Bejelentkezés

Réunion (Mauritius)

Paradicsomi szigetek az Indiai-óceán nyugati részén.

Egzotikus szigetre utaznál, de nem szeretnéd a kalandot, a túrázást sem kihagyni, és jó lenne némi kényelem is e mellé? Az Indiai-óceán közepén fekvő Réunion sziget változatossága le fog nyűgözni. Csodálatos hegyvidék buja növényzettel, működő vulkán és dzsungel borította kihunyt kürtők, 3000 méteres hegycsúcs, hatalmas vízesések és pálmafás tengerpartok. A természeti csodákban bővelkedő sziget Franciaország tengerentúli megyéjeként az Európai Unio területe, így a nyugati világ kényelmét sem kell nélkülöznöd. A tűz és a víz szigete - ahogyan Réunion földjét illetik - olyan, mint egy óceánba pottyant édenkert, területének mintegy fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Túránk során ezt a trópusi, sokszínű vidéket fedezzük fel, amely másfél évszázadon keresztül lakatlan maradt a természetes kikötők hiánya következtében, a hajósok pedig sokáig babonásan elkerülték a vöröslő vulkánkitörések látványa miatt. Ma már kulturális kavalkád tárul elénk és a kreol konyha különlegességeibe is belekóstolhatunk.

A hegyi panorámák után pedig átrepülünk a dodó őshazájába, Mauritiusra is, hogy felfedezzük a magazinokból jól ismert álomszép tengerpartjait. A szigetet korallgyűrű övezi, itt átadjuk magunkat a hófehér homokos pálmafás strandok, a bámulatos színű tengerpartok élvezetének. Kalandokat persze ez a sziget is tartogat, megmásszuk a La Morne-félsziget bazaltkúpját, ami az egykori rabszolgaság emblematikus jelképe és ahonnan lélegzetállító a panoráma a “vízalatti vízesésre”. Mark Twain szerint Mauritius készült el előbb és Isten a paradicsomot erről mintázta. Erről mi is meggyőződhetünk, miközben megcsodáljuk a vízeséseket, különleges geológiai képződményeket és sokszínű nemzeti parkokat.


Kiemelt látnivalók:

Az alapprogram során:
- Piton des Neiges, az Indiai-óceán legmagasabb csúcsa
- Piton de la Fournaise, Földünk egyik legaktívabb vulkánja
- trópusi őserdő, vízesések, felejthetetlen tengeri élővilág
- Hell-Bourg, Franciaország egyik legszebb települése
- Réunion-sziget hegycsúcsai (Unesco Természeti Világörökség része)

A hosszabbítás során:
- Chamarel hétszínű földje
- Grand Bassin, hindu zarándokhely
- Le Mourne Brabant, 
- meseszép  strandok


Időpontok

 • 2024. október 21 → 29.
Hosszabbítási lehetőség a Reunion alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék felfedezni a szomszédos Mauritius  izgalmas túraösvényeit is, vagy csak lazulni szeretnének az álomszép tengerpartokon. A kiegészítő program felára 299.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazaindulni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után indul, azaz számodra a teljes program 2024. október 21-én indul Reunion szigetén és 2024. november 2-án Mauritius szigetén ér véget. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
 • 1. nap Saint-Denis

  Megérkezünk St. Denis-be, Reunion fővárosába, és becsekkolunk a szállodába, ahol a programunk indul. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, körülnézünk a városban, és egy kellemes vacsora közben tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.
 • 2. nap Saint-Denis, Salazie, Hell-Bourg, Saint-Denis

  3
  A sziget két nagy vulkánja közül az egyik, a Piton des Neiges ma már inaktív, egykori kürtőit pedig trópusi esőerdők borítják. Túránkat a Salazie kaldera felfedezésével kezdjük, ez a sziget három nagy kalderája közül a legzöldebb a sok csapadéknak köszönhetően. A buja, dús növényzet, a lezúduló vízesések, a hihetetlenül zöld hegyoldalak láttán úgy érezzük, hogy a Jurassic park világába kerültünk. Szűk, szerpentines úton kanyargunk a hegyek közé, az útmentén lépten-nyomon bukkannak elő az újabbnál újabb vízesések. Rövid fotószünetre megállunk a Voile de la Mariée, azaz a Menyasszony fátyla zuhatag előtt. Bemelegítő túránk Grand-Ilet közeléből indul, a vadregényes környezetben, buja növényzet közt kapaszkodunk fel egy hegygerincre, ahonnan bepillanthatunk a szomszédos Mafete kaldera külvilágtól teljesen elzárt katlanába. A nap végén Hellbourg festői települését látogatjuk meg, a fenséges természeti díszletek mellett a tradicionális kreol házakat is megcsodálhatjuk, majd visszatérünk szállásunkra. Túratáv: kb. 6-7 km, szint: 250 m le, 250 m fel, menetidő: 3 óra. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 3. nap Saint-Denis, Ermitage-les-Bains, Cilaos

  1
  Ma tovább indulunk, hogy a sziget központi részét és a Cilaos kalderát is felfedezzük. Útközben azonban megállunk egy felfrissítő csobbanásra Réunion egyik legszebb tengerparti szakaszán. Az itteni partvidék cápákban gazdag, így a legtöbb helyen tilos fürdeni, de Ermitage-les-Bains egyike azoknak a strandoknak, ahol a vízbe is bemehetünk egy hatalmas korallzátony jótékony védelmében. A mai nap első része így a pihenésé a hosszan elnyúló, fehér homokos tengerparton. Lazulás után a part menti éttermekben megebédelhetünk, majd folytatjuk utunkat a sziget központi hegyvidéke, a Cilaos kaldera felé. Kanyargós utakon a délutáni órákban érkezünk meg Cilaosba, a sziget legmagasabb csúcsának lábánál elhelyezkedő magashegyi faluba. A település a hegyvidék egyik túraközpontja. Ha van időnk, este elsétálunk a La Roche Merveilleuse (Csodálatos Szikla) kilátóhelyhez, ahonnan belátni az egész Cilaos-i kalderát. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli.
 • 4. nap Cilaos (1214 m), Gîte du Piton des Neiges (2470 m)

  3
  Utazásunk egyik legnagyobb kihívása az Indiai-óceán legmagasabb csúcsának, a Piton des Neiges-nek a meghódítása. Szállásunkról reggeli után indulunk, a két napos túrához szükséges minimál felszereléssel vágunk neki a nagy kalandnak Az első napon a 2470 méteren levő menedékházig kapaszkodunk fel. Kellemes tempóban haladunk felfelé, a messziről könnyűnek látszó kaptató a valóságban sziklás talaj, amelyen meglehetősen fárasztó az előrejutás. A menedékházba viszonylag korán fel fogunk érni, a gyönyörű látvány azonban kárpótol minket, mivel csodálatos naplementenéző kilátópontok vannak a ház körül. Este pedig jólesik majd a vacsora után a menedékház emeletes ágyain elnyújtózni. Túratáv: 6 km, szint: 1250 m fel, menetidő: 4-5 óra. Szállás: menedékház, ellátás: vacsora.
 • 5. nap Gite (2470 m), Piton des Neiges (3071 m), Cilaos, Saint-Pierre

  4
  Hajnalban, még sötétben, fejlámpáink fénye mellett indulunk tovább, hogy a napkeltét már a csúcsról csodálhassuk meg. Innen elénk tárul a sziget mindhárom kalderája, a Salazie, a Cilaos és a Mafate, a Piton de la Furnaise vulkán, illetve az óceáni partvidék egy része is. A páratlan látvány megörökítése és némi pihenő után visszaereszkedünk Cilaosba, ahonnan hűséges járművünkkel legurulunk a tengerpartra, és elfoglaljuk szállásunkat Réunion egyik tengerparti nyaralóhelyén. Szállásunk az elkövetkező három éjszakára Saint-Pierre hangulatos városkája közelében lesz. Szállás: szálló vagy apartman. Túratáv: 3 km, szint: 600 m, menetidő: 3 óra felfelé / táv: 9 km, szint: 1700 m, menetidő: 7-8 óra lefelé.
 • 6. nap Saint-Pierre, Langevin, Grand Anse

  2
  A túrázás látványos, de fárasztó napjai után jól fog esni egy lazább program, a sziget déli és keleti partvidékének felderítése. Először egy igazi trópusi vízesés következik, ahol akár fürdeni is lehet a természetes sziklamedencékben. Ezután Langevin kicsi faluját látogatjuk meg a tengerparton, ahol egy pici vízesést láthatunk, valamint a tengerben megszilárduló lávaömlés bizarr formáit, barlangokkal, üregekkel, korallok által belakott medencével. A nap hátralevő részét egy nagyon szép, fövenyes partszakaszon, a Grand Anse strandon töltjük el, itt várjuk be a napnyugta remélhetően egyedülálló fényeit is. Szállás: szálló vagy apartman, ellátás: reggeli.
 • 7. nap St. Pierre, Piton de la Fournaise (2632 m)

  4
  Ez lesz utazásunk egyik legkülönlegesebb napja, Réunion egyetlen működő vulkánját látogatjuk meg, amely évente legalább egyszer kitör. A vulkánhoz kezdetben csodálatosan festői vidéken kanyarog az út, majd elképesztő szerpentinen ereszkedünk le a holdbéli sivatagi tájra és kátyúkon átvergődve érkezünk meg a 2310 méteren fekvő Pas de Bellecombe kilátóhoz. A terület az UNESCO világörökség része, de attól függően, hogy a vulkán éppen milyen aktivitást mutat, lezárások is lehetnek. Innen kezdjük meg túránkat és 563 lépcsőn ereszkedünk le a kaldera medréhez, ahol megtekintjük a kis Formica Leo krátert (2218 m). Elképesztő élmény a színes vulkáni kráterben sétálni. A Dolomieu 900 méter széles aktív kráterét mintegy 2,5 órás túra után érjük el és ha szerencsénk van életreszóló látványban lehet részünk. A túra nagysága a vulkán aktuális állapotától függ, ideális esetben a túratáv: 11 km, szint: 400-500 m le-fel-le-fel, menetidő: 5-6 óra. Szállás: szálló vagy apartman, ellátás: reggeli.
 • 8. nap St. Pierre

  3
  Pihenőnap. Utolsó napunk délelőttjén tengerparti lazulás következik Reunion már ismerős, védett partszakaszán, ahol biztonsággal lehet fürdeni és sznorkelezni. A védett korallzátony valóban csodás víz alatti világot rejt, szerencsés esetben a színes halrajokon és korallokon túl akár teknőssel is találkozhatunk itt. Mindenképpen javasoljuk a sznorkel kipróbálását azoknak is, akik ezzel még nem próbálkoztak. Ebéd után buszunkkal visszamegyünk a már megismert Saint-Denis-be, ahol az este folyamán elbúcsúzunk kozom utastársainktól akik másnap hazarepülnek és nem jönnek velünk a program hosszabbításra.
  Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
 • 9/+0. nap Reunion: St. Pierre / Mauritius: Blue Bay, Port-Louis

  A mai napon elbúcsúzunk Reunion szigetétől, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

  Akik a hosszabbítást is választották, azokkal ma átrepülünk Mauritius szigetére, ahol a Sir Seewoosagur Ramgoolam reptéren landolunk. Amit eddig csak képeslapokról ismerünk, most valósággá válik. A Blue Bay türkizkék öblében rögtön egy sznorkelezéssel egybekötött hajókirándulásra indulhatunk a tengeri parkba, hogy megcsodáljuk az Indiai-óceán hihetetlen színes és gazdag víz alatti világát. Lesz időnk arra, hogy búvármaszkban gyönyörködhessünk a trópusi korallokban és a színpompás halakban. Aki a sznorkeltúrát kihagyná, a fehér homokos öbölben lazulhat ez idő alatt. A kellemes strandolás után indulunk buszunkkal szállásunkra. Szállás: szálló vagy apartman, ellátás: reggeli.
 • 10/+1. nap Le Morne-félsziget, Le Morne Brabant, Chamarel

  3
  Mai túránk Mauritius egyik jelképének számító, különleges alakú hegyére, a Mont Brabantra vezet. Meredek kaptató után érünk az 556 méter magas bazaltkúp csúcsára, ahol lélegzetállító panoráma tárul elénk a “vízalatti vízesésre”. Egykor rabszolgák bujkáltak a hegy barlangjaiban és inkább a mélybe vetették magukat, hogy elkerüljék rabszolgasorsukat. Innen továbbmegyünk a Black River Gorges Nemzeti Parkba, ahol először a 90 méterről aláhulló Chamarel vízesést fogjuk megtekinteni, majd a Coloured Earth, a “hétszínű föld” természeti látnivalóhoz látogatunk. Végül egy kilátóhoz, a Point Sublime-hez sétálunk ki, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Mont Brabantra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli. Mont Brabant túra: 7 km, szint: 450 m fel-le, menetidő: 5 óra, Point Sublime túra: 6 km, szint: 150 m fel-le, menetidő: 3 óra. Szállás: szálló/apartman, ellátás: reggeli.
 • 11/+2. nap Le Pouce, Tamarind vízesések, 7 vízesés túra

  3
  Kalandos túranap lesz a mai, hegyre hágunk és völgybe szállunk. Le Pouce Mauritius központi részén egy 812 méteres kőcsipke, ami messziről megmászhatatlannak tűnik. Lábához érve már látszik a felvezető ösvény egy része, majd az utolsó szakaszon bizony már kézzel-lábbal kell felküzdeni magunkat a csúcsra. A látvány leírhatatlan: körben a sziget hegyeinek buja, trópusi zöldje, az Indiai-óceán végtelen kékje. A csúcshódítás után a vadregényes környezetben fekvő Tamarind vízesésekhez indulunk és az ott található medencékben fogunk fürdőzni. A folyó ezen a helyen 7 gyönyörű vezésessel zúdul alá, ezeket kell megtalálnunk a dzsungel által benőtt útvonalon. Túránk egy kis Hindu templom melletti parkolóból indul. Igazi kihívás átverekedni magunkat a sűrű növényzettel, mohával borított fák és cserjék között a helyenként csúszós talajon, de csodás látvány tárul elénk minden újabb vízesésnél. A hűs medencékben pedig úszkálhatunk, felfrissülhetünk. A legalsó vízesések megközelítése nagyon kitett, veszélyes terepen, úttalan utakon lehetséges, így mi is inkább a felső három vízeséseknél időzünk, majd egy rövid de meredek úton kapaszkodunk vissza túránk kiindulópontjára. Kellemesen elfáradva érünk vissza a szállásunkra, ahol a délutánt a medence partján, pihenéssel töltjük. Szállás: szálló/apartman, ellátás: reggeli. Le Pouce túra: 5 km, szint: 400 m fel-le, menetidő: 3 óra Tamarind Falls: táv: 2km, szint 100 m le/fel, időtartam: 3 óra
 • 12/+3. nap Port-Louis / hajókirándulás

  Ma nem marad más hátra, mint hogy élvezzük a tengert, feltöltődjünk napfénnyel. De hogy még teljesebb képet kapjunk Mauritiusról is, a sziget északi partvidékén egy fakultatív hajókirándulásra indulhatunk. Fehér homok, türkizkék tenger, kristálytiszta víz – ahogy az meg van írva. Hajónkon italok, ebéd és egy kis szórakoztató műsor is vár ránk, a parton pedig szabaprogram keretében csobbanhatunk a nekünk legszimpatikusabb partszakaszokon. Szállásunkra a kora esti órákban térünk vissza. Szállás: szálló/apartman, ellátás: reggeli.
 • 13/+4. nap Mauritius

  Repülőnk indulásának függvényében hazaindulunk, a mai napon szervezett programunk már nincs.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

Az alapprogram során:
- a Rénunion szigetén belüli utazást a program szerint bérelt busszal,
- 7 éjszakára a szállást 2-3 személyes szobákban, apartmanokban, vagy szállókban, reggelivel,
- 1 éjszakára a szállást magashegyi menedékházban, 8 férőhelyes szobákban, vacsorával,
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat,
- az ismerkedési esten egy welcome drinket,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

A hosszabbítás során:
- az utazást Mauritius szigetén a program szerint bérelt busszal,
- 4 éjszakára a szállást szállóban vagy apartmanban, 2 személyes szobákban, 4 reggelivel,
- a programban szereplő túrákat és kirándulásokat, 
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a nemzetközi és a belföldi repülőjegyek árát,
- a repülőtéri transzfereket,

- a biztosítást,
- az esetleges fakultatív programok és a belépők árát,
- a feltüntetetteken kívüli étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 Euro árfolyamig tudjuk tartani. Ha az Euro (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Repülőjegy

A garantált indulást követően fontos minél hamarabb megvásárolni a repülőjegy(ek)et.

Utunkhoz a kiutazás egyénileg történik, a szükséges repülőjegye(ke)t irodánkon keresztül is meg tudod vásárolni. Ha nem irodánkon keresztül vásárolod meg, kérjük egyeztess ügyfélszolgálatunkkal. 

A program az első szálláson kezdődik és az utolsó szálláson fejeződik be, a repülőtéri transzfer árát az út ára nem tartalmazza.

A nemzetközi repülőjegy tájékoztató ára alapprogram esetén (Budapest - Saint Denise - Budapest útvonalon) kb. 450.000 - 580.000 Ft között alakult, alap-, és kiegészítő program esetén (Budapest - Saint Denise - Mauritius - Budapest útvonalon) kb. 450.000 - 580.000 Ft, a belföldi repülőjegy tájékoztató ára hosszabbítás esetén (Saint Denise - Mauritius útvonalon) kb. 100.000 - 150.000 Ft köröl alakul. (04.22.)

Létszám

Tájékoztató létszám: 9 -19 fő. Az utat minimum 9 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

 A Réunion szigeteki alapprogram egy aktív, túrákkal teli utazás, ám a programok többsége sportos erőnléttel, jó kondícióval bárki által teljesíthető. A vulkántúra, illetve a Piton des Neiges csúcstúra különösen jó kondíciót, szédülésmentességet és fokozott kitartást igényel!
 Mauritius szigetén a programok többsége szintén hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthető. Egyedüli nehézséget a Le Morne Brabant csúcsának meghódítása, annak is különösen a végső etapja jelenthet, ahol kimondottan kitett, sziklás, meredek szakaszokkal találkozunk és használni kell majd a kezünket is. Ide abszolút szédülésmentesség, stabil mozgáskoordináció szükséges! Aki nem akar/tud végig jönni, az egy közbülső kilátópontnál várhatja meg a csapatot. A Tamarind vízesések túra néha csúszós, nehéz terepen halad, fokozott odafigyelés szükséges!

Szállás

Szállásaink tiszták és igényesek, európai színvonalúak. Különböző szállás típusokat veszünk igénybe utunk során. A szállókban a szobák két ágyasak és mind rendelkeznek saját, meleg vízzel, angol WC-vel ellátott fürdőszobával. A szobákban van ágynemű és törülköző. Az apartmanok két vagy három külön hálószobával rendelkeznek. Apartmanhoz tartozik konyha, hűtő, nappali, valamint egy vagy két fürdőszoba. A szobákban mindig van tiszta ágynemű, de törülközőt nem mindig kapunk. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. Az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Szállásainkon van wi-fi.

Terület

Réunion a Mascarenhas-szigetcsoporthoz (és ezáltal Afrikához) tartozó sziget, nagyjából 50 km széles és 70 km hosszú, Madagaszkártól 800 km-re keletre található. A kelet részen található 2631 m magas aktív Piton de la Fournaise pajzsvulkán és az északnyugati Piton des Neiges (3070 m) vulkán a sziget vulkanikus eredetére utal. A hegyeket dús esőerdők borítják, a vegetáció elképesztően változatos. A szigetet a portugál Diogo Dias, Bartolomeu Dias testvére fedezte fel 1507. február 9-én. 1638 óta a franciák birtoka. 1640-ben a sziget neve Bourbon-sziget lett. 1642-ben francia telepesek népesítették be. 1793-ban kapta az "Île de la Réunion", azaz "Újraegyesítés szigete" nevet a Marseille-i forradalmárok és a párizsi Nemzeti Gárda 1792-es egyesülésének emlékére. 1801-ben a sziget új nevet kapott: "Île Bonaparte"; 1810-ben a brit haditengerészet visszanevezte Bourbon-szigetre, majd az 1848-as francia forradalom óta ismét a Réunion nevet viseli. 1946-ban Franciaország tengerentúli tartományává nyilvánították, majd 1974-ben tengerentúli megye lett. Réunion 1973 óta a francia fegyveres erők legfontosabb indiai-óceáni támaszpontja, a szigeten mintegy 4000 katona állomásozik. Kezdetben fegyencgyarmatként használták, majd kávét, később cukornádat termesztettek itt.

Mauritius egy kicsiny szigetállam az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 900 km-re keletre, a 19°50' és 20°32' déli szélességi és az 57°18' és 57°46' keleti hosszúsági fokok között fekszik. Két nagyobb és több apró szigetből áll. Összterülete 2 046 km²; ebből maga Mauritius, a fősziget 1865 km², a tőle még 560 km-re fekvő Rodriguez-sziget 104 km², a mintegy 1000 km-nyire északra található Agalega-szigetek 75 km², a 400 km-rel északkeletre fekvő St. Brandon- és Cargados Carajos-szigetek összterülete mindössze 1,3 km²; a 22 sziget többsége lakatlan korallszirt. Mauritiust, Rodriguezt, a Franciaországhoz tartozó Réuniont és egy sor kisebb szigetet Mascarenhas-szigetcsoport néven foglalunk össze. Az évszázadokig Franciaországhoz tartozó Mauritiuson 1967-ben népszavazással döntöttek a függetlenedésről, ám 1968-ban a francia származású lakosság nemtetszését nyilvánítva függetlenségellenes harcokat indított. Végül nyert a függetlenség, majd 1992-ben Mauritius államformája köztársaság lett.

Térerő, elektromos hálózat, internet: Mivel Réunion Franciaország, és így az Európai Unió része, az EU-s roaming díjak élnek, Mauritiuson azonban számolni kell a roaming díjakkal. Térerő természetesen majdnem mindenhol van, a lefedettség közel 100 %. Az ingyenes wifi viszonylag elterjedt, éttermekben és több városka főterén gyakori. 

Elektromosság: Az elektromos hálózat feszültsége megfelel az EU- szabványnak - így az itthoninak – azaz 230 V. Szállásainkon mindenhol tudod tölteni az elektromos készülékeket (pl. telefonok, fényképezőgép, kamera akkumulátorok). 

Közbiztonság: A közbiztonság jellemzően nagyon jó, hiszen kis szigetekről van szó, hol – a turistákat leszámítva – mindenki ismer mindenkit. Ennek ellenére a nagyobb városokban (pl: Port Louise, Saint-Denis) az alapszintű elővigyázatosság elvárt.

Időjárás

Réunion vulkanikus szigete megdöbbentően változatos természeti adottságokkal rendelkezik, a sziget időjárására egyszerre hat az óceáni, a szubtrópusi és hegyvidéki éghajlat: a magasabban fekvő területeken gyakoribb a csapadék, a felhőkkel fedett égbolt, de félóra autózás után újra ragyogó, napfényes tájakon járunk. Utazásunk a melegebb és csapadékosabb nyári szezon végére illetve a hűvösebb ám sokkal szárazabb téli időszak elejére esik. A hűvös persze relatív, hiszen mind Réunionon mind pedig Mauritiuson a nappali hőmérséklet így se fog 27-25 fok alá csökkenni, éjszaka pedig kicsivel csúszhat csak 20 fok alá a hőmérő higanyszála. 

Felszerelés

Kis hátizsák egynapos túrákhoz, jól bejáratott, vízálló túrabakancs, túranadrág, pulóver, jó minőségű esőkabát, fejlámpa tartalék elemmel!, túrabot, nap elleni védelem: napszemüveg, fejfedő, naptej, piperekészlet, gyógyszerek, sebtapasz, fásli, fényképezőgép, fürdőruha, vékony hálózsák, szandál.

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A higiéniai körülmények hasonlóak a nyugat-európai állapotokhoz, természetesen a megszokottól eltérő ivóvíz fogyasztása okozhat némi gondot, ezért javasolt a palackozott víz fogyasztása. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magunkkal vinni: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, fertőtlenítőszert, ragtapaszt.

Élelem

A repülőútra a transzferek közötti várakozás idejére érdemes némi élelmiszertartalékkal készülni, az útra azonban nem kell nagyobb mennyiségű élelmiszert, konzerveket hozni hazulról, a réunioni és mauritiusi árak alig valamivel magasabbak az otthon megszokottnál. A réunioni és mauritiusi konyhát mindenképp érdemes kipróbálni, különösen azoknak, akik szeretik a friss, minőségi halételeket. Az árak nyugat erurópai színvonalúak, egy alapos vacsora üdítővel, kávéval kb. 20-30 euróba kerül.

Pénz-ügy

Réunion hivatalos fizetőeszköze az euró, melyet célszerű itthonról vinnünk. Mauritius hivatalos fizetőeszköze a mauritiusi rúpia (MUR), melyet a helyszínen tudunk majd váltani akár Euró, akár US dollár ellenében. 1 Euro = kb. 39-41 MUR. Az általunk javasolt minimális költőpénz 400-500 Euró, a hosszabbítással együtt 500-700 Euro. Ez nagyjából fedezi a napi étkezéseket, a fakultatív programok, apróbb ajándéktárgyak költségeit. ATM-ek sok helyen vannak és nagyobb üzletekben, szupermarketekben természetesen lehet bankkártyával is fizetni.

Repülőtéri transzfer várható ára: 10-20 euro/fő.
Borravaló a buszsofőrnek Reunion: 20 euro

Belépők: (tájákoztató árak)

Mauritius:
Sznorkel kirándulás Blue Bay: 500 - 800 MUR
Coloured Earth és Chamarelle belépő: 500 MUR
Hajókirándulás ebéddel, italfogyasztással: 4.000-8.000 MUR
Borravaló a helyi sofőrnek: 400 MUR

Vám

Az alapprogramon résztvevő magyar állampolgárok részére vízum nem, csak érvényes útlevél szükséges, amely nem veszíti el érvényességét az utazás ideje alatt.

Mauritius: Magyar állampolgárok meghatározott feltételek teljesítése esetén vízummentesen utazhatnak be az országba (az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű és két üres oldallal rendelkező útlevél; visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; visszaigazolt szállásfoglalás; a tartózkodáshoz szükséges anyagi feltételek igazolása (100 USD/nap).

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást.
Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag-tengeren-tuli-teruletei
Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/mauritius

Csomag

Érdemes egy nagyobb utazó- vagy hátizsákba és egy kisebb kézipoggyászba/hátizsákba pakolni. A nagy poggyász súlykorlátja a légitársaság szabályozásától függ (általában 20 kg).

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Alapprogramon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 18.150 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 41.310 Ft/fő 

Alap,- és kiegészítő programon történő részvétel esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Air & Cruise Extra: 24.750 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: A biztosító által meghatározott értékhatár meghaladása miatt sajnos nem tudunk kötni.
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 59.870 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Kinga

Nagyon jól éreztem magam. Szívem szerint jobban örültem volna több és nehezebb túrázásnak, de megértem, hogy a program miért struktúrált úgy, hogy a nehezebb napokat könnyebbek követik. A szállás sokkal jobb minőségű volt, mint amire számitottam. A sziget érdekes, változatos és belekóstoltunk minden aspektusába. A túravezetés remek volt, bármikor szívesen utaznék Szilveszterrel és Atesszal. :)

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.