Bejelentkezés

Dolomitok gyalogtúrák (Rosengarten)

Szenzációs túrák az Istenek játszóterén

Miért éppen a Dolomitok?

A nagy sikerre való tekintettel a Cortina d’Ampezzo-t övező varázslatos tájak mellé egy újabb Dolomitok programmal álltunk elő. Túránk fantasztikus völgyeken, lélegzetelállító sziklavilágon és a kék ezer árnyalatában pompázó tavakon keresztül igyekszik bemutatni, a 2009-ben az UNESCO természeti világörökségek listájára felvett térséget. A Rosengarten csipkézett sziklatűi minden túrázót elvarázsolnak, egy más dimenzióba repítenek bennünket, így új benyomásokat, impulzusokat kaphatunk az Alpok varázslatos világáról.

Legszebb helyek a Dolomitok (Rosengarten) utazás alatt:
- Pozza di Fassa hangulatos kisvárosa
- Antermoa-tó vidéke, vadregényes völgyek, havasi legelők, mormoták 
- Toni Demetz és Vicenza menedékházak
- a türkizkék színű Karersee és a környező Latemar-csoport sziklaormai


Időpontok

 • 2024. július 24 → 28.
 • 1. nap Budapest, Olaszország

  Találkozás 20:15-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 20:30-kor! Az éjszakát az autóbuszon töltjük.
 • 2. nap Pozza di Fassa, Ciampedie (1998 m), Rif. Preuss (2248 m)

  3
  Délelőtt érkezünk meg a környék vitathatatlanul legjobb kempingjébe. Gyors felfrissülést követően felhúzzuk eddig pihenő túrabakancsainkat és a szomszédos faluban lévő felvonóhoz megyünk, hogy pillanatok alatt 1998 méter magasba emelkedjünk. Innen már kis ízelítőt kapunk a Rosengarten csoport égbe törő sziklatornyainak látványából. Utunk a fenyvesben vezet, de a sípályák nyiladékaiból elképesztő panorámát kényszerülünk befogadni, aminek hamarosan mi is részesei leszünk, miután egy meredek gyalogösvényen jutunk fel a sasfészekként egy hatalmas sziklán trónoló Rifugio Preuss épületéig. Itt szusszanunk egyet, majszolhatunk egy apfelstrudelt, fogyaszthatunk egy levest, vagy egy jó kis csapolt sört, mindeközben a méltán híres Vajolet tornyok látványában gyönyörködve gyakran használva a csodálatos és elképesztő panoráma szavakat. Miután sikerült testileg-lelkileg feltöltődnünk, és rojtosra fotózni a fényképezőgépünket, elindulunk  hogy elérjük a felvonót, de a dózerutat választjuk a gyorsabb haladás reményében, pihentetve fáradt lábainkat. Ismerkedési est vár ránk a település legjobb pizzériájában, ahol megismerkedünk utastársainkkal egy jóféle Margherita, vagy Tonno társaságában. Szállás kempingben, ahol 3 éjszakát töltünk.
  (Menetidő: 5-6 óra, szint 600m fel/le, táv: 12 km)
 • 3. nap Pozza di Fassa, Mazzin (1372 m), Rif. Antermoa (2497 m), Rif. Dona (2100 m)

  3
  Ma a hegyek vad arcát fogjuk megismerni az Antermoa-tó holdbéli táján járva. Autóbuszunk Mazin településéig repít minket, ahonnan egy meredek gyalogösvény vezet végig az Udai folyócska vadregényes völgyében. Többször megállunk, hiszen ezen a szakaszon 700 méter szintet kell legyűrnünk, így lesz időnk fotózni, vagy csak leülve csodálni a tájat és eggyé válni vele. A völgyből kiérve egy havasi legelőn bukkanunk ki, ahol a környező mormota várak lakóit pillanthatjuk meg és hallhatjuk jellegzetes füttyeiket, miközben ismét elkezdünk emelkedni, de ezúttal már egy kőtörmeléklejtőn. A Dona-hágón átbukva már előttünk a baráti közelségben lévő Rifugio Antermoa, a mögötte levő gyönyörű szép tóval. Itt a kopár sziklakörnyezetben pihenünk egy kicsit, ezután visszatérünk a Dona-völgy mormotákkal benépesített, barátságosabb füves területére, ahol a Rifugio Donáig régi pásztorszállások közt haladunk. A menedékház után a terepjárókkal is járható út hirtelen meredek lesz, tempónk lelassul, de sebaj, kárpótol a remek táj és a jó társaság, egészen Fontanazzo falucskájáig sztorizhatunk, ahol a buszunk már vár. Szállás kempingben. (Menetidő: 8-9 óra, szint: 1200 méter fel/le, táv: 16 km)
 • 4. nap Pozza di Fassa, Rif. Toni Demetz (2681 m), Rif. Vicenza (2253 m), Sellajoch (2180 m)

  3
  Kényelmes reggeli kelés után a Sella-hágóra autóbuszunk repít fel, szerpentinek seregén átküzdve magát, hogy onnan tovább már talán az egész Dolomitok legegyedibb felvonóján tegyük meg a távot a Rifugio Toni Demetz 2681 méteres magasságáig. Az elképesztő kilátásban nemcsak a nyeregben tudunk gyönyörködni, de az onnan levezető meredek kőtörmelékes úton is, miközben a Sassolungo és Sassopiatto közti völgyben haladunk. Köztes úticélunk a Rifugio Vicenza, ahol ismét csak a tradicionális hütte-gasztronómia remekei közül válogathatunk, esetleg saját hozott anyagból tudunk megebédelni. Innen még egy darabig lefelé haladunk, hogy egy kis emelkedőn átvágva egy varázslatos sziklavilágban haladjunk tovább, ahol a cirbolyafenyők kőtömbök tetején gyökereznek, a rododendronok alattuk, és körülöttük mindenhol megannyi színes virág. A Rifugio Comicit elérve jó idő esetén elhelyezzük magunkat az ott található babzsákokba és nyugágyakba, orrunk előtt a Sella hatalmas tömbje, és azon gondolkozunk, hogyan bulizzunk ki a főnöktől még pár nap szabit, amit itt tudunk tölteni. Buszunkig visszavezető utunk a Sziklavároson halad keresztül, ami hasonló kőtömbös formáció mint ahol már jártunk. Szállás kempingben. (Menetidő: 5-6 óra, szint: 200 méter fel, 1000 méter le, táv: 10 km.).
 • 5. nap Pozza di Fassa, Karersee (1519 m), Budapest

  1
  Reggel fájó búcsút veszünk a csodaszép Fassa-völgytől, de ne keseredjünk el, mert táborbontás után még az átütően gyönyörű Karersee és a csendes türkizfelszínen tükröződő Latemar-csoport szépsége előtt meghajlunk és leülve tűnődünk az élet értelmén. Ennyi szépséggel feltöltődve indulunk hazavezető utunkra, Budapestre, ahova várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást saját sátorban az egyik legjobb - ha nem a legjobb - Dolomitok-béli kempingben,
- az ismerkedési esten egy welcome drink-et,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az étkezést,
- a felvonók árát,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van nálunk aprópénz (Euró is). Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-45 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák a Dolomitokban?

Gyalogtúra programunkhoz semmilyen hegymászótudásra nincs szükség, ám túrázási tapasztalatot, szédülésmentességet és kitartást feltételez. A napi túraútvonalakat úgy válogattuk meg, hogy azok átlagos sportos erőnléttel, jó kondícióval teljesíthetőek legyenek. Mivel a túraútvonalak néhol törmelékes, meredek ösvények mentén, vagy kötélhidakon keresztül vezetnek, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség elengedhetetlen (túrabot használata nagyon fontos!). Napi 3-9 órás túrázásra kell számítani, a szintkülönbség általában 500-1000 méter közötti. A magashegységi körülmények között a túrák sikeressége nem garantált, az aktuális időjárási viszonyok ezt nagyban befolyásolhatják. Rossz idő vagy nem járható utak esetén természetesen gondoskodunk alternatív, biztonsággal járható útvonalak választásáról.

Szállás

Három éjszakát töltünk az egyik legszebb Fassa-völgyi kempingben, saját sátorban. A kemping területén kulturált vizesblokk, mosókonyha, mosogató helyiség található.

Terület

Mit kell tudni a Dolomitokról?

A Dolomitok hegyei Olaszország észak-keleti, Ausztriával határos vidékén húzódnak. A számos hegycsoportból álló, rendkívül tagolt hegyvidék nevét egy francia geológustól, Dolomieu-től kapta, aki az elsők között tanulmányozta ezt a mészkőhegységekre jellemző kalcium-karbonát mellett magnéziumot is tartalmazó, különleges kőzetet. A rendkívül tagolt felszín, a meredek hegyoldalak, sziklatornyok, mély szakadékok kimeríthetetlen formagazdagsága, a borús időben titokzatos ködbe burkolódzó sziklafalak, a felkelő, avagy lenyugvó Nap kölcsönözte lenyűgöző színvilág együtt teszik a Dolomitok sziklatömbjeit a hegyek szerelmesei számára soha meg nem unható Paradicsommá.
A Dolomitok 2009 óta az UNESCO Világörökség része.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, heves zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változik. A magasabb részeken egy-egy erősebb hidegfront betörése esetén akár hóesésre, kisebb-nagyobb hómezőkre is lehet számítani. Erős, viharos szél, a hegycsúcsokat beborító köd, felhő könnyen előfordul.

Felszerelés

Utazótáska, vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszereléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), dupla rétegű, esőálló sátor (ha ez nem garantált, akkor egy nagy nejlon sokat segíthet), derékalj, meleg hálózsák, vízálló túrabakancs, kamásli, fejfedő, túraöltözet, túrabot, esőkabát, esőnadrág, hátizsákra esővédő, meleg ruha, sapka, elemlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere! Hajnalban a kempingben elég hűvös lehet, ezért mindenképpen meleg hálózsákot hozz magaddal!

A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz, avagy a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és vacsorára való élelmiszer egy részét is itthonról vinni, ugyanakkor friss pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására a helyszínen is lesz lehetőségünk. A helyi specialitások kipróbálása végett kerítünk arra is lehetőséget, hogy beüljünk egy-egy olcsóbb étterembe. Egy turista menü ára kb.20-25 Euro, egy pizza kb.14-18 Euro. Amit itthonról érdemes vinni: készétel konzerv, zacskós tészta és leves, szendvics alapanyagok, pezsgőtabletta. A napközbeni étkezésre célszerű reggelente szendvicseket készíteni.  Élelmiszerrel úgy készülj, hogy az a második napig legyen elegendő, mivel lehet, hogy csak a harmadik nap reggelén fogunk boltba menni.

Pénz-ügy

Olaszország hivatalos pénzneme az Euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 30-40.000.-Ft-nak megfelelő Euro-t ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A Langkofel felvonó ára: kb. 23 Euró (egy útra)
A Ciampedie felvonó ára: kb. 23 Euró (oda-vissza)

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra: 5.800 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 5.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 10.596 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Andi

Nagyon jól sikerült a kétféle csoport összehangolása, gyakorlatilag észrevehetetlen volt. A túrák elsőrangúak, a sorrendjük pont megfelelt, a nehézség és hosszúság is megfelelő. Kisebb túrák nem érték volna meg a sok utazást, a nagyobbak meg az élvezet rovására mentek volna, mivel nem lett volna időnk kényelmesen nézelődve menni és minden menedékházban kellemesen hosszan elidőzni. A túravezetők is nagyon jól csinálták, nem sürgettek, de nem is hagyták szétcsúszni a programot. Attila végtelen türelmes túravezető, nagyon jól éreztem magam, köszönöm!
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.