Bejelentkezés

3937 m - Kaçkar-trekking

Észak-Törökország legszebb túrái és csúcstámadás a vadregényes Kaçkar-hegységben

Törökországból idén nyáron is a lehető legtöbbet szeretnénk nektek megmutatni. Ezért a népszerű Kappadókia és Lükia utunk, illetve az Ararát csúcsmászás mellett ezúttal is visszatérünk a fekete-tengeri régió hegyvidékeibe, ahol legszebb részekből kínálunk egy életre szóló kalandot. Első napunkon északról közelítjük a Kaçkar-hegységet, ahonnan egy 5 napos, felejthetetlen gyalogtúrára indulunk. Célunk a 3937 méteres Kaçkar-hegy, ám a csúcsélményen kívül a hegység igazi magashegyi életérzést, alpesi csúcsokat, és glaciális formakincseket is tartogat számunkra. Az átkelés igazi élményét gyönyörű tengerszemek és a végeláthatatlan panoráma koronázza meg, miközben visszaereszkedve a folyóvölgyekbe, a török hegyvidékekre jellemző, pásztorkodásra használt felföldeket, és bájos falvakat látogatunk meg, ahol megismerhetjük az egyszerű hegyvidéki emberek feltétel nélküli vendégszeretetét is.

Időpontok

 • 2023. június 30
  → július 05.
Ha 5 nap nem elég a törökországi magashegyek világából, a Kaçkar-trekking után csatlakozz az Ararát csúcsmászó csapathoz Doğubayazıt városában! A Kaçkar-trekking 5. napján így egész napos, buszos utazás után este fogsz megérkezni, ahol a következő napot pedig pihenéssel töltheted, amíg az Ararát csúcsmászó csapat is megérkezik.
 • 1. nap Trabzon, Ayder

  1
  Érkezés a Fekete-tenger partján fekvő Trabzon városába. A nemzetközi repülőtérről indul közös utazásunk kisbuszunkkal, amellyel a Kaçkar-hegység északi részére, Ayder városába utazunk.
 • 2. nap Ayder, Yukari Kavron (2260 m), Büyükdeniz-tó (2950 m), Naletleme-hágó (3230 m), Olgunlar (2160 m)

  4
  A Kaçkar-hegység túránk első napja egyben az átkelés napja is, amikor a Kaçkar-hegység északi oldaláról az déli oldalára tesszük át székhelyünket. Korán reggel összepakolunk Ayderben, elfogyasztjuk bőséges reggelinket, majd amíg segítőink az öszvéreket málházzák, megkezdjük kőkemény gyalogtúránkat Yukari Kavrontól. Célunk a 3200 méter feletti Naletleme-hágó, ám előtte eltúrázunk a 2800 méteren fekvő Büyükdeniz-tóhoz, ahol pihenünk és ebédelünk egyet, sőt, a legbátrabbak akár meg is mártózhatnak a kristálytiszta vízű tóban. A hágón való átkelés kétségkívül túránk egyik csúcspontja lesz, hiszen a Kaçkar-hegység 3700 méter körüli hegyei kerülnek karnyújtásnyira: a Karaca (3633 m), a Geztepe (3760 m), valamint a Mezovit (3711 m) csúcsainak árnyékában kelünk át a 3200 méteres hágón, majd egy vadregényes völgyben megkezdjük az ereszkedésünket Olgunlar településéig. Kellemes falusi panziónkban már meleg vacsorával és kényelmes szobákkal várnak minket. Túratáv: kb. 12 km, szint: 1100 méter fel/le, menetidő: 8-8 óra. Szállás: vendégházban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 3. nap Olgunlar, Dilberdüzü-tábor (2900 m)

  3
  Második túranapunkon folytatjuk felejthetetlen gyalogtúránkat a Kaçkar-hegység elképesztő kulisszái között. A mai napon egy pihentetőbb szakasz vár ránk, nagyjából 800 métert fogunk emelkedni, hiszen esti szállásunktól először a 2400 méteres Hastaf Yaylasi egykori romos pásztorszállást érintjük majd, hogy aztán közvetlenül a következő napi célunk, a 3937 méteres Kaçkar-hegy lábánál fekvő Dilberdüzü-tábor felé vegyük az irányt. A Kaçkar-hegység eközben igazi magashegység képét nyújtja a éles sziklagerincekkel, égbetörő csúcsokkal és az egykori gleccserek által formázott völgyekkel, tengerszemekkel, és varázslatos alpesi rétekkel. A kora délután folyamán érkezünk meg a 2900 méter körül fekvő táborunkba, ahol már várni fognak minket kényelmes magashegyi sátraink. Amíg segítőink elkészítik a meleg vacsorát, addig sétálunk egyet a környéken, és szoktatjuk szervezetünket a kicsivel 3000 méter alatti magassághoz. A török fogásokból még a hegyi táborunkban is kijut majd, ebben a magasságban pedig akár még egy ízletes helyi sört is megihatunk. Túratáv: kb. 8 km, szint: 800 méter fel, menetidő: 5-6 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 4. nap Dilberdüzü-tábor (2900 m), Kaçkar-hegy (3937 m), Dilberdüzü-tábor (2900 m)

  4
  Kemény napnak nézünk elébe, hiszen célunk a hegység legmagasabb és egyben névadó csúcsa, az éppen hogy 4000 méter alatti Kaçkar-hegy. Reggelinket még sötétben fogyasztjuk el, hogy már az első napsugarak előtt úton legyünk a csúcs felé, fejlámpáink fényénél. Alig 1 óra alatt érünk el a 3400 méteren fekvő Deniz-tóhoz, ahol fújunk egyet, iszunk pár korty meleg teát, és persze fotózunk is, hiszen a felkelő nap sugarai itt már vörösre fogják festeni a felettünk magasodó hegycsúcsokat. A tótól aztán még kb. egy 3 órás izzasztó túra vár ránk, amíg sziklás, nehéz, ám jól kijárt ösvényen, várhatóan a délelőtti órákban megérkezünk Törökország egyik ikonikus csúcsára, a 3937 méteres Kaçkar-hegyre. A kilátás és a környék hegyei döbbenetes látványt nyújtanak majd, ezért hagyunk elég időt a csodálkozásra, fényképezésre, és az egyre vékonyodó magashegyi levegő beszippantására. A lefelé utat aztán már egy jóval gyorsabb tempót diktálva, de nyugodt léptekkel tesszük meg, hogy délután felé beérkezzünk a már ismerős magashegyi táborunkba. A szokásos meleg vacsora mellett természetesen átbeszéljük csúcstámadó napunk élményeit. Túratáv: kb. 12 km, szint: 1044 méter, fel/le menetidő: 9-10 óra. Szállás: 2 személyes sátrakban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 5. nap Dilberdüzü-tábor (2900 m), Olgunlar (2200 m), Yusufeli, Trabzon/Doğubayazıt

  3
  A mai napra nem marad más dolgunk, minthogy egy kiadós reggeli után a már ismerős úton visszatérjünk Olgunlarig, ahol felvesszük a hotelben hagyott cuccainkat.

  Akik csak a Kackar-trekking programra érkeztek, azok kisbusszal, vagy taxival Trabzon városába utaznak, ahová érkezés a késő délutáni órákban. Szállás: belvárosi hotel, ellátás: reggeli.

  Az Araráthoz csúcsmászáshoz csatlakozókkal egy jó 7-8 órás utazás után, az esti órákban érkezünk meg az Ararát lábánál fekvő Doğubayazıtba, ahol forró zuhany és aztán egy pihenőnap vár ránk. Szállás: panzió, ellátás: reggeli.

  Túratáv: 8 km, szint: 800 méter felfelé. 
 • 6. nap Trabzon / Doğubayazıt

  A Kaçkar-trekkingről hazautazók számára erre a napra nincsen szervezett program, a repülőjáratok indulásának függvényében irány a repülőtér.

  Az Ararát csúcsmászásra indulókkal a mai napon jól megérdemelt pihenőnapunkat töltjük, majd a délután folyamán találkozunk az Ararát csúcsmászásra érkező csapattársainkkal.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.