Bejelentkezés

Namíbia, Botswana, Zimbabwe

Kalandok a Dél keresztje alatt, kempinges vagy lodge elhelyezéssel

Miért éppen Namíbia?

Utazás teljes ellátással a végtelen szavannákon, óriási homokdűnéken át: mosolygó helyiek, német gyarmati emlékek, lenyűgöző élővilág a Dél Keresztje alatt! Szeretnél olyan helyekre eljutni, ahova csak az expedíciós járművekkel tudsz? Afrika az Álmok Földje, most rád vár, hogy felfedezd az ősi kontinenst. Utunk során eljutunk a Namíb sivatag óriásdűnéire, Spitzkoppe gránitszikláihoz, az Etosha nyüzsgő medréhez, az Okavango szigeteire, megállunk a Viktória-vízesés peremén, elképesztően csillagos ég alatt alhatunk a vadonban, találkozunk az őslakókkal. Ezenkívül vár ránk az állatvilág, elefántokkal, oroszlánokkal, gepárdokkal, zsiráfokkal, orrszarvúkkal, szövőmadarakkal, földimókusokkal, vízilovakkal és krokodilokkal. Bármi legyen is az érdeklődési köröd: földtan, csillagászat, madártan, kertészet, itt biztos leesik az állad!

Mik a legfontosabb látnivalók Namíbia, Botswana, Zimbabwe utunkon?
- Sesriem-kanyon - labirintus a sivatagban
- Namíb sivatag – tornyosuló vörös dűnék

- Dead Vlei – a sivatag jelképe
- Tropic of Capricorn - átkelés a Baktérítőn

- Swakopmund – német gyarmati város a ködsivatagban
- Walwis bay - delfin les pelikánokkal, fókákkal, pezsővel és osztrigával
- Spitzkoppe - vöröslő gránitcsúcsok a napnyugtában

- Etosha – az afrikai állatvilág legjava
- Okavango – a híres Delta felfedezése
- Chobe Nemzeti Park – elefántok paradicsoma
- Viktória-vízesés – a Mennydörgő Felhő, adrenalin minden mennyiségben

Időpontok

 • 2024. október 19
  → november 02.
Kedves Érdeklődő! Utunk során extra felár ellenében van lehetőség lodge-ban megszállni. Amennyiben igényt tartasz nem kempinges szállásra, kérlek jelezd irodánk felé. A lodge szállás felára: 249.000,-Ft. Részletek az úthoz kapcsolódó tudnivalók között a szállásokra vonatkozó részben. Utazásunk időpontja a csúcsszezonra esik, ezért a szállások jó előre - hónapokkal előbb - megtelnek. Ha érdekel ez a program, már most tudod, hogy jönni szeretnél velünk, kérünk, mindenképpen jelezd ezt irodánk felé, hogy az általunk az úthoz tervezett szállásokat biztosítani tudjuk! Köszönjük!
 • 1. nap Windhoek (Namíbia)

  Érkezés Namíbia fővárosába, ahol elfoglaljuk szállásunkat egy szállodában, ahonnan programunk indul. Windhoek egy nyugodt, rendezett város, s a német gyarmati múlt emlékeivel, vidám lakóival inkább nyújtja egy kisváros hangulatát, mint egy ország fővárosáét. Amennyiben időnk engedi, akklimatizációként sétálhatunk a korán nyugovóra térő város utcáin, és este akár máris belekóstolhatunk Afrikába, egy étteremben. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Windhoek, Solitaire, Sossusvlei

  1
  Ma végre belevágunk a kalandokba. Elindul megbízható járművünk, amin az elkövetkező napokban sok időt fogunk tölteni. A Namib-sivatag szívébe indulunk, ahol évmilliók óta a homok uralkodik, létrehozva a világ talán leghatalmasabb csillagdűnéit. Évi pár milliméter csak a csapadék, de a sivatag él, oryxok, sakálok, gazellák kutatnak élelem után a dűnék között. Útközben Solitaire vár ránk, ahol felfrissítjük magunkat és megtekintjük az itt összegyűjtött, időjárás tépázta autókat, megkóstolva Afrika legjobb almás sütijét. Ezután érkezünk meg szállásunkra, a Namib-sivatag szívébe, Sesriembe, ahol két éjszakát töltünk. Vacsora előtt még a híres Sesriem kanyonba ereszkedünk le, ahol élvezzük a hűvös levegőt a hatalmas falak között, megkeresve a vizet a mélyben. Végül ismerkedési estet tartunk a Dél-keresztje alatt, a világ legősibb sivatagában. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 3. nap Sesriem, Dune 45, Dead Vlei, Sossusvlei

  3
  Még sötétben a Dune 45-höz indulunk, ami egy 300 méternél magasabb csillagdűne, s aminek tetejéről kiválóan látszik a végtelen sivatag. Fel is sétálunk a homoktömeg csúcsára, napfelkeltét nézni, ami itt a világ végén leírhatatlan élmény. Miután kifényképeztük magunkat, leszaladunk a dűnéről, majd terepjáró buszunk árnyékában fogyasztjuk el a reggelinket. Innen a következő cél az egyik legismertebb tája Afrikának: a sokat fotózott Dead Vlei. Itt egy egykori folyómeder kiszáradt fái állnak évszázadok óta a fenyegető óriásdűnékkel dacolva. Hálás fotótéma, alig győzünk betelni vele. Ha időnk és energiánk engedi, besétálhatunk a Hidden Vleibe, az Eldugott Völgybe is, amit a turisták kevésbé ismernek, sőt a legelszántabbakkal felkapaszkodhatunk a Big Daddy, az egyik leghatalmasabb dűne tetejére. A kilátás pazar! Ne felejts el elegendő folyadékkal készülni a mai sivatagi kalandhoz! :)  A déli forróság idején visszatérünk szállásunkra, ahol megebédelünk és a legmelegebb órákat a medencében és a kemping bárjában vészeljük át. A nap végén újra egy remek napnyugtanézésre indulhatunk. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 4. nap Sesriem, Baktérítő, Swakopmund

  1
  A sivatag megtekintése után enyhülést keresve jutunk le a Namib-sivatag homokdűnéi és izzó sziklái közül a hűvös klímájú Swakopmundba. Útközben átszeljük a Baktérítőt, ahol gyors fotószünetet tartunk. Swakopmund város utcaképe változatos, néha nehéz eldönteni, hogy Bajorországban vagyunk, vagy Namíbiában. Jóféle bajor sörrel mérik a wurstot német ajkú vendégeknek, a sarkon pedig hereró bennszülöttek árusítják az afrikai fafaragásokat. Swakopmund hiába egy trópusi tengerparti város, a jéghideg Benguela tengeráramlás miatt nem egy tipikus fürdőhely. Mivel Swakopmund híres adrenalin lelőhely, érkezéskor ki tudjuk választani a nekünk tetsző tevékenységet, másnapra. Délután sétálunk egyet a városban, meg lehet tekinteni a mólót, a tengerparti sétányt, a helyi múzeumot, este ki lehet próbálni a kudu steaket, vagy az oryx szeleteket egy helyi étterem/bár egységben. Szállás: apartman, ellátás: reggeli, ebéd.
 • 5. nap Swakopmund, Spitzkoppe

  1
  Ma délelőtt szabadprogram, a városban lazulhatunk. Szét tudunk nézni a településen, múzeumozhatunk, vagy akár fürödhetünk is. Ha aktívabban akarjuk tölteni a napot, fakultatív programok sokaságából választhatunk. Fóka és pelikán néző hajókirándulás, tevegelés, sandboarding, quadozás, ejtőernyőzés vár ránk többek között. Az egyik legnépszerűbb program a hajókirándulás, ami reggeli után indul. Transzfer visz minket Walvis Baybe, ahol hajóra szállás után érkeznek a fotogén fókák és pelikánok, akik a fedélzeten produkálják magukat némi halért. A védett öbölből kimegyünk a nyílt óceán peremére, ahol a fókák tanyáznak és jó eséllyel delfineket is látunk. Ebédre pedig a snack falatok mellett az osztrigatelepről felszedett osztrigát, továbbá pezsgőt szolgálnak fel. Kóla, sör korlátlanul fogyasztható. Ezek fél napos programok, így utána gyors készletfeltöltés után tovább is tudunk indulni a Spitzkoppe irányába, hogy mai éjszakánkat már újra az érintetlen természetben, fenséges gránit sziklatömblök lábainál tölthessük. Szállás: camping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Spitzkoppe, Etosha Nemzeti Park

  1
  A korán ébredőkkel megcsodáljuk a napkelte egyedülálló fényeit ezen a távoli, különleges hangulatú vidéken, majd megreggelizve tovább indulunk Északra. A túra egy újabb csúcspontja közeleg, a világhíres Etosha Nemzeti Park, jelentése: Nagy fehér sík. Ez a negyed magyarországnyi terület már a Kalahári–medence egyik kiszögellése, egy részét egy időszakos tó foglalja el. Nehéz elképzelni erről a sós sivatagos mélyedésről, hogy nagy esőzések alkalmával flamingók fészkelnek itt. Afrika nagyvadakban talán leggazdagabb területe, ahol jó eséllyel néhány méterről láthatunk étkező oroszlánt, fürdő elefántot, vadászó hiénákat és kicsinyét sétáltató orrszarvút! Csak emlősből 114 féle él itt! Táborverés és ebéd után mesterséges itatókat keresünk fel biztonságot nyújtó buszunk fedélzetén, ahol kis szerencsével láthatunk természetfilmbe illő történéseket. Kempingünk Afrika egyik top kempingje, ahol a mesterséges itatónál az állatvilág színe-java megfordul és egy hideg ital mellett nézhetjük a történéseket. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 7. nap Etosha Nemzeti Park

  1
  Ma teljes napunkat az Etosha nemzeti parkban töltjük. Korán kelünk, hiszen ekkor a hűvösben aktívabbak az állatok, ekkor térnek haza a vadászatból. Elefántcsordák, sokféle patás vándorol a tájban, az őket követő oroszlánokkal, a bozótban bóklászó orrszarvúakkal egyetemben. Napközben, a forróságban árnyékba húzódik mindenki, mi is ezt fogjuk tenni. A hőség idejére visszatérünk kempingünkbe, megebédelünk, szieszta időben csobbanhatunk egyet a medencében, s csak késő délután indulunk az újabb vadlesre. Mivel az Etosha hatalmas kiterjedésű, a Big Five kipipálásának reményében sokat fogunk autózni. Útközben útba ejtjük az itatókat és ha valami akciót látunk természetesen megállunk fotózni. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 8. nap Etosha Nemzeti Park, Divundu

  1
  Ma ismét korán kelünk, mert a reggel hűvösében több eséllyel láthatunk még állati aktivitást. Az Etosha peremén autózunk, szemlélve az állatokat, egy-egy érdekesebb történésnél meg is állunk. Nemsokára elhagyjuk az Etoshát és hosszú utazás után megérkezünk Divunduba, amely már a Kawango-folyó partján fekszik, a Caprivi-sávban. Szállásunk közvetlenül a folyó partján lesz, éjszaka hallani az aktív vízilovakat, akik néha kijönnek legelni a kemping füvére... Este fakultatív naplementenézős hajókázásra indulhatunk. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 9. nap Divundu, Maun, Okavango-delta

  1
  Sátorbontás után utunk egy része már az Kavango-folyó mentén fut, amelyet követve eljutunk az Okavango-deltába. De addig még hosszú az út, és van benne egy határátlépés is, átlépünk Botswanaba. A Delta peremén éjszakázunk. Az Okavango-delta tulajdonképpen egy mélyedés a Kalahári-sivatagban, ahol a folyó vize eltűnik, de előtte még buja életet táplál a sivatagban, ez a világ legnagyobb belföldi deltája. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 10. nap Okavango-delta

  2
  Kalandos napra ébredünk, ma a vadonban éjszakázunk! Reggel összepakoljuk az éjszakázáshoz szükséges minimál felszerelésünket, majd terepjáró járgányokra pattanunk és nekivágunk a Deltának. Egy apró faluig utazunk, sokszor rázós, poros földutakon, ahol aztán átszállunk a helyi közlekedési eszközre, a mokoróra. Ez eredetileg fatörzsből vájt kenu, vezetőink hosszú rudakkal hajtják csónakjainkat, és közben figyelik a vizet, keresik a krokodilokat és vízilovakat. A delta a madárvilág paradicsoma, a parton pedig elefántokat és zsiráfokat is láthatunk. Amint vezetőink megtalálják a megfelelő szálláshelyet, tábort verünk. Sziesztaidőben sok móka vár ránk, kipróbálhatjuk a mokoró irányítását és egy alkalmas helyen fürödhetünk a folyóban is. A délutáni órákban, a hőség elmúltával aztán gyalogos szafarira indulunk és nyomolvasó gyorstalpalón is részt vehetünk. A tábortól eltávolodva jó eséllyel láthatunk elefántokat, zsiráfokat, kafferbivalyt, a vízben vízilovakat, a fákon majmokat, a tisztásokon számos legelésző patást. Szállásunk a szokásos sátrakban lesz, de nem véd minket semmilyen kerítés a természettől, és nincsen épített vizesblokk, sem angol wc. Itt tényleg átérezhetjük milyen az igazi Afrika. Sötétedés után vendéglátóink hatalmas tábortüzet raknak, azon készül a fantasztikus vacsora. Étkezés után táncra perdülnek és énekelnek a helyiek, ebbe a mulatságba mi is be tudunk csatlakozni. Óriási móka a tábortűz körül énekelni és táncolni. Szállás: vadkemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 11. nap Okavango-delta, Maun, Nata

  2
  A korán kelőkkel ismét egy sétára indulunk a bushba, keressük az állati tevékenységet a napkelte közeli órákban. Reggeli után aztán ismét csónakokba szállunk, evezőseinkkel visszatérünk a faluba, ahol a terepjáró járgányokra pattanunk és visszautazunk a városba, Maunba, ahol újra találkozunk terepjáró buszunkkal és fel tudjuk tölteni készleteinket. Itt a déli órákban fakultatív lehetőség nyílik egy látványos repülést tenni az Okavango-delta felett. A képződmény igazi kiterjedése fentről mutatkozik meg, ahonnan látszanak a folyóágakban pancsoló vízilovak és a szigeteken legelő elefántok. A sétarepülés után nem vesztegetjük az időt, tovább is utazunk Nata város irányába, ahol a Kalahári sivatag szélén fogunk éjszakázni. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 12. nap Kasane, Chobe Nemzeti Park

  1
  Reggeli után ismét kerekeken folytatjuk az utat, baobabfák és kóbor struccok között gördülve. Botswana tulajdonképpen a Kalahári országa, a sivatag uralja a tájat. Hosszú utazás vár ránk Kasane településéig, mely a Caprivi-sáv csücskében fekszik, ahol négy ország: Zambia, Zimbabwe, Botswana és Namíbia fut össze. Ma a Chobe Nemzeti Parkban éjszakázunk, amely területe talán a leggazdagabb vadvilágban utunk során, hatalmas élmény belefutni a vonuló elefántcsordákba, a folyóban fürdőző krokodilokat nézni. Táborverés után naplemente nézős hajókirándulásra indulunk, ahol belelesünk a nemzeti park életébe. Csónakunkból közvetlen közelről láthatjuk a folyóhoz inni járó elefánt csordákat, zsiráfokat, gazellákat, kaffer bivalyokat, a víz alól pedig krokodilok, vizilovak bukkannak fel rendületlenül. A napnyugta varázslatos fényeit is a vízről éljük át. Szállásunk közvetlenül a folyóparton fekszik, de szerencsére elektromos kerítés véd a nem kívánatos éjszakai látogatóktól. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 13. nap Kasane, Chobe nemzeti park, Viktória-vízesés

  1
  A tegnapi hajókázás után ma terepjárós szafarira indulunk a Chobe nemzeti parkba. Ez azt jelenti, hogy ismét hajnali lesz a kelés, hiszen ekkor aktívak az állatok, a legjobban ilyenkor láthatjuk őket. A folyó magas partján autózva belátunk a széles völgybe, ahol folyik a folyó és zajlik az élet: vonulnak az elefántok, vadászik a krokodil, legelnek a bivalyok, isznak az antilopok, a fák között pedig oroszlánok, leopárdok pihennek, varacskos disznók szaladgálnak, nem is beszélve a töménytelen madárfajról. Ha eddig nem sikerült kipipálnunk a Big Five-ot, akkor itt ezt jó eséllyel meg tudjuk tenni. A Big Five az öt legnehezebben vadászható állat: oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz, kafferbivaly. A szafari után visszatérünk a táborba, ahonnan pakolás és sátorbontás után indulunk tovább a rejtélyes Zimbabwébe, ahol már egy másik, szegényebb Afrika fogad minket. Az a kevés, amit hallottunk az országról negatív, de kevés vendégszeretőbb és barátságosabb nép van, mint Mugabe népe. A Viktória-vízesésen Zambiával osztozik, de tagadhatatlanul a zimbabwei oldal a látványosabb. A városba érkezve rögtön egy kirándulásokkal foglalkozó irodába érkezünk, ahol másnapra ki tudjuk választani és le tudjuk foglalni a nekünk tetsző fakultatív porgramokat, majd elfoglaljuk szállásunkat egy közeli szállodában, ahol az utolsó két éjszakánkat töltjuk. Ha nem húzódik el a határátkelés és lesz időnk, még ma délután megtekintjük a "Világ hét csodájának" egyikét, a Viktória-vízesést. Itt kellemes tempóban korzózunk az árnyas fák alatt, csodáljuk a víztömeget, élvezzük az arcunkba csapó permetet, s kiállhatunk a 110 méteres mélység peremére, alattunk a dübörgő Zambézivel. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 14. nap Viktória-vízesés

  2
  Egy teljes nap a Viktória-vízesésnél, amit szabadprogram keretében, a tegnap kiválasztott fakultatív opciókkal tölthetünk! Lehetőségünk nyílik ezernyi tevékenységre, kalandosra vagy nyugisabbra, a bungee jumpingtól a raftingon át, a helikopteres túráktól a zip line-on való suhanáson keresztül a sima szivárványnézésig bármire. (Lásd tudnivalók pénzügyek rovat!) Az egyik legkedveltebb program itt kétségtelenül a raftingozás a Zambézi dübörgő zúgóin át, igazi adrenalin fröccs az elszántabbaknak. Este pedig egy könnyed, levezető napnyugta néző hajózásra indulhatunk a Zambézire. Kalandos Afrika programunk méltó lezárásaként pedig elmehetünk az egyik híres afrikai étterembe, helyi specialitásokat (bécsi szelet varacskos disznóból, impala steak, sadza, stb.) kóstolgatni. Szállás: szálloda, ellátás: nincs.
 • 15. nap Viktória-vízesés

  A mai napon elbúcsúzunk Afrikától, szervezett programunk már nincs. A repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, és hazarepülünk.

Út ára tartalmazza

- az utazást szafari overland busszal,
- az engedélyeket és útdíjakat,
- a városi közlekedések díját,
- a szállásokat 11 éjszakára kempingekben,
(Extra felár ellenében van lehetőség lodge-ban megszállni. Részletek a szállásokra vonatkozó részben.)
- kemping felszerelés bérleti díját (matrac, sátor, szék, evőeszközök igen, de hálózsák nem),
- a szállásokat 3 éjszakára apartmanokban 2 ágyas szobákban
- az étkezéseket a szafari program alatt, 12 reggeli, 10 ebéd, 10 vacsora 
- a belépőket a nemzeti parkokba,
- a kirándulásokat a namíb sivatagban,
- az overnight programot mokorókkal és gyalogos szafarival az Okavango-deltában,
- a napnyugtanéző hajókirándulós szafarit a Chobe nemzeti parkban,
- a reggeli szafari programot a Chobe nemzeti parkban,
- a belépőt a Viktória-vízeséshez,
- a sofőr, a helyi idegenvezetők és a szakácsunk fizetését,
- az adott utazáshoz tartozó tájékoztató levelezőfórumot a túravezető instrukcióival,
- az indulás előtti utastalálkozót,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magas szintű magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyeket és a reptéri illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- az esetleges fakulatív programokat, (rafting, repülés stb)
- a kempinges szállások helyett a lodge szállások árát,
- a borravalókat,
- a védőoltások,
- a biztosítás,
- a Namíbia-i és Zimbabwe-i vízum árát.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 380 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal.

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvenni a repülőjegyet az ár és a férőhelyek miatt.

A repülőjegyek ára folyamatos mozgásban van, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől, a honlapunkon feltüntetett ár tehát tájékoztató jellegű.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Windhoek / Victoria Falls - Budapest útvonalon 550.000 Ft - 680.000 Ft-tól. (2024.február 22.)

Javasoljuk, hogy jelentkezés előtt tájékozódj az aktuális repülőjegy árakról. A szerződéskötés (befizetés) utáni lemondás esetén az utazási szerződésben foglaltaktól, köztük a lemondási feltételektől, nem tekinthetünk el, akkor sem, ha a lemondás esetleges oka a jelentősen megemelkedett repülőjegy ár.

Utazás

Bérelt szafaribusz, taxi, mokoró. Az expedíciós szafaribusz (overland truck) megbízható teherautó vázra szerelt, busz jellegű közlekedési eszköz. Ezek a buszok minden terepen képesek haladni, általában 12-24 embert tudnak befogadni a teherautó platójára épített felépítményben. A felépítményben kényelmes ülések találhatóak, de a felszereltség szafaris; nincs függöny a panoráma ablakokon, nincs légkondi, olvasólámpa. Különösen megerőltető lehet egyes napokon a hosszú utazás a szafari járműben, néhol úttalan utakon zötykölődve.

Túránk úgynevezett overland utazás, melynek Nyugaton nagy hagyományai vannak, de hazánkban még kevéssé ismert formája a turizmusnak, s mindenképpen sok közösségi szellemet igényel.

Afrikában a természet diktál, a természet rendje szerint élünk, így egy átlagos nap napfelkeltekor indul, hogy maximálisan kihasználhassuk a világost, hiszen itt korán megy le a nap.

Az úton lehetőség van a sátor helyett szobákban aludni. Majdnem minden kempingünkben van erre mód, a foglalást mindenki saját maga tudja intézni. Vegyük figyelembe, hogy a szállások ára és minősége erős szórást mutat! A kempingben érkezéskor limitált számban állnak szobák rendelkezésre, érdemes előre foglalni. Ebben az esetben az iroda átküldi a szállások elérhetőségeit.

Szállásunk sátrakban, vagy a városokban átlagos szálláson lesz, sátrainkat magunk állítjuk, saját hálózsákba bújunk, az étkezéseket szakácsunk készíti el, de néha ebbe is be kell segítenünk, az étkezések végeztével magunk után mosogatunk. Nem egy "ötcsillagos luxusutazásról" van szó tehát, mégis emberek ezrei veszik igénybe ezeket az utakat, mivel csak ilyen nomád körülmények között juthatunk el lélegzetelállító helyekre a könyörtelen afrikai bozótban. Nem a körülmények, hanem a megélt élmény az ötcsillagos! :) Mivel Afrikában vagyunk, s azon belül is sokszor a civilizációtól távoli helyeken, fel kell készülni minden váratlan szituációra, az eső elmoshatja az utat, a környék egyetlen benzinkútja bezárhat, stb. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Valamint azt is vegyük figyelembe, hogy a személyzet nem utazgat, sokszor napi 16-18 órát dolgozik, ők is emberek, legyünk türelmesek hozzájuk. Megértéseteket köszönjük!

Ha úgy érzed, hogy a fentiek ismeretében belevágsz ebbe az együttműködést és mindenkitől csapatszellemet igénylő, igazi expedíció jellegű utazásba, akkor szeretettel várunk, és életre szóló élményt biztosítunk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 12-22 fő. Az utat minimum 12 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A gyalog megtett távok nem megerőltetőek, bárki számára teljesíthető. Nincsenek nagy szintkülönbségek és távok, inkább a látnivalókra helyezzük a hangsúlyt. Ami viszont nehézséget jelenthet, az az erős napsütés, és ebből adódóan a nagy hőség, ami a 40 fok feletti értékeket is elérhet, a tűző sziklás-köves-homokos tájban. Ezen kívül vegyük figyelembe, hogy Afrikában utazunk, közel vagyunk a természethez, és a korai kelések, valamint a ránk szakadó élmények súlya miatt gyorsabban fáradunk!

Szállás

Alapesetben a szállás az overland során, tehát zömében, sátor. Ezek a széleskörűen Afrikában használt sátrak kétszemélyesek, könnyen összeállíthatóak, de mégis masszív darabok. A sátrak kb. 2,5m*2,5m-esek és kb. 1,8m magasak. Erős aljzattal és szúnyoghálóval rendelkeznek, több módon szellőztethető, nem kívánt vendégek nem tudnak behatolni a sátorba. Ezeket a sátrakat az overland utazásokon megszokott módon mindenki saját maga veri fel, természetesen megfelelő instrukciók után és a személyzet segítségével. Hálózsákról higiéniai okokból mindenki maga gondoskodik, de kényelmes matrac jár a sátorhoz. A kempingek meglepően jól felszerelt komplexumok. Van, ahol kisbolt is van, de van, ahol csak vizesblokk, viszont medence mindenhol rendelkezésünkre áll, csakúgy mint hideg/meleg vizes zuhany. A mosdók tiszta és rendezett angol WC-vel felszereltek.

A városokban apartmanokban éjszakázunk, ahol európai színvonalú 2-3-4 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, ágyneművel. Az Okavangó-deltában egy kintalvós éjszakára kell készülnünk. Egy szigeten verjük fel a sátrainkat, itt nincs vizesblokk, épített wc, fürdési lehetőség is csak a folyóban. A tábor nincs körbekerítve, csak azokra a dolgokra hagyatkozhatunk, amit magunkkal hoztunk.

Az utazás során, a szabad helyek függvényében, ott is tudunk lehetőséget biztosítani lodge szállásban, ahol kempingekben, saját sátorban alszunk. A lodge szállások egy területen vannak a kempinges szállással, így az étkezések közösek lesznek. A lodge szállásokban európai színvonalú 2 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, ágyneművel, külön fürdőszobával, hideg-meleg vizes zuhannyal, angol WC-vel felszerelve. Az egyedül jelentkezőket pedig összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

A sátras szállás helyett lodge szállás költsége 249.000,-Ft / fő. Az ár függ a foglalás idejétől is, illetve, a lehetőség korlátozott, a szabad helyek elfogyhatnak, ezért ezt az igényt jelentkezéskor kérjük jelezni!

Terület

Afrika déli részén fogunk kalandozni, ahol a Zambézitől délre homoksivatagok, szavannák és sziklás hegyek terülnek el. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Namíbiában, is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programot maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A száraz évszak végén, az esős évszak előtt utazunk, ez azt jelenti, hogy papírforma szerint eső nem várható, sokat süt a Nap. Mindenesetre az esős évszak a globális klímaváltozás miatt nem napra pontosan következik be, kaphatunk esőt is. Melegre kell készülnünk, hiszen trópusi sivatagi és szavanna területeken utazunk, nem ritka a 35 C fok sem. Meglepő módon egyes területeken és időpontokban (Swakopmund) elkel egy pulóver, akár vékonyabb kabát is! Mindenképpen fontos a megfelelő nap elleni védelem. Swakopmund ködsivatagban fekszik ez azt jelenti, hogy 20 fokkal is hűvösebb lehet, mint a fennsíkon, és a reggeli ködből napi szinten esőszerűen kicsapódik a pára.

Felszerelés

Felszerelésünket érdemes egy strapabíró zsákba csomagolni, ami nem baj, ha poros lesz, mivel a busz csomagtartójában utazik. Érdemes hátizsákvédőt vagy egy egyszerű masszív nejlonzsákot hozni. Egy 70 literes nagy zsák és egy 20-30 literes kis hátizsák az optimális. A nagy zsákhoz menet közben nem férünk hozzá, ezért a kicsibe tudjuk csomagolni a napi szükséges dolgokat (fényképezőgép, naptej, értékek, útikönyv, stb). Hozzunk hálózsákot, ami könnyű nyári zsák legyen, éjszaka sem hűl le az idő 15C fok alá. Fontos a fejlámpa/zseblámpa is, mert néhány kempingben nincs éjszaka világítás, csak a csillagos ég. Könnyű, napvédő nyári ruházattal készüljünk, de azért legyen egy melegebb réteg nálunk, - Swakopmundban, és hajnalban tud hűvös lenni - bakancs nem szükséges, maximum egy könnyű félcipő. Estére hosszú nadrág-felső, szúnyogok ellen. Mosási lehetőség több helyen is van. Az elektromos hálózat nagyban különbözik a magyartól, átalakítóra szükségünk lesz. 2-féle rendszerrel fogunk találkozni, az egyik a brit szabvány, a másik dél-afrikai. Áram vételezési lehetőség a kempingek nagy részében van, korlátozott számban, néhol wifit is találunk. Érdemes mini gyógyszertárral készülni: széntabletta, ragtapasz, fájdalomcsillapító, kézfertőtlenítő, higiéniai kendő, steril tű (mert az ördög nem alszik). Ami még hasznos lehet: zsebkés, szárítókötél, tartalék elem és memóriakártya, látcső, kendő nap ellen..

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban lehet palackozott vizeket kapni, étkezésekkor forralnak vizet teának, kávénak.
Védőoltás tekintetében javasoljuk bármely messzebbi útra indulás előtt az oltóközpont ajánlásait követni. Aki Dél-Afrikán keresztül repül haza Zimbabwe után, azoktól visszautazáskor, akár tranzit esetén is kérhetik a sárgaláz elleni oltást a repülőtéren, ha sárgaláz által érintett területen utazott keresztül. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni (illetve hepatitis esetében ismétlő oltásra kell menni), fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat.
A sivatagos régiókban a malária nem jellemző, azonban előfordulhat. Komoly veszélyhelyzet nincs, a megelőzésre érdemes figyelni, napközben helyi gyártmányú szúnyogriasztót használni, este szúnyogháló alatt aludni. Gyógyszeres védekezés is lehetséges, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal!

Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni.
Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert és ragtapaszt, steril tűt. Zimbabwe kivételével európai viszonyokra készüljünk a hétköznapi életben, mivel Namíbia és Botswana fejlett, gazdag országok. A megfelelő óvatosság mellett, lehet enni a kifőzdékben, utcán is. Zimbabwe már szegényebb hely, így az egészségügy is elmaradottabb, de ha körültekintően étkezünk, nem lesz baj.

Élelem

Az út során a busszal töltött idő alatt napi háromszori étkezés biztosított. A helyi szakács szerzi be és készíti el az ételeket, viszont a tálalást és mosogatást mindenki maga végzi. Néha az ebéd és a vacsora előkészítésében is be kell segíteni néhány embernek. A jármű rendelkezik a megfelelő kellékekkel, bögre, evőeszközök, tányérok, kempingszékek, stb. Példa egy átlagos napi menüre: reggelire müzli, vaj, lekvár, mogyoróvaj, felvágott, kávé, tea, tej, kenyér, ebédre a déli hőségben könnyű szendvicsek, saláta, gyümölcs, vacsorára készül főtt étel; pörkölt, párolt rizs, tészta, sült húsok. Az étkezési igényeket – vegetáriánus, gluténérzékeny, mogyoróallergia – figyelembe veszik. A szállásokon, ahol van reggeli, többnyire svédasztalos megoldás az opció. Boltokban európai szemnek ismerős, jó minőségű termékeket vásárolhatunk és semmiképpen ne hagyjuk ki az ismerkedést a helyi ételekkel.

Pénz-ügy

Javasolt valuta a dollár, bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőséged, de limitált összeget adnak csak ki az automaták (100-150 dollárnyi helyi pénzt). Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok). Általánosságban véve az bolti árak hasonlóak a magyarhoz, a szolgáltatások, belépők sokkal drágábbak. Jellemző, hogy ha bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, némi borravalóra mindenütt számítanak! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni sérülésmentes bankjegyekben legyen! Namib dollárt (NAD) és botswanai pulát (BWP) fogunk használni, Zimbabwében pedig az USD a fizetőeszköz. A dél-afrikai Randot széleskörben elfogadják mindenhol.  

Helyszínen fizetendő várható költségek:

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: Windhoek 50 USD/taxi, Viktória vízesés: 50 USD/taxi.
Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

borravalók: 
- az Okavango deltában a mokoró csónakosoknak kötelező borravaló 50 USD fejenként (utasonként),
-  egyebekben kb: 50 USD fejenként (utasonként), ezt útközben arányosan osztjuk szét a vezetők, segítők között.

Fakultatív programok:
- Swakopmund félnapos hajókirándulás, büfé ebéddel, italfogyasztással: 1000-1200 NAD
- Swakopmund quadtúra: 1 óra 550 NAD
- naplementenéző hajókázás a Kavango-folyón: 350 NAD
- Okavango-delta repülés: 250 USD
 
Viktória-vízesésnél:
- rafting: 130 USD
- naplementenéző hajózás a Zambézin korlátlan italfogyasztással: 85 USD
- bungee jumping: 170 USD
- bridge swing: 170 USD
- helikopterezés 12 perc: 180 USD
- zipline: 50 USD

Vám

Namíbiai beutazási vízumot személyesen Bécsben adnak ki magyar állampolgároknak, ennek ára várhatóan 80 euró, 7 munkanap alatt elkészül, expressz esetén 220 euró, 3 munkanap. A vízumot nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, legyen 3-4 oldal üres hely benne. Botswanai vízum nem szükséges, mert eltörölték a vízum kényszert, így ingyenesen lehet bejutni az országba. Zimbabwe vízum 30 dollár a határon, egyszeri belépéssel. Ha Zambiába is át szeretnénk menni, akkor 50 USD a kétszeri belépésre jogosító vízum.

2019. szeptemberétől magyar állampolgárok turista célú beutazás esetén Windhoek Hosea Kutako Repülőterére érkezve, igénybe vehetik az úgynevezett Visa on Arrival vízumot. Ennek ára 1200 Namib dollár (kb. 60 EUR vagy 64 USD), csak készpénzben fizethető! Feltételek: legalább 6 hónapig érvényes útlevél, minimum 3 üres lappal, szállásfoglalás visszaigazolása, retúr repülőjegy, megfelelő mennyiségű pénzfedezet, meglévő utasbiztosítás felmutatása, kitöltött vízumigénylő lap, meghívólevél, sárgaláz oltásról szóló kiskönyv, ha sárgaláz által érintett területen járt az egyén. Elutasított vízumkérelem esetén irodánk semmiféle felelősséget nem vállal, ha kétségeink vannak, akkor érdemes előre intézni a vízumot Bécsben.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/botswana
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/namibia
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/zimbabwe

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre.

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy buszunkon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a program speciális jellege miatt, a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed hegymászásra, sziklamászásra, via ferratára, canyoningra, vadvízi evezésekre, raftingra, speciális sportokra és tengerszint felett legfeljebb 6.900 méteren történő trekking túrákra is. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk. 

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Outdoor: 38.250 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 85.850 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Attila

“A túravezető, Atesz maximálisan teljesítette a feladatát. Szívesen utaznék vele máskor is. Összességében kiválóan éreztem magam, nem tudok kiemelni egy csúcspontot, mert sok volt! :) Barátaimnak, ismerőseimnek már ajánlottam is ezt az utat, de sajnos nem jöttek el.”

Attila

A 45-ös Dűne a Namib-sivatag legismertebb, sokat fényképezett dűnéje. Nevét onnan kapta, hogy a Sessriem-kapu és Sossusvlei közötti országút 45. kilométerénél fekszik, és mivel igen jól megközelíthető, hamarosan felkapottá vált az erre autózó turisták körében.

Bővebben.

Attila

Ha sivatagot lehetne műalkotásnak nyílvánítani, a Namib lenne az első. Tuti. Szerintem.

Egy kis videó.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.