Bejelentkezés

Jordánia (aktív)

Wadi Rum: Jabal Addami csúcstúra, szurdoktúrák, Petra. Még több természet, még aktívabban!

Jordánia aktívan! Klasszikus Jordánia körutazásunk frissített, még aktívabb változatában ugyanúgy végigjárjuk az ország ikonikus látnivalóit, csak kicsit másképp! A hangsúlyt az olyan természetközeli, igazán ütős kalandprogramokra helyeztük, melyek minden bizonnyal lenyűgözik majd mindazokat, akik tényleg unják az ipari turizmust! ;) Mi sem természetesebb, mint hogy megmásszuk a szaud-arábiai határvidéken emelkedő 1854 m magas Jabal Um Addamit, Jordánia legmagasabb hegycsúcsát, ahol a csúcsélményen túl a Wadi Rum mesés szépségű sivatagában olyan eldugott részekre is eljutunk, ahova a Wadi Rumba látogató utazók töredéke jut csak el. De Petra lélegzetelállító szépségű romvárosában is két napot töltünk, hogy a Kincstár - Kolostor kötelező útvonalon túl a legjobb napnyugtanéző kilátókba is felkapaszkodhassunk a fotósok nagy örömére. A Holt-tenger vidéken pedig olyan elképesztő kanyontúrákat kínálunk, hogy garantáltan leesik majd az állad! És igen, lesz lebegés a Holt-tengerben, túrázás Kis-Petrában az eldugott ösvényeken, kitekintünk a Nébó-hegyről, megnézzük Jordánia leghíresebb mozaikját, sőt a fantasztikus vörös-tengeri sznorkelezés sem maradhat el. Még több természetközeli élmény és kaland = Jordánia kicsit még aktívabban! Mi más? ;)

Kiemelt látnivalók utunk során:


Petra: két nap a Nabateusok világhíres fővárosában (UNESCO Világörökség)

- Wadi al Ghwair: izgalmas kanyontúra színes sziklafalak, függőkertek között
- Wadi Rum: kalandozás a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
- Jabal Um Addami: hegyitúra Jordánia legmagasabb csúcsára a Szaud-Arábia-i határon
- Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben
- Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
- Wadi al Mujib: egy fantasztikus, vízben gázolós, (k)úszós-mászós kanyontúra
Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét
Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek.

Időpontok

 • 2023. október 20 → 27.
 • 1. nap Amman reptér, Wadi Musa

  Megérkezünk Ammanba, utunk a repülőtérről indul. Innen az ország középső részére, Wadi Musa településére utazunk, amely Petra felfedezésének és a Petra környéki kirándulásoknak a központja. Elfoglaljuk szállásunkat egy színvonalas szállodában, ahol három éjszakát töltünk. A következő napokban innen kiindulva járjuk be a környéket. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Wadi Musa, Petra (UNESCO Világörökség)

  3
  Ma reggel rögtön Jordánia fő kulturális látványosságával, Petrával ismerkedünk. Az arab eredetű, nomád nabateusok fővárosa volt itt eredetileg, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak. A csodálatos, sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót. Petrai napunkon először a híres Siq-en, a városba vezető kanyonon áthaladva csodáljuk meg a Kincstár sokat fényképezett homlokzatát. Ma Petra "elülső" részét fedezzük fel alaposabban, így a színház, az oszlopokkal szegélyezett utcák és a királysírok mellett elhaladva egy hosszú kaptató végén egy remek kilátópontra is felmászunk, magasan a Kincstár fölé. Az Áldozati hegy tetején, az obeliszkeknél, Petra e különleges szegletén várhatjuk be a napnyugta fényeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Wadi Musa, Kis Petra (Siq al-Barid), Petra

  3
  Ma reggel folytatjuk Petra alaposabb felfedezését, kicsit másképp! Először a Petra „elővárosaként” is ismert, nabateus karavánok pihenőhelyéül szolgált Kis-Petra szurdokával (Siq al-Barid), az ottani sziklatemplomokkal ismerkedünk, majd egy kevéssé ismert, "hátsó" ösvényen haladva elindulunk Petra másik legfontosabb látnivalója, a Kolostor irányába. Jó két-három óra túrázás után bukkanunk ki a Kolostor fényképekről már jól ismert épületénél, ahol a környék több remek kilátópontját is felkereshetünk. A Kolostornál található étteremnél megpihenünk, friss gyümölcslevekkel, szendvicsekkel frissítjük fel magunkat, majd egy keskeny szurdokon keresztül leereszkedünk a tegnapról már ismerős központ részre, a királysírokhoz. Innen egy másik, szintén remek kilátópontra is felkapaszkodhatunk, melyet most is a délutáni fényekben tudunk megcsodálni. Végül újra a Kincstár érintésével, a Siq szűk szurdokán át haladva hagyjuk el a romváros területét. Most már valóban mindent láttunk, amit Petrában érdemes. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Petra, Wadi Al Ghwair szurdoktúra, Wadi Rum

  4
  Reggeli után összepakolunk, elhagyjuk Wadi Musát és elindulunk Jordánia további természeit csodáit felfedezni. Mai fő úticélunk a Wadi al Ghwair kanyon. A kanyonba először egy meredek kocsiúton kell leereszkednünk, majd vízicipőre váltunk, s a patakmederbe lépve hamarosan a Petrából már ismert Siq-hez hasonló díszletek, meredek, összeszűkült sziklafalak között haladunk, csodáljuk az ámulatba ejtő sziklaformációkat. A középső szakaszon egyre inkább kiszélesedik a kanyon és a meredek sziklafalak oldalában egyre több zöldet, a fény felé törő pálmafákat láthatunk. Varázslatos vidék! A látvány sokszor annyira lenyűgöző, hogy időérzékünket teljesen elveszítve haladunk az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz által simára csiszolt sziklák között. Nagyjából 3-4 óra elteltével pihenőt tartunk, teázunk, majd továbbhaladunk, míg végül kiérünk egy kopár, de lenyűgöző hegyvidéki tájba. Itt helyi pick up kocsikra szállunk, melyek a buszunkhoz szállítanak. Innen folytatjuk utunkat a nap másik különleges úticéljához, Wadi Rumba, mely kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációk, völgyek, hegyek teszik változatossá a homokos-sivatagos tájat, és teszik népszerű desztinációvá a kalandozó kedvű utazóknak, sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak, akik a háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát. Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát. Napnyugta környékén érünk ide. Táborunkban egy különleges helyi vacsora és hangulatos beduin est vár ránk, élményteli napunkat pedig tábortűzzel, csillaglessel és csillagfotózással zárhatjuk. (Wadi al Ghwair túra - táv: 15-18 km, szint: 300 + 200 m le, menetidő: 6-7 óra) Szállás: beduin sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 5. nap Wadi Rum, Jabal Um Addami (1854 m)

  3
  Reggeli után nekivágunk a sivatagnak, hogy további elképesztő tájakat és sziklaformátumokat csodáljunk meg. Utunk először a szaud-arábiai határhoz vezet, ahol Jordánia legmagasabb csúcsára, az 1854 m magas Jabal Um Addamira fogunk felmászni. Az odafele úton a terepjáróinkból csodáljuk ezt az elképesztő színekben és formákban elénk táruló holdbéli tájat, így haladunk a túra kiindulópontjához. A csúcsot a hegyoldalban egyre meredekebben kanyargó ösvényen nagyjából egy jó másfél órás kapaszkodás után érjük el. Az út nagyobb része hétköznapi gyalogtúra nehéz, sziklás terepen, de egy-két helyen azért kitett szakaszokra is számítsunk! A csúcson lobogó jordán zászlót megpillantva tényleg úgy érezzük, hogy meghódítottuk a sivatagot és nem győzünk gyönyörködni az elénk táruló hegyvonulatokban, kicsit átkukkantunk Szaud-Arábiába is, ahol egyszer talán újabb kalandok elé nézhetünk... A csúcsfotók után már könnyedén ereszkedünk vissza, hogy elköltsük ebédcsomagunkat. Kis szieszta után aztán újra terepjárókra pattanunk, hogy felderítsük fel a Wadi Rum újabb kanyonjait, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat. A naplementét újra hangulatos díszletek között nézhetjük meg. A táborba visszaérve még utoljára élvezhetjük a civilizációtól távoli este nyugalmát és vendéglátóink kedvességét, a millió csillaggal teli égboltot, tábortűz mellett. (Jabal Um Addami túra - táv: 5 km, szint: 300 m fel, 300 m le, menetidő: 2-3 óra) Szállás: beduin sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 6. nap Wadi Rum, Aqaba, Vörös-tenger

  1
  Kora reggel egy látványos napkeltenézéssel indíthatjuk a napot, majd egy bőséges reggeli után összepakolunk, s terepjárókra pattanva, életre szóló élményekkel gazdagodva hagyjuk el ezt az elképesztő sivatagi tájat. Rum faluban a terepjárókról újra buszunkra váltunk és elindulunk Aqaba felé, hogy Petra hegyvidéki tájai és a Wadi Rum varázslatos világa után már jellegű élmények után nézzünk: irány a Vörös-tenger! Déltájban meg is érkezünk Aqaba városába és a Vörös-tenger Aqabai-öböl nyúlványához, mely csak egy lépésre van Szaúd-Arábiától és Izraeltől is. Aki szeretne, azokkal rögtön az egyik közeli privát partszakaszra igyekszünk, s máris csobbanhatunk egyet a Vörös-tenger hullámai közt, ahol remek sznorkelezési lehetőség kínálkozik: a partvonaltól alig 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szerencsés esetben akár teknőssel, tűzhallal is találkozhatunk. Napnyugtáig maradunk e remek helyen, majd a városba visszatérve elfoglaljuk szállásunkat. Az este folyamán még körbesétálhatunk Aqaba városában, felderíthetjük a piacot, a bazársort, s egy helyi étteremben költhetjük el közösen vacsoránkat, jordán specialitásokat kóstolva. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Aqaba, Holt-tenger

  Reggeli után összepakolunk, elhagyjuk Aqabát és megindulunk vissza északra, a Holt-tenger irányába. A Holt-tenger a Jordán árokban, 400 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. A világ legalacsonyabb pontján járunk, ahol természetesen mi is megmártózunk ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában. Először egy kilátópontnál ereszkedünk le a vízpartra, ahol a víz kristálytiszta és a fantasztikus sókirakódások kápráztatják a szemünket. (Figyelem! A Wadi al Mujib szurdoktúrára bejutni csak érkezési sorrendben, szabad helyek függvényében lehetséges. Mivel a kanyon ma útba esik, próbálunk időben ideérni, s megpróbálkozni a bejutással. Ha ez sikerül, a mai napon megejtjük ezt a különleges kanyontúrát, a holt-tengeri program ez esetben holnapra kerül át!) Innen szállásunkra utazunk, egy Holt-tengerhez közeli szállodába, amelyik saját stranddal rendelezik. A sok-sok túrázós nap után jól esik majd kényeztetni magunkat a szálloda medencéiben, de természetesen lemegyünk a Holt-tenger partjára is, ahol iszappakolást vehetünk és végre azt is kipróbáljuk, milyen a vízen lebegni. E különleges szépségű helyen várjuk meg a naplementét, majd szállodánkba visszatérve megtartjuk búcsúvacsoránkat, s átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit!  Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Wadi Mujib szurdoktúra, Nebó-hegy, Madaba, Amman reptér

  4
  A mai napot is aktívan töltjük, sőt: következik a hab a tortán! :) Ma reggel Jordánia méltán leghíresebb kanyonjába, a Wadi Mujib-hoz látogatunk. A legtöbb jordániai kanyontúra inkább egy sétához hasonló a szűk sziklafalak között, kisebb-nagyobb vízben caplatva. Nos, a Wadi Mujib nem ilyen! Ez egy igazi vizes túra, ahol az égbetörő sziklafalak alatt gyorsan térdig, majd derékig érő vízben találjuk magunkat, s rögzített kötelek segítségével kapaszkodunk előre, (k)úszunk feljebb, mászunk fel a sziklákon, kis vízesések mentén. Egy igazi adrenalinlöketes kaland a végére! A túra után buszra szállunk és Madaba városába utazunk. Útközben rövid megállót tartunk a Nébó-hegynél, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Madabába érve először közösen elmegyünk a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz, ahol a Közel-Kelet térképét ábrázoló híres mozaikot nézhetjük meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, akit érdekel, az a délutáni szabadprogram keretében ezeket is felkeresheti. De eltölthetjük az időt a bazárban alkudozva is. A késő délutáni órákban aztán a repülőtér vele vesszük az irányt, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat. (Wadi Mujib szurdoktúra - táv: 4 km, szint: 20 m fel, 20 m le, menetidő: 2-3 óra)

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.