Dolomitok gyalogtúrák (Sella)

Sziklatornyok és tavak között a Sella-, és Marmolada-csoport környékén.

Tekintettel a Dolomitok túráink népszerűségére, a Cortina d’Ampezzo-t övező varázslatos tájak, és a Rosengarten-csoport csipkézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezúttal a Sella- és Marmolada-csoport környékét látogatjuk meg. Zöld alpesi legelők, az égbetörő sziklacsipkék között túrázunk, és meghódítunk nem egy gyönyörű panorámájú magashegyi csúcsot, a dél-tiroli felejthetetlen tájon. A többi Dolomitok programunkhoz hasonlóan a via ferrata és a gyalogtúra csoport egymástól eltérő útvonalakon halad.

Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
Mivel a párhuzamosan haladó gyalogtúrás és ferrátás programok hosszúságát a résztvevők erőnléte és az aktuális terepviszonyok jelentősen befolyásolják, fel kell készülni arra, hogy a buszhoz nem tudunk percre pontosan visszaérkezni. Hosszabb-rövidebb várakozások mindkét csoport esetén lehetségesek, bármennyire is igyekeztünk nagyjából hasonló időtartamú programokat egymás mellé válogatni! Megértéseteket köszönjük!
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás 20:15 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 20.30 órakor! Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Viél Del Pan (2430 m), Fedaiai-tó (2053 m)
 

A Fassa-völgyi kempingünkbe érkezést követően egy félnapos, de rendkívül látványos panorámatúrára indulunk. Pár száz méter szint leküzdése után felérünk a gerincre, ahol csodálatos látvány fogad: szemben, a túlsó hegyen a Marmolada-gleccser fehérlik, jobbra a Colac, mögöttünk pedig a Sella-csoport impozáns sziklatömbjei. Túránkat a hegy déli oldalán, valamivel a gerinc alatt folytatjuk, kevés szintkülönbséggel. Út közben több menedékház mellett is elhaladunk, egyikükbe be is térünk némi felfrissülésre. A panoráma folyton változik, minden kanyarral újabb látvány tárul a szemünk elé, s a Marmolada alatt felbukkan a Fedaia-tó is a völgyben. Ez a tó a mai napi túránk végpontja is egyben, melyhez egy keskeny, köves, meredek ösvényen fogunk leereszkedni. Szállás: kemping. (Táv: 9 km, menetidő: 5 óra, Szint: 400 méter.)

3

 
Passo Gardena (2121 m), Forc. de Crespëina (2528 m)
 

Ma az Alta Badia nevű vidéken fogunk egy látványos körtúrát tenni, mely már a Dél-Tirol autonóm tartomány részét képzi. A Gardena-hágóból, 2121 méteres magasságból indulunk, ahonnan felkapaszkodunk a Forc. Cier impozáns sziklatornyaihoz (2515 m). Mintha a hegyek amfiteátrumában lennének: a katlan és környéke tele van hihetetlen és mesés alakzatokkal. Utunkat kevésbé meredeken folytatjuk a Crespëina-hágóhoz (2528 m), mely egyben a mai túránk legmagasabb pontja is. Sziklás, gazdag formavilágú tájon haladunk tovább, majd uzsonnázunk az út menti Crespëina-tó partján. Alacsonyabb tájakra érve a panorámás út előbb igazi sziklakerti környezetben, majd alpesi legelős, végül helyenként erdővel borított vidéken át, patakokat átszelve vezet vissza túránk kiindulópontjára. Szállás: kemping. (Táv: 17 km, menetidő: 7-8 óra, szint: 700 méter fel/le.)

4

 
Passo Pordoi (2239 m), Piz Boé (3152 m)
 

Ma a Sella-csoport legmagasabb csúcsára, a Piz Boé meghódítására indulunk. A túra kiinduló pontja a Pordoi-hágó (2239 méter), innen hosszú, szerpentines emelkedéssel küzdjük fel magunkat a 2829 méteren fekvő Forc. Del Pordoi házhoz. Rövid pihenőt tartunk, kigyönyörködjük magunkat az elénk táruló magashegyi tájban, majd csúcshódításra indulunk. Innen már kevésbé meredek emelkedőn vezet az utunk. A csúcs alatt nehezebb részhez érkezünk: a sziklákon való felkapaszkodást több helyen mesterséges lépések és drótkötél beültetések segítik. A csúcsra érve megpihenünk, elfogyasztjuk a jól megérdemelt csúcs-csokikat, majd az általunk már ismert úton túrázunk vissza a Forc.Del Pordoi menedékházhoz. Innen a hosszú ereszkedést követően (túrabot használata nagyon sokat segít!) visszaérkezünk a Pordoi-hágóba, majd visszatérünk kempingünkbe. (Táv: 11 km,menetidő: 8-9 óra, szint: 900 méter fel/le.)

5

 
Passo Falzarego (2105 m), Piccolo Lagazuoi (2778 m), Budapest
 

Utolsó napunkon az összecsomagolást és a reggelit követően elhagyjuk a szállásunkat és elbúcsúzunk a Fassa-völgytől. Másfél-két órás buszozást követően megérkezünk a 2105 méteren fekvő Falzarego-hágóhoz, ahonnan felvonó segítségével perceken belül feljutunk 2758 méterre, ahol csodálatos körpanoráma fogad bennünket, különösen impozáns rálátással a szomszédos Tofana di Roses impozáns tömbjére. Rövid sétával feljutunk a Piccolo Lagazuoi 2778 méteres csúcsára, majd levezető programként a híres-hírhedt Lagazuoi alagútban ereszkedünk vissza buszunkhoz. Az első világháborúban itt húzódó frontvonalnak kétségtelenül ez az egyik legdöbbenetesebb katonai létesítménye. A hegy belsejében kivájt, spirálszerűen körbefutó, meredek katonai alagút mintegy 400 méteres szintkülönbséget hidal át. Drótkötéllel van biztosítva az alagút, sisakra, kesztyűre, továbbá egy jó fejlámpára szükségünk lesz. A barlangban szinte végig kiépített lépcsőkön ereszkedünk, onnan kijutva viszont még egy 200-300 méteres törmelékes ösvény vár ránk, mire a völgybe visszaérünk, ahol rövid pihenő után beszállunk az autóbuszba és hazautazunk. Érkezés Budapestre késő este, 23-24 óra környékén.

(Táv: 4 km, menetidő: 3-4 óra, szint: 20 méter fel, 673 méter le.)

Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés