Törökország: Kappadókia és Lükia

Túrák és gasztro élmények a varázslatos Kis-Ázsiában

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag
Törökország közkedvelt nyaralóhely, mi azonban sokkal többet szeretnénk nyújtani egy tengerparti heverészésnél. Ha szeretnél még többet látni, átélni Kis-Ázsiából, gyere velünk! A két leglátványosabb régióba utazunk: Kappadókiába és Lükiába. Mesebeli tündérkémények, sziklakúpokba faragott lakások, hőlégballonozás, s a természet megannyi csodás formája ejt rabul az első napokban, gyakoroljuk a vízen járást Tuz Gölü sós tavánál, majd a sivatagos hangulatot a tengerpart tékozló bőkezűségére váltjuk, mesés partokon csobbanhatunk, és az idő kerekét is visszaforgatjuk néhány ezer évvel. Kappadókiában a jobbnál jobb éttermek kínálatából válogatva egyfajta "Türkish food tour"-t csinálunk, s ha bejön ez élmény, ezt folytathatjuk aztán Lükiában is! Természet, kultúra, történelem és finom ételek; minden napunk változatos és utolérhetetlenül érdekes lesz. Tarts velünk Te is :)

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- kilátás Ankara fellegvárából az esti féynekben úszó városra
- Tuz Gölü, a világ egyik legnagyobb sós tava,
- Kappadókia gombaszerű tündérkéményei,
- Göreme nemzeti Park (UNESCO világörökség),
- Derinkuyuy földalatti városa,
- a fantasztikus Ihlara-völgy,
- Sarihan karavánszeráj egy dervis esttel,
- hőlégballonozás Kappadókia felett,
- Mevlana mauzóleuma Konyában,
- Kas mesés kisvárosa lélegzetelállító látképpel a Földközi-tengerre,
- sznorkellezés az ókori Lükia elsüllyedt romjai között,
- Xanthos (UNESCO világörökség), Míra és Patara romvárosai,
- csodálatos ízélmények minden nap.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. június 03. -
2021. június 13.
A jelentkezés lezárult
2021. augusztus 20. -
2021. augusztus 30.
Még tudsz jelentkezni
2021. július 11.
2021. szeptember 16. -
2021. szeptember 26.
Még tudsz jelentkezni
2021. augusztus 15.
1

 
Ankara
 

Megérkezünk Ankarába, és becsekkolunk a szállodába, ahonnan utunk indul. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, körülnézünk a városban. Megnézhetjük az Anatóliai Civilizációk Múzeumát, ahol a területen valaha élt népek, kultúrák tárgyi emlékein keresztül kaphatunk benyomást arról, micsoda múltja van Kis-Ázsiának. Felmehetünk a Citadellára is, ahonnan ráláthatunk az óváros zsúfolt utcáinak kis színes házaira. A továbbiakban felkereshetjük Atatürk mauzóleumát, vagy a főváros forgatagában elmerülve ismerkedhetünk a hely atmoszférájával és ínycsiklandó ételeivel. Érdemes máris megkóstolni a mézben úszó, darált pisztáciával készült baklavát. Szállás: szálloda.

2

 
Ankara, Tuz-tó, Kappadókia: Göreme
 

Reggel útra kelünk bérelt buszunkkal, és máris az elsődleges célpontunk, Kappadókia felé vesszük az irányt. A többórás utat megszakítjuk az arra érdemes megállóhelyeken. Ilyen lesz a Tuz-tó (törökül Tuz Gölü), amely a világ egyik legnagyobb sós tava. A rózsaszín, sekély vízben kis szerencsével flamingókat is láthatunk. A következő napokban Kappadókia központja, Göreme lesz a bázisunk, ahol négy éjszakát is eltöltünk. A szállás elfoglalása után körbe nézünk a településen, és elkészítjük első ezer fotónkat a ’tündérkéményekbe’ vájt lakásokról. A puha tufa relatív könnyű megmunkálhatósága miatt a régió úgy néz ki, mint egy óriási, lyukas sajt. És ezekben laktak, mai napig laknak a helyiek. És ha már sajtról esett szó, emlékezzünk meg a várható vacsoráinkról. A török konyha számunkra ismerős és igen kellemes. Alap a burgonya, a paradicsom, a padlizsán, a bárányhús, és a kiegyensúlyozott fűszerezés. Túránk egyfajta kulináris kalandozás lesz, kifejezetten keresni fogjuk az ízélményeket. A délelőtt a friss péksüteményeké, majd a hajnalban nyársra húzott óriási hústömbök elkezdenek sülni, és délutántól elérhetőek az egyszerűségükben is mennyei kebabok. Eredetileg feltekert lepényben adják, és ha szerencsénk van, a sok utcai árusok egyikénél megtaláljuk a számunkra tökéletest. Ilyenkor ne szégyenlősködj, nyugodtan vegyél néhányat, legalább megoldódik a napi szendvicsezésed. Egy-egy forró nap után persze megkóstoljuk a híres török sört, az Efes-t is. Több fajtája van, és mindig jéghidegen adják. Azok sem fognak csalódni, akik a bort részesítik előnyben, hiszen a forró Kappadókiában kiváló szőlő terem. És ne feledkezzünk meg a törökök ánizsos tömény italáról, a rakiról sem. Megtanulhatjuk, hogyan szokták inni a helyiek, és velük koccintva gyakoroljuk, hogy ’Serefe’! Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

3

 
Kappadókia: Rose Valley
 

A mai napot elsősorban a Göreme környéki természeti látnivalóknak szenteljük. A vulkáni kőzetekből az évezredek során lenyűgöző formavilág alakult ki. A sima felszín feltöredezett, és meredek falú, magas tornyok preparálódtak ki. A tündérkémények alakja változatos, vannak csak egy-egy völgyre jellemző specialitások is. Ebben a mesebeli világban fogunk egy kicsit kalandozni. A busztól Çavuşin településén búcsúzunk el. Szőlőültetvények, szinte sivatagi körülményekhez alkalmazkodott kiskertek között vezet utunk, de aztán egy hosszabb túra keretében bevesszük magunkat a ’vad’ Rose Valley bámulatos képződményei közé. (10-12 km, 250 m szint.) Hihetetlen, de itt is találkozunk sziklafalba vájt keresztény templomokkal, ahova mi is felkapaszkodunk. A mély völgyek alján kanyargó út, a rózsaszín-fehér falak, majd a magasba vezető ösvény elképesztő hangulatú. Az egyik sziklafal lábánál kialakított kis büfénél megpihenünk, és igény szerint megkóstolhatjuk a frissen facsart narancs, vagy gránátalmalevet, vagy a már emlegetett török sört, az Efes-t. Felfrissülve túrázunk vissza szállásunkra. Este a göremei szállásunktól nem messze fakultatív program keretében részt vehetünk egy dervis esten egy karavánszerájban. A kerengő dervisek évszázados ceremóniája egyfajta meditatív ’tánc’, azok számára is érdekes, akik alapvetően nem túl spirituálisak. Este visszatérünk a szállodánkba, Göremébe. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

4

 
Kappadókia: Derinkuyu, Ihlara-völgy
 

A terület néhány távolabbi látványosságát keressük fel a mai nap folyamán. Először Derinkuyu földalatti városát nézzük meg. Ha nem látjuk, nem hinnénk el: több emelet mély, sziklába faragott kisvárosok terjeszkednek a felszín alatt. Ide rejtőztek el az ellenség elől a helyiek, sok évszázaddal ezelőtt. Több ezren, akár hónapokig is lent tudtak maradni, ha szükség úgy kívánta. Látni fogjuk a családok lakásait, az élelem raktárakat, a félelmetesen mély szellőző kürtőt, vagy a halottak ideiglenes nyughelyéül szolgáló helyiséget. A napfényre visszatérve tovább utazunk, főleg időben. Az Ihlara-völgyet a Melendiz-folyó alakította ki. A helyenként 100 méteres falak tették jól védhetővé, és így vált alkalmassá arra, hogy az üldözött bizánci keresztények tízezrei a IX-X. században alakítsák itt ki freskókkal díszített szikaltemplomaikat és barlanglakásaikat. Először egy kilátópontról vesszük szemügyre ezt a különleges völgyet, majd leereszkedünk a völgy aljára. A folyóparton sétálva mi is megnézünk néhány különleges sziklatempolomot. (6 km, 100 m szint.) Amennyiben vacsora előtt még marad időnk, ellátogathatunk a közeli Avanos porcelán manufaktúrájába, ahol a szemünk láttára formálódik öklömnyi agyagból tál vagy kancsó a korongon, illetve betérhetünk egy szőnyeg manufaktúrába, ahol elteázgatva, egy kellemes bemutató keretein belül számos érdekes információval gazdagodhatunk: látunk selyemhernyó gubót, megtudjuk, milyen nehéz kézzel csomózni a szálakat, és milyen rengeteg időt kíván egy szép szőnyeg elkészítése.  Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

5

 
Kappadókia: Love Valley, Uçhisar, Pigeon Valley
 

Akik szeretnék más szemszögből látni a csodás Kappadókiát, és fel tudnak kelni korán, egy rendkívül látványos és különleges fakultatív program keretében a napfelkeltét hőlégballonról élvezhetik. Káprázatos élmény a magasban megpillantani a Nap vörös korongját, amint a fennsík szélén felbukkan, és beragyogja ezt a Meseországot. Reggeli után aztán ismét a homokos ösvényekre térünk vissza, és elsőként bebarangoljuk a Love Valley-t, ahol a kőgombák lehetőséget nyújtanak vicces fotók készítésére. Innen a völgy folytatásaként húzódó White Valley sziklaalakzatai között, természetközeli, kevéssé kijárt ösvényen túrázunk a közeli Uçhisar városába (6 km, 200 m szint fel), ahol az egész környéket uraló, hegytetőn álló vár trónol – természetesen ez is kőbe faragva. Kis szerencsével találunk egy pékséget, ahol megkóstolhatjuk a török pizzát, ami persze csak nevében hasonlít olasz rokonára – viszont legalább annyira finom, vagy a számos helyi kis étterem egyikében kóstolhatjuk meg a már megszokottá váló remek ízeket. Az ebéd és az erőd megtekintése után a város alatt húzódó Pigeon Valley-be is bekukkantunk, melyen keresztül visszatúrázunk a szállásunkra. (5 km, 200 m szint le) A városba visszatérve szabadprogram keretében a vállalkozó szelleműek akár azt is kipróbálhatják, milyen egy tradicionális hamam (azaz törökfürdő): pihenhetünk meleg kőasztalon fekve, és a túrákban elfáradt tagjainkat felfrissítik szakavatott kezek egy kellemes habos masszázzsal. Utolsó göremei éjszakánk következik. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

6

 
Göreme, Konya
 

Magunk mögött hagyjuk a mesés Kappadókiát, a tengerpart felé tartunk. A nagy utat azonban megszakítjuk Konyában, a szőnyegkereskedők és a kerengő dervisek városában. Három-négy órás utazással érkezünk a városba, ahol először elfoglaljuk a szállásunkat, majd szabadprogram keretében indulhatunk a város fő látnivalóit felfedezni. Érdemes itt megtekinteni, az Aleddin dzsámit, a Karatay Múzeumot gyönyörű tengerkék csempéivel, és kihagyhatatlan az igazi iszlám zarándokhely, Mevlana múzeuma és mauzóleuma. A szőtt anyagok vásárlására itt nyílik a legalkalmasabb lehetősége annak, aki egy igazi török különlegességet akar hazavinni. Az autentikus környezetben szinte kötelező valamelyik kis kifőzde kínálatának feltérképezése. Savanykás-húsgombócos krumplis menü, vagy rizses-babos egytálétel, mindegyik friss és finom. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

7

 
Konya, Lükia, Kaş
 

A mai nap folyamán leginkább a türelmünket – és az ülőgumóinkat – fogjuk próbára tenni, mert egy hosszabb buszozás vár ránk. Természetesen megállunk pihenni, fotózni, de a végső célunk, Antalya régiója messzebb van. Délután, amint megérkezünk a tengerparti kisvárosba, Kaş-ba, a szállás elfoglalása után teszünk egy könnyű sétát a környéken. Végigsétálunk a kisváros központjának hangulatos utcáin, ahol a múlt emlékei lépten-nyomon visszaköszönnek. A kis tereken kiállított régi szarkofágok, a városka szélén magasodó, remek állapotban megmaradt amfiteátrum segít ráhangolódni az utunk második részére, amelynek során az ókori Lükia vidékén fogunk kalandozni. A látvány mesés, az amfiteárum lépcsőiről rálátunk a gyönyörű kék tengerre: kisebb-nagyobb szigetek, a vízen lebegő hajók színesítik a képet. A tengerparti üdülőövezetekhez hasonlóan itt is fel vannak készülve a turisták kényeztetésére, és látva a kínálatot, bizony könnyen kísértésbe eshetünk. Mit tehet ilyenkor az ember, elcsábul. És jutalma az utcai árusnál egy pazar töltött krumpli, friss kagyló, vagy tárcsán sült apróhús. Majd az egészet leöblítjük egy ayran-nal, ami meglepően finom! Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon is négy éjszakát fogunk eltölteni!

8

 
Kaş, Xanthos, Saklıkent, Patara
 

A korábbiakhoz hasonlóan programunk során váltakozni fognak a kulturális és aktív elemek. Elsőként Xanthost, a birodalom egykori fővárosát keressük fel, mely ma méltán a Világörökség része. Helyi vezetőnktől sok érdekességet megtudhatunk a városról, melyet az i.e. VIII. században alapították, és hatalmas területet foglalt el. Később a rómaiak meghódították, majd Bizánc alatt virágzott. A lükiai időkből egy színház, lakóépületek és egy nekropolisz maradt fenn, a rómaiaktól keresztutcák és a fórum, majd a bizánciaktól szintén lakóépületek, sírok és egy bazilika romja élték túl az idők viharát. A történelmi élmények után egy igazi pörgős esemény vár ránk, a Saklıkent kanyontúrán fogunk részt venni. Először fapallókon, majd esetenként  a patakban gázolva, kőről-kőre ugrálva  túrázunk a közel 3000 méteres hegyet átszelő, néhol több száz méter magas falak között csörgedező-zubogó vízben. Kellemesen fárasztó szurdoktúránk után ismét pihenősebbre vesszük az iramot, és Patara romvárosát, ill. a közelében húzódó világhírű tengerpartot keressük fel. Az ókori város érdekessége, hogy a III. században  itt született Szent Miklós (törökül Noel Baba). És mi mással zárhatnánk a kirándulást, mint egy lélegzetelállító tengerparttal (Patara beach). Különlegessége, hogy természetvédelmi terület, mivel  a cserepes teknősök itt rakják le tojásaikat április és június között. A part 18 km hosszú, homokdűnéi mintegy 50 m szélességben terülnek el, és teljesen érintetlenek. Napközben általában lehetőségünk lesz friss gyümölcsöket beszerezni, de ezek az éttermek kínálatában is állandó helyet kapnak. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

9

 
Kaş / Simena, Kekova
 

Aki az előző programdús időszak után kicsit pihenősebbre venné a napját, az Kaş városkájában és a környékbeli tengerpartokon lazulhat. Aki szeret hajózni, azoknak mindenképpen javasoljuk a mai opcionális hajókirándulást, hiszen ma a környék legjobb élményei között csemegézünk. Először buszunkkal Kaleücagiz apró falvába utazunk, ahol  hajóra szállunk, s először Simena várához hajózunk. Kikötés után a várba felkapaszkodva lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, a kis utcákon pedig a szuvenír árusok gazdag kínálata, s a valóban remek helyi fagylaltok csábítanak maradásra. Hajózásunkat folytatva ezután a csak a vízről látható elsüllyedt Kekova városának romjai fele haladunk tovább. A település egykor két részből állt, szigeten és szárazföldön. A szigeten álló rész egy 2000 évvel ezelőtti földrengés alkalmával a tengerbe süllyedt. Döbbenetes látványt nyújt az elsüllyedt város utcáit, házait, ledőlt épületeit nézni a tengerfenéken. A romokat csak csónakkal lehet megközelíteni, horgonyt dobni, úszni, búvárkodni szigorúan tilos! Mi azonban átmegyünk egy közeli védett öbölbe, ahol horgonyt vethetünk és a romváros maradványai között sznorkelezhetünk is egyet. A délutáni órákban aztán visszatérünk szállásunkra, s a nap hátralevő részét Kas városkájában tölthetjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

10

 
Kaş, Demre, Myra
 

Utolsó napunk a tengerparton, így ma délelőttre csak egy félnapos programot szervezünk, hogy délután mindenki kedve szerint lazulhasson a tengernél, vagy legyen ideje beszerezni az otthonra szánt szuveníreket és ajándékokat!  Délelőtti programunk újra visszavezet minket a régmúlt időkbe. Első megállónk Demre, ahol Szent Miklóst püspökké választották, majd  haláláig itt  élt és dolgozott. Azóta zarándokhely, legendák százai övezik életét, melyek mind kedvességéről, önfeláldozásáról, segítőkészségéről tanúskodnak. Ezután megnézzük Myra-t, az ókori leletekben bővelkedő volt lükiai várost. Myra-ban az i.e. IV. századból maradtak fenn rendkívül jó állapotban sziklasírok. Minden egyes szint a társadalmi hovatartozást jelentette, hiszen minél feljebb tudott temetkezni valaki, azaz minél közelebb a túlvilághoz, annál módosabbnak számított. Myra gyönyörűen faragott, méltán világhírű sziklasírjai közvetlen szomszédságában a földgolyó egyik legrégebbi és leghatalmasabb színháza található. Meglehetősen nagynak számított az ókorban: közel 10.000 ember befogadására képes. Nemcsak olyan remek tragédiák kaptak itt helyet, mint az Antigoné, hanem bizony egy idő után véres állatviadalok és gladiátor játékok is. A kirándulás után visszatérünk szállásunkra, s a délutánt mindenki kedve szerint tölteheti, hogy aztán a nap végén összeüljünk egy búcsúestre, s átbeszéljük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.

11

 
Antalya
 

A mai napon elbúcsúzunk Törökországtól, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés