Bejelentkezés

Szlovénia (Triglav Nemzeti Park)

Csodavilág: a Triglav Nemzeti Park legszebb túrái és természeti látnivalói

Szlovénia mindig elvarázsol minket, minden évszakban izgalmas, színes látnivalókkal vár. Ebben az új programban a Triglav Nemzeti Parkot több oldalról megközelítve járjuk be. Szállásunk Kranjska Gora településén lesz, ahonnan a környék vízesését, forrástavát fedezzük fel. A Bohinji-tó fölé emelkedő Vogel csúcsról elképesztő látványt tárul elénk a környező hegyekre, tóra és legmagasabb pontjáról a Sijáról akár még a tengerig is el lehet látni tiszta időben. A hegyvonulat másik oldalán Bovec, illetve a Trenta völgyek helyezkednek el, itt a csodás, smaragdzöld vizű Soca forrást nézzük meg és túrázunk egy kellemeset a folyó mentén, gyönyörű lombkoronákkal szegélyezett útvonalon. Végül egy fél napra kikacsintunk a szomszédos Olaszországba, hogy a Fuzine tavak környékét is felfedezzük, páratlan kilátással a Mangartra.

Kiemelt látnivalók a program során:
- Martuljek-vízesés
- Zelenci zöld karsztforrása és a Jasna-tó
- Gyalogtúra a Bohinji-tó felett, a Vogelen
- Bovec, Trenta, Soca forrás gyalogtúra
- Laghi di Fusine tavak, páratlan kilátással a Mangartra

Időpontok

 • 2024. május 17 → 20.
 • 2024. augusztus 17 → 20.
 • 1. nap Budapest, Martuljek vízesés, Kranjska Gora, Jasna-tó

  2
  Találkozó 5:45-kor, indulás 6:00-kor a XI ker. Pázmány Péter sétány és a Magyar Tudósok krt. sarkán levő parkolónál (az ELTE új épületei mellett, a Petőfi-hídtól 5 percre az A38 hajóval szemben). Utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Négy napos programunkat csillagtúra szerűen fogjuk teljesíteni. Kiindulópontunk pedig a szlovén-osztrák-olasz hármashatár közelében, Szlovénia északnyugati részén Kranjska Gora alpesi üdülő helyén lesz. Kora délután érkezünk meg első állomásunkhoz, a Martuljek-vízeséshez. Gozd Martuljek településről elindulva egy látványos szurdokban, alpesi rétek közt kanyargunk, körülöttünk pedig ezres-kétezres hegyek szédületes látványa vesz körül minket. Az útvonal az alsó vízesés látványáig kényelmesen kiépített. Innen csodáljuk meg mi is a többlépcsős vízesést és a környező panorámát.ű, majd visszatérünk buszunkhoz és a közeli Zelenci nevű elképesztő zöld vizű kartszforrást keressük fel. Innen ered a Száva egyik ága, a Sava Dolinka. Jól kiépített tanösvény vezet a varázslatos tavacskához, melyből a hatalmas ormok tükörképei integetnek vissza. A fotószünet után élményekkel megtelve indulunk közeli szállásunkra. A szobák elfoglalása után azokkal, akiknek még lesz kedve és lendülete, gyalogosan indulunk el a Jasna-tó partjára, mely egy könnyed 20 perces sétával elérhető. A tó partján felkeressük a rendkívül népszerű fotóhelyet, a mitikus kecskebak, Zlatorog szobrát. Az est hátralévő részében tartunk ismerkedési estet, vacsorázni a szálláshelyen, illetve közeli éttermekben lesz lehetőség. Szállás 3 csillagos hotelben, 2-3 ágyas szobákban, reggelivel. (Túra: Martuljek, 5,5 km, kb 2 óra. Szint 250m)
 • 2. nap Kranjska, Gora, Bohinj, Vogel gyalogtúra

  3
  A reggelit követően busszal indulunk el Bohinjba, a Triglav Nemzeti Park kis ékszerdobozába. A tóparton végiggurulva érkezünk meg a a Vogel kabinos felvonóhoz. Innen a jegyek megvásárlása után néhány perc alatt 1500 méteres magasságba érkezünk fel. Csodás a kilátás innen a Bohinji-tóra és a környező hegyekre. Lehetőség szerint innen beülős liftekkel felmegyünk még a Sija-csúcsra, ahonnan tiszta időben akár a tengerig is el lehet látni. Innen amennyiben az őszi időjárási viszonyok lehetővé teszik egy kisebb gerinctúrára indulunk vagy fent a télen síközpontként működő, tavasztól őszig túrázók általt kedvelt útvonalak egyikén teszünk gyalogtúrát. Délután a kabinnal visszaereszkedünk a tópartra, majd egy kis szabadprogram után visszaindulunk Kranjska Gorába, szállásunkra. (Túra: Vogel túra 8-10 km, Szint fel és le kb 400 m)
 • 3. nap Kranjska Gora, Soca-völgy smaragdzöld hegyi patakja

  3
  A reggelit követően busszal indulunk el mai programunk helyszínére a Soca, illetve a Trenta völgyébe. Igaz, hogy a szállástól csak huszonnéhány kilóméterre található Trenta települése, ám buszunkkal nem a Vrsic-hágó végtelen számú hajtűkanyarján vágunk át, hanem egy 1,5 órás buszút vár ránk reggel, a Predil-hágón át Olaszország felöl. Innen kanyarodunk be Bovec településre, mely a magyar és más turisták körében is a raftingról, kanyoningról, téli sportokról ismert leginkább. Picit még tovább kanyargunk, már a Soca türkiz vizét csodálva, míg megérkezünk a Trenta völgybe és végül a településre. A völgyek a Triglav Nemzeti Park közepén találhatók, melyeket a Triglav, a Vrsic és a Mangart csúcsai fogják közre. A Trenta-völgy távol esik a városi élet mindennapi nyüzsgésétől. A völgy természetes és érintetlen szépségéről híres és innen ered a Soca folyó is. A völgy talán ilyenkor az őszi színekben a leglátványosabb. A folyó felső szakaszán indulunk mai túránkra. A smaragdzöld folyó partját szorosan követjük lefelé, útközben káprázatos kilátást élvezve a Júliai-Alpok csodaszép csúcsaira, izgalmas függőhidakon keresztezve a köves mederben zúgó folyót ereszkedünk egyre lejjebb. Túránk után a már ismert útvonalon kanyargunk vissza szállásunkra, Kranjska Gora településre. (Szintkülönbség: 500 m le, túratáv 12 km, menetidő: kb. 4-5 óra).
 • 4. nap Kranjska Gora, Laghi di Fusine, Budapest

  3
  Szállásunkon kényelmesen megreggelizünk, majd buszra szállunk és átgurulunk a határon, ahol két festői szépségű tó, a Laghi di Fusine tavak bújnak meg a Mangart égbetörő csúcsával koronázott hatalmas sziklakatlanban. Túránk kiindulópontja a káprázatosan tiszta, hihetetlenül kék vízű jégkorszaki eredetű tavacskák partján lesz, melyek a Júlia-Alpok legfőbb természeti látnivalói közé tartoznak. A tavaktól nézve a legelképesztőbb látványt a Mangart (2679m) zordon északi sziklafala nyújtja. Ahogy emelkedünk egyre feljebb és egyre közelebb kerülünk a sziklafalakhoz, úgy lesz utunk is egyre izgalmasabb. A túra végpontja a Luigi Zacchi menedékház csodás terasza, ahonnan jól belátható az egész sziklakatlant keretező csipkézett gerinc. Miután kigyönyörködtük magunkat, visszaindulunk buszunkhoz és hazafelé vesszük az irányt. Utunkat néhány rövid megállóval szakítjuk már csak meg. A késő esti órákban érkezünk meg Budapestre. Ellátás: reggeli. (Szintkülönbség: 730 m fel és le, túratáv 11 km, menetidő: kb. 4-5 óra).

A honlapunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk neked.