Dolomitok gyalogtúrák (Cortina)

Csodás sziklatornyok között Cortina ’d Ampezzo környékén.

Töretlen népszerűséggel szervezzük immár évek óta gyalogtúráinkat a Dolomitok lenyűgöző, páratlan szépséggel bíró hegyormaihoz. A célunk az, hogy minél többen megismerhessétek ezt a lenyűgöző szépségű sziklavilágot, amely sokak szerint egyértelműen az Alpok legszebb szeglete. Sella-csoport környéki panorámák, és a Rosengarten-csoport  csikézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezúttal a Cortina környéki lenyűgöző sziklavilágot látogatjuk meg, ez volt sok évvel ezelőtt az első Dolomitok programunk. Gyalogtúrás programunk a via ferrata programmal párhuzamosan halad, ugyanazzal a busszal utazunk, ugyanabban a kempinben lesz a szállásunk, minden nap ugyanazokat a térségeket járjuk be, csak míg ferrátázó túra társaink a függőleges sziklafalakon kapaszkodnak egyre feljebb, addig mi a völgyekben, a hegycsúcsok körül, kiépített ösvényeken túrázva élvezzük az egyedülálló panorámát és a természet közelségét, hogy a nap végén aztán felváltva mesélhessük egymásnak friss élményeinket! A többi Dolomitok programunkhoz hasonlóan a via ferrata és a gyalogtúra csoport egymástól eltérő útvonalakon halad.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2018. július 04. -
2018. július 08.
A jelentkezés lezárult
2018. április 29.
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás 21.30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 22 órakor. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Cortina d’Ampezzo, Lago de Federa (2046 m)
 

Reggel érkezünk meg a Cortina d’Ampezzo körüli gyönyörű tájakra. Elfoglaljuk kempingünket, majd egy félnapos túrára indulunk a festői szépségű Federa tóhoz. Rövid buszozást követően megérkezünk a Croda da Lago hegy lábához, túránk kiinduló pontjához. Innen erdei úton kezdjük meg a kapaszkodást először enyhén majd erősebben emelkedő ösvényen, az időnként kibukkanó kilátásban gyönyörködve. Majd egyszer csak kinyílik a táj, és rövid ereszkedést követően máris a Lago da Federa partján találjuk magunkat, mely a Dolomitok egyik legszebb fekvésű hegyi tava. Itt ebéd- és fotó szünetet tartunk, majd egy másik erdei úton leereszkedünk a völgybe, és visszabuszozunk szállásunkra. Szállás kempingben. Menetidő: 4 óra, szint: 400 méter fel, 800 méter le.

3

 
Cortina d’Ampezzo, Paterno-nyereg (2454 m), Tre Cime di Lavaredo
 

Ma a Tre Cime di Lavaredo sziklatornyait, a Dolomitok talán leghíresebb, emblematikus sziklaalakzatát járjuk körbe. Szállásunkról busszal jó másfél óra alatt érkezünk az Auronzó-menedékház melletti parkolóba, ahol körtúránk kezdetét veszi. Széles, kiépített úton jutunk el előbb a Lavaredo, majd a Locatelli-menedékházhoz. Itt megpihenhetünk, leereszkedhetünk a közeli tengerszemekhez, avagy bemerészkedhetünk a Monte Paterno gerincében húzódó világháborús alagutak alsó szakaszára. (fejlámpa szükséges!) A menedékházhoz visszatérve aztán átvágunk a Lavaredo-tornyok előtti fennsíkon, s néhány kisebb tengerszemet érintve a Forc. Col di Mezzo hágóján átkelve hamarosan vissza is érkezünk az Auronzó-menedékházhoz. Bevárjuk a ferrátás csapatot, majd szállásunkra utazunk. Amennyiben időnk engedi, este rövid látogatást teszünk Cortina d’Ampezzo romantikus belvárosába, ahol beülhetünk egy jó pizza-vacsorára is. Szállás kempingben. Menetidő: 5 óra, szint: 350 méter. Szállás kempingben. Menetidő: 5 óra, szint: 350 méter.

4

 
Cortina d’Ampezzo, Monte Nuvolau (2574 m)
 

Ma ismét egy rendkívül látványos, de hosszabb és technikásabb körtúrára indulunk. Míg a ferrátás csapat a Tofana di Rozes falain kapaszkodik fölfelé, addig mi a Nuvolau 2574 méteres csúcsát célozzuk meg. Túránk a Bai di Dones apró hegyi tavától, 1900 méteres magasságból indul. Innen kaptatunk fel előbb erdei ösvényen, majd erdészeti úton a Cinque Torri magányosan álló sziklatornyaihoz, amelyeket megkerülve egy lankás emelkedő után érünk az Averau-menedékházhoz (2413 m). A menedékháztól a Monte Nuvolau északnyugati gerincén már relatív könnyedén felsétálunk a 2574 méteres csúcsra, ahonnan lélegzetelállító körpanorámát élvezhetünk. A Nuvolau-nyeregbe visszatérve aztán a szomszédos Averau impozánsan kiemelkedő, 2647 méteres csúcsát megkerülve, a Limides-tengerszem (2171 m) érintésével térünk vissza túránk kiindulópontjára. Szállás kempingben. Menetidő: 6 óra, szint: 700 méter.

5

 
Cortina d’Ampezzo, Rifugio Pomédes (2303 m), Rifugio Dibona (2037 m), Budapest
 

Ma egy levezető panoráma-túrát teszünk a Punta Anna hegy oldalában: először felvonó segítségével felröppenünk a 2303 méter magasan fekvő Pomédes menedékházhoz, ahonnan gyalog indulunk tovább. Először egy meredek, törmelékes lejtőn leereszkedünk a Dibona házhoz, ahonnan már egy széles köves út vezet a Duca d’Aosta házhoz. Itt találkozunk a ferrátás csapattal, majd felvonó segítségével visszaereszkedünk az autóbuszunkhoz. Búcsút veszünk a Dolomitoktól, és elindulunk Budapest irányába. Hazaérkezésünk késő estére, 23-24 óra környékére várható.  Menetidő: 2 óra, szint: 200 méter fel, 500 méter le.

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés