Omán

Kalandutazás kis csoporttal a mesés Arábiában, lélegzetelállító vádikon, hegyi utakon és sivatagokon át

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?oman
Omán nemcsak a magyar utazók és turisták körében számít mind a mai napig egy kevéssé ismert, titokzatos utazási célpontnak. Bár az Arab-félsziget keleti csücskében fekvő Szultánság a régió turisztikai szempontból leggazdagabb országa, mégis egy ománi utazás hatalmas felfedezői élményt nyújt, hiszen relatívan kevés turista látogat el oda. A szultánság a kőolajból és földgázból származó hatalmas állami bevételek ellenére sem tért rá a szomszédos Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek megalomán "fejlődési" útjára, hanem megőrizte régi báját és hagyományait. Az omániak is így reklámozzák magukat: "Minden, ami nem Dubai!". S Ománnak pont ez az erőssége! Miközben az ország rendkívül fejlett, modern, tiszta és kimagaslóan biztonságos, úton-útfélen tapasztalhatjuk és átélhetjük az évszázados arab és a rendkívül sokszínű és különleges ománi tradíciókat. A csodálatos természeti szépségek megannyi outdoor programot kínálnak: sivatagozás aranyszínű és vöröses homokdűnéken, hegyi túrázás Arábia Grand Canyonjában, tengeri fürdőzés az Indiai-óceánban, csobbanás az égszínkék vizű vádikban, teknősles a tengerparton és még sorolhatnánk. A tekintélyt parancsoló erődök, az impozáns mecsetek, a hangulatos városok és hegyi falvak, valamint azok mindennapjai visszarepítenek minket a múltbéli Arábia mesés világába. S mindeközben a rendkívül barátságos, kedves és vendégszerető omániak mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatókkal megoszthassák szeretett országuk szépségeit, különlegességeit és hangulatát.

A Perzsa-öböl őrének is nevezett országba addig érdemes tehát ellátogatni, amíg a turisták áradata nem pusztítja el ezt érintetlenségét, nyugalmát, a helyiek tisztességét és a ma még megtapasztalható varázsát, ahol a mesés Kelet nyitja ki előttünk kapuit. Fedezd fel hát velünk egy csodálatos természetközpontú utazás keretében a mesés és gazdag Arábia ékkövét és éld át velünk az igazi sivatagi utazás kalandját!

Kiemelt látnivalók utunk során:

Muscat: Omán hangulatos, de a tradícióit mélyen őrző fővárosa;
Nakhal: impozáns agyagerőd a hegyek ölelésében;
- Misfah: hangulatos hegyi agyagfalvak;
Jebel Shams és a Wadi Ghul: szédítő panorámatúra Arábia Grand Canyonjában;
- Nizwa: az ország leghangulatosabb városa nyüzsgő bazárral és egy tekintélytparancsoló erőddel;
Wahiba-dűnék: kempingezés az aranyszínű-vöröses homokdűnéken, "milliárd csillagos" hotelben;
Ras al-Jinz: több ezer teknős otthona, ahol testközelből élhetjük át a fészekrakás és születés pillanatait;
Bait al-Afreet: csobbanás a hatalmas, zöldeskék színű vizű mészkőmedencében;
Wadi Bani Khalid, Wadi Shab: kirándulások és csobbanások vadregényes vádik türkizkék vizében
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. december 04. -
2021. december 11.
2021. december 03. -
2021. december 11.
Még tudsz jelentkezni
2021. november 07.
1

 
Maszkat
 

Repülőjáratunk függvényében, várhatóan a hajnali órákban érkezünk meg Omán fővárosába, Maszkatba. A repülőtérről buszunkkal a szállásunkra utazunk. Rövid pihenőt és reggelit követően belevetjük magunkat az arab világ egyik leghangulatosabb fővárosának felfedezésébe. Elsőként a grandiózus Qaboos szultán nagymecsetbe látogatunk el. Ezután az impozáns szultáni palotánál folytatjuk a főváros felfedezését. A közeli Bait al-Zubairben pedig egy színvonalas tárlat segítségével ismerkedhetünk meg Omán múltjával és tradícióival. Ezt követően a helyiek által közkedvelt Riyam Parkból kiindulva egy rövidebb, de annál látványosabb túrát teszünk a Maszkat feletti sziklás hegyeken át a Mutrah negyed felé. A túra során kitűnő rálátásunk nyílik a várost övező öblökre és az azokon éberen őrködő erődökre, tornyokra. A színes bazárba megérkezve megebédelünk és megismerkedhetünk a szebbnél-szebb keleti portékákkal. Sőt, itt lesz már lehetőségünk megkóstolni az ízletes és erős ománi kávét is. Napunkat a corniche-on való sétával zárjuk, majd vacsora közben pedig megtartjuk az ismerkedési estünket is. Szállás: hotel. (Túratáv: 4 km; Szintemelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 3 óra)

2

 
Maszkat, Nizwa, Misfah, Jebel Shams
 

Korán reggel indulunk el a fővárosból, majd kora délelőtt már a folyóparti Nizwa városát fedezzük fel. Nizwa, vagy ahogy sokszor nevezik "Az Iszlám Gyöngye" Omán egyik legnépszerűbb és valóban egyik legelragadóbb városa. Miközben hűen őrzi tradícióit, évről-évre egyre több látogatót vonz magához a tekintélyt parancsoló XVII. századi erődítésével és az ország legrégibb bazárával. Mi is ezekre a helyekre látogatunk el. Itt lesz lehetőségünk különféle datolyából készült termékek kóstolására és persze vásárlására is. Innen Omán legidősebb falvai közül Misfah-t tekintjük meg. A közel 400 éve folyamatosan lakott falvakban mind a mai napig jemeni stílusú vályogházakban laknak az emberek. A többszintes agyagtéglából épített házak a középkori Arábiába repítenek vissza minket. A falut elhagyva autóinkkal megkezdjük az emelkedést az ország legmagasabb pontját is magába foglaló Shams-hegység szerpentines útján. Felérve a platóra elfoglaljuk szállásunkat és az estét a jól megérdemelt pihenéssel töltjük. Szállás: beduin sátor, kiépített táborban; Ellátás: reggeli.

3

 
Jebel Shams: Wadi Ghul balkon-ösvény
 

A napunkat teljes egészében a Jebel Shams-on töltjük. Egy kényelmes reggelit követően, az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Ghul lélegzetelállító sziklavilágában fogunk tenni egy látványos túrát. A 3 009 méter magas Shams-hegy Omán legmagasabb pontja. Bár maga a csúcs nem tartogat sok érdekességet, az alatta lévő helyenként több mint 1000 méteres szédítő mélység már annál inkább. Al-Khateem faluból indulunk el a kanyon oldalába vájt ösvényen. Célpontunk a szintén a sziklafalba épített, mára elhagyatottá vált As-Sab falucska lesz. A házak felett rövid sétával egy természetes medence érhető el, ahol lehet egyet csobbani. Innen a már ismert útvonalon térünk vissza autóinkhoz. A délutánt pihenéssel, napozással és a helyiekkel való beszélgetéssel tölthetjük el. Szállás: beduin sátor, kiépített táborban; Ellátás: reggeli. (Túratáv: 8 km; Szintmelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 6-7 óra)

4

 
Jebel Shams, Bahla erőd, Wahiba-dűnék
 

Reggelit követően bepakolunk autóinkba, majd megkezdjük az ereszkedést a Jebel Shamsról. A Wahiba-dűnék felé menet rövid kitérőt teszünk a fenséges Bahlan erődnél. Ebédet követően elhagyva az erődöt egy hosszabb utazással érkezünk meg az aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert sivatagba, a Wahiba-dűnékhez. Itt utunk egyik legnagyobb kalandja vár ránk: kempingezés a homokdűnéken a "milliárd csillagos hotelben". Végignézünk egy gyönyörű sivatagi naplementét, majd a csillagos égbolt alatt élvezzük a csendes és nyugodt sivatagi éjszakát. Szállás: beduin sátor, kiépített táborban; Ellátás: reggeli, vacsora.

