Bejelentkezés

Vietnam (észak)

Vietnam legizgalmasabb részei és Indokína legmagasabb csúcsa

Vietnam különös világ; egyszerre ősi és fiatal ország. Több ezer éves ősi kultúrák egzotikus emlékei, évszázados hagyományok szövik át a mindennapi életet, amely meglepően modern és fiatalos. Felhőkarcolók, 21. századi irodaházak, mindenhol divatos fiatalok. A zsibongó piacok színes forgatagát, nehéz illatait, a révedező pagodák halk mantrázása, szelíd füstölő illata töri meg. Álomszerű világ ez, melyben a kockás takaróként húzódó rizsföldeknek a türkizkék tenger szab határt. Bámulatba ejtő természeti szépségek, varázslatos mészkőszirtek otthona, melyeket misztikus legendák öveznek. Páratlan gasztronómiai élvezetek, pikáns konyhaművészet hazája, melyet érzékeink sosem felednek. Szabadjára engedjük a mindannyiunk lelkében ott szunnyadó csavargót, hagyjuk, hogy az utazás ereje átformáljon bennünket.

Kiemelt látnivalók utazásunk során:
- Hanoi óvárosa,
- Sapa teraszos rizsföldjei és gyönyörű környezete,
- az észak-vietnami hegyi törzsek különös kultúrája,
- Indokína legmagasabb csúcsa a Fansipan (3143 m),
- Halong-öböl (UNESCO Világörökség),
- a különleges hangulatú Cat Ba szigete,
- Tam Coc csodálatos mészkő kúpjai.
Időpontok
  • 1. nap Hanoi

    1
    Érkezés Hanoi-ba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, ahonnan programunk indul. Ma próbálunk akklimatizálódni a nyüzsgő, belvárosi forgataghoz, ami európai ember számára kicsit sok lehet. Ellátogatunk a népszerű éjszakai piacra, és vacsorázunk egyet a kis ételárusok egyikénél. Szállás: szálloda.
  • 2. nap Hanoi

    1
    Reggeli után felfedezzük a város látnivalóit. Gyalog indulunk a labirintusszerű óvárosba, elsétálunk a Hoan Kiem-tóhoz, ahol megtekintjük a szigeten álló pagodát, a Den Ngoc Son-t, és meghallgatjuk a tó legendáját. Útközben a francia gyarmati építészet, a kínai hagyományok és a szocializmus bájos keveréke határozza meg a negyed hangulatát. Kihagyhatatlan látnivaló Van Mieu, az Irodalom Temploma, ami egy évezrede szolgálja a tudást, a mai napig ide zarándokolnak el a végzős diákok. Eredetileg a császári udvar hivatalnokait képezték itt, Konfuciánus kegyhelyként is szolgál. A Hoa Lo börtön a franciák és amerikaiak elleni évszázad küzdelmeinek állít emléket. Bizarr látvány a lezuhant repülőroncsok és a börtön egykori celláiban sétálni. Chua Mot Cot egy egyetlen oszlopon álló ezeréves pagoda, ami egy lótuszvirágot szimbolizál. Kihagyhatatlan látnivaló Ho Chi Minh Mauzóleuma. Sajnos évente több hetet vesz igénybe Hó Apó testének karbantartása, ekkor Moszkvába viszik, a mauzóleum nem látogatható. Ha szerencsénk van, akkor mai nap felkeressük ezt a bizarr emlékhelyet is. Számítsunk egy kis szigorra és rengeteg emberre. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
  • 3. nap Hanoi, Sapa

    2
    Ma kora hajnalban útra kelünk, hogy a már a déli órákban megérkezhessünk Vietnam legendás hegyvidékére, a Sapa környéki tájakra. érkezésünk után elsőként egy látványos sétát teszünk a környező falvakba, rizsteraszok, bambuszerdők és népviseletbe öltözött helyiek között. Ez itt a Hmong törzsek területe, ahol a helyiek egyedi életvitelével, szokásaival is megismerkedünk. Szállás: homestay. Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
  • 4. nap Fansipan (3143 m), Sapa, Hanoi

    2
    Ma Indokína legmagasabb csúcsára, a 3143 méter magas Fansipanra kirándulunk. Felvonóval utazunk a csúcsig, ahol nem csak Vietnam legnagyobb Buddha szobrát láthatjuk, de szép idő esetén elképesztő panoráma  tárul elénk.  A lefelé úton ismét a felvonó segítségét vesszük igénybe, és ebédidő  környékén már ismét Sapában leszünk. Aki még nem fáradt el eléggé, azokkal egy újabb rövid sétát tehetünk a közelben, majd buszra szállunk és visszautazunk a már ismerős hanoi szállásunkra, ahova a késő esti órákban érkezünk. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
  • 5. nap Hanoi, Halong

    2
    Reggeli után értünk jön buszunk, helyi idegenvezetőnkkel, ami a Ha Long-öbölbe visz minket. A délelőtt utazással telik keresztül a vidéken, a buszablakból láthatjuk, hogyan élnek a vidéki emberek, tanulunk pár dolgot is róluk idegenvezetőnktől. Ha Long városában szállunk hajóra. A hajó tradicionális vietnami fahajó, kabinokkal, étkezővel, bárral. Itt welcome drinkkel és ebéddel kezdünk, a szakácsok mindig kitesznek magukért. Elfoglaljuk kabinjainkat, majd csodálhatjuk a szigeteket ahogy egyre beljebb kerülünk a csodák közé. Első célpontunk a Thien Cung barlang, ahol keresztül sétálunk a csodálatos cseppkő képződményekkel büszkélkedő kivilágított üregen. Ezután ismét jönnek a hullámok, megközelítjük éjszakai horgonyzóhelyünket, gyönyörködünk a naplementében, lehetőség van éjszakai fürdőzésre is. Szállás: hajókabin, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
  • 6. nap Halong, Majom-sziget

    2
    Napfelkelte, mint a mozikban; így indul a napunk, ha korán kelünk. Elhagyjuk hajónkat és busszal keresztülutazunk Cat Ba szigetén, mire eljutunk Beo kikötőjébe. Itt másik hajóra szállunk, amelyik elvisz minket a Monkey Islandra, ahol szállásunk lesz az éjszakára. Egy homokos öblöt képzeljünk el a dzsungelben, déltengeri bungalókkal, pazar stranddal. Ebéd után strandolás, biliárdozás, csocsózás, kajakozás, majd csendes pihenő után egy rövid, de roppant nehéz túra vezet a Majom-strandra. Éles mészkősziklákon, sokszor négykézláb jutunk át a túlpartra. Itt majmok rohangálnak a turisták között, kukáznak, családi életet élnek. A délután további része nyugodtan, napozva, koktélozva telik. Szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
  • 7. nap Halong, Cat Ba-sziget

    2
    Reggeli után ismét hajóra szállunk és visszatérünk a nagy szigetre, Cat Bára. Itt ebédre érkezünk meg szállodánkba. A lakoma után érkezik buszunk és a sziget belsejébe repít minket, ahol a sziget nagy részét elfoglaló Nemzeti Parkban túrázunk egyet. A park nevezetessége a világ egyik legritkább majomfajtája a langur, de mivel csak pár tucat él belőle, nem biztos, hogy meg tudjuk pillantani őket. Egy meredek őserdei ösvényen haladva célunk egy kilátó, ahol fantasztikus panoráma vár. Délután a városban még el tudunk menni strandolni vacsora előtt. Szállás: lodge, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora.
  • 8. nap Cat Ba, Hanoi

    Reggel ismét hajóra szállunk, Cat Ba kikötőjéből indul hajónk. Ebédünket még a hajón költjük el, ezután kikötünk a szárazföldön, majd busszal irány Hanoi. Itt délután szabadprogram keretében még csatangolhatunk az óvárosban, este pedig ismét egy közös program következik: elmegyünk a Vízi-bábszínházba. A vízi bábozás az évszázadok alatt alakult ki a rizsföldeken, elmesélve fiktív vagy megtörtént sztorikat. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli, ebéd.
  • 9. nap Hanoi, Tam Coc

    Ma újabb kalandok elé nézünk és egy egész napos kirándulásra indulunk Tam Coc csodálatos mészkő süveghegyeihez. Kisbuszunkkal alig két óra érjük el a Hanoi-tól délre fekvő természetvédelmi területet, ahol igény szerint elmehetünk egy kerékpáros túrára, feltúrázhatunk egy kilátópontra, vagy épp részt vehetünk egy csónakos kiránduláson is. Rizsföldek, mindenfelé mészkő kúpok, és igazi vidéki hangulat, mi más kellhet még utolsó vietnami napunkra. Aktív napunk végén a késő délutáni órákban visszautazunk Hanoi-ba. Itt aztán újra együtt lesz csapatunk és megtartjuk búcsúvacsoránkat egy hangulatos étteremben. Szállás: szálloda, ellátás: reggeli.
  • 10. nap Hanoi

    Összepakolunk és a repülőjáratok indulásától függően hazaindulunk. A mai napra szervezett programunk már nincs. Ellátás: reggeli.
Az oldalon látható fotókat Gáspár Attila és Gutter Krisztián készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.