Bejelentkezés

Omán

Kalandutazás a mesés Arábiában, lélegzetelállító vádikon, hegyi utakon és sivatagokon át

Omán nemcsak a magyar utazók és turisták körében számít mind a mai napig egy kevéssé ismert, titokzatos utazási célpontnak. Bár az Arab-félsziget keleti csücskében fekvő Szultánság a régió turisztikai szempontból leggazdagabb országa, mégis egy ománi utazás hatalmas felfedezői élményt nyújt, hiszen relatívan kevés turista látogat el oda. A szultánság a kőolajból és földgázból származó hatalmas állami bevételek ellenére sem tért rá a szomszédos Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek megalomán "fejlődési" útjára, hanem megőrizte régi báját és hagyományait. Az omániak is így reklámozzák magukat: "Minden, ami nem Dubai!". S Ománnak pont ez az erőssége! Miközben az ország rendkívül fejlett, modern, tiszta és kimagaslóan biztonságos, úton-útfélen tapasztalhatjuk és átélhetjük az évszázados arab és a rendkívül sokszínű és különleges ománi tradíciókat. A csodálatos természeti szépségek megannyi outdoor programot kínálnak: sivatagozás aranyszínű és vöröses homokdűnéken, hegyi túrázás Arábia Grand Canyonjában, tengeri fürdőzés az Indiai-óceánban, csobbanás az égszínkék vizű vádikban, teknősles a tengerparton és még sorolhatnánk. A tekintélyt parancsoló erődök, az impozáns mecsetek, a hangulatos városok és hegyi falvak, valamint azok mindennapjai visszarepítenek minket a múltbéli Arábia mesés világába. S mindeközben a rendkívül barátságos, kedves és vendégszerető omániak mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatókkal megoszthassák szeretett országuk szépségeit, különlegességeit és hangulatát.

A Perzsa-öböl őrének is nevezett országba addig érdemes tehát ellátogatni, amíg a turisták áradata nem pusztítja el az érintetlenségét, nyugalmát, a helyiek tisztességét és a ma még megtapasztalható varázsát, ahol a mesés Kelet nyitja ki előttünk kapuit. Fedezd fel hát velünk egy csodálatos természetközpontú utazás keretében a mesés és gazdag Arábia ékkövét és éld át velünk az igazi sivatagi utazás kalandját!

Kiemelt látnivalók utunk során:

Muscat: Omán hangulatos, de a tradícióit mélyen őrző fővárosa;
- Misfah: hangulatos hegyi agyagfalvak;
- Wadi Ghul: szédítő panorámatúra Arábia Grand Canyonjában, Omán legmagasabb hegye, a Jebel Shams szomszédságában;
- Nizwa: az ország leghangulatosabb városa nyüzsgő bazárral és egy tekintélyt parancsoló erőddel;
Wahiba-dűnék: kempingezés az aranyszínű-vöröses homokdűnéken, "milliárd csillagos" hotelben;
Ras al-Jinz: több ezer teknős otthona, ahol testközelből élhetjük át a fészekrakás és születés pillanatait;
Bait al-Afreet: csobbanás a hatalmas, zöldeskék színű vizű mészkőmedencében;
Wadi Bani Khalid, Wadi Shab: kirándulások és csobbanások vadregényes vádik türkizkék vizében

Időpontok

 • 2024. október 20 → 27.
 • 1. nap Maszkat

  Érkezés Omán fővárosába, Maszkatba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol programunk indul. Amennyiben időnkbe belefér, már első nap belevetjük magunkat az arab világ egyik leghangulatosabb fővárosának felfedezésébe. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Maszkat, Nizwa, Misfah, Nizwa

  1
  Reggel elindulunk a fővárosból, útközben csodaszép hegyek, falvak és datolyapálma ligetek között haladunk, majd megérkezünk a folyóparti Nizwa városába. Nizwa, vagy ahogy sokszor nevezik "Az Iszlám Gyöngye" Omán egyik legnépszerűbb és valóban egyik legelragadóbb városa. Miközben hűen őrzi tradícióit, évről-évre egyre több látogatót vonz magához a tekintélyt parancsoló XVII. századi erődítésével és az ország legrégibb bazárával. Mi is ezekre a helyekre látogatunk el. Itt lesz lehetőségünk különféle datolyából készült termékek kóstolására és persze vásárlására is. A kora délutáni órákban Omán legidősebb falvai közül Misfah-t tekintjük meg. A közel 400 éve folyamatosan lakott falvakban mind a mai napig jemeni stílusú vályogházakban laknak az emberek. A többszintes agyagtéglából épített házak a középkori Arábiába repítenek vissza minket. Misfah meglátogatása után visszatérünk Nizwába. Nizwai szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Nizwa, Wadi Ghul, Nizwa

  2
  Ma a Shams-hegységbe kirándulunk. Egy kényelmes reggelit követően autóinkkal megkezdjük az emelkedést az ország legmagasabb pontját is magába foglaló Shams-hegység szerpentines útján. A platóra felérve az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Ghul lélegzetelállító sziklavilágában fogunk tenni egy látványos túrát. A 3 009 méter magas Shams-hegy Omán legmagasabb pontja. Bár maga a csúcs nem tartogat sok érdekességet, az alatta lévő helyenként több mint 1000 méteres szédítő mélység már annál inkább. Al-Khateem faluból indulunk el a kanyon oldalába vájt ösvényen. Célpontunk a szintén a sziklafalba épített, mára elhagyatottá vált As-Sab falucska lesz. A házak felett rövid sétával egy természetes medence érhető el, ahol lehet egyet csobbanni. Innen a már ismert útvonalon térünk vissza autóinkhoz, majd Nizwába. Szállás: szálloda. (Túratáv: 8 km; Szintemelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 6-7 óra)
 • 4. nap Nizwa, Bahla erőd, Wahiba-dűnék

  Reggelit követően Omán egy újabb különleges, látványos régiója, a sivatag, azaz a Wahiba-dűnék felé indulunk tovább. Menetközben egy rövid kitérőt teszünk a fenséges Bahla erődhöz. Elhagyva az erődöt egy hosszabb utazással érkezünk meg az aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert sivatagba, a Wahiba-dűnékhez. Itt utunk egyik legnagyobb kalandja vár ránk: kempingezés a homokdűnéken a "milliárd csillagos hotelben". Körbesétálunk a tábor környékén, de egy fakultatív program keretében lehetőségünk lesz arra is, hogy terepjárókba pattanva, helyi profi sofőrök segítségével körbeszáguldozzunk a dűnék között, leszánkázzunk a meredek homoklejtőkön. Végignézünk egy gyönyörű sivatagi naplementét, majd a csillagos égbolt alatt, tábortűz mellett beszélgetve élvezzük a csendes és nyugodt sivatagi éjszakát. Szállás: beduin sátrakban egy kiépített táborban; ellátás: vacsora.
 • 5. nap Wahiba-dűnék, Wadi Bani Khalid, Sur, Ras al Hadd

  1
  Kora reggel kelünk, hogy a sivatagi napfelkeltét már a dűnékről csodálhassuk végig. Fenséges látvány, ahogy a nap erejének változásával, hogyan változik percről percre a homokdűnék színe. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszasétálunk táborunkba, összepakolunk, majd útnak indulunk a Wadi Bani Khalid felé. Ez Omán egyik legcsapadékosabb völgye. Rengeteg ember lakik itt ebben az oázisban kis falvakban, melyeket nagy kiterjedésű ültetvények és pálmafaligetek öveznek. Ebben a csodálatos völgyben indulunk el egy rövid sétára a kristálytiszta vizű, mély medencék felé, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. A bátrabbak a fürdés mellett bekúszhatnak a denevérek-lakta Muqal-barlangba is. Ebédet követően Szinbád feltételezett szülővárosa, Sur felé vesszük az irányt. A természetes lagúna mentén fekvő, kitűnő stratégiai helyzettel megáldott Sur városa a híres dhow hajók készítésének egyik fő helye évszázadok óta. Itt sétálunk egyet a tengerparton a kikötőt védő erődök tövében és ellátogatunk az utolsó hajókészítő üzemhez. Surból Omán és az Arab-félsziget legkeletibb csücskébe, Ras al Hadd-ba utazunk. A közeli Ras al Jinzben található egy hatalmas teknősfarm, ahová évente kb. 20.000 teknős érkezik, hogy lerakja tojásait. Ha szerencsénk van, akkor az esti órákban mi is végig követhetjük, ahogy a teknősök lerakják tojásaikat a homokba, melyekből egy nap hajnalán kikelnek a kis teknősbébik. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Ras al Hadd, Wadi Shab, Bait al-Afreet (Sinkhole Park), Maszkat

  3
  Ma Omán talán legismertebb és legvarázslatosabb vádijához, a Wadi Shabhoz utazunk. A hatalmas sziklafalakkal, pálmafákkal és kisebb vízesésekkel övezett vízfolyáson az első métereket csónakkal tesszük meg a túránk kiindulópontjáig. Innen szárazföldön folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét is képező falaj csatornarendszer mentén. Egyre mélyebbre törünk a vadregényes szurdokvölgyben. Közel kétórás kirándulásunk után érkezünk meg arra a helyre, ahol meg is mártózhatunk a türkizkék kristálytiszta vizű vádiban. Sőt, rövid úszást követően akár egy 3 méter hosszú, szűk járaton keresztül beúszva egy gyönyörű víz alatti barlangba is bemerészkedhetünk, ahol aztán kedvünkre ugrálhatunk a frissítő vízbe. Az újabb fantasztikus vádi élményeink után visszamegyünk autóinkhoz. Ebédet követően a Dibab falu melletti Bait al-Afreetnak (A Démon Háza) nevezett mészkőformációhoz utazunk. Ez nem más, mint egy 40 méter átmérőjű és 20 m mély kör alakú mélyedés, melynek alján egy zöldeskék vizű tó található. A bátrabbak akár meg is mártózhatnak a mély, enyhén sós vizű természetes medencében. Ezután visszautazunk Maszkatba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túratáv: 8 km; Szintemelkedés: 100 méter fel, 100 méter le; Menetidő: 5-6 óra)
 • 7. nap Maszkat / delfinles

  2
  Ma Maszkat városával ismerkedünk meg alaposabban. Elsőként a grandiózus Qaboos szultán nagymecsetbe látogatunk el. Ezt követően a helyiek által közkedvelt Riyam Parkból kiindulva egy rövidebb, de annál látványosabb túrát teszünk a Maszkat feletti sziklás hegyeken át a Mutrah negyed felé. A túra során kitűnő rálátásunk nyílik a várost övező öblökre és az azokon éberen őrködő erődökre, tornyokra. A színes bazárba megérkezve megebédelünk és megismerkedhetünk a szebbnél-szebb keleti portékákkal. Itt újra lesz lehetőségünk megízlelni az ízletes és erős ománi kávét is. Amennyiben igény van rá, egy fakultatív hajókirándulás keretében látványos delfinlesre indulhatunk a Maszkat környéki vizeken. A delfinek felbukkanása nem garantált, de nagy esély van rá, hogy a hajók mellett ugráló, elsuhanó nagyobb delfincsapatokkal összefussunk. Napunkat egy rendkívül hangulatos helyi étteremben elköltött ománi vacsorával zárjuk, vacsora közben pedig megtartjuk búcsúestünket is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túratáv: 4 km; Szintemelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 3 óra)
 • 8. nap Maszkat

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs. Ellátás: reggeli.

Út ára tartalmazza

- az utazás valamennyi költségét bérelt busszal, autókkal, végig az út során,
- 3 éjszakára a szállást Maszkatban színvonalas szállodában, 2 ágyas szobákban, saját  fürdőszobával, reggelivel,
- 2 éjszakára a szállást Nizwában színvonalas szállodában, 2 ágyas szobákban, saját  fürdőszobával,
- 1 éjszakára a szállást a Wahiba dűnéknél telepített sátrakban, reggelivel és vacsorával,
- 1 éjszakára a szállást Ras al Hadd környékén, szállóban, reggelivel,
- a programban szereplő valamennyi kirándulást,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy(ek) árát,
- a repülőtéri transzfereket,
- a biztosítást, és a belépők árát,
- a feltüntetettek kivételével az egyéb étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 370 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékozató ára ((Budapest - Maszkat - Budapest útvonalon) kb. 280.000 - 340.000 Ft-tól. (05.15.) 

Utazás

Ománon belül bérelt kisbusszal és gépkocsikkal közlekedünk.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A programok hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthetőek. Utazásunk nem tartalmaz komolyabb szintemelkedéssel járó gyalogtúrákat, inkább hosszabb sétákra, kirándulásokra kell számítani. Nehezítő tényező azonban a meleg és az erős napsugárzás, ami ellen megfelelő ruházattal és elegendő folyadék elfogyasztásával érdemes védekezni.

A Wadi Ghul oldalában vezető túránk teljesen biztonságos útvonalon halad, de teljesítéséhez elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció és szédülésmentesség.

Szállás

Utunk során a legtöbb alkalommal színvonalas szállodákban (Maszkat, Nizwa, Ras al Hadd) szállunk meg, alapvetően két ágyas szobákban, saját fürdőszobával. A Wahiba dűnéknél kiépített táborhelyeken szállunk meg sátorban, a dűnék között. A hotelek szobái rendelkeznek saját, hideg/meleg vizes zuhannyal, angol WC-vel. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák főleg kétágyasak, így a szobakiosztás során az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. A táborhelyeken 2-4 ágyas nagy sátrakban szállunk meg. Mindegyik sátornak van saját fürdőszobája, zuhannyal, angol wc-vel. Itt is a jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van Wi-fi, de a kapcsolat akadozhat.

Terület

Omán az Arab-félsziget délkeleti részén fekszik. Kedvező földrajzi fekvése miatt a téli időszakban (október-március) nagyon kellemes a klíma, ezért sokan választják utazási célpontként. A hatalmas kőolaj- és földgázbevételeknek köszönhetően az ország rendkívül fejlett és modern. Omán mindeközben megőrizte ősi tradícióit, s állami célkitűzésük is, hogy ez az állapot fennmaradjon. Az ország rendkívül gazdag természeti és kulturális látnivalókban, ami miatt az ország sok ember számára lehet vonzó célpont, mégsem áramlik oda annyi turista, mint a szomszédos Egyesült Arab Emírségekbe. A meglévő turisztikai infrastruktúra bár nagyon fejlett, a választék mégis kicsi. Ráadásul Ománnak egyelőre nem célja, hogy a kisebb pénzű turisták célpontjává váljon, ezért az árak nagyon magasak és tömegközlekedés lényegében nem is létezik. Az utunk során érintett legfőbb látnivalók is szinte kizárólag saját járművel közelíthetők meg.
Ománban a helyiek kedvesek, közvetlenek, de a turistákkal inkább csak a férfiak állnak szóba, a nők nagyon tartózkodóak a helyi tradícióknak megfelelően. Érdekli őket, hogy a turistának mennyire tetszik Omán. Kíváncsian nézik a külföldieket, akik ott sok helyen még kuriózumszámba mennek. Tudnak angolul, s szívesen segítenek a turistáknak. Az ománi arabok egyáltalán nem erőszakosak. Ami külön jó, hogy nem kell a baráti gesztusok mögött mindig valami üzleti szándékot gyanítani, mint sok más afrikai és ázsiai országban. A taxisoktól eltekintve, itt nem álltak rá a tájékozatlan turista átvágására. Korrektek, tisztességesek, nyugodtak.

Fényképezés esetén nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni a felvételen szerepeltetni kívánt személy(ek) hozzájárulását. Katonai létesítmények valamint stratégiai jelentőségű épületek (pl. állami épületek, nagykövetségek) fényképezése szigorúan tilos! A szabály nem betartása azonnali büntetést és őrizetbe vételt von maga után.

Az országban a hivatalos nyelv az arab, de a turisták által látogatott helyeken általában beszélik az angolt.

A hétvégék rendje eltér az európaitól, a hivatalos munkaszüneti napok a péntek és a szombat.

Elektromosság: az elektromos áram 220/240 V feszültségű, a brit szabványnak megfelelő aljzat használatos („type-G plug”), szállásainkon is ez áll rendelkezésre, érdemes megfelelő átalakítót magunkkal hozni.

Közbiztonság: Omán békés és nyugodt muszlim állam, a közbiztonság kifejezetten jó. Viszonylag ritka jelenségnek számít a lopás vagy az erőszakos bűncselekmények, ettől függetlenül javasolt az elővigyázatosság, a személyes értéktárgyak felügyelete. Szintén fokozottan ajánlott a helyi törvények, valamint a kultúra és vallás tiszteletben tartása. Az ománi törvények be nem tartása súlyos büntetőjogi következményeket von maga után!

Annak ellenére, hogy az iszlám/arab világból nap mint nap hallhatunk aggasztó híreket, a programunkban szereplő ország kiemelkedően biztonságosnak tekinthető, mind politikai tekintetben, mind a közbiztonság szempontjából!

Időjárás

Az térség éghajlata sivatagi, télen (amikor mi is utazunk) az ország klímája kellemes, októbertől áprilisig látogatható. Napközben 25 – 35 °C között alakul a hőmérséklet, este 18 – 20 °C között. A sivatagban és a magasabb hegyvidéki területeken éjszaka 5-15 °C-ra is lehűlhet az idő, ruházat terén tehát készüljünk erre. Napközben az erős napsütés miatt kötelező a megfelelő nap elleni védelem. Esőzések novembertől márciusig előfordulhatnak, leginkább gyors, futó záporok formájában.

Nyári időszakban Ománban forró és rendkívül párás az idő, a partvidéken a légáramlatoktól függően kellemesebb az időjárás. Az országok belső vidékein nyáron a sivatagi éghajlatnak megfelelően napközben akár 50 °C is lehet, éjszaka azonban -1 °C-ra hűlhet le a levegő. Omán déli területén egész évben a magas páratartalom a jellemző, a nyári időszakban azonban alacsonyabb a hőmérséklet, mint északon, inkább trópusi-jellegű az időjárás.

Felszerelés

- közepes méretű hátizsák (45-65 liter): ebbe kerül minden, ami a napi kirándulásokhoz és városnézésekhez nem szükséges;
- kis méretű hátizsák (25-30 liter): ebbe kerül minden, ami a napi kirándulásokhoz, városnézésekhez szükséges;
- füldugó: a nyugodt alváshoz;
- 8 napra szükséges laza, nyári ruházat (mosási lehetőség nincsen az út során);
- lecsatolható szárú túranadrág, polár pulóver (esténként a sivatagban és a hegyekben lehűl a levegő 5-15 fokra);
- hosszú ujjú ing (vallási okok miatt);
- vízálló túraszandál, könnyű nyári bakancs vagy túracipő (komolyabb túrabakancsra nincs szükség);
- nap elleni védelem: napsapka, naptej, napszemüveg;
- fürdőruha, törölköző;
- egészségügyi csomag, gyógyszerek, higiéniai felszerelés;
- elemlámpa vagy fejlámpa tartalék elemekkel;
- zsebkés vagy bicska;
- fotófelszerelés tartalék akkumulátorokkal;
- elosztó;
- átalakító

Fontos! A helyi öltözködési illemkódexhez alkalmazkodni kell, főleg a nőknek. A mecsetekbe, szent helyekre a nőknek hosszú szárú nadrágban, hosszú ujjú pólóban és fejkendőben illik belépni, ha egyáltalán erre engedélyt kapnak. Vinni kell kendőt, mert azt helyben nem kölcsönöznek. Amúgy az utcán a külföldi nők szabadon mozoghatnak fedetlen fővel. Rövid ujjú ingben, pólóban lehet járni. A természetben a rövid szoknya, rövidnadrág és a pántos felső elfogadható, városokban azonban visszafogottabban kell öltözködni!

Legyen egy nagy hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. NAGYON FONTOS: GURULÓS BŐRÖNDÖT, MEREV FALÚ TÁSKÁT SENKI SE HOZZON! Bőrönd, merev táska azért nem jó, mivel a bérelt autók csomagterének kialakítása nem teszi lehetővé, hogy mindannyiunk csomagja elférjen, még ha csak egy bőrönd is van a csomagok között. A bőrönd sokkal több helyet foglal el, mint egy ugyanolyan súlyú, ugyanannyi ruhával stb. megpakolt utazótáska vagy hátizsák. A bőrönd merev, csak egy bizonyos helyzetben tudjuk betenni, míg az utazótáskák, hátizsákok elhelyezését könnyebb variálni.

Higiénia

Omán higiéniai szempontból rendezett és tiszta, valamint az egészségügyi ellátás is nyugati színvonalú, de a kórházi kezelések kifejezetten drágák. 

Fontos! A folyóvíz nem iható, ezért az egészség megőrzése érdekében csak és kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt!

A közvécék zömében guggolósak. Kényelmetlen, de higiénikus megoldás. WC papírral bizonyosan nem szolgálnak.
Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).


Élelem

Utunk a honlapon külön feltüntetett étkezéseket leszámítva önellátó. Minden programnapunkon lesz lehetőség a napi háromszori étkezésre, noha ennek módja és időpontjai a program függvényében naponta eltérőek lehetnek (étterem, kifőzde, vásárolt étel stb.). Természetesen szánunk időt arra, hogy helyi piacokon, élelmiszerboltokban tudjuk feltölteni készleteinket. Friss élelmiszerek - különösképpen a sertéshúsból készült termékek - behozatala szigorúan tilos. Ománban a magyarországi árak másfél-kétszeresével kell számolnunk.

Kizárólag palackozott ivóvizet igyunk! Palackozott víz mindenhol kapható.

Fontos! Omán a régió más országaihoz képest vallásilag nyitottabb, ezért az alkoholfogyasztás nem tilos, de bizonyos előírásokat és szabályokat be kell tartani. Luxusszállodákban és -éttermekben, valamint bárokban szabadon lehet fogyasztani, illetve vásárolni alkoholt, de erre nagyon kevés helyen van csak lehetőség, úgyhogy érdemes hozni. Általános boltokban és kisebb étkezdékben azonban nem árusítanak. A nyilvános alkoholfogyasztást és ittas állapotot kerüljük! Az országba történő belépéskor vámellenőrzésen és poggyászátvilágításon kell átesni. Vámmentesen 400 szál cigarettánál és 2 liter szeszes italnál többet (csak 21 éven felüli, nem muszlim vallású utazók esetében) nem lehet az országba bevinni.

Pénz-ügy

Fontos! Mivel utazásunk során csak elvétve találunk bankautomatákat, a bankkártyás fizetés pedig az utunk során érintett helyeken nehézségekbe ütközik, ezért az összes költésre szánt pénzt készpénzben (USD vagy EUR) kell hozni. Váltani a repülőtéren, valamint a Muszkat belvárosában fogunk tudni.
 
Az ország hivatalos pénzneme az ománi riál (OMR), váltója a baiza (1 OMR = 1000 baiza). Árfolyamok: 1 OMR = kb. 840 HUF. Omán kifejezetten drága ország, az árak 1,5-2-szeresei a magyarországiaknak.

Valutát lehet váltani bankokban, pénzváltókban, valamint a nagyobb szállodákban, azonban az árfolyam sokkal gyengébb, mint itthon. A bankkártyákat (VISA, MasterCard, American Express) Ománban a hotelekben, utazási irodákban, nagyobb éttermekben, vagy autókölcsönzőkben általában elfogadják, a kisebb üzletekben és a piacon azonban csak készpénzzel lehet fizetni.

Költőpénznek 100.000 – 150.000 HUF-ot javaslunk, mely magában foglalja a belépők árát (kb. 15-20.000 HUF), a napi étkezést a programban feltüntetetteken kívül (hozzávetőleg napi 20 USD-t), valamint a nem túl értékes emléktárgyakat és ajándékokat. Természetesen ez kevesebb és sokkal több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Tájékoztató jellegű belépőárak:

- Nakhal-erőd: 1 OMR
- Nizwa erőd: 5 OMR
- Bahla-erőd: 5 OMR
- Wahiba-dúnék, terepjárós túra napnyugtakor: 20 OMR
- Ras al-Jinz teknősfarm (esti tojáslerakás nézés): 8 OMR
- Wadi Shab csónakázás (oda-vissza): 1 OMR
- két órás delfinles motorcsónakkal (fakultativ): 20 OMR
- borravaló a helyi vezetőnek, sofőrnek: 15 OMR


Vám

Magyar állampolgárok oda-visszaútra szóló repülőjegy, szállásfoglalás és egészségügyi biztosítás birtokában 14 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak az országba. Az útlevélnek az országba való belépéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie! Az útlevélben található izraeli pecsét vagy izraeli utazásra vonatkozó egyéb bejegyzés az országba való belépés megtagadását vonhatja maga után.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

A terepjárókban rendelkezésre álló szűkebb hely miatt legfeljebb egy közepes (45–65 literes) hátizsákot vagy hasonló méretű sporttáskát, és egy kicsi hátizsákot (25-30 literes) hozzál magaddal.

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.
Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 14.850 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 19.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 30.810 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Név nélkül

"Sikerült megfelelni az elvárásoknak és javasolnám is másoknak. Nálam Nizwa jelentette az egyik csúcspontot (mert szeretem az ilyen városokat), de aminek nagyon különleges hangulata volt az a sivatagi helyszín. Naplemente nézés a dűnéken, sátorban alvás, holdfényben zuhanyzás, csend és nyugalom. Aznap éjszaka volt Telihold így csillagokat alig láttunk viszont így elemlámpa sem kellett a táborban. A vádik is csodásak voltak, nem akármilyen élmény azokban túrázni illetve úszni, fürdeni."

László

"Szerintem jó utazás volt. Omán csodálatos hely, éjszakai teknősnézés hatalmas élmény volt. A túrák nagyon tetszettek, de összeségében az egész út jó volt, szívesen visszatérnék később is."

Gyere velünk Ománba!

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.