Bejelentkezés

Omán

Kalandutazás a mesés Arábiában, lélegzetelállító vádikon, hegyi utakon és sivatagokon át

Omán nemcsak a magyar utazók és turisták körében számít mind a mai napig egy kevéssé ismert, titokzatos utazási célpontnak. Bár az Arab-félsziget keleti csücskében fekvő Szultánság a régió turisztikai szempontból leggazdagabb országa, mégis egy ománi utazás hatalmas felfedezői élményt nyújt, hiszen relatívan kevés turista látogat el oda. A szultánság a kőolajból és földgázból származó hatalmas állami bevételek ellenére sem tért rá a szomszédos Szaúd-Arábia és Egyesült Arab Emírségek megalomán "fejlődési" útjára, hanem megőrizte régi báját és hagyományait. Az omániak is így reklámozzák magukat: "Minden, ami nem Dubai!". S Ománnak pont ez az erőssége! Miközben az ország rendkívül fejlett, modern, tiszta és kimagaslóan biztonságos, úton-útfélen tapasztalhatjuk és átélhetjük az évszázados arab és a rendkívül sokszínű és különleges ománi tradíciókat. A csodálatos természeti szépségek megannyi outdoor programot kínálnak: sivatagozás aranyszínű és vöröses homokdűnéken, hegyi túrázás Arábia Grand Canyonjában, tengeri fürdőzés az Indiai-óceánban, csobbanás az égszínkék vizű vádikban, teknősles a tengerparton és még sorolhatnánk. A tekintélyt parancsoló erődök, az impozáns mecsetek, a hangulatos városok és hegyi falvak, valamint azok mindennapjai visszarepítenek minket a múltbéli Arábia mesés világába. S mindeközben a rendkívül barátságos, kedves és vendégszerető omániak mindent megtesznek azért, hogy az odalátogatókkal megoszthassák szeretett országuk szépségeit, különlegességeit és hangulatát.

A Perzsa-öböl őrének is nevezett országba addig érdemes tehát ellátogatni, amíg a turisták áradata nem pusztítja el ezt érintetlenségét, nyugalmát, a helyiek tisztességét és a ma még megtapasztalható varázsát, ahol a mesés Kelet nyitja ki előttünk kapuit. Fedezd fel hát velünk egy csodálatos természetközpontú utazás keretében a mesés és gazdag Arábia ékkövét és éld át velünk az igazi sivatagi utazás kalandját!

Kiemelt látnivalók utunk során:

Muscat: Omán hangulatos, de a tradícióit mélyen őrző fővárosa;
- Misfah: hangulatos hegyi agyagfalvak;
Jebel Shams és a Wadi Ghul: szédítő panorámatúra Arábia Grand Canyonjában;
- Nizwa: az ország leghangulatosabb városa nyüzsgő bazárral és egy tekintélytparancsoló erőddel;
Wahiba-dűnék: kempingezés az aranyszínű-vöröses homokdűnéken, "milliárd csillagos" hotelben;
Ras al-Jinz: több ezer teknős otthona, ahol testközelből élhetjük át a fészekrakás és születés pillanatait;
Bait al-Afreet: csobbanás a hatalmas, zöldeskék színű vizű mészkőmedencében;
Wadi Bani Khalid, Wadi Shab: kirándulások és csobbanások vadregényes vádik türkizkék vizében

Időpontok

 • 2024. január 21 → 28.
 • 1. nap Maszkat

  Érkezés Omán fővárosába, Maszkatba. Elfoglaljuk szállásunkat, ahol programunk indul. Amennyiben időnkbe belefér, már első nap belevetjük magunkat az arab világ egyik leghangulatosabb fővárosának felfedezésébe. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Maszkat, Nizwa, Misfah, Nizwa

  1
  Reggel elindulunk a fővárosból, útközben csodaszép hegyek, falvak és datolyapálma ligetek között haladunk, majd megérkezünk a folyóparti Nizwa városába. Nizwa, vagy ahogy sokszor nevezik "Az Iszlám Gyöngye" Omán egyik legnépszerűbb és valóban egyik legelragadóbb városa. Miközben hűen őrzi tradícióit, évről-évre egyre több látogatót vonz magához a tekintélyt parancsoló XVII. századi erődítésével és az ország legrégibb bazárával. Mi is ezekre a helyekre látogatunk el. Itt lesz lehetőségünk különféle datolyából készült termékek kóstolására és persze vásárlására is. A kora délutáni órákban Omán legidősebb falvai közül Misfah-t tekintjük meg. A közel 400 éve folyamatosan lakott falvakban mind a mai napig jemeni stílusú vályogházakban laknak az emberek. A többszintes agyagtéglából épített házak a középkori Arábiába repítenek vissza minket. Misfah meglátogatása után visszatérünk Nizwába. Rendkívül hangulatos nizwai szállásunkon két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda.
 • 3. nap Nizwa, Jebel Shams, Nizwa

  2
  Ma a Shams-hegységbe kirándulunk. Egy kényelmes reggelit követően autóinkkal megkezdjük az emelkedést az ország legmagasabb pontját is magába foglaló Shams-hegység szerpentines útján. A platóra felérve az Arábia Grand Canyonjának nevezett Wadi Ghul lélegzetelállító sziklavilágában fogunk tenni egy látványos túrát. A 3 009 méter magas Shams-hegy Omán legmagasabb pontja. Bár maga a csúcs nem tartogat sok érdekességet, az alatta lévő helyenként több mint 1000 méteres szédítő mélység már annál inkább. Al-Khateem faluból indulunk el a kanyon oldalába vájt ösvényen. Célpontunk a szintén a sziklafalba épített, mára elhagyatottá vált As-Sab falucska lesz. A házak felett rövid sétával egy természetes medence érhető el, ahol lehet egyet csobbani. Innen a már ismert útvonalon térünk vissza autóinkhoz, majd Nizwába. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. (Túratáv: 8 km; Szintmelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 6-7 óra)
 • 4. nap Nizwa, Bahla erőd, Wahiba-dűnék

  Reggelit követően Omán egy újabb különleges, látványos régiója, a sivatag, azaz a A Wahiba-dűnék felé indulunk tovább. Menetközben egy rövid kitérőt teszünk a fenséges Bahlan erődhöz. Elhagyva az erődöt egy hosszabb utazással érkezünk meg az aranysárgás-vöröses színű homokjáról ismert sivatagba, a Wahiba-dűnékhez. Itt utunk egyik legnagyobb kalandja vár ránk: kempingezés a homokdűnéken a "milliárd csillagos hotelben". Körbesétálunk a tábor környékén, de egy fakultatív program keretében lehetőségünk lesz arra is, hogy terepjárókba pattanva, helyi profi sofőrök segítségével körbeszáguldozzunk a dűnék között, leszánkázzunk a meredek homoklejtőkön. Végignézünk egy gyönyörű sivatagi naplementét, majd a csillagos égbolt alatt, tábortűz mellett beszélgetve élvezzük a csendes és nyugodt sivatagi éjszakát. Szállás: beduin sátor, kiépített táborban; Ellátás: reggeli, vacsora.
 • 5. nap Wahiba-dűnék, Wadi Bani Khalid, Sur, Ras al-Jinz

  1
  Kora reggel kelünk, hogy a sivatagi napfelkeltét már a dűnékről csodálhassuk végig. Fenséges látvány, ahogy a nap erejének változásával, hogyan változik percről percre a homokdűnék színe. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszasétálunk táborunkba, összepakolunk, majd útnak indulunk a Wadi Bani Khalid felé. Ez Omán egyik legcsapadékosabb völgye. Rengeteg ember lakik itt ebben az oázisban kis falvakban, melyeket nagy kiterjedésű ültetvények és pálmafaligetek öveznek. Ebben a csodálatos völgyben indulunk el egy rövid sétára a kristálytiszta vizű, mély medencék felé, ahol meg is mártózhatunk a hűsítő vízben. A bátrabbak a fürdés mellett bekúszhatnak a denevérek-lakta Muqal-barlangba is. Ebédet követően Szinbád feltételezett szülővárosa, Sur felé vesszük az irányt. A természetes lagúna mentén fekvő, kitűnő stratégiai helyzettel megáldott Sur városa a híres dhow hajók készítésének egyik fő helye évszázadok óta. Itt sétálunk egyet a tengerparton a kikötőt védő erődök tövében és ellátogatunk az utolsó hajókészítő üzemhez. Surból Omán és az Arab-félsziget legkeletibb csücskébe, Ras al-Jinzbe utazunk. Itt található egy hatalmas teknősfarm, ahová évente kb. 20.000 teknős érkezik, hogy lerakja tojásait. Ha szerencsénk van, akkor az esti órákban mi is végigkísérhetjük ahogy a teknősök lerakják tojásaikat a homokba, melyekből másnap hajnalban kikelnek a kis teknősbébik. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Ras al-Jinz, Wadi Shab, Bait al-Afreet (Sinkhole Park), Maszkat

  3
  Ma Omán talán legismertebb és legvarázslatosabb vádijához, a Wadi Shabhoz utazunk. A hatalmas sziklafalakkal, pálmafákkal és kisebb vízesésekkel övezett vízfolyáson az első métereket csónakkal tesszük meg a túránk kiindulópontjáig. Innen szárazföldön folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét is képező falaj csatornarendszer mentén. Egyre mélyebbre törünk a vadregényes szurdokvölgyben. Közel két órás kirándulásunk után érkezünk meg arra a helyre, ahol meg is mártózhatunk a türkizkék kristálytiszta vizű vádiban. Sőt, rövid úszást követően akár egy 3 méter hosszú, szűk járaton keresztül beúszva egy gyönyörű vízalatti barlangba is bemerészkedhetünk, ahol aztán kedvünkre ugrálhatunk a frissítő vízbe. Az újabb fantasztikus vádiélményeink után visszamegyünk autóinkhoz. Ebédet követően a Dibab falu melletti Bait al-Afreetnak (A Démon Háza) nevezett mészkőformációhoz utazunk. Ez nem más, mint egy 40 méter átmérőjű és 20 m mély kör alakú mélyedés, melynek alján egy zöldeskék vizű tó található. A bátrabbak akár meg is mártózhatnak a mély vizű természetes medencében. Ezután visszautazunk Maszkatba. Szállás: szálloda. (Túratáv: 8 km; Szintemelkedés: 100 méter fel, 100 méter le; Menetidő: 5-6 óra)
 • 7. nap Maszkat / delfinles

  2
  Ma Maszkat városával ismerkedünk meg alaposabban. Elsőként a grandiózus Qaboos szultán nagymecsetbe látogatunk el. Ezt követően a helyiek által közkedvelt Riyam Parkból kiindulva egy rövidebb, de annál látványosabb túrát teszünk a Maszkat feletti sziklás hegyeken át a Mutrah negyed felé. A túra során kitűnő rálátásunk nyílik a várost övező öblökre és az azokon éberen őrködő erődökre, tornyokra. A színes bazárba megérkezve megebédelünk és megismerkedhetünk a szebbnél-szebb keleti portékákkal. Itt újra lesz lehetőségünk megízlelni az ízletes és erős ománi kávét is. Amennyiben igény van rá, egy fakultatív hajókirándulás keretében látványos delfinlesre indulhatunk a Maszkat környéki vizeken. A delfinek felbukkanása nem garantált, de nagy esély van rá, hogy a hajók mellett ugráló, elsuhanó nagyobb delfincsapatokkal összefussunk. Napunkat egy rendkívül hangulatos helyi étteremben elköltött ománi vacsorával zárjuk, vacsora közben pedig megtartjuk az búcsúestünket is. Szállás: szálloda. (Túratáv: 4 km; Szintemelkedés: 200 méter fel, 200 méter le; Menetidő: 3 óra)
 • 8. nap Maszkat

  A mai napon elbúcsúzunk Omántól, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.
Az oldalon látható képeket Pál Máté készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.