Namíbia, Botswana, Zimbabwe

Kalandok a Dél keresztje alatt

Aktuális programunkon jelenleg várólistát vezetünk, szervezési okokból. Kérjük, amennyiben részt szeretnél venni programunkon, küldd el jelentkezésedet, és amint lehetséges, visszajelzünk, tudjuk-e azt fogadni.

Út ára tartalmazza

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyet,
- a városi közlekedések díját,
- a szállásokat 11 éjszakára kempingekben,
- kemping felszerelés bérleti díját (matrac, sátor, szék, evőeszközök igen, de hálózsák nem),
- a szállásokat 3 éjszakára apartmanokban 2 ágyas szobákban
- az étkezéseket a szafari program alatt, 12 reggeli, 10 ebéd, 10 vacsora 
- az utazást szafari overland busszal,
- az engedélyeket és útdíjakat,
- a belépőket a Nemzeti Parkokba,
- a 2 overnight program árát,
- a sofőr, a helyi idegenvezetők és a szakácsunk fizetését,
- a szervezést és a magas szintű magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegyeket és a reptéri illetékeket,
- az esetleges fakulatív programokat, (rafting, repülés stb)
- a borravalókat,
- a védőoltások,
- a biztosítás,
- a Namíbia-i és Zimbabwe-i vízum árát.

Étkezés a megjelölteken kívül önellátó.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 280 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen irodánkban is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely. A honlapunkon feltüntetett ár csupán tájékoztató jellegű, függ a választott légitársaságoktól, a foglalási időponttól, valamint az adott járat telítettségétől! Ha érdekel ez az utazás, akkor minél hamarabb keress meg minket! 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nemzetközi repülőjegy ára (Budapest – Windhoek és Viktoria Falls – Budapest útvonalon két átszállással) 280.000 – 370.000 Ft között alakult illetékekkel együtt.

Ha az induláshoz szükséges minimális létszám elérésekor a meghirdetett dátumra csak nagyon kedvezőtlen ár/érték arányú repülőjegyek érhetőek el, akkor a program időpontja - egyeztetve a befizetett résztvevőkkel - egy-két napot módosulhat.

Aki az utazáshoz a repülőjegyét nem irodánkon keresztül vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte az ügyfélszolgálatunkkal. 


Ha a program nem a repülőtérről indul, akkor a találkozási helyre (pl. szálló) történő eljutásod, valamint távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza, kivéve, ha az Eupoliszon keresztül vásárolod meg a repülőjegyedet, mert ebben az esetben a transzfert ajándékba kapod. A transzfer várható ára Windhoek reptér és a szállás között: kb 20-30 USD/taxi, a szállás és Victoria Falls reptér között: 20-30 USD/taxi.

Utazás

Bérelt terepjáró szafaribusz, tömegközlekedés, taxi, mokoró. Az expedíciós szafaribusz (overland busz) megbízható, német gyártmányú teherautó vázra szerelt, busz jellegű közlekedési eszköz. Ezek a buszok minden terepen képesek haladni, általában 12-24 embert tudnak befogadni a teherautó platójára épített felépítményben. A felépítményben kényelmes ülések találhatóak, de a felszereltség szafaris; nincs függöny a panoráma ablakokon, nincs légkondi, olvasólámpa. Különösen megerőltető lehet egyes napokon a hosszú utazás a szafari járműben, néhol úttalan utakon zötykölődve.

Túránk úgynevezett overland utazás, melynek Nyugaton nagy hagyományai vannak, de hazánkban még kevéssé ismert formája a turizmusnak, s mindenképpen sok közösségi szellemet igényel. Szállásunk sátrakban, vagy a városokban átlagos szálláson lesz, sátrainkat magunk állítjuk, saját hálózsákba bújunk, az étkezéseket szakácsunk készíti el, de néha ebbe is be kell segítenünk, az étkezések végeztével magunk után mosogatunk. Nem egy "ötcsillagos luxusutazásról" va szó tehát, mégis emberek ezrei veszik igénybe ezeket az utakat, mivel csak ilyen nomád körülmények között juthatunk el lélegzetelállító helyekre a könyörtelen afrikai bozótban. Nem a körülmények, hanem a megélt élmény az ötcsillagos! :) Mivel Afrikában vagyunk, s azon belül is sokszor a civilizációtól távoli helyeken, fel kell készülni minden váratlan szituációra, az eső elmoshatja az utat, a környék egyetlen benzinkútja bezárhat, stb. Rendkívül fontos, hogy az ilyen és ehhez hasonló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ha úgy érzed, hogy a fentiek ismeretében belevágsz ebbe az együttműködést és mindenkitől csapatszellemet igénylő, igazi expedíció jellegű utazásba, akkor szeretettel várunk, és életreszóló élményt biztosítunk!

Létszám

Tájékoztató létszám: 15-24 fő. Az utat minimum 15 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A gyalog megtett távok nem megerőltetőek, bárki számára teljesíthető. Nincsenek nagy szintkülönbségek és távok, inkább a látnivalókra helyezzük a hangsúlyt. Ami viszont nehézséget jelenthet, az az erős napsütés, és ebből adódóan a nagy hőség, ami a 40 fok feletti értékeket is elérhet, a tűző sziklás-köves-homokos tájban.

Szállás

A szállások zöme sátorban éjszakázást jelent. Ezek a széleskörűen Afrikában használt sátrak kétszemélyesek, könnyen összeállíthatóak, de mégis masszív darabok. Erős aljzattal és szúnyoghálóval rendelkeznek, több módon szellőztethető, nem kívánt vendégek nem tudnak behatolni a sátorba. Ezeket a sátrakat az overland utazásokon megszokott módon mindenki saját maga veri fel, természetesen megfelelő instrukciók után és a személyzet segítségével. Hálózsákról higiéniai okokból mindenki maga gondoskodik, de kényelmes matrac jár a sátorhoz. A kempingek sokszor alacsony felszereltségű sivatagi táborok, eltérő felszereltséggel. Van, ahol kisbolt is van, de van, ahol csak vizesblokk, viszont medence mindenhol rendelkezésünkre áll, csakúgy mint hideg/meleg vizes zuhany. A mosdók egy kemping kivételével angol WC-vel felszereltek. A városokban apartmanokban éjszakázunk, ahol európai színvonalú 2-3-4 ágyas szobák állnak rendelkezésünkre, ágyneművel.

Terület

Afrika déli részén fogunk kalandozni, ahol a Zambézitől délre homoksivatagok, szavannák és sziklás hegyek terülnek el. Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy Afrikában, így Namíbiában, is fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programot maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Időjárás

Az esős évszak végén utazunk, ez azt jelenti, hogy papírforma szerint eső nem várható, sokat süt a Nap. Mindenesetre a száraz évszak a globális klímaváltozás miatt nem napra pontosan következik be, kaphatunk esőt. Melegre kell készülnünk, hiszen trópusi sivatagi és szavanna területeken utazunk, nem ritka a 40 fok sem. Mindenképpen fontos a megfelelő nap elleni védelem. Swakopmund ködsivatagban fekszik ez azt jelenti, hogy 20 fokkal is hűvösebb lehet, mint a fennsíkon, és a reggeli ködből napi szinten esőszerűen kicsapódik a pára.

Felszerelés

Felszerelésünket érdemes egy strapabíró zsákba csomagolni, ami nem baj, ha poros lesz, mivel a busz csomagtartójában utazik. Érdemes hátizsákvédőt vagy egy egyszerű masszív nejlonzsákot hozni. Egy 70 literes nagy zsák és egy 20-30 literes kis hátizsák az optimális. A nagy zsákhoz menet közben nem férünk hozzá, ezért a kicsibe tudjuk csomagolni a napi szükséges dolgokat (fényképezőgép, naptej, értékek, útikönyv, stb). Hozzunk hálózsákot, ami könnyű nyári zsák legyen, éjszaka sem hűl le az idő 15C fok alá. Fontos a fejlámpa/zseblámpa is, mert néhány kempingben nincs éjszaka világítás, csak a csillagos ég. Könnyű, napvédő nyári ruházattal készüljünk, de azért legyen egy melegebb réteg nálunk, - Swakopmundban tud hűvös lenni - bakancs nem szükséges, maximum egy könnyű félcipő. Estére hosszú nadrág-felső, szúnyogok ellen. Mosási lehetőség több helyen is van. Az elektromos hálózat nagyban különbözik a magyartól, átalakítóra szükségünk lesz. 2-féle rendszerrel fogunk találkozni, az egyik a brit szabvány, a másik dél-afrikai. Áram vételezési lehetőség a kempingek nagy részében van, korlátozott számban, néhol wifit is találunk. Érdemes mini gyógyszertárral készülni: széntabletta, ragtapasz, fájdalomcsillapító, kézfertőtlenítő, higiéniai kendő, steril tű (mert az ördög nem alszik). Ami még hasznos lehet: zsebkés, szárítókötél, tartalék elem és memóriakártya, látcső, kendő nap ellen.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.
u/move-in-bag-regular" target="_blank">Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a forrásvizek fogyasztását nem javasoljuk. A városokban, falvakban lehet palackozott vizeket kapni, étkezésekkor forralnak vizet teának, kávénak. Védőoltás tekintetében javasoljuk bármely messzebbi útra indulás előtt a http://www.oltokozpont.hu ajánlásait követni. Aki Dél-Afrikán keresztül repül haza Zimbabwe után, azoktól visszautazáskor, akár tranzit esetén is kérhetik a sárgaláz elleni oltást a repülőtéren. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni (illetve hepatitis esetében ismétlő oltásra kell menni), fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot vagy a megyei ÁNTSZ kirendeltséget. A sivatagos régiókban a malária nem jellemző, azonban előfordulhat. Komoly veszélyhelyzet nincs, a megelőzésre érdemes figyelni, napközben helyi gyártmányú szúnyogriasztót használni, este szúnyogháló alatt aludni. Gyógyszeres védekezés is lehetséges, a malária elleni tabletta lehetséges mellékhatásai végett javasoljuk azonban, hogy konzultálj háziorvosoddal, vagy kérd a nemzetközi oltóközpont tanácsát!

Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót, valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert és ragtapaszt, steril tűt. Zimbabwe kivételével európai viszonyokra készüljünk a hétköznapi életben, mivel Namíbia és Botswana fejlett, gazdag országok. A megfelelő óvatosság mellett, lehet enni a kifőzdékben, utcán is. Zimbabwe már szegényebb hely, így az egészségügy is elmaradottabb, de ha körültekintően étkezünk, nem lesz baj.

Élelem

Az út során a busszal töltött idő alatt napi háromszori étkezés biztosított. A helyi szakács szerzi be és készíti el az ételeket, viszont a tálalást és mosogatást mindenki maga végzi. A jármű rendelkezik a megfelelő kellékekkel, bögre, evőeszközök, tányérok, kempingszékek, stb. Példa egy átlagos napi menüre: reggelire müzli, vaj, lekvár, mogyoróvaj, felvágott, kávé, tea, tej, kenyér, ebédre párolt vagy nyers zöldségek, sült hús, gyümölcssaláta, vacsorára pörkölt, párolt rizs. Az étkezési igényeket – vegetáriánus, gluténérzékeny, mogyoróallergia – figyelembe veszik. Előfordulhat, hogy ebédre a főzés nem megoldható, ilyenkor szendvicsek, saláta, gyümölcs az alternatíva. Az adagok bőségesek, éhezni senki nem fog. A szállásokon ahol van reggeli, többnyire kontinentális, vagy szalonnás tojás az opció. Boltokban európai szemnek ismerős, jó minőségű termékeket vásárolhatunk és semmiképpen ne hagyjuk ki az ismerkedést a helyi ételekkel.

Pénz-ügy

Javasolt valuta a dollár, bankkártya használatára a nagyobb városokban van lehetőséged, de limitált összeget adnak csak ki az automaták (100-150 dollárnyi helyi pénzt). Költőpénznek nagyjából annyi Ft-ot ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, belépők, emléktárgyak, ajándékok). Általánosságban véve az bolti árak hasonlóak a magyarhoz, a szolgáltatások, belépők sokkal drágábbak. Jellemző, hogy ha bárkinek a szolgáltatásait igénybe vesszük, némi borravalóra mindenütt számítanak! Figyeljünk arra, hogy az amerikai dollár (USD), amit magunkkal hozunk, 2009. utáni sérülésmentes bankjegyekben legyen! Namib dollárt (NAD) és botswanai pulát (BWP) fogunk használni, Zimbabwében pedig az USD a fizetőeszköz a Dél-Afrikai Randot széleskörben elfogadják mindenhol.  

Helyszínen fizetendő várható költségek:
- borravalók: kb. 40-50 USD

Fakultatív programok:
- delfinnéző hajózás büfével: 50 USD
- rafting a Victoria vízesésnél: 125 USD
- Okavango-delta repülés: 120 USD
- naplementenéző hajózás a Zambézin: 50 USD

Vám

Namíbiai beutazási vízumot személyesen Bécsben adnak ki magyar állampolgároknak, ennek ára várhatóan 80 euró, 7 munkanap alatt elkészül, expressz esetén 220 euró, 3 munkanap. A vízumot nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Igény esetén irodánk is intézheti. Az útlevélnek a beutazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, legyen 3-4 oldal üres hely benne. Botswanai vízum nem szükséges, mert eltörölték a vízum kényszert, így ingyenesen lehet bejutni az országba. Zimbabwe vízum 30 dollár a határon egyszeri belépéssel. Ha Zambiába is át szeretnénk menni, akkor 45 USD a kétszeri belépésre jogosító vízum. Zambia vízum 20 USD. 

Aki szeretné, hogy a namíb vízumát az iroda intézze, azok legkésőbb 2019. szeptember 25-ig juttassák el útlevelüket az irodába!
A namíbiai vízum díja, vízumügyintéssel: 32.000 Ft! A vízum ügyintézéshez 2 db igazolványképre, az angolul kitöltött vízumkérőlapra (irodánkban elérhető), meghatalmazó levélre van szükség. Aki kéri ezt az opciót, az mindenképpen vegye figyelembe, hogy ez esetben körülbelül 2 hétig nélkülöznie kell az útlevelét!

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy buszunkon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig.
 
Jelen túrára ajánlott utasbiztosítási lehetőségek:

Air & Cruise Top: 12.155 Ft/fő
Air & Cruise Extra: 18.275 Ft/fő
 
Lehetőséged van Utazásképtelenségre vonatkozó biztosítás (azaz stornóbiztosítás) megkötésére:
    
Storno Kombi: 23.960Ft/fő  (önrész: 10 %) csak utasbiztosítással együtt köthető.

Programunkra - mint minden programunkra -  utasbiztosítással egybekötött sztornóbiztosítás (sztornó-kombi) megkötésére természetesen adott a lehetőség, azonban a biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt csak önálló sztornóbiztosítást sajnos nem tudunk kötni.
 
Fontos, hogy amennyiben szeretnéd megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem!
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés