Marokkó (észak)

Atlanti-óceán, Magas-Atlasz, Szahara körutazás, avagy: Marokkó ezer arca

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?marokko
Idén újra útnak indulunk e távoli, sejtelmes varázsú térségbe, Afrika egyik legvégletesebb országába: Marokkóba. Programunk a korábbi buszos kalandtúrákból már ismert programpontokat szinte teljes egészében lefedi, a gyorsabb utazásnak köszönhetően azonban kerek egy héttel rövidebb idő alatt, a hosszadalmas utazás fáradalmaitól megkímélve. Körutunk során érintjük a látnivalókban leggazdagabb ún. királyvárosok közül Marrakesh, Fez és Rabat városát, megtekintjük Ait Benhaddou varázslatos kasbáját és újra bekerült a programba Volubilis római kori romvárosa is. A marrakeshi bazárban remek kézműipari termékekre, az Atlaszban ásványokra, a Szahara szélén pedig őskövületekre alkudozhatunk vég nélkül. Megpihenünk Tinerhir datolyaerdőkkel teli oázisában, mindezt megspékeljük némi Szaharával, hatalmas homokdűnékkel és kopár sziklasivatagokkal, és vad szépségű szurdokvölgyekkel. Rengeteg kaland és élmény vár, ha velünk tartasz!

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Marrakesh nyüzsgő városa és Medinája ( Unesco Világörökség)

- Ait Ben Haddou Erődítményvárosa ( Unesco Világörökség)
- Fes Medinája (Unesco Világörökség)
- Volubilis római romvárosa (Unesco világörökség)
- Chefcahaouen hangulatos városközpontja és utcái
- Rabat történelmi városközpontja ( Unesco Világörökség)
- Merzouga vöröslő homokdűnéi
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. október 16. -
2021. október 26.
A jelentkezés lezárult
Ha több aktivitásra vágynál, akkor irány Marokkó legmagasabb csúcsa!  Toubkal csúcsmászó túránk során célunk a Magas-Atlasz legmagasabb pontjának meghódítása. Amennyiben szeretnéd megmászni Észak-Afrika legmagasabb hegyét, tarts velünk!
1

 
Marrakesh
 

Érkezés Marokkóba. A csoport találkozása a szállodában, Marrakeshben. Itt két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szálloda.

2

 
Marrakesh (UNESCO világörökség)
 

Ma Marrakesh városával ismerkedünk. A több tízezer datolyapálmával körülvett oázis okkersárga, vert agyag városfalai között egész évben pezseg az élet. Így mi is a medina szívében fekvő Djemaa El-Fna misztikus terére igyekszünk, ahol napközben különféle árusok, mutatványosok, mesemondók és kígyóbűvölők tarka forgataga ejt bámulatba. Megtekintjük a Marrakesh szimbólumának számító 12. századi Koutoubia-mecset minaretjét, a Bab Agnaou pompás díszkapuját, Szadida dinasztia mór díszítésű síremlékét és a Bahia-palotát. Délután szabadprogram keretében felkereshetjük Marrakesh egy apró, de nagyon híres kertjét a Majorelle-kertet, vagy a bazár-negyed apró utcácskáiban alkudozhatunk szőttesekre, táskákra, berber és tuareg ékszerekre. Este az alaposan átalakult téren lacikonyhák és kifőzdék ínycsiklandozó illatai csábítanak, örömtüzek és dobzene vár, s szinte megelevenedik előttünk az 1001 éjszaka varázslatos világa. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Marrakesh, Tizi n'-Tichka-hágó, Ait Benhaddou (UNESCO világörökség)
 

Reggel elhagyjuk Marrakesht, és a Magas-Atlasz főgerincén átkelve utazunk tovább Ait Benhaddou irányába. Fantasztikus hegyvidéki tájon, hihetetlen hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentinutakon jutunk fel a Tizi n'-Tichka-hágóra, ahol fotószünetet tartunk és a buszunkat megrohamozó berber árusoktól gyönyörű kristályokat és őskövületeket vásárolhatunk. Aztán a Magas-Atlaszból leérve rögtön ízelítőt kapunk a sivatagból is. Kietlen, holdbéli tájra érkezünk, ahol mélyvörös sziklafalak között pihenőt tartunk. A délutáni órákban érkezünk Marokkó egyik legszebb, de mindenképpen leghíresebb erődjéhez, a remekbeszabott Ait Benhaddou kasbához. A többször is felújított erődváros olyan híres filmek színhelyéül szolgált, mint az Arábiai Lawrence, a Názáreti Jézus, vagy a Gladiátor, s mára az Unesco Világörökség részévé nyilvánították. A nyaranta kiszáradt Ounila folyó medrén átkelve jutunk be a városka néhol már omladozó vályogházai közé. A legszebb panorámát a szomszédos emelkedő tetejére érve élvezhetjük, ahonnan nem csak a város épületeit, de a folyómenti pálmaligeteket és a Hammada, a kősivatag zord, kietlen pusztaságát is remekül beláthatjuk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

4

 
Ouarzazate, Tinerhir
 

Reggeli után a marokkói filmgyártás legfontosabb városa felé vesszük az irányt. Ouarzazate városába érve megtekinthetjük a környék legnagyobb és legismertebb kasbáját, a Taourirt kasbát, vagy a vele szemben található helyi Filmmúzeumban ismerkedhetünk az itt forgatott filmek kellékeivel! Ouarzazate után a Dadés-völgyön át, az „ezer kasba” útján indulunk tovább útközben pompás, de nagyrészt már romos erődök, rózsaligetek és oázisok mentén haladunk tovább a már egyre inkább megszokottá váló, túlnyomórészt kősivatagos tájon. A délutáni órákban megérkezünk Tinerhir városába. A Todra-folyó partján fekvő városka a környék egyik legszebb oázisa, melynek több tízezer datolyapálmája, a patakpart gondosan művelt kertjei döbbenetes kontrasztot képeznek az egyébiránt oly jellemző kopársággal szemben. Szállásunk elfoglalása és pihenés után rövid túrára indulunk a vörös sziklafalak lábánál fekvő, elhagyott, félig romba dőlt vályog-városba és az alatta elterülő datolyaligetbe. Szállásunkra visszatérve egy ízletes vacsorával zárhatjuk a napot. Szállás: tradicionális marokkói szálláson, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Ellátás: reggeli.

5

 
Tinerhir, Todra-szurdok, Merzouga
 

Reggel a sziklamászók paradicsomába, a Todra-szurdok meredek, vörös sziklafalai közé látogatunk. A néhol 300 méter mély szurdok alján csordogáló kristálytiszta vizű patak mellett haladva egy óra alatt kényelmesen végigsétáljuk a leglátványosabb részeket. Tinerhir városát elhagyva feltöltjük élelmiszerkészleteinket, majd ismét kopár, szélfútta kősivatagokon átkelve, a sivatag kapujának is nevezett Erfoud és Rissani érintésével haladunk utazásunk újabb csúcspontja, a Szahara felé. Tiszta időben már messziről feltűnnek előttünk Merzouga híres homokdűnéi. Az alapvetően vöröses, de a napszakoktól függően színüket állandóan változtató dűnék a legnagyobbak Marokkóban. 1990-ben itt forgatták a Múmia című mozifilm sivatagi jeleneteit. E homokdűnék közvetlen közelében, egy fogadó lesz ezúttal szállásunk. Miután elhelyezkedtünk szálláshelyünkön, a legmagasabb dűne megmászására indulunk, hogy innen csodálhassuk meg a varázslatos naplementét, majd az est beköszöntével a sivatagi égbolt felett ragyogó csillagokat. Persze akár egy hatalmas sivatagi homokvihart is kifoghatunk... Fogadónkba visszatérve egy ízletes marokkói vacsorával koronázhatjuk meg legfrissebb élményeinket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

6

 
Merzouga, Ziz-völgye, Zeida, Fez
 

Reggel összepakolunk, majd elindulunk Fez irányába. Ma hosszú, de igazán változatos utazás vár ránk. Először a Ziz szurdokvölgyében, az amerikai Monument Valley-re emlékeztető fantasztikus sziklafalak között haladunk Oulad Chaker gyönyörű oázisáig. Rövid fotószünet után déltájban Zeida környékén tartunk pihenőt, majd legközelebb már egészen más jellegű tájon, a Közép-Atlasz varázslatos vidékén, fantasztikus cédruserdők között állunk meg, hogy lefotózzuk az itt szabadon élő berber makákó majmokat. Élmény a makákók etetése, élmény, hogy fél méteres közelségből csodálhatjuk kicsi, közönyös arcukat... Végül igazi alpesi hangulatú tájon átkelve, Ifrane európai jellegű városát érintve érkezünk meg a kora esti órákban Fez városába, ahol két éjszakát töltünk a Medinához közeli szállásunkon. Szállás: szállóban.

7

 
Fez (UNESCO világörökség)
 

Ma közös városnézést tartunk a Marokkó kulturális és spirituális fővárosának tekintett királyvárosban, Fezben. Fez a mohamedán világ 3. leglátogatottabb zarándokhelye, óvárosa a Világörökség része. Itt ismételten azt érezzük, mintha tényleg egy más korba csöppentünk volna bele. Helyi idegenvezetővel fedezzük fel a lenyűgöző hangulatú, zegzugos, sikátoros óváros mecsetjeit, Korán iskoláit, a díszes, zománcozott kapukat és falikutakat, a bazárt, és természetesen a messze földön híres bőrcserző műhelyeket, ahol hatalmas agyagkádakban, évszázadok óta változatlan módszerekkel festik a bőrt. A városnézés után szabadprogram keretében bóklászhatunk Fez belvárosának sikátoros utcáin, a régi zsidónegyeden keresztül eljuthatunk a város egyik jelképének is számító Királyi Palota hatalmas aranyszínű kapuihoz, de ellátogathatunk egy helyi hammanba, gőzfürdőbe is. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli.

8

 
Fez, Volubilis (Unesco Világörökség), Chefchaouen
 

Reggel elhagyjuk az ország kulturális Fővárosát, és továbbindulunk a Rif-hegység hangulatos települése, Chefchaouen felé. Pár órás buszozás során kitérőt teszünk Marokkó leghíresebb római kori romvárosához, Volubilis romjaihoz. A világörökség részévé nyilvánított romvárosban megcsodálhatjuk Caracalla császárt diadalívét, és a gazdag polgárházak romjai között megbújó gyönyörű mozaikpadlók ábrázolásait is. A régmúlt időket idéző romok bebarangolása után újra buszra szállunk és tovább utazunk a Rif–hegységben, Chefchaouenben található szállásunkra, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: tradicionális marokkói szálláson. Ellátás: reggeli.

9

 
Chefchaouen, Rif-hegység, Chefchaouen
 

Ma délelőtt gyalogtúrára indulunk a Rif-hegység vonulatai közt. Chefchauent elhagyva Akchour faluba utazunk buszunkkal, ahonnan egy másfél – két órás túrával, patakokon átkelve érjük el a a hegység legmagasabb, majd 60 méteres vízesését. Visszautunkon felkutathatjuk még a környék néhány kisebb-nagyobb vízesését is, a délutáni órákban pedig már újra Chefchauen kékre meszelt házacskái között bolyonghatunk. Érdemes beülni a főtéren található teázók valamelyikébe, és még egyszer megízlelni a friss levelekből készített, világhírű marokkói mentateát. Késő délután a városka mellett emelkedő régi mecsethez kirándulhatunk , hogy itt várjuk be a napnyugta különleges fényeit. Szállás: tradicionális marokkói szálláson. Rif-hegység túra menetideje: 5-6, szintkülönbség: 400 méter fel/le, túratáv: 12 kilométer.

10

 
Chaouen, Rabat (UNESCO világörökség), Casablanca, Marrakech
 

Mai napon elhagyjuk a „Kék Várost” és elindulunk a Királyi Főváros Rabat felé. Hosszú buszút után érkezünk meg a Regreg folyó partján található Rabat legfőbb nevezetességéhez a Hassan toronyhoz és a modern Marokkó államalapítójának - V.Mohammed - monumentális márvány Mauzóleumához. Rabati városnézésünk után újra buszunkra szállunk, hogy pár órás buszozás után megérkezzünk Casablancába. Casablanca modern nagyváros, így itt sokat nem időzünk, de az Atlanti-óceán partjára épített Nagymecsetet mindenképp megtekintjük. Innen tovább utazunk a már ismerős, pezsgő hangulatú Marrakech-be, ahol utolsó marokkói éjszakánkat töltjük. Szállás: szállóban.

11

 
Marrakech
 

Hazautazás. Repülőjáratunk indulásának függvényében Európa felé vesszük az irányt.

Az oldalon látható fotókat Garai Gábor és Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés