Bejelentkezés

Jordánia

Tenger, sivatag és ősi kultúrák találkozása

Ki ne akart volna átutazni évmilliókat a földtörténet kezdeteitől a mai napig? Ki ne akarna átutazni évezredeket az emberi történelem legizgalmasabb periódusain, nagy civilizációk nyomdokain? Ki ne akarna a világ legizgalmasabb kultúráinak találkozási pontján eltölteni pár napot? Utunk során pontosan ezt kínáljuk fel, hiszen fantasztikusan szép helyekre kalauzolunk el benneteket megújult Jordánia utunkon. A 3000 évvel ezelőtti Nabateus kultúra nyomain épült csodálatos, UNESCO világörökség részét képező Petra utunk egyik csúcspontja, ám ezen kívül is rengeteg látnivalót tartogat az ország. Itt vonultak keresztül a zsidók az Ígéret Földjére, itt keresztelték meg Jézust, s még számtalan bibliai táj és történet helyszínét érintjük. A római hódítás nyomai, a remek állapotban fennmaradt madabai mozaikok mind egy időutazás részét képezik. S a történelmi emlékek fényét csak kiemeli, hogy olyan csodálatos természeti tájakat érintünk, mint a Wadi Rum felejthetetlen vöröses homok- és sziklasivataga, a Dana természetvédelmi terület, szédületes szépségű kanyonok, az ezeket összefogó Holt-tenger, valamint a búvárok paradicsoma, a Vörös-tenger. Irány hát Jordánia!

Kiemelt látnivalók utunk során:
Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét
- Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
- Wadi Numeira: izgalmas kanyontúra színes sziklafalak között
- Dana Természetvédelmi Terület: vadregényes túra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén
Petra: a Nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség, a 7 új Világcsoda egyike)
- Wadi Rum: kalandozások a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
- Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben
Jerash: a római kor egyik legnagyob romvárosa (UNESCO listára jelölve)
Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek

A húsvéti ünnepnek köszönhetően márciusi végi 8 napos programunkhoz most mindössze 4 nap szabadságra van szükség! Kalandra fel!

Időpontok

 • 2024. május 26
  → június 02.
 • 1. nap Amman

  Megérkezünk Ammanba, utunk a repülőtérről indul. Innen szállásunkra utazunk, ahol az első éjszakánkat töltjük. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Amman, Nébó-hegy, Holt-tenger, Wadi Numeira, Kis-Petra

  3
  Reggel bepakolunk buszunkba és elindulunk hosszú utazásunkra Jordánia déli része felé. Első megállónk a Nébó-hegy lesz, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Már innen is jól látszik következő úti célunk a Holt-tenger. Természetesen nem állhatjuk meg, hogy ne mártózzunk meg ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában. Kipróbáljuk saját magunk is, milyen a vízen lebegni itt, ahol a víz kristálytiszta, és a só kirakódások kápráztatják a szemünket. Bekenhetjük egész testünket a gyógyhatású iszappal, majd egy újabb fürdőt vehetünk a kellemes tengervízben. A természetjárást egy csodálatos kanyontúrával folytatjuk. A Wadi Numeira kevesek által ismert, különleges kanyon. Az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz simára mosta falait, a kőlerakódás különböző csíkos szintjei látszanak az oldalában. A pár órás szurdoktúra során hol szárazon, hol pedig vízben gázolva haladunk majd, többször is megállva kisebb vízeséseknél és különleges fotópontoknál. Túránk után továbbindulunk, és az esti órákban érkezünk meg a Kis-Petra melletti táborunkba, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd (opcionálisan), vacsora.
 • 3. nap Kis Petra (Siq al-Barid), Wadi Musa

  3
  Délelőtt Jordánia egyik gyönyörű, de sok turista számára kevésbé ismert részén vezet túránk. A Kis-Petra mögött elterülő táj különleges természeti látványosságait keressük fel. A sziklák csodálatos világában elveszünk, és egy több órás túra keretében fedezzük fel ezt a mesés tájat. Egy látványos kilátópontnál, mélybe szakadó sziklafalak között egy platón fogyasztjuk el csomagolt ebédünket, majd túrázunk tovább Kis Petra felé a különleges tájon át, vissza a civilizációba. Gyalogszerrel fordítva érkezünk meg a Petra „elővárosaként” ismert, nabateus karavánok pihenő helyéül szolgált Kis Petrába (Siq al-Barid) ezzel is hangolódva a következő napunk látnivalóira. A késő délutáni órákban érkezünk meg Wadi Musa településen lévő szállásunkra, ahol két éjszakát töltünk. Este egy fakultatív program keretében lehetőség lesz a mécsesekkel megvilágított siq-en át a kivilágított Kincstárhoz elzarándokolni, melyet úgy hívnak, hogy Petra by night. Aki inkább pihenne, az Petrában kiváló török fürdők közül válogathat. Túratáv: 12 km, szint: 300 m lefelé, 300 m felfelé, menetidő: 4-6 óra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, ebédcsomag.
 • 4. nap Petra (UNESCO Világörökség)

  3
  Jordánia fő kulturális látványosságát fedezzük fel a mai napon, ahol már 9 ezer éve laktak Edomiták, s így a világ egyik legrégebbi letelepedett, növénytermeléssel foglalkozó közösségének adott otthont. A római kor előtt az arab eredetű, nomád Nabateusok fővárosa volt, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és  egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak. Csodálatos sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót, hogy milyen minőségű életet éltek elődeink pár ezer évvel ezelőtt. A 80-as évekig éltek itt beduinok, akik élvezhették a barlangok nyújtotta védelmet, hiszen ekkoriban még nem kapott világörökségi besorolást Petra, a későbbiekben azonban védettség alá helyezték. Petrai napunkon először a híres siq-en, a városba vezető kanyonon áthaladva csodáljuk meg a Kincstár sokat fényképezett homlokzatát, ahol egy remek kilátópontra is felkapaszkodhatunk, majd a színház, az oszlopokkal szegélyezett utcák és a királysírok mellett elhaladva egy hosszú kaptató végén a Kolostort keressük fel. Először egy hangulatos éttemben megpihenve élvezzük itt a kilátást, majd a környék további remek kilátópontjait is felfedezzük. A nap további része szabadprogram keretében zajlik, de akinek a túra nem volt elég, azokkal felkapaszkodunk az Áldozati helyre, az obeliszkekhez, s Petra e különleges szegletén várjuk be a napnyugta fényeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Wadi Musa, Wadi Rum homok- és kősivatag

  2
  Kora reggel leutazunk Wadi Rumba. Wadi Rum a Rif-völgy és a Negev-sivatag határán fekszik, ez kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációk, völgyek, hegyek teszik változatossá a homokos sivatagos tájat, és teszik népszerű desztinációvá kalandozó kedvű utazóknak, sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak és a romantikus pároknak, akik háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát. Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát. Egész napos túránk során részint jeepjeinkkel, részint gyalogosan derítjük fel a Wadi Rum kanyonjait, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat. A jeep túrák és kirándulások után a táborunkban várnak bennünket egy kései ebéddel, majd némi szieszta után napnyugtanézésre indulunk. Terepjárókkal közelítjük meg a kilátópontot, ahol a sziklalakzatokra felkapaszkodva várjuk be, ahogy a napkorong a horizont alá süllyed. A táborba visszatérve egy különleges helyi vacsora és hangulatos beduin est vár ránk, élményteli napunkat pedig tábortűzzel, csillaglessel és csillagfotózással zárhatjuk. Szállás: beduin sátor; ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
 • 6. nap Wadi Rum, Aqaba

  1
  Wadi Rum csodás tájaival nem lehet betelni. Így kora reggel egy látványos napkeltenézéssel indítjuk a napot, majd egy bőséges reggeli után összepakolunk, s csomagjainkat a terepjáróknak hátrahagyva gyalogosan túrázunk ki a sivatagból, még közelebb érezve magunkhoz így ezt a varázslatos tájat. Túra közben megnézzük a khazali kanyon sziklarajzait, majd egy vöröslő dűnére felkapaszkodva és körbetekintve elbúcsúzunk ettől a gyönyörű vidéktől. Aki szeretne, azokkal fakultatív program keretében tevehátra pattanva kitevegelünk a sivatagból, s így térünk vissza Rum faluba. Amint befejeztük sivatagi akciónkat, elindulunk közösen Aqaba felé, hogy a kora délutáni órákban megérkezzünk a Vörös-tenger Aqabai-öböl nyúlványához, mely csak egy lépésre van Szaúd-Arábiától és Izraeltől is. Aqabában elfoglaljuk szállásunkat, majd lehetőség lesz túravezetőnkkel egy sétát tenni Aqaba központjában, az erődöt, a mecsetet és egyéb nevezetességeket felfedezve. Felderíthetjük a piacot és a bazársort is, s egy helyi étteremben költhetjük el közösen vacsoránkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Túratáv: 8 km, szint: 50 m lefelé, 50 m felfelé, menetidő: 2-3 óra.
 • 7. nap Aqaba, Vörös-tenger, Amman

  Mai napunk teljes egészében a pihenésé, amit nagyrészt a Vörös-tenger szépségeinek felderítésére használunk fel. Kényelmesen megreggelizünk, majd kicsekkolás után kimegyünk kedvenc privát tengerpartunkra. Lehet csak pihenni, élvezni a napsütést, fürdőzni a tengerben vagy a medencékben, de igény szerint lehetőség lesz elmenni egy izgalmas hajókirándulásra is: üvegfenekű hajóval figyeljük meg a tenger gazdag koralltelepeit, a színes élővilágot, az elsüllyedt és elsüllyeszett roncsokat a partvonal mentén, majd egy órás sznorkellezés következik a hajóról. Sznorkelezni persze a privát partunknál is lehet, ahol a partvonaltól alig 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szerencsés esetben akár teknőssel, tűzhallal is találkozhatunk. A parton, a nyugágyakban heveredve várhatjuk be a napnyugta színes fényeit, s koktélokat szürcsölve. Napnyugta után aztán buszunkra szállunk, s visszautazunk a fővárosba, Ammanba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 8. nap Amman, Jerash, Madaba

  1
  Utolsó napunkon az ország északnyugati részére utazunk, ahol is Jordánia legfontosabb római kori romvárosába, Jerasba látogatunk. A fővárostól 35 km-re északra fekvő, UNESCO Világörökség javaslati listáján található komplexumban gyönyörű állapotban megmaradt templomok, diadalívek, színházak várnak ránk. Kedvünkre bóklászhatunk a 2000 éves romok között, hiszen a kötelező látnivalók mellett szabadprogram keretében is lesz időnk átélni Jerash egyedülálló hangulatát. Késői ebédünk után visszatérünk Madabába, ahol a város látnivalóival, elsősorban híres mozaikjaival ismerkedünk. Elsőként a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz indulunk, ahol a Közel-Kelet térképét ábrázoló mozaikot nézhetünk meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, amik közül a legjelentősebbeket közösen felkeressük. Várhatóan a kora esti órákban a repülőtér vele vesszük az irányt, ahonnan megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.


Út ára tartalmazza

- az utazást végig a program során Jordániában bérelt, privát autóbusszal,
- a repülőtéri transzfert, amennyiben a csoporttal repülsz (ajánlott járat/ok)
- 5 éjszaka szállást színvonalas, 3 csillagos szállodákban, két ágyas, saját fürdőszobás szobákban, reggelivel,
- 1 éjszaka szállást telepített beduin sátrakban, 2-3 ágyas elhelyezéssel, reggelivel és vacsorával, Kis-Petrában,
- 1 éjszaka szállást telepített beduin sátrakban, 2-3 ágyas elhelyezéssel, reggelivel, ebéddel és vacsorával, Wadi Rum sivatagban,
- a vezetett túrákat a Kis-Petra mellett és a Wadi Numeira kanyonokban,
- az összes programban szereplő egyéb kirándulást,
- a 3 órás dzsiptúrát a Wadi Rumban,
- a helyi idegenvezetők díját,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket,
- a belépőket és étkezéseket a külön feltüntetetteken kívül,
- a fakultatív programokat (közlekedés és belépők),
- a borravalót a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek,
- a biztosítást és az esetleges védőoltások árát.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát, 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik. A Ryanair Budapest - Amman járatának törlése miatt másik járatot, járatokat javasolunk.

2024. március 31-én induló csoportunk esetében:

Első opció: Austrian Airlines

Budapest indulással:

2024. március 31.   OS 718   Budapest - Bécs   07:00 - 07:45
2024. március 31.   OS 853   Bécs - Amman     11:15 - 15:45

2024. április 07.      OS 854   Amman - Bécs     16:40 - 19:25
2024. április 07.      OS717   Bécs - Budapest    21:40 - 22:25

Ugyanez a járat kedvezőbb áron Bécsből:

2024. március 31.   OS 853   Bécs - Amman     11:15 - 15:45
2024. április 07.      OS 854   Amman - Bécs     16:40 - 19:25

Mivel ez nem fapados járat, így a repülőjegyek közvetítésében irodánk segítséget tud nyújtani annak foglalásában, megvásárlásában. 

Második opció: Wizz Air

2024. március. 30.   W6 2373   Budapest - Amman  22:05 - 03:55
2024. április 09.        W6 2374   Amman - Budapest  03:50 - 06:45
Ebben az esetben az érkezéskor plusz egy éjszaka, illetve a programot követően további két éjszakai szállás szükséges, melynek többletköltsége személyenként 47.700.- Ft, mely előre fizetendő. A fennmaradó plusz egy napra túravezetőnk fakultatív programot szervez, melynek díja a helyszínen fizetendő, ennek részleteivel kapcsolatban a későbbiek folyamán küldjük tájékoztatásunkat.

2024. május 26-án induló csoportunk esetében a repülőjegy vásárlása akkor aktuális, amennyiben a csoport indulása garantált. A javasolt járat:

Budapest indulással:

2024. május 26.   OS 718   Budapest - Bécs   07:00 - 07:45
2024. május 26.   OS 853   Bécs - Amman     11:15 - 15:45

2024. június 02.      OS 854   Amman - Bécs     16:40 - 19:25
2024. június 02.      OS717   Bécs - Budapest    21:40 - 22:25

Ugyanez a járat kedvezőbb áron Bécsből:

2024. május 26.   OS 853   Bécs - Amman     11:15 - 15:45
2024. június 02.      OS 854   Amman - Bécs     16:40 - 19:25

Mivel ez nem fapados járat, így a repülőjegyek közvetítésében irodánk segítséget tud nyújtani annak foglalásában, megvásárlásában. 


Utazás

Ammanig repülővel, országon belül helyben bérelt busszal.

Létszám

Tájékoztató létszám: 10-26 fő. Az utat minimum 10 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Az utazás alatt könnyű vagy közepesen nehéz túrákat és kirándulásokat teszünk. A Dana Nemzeti Park közepes nehézségű túrája során sziklás terepre kell számítani, néhol az ösvény kitett helyeken vezethet, átlag sportos erőnléttel teljesíthető. Mivel itt relatív sokat ereszkedünk, a túrabot használatát mindenképpen javasoljuk! A Wadi Numeira kanyontúrán csapadék mennyiségtől függően 10-30 cm-es vízszint várható a szurdokban, néhol elkerülhetetlen, hogy bele gázoljunk a vízbe, így ehhez strapabíró szandált javaslunk. Kisebb túrának mondható még a teljes Petra romok bejárása, ám itt is fokozottan kell figyelnünk az elegendő víz fogyasztásra. A petrai napokon a túravezető hosszabb, helyenként jelentős szintemelkedéssel is járó utakat választ a romok minél teljesebb felderítése érdekében, de minden esetben van lehetőség könnyebb úton haladni. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Közel-Kelet. Az átlagosnál kicsit "nomádabb" viszonyokat életre szóló élmények kárpótolják.

Szállás

Utunk során 5 éjszakát fogunk eltölteni színvonalas, 3 csillagos szállodákban, két ágyas elhelyezéssel, saját fürdőszobával. Wadi Rumban 1 éjszakát töltünk majd el tradícionális beduin sátrakban, ágyneművel és közös mosdóval, valamint a csodálatosan csillagos ég látványával. Lesz 1 éjszaka szállás telepített beduin sátrakban, 2-3 ágyas elhelyezéssel, reggelivel és vacsorával, Kis-Petrában is. Városi szállásainkon természetesen mindenhol lesz WIFI, a Wadi Rumban viszont még térerő se nagyon lesz, amit nem igazán fogunk bánni sem. :) A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két- vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal.

Terület

Helyszíneink: Amman nyüzsgő metropolisza, Bibliai helyek: Nebó-hegye. Nemzeti parkok, kanyonok, Holt-tenger, Wadi Rum sivatagja, Aqabai-öböl a vörös-tengeri kijárat. Történelmi emlékhelyek: római kori amfiteátrum, bizánc kori bazilika. UNESCO világörökség: Petra, Jerash.


Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy közel-keleti adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

Jordánia területe 92.300 négyzetkilométer, vagyis nagyjából megegyezik Magyarországgal. A populáció nagyjából hét millió fő, az államforma alkotmányos monarchia. Felszíne mészkőből álló, átlag 800–1000 m magas fennsík. Nyugaton a Nagy-hasadékvölgy része a Jordán-folyó völgye és az Aqabai-öböl. Az ország legmagasabb pontja Rász-el-Hasmm, magassága 1854 méter. Egyetlen állandó vízfolyása a Holt-tengerbe ömlő Jordán-folyó. Hivatalos nyelv az arab, de sok helyen beszélnek angolul is. Nagyra értékelik, ha néhány szót arabul próbálunk mondani. Jordánia lakosságának 95%-a muzulmán, 4%-a keresztény és 1%-a egyéb vallású. A keresztény ünnepeket nem nagyon ünneplik. Ezzel szemben az iszlám ünnepek igen látványosak. Ramadan - a legnagyobb muzulmán ünnep - alatt nagyobb a forgalom, a múzeumok korábban zárnak. A böjtöt követő nagy három napos ünnep a Bájrám, amely külsőségeiben hasonlít a mi karácsonyunkhoz. Az emberek kint sétálnak az utcán, mindenki új ruhát, ajándékot kap szeretteitől. Hétvégének számít a péntek és a szombat. Ünnep napok: Január 1, Május 1, Május 25, Június 9, December 25, és Iszlám vallási ünnepek, melyeknek nincs határozott dátuma, Eid Aladha, Eid Alfitr, Mohamed próféta születésnapja. Az időeltolódás Magyarországhoz képest plusz egy óra. Hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges.  A digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok akkumulátorait a szállásokon feltölthetjük, kivéve természetesen a sivatagi tábort. A magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek jordániai roaming partnerekkel.

Időjárás

Két évszak közül a nyár áprilistól októberig tart. Ebben az évszakban általában egy csepp eső sem esik, viszont  a meleg, ami gyakran 30-35°C-t jelent, könnyen elviselhető, mert a páratartalom alacsony. Az időjárás télen is hasonlóképpen alakul. December és a január a leghidegebb hónap, ekkor lehűlhet a hőmérséklet 15-20°C környékére, valamint ekkor esik a legtöbb csapadék. A Vörös-tenger vize még télen sem megy 20°C alá. Tehát akár januárban is élvezhetjük a kellemes napsütést. A sivatagi utazáshoz a tavasz, a nyár eleje és az ősz a legmegfelelőbb. Az ország északi részén 24-28°C várható, míg délen 30-32°C-os csúcshőmérsékletre lehet számítani. Csapadéknak kicsi a valószínűsége. A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. Kivétel december-január, amikor egy kicsit hűvös lehet a víz. A tengerparton különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata!

Felszerelés

Mediterrán és sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű ruházat javasolt. A tengerparton lehet nyitottabb, de a városokban zártabb ruhák viselése ajánlott. Főleg hölgyek ne hordjanak túl rövid vagy túl nyitott ruhadarabokat. Legalább combközépig takarjuk el lábunkat. Pl. napközbenre póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing a szúnyogok ellen. A sivatagi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg felsőruhát (polár felső), egy kényelmes túracipőt (amely megfelelően tartja a bokát) a Dana túrához, túraszandált a Numeira kanyon túrához, sapka- vagy kendő napszúrás ellen. Ezeken túl javasolt egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák, esetleg egy könnyű nyári hálózsák, ha a higiéniára kényesebbek vagyunk (ez a sivatagi tábori alváshoz is jól jöhet), egy túraszandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha enyhébb időre, elemlámpa (fejlámpa) és tartalék égő (a sivatagi táborban különösen szükség lesz rá), elemek a lámpába, fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, kullancs- és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak - az egyébként mindenütt kapható és olcsó - palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki a háziorvos véleményét. Rovarcsípések ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Utunk során 7 reggelit, illetve 1-1 ebédet és vacsorát fogunk kapni, ezeken felül az utazásunk önellátó. A jordániai árak kicsit a magyar árak felett vannak. Nem jellemzőek az európai jellegű óriási szupermarketeket, de alap élelmiszerek mindenütt beszerezhetőek kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben (3-5 JOD), éttermekben lehet majd meleg ételhez jutni (10-15 JOD). A partvidékeken igen népszerűek a tengeri herkentyűk. Jordánia nemzeti étele a beduin specialitás a "mansaf": fűszeres-joghurtos bárányhús, különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A "khubez" a pitához hasonló lapos és kerek kenyérféle, amit szinte mindenhez fogyasztanak és különféle ízesítéssel kapható, ezen kívül kedvelt ételek itt is a falafel és a kebab. A desszerteket is nagyon kedvelik, például a baklavát, mely egy mézzel készült mogyorós sütemény, vagy a "zalabiyyeh"-t, mely rózsavízbe mártott kekszféleség. Alkoholt csak a kijelölt speciális italboltokban, alapvetően Ammanban és Aqabában lehet csak vásárolni.

Pénz-ügy

Jordániában a hivatalos fizetőeszköz a Jordán dinár (JOD). 1 JOD = kb. 490 HUF, 1 EUR = kb. 0,8 JOD, 1 USD = kb. 0,7 JOD. (Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró!) A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára mindenhol van lehetőséged. Költőpénznek minimum 100.000 HUF-nak megfelelő EUR-t vagy USD-t ajánlunk, mely magában foglalja az étkezések, innivalók, emléktárgyak, ajándékok, valamint alapbelépők árát. Természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően. Az árakat szinte sehol nem írják ki, kérdezzük meg, hogy mi mennyibe kerül, majd alkudozzunk. Soha ne fogadjuk el az első árat, főleg a bazárokban nem. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez, a szolgáltatásokért elvárják, általános, javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10-15 %-a. A bankok vasárnaptól csütörtökig vannak nyitva, 9-től 15 óráig.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszerte. A 70 JOD (kb. 100 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban),
- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 1 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 55 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.
A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo/

Tájékoztató belépő árak:

- Jerash: 1 JOD (JordanPass kiegészítő jegy)
- Madaba, Szent György templom és mozaik térkép: 1 JOD
- Nebo-hegyMózes emléktemplom és kilátópont: 3 JOD
- Holt-tenger fürdőhely, ebéddel: 20 JOD
- Petra: 55 JOD (JordanPass tartalmazza)
- Petra kilátó a Kincstárra: 2-5 JOD
- Petra by night: 17 JOD
- Wadi Rum: 10 JOD (JordanPass tartalmazza)
- tevegelés a beduin tábortól Rum faluig: 10-15 JOD (fakultatív)
- Aqaba erőd: 1 JOD (JordanPass tartalmazza)
- Aqaba privát tengerpart: 18 JOD
- két órás hajókirándulás üveg aljú hajóval, sznorkelezéssel: 20 JOD
- snorkellfelszerelés bérlés: 7 JOD (fakultatív)
- borravaló a helyi idegenvezetőknek és sofőröknek szánt borravaló: 30-40 JOD/fő

Vám

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!


Magyar állampolgárok részére vízum és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Az egyszeri belépésre jogosító vízum ára 40 JOD melyet Jordániában a reptéren szerzünk be, kivéve, ha előtte kiváltottuk az ún. JordanPass-t.

FONTOS! Van rá lehetőség és javasolt is az ún. JordanPass kiváltása, mellyel jelentős kedvezményekhez jutunk országszer / te. A 70 JOD (kb. 100 USD) árú JordanPass az alábbi szolgáltatásokat tartalmazza:
- ingyenes jordániai vízum (amennyiben 4 napnál többet maradunk az országban)
- belépő 40 különböző látnivalóba, köztük az utunk során érintett látnivalók közül is számosba (pl. Jerash, Wadi Rum, Aqaba Múzeum, Madaba Régészeti Múzeum, Apostolok Múzeum stb.),
- 1 napos Petra belépő (ami külön kiváltva 55 JOD),
- ingyenesen letölthető brossúrák.

A JordanPass-t az utazást megelőzően mindenki egyénileg, a megadott honlapon és elektronikus fizetéssel tudja kiváltani.

További részletek itt: https://www.jordanpass.jo

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található:

https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas
A nagy poggyász súlykorlátja - ritka kivétellel - a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 13.200 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 14.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 25.160 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Zsanett

"Ez volt az első szervezett utam, nagyon örülök hogy ezt a programot választottam, mert elképesztő jól éreztem magam. A túra összetétele a program tervezettsége és a túravezető karaktere is kiváló volt. Már javasoltam barátaimnak a részvételt. Kivenni nem vennék ki semmit a programból, a fakultatív programok is kiválóak voltak."

Ilona

"Nekem pont jó volt a ritmus, a programok váltakozása, napról-napra újabb érdekességgel találkoztam és volt idő pihenni is. A végére egy élménnyé állt össze az út, úgy érzem, megismertem Jordániát. Gratulálok hozzá! Ismét nem csalódtam az Eupoliszban, viszont e program után nagyon magasra került a léc a következő utak minősítéséhez..."

Edit

"Nekem minden nap új élmény volt. A természet által nyújtott látnivalók miatt választottam ezt az utazást. Nem csalódtam benne, mert a programok többsége erről szólt.  A városokból is a legnevezetesebb látnivalókat megnéztük, nekem ennyi pontosan elég volt. És ennyire szükség is volt. Az időjárás is nagyon kedvezett. Örülök, hogy részt vehettem ezen az utazáson."

Krisztina

"Szuper. Nekem az ott megismert emberek kedvessége, nyíltsága jött be legjobban: Keifa, a madabai árus, Husszein, a taxisofőr, aki elpantomimezte József és Putifárné történetét, Meflev a petrai beduin, aki megmutatta a lánya fényképét, a pék, aki lerángatott minket gyárlátogatásra, William akivel az oktatás fontosságáról beszélgettünk, Ahmed a petrai guide, aki énekelt nekünk a hegytetőn és Taysír a beduin, aki beduin neveket adott a csajoknak és előadta a saját versét, miközben szlalomozott a dűnék között.
És a sznorkelezés is egészen új élmény. Még meg kell szoknom.
És Petra. És Wadi Numeyra. És.. És……"

Gábor, Katalin

"Csodálatos volt, feltétlenül ajánlanánk – ajánljuk! Legnagyobb élmények: Petra, Jerash, Wadi Numeira, Wadi Musa, de sorolhatnánk az egészet első perctől az utolsóig! Nagyon köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ehez a felejthetetlen élményhez!!!!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.