Bejelentkezés

Kína

Utazás a Középső Birodalomba.

Miért éppen Kína?

Nem csak egy hatalmas ország, hanem egy teljesen külön világ. Egyfelől a hatalmas, modern metropoliszok, az egymilliárd főt meghaladó népesség, másfelől a szent hegycsúcsok, bambuszerdők, karsztkúpok, és a császárság korát idéző épületek, romok, emlékek. A sivatagos, félsivatagos területeken nomád pásztorok élnek, vidéken parasztok milliói rizst termelnek, miközben a nagyvárosokban modern, fejlett fogyasztói társadalom születik. Az ország varázslatos látnivalókkal, és a miénktől teljesen eltérő kultúrával várja a turistákat. Kína hatalmas területeit nem lehet pár hét alatt bejárni, de mivel mindenhol látnivalók sokasága várja az utazót, életre szóló élményekkel gazdagodhatunk utunk minden napján. Peking gigantikus metropolisza önmagában is megér egy utazást, de rengeteg további élményt nyújt még Kína: a Tiltott Város, az Agyaghadsereg, óriáspandák, Guangxi cukorsüveg karsztkúpjai, zöldellő rizsföldjei és számtalan más látnivaló várja az utazót.

Melyek Kína legfontosabb látnivalói?

Az alapprogram során:
- Peking – Kína kulturális és politikai központja,
- Kínai Nagy Fal (UNESCO világörökség),
- Tiltott város (UNESCO világörökség),
- Ég temploma Pekingben (UNESCO világörökség),
- Csin Shi Huang Ti, az első kínai császár síremléke az agyaghadsereggel (UNESCO világörökség),
- Xian a Dob és a Harang tornyok, és a nagy mecset,
- A Hua Shan, a taoizmus öt szent hegyének egyike (UNESCO világörökség),
- Zhangjiajie Nemzeti Park, avagy az Avatar hegyek,
- Sanghaj lenyűgöző metropolisza, felhőkarcolói, felejthetetlen panorámával,
- Tongli Velencét idéző csatornái.

A hosszabbítás során:
- Longshen rizsteraszai,
- Yangshuo - karsztkúpok és kormoránok a Li folyón.

Időpontok

 • 2024. május 11 → 22.
Hosszabbítási lehetőség a Kína alapprogram után, ahol öt nap extra látnivaló vár minket Guangxi tartomány varázslatos cukorsüveg hegyei és rizsteraszai között. A Li-folyó vidékén utazva betekintést nyerhetünk a vidéki Kína mindennapjaiba, ami nem olyan csendes, mint gondolnánk, ám mindenképpen más élményt nyújt, mint eddigi utazásunk.

A kiegészítő program felára 249.000.- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. május 11-én indul Pekingben és 2024. május 27-én ér véget Guilinben! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Peking

  1
  Érkezés Pekingbe. Kína fővárosa 22 millió lakossal az ország politikai, oktatási és kulturális központja. Virágzó, lendületesen fejlődő, modern nagyváros felhőkarcolókkal, autópályákkal, amelyben ugyanakkor Kína több mint 2000 éves kulturális örökségének is számtalan látnivalója megtalálható, mint a Tiltott Város, a Mennyek Temploma, és rengeteg egyéb nevezetesség. Miután elfoglaltuk szállásunkat, sétára indulunk, amelynek során megismerkedünk Peking régi arcával, a modern épületek között meghúzódó sikátorokkal, hutongokkal. Este vacsora helyi ételkülönlegességekkel, és a pálcikahasználat első leckéje. Szállás szállóban, ahol három éjszakát töltünk.
 • 2. nap Peking

  1
  A mai napon első megállónk a Tiananmen tér, a világ legnagyobb tere, ahova metróval utazunk. Ennek a majdnem félmillió négyzetméter területű térnek a kínai kultúrában szimbolikus jelentősége van, mivel számos sorsdöntő esemény helyszíne volt az ország történelme során. Ez után következik maga a Tiltott Város, amely csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és a kínai birodalom hatalmi központjaként. Itt megcsodálhatjuk az egykori császárok tróntermeit és lakosztályait, és a Palota Múzeum gyűjteményeit. Következik a Tiltott Város mögötti Jingshan park, ahol egy dombot megmászva gyönyörködhetünk a lábunk előtt elterülő Tiltott Városban.  A Jingshan park melletti Beihai parkban, ahol valaha Kublai Kán egykori birodalmának központja magasodott, megnézünk egy hatalmas sztúpát, melyet a Dalai Láma látogatásának tiszteletére emeltek, majd a parkban sétálva bepillanthatunk a helyi emberek szabadidős tevékenységeibe. Innen rövid sétával érjük el a Dob és a Harang tornyokat, melyek megtekintése után visszatérünk szállásunkra. Vacsorához elmetrózunk Peking egyik modern bevásárló utcája melletti „étterem utcába”, ahol szinte minden kapható, a sült rovaroktól a mangós ragacsos rizsig. Szállás: szállóban.
 • 3. nap Peking, Nagy Fal, Peking

  2
  Reggeli után egész napos kirándulás következik, melynek során megnézzük a világ egyik csodáját, a Kínai Nagy Falat. A körülbelül 6700 km hosszú fal, melyet több mint 2000 évvel ezelőtt kezdtek építeni, 1987 óta  az UNESCO világörökség része. Nagy része most romokban hever, vagy teljesen eltűnt, de épen maradt részei közül több is látogatható Pekingtől északra. Bérelt kisbuszunkkal pár órás utazást követően érkezünk meg az átlagosan 10 méter magas, téglából épült, hegyeken-völgyeken át kanyargó falhoz. Miután „megmásztuk” a falat, megebédelünk, majd további nézelődés, fényképezkedés után visszaindulunk szállásunkra. Szállás: szállóban.
 • 4. nap Peking, Peking - Xian

  1
  Mai napon ismét sok látnivaló vár minket. Először elsétálunk a Konfuciusz templomba, majd a szomszédos Láma templomot tekintjük meg, mely a leghíresebb Tibeten kívül található tibeti műemlék. Itt megcsodálhatjuk a világ legmagasabb, egyetlen szantálfából kifaragott Buddha szobrát. Metróval folytatjuk utunkat az Ég Templomába és az azonos nevű parkba, ahol többek között érdemes megfigyelni az idősebb korosztály szabadidős tevékenységeit. Sétálunk a hangulatos parkban, megnézünk egy ötszáz éves oltárt, a Visszhang Falat, és más látnivalókat. Innen átmegyünk a nem messze található Gyöngy Piacra, ahol élelmiszerek kivételével szinte mindent meg lehet venni, ami Kínában kapható. Rövid szabadprogram következik, majd este éjszakai vonattal indulunk Xianba. Vacsora után kimegyünk a pályaudvarra és indulás után az estét és az éjszakát vonaton, kényelmes hálókocsikban töltjük.
 • 5. nap Xian

  1
  Reggeli érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid akklimatizáció következik, melynek során felfedezzük szállásunk környékét. Xian több dinasztia fővárosa, az egykori Selyemút egyik fontos állomása, ahol kultúrák és vallások keveredtek. Shaanxi tartomány fővárosa, amely évszázadokon keresztül a kínai civilizáció központja volt. Korai ebéd után busszal utazunk a várostól nem messze található Agyaghadsereg múzeumba. A körülbelül 8000 katona, több száz ló, lovas, szekér az első kínai császár sírhelyét védi, és biztosítja hatalmát a túlvilágon. A három nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben lenyűgöző látványt nyújtanak a szobrok, mindegyik egyedi arccal, sőt különböző arckifejezéssel. Vacsorára visszatérünk Xianba. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.
 • 6. nap Xian, Hua Shan, Xian

  3
  Korán reggel egész napos kirándulásra indulunk a taoizmus Kínában található öt szent hegyének egyikére, a Hua Shan hegyre. A hegyet öt csúcs alkotja, amelyeken valaha egy sor templom volt, de mára már csak néhány maradt meg közülük. Felvonóval megyünk fel az Északi csúcshoz, majd gyalog folytatjuk utunkat a szent hegyen. A Hua Shan hegyen való túrázáshoz elengedhetetlen a biztos mozgáskoordináció és szédülésmenetesség. Helyenként meredek sziklafalakon vezet a kiépített út, de a legnagyobb veszélyt a helyi turisták nagy létszáma okozhatja. Az út végig ki van építve, bele van vájva a sziklába. A fel és a le vezető szakaszokon lépcsők segítik a haladásunkat, vagyis sokat fogunk lépcsőzni. A fáradságos gyaloglásért kárpótol a fantasztikus kilátás, ami a csúcsokról a szemünk elé tárul. Időnkbe belefér, hogy mind az öt csúcsot megnézzük, de akinek kevesebbre van ereje, az is felejthetetlen élménnyel gazdagodik, és nem fog csalódni a látványban. A fenséges Déli csúcs Kína öt szent hegye közül a legmagasabb, és akik megmásszák, azok jutalma a környező hegyek lélegzetelállító panorámája. Veszélyessége ellenére a Déli csúcs az öt közül a legkedveltebb. Aki szeretné kipróbálni magát egy igazán veszélyes szakaszon, megteheti a Déli csúcs alatt, ahol a függőleges sziklafal mentén ácskapcsokkal összefogott pallókból felépített úton lehet végighaladni, amely alatt feneketlen mélység tátong. Itt csak helyben bérelhető biztonsági hevederekkel felszerelkezve lehet elindulni. Az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban.
  Szint 350 m. fel/ 600 m. le. Táv: kb. 5 km.
 • 7. nap Xian, Zhangjiajie

  1
  A mai napon Xian városában barangolunk. Először elsétálunk a Nyolc Hallhatatlan templomához, majd helyi motoros riksákkal megyünk a város központjába, ahol megnézzük a 14. században épült Harang, és a Dob tornyokat. Következik a Muszlim Negyed, a Nagy Mecset – Kína legnagyobb mecsetje, majd megnézzük a városfalat, amely a Kínában csupán pár épségben megmaradt városfalak egyike. Délután a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a xiani repülőtérre, majd pár órás repülés után megérkezünk Zhangjiajie-ba. Elfoglaljuk szállásunkat, hogy kipihenjük az előző napok fáradalmait. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.
 • 8. nap Zhangjiajie Nemzeti Park (Avatar hegyek)

  2
  Korán reggel indulunk, hogy elkerüljük a tömeget. Bérelt kisbuszra szállunk, és pár órás buszozás után megérkezünk a Zhangjiajie nemzeti park bejáratához. Megvesszük a belépőt, majd a park egyik buszával közelítjük meg a felvonót, mely gyorsan felrepít a fantasztikus formációkban bővelkedő hegyek közé. Innen gyalog folytatjuk utunkat, egyik kilátóponttól a másikig, miközben gyönyörködünk a park területén található kőoszlopok látványában. A parkban nem csak több mint 3000 kőoszlopot láthatunk, de rengeteg szurdokvölgy, patak és vízesés látható, valamint láthatunk kínai mamutfenyőt is. Túrázás közben fogyasztjuk el magunkkal hozott ebédünket, majd lefele vesszük az irányt és a délutáni órákban érünk vissza buszunkhoz, mellyel visszatérünk szállásunkra. Szint 350 m. fel/ 950 m. le. Táv: kb. 13 km. Szállás szállóban.
 • 9. nap Zhangjiajie, Tianmen-hegy (1519 m), Sanghaj

  3
  Kényelmesen megreggelizünk és kisétálunk a városban található felvonóhoz, mely felvisz minket a Tianmen hegyre. Ez a világ leghosszabb felvonója mely 7500 méter hosszan halad fel a hegyre. Fél óra alatt jutunk fel 1500 méter magasra. Ezen a hegyen található a Paradicsom kapuja nevű hatalmas 30 méter magas átjáró a hegyben, de azt majd lefele jövet fogjuk megnézni közelebbről. A felvonóból láthatjuk a paradicsom kapujához emelkedő lépcsőkhöz vezető utat a 99 hajtűkanyarral. A felvonóból kiszállva felgyaloglunk a Tianmen templomhoz, majd elindulunk lefele. Útközben fantasztikus panoráma látványában lesz részünk és természetesen nem hagyjuk ki az üveg sétányokat sem. Fantasztikus élmény 1000 m magasan a sziklafalba épített gyalogúton végigmenni, melynek az oldala és az alja is átlátszó. Átsétálunk a Paradicsom kapuján majd 999 lépcsőfokon leereszkedünk egy buszmegállóba, ahonnan a 99 hajtűkanyaron végig haladva érünk vissza Zhangjiajieba, ahonnan ma Sanghajba repülünk tovább. Ide várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg, s elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. Szint 400 m. fel/ 750 m. le. Táv: kb. 5 km. Szállás szállóban.
 • 10. nap Sanghaj

  1
  Reggel városnézésre indulunk Kína legnépesebb városában, ahol a modern, dinamikus fejlődés békésen megfér a tradíciókkal, a rég- és közelmúlt épületeivel. Először az Örömök kertjét látogatjuk meg, melyet a 16. században a Ming dinasztia egyik gazdag hivatalnoka építtetett. Az építkezés 18 évig tartott, de az évszázadok viharai lerombolták ezt a gyönyörű kertet, melyet az 50-es években építettek újjá. Itt, a fenyők, fantasztikus formájú sziklák, halakkal teli tavacskák között elfeledkezünk arról, hogy egy 20 milliós nagyvárosban vagyunk. Sanghaj egyik leglátogatottabb kertje után elveszünk egy időre a kert melletti nyüzsgő bazár forgatagában, majd sétálunk az óvárosban, ajándéküzletek, a város legrégebbi bankja, teaházak, éttermek között. Innen metróval utazunk tovább, hogy végigsétáljunk a híres Nanjing roadon. Itt boltok, éttermek, bárok kavalkádja szolgálja ki a nyüzsgő tömeg igényeit. Kiérünk a Bundra, ahol világhíres panoráma fogad. A Huangpu folyó túloldalán magasodik Pudong, Sanghaj üzleti, pénzügyi központja, a világ legmagasabbjai közé tartozó felhőkarcolókkal, mint pl. a Shanghai World Financial Center (a sörnyitó:)), vagy a Jinmao torony és a világ második legmagasabb épülete a Shanghai Tower. Kiélvezzük a látványt, majd egy alagúton kelünk át a folyó alatt, hogy egy rövid sétát tegyünk a hatalmas épületek árnyékában. Aki szeretne, felmehet a Shanghai Tower épületében található kilátóba, ahonnan felejthetetlen látvány a lábunk előtt elterülő Sanghaj. Mielőtt visszatérnénk szállásunkra, ismét megnézzük a Nanjing roadot, amely sötétedés után a villogó neonfények kavalkádjában egészen futurisztikus látványt nyújt. Szállás szállóban.
 • 11. nap Sanghaj, Tongli

  1
  Korán reggel vonatra szállunk, hogy félórás utazás után megérkezzünk a modern, dinamikus Suzhou-ba, ahonnan még egy órás utazás vár ránk Kína egyik elragadóbb városáig. Tongli városnak majdnem a felét víz borítja. Mintha Velencében lennénk, csatornák, púpos kőhidak, évszázados házak között sétálunk. Ez az 1000 éves város egy igazi vízi település, amelyet a Jangce folyó́ alakított ki. A szigeteket több csodálatos kőhíd köti össze. Itt megtapasztalhatjuk az ősi Kínát, az évszázados épületek, gyönyörű̋ mandarin kertek között sétálva. A délutáni órákban visszatérünk Suzhou-ba, majd vonattal Sanghajba. Este még beszerezhetjük az elmaradt ajándékokat, búcsúzóul sétálhatunk egyet a Nanjing road-on, és a Bundon. Szállás: szállóban.
 • 12/+0. nap Sanghai / Guilin

  2
  Akik csak az alapprogramot választották, a repülőjárat indulásának függvényében megkezdik hazautazásukat.

  A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, Guangxi tartományba repülünk. Másfél órás repülést követően érkezünk Guilinbe, és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő két éjszakát töltjük. Miután kifújtuk magunkat és megebédeltünk, rövid sétára indulunk a Li folyó partján. Megnézzük Guilinben a Dél-Kínai-hegyvidék fantasztikus mészkőtornyait, valamint hangulatos parkokat, sétányokat, és modern, boltokkal, gyorséttermekkel zsúfolt sétálóutcákat. A város központjában felkapaszkodhatunk egy mészkőtoronyra, avagy kúpkarsztra, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, és környékére. Szállás szállóban.
 • 13/+1. nap Guilin, Longshen, Guilin

  1
  Reggel bérelt kisbuszokkal indulunk északi irányba, pár órás utazásra, Longsheng városon túl elterülő, Kína talán legszebb rizsteraszaihoz. Miután megérkeztünk, a parkolóból rövid séta után messziről szembeötlenek a hegyek oldalán kiképzett teraszos szántóföldek, melyek a völgyekből egészen a hegycsúcsokig tekeregnek. Több mint 60 négyzetkilométeren keresztül teraszok szegélyezik a hegyeket, melyeken minden talpalatnyi földet kihasználnak, így nem túlzás ezer teraszról beszélni. Szemet gyönyörködtető itt mind a négy évszak, amelyek mind különböző tájat varázsolnak ide. A zöldellő hegyek-völgyek között elterülő apró falvak között emelkedő lépcsőzetes teraszok helyenként elérik az 1 000 méteres magasságot. Pár órás sétára indulunk az apró falvak között, ahol több nemzeti kisebbség él, közöttük zhuangok, yaok, és dongok. Megcsodálhatjuk a rizsteraszok lenyűgöző látványát, és bepillanthatunk a vidéki Kína lakóinak mindennapi életébe. Este érünk vissza szállásunkra.
 • 14/+2. nap Guilin, Yangshuo

  Reggeli után lazítunk, kipihenjük az eddigi napok fáradalmait, majd ebéd után elindulunk egy másfél órás buszútra, hogy elérjük a Li folyó partján található, különleges hangulatú Yangshuo kisvárost. A cukorsüveg mészkősziklák között épült kisváros óvárosában keskeny utcácskák fogadnak, autók nincsenek, de van számtalan érdekes bolt, rengeteg étterem, kifőzde. A Li folyó halászai mind a mai napig gyakorolják a tradicionális halászati módszerüket, melyet kormoránok segítségével űznek. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.
 • 15/+3. nap Yangshuo

  1
  Reggeli után biciklis kirándulásra indulunk. Tekerünk a kaotikus kínai forgalomban, élvezzük a gyönyörű táj látványát. Első megállónk egy 1500 éves Banyan-fa (mint amilyen alatt Buddha megvilágosodott). A több száz éves fa megtekintése után, következik a Hold-hegy tetejére, melynek tetejére felmászva megcsodálhatjuk a lábunk előtt elterülő, a világon egyedülálló panorámát.A Yangshuot körülvevő sziklák között több gyönyörű cseppkőbarlangot is találhatunk. Elkerekezünk a várostól nem messze található Water Cave-be, ahol a csodálatos cseppkőformációk megtekintése után lehetőségünk van iszapfürdőt venni, majd egy meleg vizes medencében ellazítani megfáradt izmainkat. Délután akinek kedve van, annak még marad ideje két keréken felfedezni a környéket. A hatalmas sziklák között apró rizsföldek és kis falvak bújnak meg. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban.
 • 16/+4. nap Yangshuo, Guilin

  1
  A mai napon reggeli után kis bambusz tutajokra szállunk, hogy a fenomenális látványt nyújtó sziklák között hajózzunk. Fantasztikus látványt nyújt a folyó partjain emelkedő számtalan cukorsüveg formájú karsztkúp. A híres Dél-Kínai mészkővidéket átszelő folyó partjain sűrű, zöldellő növényzettel fedett trópusi, hol szabályos kúp, hol szabálytalanul különös alakzatú kúpkarsztok végtelen sokaságát láthatjuk, rizsföldekkel és zöldellő mezőkkel a mészkősziklák között. A délutáni órákban aztán busszal visszamegyünk Guilin-be, ahol utolsó kínai éjszakánkat töltjük, s ahol megtartjuk búcsúestünket, átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szállóban.
 • 17/+5. nap Guilin

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.
Az oldalon látható képeket Sziráczki Judit és Bodon Pál készítették.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket az ajánlott belföldi járatokhoz,
- 10 éjszaka szállást szállókban, saját fürdőszobás szobákban,
- az éjszakai vonatot Peking és Xian között,
- a tömegközlekedést (metró, busz, vonat ) a programok során,
- az egész napos kirándulást a Nagy Falhoz bérelt (nem menetrendszerinti) busszal,
- az egész napos kirándulást a Zhangjiajie Nemzeti Parkba bérelt (nem menetrend szerinti) busszal,
- Shanghaiban Maglev mágnesvasúttal egy utat, a repülőtéri transzfer során, vagy külön programként,
- a vonat közlekedést Shanghai és Suzhou között,
- a Bund alagútban egy utat,
- a tömegközlekedést (metró, busz) a programok során,
- ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet.

A hosszabbítás során:

- a program helyszínén a repülőtéri transzfereket az ajánlott belföldi járatokhoz,
- az 5 éjszaka szállást szállókban, saját fürdőszobás szobákban,
- az egész napos kirándulást Longshen rizsföldjeihez bérelt (nem menetrendszerinti) busszal,
- a bambusz tutajozást Yangshuo-ban,
- a biciklibérlést Yangshuo-ban,
- a szervezést és a magyar nyelvű csoportkíséretet. 

Út ára nem tartalmazza

Az alapprogram és a kiegészítő program ára nem tartalmazza: 

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát, 
- a repülőtéri transzfereket, nemzetközi viszonylatban
- a kínai vízum díját, 
- a biztosítást, a belépőket, és az esetleges fakultatív programok költségeit, 
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára csak az alapprogramra a Budapest - Peking / Sanghaj - Budapest útvonalon kb. 200.000 Ft - 300.000 Ft-tól. (2023.dec.20.)
Az alapprogramhoz tartozó belföldi repülőjegyek tájékoztató ára Xian - Zhangjiajie és Zhangjiajie – Sanghaj útvonalon: kb. 150.000 Ft - 200.000 Ft-tól. (2023.dec.20.)

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára az alapprogramra és a hosszabbításra a Budapest - Peking / Guilin - Budapest útvonalon 200.000 Ft - 400.000 Ft-tól. (2023.dec.20.)
Az alapprogramhoz és a hosszabbításhoz tartozó belföldi repülőjegyek tájékoztató ára Xian - Zhangjiajie / Zhangjiajie – Sanghaj / Sanghai - Guilin útvonalon: 200.000 Ft - 250.000 Ft-tól. (2023.december 20.)

Utazás

Mivel utazunk Kínában?

Vonattal, bérelt kisbuszokkal, taxival, tömegközlekedési járművekkel, repülővel.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Kínában?

A programok többsége hétköznapi erőnléttel bárki által könnyen teljesíthető. A Hua Shan hegy felkeresésekor, ha valaki több csúcsot is szeretne megnézni, akkor számára elengedhetetlen a biztos mozgáskoordináció és szédülésmentesség, valamint a nagy átlagnál jobb kondíció és kitartás.

Szállás

Milyenek a szállások Kínában?

Utunk során szállókban szállunk meg. A szobák mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák mindig két ágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az éjszakai vonatúton kapunk tiszta ágyneműt, de tisztálkodásra csak a vonat végében található mosdókagylót lehet használni. Szállásainkon van wi-fi.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Kínáról?

Kínában a hivatalos nyelv a mandarin kínai. Az idegen nyelvek közül az angollal leginkább érdemes próbálkozni, de nagyon kevesen beszélik. Kína területe 9,6 millió négyzetkilométer, a világ negyedik legnagyobb országa. A szárazföldön határának hossza 22 800 km, szárazföldi partvonala kb. 18 000 km hosszú, rengeteg kikötővel. Az országhoz több mint 5 000 sziget tartozik. Domborzata nagyon változatos, nyugatról keletre haladva fokozatosan alacsonyodik. A Tibeti fennsík átlagosan 4 000 méterrel van a tengerszint felett, melyet 6-7 000 méteres hegycsúcsok vesznek körbe. Északkeletre tekintve terül el 1-2 000 méteres magasságban a Belső-Mongóliai fennsík. Az Északkelet-kínai és az Észak-kínai alföld az ország rendkívül sűrűn lakott termékeny vidéke. A Jangcétól délre terül el a Dél-kínai hegyvidék.

Időeltolódás: + 6 óra Budapesthez képest Kína egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Kínában 18 óra a pontos idő.).

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az itthoninak (220 V, 50 Hz), a kamerák és az egyéb elektromos berendezések akkumulátorait szállásainkon fel lehet tölteni. Az elektromos csatlakozók, konnektorok nem a magyar szabvány szerintiek. Többféle van használatban, melyeket az alábbi oldalon lehet megnézni. Átalakítókat lehet helyben is venni.

A lakott településeken, és közelükben mindenhol van térerő. Sajnos előfordulhat, hogy a kapcsolat akadozik. Nem minden szolgáltató oldalát lehet megnyitni. Pl. a google, gmail akadozik, vagy egyáltalán nem jön be. Többek között a facebook, twitter le van tiltva.

Közbiztonság: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Kína közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Időjárás

Milyen az időjárás Kínában?

Utazásunk időpontjában azokon a területeken, amelyeket meglátogatunk, napközben 15 - 20 °C körül várható a levegő hőmérséklete, éjszaka pedig kb. 10 °C-ra hűl le a levegő. Zhangjiajie, Guilin, Shanghai városokban készüljünk a magas páratartalomra. Záporok, zivatarok előfordulhatnak, de tartós esőzés nem valószínű.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Kínába?

Nagy hátizsák vagy sporttáska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, fontos, hogy erős, strapabíró anyagból legyen), kis hátizsák (a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Elemlámpa vagy fejlámpa, tartalék elemek, zsebkés (konzerv-, üvegnyitóval stb., pl. svájci bicska), kulacs, UV-szűrős napszemüveg, rovarriasztó. 
Szabadon viselhetünk európai ruhákat. Hosszú és rövidnadrág, egy vékony pulóver, esőkabát az esetleges csapadékra való tekintettel, pólók, ingek, blúzok, fürdőruha, napszemüveg. Az esőkabát legyen tartós (ne kelljen sajnálnunk), védjen a naptól és a tüskéktől. Hozzunk fejfedőket, nappal a naptól védjük meg velük magunkat. Túracipő, szandál, papucs. Bakancs nem szükséges. Biztos ami biztos, javasoljuk, hogy nedves törlőkendőt is hozz magaddal.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Milyen oltások szükségesek Kínába?

Nincs kötelezően előírt védőoltás. Mindenképp javasoljuk azonban a hepatitisz A, B, a tetanusz és tífusz védőoltások megszerzését. Mivel a megfelelő védettség elérése céljából egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, fontos, hogy időben keresd fel háziorvosodat vagy az oltóközpontot.

Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!


Szállásainkon mindig lesz fürdési lehetőség. A nyilvános illemhelyek esetében nomád viszonyokra készüljünk! Ebben a régióban a nyilvános WC-k többségét jobb elkerülni, főleg vidéken. Nagyvárosokban valamivel jobb a helyzet. Pekingben nagyon sok a nyilvános WC, melyek nagy többsége használható. Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod.

Élelem

Milyen élelmiszerrel készüljünk Kínába?

Utazásunk önellátó. Nincs értelme Magyarországról hozni élelmet. A nagyvárosokban európai színvonalú éttermeket és élelmiszerboltokat is találunk, de a kisvárosokban és vidéken be kell érnünk a helyi konyha meglehetősen egyszerű, esetlegesen idegen ízvilágú fogásaival. Utazás közben az étkezés is hasonló, nomád jelleget ölt. Az alap élelmiszereket (kenyér, különböző hús, zöldség, gyümölcskonzervek, rizs, tészta stb.), víz, üdítő és szeszes italok megvásárlására mindig lesz lehetőség a városokban és a nagyobb falvakban. Nem tudjuk biztosítani, hogy minden nap ugyanabban az időben, háromszor-négyszer megállunk étkezni, így aki ragaszkodik a sűrű és rendszeres étkezéshez, annál mindig legyen alapanyag. Mindig vegyünk elegendő vizet, iváshoz, fogmosáshoz, és az alapvető tisztálkodáshoz. Az áruválaszték a boltokban európai szintű, főleg a nagyvárosokban, de az alapvető élelmiszereket mindenhol megvehetjük. Mindig lesz lehetőség megállni, a városokban, falvakban található kávézókban ebédelni, vacsorázni, illetve a kisboltokban mindenki megveheti magának a személyes szükségletei szerinti élelmiszereket. Az árak nagyjából magyarországi szintűek.

Pénz-ügy

Mi Kína hivatalos pénzneme? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

Bármilyen nyugati valutát be lehet váltani helyi valutára: 1 renminbi, CNY (közkeletű nevén a jüan) = kb 48-50 HUF. A nagyvárosokban vannak bankautomaták, de ritkán, jobb készpénzt hozni amerikai dollár (USD) vagy EUR formájában, mivel ebben a térségben ezeket a legkönnyebb váltani, de a legjobb a dollár. Az utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltása, de körülményes, és nem minden helyen lehetséges, ahol készpénzt amúgy váltanak és az árfolyam sem mindig kedvező. Javasolt, hogy csak hivatalos pénzváltó helyen, bankban váltsunk, és nem "feketén" az utcán. Költőpénznek napi 30-40 dollárt javaslunk, ami fedezi a szükséges alapétkezések, apróbb ajándéktárgyak költségét. Átlagos költés mellett (egy-két ajándék, képeslapok, esetleg plusz élelem, stb.) 500 – 600 USD elegendő kell legyen egy fő számára, de természetesen ez egyéni vérmérséklet függvénye, valamint a fentieken kívül még tegyünk félre kb. 330 - 350 dollárt belépőkre, fakultatív programokra.

Tájékoztató belépő árak (2023):

A transzfer várható ára a reptér és a szállás között: kb. 50-80 CNY /taxi.

Peking:
Láma templom – 25 CNY
Konfuciusz Templom – 30 CNY
Nagy Fal belépő – 45 CNY
Nagy Fal felvonó – 140 CNY
Ming sír – 50 CNY
Beihai park – 20 CNY
Jingshan park – 2 CNY
Tiltott Város – 60 CNY
Dob torony – 20 CNY
Harang torony – 20 CNY
Ég Temploma, és park – 35 CNY

Xian:
Városfalak – 54 CNY
Agyaghadsereg – 150 CNY
Belépő Hua Shan hegy – 180 CNY
Biztonsági heveder bérlés Hua Shan hegyen – 20 CNY
Felvonó Hua Shan hegyre – 220 CNY
Nyolc Halhatatlan temploma – 3 CNY
Harangtorony – 50 CNY
Dobtorony – 50 CNY
Muszlim negyed, Nagymecset – 25 CNY

Zhangjiajie:
Zhangjiajie nemzeti park belépő – 250 CNY
Zhangjiajie nemzeti park felvonó – 80 CNY
Tianmen hegy belépő – 240 CNY

Guilin:
Rizsteraszok – 100 CNY

Yangshuo:
Banyan Tree – 35 CNY
Moon Hill – 35 CNY
Water Cave – 60 CNY

Shanghai:
Yuyuan (Örömök) kertje – 40 CNY
Shanghai Tower – 180 CNY
Tongli város belépő – 100 CNY

Vám

Mire van szükség a Kínába történő beutazáshoz?

Kínába magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak. A kínai vízumot az utasoknak egyénileg kell intézniük Kína budapesti nagykövetségének konzuli osztályán.
A vonatkozó kínai törvényeknek és szabályozásoknak megfelelően a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége életbe lépteti a biometrikus vízum kérelmének online kitöltési és időpontfoglalási rendszerét. A kérelmezőknek online ki kell tölteniük és ki kell nyomtatniuk az elektronikus formanyomtatványt, a nagykövetség már nem fogadja el a papír alapú, régi vagy a kézzel kitöltött formanyomtatványokat.

A vízumkérő lap online kitöltésével és az online időpont foglalási rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról az alábbi weboldalon lehet tájékozódni:
http://hu.china-embassy.gov.cn/hu/xwdt/202311/t20231114_11179578.htm

Ugyanitt megtalálható a vízumkérelem online kitöltési rendszer, valamint az online időpontfoglalási rendszer weboldala:
https://cova.mfa.gov.cn/qzCoCommonController.do?show&pageId=index&locale=en_US

A vízumkérőlap kitöltéséhez szükséges egyéb tudnivalókat irodánk az utazás előtt legkésőbb 2 hónappal megküldi. A vízum ára 19.000 Ft. Az útlevélben legyen két egymással szemben lévő üres oldal, és min. még 6 hónapig legyen érvényes az utazás tervezett befejezésétől számítva. Az útlevél fénymásolatát vagy beszkennelt változatát az irodába legkésőbb 3 héttel az indulás előttig le kell adni a vonatjegyek vásárlásához!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Kínába?

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod, vagy sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod, úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. 

A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Kínába?

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogram:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 23.100 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 53.060 Ft/fő 

Alap-, és kiegészítő program:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 31.350 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 71.270 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
  
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Tímea

"Rendkívül változatos, sokrétű volt a program. Az ország nevezetességei közül sok mindent láttunk. Nagyon jó volt!"

Zsófia

“A program feszes volt, de teljesíthető. Nagyon jól összeválogatott, két hétbe szinte bele sem fér ennyi minden. Az utolsó nap kár, hogy nem tudtunk végig biciklizni a Li folyó mentén a hegyek között, de úgy emlékszem, itt valami program torlódás volt. Üresjárat egyáltalán nem volt. Fantasztikus helyeken jártunk! :-) Egy komolyabb túránk volt, a Huashan  hegy megmászása. Nem volt könnyű a folyamatos lépcsőzés miatt, de a látvány kárpótolt bennünket! Annyit jeleztünk a Palinak, hogy az út leírásába ezt is bele lehetne venni, akkor talán lélekben jobban fel lehet készülni. :-)”

Ildikó

“Nagyon jól éreztem magam. sokkal több pozitív élmény ért amire nem is számítottam. Mindegyik program valamiért különleges volt. Nekem a csúcs a Szent hegy, a karsztkúpok a pandák valamint Nagy Fal volt.”

Andrea

“Remek út volt, jó társaság. Pali szuper munkát végzett! :) Nekem a panda park kevésbé tetszett, Guilin volt a legnyagyobb élmény!”

Mónika

“Előzetes elvárásaimat felülmúlta az utazás! Csúcspont: Nagy Fal - Mutianyu (nem volt tömeg, kíváló választás), Huashan: Via-Ferrata (megérte sorban állni), Yangshou - minden! Túravezető közvetlen, barátságos, sok történelmi információt átadott az utasoknak.  Reményeim szerint a jövőben még fogok Eupolisszal utazni! :)”

Mária, 2014.

"Nagyon jól éreztük magunkat az úton, minden várakozásunknak megfelelt. Fantasztikus dolgokat láttunk és éltünk át. Bepillantást nyertünk a helyi emberek mindennapjaiba, életébe, és mindezt úgy, hogy folyamatosan új és új területeket jártunk be. Úgy gondoljuk, hogy egy klasszikus utazással mindezt nem kaptuk volna meg! Számomra a legnagyobb élmény (már ha ki lehet emelni ilyet) a Huashan-hegy megmászása volt, ami - bár nagy kihívást jelentett- csodálatos élmény volt. Érdekes volt még a sok fajta utazási eszköz is, amit igénybe vettünk (kb. 10-11 féle). Kicsit sok szabadidő volt Yangshou-ban, és kihagynám a második hegy megmászását-  nem ad akkora élményt, mint amennyire fárasztó. Bodon Pali nagyon empatikus, segítőkész, jókedvű túravezető, mindenki szerette! Nélküle nem lett volna ilyen gazdag ez az út! Javaslom mindenkinek ezt az utat, ide el kell menni, ezt látni kell; de fel kell készülni!"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.