Bejelentkezés

Szlovénia (Triglav Nemzeti Park)

Csodavilág: a Triglav Nemzeti Park legszebb túrái és természeti látnivalói

Miért éppen a Triglav Nemzeti Park?

Szlovénia mindig elvarázsol minket, minden évszakban izgalmas, színes látnivalókkal vár. Ebben az új programban a Triglav Nemzeti Parkot több oldalról megközelítve járjuk be. Szállásunk Kranjska Gora településén lesz, ahonnan a környék vízesését, forrástavát fedezzük fel. A Bohinji-tó fölé emelkedő Vogel csúcsról elképesztő látványt tárul elénk a környező hegyekre, tóra és legmagasabb pontjáról a Sijáról akár még a tengerig is el lehet látni tiszta időben. A hegyvonulat másik oldalán Bovec, illetve a Trenta völgyek helyezkednek el, itt a csodás, smaragdzöld vizű Soca forrást nézzük meg és túrázunk egy kellemeset a folyó mentén, gyönyörű lombkoronákkal szegélyezett útvonalon. Végül egy fél napra kikacsintunk a szomszédos Olaszországba, hogy a Fuzine tavak környékét is felfedezzük, páratlan kilátással a Mangartra.

Tekintsd meg másik két utunkat is Szlovéniába, a nyári klasszikus programot és a Triglav csúcsmászást!

Melyek a Triglav Nemzeti Park legfontosabb látnivalói?
- Martuljek-vízesés
- Zelenci zöld karsztforrása és a Jasna-tó
- Gyalogtúra a Bohinji-tó felett, a Vogelen
- Bovec, Trenta, Soca forrás gyalogtúra
- Laghi di Fusine tavak, páratlan kilátással a Mangartra

Időpontok

 • 2024. augusztus 17 → 20.
 • 1. nap Budapest, Martuljek vízesés, Kranjska Gora, Jasna-tó

  2
  Találkozó 5:45-kor, indulás 6:00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Négy napos programunkat csillagtúra szerűen fogjuk teljesíteni. Kiindulópontunk pedig a szlovén-osztrák-olasz hármashatár közelében, Szlovénia északnyugati részén Kranjska Gora alpesi üdülő helyén lesz. Kora délután érkezünk meg első állomásunkhoz, a Martuljek-vízeséshez. Gozd Martuljek településről elindulva egy látványos szurdokban, alpesi rétek közt kanyargunk, körülöttünk pedig ezres-kétezres hegyek szédületes látványa vesz körül minket. Az útvonal az alsó vízesés látványáig kényelmesen kiépített. Innen csodáljuk meg mi is a többlépcsős vízesést és a környező panorámát, majd visszatérünk buszunkhoz és a közeli Zelenci nevű elképesztő zöld vizű kartszforrást keressük fel. Innen ered a Száva egyik ága, a Sava Dolinka. Jól kiépített tanösvény vezet a varázslatos tavacskához, melyből a hatalmas ormok tükörképei integetnek vissza. A fotószünet után élményekkel megtelve indulunk közeli szállásunkra. A szobák elfoglalása után azokkal, akiknek még lesz kedve és lendülete, gyalogosan indulunk el a Jasna-tó partjára, mely egy könnyed 20 perces sétával elérhető. A tó partján felkeressük a rendkívül népszerű fotóhelyet, a mitikus kecskebak, Zlatorog szobrát. Az est hátralévő részében tartunk ismerkedési estet, vacsorázni a szálláshelyen, illetve közeli éttermekben lesz lehetőség. Szállás: szálloda. (Túra: Martuljek, 5,5 km, kb 2 óra. Szint 250m)
 • 2. nap Kranjska, Gora, Bohinj, Vogel gyalogtúra

  3
  A reggelit követően busszal indulunk el Bohinjba, a Triglav Nemzeti Park kis ékszerdobozába. A tóparton végiggurulva érkezünk meg a Vogel kabinos felvonóhoz. Innen a jegyek megvásárlása után néhány perc alatt 1500 méteres magasságba érkezünk fel. Csodás a kilátás innen a Bohinji-tóra és a környező hegyekre. Lehetőség szerint innen beülős liftekkel felmegyünk még a Sija-csúcsra, ahonnan tiszta időben akár a tengerig is el lehet látni. Innen amennyiben az időjárási viszonyok lehetővé teszik egy kisebb gerinctúrára indulunk vagy fent a télen síközpontként működő, tavasztól őszig túrázók általt kedvelt útvonalak egyikén teszünk gyalogtúrát. Délután a kabinnal visszaereszkedünk a tópartra, majd egy kis szabadprogram után visszaindulunk Kranjska Gorába, szállásunkra. (Túra: Vogel túra 8-10 km, Szint fel és le kb 400 m)
 • 3. nap Kranjska Gora, Soca-völgy smaragdzöld hegyi patakja

  3
  A reggelit követően busszal indulunk el mai programunk helyszínére a Soca, illetve a Trenta völgyébe. Igaz, hogy a szállástól csak huszonnéhány kilóméterre található Trenta települése, ám buszunkkal nem a Vrsic-hágó végtelen számú hajtűkanyarján vágunk át, hanem egy 1,5 órás buszút vár ránk reggel, a Predil-hágón át Olaszország felöl. Innen kanyarodunk be Bovec településre, mely a magyar és más turisták körében is a raftingról, kanyoningról, téli sportokról ismert leginkább. Picit még tovább kanyargunk, már a Soca türkiz vizét csodálva, míg megérkezünk a Trenta völgybe és végül a településre. A völgyek a Triglav Nemzeti Park közepén találhatók, melyeket a Triglav, a Vrsic és a Mangart csúcsai fogják közre. A Trenta-völgy távol esik a városi élet mindennapi nyüzsgésétől. A völgy természetes és érintetlen szépségéről híres és innen ered a Soca folyó is. A folyó felső szakaszán indulunk mai túránkra. A smaragdzöld folyó partját szorosan követjük lefelé, útközben káprázatos kilátást élvezve a Júliai-Alpok csodaszép csúcsaira, izgalmas függőhidakon keresztezve a köves mederben zúgó folyót ereszkedünk egyre lejjebb. Túránk után a már ismert útvonalon kanyargunk vissza szállásunkra, Kranjska Gora településre. (Szintkülönbség: 500 m le, túratáv 12 km, menetidő: kb. 4-5 óra).
 • 4. nap Kranjska Gora, Laghi di Fusine, Budapest

  3
  Szállásunkon kényelmesen megreggelizünk, majd buszra szállunk és átgurulunk a határon, ahol két festői szépségű tó, a Laghi di Fusine tavak bújnak meg a Mangart égbetörő csúcsával koronázott hatalmas sziklakatlanban. Túránk kiindulópontja a káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vízű jégkorszaki eredetű tavacskák partján lesz, melyek a Júlia-Alpok legfőbb természeti látnivalói közé tartoznak. A tavaktól nézve a legelképesztőbb látványt a Mangart (2679m) zordon északi sziklafala nyújtja. Ahogy emelkedünk egyre feljebb és egyre közelebb kerülünk a sziklafalakhoz, úgy lesz utunk is egyre izgalmasabb. A túra végpontja a Luigi Zacchi menedékház csodás terasza, ahonnan jól belátható az egész sziklakatlant keretező csipkézett gerinc. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszaindulunk buszunkhoz és hazafelé vesszük az irányt. Utunkat néhány rövid megállóval szakítjuk már csak meg. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre. Ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: 730 m fel és le, túratáv 11 km, menetidő: kb. 4-5 óra).

Út ára tartalmazza

- az utazást busszal,
- a szállást három csillagos szállodában, két-háromágyas szobákban,
- a reggeliket,
- a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

Út ára nem tartalmazza

- a belépők és a felvonó árát,
- a napközbeni étkezéseket,
- a biztosítást.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 400 Ft / 1 EUR árfolyamig tudjuk tartani. Ha a euró (EUR) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

Utazás

Autóbusszal. Oda- és visszaúton kb. 3 - 4 óránként tartunk negyedórás pihenőket, amikor benzinkutaknál, nagyobb parkolókban, autós pihenőhelyeknél állunk meg. A pihenőhelyek mosdóiban néha fizetni kell, ezért jó, ha van aprópénz. Az autóbuszra a helyfoglalás az előleg- befizetés sorrendjében történik. A teljes csoport elhelyezése érdekében az iroda fenntartja magának a jogot, hogy az autóbuszon való elhelyezésen változtasson.

Budapesten kívül egyéb felszállási lehetőségek:
Székesfehérvár: Fehérvári-pihenőhely, Shell-kút (indulástól számítva kb. 45 perc)
Zalakomári-pihenőhely, INA-kút (indulástól számítva kb. 2,5 óra)

Létszám

Tájékoztató létszám: 30-47 fő. Az utat minimum 30 fő befizetése esetén indítjuk el.

Túra nehézsége

Milyen nehezek a túrák a Triglav Nemzeti Parkban?

Ezen a programunkon elsősorban közepes nehézségű túrákat teszünk, a túrák átlagos edzettséggel teljesíthetők. A túrák hossza 5-14 kilométer között mozog, maximum 5-6 óra hosszúságúak, közepes szintemelkedéssel. A túrák terepe változatos, nehezebb, néhol kitettebb szakaszok is előfordulnak, de ezek komolyabb tériszony nélkül mindenhol leküzdhetőek. Javasoljuk a túrabot használatát! Vogelre felvonóval megyünk fel, majd fent beülős lifteket használunk. A túrákra jól bejáratott stabil bakancs ajánlott.

Szállás

Szállásunk Kranjska Gora hangulatos településén 3*-os hotelben lesz, 2-3 ágyas szobákban, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Télen síközpont, tavasztól őszig túraparadicsom a természet közelében, jól kiépített infrasturtúrával, hangulatos éttermekkel, kisboltokkal a közelben. A szálloda éttermében svédasztalos reggelit tartalmaz az ár, az étteremben van lehetőség vacsorázni, illetve bár is várja a vendégeket. Ingyenes Wi-Fi-hozzáférés is biztosított. Felár ellenében wellness és masszázs szolgáltatás is igénybe vehető.

Terület

Hova megyünk, mit kell tudni a Triglav Nemzeti Parkról?

A Triglav Nemzeti Park, az ország egyetlen nemzeti parkja, Bled közvetlen közelében található, és Szlovénia egyik legszebb részét takarja, mivel országunk szinte az összes Júliai-Alpokat lefedi. A Nemzeti Park területe festői és változatos, Szlovénia teljes területének 4% -át teszi ki. A központ közepén fekszik Szlovénia legmagasabb hegye a 2846 méter magas Triglav, amely a park névadója. Triglavtól kezdve a mély és meredek metszetű völgyek, többnyire jég eredetűek, minden oldalról nyitottak. A völgyeket és a fennsíkokat zöld erdők és legelők borítják, amelyeknek meredek és hegyes formájú csúcsai magaslanak ki. Számos szakadék és gyönyörű szoros látható itt, valamint a Vintgar, a Mlinarica és a Mostnica-patak és egyéb kisebb tisztavizű hegyi patakok, amelyek két nagyobb folyóban egyesülnek - a Szava és a Soča. Van egy elválasztó vonal az Adriai-tenger és a Fekete-tenger között. Magasan a hegyekben fekszik a Triglav és a Kriška tavak, illetve Bohinjban Szlovénia legnagyobb tava - a Bohinji tó.

Ez a hatalmas, vonzó és egyedülálló nemzeti park végtelen erdőket, mély völgyeket, magas hegyeket és tiszta vizeket rejt, amelyek a legmagasabb csúcsból folyókba, tavakba és patakokba áramlanak. Ennek a gyönyörű és élénk tájnak a képet rendkívül gazdag növény- és állatvilág gazdagítja, számos ritka és speciálisan védett növény- és állatfajjal. A Triglav Nemzeti Park területén található nagyobb állatok közül vad farkasok, medvék és szarvasok találhatók itt. Itt, a gyönyörű természet, a sok mítosz és legenda területén az emberek továbbra is úgy élnek, mint valaha, tökéletes harmóniában a természettel és a hagyományokkal. A történelem és az emberi kultúra nyomot hagyott a park szélén, ahol az ember évszázadok óta uralkodik. Távoli területeken régi, táj jellegű gazdaságokat és tanyákat találunk, valamint érdekes hegyeket. Nagyszámú állatállomány legel itt, és ismert a hely a hagyományos sajtkészítésről is.

Honnan ered a Triglav elnevezés?

A parkot Szlovénia legmagasabb hegyéről nevezték el, amely a központjában fekszik. Triglav Szlovénia nemzeti szimbóluma és büszkesége, számtalan történet és legenda forrása. Ennek a csábító hegynek a neve nem teljesen tisztázott, de számos lehetséges magyarázat létezik. Az első és legmegfelelőbb magyarázat az, hogy Triglav-ot a délkeleti oldalán fekvő hegy jellegzetes képe miatt nevezték el, ahonnan három csúcs vagyis három fej látható. A második értelmezés a történelem mélyére nyúlik vissza, idézve a menny, föld és az alvilág három fejű istenségének emlékét, amely a pogányság idejéből származik, Trimuziat néven, ami ugyanazt jelenti, mint Triglav, amelynek székhelye volt a csúcson.

Időjárás

Milyen a Triglav Nemzeti Park időjárása?

Változékony időjárásra kell számítanunk. Napközben még kellemes idő is lehet, de a hegyvidéki területeken jó néhány fokkal lehet hűvösebb, szélsőséges esetben (tavasszal, ősszel is) akár havazás is előfordulhat! Ezért érdemes réteges öltözékkel készülni, póló, pulóver, eső/széldzseki, bizonyos esetekben a kesztyű, sapka is jól jöhet. Praktikus ha öltözékünk egy része szél és vízálló. Sapka a hideg vagy épp egy baseball sapka a meleg ellen.

Felszerelés

Egy hátizsák, amibe vizet, elemózsiát, pulóvert, esőkabátot tehetsz. Szél/esődzseki ajánlott és a hosszú túranadrág is. Stabil túracipő vagy könnyű bakancs ajénlott. A hűvösebb időben sapka, kesztyű is jól jöhet. Túrabot használata néhány túrán kifejezetten hasznos lehet. 

A Fjällräven ajánlata:

Egy körülbelül 30 literes hátizsák (egy napi felszereléssel, vízzel, elemózsiával) mindig hasznos társunk. A Fjällräven  Bergen 30 hátizsákja vízhatlan volta miatt akár esős időben is szárazon tartja felszerelésünket.

A Karl túranadrágok, illetve a Karla túranadrágok szinte bárhol használhatóak, a nyári hétvégi kirándulások és a magashegyi túrázások alkalmával egyaránt. Ez a típus a kopásálló, előavatott G-1000® Silent anyagból  készült. A nadrág lábszárhosszvégződése szegés nélküli, így könnyen a kívánt hosszra állítható.

Higiénia

Saját belátás szerinti alapvető egészségügyi csomagot érdemes magaddal hoznod (gyógyszerek, ragtapasz stb.).

Élelem

A szállásunkon reggelit kapunk, továbbá lesz lehetőségünk élelmiszerboltban vásárolni. Több olyan nap lesz, amikor étteremben is lesz lehetőség vacsorázni, vagy ebédelni. Érkezés napján a szállás éttermében tudunk egységes vacsorát rendelni igény szerint. Az árszínvonal a hazaihoz hasonló. Az első napi túrára és az utazáshoz érdemes néhány szednvicset pakolni.

Pénz-ügy

Szlovénia hivatalos fizetőeszköze az Euro, amit érdemes itthon váltani, mert kint nem biztos, hogy lesz rá mód.

Várható belépőjegyek tájékoztató árai:
- Felvonó Vogel oda-vissza felnőtt jegy: 29,5 EUR

Vám

Mi szükséges a Szlovéniába történő utazáshoz?

Magyar állampolgárok részére érvényes személyi igazolvány (a kártya formátumú!), vagy útlevél szükséges, mely az utazás ideje alatt nem veszti el érvényességét.

A mindenkori határátlépési információkról a konzuli szolgálat oldala ad aktuális és részletes tájékoztatást. Mindenki maga felelős azért, hogy azoknak a személyi feltételeknek megfeleljen, amik az utazáshoz szükségesek!

Csomag

Buszos útjaink esetében is él a csomagokra vonatkozó súlykorlát, hiszen nem terhelhetjük túl a buszt, mert az veszélyeztetné mindenki biztonságát. A határ 20 kg/fő, az ennél nehezebb csomagok szállítását a busz vezetői megtagadhatják. A súlykorlátot a felszállásnál méréssel ellenőrzik. A megmért csomagok személyes azonosítót kapnak, azzal kerülnek be a busz csomagterébe (nem kerülhet a busz csomagterébe: kartonos ásványvizek...). A nagy csomagokat csak a szálláshelyekre megérkezve tudjuk elővenni a buszunk csomagtartójából. Javasoljuk két csomag összeállítását, egy nagyobb, ruhákkal és napi használatra nem szükséges dolgokkal, illetve egy "kézipoggyász" iratokkal, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak.

Biztosítás

Kell biztosítást kötni a Triglav Nemzeti Parkba?

Kötelező!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Érvényes biztosítás hiányában a túrán való részvételt megtagadjuk.

Irodánkban az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség:

Augusztusban induló turnusunk esetén:

Önállóan is köthető utasbiztosítás: Top Extra: 4.640 Ft/fő 
Önállóan is köthető sztornó biztosítás: Storno Basic, ami a részvételi díj 5%-a (önrész: 20 %): 7.950 Ft/fő 
Sztornóbiztosítás és utasbiztosítás együtt: Storno Kombi, ami a részvételi díj 4%-a (önrész: 0-10 %), és az utasbiztosítás együtt: 11.000 Ft/fő 


A feltüntetett összegek a teljes részvételi díjra vonatkoznak, amennyiben jogosult vagy törzsutas kedvezményre, akkor annak százalékával megegyező mértékben csökken a stornóbiztosítás díja. Fontos, hogy amennyiben szeretnél sztornó biztosítást megkötni, azt csak az első befizetéssel egyidejűleg teheted meg, később már nem! 

Bővebben a biztosító szolgáltatásairól a honlapjukon olvashatsz: www.eub.hu

Éva

Bármikor javasolnám azoknak, akik az aktív pihenés szerelmesei. Gyönyörű helyeken voltunk, ahová egyedül nem jutottam volna el. Felejthető pillanata egyáltalán nem volt. Minden programnak megvolt a maga szépsége. 

Katalin és Bogi

Nagyon-nagyon jó éreztük magunkat, Szlovénia megunhatatlanul gyönyörű, az Eupolisz pedig pont úgy és olyan utakat szervez és szolgáltatásokat kínál, ami nekünk a legjobban megfelel.

"Remekül éreztem magam, Szlovénia gyönyörű, jólesett teljesíteni a túrákat. Ajánlanám másnak is!"

"A várakozásaimnak mindenben megfelelt az út, sőt jobb is volt! A túravezetők nagyon pozitív benyomást tettek rám, különösen Niki a felkészültségével és a felelősségtudatával. Illetve a sofőr Rajmund, akivel már utaztunk, és most sem csalódtunk. A legnagyobb élmény a Vogel-hegyen a Sija-csúcs megmászása volt, meg a Jasna-tó szépsége. Számomra sokat adott az úthoz, hogy volt "klasszikus" idegenvezetés (információk a térségről érdekességek stb.). Amúgy minden jó volt! :) "

"Felülmúlta az élmény a várakozásaimat. A szervezett és a szabadprogramok aránya is megfelelő volt, nem voltak felesleges üresjáratok, ugyanakkor volt lehetőség a különböző személyes igények megvalósítására is."
A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.