Kína

Utazás a Középső Birodalomba.

Hosszabbítási lehetőség: Shanghai.
Kína. Nem csak egy hatalmas ország, hanem egy teljesen külön világ. Egyfelől a hatalmas, modern metropoliszok, az egymilliárd főt meghaladó népesség, másfelől a szent hegycsúcsok, bambuszerdők, karsztkúpok, és a császárság korát idéző épületek, romok, emlékek. A sivatagos, félsivatagos területeken nomád pásztorok élnek, vidéken parasztok milliói rizst termelnek, miközben a nagyvárosokban modern, fejlett fogyasztói társadalom születik. Az ország varázslatos látnivalókkal, és a miénktől teljesen eltérő kultúrával várja a turistákat. Kína hatalmas területeit nem lehet pár hét alatt bejárni, de mivel mindenhol látnivalók sokasága várja az utazót, életre szóló élményekkel gazdagodhatunk utunk minden napján. Peking gigantikus metropolisza önmagában is megér egy utazást, de rengeteg további élményt nyújt még Kína: a Tiltott Város, az Agyaghadsereg, óriáspandák, Guangxi cukorsüveg karsztkúpjai, zöldellő rizsföldjei és számtalan más látnivaló várja az utazót.

Kiemelt látnivalók az alapprogram során:

- Peking – Kína kulturális és politikai központja
- Kínai Nagy Fal (UNESCO világörökség)
- Tiltott város (UNESCO világörökség)
- Ég temploma Pekingben (UNESCO világörökség)
- Csin Shi Huang Ti, az első kínai császár síremléke az agyaghadsereggel (UNESCO világörökség)
- Xian a Dob és a Harang tornyok, és a nagy mecset
- A Hua Shan, a taoizmus öt szent hegyének egyike (UNESCO világörökség)
- Az Óriás Buddha szobor Leshanban (UNESCO világörökség)
- Longshen rizsteraszai
- Yangshuo - karsztkúpok és halászó kormoránok a Li folyón

Kiemelt látnivalók a hosszabbítás során:
 
- Shanghai lenyűgöző metropolisza, felhőkarcolói, felejthetetlen panorámával 

- Tongli Velencét idéző csatornái
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2019. szeptember 08. -
2019. szeptember 20.
2019. szeptember 07. -
2019. szeptember 21.
Sajnos nincs több helyünk, de vezetünk várólistát!
Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Kína alapprogram után, ahol három nap extra látnivaló vár minket Kína legnépesebb városában és környékén. „Elveszünk” Shanghai gigantikus metropoliszában, ahol átérezhetjük Kína szédítő ütemű fejlődését a világ egyik pénzügyi, és gazdasági központjában. A felhőkarcolók világa után látogatást teszünk Kína talán legelragadóbb településén, Tongli vízi városban, mely szűk utcácskáival, Velencét idéző csatornáival varázsolja el az idelátogató utazót.

A kiegészítő program felára 119.000.- Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen három nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alapprogram kiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2019. szeptember 8-án kezdődik Pekingben és 2019. szeptember 23-én ér véget Shanghai-ban! Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul!
1

 
Peking
 

Érkezés Pekingbe. Kína fővárosa 22 millió lakossal az ország politikai, oktatási és kulturális központja. Virágzó, lendületesen fejlődő, modern nagyváros felhőkarcolókkal, autópályákkal, amelyben ugyanakkor Kína több mint 2000 éves kulturális örökségének is számtalan látnivalója megtalálható, mint a Tiltott Város, a Mennyek Temploma, és rengeteg egyéb nevezetesség. Miután elfoglaltuk szállásunkat, sétára indulunk, amelynek során megismerkedünk Peking régi arcával, a modern épületek között meghúzódó sikátorokkal, hutongokkal. Este vacsora helyi ételkülönlegességekkel, és a pálcikahasználat első leckéje. Szállás szállóban, ahol három éjszakát töltünk.

2

 
Peking
 

A mai napon első megállónk a Tiananmen tér, a világ legnagyobb tere, ahova metróval utazunk. Ennek a majdnem félmillió négyzetméter területű térnek a kínai kultúrában szimbolikus jelentősége van, mivel számos sorsdöntő esemény helyszíne volt az ország történelme során. Ez után következik maga a Tiltott Város, amely csaknem ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként és a kínai birodalom hatalmi központjaként. Itt megcsodálhatjuk az egykori császárok tróntermeit és lakosztályait, és a Palota Múzeum gyűjteményeit. Következik a Tiltott Város mögötti Jingshan park, ahol egy dombot megmászva gyönyörködhetünk a lábunk előtt elterülő Tiltott Városban.  A Jingshan park melletti Beihai parkban, ahol valaha Kublai Kán egykori birodalmának központja magasodott, megnézünk egy hatalmas sztúpát, melyet a Dalai Láma látogatásának tiszteletére emeltek, majd a parkban sétálva bepillanthatunk a helyi emberek szabadidős tevékenységeibe. Innen rövid sétával érjük el a Dob és a Harang tornyokat, melyek megtekintése után visszatérünk szállásunkra. Vacsorához elmetrózunk Peking egyik modern bevásárló utcája melletti „étterem utcába”, ahol szinte minden kapható, a sült rovaroktól a mangós ragacsos rizsig. Szállás: szállóban.

3

 
Peking, Nagy Fal, Peking
 

Reggeli után egész napos kirándulás következik, melynek során megnézzük a világ egyik csodáját, a Kínai Nagy Falat. A körülbelül 6700 km hosszú fal, melyet több mint 2000 évvel ezelőtt kezdtek építeni, 1987 óta  az UNESCO világörökség része. Nagy része most romokban hever, vagy teljesen eltűnt, de épen maradt részei közül több is látogatható Pekingtől északra. Bérelt kisbuszunkkal pár órás utazást követően érkezünk meg az átlagosan 10 méter magas, téglából épült, hegyeken-völgyeken át kanyargó falhoz. Miután „megmásztuk” a falat, megebédelünk, majd további nézelődés, fényképezkedés után visszaindulunk szállásunkra. Szállás: szállóban.

4

 
Peking, Peking - Xian
 

Mai napon ismét sok látnivaló vár minket. Először elsétálunk a Konfuciusz templomba, majd a szomszédos Láma templomot tekintjük meg, mely a leghíresebb Tibeten kívül található tibeti műemlék. Itt megcsodálhatjuk a világ legmagasabb, egyetlen szantálfából kifaragott Buddha szobrát. Metróval folytatjuk utunkat az Ég Templomába és az azonos nevű parkba, ahol többek között érdemes megfigyelni az idősebb korosztály szabadidős tevékenységeit. Sétálunk a hangulatos parkban, megnézünk egy ötszáz éves oltárt, a Visszhang Falat, és más látnivalókat. Innen átmegyünk a nem messze található Gyöngy Piacra, ahol élelmiszerek kivételével szinte mindent meg lehet venni, ami Kínában kapható. Rövid szabadprogram következik, majd este éjszakai vonattal indulunk Xianba. Vacsora után kimegyünk a pályaudvarra és indulás után az estét és az éjszakát vonaton, kényelmes hálókocsikban töltjük.

5

 
Xian
 

Reggeli érkezés után elfoglaljuk szállásunkat, majd rövid akklimatizáció következik, melynek során felfedezzük szállásunk környékét. Xian több dinasztia fővárosa, az egykori Selyemút egyik fontos állomása, ahol kultúrák és vallások keveredtek. Shaanxi tartomány fővárosa, amely évszázadokon keresztül a kínai civilizáció központja volt. Korai ebéd után busszal utazunk a várostól nem messze található Agyaghadsereg múzeumba. A körülbelül 8000 katona, több száz ló, lovas, szekér az első kínai császár sírhelyét védi, és biztosítja hatalmát a túlvilágon. A három nagy egységre tagolódó árok- és gödörrendszerben lenyűgöző látványt nyújtanak a szobrok, mindegyik egyedi arccal, sőt különböző arckifejezéssel. Vacsorára visszatérünk Xianba. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.

6

 
Xian, Hua Shan, Xian
 

Korán reggel egész napos kirándulásra indulunk a taoizmus Kínában található öt szent hegyének egyikére, a Hua Shan hegyre. A hegyet öt csúcs alkotja, amelyeken valaha egy sor templom volt, de mára már csak néhány maradt meg közülük. Felvonóval megyünk fel az Északi csúcshoz, majd gyalog folytatjuk utunkat a szent hegyen. A Hua Shan hegyen való túrázáshoz elengedhetetlen a biztos mozgáskoordináció és szédülésmenetesség. Helyenként meredek sziklafalakon vezet a kiépített út, de a legnagyobb veszélyt a helyi turisták nagy létszáma okozhatja. Az út végigi ki van építve, bele van vájva a sziklába. A fel és a le vezető szakaszokon lépcsők segítik a haladásunkat, vagyis sokat fogunk lépcsőzni. A fáradságos gyaloglásért kárpótol a fantasztikus kilátás, ami a csúcsokról a szemünk elé tárul. Időnkbe belefér, hogy mind az öt csúcsot megnézzük, de akinek kevesebbre van ereje, az is felejthetetlen élménnyel gazdagodik, és nem fog csalódni a látványban. A fenséges Déli csúcs Kína öt szent hegye közül a legmagasabb, és akik megmásszák, azok jutalma a környező hegyek lélegzetelállító panorámája. Veszélyessége ellenére a Déli csúcs az öt közül a legkedveltebb. Aki szeretné kipróbálni magát egy igazán veszélyes szakaszon, megteheti a Déli csúcs alatt, ahol a függőleges sziklafal mentén ácskapcsokkal összefogott pallókból felépített úton lehet végighaladni, amely alatt feneketlen mélység tátong. Itt csak helyben bérelhető biztonsági hevederekkel felszerelkezve lehet elindulni. Az esti órákban érünk vissza szállásunkra. Szállás: szállóban.
Szint 350 m. fel/ 600 m. le. Táv: kb. 5 km.

7

 
Xian, Chengdu
 

A mai napon bebarangoljuk Xian történelmi városát. Először elsétálunk a Nyolc Hallhatatlan templomához, majd helyi motoros riksákkal megyünk a város központjába, ahol megnézzük a 14. században épült Harang, és a Dob tornyokat. Következik a Muszlim Negyed, a Nagy Mecset – Kína legnagyobb mecsetje, majd megnézzük a városfalat, amely a Kínában csupán pár épségben megmaradt városfalak egyike. Vacsora után kimegyünk a xiani repülőtérre, majd másfél órás repülés után megérkezünk Chengduba. Elfoglaljuk szállásunkat, hogy kipihenjük az előző napok fáradalmait. Szállás szállóban, ahol három éjszakát töltünk.

8

 
Chengdu, Leshan
 

Reggeli után bérelt kisbuszra szállunk, és pár órás buszozás után megérkezünk egy csöndes folyóparti kisvárosba, Leshan-ba, ahol a világ legmagasabb kőből faragott Buddha szobra található. Itt, három folyó találkozásánál, festői környezetben található a 71 méter magas, három méteres ujjakkal rendelkező szobor. Több templomot is találhatunk a festői környezetben, valamint külön belépő ellenében megnézzük az Oriental Buddha parkot, többek között egy hatalmas fekvő Buddha szoborral. Miután sétáltunk a szubtrópusi erdőben, megtekintettük a nagy Buddhát, templomokat, visszautazunk Chengduba, ahova este érkezünk meg. Szállásunkon, vagy a közelben található éttermekben vacsorára megízlelhetjük a szecsuáni konyha könnyfacsaróan csípős remekeit. Szállás szállóban.

9

 
Chengdu
 

Szecsuán tartomány nem csak méregerős konyhájáról híres, hanem az óriáspandákról is! A kevés vadon élő óriáspanda egyik természetes élőhelye Szecsuán, így a Kínában található panda rezervátumok többsége is itt található. Reggel meglátogatjuk a Chengdu óriáspanda – tenyésztési központot, kb. 10 km-re a várostól. A korai órákban aktívabbak a pandák, ilyenkor esznek, majd a nap nagyobb részében kedvenc időtöltésüknek, az alvásnak hódolnak. A világon élő mintegy 3000 példánynak a fele Kínában található, beleértve a valamivel több mint 200 óriás pandát a chengdui központban. Itt sikeresen szaporítják ezeket a jellegzetes medvéket, így ha szerencsénk van, bébi óriás pandát is láthatunk. Ebédre visszaérünk Chengduba, majd szabadprogram keretében megnézhetjük a modern épületekkel beépített városközpontot, Mao Ce Tung hatalmas szobrával, vagy meglátogathatjuk a hangulatos kerttel körülvett Wuhou templomot, a tibeti negyed szomszédságában. Estére visszatérünk szállásunkra, és felkészülünk a másnap kora reggeli utazásra Guilinbe. Szállás: szállóban.

10

 
Chengdu, Guilin, Longshen, Guilin
 

Korán reggel kimegyünk a repülőtérre, hogy Guangxi tartományba repüljünk. Másfél órás repülést követően érkezünk Guilinbe, ahová a kora reggeli órákban érkezünk meg. A repülőtérről bérelt kisbuszokkal indulunk északi irányba pár órás utazásra, a Longsheng városon túl elterülő, Kína talán legszebb rizsteraszaihoz. Miután megérkeztünk, a parkolóból rövid séta után messziről szembeötlenek a hegyek oldalán kiképzett teraszos szántóföldek, melyek a völgyekből egészen a hegycsúcsokig tekeregnek. Több mint 60 négyzetkilométeren keresztül teraszok szegélyezik a hegyeket, melyeken minden talpalatnyi földet kihasználnak, így nem túlzás ezer teraszról beszélni. Szemet gyönyörködtető itt mind a négy évszak, amelyek mind különböző tájat varázsolnak ide. A zöldellő hegyek-völgyek között elterülő apró falvak között emelkedő lépcsőzetes teraszok helyenként elérik az 1000 méteres magasságot. Pár órás sétára indulunk az apró falvak között, ahol több nemzeti kisebbség él, közöttük zhuangok, yaok és dongok. Megcsodálhatjuk a rizsteraszok lenyűgöző látványát, és bepillanthatunk a vidéki Kína lakóinak mindennapi életébe. Este érünk szállásunkra, ahol egy éjszakát töltünk. Szállás: szállóban.

11

 
Guilin, Yangshuo
 

Reggeli után szabadprogram keretében rövid sétára indulhatunk a Li folyó partján. Meg lehet nézni a Dél-Kínai-hegyvidék fantasztikus mészkőtornyait, valamint hangulatos parkokat, sétányokat, és modern, boltokkal, gyorséttermekkel zsúfolt sétálóutcákat. A város központjában felkapaszkodhatunk egy mészkőtoronyra, avagy kúpkarsztra, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra, és környékére. Ebéd után elindulunk egy másfél órás buszútra, hogy elérjük a Li folyón partján található, különleges hangulatú Yangshuo kisvárost. A cukorsüveg mészkősziklák között épült kisváros óvárosában keskeny utcácskák fogadnak, autók nincsenek, de van számtalan érdekes bolt, rengeteg étterem, kifőzde. A Li folyó halászai mind a ami napig gyakorolják a tradicionális halászati módszerüket, melyet kormoránok segítségével űznek. Sötétedés után fakultatív program keretében lehetőség van megnézni egy éjszakai halászatot, amikor kormoránok fogják ki a lámpafényre összegyűlő halakat. Szállás szállóban, ahol két éjszakát töltünk.

12

 
Yangshuo
 

A mai napon kis bambusz tutajokra szállunk, hogy a fenomenális látványt nyújtó sziklák között hajózzunk. Fantasztikus látványt nyújt a  folyó partjain emelkedő számtalan cukorsüveg formájú karsztkúp. A híres Dél-Kínai mészkővidéket átszelő folyó partjain sűrű, zöldellő növényzettel fedett trópusi, hol szabályos kúp, hol szabálytalanul különös alakzatú kúpkarsztok végtelen sokaságát láthatjuk, rizsföldekkel, és zöldellő mezőkkel a mészkősziklák között. Miután visszatérünk Yangshuo-ba, megebédelünk, majd biciklivel kirándulásra indulunk. Bicikli helyett utazhatunk helyi tuk-tukkal is, amely olyan, mint egy motoros riksa és egy minibusz kombinációja. Egy 1500 éves Banyan-fa (mint amilyen alatt Buddha megvilágosodott) megtekintése után felmászunk a Hold-hegy tetejére, hogy megcsodálhassuk a lábunk előtt elterülő, a világon egyedülálló panorámát. Miután kifényképezkedtük magunkat, visszatérünk szállásunkra. Szállás: szállóban.

13 / +1

 
Yangshuo / Shanghai
 

A Yangshuot körülvevő sziklák között több gyönyörű cseppkőbarlangot is találhatunk. A délelőtt folyamán biciklit bérelünk, amellyel már rutinosan tekerünk a kaotikus kínai forgalomban. Elkerekezünk a várostól nem messze található Water Cave-ba, ahol a csodálatos cseppkőformációk megtekintése után lehetőségünk van iszapfürdőt venni, majd egy meleg vizes medencében ellazítani megfáradt izmainkat. Ebéd után busszal visszamegyünk Guilin-be, ahol kimegyünk a repülőtérre.

Akik csak az alapprogramot választották, a repülőjárat indulásának függvényében megkezdik hazautazásukat.  

A többiekkel, akik a hosszabbításon is részt vesznek, Shanghai-ba repülünk. A késő esti órákban érkezünk meg, elfoglaljuk szállásunkat, hogy kipihenjük magunkat a következő két napra. Szállás: szállóban, ahol három éjszakát fogunk eltölteni.

14 / +2

 
Shanghai
 

Reggel városnézésre indulunk Kína legnépesebb városában, ahol a modern, dinamikus fejlődés békésen megfér a tradíciókkal, a rég- és közelmúlt épületeivel. Először az Örömök-kertjét látogatjuk meg, melyet a 16. században a Ming dinasztia egyik gazdag hivatalnoka építtetett. Az építkezés 18 évig tartott, de az évszázadok viharai lerombolták ezt a gyönyörű kertet, melyet az 50-es években építettek újjá. Itt, a fenyők, fantasztikus formájú sziklák, halakkal teli tavacskák között elfeledkezünk arról, hogy egy 20 milliós nagyvárosban vagyunk. Shanghai egyik leglátogatottabb kertje után elveszünk egy időre a kert melletti nyüzsgő bazár forgatagában, majd sétálunk az óvárosban, ajándéküzletek, a város legrégebbi bankja, teaházak, éttermek között. Innen metróval utazunk tovább, hogy végigsétáljunk a híres Nanjing roadon. Itt boltok, éttermek, bárok kavalkádja szolgálja ki a nyüzsgő tömeg igényeit. Kiérünk a Bundra, ahol világhíres panoráma fogad. A Huangpu folyó túloldalán magasodik Pudong, Shanghai üzleti, pénzügyi központja, a világ legmagasabbjai közé tartozó felhőkarcolókkal, mint pl. a Shanghai World Financial Center (a sörnyitó:)), vagy a Jinmao torony. Kiélvezzük a látványt, majd a színes szürreálisan villogó Bund alagúton kelünk át a folyó alatt, hogy egy rövid sétát tegyünk a hatalmas épületek árnyékában. Aki szeretne, felmehet a Shanghai World Financial Center épületében a 97. és 100. emeleteken található kilátókba, ahonnan felejthetetlen látvány a lábunk előtt elterülő Shanghai. Mielőtt visszatérnénk szállásunkra, ismét megnézzük a Nanjing roadot, amely sötétedés után a villogó neon fények kavalkádjában egészen futurisztikus látványt nyújt. Szállás: szállóban.

15 / +3

 
Shanghai, Tongli
 

Korán reggel vonatra szállunk, hogy félórás utazás után megérkezzünk a modern, dinamikus Suzhouba, ahonnan még egy órás buszozás vár ránk Kína egyik elragadóbb városáig. Tongli városnak majdnem a felét víz borítja. Mintha Velencében lennénk, csatornák, púpos kőhidak, évszázados házak között sétálunk. Ez az 1000 éves város egy igazi vízi település, amelyet a Jangce folyó alakított ki. A szigeteket több csodálatos kőhíd köti össze. Itt megtapasztalhatjuk az ősi Kínát, az évszázados épületek, gyönyörű mandarin kertek között sétálva. A délutáni órákban busszal visszatérünk Suzhouba, majd vonattal Shanghai-ba. Este még beszerezhetjük az elmaradt ajándékokat, búcsúzóul sétálhatunk egyet a Nanjing road-on, és a Bundon. Szállás: szállóban.

16 / +4

 
Shanghai, hazautazás
 

A mai napon ha még van időnk a hazaindulás előtt, búcsúzóul sétálhatunk egyet Shanghaiban,  majd a Budapestre induló repülővel a járat indulásának függvényében kimegyünk a repülőtérre, hogy megkezdjük hazautazásunkat.

Az oldalon látható képeket Sziráczki Judit és Bodon Pál készítették.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés