Bejelentkezés

Dolomitok gyalogtúrák (Cortina)

Csodás sziklatornyok között Cortina ’d Ampezzo környékén.

Töretlen népszerűséggel szervezzük immár évek óta gyalogtúráinkat a Dolomitok lenyűgöző, páratlan szépséggel bíró hegyormaihoz. A célunk az, hogy minél többen megismerhessétek ezt a lenyűgöző szépségű sziklavilágot, amely sokak szerint egyértelműen az Alpok legszebb szeglete. Sella-csoport környéki panorámák, és a Rosengarten-csoport  csikézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezúttal a Cortina környéki lenyűgöző sziklavilágot látogatjuk meg, ez volt sok évvel ezelőtt az első Dolomitok programunk. Aktív programunk alatt túrázunk völgyekben, hegycsúcsok körül, vagy épp kiépített ösvényeken, hogy kiélvezzük az egyedülálló panorámát és a természet közelségét, hogy a nap végén aztán felváltva mesélhessük egymásnak friss élményeinket! 

Dolomitok gyalogtúránk ezúttal is a via ferrata csoporttal párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, ugyanabban a kempingben szállunk meg, és a napi túráink is hasonló térségekbe vezetnek – csak más-más utakon.
A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag
Időpontok
 • 1. nap Budapest, Galitzenklamm, Cortina d’Ampezzo

  2
  Találkozás reggel 5:30 kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6:00 órakor! Egész napos utazás után, délután érkezünk meg a Lienz-i Dolomitok lábánál húzódó Galitzenklamm szurdokához. Itt, ebben a kisebb vízesésekkel tarkított szurdokban teszünk egy rövid, ámde annál szebb túrát. Fa pallókon kapaszkodunk fel a hatalmas sziklafalak alatt kiépített kilátókba, ahonnan szemmel kísérhetjük, ahogy a via ferrátás csapattagok a C-D nehézségű ferrátás útvonalon felküzdik magukat. Innen már csak néhány óra buszozás kempingünk Cortina d'Ampezzo kisvárosa közelében, ahonnan a következő napok túráira indulunk. Táborverés után ismerkedési est a táborban, vagy valamelyik hangulatos pizzeriában. Menetidő: 45-60 perc, táv: 2 km, szint: 80 méter fel/le.
 • 2. nap Cortina d’Ampezzo, Tre Cime di Lavaredo

  2
  Elkezdjük felfedezni a Cortina d’Ampezzo körüli gyönyörű tájakat. Ma a Tre Cime di Lavaredo sziklatornyait keressük fel, a Dolomitok talán leghíresebb, emblematikus sziklaalakzatát. Busszal jó másfél óra alatt érkezünk az Auronzó-menedékház melletti parkolóba, ahol körtúránk kezdetét veszi. Széles, kiépített, de csodálatos panorámájú úton jutunk el a Lavaredo házhoz, majd rövid kapaszkodást követően a Paterno-nyeregből megpillantjuk a Három Nővér hatalmas tornyait. Innen az utunk a Locatelli-menedékházhoz vezet tovább, ahol a szomszédos kis tengerszemek mellett majd megpihenhetünk. Innen aztán átvágunk a Lavaredo-tornyok előtti fennsíkon, s néhány kisebb tengerszemet érintve a Forc. Col di Mezzo hágóján átkelve hamarosan vissza is érkezünk az Auronzó-menedékházhoz. Menetidő: 5 óra, táv: 13 km, szint: 500 méter.
 • 3. nap Cortina d’Ampezzo, Lago Sorapiss (1923m)

  3
  A Sorapiss-tó a Dolomitok talán legkülönlegesebb színű tengerszeme – ma erről személyesen is meggyőződhetünk. Reggel rövid buszozást követően érkezünk a Tre Croci hágóba, túránk kiinduló pontjához. Kényelmes erdei ösvényen indul a túra, hatalmas, szétszórt sziklák mellett vezet utunk. Ahogy az ösvény egyre meredekebbé válik, úgy nyílik ki a táj, s bukkannak elő a Cristallo csoport csipkés vonulatai. Utunk innen már a meredek hegyoldalban, kitett ösvényen vezet, alattunk a szédítő mélység, de ahol szükséges, ott lépcső vagy drótkötél segíti a biztonságos továbbjutást. A tó hirtelen bukkan elénk, és szájtátva állapítjuk meg, hogy a fényképeken látott csodás tejes-türkiz szín bizony valós. A tengerszemnél hosszabban elidőzünk, így jut idő fotózni, átsétálni a másik végéhez, vagy a közeli Vandelli menedékházban elfogyasztani egy frissítőt. Miután kellőképp kigyönyörködtük magunkat a látványban, a már ismert úton visszaereszkedünk a Tre Croci hágóba, majd szállásunkra utazunk. Menetidő: 6 óra, táv: 15 km, szint: 350 méter
 • 4. nap Cortina d’Ampezzo, Monte Nuvolau (2574 m)

  3
  Ma ismét egy rendkívül látványos, de hosszabb körtúrára indulunk, hiszen a Nuvolau 2574 méteres csúcsát célozzuk meg. Túránk a Bai di Dones apró hegyi tavától, 1900 méteres magasságból indul. Innen kaptatunk fel előbb erdei ösvényen, majd erdészeti úton a Cinque Torri magányosan álló sziklatornyaihoz, amelyeket megkerülve egy lankás emelkedő után érünk az Averau-menedékházhoz (2413 m). A menedékháztól a Monte Nuvolau északnyugati gerincén már relatív könnyedén felkapaszkodunk a 2575 méteres csúcsra, ahonnan lélegzetelállító körpanorámát élvezhetünk. Itt elfogyasztjuk ebédünket, majd a Nuvolau-nyeregbe visszatérve megkerüljük az Averau impozánsan kiemelkedő, 2647 méteres csúcsát. Innen utunk hatalmas sziklatömbök között vezet, majd egyre szelídül a táj, dúsul a növényzet – végül már olyan, mintha egy gyönyörű sziklakertben járnánk. Leérünk a jéghideg vizű Limides-tengerszemhez, itt uzsonnázunk, majd egy erdei ösvényen visszatérünk túránk kiindulópontjára. Amennyiben időnk engedi, este rövid látogatást teszünk Cortina d’Ampezzo romantikus belvárosába, ahol beülhetünk egy jó pizza-vacsorára is. Menetidő: 6 óra, táv: 13 km, szint: 700 méter.
 • 5. nap Cortina d’Ampezzo, Lago di Braies (1496 m), Budapest

  2
  Ma sátorbontás után egy levezető, de látványos túrát teszünk a méltán népszerű Lago di Breies körül. Korán érkezünk, hogy elkerüljük a forgalmasabb időszakot, így a tó körül kiépített úton végigsétálva minden irányból megcsodálhatjuk a ragyogó türkiz vizet, a tornyosuló hegyeket, ringó csónakokat. Miután visszaértünk a túránk kiinduló pontjához, búcsút veszünk a Dolomitoktól, és elindulunk Budapest irányába. Hazaérkezésünk késő estére, 23-24 óra környékére várható.  Menetidő: 2 óra, szint: 100 méter.
Az oldalon látható képeket Kalkó Ildikó készítette.
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.