Réunion (Mauritius)

Paradicsomi szigetek az Indiai-óceán nyugati részén. Kiscsoportos utazás!

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag
Egzotikus szigetre utaznál, de nem szeretnéd a kalandot, a túrázást sem kihagyni, és jó lenne némi kényelem is e mellé? Az Indiai-óceán közepén fekvő Réunion sziget változatossága le fog nyűgözni. Csodálatos hegyvidék buja növényzettel, működő vulkán és dzsungel borította kihunyt kürtők, 3000 méteres hegycsúcs, hatalmas vízesések és pálmafás tengerpartok. A természeti csodákban bővelkedő sziget Franciaország tengerentúli megyéjeként az Európai Únio területe, így a nyugati világ kényelmét sem kell nélkülöznöd. A tűz és a víz szigete - ahogyan Réunion földjét illetik - olyan, mint egy óceánba pottyant édenkert, területének mintegy fele UNESCO világörökségi védelem alatt áll. Túránk során ezt a trópusi, sokszínű vidéket fedezzük fel, amely másfél évszázadon keresztül lakatlan maradt a természetes kikötők hiánya következtében, a hajósok pedig sokáig babonásan elkerülték a vöröslő vulkánkitörések látványa miatt. Ma már kulturális kavalkád tárul elénk és a kreol konyha különlegességeibe is belekóstolhatunk.

A hegyi panorámák után átrepülünk a dodó őshazájába, Mauritiusra, hogy felfedezzük a magazinokból jól ismert álomszép tengerpartjait. A szigetet korallgyűrű övezi, itt átadjuk magunkat a hófehér homokos pálmafás strandok, a bámulatos színű tengerpartok élvezetének. Kalandokat persze ez a sziget is tartogat, megmásszuk a La Morne-félsziget bazaltkúpját, ami az egykori rabszolgaság emblematikus jelképe és ahonnan lélegzetállító a panoráma a “vízalatti vízesésre”. Mark Twain szerint Mauritius készült el előbb és Isten a paradicsomot erről mintázta. Erről mi is meggyőződhetünk, miközben megcsodáljuk a vízeséseket, különleges geológiai képződményeket és sokszínű nemzeti parkokat.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. szeptember 12. -
2021. szeptember 20.
2021. szeptember 11. -
2021. szeptember 21.
Még tudsz jelentkezni
2021. augusztus 08.
Hosszabbítási lehetőség a Reunion alapprogram után! Négy napos extra programmal várjuk azokat, akik szeretnék felfedezni a szomszédos Mauritius  izgalmas túraösvényeit is, vagy csak lazulni szeretnének az álomszép tengerpartokon. A kiegészítő program felára 199.000 Ft. Ha erre a kiegészítő programrészre is jelentkezel, akkor értelemszerűen négy nappal később fogsz hazarepülni. A kiegészítő program az alap programkiírásban szereplő tervezett menetrend után folytatólagosan indul, azaz számodra a teljes program 2021. szeptember 12-én indul Saint-Denisben és 2021. szeptember 24-én ér véget Mauritius szigetén, Mahebourg repterén. Kérjük, hogy részvételi szándékodat időben jelezd felénk! A kiegészítő program minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.
1

 
Saint-Denis
 

Megérkezünk St. Denis-be, Reunion fővárosába, és becsekkolunk a szállodába, ahonnan utunk indul. Repülőjárat érkezésétől függően, amennyiben lesz rá idő, körülnézünk a városban, és egy kellemes vacsora közben tartjuk meg ismerkedési estünket. Szállás: szálló.

2

 
Saint-Denis, Salazie, Hell-Bourg, Saint-Denis
 

A sziget két nagy vulkánja közül az egyik, a Piton des Neiges ma már inaktív, egykori kürtőit pedig trópusi esőerdők borítják. Túránkat a Salazie kaldera felfedezésével kezdjük, ez a sziget három nagy körtúrája közül a legzöldebb a sok csapadéknak köszönhetően. A buja, dús növényzet, a lezúduló vízesések, a hihetetlenül zöld hegyoldalak láttán úgy érezzük, hogy a Jurassic park világába kerültünk. Szűk, szerpentines úton kanyargunk a hegyek közé, az útmentén lépten-nyomon bukkannak elő az újabbnál újabb vízesések. Rövid fotószünetre megállunk a Voile de la Mariée, azaz a Menyasszony fátyla zuhatag előtt. Bemelegítő túránk Grand-Ilet közeléből indul, a vadregényes környezetben, buja növényzet közt kapaszkodunk fel egy hegygerincre, ahonnan bepillanthatunk a szomszédos Mafete kaldera külvilágtól teljesen elzárt katlanába. A nap végén Hellbourg festői települését látogatjuk meg, a fenséges természeti díszletek mellett a tradicionális kreol házakat is megcsodálhatjuk, majd visszatérünk szállásunkra. Túratáv: 5 km, szint: 250 m fel, 250 m le, menetidő: 3 óra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

3

 
Saint-Denis, Ermitage-les-Bains, Cilaos
 

Ma tovább indulunk, hogy a sziget központi részét és a Cilaos kalderát is felfedezzük. Útközben azonban megállunk egy felfrissítő csobbanásra Réunion egyik legszebb tengerparti szakaszán. Az itteni partvidék cápákban gazdag, így a legtöbb helyen tilos fürdeni, de Ermitage-les-Bains egyike azoknak a strandoknak, ahol a vízbe is bemehetünk egy hatalmas korallzátony jótékony védelmében. A mai nap első része így a pihenésé a hosszan elnyúló, fehér homokos tengerparton. Lazulás után a part menti éttermekben megebédelhetünk, majd folytatjuk utunkat a sziget központi hegyvidéke, a Cilaos kaldera felé. Kanyargós utakon a délutáni órákban érkezünk meg Cilaosba, a sziget legmagasabb csúcsának lábánál elhelyezkedő magashegyi faluba. A település a hegyvidék wellness központja, a csúcstúra után mi is tudunk lazulni majd a hőforrásokban. Ha van időnk, este elsétálunk a La Roche Merveilleuse (Csodálatos Szikla) kilátóhelyhez, ahonnan belátni az egész Cilaos-i kalderát. Szállás: bungaló, ellátás: reggeli.

4

 
Cilaos (1214 m), Gîte du Piton des Neiges (2470 m)
 

Utazásunk egyik legnagyobb kihívása az Indiai-óceán legmagasabb csúcsának, a Piton des Neiges-nek a meghódítása. Szállásunkról reggeli után indulunk, a két napos túrához szükséges minimál felszereléssel vágunk neki a nagy kalandnak Az első napon a 2470 méteren levő menedékházig kapaszkodunk fel. Kellemes tempóban haladunk felfelé, a messziről könnyűnek látszó kaptató a valóságban sziklás talaj, amelyen meglehetősen fárasztó az előrejutás. A menedékházba viszonylag korán fel fogunk érni, a gyönyörű látvány azonban kárpótol minket, mivel csodálatos naplementenéző kilátópontok vannak a ház körül. Este pedig jólesik majd a vacsora után a menedékház emeletes ágyain elnyújtózni. Túratáv: 6 km, szint: 1250 m fel, menetidő: 4-5 óra. Szállás: menedékház, ellátás: vacsora.

5

 
Gite (2470 m), Piton des Neiges (3071 m), Cilaos, Saint-Pierre
 

Hajnalban, még sötétben, fejlámpáink fénye mellett indulunk tovább, hogy a napkeltét már a csúcsról csodálhassuk meg. Innen elénk tárul a sziget mindhárom kalderája, a Salazie, a Cilaos és a Mafate, a Piton de la Furnaise vulkán, illetve az óceáni partvidék egy része is. A páratlan látvány megörökítése és némi pihenő után visszaereszkedünk Cilaosba, ahonnan hűséges járművünkkel legurulunk a tengerpartra, és elfoglaljuk szállásunkat Réunion egyik tengerparti nyaralóhelyén. Szállásunk az elkövetkező három éjszakára Saint-Pierre hangulatos városkájában lesz. Szállás: szálló. Túratáv: 3 km, szint: 600 m, menetidő: 3 óra felfelé / táv: 9 km, szint: 1700 m, menetidő: 7-8 óra lefelé. Szállás: bungaló.

6

 
Saint-Pierre, Trou Noir, Langevin, Grand Anse, Saint-Pierre
 

A túrázás látványos, de fárasztó napjai után jól fog esni egy lazább program, a sziget déli és keleti partvidékének felderítése. Először meglátogatunk egy lávabarlangot, majd a Réunionon gyakori lávafolyások egyikén tudunk egy kis sétát tenni. Aztán egy igazi trópusi vízesés következik: a Trou Noir vízesés, ahol akár fürdeni is lehet a természetes sziklamedencékben. Ezután Langevin kicsi faluját látogatjuk meg a tengerparton, ahol egy pici vízesést láthatunk, valamint a tengerben megszilárduló lávaömlés bizarr formáit, barlangokkal, üregekkel, korallok által belakott medencével. A nap hátralevő részét egy nagyon szép, fövenyes partszakaszon, a Grand Anse strandon töltjük el, itt várjuk be a napnyugta remélhetően egyedülálló fényeit is. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

7

 
St. Pierre, Piton de la Fournaise (2632 m), St. Pierre
 

Ez lesz utazásunk egyik legkülönlegesebb napja, Réunion egyetlen működő vulkánját látogatjuk meg, amely évente legalább egyszer kitör. A vulkánhoz kezdetben csodálatosan festői vidéken kanyarog az út, majd elképesztő szerpentinen ereszkedünk le a holdbéli sivatagi tájra és kátyúkon átvergődve érkezünk meg a 2310 méteren fekvő Pas de Bellecombe kilátóhoz. A terület az UNESCO világörökség része, de attól függően, hogy a vulkán éppen milyen aktivitást mutat, lezárások is lehetnek. Innen kezdjük meg túránkat és 563 lépcsőn ereszkedünk le a kaldera medréhez, ahol megtekintjük a kis Formica Leo krátert (2218 m). Elképesztő élmény a színes vulkáni kráterben sétálni. A Dolomieu 900 méter széles aktív kráterét mintegy 2,5 órás túra után érjük el és ha szerencsénk van életreszóló látványban lehet részünk. A túra nagysága a vulkán aktuális állapotától függ, ideális esetben a túratáv: 11 km, szint: 400-500 m le-fel-le-fel, menetidő: 5-6 óra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

8

 
St. Pierre, Foret Bélouve, Niagara falls, Saint-Denis
 

Kényelmes reggeli után indulunk a Les Hautes Plaines, a “magas vidéken” keresztül a sziget északi partja felé. Útközben kitérőt teszünk a Bélouve köderdő misztikus tájain, s eltúrázunk a sziget egyik leghíresebb vízesése, a Trou de Fer kilátópontjához. Itt előfordulhat, hogy párába burkolózik a természeti jelenség (ne feledjük, ez a köderdő sajátossága), de az odavezető út magában szenzációs. A túraösvényt szegélyező guava cserjék édes, piros gyümölcse kellemes felfrissülést nyújt a párás, gyakran ködbe burkolódzó vidéken. Mielőtt visszaérnénk a fővárosba, megállunk még a helyi Niagara vízesésnél is egy fotószünetre. Este tehetünk még egy utolsó sétát St Denisben és egy remek vacsorával vehetünk búcsút ettől a vadregényes szigettől. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

9/+0

 
Saint-Denis / Mauritius: Blue Bay, Port-Louis
 

A mai napon elbúcsúzunk Réunion szigetétől, szervezett programunk már nincs. Azon utasaink, akik csak az alapprogramon vesznek részt, a választott repülési útvonal függvényében ma megkezdik hazautazásukat. Ellátás: reggeli.

Akik a hosszabbításra is jönnek, azokkal a mai napon elhagyjuk Réuniont és átrepülünk Mauritius szigetére, ahol a Sir Seewoosagur Ramgoolam reptéren landolunk. Amit eddig csak képeslapokról ismerünk, most valósággá válik. A Blue Bay türkizkék öblében rögtön egy sznorkelezéssel egybekötött hajókirándulásra indulhatunk a tengeri parkba, hogy megcsodáljuk az Indiai-óceán hihetetlen színes és gazdag víz alatti világát. Lesz időnk arra, hogy búvármaszkban gyönyörködhessünk a trópusi korallokban és a színpompás halakban. Aki a sznorkeltúrát kihagyná, a fehér homokos öbölben lazulhat ez idő alatt. A kellemes strandolás után indulunk buszunkkal Port-Louis közelében található szállásunkra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

10/+1

 
Le Morne-félsziget, Le Morne Brabant, Chamarel
 

Mai túránk Mauritius egyik jelképének számító, különleges alakú hegyére, a Mont Brabantra vezet. Meredek kaptató után érünk az 556 méter magas bazaltkúp csúcsára, ahol lélegzetállító panoráma tárul elénk a “vízalatti vízesésre”. Egykor rabszolgák bujkáltak a hegy barlangjaiban és inkább a mélybe vetették magukat, hogy elkerüljék rabszolgasorsukat. Innen továbbmegyünk a Black River Gorges Nemzeti Parkba, ahol először a 90 méterről aláhulló Chamarel vízesést fogjuk megtekinteni, majd a Coloured Earth, a “hétszínű föld” természeti látnivalóhoz látogatunk. Végül egy kilátóhoz, a Point Sublime-hez sétálunk ki, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Mont Brabantra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli. Mont Brabant túra: 7 km, szint: 450 m fel-le, menetidő: 5 óra, Point Sublime túra: 6 km, szint: 150 m fel-le, menetidő: 3 óra. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

11/+2

 
Le Pouce, Tamarind vízesések, 7 vízesés túra
 

Kalandos túranap lesz a mai, hegyre hágunk és völgybe szállunk. Le Pouce Mauritius központi részén egy 812 méteres kőcsipke, ami messziről megmászhatatlannak tűnik. Lábához érve már látszik a felvezető ösvény egy része, majd az utolsó szakaszon bizony már kézzel-lábbal kell felküzdeni magunkat a csúcsra. A látvány leírhatatlan: körben a sziget hegyeinek buja, trópusi zöldje, az Indiai-óceán végtelen kékje. A csúcshódítás után a vadregényes környezetben fekvő Tamarind vízesésekhez indulunk és az ott található medencékben fogunk fürdőzni. A folyó ezen a helyen 7 gyönyörű vezésessel zúdul alá, ezeket kell megtalálnunk a dzsungel által benőtt útvonalon. Túránk egy kis Hindu templom melletti parkolóból indul. Igazi kihívás átverekedni magunkat a sűrű növényzettel, mohával borított fák és cserjék között a helyenként csúszós talajon, de csodás látvány tárul elénk minden újabb vízesésnél. A hűs medencékben pedig úszkálhatunk, felfrissülhetünk. A legalsó vízesések megközelítése nagyon kitett, veszélyes terepen, úttalan utakon lehetséges, így mi is inkább a felső három vízeséseknél időzünk, majd egy rövid de meredek úton kapaszkodunk vissza túránk kiindulópontjára. Kellemesen elfáradva érünk vissza a szállásunkra, ahol a délutánt a medence partján, pihenéssel töltjük. Szállás: szálló, ellátás: reggeli. Le Pouce túra: 5 km, szint: 400 m fel-le, menetidő: 3 óra Tamarind Falls: táv: 2km, szint 100 m le/fel, időtartam: 3 óra

12/+3

 
Port-Louis / Ile aux Cerfs
 

Utolsó napunkon nem marad más hátra, mint hogy élvezzük a tengert, feltöltődjünk napfénnyel. De hogy még teljesebb képet kapjunk Mauritiusról is, a sziget keleti partvidékén egy fakultatív hajókirándulásra indulhatunk: Ile aux Cerfs kis szigetére. Fehér homok, türkizkék tenger, kristálytiszta víz – ahogy az meg van írva. Hajónkon italok, ebéd és egy kis szórakoztató műsor is vár ránk, a parton pedig szabaprogram keretében csobbanhatunk a nekünk legszimpatikusabb partszakaszokon. Szállásunkra a kora esti órákban térünk vissza, útba ejtve egy nagyobb beváráslóközpontot, ahol az otthonra szánt ajándékokat, szuveníreket is beszerezhetjük. Szállásunkon megtartjuk búcsúestünket. Szállás: szálló, ellátás: reggeli.

13/+4

 
Port-Louis, Mahebourg
 

A mai napon elbúcsúzunk Mauritius szigetétől, szervezett programunk már nincs. Repülőjárat indulásától függően megkezdjük hazautazásunkat. Ellátás: reggeli.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés