Dolomitok gyalogtúrák (Cortina)

Csodás sziklatornyok között Cortina ’d Ampezzo környékén.

Töretlen népszerűséggel szervezzük immár évek óta gyalogtúráinkat a Dolomitok lenyűgöző, páratlan szépséggel bíró hegyormaihoz. A célunk az, hogy minél többen megismerhessétek ezt a lenyűgöző szépségű sziklavilágot, amely sokak szerint egyértelműen az Alpok legszebb szeglete. Sella-csoport környéki panorámák, és a Rosengarten-csoport  csikézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezúttal a Cortina környéki lenyűgöző sziklavilágot látogatjuk meg, ez volt sok évvel ezelőtt az első Dolomitok programunk. Gyalogtúrás programunk a via ferrata programmal párhuzamosan halad, ugyanazzal a busszal utazunk, ugyanabban a kempinben lesz a szállásunk, minden nap ugyanazokat a térségeket járjuk be, csak míg ferrátázó túra társaink a függőleges sziklafalakon kapaszkodnak egyre feljebb, addig mi a völgyekben, a hegycsúcsok körül, kiépített ösvényeken túrázva élvezzük az egyedülálló panorámát és a természet közelségét, hogy a nap végén aztán felváltva mesélhessük egymásnak friss élményeinket! A többi Dolomitok programunkhoz hasonlóan a via ferrata és a gyalogtúra csoport egymástól eltérő útvonalakon halad.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2016. augusztus 17. -
2016. augusztus 21.
A jelentkezés lezárult
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás 21.30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 22 órakor. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Cortina d’Ampezzo, Posporcora-hágó (1711 m), Travenanses-kanyon, Fanes-vízesések
 

Reggel érkezünk meg a Cortina d’Ampezzo körüli gyönyörű tájakra. Elfoglaljuk kempingünket, majd egy félnapos, de rendkívül változatos túrára indulunk a Col Rosa 2166 méteres markáns hegytömbje körül. Kezdetben erdészeti úton haladunk, majd egy meredek, szerpentines kaptató után elérjük túránk legmagasabb pontját, ahonnan rövid kitérőkkel megközelíthetjük a Fanes vízeséseket, sőt akár bemerészkedhetünk a zubogó vízfalak mögé is. Leereszkedve a Travenanzes-patak egyedülálló kanyonvölgyének hatalmas, függőleges sziklafalait  csodálhatjuk meg, majd egy újabb kaptató után átkelünk a Posporcora-hágón és a Col Rosa tömbjét megkerülve visszatérünk szállásunkra. Szállás kempingben. Menetidő: 6-7 óra, szint: 640 méter.

3

 
Cortina d’Ampezzo, Paterno-nyereg (2454 m), Tre Cime di Lavaredo
 

Ma a Tre Cime di Lavaredo sziklatornyait, a Dolomitok talán leghíresebb, emblematikus sziklaalakzatát járjuk körbe. Szállásunkról busszal jó másfél óra alatt érkezünk az Auronzó-menedékház melletti parkolóba, ahol körtúránk kezdetét veszi. Széles, kiépített úton jutunk el előbb a Lavaredo, majd a Locatelli-menedékházhoz. Itt megpihenhetünk, leereszkedhetünk a közeli tengerszemekhez, avagy bemerészkedhetünk a Monte Paterno gerincében húzódó világháborús alagutak alsó szakaszára. (fejlámpa szükséges!) A menedékházhoz visszatérve aztán átvágunk a Lavaredo-tornyok előtti fennsíkon, s néhány kisebb tengerszemet érintve a Forc. Col di Mezzo hágóján átkelve hamarosan vissza is érkezünk az Auronzó-menedékházhoz. Bevárjuk a ferrátás csapatot, majd szállásunkra utazunk.Szállás kempingben. Menetidő: 5 óra, szint: 350 méter.

4

 
Cortina d’Ampezzo, Monte Nuvolau (2574 m)
 

Ma ismét egy rendkívül látványos, de hosszabb és technikásabb körtúrára indulunk. Míg a ferrátás csapat a Tofana di Rozes falain kapaszkodik fölfelé, addig mi a Nuvolau 2574 méteres csúcsát célozzuk meg. Túránk a Bai di Dones apró hegyi tavától, 1900 méteres magasságból indul. Innen kaptatunk fel előbb erdei ösvényen, majd erdészeti úton a Cinque Torri magányosan álló sziklatornyaihoz, amelyeket megkerülve egy lankás emelkedő után érünk az Averau-menedékházhoz (2413 m). A menedékháztól a Monte Nuvolau északnyugati gerincén már relatív könnyedén felsétálunk a 2574 méteres csúcsra, ahonnan lélegzetelállító körpanorámát élvezhetünk. A Nuvolau-nyeregbe visszatérve aztán a szomszédos Averau impozánsan kiemelkedő, 2647 méteres csúcsát megkerülve, a Limides-tengerszem (2171 m) érintésével térünk vissza túránk kiindulópontjára. Szállás kempingben. Menetidő: 6 óra, szint: 700 méter.

5

 
Cortina d’Ampezzo, Falória (2123 m), Budapest
 

Ma egy levezető, ám igen látványos kirándulást teszünk a Tondi di Falória-ra. Cortina településről felvonóval jutunk fel 2123 méterre, ahonnan lélegzetelállító körpanoráma tárul a szemünk elé: Cortina völgye, és szinte az összes előző napi kirándulásaink helyszínei egyetlen képben. Miután kigyönyörködtük magunkat, egy meredek, de rövid kaptatón túrázunk fel, majd egy keskeny panorámaösvényen folytatjuk utunkat virágos réteken és moréna-lejtőkön keresztül, mindig változó panorámával. A fák közé beérve utunk már meredekebben ereszkedik, fenyők és rododendronok közt haladunk, végül egy erdei úton keresztül megérkezünk a Cristallo hegy lábához, ahol a buszunk már vár bennünket. Némi pihenés után elindulunk Budapest irányába, hazaérkezésünk késő estére, 23-24 óra környékére várható. 

(Menetidő: 4-5 óra, szint: 200 méter, illetve 700 méter lefelé.)

 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés