Bejelentkezés

Törökország: Kappadókia és Lükia

Túrák és gasztro élmények a varázslatos Kis-Ázsiában

Törökország közkedvelt nyaralóhely, mi azonban sokkal többet szeretnénk nyújtani egy tengerparti heverészésnél. Ha szeretnél még többet látni, átélni Kis-Ázsiából, gyere velünk! A két leglátványosabb régióba utazunk: Kappadókiába és Lükiába. Mesebeli tündérkémények, sziklakúpokba faragott lakások, hőlégballonozás, s a természet megannyi csodás formája ejt rabul az első napokban, gyakoroljuk a vízen járást Tuz Gölü sós tavánál, majd a sivatagos hangulatot a tengerpart tékozló bőkezűségére váltjuk, mesés partokon csobbanhatunk, és az idő kerekét is visszaforgatjuk néhány ezer évvel. Kappadókiában a jobbnál jobb éttermek kínálatából válogatva egyfajta "Türkish food tour"-t csinálunk, s ha bejön ez élmény, ezt folytathatjuk aztán Lükiában is! Természet, kultúra, történelem és finom ételek; minden napunk változatos és utolérhetetlenül érdekes lesz. Tarts velünk Te is :)

Kiemelt látnivalók és élmények az út során:
- kilátás Ankara fellegvárából az esti fényekben úszó városra,
- Tuz Gölü, a világ egyik legnagyobb sós tava,
- Kappadókia gombaszerű tündérkéményei,
- Göreme nemzeti Park (UNESCO világörökség),
- Derinkuyu földalatti városa,
- a fantasztikus Ihlara-völgy,
- Sarihan karavánszeráj egy dervis esttel,
- hőlégballonozás Kappadókia felett,
- Mevlana mauzóleuma Konyában,
- Kas mesés kisvárosa lélegzetelállító látképpel a Földközi-tengerre,
- hajózás az ókori Lükia elsüllyedt romjai között,
- Míra és Patara romvárosai,
- csodálatos ízélmények minden nap.

Időpontok

 • 2024. szeptember 26
  → október 06.
 • 1. nap Ankara

  Megérkezünk Ankarába, és becsekkolunk a szállodába, ahonnan utunk indul. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, kicsit körbenézünk a városban. Elsétálunk Kemal Atatürk lovasszobrához, majd felmehetünk közösen a Citadellára, ahonnan ráláthatunk az óváros zsúfolt utcáinak kis színes házaira, s ahol különleges élmény bevárni a napnyugta fényeit, s hallgatni, ahogy felzendül a müezzin imára hívó éneke. A főváros forgatagában elmerülve ismerkedhetünk a hely atmoszférájával és ínycsiklandó ételeivel. Érdemes máris megkóstolni a mézben úszó, darált pisztáciával készült baklavát. A nap végén a szállásunk közelében levő Melike Hatun dzsámit csodáljuk meg, ami kívülről és belülről is lenyűgöző látványt nyújt. Szállás: szálloda.
 • 2. nap Ankara, Tuz-tó, Kappadókia: Göreme

  2
  Reggel útra kelünk bérelt buszunkkal, és máris az elsődleges célpontunk, Kappadókia felé vesszük az irányt. A többórás utat megszakítjuk az arra érdemes megállóhelyeken. Ilyen lesz a Tuz-tó (törökül Tuz Gölü), amely a világ egyik legnagyobb sós tava. A rózsaszín, sekély vízben kis szerencsével flamingókat is láthatunk. A következő napokban Kappadókia központja, Göreme lesz a bázisunk, ahol négy éjszakát is eltöltünk. A szállás elfoglalása után körbe nézünk a településen, és elkészítjük első ezer fotónkat a ’tündérkéményekbe’ vájt lakásokról. A puha tufa relatív könnyű megmunkálhatósága miatt a régió úgy néz ki, mint egy óriási, lyukas sajt. És ezekben laktak, mai napig laknak a helyiek. És ha már sajtról esett szó, emlékezzünk meg a várható vacsoráinkról. A török konyha számunkra ismerős és igen kellemes. Alap a burgonya, a paradicsom, a padlizsán, a bárányhús, és a kiegyensúlyozott fűszerezés. Túránk egyfajta kulináris kalandozás lesz, kifejezetten keresni fogjuk az ízélményeket. A délelőtt a friss péksüteményeké, majd a hajnalban nyársra húzott óriási hústömbök elkezdenek sülni, és délutántól elérhetőek az egyszerűségükben is mennyei kebabok. Eredetileg feltekert lepényben adják, és ha szerencsénk van, a sok utcai árusok egyikénél megtaláljuk a számunkra tökéletest. Ilyenkor ne szégyenlősködj, nyugodtan vegyél néhányat, legalább megoldódik a napi szendvicsezésed. Egy-egy forró nap után persze megkóstoljuk a híres török sört, az Efes-t is. Több fajtája van, és mindig jéghidegen adják. Azok sem fognak csalódni, akik a bort részesítik előnyben, hiszen a forró Kappadókiában kiváló szőlő terem. És ne feledkezzünk meg a törökök ánizsos tömény italáról, a rakiról sem. Megtanulhatjuk, hogyan szokták inni a helyiek, és velük koccintva gyakoroljuk, hogy ’Serefe’! Gasztronómiai kalandozásainkat megkezdve egy remek közös vacsorával zárhatjuk a napot, egy autentikus barlang étteremben, egy helyi specialitás, a testi kebap kipróbálásával. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Kappadókia: Love Valley, Uçhisar, Pigeon Valley

  2
  Akik szeretnék más szemszögből látni a csodás Kappadókiát, és fel tudnak kelni korán, azok egy rendkívül látványos és különleges fakultatív program keretében a napfelkeltét ma hőlégballonról élvezhetik. Káprázatos élmény a magasban megpillantani a Nap vörös korongját, amint a fennsík szélén felbukkan, és beragyogja ezt a Meseországot. Reggeli után aztán a homokos ösvényekre térünk vissza, és elsőként bebarangoljuk a Love Valley-t, ahol a kőgombák lehetőséget nyújtanak vicces fotók készítésére. Innen a közeli Uçhisar városába utazunk tovább, ahol az egész környéket uraló, hegytetőn álló vár trónol – természetesen ez is kőbe faragva. Kis szerencsével találunk egy pékséget, ahol megkóstolhatjuk a pide-t, török pizzát, ami persze csak nevében hasonlít olasz rokonára – viszont legalább annyira finom, vagy a számos helyi kis étterem egyikében kóstolhatjuk meg a már megszokottá váló remek ízeket. Az ebéd és az erőd megtekintése után a város alatt húzódó Pigeon Valley-be is bekukkantunk, melyen keresztül visszatúrázunk a szállásunkra. (5 km, 200 m szint le) A városba visszatérve szabadprogram keretében a vállalkozó szelleműek akár azt is kipróbálhatják, milyen egy tradicionális hamam (azaz törökfürdő): pihenhetünk meleg kőasztalon fekve, és a túrákban elfáradt tagjainkat felfrissítik szakavatott kezek egy kellemes habos masszázzsal. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Kappadókia: Derinkuyu, Ihlara-völgy / kerengő dervis est

  2
  A terület néhány távolabbi látványosságát keressük fel a mai nap folyamán. Először Derinkuyu földalatti városát nézzük meg. Ha nem látjuk, nem hinnénk el: több emelet mély, sziklába faragott kisvárosok terjeszkednek a felszín alatt. Ide rejtőztek el az ellenség elől a helyiek, sok évszázaddal ezelőtt. Több ezren, akár hónapokig is lent tudtak maradni, ha szükség úgy kívánta. Látni fogjuk a családok lakásait, az élelem raktárakat, a félelmetesen mély szellőző kürtőt, vagy a halottak ideiglenes nyughelyéül szolgáló helyiséget. A napfényre visszatérve tovább utazunk, főleg időben. Az Ihlara-völgyet a Melendiz-folyó alakította ki. A helyenként 100 méteres falak tették jól védhetővé, és így vált alkalmassá arra, hogy az üldözött bizánci keresztények tízezrei a IX-X. században alakítsák itt ki freskókkal díszített szikaltemplomaikat és barlanglakásaikat. Először egy kilátópontról vesszük szemügyre ezt a különleges völgyet, majd leereszkedünk a völgy aljára. A folyóparton sétálva mi is megnézünk néhány különleges sziklatemplomot. (6 km, 100 m szint.) Este a göremei szállásunktól nem messze fakultatív program keretében részt vehetünk egy dervis esten egy karavánszerájban. A kerengő dervisek évszázados ceremóniája egyfajta meditatív ’tánc’, azok számára is érdekes, akik alapvetően nem túl spirituálisak. Este visszatérünk a szállodánkba, Göremébe.  Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 5. nap Kappadókia: Rose Valley

  2
  A mai napot elsősorban a Göreme környéki természeti látnivalóknak szenteljük. A vulkáni kőzetekből az évezredek során lenyűgöző formavilág alakult ki. A sima felszín feltöredezett, és meredek falú, magas tornyok preparálódtak ki. A tündérkémények alakja változatos, vannak csak egy-egy völgyre jellemző specialitások is. Ebben a mesebeli világban fogunk egy kicsit kalandozni. Kezdetben szőlőültetvények, szinte sivatagi körülményekhez alkalmazkodott kiskertek között vezet utunk, de aztán egy hosszabb túra keretében bevesszük magunkat a ’vad’ Rose Valley bámulatos képződményei közé. (10-12 km, 250 m szint.) Hihetetlen, de itt is találkozunk sziklafalba vájt keresztény templomokkal, ahova mi is felkapaszkodunk. A mély völgyek alján kanyargó út, a rózsaszín-fehér falak, majd a magasba vezető ösvény elképesztő hangulatú. Az egyik sziklafal lábánál kialakított kis büfénél megpihenünk, és igény szerint megkóstolhatjuk a frissen facsart narancs, vagy gránátalmalevet, vagy a már emlegetett török sört, az Efes-t. Felfrissülve túrázunk vissza szállásunkra a délutáni órákban. Utolsó göremei éjszakánk következik. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 6. nap Göreme, Sultanhani, Konya

  1
  Magunk mögött hagyjuk a mesés Kappadókiát, a tengerpart felé tartunk. A nagy utat azonban megszakítjuk, először Sultanhani karavánszerájnál állunk meg egy kis pihenőre. Ez a legnagyobb, szinte tökéletes állapotban fennmaradt karavánszeráj Anatóliában, a 13. századból. Egy jelképes összegű belépő kifizetése után bejárhatjuk a szépen felújított belső tereket, melyek remek fotótémát kínálnak. Utunkat folytatva a kora délutáni órákban megérkezünk Konyába, a szőnyegkereskedők és a kerengő dervisek városába. Itt először elfoglaljuk a szállásunkat, majd szabadprogram keretében indulhatunk a város fő látnivalóit felfedezni. Érdemes itt megtekinteni, az Aleddin dzsámit, s kihagyhatatlan az igazi iszlám zarándokhely, Mevlana múzeuma és mauzóleuma. Persze felfedezhetjük a városi bazárt is, ahol az autentikus környezetben szinte kötelező valamelyik kis kifőzde kínálatának feltérképezése. Savanykás-húsgombócos krumplis menü, vagy rizses-babos egytálétel, mindegyik friss és finom, de Konya specialitása kétségtelenül az órákon keresztül, lassú tűzön készülő báránysült, a tandir kebap. Aki Konyában jár, annak ki kell próbálnia! Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 7. nap Konya, Lükia, Kaş

  1
  A mai nap folyamán leginkább a türelmünket – és az ülőgumóinkat – fogjuk próbára tenni, mert egy hosszabb buszozás vár ránk. Természetesen megállunk pihenni, fotózni, de a végső célunk, Antalya régiója messzebb van. Délután, amint megérkezünk a tengerparti kisvárosba, Kaş-ba, a szállás elfoglalása után teszünk egy könnyű sétát a környéken. Végigsétálunk a kisváros központjának hangulatos utcáin, ahol a múlt emlékei lépten-nyomon visszaköszönnek. A kis tereken kiállított régi szarkofágok, a városka szélén magasodó, remek állapotban megmaradt amfiteátrum segít ráhangolódni az utunk második részére, amelynek során az ókori Lükia vidékén fogunk kalandozni. A látvány mesés, az amfiteárum lépcsőiről rálátunk a gyönyörű kék tengerre: kisebb-nagyobb szigetek, a vízen lebegő hajók színesítik a képet. A tengerparti üdülőövezetekhez hasonlóan itt is fel vannak készülve a turisták kényeztetésére, és látva a kínálatot, bizony könnyen kísértésbe eshetünk. Mit tehet ilyenkor az ember, elcsábul. És jutalma az utcai árusnál egy pazar töltött krumpli, friss kagyló, vagy tárcsán sült apróhús. Majd az egészet leöblítjük egy ayran-nal, ami meglepően finom! Szállás: szálloda, ellátás: reggeli. Ezen a szállásunkon három éjszakát fogunk eltölteni!
 • 8. nap Kaş, Kaputas Beach, Saklıkent, Patara

  2
  A korábbiakhoz hasonlóan programunk során váltakozni fognak a kulturális és aktív elemek. Elsőként a partvidék talán leghíresebb és legszebb tengeröbléhez, a Kaputas Beach-re utazunk egy felfrissítő csobbanásra a hűvös hullámok közt. Ezután újra egy igazi pörgős, természetközeli esemény vár ránk, a Saklıkent kanyontúrán fogunk részt venni. Először fapallókon, majd esetenként  a patakban gázolva, kőről-kőre ugrálva  túrázunk a közel 3000 méteres hegyet átszelő, néhol több száz méter magas falak között csörgedező-zubogó vízben. Kellemesen fárasztó szurdoktúránk után ismét pihenősebbre vesszük az iramot, és Patara romvárosát, ill. a közelében húzódó világhírű tengerpartot keressük fel. Az ókori város érdekessége, hogy a III. században  itt született Szent Miklós (törökül Noel Baba). És mi mással zárhatnánk a kirándulást, mint egy lélegzetelállító tengerparttal (Patara beach). Különlegessége, hogy természetvédelmi terület, mivel  a cserepes teknősök itt rakják le tojásaikat április és június között. A part 18 km hosszú, homokdűnéi mintegy 50 m szélességben terülnek el, és teljesen érintetlenek. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 9. nap Kaş / Simena, Kekova

  1
  Aki az előző programdús időszak után kicsit pihenősebbre venné a napját, az Kaş városkájában és a környékbeli tengerpartokon lazulhat. Aki szeret hajózni, azoknak mindenképpen javasoljuk a mai opcionális hajókirándulást, hiszen ma a környék legjobb élményei között csemegézünk. Először buszunkkal Kaleücagiz apró falvába utazunk, ahol  hajóra szállunk, s először Simena várához hajózunk. Kikötés után a várba felkapaszkodva lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, a kis utcákon pedig a szuvenír árusok gazdag kínálata, s a valóban remek helyi fagylaltok csábítanak maradásra. Hajózásunkat folytatva ezután a csak a vízről látható elsüllyedt Kekova városának romjai fele haladunk tovább. A település egykor két részből állt, szigeten és szárazföldön. A szigeten álló rész egy 2000 évvel ezelőtti földrengés alkalmával a tengerbe süllyedt. Döbbenetes látványt nyújt az elsüllyedt város utcáit, házait, ledőlt épületeit nézni a tengerfenéken. A romokat csak csónakkal lehet megközelíteni, horgonyt dobni, úszni, búvárkodni szigorúan tilos! Mi azonban átmegyünk egy közeli védett öbölbe, ahol horgonyt vethetünk és a romváros maradványai között sznorkelezhetünk is egyet. A délutáni órákban aztán visszatérünk szállásunkra, s a nap hátralevő részét Kas városkájában tölthetjük. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 10. nap Kaş, Myra, Antalya

  2
  Utolsó napunk a tengerparton. Délelőtti programunk újra visszavezet minket a régmúlt időkbe. Első megállónk Myra, az ókori leletekben bővelkedő volt lükiai város. Myra-ban az i.e. IV. századból maradtak fenn rendkívül jó állapotban sziklasírok. Minden egyes szint a társadalmi hovatartozást jelentette, hiszen minél feljebb tudott temetkezni valaki, azaz minél közelebb a túlvilághoz, annál módosabbnak számított. Myra gyönyörűen faragott, méltán világhírű sziklasírjai közvetlen szomszédságában a földgolyó egyik legrégebbi és leghatalmasabb színháza található. Meglehetősen nagynak számított az ókorban: közel 10.000 ember befogadására képes. Nemcsak olyan remek tragédiák kaptak itt helyet, mint az Antigoné, hanem bizony egy idő után véres állatviadalok és gladiátor játékok is. A romváros megtekintése után tovább utazunk és hamarosan megállunk az egyik fürdésre csábító, kristálytiszta vízű öbölnél egy utolsó, felfrissítő csobbanásra, majd folytatjuk utunkat Antalya irányába. A délutáni órákban aztán elfoglaljuk szállásunkat Antalya belvárosában, a nap hátralevő részét mindenki kedve szerint tölteheti, lazíthatunk, lesz időnk beszerezni az otthonra szánt szuveníreket és ajándékokat! A nap végén aztán összeülhetünk egy búcsúestre, s átbeszélhetjük utazásunk meghatározó élményeit. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 11. nap Antalya

  2
  A mai napon elbúcsúzunk Törökországtól, szervezett programunkunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat.

Út ára tartalmazza

- az utazást Törökországon belül bérelt busszal,
- 10 éjszaka szállást színvonalas szállodákban, két-három ágyas szobákban,
- 10 alkalommal a reggeliket,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a repülőjegyek, valamint az illetékek árát,
- a repülőtéri transzfert,
- a belépőket és a fakultatív programok költségeit,
- a biztosítást,
- az étkezéseket a reggeliken kívül.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára a Budapest - Ankara / Antalya - Budapest útvonalon 200.000 Ft - 250.000 Ft (2024.04.22.) 

Utazás

Mivel utazunk Törökországban?

Törökországon belül modern, légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet egy helyi sofőr vezet. Mivel az autóbusz lesz a „második otthonunk”, fontos, hogy a tisztaságra mindenki ügyeljen! Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 9-19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák Törökországban?

Könnyű, hétköznapi erőnléttel teljesíthető kirándulások, séták. Időjárástól függően a meleg fokozhatja a túrák nehézségének érzését. 

Szállás

Milyenek a szállások Törökországban?

Szállodákban és panziókban fogunk aludni. Első éjszakánkat Ankarában, további 4 éjszakát Göremében, 1 éjszakát Konyában, 3 éjszakát Kaş-ban, az  utolsó éjszakát pedig Antalyában töltjük. A szállásokon 2-3 ágyas, saját fürdőszobás szobákra számítsatok. Egyes helyeken előfordulhat, hogy csak franciaágyas szobák állnak rendelkezésre!

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni Törökországról?

Törökország nyugati vidékei lenyűgöző természeti értékekkel büszkélkedhet. A peremhegységekkel körülzárt Anatóliai-magasföld az ország közepén terül el számos vulkáni maradványt magán hordozva. Ez a középső, lefolyástalan terület igazi természeti csodákat rejteget. Kappadókia, a szurdokok, a vörösen izzó tornyok és kúpok vidéke. Az erős szelek, homokviharok és esőzések különös ’tündérkéményeket’ faragtak ki, és ma is formálják őket még érdekesebbé és hihetetlenebbé. Ezekért a formákért jó részben a nyugati terület legnagyobb, igen impozáns vulkánja, az Erciyas Dagi felelős. Ezen a belső területen számos kisebb-nagyobb tó található, amelyek vize nem éppen ihatóan édes. A legnagyobb a szabálytalan alakú, szélfújta mélyedésben elhelyezkedő Tuz-tó (Tuz Gölü). A só borította partvidéke olyan, mint egy hatalmas jégmező a forró, száraz Anatólia közepén. A felföld szélén, a Fekete-tenger partjára meredeken szakad le a délről magasodó Észak-Anatóliai-hegység, sziklás riviéra-hangulatot adva a tengerpartnak.

A beszélt nyelv a török, ezek mellett a németet és az angolt elég jól megértik, de a bazárban már nem is szükséges nyelvismeret, minden megoldódik. :) Törökország modern, iszlám ország, ahol a vallásnak megfelelően néhol nekünk is alkalmazkodnunk kell a szokásokhoz. Az európai nyári viselet (rövidnadrág, póló, stb.) már mindenhol elfogadott, de a vallási célú helyek (mecsetek) látogatásakor nekünk is kezet-lábat takaró öltözéket és fejfedőt kell viselnünk. 

Törökország nagyon gyors ütemben fejlődik. Utak épülnek, házak, lakótelepek nőnek ki a földből szemvillanás alatt. Előfordulhat rajtunk kívülálló okok miatt, hogy nem tudunk megfelelő tempóban, a tervezettnek megfelelően haladni. Az esetleges késésekre érdemes felkészülni.

Időeltolódás: +1 óra Budapesthez képest, vagyis ennyivel kell előre állítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Törökországban 13 óra a pontos idő).

Elektromosság: Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák és telefonok akkumulátorait fel tudjuk tölteni. 

Közbiztonság: Nagyon kedves, barátságos ország, kifejezetten kedvelik a magyarokat, rokon népként tekintenek ránk. Természetesen itt is ügyelnünk kell magunkra és a csomagjainkra egyaránt, mint mindenhol, itt is előfordulnak nem feltétlenül barátságos arcok, a városok egyes részein sötétedés után itt sem tanácsos egyedül kóborolni, ahogy turistáknak Budapesten sem.

Időjárás

Milyen az időjárás Törökországban?

Kappadókiában, fekvésének megfelelően, nyáron száraz és elég meleg idő van. A Földközi-tenger környékén mediterrán éghajlat uralkodik, enyhe esős telekkel és száraz meleg nyarakkal.

Felszerelés

Milyen felszerelést vigyünk Törökországba?

Esőkabát, a nyári lábbeli mellé egy kényelmes bakancs, nagy hátizsák, kis hátizsák, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, elemlámpa, zsebkés, szúnyogriasztó, vízicipő, sznorkel felszerelés, vékony hosszú ujjú ing vagy póló, térd alá érő nadrág vagy szoknya, hölgyeknek fejkendő.

A Fjällräven ajánlata:

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Kell védőoltás Törökországba?

Törökországban kötelezően előírt és javasolt védőoltás nincs.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Milyen élelmiszerrel készüljünk Törökországba?

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, esetenként alacsonyabbak, de sok esetben van lehetőségünk alkudni. Ha nem vagy speciális diétán, csak annyi élelmiszert hozz, amennyi a repülőútra elegendő! Természetesen az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az esetlegesen apadó készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, viszonylag olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A török konyha nálunk is jól ismert (kebab-félék, baklavák, stb.) és nem ismert elemei mindenhol fellelhetőek, és a magyarországi árhoz képest olcsók. Szintén olcsó a déligyümölcs, így a vitaminhiánnyal sem lehet sok problémád.

Pénz-ügy

Mi Törökország hivatalos fizetőeszköze? Mennyi költőpénzt vigyünk magunkkal?

A fizetőeszköz a török líra (1 TRY/TL = kb. 12 Ft). Itthon nem érdemes lírát váltani a kedvezőtlen váltási arány miatt, így Eurót (EUR) vagy amerikai dollárt (USD) érdemes vinni. A nagyobb városok bankjaiban, pénzváltóinál tudunk pénzt váltani. Helyenként, illetve nagyobb összegű vásárlás esetén az eurót és a dollárt is elfogadják. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de nem gyakori, banki pénzfelvételre azonban a kártyák teljesen jól használhatóak.

- repülőtéri transzfer megközelítő ára: kb. 30-40 Euro/taxi. Az egyéni árakat a létszám és a repülési menetrendek befolyásolják, ezek ismeretében optimalizáljuk a transzfereket.

Belépők, fakultatív programok tájékoztató árai (2023):

- Naplemente pont (Göreme): 5 TL
- Derinkuyu földalatti város: 100 TL
- Ihlara-völgy: 90 TL
- Uchisar erőd: 50 TL
- Saklıkent-szurdok: 13 TL
- Patara strand és romváros: 90 TL
- Sultanhani: 10 TL
- Simena vár: 25 TL
- Myra: 55 TL
- Göreme, fakultatív kerengő dervis est: 25-30 €
- Göreme, fakultatív hőlégballon: kb. 230-250 €
- Kekova hajóút: 30-40 €
- borravaló a sofőrnek: 10 €
- borravaló a helyi vezetőknek: 10 €

Egyes belépők ára rövid idő alatt többszörösére emelkedett. A díjak emiatt csak tájékoztató jellegűek, nem tudjuk ezek helytállóságát garantálni!

Vám

Mi szükséges a Törökországba történő beutazáshoz?

Törökországba nem kell vízum, csupán érvényes útlevél vagy személyi igazolvány. Az útlevélnek vagy személyi igazolványnak még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően.

Felhívjuk a Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük vagy személyi igazolványuk érvényessége a belépés napján nem éri el a 180 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Hogyan csomagoljunk Törökországba?

Legyen egy nagy (60 - 70 literes) hátizsákod/bőröndöd/sporttáskád, és egy kicsi hátizsákod. Ha valami itthon marad, szinte bármi beszerezhető a helyszínen. 
A repülőre felvihető kézipoggyász és a feladott nagy poggyász súlykorlátját mindig az adott légitársaság határozza meg a megvásárolt jegy függvényében.
Gondoljuk át alaposan mit viszünk és mennyit. Csomagod ne haladja meg az egy hátizsáknyi, sport táskányi térfogatot! A bérelt busznak véges a csomagtere, el kell, hogy férjünk benne.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni Törökországba?

Kötelező! 

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 14.520 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 19.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 30.480 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu


Zoltán

Nagyon jól éreztem magam. Érezhető volt, hogy tudatosan és jól voltak összeállítva a programok. Nem változtatnék rajta.

Andrea

Abszolút értékben is csillagos ötös, többet kaptam a vártnál. Egy élményt nem tudnék kiemelni: egymásra épültek, mindig feljebb és feljebb- amikor úgy gondoltuk, hogy nem lehet szebb, jobb, érdekesebb - megint meglepett valami csodával. Már javasoltam másnak is az utat!

Beatrix

Nekem ez volt a 4. utam veletek, eddig is, most is nagyon meg voltam elégedve. Az út számomra jól volt felépítve, nem változatnék semmin. Az egyik legnagyobb élmény az volt, hogy Göremében arra ébredtünk, hogy halljuk a fel-fel szított gázlángot és ott volt egy hőlégballon az ablakunk előtt. Nagyon szép volt a tenger Kas környéken. Buli volt a Saklikent canyon is.

Ági

"Hiányozni fog a török világ a mecsetekkel, almateával és egyéb csodás helyekkel és ezek hangulatával."

Gabi

"Amikor megláttam Kappadókia tündérkéményeit, szó szerint elállt a lélegzetem.
Csodás érzés volt!"

Vera és Attila

"Csodálatos volt Pamukkale fehérségében megmártózni, Kappadókia tündérkéményei között sétálni... Az alkudozást meg még gyakoroljuk! :)"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.