Bejelentkezés

Marokkó (észak)

Atlanti-óceán, Magas-Atlasz, Szahara körutazás, avagy: Marokkó ezer arca

Idén újra útnak indulunk e távoli, sejtelmes varázsú térségbe, Afrika egyik legvégletesebb országába: Marokkóba. Programunk a korábbi buszos kalandtúrákból már ismert programpontokat szinte teljes egészében lefedi, a gyorsabb utazásnak köszönhetően azonban kerek egy héttel rövidebb idő alatt, a hosszadalmas utazás fáradalmaitól megkímélve. Körutunk során érintjük a látnivalókban leggazdagabb ún. királyvárosok közül Marrakesh, Fez és Rabat városát, megtekintjük Ait Benhaddou varázslatos kasbáját és újra bekerült a programba Volubilis római kori romvárosa is. A marrakeshi bazárban remek kézműipari termékekre, az Atlaszban ásványokra, a Szahara szélén pedig őskövületekre alkudozhatunk vég nélkül. Megpihenünk Tinerhir datolyaerdőkkel teli oázisában, mindezt megspékeljük némi Szaharával, hatalmas homokdűnékkel és kopár sziklasivatagokkal, és vad szépségű szurdokvölgyekkel. Rengeteg kaland és élmény vár, ha velünk tartasz!

Kiemelt látnivalók az utazás során:

- Marrakesh nyüzsgő városa és Medinája ( Unesco Világörökség),
- a Nagymecset Casablancában,
- Rabat történelmi városközpontja ( Unesco Világörökség),
- Chefcahaouen hangulatos városközpontja és utcái,
- Volubilis római romvárosa (Unesco világörökség),
- Fes Medinája (Unesco Világörökség),
- Merzouga vöröslő homokdűnéi,
- Tinerhid oázisvárosa a kiterkedt datolyaligetekkel,
- a Todra-szurdok döbbenetes szikalfalai,
- Ait Ben Haddou erődítményvárosa ( Unesco Világörökség).

Időpontok

 • 2024. május 04 → 14.
Ha több aktivitásra vágynál, akkor irány Marokkó legmagasabb csúcsa!  Toubkal csúcsmászó túránk során célunk a Magas-Atlasz legmagasabb pontjának meghódítása. Amennyiben szeretnéd megmászni Észak-Afrika legmagasabb hegyét, tarts velünk!
 • 1. nap Marrakesh

  Érkezés a marokkói Marrakesh városába szállásunkra, ahonnan programunk indul. Itt két éjszakát fogunk eltölteni. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Marrakesh (UNESCO világörökség)

  Ma Marrakesh városával ismerkedünk. A több tízezer datolyapálmával körülvett oázis okkersárga, vert agyag városfalai között egész évben pezseg az élet. Így mi is a medina szívében fekvő Djemaa El-Fna misztikus terére igyekszünk, ahol napközben különféle árusok, mutatványosok, mesemondók és kígyóbűvölők tarka forgataga ejt bámulatba. Megtekintjük a Marrakesh szimbólumának számító 12. századi Koutoubia-mecset minaretjét, a Bab Agnaou pompás díszkapuját, Szadida dinasztia mór díszítésű síremlékét és a Bahia-palotát. Délután szabadprogram keretében felkereshetjük Marrakesh egy apró, de nagyon híres kertjét a Majorelle-kertet, vagy a bazár-negyed apró utcácskáiban alkudozhatunk szőttesekre, táskákra, berber és tuareg ékszerekre. Este az alaposan átalakult téren lacikonyhák és kifőzdék ínycsiklandozó illatai csábítanak, örömtüzek és dobzene vár, s szinte megelevenedik előttünk az 1001 éjszaka varázslatos világa. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Marrakech, Casablanca, Rabat (UNESCO világörökség), Chaouen

  Mai napon elhagyjuk a „Vörös Várost” és elindulunk a királyi főváros, Rabat felé. Pár órás buszozás után először Casablancába látogatunk el. Casablanca modern nagyváros, így itt sokat nem időzünk, de az Atlanti-óceán partjára épített Nagymecsetet mindenképp megtekintjük. Innen továbbhaladva érkezünk meg a Regreg folyó partján található Rabat legfőbb nevezetességéhez, a Hassan toronyhoz és a modern Marokkó államalapítójának - V.Mohammed - monumentális márvány Mauzóleumához. Rabati városnézésünk után újra buszunkra szállunk, s továbbindulunk a Rif-hegység hangulatos települése, Chefchaouen felé. Szállás: tradicionális marokkói szállás, ellátás: reggel.
 • 4. nap Chefchaouen, Rif-hegység, Chefchaouen

  3
  Ma délelőtt gyalogtúrára indulunk a Rif-hegység vonulatai közt. Chefchauent elhagyva Akchour faluba utazunk buszunkkal, ahonnan egy másfél – két órás túrával, patakokon átkelve érjük el a a hegység legmagasabb, majd 60 méteres vízesését. Visszautunkon felkutathatjuk még a környék néhány kisebb-nagyobb vízesését is, a délutáni órákban pedig már újra Chefchauen kékre meszelt házacskái között bolyonghatunk. Érdemes beülni a főtéren található teázók valamelyikébe, és még egyszer megízlelni a friss levelekből készített, világhírű marokkói mentateát. Késő délután a városka mellett emelkedő régi mecsethez kirándulhatunk , hogy itt várjuk be a napnyugta különleges fényeit. Szállás: tradicionális marokkói szállás. (Rif-hegység túra menetideje: 5-6, szintkülönbség: 400 méter fel/le, túratáv: 12 kilométer)
 • 5. nap Chefchaouen, Volubilis (Unesco Világörökség), Fez

  Reggel elindulunk az ország kulturális fővárosa, Fez irányába. A pár órás buszozás során kitérőt teszünk Marokkó leghíresebb római kori romvárosához, Volubilis romjaihoz. A világörökség részévé nyilvánított romvárosban megcsodálhatjuk Caracalla császárt diadalívét, és a gazdag polgárházak romjai között megbújó gyönyörű mozaikpadlók ábrázolásait is. A régmúlt időket idéző romok bebarangolása után újra buszra szállunk és tovább utazunk Fezbe, ahol két éjszakát töltünk. Szállás: szálloda.
 • 6. nap Fez (UNESCO világörökség)

  Ma közös városnézést tartunk a Marokkó kulturális és spirituális fővárosának tekintett királyvárosban, Fezben. Fez a mohamedán világ 3. leglátogatottabb zarándokhelye, óvárosa a Világörökség része. Itt ismételten azt érezzük, mintha tényleg egy más korba csöppentünk volna bele. Helyi idegenvezetővel fedezzük fel a lenyűgöző hangulatú, zegzugos, sikátoros óváros mecsetjeit, Korán iskoláit, a díszes, zománcozott kapukat és falikutakat, a bazárt, és természetesen a messze földön híres bőrcserző műhelyeket, ahol hatalmas agyagkádakban, évszázadok óta változatlan módszerekkel festik a bőrt. A városnézés után szabadprogram keretében bóklászhatunk Fez belvárosának sikátoros utcáin, a régi zsidónegyeden keresztül eljuthatunk a város egyik jelképének is számító Királyi Palota hatalmas aranyszínű kapuihoz, de ellátogathatunk egy helyi hammanba, gőzfürdőbe is. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Fez, Zeida, Ziz-völgye, Merzouga

  Kora reggel összepakolunk, majd elindulunk a sivatag irányába. Ma hosszú, de igazán változatos utazás vár ránk. Először igazi alpesi hangulatú tájon átkelve, Ifrane európai jellegű városát érintve érkezünk a Közép-Atlasz varázslatos vidékére, ahol fantasztikus cédruserdők között állunk meg, hogy lefotózzuk az itt szabadon élő berber makákó majmokat. Élmény a makákók etetése, élmény, hogy fél méteres közelségből csodálhatjuk kicsi, közönyös arcukat. Déltájban Zeida környékén tartunk pihenőt, majd legközelebb már egészen más jellegű tájon, a Ziz szurdokvölgyében, az amerikai Monument Valley-re emlékeztető fantasztikus sziklafalak között haladunk, majd a délutáni órákban megérkezünk utazásunk újabb csúcspontjához, a Szaharába. Tiszta időben már messziről feltűnnek előttünk Merzouga híres homokdűnéi. Az alapvetően vöröses, de a napszakoktól függően színüket állandóan változtató dűnék a legnagyobbak Marokkóban. 1990-ben itt forgatták a Múmia című mozifilm sivatagi jeleneteit. E homokdűnék közvetlen közelében, egy fogadó lesz ezúttal szállásunk. Miután elhelyezkedtünk szálláshelyünkön, a legmagasabb dűne megmászására indulunk, hogy innen csodálhassuk meg a varázslatos naplementét, majd az est beköszöntével a sivatagi égbolt felett ragyogó csillagokat. Persze akár egy hatalmas sivatagi homokvihart is kifoghatunk... Fogadónkba visszatérve egy ízletes marokkói vacsorával koronázhatjuk meg legfrissebb élményeinket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, vacsora.
 • 8. nap Merzouga, Tinerhir

  2
  A korán kelőkkel újra a homokdűnék felé vesszük az irányt, megcsodálni a napkelte szintén egyedülálló fényeit. Reggeli után buszra szállunk, s a már egyre inkább megszokottá váló, túlnyomórészt kősivatagos tájon átkelve érkezünk a kora délutáni órákban Tinerhir városába. A Todra-folyó partján fekvő városka a környék egyik legszebb oázisa, melynek több tízezer datolyapálmája, a patakpart gondosan művelt kertjei döbbenetes kontrasztot képeznek az egyébiránt oly jellemző kopársággal szemben. Szállásunk elfoglalása és pihenés után rövid túrára indulunk a vörös sziklafalak lábánál fekvő, elhagyott, félig romba dőlt vályog-városba és az alatta elterülő datolyaligetbe. Szállásunkra visszatérve egy ízletes vacsorával zárhatjuk a napot. Szállás: tradicionális marokkói szálláson, ahol egy éjszakát fogunk eltölteni. Ellátás: reggeli.
 • 9. nap Tinerhir, Todra-szurdok, Ouarzazate, Ait Benhaddou

  2
  Reggeli után a sziklamászók paradicsomába, a Todra-szurdok meredek, vörös sziklafalai közé látogatunk. A néhol 300 méter mély szurdok alján csordogáló kristálytiszta vizű patak mellett haladva egy óra alatt kényelmesen végigsétáljuk a leglátványosabb részeket. Ezután a marokkói filmgyártás legfontosabb városa felé vesszük az irányt. Tinghir után a Dadés-völgyön át, az „ezer kasba” útján indulunk tovább útközben pompás, de nagyrészt már romos erődök, rózsaligetek és oázisok mentén haladunk tovább a már egyre inkább megszokottá váló, túlnyomórészt kősivatagos tájon. Ouarzazate városába érve megtekinthetjük a környék legnagyobb és legismertebb kasbáját, a Taourirt kasbát, vagy a vele szemben található helyi Filmmúzeumban ismerkedhetünk az itt forgatott filmek kellékeivel! A délutáni órákban érkezünk Marokkó egyik legszebb, de mindenképpen leghíresebb erődjéhez, a remekbeszabott Ait Benhaddou kasbához. A többször is felújított erődváros olyan híres filmek színhelyéül szolgált, mint az Arábiai Lawrence, a Názáreti Jézus, vagy a Gladiátor, s mára az Unesco Világörökség részévé nyilvánították. A nyaranta kiszáradt Ounila folyó medrén átkelve jutunk be a városka néhol már omladozó vályogházai közé. A legszebb panorámát a szomszédos emelkedő tetejére érve élvezhetjük, ahonnan nem csak a város épületeit, de a folyómenti pálmaligeteket és a Hammada, a kősivatag zord, kietlen pusztaságát is remekül beláthatjuk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Ait Benhaddou (UNESCO világörökség), Tizi n'-Tichka-hágó, Marrakesh

  2
  Reggel elhagyjuk Ait Benhaddou sivatagos vidékét és a Magas-Atlasz főgerincén átkelve utazunk tovább Marrakech irányába. Fantasztikus hegyvidéki tájon, hihetetlen hajtűkanyarokkal tűzdelt szerpentinutakon kelünk át a Tizi n'-Tichka-hágón, ahol fotószünetet tartunk és a buszunkat megrohamozó berber árusoktól gyönyörű kristályokat és őskövületeket vásárolhatunk. Aztán a Magas-Atlaszból leérve aztán a kora délután órákban visszaérünk a már ismerős, pezsgő hangulatú Marrakech-be, ahol utolsó marokkói éjszakánkat töltjük. Délután szabadprogram keretében még egyszer belevethetjük magunkat a bazár forgatagába, s beszerezhetjük a még szükséges ajándékokat, csecsebecséket. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Marrakech

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Az oldalon látható fotókat Garai Gábor és Szabó Szilveszter készítette.

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.