Vietnam (észak)

Vietnam legizgalmasabb részei és Indokína legmagasabb csúcsa

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!
Vietnam különös világ; egyszerre ősi és fiatal ország. Több ezer éves ősi kultúrák egzotikus emlékei, évszázados hagyományok szövik át a mindennapi életet, amely meglepően modern és fiatalos. Felhőkarcolók, 21. századi irodaházak, mindenhol divatos fiatalok. A zsibongó piacok színes forgatagát, nehéz illatait, a révedező pagodák halk mantrázása, szelíd füstölő illata töri meg. Álomszerű világ ez, melyben a kockás takaróként húzódó rizsföldeknek a türkizkék tenger szab határt. Bámulatba ejtő természeti szépségek, varázslatos mészkőszirtek otthona, melyeket misztikus legendák öveznek. Páratlan gasztronómiai élvezetek, pikáns konyhaművészet hazája, melyet érzékeink sosem felednek. Szabadjára engedjük a mindannyiunk lelkében ott szunnyadó csavargót, hagyjuk, hogy az utazás ereje átformáljon bennünket.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Hanoi óvárosa,
- Sapa teraszos rizsföldjei és gyönyörű környezete,
- az észak-vietnami hegyi törzsek különös kultúrája,
- Indokína legmagasabb csúcsa a Fansipan (3143 m),
- Halong-öböl (UNESCO Világörökség),
- a különleges hangulatú Cat Ba szigete,
- Tam Coc csodálatos mészkő kúpjai.
Időpontok
Indulás-érkezés*
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. szeptember 13. -
2021. szeptember 24.
2021. szeptember 12. -
2021. szeptember 25.
Még tudsz jelentkezni
2021. augusztus 08.
1

 
Hanoi
 

Érkezés Hanoi-ba. Ma próbálunk akklimatizálódni a nyüzsgő, belvárosi forgataghoz, ami európai ember számára kicsit sok lehet. Ellátogatunk a népszerű éjszakai piacra, és vacsorázunk egyet a kis ételárusok egyikénél. Szállás: szálló.

2

 
Hanoi, éjszakai vonatozás
 

Reggeli után felfedezzük a város látnivalóit. Itt helyi önkéntes idegenvezető fiatalok csatlakoznak hozzánk, és gyalog indulunk a labirintusszerű óvárosban, elsétálunk a Hoan Kiem-tóhoz, ahol megtekintjük a szigeten álló pagodát, a Den Ngoc Son-t, és meghallgatjuk a tó legendáját. Útközben a francia gyarmati építészet, a kínai hagyományok és a szocializmus bájos keveréke határozza meg a negyed hangulatát. Kihagyhatatlan látnivaló Van Mieu, az Irodalom Temploma, ami egy évezrede szolgálja a tudást, a mai napig ide zarándokolnak el a végzős diákok. Eredetileg a császári udvar hivatalnokait képezték itt, Konfuciánus kegyhelyként is szolgál. A Hoa Lo börtön a franciák és amerikaiak elleni évszázad küzdelmeinek állít emléket. Bizarr látvány a lezuhant repülőroncsok és a börtön egykori celláiban sétálni. Chua Mot Cot egy egyetlen oszlopon álló ezeréves pagoda, ami egy lótuszvirágot szimbolizál. Kihagyhatatlan látnivaló Ho Chi Minh Mauzóleuma. Sajnos évente több hetet vesz igénybe Hó Apó testének karbantartása, ekkor Moszkvába viszik, a mauzóleum nem látogatható. Ha szerencsénk van, akkor mai nap felkeressük ezt a bizarr emlékhelyet is. Számítsunk egy kis szigorra és rengeteg emberre. Éjszaka aztán vonatra szállunk és északra indulunk a hegyekbe. Szállás: vonatkabin, ellátás: reggeli.

3

 
Sapa
 

Reggel érkezünk vonattal a hegyvidékre, majd megreggelizünk. Innen egy látványos sétát teszünk a környező falvakba, rizsteraszok bambuszerdők és népviseletbe öltözött helyiek között. Ebéd egy helyi családnál. Délután ismét sétálunk egyet, ez már a Hmong törzsek területe, de az éjszakát egy Dzua-törzsnél fogjuk tölteni. Szállás: homestay. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

4

 
Sapa, Fansipan menedékház (2750 m)
 

A mai napon egy keményebb, egész napos túrára indulunk, hiszen célunk egész Indokína legmagasabb csúcsa, a 3000 méter fölé magasodó Fansipan. Kiadós reggelink után túránk 1900 méter körül indul, majd leginkább köd- és bambuszerdők sűrűjében halad, melyeket itt-ott rizsföldek váltanak fel. A csúcstúra első napja technikai nehézséget nem tartogat, igaz a sokszor esős és felhős időben a terep kifejezetten csúszós, saras tud lenni. Kemény menetelés végén, 2700 méter fölött érkezünk be menedékházunkba, ahol helyi segítőink elkészítik a meleg vacsorát. Túratáv: 12 km, szint: 850 méter fel, menetidő: 6-7 óra. Szállás: menedékházban, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

5

 
Fansipan (3143 m), Sapa
 

Sötétben, fejlámpák fényénél indul hajnali csúcstámadásunk, hogy a napfelkeltét már Indokína legmagasabb csúcsáról, 3143 méter magasról élvezhessük. Szép idő esetén a panoráma minden izzadtságcseppért kárpótolni fog minket. A lefelé úton a hegyre tartó felvonók segítségét vesszük igénybe, és dél körül már ismét Sapában leszünk. Aki még nem fáradt el eléggé, azokkal délután újabb rövid sétákat tehetünk, ahol érintünk majd törzsi falvakat, vízeséseket és hallhatunk történeteket a helyiektől. Túratáv: 4 km, szint: 400 méter fel. Szállás: szálló. Ellátás: reggeli.

6

 
Sapa
 

Reggelink után egy hmong törzsbeli vezető érkezik értünk és elvisz a falujába. Itt tanulhatunk a szokásokról, építészetről, és kóstolhatunk helyi ízeket. Az ösvény rizsföldek, gyümölcsösök és fenyvesek között vezet, a helyi lakosok a Hmong és a vörös Dao törzsből kerülnek ki. Innen kimegyünk a vasútállomásra és Hanoi a végcél az éjszakai utazás során. Szállás: vonatkabin. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

7

 
Hanoi, Halong
 

Reggeli után értünk jön buszunk, helyi idegenvezetőnkkel, ami a Ha Long-öbölbe visz minket. A délelőtt utazással telik keresztül a vidéken, a buszablakból láthatjuk, hogyan élnek a vidéki emberek, tanulunk pár dolgot is róluk idegenvezetőnktől. Ha Long városában szállunk hajóra. A hajó tradicionális vietnami fahajó, kabinokkal, étkezővel, bárral. Itt welcome drinkkel és ebéddel kezdünk, a szakácsok mindig kitesznek magukért. Elfoglaljuk kabinjainkat, majd csodálhatjuk a szigeteket ahogy egyre beljebb kerülünk a csodák közé. Első célpontunk a Thien Cung barlang, ahol keresztül sétálunk a csodálatos cseppkő képződményekkel büszkélkedő kivilágított üregen. Ezután ismét jönnek a hullámok, megközelítjük éjszakai horgonyzóhelyünket, gyönyörködünk a naplementében, lehetőség van éjszakai fürdőzésre is. Szállás: hajókabin, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

8

 
Halong, Majom-sziget
 

Napfelkelte, mint a mozikban; így indul a napunk, ha korán kelünk. Elhagyjuk hajónkat és busszal keresztülutazunk Cat Ba szigetén, mire eljutunk Beo kikötőjébe. Itt másik hajóra szállunk, amelyik elvisz minket a Monkey Islandra, ahol szállásunk lesz az éjszakára. Egy homokos öblöt képzeljünk el a dzsungelben, déltengeri bungalókkal, pazar stranddal. Ebéd után strandolás, biliárdozás, csocsózás, kajakozás, majd csendes pihenő után egy rövid, de roppant nehéz túra vezet a Majom-strandra. Éles mészkősziklákon, sokszor négykézláb jutunk át a túlpartra. Itt majmok rohangálnak a turisták között, kukáznak, családi életet élnek. A délután további része nyugodtan, napozva, koktélozva telik. Szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

9

 
Halong, Cat Ba-sziget
 

Reggeli után ismét hajóra szállunk és visszatérünk a nagy szigetre, Cat Bára. Itt ebédre érkezünk meg szállodánkba. A lakoma után érkezik buszunk és a sziget belsejébe repít minket, ahol a sziget nagy részét elfoglaló Nemzeti Parkban túrázunk egyet. A park nevezetessége a világ egyik legritkább majomfajtája a langur, de mivel csak pár tucat él belőle, nem biztos, hogy meg tudjuk pillantani őket. Egy meredek őserdei ösvényen haladva célunk egy kilátó, ahol fantasztikus panoráma vár. Délután a városban még el tudunk menni strandolni vacsora előtt. Szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.

10

 
Cat Ba, Hanoi
 

Reggel ismét hajóra szállunk, Cat Ba kikötőjéből indul hajónk. Ebédünket még a hajón költjük el, ezután kikötünk a szárazföldön, majd busszal irány Hanoi. Itt délután szabadprogram keretében még csatangolhatunk az óvárosban, este pedig ismét egy közös program következik: elmegyünk a Vízi-bábszínházba. A vízi bábozás az évszázadok alatt alakult ki a rizsföldeken, elmesélve fiktív vagy megtörtént sztorikat. Szállás: szálló, ellátás: reggeli, ebéd.

11

 
Hanoi, Tam Coc
 

A mai napon lehetőség nyílik egész nap császkálni Hanoi hangulatos utcáin, megvenni az ajándékokat, jókat enni, vagy csak beülni egy masszázsra. Ha valaki azonban az utolsó napra is újabb kalandokat szeretne, azokkal egy egész napos kirándulásra indulhatunk Tam Coc csodálatos mészkő süveghegyeihez. Kisbuszunkkal alig két óra érjük el a Hanoi-tól délre fekvő természetvédelmi területet, ahol igény szerint elmehetünk egy kerékpáros túrára, feltúrázhatunk egy kilátópontra, vagy épp részt vehetünk egy csónakos kiránduláson is. Rizsföldek, mindenfelé mészkő kúpok, és igazi vidéki hangulat, mi más kellhet még utolsó vietnami napunkra. Aktív napunk végén a késő délutáni órákban visszautazunk Hanoi-ba. Itt aztán újra együtt lesz csapatunk és megtartjuk búcsúvacsoránkat egy hangulatos étteremben. Szállás: szállóban, ellátás: reggeli, a fakultatív kiránduláson egy ebéd.

12

 
Hanoi
 

A nemzetközi járat indulásának függvényében transzfer a reptérre, majd hazautazás Magyarországra.

Az oldalon látható fotókat Gáspár Attila és Gutter Krisztián készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés