Bejelentkezés

Via Ferrata: Dolomitok (Cortina)

Cortina ’d Ampezzo környékének legizgalmasabb ferrátái

A Dolomitok páratlan szépséggel bíró hegyormai, a "kövek lenyűgöző kertje" nem csupán a klasszikus sziklamászás, de egyben a via ferráták szülőföldje. Az első ferrátás útvonalak megszületését az a gondolat motiválta, hogy az Alpok vidékének e csodás tájait és hegycsúcsait ne csak kizárólag a technikás hegymászók, hanem minden sportos, természeti szépségeket, és a mozgás élményét kedvelő "földi halandó" is elérhesse. Az első világháborúban aztán stratégiai jelentőségűvé vált a Dolomitokban húzódó határszakasz védelme, így ma nem csupán az egyedülálló tájban, a meredek hegyoldalakban és az elképesztő méretű sziklatornyokban gyönyörködhetünk, hanem időutazást is tehetünk a történelem egy viharos időszakába. Világháborús alagutakat, létramaradványokat, épületromokat találunk sok ekkor kiépített útvonal mentén. A Dolomitok több mint száz via ferratája között minden nehézségi szintű megtalálható, a pár órás, bemelegítő jellegű utaktól a többnapos körtúrákig. Ezúttal a Cortina környéki, leglátványosabb, közepes nehézségű útvonalakból válogattunk. 

Dolomitok programunkon a via ferrata és a gyalogtúra csoport párhuzamosan halad, egy autóbusszal utazunk, ugyanabban a kempingben szállunk meg, de a napi túráink más térségekbe vezetnek!

Időpontok

 • 2024. július 17 → 21.
A részvételhez elengedhetetlen, hogy legyen via ferratás tapasztalatod!

Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 • 1. nap Budapest, Olaszország

  Találkozás 21.30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 22 órakor. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.
 • 2. nap Innerkofler-út, Monte Paterno (2744 m), Forcelle-út

  4
  Reggel érkezünk meg a Cortina d’Ampezzo körüli gyönyörű tájakra. Egyenesen az Auronzó-menedékház melletti parkolóba tartunk, hogy elkezdjük felfedezni a Cortina d’Ampezzo körüli gyönyörű tájakat. Ma a Tre Cime di Lavaredo sziklatornyait keressük fel, a Dolomitok talán leghíresebb, emblematikus sziklaalakzatát. Járművünket hátrahagyva elindulunk megtekinteni a „szentháromság elbűvölő sziklatornyait”, a Tre Cime di Lavaredo sziklaegyüttesét. Széles, kiépített úton jutunk el a Locatelli-menedékházhoz, ahol némi pihenés után nekivágunk túránk igazi céljának, az Innerkofler-útnak. Utunk a Monte Paterno gerincén, egykori háborús útvonalon vezet. A Camoscio-hágóból rövid kitérőt teszünk a Monte Paterno (2744 m) csúcsára. Kisebb pihenés, csúcscsoki és fotózás után indulunk lefelé a Lavaredo-menedékház irányába. Innen már a jól ismert úton jutunk vissza a parkolóba, ahonnan szállásunkra utazunk. Miután felállítottuk sátrainkat, közös koccintással és ismerkedéssel fejezzük be a napot. (Szállás: kemping. Nehézség: C-D, menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 430 méter fel/le.)
 • 3. nap Cortina d’Ampezzo, Michielli-Strobel ferrata, Punta Fiames (2240 m)

  3
  Ma egy újabb izgalmas ferráta túrára indulunk, ezúttal a Punta Fiames (2240 m) csúcsára. A kempingből néhány perces kényelmes sétával érjük el azt a törmelékes vízmosást, amelyen át a via ferrata beszállása megközelíthető. Utunk elején széles, törmelékes párkányokon haladunk egyre feljebb. Útközben többször lesz alkalmunk a széles, egyre magasabban húzódó kőpilléreken megpihenni, és a környező lélegzetelállító tájakat fotózni. Utunk utolsó szakaszán egy közel függőleges felszökésen át érjük el a csúcsot, ahol a panorámában gyönyörködve kényelmesen pihenhetünk. Lefelé egy keskeny hegyi ösvényen, majd meredek törmelékes kuloáron keresztül érjük el a Boite-patak völgyét, majd onnan a szállásunkat. (Szállás: kemping. Menetidő: 6 óra, szintkülönbség: 950 méter fel/le.)
 • 4. nap Cortina d’Ampezzo, Tofana di Rozes

  4

  Mai útvonalunk, a Giovanni Lipella via ferrata már igazi kihívást jelent. Az előző napok közepes nehézségű ferrátái után egy rendkívül látványos, technikás, egész napos megpróbáltatás következik, melynek célja a Tofana di Rozes impozáns tömbjének körbetúrázása! A hegytömböt délről kerülve először a hegy gyomrába vájt világháborús alagutakon kapaszkodunk egyre feljebb, majd törmeléklejtőkön átkelve a függőleges sziklafalakon, sziklapárkányokon kell mind magasabbra küzdenünk magunkat. Az alattunk húzódó több száz méteres mélységek láttán abszolút szédülésmentességre, a függőleges felszökellések leküzdéséhez pedig némi karizommunkára is szükségünk lesz. Útközben több helyen is láthatunk az I.világháború idejéből származó romokat. 2694 méteres magasságban, a Tre Dita különleges sziklaalakzata is mind egy-egy torony, amit a katonák vágtak ki a hegy gerincéből. Innen már csak egy rövid ereszkedés választ el a Giussani menedékháztól, ahol megpihenhetünk és erőt gyűjthetünk a még hátralevő ereszkedéshez, vissza a főútra, buszunkhoz. Este minden bizonnyal fáradtan, de óriási élményekkel gazdagodva zuhanhatunk hálózsákjainkba. (Szállás: kemping.  Nehézség: C-D, menetidő: 8-9 óra, szintkülönbség: 980 méter fel/le.)

 • 5. nap Cortina d’Ampezzo, Lago di Braies (1496 m), Budapest

  2
  Ma egy levezető, de látványos túrát teszünk a méltán népszerű Lago di Breies körül. Korán érkezünk, hogy elkerüljük a forgalmasabb időszakot, így a tó körül kiépített úton végigsétálva minden irányból megcsodálhatjuk a ragyogó türkiz vizet, a tornyosuló hegyeket, ringó csónakokat. Miután visszaértünk a túránk kiinduló pontjához, búcsút veszünk a Dolomitoktól, és elindulunk Budapest irányába. Hazaérkezésünk késő estére, 23-24 óra környékére várható. (Menetidő: 2 óra, szint: 100 méter.)

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást kempingben, saját sátorban,
a szükséges felszerelések használatának költségeit (beülő, Y-szár, sisak),
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- az étkezéseket,
- a biztosítást

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Légkondicionált autóbusszal utazunk, melyet két gyakorlott gépkocsivezető vezet. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg-befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

A Dolomitok via ferratái jó kondíciót, sportos lendületet követelnek meg tőlünk. Napi 5-6 órás túrázásra kell számítani, néhol rendkívül változatos terepen. A sziklás szakaszokon kiépített via ferrata, azaz az út mentén végighúzódó, biztonságot garantáló drótkötelek, mesterséges fogások, létrák, hidak segítik előrejutásunkat. Az út egyéb szakaszai hagyományos túrázást jelentenek, néhol meredek kaptatókkal. Minden nap jelentős szintkülönbséget kell megtennünk, mindezt néhol szédítő mélységek, hatalmas függőleges sziklafalak mentén, a kiépített létrákba, drótkötelekbe kapaszkodva. Ezért kimondottan fontos a stabil mozgáskoordináció, elengedhetetlen a szédülésmentesség! Ehhez a túrához via ferrata tapasztalat feltétlen szükséges!

Szállás

Három éjszakát töltünk a Cortina d 'Ampezzo városától néhány kilométerre található kempingben, saját sátorban. A kemping területén kulturált vizesblokk, étterem, alapélelmiszereket tartalmazó kis bolt található (konyha helyiség nincs).

Terület

A Dolomitok hegyei Olaszország észak-keleti, Ausztriával határos vidékén húzódnak. A számos hegycsoportból álló, rendkívül tagolt hegyvidék nevét egy francia geológustól, Dolomieu-től kapta, aki az elsők között tanulmányozta ezt a mészkőhegységekre jellemző kalcium-karbonát mellett magnéziumot is tartalmazó, különleges kőzetet. A rendkívül tagolt felszín, a meredek hegyoldalak, sziklatornyok, mély szakadékok kimeríthetetlen formagazdagsága, a borús időben titokzatos ködbe burkolódzó sziklafalak, a felkelő illetve a lenyugvó Nap kölcsönözte lenyűgöző színvilág együtt teszik a Dolomitok sziklatömbjeit a hegyek szerelmesei számára soha meg nem unható Paradicsommá.

Időjárás

Változékony, esetenként szélsőséges magashegységi időjárásra kell számítanunk. Bármikor előfordulhat eső, heves zápor, ezért különösen fontos a vízálló ruházat. Napközben 15-25 fok közötti hőmérséklet várható, ami természetesen a tengerszint feletti magasság és éppen aktuális időjárási frontok függvényében változhat. A magasabb részeken egy-egy erősebb hidegfront betörése esetén akár hóesésre, kisebb-nagyobb hómezőkre is lehet számítani. Erős, viharos szél, a hegycsúcsokat beborító köd, felhő könnyen előfordul. Vihar, villámlásveszély esetén természetesen nem megyünk fel a via ferrata útvonalra, amely ilyenkor gyakorlatilag villámhárítóként működik, hanem más túraösvényeken túrázunk. Hajnalban a kempingben elég hűvös lehet, ezért meleg hálózsákot hozz magaddal!

Felszerelés

Utazótáska vagy nagy hátizsák (ebbe kerül a felszerelésed azon része, amit a napi túrákra nem szükséges) közepes méretű hátizsák (mindazon felszereléssel, vízzel, elemózsiával, amit a napi túrára magunkkal viszünk), dupla rétegű, esőálló sátor, derékalj, meleg hálózsák, lehetőleg vízálló túrabakancs, fejfedő, túraöltözet, jó esőkabát, sapka, meleg ruha, fejlámpa, kulacs, egészségügyi ragtapasz, naptej, UV-szűrős napszemüveg. Fontos, hogy jól bejáratott, betört túrabakancsban gyere. A via ferratázáshoz szükséges felszerelést mi biztosítjuk. Mindenképp javasolt egy pár használt bőrkesztyűt vagy bicikliskesztyűt hoznod, amit nem sajnálsz, mert a via ferrata esetleg hideg vaslétráiba, a néhol felfeslő, kirojtosodó drótkötelébe való kapaszkodást nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszi.

Fontos!
Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
 
A Fjällräven ajánlata:

Könnyű és légies magától álló sátor két előtérrel, amelyeket a szellőztetés és a jobb kilátás érdekében ki lehet nyitni. Két átlós, keresztet alkotó alumínium  merevítőrúd fokozza stabilitását: Ilyen sátor például a Fjällräven Abisko View 2.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.
 
Egy jól megválasztott hálózsák egy nehezebb túra után megkönnyíti a regenerálódást, hogy másnap már újult erővel vethessük be magunkat a kalandokba. Kérdés, hogy amikor alszunk, a hálózsákban forgolódunk-e vagy zsákkal együtt vesszük fel az alvási pozíciót. Mindegyik helyzetre van megoldás: Fjällräven Move with Bag vagy Fjällräven Move in Bag.

Higiénia

A csapvíz illetve a kijelölt források vize fogyasztható. Túra előtt ajánlott kulacsodat feltölteni, mert nem mindenhol találunk forrásokat. Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

Az útra pakolj néhány szendvicset, gyümölcsöt, a túra közbeni energia-utánpótlás biztosítására némi nassolnivalót (aszalt gyümölcs, keksz, csokoládé, müzli-szelet). Javasolt a reggelire és vacsorára való élelmiszer egy részét is itthonról vinni, ugyanakkor friss pékáru, gyümölcs, zöldség, tejtermék, üdítőitalok vásárlására Cortina d Ampezzoban valamelyik nap lesz lehetőségünk. A helyi specialitások kipróbálása végett kerítünk arra is lehetőséget, hogy beüljünk egy-egy olcsóbb étterembe. Egy pizza üdítővel kb. 15-20 euro. Amit itthonról érdemes vinni: készételkonzervek, levesporok, zacskós tésztaételek, szőlőcukor, krumplipürépor, rizs, egyéb konzervek: hal-, májkrém-, zöldborsó-, kukoricakonzerv, méz vagy lekvár, szárazkolbász, sajt, pezsgőtabletták. A napközbeni étkezésre célszerű reggelente szendvicseket készíteni.

Pénz-ügy

Olaszország hivatalos pénzneme az euro. Mindenképp készpénzt hozz magaddal. Költőpénznek nagyjából 100-150 eurót ajánlunk, amennyit itthon is elköltenél (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!) vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek, hűtőtáskák, kempingasztalok és székek…). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint: 

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top extra + sport extra kiegészítés: 8.700 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 6.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 14.260 Ft/fő 
 
A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 
 
 
Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

József

"Életem legszebb élményeinek egyikét éltem meg a négy nap során. Természetesen a túrák viszik a pálmát, de az esti jó hangulat, városnézés, közös vacsora a csapattársakkal, a kempingezés tapasztalatainak gyűjtése is hozzájárult ehhez. (a szakadó eső, a hiányos kempingfelszerelés eléggé kizökkentett a megszokott komfortzónámból, de gyorsan sikerült alkalmazkodni és ez volt a jó!!)"
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.