Via Ferrata: Dolomitok (Cortina)

Cortina ’d Ampezzo környékének legizgalmasabb ferrátái

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag
A Dolomitok páratlan szépséggel bíró hegyormai, a "kövek lenyűgöző kertje" nem csupán a klasszikus sziklamászás, de egyben a via ferráták szülőföldje. Az első ferrátás útvonalak megszületését az a gondolat motiválta, hogy az Alpok vidékének e csodás tájait és hegycsúcsait ne csak kizárólag a technikás hegymászók, hanem minden sportos, természeti szépségeket, és a mozgás élményét kedvelő "földi halandó" is elérhesse. Az első világháborúban aztán stratégiai jelentőségűvé vált a Dolomitokban húzódó határszakasz védelme, így ma nem csupán az egyedülálló tájban, a meredek hegyoldalakban és az elképesztő méretű sziklatornyokban gyönyörködhetünk, hanem időutazást is tehetünk a történelem egy viharos időszakába. Világháborús alagutakat, létramaradványokat, épületromokat találunk sok ekkor kiépített útvonal mentén. A Dolomitok több mint száz via ferratája között minden nehézségi szintű megtalálható, a pár órás, bemelegítő jellegű utaktól a többnapos körtúrákig. A Sella-csoport környékének panorámás via ferrátái, és a Sella, illetve Rosengarten csoport csipkézett sziklatűit felölelő programjaink mellett ezúttal a Cortina környéki, leglátványosabb, közepes nehézségű útvonalakból válogattunk. A részvételhez elengedhetetlen, hogy legyen tapasztalatod, ha nem voltál még via ferrata túrán, akkor előbb könnyebb, kezdő túrákon próbáld ki magad (pl: ausztriai Rax-Alpok, avagy Hohe Wand). 

A többi Dolomitok programunkhoz hasonlóan a via ferrata és a gyalogtúra csoport egymástól eltérő útvonalakon halad.
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
2021. július 14. -
2021. július 18.
A jelentkezés lezárult
A via ferrata, vagy klettersteig egy olyan szakasza a sziklafalnak, amely biztosítási elemekkel és a haladást megkönnyítő eszközökkel van ellátva. A biztosítási elemek  alapvetően acélkötelek, láncok. A haladást segítő eszközök lehetnek mesterséges lépések, fogások, cövekek, kampók, létrák. Az így kiépített rendszerhez, a sziklához biztosított drótkötélhez egy speciális biztosító eszköz, a beülőnkhöz rögzített ún. via ferrata-szett / klettersteig-szett segítségével csatlakozunk.  (Ez nem más, mint egy energia-elnyelő féken átvezetett duplaszárú „kantár” két gyorszáras karabinerrel.) A felszerelés használatát a helyszínen a túravezetők megmutatják, és begyakoroltatják, majd tapasztalt vezetésükkel biztonságos körülmények között túrázunk az Alpok hegyvilágában. Ezeken a túráinkon érezhetjük igazán a hegyek erejét és az ember kicsinységét a természet nagyságához képest. Egészen újszerű fogalmat kapunk a hegyek olykor megközelíthetetlen vad, és vadságában is gyönyörű világáról.

Nehézségi fokozatok:
A - könnyű: Jól kitaposott ösvény hegyi terepen, nem túl meredek emelkedővel. A biztosítási elemek leginkább a  biztonságérzet fokozását szolgálják. A klettersteig szett nem szükséges.

B - kissé nehéz: Az A nehézségű terephez képest meredekebben emelkedő terep, ahol a természetes lépések mérete egyre kisebb, de nem kell keresni, egyértelműek. A fogások nagyok, kézre esnek. Egyre több biztosítási elem segítí a haladást, helyenként rövid függőleges, vagy kitett szakaszon. Itt már mászni is kell, de leginkább a lábunkat használva, a kezekre eső terhelés minimális, inkább biztosítja haladásunkat. A klettersteig szett ajánlott.

C - nehéz: Meredek, vagy nagyon meredek, sokszor függőleges falakon vezető út, a természetes lépések és fogások egyre kisebbek, de még egyértelműek. A kezekre jutó terhelés egyre nagyobb. A haladást segítő kiépített mesterséges elemek között nagyobb a távolság. Csak stabil mozgáskoordinációval, jó kondícióval rendelkező kezdőknek ajánlott. A klettersteig szett mindenkinek kötelező.

D - nagyon nehéz: Nagyon meredek, függőleges, helyenként áthajló szakaszokon át vezető út. A mesterséges lépések, fogások közötti távolság még nagyobb, a szikla természetes fogásai, lépései egyre kisebbek, ritkábban fordulnak elő. A lépés néha csak tapadás. A kezeket, valamint az egész testet jelentős terhelés veszi igénybe, a klettersteig szett használata egyre nagyobb odafigyelést és erőkifejtést igényel. Klettersteig szett kötelező.

E - extrém nehéz: Függőleges falak, sok áthajló szakasszal, amelyek megmászása komoly izomerőt igényel, főleg a felsőtesttől. Természetes fogások, lépések alig vannak, tapadásosak, vagy apró peremek,  mesterséges elemek csak az áthajló szakaszokon vannak. Pihenési lehetőség minimális, így jó erőbeosztásra, biztos mozgásra van szükség.  Klettersteig szett kötelező.

A via ferratak a nehézség szempontjából természetesen változatosabbak ennél a skálánál, ezért gyakran használnak átmeneti osztályozást, mint pl. C-D, vagy amikor egy adott kategóriát árnyalnak plusszal, vagy minusszal, pl. D+.
 
Fontos! Interneten történő jelentkezéskor kérjük az egyéb megjegyzés rovatban (útleveled száma és érvényessége, foglalkozás, stb mellett) mindenképpen tüntesd fel azt is, hogy milyen méretű pólót hordasz! Ez a via ferrata felszerelések (beülő) méretének meghatározásához szükséges, a póló mérete és a felszerelés mérete általában megegyezik.
1

 
Budapest, Olaszország
 

Találkozás 21.30-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 22 órakor. Az éjszakát az autóbuszon töltjük.

2

 
Cortina d’Ampezzo, Innerkofler-út, Monte Paterno (2744 m), Forcelle-út
 

Reggel érkezünk meg a Cortina d’Ampezzo körüli gyönyörű tájakra. Elfoglaljuk kempingünket, majd némi pihenés után a felszerelés felpróbálása és az elméleti oktatás következik. Ezután a Misurina városka körüli gyönyörű tájakra utazunk. Busszal megyünk fel az Auronzó-menedékházig, majd járművünket hátrahagyva elindulunk megtekinteni a „szentháromság elbűvölő sziklatornyait”, a Tre Cime di Lavaredo sziklaegyüttesét. Széles, kiépített úton jutunk el a Locatelli-menedékházhoz, ahol némi pihenés után nekivágunk túránk igazi céljának, az Innerkofler-útnak. Utunk a Monte Paterno gerincén, egykori háborús útvonalon vezet. A Camoscio-hágóból rövid kitérőt teszünk a Monte Paterno (2744 m) csúcsára. Kisebb pihenés, csúcscsoki és fotózás után indulunk lefelé a Lavaredo-menedékház irányába. Innen már a jól ismert úton jutunk vissza a parkolóba, ahonnan szállásunkra utazunk. Szállás: kemping. Nehézség: C-D, menetidő: 5-6 óra, szintkülönbség: 430 méter fel/le.

3

 
Cortina d’Ampezzo, Michielli-Strobel ferrata, Punta Fiames (2240 m)
 

Ma egy újabb izgalmas ferráta túrára indulunk, ezúttal a Punta Fiames (2240 m) csúcsára. A kempingből néhány perces kényelmes sétával érjük el azt a törmelékes vízmosást, amelyen át a via ferrata beszállása megközelíthető. Utunk elején széles, törmelékes párkányokon haladunk egyre feljebb. Útközben többször lesz alkalmunk a széles, egyre magasabban húzódó kőpilléreken megpihenni, és a környező lélegzetelállító tájakat fotózni. Utunk utolsó szakaszán egy közel függőleges felszökésen át érjük el a csúcsot, ahol a panorámában gyönyörködve kényelmesen pihenhetünk. Lefelé egy keskeny hegyi ösvényen, majd meredek törmelékes kuloáron keresztül érjük el a Boite-patak völgyét, majd onnan a szállásunkat. (Menetidő: 6 óra, szintkülönbség: 950 méter fel/le.)

4

 
Cortina d’Ampezzo, Tofana di Rozes
 

Mai útvonalunk, a Giovanni Lipella via ferrata már igazi kihívást jelent. Az előző napok közepes nehézségű ferrátái után egy rendkívül látványos, technikás, egész napos megpróbáltatás következik, melynek célja a Tofana di Rozes impozáns tömbjének körbetúrázása! A hegytömböt délről kerülve először a hegy gyomrába vájt világháborús alagutakon kapaszkodunk egyre feljebb, majd törmeléklejtőkön átkelve a függőleges sziklafalakon, sziklapárkányokon kell mind magasabbra küzdenünk magunkat. Az alattunk húzódó több száz méteres mélységek láttán abszolút szédülésmentességre, a függőleges felszökellések leküzdéséhez pedig némi karizommunkára is szükségünk lesz. Útközben több helyen is láthatunk az I.világháború idejéből származó romokat. 2694 méteres magasságban, a Tre Dita különleges sziklaalakzata is mind egy-egy torony, amit a katonák vágtak ki a hegy gerincéből. Innen már csak egy rövid ereszkedés választ el a Giussani menedékháztól, ahol megpihenhetünk és erőt gyűjthetünk a még hátralevő ereszkedéshez, vissza a főútra, buszunkhoz. Este minden bizonnyal fáradtan, de óriási élményekkel gazdagodva zuhanhatunk hálózsákjainkba. Szállás: kemping.  Nehézség: C-D, menetidő: 8-9 óra, szintkülönbség: 980 méter fel/le.

5

 
Cortina d’Ampezzo, Lago di Braies (1496 m), Budapest
 

Ma egy levezető, de látványos túrát teszünk a méltán népszerű Lago di Breies körül. Korán érkezünk, hogy elkerüljük a forgalmasabb időszakot, így a tó körül kiépített úton végigsétálva minden irányból megcsodálhatjuk a ragyogó türkiz vizet, a tornyosuló hegyeket, ringó csónakokat. Miután visszaértünk a túránk kiinduló pontjához, búcsút veszünk a Dolomitoktól, és elindulunk Budapest irányába. Hazaérkezésünk késő estére, 23-24 óra környékére várható. Menetidő: 2 óra, szint: 100 méter.

Az oldalon látható képeket Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés