Namíbia, Botswana, Zimbabwe

Kalandok a Dél keresztje alatt

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.
Utazás teljes ellátással a végtelen szavannákon, óriási homokdűnéken át: mosolygó helyiek, német gyarmati emlékek, lenyűgöző élővilág a Dél Keresztje alatt! Szeretnél olyan helyekre eljutni, ahova csak az expedíciós járművekkel tudsz? Afrika az Álmok Földje, most rád vár, hogy felfedezd az ősi kontinenst. Utunk során eljutunk a Namíb sivatag óriásdűnéire, az Etosha nyüzsgő medréhez, az Okavango szigeteire, beúszhatunk a Viktória-vízesés közepére, elképesztően csillagos ég alatt alhatunk a vadonban, találkozunk az őslakókkal. Ezenkívül vár ránk az állatvilág, elefántokkal, oroszlánokkal, gepárdokkal, zsiráfokkal, orrszarvúkkal, szövőmadarakkal, földimókusokkal, vízilovakkal és krokodilokkal. Bármi legyen is az érdeklődési köröd: földtan, csillagászat, madártan, kertészet, itt biztos leesik az állad!

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Swakopmund – német gyarmati város a ködsivatagban
- Namíb sivatag – tornyosuló vörös dűnék
- Dead Vlei – a sivatag jelképe
- Etosha – az afrikai állatvilág legjava
- Okavango – a híres Delta felfedezése
- Chobe Nemzeti Park – elefántok paradicsoma
- Viktória-vízesés – a Mennydörgő Felhő, Devil's Pool, adrenalin minden mennyiségben
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. október 19. -
2019. november 02.
2019. október 18. -
2019. november 03.
A jelentkezés lezárult
1

 
Windhoek
 

Repülőjáratunktól függően érkezés Namíbia fővárosába, amely egy nyugodt, rendezett város, s a német gyarmati múlt emlékeivel, vidám lakóival inkább nyújtja egy kisváros hangulatát, mint egy ország fővárosáét. Akklimatizációként sétálhatunk a korán nyugovóra térő város utcáin, és este belekóstolhatunk Afrikába, egy étteremben. Szállás: szálloda.

2

 
Windhoek, Solitaire, Sossusvlei
 

Ma végre belevágunk a kalandokba. Elindul megbízható járművünk, amin az elkövetkező napokban sok időt fogunk tölteni. A Namíb-sivatag szívébe indulunk, ahol évmilliók óta a homok uralkodik, létrehozva a világ talán leghatalmasabb csillagdűnéit. Évi pár milliméter csak a csapadék, de a sivatag él, oryxok, sakálok, gazellák kutatnak élelem után a dűnék között. Útközben Solitaire vár ránk, ahol felfrissítjük magunkat és megtekintjük az itt összegyűjtött, időjárás tépázta autókat. Ezután érkezünk meg szállásunkra, a Namíb-sivatag szivébe, Sossusvlei településre, ahol az éjszakát töltjük. Szállás: kemping, ellátás: ebéd, vacsora.

3

 
Sossusvlei, Düne 45, Swakopmund
 

Reggeli után a Dune 45-höz indulunk, ami egy 300 méternél magasabb csillagdűne, s aminek tetejéről kiválóan látszik a végtelen sivatag, fel is sétálunk a homoktömeg csúcsára. Innen a következő cél az egyik legismertebb tája Afrikának: a sokat fotózott Dead Vlei. Itt egy egykori folyómeder kiszáradt fái állnak évszázadok óta a fenyegető óriásdűnékkel dacolva. A sivatag megtekintése után enyhülést keresve jutunk le a Namíb-sivatag homokdűnéi és izzó sziklái között a hűvös klímájú Swakopmundba. Útközben átszeljük a Baktérítőt, ahol gyors fotószünetet tartunk. Swakopmund város utcaképe változatos, néha nehéz eldönteni, hogy Bajorországban vagyunk, vagy Namíbiában. Jóféle bajor sörrel mérik a wurstot német ajkú vendégeknek, a sarkon pedig hereró bennszülöttek árusítják az afrikai fafaragásokat. Swakopmund hiába egy trópusi tengerparti város, a jéghideg Benguela tengeráramlás miatt nem egy tipikus fürdőhely. Délután sétálunk egyet a városban, meg lehet tekinteni a mólót, a tengerparti sétányt, a helyi múzeumot, este ki lehet próbálni a kudu steaket, vagy az oryx szeleteket egy helyi étterem/bár/diszkó egységben. Szállás: apartman, ellátás: reggeli.

4

 
Swakopmund
 

Ma lazulunk a városban. Szét tudunk nézni a településen, ebédelhetünk egy bőségeset, múzeumozhatunk, akár fürödhetünk is. Ha aktívabban akarjuk tölteni a napot, fakultatív programok sora vár. Delfinnéző hajókirándulás, tevegelés, sandboarding, quadozás, ejtőernyőzés, horgászat vár ránk többek között. Ezek fél napos programok általában, így sok minden egyébre marad még időnk. Szállás: kemping, ellátás: reggeli.

5

 
Swakopmund, Etosha
 

Megreggelizve, megkávézva indulunk Északra. A túra egyik csúcspontja közeleg, a világhíres Etosha Nemzeti Park, jelentése Nagy fehér sík. Ez a negyed Magyarországnyi terület már a Kalahári–medence egyik kiszögellése, egy részét egy időszakos tó foglalja el. Nehéz elképzelni erről a sós sivatagos mélyedésről, hogy nagy esőzések alkalmával flamingók fészkelnek itt. Afrika nagyvadakban talán leggazdagabb területe, ahol jó eséllyel néhány méterről láthatunk étkező oroszlánt, fürdő elefántot, vadászó hiénákat és kicsinyét sétáltató orrszarvút! Csak emlősből 114 féle él itt! Táborverés és ebéd után mesterséges itatókat keresünk fel biztonságot nyújtó buszunk fedélzetén, ahol 100% biztonsággal láthatunk természetfilmbe illő történéseket. Kempingünk Afrika egyik top kempingje, ahol a mesterséges itatónál az állatvilág színe-java megfordul és egy hideg ital mellett nézhetjük a történéseket. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
Etosha
 

Korán kelünk, hiszen ekkor a hűvösben aktívabbak az állatok, és ekkor térnek haza a vadászatból. A forró napközben árnyékba húzódik mindenki, mi is ezt fogjuk tenni, vagy csobbanunk egyet a medencében. Mivel az Etosha hatalmas kiterjedésű, a Big Five kipipálásának reményében más tábort választunk éjszakára. Útközben útba ejtjük az itatókat és ha valami akciót látunk természetesen megállunk fotózni. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7

 
Etosha, Divundu
 

Korán kelünk mert a reggel hűvösében láthatunk még állati aktivitást. Az Etosha peremén autózunk, szemlélve az állatokat, egy-egy érdekesebb történésnél meg is állunk. Nemsokára elhagyjuk az Etoshát és megérkezünk hosszú utazás után Divunduba, amely már az Okawango-folyó partján fekszik a Caprivi-sávban. Szállásunk a folyó partján, éjszaka hallani az aktív vizilovakat, akik néha kijönnek legelni a kemping füvére... Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

8

 
Divundu, Maun
 

Sátorbontás után utunk egy része már az Kavango-folyó mentén fut, amelyet követve eljutunk az Okavango-deltába. De addig még hosszú az út, és van benne egy határátlépés is, átlépünk Botswanaba. A Delta peremén éjszakázunk. Az Okavango-delta tulajdonképpen egy mélyedés a Kalahári-sivatagban, ahol a folyó vize eltűnik, de előtte még buja életet táplál a sivatagban, ez a világ legnagyobb belföldi deltája. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

9

 
Okavango-delta
 

Kalandos napra ébredünk, ma a vadonban éjszakázunk, nekivágunk a Deltának, egészen egy apró faluig, ahonnan átszállunk a helyi közlekedési eszközre, a mokoróra. Ez eredetileg fatörzsből vájt kenu, vezetőink hosszú rudakkal hajtják csónakjainkat, és közben figyelik a vizet, keresik a krokodilokat és vízilovakat. A delta a madárvilág paradicsoma, a parton pedig elefántokat és zsiráfokat is láthatunk. Amint vezetőink megtalálják a megfelelő szálláshelyet, tábort verünk és gyalogos szafarira indulunk. Sok móka vár ránk, kipróbálhatjuk a mokoró irányítását, fürödhetünk a vízilovakkal, és nyomolvasó gyorstalpalón is részt vehetünk. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora. 

10

 
Okavango-delta, Maun
 

Korai kelés után ismét sétára indulunk a bushba, keressük az állati tevékenységet. Reggeli után ismét csónakokba szállunk, majd visszatérünk a faluba, ahol megnézhetjük, hogy élnek itt a helyiek. Következő állomásunk a fő táborhely, Maun, ahonnan lehetőség nyílik egy látványos repülést tenni a delta felett. A képződmény igazi kiterjedése fentről mutatkozik meg, ahonnan látszanak a folyóágakban pancsoló vízilovak és a szigeteken legelő elefántok. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

11

 
Maun, Kasane
 

Reggeli után ismét kerekeken folytatjuk az utat, baobabfák és kóbor antilopok között gördülve. Botswana tulajdonképpen a Kalahári országa, a sivatag uralja a tájat. Kasane települése a Caprivi-sáv csücskében fekszik, ahol négy ország: Zambia, Zimbabwe, Botswana és Namíbia fut össze. Ma a Chobe Nemzeti Parkban éjszakázunk, amely területe talán a leggazdagabb vadvilágban utunk során, hatalmas élmény belefutni a vonuló elefántcsordákba, a folyóban fürdőző krokodilokat nézni vadászat közben. Szállásunk közvetlenül a folyóparton fekszik, de szerencsére elektromos kerítés véd a nem kívánatos éjszakai látogatóktól. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

12

 
Chobe Nemzeti Park
 

Ebéd után szafarira indulunk, kis nyitott terepjárókkal. Ha eddig nem sikerült kipipálnunk a Big Five-ot, akkor itt ezt meg tudjuk tenni. A Big Five az öt legnehezebben vadászható állat: oroszlán, leopárd, elefánt, rinocérosz, bivaly. A folyó magas partján autózva belátunk a széles völgybe, ahol folyik a folyó és az élet: vadászik a krokodil, legelnek a bivalyok, isznak az antilopok, a fák között pedig oroszlánok, leopárdok pihennek, a varacskos disznók szaladgálnak. Naplementére a táborban kell lennünk, mert indulnak a ragadozók a vadászatra. Az erdőben töltjük az estét sátrainkban, a tűz körül pedig a helyi vezetőink mesélnek különféle történeteket. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

13

 
Kasane, Viktória-vízesés
 

Kora reggel kelünk, visszaautózunk a civilizációba, de előtte még egy gyors autós szafari vár ránk. A kempingbe visszatérve hűséges járművünkbe szállva átkelünk a rejtélyes Zimbabwébe, ahol már egy másik, szegényebb Afrika fogad minket. Az a kevés, amit hallottunk az országról negatív, de kevés vendégszeretőbb és barátságosabb nép van, mint Mugabe népe. A Viktória-vízesésen Zambiával osztozik, de tagadhatatlanul a zimbabwei oldal a látványosabb. Kicsit pihenünk és akklimatizálódunk ehhez a különös helyhez. Ha nem húzódik el a határátkelés és lesz időnk, még ma délután megtekintjük a "Világ hét csodájának" egyikét, a Viktória-vízesést. Itt kellemes tempóban korzózunk az árnyas fák alatt, csodáljuk a víztömeget és kiállhatunk a 110 méteres mélység peremére, alattunk a Zambézivel. Este fakultatív kirándulásként el tudunk menni hajózni a Zambézire. Szállás: kemping, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

14

 
Viktória-vízesés
 

A mai nap a nagy nap! Ha tegnap nem volt rá időnk, akkor megtekintjük délután a Viktória-vízesést. Lehetőségünk nyílik ezernyi programra, kalandosra vagy nyugisabbra, bungee jumpingtól a raftingon át a szivárványnézésig bármire. Este pedig elmehetünk az egyik híres afrikai étterembe, helyi specialitásokat (bécsi szelet varacskos disznóból, impala steak, sadza, stb.) kóstolgatni. Szállás: apartman, ellátás: reggeli.

15

 
Victoria Falls
 

Eljött a könnyes búcsú ideje, elhagyjuk Afrikát. A közeli reptérre utazunk és haza repülünk, sok átélt élménnyel gazdagodva.

Az oldalon látható képeket Gáspár Attila készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés