásos ismerkedő estünket. Az éjszakát Vanban töltjük. 

2

 
Van, Muradiye-vízesések, Dogubeyazit
 

Reggel korán kelünk, majd miután bevásároltunk az Ararát-mászáshoz, kisbuszba ülünk, és átutazunk a hegyek túloldalára az Ararát alá. Dogubeyazit városába. Útközben megállunk a Bendimaha-völgyben, hogy megnézzük a csodálatos Muradiye-vízeséseket, illetve tartunk egy rövid pihenőt a 2664 méter magas Tendürek-hágón. Dél körül érkezünk meg Dogubeyazitba, az Ararát alá. Este, pakolunk, pihenünk, és készülünk a másnapi hajnali kelésre, és az Ararátra megmászására.

3

 
Ararát (2200 m - 3200 m)
 

Reggel 4 órakor kelünk, mert 5 órakor már indulunk is az Ararát lábához. Kisbusszal utazunk fel közel 2200 méterig, innen aztán gyalog folytatjuk túránkat 3200 méteres magasságig, ahova várhatóan dél körül érkezünk meg. A reggeli órákat kell kihasználnunk a mászáshoz, mert lent, a hegy szoknyáján – bár már ez is 2000 méter felett van – a déli órákban nagy a hőség, és iható vizet sehol sem találunk. Útközben, ahogy egyre magasabbra emelkedünk, a ritkás sztyeppet gyér füvű legelők váltják fel. Itt már fel-fel tünedeznek a nomád kurdok sátrai, és a hegyoldalon legelő birkanyájaik. Ha szerencsénk van, be is hívnak egy pohár ajran-ra (erjesztett sózott tejből készülő joghurt szerű ital). Itt a nomádok többnyire még karókkal alátámasztott hagyományos, kecske illetve birkagyapjúból szőtt sátrakban élnek, és az év nagy részét a hegyen töltik, a téli idő beálltával ereszkednek csak le a hegyek lábához. Hatalmas bazalttömbök között egyszer csak feltűnik a 3200 méteren fekvő tábor viszonylag lapos, füves terasza. Kifújhatjuk magunkat, megérkeztünk. Sátraink felállítása után a délután a pihenés, akklimatizáció ideje. Szükség lesz holnap az erőnkre!  Az éjszakát itt töltjük. (Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel.)

4

 
Ararát (3200 m - 4200 m)
 

Reggel korán kelünk, fölöttünk az Ararát hósapkája csillog a felkelő Nap fényében, alattunk pedig lassan kialszanak Dogubeyazit fényei. Gyors pakolás után elindulunk a fehér hósapka irányába. Az út egyre meredekebbé válik, fél óra múlva már málladozó vulkáni törmeléken járunk. Az összefüggő, legeltetett gyep eltűnik, helyette viszont a sziklák repedéseiben gyönyörű virágok fogadnak. Az út meredeken szerpentinezik egyre feljebb, mi meg levegő után kapkodunk. Itt az ideje lassítani! Nem szabad túlhajtani magunkat, mert holnap csúcstámadás, inkább arra tartalékoljuk erőnket! Lassan haladunk, és egyszer csak feltűnik a 4200-as tábor feletti hófolt. Innen még vagy két óra kapaszkodás, és végre ott vagyunk! A kőből épített szélfogó falak között elfoglalhatjuk sátorhelyünket. A délutánra nem marad más hátra, mint hogy elsétáljunk a forráshoz vízért (ezt a tábor feletti hófolt táplálja), megfőzzük korai vacsoránkat és a holnapi teát, illetve elkészítsük a holnapi szendvicseket. Ezek után kifekhetünk egy hatalmas kőtömbre, és biztonságos távolságból hallgathatjuk az alattunk leszakadó gleccser jég és sziklatömbjeinek félelmetes dübörgését. Célszerű minél hamarabb aludni térni, hiszen holnap hajnal fél háromkor kelünk! (Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel.)

5

 
Ararát (4200 m - 5137 m - 4200 m)
 

A csúcsmászás napja! Hajnali fél háromkor még nehéz felkelni, és hideg is van. Gyors készülődés után elindulunk, és követjük társaink fejlámpáinak fénykígyóját a csillagos ég alatt a csúcs felé. Lassan kelet felől a horizonton világosodni kezd az ég alja, majd narancsvörösbe hajlik, végül alattunk a mélyben eltűnnek Dogubeyazit utcai lámpáinak aprócska fényei is. Valahol Irán felől felkel a Nap, és az Ararát hosszú, kúp alakú árnyékot vett az alattunk elterülő hullámzó tájra. A hosszú, törmelékes kapaszkodó után végre elérjük a csúcs hósapkájának szélét. Felcsatoljuk hágóvasainkat, és újra nekivágunk az egyre lankásabbá váló útnak. És egyszer csak feltűnik előttünk a hósapka keleti peremén a legmagasabb pont, a csúcs! Már csak egy hosszú negyedóra van hátra, és egyszer csak nincs tovább. Ott állunk 5137 méteren, a legendák hegyének tetején, a Világ tetején, ahol Noé is megfeneklett. A szél arcunkba fúj, alattunk Jereván, Irán és az Örmény-felföld innen csak domboknak tűnő háromezres hegyei hullámzanak a felkelő Nap sugaraiban… Ámulunk… Kis pihenő, csúcsfotó és csúcscsoki után elindulunk lefelé. A 4200 méteres táborba sátrainkhoz előreláthatólag délután 2 óra körül érünk vissza. Pihenjünk, megérdemeljük! (Menetidő: 7-8 óra, szintkülönbség: 936 méter fel/le.)

6

 
Ararát (4200 m - 2200 m), Dogubeyazit
 

Reggeli gyors pakolás után elindulunk vissza, Dogubeyazit irányába. Amilyen nehezen ment felfelé, olyan könnyen megy lefelé. Délután két óra körül ott állunk buszunk mellett, amivel röpke óra alatt visszazötyögünk Dogubeyazitba, ahol végre regenerálódhatunk az Ararát után. A késő délutáni órákban elindulunk a Tendürek vulkáni kúpja alá, ahol az utóvulkáni tevékenység hatására feltörő termálvizes források és gejzírek vizére épült archaikus fürdőben áztatjuk ki tagjainkat a csillagos ég alatt. (Menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 2000 méter le.)

7

 
Tartaléknap
 

Ez a nap túránk tartalék napja. Programunkat aprólékosan, a helyi viszonyok figyelembevételével terveztük, azonban így is előfordulhatnak előre nem látható, váratlan körülmények, rossz időjárási viszonyok a csúcstámadás tervezett napján, melyek következtében módosulhat az útiterv. Ha ez bekövetkezne, akkor időnket át tudjuk tervezni ennek a biztonsági (tartalék) napnak a figyelembevételével. Amennyiben tartaléknapunkat az Araráton nem szükséges igénybe venni, úgy ezen a szabadnapon Ani-ba, az ősi örmény fővárosba utazunk. A hajdani főváros csodálatos templomromjai az Arasz és az Ani folyók szurdokai fölé magasodnak. A romváros az 1001 templom városaként volt ismert a középkorban. A hatalmas kövekből épített templomok ezer év elteltével, romjaikban is lenyűgözőek. Útközben megnézzük a Kars városát is.

8

 
Ishak Pasa Szerája, Noé bárkája, meteorit kráter
 

Reggel az Ishak Pasa Szerájba látogatunk, amely kétség kívül Kelet-Törökország legértékesebb építészeti alkotása. Itt, az ősi Selyem-út mentén építették fel ezt a palotát, amelynek gazdagságát a kereskedelmi útvonal közelsége adta, és még napjainkban is az Ezeregyéjszaka világát idézi. Innen buszunkkal a bibliai Noé bárkájához, illetve az annak tartott érdekes képződményekhez utazunk. Ezután egy 1982-ben becsapódott meteor kráteréhez utazunk közvetlen az iráni határ mellé, a török-iráni határsávba. A délutáni órákban kisbuszunkkal kirándulunk egyet a környéken: ellátogatunk a hegyek közé több eldugott kurd faluba, megnézzük a „Vörös forrásokat", és Noé bárkája horgonyköveinek tartott ősi örmény temetőt.

9

 
Hazautazás
 

Korai kelés után kisbuszba szállunk, és átutazunk Van városába, ahonnan a repülőjárat menetrendjétől függően indul vissza repülőnk Budapestre.

Az oldalon látható képeket Klein Dávid és Gyimóthy Balázs készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés