Bejelentkezés

5137 m - Ararát

Hegymászótúra a legendák hegyére a varázslatos Keleten

Ararát, vagyis különböző népek szent hegye, ahol elsőnek megfeneklett Noé bárkája az özönvíz után. Egy havas hegycsúcs a kopár hegyekkel övezett száraz vidéken, melyet számtalan legenda övez. Egy 5000 métert meghaladó, jelenleg szunnyadó vulkán, melyet a kurdok „Tüzes-hegynek” hívnak. A mítoszok hegye, a második édenkert, ahonnan a Föld újra benépesült, és új szövetség köttetett Istennel. Egy hegy a felhők fölött a török-örmény-iráni határvidékek háromszögében, az ősi selyemút mentén, mely sokáig megközelíthetetlen volt. Utunk csúcsa, a csúcsok csúcsa, az Ararát, melynek 5137 méter magas, hósapkás csúcsa lezárt terület, csak külön engedéllyel járható. Három nap hegymászás után a felkelő Nap vörös fényében fürdő, havas csúcsról csodálhatjuk alattunk, a mélyben elterülő települések öntözött, zöld oázis-foltjait, az Irán felé elnyúló kopár hegyeket, és Jerevánt, az örmény fővárost. Most már tudjuk, miért tartják úgy a kurdok: itt, a világ köldökén az istenek tüzéből született meg az élet.

Időpontok

 • 2024. augusztus 01 → 07.
Előakklimatizáció a Kaçkar-hegységben, hiszen ezúttal is visszatérünk a fekete-tengeri régió hegyvidékeibe, ahol legszebb részekből kínálunk egy életre szóló kalandot. Első napunkon északról közelítjük a Kaçkar-hegységet, ahonnan egy 5 napos, felejthetetlen gyalogtúrára indulunk. Célunk a 3937 méteres Kaçkar-hegy, ám a csúcsélményen kívül a hegység igazi magashegyi életérzést, alpesi csúcsokat, és glaciális formakincseket is tartogat számunkra. Az átkelés igazi élményét gyönyörű tengerszemek és a végeláthatatlan panoráma koronázza meg, miközben visszaereszkedve a folyóvölgyekbe, a török hegyvidékekre jellemző, pásztorkodásra használt felföldeket, és bájos falvakat látogatunk meg, ahol megismerhetjük az egyszerű hegyvidéki emberek feltétel nélküli vendégszeretetét is.
 • 1. nap Van, Doğubayazıt

  A Kaçkar-trekkingen is részt vevőkkel ma jól megérdemelt pihenőnapunkat töltjük, majd a délután folyamán találkozunk az Ararát csúcsmászásra érkező csapattársainkkal.

  Ararát program: Érkezés Van városának nemzetközi repülőterére, ahol programunk indul, majd transzfer az Ararát lábánál fekvő Doğubayazıtba. Vacsora és megbeszélés után korán eltesszük magunkat másnapra, hiszen a következő napon már indul a túránk! Szállás: szállóban.
 • 2. nap Doğubayazıt, Cevirme (2200 m), 1-es tábor (3200 m)

  3
  Egészen korán kerünk, majd reggelink után gyors pakolás következik. Kisbusszal utazunk fel közel 2200 méterig, innen aztán gyalog folytatjuk túránkat 3200 méteres magasságig, ahova várhatóan dél körül érkezünk meg. A reggeli órákat kell kihasználnunk a mászáshoz, mert lent, a hegy szoknyáján – bár már ez is 2000 méter felett van – a déli órákban nagy a hőség, és iható vizet sehol sem találunk. Útközben, ahogy egyre magasabbra emelkedünk, a ritkás sztyeppet gyér füvű legelők váltják fel. Itt már fel-fel tünedeznek a nomád kurdok sátrai, és a hegyoldalon legelő birkanyájaik. Ha szerencsénk van, be is hívnak egy pohár ajranra (erjesztett sózott tejből készülő joghurt szerű ital). Itt a nomádok többnyire még karókkal alátámasztott hagyományos, kecske illetve birkagyapjúból szőtt sátrakban élnek, és az év nagy részét a hegyen töltik, a téli idő beálltával ereszkednek csak le a hegyek lábához.Hatalmas bazalttömbök között egyszer csak feltűnik a 3200 méteren fekvő tábor viszonylag lapos, füves terasza. Kifújhatjuk magunkat, megérkeztünk. Sátraink felállítása után a délután a pihenés, akklimatizáció ideje. Szükség lesz holnap az erőnkre! Az éjszakát itt töltjük. Szállás: 2 személyes, magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli a szállóban, majd ebéd és vacsora a hegyen. Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel.
 • 3. nap 1-es tábor (3200 m), akklimatizációs túra (3900 m), 1-es tábor (3200 m)

  3
  A mai nap a szükséges akklimatizáció megszerzése miatt elengedhetetlen. Bőséges reggelink után nincs más dolgunk, mint a legszükségesebb felszerelésekkel nekiindulni a táborunk feletti gerincen, hogy néhány óra kemény kaptató után már 3900 méter felett egy picivel, egy gyönyörű sziklapárkányon találjuk magunkat. Itt ebédelünk egyet, élvezzük a kilátást, majd 1-másfél órás ittlétünk után visszaereszkedünk az 1-es táborba, kicsivel 3000 méter fölé. Erőt adó vacsoránk után átbeszéljük az eddigi tapasztalatokat és korán álomra hajtjuk fejünket. Menetidő: 4-5 óra, szint: 700 méter fel/le. Szállás: 2 személyes, magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 4. nap 1-es tábor (3200 m), 2-es tábor (4200 m)

  4
  Reggel korán kelünk, fölöttünk az Ararát hósapkája csillog a felkelő Nap fényében, alattunk pedig lassan kialszanak Dogubeyazit fényei. Gyors pakolás után elindulunk a fehér hósapka irányába. Az út egyre meredekebbé válik, fél óra múlva már málladozó vulkáni törmeléken járunk. Az összefüggő, legeltetett gyep eltűnik, helyette viszont a sziklák repedéseiben gyönyörű virágok fogadnak. Az út meredeken szerpentinezik egyre feljebb, mi meg levegő után kapkodunk. Itt az ideje lassítani! Nem szabad túlhajtani magunkat, mert holnap csúcstámadás, inkább arra tartalékoljuk erőnket! Lassan haladunk, és egyszer csak feltűnik a 4200-as tábor feletti hófolt. Innen még vagy két óra kapaszkodás, és végre ott vagyunk! A kőből épített szélfogó falak között elfoglalhatjuk sátorhelyünket. A délutánra nem marad más hátra, minthogy pihenünk, vagy épp 150 méter további szintet leküzdve egy újabb gyönyörű kilátóhelyre túrázhatunk fel. Ezek után kifekhetünk egy hatalmas kőtömbre, és biztonságos távolságból hallgathatjuk az alattunk leszakadó gleccser jég és sziklatömbjeinek félelmetes dübörgését. Célszerű minél hamarabb nyugovóra térni, hiszen következő nap kora hajnalban kelünk! Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel. Szállás: 2 személyes, magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 5. nap 2-es tábor (4200 m), Ararát (5137 m), 1-es tábor (3200 m)

  A csúcsmászás napja! Hajnali fél 2 körül még nehéz felkelni, és hideg is van. Gyors készülődés után elindulunk, és követjük társaink fejlámpáinak fénykígyóját a csillagos ég alatt a csúcs felé. Lassan kelet felől a horizonton világosodni kezd az ég alja, majd narancsvörösbe hajlik, végül alattunk a mélyben eltűnnek Dogubeyazit utcai lámpáinak aprócska fényei is. Valahol Irán felől felkel a Nap, és az Ararát hosszú, kúp alakú árnyékot vett az alattunk elterülő hullámzó tájra. A hosszú, törmelékes kapaszkodó után végre elérjük a csúcs hósapkájának szélét. Felcsatoljuk hágóvasainkat, és újra nekivágunk az egyre lankásabbá váló útnak. És egyszer csak feltűnik előttünk a hósapka keleti peremén a legmagasabb pont, a csúcs! Már csak egy hosszú negyedóra van hátra, és egyszer csak nincs tovább. Ott állunk 5137 méteren, a legendák hegyének tetején, a Világ tetején, ahol Noé is megfeneklett. A szél arcunkba fúj, alattunk Jereván, Irán és az Örmény-felföld innen csak domboknak tűnő háromezres hegyei hullámzanak a felkelő Nap sugaraiban… Ámulunk… Kis pihenő, csúcsfotó és csúcscsoki után elindulunk lefelé. A 3200 méteres táborba sátrainkhoz előreláthatólag délután 3-4 óra körül érünk vissza. Pihenjünk, megérdemeljük! Menetidő: 8-10 óra, szintkülönbség: 937 méter fel/ 1937 méter le. Szállás: 2 személyes, magashegyi sátrakban. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap 1-es tábor (3200 m), Cevirme (2200 m), Doğubayazıt, Ishak Pasa Szerája

  3
  Reggeli gyors pakolás után elindulunk vissza, Dogubeyazit irányába. Amilyen nehezen ment felfelé, olyan könnyen megy lefelé. Dél körül már ott állunk buszunk mellett, amivel egy röpke óra alatt visszazötyögünk Dogubeyazitba, ahol végre regenerálódhatunk az Ararát után. A délutáni órákban a közeli Ishak Pasa Szerájba látogatunk, amely kétség kívül Kelet-Törökország egyik legértékesebb építészeti alkotása. Itt, az ősi Selyem-út mentén építették fel ezt a palotát, amelynek gazdagságát a kereskedelmi útvonal közelsége adta, és még napjainkban is az Ezeregyéjszaka világát idézi. Menetidő: 3-4 óra, szintkülönbség: 1000 méter le. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli a hegyen.
 • 7. nap Doğubayazıt

  A mai napon elbúcsúzunk Törökországtól, szervezett programunk már nincs. A repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.

Út ára tartalmazza

- a szállást Doğubayazıtben szállókban 2 éjszakára, 2 ágyas szobákkal, külön fürdőszobával és 2 reggelivel,
- a szállást magashegyi sátrakban 4 éjszakára, polifoamokkal,
- a teherhordást öszvérekkel végig a túra során,
- az összes étkezést és külön szakácsot a túránk során (4 reggeli, 4 ebéd és 4 vacsora),
- a csúcsmászás során használt hágóvasak bérleti díját,
- a mászóengedélyt és a kötelező helyi vezetőket az Ararátra,
- a belépőket az Ishak Pasa Szerájába,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfert, 
- a biztosítást,
- a nem feltüntetett étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha az euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára (Budapest - Van / Van - Budapest útvonalon) 170.000 Ft - 200.000 Ft-tól. (2024.február 20.)


Utazás

Törökországig repülővel, az országon belül bérelt kisbusszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Nehéz hegymászótúrák, nehéz gyalogtúrákkal. Bár az út során megmászott hegyek semmilyen különös technikai kihívást sem rejtenek, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel. Az Araráton napi 1000 méter szintemelkedésre számíthatsz, amelyet 4-6 óra alatt kell leküzdened, ezért elengedhetetlen a jó állóképesség. A csúcs alatti utolsó órákban az Ararát tetejét borító jégsapkán gyalogolunk, ehhez szükség lesz hágóvasra, illetve a hágóvassal való közlekedésre. Jégcsákány (túracsákány) nem szükséges, elég a túrabot is. 4000 méter fölött mindenképp fagyos, szeles időre kell számítani, néha pedig hóvihar is előfordulhat.

A nagy tengerszint feletti magasság miatt már 3000 méter felett kicsit nehezebb légzésre kell számítani, amit fokozatos, lassú emelkedéssel, lassú haladással, megfelelő akklimatizációval igyekszünk enyhíteni. Az oxigénhiányos környezetre mindenki szervezete másképp reagál, de 4000 méter fölött már általánosan jelentkezhetnek a magashegyi betegség enyhébb, nem veszélyes, de kellemetlen tünetei: tompa fejfájás, álmatlanság, hányinger, étvágytalanság. Erre mindenképpen fel kell készülni. A tünetek esetleges súlyosbodása esetén az érintett résztvevőnek a túrát azonnal meg kell szakítani, és alacsonyabb tengerszint feletti magasságba kell visszaereszkedni. A túra során rendszeresen, minden reggel megmérjük a résztvevők véroxigén szintjét és pulzusát, hogy az akklimatizációt pontosan nyomon kövessük! Amennyiben nem jártál még nagyobb magasságban, a sikeres akklimatizáció érdekében ajánlunk egy alpesi háromezrest a túra előtt két héttel. Itt megismerkedhetsz a hágóvas használatával, alapvető magashegyi ismeretekkel. Kiemelten figyelünk a fokozatos akklimatizációra, de ennek ellenére számolnunk kell szervezetünk fokozott igénybevételével.

A túrán való részvétel feltétele a magashegyi túrázásban való jártasság, 3-4000 méteres magasságot elérő trekking túrák sikeres teljesítése! Jelentkezéskor a megjegyzés rovatban kötelező jelleggel kérjük felsorolni az elmúlt két évben általad végrehajtott túrákat, magashegyi mászásokat! Amennyiben még nem rendelkezel magashegységi trekking gyakorlattal, javasoljuk, hogy előzőleg vegyél részt például az áprilisi Toubkal csúcstúránkon!

A túrát ezzel együtt is csak kimondottan jó kondícióval, túrázási gyakorlattal rendelkezők részére ajánljuk! 60 éves kor feletti jelentkezést - a túrázó érdekében - kizárólag háziorvos irásos ajánlásával tudunk elfogani. A részletes napi program megvalósítása az alapvető cél, de az időjárás és a résztvevők fizikális erőnléte, illetve az esetleges akklimatizációs problémák lehetőséget adnak a túravezetőnek arra, hogy amennyiben szükséges, a meghirdetett sorrenden változtasson, vagy a programon módosítson. 

Fontos! Programunkon magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel. Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében, például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk! Az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonal módosítás kérdésében mindig a túravezető dönt, döntése minden utasra kötelező érvényű!

Szállás

Doğubayazıtban szállóban fogunk megszállni, 2-3 ágyas szobákban, ahol mindegyik szoba rendelkezik saját hideg/meleg vizes, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A tisztaságra mindig figyelnek. A szobák mérete és tájolása egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az Ararát mászás alatt kempingezni fogunk, hiszen a hegyen még nem építettek ki menedékházakat. A kijelölt kempingekben helyi partnerünk fog felelni a sátrak felállításáért, melyek 2 személyesek lesznek, és kapunk hozzájuk polifoamokat is. Így részünkről szintén csak egy vastag hálózsákot kell majd hozni.

Terület

Repülővel érkezünk Örmény-felföldre. Ezt a területet kurdok lakják. Ez a 20 milliós büszke nép barátságos, vendégszerető, és nem vérengző terrorista, ahogy sokszor a médiában halljuk. Innen megyünk fel az Örmény-felföldre (ahol az örmény genocídiumnak köszönhetően már nem nagyon van örmény, itt is nagyobbrészt kurdok laknak). A terület ilyenkor még jobbára zöldell, a klíma elviselhető, 30-32 Cº  napközben, míg éjszaka akár 10 Cº körülire is lehűlhet a levegő. Nem csoda, hiszen a völgytalpak is 1800-2000 méteren húzódnak.

Ország

Nagyon kedves, barátságos ország, kifejezetten kedvelik a magyarokat, rokon népként tekintenek ránk a törökök. A kurdok is kedvelnek – ennek a hidegháborúig visszanyúló politikai okai is vannak – mindenhol barátságosan állnak a magyarokhoz. Természetesen itt is ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt, mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem. Általánosságban elmondható viszont, hogy a közbiztonság vidéken jó. De mivel Kurdisztánban járunk az Iráni határ közelében, számítanunk kell gyakran katonai ellenőrző pontokra. Ezektől nem kell megijedni, ez a biztonságot szolgálja – a török katonák meg amúgy is kedvelik a magyarokat. A hivatalos közegek mindenhol segítőkészek a turistákkal, bizalommal lehet hozzájuk fordulni. De ne felejtsünk el néhány szabályt: katonát, rendőrt, laktanyát és ellenőrző pontokat sohasem fotózzunk! A beszélt nyelv a kurd, a hivatalos a török, ezek mellett a németet és az angolt elég jól megértik, de a bazárban már nem is szükséges nyelvismeret, minden megoldódik. :) Törökország modern, iszlám ország ahol a vallásnak megfelelően néhol nekünk is alkalmazkodnunk kell a szokásokhoz. Az európai nyári viselet (rövidnadrág, póló, stb.) már mindenhol elfogadott, de a vallási célú helyek (mecsetek, dzsámik) látogatásakor nekünk is kezet-lábat takaró öltözéket és fejfedőt kell viselnünk. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden kempingben lehetőséged van feltölteni. Törökország nagyon gyors ütemben fejlődik. Utak épülnek, házak, lakótelepek nőnek ki a földből szemvillanás alatt. Emiatt előfordulhat, hogy ahol tavasszal még kemping állt, már építkezés foglalja el a helyét. Fel kell készülnünk az ilyen helyzetekre, és ha rugalmasan kezeljük, nem érezzük problémának.

Időjárás

Az Örmény-felföldön – míg a nappalok forróak – a magas fekvésnek és a kontinentális éghajlatnak köszönhetően az éjszakák hűvösek is lehetnek. Hegyvidéken 3000 méter felett a magashegységeknek megfelelő éghajlat uralkodik, számítanunk kell hóesésre, hóviharra és fagyra is, hiszen az Araráton 5000 méter fölé megyünk. Ide kötelező a teljes téli felszerelés!

Felszerelés

- nagy túrazsák vagy sportzsák: ebbe kerül a felszerelésed nagy része; a trekking túrán ezt a zsákot öszvérekkel szállítják, így javasoljuk, hogy amolyan „nyűhetőbb”, erősebb anyagú hátizsákot hozz! 
- kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van),
- meleg hálózsák (a hegymászás során éjszakánként előfordulnak mínuszok, így fontos, hogy a komfort fokozat - nem az extrém érték! - mindenképp a 0 és –5 körüli tartományba nyúljon!),
- jól bejáratott, betört, vízálló túrabakancs, váltásnak túraszandál vagy edzőcipő, papucs,
- fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, esőnadrág, meleg és szélálló ruha (az Araráton négyezer méter felett nyáron sem gyakran emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé), meleg sapka és kesztyű, arcvédő maszk,
- egészségügyi ragtapasz, naptej.
- jó minőségű UV-szűrős napszemüveg (gleccserszemüveg), mivel a felsőbb régiókban akár kiterjedt hómezőkre is számíthatunk,
- kamásli,
- nagyon fontos a fejlámpa a tartalék elemmel, mert a csúcshódítás napján napkelte előtt indulunk,
- a termosz ekkor szintén kiemelt fontosságú, hogy elegendő meleg italunk legyen a hosszú menetelés során a hideg éjszakában!
- javasolt legalább két hosszúnadrág, két pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel!
- a trekking során jó hasznát veszitek egy teleszkópos túrabotnak is.

Mivel előfordult már, hogy a repülőgépre feladott poggyász esetenként csak késve érkezett meg, azt javasoljuk, hogy a túrázáshoz nélkülözhetetlen felszerelésed (bejáratott túrabakancs, túranadrág, jófajta aláöltözet, soft-shellkabát, esőkabát) legyen rajtad, illetve a kishátizsákban, amit a repülőre felviszel.


A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

Védőoltás: Kötelezően előírt védőoltás nincs Törökországban.

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt palackozott vízzel (!) alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel el tudod kerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, bár kelet felé haladva kissé alacsonyabbak, de minden alku kérdése. Ha nem vagy speciális diétán, csak annyi élelmiszert hozz, amivel kibírod a repülőn. Az út során lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A török konyha nálunk is jól ismert elemei (kebab-félék, baklavák, stb.) mindenhol fellelhetőek, és a magyarországi árhoz képest olcsók, és sokszor finomabbak. A török konyhát kár kihagyni! Szintén olcsó a déligyümölcs, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

A helyi fizetőeszköz a török líra (TRY, jelenleg 1 líra=11 Ft körül alakul, de eléggé hullámzó mostanában a líra árfolyama). Mindenképp eurót vagy amerikai dollárt hozz magaddal, melyet az első napon fogunk átváltani török lírára. Ha nem akarsz valutát kihozni, természetesen tudod használni a helyi ATM-eket is. Mivel a hegyen kívül gyakorlatialg alig lesz lehetőségünk vásárlásra, ezért költőpénznek 40.000-50.000 Ft-nyi török líra bőven elegendő. Ez elég lesz a városban elfogyasztott vacsoráinkra, esetleges alkoholos italokra, vagy épp pár ajándékra.

A helyi vezetőknek adott kötelező borravaló: 40-50 euró/fő.

Vám

Törökországba nem kell vízum, csupán egy érvényes útlevél. Az útlevélnek még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás itt található. A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg! Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, valamint olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (kötélbiztosítás, hágóvas, jégcsákány) használatát indokolják. Mivel a legtöbb biztosítás felső magassághatára 3500 méter környékéig terjed csak, javasoljuk irodánkban megkötni az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air & Cruise Outdoor elnevezésű utasbiztosítási termékét, amely alapján a  biztosító kockázatot vállal kizárólag az Eupolisz utazási iroda által szervezett vadvízi evezésekre, raftingra és tengerszint felett legfeljebb 7.150 méteren történő trekking túrákra is.

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Amennyiben rendelkezel már utasbiztosítással, ellenőrizd le, hogy kiterjed-e a fent írt speciális sport extra kategóriára is! 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 15.750 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 19.950 Ft/fő
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 31.710 Ft/fő

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.