Bejelentkezés

Kína

Utazás a Középső Birodalomba.

Kína. Nem csak egy hatalmas ország, hanem egy teljesen külön világ. Egyfelől a hatalmas, modern metropoliszok, az egymilliárd főt meghaladó népesség, másfelől a szent hegycsúcsok, bambuszerdők, karsztkúpok, és a császárság korát idéző épületek, romok, emlékek. A sivatagos, félsivatagos területeken nomád pásztorok élnek, vidéken parasztok milliói rizst termelnek, miközben a nagyvárosokban modern, fejlett fogyasztói társadalom születik. Az ország varázslatos látnivalókkal, és a miénktől teljesen eltérő kultúrával várja a turistákat. Kína hatalmas területeit nem lehet pár hét alatt bejárni, de mivel mindenhol látnivalók sokasága várja az utazót, életre szóló élményekkel gazdagodhatunk utunk minden napján. Peking gigantikus metropolisza önmagában is megér egy utazást, de rengeteg további élményt nyújt még Kína: a Tiltott Város, az Agyaghadsereg, óriáspandák, Guangxi cukorsüveg karsztkúpjai, zöldellő rizsföldjei és számtalan más látnivaló várja az utazót.

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:

- Peking – Kína kulturális és politikai központja,
- Kínai Nagy Fal (UNESCO világörökség),
- Tiltott város (UNESCO világörökség),
- Ég temploma Pekingben (UNESCO világörökség),
- Csin Shi Huang Ti, az első kínai császár síremléke az agyaghadsereggel (UNESCO világörökség),
- Xian a Dob és a Harang tornyok, és a nagy mecset,
- A Hua Shan, a taoizmus öt szent hegyének egyike (UNESCO világörökség),
- Zhangjiajie Nemzeti Park, avagy az Avatar hegyek,
- Sanghaj lenyűgöző metropolisza, felhőkarcolói, felejthetetlen panorámával,
- Tongli Velencét idéző csatornái.

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:
- Longshen rizsteraszai,
- Yangshuo - karsztkúpok és kormoránok a Li folyón.

Időpontok

 • 2024. május 11 → 22.
Hosszabbítási lehetőség a Kína alapprogram után, ahol öt nap extra látnivaló vár minket Guangxi tartomány varázslatos cukorsüveg hegyei és rizsteraszai között. A Li-folyó vidékén utazva betekintést nyerhetünk a vidéki Kína mindennapjaiba, ami nem olyan csendes, mint gondolnánk, ám mindenképpen más élményt nyújt, mint eddigi utazásunk.

A kiegészítő program felára 249.000.- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen öt nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2024. május 11-én indul Pekingben és 2024. május 27-én ér véget Guilinben! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
 • 1. nap Peking

  1
  Érkezés Pekingbe. Kína fővárosa 22 millió lakossal az ország politikai, oktatási és kulturális központja. Virágzó, lendületesen fejlődő, modern nagyváros felhőkarcolókkal, autópályákkal, amelyben ugyanakkor Kína több mint 2000 éves kulturális örökségének is számtalan látnivalója megtalálható, mint a Tiltott Város, a Mennyek Temploma, és rengeteg egyéb nevezetesség. Miután elfoglaltuk szállásunkat, sétára indulunk, amelynek során megismerkedünk Peking régi arcával, a modern épületek között meghúzódó sikátorokkal, hutongokkal. Este vacsora helyi ételkülönlegességekkel, és a pálcikahasználat első leckéje. Szállás szállóban, ahol három éjszakát töltünk.
 • 2. nap Peking

  1
  A mai napon első megállónk a Tiananmen tér, a világ legnagyobb tere, ahova metróval utazunk. Ennek a majdnem félmillió négyzetméter területű térnek a kínai kultúrában szimbolikus jelentősége van, mivel számos sorsdöntő esemény helyszíne volt az ország történelme során. Ez után következik maga a Tiltott Város, amely csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és a kínai birodalom hatalmi központjaként. Itt megcsodálhatjuk az egykori császárok tróntermeit és lakosztályait, és a Palota Múzeum gyűjteményeit. Következik a Tiltott Város mögötti Jingshan park, ahol egy dombot megmászva gyönyörködhetünk a lábunk előtt elterülő Tiltott Városban.  A Jingshan park melletti Beihai parkban, ahol valaha Kublai Kán egykori birodalmának központja magasodott, megnézünk egy hatalmas sztúpát, melyet a Dalai Láma látogatásának tiszteletére emeltek, majd a parkban sétálva bepillanthatunk a helyi emberek szabadidős tevékenységeibe. Innen rövid sétával érjük el a Dob és a Harang tornyokat, melyek megtekintése után visszatérünk szállásunkra. Vacsorához elmetrózunk Peking egyik modern bevásárló utcája melletti „étterem utcába”, ahol szinte minden kapható, a sült rovaroktól a mangós ragacsos rizsig. Szállás: szállóban.
 • 3. nap Peking, Nagy Fal, Peking

  2
  Reggeli után egész napos kirándulás következik, melynek során megnézzük a világ egyik csodáját, a Kínai Nagy Falat. A körülbelül 6700 km hosszú fal, melyet több mint 2000 évvel ezelőtt kezdtek építeni, 1987 óta  az UNESCO világörökség része. Nagy része most romokban hever, vagy teljesen eltűnt, de épen maradt részei közül több is látogatható Pekingtől északra. Bérelt kisbuszunkkal pár órás utazást követően érkezünk meg az átlagosan 10 méter magas, téglából épült, hegyeken-völgyeken át kanyargó falhoz. Miután „megmásztuk” a falat, megebédelünk, majd további nézelődés, fényképezkedés után visszaindulunk szállásunkra. Szállás: szállóban.
 • 4. nap Peking, Peking - Xian

  1
  Mai napon ismét sok látnivaló vár minket. Először elsétálunk a Konfuciusz templomba, majd a szomszédos Láma templomot tekintjük meg, mely a leghíresebb Tibeten kívül található tibeti műemlék. Itt megcsodálhatjuk a világ legmagasabb, egyetlen szantálfából kifaragott Buddha szobrát. Metróval folytatjuk utunkat az Ég Templomába és az azonos nevű parkba, ahol többek között érdemes megfigyelni az idősebb korosztály szabadidős tevékenységeit. Sétálunk a hangulatos parkban, megnézünk egy ötszáz éves oltárt, a Visszhang Falat, és más látnivalókat. Innen átmegyünk a nem messze található Gyöngy Piacra, ahol élelmiszerek kivételével szinte mindent meg lehet venni, ami Kínában kapható. Rövid szabadprogram következik, majd este éjszakai vonattal indulunk Xianba. Vacsora után kimegyünk a pályaudvarra és indulás után az estét és az éjszakát vonaton, kényelmes hálókocsikban töltjük.
 • 5. nap Xian

  1
  Reggeli érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid akklimatizáció következik, melynek során felfedezzük szállásunk környékét. Xian több dinasztia fővárosa, az egykori Selyemút egyik fontos állomása, ahol kultúrák és vallások keveredtek. Shaanxi tartomány fővárosa, amely évszázadokon keresztül a kínai civilizáció központja volt. Korai ebéd után busszal utazunk a várostól nem messze található Agyaghadsereg múzeumba. A körülbelül 8000 katona, több száz ló, lovas, szekér az első kínai császár sírhelyét védi, és biztosítja hatalmát a túlvilágon. A három nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben lenyűgöző látványt nyújtanak a szobrok, mindegyik egyedi arccal, sőt különböző arckifejezéssel. Vacsorára visszatérünk Xianba. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.
 • 6. nap Xian, Hua Shan, Xian

  3
  Korán reggel egész napos kirándulásra indulunk a taoizmus Kínában található öt szent hegyének egyikére, a Hua Shan hegyre. A hegyet öt csúcs alkotja, amelyeken valaha egy sor templom volt, de mára már csak néhány maradt meg közülük. Felvonóval megyünk fel az Északi csúcshoz, majd gyalog folytatjuk utunkat a szent hegyen. A Hua Shan hegyen való túrázáshoz elengedhetetlen a biztos mozgáskoordináció és szédülésmenetesség. Helyenként meredek sziklafalakon vezet a kiépített út, de a legnagyobb veszélyt a helyi turisták nagy létszáma okozhatja. Az út végigi ki van építve, bele van vájva a sziklába. A fel és a le vezető szakaszokon lépcsők segítik a haladásunkat, vagyis sokat fogunk lépcsőzni. A fáradságos gyaloglásért kárpótol a fantasztikus kilátás, ami a csúcsokról a szemünk elé tárul. Időnkbe belefér, hogy mind az öt csúcsot megnézzük, de akinek kevesebbre van ereje, az is felejthetetlen élménnyel gazdagodik, és nem fog csalódni a látványban. A fenséges Déli csúcs Kína öt szent hegye közül a legmagasabb, és akik megmásszák, azok jutalma a környező hegyek lélegzetelállító panorámája. Veszélyessége ellenére a Déli csúcs az öt közül a legkedveltebb. Aki szeretné kipróbálni magát egy igazán veszélyes szakaszon, megteheti a Déli csúcs alatt, ahol a függőleges sziklafal mentén ácskapcsokkal összefogott pallókból felépített úton lehet végighaladni, amely alatt feneketlen mélység tátong. Itt csak helyben bérelhető biztonsági hevederekkel felszerelkezve lehet elindulni. Az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban.
  Szint 350 m. fel/ 600 m. le. Táv: kb. 5 km.
 • 7. nap Xian, Zhangjiajie

  1
  A mai napon Xian városában barangolunk. Először elsétálunk a Nyolc Hallhatatlan templomához, majd helyi motoros riksákkal megyünk a város központjába, ahol megnézzük a 14. században épült Harang, és a Dob tornyokat. Következik a Muszlim Negyed, a Nagy Mecset – Kína legnagyobb mecsetje, majd megnézzük a városfalat, amely a Kínában csupán pár épségben megmaradt városfalak egyike. Délután a repülőgép indulásának függvényében kimegyünk a xiani repülőtérre, majd pár órás repülés után megérkezünk Zhangjiajie-ba. Elfoglaljuk szállásunkat, hogy kipihenjük az előző napok fáradalmait. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.
 • 8. nap Zhangjiajie Nemzeti Park (Avatar hegyek)

  2
  Korán reggel indulunk, hogy elkerüljük a tömeget. Bérelt kisbuszra szállunk, és pár órás buszozás után megérkezünk a Zhangjiajie nemzeti park bejáratához. Megvesszük a belépőt, majd a park egyik buszával közelítjük meg a felvonót, mely gyorsan felrepít a fantasztikus formációkban bővelkedő hegyek közé. Innen gyalog folytatjuk utunkat, egyik kilátóponttól a másikig, miközben gyönyörködünk a park területén található kőoszlopok látványában. A parkban nem csak több mint 3000 kőoszlopot láthatunk, de rengeteg szurdokvölgy, patak és vízesés látható, valamint láthatunk kínai mamutfenyőt is. Túrázás közben fogyasztjuk el magunkkal hozott ebédünket, majd lefele vesszük az irányt és a délutáni órákban érünk vissza buszunkhoz, mellyel visszatérünk szállásunkra. Szint 350 m. fel/ 950 m. le. Táv: kb. 13 km. Szállás szállóban.
 • 9. nap Zhangjiajie, Tianmen-hegy (1519 m), Sanghaj

  3
  Kényelmesen megreggelizünk és kisétálunk a városban található felvonóhoz, mely felvisz minket a Tianmen hegyre. Ez a világ leghosszabb felvonója mely 7500 méter hosszan halad fel a hegyre. Fél óra alatt jutunk fel 1500 méter magasra. Ezen a hegyen található a Paradicsom kapuja nevű hatalmas 30 méter magas átjáró a hegyben, de azt majd lefele jövet fogjuk megnézni közelebbről. A felvonóból láthatjuk a paradicsom kapujához emelkedő lépcsőkhöz vezető utat a 99 hajtűkanyarral. A felvonóból kiszállva felgyaloglunk a Tianmen templomhoz, majd elindulunk lefele. Útközben fantasztikus panoráma látványában lesz részünk és természetesen nem hagyjuk ki az üveg sétányokat sem. Fantasztikus élmény 1000 m magasan a sziklafalba épített gyalogúton végigmenni, melynek az oldala és az alja is átlátszó. Átsétálunk a Paradicsom kapuján majd 999 lépcsőfokon leereszkedünk egy buszmegállóba, ahonnan a 99 hajtűkanyaron végig haladva érünk vissza Zhangjiajieba, ahonnan ma Sanghajba repülünk tovább. Ide várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg, s elfoglaljuk szállásunkat. Szállás: szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni. Szint 400 m. fel/ 750 m. le. Táv: kb. 5 km. Szállás szállóban.
 • 10. nap Sanghaj

  1
  Reggel városnézésre indulunk Kína legnépesebb városában, ahol a modern, dinamikus fejlődés békésen megfér a tradíciókkal, a rég- és közelmúlt épületeivel. Először az Örömök kertjét látogatjuk meg, melyet a 16. században a Ming dinasztia egyik gazdag hivatalnoka építtetett. Az építkezés 18 évig tartott, de az évszázadok viharai lerombolták ezt a gyönyörű kertet, melyet az 50-es években építettek újjá. Itt, a fenyők, fantasztikus formájú sziklák, halakkal teli tavacskák között elfeledkezünk arról, hogy egy 20 milliós nagyvárosban vagyunk. Sanghaj egyik leglátogatottabb kertje után elveszünk egy időre a kert melletti nyüzsgő bazár forgatagában, majd sétálunk az óvárosban, ajándéküzletek, a város legrégebbi bankja, teaházak, éttermek között. Innen metróval utazunk tovább, hogy végigsétáljunk a híres Nanjing roadon. Itt boltok, éttermek, bárok kavalkádja szolgálja ki a nyüzsgő tömeg igényeit. Kiérünk a Bundra, ahol világhíres panoráma fogad. A Huangpu folyó túloldalán magasodik Pudong, Sanghaj üzleti, pénzügyi központja, a világ legmagasabbjai közé tartozó felhőkarcolókkal, mint pl. a Shanghai World Financial Center (a sörnyitó:)), vagy a Jinmao torony és a világ második legmagasabb épülete a Shanghai Tower. Kiélvezzük a látványt, majd egy alagúton kelünk át a folyó alatt, hogy egy rövid sétát tegyünk a hatalmas épületek árnyékában. Aki szeretne, felmehet a Shanghai Tower épületében található kilátóba, ahonnan felejthetetlen látvány a lábunk előtt elterülő Sanghaj. Mielőtt visszatérnénk szállásunkra, ismét megnézzük a Nanjing roadot, amely sötétedés után a villogó neonfények kavalkádjában egészen futurisztikus látványt nyújt. Szállás szállóban.
 • 11. nap Sanghaj, Tongli

  1
  Korán reggel vonatra szállunk, hogy félórás utazás után megérkezzünk a modern, dinamikus Suzhou-ba, ahonnan még egy órás utazás vár ránk Kína egyik elragadóbb városáig. Tongli városnak majdnem a felét víz borítja. Mintha Velencében lennénk, csatornák, púpos kőhidak, évszázados házak között sétálunk. Ez az 1000 éves város egy igazi vízi település, amelyet a Jangce folyó́ alakított ki. A szigeteket több csodálatos kőhíd köti össze. Itt megtapasztalhatjuk az ősi Kínát, az évszázados épületek, gyönyörű̋ mandarin kertek között sétálva. A délutáni órákban visszatérünk Suzhou-ba, majd vonattal Sanghajba. Este még beszerezhetjük az elmaradt ajándékokat, búcsúzóul sétálhatunk egyet a Nanjing road-on, és a Bundon. Szállás: szállóban.
 • 12/+0. nap Sanghai / Guilin

  2
  Akik csak az alapprogramot választották, a repülőjárat indulásának függvényében megkezdik hazautazásukat.

  A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, Guangxi tartományba repülünk. Másfél órás repülést követően érkezünk Guilinbe, és elfoglaljuk szállásunkat, ahol a következő két éjszakát töltjük. Miután kifújtuk magunkat és megebédeltünk, rövid sétára indulunk a Li folyó partján. Megnézzük Guilinben a Dél-Kínai-hegyvidék fantasztikus mészkőtornyait, valamint hangulatos parkokat, sétányokat, és modern, boltokkal, gyorséttermekkel zsúfolt sétálóutcákat. A város központjában felkapaszkodhatunk egy mészkőtoronyra, avagy kúpkarsztra, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, és környékére. Szállás szállóban.
 • 13/+1. nap Guilin, Longshen, Guilin

  1
  Reggel bérelt kisbuszokkal indulunk északi irányba, pár órás utazásra, Longsheng városon túl elterülő, Kína talán legszebb rizsteraszaihoz. Miután megérkeztünk, a parkolóból rövid séta után messziről szembeötlenek a hegyek oldalán kiképzett teraszos szántóföldek, melyek a völgyekből egészen a hegycsúcsokig tekeregnek. Több mint 60 négyzetkilométeren keresztül teraszok szegélyezik a hegyeket, melyeken minden talpalatnyi földet kihasználnak, így nem túlzás ezer teraszról beszélni. Szemet gyönyörködtető itt mind a négy évszak, amelyek mind különböző tájat varázsolnak ide. A zöldellő hegyek-völgyek között elterülő apró falvak között emelkedő lépcsőzetes teraszok helyenként elérik az 1 000 méteres magasságot. Pár órás sétára indulunk az apró falvak között, ahol több nemzeti kisebbség él, közöttük zhuangok, yaok, és dongok. Megcsodálhatjuk a rizsteraszok lenyűgöző látványát, és bepillanthatunk a vidéki Kína lakóinak mindennapi életébe. Este érünk vissza szállásunkra.
 • 14/+2. nap Guilin, Yangshuo

  Reggeli után lazítunk, kipihenjük az eddigi napok fáradalmait, majd ebéd után elindulunk egy másfél órás buszútra, hogy elérjük a Li folyó partján található, különleges hangulatú Yangshuo kisvárost. A cukorsüveg mészkősziklák között épült kisváros óvárosában keskeny utcácskák fogadnak, autók nincsenek, de van számtalan érdekes bolt, rengeteg étterem, kifőzde. A Li folyó halászai mind a mai napig gyakorolják a tradicionális halászati módszerüket, melyet kormoránok segítségével űznek. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.
 • 15/+3. nap Yangshuo

  1
  Reggeli után biciklis kirándulásra indulunk. Tekerünk a kaotikus kínai forgalomban, élvezzük a gyönyörű táj látványát. Első megállónk egy 1500 éves Banyan-fa (mint amilyen alatt Buddha megvilágosodott). A több száz éves fa megtekintése után, következik a Hold-hegy tetejére, melynek tetejére felmászva megcsodálhatjuk a lábunk előtt elterülő, a világon egyedülálló panorámát.A Yangshuot körülvevő sziklák között több gyönyörű cseppkőbarlangot is találhatunk. Elkerekezünk a várostól nem messze található Water Cave-be, ahol a csodálatos cseppkőformációk megtekintése után lehetőségünk van iszapfürdőt venni, majd egy meleg vizes medencében ellazítani megfáradt izmainkat. Délután akinek kedve van, annak még marad ideje két keréken felfedezni a környéket. A hatalmas sziklák között apró rizsföldek és kis falvak bújnak meg. Este térünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban.
 • 16/+4. nap Yangshuo, Guilin

  1
  A mai napon reggeli után kis bambusz tutajokra szállunk, hogy a fenomenális látványt nyújtó sziklák között hajózzunk. Fantasztikus látványt nyújt a folyó partjain emelkedő számtalan cukorsüveg formájú karsztkúp. A híres Dél-Kínai mészkővidéket átszelő folyó partjain sűrű, zöldellő növényzettel fedett trópusi, hol szabályos kúp, hol szabálytalanul különös alakzatú kúpkarsztok végtelen sokaságát láthatjuk, rizsföldekkel és zöldellő mezőkkel a mészkősziklák között. A délutáni órákban aztán busszal visszamegyünk Guilin-be, ahol utolsó kínai éjszakánkat töltjük, s ahol megtartjuk búcsúestünket, átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szállóban.
 • 17/+5. nap Guilin

  A repülőjárat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, hogy megkezdjük hazautazásunkat. Szervezett programunk már nincs.
Az oldalon látható képeket Sziráczki Judit és Bodon Pál készítették.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.