Namíbia, Botswana, Zimbabwe

Kalandok a Dél keresztje alatt

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Út ára tartalmazza

- az utazást szafari overland busszal,
- az engedélyeket és útdíjakat,
- a városi közlekedések díját,
- a szállásokat 11 éjszakára kempingekben,
- kemping felszerelés bérleti díját (matrac, sátor, szék, evőeszközök igen, de hálózsák nem),
- a szállásokat 3 éjszakára apartmanokban 2 ágyas szobákban
- az étkezéseket a szafari program alatt, 12 reggeli, 10 ebéd, 10 vacsora 
- a belépőket a nemzeti parkokba,
- a kirándulásokat a namíb sivatagban,
- az overnight programot mokorókkal és gyalogos szafarival az Okavango-deltában,
- a napnyugtanéző hajókirándulós szafarit a Chobe nemzeti parkban,
- a reggeli szafari programot a Chobe nemzeti parkban,
- a belépőt a Viktória-vízeséshez,
- a sofőr, a helyi idegenvezetők és a szakácsunk fizetését,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magas szintű magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyeket és a reptéri illetékeket,
- a repülőtéri transzfereket,
- az esetleges fakulatív programokat, (rafting, repülés stb)
- a borravalókat,
- a védőoltások,
- a biztosítás,
- a Namíbia-i és Zimbabwe-i vízum árát.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 320 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkhoz a kiutazás egyénileg történik. A garantált indulást követően érdemes minél hamarabb megvenni a repülőjegyet, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után az ideális járatokon nem biztos, hogy marad hely. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyeket irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport minél inkább együtt tudjon utazni. Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a csoporthoz történő csatlakozásod egyénileg történik a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján.

A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára kb. 280.000 - 380.000 Ft között alakult.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Ha a repülőjegyed nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük, feltétlenül egyeztess előtte az ügyfélszolgálatunkkal. Repülőjegyed egyéni vásárlása esetén kérjük ügyelj az érkezési és távozási helyekre, dátumokra, és időpontokra, eltérés esetén az esetlegesen fellépő plusz költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás

Bérelt szafaribusz, taxi, mokoró. Az expedíciós szafaribusz (overland truck) megbízható teherautó vázra szerelt, busz jellegű közlekedési eszköz. Ezek a buszok minden terepen képesek haladni, általában 12-24 embert tudnak befogadni a teherautó platójára épített felépítményben. A felépítményben kényelmes ülések találhatóak, de a felszereltség szafaris; nincs függöny a panoráma ablakokon, nincs légkondi, olvasólámpa. Különösen megerőltető lehet egyes napokon a hosszú utazás a szafari járműben, néhol úttalan utakon zötykölődve.

Túránk úgynevezett overland utazás, melynek Nyugaton nagy hagyományai vannak, de hazánkban még kevéssé ismert formája a turizmusnak, s mindenképpen sok közösségi szellemet igényel.

Afrikában a természet diktál, a természet rendje szerint élünk, így egy átlagos nap napfelkeltekor indul, hogy maximálisan kihasználhassuk a világost, hiszen itt korán megy le a nap.

Az úton lehetőség van a sátor helyett szobákban aludni. Majdnem minden kempingünkben van erre mód, a foglalást mindenki saját maga tudja intézni. Vegyük figyelembe, hogy a szállások ára és minősége erős szórást mutat! A kempingben érkezéskor limitált számban állnak szobák rendelkezésre, érdemes előre foglalni. Ebben az esetben az iroda átküldi a szállások elérhetőségeit.

Szállásunk sátrakban, vagy a városokban átlagos szálláson lesz, sátrainkat magunk állítjuk, saját hálózsákba bújunk, az étkezéseket szakácsunk készíti el, de néha ebbe is be kell segítenünk, az étkezések végeztével magunk után mosogatunk. Nem egy "ötcsillagos luxusutazásról" van szó tehát, mégis emberek ezrei veszik igénybe ezeket az utakat, mivel csak ilyen nomád körülmények között juthatunk el lélegzetelállító helyekre a könyörtelen afrikai bozótban. Nem a körülmények, hanem a megélt élmény az ötcsillagos! :) Mivel Afrikában vagyunk, s azon belül is sokszor a civilizációtól távoli helyeken, fel kell készülni minden váratlan szituációra, az eső elmoshatja az utat, a környék egyetlen benzinkútja bezárhat, stb. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Valamint azt is vegyük figyelembe, hogy a személyzet nem utazgat, sokszor napi 16-18 órát dolgozik, ők is emberek, legyünk türelmesek hozzájuk. Megértéseteket köszönjük!

Ha úgy érzed, hogy a fentiek ismeretében belevágsz ebbe az együttműködést és mindenkitől csapatszellemet igénylő, igazi expedíció jellegű utazásba, akkor szeretettel várunk, és életre szóló élményt biztosítunk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 15-22 fő. Az utat minimum 15 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A gyalog megtett távok nem megerőltetőek, bárki számára teljesíthető. Nincsenek nagy szintkülönbségek és távok, inkább a látnivalókra helyezzük a hangsúlyt. Ami viszont nehézséget jelenthet, az az erős napsütés, és ebből adódóan a nagy hőség, ami a 40 fok feletti értékeket is elérhet, a tűző sziklás-köves-homokos tájban. Ezen kívül vegyük figyelembe, hogy Afrikában utazunk, közel vagyunk a természethez, és a korai kelések, valamint a ránk szakadó élmények súlya miatt gyorsabban fáradunk!

Szállás

A szállások zöme sátorban éjszakázást jelent. Ezek a széleskörűen Afrikában használt sátrak kétszemélyesek, könnyen összeállíthatóak, de mégis masszív darabok. A sátrak kb. 2,5m*2,5m-esek és kb. 1,8m magasak. Erős aljzattal és szúnyoghálóval rendelkeznek, több módon szellőztethető, nem kívánt vendégek nem tudnak behatolni a sátorba. Ezeket a sátrakat az overland utazásokon megszokott módon mindenki saját maga veri fel, természetesen megfelelő instrukciók után és a személyzet segítségével. Hálózsákról higiéniai okokból mindenki maga gondoskodik, de kényelmes matrac jár a sátorhoz.

A kempingek meglepően jól felszerelt komplexumok. Van, ahol kisbolt is van, de van, ahol csak vizesblokk, viszont medence mindenhol rendelkezésünkre áll, csakúgy mint hideg/meleg vizes zuhany. A mosdók tiszta és rendezett angol WC-vel felszereltek. A városokban apartmanokban éjszakázunk, ahol európai színvonalú 2-3-4 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, ágyneművel. Az Okavangó-deltában egy kintalvós éjszakára kell készülnünk. Egy szigeten verjük fel a sátrainkat, itt nincs vizesblokk, épített wc, fürdési lehetőség is csak a folyóban. A tábor nincs körbekerítve, csak azokra a dolgokra hagyatkozhatunk, amit magunkkal hoztunk.

Terület

Afrika déli részén fogunk kalandozni, ahol a Zambézitől délre homoksivatagok, szavannák és sziklás hegyek terülnek el. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Namíbiában, is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programot maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

A száraz évszak végén, az esős évszak előtt utazunk, ez azt jelenti, hogy papírforma szerint eső nem várható, sokat süt a Nap. Mindenesetre az esős évszak a globális klímaváltozás miatt nem napra pontosan következik be, kaphatunk esőt is. Melegre kell készülnünk, hiszen trópusi sivatagi és szavanna területeken utazunk, nem ritka a 35 C fok sem. Meglepő módon egyes területeken és időpontokban  (Swakopmund) elkel egy pulóver, akár vékonyabb kabát is! Mindenképpen fontos a megfelelő nap elleni védelem. Swakopmund ködsivatagban fekszik ez azt jelenti, hogy 20 fokkal is hűvösebb lehet, mint a fennsíkon, és a reggeli ködből napi szinten esőszerűen kicsapódik a pára.

Felszerelés

Felszerelésünket érdemes egy strapabíró zsákba csomagolni, ami nem baj, ha poros lesz, mivel a busz csomagtartójában utazik. Érdemes hátizsákvédőt vagy egy egyszerű masszív nejlonzsákot hozni. Egy 70 literes nagy zsák és egy 20-30 literes kis hátizsák az optimális. A nagy zsákhoz menet közben nem férünk hozzá, ezért a kicsibe tudjuk csomagolni a napi szükséges dolgokat (fényképezőgép, naptej, értékek, útikönyv, stb). Hozzunk hálózsákot, ami könnyű nyári zsák legyen, éjszaka sem hűl le az idő 15C fok alá. Fontos a fejlámpa/zseblámpa is, mert néhány kempingben nincs éjszaka világítás, csak a csillagos ég. Könnyű, napvédő nyári ruházattal készüljünk, de azért legyen egy melegebb réteg nálunk, - Swakopmundban, és hajnalban tud hűvös lenni - bakancs nem szükséges, maximum egy könnyű félcipő. Estére hosszú nadrág-felső, szúnyogok ellen. Mosási lehetőség több helyen is van. Az elektromos hálózat nagyban különbözik a magyartól, átalakítóra szükségünk lesz. 2-féle rendszerrel fogunk találkozni, az egyik a brit szabvány, a másik dél-afrikai. Áram vételezési lehetőség a kempingek nagy részében van, korlátozott számban, néhol wifit is találunk. Érdemes mini gyógyszertárral készülni: széntabletta, ragtapasz, fájdalomcsillapító, kézfertőtlenítő, higiéniai kendő, steril tű (mert az ördög nem alszik). Ami még hasznos lehet: zsebkés, szárítókötél, tartalék elem és memóriakártya, látcső, kendő nap ellen..

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban lehet palackozott vizeket kapni, étkezésekkor forralnak vizet teának, kávénak. Védőoltás tekintetében javasoljuk bármely messzebbi útra indulás előtt a www.oltokozpont.hu ajánlásait követni. Aki Dél-Afrikán keresztül repül haza Zimbabwe után, azoktól visszautazáskor, akár tranzit esetén is kérhetik a sárgaláz elleni oltást a repülőtéren, ha sárgaláz által érintett területen utazott keresztül . Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni (illetve hepatitis esetében ismétlő oltásra kell menni), fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. A sivatagos régiókban a malária nem jellemző, azonban előfordulhat. Komoly veszélyhelyzet nincs, a megelőzésre érdemes figyelni, napközben helyi gyártmányú szúnyogriasztót használni, este szúnyogháló alatt aludni. Gyógyszeres védekezés is lehetséges, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert és ragtapaszt, steril tűt. Zimbabwe kivételével európai viszonyokra készüljünk a hétköznapi életben, mivel Namíbia és Botswana fejlett, gazdag országok. A megfelelő óvatosság mellett, lehet enni a kifőzdékben, utcán is. Zimbabwe már szegényebb hely, így az egészségügy is elmaradottabb, de ha körültekintően étkezünk, nem lesz baj.

Élelem

Az út során a busszal töltött idő alatt napi háromszori étkezés biztosított. A helyi szakács szerzi be és készíti el az ételeket, viszont a tálalást és mosogatást mindenki maga végzi. Néha az ebéd és a vacsora előkészítésében is be kell segíteni néhány embernek. A jármű rendelkezik a megfelelő kellékekkel, bögre, evőeszközök, tányérok, kempingszékek, stb. Példa egy átlagos napi menüre: reggelire müzli, vaj, lekvár, mogyoróvaj, felvágott, kávé, tea, tej, kenyér, ebédre a déli hőségben könnyű szendvicsek, saláta, gyümölcs, vacsorára készül főtt étel; pörkölt, párolt rizs, tészta, sült húsok. Az étkezési igényeket – vegetáriánus, gluténérzékeny, mogyoróallergia – figyelembe veszik. A szállásokon, ahol van reggeli, többnyire svédasztalos megoldás az opció. Boltokban európai szemnek ismerős, jó minőségű termékeket vásárolhatunk és semmiképpen ne hagyjuk ki az ismerkedést a helyi ételekkel.

Pénz-ügy

Javasolt valuta a dollár, bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőséged, de limitált összeget adnak csak ki az automaták (100-150 dollárnyi helyi pénzt). Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok). Általánosságban véve az bolti árak hasonlóak a magyarhoz, a szolgáltatások, belépők sokkal drágábbak. Jellemző, hogy ha bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, némi borravalóra mindenütt számítanak! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni sérülésmentes bankjegyekben legyen! Namib dollárt (NAD) és botswanai pulát (BWP) fogunk használni, Zimbabwében pedig az USD a fizetőeszköz. A dél-afrikai Randot széleskörben elfogadják mindenhol.  

Helyszínen fizetendő várható költségek:

- repülőtéri transzferek megközelítő ára: Windhoek 50 USD/taxi, Viktória vízesés: 50 USD/taxi.
Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

- borravalók: 50 USD fejenként, ezt útközben arányosan osztjuk szét a vezetők, segítők között.

Fakultatív programok:
- Swakopmund félnapos hajókirándulás, büfé ebéddel, italfogyasztással: 850 NAD
- Swakopmund quadtúra: 1 óra 450 NAD
- naplementenéző hajókázás a Kavango-folyón: 350 NAD
- Okavango-delta repülés: 120 USD
 
Viktória-vízesésnél:
- rafting: 130 USD
- naplementenéző hajózás a Zambézin korlátlan italfogyasztással: 50 USD
- bungee jumping: 160 USD
- bridge swing: 160 USD
- helikopterezés 12 perc: 150 USD
- zipline: 45 USD
- krokodilokkal merülés: 70 USD

Vám

Namíbiai beutazási vízumot személyesen Bécsben adnak ki magyar állampolgároknak, ennek ára várhatóan 80 euró, 7 munkanap alatt elkészül, expressz esetén 220 euró, 3 munkanap. A vízumot nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, legyen 3-4 oldal üres hely benne. Botswanai vízum nem szükséges, mert eltörölték a vízum kényszert, így ingyenesen lehet bejutni az országba. Zimbabwe vízum 30 dollár a határon, egyszeri belépéssel. Ha Zambiába is át szeretnénk menni, akkor 50 USD a kétszeri belépésre jogosító vízum. Zambia vízum 30 USD. 

2019. szeptemberétől magyar állampolgárok turista célú beutazás esetén Windhoek Hosea Kutako Repülőterére érkezve, igénybe vehetik az úgynevezett Visa on Arrival vízumot. Ennek ára 1080 Namib dollár, csak készpénzben fizethető! Feltételek: legalább 6 hónapig érvényes útlevél, minimum 3 üres lappal, szállásfoglalás visszaigazolása, retúr repülőjegy, megfelelő mennyiségű pénzfedezet, meglévő utasbiztosítás felmutatása, kitöltött vízumigénylő lap, meghívólevél, sárgaláz oltásról szóló kiskönyv, ha sárgaláz által érintett területen járt az egyén. Elutasított vízumkérelem esetén irodánk semmiféle felelősséget nem vállal, ha kétségeink vannak, akkor érdemes előre intézni a vízumot Bécsben.

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy buszunkon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 13.260 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 20.400 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
    
Storno Kombi: 29.960Ft/fő  (önrész: 0-10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés