Bejelentkezés

Hótalpas túra: Kis-Fátra

Kirándulások a Kis-Fátra főgerincén és szurdokvölgyeiben.

Egy remek hangulatú hétvégére, téli kiruccanásra invitálunk idén újra a Kis-Fátra vadregényes vidékére. Éld át velünk a téli túrázás egyedi hangulatát, a remélhetően már gyönyörűen behavazott hegyeket, völgyeket, fenyveseket, a befagyott vízesések különleges látványát! Egyél egy jó adag brindzová haluskát, szürcsölj hozzá vareny vinot, kóstold meg a Tátrateát, és élvezd a nagyszerű társaságot! :)

Időpontok

 • 2024. január 20 → 21.
Figyelem! A túra hótalpazásra alkalmas hómennyiség hiányában is indul, ebben az esetben a meghirdetett útvonalon gyalogtúra kerül megrendezésre. Nem megfelelő időjárás, vagy lavina lehetősége esetén a gerincen való túrázás veszélyes. Eszerint a második napi program módosulhat. Erről a túravezetők a helyszínen döntenek és tájékoztatják az utasokat.
 • 1. nap Budapest, Dolné Diery szurdoka, Terhely

  3
  Találkozás 6.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.30-kor. Programunk első napján egy könnyű, de látványos túrával melegítünk. Várhatóan a dél körül érkezünk meg a Kis-Fátra vidékére, a Dolné Diery szurdokához. A kék jelzésen elindulva kezdetben egy kis patak mentén haladunk, zöldellő fenyvesek között, majd hamarosan elérjük magát a szurdok bejáratát, ahol égbe törő sziklafalak között, alig 1-2 méterre szűkül össze a vaslétrákkal, pallókkal kiépített útvonal, megcsodáljuk az út menti jéggé dermedt vízeséseket, majd jó néhány létra és kapaszkodó leküzdése után ismét szelídebb tájakra érkezünk. Felcsatoljuk a hótalpainkat, s dombos, lankás tájon átkelve ereszkedünk le Stefanova településére. Innen már csak alig negyed óra, hogy szállásunkra érkezzünk. A szobák kiosztása után szállásunk éttermében a helyi étkeket még jobb helyi sörökkel kísérhetjük le. Szállás: panzió. (A túra menetideje: 4-5 óra, táv: 10-11 km, szint: 500 méter fel/le)
 • 2. nap Terhely, Velky Krivan (1708 m), Budapest

  3
  Mai túránk a Kis-Fátra főgerincét veszi célba. Buszunkkal pár perces utazást követően érkezünk meg a Stara dolina völgyébe, a Chata Vratna (750 m) sífelvonó házához. A felvonóval 1520 méteres magasságba emelkedünk pillanatok alatt. Elgondolkodtató, vajon gyalogosan mennyi időnkbe és energiánkba került volna ez a pár perces utazás! A felvonó végétől folyamatos emelkedéssel érjük el a gerinc és egyben a Kis-Fátra legmagasabb pontját, a Velky Krivan 1708 méteres csúcsát. A csúcson megpihenünk és élvezzük az elénk táruló látványt. Tiszta idő esetén csodálatos rálátás nyílik a Zsolnai-, illetve az Alsókubini-medencére. Csúcshódítás után egy darabig visszasétálunk, majd egy rendkívül látványos gerinctúrára indulunk, kisebb csúcsokon és hágókon keresztül. A hullámzó gerincen lassan, fokozatosan ereszkedünk, az utolsó szakaszon viszont egy valóban meredek ereszkedés vár ránk egy sípálya mentén a Grün-menedékházig. Itt a gerinctúra fáradalmait levezetve megpihenhetünk, sörözhetünk és teázhatunk egyet. (Mivel télen korán sötétedik, ne feledd otthon a fejlámpádat sem!) Innen már csak kis táv egy erdei szakaszon a felvonó alsó állomása, ahol buszunk vár. Téli túránk fáradalmait már a hazafelé vezető buszúton tudjuk kipihenni. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. (A túra menetideje: 6-7 óra, táv: 12 km, szintkülönbség: 500 m fel / 1200m le)

Az oldalon látható fotókat Gyimóthy Balázs és Szabó Szilveszter készítette.

Út ára tartalmazza

- az utazást autóbusszal,
- a szállást panzióban, 2-4 ágyas, fürdőszobás szobákba és apartmanokban,
- a hótalp bérlést,
- a szervezést és a túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a biztosítást, 
- a felvonó díját,
- az étkezéseket.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Találkozás 6.15-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 6.30-kor.

Létszám

Tájékoztató létszám: 8-16 fő. Az utat minimum 8 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Ideális viszonyok között a napi táv teljesíthető átlagos erőnléttel. Rossz idő, erős hóesés, erős szél esetén azonban nagy erőfeszítést kívánhat a túra teljesítése. A hótalppal könnyen haladhatunk a mély, frissen esett hóban, porhóban is, használata mindenki által könnyen elsajátítható, de mindenképpen szükséges a túratapasztalat! (a hótalp: a bakancs talpára rögzített műanyag vagy alumínium talp, amellyel kevésbé süllyedünk be a hóba). A téli körülmények miatt a túrák egyes szakaszai nehezek lehetnek, hiszen a létrák, láncok le lehetnek fagyva. Ezek a szakaszok ugyan nem a legkönnyebbek, de sehol nem kitettek (nincs alattunk igazán nagy mélység). Lassan, egymást segítve jutunk át az ilyen, nagyobb odafigyelést igénylő részeken. Erőfeszítéseinkért a látvány mindent kárpótolni fog! 

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni!!! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!

Fontos! Programunkon téli magashegységi túrázásról van szó, ahol sok, a programot befolyásoló, előre nem látható körülmény léphet fel (elsősorban az időjárás változásai)! Emiatt a túra eredményességét nem garantálhatjuk, vis maior esetében (például nagyon kedvezőtlen időjárás miatt akár az utolsó szakaszról is visszafordulhatunk!) az utazási iroda nem vonható felelősségre a változásokért. Az extrém körülmények adta programváltozás, útvonalmódosítás kérdésében mindig a túravezető dönt!

Szállás

Decemberben a szombati estét egy kellemes panzióban fogjuk eltölteni a Kis-Fátra szívében, Alsótizsény településen. A szobáink és apartmanjaink 2-4 ágyasak, saját fürdőszobával, ágyneművel, törölközővel. A szálláson étterem, bár, ingyenes wifi is található.

Terület

A magyarok által kevésbé ismert hegység Szlovákia északnyugati részén, a Vág folyó (Váh) két oldalán helyezkedik el. Bár a hegység csúcsai nem túl magasak (1500-1700 méter közöttiek), rendkívül változatosak: sötétzöld fenyvesek, zúgó vízesések, füves-virágos lankás hegyhátak és meredek sziklás hegyormok váltják egymást. A Kis-Fátra állatvilága sok ritka és védett fajt tartalmaz, a kiterjedt erdőségek kedvező életfeltételeket nyújtanak a máshonnan már kipusztult állatoknak, a barna medvének, a hiúznak.

Időjárás

A Kis-Fátra időjárása meglehetősen változékony. Napsütéses időben is hirtelen (néhány óra alatt) óriási felhők gyűlhetnek össze. Havazás várható. Az év ezen szakaszában a Fátrában nappal sem kúszik 0°C fölé a hőmérséklet, derült, hidegebb napokon akár -10°C körüli hőmérséklet is várható. Ezért a meleg, vízálló ruházat és a hőtartó kulacs, termosz elengedhetetlen!

Felszerelés

Réteges túraöltözet, polárdzseki, szél és esőálló kabát és nadrág, fejlámpa, kamásli, impregnált túrabakancs, váltás cipő, sapka, kesztyű és sál, vagy kendő, kis hátizsák, túrabot hótányérral vagy síbot. Ajánlott egy jó UV-szűrős napszemüveg és naptej is. A szálláson váltás cipő vagy papucs szükséges.

Javasoljuk, hogy a hótalpak tárolását, hátizsákra való felerősítését segítő eszközöket (heveder, gumipók vagy pántos hátizsák) is hozzatok, mert olyan részeken, ahol kicsi a hó, s a sziklák kilógnak (pl. kevés hó esett, erős szélnek kitett gerinc), a hótalpakat le kell vennünk! 

Feltétlen hozz magaddal jó minőségű „láncos” hómacskát / csúszásgátlót vagy hágóvasat, amit a bakancs talpára lehet erősíteni, mert az esetleges jeges, sziklás részeken, ahol a hótalp nem használható, nagyon jó hasznát vehetjük! Egy sima talpú bakanccsal a lefagyott gerincen nem lehet közlekedni!!! Hómacska hiányában a túravezető megtagadhatja a csúcsra és a gerincen való túrázást!Higiénia

A higiénikus viszonyok jók, akárcsak itthon, a csapvíz és a túravezetők által ajánlott karsztforrások és patakok vize fogyasztásra alkalmas! Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, széntabletta illetve sebfertőtlenítő és ragtapasz, valamint fásli.

Javasoljuk az EEK - Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását (ingyenes), amivel a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak. Az utasbiztosítást nem váltja ki, de tapasztalataink alapján jelentősen megkönnyít egy esetleges egészségügyi alapellátást. Nem fedez például sem magán-egészségügyi ellátást, sem hazautaztatás költségét, de egy esetleges biztosítási kárigény intézését is megkönnyítheti. További információ itt.

Élelem

A túra önellátó. Az élelmiszereket célszerű itthonról vinni, amiből a napi túrákra szendvicseket lehet készíteni, továbbá csokit, szőlőcukrot, müzliszeletet, gyümölcsöt. A túránk folyamán korlátozott az élelmiszer vásárlási lehetőség, a túrák közben alkalmanként érintünk, büfét. A szállásunkon található étterem, ahol van lehetőség beülni meleg ételt enni, vacsorázni, vasárnap pedig reggelizni is.

Pénz-ügy

Szlovákiában a fizetőeszköz az Euró. Eurót itthon kell váltani, a túra folyamán pénzváltási lehetőség nem lesz. Az általunk felkeresett szolgáltatóhelyeken a bankkártyákat nem mindenhol fogadják el. Ajánlott költőpénz vérmérséklettől függ: 10.000-15.000 Ft-nak megfelelő Euró, élelmiszerekre. 

Felvonó díja: 18 euró fel, 19 euró oda-vissza.

Vám

Magyar állampolgárok részére csak érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!


Biztosítás

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.
 
Fontos! A hótalpazás biztosítási szempontból extrém sportnak minősül, ezért a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás, kiegészítő sport extra kategóriával együtt, ami - többek között - kiterjed olyan jellegű túrázásra is amely, speciális eszközök (hótalp) használatát indokolják. Egyéni biztosítás kötés esetén, hótalpazásra is kiterjedő szerződés megkötését javasoljuk!

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes utas- és sztornó biztosításainak megkötésére van lehetőség, az alábbiak szerint:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra + sport extra: 3.480 Ft/fő
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 2.995 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 5.876 Ft/fő 

A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a sztornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 


Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.