Bejelentkezés

Jordánia (Jebel Um Addami)

Jordánia aktívan: Wadi Rum, Jabal Addami csúcstúra, szurdoktúrák, Petra. Még több természet!

Miért éppen Jordánia?

Jordánia aktívan! Klasszikus Jordánia körutazásunk frissített, még aktívabb változatában ugyanúgy végigjárjuk az ország ikonikus látnivalóit, csak kicsit másképp! A hangsúlyt az olyan természetközeli, igazán ütős kalandprogramokra helyeztük, melyek minden bizonnyal lenyűgözik majd mindazokat, akik tényleg unják az ipari turizmust! ;) Mi sem természetesebb, mint hogy megmásszuk a szaud-arábiai határvidéken emelkedő 1854 m magas Jabal Um Addamit, Jordánia legmagasabb hegycsúcsát, ahol a csúcsélményen túl a Wadi Rum mesés szépségű sivatagában olyan eldugott részekre is eljutunk, ahova a Wadi Rumba látogató utazók töredéke jut csak el. De Petra lélegzetelállító szépségű romvárosában is két napot töltünk, hogy a Kincstár - Kolostor kötelező útvonalon túl a legjobb napnyugtanéző kilátókba is felkapaszkodhassunk a fotósok nagy örömére. A Holt-tenger vidéken pedig olyan elképesztő kanyontúrákat kínálunk, hogy garantáltan leesik majd az állad! És igen, lesz lebegés a Holt-tengerben, túrázás Kis-Petrában az eldugott ösvényeken, kitekintünk a Nébó-hegyről, megnézzük Jordánia leghíresebb mozaikját, sőt a fantasztikus vörös-tengeri sznorkelezés sem maradhat el. Még több természetközeli élmény és kaland = Jordánia kicsit még aktívabban! Mi más? ;)

Melyek a legfontosabb látnivalók Jordániában?

- Petra:
két nap a Nabateusok világhíres fővárosában (UNESCO Világörökség, A 7 új Világcsoda egyike)
- Wadi al Ghwair: izgalmas kanyontúra színes sziklafalak, függőkertek között
- Wadi Rum: kalandozás a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
- Jabal Um Addami: hegyitúra Jordánia legmagasabb csúcsára a Szaud-Arábia-i határon
- Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben
- Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
- Wadi al Mujib: egy fantasztikus, vízben gázolós, (k)úszós-mászós kanyontúra
Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét
Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek.

Időpontok

 • 2024. április 28
  → május 05.
 • 2024. október 22 → 29.
 • 1. nap Amman reptér, Wadi Musa

  Megérkezünk Ammanba, utunk a repülőtérről indul. Innen az ország középső részére, Wadi Musa településére utazunk, amely Petra felfedezésének és a Petra környéki kirándulásoknak a központja. Elfoglaljuk szállásunkat egy színvonalas szállodában, ahol három éjszakát töltünk. A következő napokban innen kiindulva járjuk be a környéket. Szállás: szálloda.

  (Az őszi, októberi turnus esetén a repülőjáratok időpontja miatt a hajnali érkezés után rögtön a Petra programmal kezdünk, az első napi szállás pedig a 8.nap végére kerül át, Madabába. A napi programpontok tartalmi bonyolításában ez érdemi változást nem jelent.)
 • 2. nap Wadi Musa, Petra (UNESCO Világörökség)

  3
  Ma reggel rögtön Jordánia fő kulturális látványosságával, Petrával ismerkedünk. Az arab eredetű, nomád nabateusok fővárosa volt itt eredetileg, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak. A csodálatos, sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót. Petrai napunkon először a híres Siq-en, a városba vezető kanyonon áthaladva csodáljuk meg a Kincstár sokat fényképezett homlokzatát. Ma Petra "elülső" részét fedezzük fel alaposabban, így a színház, az oszlopokkal szegélyezett utcák és a királysírok mellett elhaladva egy hosszú kaptató végén egy remek kilátópontra is felmászunk, magasan a Kincstár fölé. Az Áldozati hegy tetején, az obeliszkeknél, Petra e különleges szegletén várhatjuk be a napnyugta fényeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Wadi Musa, Kis Petra (Siq al-Barid), Petra

  3
  Ma reggel folytatjuk Petra alaposabb felfedezését, kicsit másképp! Először a Petra „elővárosaként” is ismert, nabateus karavánok pihenőhelyéül szolgált Kis-Petra szurdokával (Siq al-Barid), az ottani sziklatemplomokkal ismerkedünk, majd egy kevéssé ismert, "hátsó" ösvényen haladva elindulunk Petra másik legfontosabb látnivalója, a Kolostor irányába. Jó két-három óra túrázás után bukkanunk ki a Kolostor fényképekről már jól ismert épületénél, ahol a környék több remek kilátópontját is felkereshetjük. A Kolostornál található étteremnél megpihenünk, friss gyümölcslevekkel, szendvicsekkel frissítjük fel magunkat, majd egy keskeny szurdokon keresztül leereszkedünk a tegnapról már ismerős központ részre, a királysírokhoz. Innen egy másik, szintén remek kilátópontra is felkapaszkodhatunk, melyet most is a délutáni fényekben tudunk megcsodálni. Végül újra a Kincstár érintésével, a Siq szűk szurdokán át haladva hagyjuk el a romváros területét. Most már valóban mindent láttunk, amit Petrában érdemes. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Petra, Wadi Al Ghwair szurdoktúra, Wadi Rum

  4
  Reggeli után összepakolunk, elhagyjuk Wadi Musát és elindulunk Jordánia további természeit csodáit felfedezni. Mai fő úticélunk a Wadi al Ghwair kanyon. A kanyonba először egy meredek kocsiúton kell leereszkednünk, majd vízicipőre váltunk, s a patakmederbe lépve hamarosan a Petrából már ismert Siq-hez hasonló díszletek, meredek, összeszűkült sziklafalak között haladunk, csodáljuk az ámulatba ejtő sziklaformációkat. A középső szakaszon egyre inkább kiszélesedik a kanyon és a meredek sziklafalak oldalában egyre több zöldet, a fény felé törő pálmafákat láthatunk. Varázslatos vidék! A látvány sokszor annyira lenyűgöző, hogy időérzékünket teljesen elveszítve haladunk az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz által simára csiszolt sziklák között. Nagyjából 3-4 óra elteltével pihenőt tartunk, teázunk, majd továbbhaladunk, míg végül kiérünk egy kopár, de lenyűgöző hegyvidéki tájba. Itt helyi pick up kocsikra szállunk, melyek a buszunkhoz szállítanak. Innen folytatjuk utunkat a nap másik különleges úticéljához, Wadi Rumba, mely kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációk, völgyek, hegyek teszik változatossá a homokos-sivatagos tájat, és teszik népszerű desztinációvá a kalandozó kedvű utazóknak, sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak, akik a háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát. Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát. Napnyugta környékén érünk ide. Táborunkban egy különleges helyi vacsora és hangulatos beduin est vár ránk, élményteli napunkat pedig tábortűzzel, csillaglessel és csillagfotózással zárhatjuk. (Wadi al Ghwair túra - táv: 15-18 km, szint: 300 + 200 m le, menetidő: 6-7 óra) Szállás: beduin sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 5. nap Wadi Rum, Jabal Um Addami (1854 m)

  3
  Reggeli után nekivágunk a sivatagnak, hogy további elképesztő tájakat és sziklaformátumokat csodáljunk meg. Utunk először a szaud-arábiai határhoz vezet, ahol Jordánia legmagasabb csúcsára, az 1854 m magas Jabal Um Addamira fogunk felmászni. Az odafele úton a terepjáróinkból csodáljuk ezt az elképesztő színekben és formákban elénk táruló holdbéli tájat, így haladunk a túra kiindulópontjához. A csúcsot a hegyoldalban egyre meredekebben kanyargó ösvényen nagyjából egy jó másfél órás kapaszkodás után érjük el. Az út nagyobb része hétköznapi gyalogtúra, nehéz, sziklás terepen, de egy-két helyen azért kitett szakaszokra is számítsunk! A csúcson lobogó jordán zászlót megpillantva tényleg úgy érezzük, hogy meghódítottuk a sivatagot és nem győzünk gyönyörködni az elénk táruló hegyvonulatokban. Kicsit átkukkantunk Szaud-Arábiába is, ahol egyszer talán újabb kalandok elé nézhetünk... A csúcsfotók után már könnyedén ereszkedünk vissza, hogy elköltsük ebédcsomagunkat. Kis szieszta után aztán újra terepjárókra pattanunk, hogy felderítsük a Wadi Rum újabb kanyonjait, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat. A naplementét újra hangulatos díszletek között nézhetjük meg. A táborba visszaérve még utoljára élvezhetjük a civilizációtól távoli este nyugalmát és vendéglátóink kedvességét, a millió csillaggal teli égboltot, tábortűz mellett. (Jabal Um Addami túra - táv: 5 km, szint: 300 m fel, 300 m le, menetidő: 2-3 óra) Szállás: beduin sátor, ellátás: reggeli, ebédcsomag, vacsora.
 • 6. nap Wadi Rum, Aqaba, Vörös-tenger

  1
  Kora reggel egy látványos napkeltenézéssel indíthatjuk a napot, majd egy bőséges reggeli után összepakolunk, s terepjárókra pattanva, életre szóló élményekkel gazdagodva hagyjuk el ezt az elképesztő sivatagi tájat. Rum faluban a terepjárókról újra buszunkra váltunk és elindulunk Aqaba felé, hogy Petra hegyvidéki tájai és a Wadi Rum varázslatos világa után más jellegű élmények után nézzünk: irány a Vörös-tenger! Déltájban meg is érkezünk Aqaba városába és a Vörös-tenger Aqabai-öböl nyúlványához, mely csak egy lépésre van Szaúd-Arábiától és Izraeltől is. Aki szeretne, azokkal rögtön az egyik közeli privát partszakaszra igyekszünk, s máris csobbanhatunk egyet a Vörös-tenger hullámai közt, ahol remek sznorkelezési lehetőség kínálkozik: a partvonaltól alig 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szerencsés esetben akár teknőssel, tűzhallal is találkozhatunk. Napnyugtáig maradunk e remek helyen, majd a városba visszatérve elfoglaljuk szállásunkat. Az este folyamán még körbesétálhatunk Aqaba városában, felderíthetjük a piacot, a bazársort, s egy helyi étteremben költhetjük el közösen vacsoránkat, jordán specialitásokat kóstolva. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Aqaba, Holt-tenger

  Reggeli után összepakolunk, elhagyjuk Aqabát és megindulunk vissza északra, a Holt-tenger irányába. A Holt-tenger a Jordán árokban, 400 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el. A világ legalacsonyabb pontján járunk, ahol természetesen mi is megmártózunk ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában. Először egy kilátópontnál ereszkedünk le a vízpartra, ahol a víz kristálytiszta és a fantasztikus sókirakódások kápráztatják a szemünket. (Figyelem! A Wadi al Mujib szurdoktúrára bejutni csak érkezési sorrendben, szabad helyek függvényében lehetséges. Mivel a kanyon ma útba esik, próbálunk időben ideérni, s megpróbálkozni a bejutással. Ha ez sikerül, a mai napon megejtjük ezt a különleges kanyontúrát, a holt-tengeri program ez esetben holnapra kerül át!) Innen szállásunkra utazunk, egy Holt-tengerhez közeli szállodába, amelyik saját stranddal rendelkezik. A sok-sok túrázós nap után jól esik majd kényeztetni magunkat a szálloda medencéiben, de természetesen lemegyünk a Holt-tenger partjára is, ahol iszappakolást vehetünk és végre azt is kipróbáljuk, milyen a vízen lebegni. E különleges szépségű helyen várjuk meg a naplementét, majd szállodánkba visszatérve megtartjuk búcsúvacsoránkat, s átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit!  Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Wadi Mujib szurdoktúra, Nebó-hegy, Madaba, Amman reptér

  4
  A mai napot is aktívan töltjük, sőt: következik a hab a tortán! :) Ma reggel Jordánia méltán leghíresebb kanyonjába, a Wadi Mujib-hoz látogatunk. A legtöbb jordániai kanyontúra inkább egy sétához hasonló a szűk sziklafalak között, kisebb-nagyobb vízben caplatva. Nos, a Wadi Mujib nem ilyen! Ez egy igazi vizes túra, ahol az égbetörő sziklafalak alatt gyorsan térdig, majd derékig érő vízben találjuk magunkat, s rögzített kötelek segítségével kapaszkodunk előre, (k)úszunk feljebb, mászunk fel a sziklákon, kis vízesések mentén. Egy igazi adrenalinlöketes kaland a végére! A túra után buszra szállunk és Madaba városába utazunk. Útközben rövid megállót tartunk a Nébó-hegynél, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Madabába érve először közösen elmegyünk a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz, ahol a Közel-Kelet térképét ábrázoló híres mozaikot nézhetjük meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, akit érdekel, az a délutáni szabadprogram keretében ezeket is felkeresheti. De eltölthetjük az időt a bazárban alkudozva is. A késő délutáni órákban aztán a repülőtér fele vesszük az irányt, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat. (Wadi Mujib szurdoktúra - táv: 4 km, szint: 20 m fel, 20 m le, menetidő: 2-3 óra)


Út ára tartalmazza

- az utazást végig a program során Jordániában bérelt, privát autóbusszal,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben a csoporttal repülsz (ajánlott járat/ok)
- 4 éjszaka szállást Wadi Musában, Aqabában és Madabában színvonalas, 3 csillagos szállodákban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 1 éjszaka szállást a Holt-tengernél színvonalas, 4 csillagos szállodában, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel és vacsorával,
- 2 éjszaka szállást telepített beduin sátrakban, 2-3 ágyas elhelyezéssel, reggelivel és vacsorával,
- a csúcstúrát a Jabal Um Addami csúcsra, ebédcsomaggal, helyi vezetővel,
- a Wadi al Ghwair kanyontúrát ebédcsomaggal, helyi vezetővel,
- az összes programban szereplő egyéb kirándulást,
- a dzsiptúrákat a Wadi Rumban,
- a helyi idegenvezetők díját,
- a buszon ingyenes ásványvizet,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát,
- a belépőket és étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül,
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD (április-május) , 380 Ft / 1 USD (október) árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik. A Ryanair Budapest - Amman járatának törlése miatt másik járatot, járatokat javasolunk.

2024. április 28-án induló csoportunk esetében:

Első opció: Austrian Airlines

Budapest indulással:

2024. április 28.      OS 718    Budapest - Bécs    07:00 - 07:45
2024. április 28.      OS 853    Bécs - Amman      11:15 - 15:45

2024. május 05.      OS 854    Amman - Bécs      16:40 - 19:25
2024. május 05.      OS 717    Bécs - Budapest    21:40 - 22:25

Ugyanez a járat kedvezőbb áron Bécsből:

2024. április 28.      OS 853    Bécs - Amman       11:15 - 15:45
2024. május 05.      OS 854    Amman - Bécs       16:40 - 19:25

Mivel ez nem fapados járat, így a repülőjegyek közvetítésében irodánk segítséget tud nyújtani annak foglalásában, megvásárlásában. 

Második opció: Wizz Air

2024. április. 26.   W6 2373   Budapest - Amman     22:45 - 03:15
2024. május 07.    W6 2374   Amman - Budapest     03:50 - 06:45
Ebben az esetben az út első napja előtt egy, és az út utolsó napját követően is egy nap, valamint 2+2, összesen 4 plusz éjszakai szállás szükséges. Jordán partnercégünkkel meg tudjuk szervezni mind a szállást, mind a repülőtéri transzfert, azonban ezeknek többletköltsége van, mely személyenként 93.600 Ft. A túravezető a programon kívül nem lesz a helyszínen, a program április 28-án Amman repülőtér és a szállás közötti transzferrel indul, és május 05-én az Ammani repülőtér transzferrel ér véget.

2024. októberében induló csoportunk esetében a repülőjegy vásárlása akkor aktuális, amennyiben a csoport indulása garantált.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

Ha az indulás előtti hetekben jelentkezel, kérjük tájékozódj előtte az aktuális repülőjegy árakról, mert addigra jelentős emelkedés történhet. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

Mivel utazunk Jordániában?

Jordánián belül helyben bérelt busszal fogunk közlekedni.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-22 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Jordániában?

Az utazás alatt közepesen nehéz túrákat és kirándulásokat teszünk. Két teljes napot túrázunk Petra területén, naponta több kilátópontot is felfedezve a nap végére meglesz a 15-20 km távolság, jelentős szintemelkedéssel tetézve! Itt fokozottan kell figyelnünk az elegendő víz fogyasztásra! A Jabal Addami csúcstúra szintén közepes nehézségű, viszont nehéz, sziklás terepre kell számítani, néhol az ösvény kitett helyeken vezethet, átlagosan sportos erőnléttel teljesíthető. A túrabot használatát mindenképpen javasoljuk! A Wadi al Ghwair kanyontúrán csapadék mennyiségtől függően kisebb, 10-30 cm-es vízszint várható a szurdokban, néhol elkerülhetetlen, hogy bele gázoljunk a vízbe, így ehhez vízicipőt javaslunk. A Wadi Mujib túrán ezzel ellentétben nem csak térdig, hanem derékig érő vízben is kell gázolni néha, sőt előfordul, hogy úszni is kell a szembe áramló vízben, így a biztos úszni tudás elengedhetetlen! A túra jellegéből adódóan a Wadi Mujib túrára csak 18 év felettiek részvétele engedélyezett! A Wadi Mujib túrán fürdőruhában veszünk részt, a fényképezőgéphez vízálló táska szükséges, mentőmellényt a bejáratnál kapunk!

Szállás

Milyenek a szállások Jordániában?

Utunk során 5 éjszakát fogunk eltölteni színvonalas, 3-4 csillagos szállodákban, két ágyas elhelyezéssel, saját fürdőszobával. Wadi Rumban két éjszakát töltünk majd el tradícionális beduin sátrakban, ággyal, ágyneművel és saját fürdőszobával, valamint a csodálatosan csillagos ég látványával.

A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Jordániáról?

Helyszíneink: Bibliai helyek: Nebó-hegye. Nemzeti parkok, kanyonok, Holt-tenger, Wadi Rum sivatagja, Aqabai-öböl a vörös-tengeri kijárat. UNESCO világörökség: Petra.

Jordánia területe 92.300 négyzetkilométer, vagyis nagyjából megegyezik Magyarországgal. A populáció nagyjából hét millió fő, az államforma alkotmányos monarchia. Felszíne mészkőből álló, átlag 800–1000 m magas fennsík. Nyugaton a Nagy-hasadékvölgy része a Jordán-folyó völgye és az Aqabai-öböl. Az ország legmagasabb pontja Rász-el-Hasmm, magassága 1854 méter. Egyetlen állandó vízfolyása a Holt-tengerbe ömlő Jordán-folyó. Hivatalos nyelv az arab, de sok helyen beszélnek angolul is. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani. Jordánia lakosságának 95%-a muzulmán, 4%-a keresztény és 1%-a egyéb vallású. A keresztény ünnepeket nem nagyon ünneplik. Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. A böjtöt követő nagy három napos ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Hétvégének számít a péntek és a szombat. Ünnep napok: Január 1, Május 1, Május 25, Június 9, December 25, és Iszlám vallási ünnepek, melyeknek nincs határozott dátuma, Eid Aladha, Eid Alfitr, Mohamed próféta születésnapja. 

Petrába vezető különböző útvonalak közül többet is érinteni fogunk.

Időeltolódás: +1 óra Magyarországhoz képest, vagyis ennyivel kell előrébb állítani az óránkat.

Elektromosság: Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak (220 V, 50 Hz), átalakító nem szükséges. A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged van feltölteni, kivéve természetesen a sivatagi tábort. A magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek jordániai roaming partnerekkel. Városi szállásainkon természetesen mindenhol lesz WIFI, a Wadi Rumban viszont még térerő sem nagyon lesz, amit nem igazán fogunk bánni :)

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Milyen az időjárás Jordániában?

Két évszak közül a nyár áprilistól októberig tart. Ebben az évszakban általában egy csepp eső sem esik, viszont a meleg, ami gyakran 30-35°C-t jelent, könnyen elviselhető, mert a páratartalom alacsony. Az időjárás télen is hasonlóképpen alakul. December és a január a leghidegebb hónap, ekkor lehűlhet a hőmérséklet 15-20°C környékére, valamint ekkor esik a legtöbb csapadék. A Vörös-tenger vize még télen sem megy 20°C alá. Tehát akár januárban is élvezhetjük a kellemes napsütést. A sivatagi utazáshoz a tavasz, a nyár eleje és az ősz a legmegfelelőbb. Az ország északi részén 24-28°C várható, míg délen 30-32°C-os csúcshőmérsékletre lehet számítani. Csapadéknak kicsi a valószínűsége. A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. A tengerparton különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Jordániába?

Mediterrán és sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat. Pl. napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing a szúnyogok ellen. A sivatagi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg felsőruhát (polár felső), egy kényelmes túracipőt (amely megfelelően tartja a bokát) a Jabal Addamni csúcstúrához, vízi cipő a Wadi al Ghwair és Wadi Mujib kanyon túrákhoz, sapka- vagy kendő napszúrás ellen. Ezeken túl javasolt egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk (ez a sivatagi tábori alváshoz is jól jöhet), fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő (a sivatagi táborban különösen szükség lesz rá), elemek a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs- és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre.

Higiénia

Milyen a higiénia Jordániában? Kell védőoltás Jordániába?

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk!

Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki a háziorvosunk vagy az oltóközpont véleményét.
Rovarcsípések ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Milyen élelemmel készüljünk? Mik a jordán konyha leghíresebb ételei?

Utunk során 7 reggelit, illetve 1-1 ebédetcsomagot és 1-1 vacsorát fogunk kapni, ezeken felül az utazásunk önellátó. A jordániai árak kicsit a magyar árak felett vannak. Nem jellemzőek az európai jellegű óriási szupermarketeket, de alap élelmiszerek mindenütt beszerezhetőek kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben (3-5 JOD), éttermekben lehet majd meleg ételhez jutni (10-15 JOD). A partvidékeken igen népszerűek a tengeri herkentyűk. Jordánia nemzeti étele a beduin specialitás a "mansaf": fűszeres-joghurtos bárányhús, különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A "khubez" a pitához hasonló lapos és kerek kenyérféle, amit szinte mindenhez fogyasztanak és különféle ízesítéssel kapható, ezen kívül kedvelt ételek itt is a falafel és a kebab. A desszerteket is nagyon kedvelik, például a baklavát, mely egy mézzel készült mogyorós sütemény, vagy a "zalabiyyeh"-t, mely rózsavízbe mártott kekszféleség. Alkoholt csak a kijelölt speciális italboltokban, alapvetően Ammanban és Aqabában lehet csak vásárolni.

Pénz-ügy

Mi Jordánia hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Jordániában a hivatalos fizetőeszköz a Jordán dinár (JOD). 1 JOD = kb. 510 HUF, 1 EUR = kb. 0,75 JOD, 1 USD = kb. 0,71 JOD. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 100.000 HUF-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint alapbelépők árát. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. A bankok vasárnaptól csütörtökig vannak nyitva, 9-től 15 óráig.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass (Jordan Explorer - két napos Petra látogatással!) kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszerte. A 75 JOD (kb. 107 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban),
- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 2 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 60 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.
A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo/

Tájékoztató belépő árak (2023):

- Petra: 60 JOD (JordanPass tartalmazza)
- Wadi Rum: 10 JOD (JordanPass tartalmazza)
- Aqaba privát tengerpart: 13 JOD
- Wadi Mujib belépő: 22 JOD
- Madaba, Szent György templom és mozaik térkép: 1 JOD
- Nebo-hegyMózes emléktemplom és kilátópont: 3 JOD
- borravaló a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: 50 JOD/fő

Vám

Mi szükséges a Jordániába történő beutazáshoz? Kell vízum Jordániába?

Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Az egyszeri belépésre jogosító vízum ára 40 JOD melyet Jordániában a reptéren szerzünk be, kivéve, ha előtte kiváltottuk az ún. JordanPass-t (lásd Pénz-ügy!).

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Jordániába?

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre.

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Jordániába?

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

A program és a tervezett útvonal jellegéből adódóan ezen programunkra sport extra kategóriával kiegészített, Air & Cruise Outdoor biztosítási termék szükséges, így egyéni biztosítás kötés esetén is speciális biztosítás megkötését javasoljuk. 
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Áprilisban induló turnusunk esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 18.000 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 16.450 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 31.160 Ft/fő 

Októberben induló turnusunk esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 20.250 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 18.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 35.410 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

"Sokat vesztettem volna, ha kihagyom ezt az utat. Magasan felülírta az elvárásaimat, mert Jordánia gyönyörű. Európai kényelmemből olyan kemény életkörülményeket láttam, ahol hamar elvéreznék. Minden tiszteletem a jordán embereké, akik büszkén őrzik a több ezer éves örökségüket. Nem jártam még az arab világban, de azt gondolom, hogy ma minden embernek többet kellene tudni erről a kultúráról, mert ha nyitott szemmel és szívvel nézünk körül, szerethető."

"A csoport és a program is nagyon jó volt. Nagyon jól éreztem magam. A pick-up-okon töltött utazás nagyon tetszett, illetve a Vörös-tengernél a strand is szuper volt. A túrákat is nagyon élveztem. A városok közül Akaba kevésbé tetszett, Madaba viszont teljesen lenyűgözött. Az utazást javasolnám ismerőseimnek."

Enikő

"Azt hiszem a szállást az adott térség viszonyai között kell értékelni és így tekintve a szállások jók voltak. Meglepetésemre, a legjobban a beduin táborban éreztem magam a szállások közül, bár ettől tartottam egy kicsit. Még úgy is a legjobbnak ítélem, hogy két WC és egy zuhanyzó jutott csak a nőkre, gondolom a férfiakra is és a meleg víz is korlátozottan állt rendelkezésre. Valószínűleg a hely varázsa: a tábor közepén az esti tűz zenével, a tea, a csillagos égbolt, a hajnali fények a sivatagban, az étel, az ágy kényelme, helyi emberek kedvessége tette a legjobb szállássá."

Dóra és András

"Tetszett nekünk, élveztük a változatos programokat."

Enikő

"Csodálatos hét volt! Nagy kár lett volna, ha kimarad az életemből. Többet adott, mint vártam. A legizgalmasabb a Wadi Mujib kanyon túra volt. A legszebb pillanatok: naplemente a sivatagban a rengeteg hófehér virág között, sohasem látott lila korall a Vörös tengerben, a sivatagban egyedül bóklászó teve csorda félős kicsinyeinek a megközelítése, a Kincstár első megpillantása élőben, az első pillanat amikor a leánder erdő a patak két oldalán felbukkan, kilátás a Nébó hegyről. Felejthető: Jordánia legmagasabb csúcsa, de maga a túra felfelé és lefelé elég izgalmas volt, így aztán jó, hogy a programban volt, többek között azért, mert odafelé menet találkoztunk a teve csordával, visszafelé meg a dzsipek elrontották az utat és volt némi bizonytalankodás, amit én személy szerint élveztem. Nem csak javasolnám, de javasolni is fogom ezt az utat a barátaimnak, bár anyukámat nem gondolnám erre az útra biztatni. :D "

Ilona

"Nekem pont jó volt a ritmus, a programok váltakozása, napról-napra újabb érdekességgel találkoztam és volt idő pihenni is. A végére egy élménnyé állt össze az út, úgy érzem, megismertem Jordániát. Gratulálok hozzá! Ismét nem csalódtam az Eupoliszban, viszont e program után nagyon magasra került a léc a következő utak minősítéséhez..."

Edit

"Nekem minden nap új élmény volt. A természet által nyújtott látnivalók miatt választottam ezt az utazást. Nem csalódtam benne, mert a programok többsége erről szólt.  A városokból is a legnevezetesebb látnivalókat megnéztük, nekem ennyi pontosan elég volt. És ennyire szükség is volt. Az időjárás is nagyon kedvezett. Örülök, hogy részt vehettem ezen az utazáson."

Krisztina

"Szuper. Nekem az ott megismert emberek kedvessége, nyíltsága jött be legjobban: Keifa, a madabai árus, Husszein, a taxisofőr, aki elpantomimezte József és Putifárné történetét, Meflev a petrai beduin, aki megmutatta a lánya fényképét, a pék, aki lerángatott minket gyárlátogatásra, William akivel az oktatás fontosságáról beszélgettünk, Ahmed a petrai guide, aki énekelt nekünk a hegytetőn és Taysír a beduin, aki beduin neveket adott a csajoknak és előadta a saját versét, miközben szlalomozott a dűnék között.
És a sznorkelezés is egészen új élmény. Még meg kell szoknom.
És Petra. És Wadi Numeyra. És.. És……"

Gábor, Katalin

"Csodálatos volt, feltétlenül ajánlanánk – ajánljuk! Legnagyobb élmények: Petra, Jerash, Wadi Numeira, Wadi Musa, de sorolhatnánk az egészet első perctől az utolsóig! Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ehez a felejthetetlen élményhez!!!!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.