5

 
Wahiba-dűnék, Wadi Bani Khalid, Sur, Ras al-Jinz
 

Kora reggel kelünk, hogy a sivatagi napfelkeltét már a dűnékről csodálhassuk végig. Fenséges látvány, ahogy a nap erejének változásával, hogyan változik percről percre a homokdűnék színe. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszasétálunk táborunkba, összepakolunk, majd útnak indulunk a Wadi Bani Khalid felé. Ez Omán egyik legcsapadékosabb völgye. Rengeteg ember lakik itt ebben az oázisban kis falvakban, melyeket nagy kiterjedésű ültetvények és pálmafaligetek öveznek. Ebben a csodálatos völgyben indulunk el egy rövid sétára a kristálytiszta vizű, mély medencék felé, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. A bátrabbak a fürdés mellett bekúszhatnak a denevérek-lakta Muqal-barlangba is. Ebédet követően Szinbád feltételezett szülővárosa, Sur felé vesszük az irányt. A természetes lagúna mentén fekvő, kitűnő stratégiai helyzettel megáldott Sur városa a híres dhow hajók készítésének egyik fő helye évszázadok óta. Itt sétálunk egyet a tengerparton a kikötőt védő erődök tövében és ellátogatunk az utolsó hajókészítő üzemhez. Surból Omán és az Arab-félsziget legkeletibb csücskébe, Ras al-Jinzbe utazunk. Itt található egy hatalmas teknősfarm, ahová évente kb. 20.000 teknős érkezik, hogy lerakja tojásait. Ha szerencsénk van, akkor az esti órákban mi is végigkísérhetjük ahogy a teknősök lerakják tojásaikat a homokba, melyekből másnap hajnalban kikelnek a kis teknősbébik. Innen visszatérünk Surba szállásunkra, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

6

 
Ras al-Jinz, Wadi Shab, Bait al-Afreet (Sinkhole Park), Maszkat
 

Akinek van kedve, hajnalban felkelhet, hogy némi autózás után a tengerpartra érkezve végignézhesse, amint kikelnek az előző este lerakott tojásokból a kicsiny teknőcök és megteszik első útjukat a tenger felé. Reggelizni visszatérünk szállásunkra, majd Omán talán legismertebb és legvarázslatosabb vádijához, a Wadi Shabhoz utazunk. A hatalmas sziklafalakkal, pálmafákkal és kisebb vízesésekkel övezett vízfolyáson az első métereket csónakkal tesszük meg a túránk kiindulópontjáig. Innen szárazföldön folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét is képező falaj csatornarendszer mentén. Egyre mélyebbre törünk a vadregényes szurdokvölgyben. Közel két órás kirándulásunk után érkezünk meg arra a helyre, ahol meg is mártózhatunk a türkizkék kristálytiszta vizű vádiban. Sőt, rövid úszást követően akár egy 4 méter hosszú, szűk járaton keresztül beúszva egy gyönyörű vízalatti barlangba is bemerészkedhetünk, ahol aztán kedvünkre ugrálhatunk a frissítő vízbe. Az újabb fantasztikus vádiélményeink után visszamegyünk autóinkhoz. Ebédet követően a Dibab falu melletti Bait al-Afreetnak (A Démon Háza) nevezett mészkőformációhoz utazunk. Ez nem más, mint egy 40 méter átmérőjű és 20 m mély kör alakú mélyedés, melynek alján egy zöldeskék vizű tó található. A bátrabbak akár meg is mártózhatnak a mély vizű természetes medencében. Ezután visszautazunk Maszkatba. Szállás: hotel; Ellátás: reggeli (Túratáv: 8 km; Szintemelkedés: 100 méter fel, 100 méter le; Menetidő: 5-6 óra)

7

 
Maszkat, Daymaniyat-szigetek, Nakhal erőd
 

Utolsó napunkat kezdjük meg Maszkatban. Napunk délelőtti része szabadprogram, amikor bóklászhatunk a bazárokban és beszerezhetjük az utolsó ajándékokat. Akik azonban egy kis vízi aktivitásra vágynak, azokkal egy fél napos, fakultatív hajókirándulásra indulunk a Daymaniyat-szigetek felé. Itt aztán lazulás, sznorkellezés, és egy kis szerencsével békés tengeri teknősök várnak ránk. Ebéd után visszatérünk Maszkatba, majd immáron ismét közösen a Hajar-hegység északi völgyei felé utazunk, ahol búcsúzóul megtekintjük az ország egyik legimpozánsabb várát, a Nakhal-erődöt. A környékbeli forrásvizeknek köszönhetően a vár körül hatalmas datolyapálma-liget terül el. Felmászva az 1834-ben épült várra, csodaszép kilátás fogad minket a környező hegyekre, falura és a datolyapálma-ligetre.  Este egy hangulatos étteremben, búcsúvacsorával zárjuk kirándulásunkat. Szállás: hotel, ellátás: reggeli.

8

 
Maszkat
 

Ezen a napon szomorúan búcsút intünk Maszkatnak és Ománnak. Repülőgépünk indulásának függvényében kiutazunk a repülőtérre, majd rengeteg csodálatos élménnyel és emlékkel töltekezve hazarepülünk. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés