Hótalpas túra: Kis-Fátra

Kirándulások a Kis-Fátra főgerincén és szurdokvölgyeiben.

Utazás: Amennyiben nem tudod megoldani az egyéni utazást, ez esetben csatlakozz a programhoz úgy, hogy a kisbuszos transzfert választod, melynek felára 19.900 Ft. Jelentkezéskor kérjük mindenképp jelezd ha igényt tartasz az Eupoliszos transzferre, mert az korlátozott számban áll csak rendelkezésre!

Szállás:
 panzióban.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Részletek: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szlovakia
Egy remek hangulatú hétvégére, téli kiruccanásra invitálunk idén újra a Kis-Fátra vadregényes vidékére. Éld át velünk a téli túrázás egyedi hangulatát, a remélhetően már gyönyörűen behavazott hegyeket, völgyeket, fenyveseket, a befagyott vízesések különleges látványát! Egyél egy jó adag brindzová haluskát, szürcsölj hozzá vareny vinot, kóstold meg a Tátrateát, és élvezd a nagyszerű társaságot! :)
Időpontok
Telítettség
Jelentkezési határidő
1

 
Budapest, Dolné Diery szurdoka, Terhely
 

Találkozás 6.45-kor a Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósók krt. sarkán lévő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-híd, budai hídfőtől 5 percre az A38 hajóval szemben), indulás 7.00-kor, ha a transzfert is választjátok. Programunk első napján egy könnyű, de látványos túrával melegítünk. Várhatóan a dél körül érkezünk meg a Kis-Fátra vidékére, a Dolné Diery szurdokához. A kék jelzésen elindulva kezdetben egy kis patak mentén haladunk, zöldellő fenyvesek között, majd hamarosan elérjük magát a szurdok bejáratát, ahol égbe törő sziklafalak között, alig 1-2 méterre szűkül össze a vaslétrákkal, pallókkal kiépített útvonal, megcsodáljuk az út menti jéggé dermedt vízeséseket, majd jó néhány létra és kapaszkodó leküzdése után ismét szelídebb tájakra érkezünk. Felcsatoljuk a hótalpainkat, s dombos, lankás tájon átkelve ereszkedünk le Stefanova településére. Innen már csak alig negyed óra, hogy szállásunkra érkezzünk. A szobák kiosztása után egy közeli étterembe igyekszünk, ahol a helyi étkeket mégjobb helyi sörökkel kísérjük le. Szállás: panzió. (A túra menetideje: 4-5 óra, táv: 10-11 km, szint: 500 méter fel/le)

2

 
Terhely, Velky Krivan (1708 m), Budapest
 

Mai túránk a Kis-Fátra főgerincét veszi célba. Buszunkkal pár perces utazást követően érkezünk meg a Stara dolina völgyébe, a Chata Vratna (750 m) sífelvonó házához. A felvonóval 1520 méteres magasságba emelkedünk pillanatok alatt. Elgondolkodtató, vajon gyalogosan mennyi időnkbe és energiánkba került volna ez a pár perces utazás! A felvonó végétől folyamatos emelkedéssel érjük el a gerinc és egyben a Kis-Fátra legmagasabb pontját, a Velky Krivan 1708 méteres csúcsát. A csúcson megpihenünk és élvezzük az elénk táruló látványt. Tiszta idő esetén csodálatos rálátás nyílik a Zsolnai-, illetve az Alsókubini-medencére. Csúcshódítás után egy darabig visszasétálunk, majd egy rendkívül látványos gerinctúrára indulunk, kisebb csúcsokon és hágókon keresztül. A hullámzó gerincen lassan, fokozatosan ereszkedünk, az utolsó szakaszon viszont egy valóban meredek ereszkedés vár ránk egy sípálya mentén a Grün-menedékházig. Itt a gerinctúra fáradalmait levezetve megpihenhetünk, sörözhetünk és teázhatunk egyet. (Mivel télen korán sötétedik, ne feledd otthon a fejlámpádat sem!) Innen már csak kis táv egy erdei szakaszon a felvonó alsó állomása, ahol buszunk vár. Téli túránk fáradalmait már a hazafelé vezető buszúton tudjuk kipihenni. Érkezés Budapestre a késő esti órákban. (A túra menetideje: 6-7 óra, táv: 12 km, szintkülönbség: 500 m fel / 1200m le)

Az oldalon látható fotókat Gyimóthy Balázs és Szabó Szilveszter készítette.
 
Belépés
JEGYEZZEN MEG
Elfelejtett jelszó | Regisztráció
Rendezés