Jordánia

Tenger, sivatag és ősi kultúrák találkozása

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/azsia?jordania

Ki ne akart volna átutazni évmilliókat a földtörténet kezdeteitől a mai napig? Ki ne akarna átutazni évezredeket az emberi történelem legizgalmasabb periódusain, nagy civilizációk nyomdokain? Ki ne akarna a világ legizgalmasabb kultúráinak találkozási pontján eltölteni pár napot? Utunk során pontosan ezt kínáljuk fel, hiszen fantasztikusan szép helyekre kalauzolunk el benneteket megújult Jordánia utunkon. A 3000 évvel ezelőtti Nabateus kultúra nyomain épült csodálatos, UNESCO világörökség részét képező Petra utunk egyik csúcspontja, ám ezen kívül is rengeteg látnivalót tartogat az ország. Itt vonultak keresztül a zsidók az Ígéret Földjére, itt keresztelték meg Jézust, s még számtalan bibliai táj és történet helyszínét érintjük. A római hódítás nyomai, a remek állapotban fennmaradt madabai mozaikok mind egy időutazás részét képezik. S a történelmi emlékek fényét csak kiemeli, hogy olyan csodálatos természeti tájakat érintünk, mint a Wadi Rum felejthetetlen vöröses homok- és sziklasivataga, a Dana természetvédelmi terület, szédületes szépségű kanyonok, az ezeket összefogó Holt-tenger, valamint a búvárok paradicsoma, a Vörös-tenger. Irány hát Jordánia!

Kiemelt látnivalók utunk során:
Jerash: a római kor egyik legnagyob romvárosa (UNESCO listára jelölve)
Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek
Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét
- Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
- Wadi Numeira: izgalmas kanyontúra színes sziklafalak között
- Dana Természetvédelmi Terület: vadregényes túra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén
Petra: a Nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
- Wadi Rum: kalandozások a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
- Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben


A március 15-i / május 29-i ünnepnapoknak köszönhetően 8 napos programunkhoz most mindössze 4 nap szabadságra van szükség! Kalandra fel!

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2023. március 11. -
2023. március 18.
Már csak néhány hely maradt!
2023. február 19.
2023. május 27. -
2023. június 03.
Már csak néhány hely maradt!
2023. március 26.
1

 
Amman, Jerash, Madaba
 

Megérkezünk Ammanba, utunk a repülőtérről indul. Innen az ország északnyugati részére utazunk, ahol is Jordánia legfontosabb római kori romvárosába, Jerasba látogatunk. A fővárostól 35 km-re északra fekvő, UNESCO Világörökség javaslati listáján található komplexumban gyönyörű állapotban megmaradt templomok, diadalívek, színházak várnak ránk. Kedvünkre bóklászhatunk a 2000 éves romok között, hiszen a kötelező látnivalók mellett szabadprogram keretében is lesz időnk átélni Jerash egyedülálló hangulatát. Késői ebédünk után visszatérünk Madabába, délután pedig a város látnivalóival, híres mozaikjaival ismerkedünk. Elsőként a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz indulunk, ahol a Közel-Kelet térképét ábrázoló mozaikot nézhetünk meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, amik közül a legjelentősebbeket közösen felkeressük. Szállás: szálloda.

2

 
Madaba, Nébó-hegy, Holt-tenger, Wadi Numeira, Dana
 

Reggel bepakolunk buszunkba és elindulunk hosszú utazásunkra Jordánia déli része felé. Első megállónk a Nébó-hegy lesz, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Már innen is jól látszik következő úti célunk a Holt-tenger. Természetesen nem állhatjuk meg, hogy ne mártózzunk meg ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában. Kipróbáljuk saját magunk is, milyen a vízen lebegni itt, ahol a víz kristálytiszta, és a só kirakódások kápráztatják a szemünket. Bekenhetjük egész testünket a gyógyhatású iszappal, majd egy újabb fürdőt vehetünk a kellemes tengervízben. A természetjárást egy csodálatos kanyontúrával folytatjuk. A Wadi Numeira kevesek által ismert, különleges kanyon. Az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz simára mosta falait, a kőlerakódás különböző csíkos szintjei látszanak az oldalában. A pár órás szurdoktúra során hol szárazon, hol pedig vízben gázolva haladunk majd, többször is megállva kisebb vízeséseknél és különleges fotópontoknál. Túránk után továbbindulunk, és az esti órákban érkezünk meg a Dana Természetvédelmi Terület melletti piciny Dana faluba, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd (opcionálisan), vacsora.

3

 
Dana Természetvédelmi Terület, Kis Petra (Siq al-Barid), Wadi Musa
 

Délelőtt Jordánia egyik kevésbé ismert, de különleges természeti látványosságát keressük fel. Egy XV. századi apró falucskából indul egész napos túránk, ami végig fantasztikus kilátást kínál az alattunk nyíló méretes szurdokra és a környező sziklavilágra. A Dana Természetvédelmi Terület csodálatos világában elveszünk, és egy több órás túra keretében fedezzük fel ezt a mesés sziklavilágot. Egy látványos kilátópontnál, égbetörő sziklafalak között fogyasztjuk el csomagolt ebédünket, majd túrázunk tovább Feynan településig, ahonnan terepjárók platóján ülve suhanunk a különleges tájon át, vissza a civilizációba. Kisbuszokkal folytatjuk utunkat a délutáni órákban Petra felé, először is a Petra „elővárosaként” ismert, nabateus karavánok pihenőhelyéül szolgált Kis Petrával (Siq al-Barid) hangolódva a következő napunk látnivalóira. A kora esti órákban érkezünk meg Wadi Musa településen lévő szállásunkra, ahol két éjszakát töltünk. Este egy fakultatív program keretében lehetőség lesz a mécsesekkel megvilágított siq-en át a kivilágított Kincstárhoz elzarándokolni. Petra by night. Túratáv: 14 km, szint: 700 m lefelé, 100 m felfelé, menetidő: 5-7 óra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, ebédcsomag.

4

 
Petra (UNESCO Világörökség)
 

Jordánia fő kulturális látványosságát fedezzük fel a mai napon, ahol már 9 ezer éve laktak Edomiták, s így a világ egyik legrégebbi letelepedett, növénytermeléssel foglalkozó közösségének adott otthont. A római kor előtt az arab eredetű, nomád Nabateusok fővárosa volt, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és  egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak. Csodálatos sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót, hogy milyen minőségű életet éltek elődeink pár ezer évvel ezelőtt. A 80-as évekig éltek itt beduinok, akik élvezhették a barlangok nyújtotta védelmet, hiszen ekkoriban még nem kapott világörökségi besorolást Petra, a későbbiekben azonban védettség alá helyezték. Petrai napunkon először a híres siq-en, a városba vezető kanyonon áthaladva csodáljuk meg a Kincstár sokat fényképezett homlokzatát, ahol egy remek kilátópontra is felkapaszkodhatunk, majd a színház, az oszlopokkal szegélyezett utcák és a királysírok mellett elhaladva egy hosszú kaptató végén a Kolostort keressük fel. Először egy hangulatos éttemben megpihenve élvezzük itt a kilátást, majd a környék további remek kilátópontjait is felfedezzük. A nap további része szabadprogram keretében zajlik, de akinek a túra nem volt elég, azokkal felkapaszkodunk az Áldozati helyre, az obeliszkekhez, s Petra e különleges szegletén várjuk be a napnyugta fényeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

5

 
Wadi Musa, Wadi Rum homok- és kősivatag
 

Kora reggel leutazunk Wadi Rumba. Wadi Rum a Rif-völgy és a Negev-sivatag határán fekszik, ez kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációk, völgyek, hegyek teszik változatossá a homokos sivatagos tájat, és teszik népszerű desztinációvá kalandozó kedvű utazóknak, sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak és a romantikus pároknak, akik háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát. Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát. Egész napos túránk során részint jeepjeinkkel, részint gyalogosan derítjük fel a Wadi Rum kanyonjait, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat. A jeep túrák és kirándulások után a táborunkban várnak bennünket egy kései ebéddel, majd némi szieszta után napnyugtanézésre indulunk. Terepjárókkal közelítsük meg a kilátópontot, ahol a sziklalakzatokra felkapaszkodva várjuk be, ahogy a napkorong a horizont alá süllyed. A táborba visszatérve egy különleges helyi vacsora és hangulatos beduin est vár ránk, élményteli napunkat pedig tábortűzzel, csillaglessel és csillagfotózással zárhatjuk. Szállás: beduin sátor; ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

6

 
Wadi Rum, Aqaba
 

Wadi Rum csodás tájaival nem lehet betelni. Így kora reggel egy látványos napkeltenézéssel indítjuk a napot, majd egy bőséges reggeli után összepakolunk, s csomagjainkat a terepjáróknak hátrahagyva gyalogosan túrázunk ki a sivatagból, még közelebb érezve magunkhoz így ezt a varázslatos tájat. Túra közben megnézzük a khazali kanyon sziklarajzait, majd egy vöröslő dűnére felkapaszkodva és körbetekintve elbúcsúzunk ettől a gyönyörű vidéktől. Aki szeretne, azokkal fakultatív program keretében tevehátra pattanva kitevegelünk a sivatagból, s így térünk vissza Rum faluba. Amint befejeztük sivatagi akciónkat, elindulunk közösen Aqaba felé, hogy a kora délutáni órákban megérkezzünk a Vörös-tenger Aqabai-öböl nyúlványához, mely csak egy lépésre van Szaúd-Arábiától és Izraeltől is. Aki szeretne, azokkal rögtön az egyik közeli privát partszakaszra igyekszünk, s máris csobbanhatunk egyet a Vörös-tenger hullámai közt, s megejthetjük az első bemelegítő sznorkelezéseket. Napnyugtáig maradunk e remek helyen, majd a városba visszatérve elfoglaljuk szállásunkat. Az este folyamán még körbesétálhatunk Aqaba városában, felderíthetjük a piacot, a bazársort, s egy helyi étteremben költhetjük el közösen vacsoránkat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Túratáv: 8 km, szint: 50 m lefelé, 50 m felfelé, menetidő: 2-3 óra.

7

 
Aqaba, Vörös-tenger, Amman
 

Mai napunk teljes egészében a pihenésé, amit nagyrészt a Vörös-tenger szépségeinek felderítésére használunk fel. Délelőtt azonban lehetőség lesz túravezetőnkkel egy sétát tenni Aqaba központjában, az erődöt, a mecsetet és egyéb nevezetességek felfedezve, majd 11 óra tájban újra kimehetünk kedvenc privát tengerpartunkra. Lehet csak pihenni, élvezni a napsütést, fürdőzni a tengerben vagy a medencékben, de igény szerint lehetőség lesz elmenni egy izgalmas hajókirándulásra is: üvegfenekű hajóval figyeljük meg a tenger gazdag koralltelepeit, a színes élővilágot, az elsüllyedt és elsüllyeszett roncsokat a partvonal mentén, majd egy órás sznorkellezés következik a hajóról. Sznorkelezni persze a privát partunknál is lehet, ahol a partvonaltól alig 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szerencsés esetben akár teknőssel, tűzhallal is találkozhatunk. A parton, a nyugágyakban heveredve várhatjuk be a napnyugta színes fényeit, s koktélokat szürcsölve, a tábortűz mellett megtartjuk búcsúestünket, felelevenítve utazásunk meghatározó élményeit. Napnyugta után aztán buszunkra szállunk, s visszautazunk a fővárosba, Ammanba. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

8

 
Amman
 

A repülési menetrend függvényében hazautazunk Magyarországra, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Az oldalon látható képeket Pál Máté és Szabó Szilveszter készítette.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés